Buss 583 till Vårgårda går inte särskilt ofta men om ni skyndar er så finns det fortfarande möjlighet att hinna med!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Buss 583 till Vårgårda går inte särskilt ofta men om ni skyndar er så finns det fortfarande möjlighet att hinna med!"

Transkript

1 1. Sällerhög Ni är på flykt. Det enda ni har är varsin personlig grej, några saker som ni gissar kan vara till nytta och lite pengar. Nu gäller det att hålla ihop, hålla sig undan från faror och nu - ta sig vidare! Hur gör ni? A Buss 583 till Vårgårda går inte särskilt ofta men om ni skyndar er så finns det fortfarande möjlighet att hinna med! Gå till nr 2. B Grannen Petterson ska köra sin minibuss till Borås. Ni får hemskt gärna åka med, men han vill ha en matproviant om ni åker med. Lämna här i plastfickan och gå till nr 3.

2 2. Vårgårda Vårgårda må vara ett litet samhälle, men här händer det grejer. Världscuptävlingar i cykling bland annat. Här finns en tågstation och det tar mindre än en timme att åka till Göteborg. Eftersom Göteborg är en stor stad där det finns gott om utlandsförbindelser kan det vara en bra stad att åka till. Hur tar ni er dit? A Tåget gick förvisso precis innan ni var framme med bussen, men det går ett tåg i timmen och resan tar knappt en timme. Att få åka så snabbt och smidigt är mycket värt så ni köper tågbiljetter. Lämna 10 euro i plastfickan. Gå till nr 6. B Årets cykelfest gick av stapeln föregående helg och en hel massa cyklar har lämnats kvar. En snäll gammal dam erbjuder gratis cyklar åt er allihop så ni bestämmer er för att cykla de knappt sju milen till Göteborg. Gå till nr 4.

3 3. Borås Grannen Pettersson lämnar av er på Resecentrum, härifrån finns en mängd olika sätt att ta sig vidare. Bussar och tåg åt alla möjliga håll. Men när man är på väg till ett annat land så är det ju ofta lättast att åka från en större stad. Blir det Göteborg eller Stockholm nästa? A Stockholm Gå till nr 5. B Göteborg Gå till nr 4.

4 4. Göteborg E du go eller? Göteborg är en trevlig stad, men den här gången finns varken tid för Liseberg eller glass från Lejonet och Björnen. Nu gäller det att ta sig vidare, ut ur landet. Så fort som möjligt. Frågan är bara på vilket sätt? A Flyg till Köpenhamn. Gå till nr 7. B Båt till Kiel. Gå till nr 10.

5 5. Stockholm I Sveriges huvudstad finns det många saker som man skulle kunnat göra... om man hade haft mer tid. Den här gången blir det inget besök på Skansen. Nu gäller det att ta sig vidare, ut ur landet. Så fort som möjligt. Frågan är bara på vilket sätt? A Flyg till Köpenhamn. Gå till nr 7. B Båt till Kiel. Gå till nr 11.

6 6. Signalfel Det är inte helt oväntat signalfel på SJs tåg som skulle ta er till Göteborg. SJ erbjuder er plats på en buss till Göteborg istället. Det kommer ta längre tid än med tåget, men det går snabbare än om ni valt cykelturen... Gå till nr 4.

7 7. Köpenhamn Ännu en vulkan på Island har fått ett utbrott och alla flyg är inställda. Flygbolaget erbjuder er plats på en buss till Köpenhamn istället. Några sistaminuten-biljetter till tågen finns inte så ni hoppar glatt på bussen trots att det innebär att det kommer att ta betydligt längre tid. Väl framme i Köpenhamn måste ni bestämma er för hur ni ska fortsätta resan. A Ni hyr en bil och bestämmer er för att köra genom Tyskland. Gå till nr 14. B Ni tar tåget till Frankrike. Gå till nr 15.

8 8. Förband Ni har kommit rätt! Här finns det hjälpmedel till att skapa ett förband åt er skadade familjemedlem. Om inte någon hunnit före och materialet tagit slut vill säga... Skapa ett förband med fantasi för att rädda familjemedlemmen nu! Gå sedan till nr 14. Om ni lämnade det skadade barnet, ta med förbandet till det och lägg om skadan. Gå sedan till nr 14.

9 9. Ingen hjälp! Nej nej nej, här finns ingen hjälp att få! Ni måste försöka rädda er familjemedlem från allvarliga skador på egen hand. Sök upp nr 8, glöm inte att bära den skadade. Var försiktiga!

10 10. Kiel Ni befinner i norra Tyskland, om ni hyr en bil skulle ni kunna köra vidare. På den tyska motorvägen Autobahn finns ingen hastighetsbegränsning. Men för att kunna hyra bil måste tyskan som föräldrarna lärde sig i skolan finputsas lite. Hela familjen bestämmer sig för att lära sig några användbara fraser på tyska. Använd lapparna som finns i plastfickan. Högst 4/patrull. Lägg tillbaka när ni övat in orden. Gå sedan till nr 12.

11 11. Flygattack När ni är på väg till båthamnen dyker en hel formation av flygplan upp i fjärran och börjar attackera staden! Bomber exploderar och kastar spillror överallt. Tjock rök fyller gatorna där er familj befinner sig. Människor skriker och springer åt alla håll. Det yngsta barnet i er familj hinner inte ta skydd från splitter och får allvarliga skador på vänstra benet. A En i familjen stannar med barnet och resterande går och eftersöker hjälp som finns på nr 8. B Ni riskerar inte att splittra familjen och bär det skadade barnet till ett ställe där ni hört att man kan få hjälp. Gå till nr 9.

12 12. Skada! Ni upptäcker att mamman i familjen har fått allvarliga skador på armen från bombattentatet. Det måste genast åtgärdas innan hon förblöder. På nummer 13 finns det någon som kan hjälpa er. Gå dit!

13 13. Förband Hmm... ingen hjälp att få här! Nu är det bäst att ta hand om mamma i familjen. Använd alla era kunskaper och förmågor till att ge henne ett förband så att hennes sår kan läka. Gå till nr 14.

14 14. Autobahn Färden genom Tyskland gick snabbt och smidigt. Efter drygt 30 mil är ni nu framme i ett av världens minsta länder - Luxemburg. Ni befinner er i huvudstaden med samma namn och här finns bra förbindelser med många andra europeiska städer. Ert nästa mål blir den franska staden. Ni bestämmer er för att lämna hyrbilen och åka buss istället. Men när ni kommer till busstationen har bussen precis gått. För att fördriva tiden hittar ni på en lek. Gå till nr 16 när ni lekt klart.

15 15. Fara Ajajaj!! Ett par farliga banditer har hittat er! Det äldsta barnet i er familj blir knivhuggen i banditernas försök att råna er på allt ni har! Ni inser att barnet måste till sjukhus! A Ni kallar till er en taxi som kan ta er till sjukhuset som finns på nr 18. B Nä, nu är det bråttom. Ni kallar på ambulans! Det kostar er 10 euro som ni lämnar i plastfickan här. Gå till nr 19.

16 16. Våga lifta? Ni erbjuds skjuts av en lastbilschaufför som kör förbi där ni leker. Han säger att han kan ta er över Frankrikes välkontrollerade landsgräns. Ni har nu en god chans att ta er vidare till Frankrike på er flykt till ett fritt land! Litar ni på lastbilschauffören? A Om ja, gå till nr 17. Han finns där och väntar på er! Men se upp på vägen så att ni inte blir upptäckta! B Ni vågar inte chansa... utan hoppas på tryggare alternativ på nr 15, gå dit.

17 17. Frankrike! Ni klarade det! Ni har rest långt med lastbil för att komma över gränsen och är nu i Frankrike. Ni är väldigt hungriga och behöver hitta något att äta. Ni behöver information om vart ni ska ta vägen för att hitta mat och någonstans att söka skydd för natten. Ni går av lastbilen och möts direkt av en vägspärr med polis! A Polisen ser sin chans att ta ut mutor. Två av er får sina personliga saker beslagtagna men i utbyte får ni information om var ni kan hitta mat och husrum. B Ni blir utan information men får behålla alla era personliga saker. Gå till nr 21.

18 18. I taxin Ni får tag på en taxi, vilket kostar er 20 euro. I taxin drabbas pappa i familjen av en chock på grund av det hemska som hänt hans barn. Han kan inte längre ta hand om någonting och ni andra måste hjälpas åt att bära hans saker. Snart är ni framme på sjukhuset. Lämna 20 euro här i plastfickan och gå till nr 22.

19 19. I ambulansen Nu har ambulansen kommit och ska ta er till sjukhuset med det skadade barnet. I ambulansen blir en av sönerna så hårt tagen av stress så att han tappar förmågan att prata. Välj ut en av sönerna som nu måste vara tyst på resten av flykten! Snart är ni framme på sjukhuset. Gå till nr 22.

20 20. Bygg skydd Nog för att ni blev av med personliga saker, men nu har ni i alla fall hittat ett ställe där ni kan bygga ett skydd för natten. Bygg med hjälp av pressening och slanor ett skydd så att ni kan få sova en natt. Riv skyddet när ni provsovit i det. Gå till nr 23.

21 21. Utan skydd Ni blev alltså utan information om var ni kunde söka skydd. Men det är sent och ni är trötta, sök upp bästa ställe för att spendera natten. Ni måste turas om att hålla er vakna för att vara på er vakt. I 10 minuter måste ni sitta stilla! Gå sedan till nr 15.

22 22. På sjukhuset Ni har tagit er fram till sjukhuset. Här får er skadade familjemedlem hjälp med knivskadorna. Det kostar er 30 euro. Har ni inte så mycket euro måste ni byta till er med hjälp av personlig sak eller nödproviant. Lämna pengarna till sjuksköterskan. För att inte bli upptäckta och för att slippa frågor om vilka ni är och vart ni ska måste ni ta bakvägen ut. Ni liftar sedan vidare till Spanien och tar er till nr 23.

23 23. Barcelona! Nu har ni tagit er till Barcelona i Spanien! Ni är utmattade, hungriga och törstiga efter den långa färden. Nu måste ni diskutera igenom i familjen vad ni ska göra härnäst. A Det viktigaste är trots allt att överleva! Ni beslutar er för att leta reda på mat och vatten. Gå till nr 24. B Ni har röstat och de flesta i er familj tycker att ni ska spara era pengar för att kunna köpa biljetter till en färja så att ni kan ta er över till Afrika. Gå till nr 27.

24 24. Var finns marknaden? Nu måste ni bestämma er för hur ni ska få tag på mat och vatten. A Två i familjen går och resten stannar där ni finns. Då är det mindre risk för att ni ska bli påkomna, men familjen splittras... Gå till nr 25. B Alla går med, men det ökar risken för att bli rånade... Gå till nr 26.

25 25. Mat! Jorå, ni två från familjen som vågade ge er ut på jakt hittade mat till familjen. Ni kan välja på att få mat för 20 euro ELLER byta två personliga saker mot mat. Gå sedan och hämta er familj och ta er allihop till nr 29.

26 26. Mat och vatten Ni klarade er undan banditer! Köp nu mat och vatten för 20 euro ELLER byt till er för två personliga saker. När ni fixat detta går ni till nr 27.

27 27. Jobb! På marknaden träffar ni en kvinna som säger att hon kan fixa jobb åt er så att ni kan tjäna nya pengar. Och mer pengar behöver ni! Ni får rensa fisk i hamnen och tjänar 10 euro. Gå till nr 28.

28 28. Vad tänker dom där hemma? Ni börjar fundera över vad ni just varit med om. Ni har lämnat ert hemland och allt och alla ni känner där. Prata om era känslor inför det. Vem saknar ni? Vad tänker ni om framtiden? Ni beslutar er för att skriva ett brev hem till vänner och släkt i Sverige. Ni har inte råd med mer än ett frimärke så bestäm en person/familj ni vill skriva till. Förutom att skriva och berätta att ni flytt måste ni försöka be om pengar för att klara av er flykt ända fram till det nya landet. Ta papper här och skriv ert brev. Vik ihop det och lägg i lådan. Gå sedan till nr 30.

29 29. Arabiska Ni komer att hamna i ett land där ni INTE kan göra er förstådda på svenska. Folket där kommer inte ens förstå er när ni säger hej. Med hjälp av pappren i plastfickan ska ni öva och lära er fraser på arabiska. Fuska INTE! Nu gäller det att förbereda sig på ett liv i ett främmande land... Låna papper och lägg tillbaka (4 ark/grupp). Gå sedan till nr 30.

30 30. Färja Det är dags att ta sig över till Afrika. Hoppas ni inte är sjösjuka! Ni ska ta er över till Tanger som ligger i Marocko. Ni börjar planera vad ni ska göra när vi väl är framme i Marocko. A Ni bestämmer er för att se till att fixa de där stämplarna i passen som ni fått höra av några på färjan att ni måste ha för att ens ha någon chans att få ert fall prövat väl framme på den plats där ni vill söka asyl. Gå till nr 31. B Ni chansar på att ni har de stämplar ni behöver i passet och bestämmer er för att hitta rätt på en buss som kan ta er vidare in i landet Marocko. Gå till nr 32.

31 31. ال جزائ ر Efter flera besvär har ni nu fått stämplar i ert pass och sitter nu lättade på en buss på väg vidare i Marocko. Det är trångt och varmt men de flesta familjemedlemmarna har ändå lyckats somna. Pappan som nu har tagit sig ur sitt chocktillstånd sitter och småpratar med en man som kan lite engelska. Mannen frågar hur långt de ska åka och när pappan berättar att familjen är på väg till Algeriet frågar han om de har inresetillstånd. Pappan vet inte säkert, men visar en stämpel i passet som de ordnat i Marocko. Mannen blir mycket upprörd när han får syn på stämpeln och säger att familjen blivit lurade. Om de råkar ut för någon kontroll kommer de att bli stoppade vid gränsen. Han säger också att det finns ett sätt att ta sig över gränsen ändå, ett ställe där det aldrig sker några kontroller. Om familjen bara hoppar av vid nästa stopp och sedan följer hans instruktioner kommer allt att gå bra. Vad gör ni? A Litar på mannens instruktioner och går av bussen för att komma förbi gränsen på egen hand. Gå till nr 33. B Ni sitter för säkerhets skull kvar på bussen men mannen kräver er på en nödproviant för den fortsatta resan. Lämna den i plastfickan. Gå till nr 34.

32 32. ط نچة Ni går av färjan i staden Tanger och befinner er äntligen på den afrikanska kontinenten, närmare bestämt i landet Marocko. På något ofattbart sätt lyckas ni ta er till stadens resecentrum. Det är varmt och några platser i skuggan finns inte. Ni lyckas ta er fram till rätt hållplats, men förstår inte när bussen ska gå. Det är bara att vänta med andra ord. Någon i familjen måste hämta vatten, mycket vatten, om ni ska klara er i värmen. Ta med 1 liter vatten till nr 33.

33 33. Gränsen mellan Marocko och Algeriet Ni som trodde att ni skulle behöva klara er på egen hand möts av mannens bror när ni går av bussen. Ni hoppar in i hans bil och åker några mil på knaggliga vägar. Till slut stannar bilen och alla går ut. Nu hjälper brodern er över gränsen och förklarar hur ni ska göra när ni väl är framme i Algeriet. Ni börjar genast er smygande promenad över gränsen. När ni klarat er över gränsen, gå till nr 36.

34 34. Gränskontroll Mannen på bussen hoppar av vid nästa stopp, han ska visst hälsa på sin mor. Men ni sitter kvar. Att ge sig ut i Marockansk obygd med en okänd man kändes inte särskilt tryggt. Några mil efter stoppet stannar bussen. Ni förstår att ni är framme vid gränsen och plockar fram era pass. När gränspolisen kommer fram till er ser han mycket frågande ut. Det är något som inte stämmer. Ni får gå av bussen och sitta i en liten kur och vänta. Gränspolisen förklarar att ni måste åka till Marockos huvudstad Rabat och ordna rätt tillstånd innan ni får åka in i Algeriet. Gå till nr 35.

35 35. Rabat Här i Rabat har ni tur! Ni hittar rätta stället för att få tillstånd att resa vidare på er flykt. Det kostar er två av er proviant. Låt någon i familjen gå och lämna det och ta er sedan till nr 37.

36 36. Snubbeltrubbel! Ni klarade er över gränsen och är nu i Algeriet! Men, vad har hänt med moster/faster? Hon snubblade när ni skulle ta er över gränsen och nu behöver hon hjälp att gå. Se till att hon inte stödjer sig på det skadade benet. Ta er till nr 38!

37 37. Födelsedagskalas! Nog för att ni är stressade över er situation, men när ni får syn på stämpeln på ert nya tillstånd ser ni vilket datum det är idag och kommer på att ett barn i familjen fyller år! Fixa ett födelsedagskalas för barnet med lek, sång och mat med hjälp av den proviant ni har! Gå till nr 39 när kalaset är över.

38 38. Sång! Nä, nu behöver det muntras upp i er familj som är svårt drabbade av stress och skador. Hitta på en kampsång för er familj! Den kan ni behöva för att klara er vidare... Gå till nr 39.

39 39. ال جزائ ر Det första ni gör när ni kommer till Algeriet är att leta reda på den tunisiska ambassaden. Väl där inser ni att ni bara kan söka turistvisum. Det var inte riktigt som ni planerat men ni bestämmer er för att göra det så att ni i alla fall får komma in i landet. Att fylla i blanketten visar sig dock inte vara det lättaste Fyll i EN blankett för hela familjen och lämna här. När ni fyllt i blanketten ser ni till att hitta någonstans att bo i väntan på besked om visum. A Ni får tips av några ni träffar på om var det finns ett flyktingläger. Gå till nr 43. B Flyktingläger verkar inte lockande, det kan vara riskfyllt. Är det inte farligt där? Kommer det verkligen ta er vidare? Ni väljer att ta in på ett hotell, där kan ni i alla fall vara säkra på att inte bli upptäckta. Gå till nr 40.

40 40. Hotell? Det här verkar skumt. Det hotell som ni blev hänvisade till ser mer ut som ett övergivet ruckel. Här kan ni inte stanna. Gå till nr 41 och se om ni kan hitta flyktinglägret.

41 41. Var är mitt pass? I jakten på att hitta flyktinglägret märker ni att en familjemedlem har tappat sitt pass! Det finns inte en chans att ni ska klara er till ert mål utan pass till alla i familjen. Ni måste få tag på ett nytt! Gå till nr 42.

42 42. Nytt pass Ni har nu kommit fram till ett ställe där det sägs att man kan få nytt pass, förfalskat dock, men vad har ni för val? Ni måste hitta på en berättelse om var ni kommer ifrån, varför ni måste ha ett nytt pass och se till att ni har pengar att betala passet med, så att ni inte blir lurade. Här hos passfixaren kommer det fram att ni behöver amerikanska dollar för att kunna köpa ett pass. Ni behöver alltså växla era euro till dollar. A Ni skickar en i familjen till att växla pengarna. Denne får gå till nr 45. B Hela familjer går för att inte riskera att splittras. Ni lämnar en nödproviant hos passfixaren (i plastfickan) för att inte förlora er plats i kön. Gå till nr 46.

43 43. Framme i flyktinglägret Tipset ledde fram till ett flyktingläger! Men, det är fullt! A Vakten är villig att se till att ni får en plats, i utbyte mot en proviant. Lämna provianten till vakten och gå till nr 44. B En familj som spenderat några dagar i lägret erbjuder er sin plats. Det kostar er 30 euro som vakten tar hand om. Gå till nr 47.

44 44. HOT Ni har bara hunnit spendera några timmar i flyktinglägret när ni får höra att lägret är under hot och alla behöver hålla sig gömda och dela på maten som finns i er proviant. A Lämna ifrån er all proviant som är mat nu och gå till nr 47. B Om ni går med på att hålla vakt behöver ni inte lämna proviant. Dock ska ni sitta på vakt i 5 min!! Gå sedan till nr 48.

45 45. Växling NEJ! Det finns inga dollar kvar att växla till sig. Ni får helt enkelt hoppas på det bästa, att det ska lösa sig utan pass. Hämta din familj och gå till nr 48.

46 46. Lurade! När ni har varit och växlat pengar och kommer tillbaka till passtillverkaren har han tagit er proviant men lämnat stället! Ni är utan pass och utan proviant! Gå till nr 48.

47 47. I flyktinglägret och vidare... Dagarna går i flyktinglägret. Ni har klarat er undan hot och matbrist. Ni undrar också vad som väntar er? Vad blir nästa anhalt efter flyktinglägret? Kommer ni att komma in i Tunisien där det sägs att flyktingar från norra Europa har goda chanser att få stanna? I flyktinglägret lär ni känna flera personer från Sverige. Ni samtalar om era gemensamma känslor inför flykten. Det visar sig att ni har liknande orsaker till flykten. Tänk att åsikter och värderingar kan vara ett sådant hot mot ett land. De mänskliga rättigheterna behöver försvaras! Vi vill ju bara vara fria! Ni har turen med er. Det har beslutats om att ni har fått turistvisum i Tunisien! Gå till nr 49.

48 48. Nära målet... Dagarna går i flyktinglägret. Ni har klarat er undan hot och matbrist. Ni undrar också vad som väntar er? Vad blir nästa anhalt efter flyktinglägret? Kommer ni att komma in i Tunisien där det sägs att flyktingar från norra Europa har goda chanser att få stanna? I flyktinglägret lär ni känna flera personer från Sverige. Ni samtalar om era gemensamma känslor inför flykten. Det visar sig att ni har liknande orsaker till flykten. Tänk att åsikter och värderingar kan vara ett sådant hot mot ett land. De mänskliga rättigheterna behöver försvaras! Vi vill ju bara vara fria! Ni har turen med er. Det har beslutats om att ni har fått turistvisum i Tunisien! Gå till nr 49.

49 49. ال تون س ية ال جمهري ة Det beslutades om att förflytta flyktingar som fått tunisiskt turistvisum till Tunisien med gemensam transport. Det är en lång resa... När ni är framme kan ni med tur få en fristad. En utmaning kvar bara ni måste ta er till migrationsverket för att där söka tillstånd om att få stanna i landet. Vänta på order att kliva av när resan är slut.

50 50. Migrationsverket Vilket äventyr! Skador, banditer, hunger... Ni är framme i vid migrationsverket. Det är nu det gäller. Ni behöver tänka igenom vad ni ska säga till handläggarna på migrationsverket. Varför saknar ni ett pass? Hur tror ni att i ska klara er i Tunisien utan att kunna språket? Var ska ni bo? Vad ska de vuxna jobba med? Och hur är det egentligen fatt med barnet som inte kan prata? Nu är det väntan som gäller... och hoppas på det bästa!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma.

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. ! Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. Hans pappa dog i en bilolycka för två år sen. Emil kan ej

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

TÖI ROLLSPEL C 013 Sidan 1 av 6 Vardagsjuridik

TÖI ROLLSPEL C 013 Sidan 1 av 6 Vardagsjuridik TÖI ROLLPEL C 013 idan 1 av 6 Vardagsjuridik Ordlista personuppgifter avgöra grundval sanningsenliga uppgifter tystnadsplikt obehörig person ansökan om uppehållstillstånd politisk asyl uppväxtmiljö ekonomiska

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Anna och Alex och sedelförfalskarna

Anna och Alex och sedelförfalskarna Anna och Alex och sedelförfalskarna Anna och Alex går i samma klass och är bra kompisar. De råkar alltid ut för hemska äventyr och de har varit med om många spännande saker. Tillsammans har de en hel del

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar Författare: Emma- Ida Johansson Bakgrund Det här materialet hör till boken Darias stigar som är skriven av Emma- Ida Johansson. Materialet är tänkt som ett stöd för

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5 Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1 Kapitel 2 Sida 2 Kapitel 3 Sida 3 Kapitel 4 Sida 4 Kapitel 5 Sida 5 Kapitel 1 Hej jag heter Pontus Sjöström och är 15 år. Jag bor i Nacka med mina föräldrar och två

Läs mer

D D. Djuren flyttar in

D D. Djuren flyttar in TIGER ANDERSSON juren D D D DD D f yttar in D Tiger Andersson 2012 2012 Layout och omslagsformgivning Lena Thunell Repro All-Media Öresund AB, Malmö Typsnitt Bembo 17/23 En originalproduktion från Publicerat

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden Intervju Guide Europeiska flyktingfonden Egna anteckningar 1. Presentation 4 2. Grundregler 4 3. Inledning av intervjun 5 4. Substantiella fasen 5 5. Paus 8 6. Kompletterande frågor 9 7. Förtydliganden

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Kapitel II 5. Hur är de andra i skolan mot Ellen nu? 6. På vilket sätt hämnas Ina? 7. Vad tycker du att Ellen borde ha gjort när hon hittade jackan?

Kapitel II 5. Hur är de andra i skolan mot Ellen nu? 6. På vilket sätt hämnas Ina? 7. Vad tycker du att Ellen borde ha gjort när hon hittade jackan? Frågor Dra lott av Åsa Storck De frågor med ett streck under behöver du inte skriva svar på. Fundera istället över dem. Dra lott 1. Det har alltid varit lottdragningar i Ellens klass. Vad har de handlat

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Historien om Semlan. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Historien om Semlan är berättelsen om den lille hankatten som hittades i juli månad utanför Seminarieskolan i Landskrona. Upphittaren hade hört honom jama ynkligt i buskarna hela dagen, så när hon slutade

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Svensk grammatik Ordklasser!

Svensk grammatik Ordklasser! Svensk grammatik Ordklasser! Grammatik är läran om ett språk, hur detta språk är uppbyggt och hur det fungerar i tal/skrift. Alla ord betyder något och kan delas in i olika ordklasser. Det finns 9 olika

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör.

Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och. Period: 1 9:e september 2012. Fredrik Egerstrand, filmregissör. Redovisning: Resebidrag film. Resa till Turkiet, Grekland och Period: 1 9:e september 2012 Fredrik Egerstrand, filmregissör. Göteborg Fredrik Egerstrand 20121002 Göteborg Reseberättelse. Göteborg-Erbil-Diyarbakir-Istanbul-Doyran

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: Att Mima Hösten Att Mima Vintern RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim Former & Fantasi Kroppens Fantasi Did I Really? Hej! Vi har under de senaste fem åren arbetat

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer