Resultat av en enkätundersökning till lantbrukare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultat av en enkätundersökning till lantbrukare"

Transkript

1 Ekologisk produktion Resultat av en enkätundersökning till lantbrukare September 2003

2 Innehåll Inledning...3 Resultat...3 Allmänna frågor...3 Motiv för att bedriva ekologisk produktion...3 Hur skaffar man sig kunskap om ekologiska produktionsmetoder?...3 Förändring av vissa faktorer vid övergången till ekologisk produktion...4 Produktionsinriktning och försäljning...4 Nulägesbedömning...4 Vilka metoder förekom under 2002 på lantbruksföretaget?..5 Hur säljs produkterna från lantbruksföretagen?...5 Säljs KRAV-godkända produkter som konventionella?...6 Ekonomi...6 Hur har lantbruksföretagens sammantagna ekonomi förändrats sedan övergången till ekologisk produktion?...6 Intäktsförändringar i samband med övergången till ekologisk produktion...7 Kostnadsförändringar i samband med övergången till ekologisk produktion...7 Ekologisk produktion - framtidsfrågor...8 Framtidsplaner för den egna ekologiska produktionen...8 Allmänna framtidsutsikter för ekologisk produktion i landet8 Eventuella hinder för fortsatt utveckling av ekologisk produktion på det egna lantbruket...10 Vad skulle förändras för att du skulle ansluta dig till KRAV10 Bilagor: 1. Tabeller 2. skarta 3. Teknisk rapport 4. Blankett

3 Inledning I denna rapport presenteras resultatet av en undersökning om ekologisk produktion. Syftet med undersökningen var att ge information om förutsättningar för ekologisk produktion. Undersökningen är genomförd under maj och juni 2003 i form av enkätundersökning till lantbrukare som erhållit miljöstöd för ekologiska produktionsformer Urvalet bestod av ca lantbrukare från en urvalsram på ca lantbrukare totalt. Svarsfrekvensen var 65 procent. Svaren återfinns i tabellform i bilaga 1. Den regionindelning som används är riksområden. En riksområdeskarta presenteras i bilaga 2. För beskrivningar av undersökningen samt de statistiska beräkningarna, se Teknisk rapport i bilaga 3. Resultat Resultaten redovisas i tabeller i bilaga 1. Tabellerna är redovisade med punktskattningar och konfidensintervall. I de fall skattningarna bygger på allt för få observationer har punktskattningen ersatts med två punkter (..). Nedan kommenteras resultaten i huvudsak på totalnivå. I tabellerna återfinns resultaten även fördelade efter regioner samt efter den huvudsakliga gröda för vilken man erhållit miljöstöd för ekologisk produktion. Blanketten med frågor redovisas i bilaga 4. Allmänna frågor Motiv för att bedriva ekologisk produktion Det tre viktigaste motiven för att bedriva ekologisk produktion var att man Vill göra en miljöinsats, Bibehålla öppet landskap och den biologiska mångfalden samt Ekonomiska överväganden. Svaren var samstämmiga i alla tre riksområdena. Efterfrågan från konsumenter var däremot lägst prioriterad av de förtryckta alternativen. För grönsaksodlarna var Personlig övertygelse det viktigaste motivet för att bedriva ekologisk produktion. Mer än ett svarsalternativ kunde anges på denna fråga. Hur skaffar man sig kunskap om ekologiska produktionsmetoder? På frågan om hur lantbrukarna skaffade sig kunskap om ekologiska produktionsmetoder inför och efter övergången till ekologisk produktion fanns sju 1 För att få EU-stödet för ekologisk produktion krävs inte att man är KRAV-ansluten.

4 alternativ angivna samt ett öppet svarsalternativ ( Annat, ange vad ). Mer än ett svarsalternativ kunde anges. Det vanligaste sättet att skaffa sig kunskap om ekologiska produktionsformer var genom tidningar, tidskrifter och nyhetsblad. Även kurser, seminarier och möten var en vanlig kunskapskälla, liksom kontakt med andra ekologiska lantbrukare. Här syntes dock en regional skillnad, där norra Sverige har betydligt lägre andel på dessa senare svarsalternativ. Totalt sett angav förhållandevis många att de inte skaffat någon särskild kunskap. Av de som angav annat alternativ än de som var givna i blanketten var den främsta kunskapskällan egen erfarenhet. Mer än ett svarsalternativ kunde anges på denna fråga. Förändring av vissa faktorer vid övergången till ekologisk produktion Förändringar vid övergången till ekologisk produktion angavs i de flesta fallen till Oförändrad eller Ej aktuell, men ökningar samt någon minskning kunde också utläsas ur svaren. Den största ökningstendensen syntes för faktorerna Öppet landskap samt Förekomst av biologisk mångfald. Förändringstendenser vid övergången till ekologisk produktion Faktorer Tendens till förändring Produktion av stallgödsel Ökat Vårspridning av stallgödsel Ökat Odling av fånggrödor Ökat Odling av gröngödslingsgrödor Ökat Antal djur per hektar (djurtäthet) Minskat Öppet landskap Ökat Förekomst av biologisk mångfald Ökat Produktionsinriktning och försäljning Nulägesbedömning På frågan om vad man anser om nuläget höll cirka 50 procent helt eller delvis med om att de får avsättning för allt de producerar som ekologiska produkter. På frågan om man skulle producera mer om avsättningen för ekologiska produkter var säkrare var svaren jämnt fördelade med en tredjedel vardera på svarsalternativen håller med helt/delvis, varken/eller samt tveksam/inte alls. En tredjedel av lantbruksföretagen höll helt eller delvis med om att det är besvärligt att hitta avsättning för ekologiska produkter, men den övervägande delen svarade varken/eller alternativt tveksam/inte alls. Hälften av lantbruksföretagen ansåg att det är ekonomiskt mer riskabelt att producera ekologiska produkter än konventionellt odlade produkter. En klar majoritet höll helt eller delvis med om påståendet att fler aktörer borde marknadsföra ekologiska produkter.

5 Procent 80 Nulägesbedömning Håller med helt eller delvis Varken/eller Tveksam Inte alls Får avsättning för all ekologisk prod. Skulle producera mer om avsättningen var säkrare Besvärligt hitta avsättning för ekologiska prod. Ekologisk prod. mer riskabel än konventionell Fler aktörer borde marknadsföra ekologiska prod. Vilka metoder förekom under 2002 på lantbruksföretaget? De metoder som frågades efter i blanketten var: EU-stöd för ekologisk produktion, KRAV-ansluten EU-stöd för ekologisk produktion, KRAV-karens EU-stöd för ekologisk produktion, inte KRAV-ansluten Konventionell produktion De flesta lantbruksföretag som hade EU-stöd för ekologisk produktion var inte KRAV-anslutna. Av de lantbrukare som hade odling av vall eller grönfoder hade över 60 procent EU-stöd för ekologisk produktion men var inte anslutna till KRAV. Motsvarande siffra för spannmålsodlare var 50 procent. För specialgrödor, såsom proteingrödor och frilandsodlade grönsaker, dominerade dock de som var KRAV-anslutna. På djursidan kan särskilt nämnas lantbruksföretag med nötkött respektive lammkött, där övervägande delen med EU-stöd inte var KRAV-anslutna. Mer än ett alternativ kunde anges på denna fråga. Hur säljs produkterna från lantbruksföretagen? På frågan om hur lantbrukarna säljer sina produkter fanns fem svarsalternativ: Till producent- eller förädlingsföretag, kooperation etc. Direktförsäljning till butik, skola, restaurang etc. Direkt till konsument på gården, marknader etc. Till andra lantbruksföretag, grannar etc. Hemmaförbrukning, ingen försäljning. Av växtodlingsprodukterna gick största delen av produktionen av vall och grönfoder till hemmaförbrukning. Spannmålsproduktionen användes huvudsakligen för hemmaförbrukning/ingen försäljning eller såldes till producent eller förädlingsföretag. Av potatisproduktionen gick det mesta antingen till hemmaförbrukning eller såldes direkt till konsument på gården, marknad etc.

6 Det fanns inget entydigt mönster för produkterna från trädgårdsodling. De avsattes i relativt lika stora delar genom de olika försäljningskanalerna eller användes för egen förbrukning. De lantbruksföretag som hade djurhållning sålde sina produkter i huvudsak till producent- eller förädlingsföretag eller liknande. Mer än ett svarsalternativ kunde anges. Säljs KRAV-godkända produkter som konventionella? De svar som redovisas i tabell 6b gäller de som i fråga 5 uppgett att de är KRAV-anslutna 2. Vid jämförelse mellan svaren i fråga 6b och det totala antalet KRAVanslutna per produktionsgren i fråga 5 framkom att framförallt nöt- och lammköttsproducenterna har behövt sälja sina KRAV-godkända produkter som konventionella. Produktionsgren Andel Vallodlare 10 % har behövt sälja KRAV-producerat som konventionellt Grönfoderodlare 4 % - - Spannmålsodlare 9 % - - Oljeväxtodlare 24 % - - Proteingrödeodlare 5 % - - Potatisodlare 29 % - - Grönsaksodlare 22 % - - Frukt/bärodlare 6 % - - Mjölkproducenter 15 % - - Nötköttsproducenter 51 % - - Lammköttsproducenter: 43 % - - Ekonomi Hur har lantbruksföretagens sammantagna ekonomi förändrats sedan övergången till ekologisk produktion? För närmare 30 procent av de lantbrukare som gått över till ekologisk produktion har ekonomin förbättrats. För cirka 60 procent är ekonomin oförändrad och för de resterande ca 10 procenten har ekonomin blivit sämre. Denna fördelning gäller i stort sett även vid uppdelning på riksområden och odlingsinriktning. Det finns dock en tendens till att lantbrukarna i norra Sverige inte i samma utsträckning som sina sydligare kollegor har fått förbättrad ekonomi efter övergång till ekologisk odling. Tendenser till skillnader syns även avseende odlingsinriktning, där det bland spannmålsodlarna är fler som har fått förbättrad ekonomi än kollegorna med andra odlingsinriktningar. 2 Det totala antalet lantbrukare som enligt denna enkät är KRAV-anslutna, är något lägre än totala antalet i KRAV:s register.

7 Procent Förändring av ekonomin sedan övergång till ekologisk produktion Bättre Oförändrad Sämre Förändring av ekonomin Intäktsförändringar i samband med övergången till ekologisk produktion Det intäktsförändringar som frågades om var: Produktpriser Total intäkt för produktförsäljning EU:s arealersättning EU-stöd för ekologisk produktion Övergången till ekologisk produktion innebar att produktpriserna var oförändrade för närmare 60 procent av de lantbrukare som sökt miljöstöd för ekologisk produktion. Närmare 30 procent angav att produktpriserna medförde intäktsökningar, medan endast resterande dryga 10 procent angav att produktpriserna medförde intäktsminskningar. Även avseende total intäkt för produktförsäljning svarade närmare 60 procent att intäkterna var oförändrade. Här kan man dock se en viss förskjutning av antalet svar från svarsalternativet Stor intäktsökning till Stor intäktsminskning. De flesta lantbrukare angav att de fått en liten intäktsökning avseende EU:s arealersättning respektive EU-stöd för ekologisk produktion. Kostnadsförändringar i samband med övergången till ekologisk produktion Här var frågan vilka kostnader som förändrades mest i och med övergången till ekologisk produktion. Nio typer av kostnader för växtodling (inklusive trädgårdsodling/växthusodling) respektive sju typer av kostnader för djurproduktion var förtryckta på blanketten. För de flesta lantbrukarna har övergången till ekologisk produktion inneburit oförändrade kostnader för de kostnadsposter som presenterades. Förändring av kostnader i samband med övergång till ekologisk växtodling Växtodling Förändring av kostnaderna Utsäde, förökningsmaterial Ökade Växtnäring, gödsling Oförändrade/minskade Drivmedel, smörjmedel Oförändrade/ökade Ogräsbekämpning Oförändrade/minskade Maskiner Oförändrade/minskade Transport Oförändrade Torkning Oförändrade Försäljningskostnader Oförändrade

8 Arbetsåtgång Oförändrade/ökade Generellt kan en tendens till kostnadsökning ses för de kostnadsposter som efterfrågades för övergången till ekologisk djurproduktion. Dock skiljer det sig vad gällde veterinärkostnader. De flesta svarade även här oförändrade kostnader, men drygt 20 procent hade en kostnadsminskning och endast knappt 10 procent hade en ökad veterinärkostnad. Förändring av kostnader i samband med övergång till ekologisk djurproduktion Djurproduktion Förändring av kostnader Inköp av djur Oförändrade/ökade Grovfoder Oförändrade/ökade Bete Oförändrade/ökade Fodersäd/kraftfoder Oförändrade/ökade Veterinärkostnader Oförändrade/minskade Arbetsåtgång Oförändrade/ökade Ombyggnad Oförändrade/ökade Ekologisk produktion - framtidsfrågor Framtidsplaner för den egna ekologiska produktionen Vad gällde framtidsplanerna för den egna ekologiska produktionen avsåg de flesta (60 %) att fortsätta i nuvarande omfattning. Ungefär lika många avsåg att expandera som de som avsåg att minska produktionen (13 % vardera). De som svarat att de avsåg att expandera kraftigt odlade företrädesvis vall och spannmål, samt hörde hemma i södra/mellersta Sverige. Norra Sverige samt odlingsinriktningen grönsaker har mycket få (dubbelprickade) svaranden för detta svarsalternativ. Däremot återfanns både norra Sverige och grönsaksodlare bland dem som svarat att de kommer att sluta med ekologisk produktion, tillsammans med odlare från södra Sverige och odlingsinriktningarna spannmål och vall. Mer än ett alternativ kunde anges på denna fråga. Allmänna framtidsutsikter för ekologisk produktion i landet Lantbrukarna ombads att tänka på den närmaste 5-årsperioden och uttala sig om vad de trodde om framtiden för ekologisk produktion i Sverige. De flesta trodde på att den ekologiska produktionen i Sverige kommer att expandera något.

9 Procent Framtiden för ekologisk produktion i Sverige Expandera kraftigt Expandera något Fortsätta i nuvarande omfattning Minska något Minska kraftigt Ingen åsikt De som svarat att de tror på en kraftig expansion odlade företrädesvis vall och spannmål, samt hörde hemma i södra/mellersta Sverige. Som en sammanfattning av de båda frågorna ovan om framtidsplaner/- utsikter kan sägas att lantbrukarna såg mer positivt på de allmänna framtidsutsikterna för svenskt ekologiskt lantbruk än på det egna företagets expansionsutsikter.

10 Eventuella hinder för fortsatt utveckling av ekologisk produktion på det egna lantbruket Denna fråga finns inte i tabellbilagan då det är en fråga med så kallat öppet svar där lantbrukaren själv får skriva med egna ord. Totalt 515 svarade och deras svar kan grupperas enligt nedanstående. Majoriteten av svaren hör till de tre första svarsgrupperna. Ekonomi/lönsamhet Arealen/lantbruket för litet, stora investeringar Ålder/hälsa/arbetskraft Byråkrati/regelverk/administration Vet ej/ej aktuellt/inga hinder Dålig avsättning/låg efterfrågan/transportproblem EU-stödsförändringar Brist på utsäde/gödsel Brist på tid Ogräsproblem Diverse Vad skulle förändras för att du skulle ansluta dig till KRAV Denna fråga finns inte i tabellbilagan då det är en fråga med så kallat öppet svar. Totalt 325 lantbrukare svarade på denna fråga. Svaren kan grupperas i nedanstående grupper, där majoriteten av svaren hör till de tre första svarsgrupperna. Vad skulle förändras för att du skulle ansluta dig till KRAV? Ekonomi/lägre avgifter/högre priser Byråkrati/regelverk/administration Vet ej/ej aktuellt Arealen behöver vara större Ökad efterfrågan Ändrad produktionsinriktning Diverse

11 Tabellförteckning BILAGA 1 Tabell Tabell 1 Tabell 2 Tabell 3 Tabell 4 Tabell 5 Tabell 6a Tabell 6b Tabell 7 Tabell 8 Tabell 9 Tabell 10 Tabell 11 Rubrik Vilka är dina motiv för att bedriva ekologisk produktion? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Hur skaffade du dig kunskap om ekologiska produktionsmetoder inför och efter övergången till ekologisk produktion. Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Hur har nedanstående faktorer förändrats vid övergången till ekologisk produktion på ditt lantbruk? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Vad anser du om nuläget? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall Markera vilken eller vilka av nedanstående metoder som förekom på ditt lantbruk Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Hur säljer du dina produkter? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Har du behövt sälja dina KRAV-godkända Produkter som konventionella? Skattningar i procent med 95-procentiga konfidensintervall. Hur har ditt företags sammantagna ekonomi förändrats sedan övergången till ekologisk produktion? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall Intäktsförändringar. Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Kostnadsförändringar. Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Vilka är dina egna framtidsplaner för den ekologiska produktionen som du bedriver? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Vad tror du allmänt om framtiden för ekologisk produktion i landet? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall.

12 Tabell 1 Vilka är dina motiv för att bedriva ekologisk produktion? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Totalt Region Södra/mel. Södra/mellersta Norra Grönsaker Spannmål Vall Övrigt Sveriges Sveriges skogs- Sverige slättbygder o. dalbygder Mer än ett alternativ kan anges Efterfrågan från konsumenter ± ± ± ± ± ± ± Vill göra en miljöinsats ± ± ± ± ± ± ± ± 126 Bibehålla öppet landskap ± ± ± ± ± ± ± ± 119 och biologisk mångfald Personlig övertygelse ± ± ± ± ± ± ± ± 117 Ekonomiska överväganden ± ± ± ± ± ± ± ± 105 Den egna arbetsmiljön ± ± ± ± ± ± ± ± 104 Djurhälsa och djurskydd ± ± ± ± ± ± ± ± 115 Intressant och stimulerande, ± ± ± ± ± ± ± ± 93 en utmaning Annat motiv 758 ± ± ± ± ± ± ± ± 61

13 Tabell 2 Hur skaffade du dig kunskap om ekologiska produktionsmetoder inför och efter övergången till ekologisk produktion? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Totalt Region Södra/mel. Södra/mellersta Norra Grönsaker Spannmål Vall Övrigt Sveriges Sveriges skogs- Sverige slättbygd o. dalbygder Mer än ett alternativ kan anges Har inte skaffat någon särskild kunskap ± ± ± ± ± ± ± ± 117 Kurser, seminarier och möten ± ± ± ± ± ± ± ± 114 Tidningar, tidskrifter och nyhetsblad ± ± ± ± ± ± ± ± 124 Forskningsrapporter och böcker ± ± ± ± ± ± ± ± 95 Individuell kontakt med expert och rådgivare ± ± ± ± ± ± ± ± 93 Andra ekologiska lantbrukare ± ± ± ± ± ± ± ± 96 Internet 517 ± ± ± ± ± ± Annat ± ± ± ± ± ± ± ± 81

14 Tabell 3 Hur har nedanstående faktorer förändrats vid övergången till ekologisk produktion på ditt lantbruk? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Ökat Oförändrat Minskat Ej aktuellt Produktion av stallgödsel Totalt ± ± ± ± 528 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 520 ± ± ± ± 294 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 687 ± ± ± ± 367 Norra Sverige 422 ± ± ± ± 239 Grönsaker 51 ± ± ± 28 Spannmål 555 ± ± ± ± 269 Vall 958 ± ± ± ± 435 Övrigt 65 ± ± ± ± 126 Vårspridning av stallgödsel Totalt ± ± ± ± 587 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 306 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± 423 Norra Sverige 490 ± ± ± ± 270 Grönsaker 184 ± ± ± 25 Spannmål ± ± ± ± 259 Vall ± ± ± ± 510 Övrigt 199 ± ± ± ± 130 Odling av fånggrödor Totalt ± ± ± ± 745 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 348 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± 543 Norra Sverige 312 ± ± ± ± 375 Grönsaker 191 ± ± ± 26 Spannmål ± ± ± ± 315 Vall 836 ± ± ± ± 662 Övrigt 52 ± ± ± 140 Odling av gröngödslingsgrödor Totalt ± ± ± ± 745 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± 334 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± 556 Norra Sverige 663 ± ± ± 371 Grönsaker 263 ± ± ± 24 Spannmål ± ± ± ± 300 Vall ± ± ± ± 668 Övrigt 96 ± ± ± 140

15 Tabell 3 forts. Hur har nedanstående faktorer förändrats vid övergången till ekologisk produktion på ditt lantbruk? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Ökat Oförändrat Minskat Ej aktuellt Antal djur per hektar (djurtäthet) Totalt ± ± ± ± 525 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 454 ± ± ± ± 279 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 401 ± ± ± ± 348 Norra Sverige 220 ± ± ± ± 277 Grönsaker 39 ± ± ± ± 28 Vall 454 ± ± ± ± 268 Spannmål 557 ± ± ± ± 433 Övrigt ± ± ± 124 Öppet landskap Totalt ± ± ± ± 313 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 140 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± 247 Norra Sverige ± ± ± 131 Grönsaker 132 ± ± ± 22 Vall ± ± ± 136 Spannmål ± ± ± ± 275 Övrigt 201 ± ± ± 55 Förekomst av biologisk mångfald Totalt ± ± ± 424 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± 205 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± 315 Norra Sverige ± ± ± 195 Grönsaker 271 ± ± ± 20 Vall ± ± ± 161 Spannmål ± ± ± 383 Övrigt 328 ± ± ± 79

16 Tabell 4 Vad anser du om nuläget? Ange om du håller med om följande påståenden Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall Håller med helt delvis varken/eller tveksam inte alls Får avsättning för allt jag producerar som ekologiska produkter Totalt ± ± ± ± ± 494 Region Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 242 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± ± 368 Norra Sverige ± ± ± ± ± 223 Grönsaker 269 ± ± ± ± 12 Spannmål ± ± ± ± ± 212 Vall ± ± ± ± ± 439 Övrigt 222 ± ± ± ± ± 77 Skulle producera mer om avsättningen för ekologiska produkter var säkrare Totalt ± ± ± ± ± 492 Region Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 229 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 862 ± ± ± ± ± 342 Norra Sverige 498 ± ± ± ± ± 269 Grönsaker 120 ± ± ± ± ± 18 Spannmål ± ± ± ± ± 216 Vall ± ± ± ± ± 433 Övrigt 114 ± ± ± ± ± 87 Det är besvärligt att hitta avsättning för ekologiska produkter Totalt ± ± ± ± ± 618 Region Södra/mellersta Sveriges slättbygd 571 ± ± ± ± ± 285 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 407 ± ± ± ± ± 465 Norra Sverige 205 ± ± ± ± ± 290 Grönsaker 37 ± ± ± ± ± 45 Spannmål 634 ± ± ± ± ± 245 Vall 444 ± ± ± ± ± 562 Övrigt 68 ± ± ± ± ± 67

17 Tabell 4 forts. Vad anser du om nuläget? Ange om du håller med om följande påståenden Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall Håller med helt delvis varken/eller tveksam inte alls Det är ekonomiskt mer riskabelt att producera ekologiska produkter än konventionellt Totalt ± ± ± ± ± 521 Region Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 196 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 950 ± ± ± ± ± 422 Norra Sverige 648 ± ± ± ± ± 234 Grönsaker 212 ± ± ± ± ± 16 Spannmål ± ± ± ± ± 191 Vall ± ± ± ± ± 482 Övrigt 184 ± ± ± ± ± 55 Fler aktörer borde marknadsföra ekologiska produkter Totalt ± ± ± ± ± 279 Region Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 113 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± ± 221 Norra Sverige ± ± ± ± ± 128 Grönsaker 308 ± ± ± Spannmål ± ± ± ± ± 84 Vall ± ± ± ± ± 266 Övrigt 506 ± ± ± ± 86..

18 Tabell 5 Markera vilken eller vilka av nedstående metoder som förekom på ditt lantbruk 2002 Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. EU-stöd för EU-stöd EU-stöd Konven- ekologisk för ekologisk för ekologisk tionell produktion, produktion, produktion, produktion Mer än ett alternativ kan anges KRAV ansluten KRAV karens inte KRAV ansluten Växtodling Vall Totalt ± ± ± ± 351 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 183 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± 235 Norra Sverige 446 ± ± ± 185 Grönsaker 290 ± ± ± 14 Spannmål ± ± ± ± 174 Vall ± ± ± ± 300 Övrigt 116 ± ± ± ± 52 Grönfoder Totalt ± ± ± ± 241 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 715 ± ± ± 98 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 739 ± ± ± 194 Norra Sverige 201 ± ± ± 105 Grönsaker 91 ± ± 9.. Spannmål ± ± ± ± 123 Vall 507 ± ± ± 205 Övrigt ± 92.. Spannmål Totalt ± ± ± ± 332 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 219 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 966 ± ± ± ± 215 Norra Sverige 302 ± ± ± 127 Grönsaker 234 ± ± ± 17 Spannmål ± ± ± ± 186 Vall 281 ± ± ± 264 Övrigt 57 ± ± 76 Oljeväxter Totalt 143 ± ± ± ± 107 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 104 ± ± ± 103 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 38 ± ± Norra Sverige Grönsaker Spannmål 126 ± ± ± 76 Vall ± ± 75 Övrigt

19 Tabell 5 Markera vilken eller vilka av nedstående metoder som förekom på ditt lantbruk 2002 forts. Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. EU-stöd för EU-stöd EU-stöd Konven- ekologisk för ekologisk för ekologisk tionell produktion, produktion, produktion, produktion Mer än ett alternativ kan anges KRAV ansluten KRAV karens inte KRAV ansluten Proteingrödor Totalt 733 ± ± ± ± 69 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 492 ± ± ± ± 58 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 205 ± ± ± 41.. Norra Sverige 36 ± Grönsaker 54 ± Spannmål 657 ± ± ± ± 55 Vall Övrigt Potatis Totalt 549 ± ± ± ± 119 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 188 ± ± ± 79 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 220 ± ± ± Norra Sverige 142 ± ± ± 79 Grönsaker 192 ± Spannmål 239 ± ± ± 78 Vall 118 ± ± ± ± 89 Övrigt Sockerbetor Totalt 125 ± ± 97 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 123 ± ± 97 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker Spannmål 94 ± ± 60 Vall ± 75 Övrigt Energigrödor Totalt 121 ± ± 53 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 105 ± ± 53 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker Spannmål 97 ± ± 52 Vall Övrigt

20 Tabell 5 forts. Markera vilken eller vilka av nedstående metoder som förekom på ditt lantbruk Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. EU-stöd för EU-stöd EU-stöd Konven- ekologisk för ekologisk för ekologisk tionell produktion, produktion, produktion, produktion Mer än ett alternativ kan anges KRAV ansluten KRAV karens inte KRAV ansluten Utsädesodling Totalt 272 ± ± ± 66 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 204 ± ± 66 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 49 ± Norra Sverige ± 68.. Grönsaker Spannmål 254 ± ± 51 Vall Övrigt Trädgårdsodling Frilandsodling,grönsaker Totalt 400 ± ± ± ± 80 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 261 ± ± ± 80 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 109 ± ± ± Norra Sverige ± 85.. Grönsaker 306 ± ± 11.. Spannmål 94 ± Vall.. 56 ± ± Övrigt Frilandsodling, frukt/bär Totalt 168 ± ± Södra/mellersta Sveriges slättbygd 82 ± ± 53.. Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 44 ± ± Norra Sverige 42 ± Grönsaker 106 ± ± 16.. Spannmål Vall ± Övrigt Växthusodling >10 m2 Totalt 157 ± Södra/mellersta Sveriges slättbygd 85 ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 67 ± Norra Sverige Grönsaker 95 ± Spannmål 62 ± Vall Övrigt

21 Tabell 5 forts. Markera vilken eller vilka av nedstående metoder som förekom på ditt lantbruk Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. EU-stöd för EU-stöd EU-stöd Konvenekologisk för ekologisk för ekologisk tionell produktion, produktion, produktion, produktion Mer än ett alternativ kan anges KRAV ansluten KRAV karens inte KRAV ansluten Djurhållning Mjölk Totalt 456 ± ± ± 264 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 182 ± ± 86 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 186 ± ± ± 186 Norra Sverige 89 ± ± ± 165 Grönsaker Spannmål 389 ± ± ± 146 Vall ± ± 211 Övrigt ± 62 Nötkött Totalt ± ± ± ± 391 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 721 ± ± ± ± 190 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 729 ± ± ± 287 Norra Sverige 172 ± ± ± 188 Grönsaker 81 ± ± ± 11 Spannmål ± ± ± ± 187 Vall 396 ± ± ± ± 332 Övrigt 39 ± ± ± 85 Svinkött Totalt 124 ± ± 159 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 42 ± ± 90 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 80 ± ± 116 Norra Sverige Grönsaker Spannmål 111 ± ± 84 Vall ± 135 Övrigt Fjäderfäkött Totalt Södra/mellersta Sveriges slättbygd Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker Spannmål Vall, Övrigt

22 Tabell 5 forts. Markera vilken eller vilka av nedstående metoder som förekom på ditt lantbruk Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. EU-stöd för EU-stöd EU-stöd Konvenekologisk för ekologisk för ekologisk tionell produktion, produktion, produktion, produktion Mer än ett alternativ kan anges KRAV ansluten KRAV karens inte KRAV ansluten Ägg Totalt 119 ± ± ± 100 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± 64 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 112 ± ± Norra Sverige ± ± 71 Grönsaker Spannmål 47 ± ± ± 74 Vall 56 ± ± ± 71 Övrigt Lammkött Totalt 600 ± ± ± 277 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 246 ± ± ± 50 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 351 ± ± ± 260 Norra Sverige ± ± 78 Grönsaker 34 ± ± 10.. Spannmål 239 ± ± ± 81 Vall 305 ± ± ± 262 Övrigt ± 74..

23 Tabell 6a Hur säljs dina produkter? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Till Direkt till Direkt till Till andra Hemmaproducent- butik, skola, konsument lantbruks- förbrukning, eller förädlings- restaurang, på gård, företag, ingen Mer än ett alternativ kan anges företag etc. etc. Marknad etc. Grannar etc. försäljning Växtodling Vall Totalt 385 ± ± ± ± 642 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 219 ± ± ± ± 312 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 105 ± ± ± ± 461 Norra Sverige 61 ± ± ± ± 326 Grönsaker ± ± 46 Spannmål 127 ± ± ± ± 280 Vall 206 ± ± ± ± 566 Övrigt 39 ± ± ± ± 125 Grönfoder Totalt 66 ± ± ± ± 591 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 66 ± ± ± 254 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± 447 Norra Sverige ± ± ± 292 Grönsaker ± 18 Spannmål ± ± 274 Vall ± ± ± 517 Övrigt ± ± 78 Spannmål Totalt ± ± ± ± 593 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 243 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 665 ± ± ± ± 469 Norra Sverige 82 ± ± ± ± 269 Grönsaker 132 ± ± ± 21 Spannmål ± ± ± ± 298 Vall 397 ± ± ± 507 Övrigt 39 ± ± ± 69

24 Tabell 6a Hur säljs dina produkter? forts. Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Till Direkt till Direkt till Till andra Hemma- producent- butik, skola, konsument lantbruks- förbrukning, eller för- restaurang, på gård, företag, ingen Mer än ett alternativ kan anges ädlingsföre- etc. marknad, grannar, försäljning tag etc. etc. etc. Oljeväxter Totalt 228 ± ± 52 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 194 ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker Spannmål 191 ± ± 52 Vall Övrigt Proteingrödor Totalt 504 ± ± ± 129 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 372 ± ± ± 101 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 132 ± ± 74 Norra Sverige Grönsaker Spannmål 478 ± ± ± 121 Vall Övrigt Potatis Totalt 178 ± ± ± ± ± 292 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 96 ± ± ± ± ± 89 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 78 ± ± ± ± ± 223 Norra Sverige.. 55 ± ± ± 167 Grönsaker 63 ± ± ± ± 13 Spannmål.. 73 ± ± ± ± 118 Vall 83 ± ± ± ± 260 Övrigt ± 61

25 Tabell 6a forts. Hur säljs dina produkter? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Till Direkt till Direkt till Till andra Hemmaproducent- butik, skola, konsument lantbruks- förbrukning, eller för- restaurang, på gård, företag, ingen Mer än ett alternativ kan anges ädlingsföre- etc. marknad, grannar, försäljning tag etc. etc. etc. Sockerbetor Totalt 165 ± Södra/mellersta Sveriges slättbygd 164 ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker 44 ± Spannmål 94 ± Vall Övrigt Energigrödor Totalt 70 ± ± 50 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 70 ± ± 50 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker Spannmål 67 ± Vall Övrigt Utsädesodling Totalt 245 ± ± 74 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 197 ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 47 ± Norra Sverige ± 50 Grönsaker Spannmål 230 ± ± 73 Vall Övrigt

26 Tabell 6a Hur säljs dina produkter? forts. Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Till Direkt till Direkt till Till andra Hemmaproducent- butik, skola, konsument lantbruks- förbrukning, eller för- restaurang, på gård, företag, ingen Mer än ett alternativ kan anges ädlingsföre- etc. marknad, grannar, försäljning tag etc. etc. etc. Trädgårdsodling Frilandsodling, grönsaker Totalt 248 ± ± ± ± 156 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 162 ± ± ± ± 59 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 81 ± ± ± ± 112 Norra Sverige ± ± 90 Grönsaker 147 ± ± ± Spannmål ± ± 60 Vall 84 ± ± ± 137 Övrigt Frilandsodling, frukt/bär Totalt 87 ± ± ± ± 121 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 41 ± ± ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± 112 Norra Sverige 39 ± Grönsaker 40 ± ± ± ± 12 Spannmål ± 53 Vall ± 108 Övrigt Växthusodling>10m2 Totalt.. 76 ± ± ± ± 108 Södra/mellersta Sveriges slättbygd.. 38 ± ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± 108 Norra Sverige Grönsaker.. 45 ± ± Spannmål ± Vall ± 108 Övrigt

27 Tabell 6a forts. Hur säljs dina produkter? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Till Direkt till Direkt till Till andra Hemmaproducent- butik, skola, konsument lantbruks- förbrukning, eller för- restaurang, på gård, företag, ingen Mer än ett alternativ kan anges ädlingsföre- etc. marknad, grannar, försäljning tag etc. etc. etc. Djurhållning Mjölk Totalt ± ± 54 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 330 ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 405 ± ± 42 Norra Sverige 442 ± Grönsaker Spannmål 835 ± ± 54 Vall 257 ± Övrigt 52 ± Nötkött Totalt ± ± ± ± ± 212 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 110 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± 126 Norra Sverige ± ± ± ± 130 Grönsaker 126 ± Spannmål ± ± ± ± 106 Vall ± ± ± ± ± 184 Övrigt 209 ± ± 56.. Svinkött Totalt 212 ± ± Södra/mellersta Sveriges slättbygd 76 ± Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 136 ± Norra Sverige Grönsaker Spannmål 142 ± Vall 56 ± Övrigt

28 Tabell 6a forts. Hur säljs dina produkter? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Till Direkt till Direkt till Till andra Hemmaproducent- butik, skola, konsument lantbruks- förbrukning, eller för- restaurang, på gård, företag, ingen Mer än ett alternativ kan anges ädlingsföre- etc. marknad, grannar, försäljning tag etc. etc. etc. Fjäderfäkött Totalt Södra/mellersta Sveriges slättbygd Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd Norra Sverige Grönsaker Spannmål Vall Övrigt Ägg Totalt.. 51 ± ± ± ± 201 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± 49 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd.. 51 ± ± 155 Norra Sverige ± 119 Grönsaker Spannmål.. 47 ± ± ± ± 77 Vall ± 187 Övrigt Lammkött Totalt ± ± ± ± 271 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 540 ± ± ± ± 75 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 951 ± ± ± ± 189 Norra Sverige 283 ± ± ± ± 178 Grönsaker 46 ± Spannmål 437 ± ± ± ± 85 Vall ± ± ± ± 253 Övrigt 90 ± ± 45

29 Tabell 6b Har du behövt sälja dina KRAV-godkända produkter som konventionella? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. JA Gäller endast de som är KRAV-anslutna Totalt ± 309 Växtodling Vall 354 ± 178 Grönfoder 65 ± 73 Spannmål 272 ± 120 Oljeväxter 34 ± 42 Proteingrödor 34 ± 43 Potatis 159 ± 137 Sockerbetor.. Energigrödor.. Utsädesodling.. Trädgårdsodling Frilandsodling, grönsaker 89 ± 109 Frilandsodling, frukt/bär 87 ± 112 Växthusodling > 10 m2.. Djurhållning Mjölk 69 ± 62 Nötkött 832 ± 249 Svinkött.. Fjäderfäkött.. Ägg.. Lammkött 260 ± 182

30 Tabell 7 Hur har ditt företags sammantagna ekonomi förändrats sedan övergången till ekologisk produktion? Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Ekonomin har Ekonomin är Ekonomin har blivit bättre oförändrad blivit sämre Totalt ± ± ± 393 n Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± 209 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± 274 Norra Sverige 756 ± ± ± 192 Grönsaker 162 ± ± ± 17 Spannmål ± ± ± 195 Vall ± ± ± 330 Övrigt 92 ± ± ± 85

31 Tabell 8 Intäktsförändringar Ange om övergången innebar en ökning eller minskning av intäkterna Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Övergången innebar Stor Liten Oförändrade Liten Stor Typ av intäkt intäkts- intäkts- intäkter intäkts- intäktsökning ökning minskning minskning Produktpriser Totalt 784 ± ± ± ± ± 233 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 541 ± ± ± ± ± 106 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 187 ± ± ± ± ± 172 Norra Sverige 56 ± ± ± ± ± 121 Grönsaker 83 ± ± ± Spannmål 580 ± ± ± ± ± 132 Vall 120 ± ± ± ± ± 187 Övrigt ± ± ± 85.. Total intäkt för försäljning Totalt 363 ± ± ± ± ± 373 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 194 ± ± ± ± ± 213 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 146 ± ± ± ± ± 272 Norra Sverige ± ± ± ± 145 Grönsaker 45 ± ± ± ± ± 16 Vall 233 ± ± ± ± ± 205 Spannmål 85 ± ± ± ± ± 303 Övrigt ± ± ± ± 73 EU:s arealersättning Totalt ± ± ± ± ± 205 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 445 ± ± ± ± ± 129 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 948 ± ± ± ± ± 152 Norra Sverige 341 ± ± ± ± Grönsaker 72 ± ± ± ± 19.. Vall 629 ± ± ± ± ± 96 Spannmål 962 ± ± ± ± ± 178 Övrigt 71 ± ± ± EU-stöd för ekologisk produktion Totalt ± ± ± ± ± 146 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 101 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± ± ± 52 Norra Sverige 603 ± ± ± ± ± 95 Grönsaker 212 ± ± ± Vall ± ± ± ± ± 73 Spannmål ± ± ± ± ± 120 Övrigt 159 ± ± ± ± 56..

32 Tabell 9 Kostnadsförändringar Ange om övergången innebar en ökning eller minskning av kostnaderna Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Övergången innebar Stor Liten Oförändrade Liten Stor Typ av kostnad kostnads- kostnads- kostnader kostnads- kostnadsökning ökning minskning minskning Växtodling, inklusive trädgårdsodling Utsäde, förökningsmaterial Totalt ± ± ± ± ± 149 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± ± 145 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd ± ± ± Norra Sverige 741 ± ± ± ± 54.. Grönsaker 168 ± ± ± Spannmål ± ± ± ± 85.. Vall ± ± ± ± 116 Övrigt 51 ± ± ± ± 80 Växtnäring, gödsling Totalt ± ± ± ± ± 710 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 385 ± ± ± ± ± 381 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 442 ± ± ± ± ± 539 Norra Sverige 192 ± ± ± ± ± 263 Grönsaker 76 ± ± ± ± ± 63 Spannmål 431 ± ± ± ± ± 322 Vall 475 ± ± ± ± ± 615 Övrigt 38 ± ± ± ± ± 151 Drivmedel, smörjmedel Totalt ± ± ± ± ± 197 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 400 ± ± ± ± ± 161 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 643 ± ± ± ± Norra Sverige 436 ± ± ± ± ± 113 Grönsaker 63 ± ± ± Spannmål 613 ± ± ± ± Vall 701 ± ± ± ± ± 180 Övrigt 102 ± ± ± Ogräsbekämpning Totalt ± ± ± ± ± 678 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 419 ± ± ± ± ± 371 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 501 ± ± ± ± ± 500 Norra Sverige 291 ± ± ± ± ± 268 Grönsaker 113 ± ± ± ± ± 52 Spannmål 477 ± ± ± ± ± 298 Vall 621 ± ± ± ± ± 598 Övrigt ± ± ± ± 107

33 Tabell 9 forts. Kostnadsförändringar Ange om övergången innebar en ökning eller minskning av kostnaderna Skattningar med 95-procentiga konfidensintervall. Övergången innebar Stor Liten Oförändrade Liten Stor Typ av kostnad kostnads- kostnads- kostnader kostnads- kostnads- ökning ökning minskning minskning Maskiner Totalt ± ± ± ± ± 140 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 186 ± ± ± ± ± 126 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 515 ± ± ± ± Norra Sverige 374 ± ± ± ± Grönsaker 38 ± ± ± Spannmål 251 ± ± ± ± ± 84 Vall 786 ± ± ± ± ± 90 Övrigt ± ± ± 66 Transport Totalt 709 ± ± ± ± ± 239 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 129 ± ± ± ± ± 163 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 378 ± ± ± ± ± 167 Norra Sverige 202 ± ± ± ± Grönsaker 28 ± ± ± ± 23.. Spannmål 282 ± ± ± ± ± 104 Vall 399 ± ± ± ± ± 192 Övrigt.. 65 ± ± ± 97 Torkning Totalt 289 ± ± ± ± ± 301 Södra/mellersta Sveriges slättbygd ± ± ± ± 214 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 140 ± ± ± ± ± 196 Norra Sverige 125 ± ± ± ± 80 Grönsaker.. 53 ± ± ± 23.. Spannmål 117 ± ± ± ± ± 138 Vall 162 ± ± ± ± 244 Övrigt ± ± ± 110 Försäljningskostnader Totalt 182 ± ± ± ± ± 115 Södra/mellersta Sveriges slättbygd 53 ± ± ± ± ± 100 Södra/mel. Sveriges skogs- o. dalbygd 121 ± ± ± ± Norra Sverige ± ± Grönsaker 44 ± ± ± Spannmål ± ± ± ± 89 Vall 117 ± ± ± ± Övrigt.. 38 ± ± ± 73

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 157 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

Är Sverige konkurrenskraftigt inom eko? -helikopterperspektivet. Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult

Är Sverige konkurrenskraftigt inom eko? -helikopterperspektivet. Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult Är Sverige konkurrenskraftigt inom eko? -helikopterperspektivet Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult www.lovanggruppen.se Lovanggruppen Lovang Lantbrukskonsult AB Startades 1981 av Torbjörn Lovang Ulrik

Läs mer

Omläggning till ekologisk svinproduktion

Omläggning till ekologisk svinproduktion Omläggning till ekologisk svinproduktion Ingela Löfquist HS Kristianstad Tel 0708-945351 www.hush.se/l Vilka mål finns inom ekologisk svinproduktion *Växtodling och djurhållning i harmoni, integrerad produktion.

Läs mer

Ekologisk produktion i Sverige ideologi och marknad

Ekologisk produktion i Sverige ideologi och marknad Ekologisk produktion i Sverige ideologi och marknad 20 januari 2016 Maria Dirke Punkter Ekologiska Lantbrukarna Ekologisk produktion i Sverige Jordbrukspolitik, landsbygdsprogram Mål? Marknad eko Ekonomi

Läs mer

REGIONSIFFROR 19 MARS 2015

REGIONSIFFROR 19 MARS 2015 REGIONSIFFROR 19 MARS 2015 Lantbruksbarometern 2015: Variation mellan regioner Årets barometer visar att synen på lönsamhet, investeringar och finansiering och många andra frågor skiljer sig mellan regionerna.

Läs mer

Miljöutbildning och rådgivning för jordbrukare

Miljöutbildning och rådgivning för jordbrukare Miljöutbildning och rådgivning för jordbrukare Rapport från en statistisk undersökning genomförd våren 2006 Rapport 2006:19 Foto: Mats Pettersson Miljöutbildning och rådgivning för jordbrukare Rapport

Läs mer

Utvärdering av de olika odlingssystemens ekonomi

Utvärdering av de olika odlingssystemens ekonomi Utvärdering av de olika odlingssystemens ekonomi Sara Löfvendahl Hushållningssällskapet Kristianstad Seminarium på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien 22 april 2008 Rapporten: Bakgrund Ekonomisk utvärdering

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökningen om förekomst och skador av vildsvin 2010

Sammanställning av enkätundersökningen om förekomst och skador av vildsvin 2010 Sammanställning av enkätundersökningen om förekomst och skador av vildsvin Eleonore Marcusson Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige Innehållsförteckning Introduktion... 3 Enkätens uppbyggnad... 3 Svarsfrekvens:...

Läs mer

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Var vi befinner oss i Landet Ekologisk mjölkproduktion I Västra Götaland och här ligger

Läs mer

Utvärdering av region Nordvästra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar t.o.m

Utvärdering av region Nordvästra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar t.o.m Utvärdering av region Nordvästra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar t.o.m. 2013. Områdets karaktär Inom detta område, som omfattar Båstads, Klippans, Åstorps Perstorps, Örkelljunga,

Läs mer

En lantbruksutbildning- tre nivåer

En lantbruksutbildning- tre nivåer Översikt av YH-utbildningen till Gårdsmästare/Driftledare Utbildningsanordnare Svalöfs Gymnasium och Önnestads Yrkeshögskola En lantbruksutbildning- tre nivåer GÅRDSMÄSTARE DRIFTLEDARE YRKESUTBILDAD LANTBRUK

Läs mer

Policy Brief Nummer 2014:1

Policy Brief Nummer 2014:1 Policy Brief Nummer 2014:1 Svenska nötköttsproducenter kan minska sina kostnader Den svenska nötköttsproduktionen minskar och lönsamheten är låg. I denna studie undersöker vi hur mycket svenska nötköttsproducenter

Läs mer

Ekologisk produktion

Ekologisk produktion Ekologisk produktion Varför matchar inte utbudet efterfrågan? en kortversion Foto: Johan Ascard Producentpriset för ekologiskt producerade jordbruksprodukter är betydligt högre än för konventionellt producerade

Läs mer

Utvärdering av region Östra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar tom 2013

Utvärdering av region Östra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar tom 2013 kg N-överskott per ha Utvärdering av region Östra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar tom 13 Områdets karaktär Inom detta område, som omfattar Kristianstads och Bromölla kommuner, finns

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion www.jordbruksverket.se/ekoregler www.ifoam.org www.organic-farming.eu ann-marie.dock-gustavsson@jordbruksverket.se niels.andresen@jordbruksverket.se Disposition Regelverket

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Grönsaker

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Grönsaker Jordbruksinformation 7 2009 Reviderad 2017 Starta eko Grönsaker 2 Börja odla ekologiska grönsaker på friland Text: Johan Ascard, Jordbruksverket Foto: Anna-Mia Björkholm omslag t.h., övriga Johan Ascard

Läs mer

Utvärdering av region Sydöstra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar t.o.m. 2013

Utvärdering av region Sydöstra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar t.o.m. 2013 kg N-överskott per ha Utvärdering av region Sydöstra inom Greppa Näringen i Skåne på konventionella gårdar t.o.m. 213 Områdets karaktär Inom detta område, som omfattar Simrishamns, Skurups och Ystads kommuner,

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Utvärdering ekogårdar inom Greppa Näringen i Skåne

Utvärdering ekogårdar inom Greppa Näringen i Skåne Utvärdering ekogårdar inom Greppa Näringen i Fördelning inom länet Det finns 97 ekogårdar i med mer en balans så att det går att titta på eventuella förändringar. Dessa är inte jämnt fördelade över länet.

Läs mer

Seminarium: Nyheter inom Foder

Seminarium: Nyheter inom Foder Sida 1 av 7 Börja med ekologisk produktion? För er som är intresserade av ekologisk produkon är det bra om man börja med a läsa in sig på området. En början är a läsa KRAVs Regler, man kan också hia informaon

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. Växtodling

Jordbruksinformation Starta eko. Växtodling Jordbruksinformation 6 2015 Starta eko Växtodling Strängläggning av en fin rajsvingelfrövall i Dalsland. Börja med ekologisk växtodling Text och foto: Thorsten Rahbek Pedersen, Jordbruksverket Det finns

Läs mer

Artikel 29, Ekologiskt jordbruk. Innehållsförteckning. Övergripande

Artikel 29, Ekologiskt jordbruk. Innehållsförteckning. Övergripande Artikel 29, Ekologiskt jordbruk Innehållsförteckning Artikel 29, Ekologiskt jordbruk... 1 Övergripande... 1 Beskrivning av delåtgärd 11.1, Omställning till ekologisk produktion... 5 Beskrivning av delåtgärd

Läs mer

Det här gäller för träda och vall 2017

Det här gäller för träda och vall 2017 2017-07-18 Det här gäller för träda och vall 2017 Här får du samlad information om träda och om vall. De är grödor som på olika sätt kan påverka flera stöd som du söker. Det här gäller för träda På den

Läs mer

Greppa Näringen. - rådgivning för lantbruk och miljö

Greppa Näringen. - rådgivning för lantbruk och miljö Greppa Näringen - rådgivning för lantbruk och miljö Det här är Greppa Näringen Greppa Näringen är ett kunskapsprojekt som arbetar för att minska lantbrukets miljöpåverkan och samtidigt förbättra lönsamheten

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Lantbruksbarometern Hösten 2014

Lantbruksbarometern Hösten 2014 Lantbruksbarometern Hösten 214 Nästan åtta av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är dålig Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket.

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion Jackis Lannek Avdelningen för djurskydd och hälsa, Jordbruksverket jackis.lannek@jordbruksverket.se www.jordbruksverket.se www.ifoam.org http://ec.europa.eu/agriculture/organic

Läs mer

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult MATERIAL FRAMTAGET AV : Jan Lagerroth LRF Konsult Telefon 0511-345845 Mail: jan.lagerroth@lrfkonsult.se Stefan Nypelius LRF Konsult 0498-206764

Läs mer

REGIONSIFFROR 17 MARS 2016

REGIONSIFFROR 17 MARS 2016 REGIONSIFFROR 17 MARS 2016 Lantbruksbarometern 2016: Variation mellan regioner Årets barometer visar att synen på lönsamhet, investeringar och finansiering och många andra frågor skiljer sig mellan regionerna.

Läs mer

Kompensationsstöd 2015

Kompensationsstöd 2015 Kompensationsstöd 2015 Här finns den information som gällde för kompensationsstödet 2015. Namnet på ersättningen är ändrat till kompensationsstöd. Syftet med kompensationsstödet är att ge ersättning till

Läs mer

Undersökning till företag med dikor/amkor

Undersökning till företag med dikor/amkor STATISTISKA CENTRALBYRÅN Teknisk rapport 2010-05-21 1(46) Rolf Selander, Pär Brundell Undersökning till företag med dikor/amkor Teknisk rapport 1 Inledning 1.1 Bakgrund Jordbruksverket har gett Statistiska

Läs mer

Ekonomi i ekologisk växtodling & mjölkproduktion

Ekonomi i ekologisk växtodling & mjölkproduktion Ekonomi i ekologisk växtodling & mjölkproduktion Omläggningsdag Skövde den 27 jan 2011 Eric Hallqvist, Hushållningssällskapet Skaraborg Växtodling jämförelse av täckningsbidrag mellan konventionell och

Läs mer

Sammanställning rådgivare/handläggare

Sammanställning rådgivare/handläggare Bilaga 3 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning rådgivare/handläggare 1. Vad anser du om att vi har använt demonstrationsgårdar inom projektet Mångfald på slätten? Medelvärde 4,63

Läs mer

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult MATERIAL FRAMTAGET AV : Jan Lagerroth LRF Konsult Telefon 0511-345845 Mail: jan.lagerroth@lrfkonsult.se Stefan Nypelius LRF Konsult 0498-206764

Läs mer

Slutrapport för projektet Eko- något för dig!

Slutrapport för projektet Eko- något för dig! Slutrapport för projektet Eko- något för dig! 1. Vilket projekt redovisar du? Journalnummer 2009-481 Projektnamn: Kompetensutvecklingsprojekt Ekologisk produktion Eko- något för dig Stödmottagare: Länsstyrelsen

Läs mer

Utvärdering av region Mellan inom Greppa Näringen i Skåne tom 2013 på konventionella gårdar

Utvärdering av region Mellan inom Greppa Näringen i Skåne tom 2013 på konventionella gårdar Utvärdering av region Mellan inom Greppa Näringen i Skåne tom 213 på konventionella gårdar Områdets karaktär Inom detta område, som omfattar Sjöbos, Hörbys och Tomelillas kommuner finns en mosaik av olika

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Lantbrukare

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Lantbrukare All rådgivning på ett ställe Vi gör det lättare att vara företagare Lantbrukare Vi hjälper dig att tjäna pengar på ditt lantbruk I snart 100 år har vi på LRF Konsult hjälpt lantbruksföretagare i hela

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

Omläggning till ekologisk grönsaksodling

Omläggning till ekologisk grönsaksodling Ekologisk odling av grönsaker på friland Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Foto: Åsa Rölin Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Text

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

En jämförelse mellan ekologiskt och konventionellt i butik

En jämförelse mellan ekologiskt och konventionellt i butik En jämförelse mellan ekologiskt och konventionellt i butik Om uppgiften HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP 7-9 1:5 INLEDNING Uppgiften inleds med att eleverna får se filmen Lyssna på bonden från Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Hur når vi lantbruksföretagarna?

Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur vill lantbruksföretagarna bli informerade? Hur välkänt är investerings- och startstöd till lantbrukare? www.t.lst.se Publ. nr 2005:6 2 Förord Länsstyrelsen i Örebro

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

RAPPORT - MEDLEMSNYTTA

RAPPORT - MEDLEMSNYTTA RAPPORT - MEDLEMSNYTTA Kund: Ekologiska Lantbrukarna Kontakt: Maria Dirke, Gun Ragnarsson Datum: 9 november, 2012 Anna Ragnarsson Tel: +46 720 70 04 32 anna.ragnarsson@novus.se Om uppdraget BAKGRUND Att

Läs mer

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Christel Cederberg, Institutionen Energi & Miljö, Chalmers Birgit Landquist, Miljö & Uthållig Produktion, SIK

Läs mer

Utvärdering av region Mellan inom Greppa Näringen i Skåne

Utvärdering av region Mellan inom Greppa Näringen i Skåne Utvärdering av region Mellan inom Greppa Näringen i Skåne Områdets karaktär Inom detta område, som omfattar Sjöbos, Hörbys och Tomelillas kommuner finns en mosaik av olika jordar med både baltisk morän

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Sju Gårdars mjölk Journalnummer: 2008-6160 Kontaktperson, (namn,

Läs mer

Genetiskt modifierade grödor regler vid odling i Sverige

Genetiskt modifierade grödor regler vid odling i Sverige Genetiskt modifierade grödor regler vid odling i Sverige Innehåll Du som ska odla en GM-gröda... 4 Informera dina grannar................................. 4 Anmäl din odling till Jordbruksverket.......................

Läs mer

Policy Brief Nummer 2013:4

Policy Brief Nummer 2013:4 Policy Brief Nummer 2013:4 Varför är vissa bönder mer effektiva än andra? I denna studie undersöker vi effektiviteten inom svenskt jordbruk på gårdsnivå. Vi visar hur jordbrukarnas egenskaper och egenskaper

Läs mer

Egen åker (ha) Arrendeåker (ha) Övrig produktionsareal m 2

Egen åker (ha) Arrendeåker (ha) Övrig produktionsareal m 2 EKOPLAN Ändringsdatum avser den tidpunkt då planen senast ändrades eller kompletterades Datum för uppgörande Ändringsdatum Ändringsdatum 1. UPPGIFTER OM GÅRDEN Gårdens namn Ansvarsperson för produktionen

Läs mer

Arbetsprogram för officiell jordbruksstatistik 2018

Arbetsprogram för officiell jordbruksstatistik 2018 1(7) 2018-02-16 Statistikenheten Arbetsprogram för officiell jordbruksstatistik 2018 Jordbruksverket är en av de statistikansvariga myndigheterna i Sverige. Det innebär att vi tar fram officiell statistik

Läs mer

Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk.

Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk. Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk. Erfarenheter från en mindre försöksgård i Uppland. Kristina Belfrage Mats Olsson 5 km Matproduktionen i framtiden Minskad tillgång på areal : konkurrens

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Uppdaterad Eko i Finland 2018

Uppdaterad Eko i Finland 2018 Uppdaterad 2.5.2019. Eko i Finland 2018 Innehåll 2. Innehåll 3. Ekobranschens utveckling 4. Ekogårdar 5. Trädgårdsproduktion 6. Växtproduktion 7. Husdjursgårdar 8. Husdjursproduktion 9. Ekologisk insamling

Läs mer

RIKTGIVANDE STÖDNIVÅER ÅR 2015

RIKTGIVANDE STÖDNIVÅER ÅR 2015 KONVENTIONELL ODLING EU direktstöd Kompensations-ersättning Miljöersättning Sammanlagt Sammanlagt Förgröningsstöd Bidrag för balanserad användning av näringsämnen, 1) ca ca jordbruks- Växtodlings- Husdjurs-

Läs mer

Dagordning 2015-04-29

Dagordning 2015-04-29 Dagordning 2015-04-29 Bakgrund till projektet Presentation av resultaten: energieffektivisering potentialen energinyckeltal utbildning och kalibrering av energikartläggare På gång inom Greppa Näringen

Läs mer

Greppa Näringen. Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne

Greppa Näringen. Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne Greppa Näringen Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne Karlskrona 22 april Vad är Greppa Näringen? Resultat för Blekinge Skyddszoner och fosforläckage Material från Greppa Näringen Allmänt Rådgivningsprojekt

Läs mer

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en biblioteksundersökning bland bibliotekens besökare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

1 000 svenska bönder om konjunkturen

1 000 svenska bönder om konjunkturen REGION Norrbottens län Västerbottens län Jämtlands län 1 000 svenska bönder om konjunkturen REGION Värmlands län V. Götalands län REGION Hallands län Skåne län REGION Västernorrlands län Gävleborgs län

Läs mer

Lönsamheten i ekologisk produktion

Lönsamheten i ekologisk produktion EKOfakta! Lönsamheten i ekologisk produktion Projekt Ökad svensk ekologisk produktion FAKTAKOMPENDIUM 4 AV 4 FAKTAKOMPENDIUM NR. ÖKAD SVENSK PRODUKTION UNDERLAG, TEMA RESEARCH, & TEXTER 1 2 SVERIGE SOM

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

Småföretagen spår ljusa tider

Småföretagen spår ljusa tider Småföretagen spår ljusa tider Undersökning om konjunkturs- och arbetsmarknadstrender bland 2000 små och medelstora företag Innehåller siffror för Örebro 2010-10-06 Innehåll Syfte och metod... 3 Sammanfattning

Läs mer

1 000 svenska bönder om konjunkturen

1 000 svenska bönder om konjunkturen 1 000 svenska bönder om konjunkturen Trots positiv tendens: Majoriteten av 1 procent av lantbrukarna upplever att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Efter tre års negativ trend finns förhoppningar

Läs mer

Analys av kompetensutvecklingen

Analys av kompetensutvecklingen Analys av kompetensutvecklingen inom landsbygdsprogrammet - Fördjupning av rapport 1:3 Efter rådgivning menar cirka procent att de har förändrat sitt arbetssätt oberoende av om det var en konsult eller

Läs mer

Livsmedelsstrategin -regler och villkor

Livsmedelsstrategin -regler och villkor Livsmedelsstrategin -regler och villkor Länsstyrelsen Västra Götalands län Marie Andreasson, Avdelningschef Landsbygdsavdelningen Ingrid Guldbrand, Enhetschef Landsbygdsutveckling Exempel en producent

Läs mer

Kostpolicy. Offentlig gastronomi i Leksands kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Kostpolicy. Offentlig gastronomi i Leksands kommun. Antagen av kommunfullmäktige Kostpolicy Offentlig gastronomi i Leksands kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-12 Innehåll 1. Inledning. 2 1.1 Inledning. 2 1.2 Mål. 2 1.3 Främja goda matvanor 2 1.4 Servera god, vällagad och säker

Läs mer

Ett fossilfritt och klimatsmart lantbruk Hur ser det ut? Hur når vi dit?

Ett fossilfritt och klimatsmart lantbruk Hur ser det ut? Hur når vi dit? Ett fossilfritt och klimatsmart lantbruk Hur ser det ut? Hur når vi dit? Sju Gårdar Mars 2009 Oscar Franzén Ekologiska Lantbrukarna Oscar Franzén Uppsala 16 april 2009 Jordbrukets energianvändning Energianvändning

Läs mer

Ekologisk grönsaksodling

Ekologisk grönsaksodling P7-23Ekologisk odling2009.qxd:1 09-11-05 10.47 Sida 1 Ekologisk odling av grönsaker på friland Ekologisk grönsaksodling mål, omfattning och trender P7-23Ekologisk odling2009.qxd:1 09-11-05 10.47 Sida 2

Läs mer

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 0601, korrigerad version 2007-05-02 Jordbruksföretag och företagare 2005 Agricultural holdings and holders in 2005 I korta drag Jordbruksreformen påverkar statistiken Uppgifterna i detta statistiska

Läs mer

Ekologisk odling i växthus

Ekologisk odling i växthus Ekologisk växtodling Ekologisk odling i växthus Foto: Johan Ascard Innehåll Ekologisk odling i växthus...3 Vad är ekologisk odling?... 3 Ekologisk växthusodling ökar... 4 Efterfrågade produkter... 5 Mer

Läs mer

SAM E-postadress

SAM E-postadress Du ska skicka eller lämna blanketten till SAM 2011 Person-/organisationsnummer Telefonnummer Mobiltelefonnummer Faxnummer Gör din ansökan i SAM Internet i stället - enkelt och snabbt! www.jordbruksverket.se/saminternet

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN LANDSBYGDSUTVECKLINGSPROGRAM

EUROPEISKA UNIONEN LANDSBYGDSUTVECKLINGSPROGRAM EUROPEISKA UNIONEN LANDSBYGDSUTVECKLINGSPROGRAM 2014-2020 LL ÖK 3.5.2018 Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1305/2013 artikel 29 Ekologiskt jordbruk (M11) Överförts pengar från miljöersättning

Läs mer

Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel. Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation

Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel. Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel SYFTE Syftet med denna guide är att underlätta för dig

Läs mer

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Anmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

TID exempel. TID exempel kontoplan. En gård, liten detaljering

TID exempel. TID exempel kontoplan. En gård, liten detaljering TID exempel kontoplan Generellt Detta avsnitt visar olika exempel hur tid redovisningens konto kan vara uppbyggda. Här visas 3 exempel: - Tidredovisning egen gård, lite detaljer - Tidredovisning maskinsamarbete

Läs mer

Kompetensutveckling inom landsbygdsprogrammet

Kompetensutveckling inom landsbygdsprogrammet Kompetensutveckling inom landsbygdsprogrammet - Rapport från en statistisk undersökning genomförd våren 2010 Landsbygdsföretag är mycket nöjda med de utbildningsinsatser de har deltagit i via landsbygdsprogrammet,

Läs mer

Lönsamhetsaspekter inom ekologiskproduktion. Pargas Anders Norrback

Lönsamhetsaspekter inom ekologiskproduktion. Pargas Anders Norrback Lönsamhetsaspekter inom ekologiskproduktion Pargas 21.02.17 Anders Norrback Bakgrund Lönsamhet är ett relativt begrepp som bör sättas i relation till våra förväntningar Riskplacerare förväntar sej förutom

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Startande av gårdsbutik Journalnummer: 2009-2821 Kontaktperson,

Läs mer

Fosfor användning och balanser. Stina Olofsson, Greppa Näringen, Jordbruksverket Linköping

Fosfor användning och balanser. Stina Olofsson, Greppa Näringen, Jordbruksverket Linköping Fosfor användning och balanser Stina Olofsson, Greppa Näringen, Jordbruksverket Linköping 19-01-17 Sverige var tidigt ute med att reglera fosfortillförseln 1983 kom regler om lagring och spridning av stallgödsel

Läs mer

Omställning. av Åsa Rölin

Omställning. av Åsa Rölin LING PÅ D O S K A S N Ö R G EKOLOGISK Omställning av Åsa Rölin FRILAND Omställning - förutsättningar och strategi Text: Åsa Rölin, Hushållningssällskapet, Skaraborg Foto framsida: Elisabeth Ögren En ekologisk

Läs mer

TRÄDA - Varför odlar man inte sin mark

TRÄDA - Varför odlar man inte sin mark RAPPORT 2009-09-15 TRÄDA - Varför odlar man inte sin mark Carina Lindh Energirådgivare LRF KONSULT AB Sammanfattning På uppdrag av LRF har LRF konsult fått i arbete att genomföra ett projekt där målet

Läs mer

Att vara eller inte vara ekobonde

Att vara eller inte vara ekobonde Att vara eller inte vara ekobonde Insikter från projektet: Det svenska lantbrukets omvandling 1990-2040 Camilla Eriksson Fil.dr. i landsbygdsutveckling Sveriges lantbruksuniversitet, SLU Institutionen

Läs mer

Jordbruksinformation 7 2010. Starta eko Växtodling

Jordbruksinformation 7 2010. Starta eko Växtodling Jordbruksinformation 7 2010 Starta eko Växtodling Strängläggning av en fin rajsvingelfrövall i Dalsland. Börja med ekologisk växtodling Text och foto: Thorsten Rahbek Pedersen, Jordbruksverket Det finns

Läs mer

Mindre och bättre energi i svenska växthus

Mindre och bättre energi i svenska växthus kwh/kvm På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-02-11 Mindre och bättre energi i svenska växthus De svenska växthusen använder mindre energi per odlad yta nu än för elva år sedan. De håller

Läs mer

LANTBRUKS BAROMETERN. 1 000 svenska bönder om konjunkturen

LANTBRUKS BAROMETERN. 1 000 svenska bönder om konjunkturen LANTBRUKS BAROMETERN svenska bönder om konjunkturen Sveriges lantbrukare tror på en något mer lönsam framtid Sju av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är ganska eller mycket dålig. Förhoppningen

Läs mer

Ekologiskt jordbruk lönsamt för jordbrukaren?

Ekologiskt jordbruk lönsamt för jordbrukaren? SLI-SKRIFT 2003:5 Ekologiskt jordbruk lönsamt för jordbrukaren? Håkan Rosenqvist Livsmedelsekonomiska institutet KORT OM SLI Livsmedelsekonomiska institutet (SLI) är en analysmyndighet med uppdrag att

Läs mer

Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg

Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg 2011-11-18 Vilka problemområden har vi? Alltid varit rätt att producera så mycket som möjligt

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Lantbrukarens motivation att fortsätta trots allt!

Lantbrukarens motivation att fortsätta trots allt! Lantbrukarens motivation att fortsätta trots allt! Insikter från projektet: Det svenska lantbrukets omvandling 1990-2040 Anders Wästfelt och Camilla Eriksson Camilla Eriksson Fil.dr. i landsbygdsutveckling

Läs mer

Policy Brief Nummer 2013:3

Policy Brief Nummer 2013:3 Policy Brief Nummer 2013:3 Gårdsstödsreformen positiv för sysselsättningen I samband med frikopplingsreformen 2005 blev all jordbruksmark i Sverige berättigat till gårdsstöd. Tidigare var endast vissa

Läs mer

Träff kring andelsjordbruk

Träff kring andelsjordbruk Träff kring andelsjordbruk Ekocentrum 5 mars 2014 Arrangörer: Grön Produktion på Mistra Urban Futures, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Studiefrämjandet Onsdagskvällen den 5 mars höll Grön Produktion på

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Ekologisk grönsaksodling - mål, omfattning och trender

Bibliografiska uppgifter för Ekologisk grönsaksodling - mål, omfattning och trender Bibliografiska uppgifter för Ekologisk grönsaksodling - mål, omfattning och trender Författare Ascard J. Utgivningsår 2008 Tidskrift/serie Ingår i... Utgivare Ekologisk odling av grönsaker på friland.

Läs mer

Lantmännens arbete med en ekostrategi från jord till bord

Lantmännens arbete med en ekostrategi från jord till bord Lantmännens arbete med en ekostrategi från jord till bord 23 Januari Claes Johansson Hållbarhetschef Vår bas är norra Europa Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk,

Läs mer

Svenska lantbrukares erfarenheter av att odla baljväxter

Svenska lantbrukares erfarenheter av att odla baljväxter Svenska lantbrukares erfarenheter av att odla baljväxter förväntningar, möjligheter och utmaningar, SLU, institutionen för biosystem och teknologi, Alnarp Svenska lantbrukares erfarenheter av att odla

Läs mer