Detta brev kommer att handla om resan till Alanya o våra barnbarn som kom till Alanya.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta brev kommer att handla om resan till Alanya o våra barnbarn som kom till Alanya."

Transkript

1 Resebrev nr 4, 2013 Besök av familjen Blom-Frid. Detta brev kommer att handla om resan till Alanya o våra barnbarn som kom till Alanya. Efter Göceks skärgård väster ut tog vi oss åter öster ut förbi Finike till Alanyas kust. Tyvärr så är skärgården obefintlig runt Alanya, vi provade att ligga några dagar utanför Elin o Larsas hotell, men det var besvärligt att ligga för ankare där. Hela havet var öppet o för det mesta kom det in vågor o svall som gjorde det NÄSTAN omöjligt att tas sig in o ut till båten. Några gånger välte vi med jollen i bränningarna som kom från havet. Några gånger var det lättare att simma in till stranden. Till slut bestämde vi oss för att lägga båten i hamnen i Alanya o färdas med buss till deras hotell där vi kunde vara tillsammans på dagarna, vid 2 tillfällen tog vi in på hotellet för att njuta av all inclu des (dricka o äta så mycket vi orkade). Turen till Alanya via Finike. Efter Göcek så gjorde vi ett flertal stopp dels i Kas o sedan i Finike, det är ganska långt mellan dessa platser ca: 200 sjömil, vilket tar några dagar i anspråk. Vi passade på att ligga över i vår hemmahamn för att tvätta o fylla på förråden både av mat o diesel. I Göcek träffade vi ett flertal svenska båtar, dels sådana vi träffat förr o andra helt nya bekanta, som vi hade mycket trevlig med tillsammans, både på promenader o gemenskap under kvällarna. Här har vi kommit till Göcek skärgård o ligger ensamma i Wall bay. Vi passade på att gå vilse upp i bergen ovanför Wall bay, första turen missade vi en markering o fick en extra sväng på några timmar (totalt tog denna promenad 5 timmar) men tack vare det hittade vi mycket bra därefter. Här är vi på väg upp i berget ca 500 meter högt, just när denna bild tas så är vi på södersidan och ser ut över hela medelhavet!

2 På samma plats som förra bilden ser vi Agneta med berget i bakgrunden, o då går det nästa rätt upp i en timme, skönt för muskler, hjärta o själen. Det går inte att beskriva hur olika dessa promenader är, ena stunden så går det upp eller ner o nästa så är det platt o frodigt. För att inte tala om utsikten!!! På den här turen har vi träffat på gamla bekanta från Finike som hamnat några hundra meter från vår ankarplats, Ulla o Lennart båten Pinta. Denna här turken träffade vi inte mindre än 5 gånger (vi blev stamkunder), han levde uppe i skjul på 500 meter och en fantastisk utsikt över skärgården, ingen engelska så vad vi kunde förstå så levde han på friheten o täljde lite skedar o slevar, som han sålde på marknaden eller till oss turister som kom på besök. Varje gång vi kom med nya vänner, satte han på chay (tee på svenska) och bjöd laget runt. Här fanns varken vatten, vägar, eller el så allt transporterades upp med ÅSNA, och det var åsnestigar som tog oss upp i bergen. Stigarna, som åsnor förmodligen trampat i flera hundra år, var inte alltid så lätta att tas sig fram på. Vi sitter här tillsammans med Mustic (ja han hette så) och ser ut över havet tillsammans, otroligt vänliga o generösa människor i dessa delar av Turkiet!

3 Ulla hade lite svårt att ta sig förbi hans åsna, men att kliva lite utanför stigen går ju alltid, Ulla o Lennart träffade vi i 2 dagar sedan drog dom vidare på sin färd väster ut i Turkiet. Här sitter vi i deras båt o har trevligt tillsammans! Temperaturen har nu i mitten av maj kommit upp i nästan 27 grader i vattnet, det kan man kalla badväder!!! Efter att Ulla o Lennart åkt var vi ensamma en dag, o sedan träffade vi ett annat svenskt par i båten Solvåg, Ulla o Birger från Billdal. De berättade för oss att det var deras favorit restaurang som låg bakom udden, o undrade om vi inte ville följa med på en promenad (bara en halvtimme) o det nappade vi förstås på o fick en trevlig stund tillsammas.

4 Resturangen (så kallad) var en gammal båt som låg förtöjd i deras vik, o här fanns förstås el (dieselverk) som användes sällan, utan här lagades maten mest på öppen eld. Men vilken trevlig familj att komma att hälsa på hos, båten hade dom döpt till Amigo. Familjen bestod av mamma,pappa, dotter o son. Dottern kom ut till oss i viken med bröd på morgonen, över vintern satt hon o gjorde smycken o sjalar som hon sålde under sommar månaderna. I Turkiet träffar vi nästan mer bekanta än hemma, vid detta tillfälle seglade vi till staden Göcek o ser 3 svenska båtar som vi har träffat tidigare i Grekland. Det var båten Justine med Ingrid o Rolf, Froggy med Lollo o Pelle, Svea med Britt-Marie o Åke. Kul att återses! Froggy skall ligga över vintern i Finike, så dom kommer vi att träffa mer. Gänget hade varit ute på en biltur i Turkiet. Nu gällde skärgården och när de hörde att vi kunde stigarna i bergen, bestämder vi att nästa dag ses i Wall bay för att vi skulle guida dom på en tur upp i bergen (vilket vi gärna gjorde). Pegasus Svea Justine Froggy Nästa dag är vi på en promanad högt upp i berget o på vägen upp tar vi detta kort (mycket zoom), vi var ca meter på väg upp i berget. Promenaden blev mycket lyckad, samma promenad gjorde vi, som när vi gick vilse för 5 dagar sedan och då tog den 5 timmar, men nu tog det bara 3½ timme för hela gänget att ta oss runt, det är lättare när man hittar rätt stig.

5 På kvällen samlades vi alla på Pegasus för att äta fisksoppa, därefter togs det fram 3 gitarrer och det spelades o sjöngs långt fram på småtimmarna. Det är ju otroligt att få ha en hel orkester i vår lilla sittbrunn. Åke o Pelle spelade båda gitarr medan Rolf mest spelade på en ukulele. Till och med Runo fick fram gitarren (luftgitarren) för att hänga med i musiken, stämningen den var hög! Ett par dagar senare när vi var på återresan tillbaka till Finike, träffade vi åter igen båten Svea, som la sig nästan långsides till oss i en vik utanför staden Kas. Naturligtvis blev det en ny promenad upp i denna del av bergen, vi hade inte förväntat oss något särskilt sevärt där uppe, men i ett pass mellan 2 kullar såg vi en gammal mur på ca: 5 meter tjock och 500 meter lång, vad detta används till funderade vi mycket på, den bästa förklaring tror vi var att detta var något slag av tullstation mellan de olika dalarna. Så här lever en del jetsetare, det är lite skillnad på folk o folk!! På bilden ser ni förmodligen ägaren på väg in med sin helikopter som landade på fördäck, troligen kom han på besök för några dagar.

6 Några dagar senare så träffade vi på Xsantos med paret Anette o Thomas, som också var i Alanya. Tänk vad facebook o internet är bra att ha för då vet alla allt om alla, möten här o där med vänner kan lätt ordnas!! Vi besökte Alanya och deras marknad, och fick se meloner utskärda som skulpturer, och massor av ungdomar som dansade en typ av kosackdans på torget (ungdomarna var från 7-15 år i olika grupper) Maja på väg upp i masten Ellen som styr Pegasus med säker hand, för säkerhet skull sitter Agneta o övervakar att allt gå rätt till Den 25 maj kom då äntligen familjen Blom Frid med alla barnen till Alanya och tog in på hotell Pacha Bay. Vi kom dit dagen efter dom anlänt och ankrade upp utanför stranden, det visade sig att vågor slog in mot stranden, så vi tog med oss en väska som är vattentät o simmade in. Några dagar senare har hela familjen följt med ut i Pegasus för att uppleva lite av vårt liv, tyvärr har dom inte samma sjövana, så många blev sjösjuka, fråga vi någon av dom om de vill följa med i båten så är svaret NEJJJJ.

7 Här har hela familjen varit hos Barberan och fått monster M i håret Albin Pontus Maja fick flätor i sitt hår William skulle se ut som de andra killarna Ellen valde blommor i sitt hår. Det var kul att bada i medelhavets stora vågor, men för oss med båt blev det för mycket av vågor! Alla barnen Blom Frid Maja, Pontus och Ellen i en våg som just slagit in över land.

8 När familjen Blom Frid åkt hem tog vi oss sakta upp till Side. Strax före Side finns en flod som är farbar upp några sjömil från havet. Här ligger det massor av sjörövarskepp o här byggs också nya skepp. Varför denna del av landet just skall ha sjörövarskepp som lockar ut turister på sjön, det vet vi inte, i övriga Turkiet är det Giletter som gäller (vanliga träbåtar oftast med 2 master på) Efter en lång dags resa, kom vi äntligen hem till Marbäck, där väntade alla barn o barnbarn samt en stor del av släkten Ragnar. f Det blev grillning med karré o ytterfilé på fläsk, det hade vi inte sett mycket av nere i Turkiet, som ni kanske vet, äter man inte fläsk i muslimska länder. Morfar Runo med Albin o Wille En liten del av tjocka släkten, det var kul med återseendet! Detta är sista resebrevet för våren, kanske skriver vi en sammanfattning av sommaren före vi åker tillbaks till Turkiet igen. Vi har inte bestämt när det blir, men siktar på i början av september! Sommaren kommer vi att vistas till stor del i vår nyinförskaffade husvagn som står i Träslövsläge, välkomma att hälsa på! Agneta o Runo nu i Sverige!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar

Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar Ytterligare ett par dagar blev vi kvar på La Gomera. Detta är helt klart inte Elins domäner! Förra året när vi var här försvann vår Elin

Läs mer

Med alla dessa fina alternativ så seglar vi hem till det kalla Sverige!! Vad har det tagit åt oss?

Med alla dessa fina alternativ så seglar vi hem till det kalla Sverige!! Vad har det tagit åt oss? Nu är vi hemma igen. Den här sommaren var den mest ovissa under vår tid i Medelhavet. Vi hade flera funderingar på vad vi skulle göra. Alternativen var att segla till Turkiet. Raine Poka, som själv ligger

Läs mer

Chengxian, Gansu Province, Kina Den 14:e april, 2007

Chengxian, Gansu Province, Kina Den 14:e april, 2007 Chengxian, Gansu Province, Kina Den 14:e april, 2007 tomas.stenback@home.se rachel.stenback@home.se Telefon i Kina: +86 939 3200667 Telefon i Sverige 018-4951537 Besök gärna vår hemsida www.e455.se/kina

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Reserapport utbytesstudier Porto VT 2013

Reserapport utbytesstudier Porto VT 2013 Karin, Läkarprogrammet Termin 9 Reserapport utbytesstudier Porto VT 2013 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Universidade do Porto, Porto,

Läs mer

Resebrev 24.... Svarta Havet Ukraina Yevpatoria Chornomors ke Barazan Island Odessa... Juli. På morgonen den 17 juli lämnade vi Sevastopol.

Resebrev 24.... Svarta Havet Ukraina Yevpatoria Chornomors ke Barazan Island Odessa... Juli. På morgonen den 17 juli lämnade vi Sevastopol. Resebrev 24 Svarta Havet Ukraina Yevpatoria Chornomors ke Barazan Island Odessa Juli På morgonen den 17 juli lämnade vi Sevastopol Hamnen var idag öppen så vi hade bara att vänta på att få betala, anmäla

Läs mer

BABBEL Tidning producerad av arbetstagare inom Daglig Verksamhet i Karlshamns kommun Nr 3, 2012

BABBEL Tidning producerad av arbetstagare inom Daglig Verksamhet i Karlshamns kommun Nr 3, 2012 BABBEL Tidning producerad av arbetstagare inom Daglig Verksamhet i Karlshamns kommun Nr 3, 2012 Simskola för funktionshindrade, finns det? På sidorna 6 7 får du veta svaret Pssst..Hallå! Här är jag! Glöm

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

2010-09-18 Loggbok nr 168

2010-09-18 Loggbok nr 168 Lovade att berätta lite om hurtigrutten från Huskvarna ner till Asien, men vår husbil. 2010-09-18 Loggbok nr 168 Hur kan man komma på en så tokig idé som att köra husbil från Huskvarna ner till båten som

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

EN GAMMAL VÄN HAR LÄMNAT OSS av Iwan Morelius

EN GAMMAL VÄN HAR LÄMNAT OSS av Iwan Morelius EN GAMMAL VÄN HAR LÄMNAT OSS av Iwan Morelius Ända sedan jag började samla böcker hade jag för vana att skriva till de författare jag tyckte mycket om. Det blev med tiden ganska många och en av de tidiga

Läs mer

ÖLMSTAD PINGST. www.olmstadpingst.com

ÖLMSTAD PINGST. www.olmstadpingst.com ÖLMSTAD PINGST www.olmstadpingst.com P R O G R A M - I N F O R M AT I O N - R E P O R TAG E SEPTEMBER - NOVEMBER 2013 VÄLKOMMEN HEM! Av: Thore Johansson Jag hörde en berättelse om en man i ett amerikanskt

Läs mer

Resebrev juni 2009. Vi är 1-åringar på Balearerna & i Barcelona!

Resebrev juni 2009. Vi är 1-åringar på Balearerna & i Barcelona! Resebrev juni 2009. Vi är 1-åringar på Balearerna & i Barcelona! Tänk vad tiden går fort, redan ett år som långseglare! Då borde man ju göra en liten summering över hur det känns, vad man tycker och liknande.

Läs mer

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Vykort från Påskön Isla de Pascua

Vykort från Påskön Isla de Pascua Vykort från Påskön Isla de Pascua (IslaPascua2005_19.pdf) Vi minns Påskön för många fantastiska saker och det har tagit lång tid och många vykort att beskriva dessa, men här kommer i alla fall en till:

Läs mer

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 I somras var jag och Lina på långritt på Island. Vi red en tur som heter Kjölur och går från norra Island, strax nedanför Saudarkrokur ner mellan glaciärerna ner till

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Theresienstadt. Klockan fem på morgonen

Theresienstadt. Klockan fem på morgonen 2 G Theresienstadt Klockan fem på morgonen Väckning, dags att stiga upp! Vid sex börjar ombordstigningen. Vi tvättar oss snabbt, bara litegrann i dag, ansikte och händer. Sedan måste vi gå och hämta kaffe

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 14 januari 2011 - söndag 27 mars 2011

barnhemmet i muang mai måndag 14 januari 2011 - söndag 27 mars 2011 barnhemmet i muang mai måndag 14 januari 2011 - söndag 27 mars 2011 Högsäsong i Thailand och högsäsong på barnhemmet. Barnhem Olympic Games och utflykt till Splash Jungle water park. Massor av besök och

Läs mer

Resebrev 22 Dardanellerna Marmarasjön Istanbul - Bosporen Juni 2003

Resebrev 22 Dardanellerna Marmarasjön Istanbul - Bosporen Juni 2003 Resebrev 22 Dardanellerna Marmarasjön Istanbul - Bosporen Juni 2003 Kaffet smakade bra När förra resebrevet avslutades gick vi ombord till Elsy och Rune på Eldfågeln från Kungälv och drack kaffe tillsammans

Läs mer

Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009

Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009 Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009 10 förväntansfulla Äventyrsscouter lämnade Helsingborg med ett par brev och en biljett. Med tåg från Knutpunkten till Hässleholm och därefter buss mot Vittsjö

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005

Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Dagbok för Skellefteå Symphonic Bands resa till Tjeckien 15 april 24 april 2005 Lördag 16 april Efter en oerhört varm (för andra kall) natt på bussen, stannade vi för att äta frukost i Upplands Väsby för

Läs mer