LIVSMEDEL I HALLAND Nytt handlingsprogram DIALOG. 31 augusti 2016, Uppstart

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIVSMEDEL I HALLAND Nytt handlingsprogram DIALOG. 31 augusti 2016, Uppstart"

Transkript

1 LIVSMEDEL I HALLAND Nytt handlingsprogram 31 augusti 2016, Uppstart 13 oktober 2016, Dialogmöte 1 17 november 2016, Dialogmöte 2 26 januari 2017, Uppsamling och handslag DIALOG

2 Förord Den halländska livsmedelssektorn betyder mycket för Halland sett ur flera olika synvinklar Den bidrar till njutning och livskvalitet, hälsa, upplevelser och inte minst många jobb! Livsmedelssektorn står för mer än 7% av den totala sysselsättningen i Halland, två i Sverige procentuellt sett! Utgångsläget är minst sagt bra! Vi har en stor och bred råvarusektor. Allt från en omfattande jordbruksproduktion till fiske och trädgård. Mat och dryck förädlas i en mångfald av företag, många är små och några är större. Här förenas historia och tradition med nyskapande och framåtanda. Restaurang- och måltidssektorn har vuxit kraftigt och betyder mycket för att skapa attraktivitet, njutning och välbefinnande. Halländska kockar når framgångar både i och utanför Halland. Såväl inom privata restauranger som offentliga kök. Hallands goda logistiska läge skapar utmärkta förutsättningar för handel med livsmedel. En sektor som också vuxit kraftigt. Ursprung och upplevelser blir allt viktigare. En kulinarisk resa på den halländska landsbygden bäddar för unika upplevelser, smaker och chans till möten med engagerade entreprenörer och spännande matprofiler. I Halland har vi under ett flertal år arbetat för att vi även i framtiden ska ligga i framkant för utveckling av bra mat, skapa betydelsefulla jobb och att Halland ska vara en region som lockar matälskare från både när och fjärran. Det betyder inte att vi kan slå oss till ro, tvärtom. Utmaningarna vi har framför oss är många liksom möjligheterna. Med förenade krafter har vi större chans att lyckas vi hoppas du vill vara med!

3 Visste du att: År 2014 sysselsatte livsmedelssektorn i Halland personer, en ökning med 13 % sedan Sektorn svarar för 7 % av den totala sysselsättningen, vilket placerar Halland på en andraplats i Sverige år Sysselsättningsutvecklingen har varit speciellt god för kvinnor. Den största ökningen har kommit inom restaurangverksamheten som har flest antal nytillkomna företag. Aktiebolagen inom livsmedel har haft en bättre utveckling av förädlingsvärdet och omsättningen än det halländska genomsnittet. Livsmedelssektorn svarade för 10 % av den samlade omsättningen i Halland. Livsmedelssektorn i Halland visar upp en god lönsamhet (effektivitet) under perioden och efter 2008 har man dessutom varit lönsammare än det halländska näringslivet i genomsnitt. Speciellt positiv har utvecklingen varit för partihandel med livsmedel. Utbildningsnivån hos de sysselsatta inom livsmedel kännetecknas av en stor andel med gymnasial utbildning och liten andel eftergymnasial utbildning. Fördjupa dig mer i statistiken här.

4 Mycket på gång redan Redan nu händer en hel del på livsmedelsområdet i Halland. Projekt, nätverk och samarbeten som drivs av såväl näringsliv som offentliga och andra aktörer. Nätverk och samarbeten I Halland finns flera nätverk och samarbeten inom bl.a. marknadsföring, innovationsfrågor, och kompetensutveckling, till exempel: Signerat Halland, Kulinarisk Resa Genom Halland, Falkenbergs Skafferi, Fiskeområde Halland, Slow Food Halland, Gastronomiska Samtal Halland, Hallands Matakademi, Nätverk för kostansvariga inom kommuner och region, Ekologiska Lantbrukarna Halland m.fl. Projekt och verksamheter i eller med koppling till Halland Exempel på projekt och verksamheter i Halland och samverkan med nationella satsningar: Arena Grön Tillväxt: Innovationsplattform, pilotprojekt inom livsmedel Måltid Sverige: kompetens- och innovationsutveckling mm inom offentliga måltider Grönt College: utveckling inom utbildnings- och kompetensförsörjning Hälsosamma och hållbara matvanor: nationellt och regionalt nätverk FoodNexus: ett europiskt konsortium för främjande av livsmedelsinnovation och utveckling Organisationer Flera organisationer jobbar fortlöpande med projekt och verksamheter med koppling till livsmedel: LRF, Hushållningssällskapet Halland, Högskolan i Halmstad, Lokalt Ledd Utveckling Halland, Länsstyrelsen i Hallands län, Region Halland, halländska kommuner m.fl.

5 Halländsk mat håller världsklass Halländsk mat håller världsklass Faktum är att halländsk och svensk mat håller världsklass. Att besöka Sverige för matens skull lyfts fram av allt fler som återvänt till sina hemmabaser för att berätta om det märkliga landet i norr. För restaurang och storhushåll kan detta förstärkas genom att skapa lokala leveranskedjor. Det finns flera exempel i Halland på hur detta kan göras framgångsrikt. För de offentliga måltiderna behöver utvecklas. Det är en fråga om jämlikhet och förebyggande hälsovård, där genomtänkta och anpassade lösningar ger friskare vårdtagare och även kan gynna lokala och regionala producenter utan att gällande lagar och regler behöver kringgås. Transparens, tillit, tolerans, tillgänglighet Vardagsfunkis omvärld i ständig rörelse konsekvenser för livsmedelssektorn Back to basics en omvärld i ständig rörelse 2010-talet har bjudit på motreaktioner mot de individualistiska trenderna med ekonomisk tillväxt i fokus som präglade det föregående decenniet. En fortsatt ekonomisk tillväxt till trots är strömningarna i hög grad en reaktion på följderna av den globala finanskrisen 2008 och dess följder. Det har handlat om en återgång till grundläggande värden och en strävan efter att inte låta sig luras en gång till back to basics. I detta finns fyra trender som tydligt påverkar livsmedel. Närhet och ursprung Hela och hållbara värdekedjor

6 Transparens, tillit, tolerans, tillgänglighet Tillgång till information via nätet och sociala nätverk har gett dagens livsmedelskonsument makt över sin konsumtion. Som konsumenter kan vi många gånger mer om de varor och tjänster vi sätter värde på än de som ska sälja dem till oss, och vi vill kunna se och förstå hela värdekedjan. Dagens konsumenter ställer krav på transparens och tydlighet, och leverantörens verktyg för att kunna bygga tillit är spårbarhet i värdekedjan. Inom många områden betonas hantverket handen är mer pålitlig än handeln något som gynnar småskalighet och nära produktion. Det kan synas vara en lyx, men det är idag en vardagslyx många har råd med. Ökad medvetenhet om individuella behov och ett ökat ifrågasättande av normer och rådande värderingar öppnar för specialprodukter och nischmarknader. Detta tar sig uttryck i en alltmer diversifierad marknad med allergenfria, vegetariska, glutenfria och ekologiska produkter, där själva efterfrågan i sig rymmer ett mått av systemkritik. Den ökade sociala medvetenheten och insikten om villkoren i de olika delarna av värdekedjan lyfter fram frågor kring rättvis handel med uppmärksamhet på utsatta grupper och nyanlända. Ändrade skalor, etisk efterfrågan, cirkulär ekonomi och socialt entreprenörskap öppnar för nya affärsmodeller och värdekedjor. Internet, en mångfald av försäljningskanaler och förändrad struktur inom detaljhandeln skapar innovativa leveranskedjor som i sin tur öppnar för nya leverantörer. Möjligheten att nå nya konsumenter skapar möjlighet för tillväxt även för nischleverantörer.

7 Närhet och ursprung Se den hand som föder dig Tillsammans med krav på transparens och ansvar har insikten om exempelvis antibiotikaanvändning och produktionsvillkor i andra delar av världen öppnat för svenska råvaror och livsmedel. Svenskt kött efterfrågas som aldrig tidigare och den nya märkningen från Sverige har blivit en succé, inte minst inom EMV, där ett anonymt och utbytbart ursprung som tidigare varit en ekonomisk förutsättning övervägs av fördelarna med att kunna lyfta fram det svenska ursprunget som mervärde. Mat med identitet och en berättelse vänder ett Varför? till Varför inte?. Medveten konsumtion av livsmedel kan bidra till att bygga den egna självbilden och kommunicera livsstil och status. När det gäller ursprung kan kopplingen vara lokal, regional, nationell och till och med global under förutsättning att det finns en koppling tillbaka till ursprunget och en trovärdig berättelse. Exempelvis arbetar Espresso House med single source på sitt kaffe, ett fenomen som tidigare bara kunde ses hos små nischcaféer utomlands. Engagemanget för ursprung och viljan att förstå hela kedjan öppnar också för ett medskapande och många småskaliga producenter kopplar en upplevelsedel till sin produktion.

8 Hela och hållbara värdekedjor Insikten om hur våra livsmedel produceras har också skapat krav på hållbara leveranskedjor. Hållbarhet handlar i detta sammanhang främst om social och ekologisk hållbarhet. Miljö, klimat och rimliga villkor är motiverande faktorer. Intresset för ekologiska produkter är fortfarande stort, även om insikterna börjar komma om bristerna i de nuvarande produktionsvillkoren. Begreppet står för mycket mer än miljö, och är även kopplat till en uppfattning om småskalighet. Svårigheterna för dagens ekologiska produktion att belägga sina utsagor om minskad miljöpåverkan och högre kvalitet gör att även de starkaste förespråkarna talar om uppgraderad agroekologisk produktion bortom dagens Krav Eko 3.0 Hållbarhetsaspekterna tar sig också uttryck i en ökad medvetenhet om matsvinn med cirkulär och delningsekonomi som olika uttryck. Uber och AirBnB börjar få sina efterföljare inom livsmedel med att laga mat till flera och dela på kostnaden. Även intresset för det som i USA kallas Community Supported Agriculture CSA och i Sverige kallas andelsjordbruk innebär en kortslutning av dagens gängse leveranskedjor.

9 Vardagsfunkis Fortfarande präglas dock den moderna urbana livsstilen av tidsbrist. Det gör att många av de mest framgångsrika innovationerna bygger på att lösa människors problem i vardagen bekvämlighet är fortfarande en drivande faktor. Maten är också ett medel och inte ett mål utom för ett litet fåtal matnördar. Antingen handlar det om att tillgodose enkla näringsbehov eller att maten blir ett del av vårt sätt att utrycka vår livsstil. Fortfarande måste de trender som gynnar närhet och transparens motivera konsumenterna att lägga tid och resurser på maten.

10 Konsekvenser för livsmedelssektorn Vilka konsekvenser kan de observerade omvärldstrenderna få för livsmedelsbranschen? Den första konsekvensen blir att bygga värde genom verkliga mervärden och att tänka i hela värdekedjor. Konsumenterna är kunniga och även om det går att lura några hela tiden och alla en tid så går det inte att lura alla hela tiden. Därför blir verkliga mervärden en grundförutsättning. I ett internationellt perspektiv är svenska företag kända just för att leva upp till givna löften. För aktörerna i värdekedjan uppnås detta främst genom att skapa transparens via aktiv kommunikation, tydlighet och spårbarhet. De nya möjligheterna att nå konsumenterna och att tillfredsställa kraven på här och nu innebär också att både producenter och handel behöver utveckla en mångfald av försäljningskanaler som gör det möjligt att nå samma målgrupp på flera sätt och flera målgrupper på samma sätt. Konsumenterna måste också involveras i värdeskapandet, både för att säkerställa att de värden som skapas är relevanta och att etablera en relation, ett vi kring produkt och värden. Det kan handla om att skräddarsy recept eller låta kunderna formge sina egna förpackningar, men det kan också röra sig om en så enkel sak som en förpackning som minskar svinnet eller är enkel att återvinna. Innovation lyfts ofta fram som en lösning på de utmaningar vi står inför, och det är i och för sig riktigt, men innovation är normaltillståndet och utgör alltmer en hygienfaktor i företagandet i dag.

11 Val av kanal lika viktigt som budskapet Hinder för hela värdekedjor Skapa relation via digitala kanaler och sociala medier Involvera konsumenten Distributionskedjan är en del av produkten samarbeta med handeln som har samma mål att tjäna pengar och finnas kvar. Alternativa distributionskedjor Ta fram en kommunikationsplan för regional livsmedelsstrategi Kompetensbrist på alla nivåer Låg försörjningsgrad och bristande leveranskedjor bristande tillgång inom en rad råvaruområden Subkritisk efterfrågenivå problem med att samla efterfrågan vid sidan av den etablerade livsmedelshandeln För liten förädlingsindustri glapp mellan råvarutillgång och tillgång till förädlade produkter För få entreprenörer bristande incitament

12 Dialog: Livsmedel i Halland Hela kedjan Dialogmaterial för ett gemensamt handlingsprogram för livsmedel i Halland Processansvarig: Region Halland Processledare: Hans Bergsten, Region Halland, Kristin Ovik, Länsstyrelsen i Hallands län, Helena Kurki, Bridging the Gap AB Arbetsgrupp: Region Halland: Ann- Mari Bartholdsson, Hans Bergsten, Jörgen Preuss, Länsstyrelsen i Halland: Kristin Ovik, Stefan Samuelsson, Hushållningssällskapet: Gun Olsson, Lokalt Ledd Utveckling Halland: Sven- Anders Svensson, LRF: Helene Andersson, Anders Richardsson, Signerat Halland/ Kulinarisk resa: Rolf Frid Text: Lennart Wikström, Tejarps Förlag AB, Hans Bergsten, Urmas Kömmits, Region Halland Layout: Kristin Ovik: Länsstyrelsen i Hallands län Foto: Länsstyrelsen i Hallands län Utgiven av: Region Halland

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår!

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår! Livsmedel i Halland En kreativ process pågår! En bred uppslutning av representanter från livsmedelskedjan har varit med att sätta igång ett handlingsprogram för livsmedel i Halland. Det du kan titta på

Läs mer

Matens möjligheter. Ålands potential i omvärlden. Lennart Wikström. Lantbrukets Affärer. Mariehamn 1 mars Tejarps Förlag AB 3

Matens möjligheter. Ålands potential i omvärlden. Lennart Wikström. Lantbrukets Affärer. Mariehamn 1 mars Tejarps Förlag AB 3 Matens möjligheter Ålands potential i omvärlden Lennart Wikström Lantbrukets Affärer Mariehamn 1 mars 2019 2019-03-01 Tejarps Förlag AB 3 Hållbarhet planeten sätter gränsen Rockström et al 2019-03-01 Tejarps

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Övergripande positionering och kommunikationsplattform 1.0 En gemensam plattform Ett inspirerande styrverktyg för kommunikation: Styra innehåll, verktyg och, partners, kanaler.

Läs mer

Livsmedelsprogram och riktlinjer

Livsmedelsprogram och riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-03-02 RS160333 Regionkontoret Regional utveckling Ann-Mari Bartholdsson Avdelningschef näringsliv Styrning och stöd Staffan Johansson kanslichef Regionstyrelsen

Läs mer

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING.

EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. 6 Marknad och trender Marknad och trender 7 EN BRANSCH I FÖRÄNDRING. Vi har identifierat fyra starka trender som påverkar vår omvärld och därmed även dagligvarubranschen. Genom att förstå trenderna och

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län April 2014 De gröna näringarnas framtid i Kalmar län Fyra delstudier: Attityder, strukturer och omgivning Innovation i de gröna näringarna Möjligheterna för livsmedelsproduktion 2030 Energi och klimat

Läs mer

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län.

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län. Detta är en sammanfattning av det material som tagits fram inför rådslaget om Kalmar läns livsmedelsstrategi, vilket äger rum den 20 maj 2015. Förutom denna sammanfattning innehåller underlaget följande

Läs mer

82 Livsmedelsprogram och riktlinjer

82 Livsmedelsprogram och riktlinjer Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-04-04 82 Livsmedelsprogram och riktlinjer RS160333 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att Region Halland

Läs mer

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län inledning Mat- och livsmedelsproduktion är viktigt för Jämtlands län. Inte bara för att mätta länets befolkning och bidra till den globala livsmedelsförsörjningen

Läs mer

Strategi med. verkningsfulla åtgärder och mätbara realistiska mål. Arbete på kort och p lång sikt

Strategi med. verkningsfulla åtgärder och mätbara realistiska mål. Arbete på kort och p lång sikt Ekologisk konsumtion och produktion 2011-2013 2013 Ekologiskt Forum 20 oktober 2010 Ekologisk k produktion och konsumtion Strategi med omvärldsanalys, äld l verkningsfulla åtgärder och mätbara realistiska

Läs mer

Livsmedelssektorn i Halland

Livsmedelssektorn i Halland Livsmedelssektorn i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska livsmedelsindustrin Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling Källa: SCB

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2019-2021 Regional livsmedelsstrategi Rapport 2014:XX Titel: Regional Livsmedelsstrategi Utgiven av: Länsstyrelsen Utgivningsår: 2018 Handläggare: Karin Larsson Foto: Diarienr: Rapportnr:

Läs mer

Nationell livsmedelsstrategi, inspel från Kalmar län till livsmedelsdialog 4 maj 2015

Nationell livsmedelsstrategi, inspel från Kalmar län till livsmedelsdialog 4 maj 2015 1 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Nationell livsmedelsstrategi, inspel från Kalmar län till livsmedelsdialog 4 maj 2015 Kalmar län håller på att ta fram en regional livsmedelsstrategi. Den tas fram

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt?

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? Sverige det nya matlandet En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? 2 Sverige det främsta matlandet i Europa Sverige är i dag kanske inte det första landet

Läs mer

Trendspaning i livsmedelsbranschen

Trendspaning i livsmedelsbranschen Trendspaning i livsmedelsbranschen Ronja Boije 13 november 2015 Macklean strategi- och affärsutveckling med fokus på hela livsmedelsbranschens värdekedja Vårt fokus Några av våra kunder 2 Macklean Insikter

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND

CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND HSSL/Halland Omställning - till ett fossiloberoende samhälle Hållbar landsbygdsutveckling - Hållbara bygder Levande landsbygd rikt föreningsliv,

Läs mer

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Konsumenten vill veta ursprung, produktionsmetoder, egenskaper och om maten är schysst och säker Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Matriket Österbotten, 27 september 2010 Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

Mer mat från Västerbotten

Mer mat från Västerbotten Mer mat från Västerbotten en regional livsmedelsstrategi en plattform för stärkande av livsmedelsnäringen i Västerbotten Övergripande mål: Att producera mer mat i Västerbotten Varför producera mer mat

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Sörmlands Matkluster Journalnummer: 2008-1302 Kontaktperson, (namn,

Läs mer

Svenskmärkning AB

Svenskmärkning AB Svenskmärkning AB Kriterier för förtroende Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Odling sker i Sverige All förädling och packning sker i Sverige För varor med flera ingredienser gäller särskilda

Läs mer

Lönsamhet och konkurrenskraft från jord till bord med lantbruksföretaget i centrum

Lönsamhet och konkurrenskraft från jord till bord med lantbruksföretaget i centrum Lönsamhet och konkurrenskraft från jord till bord med lantbruksföretaget i centrum Per Arfvidsson Lantmännens affärsportfölj skapar värde av åkermarken Lantmännen Växtförädling Utsäde och frö Insatsvaror

Läs mer

ett case inom projektet Anders Persson VD, Sysav Utveckling AB

ett case inom projektet Anders Persson VD, Sysav Utveckling AB ett case inom projektet Anders Persson VD, Sysav Utveckling AB Källa av bild: energi zonen Syfte och mål med projektet Vi utbyter kunskapar & erfarenheter och får inspiration från varandra. Samverkan är

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning KF granskar den svenska marknaden för kött En välfungerande marknad är en förutsättning för att konsumenten ska kunna påverka utbudets kvalitet

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar. Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling

Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar. Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling Hur går det för Halland? - Hallands omvärld och utmaningar Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör med ansvar för regional utveckling Regional utveckling och tillväxt i Halland Lag om regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

Inspel till en svensk livsmedelsstrategi Vilken strategi kräver den internationella scenen av Lantmännen?

Inspel till en svensk livsmedelsstrategi Vilken strategi kräver den internationella scenen av Lantmännen? Inspel till en svensk livsmedelsstrategi Vilken strategi kräver den internationella scenen av Lantmännen? Patrik Myrelid, strategichef KSLA den 9 april 2015 2 15 maj 2014 Med affärsverksamheter i norra

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Vad är målbilder för LRF Skåne?

Vad är målbilder för LRF Skåne? LRF Skåne De hållbara gröna näringarna i Skåne 2020 ARBETSMATERIAL Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Utkast 2010-02-28 Vad är målbilder för LRF Skåne? - Måla upp olika scenarior för företag inom de gröna

Läs mer

Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln

Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln Coachning av mikroföretag inom livsmedelsbranschen som samarbetspartner för dagligvaruhandeln Projektetsbakgrund Handeln kan samarbeta med leverantörer av alla storlekar. Man ska emellertid kunna dra nytta

Läs mer

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektnamn Sjuhäradskött ut på marknaden Projektidé Vi är ett nätverk sedan flera år tillbaka. Nätverket består av 8

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring

Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Som utgångspunkt är Svensk Dagligvaruhandel och dess medlemmar positiva till initiativet

Läs mer

Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa

Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa Arena för en livsmedelssektor i världsklass Framtidens arena för forskning och innovation om mat och hälsa Per Arfvidsson, vice VD Lantmännen och Styrgruppsordförande Arena för livsmedelsektorn KSLA seminarium,

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen 2012-07-03 Omvärldsspaning Mälardalen 17 200 medlemmar 1/3 av Sveriges befolkning 95 riksdagsledamöter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN VERKSAMHETSPLAN 2019 Prioritetsområden 2019: Under 2018 har medlemskåren gemensamt tagit fram en verksamhetsidé för organisationen. Verksamhetsplanen ska under kommande år genomsyras av att genomföra verksamhetsidén.

Läs mer

Food Systems for the Future. Södertälje,

Food Systems for the Future. Södertälje, Food Systems for the Future Södertälje, 180201 Innovativ klusterutveckling för hållbara livsmedelssystem Tomas Kjellqvist Södertörns Högskola och SICD (Sustainability Innovations in Cooperation for Development)

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Östersundsbilden. Varumärkesplattform för platsen Östersund. Version 1, mars 2018

Östersundsbilden. Varumärkesplattform för platsen Östersund. Version 1, mars 2018 Östersundsbilden Varumärkesplattform för platsen Östersund Version 1, mars 2018 Introduktion Vi är många som på olika sätt vill attrahera människor och nya företag till Östersund. Den här handboken är

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

INTRODUKTION. Välkommen att bidra till Östersundspulsen!

INTRODUKTION. Välkommen att bidra till Östersundspulsen! ÖSTERSUNDSPULSEN INTRODUKTION Vi är många som på olika sätt vill attrahera människor och nya företag till Östersund. Den här handboken är ett stöd för oss i det arbetet genom att den fungerar som vägledning

Läs mer

Resiliens inom livsmedelsförsörjningen

Resiliens inom livsmedelsförsörjningen Resiliens inom livsmedelsförsörjningen Resiliens Varför arbetar vi med resiliens? Varför resiliens inom livsmedelsförsörjningen? Hur har processen sett ut? Vilka är resultaten? Vilka är erfarenheterna

Läs mer

Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige

Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige Minicards - Din leverantör av turistinformation Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige Varför är Sverige ett så populärt resmål idag för turister och besökare? Shoppingupplevelser, naturen

Läs mer

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi BESLUTSUNDERLAG 1/5 Regionstyrelsen Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi Bakgrund Måltider vid regionens sjukhus Region Östergötland upphandlar en hel måltidsservice enligt vilken

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Skogs- och träindustrin i Halland

Skogs- och träindustrin i Halland Skogs- och träindustrin i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska Skogs- och träindustrin. Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling

Läs mer

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket

Digitalt först. För en smartare livsmedelskedja. Offentliga rummet Tomas Nilsson, Jordbruksverket Digitalt först För en smartare livsmedelskedja Offentliga rummet 2016-05-26 Tomas Nilsson, Jordbruksverket Innehållsdeklaration Smartare livsmedelskedja OR 2016-05- 2 Uppdraget Smartare livsmedelskedja

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar Beslutat av miljönämnden 2016-12-08 och regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: MN 2016-00334, RUN 2016-02240 Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar 2017-2020 Innehållsansvar:

Läs mer

SVENSKT BUTIKSKÖTT AB - GOTLANDS SLAGTERI AB

SVENSKT BUTIKSKÖTT AB - GOTLANDS SLAGTERI AB SVENSKT BUTIKSKÖTT AB - GOTLANDS SLAGTERI AB - 2010 Privatägd verksamhet 100 % Investerat 30 mkr i modernisering av Gotlands Slagteri som styckning, paketering, förädling och övriga faciliteter. Nytt varumärke

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Mat för hälsa och välbefinnande. Livsmedelsföretagens grundinställning i nutritionsfrågor

Mat för hälsa och välbefinnande. Livsmedelsföretagens grundinställning i nutritionsfrågor Mat för hälsa och välbefinnande Livsmedelsföretagens grundinställning i nutritionsfrågor Denna grundinställning har tagits fram av Livsmedelsföretagens (Li) Nutritionsgrupp och fastställts av Li:s styrelse.

Läs mer

Partner i Livsmedelsakademin

Partner i Livsmedelsakademin Partner i Livsmedelsakademin 2 Detta ingår i partnerskapet Livsmedelsakademin har under de senaste tjugo åren skapat förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom mat, dryck och måltid. Vi är

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det?

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det? Regional livsmedelsstrategi för Stockholm Behövs det? Trendspaning Stockholm historiskt en plats för nya intryck och innovation Många miljömedvetna konsumenter och många olika matkulturer Stockholms uppfattas

Läs mer

Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna

Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna Framtida utmaningar och behov för de gröna näringarna Omvärld och Marknad Alnarp 160127 Bengt Persson I och med industrialiseringen gick jordbruket från vad naturen kan ge till vad naturen kan producera

Läs mer

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur FÖRFATTNING 7.10 Antagen av kommunfullmäktige 7, 2017 Reviderad av kommunfullmäktige 99, 2019 Kostpolicy En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur 2019-02-15 KOSTPOLICY Om detta

Läs mer

Mat för hälsa och hållbarhet

Mat för hälsa och hållbarhet Populärversion Mat för hälsa och hållbarhet handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018 2023 1 Mat för hälsa och hållbarhet Vårt mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Framtida scenarion för de gröna näringarna i Kalmar län - hur kan vi nå dit vi vill?

Framtida scenarion för de gröna näringarna i Kalmar län - hur kan vi nå dit vi vill? Framtida scenarion för de gröna näringarna i Kalmar län - hur kan vi nå dit vi vill? Workshop Kalmar 2014-02-11 februari, 2014 Innehållsförteckning Sammanställning workshop Önskat läge 2020 Enkätsvar 2

Läs mer

SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN

SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN SAMMANFATTNING FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN EVA JILKÉN Höga Kusten

Läs mer

Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering

Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering 2007-10-11 Helena Lindh och Christina Skjöldebrand En hårdnande riskmiljö Ökad konkurrens Minskade marginaler Nya aktörer Kamp

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

Forskning, innovationer och nya affärer

Forskning, innovationer och nya affärer Forskning, innovationer och nya affärer Pär-Johan Lööf, Lantmännen R&D Innehåll Lantmännen Förväntningar på en svensk livsmedelsstrategi Lantmännens R&D-verksamhet Intressen FoodNexus (KIC) Från idé till

Läs mer

Webbinarium 30 augusti 2018

Webbinarium 30 augusti 2018 Webbinarium 30 augusti 2018 Lokal mat och offentlig upphandling Teori, praktik, utmaningar och möjligheter Eva Edin, Monica Sihlén, Team livsmedel Livsmedel@uhmynd.se Upphandlingsmyndigheten Agenda Offentlig

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

Greppa Näringen - Varumärkesplattform september 2009

Greppa Näringen - Varumärkesplattform september 2009 - Varumärkesplattform september 2009 Inledning Varumärken Alla varumärken är upplevelser, dvs. de upplevs i människors sinnen. Löfte Särskiljande Upplevelser Ett varumärke är också en garant - ett löfte

Läs mer

LLU i nordöstra Göteborg

LLU i nordöstra Göteborg LLU i nordöstra Göteborg Hållbar utveckling mellan stad och land Peter Rundkvist Projektledare Utveckling Nordost Business Region Göteborg Bakgrund Hösten 2013: Gamla Leader Göta Älv Vänersborg, Trollhättan,

Läs mer

SAMMANFATTNING: FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN

SAMMANFATTNING: FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN SAMMANFATTNING: FÖRSTUDIE SMAKDESTINATION HÖGA KUSTEN HÖGA KUSTENS ERBJUDANDE Höga Kusten har alla förutsättningar att bli en smakdestination. Genom att lyfta fram sina unika smaker och de tillgångar

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

INNOVATION INOM OMNI-CHANNEL-RETAILING - LOKAL HANDELSPLATTFORM SOM SYR IHOP FYSISK OCH DIGITAL HANDEL FÖR MINDRE BUTIKER

INNOVATION INOM OMNI-CHANNEL-RETAILING - LOKAL HANDELSPLATTFORM SOM SYR IHOP FYSISK OCH DIGITAL HANDEL FÖR MINDRE BUTIKER INNOVATION INOM OMNI-CHANNEL-RETAILING - LOKAL HANDELSPLATTFORM SOM SYR IHOP FYSISK OCH DIGITAL HANDEL FÖR MINDRE BUTIKER Baserat på undersökningar och analyser från ett masterarbete i produktionsekonomi

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend

Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend Branschorganisationen + cirka 160 kycklingbönder & kalkonbönder Öka produktionen av svensk kyckling och kalkon med lönsamhet och gott samvete!

Läs mer

Konsument och marknad i Västra Götaland

Konsument och marknad i Västra Götaland Konsument och marknad i Västra Götaland -Hur möter vi livsmedelsstrategin? Robin Kalmendal Övergripande antogs i juni 2017 och gäller till 2030 Innehåller en proposition (2016/17:104) och handlingsplan

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE

SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE 1. STÄLLNINGSTAGANDE: I SKÅNE SKA MATENS VÄRDE VARA HÖGT Innovation och samverkan Kommunikation Kvalitet Konkurrenskraft

Läs mer

Plan för hållbar upphandling

Plan för hållbar upphandling KS strategi 2014-09-01 Plan för hållbar upphandling - FORDON -TRANSPORTER -LIVSMEDEL KS strategi 2014-09-01 Framtagen 2013, beslutad i KF 2014-02-27 Treårsplan 2014-2016 Kostnadsberäknade åtgärder för

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

1. BAS 1.1 Kunskap och utbildning (10 poäng) 1.2 Energi i butik (10 poäng) 1.3 Avfall i butik (10 poäng) 1.4 Matsvinn (15 poäng)

1. BAS 1.1 Kunskap och utbildning (10 poäng) 1.2 Energi i butik (10 poäng) 1.3 Avfall i butik (10 poäng) 1.4 Matsvinn (15 poäng) Sveriges mest hållbara matbutiker 2019 Bedömningspunkter Max poäng 1. BAS (60 poäng) 1.1 Kunskap och utbildning 10 poäng 1.2 Energi 10 poäng 1.3 Avfall 10 poäng 1.4 Matsvinn 15 poäng 1.5 Transporter 10

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

1.3.3 Mängden osorterat (brännbart) avfall i butik är mer än 820 kg/miljon/omsättning SEK mindre än 600 kg/miljon omsättning SEK

1.3.3 Mängden osorterat (brännbart) avfall i butik är mer än 820 kg/miljon/omsättning SEK mindre än 600 kg/miljon omsättning SEK Sveriges mest hållbara matbutiker 2018 1. BAS Vilja, kunskap, övertygelse och handlingskraft krävs för ett genuint och framgångsrikt hållbarhetsarbete. I den första bedömningsdelen BAS ser vi till butikens

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringsbeslut IV 2 2017-02-09 N2017/01028/SUN Näringsdepartementet Livsmedelsverket 751 26 Uppsala m.fl. Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020. utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 utvecklings- och samverkansområden för biblioteken i halland 1 Innehåll Förord... 3 Biblioteksstrategi för Halland...4 Huvudmän och uppdrag... 5 Samarbetsparter...8

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019 9.5.2018 Ålands Landsbygdscentrum Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsidé Utveckla och bredda näringsverksamheten på landsbygden. Mission Att utveckla en livskraftig landsbygd på Åland. Affärsidé Att koordinera

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2 Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Dokumentation från workshop 2 30 mars 2015 I workshop 1 fann vi 36 betydelsefulla trender till 2025 Betydelsen av bilaterala avtal ökar Bönder uppmärksammas

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer