Byggledning introduktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggledning introduktion"

Transkript

1 Byggledning introduktion

2 Agenda Kursintroduktion Ledning av byggprojekt Gruppindelning Genomgång av projektarbetet Social riskanalys

3 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden, samt ge kunskaper om det arbete som utförs av en byggledare. Kursen syftar även till att träna studenterna i att leda och arbeta i byggprojekt med målformulering, ledarskap, mötesteknik samt kvalitetssäkring av det egna arbetet. Studenterna ska i kursen utveckla sitt personliga förhållningssätt till byggledning och efter kursen känna trygghet i sin egna kompetens.

4 Genomförande Kursen genomförs med fokus på tre delar: byggprojektledningsprocessen utbildningsprocessen, och utvärderingsprocessen. Byggprojektledningsprocessen behandlas i ett rollspel där studenterna agerar som byggledningskonsulter på uppdrag av en beställare. Utbildningsprocessen, som pågår parallellt med rollspelet, består av att studenterna utbildas i de olika moment och färdigheter som är relevanta vid genomförandet av ett byggprojekt i dess tidiga skeden. Utvärderingsprocessen är det moment där det egna arbetet följs upp genom kontinuerliga utvärderingsmoment. Avseende bland annat att följa upp ledningsoch utvecklingsfrågor utifrån arbetet i den egna gruppen.

5 Scenario Arbetet startar med att byggledarna har kontaktats av en beställare för att leda ett nybyggnadsprojekt. Projektet är ett flerbostadshus som skall uppföras i Lund. En detaljplan finns och denna tillhandahålls av beställaren. Uppdraget går ut på att ta fram ett beslutsunderlag för beställarens styrelse för beslut om huruvida projektet skall genomföras eller inte.

6 Roller Konsulter Studenterna bildar byggledningsföretag, i grupper om ca fem studenter. Varje grupp kommer under kursen att fungera som byggledningskonsulter på uppdrag av en beställare. Beställare Som beställare agerar personal från avdelningen. Varje konsultgrupp tilldelas en egen beställare som, utanför rollspelet, dessutom fungerar som handledare åt gruppen. Observera att även beställaren spelar en roll. Detta kan innebära att beställaren i rollspelet kan verka okunnig om sådant som denne har goda kunskaper om i funktionen som handledare.

7 Projektmöten (1) Möten mellan beställare och konsulter hålls kontinuerligt under kursen. Det är upp till grupperna själva att kontakta och avtala tidpunkt med beställaren. Inför projektmötena skall grupperna vara väl förberedda och beställaren skall ha fått dagordning, föregående mötesprotokoll och andra aktuella dokument senast 24 h före mötet. Observera att det är konsulterna som kallar till och leder mötena.

8 Projektmöten (2) Funktionen som mötesordförande och sekreterare roterar inom konsultgruppen. En av gruppmedlemmarna (olika vid varje tillfälle) tilldelas rollen som observatör. Som observatör deltar man inte i själva mötet, utan skall iaktta och notera hur mötet genomförs och hur deltagarna agerar i sina roller. Efter själva mötet framför observatören sina synpunkter, vilka sedan diskuteras i gruppen. För att följa upp gruppens utveckling skrivs, vid varje projektmöte, ett speciellt observatörsprotokoll, som skall bifogas slutrapporten.

9 Anbudsprövning För att genomföra en anbudsprövning skall konsultgrupperna lämna ett förfrågningsunderlag till två potentiella byggentreprenörer (dessa representeras av kursledningen). Detta underlag består av en inbjudan att lämna anbud, administrativa föreskrifter, ritningar (skisser) samt rambeskrivning (här redogörs för tekniska funktions-, miljö- och kvalitetskrav). Entreprenörerna kommer sedan att lämna anbud som noga granskas av konsultgruppen. Efter mottaget anbud skall ett förslag till beställning skrivas för byggnadsentreprenaden. Detta förslag skall även bifogas till projektrapporten.

10 Slutredovisning Vid slutredovisningen ska alla grupper närvara. Varje grupp presenterar sina förslag för sin beställare och dennes styrelse (övriga lärare som är närvarande vid redovisningen). Vid respektive presentation agerar en grupp observatör. Observatörsgruppen ska iaktta redovisningen och reflektera över denna under en gemensam diskussion. Som observatörsgrupp agerar byggledningsföretagen växelvis enligt ett separat redovisningsschema som utdelas i slutet av kursen. Redovisningen skall genomföras på ett professionellt sätt, vilket kräver att alla i gruppen är pålästa och att presentationsmaterialet är tydligt och säljande. Vid bedömningen läggs stor vikt vid trovärdigheten och presentationsteknik.

11 Förhandlingsspel Under kursen kommer det att genomföras ett förhandlingsspel som ligger utanför projektuppgiften. Detta tar sin form av ett praktikfall där studenterna spelar olika roller. Spelet genomförs den 4/12 med en introduktionsföreläsning den 2/12.

12 Föreläsningar Under kursen kommer ett antal föreläsningar och seminarier att hållas. Föreläsningar, studiebesök och seminarier som är markerade med fet stil i kursprogrammet är obligatoriska. Eventuella förhinder anmäls till kursledningen innan det aktuella föreläsningstillfället.

13 Informationssökning Grupperna ansvarar för att själva efterfråga och söka relevant information som behövs för att lösa uppgiften. För hantering av myndighetskontakter spelar kursledningen rollen som kommun och frågor ställs hit. Detta innebär inte att alla uppgifter automatiskt kommer att förmedlas till alla grupper, utan det krävs att man själv vänder sig till kursledningen och efterfrågar detta.

14 Konsultation För att ge möjlighet för grupperna att dels ställa kvalificerade frågor, dels få konstruktiv kritik på sitt utförda arbete finns möjlighet att boka tid för konsultation hos någon av avdelningens experter. Experterna är: Anne Landin miljö- och kvalitetssystem Stefan Olander entreprenadjuridik Stefan Olander kalkylering & investeringsbedömningar Inför dessa konsultationer skall gruppen lämna in underlag i förväg för att ge möjlighet för experten att läsa igenom och analysera materialet.

15 Utvärderingsprocessen Utvärdering är ett viktigt stöd för den kontinuerliga utvecklingen av gruppens arbete. Utvärderingsprocessen löper därför genom hela kursen och omfattar såväl kursinnehållet som det egna arbetet och grupprocessen. Vid projektmötena under kursens gång, diskuteras gruppens arbete och utveckling med handledarna i samband med observatörsdiskussionen. Utöver detta ska varje student skriva en personlig projektdagbok om vad denne gjort de dagar som hen arbetat med kursen.

16 Litteratur Kursen bygger huvudsakligen på kunskaper från tidigare kurser inom avdelningen. Kursmaterial från dessa kurser utgör förkunskapskrav och betraktas därför som kurslitteratur. Kurslitteratur specifikt för denna kurs är: Graham Winch, Managing Construction Projects, Wiley-Blackwell.

17 Projektrapporten (1) Projektrapporten skall ha följande innehåll: Sammanfattning av rapporten med rekommendation av beslut till styrelsen. Konceptanalys (minst tre stycken) med övergripande alternativkalkyler för investering och årskostnad samt en rekommendation av bästa förslag. Kalkyl på total produktionskostnad, som del av denna ska det ingå en entreprenadkalkyl på byggdelsnivå. Gjorda anatagenden ska tydligt redovisas. Investerings- och årskostnadskalkyl, fastighetsekonomisk investeringskalkyl baserad på en cash-flow analys. Gjorda antaganden ska tydligt redovisas.

18 Projektrapporten (2) Fortsättning: Tidplan för byggprojektets övergripande genomförande samt betalningsplan med kreditivkostnad. Förfrågningsunderlag för entreprenaden med administrativa föreskrifter, ritningar samt rambeskrivning (här redogörs för tekniska funktions-, miljöoch kvalitetskrav). Beställningsskrivelse (förslag) samt protokoll av anbudsprövning.

19 Projektrapporten (3) Rapporten ska även innehålla dessa bilagor: Avtal mellan konsultgrupp och beställare. Projektledningsplan för det egna arbetet. Innehållande beskrivning av omfattning (WBS), budget, tidplan, kommunikationsplan samt en riskanalys. Mötesprotokoll och tidplan för konsultarbetet med gjorda avstämningar och revideringar. Observatörsprotokoll kompletterade med beskrivning av det egna arbetets utveckling under kursen. Social riskanalys

20 Individuell inlämning Projektdagböcker (via e-post till:

21 Betygssättning (1) Bedömning görs efter följande modell: Projektadministration (15 poäng): Föreberedelser inför möten, mötesgenomförande, mötesprotokoll, observationsprotokoll, social riskanalys. Konceptanalys (10 poäng): Motivering av rekommenderat förslag, inklusive övergripande investerings- och alternativkalkyl Produktionskostnadskalkyl (15 Poäng): Noggrannhet, kunskap och säkerhet. Investerings- och årskostnadskalkyl (10 poäng): Antaganden, rimlighet och säkerhet. Tidplan (10 poäng): Struktur, aktivitetsindelning, deltider, totaltid och resursfördelning. Förfrågningsunderlag (20 poäng): Innehåll, olämpliga och/eller saknade delar.

22 Betygssättning (2) För bilagorna läggs vikt vid: Avtal (5 poäng): Utformning och innehåll. Projektledningsplan (15 Poäng) Förutom ovanstående delar bedöms: Närvaro vid projektmöten samt projektdagböcker, individuellt (20 poäng)

23 Ledning av byggprojekt

24 Projekt i syfte att skapa nya värden Nya värden skapas genom projekt för att uppnå sociala, kulturella, ekonomiska och ekologiska ändamål. Financial resources Human resources Profits Firm Firm Firm Learning New value New value creation

25 Osäkerheter vid informationshantering Det fundamentala problemet för informationshantering är osäkerhet. Det vill säga brist på nödvändig information för beslutsfattande vid en given tidpunkt. Skillnad mellan nödvändig information och tillgänglig information.» Komplexitet, information finns tillgänglig men för resurskrävande att ta fram.» Förutsägbarhet, dåtid är ingen tillförlitlig källa för att bedöma framtiden.

26 Projektledning och ledning av projekt Byggprojekt har blivit ledda i alla tider. Projektledning som koncept började utvecklas på 20-talet i Amerikansk flygplansindustri. Mognade under talet (försvars- och rymdprogram). Projektledning kan ses som en organisatorisk innovation. Ansvaret för någon att effektivt leverera det som beställaren vill ha (projektuppgiften). Hanterar hela processen inte bara tid, kostnad och kvalitet.

27 Ett teoretiskt perspektiv på byggprojektledning Projekt är temporära organisationer med sina specifika egenskaper. Projekt har en distinkt livscykel med en mer eller mindre tydlig slutpunkt. Projektledare har för avsikt att vara rationella beslutsfattare, men på grund av osäkerheter ibland tvungna att agera på impuls. Rutiner är ett väsentligt element i ledningsaktiviteter, dock med en inbunden motsägelse då de både möjliggör och begränsar. Projekt befinner sig i både en organisatorisk och institutionell kontext.

28 Projektuppgiften

29 Projektdirektiv Projektet, som detta projektdirektiv markerar starten på, omfattar arbetet med att ta fram ett färdigt koncept för hur fastigheten ska utvecklas för att uppnå lönsamhet för företaget på lång sikt, samt ett förfrågningsunderlag för upphandling av en totalentreprenad. Utöver detta ska inkomna anbud prövas och rekommendation av entreprenör ska göras.

30 Projektdirektiv

31 Projektdirektiv Till projektmöte 1 ska: Förslag på tre olika konceptlösningar med övergripande analys av ekonomiska förutsättningar tas fram. Dessa ska baseras på riktlinjer från er beställare (se utdelat projektdirektiv).

32 Projektdirektiv Projektet skall resultera i ett koncept för hur den aktuella fastigheten ska kunna utvecklas till en, för företaget, lönsam investering på lång sikt. Resultatet av projektet ska presenteras i form av ett beslutsunderlag där det framgår hur fastigheten ska utvecklas. Med projektresultatet som underlag ska det vara möjligt för företaget (beställaren) att direkt påbörja projekteringen.

33 Social riskanalys

34 Social riskanalys Tillvägagångssätt: 1. Alla presenterar inför gruppen sitt synsätt, sin person, sina värderingar etc. 2. Därefter skall gruppen gemensamt försöka finna presumtiva friktionsområden mellan olika personer vid olika tillfällen. 3. Sedan skall gruppen finna lämpliga strategier för att handskas med dessa friktionsområden. Exakt vad man skall presentera och exakt hur man väljer att analysera och finna förebyggande strategier, är starkt beroende av individerna och gruppens uppgift. 4. Gruppen skall efter inledande riskanalys avsätta återkommande tid för att göra avstämningar mot analysen.

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15 Byggledning VBEN15 HT-2017 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden, samt ge kunskaper om det arbete som utförs av en byggledare.

Läs mer

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15 Byggledning VBEN15 HT-2014 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden, samt ge kunskaper om det arbete som utförs av en byggledare.

Läs mer

Kursprogram. 1 Inledning. 2 Projekteringsprocessen rollspel. Byggledning VBEN15 9 poäng HT Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 1.

Kursprogram. 1 Inledning. 2 Projekteringsprocessen rollspel. Byggledning VBEN15 9 poäng HT Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 1. Kursprogram 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden; projektering, produktion och förvaltning, samt ge kunskaper om det

Läs mer

Kursprogram. 2 Projekteringsprocessen rollspel. 1 Inledning. Byggledning VBEN15 7,5 poäng Läsperiod 2, HT Syfte. 2.1 Scenario. 1.

Kursprogram. 2 Projekteringsprocessen rollspel. 1 Inledning. Byggledning VBEN15 7,5 poäng Läsperiod 2, HT Syfte. 2.1 Scenario. 1. Kursprogram Byggledning VBEN15 7,5 poäng Läsperiod 2, HT2013 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden; projektering, produktion

Läs mer

Kursprogram. 1 Inledning. 2 Projekteringsprocessen rollspel. Byggledning VBE041 9 poäng Läsperiod 3, VT Syfte. 2.1 Scenario. 1.

Kursprogram. 1 Inledning. 2 Projekteringsprocessen rollspel. Byggledning VBE041 9 poäng Läsperiod 3, VT Syfte. 2.1 Scenario. 1. Kursprogram Byggledning VBE041 9 poäng Läsperiod 3, VT2010 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden; projektering, produktion

Läs mer

Kursprogram. Byggledning VBE041 9 högskolepoäng Läsperiod 2, VT Inledning. 2 Byggledning i byggprocessen ett rollspel. 1.1 Syfte. 2.

Kursprogram. Byggledning VBE041 9 högskolepoäng Läsperiod 2, VT Inledning. 2 Byggledning i byggprocessen ett rollspel. 1.1 Syfte. 2. Kursprogram Byggledning VBE041 9 högskolepoäng Läsperiod 2, VT2008 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden; projektering,

Läs mer

2 Byggledning i byggprocessen ett rollspel

2 Byggledning i byggprocessen ett rollspel Kursprogram Byggledning VBE041 9 högskolepoäng Läsperiod 2, VT2009 1 Inledning 1.1 Syfte och mål Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden; projektering,

Läs mer

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola Byggprocessen VBEA01 Introduktion Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola 1 - Allmän information Introduktion - Kurslitteratur/kurskompendium - Grupper

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING 1 UTMANINGEN! Effektivare byggproduktion Effektivare byggprojektledning Effektivare förvaltning av det befintliga beståndet

Läs mer

Projektledning VBEF 01. Kristian Widén, PhD

Projektledning VBEF 01. Kristian Widén, PhD Projektledning VBEF 01 Kristian Widén, PhD Kristian Widén, PhD Jag är 39 år Jag bor i Kävlinge Civilingenjör VoV, Docent i Byggnadsekonomi, Innovationsspriding i byggsektorn. Jag har en sambo, dotter och

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING 1 Precision, grad av industrialisering, materialval, hållbarhet, produktivitet, lönsamhet, funktion Attraktion, vi ska trivas

Läs mer

Dagens agenda. Intro kurs Genomgång av FSR (kursens mål) Genomgång av projekt Genomgång av Bidcon och Plancon. 3 december 2015.

Dagens agenda. Intro kurs Genomgång av FSR (kursens mål) Genomgång av projekt Genomgång av Bidcon och Plancon. 3 december 2015. Dagens agenda Intro kurs Genomgång av FSR (kursens mål) Genomgång av projekt Genomgång av Bidcon och Plancon Sara Bäckström 2 Välkommen till Byggproduktion 2 Teknik Betong-Regelverk vid produktion av betong,

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Vatten- och miljöteknik, 400 YH-poäng Kurs 12: Verksamhets- och affärskompetens, 25 YH-poäng

Fallbeskrivning Utbildning: Vatten- och miljöteknik, 400 YH-poäng Kurs 12: Verksamhets- och affärskompetens, 25 YH-poäng Bakgrund Den huvudsakliga inriktningen på denna utbildning är att få kompetens som VA-drifttekniker och där de flesta jobben finns vid kommunernas Vatten- och Avloppsreningsverk (VA-verk). Men utbildningen

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng Innehåll I huvudmomentet ingår: Affärsformer, affärsjuridik, etik, affärsnytta, ledarskap och personaljuridik. Marknaden och de faktorer som styr och påverkar verksamheten. Upphandling av entreprenader,

Läs mer

Kursprogram. Facilities Management VBEN05, 7,5 poäng, HT2011. Kunskap och förståelse. Färdighet och förmåga. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Kursprogram. Facilities Management VBEN05, 7,5 poäng, HT2011. Kunskap och förståelse. Färdighet och förmåga. Värderingsförmåga och förhållningssätt Kursprogram Facilities Management VBEN05, 7,5 poäng, HT2011 Syfte Kursen syftar till att ge studenterna kunskaper och förståelse för aspekter rörande fastighetsföretagande i allmänhet och Facilities Management

Läs mer

ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling

ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling Kursen elektronikprojekt och hållbar utveckling utgör avslutningen på den obligatoriska delen av E-programmet. Kursen har som övergripande mål att: knyta

Läs mer

Projektledning VBEF 05. Kristian Widén, PhD

Projektledning VBEF 05. Kristian Widén, PhD Projektledning VBEF 05 Kristian Widén, PhD Kunskapsmål Efter föreläsningen skall ni: veta vad projekt är veta vad projektledning är ha förståelse för vikten av en strukturerad syn på projektledning fått

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2017/18 Kurspresentation 2017-09-13 Erik Bohlin Bilder och dokument kommer att finnas på institutionens

Läs mer

Byggproduktion Lunds universitet - Lunds tekniska högskola

Byggproduktion Lunds universitet - Lunds tekniska högskola Byggproduktion Lunds universitet - Lunds tekniska högskola Kursprogram Byggprocessen VBEA05, 5 högskolepoäng VT 2011 Bakgrund I ett väl genomfört byggprojekt krävs kunskap inom flera olika kompetensinriktningar.

Läs mer

Projektuppgift i Anläggning

Projektuppgift i Anläggning Page 1 (5) Projektuppgift i Anläggning Syfte Den studerande skall tränas i förmågan att söka, hitta, redovisa källmaterial samt tillämpa och redogöra för frågeställningar relaterade till ämnesområdet.

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2018/19 Kurspresentation 2018-09-18 Erik Bohlin Bilder och dokument kommer att finnas på institutionens

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod PEK101. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod PEK101. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att ge studenten teoretiska och praktiska kunskaper inom personalekonomiområdet. Efter avslutad kurs ska studenten visa: Kunskap och förståelse 1. kunskap och förståelse

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som: Ekonomihögskolan FEKH40, Företagsekonomi: Kandidatkurs i organisation och ledarskap, 15 högskolepoäng Business Administration: Organization and Leadership - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

Kunskapsmål och innehåll, uppgift för projektarbete Kurs 11: Kvalitets- och miljöstyrning (KVMI), 10 YH-poäng

Kunskapsmål och innehåll, uppgift för projektarbete Kurs 11: Kvalitets- och miljöstyrning (KVMI), 10 YH-poäng Bakgrund Er utbildning fram till nu har haft inriktningen att ni skall få kompetens som biogastekniker för att kunna arbeta med produktion, drift och underhåll av biogasanläggningar. Då utbyggnadstakten

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2016/17 Kurspresentation 2016-09-20 Uppdaterad 2016-12-09 Erik Bohlin Bilder och dokument finns

Läs mer

Golfbanemanagement 55-60 hp

Golfbanemanagement 55-60 hp 55-60 hp Varför denna utbildnings förändring? Golfsektor ställer högre krav på anläggningarna Som CM ska man kunna vara med och utveckla golfen vilket kräver bättre teoretiska kunskaper Myndigheterna ställer

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Kurssekreterare Postadress: Besöksadress: Telefon:

Kurssekreterare Postadress: Besöksadress: Telefon: Gemensamt kursprogram: Projektarbete i byggprocessen VBE675 - Ledning 7,5 hp VBE680 - Programarbete, samhällsplanering och gestaltning 7,5 hp VBE685 - Projektering och design 7,5 hp VBE690 - Produktion,

Läs mer

KVMI Kvalitets- och miljöstyrning, 10 YH-poäng APPL Affärskompetens, ledarskap, ekonomi och lagar/regelverk, 30 YH-poäng

KVMI Kvalitets- och miljöstyrning, 10 YH-poäng APPL Affärskompetens, ledarskap, ekonomi och lagar/regelverk, 30 YH-poäng Kurs 11: Kvalitets- och miljöstyrning (KVMI), 10 YH-poäng Mål och innehåll: Att ge den studerande kunskap om verksamhetsprocesser, kvalitetsledningssystem och kvalitetsstandarder, miljöledningssystem och

Läs mer

BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens

Läs mer

Infomet / Datateknik KursPM

Infomet / Datateknik KursPM Kurs HF1005 Informationsteknik och ingenjörsmetodik 6hp, HT 2013 Infomet / KursPM Utdrag ur kursplanen Fullständig kursplan finns på http://www.kth.se/student/kurser/kurs/hf1005 Mål Kursens övergripande

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

Projektarbete i byggprocessen H2013 (Kurser: VBE675, VBE680, VBE685 och VBE690)

Projektarbete i byggprocessen H2013 (Kurser: VBE675, VBE680, VBE685 och VBE690) Projektarbete i byggprocessen H2013 (Kurser:,, och ) Vecka 36 Tid Måndag 2/9 Tisdag 3/9 Onsdag 4/9 Torsdag 5/9 Fredag 6/9 8-9 F: Introduktion till projektarbete 9-10 (AL, RA) 10-12 F: Vad är byggprocessen?

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2016/17 Kurspresentation 2016-09-20 Erik Bohlin Bilder och dokument finns på institutionens hemsida:

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Kurs i tre delar. Betong-Regelverk vid produktion. Projektuppgift-anbudskalkyl, samt teori,

Kurs i tre delar. Betong-Regelverk vid produktion. Projektuppgift-anbudskalkyl, samt teori, Välkommen till Byggproduktion 2 Kurs i tre delar Betong-Regelverk vid produktion av betong, Emma! Projektuppgift-anbudskalkyl, samt teori, Sara Byggproduktion-planering och entreprenadjuridik, Jan och

Läs mer

HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD

HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD HJÄLPREDOR STYRANDE DOKUMENT FRIIS KVALITETSKOD För att underlätta arbetet med övergången till FRIIs uppdaterade Kvalitetskod som antogs av årsmötet i maj 2013 har FRII tagit fram hjälpredor avseende några

Läs mer

M-PROGRAMMETS KANDIDATARBETSINFORMATION VT2015

M-PROGRAMMETS KANDIDATARBETSINFORMATION VT2015 M-PROGRAMMETS KANDIDATARBETSINFORMATION VT2015 KANDIDATARBETE FÖR M-STUDENTER VT15 Kandidatarbete om 15 hp i årskurs 3 ingår i alla civilingenjörsprogram. Avklarat kandidatarbete är ett krav för att få

Läs mer

HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT

HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT HJÄLPREDOR FÖR ATT SKAPA STYRANDE DOKUMENT För att underlätta arbetet med FRIIs Kvalitetskod har FRII tagit fram ett antal hjälpredor avseende några av de styrande dokument som koden ställer krav på. Hjälpredorna

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN MED998 Utvecklingsarbete med projektledning inom hälso- och sjukvård, 15 högskolepoäng Development work with project management in healthcare, 15 higher education credits Fastställande

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN

PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN Tid: 2012-04-03, Klockan 10.00 Plats: Kalmar Nyckel samt via Skype Närvarande: Morgan Rydbrink, Calle Karlsson, Charlotta Bentzén 1. Mötets öppnande a. Mötet öppnades av programansvarige

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-12-16 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2014. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEG 270, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng

Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplan Bransch- och möteskunskap, 55 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 16 juni 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte är att

Läs mer

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng

Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplan Marknadsföring och försäljning, 65 YH-poäng Kursplanen är fastställd av ledningsgruppen för utbildningen den 18 augusti 2010 och gäller från och med hösten 2010. Syfte Innehåll Mål Kursens syfte

Läs mer

EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet

EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet Industriella informations och styrsystem EH2030 (7,5p) Verksamhetsutveckling & kvalitet Kurs-PM hösten 2007 Kursledning Torsten Cegrell torsten.cegrell@ ics.kth.se 790 68 21 Examinator Judith Westerlund

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-02-20. Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, torsdag 20 februari 2014, kl. 15.00

Sammanträdesdatum 2014-02-20. Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, torsdag 20 februari 2014, kl. 15.00 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-02-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, torsdag 20 februari 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Godkännande av dagordning 2 Föregående

Läs mer

Umeå Universitet Kursplan Dnr: 515-2098-96 Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik

Umeå Universitet Kursplan Dnr: 515-2098-96 Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik Umeå Universitet Kursplan Dnr: 515-2098-96 Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik PROJEKTLEDARUTBILDNING I, 10 poäng Project Management Kurskod: Ansvarig institution: Ämne: Nivå: Utbildningsområde:

Läs mer

LIML23, Lärande och ledarskap i skolan - KPU, 7,5 högskolepoäng Leadership and Learning in School, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

LIML23, Lärande och ledarskap i skolan - KPU, 7,5 högskolepoäng Leadership and Learning in School, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten LIML23, Lärande och ledarskap i skolan - KPU, 7,5 högskolepoäng Leadership and Learning in School, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Agenda. Presentation. Presentation MVB. MVB Syd AB. Välkomna! 2014-11-14

Agenda. Presentation. Presentation MVB. MVB Syd AB. Välkomna! 2014-11-14 Agenda Välkomna! Presentation Introduktion Frågor Paus Byggskede inköpsprocessen, ÄTA Frågor Presentation Sara Strand Bakgrund Entreprenadingenjör Projektadministration Möten Inköp Studentkontakt Presentation

Läs mer

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna.

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna. ACPU 2006 Experter Årets tema handlar om tekniska stöd åt experter. Vi vill att ni ska koncenterar er på människor som har en konkret och specifik kompetens inom ett avgränsat område. Denna kunskap kan

Läs mer

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se Kursinformation Välkommen till delkursen i Planerad kommunikation (5p) som ges inom ramen för MKV A. Kursen ger en introduktion till informationshanteringen hos organisationer och företag. Den ger grundläggande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav AKADEMIN VALAND VCUR01 Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Commissioning and Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 och senast reviderad

Läs mer

Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system, 2014 (7,5 hp)

Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system, 2014 (7,5 hp) Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system, 2014 (7,5 hp) Krzysztof Wnuk 1 september 2014 1 Inledning Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper i projektledningsprinciper och utvecklingsprocesser,

Läs mer

5. Fastställd Kursplanen är fastställd av FoUN:s kursplaneutskott vid Försvarshögskolan

5. Fastställd Kursplanen är fastställd av FoUN:s kursplaneutskott vid Försvarshögskolan 1 (5) Kursplan 1. Kursens benämning Beslutsfattande och beslutsprocesser 2. Engelsk benämning Decision-making and decision-making processes 3. Kurskod 1FK015 4. Gäller från Höstterminen 2013 5. Fastställd

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate Level,

Läs mer

Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. Beslutad 2009-12-16 Fastighetsavdelningen Tekniska kontoret

Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. Beslutad 2009-12-16 Fastighetsavdelningen Tekniska kontoret 1(9) PROJEKTPLAN SPORTHALL Fastighet: Danderyd 3:165 Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden AVSLUTSSKEDE (Underlag till förvaltning) Beslutad 2009-12-16 Upprättad 2014-04-28 Reviderad Tel 08-568 910 00 Box

Läs mer

Fastighetsförvaltning!

Fastighetsförvaltning! Välkomna till kursen VBEF10 Fastighetsförvaltning! Agenda 1. Välkomna 2. Kursintroduktion Personal CEQ Litteratur Kursprogram 3. Introduktion fastighetsföretagande 4. Gruppindelning 5. Genomgång av projektuppgiften

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng

LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LHK160, Mat och måltider i ett hållbart samhälle, 15 högskolepoäng Food and Meals in a Sustainable Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

INDUSTRIELL EKONOMI FK

INDUSTRIELL EKONOMI FK 1 AVDELNINGEN FÖR PRODUKTIONSEKONOMI LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MIO040 INDUSTRIELL EKONOMI FK Kursprogram VT1 2016(Jan-Mars) Kursansvarig: Peter Berling 2 Förkunskapskrav Industriell ekonomi, grundkurs. Godkänd

Läs mer

Projekt som arbetsform

Projekt som arbetsform Innehåll Olika slags projekt Projektmodeller Planeringsmodeller 1 En föränderlig värld Människor idag vill vara med och påverka sin situation Delaktighet i verksamheten Ökad konkurrens Osäkerhet på marknaden

Läs mer

INFOMET. Projekt. Projektmetodik I

INFOMET. Projekt. Projektmetodik I INFOMET Projektmetodik I Projekt Unique process, consisting of a set of coordinated and controlled activities with start and finish dates, undertaken to achieve an objective conforming to specific requirements

Läs mer

Vem är här? Upprop!! Vad gör en civilingenjör? Välkomna till kursen i Bioteknik projekt 7 hp (KBTA01) Kunskap/information/fakta. Olle, Ingegerd, Karin

Vem är här? Upprop!! Vad gör en civilingenjör? Välkomna till kursen i Bioteknik projekt 7 hp (KBTA01) Kunskap/information/fakta. Olle, Ingegerd, Karin Välkomna till kursen i Bioteknik projekt 7 hp (KBTA01) Vem är här? Olle, Ingegerd, Karin Upprop!! Vad gör en civilingenjör? Forskar och arbetar med problemlösning Projektledning Utvecklar ny teknik och

Läs mer

MGTN47, Management: Understanding Management, 10 högskolepoäng Management: Understanding Management, 10 credits Avancerad nivå / Second Cycle

MGTN47, Management: Understanding Management, 10 högskolepoäng Management: Understanding Management, 10 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan MGTN47, Management: Understanding Management, 10 högskolepoäng Management: Understanding Management, 10 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Industriellt byggande, 7,5 hp

Industriellt byggande, 7,5 hp Kurs-PM Industriellt byggande, 7,5 hp EN KURS INOM EXPERTKOMPETENS FÖR HÅLLBART TRÄBYGGANDE Skrivet av: Lars Eliasson och Helena Lidelöw Termin: Hösten 2016 Kurskod: 4TS103 Introduktion Syftet med denna

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN Tid: Klockan 11.00 Plats: Kalmar Nyckel i sal NY105 Närvarande: Morgan Rydbrink, Erik Westermark, Lina Lind, Jimmy Berggren, Jan Boman, Dennis Larsson 1. Mötets öppnande a.

Läs mer

Studieanvisningar för. Grundläggande företagsekonomi HT2011

Studieanvisningar för. Grundläggande företagsekonomi HT2011 Studieanvisningar för Grundläggande företagsekonomi HT2011 Välkomna! Välkomna till kursen Företagsekonomins grunder vid Karlstads universitet. Företagsekonomi är en kunskap som är viktigt att ha nästan

Läs mer

Kursprogram. Fastighetsföretagande och facilities management. VFR081, 15 poäng, VT2009. Kunskap och förståelse. Färdighet och förmåga

Kursprogram. Fastighetsföretagande och facilities management. VFR081, 15 poäng, VT2009. Kunskap och förståelse. Färdighet och förmåga Kursprogram Fastighetsföretagande och facilities management VFR081, 15 poäng, VT2009 Syfte Kursen syftar till att ge studenterna kunskaper och förståelse för aspekter rörande fastighetsföretagande i allmänhet

Läs mer

INNEHÅLL. Förord 9 Läsanvisning 11 Författarpresentationer 13

INNEHÅLL. Förord 9 Läsanvisning 11 Författarpresentationer 13 3 INNEHÅLL Förord 9 Läsanvisning 11 Författarpresentationer 13 1 BYGG- OCH FÖRVALTNINGS PROCESSERNA 15 1.1 Övergripande processbeskrivning 17 1.2 Projekteringsprocessen 20 1.3 Produktionsprocessen 23 1.4

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

MGTN46 är en kurs i management som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

MGTN46 är en kurs i management som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan MGTN46, Management: Lärande, utveckling och förändring i individer och organisationer, 6 högskolepoäng Management: Learning, Development and Change in Management and Organisations, 6 credits

Läs mer

DSK2PRJ Fö 1 Introduktion till kursen och projektledning

DSK2PRJ Fö 1 Introduktion till kursen och projektledning DSK2PRJ Fö 1 Introduktion till kursen och projektledning Gunnar Wettergren gunnarw@dsv.su.se Gunnar Wettergren 1 Agenda Kursintroduktion Uppgiften Dagens föreläsning Vad är projektledning? Projektet Projektledaren

Läs mer

Inledning TEKNISK RAPPORT 1(6) 2C1224 PROJEKTSTYRNING. 2002-10-31 Version 2. Inlämningsuppgift 4, Grupp 36 Magnus Jansson, Svante Rohlin

Inledning TEKNISK RAPPORT 1(6) 2C1224 PROJEKTSTYRNING. 2002-10-31 Version 2. Inlämningsuppgift 4, Grupp 36 Magnus Jansson, Svante Rohlin TEKNISK RAPPORT 1(6) Inledning Denna rapport är en del av examinationen i kursen 2C1224 Projektstyrning. Rapporten är resultatet av en intervju med projektledaren Henry Frödesjö på Fortum Generation AB.

Läs mer

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte BYGG OCH ANLÄGGNING Ämnet bygg och anläggning behandlar byggandet från planeringsstadiet till färdigställande och drift. Det behandlar även bygg- och anläggningsbranschens olika yrken och arbetsvillkor.

Läs mer

KURSPLAN. Dnr J 2010/

KURSPLAN. Dnr J 2010/ KURSPLAN 1 2012-05-15 Dnr J 2010/172 Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd Kursplan för Individuell arbetsrätt (Individual Labour Law), 15 högskolepoäng (15 ECTS), Avancerad nivå JUCN20 A1N Fastställd

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

FEG304 Industrial and Financial Management, kandidatkurs,15 hp Industrial and Financial Management, Bachelor Course

FEG304 Industrial and Financial Management, kandidatkurs,15 hp Industrial and Financial Management, Bachelor Course Företagsekonomiska institutionen FEG304 Industrial and Financial Management, kandidatkurs,15 hp Industrial and Financial Management, Bachelor Course FEG314 Industrial and Financial Management, kandidatuppsats,15

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4247 Missbruk och beroende, 10 högskolepoäng Substance Abuse and Addiction, 10 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2012-10-05

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik Drift- och Underhållsteknik Bakgrund Anläggningar för produktion av biogas är övervakade och reglerade av datoriserade system. Det är mycket viktigt att personalen som driver anläggningar för produktion

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet 1 (3) Kursplan Kursens benämning: Vetenskaplig metod A Engelsk benämning: Scientific method A Kurskod: 1MV015 Gäller från: HT 2012 Fastställd: Denna kursplan är fastställd av Ämnesrådet i Ledningsvetenskap

Läs mer

Teknisk handbok Projektering

Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering... 1 Läsanvisningar... 2 1. Lagar, bestämmelser och riktlinjer... 2 1.1. Handlingar som åberopas... 2 2. Projektledning... 2 2.1. Projektstart...

Läs mer

Statens Controllerutbildning

Statens Controllerutbildning Statens Controllerutbildning 2007 Återkoppling Omvärlden Controllerrollen Analys och användning av resultat Förändringsarbete Verktyg och metoder Kvalificerad utbildning i verksamhetsstyrning E konomistyrningsverket

Läs mer

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma)

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) 1 SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) Kursen utgör en fortsättning fördjupning av vissa områden inom modern sociologisk teori som fortfarande

Läs mer

Datum

Datum 2016-03-14 Projektuppgift i Beställarrollen VBEN01 Målet med projektuppgiften är att ni ska lära er att författa upphandlingsföreskrifter som är avvägda utifrån de specifika mål som ett bygg eller anläggningsprojekt

Läs mer

Skapa projektgruppen. Stig Byström

Skapa projektgruppen. Stig Byström Skapa projektgruppen Stig Byström Roller Beställare Projektägaren - Ansvarar för effektmål (?) och projektmål - Utser projektledare - Tilldelar resurser - Tillsätter styrgrupp - Godkänner projektleveranser

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN31, Management: Marketing Management in Consumer and Industrial Markets, 3 högskolepoäng Management: Marketing Management in Consumer and Industrial Markets, 3 credits Avancerad nivå

Läs mer