Förekomstformer för zink i flygaska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förekomstformer för zink i flygaska"

Transkript

1 Datum Vår ref Rolf Sjöblom Er ref Claes Ribbing Svenska Energiaskor AB Claes Ribbing Torsgatan Stockholm Förekomstformer för zink i flygaska Bakgrund och uppdrag Vid klassning av aska enligt avfallsförordningen har förekomstformerna för olika ämnen en stor betydelse. I den vägledning som tagits fram inom ramen för Värmeforsks askprogram har zink tillordnats referenssubstansen zinkoxid, vilken inte ger något bidrag i samband med klassningen. Fråga har emellertid uppkommit om inte zink i stället borde tillordnas referenssubstansen zinkklorid. Enligt Kemikalieinspektionens föreskrifter och allmänna råd (KIFS 2001:3) om klassificering och märkning av kemiska produkter är denna substans klassad som giftig och miljöfarlig med följande riskfraser R23 Giftigt vid inandning R34 Frätande R50 Mycket giftigt för vattenlevande organismer R53 Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön Svenska Energiaskor AB har därför uppdragit åt Tekedo AB att utreda förekomstformerna för zink i aktuell miljö samt besvara frågan om zink kan förekomma som zinkklorid. Det bör noteras att uppdraget således har en tydligt begränsad omfattning. Förekomstformerna utreds i princip bara så långt som erfordras för att kunna ge takvärden för zink i lösning samt visa att zink inte kan förekomma som zinkklorid i fast fas. Utförandet består huvudsakligen i jämviktsberäkningar, men jämförelser görs också med det omfattande kommersiella dataunderlag för askor som Tekedo AB har tillgång till genom att ha utfört ett stort antal klassificeringar enligt Avfallsförordningen. TEknik KEmi - DOkumentation Tekedo AB. Spinnarvägen 10, Nyköping. Telefon Mobil E-post rolf.sjoblom@tekedo.se. Internet Org.nr Säte i Nyköping. Innehar F-skattesedel. Momsregistreringsnummer SE

2 2 Förutsättningar för beräkningarna Efter en inledande litteraturstudie över speciering av zink har konstaterats att följande gränssättningar är lämpliga. Av många kända askprover har inga påträffats med ph hos lakvatten > 12,7 (vilket svarar mot lösligheten för portlandit, Ca(OH) 2 ) eller < 8. Det undersökta intervallet har därför satts till 7 < ph < 13. Eftersom kloridjoner kan bilda komplex i lösning utförs analysen för följande fall: Fall Renvattenfallet L/S 10 Referensfallet 2,5 g Cl - / liter L/S 0,1 Värsta fallet 15 g Cl - / liter Förklaring Kloridfritt vatten Vatten med en konstant halt av kloridjon (Cl - ) som svarar mot gränsen för acceptans på deponi för farligt avfall enligt lakning med 10 liter vatten per kilo aska enligt SNV:s förslag till föreskrift om acceptanskriterier Vatten med en konstant halt av kloridjon (Cl - ) som svarar mot gränsen för acceptans på deponi för farligt avfall enligt lakning med 0,1 liter vatten per kilo aska enligt SNV:s förslag till föreskrift om acceptanskriterier Det bör noteras att lakvätskans volym i det sistnämnda fallet ligger långt under fältkapaciteten. Värdet är således orealistiskt pessimistiskt för en lakvätska men möjligt för ett porvatten. Det bör också noteras att halten kloridjon (Cl - ) av beräkningstekniska skäl hålls konstan 1 t. Värdena är 0,25 vikts/volyms-% för referensfallet och 1,5 vikts/volyms-% för värsta fallet. Eftersom kloridjon under vissa förutsättningar kan bilda komplex med zink kan därmed totalhalten klor med valensen (oxidationstalet) minus ett överstiga halten kloridjon. Beräkningarna utförs i första hand med antagandet att zink föreligger i fast fas i form av zinkoxid samt att kalcium vid höga ph värden föreligger i fast fas i form av kalciumhydroxid. Därefter analyseras inverkan av övriga ämnen i olika stadier av åldring inklusive effekten av karbonatisering. I beräkningarna nedan antas att det hela tiden finns fast kristallin zinkoxid (zinkit) i termodynamisk jämvikt med lösningen. För korttidseffekter kan jämvikten i praktiken inställa sig mot zinkhydroxid, men skillnaden är inte särskilt stor. 1 Halterna i SNV:s förslag till ny föreskrift gäller dock totalhalterna.

3 3 Systemet zinkoxid vatten klorid - kalciumhydroxid Beräkningarna grundar sig på termodynamiska data (jämviktskonstanter) från [1] vilka kombinerats till följande uttryck (ekvation (11) kommer dock från [2]): log [Zn 2+ ] = -2pH + 11,16 (1) log [ZnOH + ] = -ph + 3,47 (2) log [Zn(OH) 2 ] = -5,64 (3) log [Zn(OH) - 3 ] = ph 16,52 (4) log [Zn(OH) -2 4 ] = 2pH 27,13 (5) log [ZnCl + ] = log[cl - ] - 2pH + 11,59 (6) log [ZnCl 2 ] = 2log[Cl - ] - 2pH + 11,16 (7) log [ZnCl - 3 ] = 3log[Cl - ] - 2pH + 11,66 (8) log [ZnCl -2 4 ] = 4log[Cl - ] - 2pH + 11,36 (9) log [Ca 2+ ] = -2pH + 22,80 (10) log [CaOH + ] = -ph + 11,57 (11) Lösliga specier i systemet zinkoxid (zinkit) vatten (renvattenfallet) visas i Figur 1. I de underliggande beräkningarna används ekvationerna (1)-(5). Lösliga specier i systemet zinkoxid (zinkit) vatten och klorid visas i Figur 2 för referensfallet och Figur 3 för värsta fallet. I Figurerna 2 och 3 används ekvationerna (1)-(9). Beräkningarna som ligger till grund för Figurerna 1-3 utgår från att det finns andra motjoner till Cl - än Zn 2+. Ofta innehåller aska alkalimetallerna kalium och natrium i sådana halter att de sammantaget svarar mot fler ekvivalenter än ingående klor. Därför är det rimligt att tänka sig att tillräckligt med motjoner finns av detta skäl. Mot detta kan invändas dels att all alkali kanske inte är tillgänglig som motjon till klorid, dels att de kanske inte alltid räcker till. Därför har beräkningar utförts som visar vad som händer med vatten i kontakt med kalciumhydroxid i närvaro av klorid som har kalcium som motjon. För detta utnyttjas ekvationerna (10) och (11) ovan. Beräkningarna utgår från att det finns fast portlandit (Ca(OH) 2 ) samt kloridhalt i lösningen enligt referensfallet och värsta fallet för olika andelar av motjonerna som behöver tas från portlanditen. Resultatet visas i Figur 4. Som framgår av Figur 4 erhålls en viss ph-sänkning (ner till strax över ph 12), men inga problem med att erhålla erforderliga motjoner med kalcium (i vart fall inte så länge det finns portlandit, se vidare nedan). Det är viktigt att notera att zink över huvud taget inte kan fungera som motjon till klorid vid höga ph värden eftersom zink i lösning föreligger som anjoner över ph strax under 11, se Figurerna 2 och 3.

4 4 Inverkan av övriga ämnen exklusive karbonatisering Genomgång av litteratur visar att det är svårt att tänka sig några övriga ämnen som genom komplexbildning skulle kunna ge upphov till förhöjda koncentrationer av zink eller kalcium i lösning. Detta hypotetiska alternativ beaktas därför ej i det följande. Däremot kan olika halter i lösning sänkas i förhållande till vad som redovisas i Figurerna 1-4 till följd av att andra (och mera svårlösliga) fasta faser bildas. Huvudelementen i aska är ungefär desamma som i jord men med den skillnaden att alkalimetaller, alkaliska jordartsmetaller, klor och svavel är överrepresenterade. Detta gäller i synnerhet kalcium. Detta ämne ingår därför i de flesta kristallina faser som har identifierats i aska[3]. Framförallt bildar kalcium silikater, aluminater och sulfater samt olika blandformer av dessa, inklusive faser med variabel sammansättning. Även om kemin är komplex så är slutsatsen enkel: genom att andelen kalcium är hög så är också tillgängligheten god. Detta illustreras i Figur 5, där kalciumjonaktiviteten som funktion av ph visas för ett antal mineral. Uppgifterna i Figur 5 skall jämföras med zinkjonaktiviteten som funktion av ph för ett antal mineral, vilket visas i Figur 6. Jämförelsen visar att kalcium bör vara mycket mera tillgängligt som motjon för klorid än zink. Inverkan av karbonatisering En invändning mot ovanstående skulle kunna vara att kalcium binds vid karbonatisering, och att man skulle kunna tänka sig att zink i ett sådant fall går i lösning och bildar motjoner till klor. Under inverkan av luftens koldioxid vittrar olika kalciummineral och bildar kalcit (CaCO 3 ). Under samma betingelser omvandlas olika zinkmineral till hydrozinkit (Zn 5 (OH) 6 (CO 3 ) 2 ). För jämvikterna gäller följande[1,4]: log [Zn 2+ ] = - 2pH + 3,37 (12) log [Ca 2+ ] = - 2pH + 13,27 (13) I konstanterna i ekvationerna ingår koldioxidaktiviteten. Här har använts den koldioxidhalt som finns i luft och som enligt [5] uppgår till 0,030 volymsprocent (= molprocent). En enkel kalkyl visar att under de givna förutsättningarna, d v s jämvikt med de fasta faserna, är kalciumjonkoncentrationen många tiopotenser högre än zinkjonkoncentrationen. Detta gäller oberoende av ph.

5 5 Även i detta fall kommer andra joner än zinkjoner att vara motjoner till klor. Det bör kanske tilläggas att zinkklorid är lättlöslig och faller inte ut som salt under några av de betingelser som anges ovan. Jämförelser med lakdata För att testa ovanstående beräkningsresultat mot verkligheten har jämförelser gjorts med ett stort antal lakdata som Tekedo AB har tillgång till genom ett antal klassningar som utförts enligt Avfallsförordningen. Genomgången visar att lakdata understiger eller överensstämmer med samtliga halter som ges av antagandet om att lösligheten styrs av zinkit (ZnO). För de högsta ph-värdena ligger dock uppmätta värden ca en tiopotens lägre än beräknade. Detta beror sannolikt på att det faller ut något som skulle kunna karakteriseras som zinkat, t ex en hydroxid av formen MeZn(OH) 4, där Me skulle kunna tänkas vara kalcium. Detta har dock inte undersökts eftersom zink vid höga ph-värden förekommer som anjon och därför inte kan vara motjon till klorid. Kompletterande informationssökning En mindre kompletterande informationssökning har utförts för att om möjligt hitta någon kloridhaltig fas med lägre löslighet för zink än zinkit (ZnO). En kandidat har påträffats i en av databaserna till jämviktsberäkningsprogrammet PHREEQC. Föreningen i fråga har formeln Zn 2 (OH) 3 Cl och kan (till skillnad från ZnCl 2 ) inte omedelbart bedömas ha tillräckligt hög löslighet för att inte bildas i aktuell miljö. Koncentrationen zinkjon vid jämvikt med fast fas Zn 2 (OH) 3 Cl ges av följande formel log [Zn 2+ ] = 7,65 1,5pH 0,5log[Cl - ] (14) Beräkningar har utförts med ekvation (14) för referensfallet och för värsta fallet. De redovisas samt jämförs med zinkjonkonventration över zinkit (ZnO) i Figur 6. Som framgår av figuren är ZnO stabilast överallt. Därför bildas inte Zn 2 (OH) 3 Cl. Marginalen är dock liten vid de lägsta ph-värdena. Därför bör beaktas att dessa nås i praktiken bara i samband med karbonatisering, och då är det ju som visats ovan andra faser som har ännu lägre löslighet. Även om Zn 2 (OH) 3 Cl skulle ha varit stabilast så hade det ändå inte varit rimligt att räkna den som jämförbar med zinkklorid eftersom löslighetsegenskaperna i så fall hade varit gynnsammare än dem för zinkoxid.

6 6 Slutsatser Slutsatserna av ovanstående genomgång är som följer: Inget har framkommit som ger anledning att ifrågasätta eller ompröva valet av ZnO som referenssubstans för grundämnet zink. Vare sig för färsk aska eller för aska i något stadium av åldring eller vittring har någon möjlighet till bildning av zinkklorid kunnat identifieras. För icke karbonatiserad aska kan antagandet att zink förekommer huvudsakligen som zinkit användas. Antagandet är väsentligen realistiskt men ibland pessimistiskt/försiktigt i förhållande till frågeställningen. Antagandet innebär att zink förekommer huvudsakligen i fast fas och ingår i porvattnet bara till en mycket liten andel. Vid karbonatisering kan zink bindas som hydrozinkit. Det kan dock inte uteslutas att zink bildar något annat mineral som är ännu svårlösligare. Vid karbonatisering bildar kalcium kalcit. Vid jämvikt ger kalcit många tiopotenser högre halter kalciumjoner i porvattnet jämfört med halten zinkjoner i jämvikt med hydrozinkit. Det finns en god överensstämmelse med experimentella lakdata. För riktigt långa tider kan dessutom slutsatsen dras att sulfatreduktion kommer att äga rum med hjälp av mikroorganismer. Därvid kan zink komma att bilda zinksulfid som är mycket svårlösligt. Referenser 1 Lindsay W L. Chemical equilibria in solids. The Blackburn Press. ISBN Handbook of Chemistry and Physics, 48th edition. The Chemical Rubber Company, Cleveland, Ohio. 3 Steenari B-M. Chemical properties of FBC ashes. Doctoral Dissertation. Department of Environmental Inorganic Chemistry, Göteborg ISBN Bodek I et al. Environmental inorganic chemistry. Pergamon press, ISBN Hägg G Allmän och oorganisk kemi. Almqvist & Wiksell, Uppsala, 1966.

7 7 Speciering av zink i kloridfritt vatten Log koncentration moler/liter ph Zn++ ZnOH+ Zn(OH)2 Zn(OH)3- Zn(OH)4-- Figur 1. Lösliga specier i systemet zinkoxid (zinkit) vatten.

8 8 Speciering av zink i lakvatten, L/S 10, referensfallet Log koncentration moler/liter ph Zn++ ZnOH+ Zn(OH)2 Zn(OH)3- Zn(OH)4-- ZnCl+ L/S 10 ZnCl2 L/S 10 ZnCl3- L/S 10 ZnCl4-- L/S 10 Total kloridhalt Figur 2. Lösliga specier i systemet zinkoxid (zinkit) vatten och klorid för referensfallet, se text.

9 9 Speciering av zink i lakvatten, L/S 0,1, värsta fallet Log koncentration moler/liter ph Zn++ ZnOH+ Zn(OH)2 Zn(OH)3- Zn(OH)4-- ZnCl+ L/S 0,1 ZnCl2 L/S 0,1 ZnCl3- L/S 0,1 ZnCl4-- L/S 0,1 Total kloridhalt Figur 3. Lösliga specier i systemet zinkoxid (zinkit) vatten och klorid för värsta fallet, se text.

10 10 ph som funktion av andel av kloridhalten som balanseras av Ca++ och CaOH ,8 12,6 ph 12,4 12, Andel av kloridhalten (i %) som balanseras av Ca++ och CaOH+ L/S 10 L/S 0,1 Figur 4. ph som funktion av andelen motjoner till klorid som utgörs av CaOH + och Ca 2+ (i ekvivalenter).

11 Figur 5. Logaritmen för Kalciumjonkoncentrationen som funktion av ph för olika mineral. Figur tagen från [1]. 11

12 Figur 5. Logaritmen för Zinkjonkoncentrationen som funktion av ph för olika mineral. I vattenlösning bildas även hydrozinkit (Zn 5 (OH) 6 (CO 3 ) 2 ) som dock inte är med i figuren. Dess linje ligger strax över den för jord-zn och har samma lutning (den korsar y-axeln vid -1,78). Figur tagen från [1]. 12

13 13 Lösligheter för ZnO och Zn2(OH)3Cl Log koncentration Zn++ moler/liter ph ZnO Zn2(OH)3Cl L/S 10 Zn2(OH)3Cl L/S 0,1 Figur 6. Zinkjonkoncentration över Zn 2 (OH) 3 Cl (referensfallet och värsta fallet) och över ZnO.

JERNKONTORET workshop 20 april, Metodik för klassning enligt Avfallsförordningen

JERNKONTORET workshop 20 april, Metodik för klassning enligt Avfallsförordningen JERNKONTORET workshop 20 april, 2005 Metodik för klassning enligt Avfallsförordningen Rolf Sjöblom Cecilia Sjöö Avfallsförordningen (2001:1063) Grund för klassning farligt / icke farligt avfall Skyldighet

Läs mer

KEMA02 Oorganisk kemi grundkurs F3

KEMA02 Oorganisk kemi grundkurs F3 KEMA02 Oorganisk kemi grundkurs F3 Syror och baser Atkins & Jones kap 11.111.16 Översikt Syror och baser grundläggande egenskaper och begrepp Autoprotolys och ph Svaga syror och baser ph i lösningar av

Läs mer

JÄMVIKT i LÖSNING A: Kap 12 Föreläsning 3(3)

JÄMVIKT i LÖSNING A: Kap 12 Föreläsning 3(3) KEM A02 Allmän- och oorganisk kemi JÄMVIKT i LÖSNING A: Kap 12 Föreläsning 3(3) mer löslighetsprodukt! Repetition Henderson-Hasselbach ekvationen för beräkning av ph i buffert - OK att använda - viktigast

Läs mer

JÄMVIKT i LÖSNING A: Kap 12 Föreläsning 2(2)

JÄMVIKT i LÖSNING A: Kap 12 Föreläsning 2(2) KEM A02 Allmän- och oorganisk kemi JÄMVIKT i LÖSNING A: Kap 12 Föreläsning 2(2) mer löslighetsprodukt! 12.9 The common ion effect utsaltning[utfällning] genom tillsats av samma jonslag BAKGRUND Många metalljoner

Läs mer

Göran Stenman. Syror och Baser. Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken

Göran Stenman. Syror och Baser. Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken Göran Stenman Syror och Baser Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken www.lektion.se Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är.. Skyddsglasögon Göran Göran Stenman

Läs mer

Cu- och Zn-former i bottenaskor från avfallsförbränning

Cu- och Zn-former i bottenaskor från avfallsförbränning Cu- och Zn-former i bottenaskor från avfallsförbränning Charlotta Tiberg, SGI Carin Sjöstedt, SLU Karin Karlfeldt-Fedje, Renova Anette Hälldal, Vattenfall 2019-04-05 Syfte Att identifiera huvudsakliga

Läs mer

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Uppdaterade bedömningsgrunder för förorenade massor Linda Johnsson, Erik Bergstedt - WSP Environmental 2010-10-05 Workshop Miljösamverkan Skåne Program

Läs mer

Löslighetsjämvikter svårlösliga salter

Löslighetsjämvikter svårlösliga salter Löslighetsjämvikter svårlösliga salter Löslighet för salter Löslighetsprodukten Molära lösligheten Gemensam jon effekt Reak4onskvoten och uqällning Komplexbildningskonstanten Huvudreak4onsmetoden (här

Läs mer

Underlag för val av referenssubstans för zink inför klassning enligt Avfallsförordningen RAPPORT F2007:03 ISSN 1103-4092

Underlag för val av referenssubstans för zink inför klassning enligt Avfallsförordningen RAPPORT F2007:03 ISSN 1103-4092 Underlag för val av referenssubstans för zink inför klassning enligt Avfallsförordningen RAPPORT F2007:03 ISSN 1103-4092 Förord Under 2004 tog Avfall Sverige (dåvarande RVF) och Värmeforsks askprogram

Läs mer

Askor och ekotoxicitet. Kristian Hemström Magnus Breitzholtz Sara Stiernström Ola Wik

Askor och ekotoxicitet. Kristian Hemström Magnus Breitzholtz Sara Stiernström Ola Wik Askor och ekotoxicitet Kristian Hemström Magnus Breitzholtz Sara Stiernström Ola Wik Agenda Klassificering av avfall enligt avfallsförordningen Klassificering av askor med ekotoxicitetstester Ämnen som

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2006:6 Utkom

Läs mer

Joner Syror och baser 2 Salter. Kemi direkt sid. 162-175

Joner Syror och baser 2 Salter. Kemi direkt sid. 162-175 Joner Syror och baser 2 Salter Kemi direkt sid. 162-175 Efter att du läst sidorna ska du kunna: Joner Förklara skillnaden mellan en atom och en jon. Beskriva hur en jon bildas och ge exempel på vanliga

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

Klassning enligt Avfallsförordningen av järnsand från Boliden Mineral AB

Klassning enligt Avfallsförordningen av järnsand från Boliden Mineral AB Datum Vår ref 2015-12-08 Rolf Sjöblom Er ref Michael Borell Klassning enligt Avfallsförordningen av järnsand från Boliden Mineral AB Rolf Sjöblom Tekedo AB December 2015 1 Bakgrund En allmän bakgrund kring

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

Cesium-137 i aska från förbräning av biobränslen. Tillämpning av Strålsäkerhetsmyndighetens regler

Cesium-137 i aska från förbräning av biobränslen. Tillämpning av Strålsäkerhetsmyndighetens regler Miljöriktig användning av askor 2009 Cesium-137 i aska från förbräning av biobränslen. Tillämpning av Strålsäkerhetsmyndighetens regler Rolf Sjöblom Tekedo AB Tekedo AB Tjernobyl, april 1986 185 1480 kbq/m

Läs mer

Användning av geokemiska modeller för bedömning av tillgänglighet och lakbarhet

Användning av geokemiska modeller för bedömning av tillgänglighet och lakbarhet Användning av geokemiska modeller för bedömning av tillgänglighet och lakbarhet 2 Dissolved Pb, µμ 1.6 1.2 0.8 0.4 Total Pb Pb2+ 0 4 5 6 7 ph Jon Petter Gustafsson KTH, Institutionen för mark- och vattenteknik,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn Tillverkarens artikelnummer Avsedd användning Gäller för artikelnummer Tillverkare/Leverantör LabService AB Förmansvägen

Läs mer

På samma sätt ges ph för en lösning av en svag bas och dess salt av:

På samma sätt ges ph för en lösning av en svag bas och dess salt av: Kemiska beräkningar HT 2008 - Laboration 2 Syrabastitrering Syftet med den här laborationen är att ge laboranten insikt i användandet av phmeter vid ph-titreringar, samt förstå hur titrerkurvor för starka,

Läs mer

SYROR OCH BASER Atkins & Jones kap

SYROR OCH BASER Atkins & Jones kap KEM A02 Allmän- och oorganisk kemi F3 SYROR OCH BASER Atkins & Jones kap 11.11-11.18 KEMA02 MJ 2012-11-13 1 ÖVERSIKT - Syror och baser grundläggande egenskaper - Svaga syror och baser - ph i lösningar

Läs mer

Kisaska - geokemiska egenskaper

Kisaska - geokemiska egenskaper Kisaska - geokemiska egenskaper (2013-2015) David Bendz, C.Tiberg, D.Berggren Kleja, C.Toomväli, A-C Hågeryd, G.Ndayikengurukiye Foto: Gunnar Hedmans samling På säker grund för hållbar utveckling Allmänt

Läs mer

Resultat från lakning av avfallsmassor från lekplats vid Sunda samt bedömning om lämpligheten för återanvändning i anläggningsändamål

Resultat från lakning av avfallsmassor från lekplats vid Sunda samt bedömning om lämpligheten för återanvändning i anläggningsändamål UPPDRAG Sunda Lekplats UPPDRAGSNUMMER 1169031000 UPPRÄTTAD AV Ingrid Franzen GRANSKAD AV Mattias Bäckström DATUM 26 Resultat från lakning av avfallsmassor från lekplats vid Sunda samt bedömning om lämpligheten

Läs mer

Vägledning för klassificering av förbränningsrester enligt Avfallsförordningen

Vägledning för klassificering av förbränningsrester enligt Avfallsförordningen Miljöriktig användning av askor 866 Vägledning för klassificering av förbränningsrester enligt Avfallsförordningen Peter Adler, ÅF Energi & Miljö AB, Jan-Erik Haglund, Söderenergi AB och Rolf Sjöblom,

Läs mer

Löslighetsjämvikter - beräkningsexempel

Löslighetsjämvikter - beräkningsexempel Löslighetsjämvikter - beräkningsexempel ph = ½(pK a1 + pk a2 ) A&J sid 456 Erodering av kalksten i surt regn Tandemalj (apa4t) och ph KEMA02 VT2012, Kemiska Ins4tu4onen LU /KEBergquist F6 : 1 Huvudreak4onsmetoden

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Handelsnamn: Saltsyra 30-37% Kemiskt namn eller beskrivning: Kemiskt formel: Oorganisk syra HCl CAS-nr./EG-nr.: 7647-01-0/231-595-7 Användningsområde:

Läs mer

Avfall, deponier och laktester Eva Lidman

Avfall, deponier och laktester Eva Lidman ANALYTICAL CHEMISTRY & TESTING SERVICES Enter Division Name Avfall, deponier och laktester Eva Lidman Right solutions..right partner Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2004:10 4 Grundläggande karakterisering

Läs mer

Periodiska systemet. Namn:

Periodiska systemet. Namn: Periodiska systemet Namn: Planering Vecka Aktivitet Viktigt 4 Repetition kemiska begrepp 5 Repetition kemiska begrepp + Periodiska systemet 6 Periodiska systemet + balansering av formler 7 Repetition +

Läs mer

Klassificering av askor med avseende på innehåll av bly

Klassificering av askor med avseende på innehåll av bly Klassificering av askor med avseende på innehåll av bly PbHaz Åforsk, Avfall Sverige, SGI På säker grund för hållbar utveckling Lagstiftning Fysiologiska och Toxikologiska test Kemisk analys och haltkriterier

Läs mer

TESTA DINA KUNSKAPER I KEMI

TESTA DINA KUNSKAPER I KEMI TESTA DINA KUNSKAPER I KEMI INFÖR STUDIERNA VID STOCKHOLMS UNIVERSITET TESTA DINA FÖRKUNSKAPER. 1 För att kunna koncentrera dig på det väsentliga i undervisningen måste du ha din gymnasiekemi aktuell.

Läs mer

Oxidationstal. Niklas Dahrén

Oxidationstal. Niklas Dahrén Oxidationstal Niklas Dahrén Innehåll Förklaring över vad oxidationstal är. Regler för att bestämma oxidationstal. Vad innebär oxidation och reduktion? Oxidation: Ett ämne (atom eller jon) får ett elektronunderskott

Läs mer

HANTERING AV ASKA FRÅN TRÄDBRÄNSLE SOM INNEHÅLLER CESIUM 137

HANTERING AV ASKA FRÅN TRÄDBRÄNSLE SOM INNEHÅLLER CESIUM 137 Datum Vår ref 2004-02-24 Rolf Sjöblom HANTERING AV ASKA FRÅN TRÄDBRÄNSLE SOM INNEHÅLLER CESIUM 137 Inledning Statens Strålskyddsinstitut (SSI) har nyligen skickat ut en återremissutgåva av en tilltänkt

Läs mer

Kemi. Fysik, läran om krafterna, energi, väderfenomen, hur alstras elektrisk ström mm.

Kemi. Fysik, läran om krafterna, energi, väderfenomen, hur alstras elektrisk ström mm. Kemi Inom no ämnena ingår tre ämnen, kemi, fysik och biologi. Kemin, läran om ämnena, vad de innehåller, hur de tillverkas mm. Fysik, läran om krafterna, energi, väderfenomen, hur alstras elektrisk ström

Läs mer

RAPPORT U2011:22. Lämplig metodik för grundläggande karakterisering av aska för acceptans på deponi ISSN 1103-4092

RAPPORT U2011:22. Lämplig metodik för grundläggande karakterisering av aska för acceptans på deponi ISSN 1103-4092 RAPPORT U2011:22 Lämplig metodik för grundläggande karakterisering av aska för acceptans på deponi ISSN 1103-4092 Förord För att leva upp till kravet på provning inför deponering, de så kallade acceptanskriterierna,

Läs mer

Titrering av en stark syra med en stark bas

Titrering av en stark syra med en stark bas Titrering av en stark syra med en stark bas Titrering av en svag syra med en stark bas Titrering av en svag bas med en stark syra Bestämning av en svag syras pka-värde Titrering av oxalsyra (tvåprotonig

Läs mer

Klassificering av farligt avfall PM med beräkningsexempel

Klassificering av farligt avfall PM med beräkningsexempel Klassificering av farligt avfall PM med beräkningsexempel December 2007 Huvudmän Länsstyrelserna och Naturvårdsverket Webbplats www.miljosamverkansverige.se Grupparbetsplats http://miljoportal.intra.lst.se/miljosamverkansverige

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 4-takts Motor Olja

Säkerhetsdatablad. 4-takts Motor Olja Säkerhetsdatablad 4-takts Motor Olja Utfärdandedatum 2005-12-26 Version 3 4-takts Motor Olja 1 / 5 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning 4-takts Motor Olja 1.2. Relevanta

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

Vad är ett laktest? Laktester för undersökning av föroreningars spridningsegenskaper. Anja Enell, SGI

Vad är ett laktest? Laktester för undersökning av föroreningars spridningsegenskaper. Anja Enell, SGI Laktester för undersökning av föroreningars spridningsegenskaper Anja Enell, SGI På säker grund för hållbar utveckling Totalhalt Halt i lakvatten Vad är ett laktest? Lakning med vatten eller svag saltlösning

Läs mer

1. a) Förklara, genom användning av något lämpligt kemiskt argument, varför H 2 SeO 4 är en starkare syra än H 2 SeO 3.

1. a) Förklara, genom användning av något lämpligt kemiskt argument, varför H 2 SeO 4 är en starkare syra än H 2 SeO 3. Lösning till tentamen 2008 12 15 för Grundläggande kemi 10 hp Sid 1(5) 1. a) Förklara, genom användning av något lämpligt kemiskt argument, varför H 2 SeO 4 är en starkare syra än H 2 SeO 3. b) Beräkna

Läs mer

Inverkan av balkonginglasning

Inverkan av balkonginglasning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Inverkan av balkonginglasning på armeringskorrosion Ali Farhang Bro & Tunnel Ramböll Sverige AB Agenda Balkonginglasning Bakgrund om karbonatisering och armeringskorrosion

Läs mer

Bindemedel för stabilisering av muddermassor. Sven-Erik Johansson Cementa AB

Bindemedel för stabilisering av muddermassor. Sven-Erik Johansson Cementa AB för stabilisering av muddermassor Sven-Erik Johansson Cementa AB Inledning Vad vill vi åstadkomma? Täthet Hållfasthet Miljöegenskaper Beständighet Grundprinciper för funktion Struktur Grundprinciper för

Läs mer

Jonföreningar och jonbindningar del 2. Niklas Dahrén

Jonföreningar och jonbindningar del 2. Niklas Dahrén Jonföreningar och jonbindningar del 2 Niklas Dahrén Del 1: Innehåll o Introduktion till jonföreningar och jonbindningar. o Jämförelse mellan jonföreningar och molekylföreningar. o Hur jonföreningar är

Läs mer

Lösningar kan vara sura, neutrala eller basiska Gemensamt för sura och basiska ämnen är att de är frätande.

Lösningar kan vara sura, neutrala eller basiska Gemensamt för sura och basiska ämnen är att de är frätande. Syror och baser Lösningar Lösningar kan vara sura, neutrala eller basiska Gemensamt för sura och basiska ämnen är att de är frätande. Om man blandar en syra och en bas kan man få det att bli neutralt.

Läs mer

Prov i kemi kurs A. Atomens byggnad och periodiska systemet 2(7) Namn:... Hjälpmedel: räknedosa + tabellsamling

Prov i kemi kurs A. Atomens byggnad och periodiska systemet 2(7) Namn:... Hjälpmedel: räknedosa + tabellsamling Prov i kemi kurs A Namn:... Hjälpmedel: räknedosa + tabellsamling Lösningar och svar skall ges på särskilt inskrivningspapper för de uppgifter som är skrivna med kursiv stil. I övriga fall ges svaret och

Läs mer

Summeringsregeln. Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Summeringsregeln. Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Summeringsregeln Tillämpning av bilaga till förordning (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB:s kontaktperson: Narges Teimore, 010-240 54 02

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-07

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-07 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-07 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn Tillverkarens artikelnummer Avsedd användning Gäller för artikelnummer Tillverkare/Leverantör LabService AB Förmansvägen

Läs mer

4. Kemisk jämvikt när motsatta reaktioner balanserar varandra

4. Kemisk jämvikt när motsatta reaktioner balanserar varandra 4. Kemisk jämvikt när motsatta reaktioner balanserar varandra 4.1. Skriv fullständiga formler för följande reaktioner som kan gå i båda riktningarna (alla ämnen är i gasform): a) Kolmonoxid + kvävedioxid

Läs mer

Hypoteser och mekanismer för bildning av beläggningar innehållande zink och bly i samband med förbränning av returflis

Hypoteser och mekanismer för bildning av beläggningar innehållande zink och bly i samband med förbränning av returflis Hypoteser och mekanismer för bildning av beläggningar innehållande zink och bly i samband med förbränning av returflis Rolf Sjöblom MILJÖ- OCH FÖRBRÄNNINGSTEKNIK 734 Hypoteser och mekanismer för bildning

Läs mer

Vilken av följande partiklar är det starkaste reduktionsmedlet? b) Båda syralösningarna har samma ph vid ekvivalenspunkten.

Vilken av följande partiklar är det starkaste reduktionsmedlet? b) Båda syralösningarna har samma ph vid ekvivalenspunkten. 1 (2/0/0) Beräkna trycket i en behållare med volymen 4,50 dm 3, temperaturen 34,5 ºC och som innehåller 5,83 g vätgas samt 11,66 g syrgas. (Gaserna betraktas som ideala gaser.) 2 (1/0/0) Två lika stora

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Internt nr: 9421,9422,9423 Ersätter datum: 2009-02-13 Green Care Vittvätt

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Internt nr: 9421,9422,9423 Ersätter datum: 2009-02-13 Green Care Vittvätt 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Diskteknik / Jasico HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE FORMEL Tvättmedel. Inhemsk tillverkare/importör

Läs mer

Modern analytik för skoländamål

Modern analytik för skoländamål KEMIA TÄNÄÄN WORKSHOP 9.10 2009 Modern analytik för skoländamål Stig-Göran Huldén Laboratoriet för Oorganisk Kemi Åbo Akademi 11/9/09 1 KEMIA TÄNÄÄN WORKSHOP 9.10 2009 I workshopen presenteras några exempel

Läs mer

http://www.skogsindustrierna.org/framtid/gymnasiet/kemilaromedel/grundamnen/teoritext_1 Grundämnen och kemiska föreningar 1. Grundämnen Människan har länge känt till nio grundämnen, nämligen metallerna:

Läs mer

Metallåtervinning från avfallsaska

Metallåtervinning från avfallsaska Metallåtervinning från avfallsaska Britt-Marie Steenari Fredrik Björefors Linköpings Universitet Uppsala Universitet Avfall Sverige Bakgrund till projektet Avfallsaska produceras i allt större mängder

Läs mer

Tentamen i Kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet: Allmän kemi och jämviktslära

Tentamen i Kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet: Allmän kemi och jämviktslära Umeå Universitet Kodnummer... Allmän kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet Lärare: Olle Nygren och Roger Lindahl Tentamen i Kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet: Allmän kemi och jämviktslära 29 november

Läs mer

SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg

SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg Bakgrund och syfte Lakvatten med lågt och höga metallhalter är vanligt i områden där det finns gamla gruvavfallsdeponier.

Läs mer

Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier

Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier Inventering undersökning klassning av nedlagda deponier Renare marks vårmöte 25-26 mars 2015 Peter Flyhammar SGI, avd. Markmiljö Mötesnamn etc 1 Avdelning Markmiljö Exempel på arbetsområden: Förorenad

Läs mer

Atomen och periodiska systemet

Atomen och periodiska systemet Atomen och periodiska systemet Ringa in rätt svar 1. Exempel på elementarpartiklar är: joner protoner molekyler atomer elektroner 2. Atomen i sin helhet är: elektriskt neutral positivt laddad negativt

Läs mer

Syror, baser och ph-värde. Niklas Dahrén

Syror, baser och ph-värde. Niklas Dahrén Syror, baser och ph-värde Niklas Dahrén Syror är protongivare Syror kännetecknas av följande: 1. De har förmåga att avge vätejoner, H + (protoner), vilket leder till en ph-sänkning. 2. De ger upphov till

Läs mer

Jämviktsuppgifter. 2. Kolmonoxid och vattenånga bildar koldioxid och väte enligt följande reaktionsformel:

Jämviktsuppgifter. 2. Kolmonoxid och vattenånga bildar koldioxid och väte enligt följande reaktionsformel: Jämviktsuppgifter Litterarum radices amarae, fructus dulces 1. Vid upphettning sönderdelas etan till eten och väte. Vid en viss temperatur har följande jämvikt ställt in sig i ett slutet kärl. C 2 H 6

Läs mer

Ke2 forts jämvikt. Jämviktssystem i olika miljöer Kap 4

Ke2 forts jämvikt. Jämviktssystem i olika miljöer Kap 4 Ke2 forts jämvikt Jämviktssystem i olika miljöer Kap 4 Buffertsystem (buffertlösningar) Motverkar förändringar av ph, håller ph konstant (står emot tillsatser av H + och OH - ) Består av ett jämviktssystem

Läs mer

Ballingmetoden. Jonas Roman. En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik. Utgåva 2.0

Ballingmetoden. Jonas Roman. En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik. Utgåva 2.0 Ballingmetoden Jonas Roman En genomgång av Ballingmetoden i teori och praktik Utgåva 2.0 Innehållsförteckning Inledning 3 Teoretisk bakgrund 4 Uträkning av doseringarna 6 Recept 10 BALLING CLASSIC 10 BALLING

Läs mer

Kapitel 16. Lägre magtarmkanalen. Löslighet och komplex

Kapitel 16. Lägre magtarmkanalen. Löslighet och komplex Kapitel 16 Löslighet och komplex Kapitel 16 Innehåll 16.1 16.2 Utfällning och kvalitativ analys 16.3 Jämvikter med lösningskomplex Copyright Cengage Learning. All rights reserved 2 Lägre magtarmkanalen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET 1(5) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET Handelsnamn - Gröna Äpplen / - Citron Användningsområde Tillverkare Import Ansvarig person Diskmedel Serpol Cosmetics /Zdzislaw

Läs mer

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor Grundläggande karakterisering av jordmassor Sami Serti Citres AB Tfn: 0734 12 64 88 E-post: sami.serti@citres.se Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för klassificering av förorenade massor som farligt

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler

Materien. Vad är materia? Atomer. Grundämnen. Molekyler Materien Vad är materia? Allt som går att ta på och väger någonting är materia. Detta gäller även gaser som t.ex. luft. Om du sticker ut handen genom bilrutan känner du tydligt att det finns något där

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD NITOR ALLFÄRG RÖD

SÄKERHETSDATABLAD NITOR ALLFÄRG RÖD AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från REKOMMENDERAD

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn Tillverkarens artikelnummer Avsedd användning Gäller för artikelnummer Tillverkare/Leverantör LabService AB Förmansvägen

Läs mer

Kapitel 16. Löslighet och komplex

Kapitel 16. Löslighet och komplex Kapitel 16 Löslighet och komplex Kapitel 16 Innehåll 16.1 Löslighetsjämvikter och löslighetsprodukt 16.2 Utfällning och kvalitativ analys 16.3 Jämvikter med lösningskomplex Copyright Cengage Learning.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08

SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 2007-05-08 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn Tillverkarens artikelnummer Avsedd användning Gäller för artikelnummer Tillverkare/Leverantör LabService AB Förmansvägen

Läs mer

Övningar Homogena Jämvikter

Övningar Homogena Jämvikter Övningar Homogena Jämvikter 1 Tiocyanatjoner, SCN -, och järn(iii)joner, Fe 3+, reagerar med varandra enligt formeln SCN - + Fe 3+ FeSCN + färglös svagt gul röd Vid ett försök sätter man en liten mängd

Läs mer

PM 3/03. Båtbottenfärger till fritidsbåtar. Ett inspektionsprojekt

PM 3/03. Båtbottenfärger till fritidsbåtar. Ett inspektionsprojekt PM 3/03 Båtbottenfärger till fritidsbåtar Ett inspektionsprojekt Båtbottenfärger till fritidsbåtar Ett inspektionsprojekt Sundbyberg i juni 2005 Utgivare: Kemikalieinspektionen E-post: kemi@cm.se www.kemi.se

Läs mer

Svar: Halten koksalt är 16,7% uttryckt i massprocent

Svar: Halten koksalt är 16,7% uttryckt i massprocent Kapitel 6 6.1 Se lärobokens svar och anvisningar. 6.3 Se lärobokens svar och anvisningar. 6. Se lärobokens svar och anvisningar. 6.5 Kalcium reagerar med vatten på samma sätt som natrium. Utgångsämnena

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: Internt nr: Ersätter datum:

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning HANDELSNAMN ANVÄNDN.OMR. FORMEL Bilschampo med vax RENGÖRINGSMEDEL Producent/Importör Företag Adress Postnr/Ort

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kemi Bas 1 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 40S01A KBAST och KBASX 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 2016-10-27 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: papper, penna, radergummi, kalkylator

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Apeel Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

Läs mer

KEMI 2H 2 + O 2. Fakta och övningar om atomens byggnad, periodiska systemet och formelskrivning

KEMI 2H 2 + O 2. Fakta och övningar om atomens byggnad, periodiska systemet och formelskrivning KEMI Ämnen och reaktioner 1+ 1+ 9+ Be 2+ O 2 2 2 + O 2 2 2 O Fakta och övningar om atomens byggnad, periodiska systemet och formelskrivning Bertram Stenlund Fridell This w ork is licensed under the Creative

Läs mer

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad

Stalosan F Utfärdandedatum 2012-05-04 Omarbetad: 2012-10-04 Ver 2 Ver 2. Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Användning Leverantör Nödtelefonnummer Stalosan F Desinfektionsmedel Stormøllen A/S Ringsbjergvej 16 DK-4682 Tureby Danmark

Läs mer

Minican resultatöversikt juni 2011

Minican resultatöversikt juni 2011 Sidan av Minican resultatöversikt juni Sammanställt från arbetsmaterial SKBModelCanisterProgressReport Dec_Issue -4-7 MINICAN microbe report Claes Taxén Siren Bortelid Moen Kjell Andersson Översikt över

Läs mer

Säkerhetsdatablad Enligt 1907/2006/EG

Säkerhetsdatablad Enligt 1907/2006/EG Sida 1 av 5 1. Namnet på ämnet/beredningen och företaget Handelsnamn OHP-Permanent Marker Red Artikelnummer 243702 Leverantör Corporate Express Sverige AB Adress Box 1777, 50117 Borås Telefon +46 (0)33-171700

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg

SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg SKOLFÖRSÖK Experiment i mesoskala tillsammans med Kyrkbacksskolan i Kopparberg Bakgrund och syfte Lakvatten med lågt ph och höga metallhalter är vanligt i områden där det finns gamla gruvavfallsdeponier.

Läs mer

Grumme Såpa Citron SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB

Grumme Såpa Citron SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Cederroth International AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE FORMEL RENGÖRINGSMEDEL

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Efter överenskommelse med studenterna är rättningstiden fem veckor.

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Efter överenskommelse med studenterna är rättningstiden fem veckor. Kemi Bas A Provmoment: Tentamen Ladokkod: TX011X Tentamen ges för: Tbas, TNBas 7,5 högskolepoäng Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-10-22 Tid: 9:00-13:00 Hjälpmedel: papper, penna, radergummi kalkylator

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

BILAGA 9. SPRIDNINGSBERÄKNINGAR

BILAGA 9. SPRIDNINGSBERÄKNINGAR BILAGA 9. SPRIDNINGSBERÄKNINGAR 21, rev 2017-01-20 Gasverksområdet i Norrköping - Beräkningar på föroreningstransport efter schaktsanering Metod Resultat från befintlig grundvattenmodell, jord- och grundvattenanalyser

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Hagmans Kemi AB. Namn Tel. (arb.) Land Gunilla Markkola +46 (0) Sverige

SÄKERHETSDATABLAD. Hagmans Kemi AB. Namn  Tel. (arb.) Land Gunilla Markkola +46 (0) Sverige 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Handelsnamn Användningsområde Impregneringsmedel för läder. Rengöringsmedel. Artikelnummer 15680 (A-nr) 411118-3 Tillverkare Företag

Läs mer

Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange

Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange Georange Environmental Test Site Vad händer inom gruvmiljöforskningen? Projektet Georange Projektägare: Georange Ideella Förening Period: 1 juli 2008 30 juni 2011 Fem insatsområden En återkommande internationell

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/ företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(6) Produktnamn: Användningsområde: Klotterborttagning Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen

Läs mer

Enligt Kemikalieinspektionens förgattningssamling KIFS 1998:8 (uppdaterad version 2001:4) och KIFS 1994:12 (uppdaterad version 2001:3).

Enligt Kemikalieinspektionens förgattningssamling KIFS 1998:8 (uppdaterad version 2001:4) och KIFS 1994:12 (uppdaterad version 2001:3). Säkerhetsdatablad Enligt Kemikalieinspektionens förgattningssamling KIFS 1998:8 (uppdaterad version 2001:4) och KIFS 1994:12 (uppdaterad version 2001:3). Utfärdad: 1996-01-24 Omarbetad: 2007-12-18 1. Namnet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ALKALISK AVFETTNING, komponent 1 UTFÄRDAD: 20060420 OMARBETAD: 20100716 ARTIKELNUMMER: 3006L ANVÄNDNING: LEVERANTÖR:

Läs mer

Kemisk stabilisering av spårämnen i förorenad jord: fungerar det? Jurate Kumpiene

Kemisk stabilisering av spårämnen i förorenad jord: fungerar det? Jurate Kumpiene Kemisk stabilisering av spårämnen i förorenad jord: fungerar det? Jurate Kumpiene Avdelning för Avfallsteknik Kemisk stabilisering Mild marksaneringsteknik Syfte: att minska spridning av föroreningar till

Läs mer

Mark Elert och Celia Jones

Mark Elert och Celia Jones Hantering av förorenade muddermassor på land - Kriterier för TBT, Irgarol o Diuron Nytänkande i hanteringen av förorenade sediment och förorenad mark i hamnar och småbåtshamnar Mark Elert och Celia Jones

Läs mer

Repetitionsuppgifter. gymnasiekemi

Repetitionsuppgifter. gymnasiekemi Repetitionsuppgifter i gymnasiekemi Att börja med: A 2, 5, 7 B 2, 4, 5, 14, 15, 16, 19 C 2, 7, 8 D 1,2, 3 Om det är för lätt: B 9, 10, 12, 13, 21 C 3, 6 D 4, 5 Boel Lindegård 2006 Reviderad 2012 A. Atomernas

Läs mer

Syntes av programmet Miljöriktig användning av askor

Syntes av programmet Miljöriktig användning av askor Syntes av programmet Miljöriktig användning av askor ÅF-Consult AB och Henrik Bjurström och Roger Herbert 1 Uppdragets syfte och mål Att sprida information om Askprogrammets förutsättningar och dess mål

Läs mer

Gastrointestinal biolöslighet av arsenik, antimon och ett urval av metaller i askor

Gastrointestinal biolöslighet av arsenik, antimon och ett urval av metaller i askor Gastrointestinal biolöslighet av arsenik, antimon och ett urval av metaller i askor Q6-634 Christel Carlsson & David Bendz, SGI Celia Jones, Kemakta 1 Syfte Litteraturstudie om oral biotillgänglighet av

Läs mer

KLASSNING AV FÖRBRÄNNINGSRESTER SOM FARLIGT ELLER ICKE FARLIGT AVFALL

KLASSNING AV FÖRBRÄNNINGSRESTER SOM FARLIGT ELLER ICKE FARLIGT AVFALL KLASSNING AV FÖRBRÄNNINGSRESTER SOM FARLIGT ELLER ICKE FARLIGT AVFALL RAPPORT 2017:423 MILJÖRIKTIG ANVÄNDNING AV ASKOR Klassning av förbränningsrester som farligt eller icke farligt avfall Metodbeskrivning

Läs mer

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM

ESKILSTUNA ENERGI & MILJÖ VATTEN & AVLOPP LABORATORIUM Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Analysspecifika provbehandlingar Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1999:382) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 2005:352 Utkom från trycket den 31 maj

Läs mer