Buss 583 till Vårgårda går inte särskilt ofta men om ni skyndar er så finns det fortfarande möjlighet att hinna med!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Buss 583 till Vårgårda går inte särskilt ofta men om ni skyndar er så finns det fortfarande möjlighet att hinna med!"

Transkript

1 1. Sällerhög Ni är på flykt. Det enda ni har är varsin personlig grej, några saker som ni gissar kan vara till nytta och lite pengar. Nu gäller det att hålla ihop, hålla sig undan från faror och nu - ta sig vidare! Hur gör ni? A Buss 583 till Vårgårda går inte särskilt ofta men om ni skyndar er så finns det fortfarande möjlighet att hinna med! Gå till nr 2. B Grannen Petterson ska köra sin minibuss till Borås. Ni får hemskt gärna åka med, men han vill ha en matproviant om ni åker med. Lämna här i plastfickan och gå till nr 3.

2 2. Vårgårda Vårgårda må vara ett litet samhälle, men här händer det grejer. Världscuptävlingar i cykling bland annat. Här finns en tågstation och det tar mindre än en timme att åka till Göteborg. Eftersom Göteborg är en stor stad där det finns gott om utlandsförbindelser kan det vara en bra stad att åka till. Hur tar ni er dit? A Tåget gick förvisso precis innan ni var framme med bussen, men det går ett tåg i timmen och resan tar knappt en timme. Att få åka så snabbt och smidigt är mycket värt så ni köper tågbiljetter. Lämna 10 euro i plastfickan. Gå till nr 6. B Årets cykelfest gick av stapeln föregående helg och en hel massa cyklar har lämnats kvar. En snäll gammal dam erbjuder gratis cyklar åt er allihop så ni bestämmer er för att cykla de knappt sju milen till Göteborg. Gå till nr 4.

3 3. Borås Grannen Pettersson lämnar av er på Resecentrum, härifrån finns en mängd olika sätt att ta sig vidare. Bussar och tåg åt alla möjliga håll. Men när man är på väg till ett annat land så är det ju ofta lättast att åka från en större stad. Blir det Göteborg eller Stockholm nästa? A Stockholm Gå till nr 5. B Göteborg Gå till nr 4.

4 4. Göteborg E du go eller? Göteborg är en trevlig stad, men den här gången finns varken tid för Liseberg eller glass från Lejonet och Björnen. Nu gäller det att ta sig vidare, ut ur landet. Så fort som möjligt. Frågan är bara på vilket sätt? A Flyg till Köpenhamn. Gå till nr 7. B Båt till Kiel. Gå till nr 10.

5 5. Stockholm I Sveriges huvudstad finns det många saker som man skulle kunnat göra... om man hade haft mer tid. Den här gången blir det inget besök på Skansen. Nu gäller det att ta sig vidare, ut ur landet. Så fort som möjligt. Frågan är bara på vilket sätt? A Flyg till Köpenhamn. Gå till nr 7. B Båt till Kiel. Gå till nr 11.

6 6. Signalfel Det är inte helt oväntat signalfel på SJs tåg som skulle ta er till Göteborg. SJ erbjuder er plats på en buss till Göteborg istället. Det kommer ta längre tid än med tåget, men det går snabbare än om ni valt cykelturen... Gå till nr 4.

7 7. Köpenhamn Ännu en vulkan på Island har fått ett utbrott och alla flyg är inställda. Flygbolaget erbjuder er plats på en buss till Köpenhamn istället. Några sistaminuten-biljetter till tågen finns inte så ni hoppar glatt på bussen trots att det innebär att det kommer att ta betydligt längre tid. Väl framme i Köpenhamn måste ni bestämma er för hur ni ska fortsätta resan. A Ni hyr en bil och bestämmer er för att köra genom Tyskland. Gå till nr 14. B Ni tar tåget till Frankrike. Gå till nr 15.

8 8. Förband Ni har kommit rätt! Här finns det hjälpmedel till att skapa ett förband åt er skadade familjemedlem. Om inte någon hunnit före och materialet tagit slut vill säga... Skapa ett förband med fantasi för att rädda familjemedlemmen nu! Gå sedan till nr 14. Om ni lämnade det skadade barnet, ta med förbandet till det och lägg om skadan. Gå sedan till nr 14.

9 9. Ingen hjälp! Nej nej nej, här finns ingen hjälp att få! Ni måste försöka rädda er familjemedlem från allvarliga skador på egen hand. Sök upp nr 8, glöm inte att bära den skadade. Var försiktiga!

10 10. Kiel Ni befinner i norra Tyskland, om ni hyr en bil skulle ni kunna köra vidare. På den tyska motorvägen Autobahn finns ingen hastighetsbegränsning. Men för att kunna hyra bil måste tyskan som föräldrarna lärde sig i skolan finputsas lite. Hela familjen bestämmer sig för att lära sig några användbara fraser på tyska. Använd lapparna som finns i plastfickan. Högst 4/patrull. Lägg tillbaka när ni övat in orden. Gå sedan till nr 12.

11 11. Flygattack När ni är på väg till båthamnen dyker en hel formation av flygplan upp i fjärran och börjar attackera staden! Bomber exploderar och kastar spillror överallt. Tjock rök fyller gatorna där er familj befinner sig. Människor skriker och springer åt alla håll. Det yngsta barnet i er familj hinner inte ta skydd från splitter och får allvarliga skador på vänstra benet. A En i familjen stannar med barnet och resterande går och eftersöker hjälp som finns på nr 8. B Ni riskerar inte att splittra familjen och bär det skadade barnet till ett ställe där ni hört att man kan få hjälp. Gå till nr 9.

12 12. Skada! Ni upptäcker att mamman i familjen har fått allvarliga skador på armen från bombattentatet. Det måste genast åtgärdas innan hon förblöder. På nummer 13 finns det någon som kan hjälpa er. Gå dit!

13 13. Förband Hmm... ingen hjälp att få här! Nu är det bäst att ta hand om mamma i familjen. Använd alla era kunskaper och förmågor till att ge henne ett förband så att hennes sår kan läka. Gå till nr 14.

14 14. Autobahn Färden genom Tyskland gick snabbt och smidigt. Efter drygt 30 mil är ni nu framme i ett av världens minsta länder - Luxemburg. Ni befinner er i huvudstaden med samma namn och här finns bra förbindelser med många andra europeiska städer. Ert nästa mål blir den franska staden. Ni bestämmer er för att lämna hyrbilen och åka buss istället. Men när ni kommer till busstationen har bussen precis gått. För att fördriva tiden hittar ni på en lek. Gå till nr 16 när ni lekt klart.

15 15. Fara Ajajaj!! Ett par farliga banditer har hittat er! Det äldsta barnet i er familj blir knivhuggen i banditernas försök att råna er på allt ni har! Ni inser att barnet måste till sjukhus! A Ni kallar till er en taxi som kan ta er till sjukhuset som finns på nr 18. B Nä, nu är det bråttom. Ni kallar på ambulans! Det kostar er 10 euro som ni lämnar i plastfickan här. Gå till nr 19.

16 16. Våga lifta? Ni erbjuds skjuts av en lastbilschaufför som kör förbi där ni leker. Han säger att han kan ta er över Frankrikes välkontrollerade landsgräns. Ni har nu en god chans att ta er vidare till Frankrike på er flykt till ett fritt land! Litar ni på lastbilschauffören? A Om ja, gå till nr 17. Han finns där och väntar på er! Men se upp på vägen så att ni inte blir upptäckta! B Ni vågar inte chansa... utan hoppas på tryggare alternativ på nr 15, gå dit.

17 17. Frankrike! Ni klarade det! Ni har rest långt med lastbil för att komma över gränsen och är nu i Frankrike. Ni är väldigt hungriga och behöver hitta något att äta. Ni behöver information om vart ni ska ta vägen för att hitta mat och någonstans att söka skydd för natten. Ni går av lastbilen och möts direkt av en vägspärr med polis! A Polisen ser sin chans att ta ut mutor. Två av er får sina personliga saker beslagtagna men i utbyte får ni information om var ni kan hitta mat och husrum. B Ni blir utan information men får behålla alla era personliga saker. Gå till nr 21.

18 18. I taxin Ni får tag på en taxi, vilket kostar er 20 euro. I taxin drabbas pappa i familjen av en chock på grund av det hemska som hänt hans barn. Han kan inte längre ta hand om någonting och ni andra måste hjälpas åt att bära hans saker. Snart är ni framme på sjukhuset. Lämna 20 euro här i plastfickan och gå till nr 22.

19 19. I ambulansen Nu har ambulansen kommit och ska ta er till sjukhuset med det skadade barnet. I ambulansen blir en av sönerna så hårt tagen av stress så att han tappar förmågan att prata. Välj ut en av sönerna som nu måste vara tyst på resten av flykten! Snart är ni framme på sjukhuset. Gå till nr 22.

20 20. Bygg skydd Nog för att ni blev av med personliga saker, men nu har ni i alla fall hittat ett ställe där ni kan bygga ett skydd för natten. Bygg med hjälp av pressening och slanor ett skydd så att ni kan få sova en natt. Riv skyddet när ni provsovit i det. Gå till nr 23.

21 21. Utan skydd Ni blev alltså utan information om var ni kunde söka skydd. Men det är sent och ni är trötta, sök upp bästa ställe för att spendera natten. Ni måste turas om att hålla er vakna för att vara på er vakt. I 10 minuter måste ni sitta stilla! Gå sedan till nr 15.

22 22. På sjukhuset Ni har tagit er fram till sjukhuset. Här får er skadade familjemedlem hjälp med knivskadorna. Det kostar er 30 euro. Har ni inte så mycket euro måste ni byta till er med hjälp av personlig sak eller nödproviant. Lämna pengarna till sjuksköterskan. För att inte bli upptäckta och för att slippa frågor om vilka ni är och vart ni ska måste ni ta bakvägen ut. Ni liftar sedan vidare till Spanien och tar er till nr 23.

23 23. Barcelona! Nu har ni tagit er till Barcelona i Spanien! Ni är utmattade, hungriga och törstiga efter den långa färden. Nu måste ni diskutera igenom i familjen vad ni ska göra härnäst. A Det viktigaste är trots allt att överleva! Ni beslutar er för att leta reda på mat och vatten. Gå till nr 24. B Ni har röstat och de flesta i er familj tycker att ni ska spara era pengar för att kunna köpa biljetter till en färja så att ni kan ta er över till Afrika. Gå till nr 27.

24 24. Var finns marknaden? Nu måste ni bestämma er för hur ni ska få tag på mat och vatten. A Två i familjen går och resten stannar där ni finns. Då är det mindre risk för att ni ska bli påkomna, men familjen splittras... Gå till nr 25. B Alla går med, men det ökar risken för att bli rånade... Gå till nr 26.

25 25. Mat! Jorå, ni två från familjen som vågade ge er ut på jakt hittade mat till familjen. Ni kan välja på att få mat för 20 euro ELLER byta två personliga saker mot mat. Gå sedan och hämta er familj och ta er allihop till nr 29.

26 26. Mat och vatten Ni klarade er undan banditer! Köp nu mat och vatten för 20 euro ELLER byt till er för två personliga saker. När ni fixat detta går ni till nr 27.

27 27. Jobb! På marknaden träffar ni en kvinna som säger att hon kan fixa jobb åt er så att ni kan tjäna nya pengar. Och mer pengar behöver ni! Ni får rensa fisk i hamnen och tjänar 10 euro. Gå till nr 28.

28 28. Vad tänker dom där hemma? Ni börjar fundera över vad ni just varit med om. Ni har lämnat ert hemland och allt och alla ni känner där. Prata om era känslor inför det. Vem saknar ni? Vad tänker ni om framtiden? Ni beslutar er för att skriva ett brev hem till vänner och släkt i Sverige. Ni har inte råd med mer än ett frimärke så bestäm en person/familj ni vill skriva till. Förutom att skriva och berätta att ni flytt måste ni försöka be om pengar för att klara av er flykt ända fram till det nya landet. Ta papper här och skriv ert brev. Vik ihop det och lägg i lådan. Gå sedan till nr 30.

29 29. Arabiska Ni komer att hamna i ett land där ni INTE kan göra er förstådda på svenska. Folket där kommer inte ens förstå er när ni säger hej. Med hjälp av pappren i plastfickan ska ni öva och lära er fraser på arabiska. Fuska INTE! Nu gäller det att förbereda sig på ett liv i ett främmande land... Låna papper och lägg tillbaka (4 ark/grupp). Gå sedan till nr 30.

30 30. Färja Det är dags att ta sig över till Afrika. Hoppas ni inte är sjösjuka! Ni ska ta er över till Tanger som ligger i Marocko. Ni börjar planera vad ni ska göra när vi väl är framme i Marocko. A Ni bestämmer er för att se till att fixa de där stämplarna i passen som ni fått höra av några på färjan att ni måste ha för att ens ha någon chans att få ert fall prövat väl framme på den plats där ni vill söka asyl. Gå till nr 31. B Ni chansar på att ni har de stämplar ni behöver i passet och bestämmer er för att hitta rätt på en buss som kan ta er vidare in i landet Marocko. Gå till nr 32.

31 31. ال جزائ ر Efter flera besvär har ni nu fått stämplar i ert pass och sitter nu lättade på en buss på väg vidare i Marocko. Det är trångt och varmt men de flesta familjemedlemmarna har ändå lyckats somna. Pappan som nu har tagit sig ur sitt chocktillstånd sitter och småpratar med en man som kan lite engelska. Mannen frågar hur långt de ska åka och när pappan berättar att familjen är på väg till Algeriet frågar han om de har inresetillstånd. Pappan vet inte säkert, men visar en stämpel i passet som de ordnat i Marocko. Mannen blir mycket upprörd när han får syn på stämpeln och säger att familjen blivit lurade. Om de råkar ut för någon kontroll kommer de att bli stoppade vid gränsen. Han säger också att det finns ett sätt att ta sig över gränsen ändå, ett ställe där det aldrig sker några kontroller. Om familjen bara hoppar av vid nästa stopp och sedan följer hans instruktioner kommer allt att gå bra. Vad gör ni? A Litar på mannens instruktioner och går av bussen för att komma förbi gränsen på egen hand. Gå till nr 33. B Ni sitter för säkerhets skull kvar på bussen men mannen kräver er på en nödproviant för den fortsatta resan. Lämna den i plastfickan. Gå till nr 34.

32 32. ط نچة Ni går av färjan i staden Tanger och befinner er äntligen på den afrikanska kontinenten, närmare bestämt i landet Marocko. På något ofattbart sätt lyckas ni ta er till stadens resecentrum. Det är varmt och några platser i skuggan finns inte. Ni lyckas ta er fram till rätt hållplats, men förstår inte när bussen ska gå. Det är bara att vänta med andra ord. Någon i familjen måste hämta vatten, mycket vatten, om ni ska klara er i värmen. Ta med 1 liter vatten till nr 33.

33 33. Gränsen mellan Marocko och Algeriet Ni som trodde att ni skulle behöva klara er på egen hand möts av mannens bror när ni går av bussen. Ni hoppar in i hans bil och åker några mil på knaggliga vägar. Till slut stannar bilen och alla går ut. Nu hjälper brodern er över gränsen och förklarar hur ni ska göra när ni väl är framme i Algeriet. Ni börjar genast er smygande promenad över gränsen. När ni klarat er över gränsen, gå till nr 36.

34 34. Gränskontroll Mannen på bussen hoppar av vid nästa stopp, han ska visst hälsa på sin mor. Men ni sitter kvar. Att ge sig ut i Marockansk obygd med en okänd man kändes inte särskilt tryggt. Några mil efter stoppet stannar bussen. Ni förstår att ni är framme vid gränsen och plockar fram era pass. När gränspolisen kommer fram till er ser han mycket frågande ut. Det är något som inte stämmer. Ni får gå av bussen och sitta i en liten kur och vänta. Gränspolisen förklarar att ni måste åka till Marockos huvudstad Rabat och ordna rätt tillstånd innan ni får åka in i Algeriet. Gå till nr 35.

35 35. Rabat Här i Rabat har ni tur! Ni hittar rätta stället för att få tillstånd att resa vidare på er flykt. Det kostar er två av er proviant. Låt någon i familjen gå och lämna det och ta er sedan till nr 37.

36 36. Snubbeltrubbel! Ni klarade er över gränsen och är nu i Algeriet! Men, vad har hänt med moster/faster? Hon snubblade när ni skulle ta er över gränsen och nu behöver hon hjälp att gå. Se till att hon inte stödjer sig på det skadade benet. Ta er till nr 38!

37 37. Födelsedagskalas! Nog för att ni är stressade över er situation, men när ni får syn på stämpeln på ert nya tillstånd ser ni vilket datum det är idag och kommer på att ett barn i familjen fyller år! Fixa ett födelsedagskalas för barnet med lek, sång och mat med hjälp av den proviant ni har! Gå till nr 39 när kalaset är över.

38 38. Sång! Nä, nu behöver det muntras upp i er familj som är svårt drabbade av stress och skador. Hitta på en kampsång för er familj! Den kan ni behöva för att klara er vidare... Gå till nr 39.

39 39. ال جزائ ر Det första ni gör när ni kommer till Algeriet är att leta reda på den tunisiska ambassaden. Väl där inser ni att ni bara kan söka turistvisum. Det var inte riktigt som ni planerat men ni bestämmer er för att göra det så att ni i alla fall får komma in i landet. Att fylla i blanketten visar sig dock inte vara det lättaste Fyll i EN blankett för hela familjen och lämna här. När ni fyllt i blanketten ser ni till att hitta någonstans att bo i väntan på besked om visum. A Ni får tips av några ni träffar på om var det finns ett flyktingläger. Gå till nr 43. B Flyktingläger verkar inte lockande, det kan vara riskfyllt. Är det inte farligt där? Kommer det verkligen ta er vidare? Ni väljer att ta in på ett hotell, där kan ni i alla fall vara säkra på att inte bli upptäckta. Gå till nr 40.

40 40. Hotell? Det här verkar skumt. Det hotell som ni blev hänvisade till ser mer ut som ett övergivet ruckel. Här kan ni inte stanna. Gå till nr 41 och se om ni kan hitta flyktinglägret.

41 41. Var är mitt pass? I jakten på att hitta flyktinglägret märker ni att en familjemedlem har tappat sitt pass! Det finns inte en chans att ni ska klara er till ert mål utan pass till alla i familjen. Ni måste få tag på ett nytt! Gå till nr 42.

42 42. Nytt pass Ni har nu kommit fram till ett ställe där det sägs att man kan få nytt pass, förfalskat dock, men vad har ni för val? Ni måste hitta på en berättelse om var ni kommer ifrån, varför ni måste ha ett nytt pass och se till att ni har pengar att betala passet med, så att ni inte blir lurade. Här hos passfixaren kommer det fram att ni behöver amerikanska dollar för att kunna köpa ett pass. Ni behöver alltså växla era euro till dollar. A Ni skickar en i familjen till att växla pengarna. Denne får gå till nr 45. B Hela familjer går för att inte riskera att splittras. Ni lämnar en nödproviant hos passfixaren (i plastfickan) för att inte förlora er plats i kön. Gå till nr 46.

43 43. Framme i flyktinglägret Tipset ledde fram till ett flyktingläger! Men, det är fullt! A Vakten är villig att se till att ni får en plats, i utbyte mot en proviant. Lämna provianten till vakten och gå till nr 44. B En familj som spenderat några dagar i lägret erbjuder er sin plats. Det kostar er 30 euro som vakten tar hand om. Gå till nr 47.

44 44. HOT Ni har bara hunnit spendera några timmar i flyktinglägret när ni får höra att lägret är under hot och alla behöver hålla sig gömda och dela på maten som finns i er proviant. A Lämna ifrån er all proviant som är mat nu och gå till nr 47. B Om ni går med på att hålla vakt behöver ni inte lämna proviant. Dock ska ni sitta på vakt i 5 min!! Gå sedan till nr 48.

45 45. Växling NEJ! Det finns inga dollar kvar att växla till sig. Ni får helt enkelt hoppas på det bästa, att det ska lösa sig utan pass. Hämta din familj och gå till nr 48.

46 46. Lurade! När ni har varit och växlat pengar och kommer tillbaka till passtillverkaren har han tagit er proviant men lämnat stället! Ni är utan pass och utan proviant! Gå till nr 48.

47 47. I flyktinglägret och vidare... Dagarna går i flyktinglägret. Ni har klarat er undan hot och matbrist. Ni undrar också vad som väntar er? Vad blir nästa anhalt efter flyktinglägret? Kommer ni att komma in i Tunisien där det sägs att flyktingar från norra Europa har goda chanser att få stanna? I flyktinglägret lär ni känna flera personer från Sverige. Ni samtalar om era gemensamma känslor inför flykten. Det visar sig att ni har liknande orsaker till flykten. Tänk att åsikter och värderingar kan vara ett sådant hot mot ett land. De mänskliga rättigheterna behöver försvaras! Vi vill ju bara vara fria! Ni har turen med er. Det har beslutats om att ni har fått turistvisum i Tunisien! Gå till nr 49.

48 48. Nära målet... Dagarna går i flyktinglägret. Ni har klarat er undan hot och matbrist. Ni undrar också vad som väntar er? Vad blir nästa anhalt efter flyktinglägret? Kommer ni att komma in i Tunisien där det sägs att flyktingar från norra Europa har goda chanser att få stanna? I flyktinglägret lär ni känna flera personer från Sverige. Ni samtalar om era gemensamma känslor inför flykten. Det visar sig att ni har liknande orsaker till flykten. Tänk att åsikter och värderingar kan vara ett sådant hot mot ett land. De mänskliga rättigheterna behöver försvaras! Vi vill ju bara vara fria! Ni har turen med er. Det har beslutats om att ni har fått turistvisum i Tunisien! Gå till nr 49.

49 49. ال تون س ية ال جمهري ة Det beslutades om att förflytta flyktingar som fått tunisiskt turistvisum till Tunisien med gemensam transport. Det är en lång resa... När ni är framme kan ni med tur få en fristad. En utmaning kvar bara ni måste ta er till migrationsverket för att där söka tillstånd om att få stanna i landet. Vänta på order att kliva av när resan är slut.

50 50. Migrationsverket Vilket äventyr! Skador, banditer, hunger... Ni är framme i vid migrationsverket. Det är nu det gäller. Ni behöver tänka igenom vad ni ska säga till handläggarna på migrationsverket. Varför saknar ni ett pass? Hur tror ni att i ska klara er i Tunisien utan att kunna språket? Var ska ni bo? Vad ska de vuxna jobba med? Och hur är det egentligen fatt med barnet som inte kan prata? Nu är det väntan som gäller... och hoppas på det bästa!