Missionsprovinsen. en alternativ provisorisk kyrkostruktur. Ett försök till förtydligande om Missionsprovinsens identitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Missionsprovinsen. en alternativ provisorisk kyrkostruktur. Ett försök till förtydligande om Missionsprovinsens identitet"

Transkript

1 Missionsprovinsen en alternativ provisorisk kyrkostruktur Ett försök till förtydligande om Missionsprovinsens identitet Missionsprovinsen är en del av den enda, heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan. Den är en fri provins av Guds kyrka och församling i Sverige, på den oförändrade evangelisk lutherska bekännelsens grund. Den står i kontinuitet med den andliga tradition som förvaltats och vuxit fram inom Svenska kyrkan och betraktar sig som ett icke territoriellt stift inom denna. Missionsprovinsen eftersträvar goda relationer med Bibel och bekännelsetrogna ämbetsbärare, lekmän och församlingar inom Svenska kyrkans officiella struktur. (Ur provinsordningen, kapitel 2, Identitet) I hela kyrkohistorien har olika strukturer eller ordningar vuxit fram inom kristenheten. Några har varit tillfälliga, andra långvariga. Om alla kan man säga att de i historisk belysning är provisoriska så som allt mänskligt är det. Svenska kyrkans organisatoriska struktur är principiellt ett provisorium. Så är också Missionsprovinsen såsom kyrkostruktur ett provisorium. De kyrkliga strukturerna blir ofta starkt påverkade av kulturen och det politiska sammanhang inom vilka de vuxit fram. Sålunda är strukturen och ordningarna inom Svenska Kyrkan påverkade av både en statskyrkosyn och en folkkyrkotanke såväl som nu en tanke om demokratiskt struktur. I en demokratisk kyrka stiftas ordningar med folkväldet som styrande princip utan hänsyn till Bibeln som grundläggande bekännelse. Detta har lett fram till ämbetsreformer och vigningsstopp som strider mot Guds ord. För att finna en lösning i denna situation har Missionsprovinsen bildats. De flesta av oss som arbetar med Missionsprovinsen gör det utifrån en kärlek till Svenska kyrkan och en nöd för henne. Svenska kyrkan har ett andligt arv att förvalta från fornkyrka, reformationstid och de kyrkliga väckelsernas tid. Vi har inte haft någon önskan att söndra oss därifrån utan tvärtom en önskan finna en väg att göra något av det som måste göras och för vilket Svenska kyrkan i sin nuvarande blindhet lägger hinder i vägen. En av de viktigaste frågorna har då varit att finna en hållbar väg till prästvigning dels för att evangeliet fortsatt skall bli predikat och dels för att församlingar skall kunna fira gudstjänst i Ande och sanning. Svenska kyrkan är enligt sin kyrkoordning (KO2000) en bekännelsekyrka, en kyrka med evangelisk luthersk bekännelse. Men genom sina ordningar motarbetar Svenska kyrkan sin egen bekännelse och hindrar mycket av det som är den andliga verklighet bekännelsen uttrycker. Kyrkans ordningar med sin s.k. demokratiska struktur och med sina behörighetsregler för biskopar och präster samt den utbildning man kräver och erbjuder för dessa är i själva verket redskap för att det kristenfolk som lever trons liv i enlighet med Svenska kyrkans bekännelse skall dö av andlig svält.

2 I väntan på en annan tingens ordning (att Svenska kyrkan får ordningar som svarar mot hennes bekännelse) kan man som kristen förhålla sig på två principiellt olika sätt. Det ena sättet är detta: Bön och väntan att Herren i sinom tid skall gripa in och göra ett under. Det andra är detta: Bön och övertygelsen att Herren kallar till handling. Vår övertygelse är att båda dessa förhållningssätten är riktiga och att Herren kallar oss till olika förhållningssätt. Men Herren har lovat, att han skall leda dem där de går bedjande fram. Vi som arbetar med Missionsprovinsen är av den övertygelsen att Herren kallar oss till handling i denna väntan på att en annan tingens ordning i Svenska kyrkan. Men därför är det som vi gör principiellt ett provisorium. Skulle detta provisorium bestå tills Herren inom kort kommer tillbaka, så har det ändå bara varit just ett provisorium. Missionsprovins Det är inte präst eller biskopsvigningar som är vårt egentliga ärende. Det är evangeliet. Jesus har gett sin kyrka en befallning om att gå ut och göra alla folk till lärjungar. Han har gett en befallning om att förkunna evangelium för allt skapat. Genom evangelium kan människor räddas till evigt liv från förtappelse. Genom evangeliet kan människor befrias från den djupa ångest som går genom hela mänskligheten. Men för detta evangeliums skull måste det finnas budbärare. Det måste finnas herdar, som fortsätter att med evangeliet leda församlingar och leder gudstjänster i Ande och sanning. Det efterkristna Sverige är andligt sett i en djupare nöd än någon av oss kan fatta. Mission eller evangelisation är en tvingande nödvändighet, likaväl som en ny reformation av vår Svenska kyrka. I ett sådant läge kan extraordinära ( utanför det vanliga/ordnade ) åtgärder behövas men som samtidigt måste anses som provisoriska. Missionsprovinsen är ett extraordinärt provisorium. En del av den enda heliga och allmänneliga och apostoliska kyrkan Så inleds i Provinsordningen (2 kap. Identitet) definitionen av Missionsprovinsens status. Svenska kyrkan är, i den mån hon upprätthåller och stödjer gudstjänstfirande i Ande och sanning, en del av den enda heliga och allmänneliga och apostoliska kyrkan. Men, i den mån hon förnekar grundläggande apostoliska sanningar och ordningar, är hon en förtorkad gren på det äkta vinträdet. I Svenska kyrkan (Ecclesia Suecana), vilken är större eller mera än det som finns reglerat i Svenska kyrkans ordning (KO2000), finns det en inneboende kraft som måste få ta sig uttryck i gudstjänster i Ande och sanning. Missionsprovinsen är ett resultat av denna inneboende kraft. Om man lägger ett antal stora stenar i bäcken och försöker stoppa den, så tar den snart en annan väg. Missionsprovinsen är en sådan annan väg, en provisorisk bäckfåra, tills de stora stenarna är flyttade undan från den gamla fåran.

3 En fri provins I provinsordningen uttrycks vidare Missionsprovinsens självförståelse med följande ord: Den är en fri provins av Guds kyrka och församling i Sverige, på den oförändrade evangelisk lutherska bekännelsens grund. I detta ligger både en bundenhet och en frihet. Här finns bundenheten till samma bekännelse, som Svenska kyrkan officiellt bekänner sig till. Missionsprovinsen har ingen annan bekännelse. Men när Svenska kyrkan gör somliga av sina ordningar till bekännelsefrågor, i strid med sin bekännelse, då måste vi upprätthålla den frihet som vår gemensamma bekännelse ger oss rätt till, t.ex. att insätta präster. T.ex. kan man i traktaten Om påvens makt och överhöghet läsa följande: Därför då de, som är förordnade att vara biskopar bli fiender till evangeliet och vägra meddela vigning, behålla församlingarna sin rätt därtill. Ty där kyrkan är, där är också rätten att förvalta evangeliet. Därför behåller kyrkan nödvändigtvis sin rätta att kalla, välja och viga sina tjänare. (SKB sid. 351 jfr även sid 352 samt Schmalk. art. sid ) Men för att kunna utöva denna frihet måste det finnas någon form av struktur eller ordning. Därför finns nu denna struktur, som vi kallar Missionsprovinsen. Detta är en provisorisk ordning, en provisorisk provins tills Svenska kyrkan eventuellt återgår till ordningar i enlighet med sin bekännelse. Missionsprovinsen har inte genom detta söndrat sig från den evangelisk lutherska kyrkan i Sverige med dess andliga tradition från fornkyrkan såväl som reformationstidens kyrkoliv och de stora kyrkväckelserna själavårdsarv. Missionsprovinsen är ett provisorium för att i ett akut nödläge delta i bevarandet av detta andliga arv. Ett icke territoriellt stift Med stift avses en biskoplig jurisdiktion. Missionsprovinsen upprättar en provisorisk temporär jurisdiktion eftersom ingen av de nuvarande biskoparna i Svenska kyrkan är beredd att vara biskop i enlighet med bekännelsen. Detta stift kan komma att delas upp i några olika stift i Sverige och eventuellt på andra håll i Norden. Men tillsammans med de vänner, som å ena sidan väntar på Svenska kyrkans återupprättande men å andra sidan inte ser Missionsprovinsen som en möjlig väg, väntar vi på den dag då Svenska kyrkan får nya ordningar och ingen Missionsprovins behövs. På liknande sätt som Borgå stift är ett icke territoriellt stift inom den Finska kyrkan, så ser vi Missionsprovinsen som ett icke territoriellt fjortonde stift inom Svenska kyrkan ännu icke erkänt av Svenska kyrkans ledning. En alternativ kyrkostruktur Vi erkänner inte att vi genom Missionsprovinsen har bildat en ny kyrka men väl en kyrklig struktur, en alternativ ordning för Guds församling i Sverige. Missionsprovinsens provinsordning är ett alternativ till KO2000 och reglerar en alternativ struktur och skapar därigenom förutsättningar för prästvigningar och biskoplig tillsyn.

4 Provinsordningen kan därför sägas vara regelverk för en kyrklig organisation (church body) och för ordningens skull registrerar vi Missionsprovinsen som ideell förening vid svensk myndighet (en av de former för erhållande av registrering av juridiska personer). Mission i retur I den rådande situationen i den världsvida kyrkan, där majoriteten av de gamla nationalkyrkorna drabbats av läromässigt och/eller moraliskt förfall har många av de afrikanska kyrkorna och deras ledare visat prov på en förundransvärd fasthet och ovanligt mod. Inte minst har detta visat sig inom de anglikanska kyrkorna. En rad av Missionsprovinsens stödförenings medlemmar har i större eller mindre grad understött den mission (MBV), som lett till en stark luthersk kyrkas framväxt i Kenya. Nu har det visat sig att denna kyrkas ledare, biskop W Obare, är beredd att stödja Missionsprovinsen i ett avgörande skede. Genom sitt brev till ÄB Hammar, vilket fått stor publicitet, och genom sin beredvillighet att komma och inom Missionsprovinsen viga en biskop till tjänst i Sverige har han gett oss ett exempel på mission i retur. I vårt land är det inte evangeliet som saknas. Vi saknar inte heller prästkandidater. Vi lider däremot av en andlig ockupation av de strukturer som måste finnas för att kyrkan skall kunna leva. Kanske att det skulle vara riktigare att tala om stöd från en ung systerkyrka. Biskop Obare har själv uttryckt som sitt djupaste skäl till att komma och hjälpa, att det ligger i att det var från en mission inom Svenska kyrka som evangeliet kom till hans folk och födde en kyrka. Kyrka i exil Det finns en grupp inom den Norska kyrkan, som p.g.a. trogna prästers abortmotstånd hamnat utanför den Norska kyrkan och som idag finns organiserat inom det som kallas för Strandebarm prosti. En av prästerna är vigd till biskop. Denna andliga jurisdiktion kallar sig själv för Norska kyrkan i exil. Under det förfärande terrorvälde som våra baltiska grannländer och dess kyrkor fått utstå av den sovjetiska kommunismen har man måst söka olika lösningar för att överleva och övervintra. Så hade t.ex. den estniska exilkyrkan i Sverige sin ärkebiskop i Konrad Veem i Stockholm i väntan på landets befrielse. Intressant i det sammanhanget är också att det under en lång följd av år existerade två estniska evangelisk lutherska kyrkor som gjorde anspråk på att vara arvtagare till den tidigare. Dels den i exil överförda, med alla nödvändiga beslut före överförandet, dels den inhemska som har upprättats trots att t ex hela konsistoriet överförts till Sverige. Vilken kyrka hade i det läget kyrkorätten på sin sida? Inte minst genom det lidande den inhemska kyrkan fick genomgå ville säkert Herren visa att han i all dess svaghet ändå hade behag till den. Ändå var det ju säkert helt rätta beslut som gjort att man flyttat den officiella kyrkan vid ockupationen. Alltså fanns det två olika organisationer för samma kyrka.

5 På ett liknande sätt kan man se Missionsprovinsen som en grupp av Guds folk som tvingats i exil, men som inte ger upp vare sig hopp eller mod. I väntan på landets befrielse, dvs. Svenska kyrkans befrielse, upprättas ett provisoriskt fjortonde (icke territoriellt) stift. Ett uppmuntrande exempel på vad som kan hända finns i det som skedde i Lettland, när kyrkan återupprättades där och den unge prästen Janis Vanags valdes till ärkebiskop. Här blev också prästämbetet återupprättat dels genom en helt ny prästutbildning och dels genom att biblisk ordning vad gäller män och kvinnor återinfördes. När ett barn döps Vid det heliga dopet av ett barn sker först och främst detta, att barnet blir förenat med Herren Jesus Kristus och delaktig i hela frälsningen. För det andra blir barnet en lem i Kristi sanna världsvida och enda kyrka. För det tredje blir det medlem i den Missionsprovinsens koinonia i vilken dopet sker och föräldrarna (om det är ett barn) är medlemmar. Är föräldrarna medlemmar i Svenska kyrkan (vilket de i de allra flesta fall torde vara), kan de anmäla barnet som medlem i Svenska. Föräldrarna bör anmäla dopet till den församling, där barnet är kyrkobokfört, så att dopet blir antecknat i personakten. Ett provisorium Genom ovanstående anmärkningar har vi velat ge uttryck för ett grundläggande perspektiv på vad vi gör. Eftersom vi inte kan avstå från prästvigningar i god allmänkyrklig ordning och helst inte från biskoplig tillsyn, så måste vi ha en ordning inom vilken detta kan ske. Vi vill också årligen till Kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan inlämna en ansökan om att man inom Kyrkostyrelsen ville förbereda för beslut om nya ordningar, som öppnar för prästvigningar, som inte kränker bibeltrogna prästkandidaters samveten, och ordningar för en biskoplig tillsyn genom biskopar, som Guds folk kan ha fullt förtroende för, i församlingar som inte är bundna av vårt gamla territorialsystem. Sker sådana förändringar har behovet av Missionsprovinsens provisorium upphört. Sammanfattning När nu biskop electus Arne Olsson har vigts till biskop i apostolisk ordning har han vigts han till biskop för Missionsprovinsen, som är en provisorisk provins en nödlösning i väntan på en annan tingens ordning ett icke territoriellt men icke erkänt fjortonde stift i Svenska kyrkan, ett stift som formellt är registrerat som ideell förening en alternativ kyrkostruktur med en provinsordning för biskopar, präster, andra tjänster, församlingar, ledning och administration

Gudstjänster i annat kristet samfund. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund

Gudstjänster i annat kristet samfund. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund Kyrkomötet Kyrkomötet Gudstjänstutskottets betänkande 2016:8 Gudstjänster i annat kristet samfund Sammanfattning I motion 2016:48 föreslås kyrkomötet ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda behovet av ytterligare

Läs mer

Det handlar om människor, som Kristus led döden för, som lever i nådens tid, på väg mot evigheten

Det handlar om människor, som Kristus led döden för, som lever i nådens tid, på väg mot evigheten Det handlar om människor, som Kristus led döden för, som lever i nådens tid, på väg mot evigheten Gud vill, att alla människor skall bli frälsta. Men hur skulle de kunna åkalla den som de inte har kommit

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Ordning för Missionsprovinsen i Sverige

Ordning för Missionsprovinsen i Sverige 1 Ordning för Missionsprovinsen i Sverige fastställd den 17 april 2004 av Missionsprovinsens stödförenings årsmöte och av Provinskonventet med tillägg gjorda av Provinskonventet den 15 januari 2005 2 ORDNING

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år A

Femte Påsksöndagen - år A 627 Femte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning Jesus

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Vi reser tecken på Guds rike

Vi reser tecken på Guds rike Vi reser tecken på Guds rike Ett grunddokument om samverkan mellan Lutherska kyrkan i Costa Rica och Svenska kyrkan Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för

Läs mer

Missionsprovinsens väg

Missionsprovinsens väg Missionsprovinsens väg Föredrag vid Nordisk kyrkokonferens i Vasa 14-15 mars 2004 En annan väg hem till sitt land När Missionsprovinsens stödförening bildades den 18 januari förra året i Göteborg, inledde

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år B

24 söndagen 'under året' - år B 1261 24 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Långfredagens högtidliga förböner

Långfredagens högtidliga förböner Långfdagens högtidliga ner Varje nsavsnitt inleds av en diakon eller sånga, som stående vid ambonen eller på annan lämplig plats sjunger upp maningen till n. Så håller man en stunds tystnad n, vafter huvudcelebranten

Läs mer

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum 1475 19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum Ingångsantifon (jfr Luk 12:42) Han är den trogne och kloke tjänaren som Herren satte över sin familj. Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, under den helige

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Helgsmål lördag kväll Bön på söndagens morgon

Helgsmål lördag kväll Bön på söndagens morgon Helgsmål lördag kväll O Gud, Din nåd har följt oss under den gångna veckan. Vi tackar Dig för allt vad Du har givit oss, och ber Dig om en vilodag i Ditt hus, i gemenskap med Din församling. Låt oss en

Läs mer

Till Svenska kyrkans överklagandenämnd Uppsala

Till Svenska kyrkans överklagandenämnd Uppsala 1 2005-03-15 Till Svenska kyrkans överklagandenämnd 751 70 Uppsala Undertecknad, Arne Olsson, överklagar härmed domkapitlets i Karlstad beslut av den 25 februari 2005 att förklara mig obehörig att utöva

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år B

29 söndagen 'under året' - år B 1357 29 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

1b) Eftersom ingen uteslutits eller bannlysts ur Svenska kyrkan, samt eftersom inget avståndstagande från förkunnelsen eller ifrågasättande av sakrame

1b) Eftersom ingen uteslutits eller bannlysts ur Svenska kyrkan, samt eftersom inget avståndstagande från förkunnelsen eller ifrågasättande av sakrame Arne Olsson Ör Säter, 464 92 Mellerud 2005-09-15 Till Svenska kyrkans överklagandenämnd Dnr ÖN 19-2005 Bemötande av biskopsmötets yttrande av den 29 augusti 2005. Hänvisning till tidigare skrivelser Utöver

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år B

Fjärde Påsksöndagen - år B 615 Fjärde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Vi är kyrkan, Kristi fårahus. Jesus, den gode Herden,

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3)

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) 27 Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) Till dig, Herre, upplyfter jag min själ, min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Andra eukaristiska bönen 633

Andra eukaristiska bönen 633 Andra eukaristiska bönen 633 att vi som får del av Kristi kropp och blod må församlas till ett av den helige Ande. Herre, kom ihåg din kyrka som är utbredd över hela jorden, och fullkomna henne i kärleken

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år C

29 söndagen 'under året' - år C 1363 29 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jfr Ps 17:6,8 Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Bekännelsen gestaltas i gudstjänst och liv

Bekännelsen gestaltas i gudstjänst och liv Vi skall nu fortsätta genom att gå igenom dessa inalles sex nivåer i skrivningen om bekännelsen, och kommentera vad respektive nivå innebär liksom vilka dokument som ingår i respektive nivå och i någon

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

31 söndagen 'under året' - år C

31 söndagen 'under året' - år C 1399 31 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 38:22-23) Överge mig inte, Herre min Gud, lämna mig inte, skynda dig att hjälpa mig, Herre, du som räddar mig. Inledning Många människor är övertygade

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp

Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp 673 Kristi Himmelsfärdsdag - år B Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Tredje söndagen i advent - år C

Tredje söndagen i advent - år C 69 Tredje söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Fil 4:4, 5b) Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Herren är nära. Inledning Denna tredje söndag i advent som i Kyrkans tradition

Läs mer

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 21 Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

1. Psalm 2. Inledande välsignelse

1. Psalm 2. Inledande välsignelse 6 Bikt 191 I den enskilda bikten kan man bekänna sin skuld eller någon särskild synd och få avlösning. Bikten kan tas emot av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. Om bikt och själavård

Läs mer

8 söndagen 'under året' - år C

8 söndagen 'under året' - år C 945 8 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning Församlade till

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping

Biskop Anders predikan. Den Heliga Familjens Fest. 30 december S:t Olai, Norrköping Biskop Anders predikan Den Heliga Familjens Fest 30 december 2013 S:t Olai, Norrköping På juldagen firade vi med stor glädje att Gud har blivit människa för vår skull. Idag på söndagen efter jul firar

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

31 söndagen 'under året' - år B

31 söndagen 'under året' - år B 1393 31 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 38:22-23) Överge mig inte, Herre min Gud, lämna mig inte, skynda dig att hjälpa mig, Herre, du som räddar mig. Inledning Vi står inför Gud som

Läs mer

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGS ORDNING Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGSORDNING 2014 Utgångspunkter och identitet Equmeniakyrkan är både ny och gammal. Vår identitet präglas av att tre kyrkosamfund

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år C

Femte Påsksöndagen - år C 639 Femte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning I egenskap

Läs mer

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan Uppsala stift En del av svenska kyrkan Vi har ett gemensamt uppdrag att dela evangelium i ord och handling Svenska kyrkan Är ett evangelisk-lutherskt trossamfund och en öppen folkkyrka med rikstäckande

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år B

32 söndagen 'under året' - år B 1415 32 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning 'Gud älskar en glad givare '. Men oftast skänker vi

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

Första söndagen i fastan - år B

Första söndagen i fastan - år B 285 Första söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (jfr Ps 91:15-16) När han åkallar mig, skall jag svara honom. Jag är med honom i nöden. Jag skall rädda honom och låta honom bli ärad. Jag skall mätta

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

Svenska kyrkan GÖTEBORGS STIFT

Svenska kyrkan GÖTEBORGS STIFT Svenska kyrkan GÖTEBORGS STIFT DOMKAPITLET Datum Ärendebeteckning 2015-02-04 42/15/73 (Åberopas vid svar) Ragnar Block Lunnaliden 1 51930 HORRED Förfrågan Enligt 17 kap 17 kyrkoordningen får en präst i

Läs mer

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop.

32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. 1407 32 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 88:3) Låt min bön komma inför ditt ansikte, Herre, böj ditt öra till mitt rop. Inledning Långsamt närmar vi oss kyrkoårets slut. Och allt oftare

Läs mer

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. 2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började

Läs mer

Vigselrätten och Svenska kyrkan

Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande 2014:1y Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande över motion 2014:46 Med hänvisning till Läronämndens yttranden Ln 2007:1y och 2009:12y konstateras att det ur läromässig

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Kristi Himmelsfärdsdag - år A

Kristi Himmelsfärdsdag - år A 667 Kristi Himmelsfärdsdag - år A Ingångsantifon (jfr Apg 1:11) Ni galiléer, varför står ni och ser upp mot himlen? Så som ni har sett honom fara upp till himlen, så skall han komma åter. Halleluja. Inledning

Läs mer

I Inledning. *1.Ingångspsalm. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelse. Växelhälsning

I Inledning. *1.Ingångspsalm. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelse. Växelhälsning 12 Biskopsvigning En biskop skall vigas till sitt ämbete av ärkebiskopen eller, när denne är förhindrad, av den i ämbetet äldsta biskopen. Vigningen förrättas i domkyrkan i det stift till vilket biskopen

Läs mer

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Herrens Dop - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 237 Herrens Dop - år B Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Varför bygger vi församlingar?

Varför bygger vi församlingar? Varför bygger vi församlingar? Finland och världen överlag är full av olika kristna gemenskaper. I vårt land finns det folkkyrkoförsamlingar (Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland), missionsföreningar,

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INNEHÅLL UPPDRAG, VÄRDERINGAR & STRATEGI Identitet Bibeln Teologi Gudstjänst Organisation 3 4 4 7 14 17 ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INLEDNING Syftet med vår församlingsordning

Läs mer

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby Doppastoral Svenska kyrkan i Rödeby Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus. Dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år A

24 söndagen 'under året' - år A 1253 24 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Jesu Kristi

13 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Jesu Kristi 1047 13 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Jesu Kristi kärlek, som kallar människor att följa Honom och förkunna

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

Remiss svar: Ny gemensam kyrka.

Remiss svar: Ny gemensam kyrka. 20101014 Remiss svar: Ny gemensam kyrka. Från Gamla Uppsala Missionsförsamling. Beslut vid församlingsmöte. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Några

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 571 Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer