Avdelning Västernorrland 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avdelning Västernorrland 2016"

Transkript

1 Årsrapport Avdelning Västernorrland (13)

2 Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västernorrland Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning Måluppföljning Effekt Goda exempel Risker Förbättringsområden Övrigt Sammanfattning Då var det dags att summera året som gått. Vi har fått förmånen att träffa många medlemmar i både positiva och mer pressade situationer. Det märks tydligt att det fattas både utbildad personal och vårdplatser, inom både landstinget och kommunerna. Detta medför att på flera arbetsplatser är arbetsmiljön inte bra och övertiden ökar. Ständiga schemabyten och underbemanning sliter både fysiskt och psykiskt. Vi ser fler medlemmar som behöver stöd i sin rehab process efter längre sjukskrivningar eller behöver hjälp till annan anställning. Lönefrågan är alltid aktuell och vi har genomfört löneöversyner hos alla arbetsgivare under året. Största ökningarna i år har vi sett inom vissa grupper hos landstinget som prioriterades, samt att ett antal arbetsplatser har fått införa kompetenstrappa med möjlighet att öka sin inkomst med kr per månad. Mötet med studenter, våra blivande kollegor, är alltid givande. Vi kan till exempel berätta för dem om kollektivavtalet och annat som man behöver ha kännedom om när man ska ta anställning och komma ut i arbetslivet. 2 (13)

3 Kunskapen om Personcentrerad vård ökar och här har Vårdförbundet spelat en viktig roll genom att sätta den på kartan och försöka få alla parter att förstå vinningen med ett mer etiskt förhållningssätt. Under våren arrangerade vi tre föreläsningar med middag i länet. Där passade vi bland annat på att informera om Personcentrerad vård och bjöd in Kim Andersson att berätta sin historia om hur hela hans liv förändrades efter mindre lyckade kontakter med vården. Under Vårdförbundsveckan besökte vi mer än 150 arbetsplatser! Fantastiskt att få träffa så många duktiga medlemmar och se så olika verksamheter. Vi provade i år ett nytt koncept och bjöd in till föreläsning och middag på en ort i länet. Bra uppslutning och många glada skratt i salongen under Olof Röhlanders föredrag Det blir alltid som man tänkt sig. Hur har vi det på jobbet och hur förhåller vi oss till det? Mycket tid under året har gått till att arbeta med principöverenskommelsen som gjordes i december 2015, för att få ett centralt nattarbetstidsavtal. Medlemstrycket har varit högt i nästan hela landet och den 30 november slöts ett avtal mellan SKL och Vårdförbundet. Vi har nu kommit ett steg närmare en hälsosam vårdmiljö. Styrelsen har under året arbetat med att försöka nå de mål vi har lagt fast i vår verksamhetsplanering. Vissa har vi nått och några arbetar vi vidare med! Maria Bäckman Ordförande Vårdförbundet avdelning Västernorrland 3 (13)

4 2. Måluppföljning Hälsa och helhet Personcentrerad vård har blivit mer känt under året och vi märker att både medlemmar, chefer, tjänstemän och politiker diskuterar detta. Vi har vid alla tänkbara tillfällen under året informerat om Personcentrerad vård och varför det är en bra väg framåt, både ur patientperspektiv, ekonomi och för medlemmarnas del; trivsel och meningsfullhet på arbetet samt att få använda sin kompetens på bästa sätt. Vårdförbundet har tagit fram studiecirkelmaterial om Personcentrerad vård. Ett särskilt boende i en kommun har börjat använda materialet och flera vårdavdelningar ligger i startgroparna. Vi hoppas även att lärarna på Mittuniversitetet ska använda den i arbetsgruppen. Vi har också gjort reklam att mer information finns på vår hemsida, delat ut broschyrer och även uppmanat till att se SKL:s film, där Inger Ekman berättar på ett bra sätt om konceptet. Förtroendeträffar och utbildningsdagar är bra forum för att prata om Personcentrerad vård och varför det är bra för oss som arbetar. Många medlemmar deltar också på Medlemsmöte med guldkant. Förutom temat Personcentrerad vård, diskuteras arbetsplatsens aktuella frågor och vad Vårdförbundet arbetar med för frågor, till exempel centralt nattarbetstidsavtal. Ett sätt att uppmärksamma att våra professioner själva måste söka ny kunskap är att dela ut stipendium till bästa C-uppsats på Sjuksköterskeprogrammet och Biomedicinska analytikerprogrammet. Vi har också arbetat med att samla in information om vilka medlemmar som har skrivit D-uppsatser och under vilka ämnen. För att solidariskt stödja behövande internationellt samlade vi in pengar på årsmötet och Vårdförbundsveckan till Girl Child Education Fund. Hållbart yrkesliv Att de flesta arbetsgivare har dålig ekonomi påverkar medlemmarnas arbetsmiljö. För att få kompetenta medarbetare, både att anställa och behålla, krävs att arbetsgivarna erbjuder bra lön, vettiga scheman och utvecklingsmöjligheter. Vi har under året lagt stor kraft på att samtala med chefer, tjänstemän och politiker om vad vi ser behövs för att uppnå en hälsosam vårdmiljö. Många medlemskontakter handlar om att man under rådande arbetstidsmått inte orkar arbeta heltid vid rotationstjänstgöring eller ständig natt. Vårdförbundet gjorde i december 2015 en överenskommelse med SKL att tillsammans arbeta med frågan om att ta fram ett centralt nattarbetstidsavtal. Lokalt har vi lyft frågan och dunderat med både medlemmar och förtroendevalda vad som behövs för att man ska orka arbeta heltid i vården fram till pension. Vårt krav var att 10 timmar arbetad natt skulle räknas som 14 timmar. Viktigt är också ingången att vi inte är 4 (13)

5 ute efter arbetstidsförkortning utan vill ha vila och återhämtning så att man kan arbeta patientsäkert och även värna sin egen hälsa. På våra vårföreläsningar fick deltagarna ta del av arbetet som pågick och även många medlemsmöten och förtroendevaldsträffar har haft detta tema/information, och vi har informerat på Facebook. För att man som anställd ska veta vad som förväntas av mig och vad arbetsgivaren kan kräva, har vi anordnat medlemsutbildningar över länet, på temat Dina rättigheter och skyldigheter som anställd. Under året har vi haft ett antal debattartiklar publicerade i media och på Facebook. Innehållet har till exempel varit vad som behövs för att medlemmarna ska vidareutbilda sig eller hur långt efter våra yrkesgrupper ligger angående livslön. Ett sätt att öka politikernas kunskap om den vård de beslutar om är att bjuda in dem att Gå en dag i mina skor. En genomgång har gjorts inom vissa vårdområden i länet angående vart man har haft skyddsrond eller inte. Vi har få förtroendevalda skyddsombud på privata arbetsplatser. Här behövs att det regionala skyddsombudet får tid och möjlighet att besöka dessa medlemmar. Viktigt att alla förtroendevalda tillika skyddsombud får regelbunden påfyllnad i hur man kan arbeta med arbetsmiljöförbättringar. Sommarens Pride-parad i Sundsvall lockade många människor, dock anslöt inga medlemmar i vår del av tåget. Rätt värderad kunskap Vårdförbundet har under året deltagit i löneprocessen hos de olika arbetsgivarna. Vi upplever inte att de följer löneavtalets intensioner att vi ska ha lön utifrån kunskap och bidrag till verksamheten. Uppstarten inleds oftast med en dragning och arbetsgivarens dåliga ekonomi och vilket löneutrymme politiken avsatt för fackförbunden att slåss om. Inom kommunerna och landstinget har vi nu vårt nya löneavtal HÖK16 i och med det centrala avtal som slöts den 30 november. Diskussionerna fortsätter också om att beredskap ska minska eller tas bort. Vi har under flera år pratat om behovet att införa AST, Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, med alla våra partskontakter, politiker samt medlemmarna. Brister på specialistutbildade ökar och inte så många väljer att specialistutbilda sig då det inte lönar sig. Vi har till exempel lyft frågan vid löneuppstart hos alla kommunerna. Under hösten upplevde vi ett genombrott i AST-frågan då vi tog i hand med ledande landtingspolitiker om att införa AST. Hela hösten har gått utan att en uppgörelse är gjord och vi är nu kallade till förhandling. För att studenterna ska känna sig väl förberedda att diskutera anställningsvillkor och lön bjuds de in till olika informationsmöten, karriärkvällar och avslutningsmiddag. Även besök i klasserna, bokbord och en formell Arbetsrättsutbildning erbjuds. 5 (13)

6 Att erbjuda Lunchforum är ett sätt att samla medlemmar och då bjuds någon medlem in, vilken får berätta om något hen utvecklat/förbättrat i vården. Både roligt och viktigt är det att uppmärksamma yrkesdagarna. Medlemmar får nominera arbetskamrater som de tycker tillför det lilla extra på sin arbetsplats och vinnarna uppmärksammas med Vårdförbundstårta och diplom. En viktig fråga som Vårdförbundet driver är yrkesintroduktion. Vi hör ofta från nya i yrket att de inte känner sig varma i kläderna efter sina inskolningar, utan saknar mer strukturerade program och också mentorer. En styrelseledamot har suttit med och fått vara med och utforma landstingets introduktionsprogram, FINNS. Medlemsutveckling Möte med studenter, våra blivande kollegor, är alltid givande. Vi finns på plats första dagen vid utbildningsstart, för att direkt presentera oss och Vårdförbundet och berätta varför man ska bli medlem hos oss. Vi går också in i klassen under terminerna och berättar till exempel om kollektivavtal, vad man ska tänka på vid anställning och annat viktigt. Medlemsrekrytering är alltid en stående punkt på våra styrelsemöten. Vi går igenom vilka som sökt medlemskap och vilka som lämnat Vårdförbundet. Nya medlemmar ringer vi alltid upp och hälsar välkommen och berättar vart vi finns och vad vi kan hjälpa till med och medlemmar som vill lämna Vårdförbundet ringer vi upp för att höra varför de ska gå ur och vad vi borde ha gjort för att förhindra utträde. Under november månad var det extra fokus på rekrytering, då både den som värvade och den som blev värvad fick en biobiljett. Vi upplever att vi också måste lägga extra fokus på att behålla medlemmar och visa på medlemsnyttan men även rekrytera. Alla potentiella personer vi träffar frågar vi alltid: Är du medlem? Upplevelsen är att fler klarar sig själva och förstår inte vikten av kollektivavtal eller solidaritet. Uppskattat är arbetsplatsbesök och då särskilt när styrelsen är ute på nattvandring. Speciellt medlemmar som arbetar ständig natt kan passa på att få personlig information och ställa frågor. Sociala medier är en framgångsfaktor, där det går snabbt att dela nyheter och få ut information. Hemsidan är tyvärr inte lika välbesökt. Chefer och ledare är en viktig grupp i Vårdförbundet. Det är de som är ytterst ansvariga för att utveckla vården och skapa en bra vårdmiljö. Regelbundna chefsträffar ger mycket och speciellt om det kommer medlemmar från både kommuner, landsting och privata vårdgivare. Medlemmarna har mycket att delge varandra och kan komma med stöd och råd. Uppskattad var också utbildningsdagen under temat Det svåra samtalet. Både bra information och konkreta verktyg att ta med hem. Vårdförbundet har fått tre nya chefsstrateger och Ellen, som ska arbeta med oss, var med denna dag. 6 (13)

7 Vi uppmärksammar också medlemmar som är i media och som sprider kunskap om sin profession och arbetsplats. Den uppgift som ökar mest är att stötta medlemmar i enskilda medlemsärenden. Stängda vårdplatser, brist på kollegor och olämpliga scheman gör att man som medlem ibland hamnar i situationer som man behöver hjälp av Vårdförbundet att reda ut. Vårdförbundet är en Fair Union och vi jobbar med att Fair trade-produkter ska prioriteras vid inköp. Vi handlar aldrig Zoegas kaffe eller After eight-choklad. I år lottade vi ut Fair trade-fika på arbetsplatserna, för att uppmärksamma Fair trade-dagen. Några i styrelsen har också tagit Miljökörkort. Vid restaurangbesök, till exempel vid Medlemsmöten med guldkant anlitar vi bara ställen som har kollektivavtal. Vi avtackar förtroendevalda som avslutar sitt uppdrag och även medlemmar som går i pension, mycket uppskattat! För att Vårdförbundet ska vara ett starkt förbund är det viktigt att ha förtroendevalda tillika skyddsombud på alla arbetsplatser. Grunden för detta är bra utbildning och från och med i år har förbundet infört ett centralt utarbetat utbildningsprogram, så att alla förtroendevalda i landet får lika utbildning. Startar med en introduktionsdag samt hemuppgifter och följs av ett tre-dagars internat, där grunden läggs. Utbildningen har så här långt fått bra utvärderingar och ska nästa år följas av nya temautbildningar, för att ytterligare klä på de förtroendevalda i sina uppdrag. Vi har i år anordnat en temadag om Personcentrerad vård plus E-hälsa och en om lön och samverkan. För att utveckla strukturen och för att få nya infallsvinklar i vår politik har vi vid tre tillfällen haft förbudsstyrelseledamöter på plats för att förkovra oss. För att förtroendevalda ska kunna hjälpa varandra, stötta och utbyta information, har vi flera nätverk på gång, bland annat inom ambulanssjukvård, skolsköterskor och sjuksköterskor inom kommunal verksamhet. 7 (13)

8 3. Effekt Medlemmar: Yrkesverksamma Studerande Pensionerade Övriga Summa medlemmar Yrkesverksamma: Landstinget Kommuner Statliga Privata Vi ser att vård påverkansarbete med Personcentrerad vård har gett resultat. Flera dokument där politiker och tjänstemän verksamhetsplanerar innehåller nu att man ska arbeta för att införa Personcentrerad vård. Flera chefer ser också detta som en väg framåt att förändra och förbättra vården och teamets betydelse runt personen. Bra att fler arbetsplatser skickat anställda på information till GPCC i Göteborg för att lära mer om konceptet och införande. Många medlemmar har också fått en tydligare bild av vad Personcentrerad vård är då det varit vårt tema på Medlemsmöte med guldkant. Det är vår största aktivitet under året och här välkomnar vi också icke-medlemmar, för att de ska få se var Vårdförbundet jobbar med och står för. Vi har också delat ut broschyrer om Personcentrerad vård på arbetsplatserna. Studenterna i avgångsklasserna sporras att göra en bra C-uppsats bland annat för att vi delar ut stipendium till bästa uppsats. Redan här visar Vårdförbundet vikten av att professionen bär sin egen kunskapsutveckling. I år kunde man även swisha när vi samlade in pengar till Girl Child Education Fund och det var uppskattat! Den 30 november slöts ett centralt avtal mellan Vårdförbundet och SKL om bland annat nattarbetstid. Uppgörelsen som gjordes får ses som ett golv då vi redan lokalt har bättre lokala kollektivavtal sedan länge hos flera arbetsgivare. Avtalet innehåller också direktiv att AST ska införas och erbjudas, så medlemmarna kan kompetenshöja sig, vilket gynnar verksamheterna. Ob höjs också. Vi har haft god uppslutning till våra medlemsutbildningar under temat Dina rättigheter och skyldigheter. Flera deltagare har kommit fram efter utbildningen och talat om vilken bra kunskap de fått och att de nu känner dig stärkta i att veta mer om vad som gäller rörande till exempel anställningsavtal eller semester. Att bjuda in politiker att Gå en dag i mina skor är ett bra sätt att förmedla vad vi 8 (13)

9 sysslar med i våra professioner och konkret visa vilken arbetsmiljö vi befinner oss i och vilka villkor och resurser som behövs för att kunna göra ett ännu bättre arbete. Vid årets Pride-festival anslöt inga medlemmar i vår del av tåget. Vi upplevde samma tendens förra sommaren. En faktor kan vara att arrangemanget ligger i semestertider. Vi får arbeta vidare med genusfrågan och allas lika värde i andra forum. Ett steg i rätt riktning är landstingets introduktionsprogram för nya sjuksköterskor och det är uppskattat och det känns värdefullt att Vårdförbundet har fått vara med i detta första steg. Det är lätt att dela nyheter och information via sociala medier. Många följer oss och delar vidare. Så fort vi får 50 nya Gillare på Facebook så lottar vi ut giweaways för att uppmuntra till fortsatt användande. Nu har vi under ett år använt förbundets nya introduktions- och grundutbildningsprogram för nya förtroendevalda. Bra med lika utbildning för alla förtroendevalda i Sverige. Ett bra sätt att diskutera Vårdförbundets politik och annat man behöver veta och kunna som förtroendevald är att anordna heldagsutbildningar. Bättre uppslutning än till träffar på några timmar och utvärderingar visar att detta är något man behöver och vill ha som förtroendevald. Vi följer regelbundet upp i Hypergene vad vi bestämt att göra 2016 och utvärderar resultaten. Vi följer också budget och ser om vi behöver göra nya prioriteringar. 9 (13)

10 4. Goda exempel Medlemsmöte med guldkant ; årets tema var Personcentrerad vård. Detta är den aktivitet som samlar flest deltagare under året. Den förtroendevalde arrangerar mötet, bjuder in någon från styrelsen och diskuterar temat och aktuella frågor på arbetsplatsen. Dessa möten avslutas oftast med en god bit mat! I år bestämde styrelsen att vi skulle besöka så många arbetsplatser som möjligt under vecka 47 Vårdförbundsveckan. Vi hann med ca 150 arbetsplatser och det var mycket uppskattat bland medlemmarna. Styrelsen fick en god inblick i hur medlemmar, både inom landstinget, kommuner och privata, har det och medlemmarna fick personlig information om vad Vårdförbundet arbetar med, Föreläsning av Olof Röhlander samt mingel och middag under Vårdförbundsveckan uppskattades också. Närvaro av oss på universitetet på studenternas första skoldag, besök i klasserna, information och träffar under sex terminer bygger en bra grund att stå på för att lära känna våra blivande kollegor och få alla att förstå vikten av kollektivavtal, villkor och solidaritet när man är medlem i ett fackförbund. 10 (13)

11 5. Risker För att kunna ge alla medlemmar bästa stöd och service, behövs personella resurser i lokalavdelningen. Som central resurs finns Vårdförbundet Direkt och de kan hantera frågeställningar som inte bygger på lokalkännedom. Medlemmen kan ibland få ett första svar av dem, för att sedan slussas över till oss för vidare hantering. Många ärendens hantering bygger på att man vet lokala uppgörelser och förhållanden på arbetsplatsen. Då medlemmar i kommuner och hos privata arbetsgivare inte har förtroendevalda på alla arbetsplatser och oftast inte är nog många för att generera facklig tid, uppstår problemet vem som ska handha enskilda medlemsärenden samt medverka i samverkan. Flera arbetsgivares dåliga ekonomi och bristande arbetsmiljö gör att det är svårt att rekrytera personal på många arbetsplatser, och arbetsbördan ökar. Då inte heller alla arbetsscheman är optimala, med för lite vila och återhämtning, gör att antalet personer som lämnar vården eller byter arbetsgivare ökar. Grunden för att få en bra start på arbetsplatsen är en planerad introduktion samt en mentor. Detta måste byggas på med ett schema som innehåller nog med vila och återhämtning, för att du, speciellt vid rotationstjänstgöring eller ständig natt, ska orka arbeta patientsäkert ett helt yrkesliv och även värna dig egen hälsa. En bra lön är också viktig, speciellt om vi ska få ihop till en rimlig livslön och pension. Arbetsgivarna måste satsa på de fast anställda och lägga de pengar stafetterna kostar på bättre lön och arbetstider till de som är lojala medarbetare, som vill värna sin arbetsplats och driva vården framåt. 6. Förbättringsområden Vi försöker alltid få våra C-uppsatsstipendiater att komma och berätta om sina arbeten, till exempel på årsmöte eller förtroendevaldsträff. Fungerar inte alltid, då man ibland flyttat från länet. Vi kan bli bättre på att bjuda in medlemmar att berätta om sina D-uppsatser de gjort, eller åtminstone göra känt vilka uppsatser som är gjorda av länets medlemmar, så andra kan använda de resultat som finns. Ett sätt att få en bättre arbetsmiljö är att ha regelbundna skyddsronder. Här har styrelsen ett fortsatt arbete att föra, dels att försöka få förtroendevalda till arbetsplatser som saknar detta, eller om det inte går, initiera och delta vid skyddsrond. Både styrelsen, förtroendevalda och alla medlemmar behöver bli bättre på att skriva insändare och använda sociala medier. Vi måste berätta för allmänheten vad vi gör på jobbet, vad vi kan bidra med och vilka förutsättningar vi behöver för detta. Det behövs mer resurser runt medlemmar i privat verksamhet. Vi har inte så många skyddsombud/förtroendevalda här och det är inte alltid lätt att få någon att ta på sig uppdraget som Regionalt skyddsombud, RSO. Även om arbetsgivarna har det yttersta ansvaret för att utbilda skyddsombuden, krävs det 11 (13)

12 att Vårdförbundet också satsar på kompetenshöjning regelbundet. Detta gäller även Huvudskyddsombud. Styrelsen kommer också att ha en utmaning framför sig att förklara varför Vårdförbundet tecknade det centrala avtalet rörande bland annat nattarbetstid, då flera verksamheter sedan länge redan har bättre lokala avtal. Arbetet att förbättra de lokala avtalen måste fortsätta, för att säkra att alla kan arbeta med bibehållen hälsa hela yrkeslivet samt säkra en skälig livslön. Vårdförbundets rapport om lön visar tydligt att våra yrkesgrupper kommer att få en klart lägre livslön jämfört med traditionellt manliga yrken med jämförbar utbildning. Vi måste ständigt fortsätta driva att kunskap ska löna sig och att våra yrkesgrupper inte kan stå tillbaka för att det inte finns pengar. Vilken vård vill befolkningen ha och vad är de villiga att betala för den och vad kan vi som experter inom området hjälpa till att förbättra/effektivisera med ett annat arbetssätt? Vi har fortfarande ett stort påverkansarbete att göra för att få kommunerna att förstå varför de ska kompetenshöja sina verksamheter och till exempel ha geriatrikspecialister i äldrevård. Inför yrkesdagarna försöker vi alltid få medlemmar att arrangera något runt sin profession, bokbord i entrén, föreläsning, insändare eller tipsslinga. Allt för att sprida kunskap om vad just den professonen tillför vården och är viktig. Tyvärr är det inte alltid så lätt att få engagemang i denna fråga. En annan utmaning är att få tjänstemän och allmänhet att förstå att många av samhällets mest sjuka och vårdkrävande nu vårdas i sina hem eller på särskilda boenden. En helt annan och bredare kompetens måste finnas för att säkra upp vården för denna utsatta grupp. Även specialist utbildningar för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor behövs. Enskilda medlemsärenden ökar hela tiden. Ett problem är vem som ska gå in och ta sig an medlemsärenden inom kommuner eller privata arbetsgivare. Där har vi få eller inga förtroendevalda. Den mesta fackliga tiden genereras ju av landstinget. Här behövs det tas krafttag snarast för att reda ut detta, då vi säger att alla medlemmar i Vårdförbundet ska ha rätt till stöd och service efter behov. Vi behöver också bli bättre på att redan från början, när medlemmen kontaktar oss om något problem, informera vad vi kan göra eller inte och även om uppskattad gång i ärendet. Medlemmar har ibland för höga förväntningar på oss vad vi kan lösa. Inför 2017 hoppas vi att förbundet har tagit fram ett antal temautbildningar, vilka de förtroendevalda ska få gå som påfyllnad i sitt uppdrag. 12 (13)

13 7. Övrigt Vårdförbundet är en Fair Union och vi tänker miljövänligt och juste. Vi väljer och efterfrågar Fairtrade-märkta varor, väljer bort Zoegakaffe och After eight och uppmanar andra att göra detsamma. Vi följer Vårdförbundets resepolicys så långt det är möjligt och praktiskt fungerande. Kollektivtrafik och samåkning prioriteras. Vi är också noga med att kontrollera att våra leverantörer har kollektivavtal. Vi sopsorterar och tar miljömässig hänsyn vid inköp. Maria Bäckman, Ordförande avdelning Västernorrland 13 (13)

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Avdelning Västernorrland 2015

Avdelning Västernorrland 2015 Årsrapport Avdelning Västernorrland 2015 1 (13) Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-11-05 2016-01-14 Årsrapport 2015 avdelning Västernorrland Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1 Välkomna till vårinternatet 2017 2017-01-31 Avdelningsråd, Blekinge 1 Vad kommer vi att samtala kring, få kunskap och information om och öva på under dagarna 08.30 Reflektion från gårdagen 09.00 Incheckning

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Verksamhetsberättelse. 2010 Avdelning Västernorrland

Verksamhetsberättelse. 2010 Avdelning Västernorrland Verksamhetsberättelse 2010 Avdelning Västernorrland Ordförande har ordet Ännu ett år har passerat. Tiden bara rusar iväg. Vi i Västernorrland känner fortfarande av det bistra ekonomiska läget. Att budget

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl Årsmöte 2019 Vårdförbundet avdelning Stockholm Onsdagen den 9 oktober kl. 16.30 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71 B Avprickning kl. 16.30, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-01 2018-01-19 Skåne Styrelsen Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet

Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Lärarförbundet för dig som arbetar i privat verksamhet Bli medlem! SMS:a LÄRARE [mellanslag Gör ansökan på lararforbund Fyll i en medlemsansökan i p 2 Du som lärare är vårt huvudintresse, inte vem som

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa.

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa. Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Ja! Medlemstilltal Om vi inte arbetar mycket med detta och själva är engagerade och är ledare kommer det vara svårt att implementera. Vi måste

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

EN UNDERSÖKNING OM BEMANNINGSSITUATIONEN INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SOMMAREN 2013

EN UNDERSÖKNING OM BEMANNINGSSITUATIONEN INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SOMMAREN 2013 EN UNDERSÖKNING OM BEMANNINGSSITUATIONEN INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SOMMAREN 2013 Konsekvenser och lärdomar inför framtiden 2013-10-01 Jonas Vallgårda VÅRDFÖRBUNDET Adolf Fredriks Kyrkogata 11, Box 3260

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Förhandlingsrapport oktober-november 2014

Förhandlingsrapport oktober-november 2014 FS-sammanträde 141208-09 p. 10 Carl-Axel Holmberg 2014-11-28 Förhandlingsrapport oktober-november 2014 Medlemsrådgivning och förhandlingar Ombudsmännen hanterar för närvarande ett flertal ärenden rörande

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening Kommunföreningens verksamhet skall utgå från de mål som antogs vid Kongressen 2016 samt harmonieras med förbundets årliga verksamhetsplan. Det huvudsakliga

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-6 Checklista 7 Förberedande

Läs mer

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser 2013-06-03 Jonas Vallgårda 2 (12) Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Metod och genomförande... 5 3 Bemanningssituationen

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb

ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb ST inom Sveriges Domstolar En snabbguide för dig som är arbetsplatsombud eller styrelseledamot i en klubb 2019-03-04 Innehållsförteckning Arbetsplatsombud 3-4 Värvningshandboken 5-7 Checklista 8 Förberedande

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial Ch e fer Vägen till väggen - Diskussionsmaterial 1 Likgiltighet, irritation, ångest, trötthet, huvudvärk, magont, dåligt minne, sömnsvårigheter, minskad sexlust, dra sig undan sociala kontakter, negativa

Läs mer

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN

MÅL- OCH HANDLINGSPLAN MÅL- OCH HANDLINGSPLAN 2017 1 BYGGNADS VÄSTS HANDLINGSPLAN 2017 Den regionala handlingsplanen ska omsätta de prioriterade områdena i praktiken på lokal nivå. Tanken är att den ska fungera som draghjälp

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar.

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Stockholms läns landsting 9 oktober 2017 LS 2017-0923 s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V)

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Uppsala 1.0 Monica H C

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Uppsala 1.0 Monica H C Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-12-08 2016-01-19 Uppsala 1.0 Monica H C Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 4 3. Effekt... 6 4. Goda

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Konkretisera kvalitetskriterierna göra dem möjliga att följa upp genom att föreslå ett antal mätbara nyckeltal, minst ett per kvalitetskriterium

Konkretisera kvalitetskriterierna göra dem möjliga att följa upp genom att föreslå ett antal mätbara nyckeltal, minst ett per kvalitetskriterium Kollegial mötesplats Mötesplatser ska entusiasmera, skapa tillhörighet, ge mod och kunskap för att inspirera och inspireras. Vårdförbundet skapar kollegiala mötesplatser, fysiskt och virtuellt, för våra

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7:

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7: Demokratihandbok Augusti 2016 - Version 8 Skillnaden i förhållande till version 7: Förbundsstyrelsen har, efter beslut vid mötet 7-9 juni gjort en uppföljning av de lokala årsmötena och som en konsekvens

Läs mer

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård

Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Redogörelsetext för Huvudöverenskommelse HÖK 16 med OFRs förbundsområde Hälso- och sjukvård Inledning Bakgrund Den 1 december 2016 enades parterna om en ny Huvudöverenskommelse, HÖK 16, för OFRs förbundsområde

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Barnmorskor! Det är dags att följa med in i det nya Barnmorskeförbundet.

Barnmorskor! Det är dags att följa med in i det nya Barnmorskeförbundet. 2018-12-19 Barnmorskor! Det är dags att följa med in i det nya Barnmorskeförbundet. Barnmorskeförbundet är barnmorskornas professionsorganisation sedan år 1886. Från den 1/1 2019 blir Svenska Barnmorskeförbundet

Läs mer

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning.

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Föredragningslista Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Förslag till beslut 1. Årsmötet återupptas 2. Prövning att mötet kallats i behörig - att mötet

Läs mer

Facket är till för dig. Information från Seko - facket inom Green Cargo

Facket är till för dig. Information från Seko - facket inom Green Cargo Facket är till för dig Information från Seko - facket inom Green Cargo Vad gör vi? Vi företräder medlemmarna i alla frågor. Vi följer med som stöd vid exempelvis samtal med arbetsgivaren eller rehabiliteringsärenden.

Läs mer