Le Tre Stelle i Toscana från tv-programmet Solens Mat. OKTOBER 2010 Text: Roseanna Wallinder Foto: Jan Wallinder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Le Tre Stelle i Toscana från tv-programmet Solens Mat. OKTOBER 2010 Text: Roseanna Wallinder Foto: Jan Wallinder"

Transkript

1 Le Tre Stelle i Toscana från tv-programmet Solens Mat. OKTOBER 2010 Text: Roseanna Wallinder Foto: Jan Wallinder Vi var många som följde programmet Solens Mat som några säsonger gick på TV 1. Som njöt av att se mat lagas med råvaror vi här i Sverige bara kan drömma om. Som fick oss att drömma om platser långt från turistbroschyrernas glättiga upplägg. Så varför inte besöka några av dessa platser. Om inte annat för att vara säker på att få äta och dricka gott. Sagt och gjort; vi bestämmer oss för att åka till Le Tre Stelle i Toscana. Det var ett avsnitt av programserien som fick stor uppmärksamhet. Kanske för att den handlade om tre driftiga kvinnor som startade en agroturismo* på sin gård. Och som lyckades göra den lönsam. Vi åker dit Vi befinner oss i Toscana och har redan besökt platser med fantastisk mat och lika fantastiskt vin. Vi har nu sovit på en utmärkt ställplats uppe i Castellina in Chianti och tar beslut om att besöka damerna vars gård ligger lite utanför Chiantidistriktet där vi befunnit oss i några dagar. Det är en lördag i oktober och vid lunchen gör vi ett uppehåll uppe i Monteriggioni en osannolik plats några kilometer söder om Siena. En liten stad med bara några få invånare som enkelt uttryckt är helt muromgärdad. Staden finns inom dessa murar och det räcker med knappt tio minuter för att göra stan. På piazzan som i princip är hela stan finns några barer och restauranger men vi väljer ut en enkel matvarubutik som även serverar diverse charkuterier smakfullt upplagda på trätallrikar och serverade med gott bröd och gott vin. Piazzan i Monteriggione Vi äter och njuter i solen som trots att det är sent i oktober värmer bra där vi sitter med en ansenlig mängd italienare som kommit på samma briljanta idé. På vägen ner mot parkeringen från Monteriggioni inser vi att detta är en mycket bra ställplats om man skulle vilja övernatta här. Tanken slår oss, men vi är ju på väg mot tre damer som vi inte vill missa!

2 En kort sträcka på motorvägen innan vi tar av mot San Gimignano som vi kör förbi eftersom det är för tidigt att besöka staden med tanke på de turisthorder som ännu befinner sig i stan, så den får vänta. Och som vi numera har vant oss vid lurar vår GPS -Frau Besserwisser- iväg oss på småvägar som visserligen är sagolikt vackra men också oroväckande slingriga och tillika mycket smala. Men så småningom kommer vi ut på vägen vi skulle ha åkt från början och det dröjer inte länge förrän vi hitta skylten till Le Tre Stelle d v s de tre stjärnorna. Le Tre Stelle Agroturismo Det är Maria som tar emot oss. Välkomnande men utan några större åthävor; vi blir informerade om när middagen serveras och att det bor ytterligare några familjer här under denna weekend. Vi får stå på parkeringen som är väl tilltagen och belägen i anslutning till boningshuset samt väl skyddad bakom en hög häck. Det är ingen ställplats i vanlig bemärkelse; parkering på gårdsplanen men med möjlighet att få vatten och el. Men strunt i el och vatten! Det är ju för maten och atmosfären vi har åkt hit. Parkering på gårdsplanen Omgivningarna Efter att ha parkerat och installerat oss känns det bra att få göra en promenad i omgivningarna. En agroturismo i Toscana är vanligtvis en naturskön plats med trädgård och bondgård i renässansstil omgiven av cypresser och pinjeträd och med vinstockar så långt ögat når. Så icke här; vinstockarna stämmer förvisso. Gården är omgiven av kullar med rader av vinstockar. Utsikt från gården För övrigt är det inget som stämmer med den gängse uppfattningen om en agroturismo i Toscana.

3 Framför ingången till huset på den s.k. verandan står ett par nedsuttna soffor i imiterat skinn och går man några trappsteg upp till poolen finner man att bästföredatum för såväl pool som trädgårdsmöbler passerat för flera säsonger sedan. Jag har inspekterat poolområdet Huset -byggt på 70-talet är som de flesta hus från denna epok, tämligen charmlöst. Men med den frodiga växtlighet som utmärker dessa trakter är mestadels av fasaden täckt av murgröna som döljer den misslyckade arkitekturen. Det finns inget inställsamt eller tillrättalagt och det råder ingen som helst ordning. Snarare en skön anarkistisk tillvaro där det mesta är tillåtande. Gässen i sin vanliga miljö Gamla trasiga redskap ligger och skräpar och överallt finner vi höns, gäss och svarta grisar som fritt går omkring och bökar, pickar, kacklar och nöffar. I total frihet. Alla dessa plus getterna med sina killingar kommer så småningom hamna i Marias kök. Förvandlade till utsökta delikatesser. Grisarna bökar utanför vår husbilsdörr Men det är ingenting man tänker när vi tillsammans med Maria går för att utfordra alla. Först hönsen, gässen och de lösspringande små, svarta grisarna; därefter en promenad bort till inhägnaden med de större grisarna och getterna. En synnerligen lerig historia, vilket bekymrar Maria föga. Hon pratar glatt på om hur svårtstartat allt var. Men att

4 envishet lönar sig. Den i kombination med hårt arbete och stor kokkonst. Idag kan de leva ganska gott på sin verksamhet. Att vara TV-stjärna Vad tyckte hon då om att vara med i TV? Hon skrattar glatt; det var ju ingenting hon hade tänkt sig. Men det gick ju bra; hon vande sig ganska snart att hela tiden ha en kamera som följde henne vart hon gick. Och TV-teamet tyckte ju om hennes mat. Vilket tycks vara det viktigaste. Och det är inte svårt att förstå när vi senare sätter oss till bords tillsammans med de andra familjerna som bor här just nu. Maria och hennes döttrar Antonella och Donatella sitter förstås med. Det är ju en familjemiddag med god mat och otvungen stämning. Det är Maria som står för matlagningen i sitt - inte alltför moderna kök. Allt vi äter kommer från gården; vinet, grönsakerna, köttet, brödet, marmeladerna, honungen, frukten och pastan. Allt sker i Marias kök. Genuint, vällagat och GOTT. Fantastiskt gott! Maria i sitt kök Allrummet; kontor, matsal, vardagsrum och tv-rum Vi äter vid ett långbord i familjens vardagsrum som också fungerar som matsal och kontor. Middagen som serveras ikväll består av prosciutto, salami, bruschetta och torta di cipolla som förrätt, sedan hemgjord pasta pici med tomatsås med mycket vitlök och förstås färskriven parmesan. Huvudrätt är kyckling, cikoria och ugnsstekt paprika. Avslutningsvis en ljuvlig tiramisú. Vinet Vinet är i särklass; vi dricker av alla de tre röda sorter som produceras på gården. Tyvärr finns deras viner inte på Systembolaget. Det är synd för de är alldeles kolossallt goda. Amerikaner och kineser däremot har förstått att se till att de får tillgång till dem. Vi kan tack och lov köpa med oss till synnerligen rimliga priser.

5 Maria och hennes döttrar Vi trodde vi skulle vakna med tuppen. Den magnifika tupp vi stiftat bekantskap med under gårdagen. Men i natt tog räven honom. För att han var för halsstarrig och vägrade komma in med hönorna på kvällen. För stolt och övermodig och då går det som det går. En härlig frukost med hembakat bröd, skinkor, korvar, ostar, hemgjorda marmelader, färska ägg och cappuciono. Under frukosten blir vi underhållna av Maria som har synpunkter på det mesta; oftast välgrundade och genomtänkta. Formulerade med känsla. Det faktum att räven tog tuppen är en tragedi i sig, men inget som behöver lägga sordin på tillvaron; man måste gå vidare. Mamma Maria Hon vet att berätta att Toscana är Rossa d v s ett rött landskap politiskt sett. Berlusconi står inte så väldigt högt i kurs här och inte heller EU med sina bidrag som endast duktiga blankettifyllare kommer i åtnjutande av. Sällan småföretagare. Maria tillhör generationen som fått slita för att nå ett relativt välstånd. När äldsta dottern Antonella föddes fanns ingen möjlighet för familjen att ha kött på bordet. Sex år senare när nästa dotter kom Donatella hade saker och ting förändrats. Nu kunde man t o m slakta en kalv för att fira den lyckliga tilldragelsen. Nu arbetar alla tre på gården. Hela tiden. Antonella har ansvaret för vinproduktionen. Donatella är den som arbetar med jordbruket och grönsaksodlingarna, medan Maria lagar all mat och utfordrar djuren. Donatella och Antonella studerar mitt skrivarbete

6 Kullar av lera och vin Under natten har der regnat en del men nu skiner solen och det är som upplagt för en promenad i omgivningarna. Och de närmsta omgivningarna som lockar är ett otal kullar med oändliga vinodlingar. De flesta druvor är redan skördade men vi hittar ett flertal stockar där söta, blå druvor hänger kvar. Söta och goda druvor Att gå uppför dessa kullar som är brantare än man tror kräver ett visst mått av energi i synnerhet som underlaget utgörs av tung, slirig lera som fastnar under skorna så att de efter ett tag ser ut som 70-talets platåskor. Leriga skor Komna till toppen på en av kullarna efter mycket halkande - har man en vidunderlig utsikt över landskapet. Åt ena hållet kan man se San Gimignano och åt det andra Certaldo två små städer med olika charm. San Gimingano som finns på Unescos världsarvslista - med alla sina torn men också med alla sina turister. Turister i tusental. Besöka staden bör man göra antingen före kl. tio på morgonen eller efter klockan sju på kvällen när alla horder av turister har försvunnit. Då, men först då, kommer staden till sin rätt. Certaldo minst lika vackert och intressant och där man kan strosa i lugn och ro vilken tid som helst på dagen och bara njuta av den medeltida arkitekturen och lugnet.

7 Utsikt mot Sertaldo från gården Vi hoppar över lunchen för att klara den överdådiga middagen som väntar på kvällen. Det visar sig vara ett klokt beslut; för nu har det dukats upp! Antipasto med skinka, fjäderlätta crepes med KarlJohanstuvning, fyllda tomater. Primo: pappardelle med sås gjord på örter från gården. Gudomlig! Huvudrätt: ugnsstekt killing med ugnsbakad potatis och mangold. Avslutningsvis; vin Santo med nötkakor som vi bönade och bad att få köpa med oss. För aldrig har godare nötkakor tillverkats. Morgonen därpå lämnar vi familjen och får med oss sex varma ägg som avskedspresent. Och ett antal nötkakor. / Roseanna och Janne Faktaruta Åka dit: Var? 15 km söder om San Gimignano Priser: 25 Euro för frukost och 4-rättersmiddag inklusive viner Se mer: www. le tre stelle. it Ställplatsen: gratis * agroturismo = man bor, äter och i den mån man vill deltar i livet på gården. I Italien finns agroturismo i samtliga 20 regioner och de flesta tar emot husbilar mot att man äter på gården.

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

FN-rapporter 2009 VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM. Vägen ur fattigdomen I SAMMANDRAG

FN-rapporter 2009 VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM. Vägen ur fattigdomen I SAMMANDRAG FN-rapporter 2009 VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM Vägen ur fattigdomen I SAMMANDRAG VÄRLDSBANKEN RAPPORTERAR OM Vägen ur fattigdomen I denna skrift ingår översättning, sammanfattning och bearbetning av följande

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk

Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk På Fredriksdal kan du komma i kontakt med äldre husdjursraser som man hade på gårdarna förr, när den största delen av befolkningen fortfarande levde som småbönder

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Erfarenheter från människor med dövblindhet ett nordiskt projekt. Att vara delaktig. Men det är inte Usher som bestämmer över mitt liv

Erfarenheter från människor med dövblindhet ett nordiskt projekt. Att vara delaktig. Men det är inte Usher som bestämmer över mitt liv Erfarenheter från människor med dövblindhet ett nordiskt projekt Att vara delaktig Men det är inte Usher som bestämmer över mitt liv Erfarenheter från människor med dövblindhet ett nordiskt projekt Att

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF.

Nu packades minibussarna, som vi lät stå kvar vid vårt hostel, för nu skulle det shoppas en sista gång i SF. Alla var snabbt uppe även denna morgon 07,00 för idag skulle vi lämna San Fransisco men först hade vi en hel del att göra. Vi började med frukost i vanlig ordning men det blev en ganska omtumlande frukost.

Läs mer

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant VTI notat 83 2000 VTI notat 83-2000 Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant Författare FoU-enhet Projektnummer 40346 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Gunilla Sörensen

Läs mer

Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika

Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika Det här är en berättelse om våra tre barn. De är alla adopterade från Kina och de har alla tre total enkelsidig LKG. Nu finns det säkert de som ställer

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt ELSA SLUTET del 2 ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt omtöcknad när hon sitter i färdtjänsttaxin på väg hem från läkarbesöket. Hon känner att hon inte riktigt uppfattade eller

Läs mer

Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA?

Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA? Anna Hegestrand ÄR DET SÅ HÄR VI SKA ÄTA? XX Är det så här vi ska äta? VECKA 1 MARS 20 TORSDAG Jag har alltid sett mig själv som en hälsosam och kostmedveten person. När Life hörde av sig och frågade

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer