Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015"

Transkript

1 Rapport Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Angelica Nyqvist Miljöenheten, Sala kommun

2 Innehåll 1. Sammanfattning Bakgrund och syfte Lagstöd Arbetsmetod Resultat Såsomrörare Take away förpackningar Förvaringslådor Flaskor till flytande Rengöring Plasthandskar Redskap Kunskap Uppföljning Extra offentlig kontroll Normal offentlig kontroll Diskussion och slutsats BILAGA 1 Checklista... 12

3 1. Sammanfattning Projektet genomfördes under år 2015 i Sala och Heby kommun med syftet att säkerställa att restauranger och storkök inom Sala och Heby kommun använder förpackningar och förvaringslösningar som är gjorda för livsmedel och säkra för den sortens livsmedel som förvaras i dem. 74 verksamheter har kontrollerats och drygt 60 % av kontrollerade mynnade ut i någon avvikelse. De flesta avvikelserna har följts upp vid nästa normala offentliga kontroll. Det området som där flest avvikelser noterades var inom området förvaringslådor där 60 % av verksamheterna hade någon avvikelse. Initialt förutspåddes många mindre avvikelser på flertalet verksamheter och så vart även utfallet. Det känns viktigt att med jämna mellanrum genomföra liknande kontroller för att säkerställa att nivån är på fortsatt hög nivå samt för att fånga upp nya verksamhetsutövare som inte var delaktiga i detta projekt.

4 2. Bakgrund och syfte Under senare tid har mycket fokus hamnat på vad olika förpackningar innehåller och hur det påverkar människans hälsa. Denna debatt pågår även inom livsmedelsbranschen och har varit mycket aktuell under senare tid. Att producera säker mat innefattar även hur maten förpackas samt förvaras, och att dessa behållare består av material som inte påverkar livsmedlet på ett negativt sätt. Flera liknande projekt har genomförts, både av Livsmedelsverket som av andra svenska kommuner. I andra EU-länder pågår liknande projekt som syftar till att säkerställa att de material som kommer i kontakt med livsmedel är säkra samt inte påverkar livsmedelet på ett negativt sätt. Lagstiftningen omkring detta område utgår från en gemensam EU-förordning vilket leder till att samsyn inom EU förenklas. Syftet med det här projektet har varit att säkerställa att restauranger och storkök inom Sala och Heby kommun använder förpackningar och förvaringslösningar som är gjorda för livsmedel och säkra för den sortens livsmedel som förvaras i dem. Syftet har även varit att kartlägga vilka sorts förpackningar och förvaringslösningar som används inom Sala och Heby kommun för att få en bättre inblick i var det kan finnas ett behov för ökade insatser inom tillsynen. 3. Lagstöd EU-förordning 1935/2004 om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel är den övergripande lagstiftningen gällande vilka material som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. EU-förordning 10/2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel är en kompletterande lagstiftning som mer specifikt reglerar de bestämmelser som finns runt artiklar av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. I artikel 1 punkt 1 av förordning 1935/2004 beskrivs syftet med förordningen att säkerställa att den inre marknaden fungerar effektivt med avseende på utsläppande på marknaden i gemenskapen av material och produkter avsedda att direkt eller indirekt komma i kontakt med livsmedel, och den skall samtidigt utgöra en grund för att garantera en hög skyddsnivå för människors hälsa och konsumenternas intressen. Lagstiftningen syftar till material som ämnas komma i kontakt med livsmedel, som redan har kommit i kontakt med livsmedel samt material som rimligen kan tänkas komma i kontakt med livsmedel. I artikel 1 i EU-förordning 10/2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel beskrivs förordningen som ett komplement till förordning 1935/2004 med avseende att fastställa särskilda krav för tillverkning och saluföring av material och produkter av plast.

5 4. Arbetsmetod En checklista togs fram för projektet, se bilaga 1. Projektet genomfördes på alla anläggningar som hade ett ordinarie kontrollbesök under år 2015 och som kunde tänkas innefattas av projektet. Under 2015 besöktes 74 verksamheter med avseende på detta projekt. Verksamheterna var av typen caféer, restauranger, pizzerior samt skolkök. Projektet pågick under hela år 2015, viss uppföljning kommer ske under Avvikelse sattes om verksamheten använde material i kontakt med livsmedel som verksamhetsutövaren inte kunde bevisa var godkänd för det ändamålet. Avvikelsen följdes antingen upp via en extra offentlig kontroll alternativt vid nästa ordinarie kontrollbesök om avvikelsen inte bedömdes utgöra en akut risk.

6 5. Resultat Resultat av kontrollbesöken EOK Godkända NOK Av de 74 verksamheterna som besöktes bedömdes 29 av dem vara godkända utan avvikelser. 45 bedömdes ha en avvikelse inom projektet och utav de 45 bedömdes 3 vara av sådan art att de följdes upp med en extra offentlig kontroll (EOK). Resterande följdes upp vid nästa normala offentliga kontroll (NOK). Om avvikelsen vid nästa normala offentliga kontroll ännu inte var avhjälpt följdes istället det besöket upp med en extra offentlig kontroll. Inom projektet fanns flera områden som kontrollerades. Nedan beskrivs inom vilket område som verksamheterna hade avvikelser. Notera att samma verksamhet kan ha haft avvikelse inom fler än ett kontrollerat område. 5.1 Såsomrörare Området såsomrörare innefattade huruvida verksamheten hade en såsomrörare godkänd för att komma i kontakt med livsmedel eller ej. En verksamhet fick ett uppföljande besök då avvikelse inom det kontrollerade området såsomrörare noterades. Två verksamheter fick avvikelse inom kontrollområdet och dessa följdes upp vid nästa normala kontrolltillfälle. Detta då såsomrörare som ej var godkänd fanns i lokalen men annan, godkänd, utrustning kunde uppvisas. Då var avvikelsen att den icke godkända utrustningen ej skulle förvaras i lokalen. Den verksamhet som fick ett uppföljande besök använde sin ej godkända utrustning.

7 5.2 Take away-förpackningar Ingen verksamhet hade någon avvikelse inom det kontrollerade området take away-förpackningar. 5.3 Förvaringslådor Förvaringslådor EOK Godkända NOK Förvaringslådor syftade till alla slags förpackningar som användes att förvara livsmedel i inom verksamheten, både beredda och råvaror. Detta inkluderar plastlådor, hinkar, backar, påsar och kantiner. Utav de 74 inspekterade anläggningarna noterades avvikelser vid 45 av dem. Av dessa 45 följdes 3 stycken upp med en extra offentlig kontroll (EOK) då avvikelsen bedömdes som allvarlig. Resterande 42 följdes upp vid nästa normala offentliga kontroll (NOK). Vid 29 anläggningar noterades inga avvikelser. 5.4 Flaskor till flytande Ingen verksamhet hade någon avvikelse inom kontrollområdet flaskor till flytande. Med detta menades om anläggningen använde förpackningar eller flaskor till flytande livsmedel som ej var ämnade för det ändamålet, t.ex. återanvändning av PET-flaskor till olja eller dylikt.

8 5.5 Rengöring Rengöring 0 4 Godkända EOK NOK 70 Det kontrollerade området rengöring syftade till dels att materialet i sig var rent och dels att förvaringen av dessa var adekvat samt hygienisk. Inom detta kontrollområde var 70 anläggningar godkända och enbart 4 anläggningar hade avvikelse som följdes upp vid nästa normala offentliga kontroll (NOK).

9 5.6 Plasthandskar Plasthandskar 0 11 Godkända EOK NOK 63 Kontrollen av plasthandskar syftade till att verksamheten använde rätt sorts plasthandskar till de olika livsmedel som hanterades. Avvikelse sattes om verksamhetsutövaren ej kunde styrka att plasthandskar som användes var godkända vid livsmedelshantering. 11 verksamheter hade denna avvikelse och dessa följdes upp vid nästa normala offentliga kontroll (NOK). Det noterades även att många verksamheter hade plasthandskar som inte var lämpliga vid hantering av feta eller sura livsmedel även om sådana hanterades med handskarna. Detta härledde inte till en avvikelse men en diskussion fördes på plats om vilka krav man bör ställa på sina plasthandskar och vad man bör leta efter när nya köps in.

10 5.7 Redskap Redskap 14 1 Godkända EOK NOK 69 Inom det kontrollerade området redskap kontrollerades dels att de redskap som användes var godkända för det de användes till och dels att de var i gott skick och inte trasiga eller spruckna. Av de 74 verksamheter som besöktes gjordes en extra offentlig kontroll (EOK) på området redskap och 14 verksamheter fick en avvikelse som följdes upp vid nästa normala offentliga kontrollbesök (NOK). 5.8 Kunskap Vid ett av kontrollbesöken noterades en avvikelse inom kontrollområdet kunskap. Detta då verksamheten inte hade relevant kunskap runt vad som var som var lämpliga material att ha i kontakt med livsmedel samt de risker som fanns med att inte ha adekvata material i kontakt med livsmedel.

11 6. Uppföljning 6.1 Extra offentlig kontroll 3 extra offentliga kontroller gjordes inom projektet. Detta då avvikelserna var av allvarligare karaktär och behövde följas upp med ett extra besök. Det efterföljande besöket skedde ungefär en månad efter det första besöket. Vid det efterföljande besöket bedömdes avvikelserna vara åtgärdade. 6.2 Normal offentlig kontroll 42 av de 74 verksamheterna hade avvikelser som var av en mindre allvarlig karaktär och därmed bedömdes de kunna följas upp vid nästa ordinarie kontrolltillfälle. De som inte hade släckt sin avvikelse vid nästa normala kontrolltillfälle fick då en extra offentlig kontroll efter det besöket. 7. Diskussion och slutsats Utav de 74 kontrollerade anläggningarna noterades avvikelser på 45 av dem. Det är noterade avvikelser i drygt 60 % av kontrollerna vilket får anses vara en ganska hög siffra. Det visar även på att projektet var angeläget då många av verksamheterna behövde mer information om förpackningsmaterial samt byta ut och ersätta mycket av det som användes dagligen. Det kontrollområdet där flesta avvikelser noterades var förvaringslådor, det var även det kontrollområdet som vi initialt trodde skulle ha flesta avvikelser. Det handlade om felaktig återanvändning av glass- och godislådor, hinkar men även förvaring i plastbackar och lådor som saknade dokumentation som visade att de var säkra för förvaring av livsmedel. I dessa fallen gavs verksamhetsutövaren en chans att byta ut dessa förpackningar till nästa kontrollbesök. Projektet har i stora drag utvecklat sig som vi förutspådde med många mindre avvikelser på flertalet verksamheter. Att med jämna mellanrum försöka kolla på dessa områden igen känns relevant för att säkerställa att nivån fortsätter ligga på denna nya högre nivå samt för att fånga in nya verksamheter som kan stå inför liknande problematik.

12 8. BILAGA 1 Checklista Projekt 2015: Material i kontakt med livsmedel Checklista Livsmedelsföretag Närvarande Datum och tid Återfinns följande förpackningar och utrustning som kommer i kontakt med livsmedel i lokalen? Såsomrörare o.dyl. X = Ja Inköpsställe/ leverantör Om ja kan livsmedelsföretagaren visa att materialet är säkert? Konservburkar som används som förvaring Knivar med färgbeläggning Trasiga/slitna redskap (t.ex. degskrapa, slickepott samt utrustning till degmaskin) Förekommer följande symboler/anvisningar på förpackningen/dokument till varorna ovan: Ej för feta livsmedel Ej för sura livsmedel Ej för livsmedel Plast, folie, kartong, matboxar till egen förpackning av färdiga måltider/livsmedel Förekommer följande symboler/anvisningar på förpackningen/dokument till varan: Ej för feta livsmedel Ej för sura livsmedel Ej för livsmedel Plastlådor eller plastbackar (till t.ex. ost, skinka eller pizzasallad) Är dessa ordentligt rengjorda? Hur rengörs de? Kommentar: Förekommer följande symboler/anvisningar på förpackningen/dokument till varan: Ej för feta livsmedel Ej för sura livsmedel Ej för livsmedel

13 Annan förvaring/flaska än original-förpackning till flytande livsmedel (t.ex. till olja eller soja) Förekommer andra förpackningar till förvaring av mat annat än originalförpackningar? Kommentar: Förekommer följande symboler/anvisningar på förpackningen/dokument till varan: Ej för feta livsmedel Ej för sura livsmedel Ej för livsmedel Plasthandskar X = Ja Finns tillgång till plasthandskar? Finns fler än en sorts plasthandskar? Vilket märke är det på plasthandskarna: Finns flera olika sorters plasthandskar till olika ändamål? Förekommer följande symboler/anvisningar på förpackningen/dokument till varan: Ej för feta livsmedel Ej för sura livsmedel Pudrade Ej för livsmedel Inköp av förpackningar och utrustning X = Ja Säkerställs att förpackningar och utrustning är säkra före inköp? Hur? Förvaring X = Ja Förvaras förpackningar och utrustning på lämpligt sätt utan risk för kontamination? Hur sker rengöringen av förvarings-utrymme där förpackningar och utrustning förvaras? Kommentar: Övriga iakttagelser

Förpackningsmaterial projekt 2014 Rapport

Förpackningsmaterial projekt 2014 Rapport Förpackningsmaterial projekt 2014 Rapport Lena Palm, Marcus Lennartsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Miljö- & Hälsoskyddskontoret Halmstad 2014-10-23 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontoret i

Läs mer

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café Miljökontoret 2015 Lina Lundberg Linköpings kommun linkoping.se Bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 3 Ställningstagande... 3

Läs mer

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 LÄNSPROJEKT Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 Kommunerna i Jönköpings län PIK gruppen 2012 Foto: Smålandsbilder.se Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra och

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010

Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010 Granskning av transport av kylda/frysta livsmedel samt varmhållen mat hos livsmedelsproducenter i Stockholm stad En rapport från Miljöförvaltningen

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

Revisionsprojekt riktat mot restauranger

Revisionsprojekt riktat mot restauranger MILJÖFÖRVALTNINGEN Revisionsprojekt riktat mot restauranger En rapport från Miljöförvaltningen Karina Alvarez och Jenny Weimer Juni 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Restaurangenheten

Läs mer

Kontroll av pizzeriornas redlighet

Kontroll av pizzeriornas redlighet 2013-05-23 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Kontroll av pizzeriornas redlighet Författare: Kalle Tegnestedt Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och frågeställningar...

Läs mer

Material i kontakt med livsmedel - FCM Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Material i kontakt med livsmedel - FCM Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Material i kontakt med livsmedel - FCM Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här hittar du information om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel, och om hur kontrollen

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 MILJÖNÄMNDEN 2007 Inledning Projektet har utförts mellan 2007-08-27 och 2007-09-16 av Miljökontoret i Hörby kommun. Livsmedelsinspektör

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

Projektrapport: Material i kontakt med livsmedel Augusti Thorbjörn Johansson Marc Hess

Projektrapport: Material i kontakt med livsmedel Augusti Thorbjörn Johansson Marc Hess Projektrapport: Material i kontakt med livsmedel Augusti 2013 Thorbjörn Johansson Marc Hess Material i kontakt med livsmedel Augusti 2013 Dnr:2013-10239 Utgivningsdatum: 2013-08-27 Utgivare: Miljöförvaltningen

Läs mer

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Kolloprojektet

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Kolloprojektet Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Kolloprojektet Sammanställning av projektet om inspektioner på livsmedelsverksamheter som bedrivs som barnkolonier Projekttid: Juni juli 2010 Bygg- och miljökontoret Livsmedelsenheten

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Samsyn inom livsmedelskontrollen i Halland

Samsyn inom livsmedelskontrollen i Halland Samsyn inom livsmedelskontrollen i Halland Livsmedelsprojekt 2010-2012 Laholms, Halmstads, Falkenbergs, Hylte, Varbergs och Kungsbacka kommun samt Länsstyrelsen Sammanfattning Livsmedelslagstiftningens

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

Turist 2011. Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong. En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter

Turist 2011. Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong. En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter MILJÖFÖRVALTNINGEN Turist 2011 Riktad tillsyn av livsmedelshantering under turistsäsong En rapport från Miljöförvaltningen Linn Oldemar och Alexandra Bernvetter December 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1.

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1. Egenkontroll Den här informationen vänder sig till dig som är ansvarig för en livsmedelsverksamhet. Vi vill underlätta för dig genom att informera om de möjligheter du har och de krav som lagen ställer.

Läs mer

Livsmedelsprojekt 2012 Projekt - Redlighetsprojektet

Livsmedelsprojekt 2012 Projekt - Redlighetsprojektet Livsmedelsprojekt 2012 Projekt - Redlighetsprojektet Sammanställning av projektet om märkning och presentation av livsmedel som tillverkas och förpackas av livsmedelsproducenter i kommunen Projekttid:

Läs mer

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2012 Uppföljning av projektet Student 2011 En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin Maj 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen BAKGRUND OCH SYFTE År 2011genomförde

Läs mer

LIVSMEDELSKONTAKTMATERIAL

LIVSMEDELSKONTAKTMATERIAL LIVSMEDELSKONTAKTMATERIAL VAD MENAS MED KONTAKTMATERIAL? Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Merja Virtanen, ympäristöterveydenhuolto 2014 2 VAD MENAS MED KONTAKTMATERIAL? Material- och produktgrupperna

Läs mer

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah

R A PPORT. Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah VERSION DIARIENUMMER 2014-12-01 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Rengöring på förskolor, skolor och vårdhem Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll

Läs mer

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor,

Läs mer

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Grillad kyckling - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Miljökontoret 2014 Birgitta Iggland Jennie Söderstedt Tedelid Sammanfattning

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor Provtagning av semlor Länsprojekt 2015 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Projektets genomförande och omfattning... 6 Kontroll... 6 Provtagning...

Läs mer

Projekt utbildning Riktad kontroll mot butiker, förskolor och producenter

Projekt utbildning Riktad kontroll mot butiker, förskolor och producenter MILJÖFÖRVALTNINGEN Projekt utbildning Riktad kontroll mot butiker, förskolor och producenter En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Johan Rådal 23 Mars 2010 1 SAMMANFATTNING 3 2 Bakgrund

Läs mer

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012

Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Rengörings- och temperaturkontroll på restauranger och caféer i Varbergs kommun 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte under tiden 4 juli - 9 september 2012 78 st restauranger

Läs mer

Tillsynsprojekt Caféer 2013

Tillsynsprojekt Caféer 2013 Tillsynsprojekt Caféer 2013 Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Rapport 2:2013 Miljö 2013-08-09 Dnr: 2013-1650 Inledning Livsmedelsenheten som är en del av Miljö- och byggnadskontoret bedriver

Läs mer

Revision av livsmedelsanläggningar 2010

Revision av livsmedelsanläggningar 2010 Revision av livsmedelsanläggningar 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Anneli Jyrkin Datum: 2010-09-20 Ansvarig: Anneli Jyrkin Sammanfattning Det finns olika tekniker för att genomföra

Läs mer

Förpackningsmaterial för livsmedel på restaurang och pizzeria

Förpackningsmaterial för livsmedel på restaurang och pizzeria 1 för livsmedel på restaurang och pizzeria Kontrollprojekt i Jönköpings län 2013 2 Sammanfattning Ett kontrollinriktat projekt utfördes under 2013 av tolv kommuner i Jönköpings län, i syfte att få en övergripande

Läs mer

Redlighetsprojekt 2011

Redlighetsprojekt 2011 Redlighetsprojekt 2011 Författad av: Ann-Marie Strimell Susanna Eriksson Projektgrupp: Livsmedelsenheten Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Syfte... 4 Avgränsning... 4 Metod... 4 Resultat...

Läs mer

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Skolprojektet

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Skolprojektet Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Skolprojektet Sammanställning av projektet om kontroll av skolor, fritidshem och daghem Projekttid: Januari - maj 2010 Bygg- och miljökontoret Livsmedelsenheten Projektsammanställning

Läs mer

Rengöringskontroll i skolkök. Förslag till beslut. Sammanfattning MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden p 10

Rengöringskontroll i skolkök. Förslag till beslut. Sammanfattning MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden p 10 MILJÖFÖRVALTNINGEN LIVSMEDELSKONTROLLEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-07 Handläggare: Olu Lindström Telefon: 08-50828813 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2011-03-22 p 10 Rapport från miljöförvaltningen

Läs mer

SLUTRAPPORT. Frityrolja hos restauranger, pizzerior och gatukök Irene Thydén M17-485

SLUTRAPPORT. Frityrolja hos restauranger, pizzerior och gatukök Irene Thydén M17-485 SLUTRAPPORT Frityrolja hos restauranger, pizzerior 2018-04-20 Irene Thydén M17-485 Sammanfattning Projektet genomfördes under 2017 i Nacka kommun med syftet att kontrollera kvaliteten på den frityrolja

Läs mer

I detta material läser du mer om hur du går tillväga för att starta din verksamhet och vad som är viktigt att tänka på.

I detta material läser du mer om hur du går tillväga för att starta din verksamhet och vad som är viktigt att tänka på. Är du intresserad av att starta ett företag i livsmedelsbranschen? Från 1 januari 2006 tillämpas EG-förordningar i Sverige och övriga EU som kräver att verksamheten och anläggningen godkänns eller registreras.

Läs mer

större restauranger i Malmö

större restauranger i Malmö MALMÖ STAD Miljöförvaltningen Livsmedelskontroll på större restauranger i Malmö En rapport från Livsmedelshygieniska avdelningen April 1997 Livsmedelskontroll på större restauranger i Malmö 1 Denna rapport

Läs mer

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök 2009 1 Bakgrund Erfarenhet från andra kommuner visar att det finns problem gällande rengöring. Genom ett projekt som både genom visuell- och tryckplattskontroll

Läs mer

SAKER SOM SKA BEAKTAS VID ANVÄNDNING AV KONTAKTMATERIAL

SAKER SOM SKA BEAKTAS VID ANVÄNDNING AV KONTAKTMATERIAL SAKER SOM SKA BEAKTAS VID ANVÄNDNING AV KONTAKTMATERIAL ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM ANVÄNDNINGEN AV KONTAKTMATERIAL Använd endast sådana material och produkter, som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel,

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Bageri/konditori 2010

Bageri/konditori 2010 Dnr 2010-4870 Bageri/konditori 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2010-12-17 Inledning Under 2010 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten

SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten SLUTRAPPORT Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015 2015-06-30 Miljöenheten Sammanfattning I juni 2015 genomförde livsmedelsinspektörerna i Nacka kommun ett projekt där redlighet och spårbarhet

Läs mer

Livsmedelskontroll

Livsmedelskontroll Livsmedelskontroll 2017-2018 1 Välkomna! Åke Sjöberg (sektorschef för Samhällsutveckling) Miljöenhetens livsmedelspersonal 2018: Olle Ryberg (miljöchef) Lovisa Källgren (inspektör) Thinh Vo (inspektör)

Läs mer

Hantering av allergikost

Hantering av allergikost 1 (5) Miljökontoret 2011-01-11 Dnr Hantering av allergikost Hösten 2010 Kalle Tegnestedt Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun, 581 81 Linköping Växel: 013-20 60 00,

Läs mer

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Syfte Att utöver normal årlig kontroll där livsmedelsföretagarna kontrolleras att verksamheten bedrivs i enlighet med livsmedelslagstiftningens

Läs mer

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013

Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sprintrapport 2013 1 (5) Kontroll av mindre dricksvattenanläggningar i Uddevalla kommun 2013 Sammanfattning Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter ska tillämpas på vattenverk som tillhandahåller 10

Läs mer

Revision av pizzerior 2016

Revision av pizzerior 2016 Revision av pizzerior 206 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Hänninen, 206--4 Dnr 206-4307 Sammanfattning Under 206 har miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

INFORMATION TILL FÖRENINGAR MED LIVSMEDELSHANTERING

INFORMATION TILL FÖRENINGAR MED LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION TILL FÖRENINGAR MED LIVSMEDELSHANTERING Höganäs kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 263 82 Höganäs Tel 042-33 72 84 Fax 042-33 77 55 E-post miljoavdelningen@hoganas.se 2011-02-07 E:R, U:F

Läs mer

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014 Lena Holmström & Louise Hultqvist 2014 Utgivningsdatum: 2015-XX-XX Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Lena Holmström, Louise Hultqvist Kontaktperson: Daniel

Läs mer

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Miljö- och Byggnadsavdelningen Jonas Leo Anna Moldovani Dnr 2014/0916 Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Redlighet och Spårbarhet 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VERSION DIARIENUMMER 2014-10-03 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Redlighet på restauranger och pizzerior Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll Projekt

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier vid malning av köttfärs

Mikrobiologiska kriterier vid malning av köttfärs Miljökontoret 2012-10-24 Mikrobiologiska kriterier vid malning av köttfärs Författare: Lina Lundberg Kalle Tegnestedt Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och frågeställningar...

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-22 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-508 28 745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-06-13, p. 11 Allergener i oförpackade

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun

Isprojekt 2014. Mikrobiologisk provtagning av is. Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Isprojekt 2014 Mikrobiologisk provtagning av is Miljö och Stadsbyggnad Uddevalla kommun Oktober-december 2014 1- Sammanfattning 3 2- Inledning 4 2-1 Avgränsning 4 2-2 Metod 4 2-2-1 Information Bedömning

Läs mer

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015

Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 Rengöringsprojekt med ATP-mätare 2015 stockholm.se Rengöringsprojekt med APT-mätare 2015 Juni 2015 Dnr: [Fyll i här] Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Madelaine

Läs mer

Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14

Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14 Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Patrik Gustavsson Telefon 019-21

Läs mer

Det fanns två sorters plasthandskar ett par som var anpassade till livsmedel (hade glas/gaffelsymbol) och ett par som saknade glas/gaffelsymbol.

Det fanns två sorters plasthandskar ett par som var anpassade till livsmedel (hade glas/gaffelsymbol) och ett par som saknade glas/gaffelsymbol. KONTROLLRAPPORT Datum 2016-1419 1(2) Sdf Norr Margaretagatan 9 Inspektionsdatum 2016-04-18 Anläggning Margaretagatan 9 A Plats Margaretagatan 9 Fastighetsbeteckning Präntaren 2 Närvarande Ärende, Miljöförvaltningen,

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Projekt. Ger informationsinsatser effektivare tillsyn? - en studie bland våra pizzerior

Projekt. Ger informationsinsatser effektivare tillsyn? - en studie bland våra pizzerior Projekt Ger informationsinsatser effektivare tillsyn? - en studie bland våra pizzerior Ett gemensamt projekt mellan livsmedelsavdelningen och tvärfunktionella processen. Genomfört hösten 2009. Författare:

Läs mer

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8 Vägledning Checklista Spårbarhet i flera led Sida 1 av 8 Syftet Syftet är att öka samverkan mellan myndigheterna samt bidra till en effektivare och samsynad kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera

Läs mer

Glassprojekt sommaren 2005

Glassprojekt sommaren 2005 Glassprojekt sommaren 2005 Provtagning av hård- och mjukglass samt milkshake i Norrköpings Kommun Utförd och skriven av Henrik Thollander Sammanfattning Med syfte att kontrollera glassens kvalité i Norrköpings

Läs mer

Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER

Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER Länsprojekt 2012 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV JULBORDSBUFFÈER 1 PIK-gruppen Fredrik Holm, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Blekinge län Emma Bergstrand,

Läs mer

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Rapport Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Författare Birgitta Iggland 1. Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Revision - märkning Hösten 2012

Revision - märkning Hösten 2012 2012-4750 Revision - märkning Hösten 2012 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Sandberg Larsson 2013-01-07 Inledning Under 2012 bedrevs delar av den planerade livsmedelskontrollen

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Student 2011. En inblick i livsmedelshantering vid studentfester. En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg

Student 2011. En inblick i livsmedelshantering vid studentfester. En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2011 En inblick i livsmedelshantering vid studentfester En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg Maj 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Tillsynsprojekt 3, 2011 Butiker, kiosker & grossister Rapport nr: 5

Tillsynsprojekt 3, 2011 Butiker, kiosker & grossister Rapport nr: 5 Tillsynsprojekt 3, 2011 Butiker, kiosker & grossister Rapport nr: 5 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 5 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Petra Lindström, Kristian Hellström

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Bygg- och miljökontoret Livsmedel

Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2013-01-25 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2013:1 Redlighet och rengöring i caféer 2012 Förord Kontrollen av livsmedelsföretagen i Norrköpings kommun utförs av verksamheten för livsmedel inom Bygg-

Läs mer

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 1(5) Länsveterinär Magdalena Bostedt Direkt: Fax: Tillsynsprojekt om redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 Bakgrund Vid ett länsmöte hösten 2010 beslutas att ett projekt om redlighet

Läs mer

Lagstöd till kontrollrapport

Lagstöd till kontrollrapport Lagstöd till kontrollrapport 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning Planlösning och produkt-/personalflöden Materialval/ konstruktion Vatten, avlopp, handtvätt Belysning Luftkvalitet och ventilation

Läs mer

Hygien och redlighet inom bageri och konditori

Hygien och redlighet inom bageri och konditori MILJÖFÖRVALTNINGEN Hygien och redlighet inom bageri och konditori En rapport från Miljöförvaltningen Helena Rosén och Li Hermansson Mars 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Miljöförvaltningen

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN. Glutenprojekt. Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun. Version 1, Är glutenfri pizza glutenfri?

BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN. Glutenprojekt. Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun. Version 1, Är glutenfri pizza glutenfri? Version 1, 2015 BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN Glutenprojekt 2015 Miljö och hälsoenheten Örnsköldsviks kommun Är glutenfri pizza glutenfri? Sammanfattning Ett tillsynsprojekt har utförts av miljö- och hälsoenheten

Läs mer

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel

Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012-06-25 Bygg- och miljökontoret, Livsmedel 2012:1 Kontroll av verksamheter som tillagar kost till känsliga konsumentgrupper Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, livsmedelsenheten i Norrköpings

Läs mer

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Vanliga frågor och svar Fråga 1: Behövs verkligen en registrering? Företaget säljer ju så lite. Svar: Ibland är det svårt att avgöra om en verksamhet är ett

Läs mer

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik

Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Offentlig dricksvattenkontroll mål, metodik Vision för livsmedelskontrollen Professionell livsmedelskontroll för konsumenternas och företagens bästa Gemensamma nationella mål Exempel Mer omfattande kontroll

Läs mer

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion 4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet att konsumenten

Läs mer

Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket

Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket Här finner du en minneslista att använda vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar

Läs mer

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN Avdelning: Livsmedel Diarienummer:217-4774 Version: 1. Kebab 217 Kontrollprojekt Edvin Dervovic 217-1-24 Innehåll Sammanfattning...2 Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte och

Läs mer

Vägledning till införande av HACCP

Vägledning till införande av HACCP Vägledning Vägledning till införande av HACCP Vägledning till införande av förfaranden baserade på HACCPprinciperna och underlättande av införande av dessa principer i vissa företag Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

Kontrollerna har skett oanmälda. Arbetslagets egen checklista för sprinten, har använts som underlag.

Kontrollerna har skett oanmälda. Arbetslagets egen checklista för sprinten, har använts som underlag. Sprint Butik 2012 Inledning Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.45-47 utfört kontroller av större butiker med manuell hantering, samt en nyregistrering av en butik med förpackande livsmedel.

Läs mer

Offentliga måltiden och allergikost

Offentliga måltiden och allergikost Offentliga måltiden och allergikost Sala och Heby kommun - 2014 Angelica Nyqvist 2014-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Syfte och frågeställningar... 2 2. Avgränsningar... 2 2.1. Geografiskt...

Läs mer

Tillsynsprojekt. Redlighet och spårbarhet. Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012

Tillsynsprojekt. Redlighet och spårbarhet. Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012 Tillsynsprojekt Redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012 En rapport från bygg- och miljöavdelningen, Örnsköldsviks kommun Kontaktuppgifter Bygg- och miljöavdelningen, Örnsköldsviks

Läs mer

Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET

Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET 1 PIK-gruppen Fredrik Holm, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Blekinge län Per

Läs mer

Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009

Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009 Kök i skolor och förskolor TILLSYNSPROJEKT 2009 Skol- och förskoleprojektet 2009 1. Bakgrund Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under våren 2009 genomfört ett tillsynsprojekt på köken på skolor

Läs mer

RAPPORT. Undersökning av ekologiska frukter och grönsaker i butik i Lunds kommun

RAPPORT. Undersökning av ekologiska frukter och grönsaker i butik i Lunds kommun RAPPORT Undersökning av ekologiska frukter och grönsaker i butik i Lunds kommun Miljöförvaltningen 2017 Miljöförvaltningen RAPPORT 1 Linda Nilsson linda.nilsson@lund.se Praktikant 2017-05-23 Rapport- Undersökning

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

PROJEKT. Pizzerior

PROJEKT. Pizzerior PROJEKT Pizzerior 2011 2011-05-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver jag text med

Läs mer

LÄNSPROJEKT Manuell hantering av råa köttvaror och konsumtionsfärdig vara RAPPORT

LÄNSPROJEKT Manuell hantering av råa köttvaror och konsumtionsfärdig vara RAPPORT RAPPORT 2010-01-19 LÄNSPROJEKT 2009 Deltagande kommuner: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Laholm och Varberg Manuell hantering av råa köttvaror och konsumtionsfärdig vara uniform KUB303 v 1.0, 2008-06-23

Läs mer

Livsmedelskontroll av caféer, salladsbarer och restauranger i Malmö 2007

Livsmedelskontroll av caféer, salladsbarer och restauranger i Malmö 2007 RAPPORT Livsmedelskontroll av caféer, salladsbarer och restauranger i Malmö 2007 Antagen av Miljönämnden 2007-12-10 Rapportnr 08/2007 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2003: 26/2003

Läs mer

Tillsynsprojekt Revision av restauranger

Tillsynsprojekt Revision av restauranger Dnr 2015-2257 Tillsynsprojekt Revision av restauranger Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2015-11-27 1 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt som

Läs mer

AFFÄRSPLAN - DON T WASTE

AFFÄRSPLAN - DON T WASTE Grupp 16 AFFÄRSPLAN - DON T WASTE Innovation Camp 2016 Tova Lind Cornelia Wårhem Robin Petersson Saad Ali Innehållsförteckning AFFÄRSPLAN - DON T WASTE 1 Affärsidé 3 Bakgrund och vision 3 Hur fungerar

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun

Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Dnr 2017-1962 Kontrollprojekt Varmhållning på Restaurang Miljö- och byggnadskontoret s kommun Yvonne Andersson 2017-12-04 Sammanfattning I höstens projekt Varmhållning på restaurang har livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna är Skyddad ursprungsbeteckning,

Läs mer

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Märkning av fisk Miljökontoret 2014 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 2 METOD OCH GENOMFÖRANDE 2 RESULTAT 4 LAGSTÖD 4 SLUTSATS OCH DISKUSSION 4 1 Bakgrund I takt med globaliseringen

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer