Faktablad: Brandsäkerhet Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007"

Transkript

1 Brandsäkerhet Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 1 (7)

2 Brandorsaker År 2002 ryckte räddningstjänsten i Sverige ut på 5610 bränder i bostäder. (2778 st bränder i flerbostadshus och 2832 villabränder.) År 2002 var det 137 personer som omkom i bränder. Hälften av alla omkomna är över 60 år. Denna utveckling har skett parallellt med en ökande medellivslängd, minskade vårdresurser och ett eget boende högre upp i åldrarna. Olika former av funktionshinder innebär också att förmågan att själv förebygga och upptäcka brand samt att sätta sig i säkerhet minskar. Rökning Brandorsaker i hemmet kan vara många. Den vanligaste orsaken vid brand med dödlig utgång är rökning. Det kan medföra livsfara att röka i sängen. För äldre kan det också vara förödande att tappa glöd i knäet. Innan de hinner komma ur fåtöljen antänds kläderna och de kan inte släcka branden innan det är försent. Levande ljus Levande ljus som lämnas utan uppsikt orsakar många bränder. TV-apparat Brand i TV börjar oftast med rökutveckling. Tidigare var uppfattningen att det bara hände i äldre apparater, men på senare tid har helt nya TV-apparater fattat eld. Varför är fortfarande ganska oklart. Det kan vara fel på brytare och andra komponenter i TV:n, men kan också vara en överhettning om den står i ett trångt fack så att där inte finns ventilation. En annan orsak kan vara damm. Sladdar, kontakter och armaturer CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 2 (7)

3 Gammal och sliten elutrustning kan innebära brandfara. Förlängningssladdar och grenuttagslådor på golv är ofta brandorsak till följd av klämskador och glappkontakter med ljusbågsskador, överhettning och brand som följd. Skarvuttag och vägguttag som får oxid- eller andra beläggningar samt dålig kontakt på grund av slitage, avger så höga temperaturer att plasthöljet kan fatta eld. Blinkande lysrör är en brandfara. Om någon av lysrörets komponenter krånglar kan armaturens temperatur bli så hög att intilliggande material antänds. En naken glödlampa alstrar mycket värme, om denna kommer i kontakt med brännbart material kan detta orsaka brand. Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. En brand börjar oftast i maskinernas elektriska komponenter, (vattenpump, strömbrytare, värmeelement ). I torktumlarens värmeelement samlas ofta mycket textildamm som är lättantändligt. Att bränderna blir så våldsamma beror på att moderna hushållsmaskiner innehåller mycket energirik och brännbart plastmaterial. Övriga elapparater Glömda påslagna elapparater kan orsaka allvarliga olyckor. Exempel är kaffekokare, strykjärn, brödrost eller elelement. Brand eller torrkokning på grund av glömda spisar orsakar flera dödsbränder. Utrymningsmöjligheter Se till att det inte finns skräp och annan bråte i trappuppgångar och andra utrymningsvägar. Det hindrar möjligheterna att ta sig ut och ökar risken för att någon ska anlägga en brand. Meddela fastighetsägaren om trappuppgångarna inte hålls fria från löst material. CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 3 (7)

4 Rädda larma släck Om det börjar brinna: Rädda folk i fara, varna omgivningen. Larma räddningstjänsten via 112. Försök släcka om du har släckare eller slang men ta inga onödiga risker! Om rummet fylls med rök kryp under röken. Vid golvet finns syre. Stäng dörren till det utrymme där det brinner. Stanna i din lägenhet om det brinner på annan plats i fastigheten. Gå inte ut i trapphus med rök. (Se brandcell ) Är branden liten och du har utrustning att släcka, närma dig branden i låg ställning och spruta på brandhärden. Vad händer när jag ringer 112? När du slår nödnumret 112 styrs du automatiskt till rätt SOS-central. SOS-operatören svarar alltid: SOS 112 vad har inträffat? Dessa frågor skall du svara på: Vad har inträffat? Var har det inträffat? Vilket telefonnummer ringer du ifrån? Vad heter du? Under intervjun kopplas ytterliggare en SOS-operatör in i en s.k medlyssning. Denna operatör hör samtalet och ser uppgifter på en dataskärm och kan därför larma ut hjälpresurser redan innan intervjun är avslutad. Antalet samtal till nödnumret 112 uppgår till 3,6 miljoner per år. Ungefär hälften av samtalen är onödiga eller icke-akuta samtal. Vad händer om jag slår ? Du kommer till SOS precis som om du har slagit 112. SOS håller på att göra en mätning på hur många av svenska folket som fortfarande använder När 80% av svenska folket använder 112 kommer man att avveckla framkopplingen av numret. När detta blir vet man idag inte. CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 4 (7)

5 Att förebygga en brand Rökning Det finns behandlade förkläden som kan förhindra att nedfallande glöd från en cigarett antänder kläderna. Man kan också ordna en rökhörna där man har så lite brandfarligt material som möjligt i närheten. Välj stora askkoppar som står stadigt. Använd cigarettändare istället för tändstickor. Rök gärna utomhus. Levande ljus Placera ljusen på säkert avstånd från gardiner, dukar, möbler och annat brännbart material. Välj rejäla ljusstakar av brandsäkert material där ljusen står stadigt. Undvik ljusmanschetter och träljusstakar. Använd värmeljus i säkra hållare. Släck ljusen när du lämnar rummet. Sätt upp en påminnelselapp om Glöm ej ljusen på insidan av ytterdörren. TV-apparat Se till att tv-apparaten står fritt så att den får tillräckligt med ventilation. Det är viktigt att det är ordentligt med luft runt TV:n så att den inte överhettas. Ställ den inte i ett trångt fack i bokhyllan och håll den fri från dukar, stearinljus och blommor. TV:n skall stängas av med avstängningsknappen ( inte bara med fjärrkontrollen ) så att strömförsörjningen bryts. Om din TV skulle börja brinna; dra ut stickkontakten, larma brandkåren, försök släcka med en spann vatten eller kväv elden med en filt. En sista årgärd är att slänga ut TV:n så att inte en större brand uppstår. Sladdar, kontakter och armatur Se till att elapparater inte har slitna, uttorkade eller trasiga sladdar. Om så behövs byt ut dem! Var också uppmärksam på trasiga stickkontakter, vägguttag och förlängningssladdar. Sladdar ska ligga fritt och inte i kläm. Blinkande lysrör medför brandfara och måste bytas ut. Tänk på att bordslampor lätt kan falla omkull och orsaka brand. Ha inte högre watt-tal på glödlamporna än som står på lampfoten. Övertäckta elvärmeelement kan överhettas. Håll dem fria från kläder och dylikt. Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin Stäng alltid av dessa maskiner när du inte är hemma. När det gäller torktumlare samlas det ofta mycket textildamm i värmeelementen. Låt en fackman rengöra värmeelementen. CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 5 (7)

6 Övriga elapparater En timer som bryter strömmen efter en bestämd tid är ett bra brandskydd. En sådan kan lämpligen installeras i första hand till spis, strykjärn och kaffekokare. Det är lämpligt att dra ut stickproppen till kaffebryggaren, strykjärnet och brödrosten efter användning. Om en brand uppstår i en kastrull, flytta kastrullen från kokplattan. Kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om brand uppstår i olja, margarin eller annat fett. Se alltid till att filter och spisfläkt är fria från fett annars är det lätt att branden sprider sig om det brinner i en kastrull. Brandvarnare Brandvarnare är en billig livförsäkring. En brandvarnare reagerar på rök men även på osynlig rök kolmonoxid. Du bör ha minst en brandvarnare på varje våning i din bostad. Den bör placeras i eller utanför sovrummet. En brandvarnares övervakningsområde bör inte vara mer än 60 kvm och avståndet mellan två brandvarnare bör inte överstiga 12 meter. När det behövs mer än en brandvarnare kan det vara bra att installera brandvarnare som är sammankopplingsbara. För att varna äldre som har hörselproblem kan man fråga fackman om blinkljusinkoppling. Brandvarnaren placeras i rummets högsta punkt och helst mitt i rummet. Brandvarnaren skall sitta i taket, inte på väggen. Ett fritt utrymme minst 50 cm skall finnas runt om brandvarnaren. Den skall inte placeras vid ventilationsöppningar. Ventilationsöppningar kan ta bort röken från brandvarnaren. Placera inte brandvarnare i kök, badrum, garage eller hobbyrum där den kan orsaka irriterande falsklarm. För att brandvarnaren skall fungera bör du rengöra brandvarnaren, från utsidan, med dammsugare en gång om året. Man bör kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång i kvartalet. För att göra det trycker man på testknappen eller hålla ett nysläckt ljus under brandvarnaren. När batterierna börjar ta slut kommer ett sk. blip-ljud med ca en halv minuts mellanrum. Det finns batteri som håller för 1 år, 5 år, eller 10 år. Byta ut brandvarnaren efter 8 10 år eftersom de har en begränsad livslängd. En brandvarnare kostar runt hundra kronor. CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 6 (7)

7 Släckhjälpmedel De handbrandsläckare som rekommenderas till bostäder är skumsläckare. Kontakta ditt försäkringsbolag så kan de råda dig. Ett annat släckhjälpmedel som kan vara bra att ha i bostaden är en brandfilt. Brandcell En brandcell är din bostad. Om en lägenhet i ditt trapphus brinner så är din lägenhet byggd så att den kan stå emot branden i 30 minuter. På hotell är varje hotellrum en brandcell. På ett hotell är korridoren utrymningsväg mot trapphuset som det finns på alla hotell i Sverige. CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 7 (7)

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM!

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! Vad du inom äldreomsorgen kan göra för att förhindra bränder hos äldre Äldre drabbas oftare av brand i hemmet Risken för att det börjar brinna hemma ökar i takt med åldern på grund

Läs mer

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren.

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. Viktig information om brandskyddet och säkerheten i din bostad E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. E bra skydd

Läs mer

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt. SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips för dig som bor i hyresrätt Rädda Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma Ring 112. Tala

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Checklista Gör ditt hem brandsäkert

Checklista Gör ditt hem brandsäkert Checklista Gör ditt hem brandsäkert Minska risken för köksbränder Många bränder börjar på spisen. Att något står och kokar torrt är en vanlig brandorsak. Fett och oljor kan börja brinna när temperaturen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 5>kaff* brandvarnare. o

Läs mer

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna?

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? var förberedd om olyckan skulle vara framme med bättre kunskap Med bättre kunskap om riskerna kan vi minska antalet bränder. Det är också

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Så här förebygger du bränder Du kan göra mycket själv! När bränder väl uppstår kan de utvecklas snabbt och få väldigt stora konsekvenser. Men det finns faktiskt

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning Brandskyddsplan Brf Slottsparken Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att systematiskt arbeta med brandförebyggande och skyddande åtgärder. Detta i enlighet med lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du Fråga 1 Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? 1. 90 000 X. 112 2. 911 Vad är det första du ska berätta när du ringer SOS Alarm? 1. Hur gammal du är. X.

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand och dess fasta brandskyddsinstallationer, medan den som hyr eller använder lokalerna svarar för att dessa används på ett ansvarsfullt sätt. Kort om materialet

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Värjan

Bostadsrättsföreningen Värjan Viktig infrmatin m brandskyddet ch säkerheten i din bstad BRANDSKYDDSUTRUSTNING I BRF VÄRJAN Varje lägenhet i BRF värjan är utrustad med brandvarnare, brandsläckare ch brandfilt. Utrustningen tillhör lägenheten

Läs mer

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler.

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler. Brandskyddsregler För medlemmar i BRF Timmermannen 1 Version 1 17.09.03 Det här dokumentet innehåller information om vilket brandskyddsansvar du har som medlem i BRF Timmermannen 1. Genom att följa ett

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA)

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...3 Inte kunna upptäcka eller agera vid brand...4 Glömma

Läs mer

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD Det räcker ofta långt med enkla insatser och goda vanor för att brandsäkra ett hem. När du känner till riskerna är

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Inledning!... 1 1) Brandskyddspolicy!... 1 2) Ansvar och organisation!... 1 3) Instruktioner vid brand!... 2 4) Byggnads- samt verksamhetsbeskrivning!... 3 5) Risker!...

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET INFORMATION OCH RÅD FÖR ÖKAD TRYGGHET Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Häggen. Häggen Nytt

Bostadsrättsföreningen Häggen. Häggen Nytt Bostadsrättsföreningen Häggen Häggen Nytt Juni 2014 Glad midsommar! Den nya styrelsen som valdes på årsstämman vill önska alla medlemmar en härlig sommar och en bra semester. Samtidigt vill vi passa på

Läs mer

5. (Brand)skyddsregler

5. (Brand)skyddsregler 5. (Brand)skyddsregler Förändringar i verksamheten 2 Automatiskt brandlarm 3 Information till nyanställda och vikarier 4 Heta arbeten i lokalerna 5 Rökning inom vård och omsorg 6 Tv-apparater och datorer

Läs mer

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsutrustning i fastighetens gemensamma utrymmen Fastigheten är utrustad med två stycken pulversläckare, en kolsyresläckare samt sju stycken brandvarnare.

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

Gör ditt hem riskfritt.

Gör ditt hem riskfritt. Gör ditt hem riskfritt. Tips och råd om hur du förebygger vattenskador, inbrott och bränder hemma. Färre skador ger dig lägre premier. SBC arbetar aktivt för att ta fram attraktiva försäkringslösningar

Läs mer

NÄR FÅR DU FLYTTA IN?

NÄR FÅR DU FLYTTA IN? NÄR FÅR DU FLYTTA IN? Lägenheten ska vara klar för inflyttning kl. 12.00 det datum som står i ditt kontrakt. Det brukar vara den 1:e i månaden. Om denna inflyttningsdag är en lördag, söndag, allmän helgdag

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet Var rädd om dina vänner och anhöriga! 2 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...................3 Inte kunna upptäcka eller agera

Läs mer

TRYGG I DITT EGET HEM

TRYGG I DITT EGET HEM TRYGG I DITT EGET HEM 1 TILL DEN BOENDE: I handboken Trygg i ditt eget hem finns anvisningar om hur du skall öka brandsäkerheten i ditt hem. Handboken innehåller också anvisningar om hur du bör handla

Läs mer

RUBINEN NYTT önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år

RUBINEN NYTT önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år RUBINEN NYTT 4 2006 önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år 2007 www.brfrubinen.se Årsstämma Årets stämma hölls måndagen den 11 december i föreningslokalen, De 34 boende som hade hörsammat

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort

Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort (Enligt min nuvarande information) Pågående byggen. 1. Björksäter. 72 platser på Särskilt boende. Färdigt om ca 1 år. Privat. 2. Björksäter. Ca 40 Hyreslägenheter

Läs mer

Brf Stanstorp Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen.

Brf Stanstorp Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Brf Stanstorp 2013 BRANDSKYDDSPOLICY Skyldighet enligt lag Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Lagen innebär att Brf Stanstorp i egenskap

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet Brandvarnare EL Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel EL & VVS - för din säkerhet Jonisk eller optisk brandvarnare? En jonisk brandvarnare reagerar på den osynliga rök som framkallas av öppna lågor.

Läs mer

Brandskyddsplan. för. bostadsrättsföreningen Tångspiken. Hägersten

Brandskyddsplan. för. bostadsrättsföreningen Tångspiken. Hägersten Brandskyddsplan för bostadsrättsföreningen Tångspiken Hägersten Version 1 2015-12- 15 1 Brandskyddsplan för BRF Tångspiken version 1/2015 Bakgrund Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor har bostadsrättsföreningen

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Förebygga brand Här ges förslag på uppgifter och övningar kring hur man förebygger brand och hur man gör om det väl börjar brinna. Utgångspunkten är elevernas

Läs mer

Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning

Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Brandvarnare Goda Råd PM - Rädda-Varna-Larma-Släck Att Rädda människor

Läs mer

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand?

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand? Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Bollebygd, Borås, Mark Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun Utbildningen handlar om att förhindra att brand

Läs mer

Elsäkerhet. Lagstiftning och information

Elsäkerhet. Lagstiftning och information Elsäkerhet v2 Det bedrivs ett ganska omfattande arbete i Sverige för att få ner antalet olycksfall och dödsfall som beror på el. Från att ha varit ca 20 dödsfall per år för 10 år sedan, är det nere i hälften

Läs mer

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Attunda är din räddningstjänst Brandkåren Attunda gör den skadefria kommunen möjlig, det är vår vision. Om det börjar brinna går det fort Om du vet

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand (socialtjänst och vård) 2012-03-02 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga

Läs mer

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet 2013-02-25 1 (6) Personal som gör hembesök hos socialtjänstens kunder Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet Åtgärdskatalogen är uppdelad efter olika brandrisker som finns i hemmet och visar vilka

Läs mer

Äldrenämnden. Riktlinje för brandförebyggande åtgärder i hemtjänsten

Äldrenämnden. Riktlinje för brandförebyggande åtgärder i hemtjänsten Uppsala kommun Datum: Dia rien r: 2019-04-24 ALN 2019-0267 Sida 1(2) Äldreförvaltningen: Förslag till beslut Äldrenämnden Handläggare: Ana Perez, Jesper Kyrk Riktlinje för brandförebyggande åtgärder i

Läs mer

Rapport. Basmätning - Aktiv mot brand MSB 2014-09

Rapport. Basmätning - Aktiv mot brand MSB 2014-09 Rapport Basmätning - Aktiv mot brand MSB 14-9 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var allmänheten från 16 år. Totalt genomfördes 3 7 intervjuer i slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel. Undersökningsperiod

Läs mer

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION 1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera och

Läs mer

ÄR DITT HEM ELSÄKERT?

ÄR DITT HEM ELSÄKERT? ÄR DITT HEM ELSÄKERT? Det här frmuläret hjälper dig att kntrllera hur elsäkert ditt hem är. Gå igenm punkterna i checklistan ch markera vad sm är bra ch vad sm behöver åtgärdas. ELCENTRALEN Elcentralen,

Läs mer

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Om du upptäcker en brand eller larmet går ska du göra följande: RÄDDA Alla som är i akut fara. Använd ordinarie utgångar, eller nödutgångar. LARMA 1. Tryck

Läs mer

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Beskrivning av byggnader och verksamhet Bostadsrättsföreningen består av två fastigheter om totalt 104 lägenheter samt en extern hyresgäst i form av en sushirestaurang.

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Program Lagstiftning kring systematiskt brandskyddsarbete Förstå vikten med Systematiskt BrandskyddsArbete Kort introduktion i SBA Vad förväntar sig räddningstjänsten vid

Läs mer

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador.

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador. Att tänka efter före En handbok om att förebygga skador. Inbrott Att kunna känna sig trygg i sina lokaler är en självklarhet. Det finns mycket du kan göra för att förebygga inbrott. Med till exempel ett

Läs mer

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Kom ihåg! Byt alltid batteri den 1 september Brandskydd Tomt i trapphus och loftgångar Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte cyklar, barnvagnar,

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR

DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR LEKTION1: DU KAN SJÄLV FÖREBYGGA OLYCKOR MÅL OCH FÖRHANDSUPPFATTNINGAR Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det

Läs mer

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Mars 2005 Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här

Läs mer

2009-02-04 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. Ledorden vid brand är: Rädda, Larma, Släck.

2009-02-04 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. Ledorden vid brand är: Rädda, Larma, Släck. 1(5) BRANDSKYDDSDOKUMENT FÖR STENKUMLA BYGDEGÅRD. 1. BRANDSKYDDSANSVARIG Brandskyddsansvarig för bygdegården är ordförande Erika Sandström. Utsedd av styrelsen att systematiskt jobba med brandskyddet är

Läs mer

TRYGG OCH SÄKER I UPPSALA

TRYGG OCH SÄKER I UPPSALA TRYGG OCH SÄKER I UPPSALA FÄRRE SKA SKADAS OCH DÖ Färre ska dö och skadas i olyckor och bränder Det arbetar Brandförsvaret ständigt för. De som drabbas av olyckor ska få snabb och effektiv hjälp och så

Läs mer

BRF Väktaren

BRF Väktaren BRF Väktaren 2015-09-28 Dkumentatin av brandskyddsarbetet i Brf Väktaren Objektet: Föreningen består av 117 lägenheter. Det finns: -30 stycken ettr -27 tvår -33 trer -27 fyrr. Strleken på ettrna från 26.3-41.7m²

Läs mer

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE

LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE LEKTION 2: I EN VERKLIG SITUATION FÖRHASTAR VI OSS INTE Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Lärarhandledning Har du koll? Förebygga och agera vid brand Förebygga brand Här ges förslag på uppgifter och övningar kring hur man förebygger brand och hur man gör om det väl börjar brinna. Utgångspunkten

Läs mer

FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET. En handledarguide

FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET. En handledarguide FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET En handledarguide 1 INLEDNING Brandskydd i hemmet en handledarguide är avsedd för alla som jobbar med att hjälpa invandrare vänja sig vid att leva och bo i Finland.

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

Vi lär oss om eld och brand

Vi lär oss om eld och brand Vi lär oss om eld och brand Innehåll: 1. Eld och brand...3 2. Hur brand startar och sprider sig...5 3. Hur upptäcker du att det brinner?...8 4. Vad ska du göra om det brinner?... 10 5. Olika utrymningsvägar...12

Läs mer

SBA BRF SKÖRBYHÖJDEN. Bakgrund/brandskyddspolicy 2 Brandskyddsorganisation/Ansvarsfördelning 3 Byggnadsbeskrivning 4 Brandpostkarta Ritning 3rok

SBA BRF SKÖRBYHÖJDEN. Bakgrund/brandskyddspolicy 2 Brandskyddsorganisation/Ansvarsfördelning 3 Byggnadsbeskrivning 4 Brandpostkarta Ritning 3rok Innehållsförteckning Bakgrund/brandskyddspolicy 2 Brandskyddsorganisation/Ansvarsfördelning 3 Byggnadsbeskrivning 4 Brandpostkarta Ritning 5rok Ritning 4rok Ritning 3rok 4a 4b 4c 4d Beskrivning av det

Läs mer

EGENKONTROLL FÖR MOTORKLUBBAR

EGENKONTROLL FÖR MOTORKLUBBAR Kontrollplan för checklista "Intern brandskyddskontroll" Kontroll av brandskyddet skall genomföras enl. årschecklista och av utsett brandsäkerhetsombud. 1. BRANDRISKER Hindra brands uppkomst (även anlagd

Läs mer

och även en brandfilt. För mindre brand så kan man lägga brandfilten över och kväva branden. - Men det är bara rekommendationer.

och även en brandfilt. För mindre brand så kan man lägga brandfilten över och kväva branden. - Men det är bara rekommendationer. Brandsäkerhet - Hej Mikael! - Hej Miljko! - Hur är det med dig? - Ja, allting är bra. Och du? - Ja, det är bra. Jag tänkte fråga dig en sak. Har du lite tid? - Absolut. - Ja, jag är ganska ny i Sverige

Läs mer

Syfte Via utrymningsväg skall snabb och säker utrymning kunna ske vid brand eller annan fara.

Syfte Via utrymningsväg skall snabb och säker utrymning kunna ske vid brand eller annan fara. Utrymningsväg Via utrymningsväg skall snabb och säker utrymning kunna ske vid brand eller annan fara. Det ej finns lösa belamrande föremål som blockerar utrymningsvägen t ex möbler, skåp eller annan utrustning.

Läs mer

Tillfällig uthyrning av lokaler

Tillfällig uthyrning av lokaler Räddningstjänsten Tillfällig uthyrning av lokaler Allmänt Detta dokument gäller för lokaler som tillfälligt hyrs ut till andra ändamål än de normalt används till, t ex för övernattning, disco, fest etc.

Läs mer

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus Julens risker Visste du att en torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss? Eller att ljus är den främsta orsaken till ökade

Läs mer

Vanliga frågor och svar om brandsäkerhet för bostadsfastighetsägare

Vanliga frågor och svar om brandsäkerhet för bostadsfastighetsägare Samhällsbyggnadskontoret Brandförsvar och säkerhet Vanliga frågor och svar om brandsäkerhet för bostadsfastighetsägare Ansvar för brandskydd Ansvaret för brandskyddet ligger både på den som äger byggnaden

Läs mer

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris

FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris FICKMINNE Säkerhet till vardags och vid kris Samhällets resurser på lokal nivå Räddningstjänst Ditt eget ansvar FRG (frivillig resursgrupp) Krisplan Var mentalt förberedd på att det kan hända mig Hjälp

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-12-13 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Organisation Organisatorisk

Läs mer

Riskbedömning brand

Riskbedömning brand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-04-25 genomförts för att Organisation Organisatorisk del: Trygghet och säkerhet Plats: Tidpunkt Datum: 2012-09-11 Deltagare Utförare: Lena Mattsson

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand (socialtjänst och vård) 2012-03-02 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga

Läs mer

Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder

Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder Varje dag brinner tre bostäder i Stockholms län. Det kostar mycket pengar och skapar onödigt lidande. Vad kan vi tillsammans göra åt det? Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder Stefan Wittberg 2

Läs mer

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 Denna regniga onsdagseftermiddag fick tiotalet intresserade SPF-seniorer en gedigen

Läs mer

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE HN 12362 Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Packa upp terrassvärmaren och kontrollera att alla

Läs mer

Information om brandskyddet till dig som hyresgäst

Information om brandskyddet till dig som hyresgäst Information om brandskyddet till dig som hyresgäst Tänk efter före Det är ofta flera olyckliga omständigheter som tillsammans bidrar till att en brand uppstår och att egendom förstörs eller att människor

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning

Läs mer

Information från Smedjebackens kommun. Brandsäkerhet i hemmet. samt tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Information från Smedjebackens kommun. Brandsäkerhet i hemmet. samt tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Information från Smedjebackens kommun Brandsäkerhet i hemmet samt tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen De flesta bränder sker i hemmet Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Handledning och faktafördjupning Målgrupp 4-7 år 1 Innehåll Handledning till Ellie och Jonas lär sig om eld... 4 Idén bakom materialet... 4 Innehåll och upplägg... 5 Kom

Läs mer

BRUKSANVISNING BRANDVARNARE, 230 V SAMMANKOPPLINGSBAR MED PAUSFUNKTION

BRUKSANVISNING BRANDVARNARE, 230 V SAMMANKOPPLINGSBAR MED PAUSFUNKTION BRUKSANVISNING BRANDVARNARE, 230 V SAMMANKOPPLINGSBAR MED PAUSFUNKTION Art.nr 94.4235 OBS! Brandvarnaren skall installeras av en behörig installatör. Läs bruksanvisningen noggrant innan installationen.

Läs mer

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs.

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs. Ankomststämpel 1 (6) ANMÄLAN TILLFÄLLIGA ARRANGEMANG I SAMLINGSLOKAL Fylls i av den person som är ansvarig för det tillfälliga arrangemanget. Samtliga fält är obligatoriska. Blanketten ska ha inkommit

Läs mer

Så skyddar du ditt hem mot brand och räddar liv

Så skyddar du ditt hem mot brand och räddar liv 1 Så skyddar du ditt hem mot brand och räddar liv Länsförsäkringar består av 23 självständiga länsförsäkringsbolag som erbjuder kunderna en helhet av bankoch försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring

Läs mer