Instituto Evangélico

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instituto Evangélico"

Transkript

1 Årsberättelse 2013 Sammanlagt stöder Barn i Nöd 13 fasta projekt med ekonomiska bidrag, fördelade på 7 länder: Brasilien 3, Dominikanska Republiken 1, Ghana 1, Indien 4, Israel 2, Kenya 1 och Thailand 1. Av dessa är 5 barnhem (varav 2 med skolverksamhet), 7 med inriktning på socialt hjälparbete och 1 kriscenter. Till 7 av projekten är Barn i Nöd enda bidragsgivare.

2 I Brasilien har Barn i Nöd under året regelbundet skickat pengar till Instituto Evangélico, Ray of Hope och Kärlekens Hem. Instituto Evangélico Till Instituto Evangélico kommer runt 90 barn i åldrarna 6-14 år som bor i slummen. De är uppdelade i olika grupper, som kommer till centret på lite olika tider, beroende på när de går i skolan. Barnen får mat och hjälp med extraundervisning och läxläsning. Biblioteket är välbesökt på centret, barnen studerar flitigt. I idrottshallen har barnen gymnastik tre gånger i veckan och varje dag spelar de fotboll eller volleyboll. Syskola och musikundervisning finns också på centret. Musikundervisningen betyder mycket för barnen på Instituto Evangélico. De övar flitigt på sina instrument och de har flera olika orkestrar. Detta center har förändrat staden Japeri genom att så många barn får komma och få hjälp och stöttning istället för att springa ute på gatorna. Under året sattes en ny lärare in för att hjälpa barnen med läxorna och studierna. Innan projektet startades var det 40% av dessa barn som klarade av skolan. Sedan stödundervisningen började är det nu 98% som klara sig bra under sin skolgång. Många barn räddas också från droger genom att de finns på centret och inte kommer in i gängen som finns ute på gatorna. Flera av barnen har koncentrationssvårigheter och är undernärda då de kommit till centret. Men med hjälp av bra mat och duktig personal förändras och utvecklas barnen snart i rätt riktning då de deltar i aktiviteterna. Staten betalar för en tandläkare som regelbundet kommer och undersöker barnens tänder. Ett mycket viktigt inslag på Instituto Evangélico.

3 Ray of Hope I Amazonas arbetar Ray of Hope bland barn och familjerna utefter floderna. Många byar som tidigare känt sig helt avskärmade från omvärlden har nu fått ett annat liv, tack vare den fina kontakten med Ray of Hope. De har tidigare känt sig helt bortglömda av samhället men upplever nu hur det finns människor som bryr sig om dem och finns där för att hjälpa dem. Handikappade barn är något som Ray of Hope känner speciellt för. De hjälper de handikappade barnen och deras familjer att få en enklare och drägligare tillvaro. Ray of Hope teamet består av runt 40 volontärer i olika åldrar. Pengarna som Barn i Nöd regelbundet skickar används i första hand för familjer som har handikappade barn och till det generella arbetet som Ray of Hope gör i byarna längs floden. Barn i Nöd är glada för att även i år kunnat förmedla öronmärkta gåvor från en av våra givare. De har varit till löner för 4 pastorer som arbetar i olika byar i djungeln. Kärlekens Hem På Kärlekens Hem i djungelstaden Manacapuru pågår aktiviteter sex dagar i veckan. 60 elever får hjälp med förstärkt läxläsning, uppdelade på tre klasser. Runt 100 barn har 5 dagar per vecka kommit för att få mat. Under året fick Kärlekens hem en buss av myndigheterna, som nu används för att hämta upp barn från andra delar av Manacapuru, så de kan komma till de olika aktiviteterna på centret. Under 2013 drogs dataundervisning igång och det är ett mycket populärt och omtyckt av barnen. Syskolan fungerar fantastiskt bra och flera av kvinnorna har börjat sy för andra och har på så sätt fått ett sätt att försörja sin familj.

4 Vuxenundervisningen för att lära sig läsa och skriva fortsätter och flera av barnens föräldrar klarar sig nu riktigt bra. Det görs också hembesök hos de olika familjerna som är kopplade till centret och föreståndaren håller sig på så sätt ajour med hur barnen har det hemma. Arbetet på centret fungerar fantastiskt bra och utökas allt eftersom. För att kunna ge barnen större hjälp togs ytterligare en hjälplärare in under året. Trycket är stort för att komma med i olika kurser som erbjuds. I Dominikanska Republiken har ett nytt hjälpcenter byggts. Hannacentret I Projecto Quatro finns det många familjer som lever under svåra förhållanden. Det är ett samhälle som präglas av fattigdom, droger och kriminalitet. Azua är också den stad i Dominikanska Republiken som har högst statistik då det gäller tonårsgraviditeter.

5 Hannacentret är en plats som ska hjälpa barnen att klara skolan. Det är en hög procent av barnen som har svårigheter då det gäller att läsa och skriva, även då de gått flera år i skolan. De ska också lära barnen att se på sig själva och andra med respekt. Samhället präglas av en respektlöshet och att slå ligger nära till hands. Centret stod färdigt i april och den första gruppen av trettiotvå barn kom till centret den 1 maj. Ett program började då utformas efter barnens behov. När barnen varit några månader på centret blev föreståndaren kontaktad av deras lärare i skolan. Till hennes stora glädje rapporterade lärarna om förändring i barnens beteende och allihop uppvisade mycket bättre resultat då det gällde skolarbetet. De har också haft flera föräldramöten och samtliga familjer berättar om hur barnen förändrats sen de började komma till centret. Barnen lär också sina syskon hemma vad de själva lärt sig på Hannacentret. I Ghana börjar Barn i Nöd att stödja ett familjeprojekt i Tema, utanför Accra. Hope for the Children I Ghana är det en stor utgift för föräldrarna att kunna skicka sina barn till skolan. I ett nytt familjeprojekt går Barn i Nöd in för att hjälpa några familjer så att deras barn kan gå i skolan. En familj har fem barn, där mamman blivit svårt psykiskt sjuk och pappan kan inte lämna hemmet några längre stunder vilket gör det svårt att få ihop pengar till fem skolavgifter. Detta är ett exempel i detta familjeprojekt där vi hjälper barnen så de ska kunna gå i skolan och familjerna få det lite lättare att klara det dagliga livet i Ghana.

6 I Indien har Barn i Nöd 4 projekt där vi är ensamma bidragsgivare. 2 barnhem, en blindskola som även det är ett barn och ungdomshem och ett socialt familjeprojekt bland blinda. Agape Child Centre På barnhemmet Agape Child Centre bor idag drygt 70 flickor och pojkar som kommer från mycket fattiga förhållanden. Föräldrarna har inte några som helst möjligheter att ge varken mat eller skolgång till sina barn. På Agape får barnen ett gott hem och alla får skolutbildning. Flera av barnen har efter sin tid på barnhemmet fått bra arbete och möjlighet till ett bättre liv. Under året har en del restaurering gjorts av barnhemmet. Bland annat har plåttaken bytts ut. Det har gjorts en ombyggnad av biblioteket och jobb med brunnen. I den 2-åriga bibelskolan fanns under året 22 elever. Elever från norra Indien ges möjlighet att gå på skolan, då undervisningen är på deras språk hindi.

7 Emanuel Ebenezer Home På barnhemmet Emanuel Ebenezer Home bor det cirka 50 barn. Drygt tjugo av barnen är adopterade av hemmet. Det är stor kamratskap och omtänksamhet mellan barnen. De är som en stor syskonfamilj, där de äldre tar hand om de yngre. På Baby Home bodde under året 6 barn under 3 år. De barn som börjat skolan får flytta över till barnhemmet med de större barnen. I Emanuel Ebenezer Scool går cirka 700 barn, dels från barnhemmet och dels från byarna runt omkring. Skolan omfattar förskola och årskurserna Skolan är indelad i två delar. Ena delen får all undervisning på sitt modersmål hindi och den andra får all undervisning på engelska. Skolan har ett mycket gott anseende i området. Under året har vissa renoveringsarbeten gjorts på barnhemmet. Och cyklar har också delats ut till barn som bor i byarna och har långt till skolan. Handikapphemmet i Padhar

8 På School and Rehabilitation Centre for the Blind i Padhar fungerar arbetet mycket bra. Personalen försöker hjälpa barnen att anpassa livet till deras handikapp. Det finns många hjälpmedel de kan använda så att livet ska bli lättare och för att barnen ska känna sig trygga. De undervisar i blindskrift och rörlighet för de blinda. Teckenspråk och läppläsning för de hörselskadade. De har också specialklasser för de psykiskt utvecklingsstörda barnen. De handikappades situation är mycket utsatt och svår i dessa fattiga bygder, men i Padhar får de ett hem, mat och kläder. Detta är deras enda chans till ett drägligt liv och en bättre framtid. Många av dessa barn har inte något hem att återvända till, utan är helt beroende av den hjälp de kan få på centret. Deras enda fasta plats i tillvaron är Skol- och Rehabiliteringscentret i Padhar. Under 2013 statades det upp tillverkning av papperstallrikar i verkstadshallen på centret. De säljer nu tallrikar på den lokala marknaden. Good Hope Blind Mission Daniel och hans medhjälpare Thampy arbetar bland de blinda för att uppmuntra dem på olika sätt. Under dessa år har de kunnat hjälpa dessa människor med olika saker som till exempel böcker med blindskrift, hörapparater, käppar, bandspelare och kassetter med mera. De flesta av dessa människor har väldigt dålig hälsa och de behöver varje dag medicin för att överleva. Daniel och Thampy besöker regelbundet de 40 familjerna som har blinda familjemedlemmar. De försöker att tillgodose deras behov så att hjälpen ska komma dem till del på bästa möjliga sätt. Daniel och Thampy har under året fått en motorcykel så att de lättare ska kunna ta sig runt på de små vägarna och besöka de blinda. Flera av familjerna har fått getter och de säljer också lotter de får genom Blindmissionen för att få lite pengar till sina familjer.

9 I Israel stödjer Barn i Nöd 2 projekt - ett hjälpcenter och ett kriscenter. Jaffa Institutet Från början var det ett eftermiddagshem för en grupp barn med svåra hemförhållanden. Barnen fick vuxenstöd, läxhjälp och ett mål närande mat varje dag. Men hjälpbehovet bara växte och växte, och i de olika verksamhetsgrenarna har man nu kontakt med mer än 4000 barn, och man har mer än 100 anställda välutbildade pedagoger, sociologer och terapeuter och en stor skara volontärer. Alla barn på Jaffainstitutet lever under svåra hemförhållanden. Många blir fysiskt misshandlade, och därför är det viktigt med värme, kärlek och närvaro. Vad barnen har för bakgrund eller religion spelar ingen roll på Jaffa Institutet. Under skolloven anordnar Jaffainstitutet läger för barnen med en varm måltid och massor av aktiviteter. Jaffa Institutet delar också ut matpaket till behövande familjer. Jaffa utvecklar även sina musik- och konstprogram för de barn som kommer till centret. Neve Michael På Neve Michael bor barn som blivit omhändertagna av myndigheterna på grund av olika tragiska omständigheter. Varje barn har sin egen historia. Vissa kan uttrycka den i ord medan andra bara kan ge uttryck för sina trauman genom den plågade blicken i sina ögon. I många fall är dessa olyckliga barns föräldrar utarmade. De lider av psykisk sjukdom eller missbruk av droger eller alkohol.

10 Neve Michaels uppdrag är att ge barn som är svårt utsatta en chans att bara få vara barn och att få leva i en trygg miljö. Socialförvaltningen eller domstolen skickar barnen till kriscentret. Barnen blir kramade mycket av personalen som tar hand om dem så att de ska klara av att leva med det känslomässiga bagage av traumatiska upplevelser som de bär inom sig. Personalen arbetar hårt för att ge barnen hopp och tro på att det finns en morgondag. De flesta barnen på Neve Michael har ett mål i livet och det är att bli "som alla andra". Genom Neve Michaels dörrar kommer barn från hela Israel och det spelar ingen roll om barnet är Israelisk jude eller Israelisk arab. På Neve Michael är alla bara barn, vad de har för bakgrund eller religion spelar ingen roll. Personalens främsta mål är att ta barnen ut ur deras fruktansvärda familjesituationer och beskydda dem. Det innebär ofta att de också måste beskydda barnen från att göra sig själva illa. I Kenya stödjer Barn i Nöd barnhemmet Rangala Baby Home Rangala Baby Home Rangala Baby Home ägs av Katolska kyrkan. På barnhemmet får nyfödda barn den bästa vård. Det bor nu runt 50 barn vars de flestas mödrar dött i förlossningen eller strax efter. Några av barnen är också hittade övergivna. Personalen vet inget om deras bakgrund. De hjälper även drygt 30 barn som inte längre bor på hemmet genom Barn i Nöds fadderverksamhet. Barnen har fått flytta till släktingar eller fått en ny familj. Barnen bor på barnhemmet tills de är 4-5 år gamla då de flyttar hem till familj eller släktingar. Under 2013 gjordes en del restaureringar av barnhemmet. De la klinkergolv i korridoren och ordnade golvet på barnens lekplats. De fick också en maskin för att kunna mala grödor som de odlar.

11 I Thailand stödjer nu Barn i Nöd BaanChivitMai i ChiangRai i norra Thailand. BaanChivitMai BaanChivitMai betyder hem för nytt liv och är en fristående lokal hjälpverksamhet i Thailand som har räddat flera hundra barn och ungdomar undan prostitution och knarkhandel. Verksamheten startades år 1989 i huvudstaden Bangkok och några år senare startades arbetet i Chiang Rai, längst upp i norra Thailand. Genom BaanChivitMai får utsatta barn och ungdomar någonstans att bo och möjligheten till skolgång. BaanChivitMai driver även ett hem för aidssjuka barn och arbetar med information om aids i bergsbyarna i norra Thailand. Den största verksamheten som bedrivs är skolhemmet i HuaDoi, 7 km öster om Chiang Rai. Här bor nu drygt 80 barn från byarna i norra Thailand. Barnen är i åldern 3-20 år och går i förskola, grundskola och gymnasium på de statliga skolorna i Chiang Rai. Göteborg i april 2014 Karin Johansson

Instituto Evangélico Japeri, Rio de Janeiro

Instituto Evangélico Japeri, Rio de Janeiro Årsberättelse 2015 Sammanlagt stödjer Barn i Nöd 18 fasta projekt med ekonomiska bidrag, fördelade på 7 länder: Brasilien 4, Dominikanska Republiken 1, Ghana 1, Indien 8, Israel 2, Kenya 1 och Thailand

Läs mer

Barnen kommer till centret flera gånger i veckan SID 6. Vi hoppas att vårt arbete på hemmet kan fortsätta som det gjort SID 4 INSTITUTO EVANGÉLICO

Barnen kommer till centret flera gånger i veckan SID 6. Vi hoppas att vårt arbete på hemmet kan fortsätta som det gjort SID 4 INSTITUTO EVANGÉLICO Nr 2/18 - Årgång 47 INSTITUTO EVANGÉLICO Barnen kommer till centret flera gånger i veckan SID 6 AGAPE CHILD CENTRE Vi hoppas att vårt arbete på hemmet kan fortsätta som det gjort SID 4 Goda medarbetare...

Läs mer

Det är fantastiskt att höra hur barnen förändras efter en tid på Hannacentret. SID 6

Det är fantastiskt att höra hur barnen förändras efter en tid på Hannacentret. SID 6 Barn i Nöd 1 Nr 5/15 - Årgång 44 HANNACENTRET Det är fantastiskt att höra hur barnen förändras efter en tid på Hannacentret. SID 6 BAAN CHIVIT MAI Vid skolstarten i maj, flyttade fyra nya barn in på Huadoi,

Läs mer

Med 47 barn är det full fart på barnhemmet... SID 4. Jag är stolt över våra olika hem som jag vet spelar så stor roll i barnens liv!

Med 47 barn är det full fart på barnhemmet... SID 4. Jag är stolt över våra olika hem som jag vet spelar så stor roll i barnens liv! Barn i Nöd 1 Nr 3/15 - Årgång 44 RANGALA BABY HOME, KENYA Med 47 barn är det full fart på barnhemmet... SID 4 Jag är stolt över våra olika hem som jag vet spelar så stor roll i barnens liv! SID 6-8 2 Barn

Läs mer

Barn i Nöd. God Jul & Gott Nytt År! Jorge misshandlades av sina föräldrar SID 4-5. Alla barnen får grundläggande

Barn i Nöd. God Jul & Gott Nytt År! Jorge misshandlades av sina föräldrar SID 4-5. Alla barnen får grundläggande Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 5/12 Årgång 41 JAPERI, BRASILIEN Jorge misshandlades av sina föräldrar SID 4-5 AGAPE CHILD CENTRE; Alla barnen får grundläggande datautbildning.

Läs mer

Vi startade året med en fest... SID 8. Vårt mål är att barnen ska börja drömma om framtiden. SID 4-5 DOMINIKANSKA REPUBLIKEN KÄRLEKENS HEM, BRASILIEN

Vi startade året med en fest... SID 8. Vårt mål är att barnen ska börja drömma om framtiden. SID 4-5 DOMINIKANSKA REPUBLIKEN KÄRLEKENS HEM, BRASILIEN Nr 2/14 - Årgång 43 DOMINIKANSKA REPUBLIKEN Vi startade året med en fest... SID 8 KÄRLEKENS HEM, BRASILIEN Vårt mål är att barnen ska börja drömma om framtiden. SID 4-5 Vi vill ge fler barn lite guldkant

Läs mer

Barn i Nöd. Hit kommer barn från hela landet SID 4-5. Tommy flyttar hem efter sommarlovet SID 8 INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP

Barn i Nöd. Hit kommer barn från hela landet SID 4-5. Tommy flyttar hem efter sommarlovet SID 8 INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 3/13 Årgång 42 NEVE MICHAEL, ISRAEL Hit kommer barn från hela landet SID 4-5 BAAN CHIVIT MAI, THAILAND Tommy flyttar hem efter sommarlovet

Läs mer

Barn i Nöd 1. Nr 3/17 - Årgång 46 RAY OF HOPE. Under 4 dagar undersökte vi 500 personer! SID 4-5 KÄRLEKENS HEM. Projekt för unga tonårsflickor SID 7

Barn i Nöd 1. Nr 3/17 - Årgång 46 RAY OF HOPE. Under 4 dagar undersökte vi 500 personer! SID 4-5 KÄRLEKENS HEM. Projekt för unga tonårsflickor SID 7 Barn i Nöd 1 Nr 3/17 - Årgång 46 RAY OF HOPE Under 4 dagar undersökte vi 500 personer! SID 4-5 KÄRLEKENS HEM Projekt för unga tonårsflickor SID 7 2 Barn i Nöd Som fadder är du med och förändrar liv! Vill

Läs mer

Nu har tvillingarna ett hem! SID 4. Hjälp mitt i översvämningen. SID 6-7 EBENEZER HOME, INDIEN KÄRLEKENS HEM, BRASILIEN. Nr 4/14 - Årgång 43

Nu har tvillingarna ett hem! SID 4. Hjälp mitt i översvämningen. SID 6-7 EBENEZER HOME, INDIEN KÄRLEKENS HEM, BRASILIEN. Nr 4/14 - Årgång 43 Barn i Nöd 1 Nr 4/14 - Årgång 43 EBENEZER HOME, INDIEN Nu har tvillingarna ett hem! SID 4 KÄRLEKENS HEM, BRASILIEN Hjälp mitt i översvämningen. SID 6-7 2 Barn i Nöd Vi vill ge fler barn lite guldkant i

Läs mer

Barn i Nöd 1. Nr 2/17 - Årgång 46 AGAPE. Hennes dröm är att bli sjuksköterska SID 4 HANNACENTRET. Vi ser ögon som fylls med hopp!

Barn i Nöd 1. Nr 2/17 - Årgång 46 AGAPE. Hennes dröm är att bli sjuksköterska SID 4 HANNACENTRET. Vi ser ögon som fylls med hopp! Barn i Nöd 1 Nr 2/17 - Årgång 46 AGAPE Hennes dröm är att bli sjuksköterska SID 4 HANNACENTRET Vi ser ögon som fylls med hopp! SID 6-7 2 Barn i Nöd Som fadder är du med och förändrar liv! Vill du vara

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Barn i Nöd. Nu ligger en spännande tid framför oss... SID 4-5. Byggplatsen sprudlar av liv, glädje och energi. SID 8

Barn i Nöd. Nu ligger en spännande tid framför oss... SID 4-5. Byggplatsen sprudlar av liv, glädje och energi. SID 8 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 2/13 Årgång 42 RAY OF HOPE, BRASILIEN Nu ligger en spännande tid framför oss... SID 4-5 DOMINIKANSKA REPUBLIKEN Byggplatsen sprudlar av

Läs mer

Barn i Nöd. Josh är väldigt lätt att tycka om SID 4-5. En stor dröm för pojkarna var att få egna cyklar

Barn i Nöd. Josh är väldigt lätt att tycka om SID 4-5. En stor dröm för pojkarna var att få egna cyklar Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 4/13 Årgång 42 EBENEZER HOME, ; Josh är väldigt lätt att tycka om SID 4-5 GHANA; En stor dröm för pojkarna var att få egna cyklar SID

Läs mer

Sanjus har benproblem och är bara 76 cm lång. SID 4. Nu kan vi se glädjen i deras ansikten när vi kommer på besök. SID 6-7 PADHARHEMMET RAY OF HOPE

Sanjus har benproblem och är bara 76 cm lång. SID 4. Nu kan vi se glädjen i deras ansikten när vi kommer på besök. SID 6-7 PADHARHEMMET RAY OF HOPE Barn i Nöd 1 Nr 5/16 - Årgång 45 PADHARHEMMET Sanjus har benproblem och är bara 76 cm lång. SID 4 RAY OF HOPE Nu kan vi se glädjen i deras ansikten när vi kommer på besök. SID 6-7 2 Barn i Nöd Det spelar

Läs mer

Barn i Nöd 1. Nr 4/17 - Årgång 46 INDIEN. Arbete i slumarbete! SID 4-5 RAY OF HOPE. Nu i början av juli blev mamman mördad.

Barn i Nöd 1. Nr 4/17 - Årgång 46 INDIEN. Arbete i slumarbete! SID 4-5 RAY OF HOPE. Nu i början av juli blev mamman mördad. Barn i Nöd 1 Nr 4/17 - Årgång 46 Arbete i slumarbete! SID 4-5 RAY OF HOPE Nu i början av juli blev mamman mördad. SID 7-8 2 Barn i Nöd Kom och gå en mil i mina mockasiner Det är så lätt att ha en förutfattad

Läs mer

Barn i Nöd nr 4 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/11 Årgång 40

Barn i Nöd nr 4 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/11 Årgång 40 Barn i Nöd nr 4 2011 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 4/11 Årgång 40 2 Barn i Nöd nr 4 2011 Vill du satsa langsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder innebär att du med

Läs mer

Barn i Nöd nr 4 2010 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/10 Årgång 39

Barn i Nöd nr 4 2010 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/10 Årgång 39 Barn i Nöd nr 4 2010 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 4/10 Årgång 39 2 Barn i Nöd nr 4 2010 Vill du satsa långsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder innebär att du med

Läs mer

Barn i Nöd nr 2 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Trevlig sommar! Nr 3/11 Årgång 40

Barn i Nöd nr 2 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Trevlig sommar! Nr 3/11 Årgång 40 Barn i Nöd nr 2 2011 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP e Trevlig sommar! ee Nr 3/11 Årgång 40 2 Barn i Nöd nr 2 2011 Vill du satsa langsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder

Läs mer

Nr 4/18 - Årgång 47 SID 6 SID 8. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på

Nr 4/18 - Årgång 47 SID 6 SID 8. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på Nr 4/18 - Årgång 47 SID 6 SID 8 123 900 5752 Besök oss gärna på www.barninod.com Din gåva gör skillnad! Som fadder är du med och förändrar liv! Vill du vara med? Att bli fadder innebär att du med en regelbunden

Läs mer

Barn i Nöd 1. Nr 4/16 - Årgång 45 KÄRLEKENS HEM. Hoppet har börjat tändas i hennes ögon SID 5 SKOLA I UGANDA. Nytt projekt för Barn i Nöd!

Barn i Nöd 1. Nr 4/16 - Årgång 45 KÄRLEKENS HEM. Hoppet har börjat tändas i hennes ögon SID 5 SKOLA I UGANDA. Nytt projekt för Barn i Nöd! Barn i Nöd 1 Nr 4/16 - Årgång 45 KÄRLEKENS HEM Hoppet har börjat tändas i hennes ögon SID 5 SKOLA I UGANDA Nytt projekt för Barn i Nöd! SID 7 2 Barn i Nöd Som fadder är du med och förändrar liv! Vill du

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Barn i Nöd. Det känns spännande att gå in i ett nytt projekt! SID 4-5. De bad oss adoptera den fyra dagar gamla flickan... SID 8

Barn i Nöd. Det känns spännande att gå in i ett nytt projekt! SID 4-5. De bad oss adoptera den fyra dagar gamla flickan... SID 8 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 2/12 Årgång 41 DOMINIKANSKA REPUBLIKEN; Det känns spännande att gå in i ett nytt projekt! SID 4-5 SHAHPUR, ; De bad oss adoptera den fyra

Läs mer

Vi är mycket stolta över det fina arbetet... SID 4-5. Nu bor 90 barn här i åldrarna 3 till 16 år. SID 8 AGAPE CHILD CENTRE, INDIEN

Vi är mycket stolta över det fina arbetet... SID 4-5. Nu bor 90 barn här i åldrarna 3 till 16 år. SID 8 AGAPE CHILD CENTRE, INDIEN Barn i Nöd 1 Nr 3/14 - Årgång 43 AGAPE CHILD CENTRE, Vi är mycket stolta över det fina arbetet... SID 4-5 LOVE AND GRACE, Nu bor 90 barn här i åldrarna 3 till 16 år. SID 8 2 Barn i Nöd Barn i Nöd 3 Vi

Läs mer

Nr 5/18 - Årgång 47. God jul. och. Gott nytt år SID 7 SID 8. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på

Nr 5/18 - Årgång 47. God jul. och. Gott nytt år SID 7 SID 8. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på Nr 5/18 - Årgång 47 God jul och Gott nytt år SID 7 SID 8 123 900 5752 Besök oss gärna på www.barninod.com Din gåva gör skillnad! Som fadder är du med och förändrar liv! Vill du vara med? Att bli fadder

Läs mer

Barn i Nöd nr 5 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 5/11 Årgång 40. Vi önskar er alla

Barn i Nöd nr 5 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 5/11 Årgång 40. Vi önskar er alla Barn i Nöd nr 5 2011 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 5/11 Årgång 40 Vi önskar er alla God Jul och Gott Nytt År! 2 Barn i Nöd nr 5 2011 Vill du satsa langsiktigt? Bli

Läs mer

SKOLA INLEDNING. Vägledning

SKOLA INLEDNING. Vägledning SKOLA SKOLA SKOLA Vägledning Avsnittet berör det åländska skolsystemet. Grundskolan står i fokus, eftersom den är obligatorisk för alla barn. Bland annat presenteras undervisningsämnena, elev-, lärar-

Läs mer

Barn i Nöd. God Jul & Gott Nytt År! INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 5/10 Årgång 39

Barn i Nöd. God Jul & Gott Nytt År! INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 5/10 Årgång 39 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 5/10 Årgång 39 God Jul & Gott Nytt År! som fadder är du med och bygger framtiden... Varför? För världen kanske du bara är en enda människa

Läs mer

Söndagsskolebarnen från Hönö har samlat in pengar till just barnen i Autazes SID 4-5

Söndagsskolebarnen från Hönö har samlat in pengar till just barnen i Autazes SID 4-5 Barn i Nöd 1 Nr 4/15 - Årgång 44 RAY OF HOPE, BRASILIEN Söndagsskolebarnen från Hönö har samlat in pengar till just barnen i Autazes SID 4-5 LOVE AND GRACE, INDIEN Vi är så glada för våra nya stora kastruller,

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

Tusentals flickor behöver ditt stöd.

Tusentals flickor behöver ditt stöd. Tusentals flickor behöver ditt stöd. Inte ovanligt. Den här flickan, Blacky, hittades i en soptunna. Råttorna hade börjat äta av hennes ansikte. Överleva? Djur, människor och växter kämpar i 40 gradig

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Barn i Nöd nr Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 2/11 Årgång 40

Barn i Nöd nr Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 2/11 Årgång 40 Barn i Nöd nr 2 2011 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 2/11 Årgång 40 2 Barn i Nöd nr 2 2011.. Som fadder ar du med och bygger framtiden..... Varfor? Att rädda barn är

Läs mer

Barn i Nöd. Jag har nu en önskan och förfrågan till er i Sverige. SID 5. Översvämningen påverkar alla delar av livet. SID 6-7

Barn i Nöd. Jag har nu en önskan och förfrågan till er i Sverige. SID 5. Översvämningen påverkar alla delar av livet. SID 6-7 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 3/12 Årgång 41 BLINDMISSION, ; Jag har nu en önskan och förfrågan till er i Sverige. SID 5 AMAZONAS, BRASILIEN; Översvämningen påverkar

Läs mer

Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr.2/10 Årgång 39. Barn i Nöd nr 5 2008 1

Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr.2/10 Årgång 39. Barn i Nöd nr 5 2008 1 Barn i Nöd nr 5 2008 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr.2/10 Årgång 39 2 Barn i Nöd nr 5 2008 Vill du satsa långsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder innebär att du med

Läs mer

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk Nyanlända barn i Stockholms skolor Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk 1 Den svenska skolans värdegrund Den svenska skolan vilar på demokratiska värden. Skolan

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 11 april - torsdag 5 maj

barnhemmet i muang mai måndag 11 april - torsdag 5 maj barnhemmet i muang mai måndag 11 april - torsdag 5 maj En och en halv vecka i Sverige för oss, fyra veckor utan veckobrev och det har hänt så mycket att vi inte vet riktigt var vi ska börja. Lilla Bee

Läs mer

Nr 5/17 - Årgång 46 HANNACENTRET. Centret har förändrat hela området SID 4-5 EMANUEL EBENEZER HOME. Det bor 46 barn på vårt skolhem!

Nr 5/17 - Årgång 46 HANNACENTRET. Centret har förändrat hela området SID 4-5 EMANUEL EBENEZER HOME. Det bor 46 barn på vårt skolhem! Nr 5/17 - Årgång 46 HANNACENTRET Centret har förändrat hela området SID 4-5 EMANUEL EBENEZER HOME Det bor 46 barn på vårt skolhem! SID 8 En droppe i havet... Det är fantastiskt att ha förmånen att få åka

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra Barnkonventionen Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra 1 FN har bestämt att alla barn i hela världen ska må bra och ha det bra. FN betyder förenta nationerna. FN är som en jättestor förening.

Läs mer

HÄR FÅR HANDIKAPPADE

HÄR FÅR HANDIKAPPADE HÄR FÅR HANDIKAPPADE Organisationen Maisha Kara Trust arbetar för att funktionshindrade barn i Kenya ska få bättre livsvillkor. Ett viktigt arbete är stödgruppernas hjälp till föräldrar att inse barnens

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv SOS barnby Bouar. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn i Centralafrikanska republiken en bättre framtid SOS barnby Bouar ligger i västra

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Ett av klassrummen i en skola i Atakpamé. Foto: Peter Kaeser Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! SOS Barnbyars projekt i Atakpamé fortskrider

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

SOS BARNBYAR UKRAINA

SOS BARNBYAR UKRAINA SOS BARNBYAR UKRAINA OM UKRAINA Ukraina är den största och mest befolkade nya republiken efter Sovjetunionens fall 1991, med 45 miljoner invånare. Officiellt lever en stor del av invånarna under fattigdomsstrecket

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september Nu var det ett tag sen sist - och ett tag som vi inte har så bra koll på för av att vi har varit i Sverige. Vi bad därför Ullis och Sophie de

Läs mer

Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé?

Man blir ARG, det är obegripligt. Det här är 4 av 100 miljoner barn! Är det någon idé? Presentation av SOS Barnbyar/Skolpresentation manus 2015-03-11 Presentation Presentera dig/er Vad tänker ni när ni hör SOS Barnbyar? Inled med en film Ex Filmen om Leon (Skoljoggen) Centralafrikanska republiken

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 1 (9) Utredare: Marita Sirviö, 08-57829509 Information Volontärresor för personal inom utvecklingsförvaltningens verksamheter Bakgrund Utvecklingsförvaltningen har

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: Vincent Tremeau Tack för att ni ger barn en trygg uppväxt! SOS Barnbyar arbetar i 135 länder runtom i världen. Totalt fick nästan 800 000 barn

Läs mer

Helene Ekdahl Arbetade på STOP 1 sep-1 dec 2008

Helene Ekdahl Arbetade på STOP 1 sep-1 dec 2008 Barnen i Indien Enligt uppgifter av UNICEF och en undersökning som gjordes 2001 beräknas 12.6 miljoner barn vara involverade i farliga yrken i Indien. Uppgifterna visar även att Indien har det största

Läs mer

Vårt gemensamma barn är / Våra gemensamma barn är:

Vårt gemensamma barn är / Våra gemensamma barn är: Föräldraplan Vårt gemensamma barn är / Våra gemensamma barn är: Vi respekterar varandra som föräldrar, vi godkänner varandras betydelse i våra barns liv och vi samarbetar i fostran av våra barn. Vi har

Läs mer

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt?

Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur hade du det under din uppväxt? Vad har du arbetet med förut och vad arbetar du med idag? Vilka framtidsplaner har du med ditt arbete? Hur var skolgången för dig när du var liten? Var har du bott tidigare? Hur hade du det under din uppväxt?

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia oktober 2011

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia oktober 2011 Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia oktober 2011 Dashain-festligheterna är över och alla barn

Läs mer

KUNSKAP TILL PRAKTIK

KUNSKAP TILL PRAKTIK KUNSKAP TILL PRAKTIK Viveka Sundelin Wahlsten Docent och psykolog, Institutionen för Neurovetenskap, BUP i Uppsala, Beroendecentrum i Stockholm EWA-mottagningen och Rosenlunds Mödravårdsteam VARFÖR HAMNAR

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april Intresset för lektioner i svenska och engelska tog oss på sängen. Vi har nu drygt 90 barn och tonåringar som anmält sitt intresse, vilket ställde

Läs mer

Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr.3/10 Årgång 39. Barn i Nöd nr 5 2008 1

Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr.3/10 Årgång 39. Barn i Nöd nr 5 2008 1 Barn i Nöd nr 5 2008 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr.3/10 Årgång 39 2 Barn i Nöd nr 5 2008 Vill du satsa långsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder innebär att du med

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Naradee VERKSAMHET; UTBILDNING; GRUPPRESAN; Läs mer på sid 2. Ett av syftena med resan var att få inblick... SID 4

Naradee VERKSAMHET; UTBILDNING; GRUPPRESAN; Läs mer på sid 2. Ett av syftena med resan var att få inblick... SID 4 NYHETSBREV NR 4 2014 Naradee Läs mer på sid 2 GRUPPRESAN; Ett av syftena med resan var att få inblick... SID 4 UTBILDNING; Läs om Saa och hennes utbildningsplaner PÅ SID 5 VERKSAMHET; BaanChivitMai bedriver

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 13 juli - onsdag 9 augusti

barnhemmet i muang mai torsdag 13 juli - onsdag 9 augusti barnhemmet i muang mai torsdag 13 juli - onsdag 9 augusti Vi har haft några lugna, sköna, hektiska veckor. Mycket vardag och lek, utbildning med Save the Children UK, middag med justitieministerns fru

Läs mer

1 000 nya faddrar innan arets slut!

1 000 nya faddrar innan arets slut! Fadder jakten 2017 1 000 nya faddrar innan arets slut! o Faddrar och givare, volontärer och socialarbetare, lärare och kökspersonal, elever och föräldrar alla är vi en del av samma fantastiska fadderfamilj.

Läs mer

Nr 3/19 - Årgång 48 SID 4 SID 5. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på

Nr 3/19 - Årgång 48 SID 4 SID 5. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på Nr 3/19 - Årgång 48 SID 4 SID 5 123 900 5752 Besök oss gärna på www.barninod.com Din gåva gör skillnad! Som fadder är du med och förändrar liv! Vill du vara med? Att bli fadder innebär att du med en regelbunden

Läs mer

Centralafrikanska republiken, Bouar

Centralafrikanska republiken, Bouar Centralafrikanska republiken, Bouar Återrapport 2/2017 Både barn och vuxna firade barnens dag i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barnbyn i Bouar Barnbyn i Bouar har varit verksam alltsedan

Läs mer

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv.

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. AUGUSTI - SEPTEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. Sasha och Masha, våra små vänner i barnhemmet i Jekaterinburg IGNAT

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 11 maj - söndag 12 juli, 2015 Det här brevet skulle ha kommit för några veckor sedan, men det har liksom inte funnits tid till att sätta sig ner och skriva det då det har

Läs mer

Handelsbankens FadderbarnsFond Bilaga 1 till Förvaltningsberättelsen Totalt utbetalda bidrag under år 2008: 2.535.311,41 kr Sid. 1/2 Organisation/ Projekt: BaanChivitMai: Totalt bidrag under 2008: BCM-barnen

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! IGNAT IVANOV

Läs mer

Nr 2/19 - Årgång 48 SID 4 SID 6. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på

Nr 2/19 - Årgång 48 SID 4 SID 6. Din gåva gör skillnad! Besök oss gärna på Nr 2/19 - Årgång 48 SID 4 SID 6 123 900 5752 Besök oss gärna på www.barninod.com Din gåva gör skillnad! Som fadder är du med och förändrar liv! Vill du vara med? Att bli fadder innebär att du med en regelbunden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda

FNs standardregler. För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda FNs standardregler För att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra och vara lika mycket värda LÄTTLÄST en lättläst version av FNs standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leva i en miljö där de kan må bra och utvecklas UNDERBAR VÄRLD!

Tema: varje barns rätt att leva i en miljö där de kan må bra och utvecklas UNDERBAR VÄRLD! Tema: varje barns rätt att leva i en miljö där de kan må bra och utvecklas EN UNDERBAR VÄRLD! En underbar värld! Alla barn har rätt att leva i en värld där de känner sig trygga, mår bra och utvecklas.

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 6: Den svenska skolan

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 6: Den svenska skolan Värdegrunds-sfi Elevhäfte 6: Den svenska skolan Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund grundat av universitet

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Bilaga 1 Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Vid ogiltig skolfrånvaro tillämpas Haninge kommuns handlingsplan för uppföljning av elevers frånvaro. Ett av stegen i handlingsplanen är att

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 BHARAT INDIEN-BISTÅND

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 BHARAT INDIEN-BISTÅND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 BHARAT INDIEN-BISTÅND 2013-02-12 MEDLEMSUTVECKLING Antalet betalande medlemmar under året ha varit 259 (274). Det betyder en liten minskning av betalande medlemmar att 14

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Framtaget i Projekt Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld, i samarbete med ROKS

Framtaget i Projekt Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld, i samarbete med ROKS Introduktionssamtal kvinnojour Framtaget i Projekt Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld, i samarbete med ROKS kvinnojour hemligt stänga av platstjänster vad har hänt? har du barn? tjej/kille? hur

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola 2016-03-04 Jeanette Libera och Erica Rafstedt Innehållsförteckning Grunduppgifter...3 Definiering av olika begrepp...3 Aktuell kartläggning...3-5

Läs mer

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv Ghana Tamale Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv En mamma och hennes barn i SOS barnby Tamale. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till SOS barnby Tamale I SOS barnby Tamale bor för närvarande 105 barn i

Läs mer

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013 HUNGERPROJEKTET Ghana 2013 Inledning Hungerprojektet tackar alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat vårt arbete i Ghana. Med rapporten vill vi ge er kunskap,

Läs mer

Projekt/tema arbete Svea Montessori förskola Lilla avd.

Projekt/tema arbete Svea Montessori förskola Lilla avd. Projekt/tema arbete Svea Montessori förskola Lilla avd. Jaget är det mest centrala för det lilla barnet. Detta arbetar vi ständigt med i olika former, vårt arbete är att vidga barnets referensramar, att

Läs mer

Vi respekterar varandra som föräldrar, vi godkänner varandras betydelse i våra barns liv och vi samarbetar i fostran av våra barn.

Vi respekterar varandra som föräldrar, vi godkänner varandras betydelse i våra barns liv och vi samarbetar i fostran av våra barn. Föräldraplan Vårt gemensamma barn är / Våra gemensamma barn är: Vi respekterar varandra som föräldrar, vi godkänner varandras betydelse i våra barns liv och vi samarbetar i fostran av våra barn. Vi har

Läs mer

DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss.

DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss. FOTO: ActionAid DITT TESTAMENTE Hur du kan förändra världen med oss. Nya läromedel i San Carlos Alzatate, Guatemala. Du kan ge fler flickor en framtid Majoriteten av världens fattiga är kvinnor eller flickor.

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 14 september - söndag 8 oktober

barnhemmet i muang mai torsdag 14 september - söndag 8 oktober barnhemmet i muang mai torsdag 14 september - söndag 8 oktober Lite drygt tre veckor har gått sedan sist. Tre veckor med mycket regn och att vi har varit riktigt förkylda i omgångar. Men det är full aktivitet

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 5 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Hej igen! Sergi, Melio och Selman är barn som deltar i vår barnverksamhet i Albanien. De går nu i första klass och kommer alltid

Läs mer