Vad skall vi tänka på i dag? När skall man sälja? (Vilket var den ursprungliga rubriken på dagens träff )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad skall vi tänka på i dag? När skall man sälja? (Vilket var den ursprungliga rubriken på dagens träff )"

Transkript

1 Vad skall vi tänka på i dag? När skall man sälja? (Vilket var den ursprungliga rubriken på dagens träff )

2 När ska man sälja? Staffan frågade när en fundamentalist tycker det är dags att sälja. Eftersom jag har en långsiktig syn på sparandet till skillnad från Day- eller swingtraders så hoppas jag kunna ge ett svar i kväll. När Buffett säger "our favorite holding period is forever" menar han just detta, så länge bolagen fortsätter utvecklas och vara bra behåller han dem gärna för alltid. Jag hoppas på en livlig debatt med inpass från många i publiken. Jag är lat så jag tar hjälp först Lundaluppen, en bloggare som jag gillar. Varför ha inköpskriterier och exitkriterier? I grund och botten kan man bli en framgångsrik investerare med två enkla regler: 1. Köp bra bolag 2. Köp dem till rimligt pris

3 Som värdeinvesterare är grundpelaren att det för varje aktie (eller annan tillgång) finns ett pris, det man betalar, och ett värde, det man får. (Warren Buffet). Kruxet är att värdet är mycket svårt att bedöma exakt, i de allra flesta fall. Men i en del fall, och i synnerhet för bra bolag, kan man åtminstone sätta något slags övre och undre gräns: här är det billigt respektive här är det dyrt. Mellan dessa finns en korridor när det hela är osäkert. Aktier har ett pris en del säger att det är rätt värde på bolaget eftersom marknaden alltid har rätt Många värdeinvesterare köper när det är billigt, och säljer sedan när priset gått in i den rimliga korridoren. Det funkar inte riktigt för mig, jag vill ha en lägre aktivititet och ovanstående kan gå rätt fort (men ibland häpnadsväckande långsamt också). Anledningen att jag vill ha en lägre aktivitet hänger ihop med min livsstil som förälder med ett ganska krävande jobb.

4 När säljer Lundaluppen? Med ovanstående sagt finns det främst två skäl för mig att sälja 1. Ett bolag är inte längre bra, eller har utvecklats till det sämre, eller Bolaget är övervärderat på börsen Nummer 1 (Köp bra bolag) är ett betydligt viktigare och hårdare skäl för mig än nummer 2 (Köp dem till rimligt pris). Om bolaget inte är bra eller till och med försämras finns inga förutsättningar för ett långvarigt innehav och då måste en försäljning någon gång ske. Det är inte hälsosamt att räkna med kvalitativa förbättringar. Ett riktigt högkvalitativt bolag har jag svårt att sälja, till och med om 2 (det är övervärderat) är sant. Försäljningen kommer att utlösa transaktionskostnader av olika slag och det är inte helt ovanligt att man inte får någon chans att köpa in sig igen i bolaget innan dess värde vuxit ikapp priset.

5 Menar du att man aldrig skall sälja???

6 De här löpsedlarna är från våren år Goda råd är ibland billiga!!

7 Då var vi här!!! Nu är vi här!

8 En lång portfölj av bra bolag, med inköpspriser som är skäliga eller t o m låga. Ett alternativ om man har hyffsat stora poster är att sälja halva innehavet i bolag där man känner sig tveksam om framtiden. Om spelreglerna i en viss bransch förändrats och/eller om värderingen av aktien är allt för hög. En annan enkel strategi är att ta hjälp av TA. I grafen med OMX tidigare fanns MA 200 inlagt. Vi tittar på det igen. Köp/sälj när kursgrafen bryter MA 200

9 En annan bloggare/twittrare som jag följer med intresse är Kavastu Arne Talving värdeinvestering med låg risk egen metod Hur tusan ska man veta när en börstopp nås? Det finns hur mycket information som helst som skall smältas ned till ett beslut.

10 Den första vågen upp som startade år 2008 är den vågen man sällan ser att privatpersoner är särskilt aktiva. I december 2008 skrev Dagens Industri Fem orsaker som kan få börsen att falla ytterligare. Marknaden dräneras av dåliga nyheter hela tiden. Trots dåliga nyheter förstår inte småsparare hur börsen trots allt stiger. Andra vågen upp som startade 2011 är den trygga vågen. Volatilliteten är låg. Ofta brukar det gå en tvåårsperiod utan någon större volatillitet. Andra vågen upp är den längsta av de tre i tid och den satte sin topp juli 2014.

11 Den tredje fasen som vi nu är inne i präglas av optimism. Bokslutsrapporter som är bra, nya ATH, mängder av nya bolag som dess ägare nu får bra betalt för. Det är ofta livsverk som premieras rikligt kursmässigt då de övertecknas kraftigt och noteras på börsen. Omsättning på hävstångsprodukter ökar ständigt, man kan ju tjäna mer pengar med hävstång för det har ju gått så bra tidigare och skulle jag förlora lite så är det ju trots allt pengar som jag tjänat på börsen tidigare. Här i våg tre hittar vi många rookies som inte har någon större erfarenhet av börsen över huvudtaget. Man kan läsa stensäkra prognoser på olika forum hur mycket en viss aktie ska gå upp till osv. Den tredje och sista vågen upp är ofta den mest vinstgivande och även den kortaste av de tre vågorna. Det gäller att vara med så länge marknaden medger det och att sedan ge sig ur för lång tid. Oktober 2014 till? - förslagsvis 2016? - Våg nummer tre är den kortaste.

12 Har han rätt börjar det bli nära

13 Så här skrev han på twitter på kvällen den 1 september

14 Var en Investerare inte en spekulant. Benjamin Graham (grundaren av modern aktieanalys)

15 Vad skall man göra som långsiktig investerare? Priset i det korta perspektivet är en kombination av faktorer såsom konjunktur, räntenivåer, förväntningar, valutakurser, väder, riskvilja, politiska utspel, externa händelser såsom terrorattacker, geopolitisk oro, konsumtion, tillväxt, psykologi, flockbeteende, aftonbladets löpsedel, taxichaufförens aktietips, skatter, subventioner, rykten, aktierekommendationer i affärspress, arbetslöshet, sysselsättning, import, export, råvarupriser, skuldsättning, belåning, blanking och mycket mycket mer. Svårt att hålla koll på? Jovars, men det finns en mycket enkel lösning, köp KVALITÈ och var LÅNGSIKTIG så löser sig det mesta å för guds skull köp bolag som tjänar pengar istället för att köpa noterade trisslotter.

16 Rykten flyger långt. Är det läge att sälja? När skall jag sälja?

17 Men teknisk analys bygger ju bara på att man lär sig tolka signaler det har inget med rykten att göra. fler än 9 av 10 daytraders slutade handla inom 12 månader på grund av förbrukat kapital. (källa nedan). Barber, Lee, Odean (2010): Do Day Traders Rationally Learn About Their Ability? direktlänk till artikeln: ( https://faculty.haas.berkeley.edu/odean/p apers/day%20traders/day%20trading%20 and%20learning% pdf )

18 Läs det finstilta (förstå vad du köper)

19 Nej, jag tycker vi skall lyssna på den här killen en stund https://rikatillsammans.se/

20 (den här bilden är ny) Klicka vidare här. Sedan kan du utforska resten också

21 Att göra bådadera kan ge intressanta erfarenheter ;) Om du vill trada för skojs skull gör det med bara en del av pengarna Om man nu ändå vill handla med aktier för att det är roligt och ger kickar, då tycker jag att man absolut ska göra det men bara med en del av sina pengar. Se mer här: Uppdelning i en långsiktig pengamaskin och en tradingportfölj för skojs skull - Skillnaden mellan att investera och göra affärer

22 Hur väljer man ut vilka aktier som är BRA? På lång sikt är det nämligen så att bolaget är sin egen lyckas smed snarare än ett offer för rådande marknadsklimat. Här är det bolagets förmåga att växa, generera vinst och ge utdelningar till aktieägarna som styr. Gärna bolag som växer snabbare och med högre lönsamhet än snittet i branschen bolaget verkar i. Hennes & Mauritz kommer fortsätta sälja kläder. TeliaSonera kommer fortsätta leverera tjänster för kommunikation. Kopparbergs kommer fortsätta sälja öl och cider. Intrum Justitia kommer fortsätta driva in fordringar där hushåll fallerat med betalning. Cloetta kommer fortsätta sälja godis. Skanska kommer fortsätta bygga. JM fortsätter bygga bostäder i den glödheta Stockholmsregionen. ICA och Axfood kommer fortsätta sälja mat.

23 Vanligt sunt förnuft är ovanligt

24 Alltså, lyssna och lär av de gamla mästarna de har också gjort misstag och det finns ingen anledning för dig att göra dem igen.

25 - The 8 Rules of Dividend Investing The 8 Rules of Dividend Investing quantify the best dividend growth stocks for longterm investors so you know exactly what stocks to buy and sell. Rules 1 to 5: What to Buy Rule # 1 The Quality Rule The single greatest edge an investor can have is a long term orientation Seth Klarman Common Sense Idea: Invest in high quality businesses that have a proven long-term record of stability, growth, and profitability. There is no reason to own a mediocre business when you can own a high quality business. Financial Rule: Invest only in stocks with 25 or more years of dividend payments without a reduction. Evidence: The Dividend Aristocrats (stocks with 25+ years of rising dividends) have outperformed the S&P500 over the last 10 years by 2.88% per year. Source: S&P 500 Dividend Aristocrats Factsheet, February , page 2

26 Namnet utdelningsaristokrat uppkommer när ett bolag har höjt sin utdelning eller låtit den vara oförändrad under minst 25 år. Tyvärr kan vi direkt säga att det inte finns något svenskt bolag som går in under denna benämning. Med det inte sagt att det finns svenska bolag som har haft en fantastisk utdelningshistorik. AT&T Inc. 5.36% HCP Inc. HCP 5.03% Consolidated Edison Inc. ED 4.01% McDonald s Corp. MCD 3.67% Chevron Corp. CVX 3.65% Cincinnati Financial Corp. TGT 3.57% Target Corp. TGT 3.43% AbbVie Inc. ABBV 3.22% Leggett & Platt Inc. LEG 3.20% Sysco Corp. SYY 3.04% Clorox Co. CL 3.03% Coca-Cola co. KO 3.01% Om vi tittar närmare på svenska bolag som kommer närmast är topp tre följande: Castellum 3,72%, 17 år Hufvudstaden Fastighet 2,67%, 17 år Vitec IT 1,23%, 11 år

27 Rule # 2 The Bargain Rule Price is what you pay, value is what you get Warren Buffett Common Sense Idea: Invest in businesses that pay you the most dividends so you can increase dividend income stream Financial Rule: Rank stocks by dividend yield. Evidence: The highest yielding quintile of stocks outperformed the lowest yielding quintile of stocks by 1.76% per year from 1928 through Source: Dividends: A Review of Historical Returns by Heartland Funds, page 2 Rule # 3 The Safety Rule The secret of sound investment in 3 words; margin of safety Benjamin Graham Common Sense Idea: If a business is paying out all its income as dividends, it has no margin of safety. When a business downturn occurs, the dividend must be reduced. Invest in businesses that have higher income than dividends to help ensure dividends won t be cut during business downturns. Financial Rule: Rank stocks by their payout ratios. Evidence: High yield low payout ratio stocks outperformed high yield high payout ratio stocks by 8.2% per year from 1990 to Source: High Yield, Low Payout by Barefoot, Patel, & Yao, page 3

28

29

30 Rule # 4 The Growth Rule All you need for a lifetime of successful investing is a few big winners Peter Lynch Common Sense Idea: Invest in businesses that have a history of solid growth. If a business has maintained a high growth rate for several years, they are likely to continue to do so. The more a business grows, the more profitable your investment will become. Financial Rule: Rank stocks by long-term revenue growth. Evidence: Growing dividend stocks have outperformed stocks with unchanging dividends by 2.4% per year from 1972 to Source: Rising Dividends Fund, Oppenheimer, page 4 Rule # 5 The Peace of Mind Rule Psychology is probably the most important factor in the market and one that is least understood David Dreman Common Sense Idea: Look for businesses that people invest in during recessions and times of panic. These businesses will have a relatively stable stock price that will make them easier to hold for the long run. Financial Rule: Rank stocks by their long-term volatility and beta Evidence: The S&P Low Volatility index outperformed the S&P500 by 2.00% per year for the 20 year period ending September 30 th, Source: S&P 500 Low Volatility Index: Low & Slow Could Win the Race, page 3

31

32

33 Rules 6 & 7: When to Sell Rule # 6 The Overpriced Rule Pigs get fat, hogs get slaughtered Unknown Common Sense Idea: If you are offered $500,000 for a $250,000 house, you take the money. It is the same with a stock. If you can sell a stock for much more than it is worth, you should. Take the money and reinvest it into businesses that pay higher dividends. Financial Rule: Sell when the normalized P/E ratio is over 40. Evidence: The lowest decile of P/E stocks outperformed the highest decile by 9.02% per year from 1975 to Source: The Case for Value by Brandes Investment Partners, Page 2

34 Rule # 7 The Survival of the Fittest Rule When the facts change, I change my mind. What do you do, sir? John Maynard Keynes Common Sense Idea: If a stock you own reduces its dividend, it is paying you less over time instead of more. This is the opposite of what should happen. You must admit the business has lost its competitive advantage and reinvest the proceeds of the sale into a more stable business. Financial Rule: Sell when the dividend payment is reduced or eliminated. Evidence: Stocks that reduced or eliminated their dividends had a 0% return from 1972 through Source: Rising Dividends Fund, Oppenheimer, page 4

35 Rule 8: Portfolio Management Rule # 8 The Hedge Your Bets Rule The only investors who shouldn t diversify are those who are right 100% of the time John Templeton Common Sense Idea: No one is right all the time. Spreading your investments over multiple stocks reduces the impact of being wrong on any one stock. Financial Rule: Build a diversified portfolio over time. Use The 8 Rules of Dividend Investing to rank high quality dividend growth stocks. Buy the highest ranked stock of which you own the least each month to build your diversified portfolio over time. Evidence: 90% of the benefits of diversification come from owning just 12 to 18 stocks. Source: Frank Reilly and Keith Brown, Investment Analysis and Portfolio Management, page 213

36 Följande sida innehåller länkar till sidor som jag ofta besöker. Det har tillkommit en sedan träffen den 2 september, 40procent20år. Den leder också till en mycket innehållsrik site. Har du frågor på innehållet eller vill kommentera något kan du nå mig på: eller

37 https://rikatillsammans.se/ https://www.aktieinvest.se/ https://www.nordnet.se/mux/web /nordnet/index.html https://twitter.com/ https://www.avanza.se/start/forstaoinloggad.html

FINANSIERING AV DJURSTALLAR

FINANSIERING AV DJURSTALLAR Examensarbete inom Lantmästarprogrammet FINANSIERING AV DJURSTALLAR FINANCING OF ANIMAL STABLE Christian Håkansson Examinator: Universitetsadjunkt Jan Larsson Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp 2007

Läs mer

Vad är binära optioner?

Vad är binära optioner? Copyright 2014 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig

Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

så få barn? Resultat av en enkätundersökning om vad som påverkar beslutet att få barn Demografiska rapporter 2001:1

så få barn? Resultat av en enkätundersökning om vad som påverkar beslutet att få barn Demografiska rapporter 2001:1 Varför föds det så få barn? Resultat av en enkätundersökning om vad som påverkar beslutet att få barn Demografiska rapporter 2001:1 Statistiska centralbyrån 2001 Demographic reports 2001:1 Why so few babies?

Läs mer

S.M.A.R.T. MONEY. Iain Lindsay. Råvaror. om vändningen på obligationsmarknaden. Kina. Baltikum. Industry Report 2013 www.hedgenordic.

S.M.A.R.T. MONEY. Iain Lindsay. Råvaror. om vändningen på obligationsmarknaden. Kina. Baltikum. Industry Report 2013 www.hedgenordic. ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA ANNONS S.M.A.R.T. MONEY MARS 2014 Råvaror sänk risken i din portfölj Kina vid ett viktigt vägskäl Baltikum - tigrar på frammarsch Iain Lindsay om

Läs mer

Psykologin på aktiemarknaden

Psykologin på aktiemarknaden EXAMENSARBETE 2005:012 SHU Psykologin på aktiemarknaden Dess påverkan på upp- och nedgångarna på börsen STEFAN FORSSTEN Samhällsvetenskapliga och ekonomiska utbildningar Institutionen för Industriell ekonomi

Läs mer

Kandidatprogrammet Fastighet och Finans Centrum för Bank och Finans Nr 190. Strategier kring vakanser på kontorsmarknaden

Kandidatprogrammet Fastighet och Finans Centrum för Bank och Finans Nr 190. Strategier kring vakanser på kontorsmarknaden Institutionen för Fastigheter och Byggande Examensarbete (15 hp) inom och Kandidatprogrammet Fastighet och Finans Centrum för Bank och Finans Nr 190 Strategier kring vakanser på kontorsmarknaden Författare:

Läs mer

- om vårt nygamla beteende att vilja ha tillgång till saker istället för att äga dem

- om vårt nygamla beteende att vilja ha tillgång till saker istället för att äga dem Tillgång istället för ägande - om vårt nygamla beteende att vilja ha tillgång till saker istället för att äga dem en guide i fickformat från Media Evolution LEDARE av Media Evolution Följ beteenden noga

Läs mer

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster.

De som har gott om pengar kan exempelvis tjäna pengar på fastigheter, det är en typ av passiva inkomster. Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

1. Sätt ett mål med ditt aktiesparande

1. Sätt ett mål med ditt aktiesparande 50 1 Sätt ett mål med ditt aktiesparande var långsiktig. 2 Investera regelbundet. 3 Kontrollera riskerna. 4 Var försiktig med belåning. Bli kursvinnare med Gyllene regler Hitta kursvinnare är Aktiespararnas

Läs mer

Konsensusestimat. Genvägen till överavkastning? Consensus Estimates. A shortcut to outperform the market? Andreas Sparr Johannes Wallén

Konsensusestimat. Genvägen till överavkastning? Consensus Estimates. A shortcut to outperform the market? Andreas Sparr Johannes Wallén Konsensusestimat Genvägen till överavkastning? Consensus Estimates A shortcut to outperform the market? Andreas Sparr Johannes Wallén Handledare: Øystein Fredriksen Ekonomprogrammet vårterminen 2008 Institutionen

Läs mer

Logistik och leverensavtal på Skanska

Logistik och leverensavtal på Skanska Logistik och leverensavtal på Skanska Logistics and supply agreements at Skanska Författare: Uppdragsgivare: Handledare: Robin Jakobsson, Johan Svensson Skanska AB Hans Hogård, Skanska AB Thomas Johansson,

Läs mer

SIDA 2: VARFÖR SKA MAN SPARA I AKTIER?

SIDA 2: VARFÖR SKA MAN SPARA I AKTIER? 1 SIDA 2: VARFÖR SKA MAN SPARA I AKTIER? >> Ställ öppen fråga: Varför ska man spara i aktier? Aktiemarknaden: Ger företag investeringskapital Genom att emittera (utfärda) aktier ges företag möjligheten

Läs mer

Frågor på boken The world is flat av Thomas Friedman

Frågor på boken The world is flat av Thomas Friedman Frågor på boken The world is flat av Thomas Friedman 1. Vad avser författaren med titeln The world is flat? Författaren ger många exempel på hur platt jorden har blivit men jag har satt upp en annan bild

Läs mer

Attitudes in young students who work on the black Results of focus group surveys

Attitudes in young students who work on the black Results of focus group surveys Abstract Attitudes in young students who work on the black Results of focus group surveys During 2005 the Swedish Tax Agency carried out a quantitative survey of black work, see also Appendix 14. It discovered

Läs mer

Byggbar mark? En nyckelresurs vid byggande RAPPORT 2015:5

Byggbar mark? En nyckelresurs vid byggande RAPPORT 2015:5 Byggbar mark? En nyckelresurs vid byggande RAPPORT 2015:5 Byggbar mark? En nyckelresurs vid byggande Konkurrensverkets rapportserie 2015:5 Konkurrensverket juni 2015 Utredare: Bo Genfors (projektledare)

Läs mer

Kurs 311. Finansiell ekonomi

Kurs 311. Finansiell ekonomi Handelshögskolan i Stockholm Finansiell ekonomi, kurs Clas Bergström 005-08-9 Kurs Finansiell ekonomi Tentamensfrågor med lösningsförslag från läsåret 004/005 Tentamenstiden är 4 timmar och tentamen omfattar

Läs mer

Kandidatprogrammet Fastighet och Finans Centrum för Bank och Finans Nr 136. Fastighetsbolagens strategi i samband med finanskrisen 2008

Kandidatprogrammet Fastighet och Finans Centrum för Bank och Finans Nr 136. Fastighetsbolagens strategi i samband med finanskrisen 2008 Institutionen för Fastigheter och Byggande Examensarbete (15 hp) inom och Kandidatprogrammet Fastighet och Finans Centrum för Bank och Finans Nr 136 Fastighetsbolagens strategi i samband med finanskrisen

Läs mer

APP APP APP APP APP - vad man ska tänka på när man skapar en app till mobiltelefoner

APP APP APP APP APP - vad man ska tänka på när man skapar en app till mobiltelefoner APP APP APP APP APP - vad man ska tänka på när man skapar en app till mobiltelefoner en guide i fickformat från Media Evolution LEDARE av Media Evolution Svar på app-frågorna ppar är den nya webbsidan.

Läs mer

PHOEBUS ANDELSÄGARENS ÅRSBOK

PHOEBUS ANDELSÄGARENS ÅRSBOK PHOEBUS ANDELSÄGARENS ÅRSBOK 2004 Enkelt är effektivt. Seligson & Co Fondbolag Abp INNEHÅLL FRÅN PORTFÖLJFÖRVALTAREN 3 VÅRA PLACERINGAR 4 PLACERINGSFILOSOFI 5 PLACERING OCH SPEKULATION 7 FONDENS VÄRDEUTVECKLING

Läs mer

ATT AKTIESPARA PÅ EN INSTABIL MARKNAD

ATT AKTIESPARA PÅ EN INSTABIL MARKNAD Linus Björkgren ATT AKTIESPARA PÅ EN INSTABIL MARKNAD 2010 Företagsekonomi och turism 2 VASA YRKESHÖGSKOLA Utbildningsprogrammet för företagsekonomi ABSTRAKT Författare Lärdomsprovets titel Linus Björkgren

Läs mer

Ett alternativt sätt att bygga små aktieportföljer

Ett alternativt sätt att bygga små aktieportföljer Kandidatuppsats i Företagsekonomi, Ht- 2001 Ett alternativt sätt att bygga små aktieportföljer - En Pyramidmodell jämförs med en naiv modell Handledare: Anders Hederstierna Författare: Abstract Title:

Läs mer

av tina arwidson Hurra, jag fick över 500 svar på platsannonsen! Du har inte förstått nå t, gå tillbaka till start!

av tina arwidson Hurra, jag fick över 500 svar på platsannonsen! Du har inte förstått nå t, gå tillbaka till start! Högt spel på kompetensmarknaden Mycket har skrivits om hur allt färre arbetstagare och allt fler i pension kommer att innebära väldiga belastningar på offentlig sektor, men mycket lite har skrivits om

Läs mer

KONSUMENTRAPPORTEN 2015 Läget för Sveriges konsumenter

KONSUMENTRAPPORTEN 2015 Läget för Sveriges konsumenter KONSUMENTRAPPORTEN 2015 Läget för Sveriges konsumenter Konsumentverket 2015 Rapport 2015:4 Projektledare: Johan Jarelin Illustration: Annika Carlsson Tryck: Universitetstryckeriet, Karlstad, 2015 Upplaga:

Läs mer

ODIN Finland. Årskommentar 2014

ODIN Finland. Årskommentar 2014 ODIN Finland Årskommentar 2014 Fondens portfölj ODIN Finland december 2014 Avkastning senaste månaden och hittills i år Fonden hade en avkastning på -1,4 procent under den senaste månaden. Avkastningen

Läs mer

Att investera i toppen av en högkonjunktur

Att investera i toppen av en högkonjunktur ISRN: LIU IEI FIL A 08/00000 SE Att investera i toppen av en högkonjunktur Ett fenomen i svensk börshistoria To invest at the top of an economic boom A phenomenon in the Swedish stock market history Dennis

Läs mer

Det goda lånet. En tillämpad kulturanalytisk studie av idén om det goda lånet och den goda låntagaren. Julia Knutsson

Det goda lånet. En tillämpad kulturanalytisk studie av idén om det goda lånet och den goda låntagaren. Julia Knutsson Det goda lånet En tillämpad kulturanalytisk studie av idén om det goda lånet och den goda låntagaren Julia Knutsson Master of Applied Cultural Analysis Institutionen för kulturvetenskaper TKAM02 Våren

Läs mer

Bostadspriserna och läget

Bostadspriserna och läget Bostadspriserna och läget - tillämpning av den monocentriska stadsmodellen Patrik Larsson Patrik Larsson 2012 Tel: 0733-623244 E-post: patrik.larsson.1988@gmail.com Fastighetsvetenskap Institutionen för

Läs mer

EXAMENSARBETE. Kortsiktiga värdepappersaffärer en studie av studenters metoder. Tomas Johansson, Eilif Wisten. Ekonomprogrammet C-nivå

EXAMENSARBETE. Kortsiktiga värdepappersaffärer en studie av studenters metoder. Tomas Johansson, Eilif Wisten. Ekonomprogrammet C-nivå 2001:029 EXAMENSARBETE Kortsiktiga värdepappersaffärer en studie av studenters metoder Tomas Johansson, Eilif Wisten Ekonomprogrammet C-nivå Institutionen för Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Läs mer

Konkurrensen på den finansiella tjänstemarknaden inlåning, bolån och fonder

Konkurrensen på den finansiella tjänstemarknaden inlåning, bolån och fonder Konkurrensen på den finansiella tjänstemarknaden inlåning, bolån och fonder Rapport 2013:4 Konkurrensen på den finansiella tjänstemarknaden - inlåning, bolån och fonder Konkurrensverkets rapportserie

Läs mer