Skummeslövsstrand den 14 augusti 2008 med HG Karlsson och pedagoger vid Skottorpsskolan och Mumindalens förskola.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skummeslövsstrand den 14 augusti 2008 med HG Karlsson och pedagoger vid Skottorpsskolan och Mumindalens förskola."

Transkript

1 Vid havet. Skummeslövsstrand den 14 augusti 2008 med HG Karlsson och pedagoger vid Skottorpsskolan och Mumindalens förskola. Vi samlas på strandheden, mellan dynerna och strandskogen. Strandheden ser annorlunda ut än den gjorde förut. Man har planterat in vresros för att binda sanden. Denna har trivts så bra att den tar över hela området. Ett naturprojekt är sedan en tid igång för att ta bort vresrosen. Man har även huggit ner en del skog. Syftet är att få tillbaka strandheden. Denna är rik på blommor, insekter och fåglar. Små tångbitar blåser från stranden och ger näring. Växter vi hittar här: Käringtand. Blomman liknar en tand. (Gubbtand heter gökärt och är mörklila). Backtimjan är ätlig. Blommorna är söta och gillas av humlor. Käringtand Backtimjan Johannesört Gråfibbla Pors Rölleka Johannesört (finns även fyrkantig) används som brännvinskrydda och kallas då Hirkum Pirkum. Den färgar vätskan röd. Den är lugnande; man blir på bättre humör när man är hängig och deppig. Gråfibbla är en karaktärsväxt. Bladen är grå på under sidan. Rölleka. Strand (kryp )vide. Pors finns där det är blötare.

2 I skogsbrynet. Vi hör en svartmes. Det finns många mesar i strandskogen såsom talltita, talgoxe, Svartmes Kungsfågel Talltita blåmes, svartmes, tofsmes och kungsfågel. De tar småpysch såsom insekter och spindlar. De går ihop i meståg och jobbar sig igenom skogen. De tyngsta fåglarna arbetar på grova grenar vid stammen, de lätta ute i grenspetsarna. De finns här även mitt i vintern. Här är mest tallskog. Tallbarren sitter två och två (granens barr sitter ensamma). Bergtallen har vridna barr (Svenskar är stela och tyskarna vrider sig när de dansar) Bergtallarna är planterade. Det är buskar, inte höga träd. Längre in i skogen finns höga sanddyner. Hur vandrade sanden hit? Det är vinden som åstadkommit dem. Från medeltiden till 1800 talet fanns ingen skog. Det fanns endast några enstaka träd där det var blött. På 1800 talet hade vi sett havet (tänk bort träden och det gröna). Här betade kor och får. De betade av allt. Gårdarna en bit in hade små åkrar och ganska stora ängar. Sanden blåste in. Man började plantera på 1800 talet. Här fanns skog långt tillbaka, ek och björk. De stora tallarna är planterade för 100 år sedan. Många av barn. Man ser att de är lika gamla för de är ungefär lika tjocka. Tallen klarade sanden bra. Den har stödjerötter samt en lång pålrot ner till grundvattnet. Men det räcker inte alltid. Den har även annan hjälp. Tallens bästa vän är en svamp, kremla. Mycologi är läran om svampar. Mycelet är själva organismen. Svampen är frukten. Varje tråd i mycelet heter hyf. Honungsskivling är störst i världen. Den har ett mycel som är mer än 1 km 2. Den är större än blåvalen. Vi är 70% vätska. Det är svampen också. Den kan inte själv bilda mat, det kan inte vi heller. Svampen tar mat från växter. Nedbrytare döda växtdelar (champinjon) Samarbete mellan olika arter heter symbios. Här är det kremla och tall. Svampen letar upp små vattendroppar. De har förbindelse mellan tallens rottrådar och kremlans hyfer. Tallen får vatten och mineral, svampen får socker. Denna form av symbios heter mykorrhiza. Soppar har hål på under sidan; rör. Skivlingar har skivor. Kremlan är vacker som om den vore målad i pastell med vattenfärg. Den har färg bara i hatthuden. Foten är väldigt spröd när man bryter (på andra svampar drar man långa trådar). Man kan säga att foten är ostartad. Detta gäller kremlor och riskor. Riskor blöder. När man ska bestämma kremlor kan man smaka på skivan. Om man vill spotta direkt tar man den inte. Skölj den och dela i små bitar. Lägg i stekpanna och värm, Låt den svettas. Den är klar när vätskan torkat in. Frys eller lägg på smör och bryn. Det peppriga försvinner när det svettats.

3 Vi kommer ut på strandängen. Här växer mjölkört. Den gav man till korna och fåren förr, den gav bra mjölk. Man kan koka späda skott och äta som sparris. På 1700 talet förekom svindleri med mjölkört. På talet bedrevs handel med Kina. Te var populärt. Det var dyrt att importera. Torkade mjölkörtblad såg ut som te. Det var några som sålde i 2 3 år. Det smakade inte alltför illa. Svindlarna blev avslöjade och fängslade. Här finns gott om kaninhål. Kaninerna älskar sandiga marker. Kaninen är införd från Italien (den lever där på torra marker kring Medelhavet). Man hade den Mjölkört som husdjur i början på 1900 talet. Sedan användes den till jakt. Den gräver hål med många rum och gångar. De har till och med toalettrum. Avföringen består av lösa, mörka pluttar på sommaren och pluttar som är ljusbruna som sågspån på vintern. De består mest av cellulosa, speciellt på vintern. Kaninerna kan tillgodogöra sig detta genom att magen jobbar ner det i blindtarmen. Där finns bakterier, det jäser och näringen blir åtkomlig. De bajsar sedan ut och äter upp det. Detta gäller bara bark och kvistar. Gräs går som vanligt i magen. Hur många lortar lägger en kanin på en dag? 200. Vi sätter oss i lä i en sk sandblotta. Sanden har blottats, här finns ingen vegetation. Det finns steklar som lever i kanten. Det finns ett 10 tal arter (typ som getingar och bin). En del är parasiter. De äter ägg från fjärilslarver t ex. Sandjägare är bruna och gröna skalbaggar. De landar, springer och jagar. De reser sig när det är varmt och springer på tå för att inte bränna sig i den varma sanden. Det är som en miniöken. Otiorhynchus är en vivel med lång nos. Den kan inte flyga. Nyckelpigan har Sandjägare vingar under sköld. Skölden är hos dessa fast. Insekter som flyger far iväg med vinden när de kommer över kanten på sandblottan. Bland Sandjägarna går det 50 tjejer på en hane. De är inte tvåkönade. De bestämmer själv att äggen ska dela sig. Barnen blir exakt som mamman. I sandblottan förekommer också slavhandel. Det är den röda stackmyran som håller svartmyror som slavar. De får städa, sköta om äggen och mata deras larver. Sandrör Nere vid kanten ovanför strandflatan. Förr var dynerna kala. På 1800 talet planerade man sandrör och strandråg(vi hittar ingen strandråg precis här). Sandrörets blad är som torra rörformade men breder ut sig när de blir fuktiga. Man sticker sig på vaderna när man går. Strandrågen är ljusare och har bredare blad. Man skär sig av den. Rötterna breder ut sig. Sandkornen faller ner mellan stråna. Dynerna växer (3 4 dm på 100 år). Strandråg

4 Vi ser tre strandpipare som flyger över. Strandpipare Nu går vi ner på strandflatan. Här ritar vi en låda med rutor. Vi får i uppgift att samla saker. Alla sakerna ska vi sortera i de olika rutorna. Vi hittar fiskedrag, trutfjäder, glasfiber, nät, pinnar, godispåse, röda, bruna och gröna alger. Skal. Nu samlas vi runt lådan och går igenom fynden ruta för ruta. Vi får tala om varför vi placerat sakerna som vi gjort. Nu får vi veta skillnaden mellan snäcka och mussla. Snäckan har ett skal, ofta spiralvridet, musslan har två skal. Inuti finns blötdjur. Mussla, snäcka och snigel är olika arter. En snigel har inget hus. Det finns stora snäckor; Vinbergssnäcka, som är ätlig. Trädgårdssnäcka är vanlig hemma i trädgården men finns ej vid havet. Valthornssnäcka finns vid havet. Liten nätsnäcka eller rutsnäcka. (Pelikanfotsnäcka finns i Tylösand. Tornsnäcka.) Vanlig strandsnäcka (Littorina) vill ha lite sten och finns bort mot Båstad. Den kryper på stenar. Munnen är som en rund ring. Den har en tunga som slickar. Den är hård som en nagel och skrapar stenarna. Trubbig sandsnäcka vid ett finger Strandsnäcka Nätsnäcka eller rutsnäcka Pelikanfotssnäcka Tornsnäcka Hjärtmussla Sju sorters musslor hittade vi. En mussla är rödaktig. Om musslan är brunaktig är det rost, järnoxid. Det är en hjärtmussla. Den ser ut som ett hjärta från sidan. Den finns i havet. Den lever i sanden i vattnet, precis under sandytan. Den är omöjlig att öppna när den är stängd. Den öppnar sig och sticker ut sin snabel, precis upp i vattnet. Det finns två rör i. Inloppet suger vatten och ruttnande algsoppa o s v. Blåser ut det den inte vill ha i det andra röret. Röret heter sifon.

5 Musslornas sexliv: en fin dag i maj känner musselmannen att han vill bli pappa. Han sprutar ut spermier i röret. Musselflickan får in dem när hon äter. Då blir hon med barn. Hon sprutar ut barnen i vattnet. De är så små så de inte syns och ser ut som ett T. De bygger kalk efterhand, blir tunga och sjunker till botten. Hjärtmusslan blir år. Sandmusslan kan bli 100 år. Den är bra föda. Plattfiskar gräver upp dem. Strandskatan gräver också upp dem. Strandskatan har lång, spetsig näbb som kan lukta och känna. De drar upp musslorna och springer in till land där de öppnar dem. De kan öppna över 200 på en dag. Det finns en liten öppning där sifonen går ut. Strandskatan har en liten mejsel på näbben så den kan vrida upp musslor. Strandskatan Sandmussla har på senare tid flyttat till stan och äter maskar på gräsmattor. De ungar som har mindre flik på näbben Strandskata kommer att ha fördelar i stan. Sandmusslor finns där det är lite djupare. De har en 7 8 cm lång sifon, som ett pekfinger. När det är vindstilla kan man se små öppningar på bottnen, som ett lillfinger. Sifonen har flikar som silar sand. Sandmaskar ser man som högar på sandbottnen. Gräv upp en sandmussla och studera den! Blåmussla Hästmussla Östersjömussla Blåmussla. Den äter vi. Den har ingen lång sifon. Den sitter på stenar. Hästmusslan ser ut som en större blåmussla. Den har tjockt skal som går brant upp. Den kan bli mycket större. Liten, rosa mussla, Östersjömussla. Knivmussla, amerikansk knivmussla. Det är den enda knivmussla vi har här. För 20 år sedan var den sällsynt. De blir större efterhand. Rak Knivmussla knivmussla finns också i Bohuslän och Danmark. Den amerikanska knivmusslan kom till Halland på 60 talet. Den har vandrat runt Danmark till oss och finns numera också

6 i Skåne. Den kom med stora lastbåtar i barlasttankar (Japanska ostron är vanliga i Danmark och finns i Bohuslän och ner till Onsalahalvön. De vandrar söderut. De vill ha stenigt.) Det är inte bra att få in nyheter. De rubbar balansen. Islandsmussla. Den är brun. Det yttersta lagret skavas av efterhand och den blir då vit. Den har funnits här länge. Bärnsten flyter. Man kan känna mot tanden om det är glas. Ostron kan finnas här, svarta eller gröna. Äggkapsel till rocka. Islandsmussla Sepiaskal är bärande brosk till bläckfisk, 10 armad, långsmal. Sepiaskal Kattfisk Vi fann också en käke med tänder från en kattfisk, en havskatt. Som en träbit full av hål. Detta är skeppsmask som är en mussla. Den finns bara i salt vatten (finns ej i Östersjön). Sandödla finns ej här. Den finns på Väderön. Skogsödla finns här. Vresrosor. Detta är en främmande art. Den är planterad och växer vild på Kamtchatka. Man märkte där att de var bra på att binda sand. Nyponen är goda och nyttiga, klipulver. Man kan måla med kronbladen. Man kan även göra rosenmarmelad. Använd vatten, socker och geléämne. De är svåra att bli av med. Man måste gräva på djupet. De kommer att ta kol på strandheden. De naturliga blommorna, insekterna och fåglarna försvinner. Förr hade man tångtäckt här. Det var noga reglerat. Man blandade tången med kogödsel.

FOKUS ordlista FOKUS ORDLISTA

FOKUS ordlista FOKUS ORDLISTA FOKUS ORDLISTA INNEHÅLL Planetens gränser 90 Livets myller 93 Ordning i myllret 94 Bakterier och arkéer 98 Djur 100 Växter 109 Svampar 112 Ekologi 114 Så fungerar naturen 115 Människan i naturen 117 Människan

Läs mer

Under ytan i Östersjön

Under ytan i Östersjön tips och fakta för unga havsforskare Under ytan i Östersjön havet en häftig värld Havet det ser så blått ut. På håll. Men om du tittar närmare är det en massa färger. Samtidigt är det genomskinligt. Livet

Läs mer

Växter i sötvatten. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013

Växter i sötvatten. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013 Växter i sötvatten Innehåll Andmat... 2 Fräken... 2 Gul svärdslilja... 2 Kabbeleka... 3 Kaveldun... 4 Näckros... 5 Säv... 6 Vass... 7 Pilblad... 8 Vattenmynta... 8 Vattenmöja... 8 1 Andmat Andmat är en

Läs mer

Några vanliga växter och djur i Östersjön

Några vanliga växter och djur i Östersjön Några vanliga växter och djur i Östersjön 1 Naturväktarna - Några vanliga växter och djur i Östersjön Vilka olika musslor hittar ni? Hur mycket har blåstången vuxit i år? Ser ni spår av olja? Luktar vattnet

Läs mer

Överlevnadshandbok för grupp

Överlevnadshandbok för grupp Överlevnadshandbok för grupp Innehåll Inledning...3 1. Läge...4 2. Bygga ett vindskydd...4-5 2,2 Material som är bra att använda...4-5 3. Ved, Mat & Vatten...5-7 3,2 Ved...5 3,3 Vatten...5 3,4 Mat (vinter,

Läs mer

Var i världen finns våra skogar?

Var i världen finns våra skogar? Var i världen finns våra skogar? På många håll i världen finns det skogar. Skogarna blir höga och täta på platser med bra jord. Skogen vill ha lagom mycket regn och varmt klimat. Vid ekvatorn regnar det

Läs mer

RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN

RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN Välkommen till Östersjön! Jag heter Rurik Räka och bor i ett mysigt blåmusselskal under vattenytan. Ifall du någon gång snorklat så har du kanske fått skymten

Läs mer

2011-02-21. Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet

2011-02-21. Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet 2011-02-21 Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet Jorden - vattenklotet Vatten i rymden? Vatten finns i tre olika former, som is, vätska eller ånga. Temperatur och tryck avgör vilken

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Minifokus Grodor i Sverige

Minifokus Grodor i Sverige Rädda Djuren-klubbens tidning nr 3 2014 Minifokus Grodor i Sverige 1 Hej! Du hittar alla Kim & Mika på webben. Eftersom vi som jobbar med Rädda Djuren-klubben tycker att vår tidning är så himla fin och

Läs mer

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas STENUNGE BY ÅN & KVARNEN FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas VATTENPROVNING Vatten har alltid varit viktigt för människan.

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

Natur & Tillgänglighet

Natur & Tillgänglighet Natur & Tillgänglighet i Lomma kommun NÄRMARE NATUREN Låt naturen bli en tillgång för alla NÄRMARE NATUREN Låt naturen bli en tillgång för alla UTVALDA NATUROMRÅDEN I LOMMA KOMMUN Bjärred & Borgeby 1.

Läs mer

Halmstads Mångfaldsguide

Halmstads Mångfaldsguide Halmstads Mångfaldsguide John Strand Peter Feuerbach Innehåll Trönninge, Eldsberga, Påarp...4 Östra Stranden...6 Fyllinge, Snöstorp, Vallås, Brogård...8 Halmstad...10 Söndrum, Tylösand...12 Haverdal, Vilshärad,

Läs mer

Allemansrätten LÄRARHANDLEDNING

Allemansrätten LÄRARHANDLEDNING Allemansrätten LÄRARHANDLEDNING Välkommen att arbeta med idéhäftet Allemansrätten I Sverige har vi en unik möjlighet att vistas i naturen. Denna handledning ger en lättöverskådlig introduktion till den

Läs mer

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

M3/ AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 JÄRNÅLDERSLÅDA. www.regionmuseet.se

M3/ AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 JÄRNÅLDERSLÅDA. www.regionmuseet.se AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M3/ JÄRNÅLDERSLÅDA www.regionmuseet.se 1 INNEHÅLL FÖLJ MED TILL JÄRNÅLDERN...4 FÖREMÅL...12 BILDSPEL...19 VIKINGATIDA LEKAR...27 SVARTBRÄNNING AV PÄRLOR...30 ARKEOLOGI

Läs mer

ELLIS NATURSTIG. Ask (Fraxinus excelsior) Gammal och stor Asken är ett praktfullt träd som kan bli uppemot 500 år och växa sig 30 meter högt.

ELLIS NATURSTIG. Ask (Fraxinus excelsior) Gammal och stor Asken är ett praktfullt träd som kan bli uppemot 500 år och växa sig 30 meter högt. Ask (Fraxinus excelsior) Askens knoppar liknar en svart kungakrona passande för asagudarnas världsträd. Trädet ser lite skräpigt ut på vintern det är fröna som sitter kvar, till domherrens stora glädje.

Läs mer

Välkommen till Vildbasarnas Vik

Välkommen till Vildbasarnas Vik Välkommen till Vildbasarnas Vik BARNENS EGEN NATURSTIG Stigen lämpar sig för utflykter med barn i dagvård och upp till årskurs 6 (ca 5 10 år) i vuxet sällskap. Under vandringen behandlas naturskydd och

Läs mer

Hej alla stora och små barn. Nu blir det pyssel. Fyll i rutorna med siffror efter instruktionerna!

Hej alla stora och små barn. Nu blir det pyssel. Fyll i rutorna med siffror efter instruktionerna! 0 Gör det själv 8 8 8 8 8 8 8 Hej alla stora och små barn. Nu blir det pyssel. Fyll i rutorna med siffror efter instruktionerna!. Beige. Röd. Blå. Svart. Brun. Ljusblå. Grön 8. Rosa/vit. Ljusgrå. Mörkgrå.

Läs mer

En dag i våtmarken. Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen.

En dag i våtmarken. Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen. Alhagens våtmark är 32 hektar stort. Våtmarken börjades att byggas 1997 för att vattnet behövdes renas mer. Det finns en 6km lång gång väg igenom hela våtmarken som man kan gå om man vill se växter och

Läs mer

LIVETS FORMER. Levande varelser kallas organismer. Det finns mer än 1 miljon olika organismer

LIVETS FORMER. Levande varelser kallas organismer. Det finns mer än 1 miljon olika organismer LIVETS FORMER Det finns liv överallt på jorden. Fjällrävar som tål kyla ner till 70 ºC, och arkéer som lever i kokheta källor där de får sin näring ur giftiga gaser. Sjögurkor som lever i totalt mörker

Läs mer

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen (Förtexter:) Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen Svensk översättning och bearbetning ROGER PERSSON Berättare ROGER PERSSON Klippning TIMO TROLIN BLAESILD Det här programmet handlar om dig och din

Läs mer

UTSTÄLLNINGSFAKTA REGN- SKOGEN

UTSTÄLLNINGSFAKTA REGN- SKOGEN REGN- SKOGEN Den blå tråden i Universeums levande utställningar är vatten. Från Akvariehallen leds besökaren genom hajtunneln till Regnskogen som är ett 18 000 m3 stort myllrande äventyr fullt av djur

Läs mer

Lärarhandledning - Lär känna djuren

Lärarhandledning - Lär känna djuren Lärarhandledning - Lär känna djuren På Vallby Friluftsmuseum finns många olika lantrasdjur. Nästan alla är av gamla svenska lantraser eller allmogeraser som en del också kallas. I dag är de flesta av dem

Läs mer

Hur mycket måste man arbeta exempelvis per vecka när man är biodlare för att få det jobb uträttat som man behöver?

Hur mycket måste man arbeta exempelvis per vecka när man är biodlare för att få det jobb uträttat som man behöver? Bakgrund: Jag tror att biodling började fascinera mig riktigt tidigt. För redan flera år innan ett projektarbete skulle väljas började jag hänga med i det som min morbror och moster sysslade med utanför

Läs mer