Energivecka Energi- och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energivecka 2013. Energi- och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo 2014-02-06"

Transkript

1 Energivecka 2013

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför vi behöver lära oss mer om energi... 3 Varför energivecka... 3 Målgrupp och inbjudan... 3 Val av plats för energiveckan... 4 Utställningen... 4 Energistationer... 8 Station Station Station Station Böcker om energi Avslutning på veckan Slutsats Tidningsartikel i Östgötatidningen

3 Inledning För att väcka intresse kring energi och miljöfrågor på ett lustfyllt sätt så väcktes iden till en energivecka. Detta växte fram till en utställning om energi och belysning på biblioteket i Ödeshög. Skolklasserna i Ödeshög kommun bjöds in till att komma på besök för att lära sig mer om energi. De flesta klasserna nappade på inbjudan och fick under ca 1 timme besöka utställningen och även arbeta i grupper på olika energistationer. I Slutet av veckan gavs det även möjlighet för allmänheten att gå tipspromenad och lära sig mer om energi och belysning i utställningen och ställa frågor till rådgivaren. Varför vi behöver lära oss mer om energi Sveriges regerings förslag till klimatmål är att.halva Sveriges energianvändning år 2020 ska komma från förnybara energikällor.sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi.sveriges nettoutsläpp av växthusgaser vid 2050 ska vara noll.20 procent effektivare energianvändning år procent förnybar energi i transportsektorn För att vi ska kunna nå målen så är det viktigt att arbeta med att sprida kunskap om vad är egentligen energi och vad kan varje invånare göra med sin energiförbrukning. Kunskap är viktig i de här frågorna då en medvetenhet om problematiken i energi- och klimatfrågor tydliggörs ju mer vi informerar och lär oss om energi och klimat. Varför energivecka Energirådgivarens uppgift i kommunen är att arbeta med projekt som gör att vi närmar oss de mål som regeringen antar. Efter en del funderingar så ansåg rådgivaren att en energivecka i kommunen skulle kunna vara ett sådant projekt. Målgrupp och inbjudan Målgruppen var i första hand skolelever så rådgivaren besökte skolorna för att informera om energiveckan och lämna en inbjudan. En inbjudan till allmänheten låg utlagd på hemsidan och i evenemangskallendern På gång.

4 Val av plats för energiveckan Rådgivaren gavs möjlighet att anordna energiveckan i biblioteket vilket är en central plats i kommunen som många invånare besöker. Biblioteket ville gärna hjälpa till och därför ansåg rådgivaren att det var en bra plats för en utställning om energi och belysning. Utställningen I utställningen fanns det två skärmväggar uppsatta. På den ene skärmväggen kunde man följa en röd tråd och lära sig om vad energi egentligen är för någonting. Här fanns bla bilder som visade att solen är grunden för all energi och att potatismos och köttbullar ger energi till musklerna och gör att vi orkar leka och att springa. Vad är energiprincipen egentligen och vad har fotosyntesen med energi att göra? Det och många fler frågor försökte rådgivaren ge svar på i utställningen. Figur 1 Utställningsskärmar med bilder om vad energi egentligen är.

5 På den andra skärmväggen så kunde man följa ytterligare en röd tråd och lära sig mer om olika sorters belysning. Där tydliggjordes också begreppen Watt, Lumen och Kelvin och vad de innebar inom belysningsområdet. Figur 2 Utställningsskärmar med bilder om belysning. Två stycken belysningsramper fanns upphängda med totalt 16 olika lampor. I belysningsramperna fanns det ledlampor, lågenergilampor, hallogenlampor och glödlampor att provsläcka och tända. Detta för att tydliggöra hur olika lampor ser ut och att lampor lyser olika beroende vilket lumen- och kelvintal lamporna har. Här fanns även en liten lathund att få i plånboksformat som underlättar vid köp av nya lampor. I lathunden fanns information om hur många lumen motsvarar tex 60 Watt.

6 Figur 3 Belysningsramper med olika lampor. Tre stycken rollups visade en tecknad bild som Tor Jäger illustrerat på de vanligaste energikällor och energibärare som finns i ett samhälle. Figur 4 Rollups med Tor Jägers bild Vad är energi.

7 Utifrån bilden så fördes diskussioner med eleverna om var energin kommer ifrån och vad är tex förnybarenergi och energibärare. Barnen visade stor vilja till att diskutera och de hade många förslag om vad energin kommer ifrån. Figur 5 Rådgivaren diskuterar energi med skolelever. Det fanns även solladdare för mobilen, lampor och en datafläkt att titta på. Trots att det var mulet ute så laddades rådgivarens mobil upp under en dag. Figur 6 Här fanns möjlighet att ladda sin telefon med solenergi.

8 Energistationer Eleverna fick under besöket arbeta i grupper på fyra energistationer. Stationerna handlade på olika sätt om energi. Varje klass fick räkna det bästa resultatet från varje station och som tillsammans blev klassens slutresultat. Det blev på så sätt viktigt att samarbeta. De tre bästa klasserna från låg- och mellanstadiet fick gå på bio i Ödeshög och på högstadiet fick bästa klass gå till Lysings konditori och fika. Station 1 Första stationen handlade om tankenergi. I denna station fick gruppen tillsammans klura på gåtor och försöka lösa rubikskub och även en mattematisk magisk kvadrat. Kunskapskravens nivå var beroende på vilken årskurs barnen gick i. Figur 7 Här klurar elever från årskurs 9 på rubikskub.

9 Station 2 Station två handlade om att titta på fyra bilder med energitema. Gruppens uppgift blev sedan att välja vilka tre bilder som hörde ihop och förklara varför. Eleverna skulle även förklara varför man valt bort den fjärde bilden. Bilderna varierade beroende på vilken årskurs eleverna gick i. Figur 8. Här i ett gammalt träfönster visades bilderna som eleverna skulle hitta gemensam nämnare för inom energiområdet. Årskurs 7-9 fick bla klura på bilderna: torvfält, matavfall, vetefält och ett rapsfält. I det här fallet hade rådgivaren tänkt att torvfältet skulle bort eftersom vete, matavfall och raps går att tillverka fordonsbränsle av. Årskurs 4-6 fick fundera på bilderna av ett vattenkraftverk, en solelsannläggning, flera vindkraftverk och ett kärnkraftverk. Gemensam nämnare för tre av bilderna är att de genererar förnybarenergi så det gör att kärnkraftverket ska bort. Årskurs 1-3 fick titta på bilderna en tv, en lampa, en elvisp och en bil som går på bensin. Gemensamt för bilderna här var att bilen ska bort då de andra behöver el för att kunna användas.

10 Figur 9. Här fundera eleverna på vilka bilder som hör ihop. Station 3 Station tre var ett större dockhus med olika lampor. Här fanns möjlighet att tända olika sorters lampor för att se deras färgåtergivning. De mindre barnen fick fundera på och skriva upp vad är det som använder el i ett hushåll. På högstadiet fick man fundera på vart energiförlusterna i ett hus tar vägen. Hur många procent av energiförlusterna försvinner ut genom taket respektive väggar, grund, fönster och ventilation. Figur 10 Elever tänder olika lampor i dockhuset.

11 Station 4 I sista stationen fick eleverna cykla på en energicykel. Det var en ombyggd motionscykel med en generator som genererar el när man trampade på den. En låda med åtta hallogenlampor och åtta lågenergilampor kopplades till cykeln. När eleverna trampade på cykeln så tände rådgivaren en lampa i taget tills alla åtta hallogenlamporna lyste. Tillsammans var de då på 360 Watt vilket gjorde att det blev tungt att trampa. Eleverna fick sedan trampa igen och tända lågenergilamporna och när alla åttalamporna lyste så var de bara på 80 watt och det gjorde att eleverna lätt kunde fortsätta att cykla utan större ansträngningar. På så sätt kunde energi visualiseras på ett tydligt sätt. Slutsatsen som gjordes visade att det blev jobbigare att trampa ju mer watt (effekt) som krävdes. Eleverna fick även koppla in en mixer och en elvisp för att känna hur mycket arbete (energi) som krävdes för att t.ex. tillverka en smothie. Figur 11 En elev provar att tända alla lampor.

12 Figur 12 Elev trampar på cykeln och driver på det sättet en elvisp. När eleverna cyklat färdigt så fick de fundera på vilket drivmedel som kan tillverkas av bananskal och hur långt som en bil kan köras på ca 100 bananskal. Figur 13 Elever klurar på energiuppgifter.

13 Böcker om energi Under veckan fanns det även böcker med anknytning till energiområdet att titta i och låna för att läsa vidare hemma. De mindre klasserna fick lyssna på högläsning ur brottet på slottet med Proffessor Gullström. Proffessor Gullström kör bil på biogas och löser brott med energitänk. Figur 14 Böcker med anknytning till energi.

14 Avslutning på veckan På lördagen denna vecka så fanns möjlighet att gå tipspromenad och cykla på energicykeln för allmänheten. Många kom och tog chansen att vinna priser och diskutera olika energifrågor och belysning med enegirådgivaren. Många tyckte att de var svårt att köpa nya lampor när de gamla gått sönder då märkningen på förpackningen oftast anges i lumen istället för watt. Lathunden med omvandling från watt på en glödlampa till hur många lumen som behövs för att få samma ljusmängd blev mycket populär. Figur 15 Lathund från watt till lumen. Slutsats Många barn och vuxna tog chansen att lära sig mer om energi och belysning under veckan. Biblioteket blev fullt med liv och rörelse och energirådgivaren och biblioteket fick mersmak för att ytterligare samarbeta med liknade projekt.

15 Tidningsartikel i Östgötatidningen

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo Gyllene skräp festivalen MÄSSTITEL Gyllene skräp ORT Vadstena FRÅN DATUM TILL DATUM PLATS 2014-07-04 2014-07-04 Slottet Vadstena Energirådgivare Vadstena- Ödeshög Bild 1 Mässmontern Mässan Mässan är en

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Lärarhandledning för förskolan om stad och land

Lärarhandledning för förskolan om stad och land Lärarhandledning för förskolan om stad och land Jordbruksverket 2014 Bilder: Annika Giannini URBAN OCH RURALIA LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRSKOLAN OM STAD OCH LAND ISBN: 978-91-637-5835-5 Formgivning och original:

Läs mer

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök:

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: 1. Var medveten om vilken målgruppen är I Problemlösarna är det elever i årskurs 8-9 som är målgruppen. Många ungdomar i den

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet.

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Innehåll: 1. Inledning. 2. Projektbeskrivning. 3. Mål och syfte. 4. Utvärdering av resultaten och projektet. 5. Kort sammanfattning av våra synpunkter

Läs mer

18-21 MAJ 2014 FYRA DAGAR, FYRA INRIKTNINGAR, ETT LÄN

18-21 MAJ 2014 FYRA DAGAR, FYRA INRIKTNINGAR, ETT LÄN 18-21 MAJ 2014 FYRA DAGAR, FYRA INRIKTNINGAR, ETT LÄN Klimatveckan 2014 En dag för allmänheten Den första dagen var i största allmänhet väldigt lugn och lite folk i rörelse. Möjligtvis på grund av krock

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle Resultat från Lupp-undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ung i Gävle Lupp, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är en enkätundersökning som

Läs mer

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Grupp 1 Vi känner att vi implementerat no hands up och använder oss av det på en för oss lagom nivå. Vid varje nytt möte så går vi igenom föregående mötesinnehåll.

Läs mer

www.triaden.eu Utvärdering Triaden 2013-2014 Innehållsförteckning

www.triaden.eu Utvärdering Triaden 2013-2014 Innehållsförteckning Utvärdering Triaden 2013-2014 På följande sidor presenterar vi utvärderingen av Triaden läsåret 2013-2014. Vi vill tackar alla som på något vis har deltagit! Vänliga hälsningar Steve Olsson Kruse, Triadenansvarig

Läs mer

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag!

Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff minskar din energiförbrukning utan att förändra din vardag! Enoff är ett system som informerar och styr din energiförbrukning i hemmet, vilket gör att du kan spara energi och pengar. Med den portabla

Läs mer

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP Maria Jönsson Åsa Jönsson Kicki Wemmenborn Bakgrund Vi jobbar på Helgedalskolan i Kristianstad. Helgedalskolan är en 0-5-skola med ca 280 elever.

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser Du behöver inte skriva ut detta dokument. Medföljande lärare får materialet när klassen kommer till utställningen. Besöket börjar med en kort introduktion,

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Tilloppskraftverket. Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk

Tilloppskraftverket. Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk Tilloppskraftverket Ett försök att utvinna energi ur kranvatten med hjälp av ett litet vattenkraftverk Daniel Sjödin, Nv3a och Oscar Bergström, SpHIL3 Projektarbete 100p Nolaskolan 2011/2012 Johan Lundin,

Läs mer

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls Foto: Filip Lendahls Ett diskussionmaterial för elever, föräldrar och personal utifrån rapporten Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län 2006 Välkommen till Värsta! Barns och ungdomars hälsa är en viktig

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan Din Kropp Projekt av Arbetslag D / Väskolan DIN KROPP Introduktion Vårt arbetslag hör hemma på Väskolan utanför Kristianstad. Vi undervisar dagligen elever i åk 6-9, men har i detta projekt valt att arbeta

Läs mer

Barns och ungdomars syn på skärmtid

Barns och ungdomars syn på skärmtid 213-9-9 Barns och ungdomars syn på skärmtid Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg 79-844

Läs mer

Bjuder på några bilder av de vuxna också.

Bjuder på några bilder av de vuxna också. Efter en busstur till havsnära Löderups strandbad startade dagen på bästa sätt nämligen med fika! Det är nog aldrig fel med fika om du frågar ungdomarna i. Efter fikastunden var det sedan dags att få sig

Läs mer

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg AV-nr 101022tv 1-3 I en klass för sig I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola Författare: Clara Holmberg Inledning: Programserien vill inspirera till diskussion kring olika teman, stärka identiteten

Läs mer

PROCENT I VARDAGEN SJÄLVKLART!

PROCENT I VARDAGEN SJÄLVKLART! Ulrika Gustafsson PROCENT I VARDAGEN SJÄLVKLART! Ideén till detta arbete växte fram när jag för drygt ett år sedan bytte bank. Mitt bland alla möten på banken, för att bland annat lägga om lån och byta

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer