Riktlinjer för drift och utveckling av Stenungsund GK:s golfbana

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för drift och utveckling av Stenungsund GK:s golfbana"

Transkript

1 Riktlinjer för drift och utveckling av Stenungsund GK:s golfbana Förutsättningar Vi har idag en golfanläggning, som blivit alltmer uppskattad av både medlemmar och greenfeespelare. Banan, vilken är ritad av Peter Nordvall, är en öppen landskapsbana med hedkaraktär och ligger inom ett område som kräver att landskapsbilden inte bör förändras i alltför hög grad, vilket innebär att hänsyn måste tas till områdets karaktär (framför allt Anråseån, som är klassad som riksintresse). Naturmiljön skall harmoniera med landskapet i övrigt där estetiska värden och biologisk och zoologisk mångfald skall behållas utan att kraven på golfbanan åsidosätts. Banans layout och det öppna landskapet gör att den är utmanande för alla kategorier golfare. Väsentliga förändringar av banans utformning och layout bör föregås av att banarkitekt konsulteras. Målsättning Förvalta och utveckla bana och anläggning så att medlemmar och gäster trivs och känner sig välkomna. Banan skall vara utmanande för alla kategorier av spelare, både låg- och höghandikapparen. Större kraft skall i framtiden läggas på att: 1. höja kvalitén och finishen på banan 2. öka förutsättningarna för träning och utbildning av medlemmarna 3. bygga ut och förbättra övningsområden Anläggningen skall inom den närmaste 5-årsperioden rankas bland de bästa i regionen. Främja möjligheten till snabbare spel. Minst vart 5:e år arrangera större tävlingar av riksintresse.

2 1. TEEs Samtliga hål skall ha grästee, som medger kontinuerligt spel under växtsäsong. Teeytan skall vara tillräckligt stor för att erbjuda alternativa utslag och samtidigt minska slitaget. Tee skall vara utformat så att skötsel kan utföras på ett rationellt sätt. Klipphöjden skall vara samma som på foregreen och på slänterna samma som semiruff. Teeslänterna skall ha en lutning som medger maskinklippning. Tee skall vara plan utan ojämnheter och svackor. Mätpunkten skall vara fast och väl synlig. Angivet mått till mitten på green skall finnas på alla hål. 2. Fairways Fairways skall vara jämna utan håligheter och knölar (för att underlätta klippning) med en tät gräsyta, som hålls så fri som möjligt från ogräs. Ytorna skall vara väl dränerade. Konturklippning skall utföras på ett sådant sätt att den ger en tilltalande upplevelse och ger hålet den svårighetsgrad som är avsedd. Inga bunkrar eller vattenhinder skall finnas inom fairwayklippning utan skall vara belägna inom semiruff. 3. Greener Greenerna skall ha en jämn och tät yta och vara väl dränerade med en god ytavrinning. Dessutom skall de vara så snabba som omständigheterna tillåter. Normalt med ett Stimpvärde på 8-9 med möjlighet att öka det till 9-11 vid vissa tävlingar. Foregreen och krage skall vara täta och jämna och ha en klipphöjd som är densamma som på tee. Kragens bredd skall vara c:a 1 m. Foregreen skall utsträckas till första fairwayspridaren för att möjliggöra chip and run slag. 4. Ruffar Ruffar skall finnas i 3 olika nivåer. Semiruff 1, 2 och helruff. Klipphöjden på semiruffen skall vara c:a mm. Klipphöjd på semi ruff skall vara sådan att man lätt skall hitta bollen men skall ändå utgöra en svårighet vid slag. Helruff skall utgöra inramning till varje hål samt avskärmning mellan olika spelfält. Helruffen bör klippas 1 till 2 gånger per säsong för att banan inte skall se alltför vildvuxen ut och för att begränsa spridningen av ogräs (tistel, brännässlor m.m.) Klippet skall samlas upp och bortföras. Om möjligt skall ruffen tunnas ut. I övrigt skall helruffen skötas på sådant sätt att den naturliga floran inte äventyras. Om möjligt skall det vara klippt ruff från tee 58, 54, 50 resp. 45 och fram till fairway, för att undvika alltför mycket letande. Semiruffen gränsar till fairway och foregreen och skall vara c:a 2-4 klippbredder bred med samma bredd från fairwaykant runt hela banan. Runt green skall semiruff gränsa till kragen.

3 5. Bunkrar Bunkrarna skall hållas fria från ogräs och med tydligt definierade kanter. Sandtjockleken skall vara 5-8 cm och hållas uppluckrad och vara jämnt fördelad över hela bunkern. Bunkrarna skall vara väldränerade så att vattensamlingar inte uppstår. Bunkrarna skall i spelriktningen ha en upphöjd kant på c:a 10 cm, som begränsar bollens möjlighet att rulla ur bunkern framåt och sanden skall ha en jämn lutning mot framkanten för att bollarna skall ha en möjlighet att rulla tillbaka mot mitten av bunkern. Övriga sidor behöver inte ha någon kant eller upphöjning för att undvika att bollen hamnar i ospelbart läge. I fairwaybunkrarna bör det synas en sandstrimma från tee. Fram till fairwaybunkrar skall semiruffklippning ske i den i mån det går. 6. Vatten- och sidovattenhinder Skall hållas tydligt och väl markerade. I vattenhinder skall tillåtas naturliga vattenväxter. Vattenhinder skall inte finnas inom ramen för fairway utan skall vara inramat av semiruff klippning. Slänterna mot vattenhinder skall underhållas genom rensning regelbundet så att de inte växer igen. Detta gäller mot spelfältet. Vid bortsidan från spelfältet skall tillåtas vass och övrig växtlighet för att underlätta för olika djurarter att gömma sig. Eventuell inplantering av gräskarp skall kunna ske (myndighetstillstånd krävs?) för att förhindra att vattenhinder växer igen. Slänter skall hållas rena. 7. Markeringar Markeringar skall vara korrekt utplacerade och med korrekta färger enligt gällande regler och bestämmelser. Markeringar skall störa banskötsel så lite som möjligt. Avståndsplattor i olika färger skall finnas mitt i fairway för 200, 150 och 100 m till mitten på green. 8. Gång- och transportvägar Gångstråk som kan förorsaka slitageskador skall i undantagsfall åtgärdas genom tydliga gånganvisningar. Belagda gångytor skall vara väl definierade och ge god framkomlighet och vara lätta att sköta. Från tee 58 och fram till fairway bör gångvägar i möjligaste mån vara gräsbevuxna. Transportvägar skall planeras och placeras i lämpliga stråk som ger god framkomlighet. Åtgärder bör planeras och utföras permanent för att skydda gångvägarna till och från broarna vid kraftiga skyfall.

4 9. Bevattning Bevattning skall finnas för greener, greenområden, tees och fairway. Bevattningsanläggningen skall vara dokumenterad. Vattentillgången bör säkras genom att ytterligare reservdamm anläggs och befintlig utökas. 10. Dränering Dränering skall ske där behov finns för att öka tillgängligheten till spel och banskötsel. All befintlig och blivande dränering bör dokumenteras. 11. Naturmark och trädplanteringar I möjligaste mån skall den naturliga floran behållas. Befintliga träd skall ersättas med nya vid föråldrande och ofrivillig fällning. Vissa strategiska planteringar ska kunna ske. Dock utan att banans karaktär förändras. 12. Övningsområden Mattutslagen skall hållas välvårdade och möjliggöra peggning för både höger- och vänsterspelare. Grästee skall skötas på samma sätt som tees på banan. På drivingrangen skall klipphöjd och jämnhet vara sådan att bollplockning med maskinell utrustning kan utföras. Dessutom skall det finnas 8 utslagsmattor under tak. Avståndsmarkeringar skall finnas och vara tydliga. Målområden skall finnas och vara tydliga. Befintliga kullar på drivingrangen skall jämnas ut för att bättre se landningsytan. Pitchinggreen, som möjliggör övningsslag upp till c:a m med egna bollar skall finnas. Övningsbunkrar skall finnas, dels på drivingrangen och dels i anslutning till chippinggreenen, och ha samma egenskaper som bunkrarna på banan. Puttinggreen och chippinggreen skall ha samma kvalitet och skötsel som greenerna på banan. En träningsstudio bör byggas på sikt. 13. Korthålsbanan Skall skötas med samma omsorg som 18-hålsbanan 14. Banutrustning All banutrustning på banan och all skyltutrustning kring klubbhuset skall rengöras minst en gång per säsong eller vid behov. All utrustning riktas så att den står rakt. Demonterbar utrustning skall tas ned, underhållas och vinterförvaras i förråd. Banutrustning skall vara så naturlig som möjligt. Teeskyltar med hålinformation bör finnas även vid tee 50. Hänvisningsskyltar skall i övrigt minimeras.

5 15. Öppethållande och stängning Banan skall, om väderförhållandena så tillåter, hållas öppen året runt, men skall stängas då risk finns att den varaktigt kan skadas. Ordinarie greener och tees hålls öppna under växtsäsong, om väderförhållandena så tillåter, men skall stängas då risk föreligger att de allvarligt kan ta skada. Beslut om öppethållande resp. stängning tas i samråd av head greenkeeper och klubbchef. När ordinarie greener och tees är stängda skall det finnas provisoriska greener och tees. 16. Mark under arbete Tillfälliga markeringar (vit spray) inför tävlingar skall minimeras. Vid markeringar skall man sträva efter att använda blåvita markeringar och minimera blå markeringar. Dessa markeringar får inte permanentas. Om behov finns skall det anges i lokala regler. 17. Broar Broar skall underhållas och i god tid åtgärdas för att undvika olyckor. Broar och övergångar skall ha bra anslutningar och gångvägar, vilka bör permanent skyddas mot störtfloder vid kraftigt regn. 18. Övrigt 1 Separat odlingsyta bör anläggas, vilken kan användas vid reparation av skadade gräsytor. 19. Banförändringar Förslag till större förändringar av banan som påverkar spelet skall beslutas av klubbens styrelse. Förändringar som påverkar banlayouten skall vara utarbetade i samråd med banarkitekt. 20. Estetik Ban- och närområden skall vara så välstädade och välskötta att både medlemmar, gäster och övrig allmänhet upplever området som en naturupplevelse. Skyltar och anvisningar skall vara en naturlig del i anläggningen och minimeras. 21. Reklam Reklam inom klubbens hela område skall vara enhetligt utformad vad gäller stil och färg. (Enligt klubbens bestämmelser) Reklam får finnas på teeskyltar, bänkar, next tee, broar och flaggor. Storlek, form och placering bestäms av styrelsen. 22. Maskiner och maskinutrustning

6 Maskiner skall vara funktionella och i god kondition samt finnas i sådan omfattning att banskötsel kan utföras på ett rationellt sätt. Maskiner och utrustning skall underhållas och skötas på ett fackmannamässigt sätt. Stilleståndstider skall minimeras. Maskiner skall vara av typgodkänd standard vad gäller säkerhet, ergonomi och liknande. Maskininvesteringar skall göras enligt fastlagda planer eller vid behov. Maskinförare skall ha den utbildning som krävs för maskinen. Maskiner och maskinutrustning skall förvaras under tak i låst och larmat utrymme när de inte används. Alla maskiner och all maskinutrustning skall ha servicekort och vara försäkrade. 23. Banpersonal Personalen skall kontinuerligt informeras om fattade beslut som påverkar arbetssituationen och målsättningen. Personalen skall vara väl införstådd med klubbens målsättning för banan och anläggningen och till fullo arbeta för dess uppfyllelse. Personalpolitiken skall syfta till att behålla en yrkeserfaren och välutbildad personalgrupp. Personalpolitiken skall även syfta till att en god anda råder inom personalgruppen. Personalen deltar i förekommande ERFA-träffar samt ha regelbundna kontakter med Bankonsulenten. Personalen skall fortlöpande vidareutbildas. Viss procentsats av lönesumman bör avsättas varje år för fort- och vidareutbildning av personalen. Personalen skall vara arbetsmiljöutbildad och följa de skyddsföreskrifter som gäller. Kontinuerliga åtgärder skall vidtas för att en bra arbetsmiljö skall uppnås. 24. Fastigheter och lokaler Verkstaden Skall vara: Funktionell och välutrustad samt följa Arbetarskyddsstyrelsens anvisningar. Utrustad med hänsyn till ergonomiska krav. Väl städad och det skall råda god ordning på utrustning och material. Personalutrymmen I personalutrymmen skall ingå omklädnads- och våtutrymmen, kök, matrum samt kontor för Course Manager. Förvaringsutrymmen Kemikalieförråd skall uppfylla myndighetskrav. Förnödenheter och material skall skyddas mot väder och vind. Lagerfack för jord, sand, grus m.m. skall finnas. 25. Verksamhetsplan

7 Verksamhetsplan för skötsel och underhåll, utöver normal klippning av bana och övningsområden, skall upprättas och innefatta även nyinvesteringar, förändringar och förbättringar. I de fall spelet på banan påverkas, skall det anslås på anslagstavla och hemsida. Verksamhetsplanen skall fastställas av styrelsen efter att budgeten blivit fastställd. Kostnadsuppföljning skall finnas och verksamhetsansvarig skall kunna följa kostnadsutvecklingen. Inventarieförteckning över samtliga maskiner, verktyg och inventarier skall finnas. 26. Långsiktig utvecklingsplan Den långsiktiga utvecklingsplanen skall omfatta de närmste 3 5 åren och utgöra underlag för verksamhetsplanen. Revidering skall ske en gång per år eller vid behov, och fastställas av styrelsen. 27. Information Information om planerade åtgärder (utöver normal klippning m.m.) på banan som påverkar spelet skall anslås på klubbens anslagstavla och hemsida. Förslagslåda bör finnas i anslutning till kansliet och på klubbens hemsida, där medlemmar får möjligheter att lämna synpunkter och förslag. 28. Övrigt 2 Banpersonal skall beredas tillgång till banan i sådan utsträckning att banskötselåtgärder och övriga arbeten kan utföras rationellt. Banskötsel och skötsel av andra delar av anläggningen bör stödjas genom frivilliga insatser från medlemmarnas sida. Exempelvis genom städdagar och andra frivilliga arbetsinsatser. 29. Övrigt 3 Planerade åtgärder kan naturligtvis komma att ändras beroende på klubbens ekonomiska förutsättningar. Dessutom kan genomförandet av planerade åtgärder i hög grad påverkas av möjligheterna till sponsring. Stenungsund GK

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra båda 18-håls banor samt för övningsområden under normala förhållanden Det fastställda

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4

Syfte 3. Målsättning 3. Organisation 3. Tidplan 3. Allmänna förutsättningar 4. Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Vreta Kloster GK Masterplan 2015-2019 Syfte 3 Målsättning 3 Organisation 3 Tidplan 3 Allmänna förutsättningar 4 Projektredovisning, 18-hålsbanan 4 Projektredovisning, Tee-it forward 5 Projektredovisning,

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar - förslag till banförbättringar Projektgrupp Urban Henriksson Åke Lindahl Per-Ola Karlsson Roland Holmgren Annika Wallqvist Dan Lövgren Januari 2007 Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana

Läs mer

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Projektgruppens förslag till långtidsplan Här följer projektgruppens förslag till förändringar av banan med avsikt att utveckla banans tekniska svårigheter

Läs mer

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden MASTERPLAN MASTERPLAN Innehåll Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-1 Hål-2 Hål-3 Hål-4 Hål-5 Hål-6 Hål-7 Hål-8 Hål-9 Hål-10 Hål-11 Hål-12 Hål-13 Hål-14 Hål-15 Hål-16 Hål-17 Hål-18 Korthålsbanan

Läs mer

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led.

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led. Måldokument - Banan Nyköpings GK golfbanor ska erbjuda en positiv golfupplevelse via spel på banorna som är en utmaning för motions såväl elitspelare. Spelarna ska känna en kvalité genom greenerna som

Läs mer

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum 2012-02-18 Uppdatering av långtidsplan (uppdateringar och kommentarer på vidtagna och planerade åtgärder är markerade med röd färg) Ulricehamns Golfklubb Bankommittén Långtidsplan med förslag till banförbättringar

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2016. Det fastställda måldokumentet

Läs mer

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Utmaningar Långa rondtider För svårt uppsatta banor Sämre golfare slutar spela ( avhopparstudien ) Mål Rimliga rondtider En svårighetsgrad som passar alla

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Banvision Gagnefs GK

Banvision Gagnefs GK Banvision Gagnefs GK ver_1 SYFTE: Banvisionen är under uppbyggnad för fortsatt utveckling av golfbanan på Gagnefs GK, av och med representanter för medlemmar i klubben MÅL: Utveckla golfbanan och göra

Läs mer

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Bakgrund Utvecklingsplanen är framtagen av Ryas Bankommitté (BK) och syftet är att det skall finnas ett dokument som beskriver hur vi skall utveckla och sköta

Läs mer

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 Bättre sand i bunkrarna Jag saknar ett antal bolltvättar.hål 13 är ett stopphål, där vore det bra om man skyltade att bakomvarande boll slår ut innan

Läs mer

Masterplan för 2014-2017

Masterplan för 2014-2017 1 Reviderad 2015-05-28. Alla rader med överstrykning är färdiga enligt plan. Masterplan för 2014-2017 Banan ändras till hektometersystem 41-63. Färgmarkeringen tas bort och ändras till längdmarkeringar.

Läs mer

BANGUIDE. Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö

BANGUIDE. Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö BANGUIDE Äppelgårdens GK Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö Välkommen till Äppelgårdens GK! Vi önskar dig en trevlig runda på våra utmanande 18-hål i unik miljö med skiftande karaktärer. En

Läs mer

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013.

Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Sammanställning från A-golf medlemsundersökning 2013. Först och främst vill vi tacka för alla era svar i undersökningen som har innehållit både ris och ros. Vi ligger högt i värdena med allt från banans

Läs mer

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TEMA - Peter Peter Chamberlain Golf & Karl-Oscar Course Development Seth Inledning Få banor har de förutsättningar som Timrå Golfklubb besitter.

Läs mer

040-485690 kansli@tegelberga.se www.tegelbergagk.se 2018 VÄLKOMMEN TILL TEGELBERGA GK! Vi hoppas att din golfrunda idag kommer att bli en härlig upplevelse. Banguiden kan hjälpa dig när du bestämmer vilken

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

Banvärdering enligt slopesystemet.

Banvärdering enligt slopesystemet. Banvärdering enligt slopesystemet. SÅ VÄRDERAS SVENSKA GOLFBANOR Hej! Vi söker dig som är engagerad och vill göra en elitsatsning. (4) Banvärdering enligt slopesystemet Så värderas svenska golfbanor Har

Läs mer

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR BANFÖRBÄTTRINGAR 2014 140225/SN 140311/SN 140609/SN Prioritet Kostnad Start Klart Deltagare RJ, L-OJ, SN RJ, L-OJ, SN RJ,L-OJ,PN,EA Status Detta är än så länge första steg på att bygga upp en långsiktig

Läs mer

Kungälv-Kode Golfklubb

Kungälv-Kode Golfklubb Kungälv-Kode Golfklubb Banguide 2017 Välkommen till Kungälv-Kode GK Golfbanan I vacker natur ligger vår mycket uppskattade golfbana, du spelar en golfrunda där du kan koppla av utan att störas! Golfbanan

Läs mer

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21 Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb Antagen på Höstmötet 2013-11-21 1 Innehållsförteckning Inledning Utvecklingsplan... 4 Bakgrund anläggning... 4 Målsättningar och förslag... 5 Spelbarhet - Tillgänglighet...

Läs mer

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK

LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK LÅNGSIKTIG MASTERPLAN LYCKORNA GK Vision Masterplanen i sin helhet presenterar en bana som efter ombyggnaden blir en modern version av Anders Amilons skapelse från 1967. Masterplanen blir även ett viktigt

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för våra golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2017. Det fastställda

Läs mer

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro

Verksamhetsplan Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB. Kårsta 811, Örebro Verksamhetsplan 2019 Kårsta Golfklubb och Kårsta Golfanläggning AB Verksamhetsidé för Kårsta GK Kårsta Golfklubb ska erbjuda medlemmar, gäster och samarbetspartners en golfanläggning med hög kvalité och

Läs mer

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN 2019-2030 Vision Djursholms Golfklubb Djursholms Golfklubb ska vara en attraktiv och respekterad familjeklubb där trivsel, spelglädje, kvalité, golftradition

Läs mer

Tel Banguide

Tel Banguide Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se Banguide Lokala bestämmelser för Ekarnas Golfklubb BANPERSONAL Banpersonal som arbetar på banan har företräde, men rimlig hänsyn till spelet bör tas av

Läs mer

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Course Set-Up ett arbete från tee till green Golf är ett strategiskt spel Hur

Läs mer

Rapport för. Kungsbacka GK. Medlem vs. Greenfee 2014-10-29

Rapport för. Kungsbacka GK. Medlem vs. Greenfee 2014-10-29 Rapport för Kungsbacka GK vs. 2014-10-29 Bana A = Gamla Banan Kommentar: Det syns att vi haft ett fint år igen på banan och där samtliga resultat förbättrats jmf med 2013 med undantag av greenerna där

Läs mer

Sammanställning av enkäterna

Sammanställning av enkäterna Sammanställning av enkäterna Under senhösten gjordes två enkäter som besvarades av medlemmar respektive gäster. Ovanligt många svar från gäster och framförallt medlemmar har gett mycket värdefull input.

Läs mer

Höstmötet HaningeStrand

Höstmötet HaningeStrand Höstmötet 2015 1 En golfsäsong Ett år Årsplan Varför? 2 Nyår En golfsäsong Ett år Årsplan Höstmöte Stämma Upptaktskonferens Kommittéer Höstmöte Kommittéer Konferens Plan nästa år Budget nästa år Avgifter

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb Masterplan Hudiksvalls Golfklubb HUDIKSVALLS G O LFKLU B B Masterplanen är framtagen av Carl Heed, Peter Barås, Sven-Olof Lindgren, Daniel Westling och Filip Modig. Med synpunkter från Bankonsulent Kim

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK.

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB 2013 03 25 UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. Innehållsförteckning 1. Bakgrund utvecklingsplan... 3 2. Bakgrund anläggning...

Läs mer

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN -06-02 Sida 1(9) UTVECKLINGS- OCH FÖR GOLFBANAN LÄSANVISNING Åtgärdsplanen är ett dokument där både absolut nödvändiga åtgärder och idéer, visioner och tänkbara möjligheter för utveckling av banan beskrivs.

Läs mer

Medlemsundersökning Hagge GK 8 28 Oktober, Standardrapport Del 2

Medlemsundersökning Hagge GK 8 28 Oktober, Standardrapport Del 2 Medlemsundersökning Hagge GK 8 28 Oktober, 2011 Standardrapport Del 2 1 Kön Kvinna 29,8% 134 Man 70,2% 315 Svarande 449 Inget svar 0 2 Ålder Yngre än 21 år 3,1% 14 21-30 år 5,6% 25 31-40 år 11,1% 50 41-50

Läs mer

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplanen för banor och övningsområden redovisas nedan i två avsnitt, dels gällande 2016, och dels kommande aktiviteter de närmaste två åren

Läs mer

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1 Frågor och svar 2011-11-01 1 Vad är viktigast att kunna av regelbokens alla regler? Läs Definitionerna och Regel 1 4. De senare beskriver idén med golfspelet. Försök förstå innebörden i Regel 13 och förfaringssättet

Läs mer

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se Banguide Lokala bestämmelser för Ekarnas Golfklubb BANPERSONAL Banpersonal som arbetar på banan har företräde, men rimlig hänsyn till spelet bör tas av

Läs mer

2. GOLFBANAN 2.1 BANBESKRIVNING

2. GOLFBANAN 2.1 BANBESKRIVNING 2. GOLFBANAN 2.1 BANBESKRIVNING Termerna inom golfidrotten kommer ursprungligen från engelska språket och de har haft en enastående förmåga att leva kvar oavsett i vilket land golf spelas. Detta har haft

Läs mer

Regler för golfspel Klubbpresentation

Regler för golfspel Klubbpresentation Regler för golfspel 2019 Klubbpresentation Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för golfspel. Den största moderniseringen sedan 1952. 34 regler blivit 24, som är snällare mot den vanliga golfarens

Läs mer

Sjöbo. Hål 1, par 4, Hcp 9 Vit 377 Gul 336 Blå 322 Röd 291. Regel (Hänvisning i Regler för Golfspel 2008-2011)

Sjöbo. Hål 1, par 4, Hcp 9 Vit 377 Gul 336 Blå 322 Röd 291. Regel (Hänvisning i Regler för Golfspel 2008-2011) 1. GENERELLA LOKALA REGLER 1.1 Stenar i bunker Stenar i bunker är flyttbara hindrande föremål. Regel 24:1 är tillämplig. 1.2 Följande markeringar gäller på banan: Sjöbo. Banmarkering Innebörd Vit Out of

Läs mer

Hål 8, par 5, med vild ruff men också med tydliga linjer runt tee. Vyn över Öresund och Danmark skapar naturlig känsla, liksom de nya klipphöjderna.

Hål 8, par 5, med vild ruff men också med tydliga linjer runt tee. Vyn över Öresund och Danmark skapar naturlig känsla, liksom de nya klipphöjderna. Hål 8, par 5, med vild ruff men också med tydliga linjer runt tee. Vyn över Öresund och Danmark skapar naturlig känsla, liksom de nya klipphöjderna. 28 Golf Digest o k t o b e r 2 0 1 2 historien om Nya

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

Veckans regelnöt nr 12:1 2016

Veckans regelnöt nr 12:1 2016 Regeltest på nivå 1 (Uppgifter från SGF:s Grönt kort-material) Besvara frågorna med a () eller ej () Försök hitta rätt moment i Regler för Golfspel (regel eller definition) Komplettera gärna svaren med

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

VISION OCH MÅL 2014-2017. Söderköpings GK

VISION OCH MÅL 2014-2017. Söderköpings GK VISION OCH MÅL 2014-2017 Söderköpings GK SÖDERKÖPINGS GOLFKLUBB (SgGK) SYFTE MED DOKUMENTET Dokumentet beskriver VAD klubben ska genomföra på både lång och kort sikt. erna ska spegla vision och mål. Dokumentet

Läs mer

SGA-mästerskapen SGA-mästerskapet 2008: Här står slaget i höst 28

SGA-mästerskapen SGA-mästerskapet 2008: Här står slaget i höst 28 Här står 28 SGA-mästerskapet 2008: slaget i höst Den 22 september möts SGA:s medlemmar i det årliga och mycket prestigefyllda slaget om vem som är organisationens golfkung/drottning. Tre av Stockholmsregionens

Läs mer

Verksamhetsplan Banan 2008 Kungliga Drottningholms golfklubb

Verksamhetsplan Banan 2008 Kungliga Drottningholms golfklubb Verksamhetsplan Banan 2008 Kungliga Drottningholms golfklubb HGU- uppsats Erik Dahl Kungl. Drottningholms Gk Sammanfattning I denna uppsats kommer jag att ge en insikt i vad Kungliga Drottningholms golfklubbs

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar Varbergs Golfklubb Östra Banan Översikt/förbättringsplan 2015 Innehåll 3 Allmänna kommentarer 3 Banutsträckning 3 Säkerhet 3 Greener 4 Tees 5 Bunkrar 5 Fairways 5 Vägar 5 Hål 1 7 Hål 2 8 Hål 3 9 Hål 4

Läs mer

Nyhetsblad för Torreby GK 2018:10

Nyhetsblad för Torreby GK 2018:10 Nyhetsblad för Torreby GK 2018:10 Hösten har snabbt gjort sitt intåg med kallare väder och en hel del regn. Till viss del är detta bra då vatten är något som alla är i behov av efter den torra sommaren

Läs mer

Gränna GK. golf och trivsel för alla

Gränna GK. golf och trivsel för alla Gränna GK golf och trivsel för alla Natursköna Gränna GK en plats för trivsel Gränna. Tankarna far säkert mot polkagrisar, Visingsö och semestermys. Men Gränna är också platsen för en av Sveriges bästa

Läs mer

Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan

Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan Höganäs Golfklubb Skötsel och åtgärdsplan Kalle Holmgren Uppdaterad 2018-10-25 Inledning Bankommittén har i uppdrag att till styrelsen föreslå en årlig skötsel- och åtgärdsplan för banans utveckling. Skötselplanen

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för Möre Golfklubb 2015-2019

Mål- och verksamhetsplan för Möre Golfklubb 2015-2019 Sidan 1 av 6 Version: 2014-09-25 1 Bakgrund...3 2 Syfte...3 3 Huvudmål...3 4 Målplan för golfklubben 2015-2019...3 4.1 Golfbanan...3 4.2 Klubbområde...4 4.3 Området Möre...4 4.4 Marknadsaktiviteter...4

Läs mer

BANGUIDE. Välkommen till Skepparslövs Golfklubb

BANGUIDE. Välkommen till Skepparslövs Golfklubb BANGUIDE Välkommen till Skepparslövs Golfklubb Green med greendjup från fram till bakkant i spellinje Teckenförklaring Stengärdsgårdar Outmarkering 25 Kulle Frånlut Motlut Stenröse Väg, Stig, Grusväg

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

Hur attraktiva är dagens golfklubbar? Stig Alfbecker

Hur attraktiva är dagens golfklubbar? Stig Alfbecker VERKSAMHETSEMINARIUM 4 LEDNING - STYRELSE Hur attraktiva är dagens golfklubbar? Stig Alfbecker stig.alfbecker@agolf.se AGENDA Hur attraktiva är Sveriges golfanläggningar? Nyckeltal som man bör ha koll

Läs mer

Välkommen till golfen. SÅ KOMMER DU IGÅNG. 9bra saker. att veta. om spelet.

Välkommen till golfen. SÅ KOMMER DU IGÅNG. 9bra saker. att veta. om spelet. Välkommen till golfen. SÅ KOMMER DU IGÅNG 9bra saker att veta om spelet. 18 Green. Vattenhinder. Bunker. Fairway. Tee. 1. Golfbanan. En bana består oftast av 18 hål med olika längd: par 3 som är kortast,

Läs mer

Arrendet. Hvilan. Stadgar. Finansiering. Drottningholm den 15 oktober 2009

Arrendet. Hvilan. Stadgar. Finansiering. Drottningholm den 15 oktober 2009 Drottningholm den 15 oktober 2009 Till medlemmarna i Kungl. Drottningholms Golfklubb Bäste medlem, Vår golfbana har nu fyllt 50 år och Klubben skall lägga grunden för en ny period så vår golfbana blir

Läs mer

Avbryta spelet; Återuppta spelet Regel 5.7 Se även Spel- och tävlingshandboken kapitel

Avbryta spelet; Återuppta spelet Regel 5.7 Se även Spel- och tävlingshandboken kapitel Avbryta spelet; Återuppta spelet Regel 5.7 Se även Spel- och tävlingshandboken kapitel 11.4.4. I vissa fall kan väder och yttre omständigheter bli så svåra att det finns skäl för tävlingsledningen att

Läs mer

Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana -

Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana - Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana - Inledning I Svensk golfguide från 2013 står följande att läsa om Skaftö golfbana: Teknisk, lätt kuperad parkbana. Hålen slingrar sig likt

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 aug 2011 mellan kl

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 aug 2011 mellan kl Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 aug 2011 mellan kl 09.00-12.00 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafson, ordförande Eva Thörngren

Läs mer

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees Artikel Greenbladet Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor En gammal sanning är att en golfbana aldrig blir färdig eller slutar att utvecklas. Spelarnas utveckling och önskemål samt utrustningens

Läs mer

Kävlinge Golfklubb Masterplan och skötselplan

Kävlinge Golfklubb Masterplan och skötselplan Kävlinge Golfklubb Masterplan och skötselplan 2019 2028 Masterplan och skötselplan för Kävlinge GK 2019-2028 Denna masterplan är framtagen av Bankommittén i Kävlinge GK med stöd av Magnus Sunesson som

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

REGELPROMENAD Röd slinga

REGELPROMENAD Röd slinga REGELPROMENAD Röd slinga Röd slinga. Hål 1 par 5. 1. Samma dag som du ska spela en slagtävling har du provputtat på green på hål röd 9. Vad händer? 2. I en tävling kommer du till första tee. Du har hcp

Läs mer

Närvarorätt 16 Upplåtaren har närvaro- och yttranderätt vid klubbens styrelsemöten vid gemensamma ärenden.

Närvarorätt 16 Upplåtaren har närvaro- och yttranderätt vid klubbens styrelsemöten vid gemensamma ärenden. Avtal Mellan Upplåtaren Björnhults Golfbana (Björnhult Golf AB) och Klubben Björnhults GK och dess enskilda medlemmar har träffats följande avtal om upplåtelse för golfspel på Björnhults Golfbanas 18 +

Läs mer

[Företagets namn] [Dokumenttitel] [Dokumentets underrubrik] Susanne Persson (Golf) [Datum]

[Företagets namn] [Dokumenttitel] [Dokumentets underrubrik] Susanne Persson (Golf) [Datum] [Företagets namn] [Dokumenttitel] [Dokumentets underrubrik] Susanne Persson (Golf) [Datum] Första träffen välkommen till golfen Beskrivning Under den första träningen är spelet och fördelarna med golf

Läs mer

Regel 24. Hindrande föremål.

Regel 24. Hindrande föremål. Regel 24 Hindrande föremål. Hindrande föremål är alla konstgjorda föremål utom - föremål som markerar out of bounds och - något oflyttbart tillverkat som befinner sig out of bounds är ett flyttbart hindrande

Läs mer

Vad gör en bankonsulent?

Vad gör en bankonsulent? Vad gör en bankonsulent? Banbesök med skötselfrågor Course set-up Utbyggnader, förbättringar av banan Utbildningar och information Myndighetskontakter Vi arbetar behovsanpassat och vår tjänst ingår till

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER ÅR 2014 FÖR ÖSTRA & VÄSTRA BANAN NYKÖPING GOLFKLUBB 1. Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Golfförbundets (SGF) policy Fastställda att gälla på alla klubbar anslutna till

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

Falkenbergs Golfklubb

Falkenbergs Golfklubb Falkenbergs Golfklubb Introduktion General comments Efter ett antal besök på er golfanläggning vill jag ge följande tankar och kommentarer om era banor. Jag har funnit att era banor är populära och välskötta.

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport Sammanfattande rapport Loftahammars Golfklubb Maj 2018 Information om undersökningen Antal svar 53 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden Maj 2018 Ambassadörspoäng 90 Utveckling +1 Jämförelse 47 Kontaktpunkter

Läs mer

BANGUIDE. Välkommen till Skepparslövs Golfklubb. Reception: Krogen:

BANGUIDE. Välkommen till Skepparslövs Golfklubb. Reception: Krogen: BANGUIDE Välkommen till Skepparslövs Golfklubb Reception: 44-22 95 8 Krogen: 44-22 9 22 www.skepparslovsgk.se VÄLKOMMEN TILL SKEPPARSLÖVS GK Vi hoppas att denna banguide skall vara till hjälp! På klubben

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Jannes Hörna JULI 2018 Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Den här sommaren har vi haft en bana i riktigt bra skick. Vi banarbetare är mycket glada för allt beröm vi fått. Det är många faktorer

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2016 Frågor & svar Fråga 1 2016-05-02 Bollen kan vara förlorad i ett vattenhinder. Får en provisorisk boll spelas? Nej. En provisorisk boll får spelas när den ursprungliga bollen kan

Läs mer

BANGUIDE. Kungälv-Kode GK Hemsida: Telefon: E-post: KIOSK DRIVING RANGE

BANGUIDE. Kungälv-Kode GK Hemsida:   Telefon: E-post: KIOSK DRIVING RANGE BAGUIDE 150 100 KIOSK 150 200 DRIVIG RAGE Kungälv-Kode GK Hemsida: www.kkgk.se Telefon: 0303-513 00 E-post: info@kkgk.se HÅL 1 HÅL 2 Ett svårt öppningshål med vatten efter hela högersidan och en svårläst

Läs mer

Karlshamns Golfklubb

Karlshamns Golfklubb Karlshamns Golfklubb Verksamhetsplan för 2018 Fastställd av styrelsen den 18 februari 2017 Innehåll 1. Vision 2. Ändamål 3. Medlemmar 4. Gäster 5. Ekonomi 6. Träningsmöjligheter 7. Banorna 8. Byggnader

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor.

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. GOLFVETT Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. Golfvett handlar om: Säkerhet Hänsyn Banvård Speltempo Golfens 200-åriga

Läs mer

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb September 2016

Sammanfattande rapport. Skellefteå Golfklubb September 2016 Sammanfattande rapport Skellefteå Golfklubb September 2016 Information om undersökningen Antal svar 238 Svarsfrekvens 34% Insamlingsperioden September 2016 Ambassadörspoäng 59 Utveckling - Jämförelse 49

Läs mer

Regel 25. Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green.

Regel 25. Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green. Regel 25 Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green. Regel 25-1 Onormala markförhållanden. Onormala markförhållanden Är varje tillfälligt vatten, mark under arbete eller hål, hög eller gång på

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

Växjö GK. Visionsarbetet Information och avstämning höstmötet

Växjö GK. Visionsarbetet Information och avstämning höstmötet Växjö GK Visionsarbetet Information och avstämning höstmötet 2017-10-25 Vision Växjö GK samt planer Svenska Golf Förbundets Verksamhetsinriktning bild 3-4 Styrelsens långsiktiga uppdrag bild 5 Analogi

Läs mer

Nästa tee Vattenhinder 00 = greendjup Skog Slänt Röd platta 100 m till mitten green Slänt Gulsvart pinne 150 m till

Nästa tee Vattenhinder 00 = greendjup Skog Slänt Röd platta 100 m till mitten green Slänt Gulsvart pinne 150 m till Banguidens information Nästa tee Vattenhinder Skog Röd platta 100 m till mitten green Gulsvart pinne 150 m till mitten green Kulle Enstaka träd Banans gräns Out of bounds Slänt 00 = greendjup Slänt 000

Läs mer

BANAN (vit markering)

BANAN (vit markering) BANAN (vit markering) Banan är hela området där spel är tillåtet. En boll är på banan när någon del av den är innanför banans gräns. Markeringarna i sig, står utanför banan. Boll 1 och 2 är på banan. Boll

Läs mer