LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor."

Transkript

1 OLIKA KLIMATOMRÅDEN

2 LEKTIONENS MÅL: Förstå skillnaden mellan klimat och väder Kunna namnge de olika klimatzonerna Ge exempel på vad som kännetecknar de olika klimatzonerna och deras läge Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor.

3 VÄXTLIGHET Jorden består av sju stora världsdelar: Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika, Asien, Oceanien och Antarktis. En karta som visar växtlighet ger dig en bild av vad som växer i olika delar av världen. Kartan ger även en uppfattning om landskapets höjd över havet genom att bergskedjor och höjder är markerade.

4 ANVÄND KARTBOKEN OCH HITTA: En världsdel med mycket odlad mark En världsdel med öknar En världsdel med stora tropiska regnskogar

5 VÄDER OCH KLIMAT Vädret växlar men vädret på en plats bildar över en längre tid ett mönster. Vädret under en lång tid (30 år) kallas klimat - alltså det genomsnittliga vädret inom ett område. Man har delat in jorden i olika klimatzoner. Områden inom samma klimatzon har ungefär samma sorts klimat. Klimatet påverkar vad det är för växtlighet.

6 Jordens klimatzoner

7 DEN TROPISKA ZONEN I ett bälte om båda sidor av ekvatorn finns en het zon - den tropiska zonen. I norr och söder avgränsas zonen av vändkretsarna. Hettan beror på att solen träffar jordytan rakt uppifrån och därför mycket tätt. Den tropiska zonen är inte bara varm utan det regnar även mycket under hela året. De stora tropiska regnskogarna ligger här.

8 DEN TROPISKA ZONEN: REGNSKOGSKLIMAT I ett ganska smalt bälte på båda sidor om ekvatorn är klimatet hett och fuktigt. Medeltemperaturen är omkring 25 grader i skuggan. Det regnar så gott som varje dag, ca 2000 mm/ året. Värmen gör att vattnet snabbt omvandlas till vattenånga. Värmen och fukten gör att det växer mycket. Den oerhörda mängden växter i regnskogen bi det koldioxid, som annars skulle kunna bidra till växthuseffekten. Samtidigt avger växterna i skogen livsviktigt syre.

9 REGNSKOGEN - EN SÅRBAR PLATS Alla delar av naturen vildar ett ekosystem. Ett samspel mellan olika arter av växter och djur där alla är beroende av varandra och av omvärlden. Över 80 procent av jordens djuroch växtarter lever i regnskogen. Idag är regnskogen hotad på grund av skövling. Fortsätter regnskogen att minska kommer det på sikt att påverka klimatet för hela jorden.

10 DEN TROPISKA ZONEN: SAVANN OCH STÄPPKLIMAT Norr och söder om regnskogen är klimatet fortfarande hett men i te fullt så fuktigt. I dessa områden förekommer torrtid, en period då de tropiska regnen upphör att falla. I dessa områden råder savannstäppklimat. Savannen består till största delen av högt gräs men det finns även träddungar. Stäppen är torrare och där växer mest glest, torrt gräs och buskar

11 SUBTROPISKA ZONER Söder och norr om den tropiska zonen ligger de subtropiska zonerna. I dessa områden är det fortfarande varmt men det regnar betydligt mindre än i den tropiska zonen. I dessa områden ligger de flesta av jordens heta öknar.

12 SUBTROPISKA ZONER: ÖKENKLIMAT Vid södra och norra vändkretsen ligger jordens största öknar. Där råder en torr och klar högtrycksluft. Dagarnas är mycket heta medan nätterna ofta är kalla. Det regnar mindre än 250 mm/året därför finns det bara växter som tål torka. Vis enstaka platser finns det god tillgång på vatten så kallade oaser. Där finns en del bofasta människor i övrigt lever mest nomader i öknen.

13 TEMPERERADE ZONER Norr och söder om de subtropiska zonerna ligger områden som inte värms upp lika intensivt av solen - de tempererade zonerna. Här är det tydliga växlingar mellan årstiderna. Sverige ligger i den norra tempererade zonen.

14 TEMPERERADE KLIMATZONER Det tempererade klimatet är indelat i två olika klimatperspektiv: kalltempererat klimat och varmtempererat klimat. Den del av klimatzonen som ligger närmast polcirkeln är kalltempererad, här trivs barrskogen. Söder om barrskogen är det lite varmare och där råder varmtempererat klimat, här förekommer mer lövskog. Klimatet varierar också beroende på om området ligger vid kusten eller i inlandet.

15 TEMPERERADE ZONER: KUSTKLIMAT De västra delarna av Europa, Nordamerikas västkust, sydvästra delen av Sydamerika, östra delen av Australien samt Nya Zeeland har kustklimat. Vindarna från havet värmer under vintern och kyler under sommaren. Kustklimatet är gynnsamt för människor, många tätbefolkade områden i Västeuropa och på den nordamerikanska västkusten ligger i den här klimatzonen.

16 TEMPERERADE ZONER: FASTLANDSKLIMAT De allra största områdena i Nordamerika och Asien har fastlandsklimat. Skillnaden mellan vinter och sommar blir stor. Mycket kalla vintrar och varma somrar. I dessa områden - på det norra halvklotet - finns stora sammanhängande barrskogsbälten. I barrskogsbältet finns en del större städer men i övrigt är det ganska glest befolkat.

17 TEMPERERADE ZONER: MEDELHAVSKLIMAT Länderna kring Medelhavet ligger norr om norra vändkretsen. Somrarna är heta och torra vilket gör det svårt att bedriva jordbruk men ett väder som lockar många turister. Under vinterhalvåret drar det varma vädret söderut vilket medför lågtryck med nederbörd - det blir alltså vinterregn. Snöfall är ovanliga. Liknande klimat finner man även i t.ex. Kalifornien, delar av Chile och sydvästra Australien. Gemensam är att de ligger på västsidan av kontinenterna och på ungefär samma avstånd från ekvatorn.

18 ANVÄND KARTBOKEN OCH HITTA: En ort med kustklimat En ort med fastlandsklimat En ort med medelhavsklimat

19 POLARZONERNA Vid polerna i norr och söder ligger jordens allra kallaste områden, här är det mycket kallt hela året. De sneda solstrålarnas värme fördelas över en mycket stor yta som därför bara blir lite uppvärmd. Dessutom reflekterar snön och isen strålningen tillbaka ut i rymden. Växtligheten här är obefintlig eller mycket sparsam.

20 POLARZONERNA: ARKTIS OCH ANTARKTIS Antarktis, den södra polarkontinenten är nästan helt istäckt och saknar bofast befolkning. I norr upptar Arktiska oceanen en stor del av polarområdet. Det mesta av havet är täckt av is men under sommaren drar sig iskanten mot norr.

21 POLARZONERNA: ARKTIS OCH ANTARKTIS Arktis mest beboeliga trakter är Nordkalotten(de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland). Det beror på att Golfströmmen och ljumna västvindar mildrar vinterkylan. Här lever bland annat samer som lever av jakt, fiske och renskötsel. I de nordligaste delarna av Kanada och Grönland lever inuiterna, ett folk som levt i polarområdena i tusentals år. De livnär sig på säljakt och fiske.

22 POLARZONERNA: POLARKLIMAT Polarklimatet kännetecknas av långa och kalla vintrar. Under vinterhalvåret är solljuset obetydligt. Den korta sommaren varar tre till fyra månader och då är det ljust dygnet runt. Solen värmer dock inte upp jordytan särskilt mycket. Det blir ofta inte varmare än 5 plusgrader. Här växer inga träd eftersom marken bara tinas upp några centimer under sommarhalvåret. Växtligheten på tundran består mest av ris, lavar, gräs osv. Den ständiga tjälen eller permafrosten kan få flera hundra meter ner i marken.

23 CENTRALA ORD OCH BEGREPP Väder - klimat Klimatzoner Vändzonerna Tropiska zonen - savann - stäpp Subtropiska zonerna - öken - nomader Tempererade zoner - kalltempererat klimat - varmtempererat klimat Kustklimat - inlandsklimat - medelhavsklimat Polarzoner - Antarktis - Arktis Samer - inuiter - tundra - tjäle - permafrosten

SO.S Geografi 7 9. Bedömningsmodell och lösningsförslag till lärarhandledningen. Av Göran Svanelid

SO.S Geografi 7 9. Bedömningsmodell och lösningsförslag till lärarhandledningen. Av Göran Svanelid SO.S Geografi 7 9 Bedömningsmodell och lösningsförslag till lärarhandledningen Av Göran Svanelid SO.S Geografi 7 9 Författarna och Liber AB Får kopieras 1 Bedömningsmodellen i geografi Alla lärare känner

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd.

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd. VÅRT EUROPA - NORRA EUROPA Europa är en liten världsdel. Människorna bor tätt. Här bor mer än sju hundra miljoner. Europa består av nästan femtio länder. Mer än hälften är med i den Europeiska unionen,

Läs mer

Utställningstexter Uppdrag: KLIMAT

Utställningstexter Uppdrag: KLIMAT 2011-09-29 Utställningstexter Uppdrag: KLIMAT Introduktion Alla talar om vädret men ingen gör något åt det Charles Dudley Warner Temperaturen stiger på jorden. Står vi på tröskeln till en omfattande klimatförändring?

Läs mer

Internationella. Engelska Skolan i Linköping. Länderanalys: Bolivia. Amanda Pettersson 9C. Ms. Andersson 2012-02-16

Internationella. Engelska Skolan i Linköping. Länderanalys: Bolivia. Amanda Pettersson 9C. Ms. Andersson 2012-02-16 Internationella Engelska Skolan i Linköping Länderanalys: Bolivia Amanda Pettersson 9C Ms. Andersson 2012-02-16 Innehållsförteckning Inledning 3 Metod 4 Placering och klimat 5 Vegetation 7 Jordbruk 8 Befolkning

Läs mer

Var i världen finns våra skogar?

Var i världen finns våra skogar? Var i världen finns våra skogar? På många håll i världen finns det skogar. Skogarna blir höga och täta på platser med bra jord. Skogen vill ha lagom mycket regn och varmt klimat. Vid ekvatorn regnar det

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRINGEN. Det är inte bara isbjörnarna som känner av värmen

KLIMATFÖRÄNDRINGEN. Det är inte bara isbjörnarna som känner av värmen KLIMATFÖRÄNDRINGEN Det är inte bara isbjörnarna som känner av värmen 0 VET DU VAD KOLDIOXID OCH VÄXTHUSEFFEKT ÄR? ÄR DU INTE HELT SÄKER? OROA DIG INTE! DETTA INFORMATIONSHÄFTE KOMMER ATT LÄRA DIG ALLT

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Syftet med övningen är att eleverna lära sig att årstiderna orsakas av jordaxelns lutning och av att jorden kretsar runt solen. Bakgrund:

Läs mer

World Wide Views. Informationsfolder

World Wide Views. Informationsfolder World Wide Views Informationsfolder September 2009 11 Publiceringsinformation Denna informationsfolder har tillkommit i syfte att informera deltagarna i World Wide Views 2009. Publikationen tillhandahålls

Läs mer

vatten - en (o)ändlig resurs Vattenpaketet Fördjupningstext moment 1

vatten - en (o)ändlig resurs Vattenpaketet Fördjupningstext moment 1 vatten - en (o)ändlig resurs Vattenpaketet Fördjupningstext moment 1 Detta material får användas icke-kommersiellt. För publicering av bildmaterial kontakta ursprungskällan. Ange Vattenpaketet som källa

Läs mer

Facit. aktivitetsboken

Facit. aktivitetsboken Facit aktivitetsboken Lär känna Koll på Europa (2 3) 1. a) Vatten i Europa Arbete i Europa Jordens uppbyggnad Norden b) 108 110 2. Elbrus 3. 43 Vänern Floder Bora är en vind. Emigration betyder utflyttning.

Läs mer

Urgammal regnskog. En lång historia. Den biologiska mångfalden. Var finns regnskogen?

Urgammal regnskog. En lång historia. Den biologiska mångfalden. Var finns regnskogen? Urgammal regnskog I de tropiska regnskogarna finns många växter och djur. Men under årens lopp har en tredjedel av regnskogen gått förlorad och avskogningen fortsätter på många håll i tropikerna. Mer än

Läs mer

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser Du behöver inte skriva ut detta dokument. Medföljande lärare får materialet när klassen kommer till utställningen. Besöket börjar med en kort introduktion,

Läs mer

Lärarhandledning COSMONOVA

Lärarhandledning COSMONOVA Lärarhandledning COSMONOVA Lärarhandledning Innehåll: Lärarhandledning Till läraren 3 Programmets övergripande syften 4 Resumé av filmen 4 Uppgifter till eleverna Övning 1 På safari i Sydafrika 5 Här bor

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

THEHEAT ISON JORDEN HAR FEBER. KLIMATFÖRÄNDRINGARNA KOMMER ATT PÅVERKA VÅR CIVILISATION RADIKALT. NU ÄR DET UPP TILL OSS ATT AGERA.

THEHEAT ISON JORDEN HAR FEBER. KLIMATFÖRÄNDRINGARNA KOMMER ATT PÅVERKA VÅR CIVILISATION RADIKALT. NU ÄR DET UPP TILL OSS ATT AGERA. THEHEAT ISON JORDEN HAR FEBER. KLIMATFÖRÄNDRINGARNA KOMMER ATT PÅVERKA VÅR CIVILISATION RADIKALT. NU ÄR DET UPP TILL OSS ATT AGERA. IFS ÅRSSKRIFT 2014 Ifs årsskrift 2014 THE HEAT IS ON / 1 TORBJÖRN MAGNUSSON

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE FÖRORD TILL LÄRARHANDLEDNINGEN TÄNKET BAKOM Vår ambition är att öka måluppfyllelsen för fler elever. Vi är övertygade om att mediet film tillsammans med studiematerialet stödjer fler inlärningsstilar och

Läs mer

Tropiska regnskogar (world.mongabay.com/swedish)

Tropiska regnskogar (world.mongabay.com/swedish) Tropiska regnskogar (world.mongabay.com/swedish) LAGEN Medgivande av användning av detta dokument till fri distribution via utskrift eller annat gives härmed under förutsättning att mongabay.com anges

Läs mer

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder Värme och väder Solen värmer och skapar väder Värmeenergi Värme är en form av energi Värme är ett mått på hur mycket atomerna rör på sig. Ju varmare det är desto mer rör de sig. Värme får material att

Läs mer

Institutionen för tillämpad miljövetenskap Stockholms universitet. Luftföroreningar. -från utsläpp till effekt- Janson och Hansson.

Institutionen för tillämpad miljövetenskap Stockholms universitet. Luftföroreningar. -från utsläpp till effekt- Janson och Hansson. Institutionen för tillämpad miljövetenskap Stockholms universitet Luftföroreningar -från utsläpp till effekt- Janson och Hansson i september 2005 ii Detta är ett nytt kompendium om luftföroreningar, avsett

Läs mer

Guidehandledning Guida i ett förändrat klimat

Guidehandledning Guida i ett förändrat klimat Guidehandledning Guida i ett förändrat klimat Innehåll 1. Inledning... 1 2. Växthuseffekten och klimatförändringarna... 3 3. Effekter i naturen... 9 4. Klimatförändringar och jordbruket... 21 5. Klimatförändringar

Läs mer

90 01 22-3 Pg 900-1223 Bg. Vatten, mat och hunger. ett material från svenska kyrkan om vattnets betydelse för att utrota hungern.

90 01 22-3 Pg 900-1223 Bg. Vatten, mat och hunger. ett material från svenska kyrkan om vattnets betydelse för att utrota hungern. 90 01 22-3 Pg 900-1223 Bg Vatten, mat och hunger ett material från svenska kyrkan om vattnets betydelse för att utrota hungern. Innehåll Förord: Vi måste lösa vattenproblemen... 3 1. Vatten ger liv...

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Undersökningen i korthet Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än

Läs mer

Hur blir klimatet i framtiden? Bättre, sämre eller varierande?

Hur blir klimatet i framtiden? Bättre, sämre eller varierande? Hur blir klimatet i framtiden? Bättre, sämre eller varierande? Blir det så att stora delar av världen översvämmas? Blir det fler stormar, ett extremare väder? Hur varmt ska det bli egentligen? Vad händer

Läs mer

Tillväxtreligion och klimatkamp

Tillväxtreligion och klimatkamp Tillväxtreligion och klimatkamp En text om klimat och politik Utgiven av Ungsocialisterna www.ungsoc.se www.socialistiskapartiet.se Inledning Människan står inför sitt största hot någonsin klimatförändringen.

Läs mer

ett fördjupningshäfte till boken om skogen Skogen och klimatet Upplevelser och växande kunskap med Skogen i Skolan! Skogen i Skolan skogeniskolan.

ett fördjupningshäfte till boken om skogen Skogen och klimatet Upplevelser och växande kunskap med Skogen i Skolan! Skogen i Skolan skogeniskolan. ett fördjupningshäfte till boken om skogen Upplevelser och växande kunskap med Skogen i Skolan! Skogen och klimatet Skogen i Skolan skogeniskolan.se Att komma tillrätta med klimatproblemen är den kanske

Läs mer

Nordiska zonkartor. Historia, konstruktion och klimatförändringens påverkan. Annika Larsson

Nordiska zonkartor. Historia, konstruktion och klimatförändringens påverkan. Annika Larsson Nordiska zonkartor Historia, konstruktion och klimatförändringens påverkan Annika Larsson Självständigt arbete vid LTJ-fakulteten, SLU Examensarbete inom Landskapsingenjörsprogrammet Sveriges lantbruksuniversitet,

Läs mer

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att man kan

Läs mer