-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst."

Transkript

1 Sverige runt! Kapitel 1. Flyget! -När kommer han? -Snart hoppas jag. -Planet går ju snart. -Vänta där är han ju sa jag tillslut. -Skynda dig sa Steffi och Zara i mun på varandra. -Vi blev lite oroliga! sa Steffi. Steffi har mörkt hår, bruna ögon och hon älskar att rida. Hennes favoritmat är pizza med skinka. Zara har gröna ögon, blont hår och älskar fotboll och att rida. Hennes favoritmat är pannkakor. Jonte älskar fotboll. Hans favorit mat är spagetti med köttfärssås och han ÄLSKAR VERKLIGEN GLASS. Till sist jag själv. Namnet är Jojje. Älskar fotboll som ingen annan. T.om mer än Jonte. Favoritmaten är pannkakor och panerad fläskkarré. -Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst. Så småningom öppnades luckorna till planet och vi gick in. Det enda vi hade med oss på planet var vårt handbagage. Våra väskor hade vi lämnat in. Vi kollade på våra biljetter och kollade vart vi skulle sitta. Det var fyra platser på varje rad. -Jag nr 19 sa jag sömnigt. Klockan var bara fyra på morgonen. -Jag har 17 sa Jonte. -Jag har 18 sa Steffi. -Jag har 20 sa Zara.

2 Jag och alla andra somnade direkt. Planet var stort och det fanns många passagerare som satt ombord på planet. Flygvärdinnorna gick fram och tillbaka hit och dit. En av passagerarna såg lite misstänksam ut. Han hade en DYR klocka han hade en cigaretts ask framför sig och nu tog han en snus. Plus att han hade en mask så man såg inte hans ansikte. Han hade också hel svarta kläder. Allt var som en mantel. Då menar jag riktigt tunt. -Usch sa Zara. Vilken skunk. När jag skulle gå på toa gick jag förbi mannen och han luktade verkligen skunk. Piloterna var snälla. Dom gav alla barn godis fast godisarna var redan slut för vår del. Den skumma mannen hade en lite bur som pep lite då och då och när buren pep sparkade han till den riktigt hårt. Sista gången buren pep sparkade mannen så hårt att buren inte lät mer på hela resan. Det fanns såklart fler burar också. Alla burar hade en filt eller duk på sig. Vi misstänkte att det var han. När det var 30 minuter kvar vaknade alla. Jonte gnuggade sig i ögonen och sa: -Det var skönt. Vi andra nickade. När vi kom fram tog vi våra väskor och sen åkte vi en liten buss till motellet vi skulle åka till. Vi märkte att den skumma mannen med burarna skulle till samma motell som oss. Kapitel 2. Jämtland. -God morgon sa jag med munnen full av vatten. -God morgon! Det var Jonte. Han är en riktig sjusovare. Klockan var nu tio och vi andra hade varit uppe i en timme snart. -Det var på tiden sa Steffi med tandborsten i mun.

3 Jonte åt allt vad han orka och drack minst fem glas mjölk. -Är du hungrig? Sa jag. -A du Jojje. När alla var påklädda och hade borstat tänderna var vi klara för avfärd. Vi skulle gå ut i skogen och se om vi hittade Jämtlands landskapsdjur: Älgen. Älgen hade ingen av oss sett förutom på zoo. Vi fick en gratis åktur med en liten buss till skogen. Alla hade med sig en riktig kamera. Chauffören sa att det tog minst tio minuter. Bussen var liten och man förstod varför det var gratis att åka för den var riktigt skruttig. -Vad skruttig bussen är sa Jonte. -Sssscccchhh sa jag bestämt. Som tur var var mannen ungefär 73 år så han sa bara va och vi sa att ingen av oss hade sagt någonting. När vi var framme frågade mannen om han skulle hämta oss här igen men vi sa nej. -Vacker skog sa jag med en förvånad röst. -Ja, sa Zara,Jonte och Steffi i mun på varandra. Vi hörde något som lät och vi gick närmre. Kapitel 3. Pilen. När vi kom fram såg vi att det var en älgunge som hade fått en bedövnings pil. Alla började genast springa mot den lilla älgungen. Alla tittade åt alla håll förutom Steffi. Steffi tog ut bedövningspilen. -Älgen kommer att klara pilanfallet men den behöver mjölk från sin mamma så vi får leta upp mamma fort. -Men vi måste först hitta.

4 Mer än så han jag inte säga. Jag hörde två ljud samtidigt. Från ena sidan kom älg mamman med lite löv och kvistar till hennes unge. Men sen kom en till pil från andra sidan mot älg mamman men jag offrade mig och hoppade och fick pilen i armen. Jonte såg vem det var och han sprang efter. Det kändes lite läskigt när jag hörde båda ljuden. Som tur var reagerade jag snabbt och älgmamman klara sig. Mannen kastade en pinne framför Jonte och han snubblade (klantigt!). Fast det var ingen pinne. Det var ett blåsrör som Jonte snubblat över. Där låg det flera bedövningspilar. Jonte beskrev mannen precis innan jag somnade. Mannen hade en svart mask och hade helt svarta kläder. Allt var som en hel mantel. Jag vaknade upp i en höbal och hade ett stort bandage på min arm. Älgarna hade redan stuckit från stallet där jag vaknade. Allt hade gott bra med ungen. Det var tur att mamman kom annars hade älgkalven kanske inte varit vid liv just nu. Vi gick tillbaka till motellet och skulle äta lunch. Jag tog lax med potatis. Jonte tog samma som jag. Zara och Steffi tog var sin stor räkmacka. Efter vi hade ätit lunch stack vi upp på rummet och skulle kolla på bilderna tjejerna hade tagit på mannen. Han såg verkligen ut så som Jonte hade beskrivit honom. På kvällen skulle vi flyga till Halland. Innan vi lämnar Jämtland ska jag säga att ett av våra grannländer Norge är nära Jämtland. Vi gick på flyget med telefonerna i handen. För vi skulle lyssna på musik. Vi satt på oss våra hörlurar och börja lyssna. Jag lyssna på Blame som Calvin Harris har gjort. Efter en stund somnade vi. När vi vaknade såg vi mannen igen. Den här gången hade han en luva ovanför sitt huvud istället för masken. Men kläderna hade han forfarande på sig. Jag satt och tänkte på allt vi hade gjort i Jämtland. Alla skogar vi hade gått igenom och älg kalven och mamma vi hade räddat. Vi hade badat i Ammerån. Som är en av många sjöar i Jämtland. Det fanns ett fall som en i Jämtland sa. Förr var det ett jätte fint vatten fall men en dag när en kille skulle göra något där så försvann allt vatten och i dag kallas fallet för Döda fallet.jämtland är det näst största landskapet i Sverige. Samerna lever också här i Jämtland. Jämtland har ett lite speciellt språk. Jämtska. Vissa pratar det språket än idag. Det är ett litet hemligt

5 språk. Det finns hällristningar i Jämtland. Det finns många djupa skogar i Jämtland. Det vanligaste samerna gör är att sköta renar. Det finns även björnar här i Jämtland. Det finns mycket folkmusik i Jämtland. Åre åker många till i med att man kan åka skidor och snowboard. Jämtarna är nöjda med sitt landskap och natur. Landskapsblomman Brunkulla stod varje gång i en liten blomkruka vid frukostborden. Nu när vi nästan var framme fick den mystiska mannen ett samtal. Han pratade tyst men jag hörde ändå vad han sa. -Din IDIOT!!!!! Utbrast mannen i telefonen. -Okej jag ska klara det nästa gång sa mannen med en liten rädd röst. -Bra sa mannen i telefonen med sin allra mörkaste röst. Kapitel 4. Halland. När vi kom fram åkte vi till hotellet och när vi kom fram till hotellet somnade vi direkt. Vi hade ett lyxigt rum med lyxiga sängar och en cool Tv. Vi var i Halmstad som ligger i landskapet Halland. På morgonen vaknade vi av en röst. -Aj som fan!! Det var människan som sov bredvid oss. Det var ett hål i väggen så det måste ha varit en rejäl smäll. Det kändes läskigt när vi såg människans rum bredvid oss. Det var massor med knivar och massor sånt. Vi gick ner och åt frukost. Idag var det FREDAG och då fick vi pannkakor. Man fick tre pannkakor var men vi åt fyra. När vi skulle gå kom mannen med en bur. Vi struntade i att borsta tänderna. Alla var överens om att vi gjorde det senare och att vi skulle följa efter mannen. Mannen gick till en affär och vi följde efter. När vi såg oss omkring såg vi hur mysigt Halmstad var. Många lägenheter och många bilar. Halland har drygt invånare. När vi kom in i affären såg vi att det var en djuraffär och att han hade med sig buren. Han lämnade i buren och stack. Men vi fångade honom.

6 -Hallå där affärs mannen den här mannen är en djursmugglare ring 112! Sa jag med hög röst. -Ok sa affärs mannen med telefonen i hand. Det sved forfarande av pilen fast jag höll fast mannen så gott jag kunde. -Hej det är polisen hördes en röst i telefonen. -Hej det är Samir från djuraffären i Halmstad, det är djursmuggling på gång här. -Ok vi kommer direkt sa polis mannen. Man hörde att syrenerna närmade sig när polisbilarna svängde in på den rätta gatan. Men precis då slog mannen med sin armbåge i Jontes huvud och han fick näsblod och tappade taget. Steffi släppte taget och frågade hur Jonte mådde men han hade svimmat. Då kom polisen fast då fick jag den andra armbågen i mitt ansikte och fick näsblod och svimmade. Steffi försökte hjälpa Zara så mycket hon kunde men mannen var så stark att han tog sig loss. Han sprang förbi poliserna och försvann. När jag vaknade hade jag ett plåster över näsan fast jag hade nog inte så ont som Jonte för han hade två. -Aj sa jag och somnade om igen. -Just då vaknade Jonte. -Hur mår du sa Steffi? med en darrande röst. -Bara bra sa Jonte men han var forfarande lite yr. När jag vaknade låg jag och alla andra och slappade på hotellet. Vi bestämde oss för att äta lunch. Men inte lunchen på hotellet. Utan vi skulle gå ut och fiska och se om vi kunde fånga Hallands landskapsdjur: laxen. Det är den godaste fisken jag vet. Vi tog en buss till en älv som heter Viskan som är en fin älv i Halland det tog sin lilla tid men det var det värt. När vi kom fram fick vi vars ett fiskespö. Vi gick till en brygga i närheten. Alla tog på sig badkläder för vi skulle bada också. Klockan hade hunnit bli 12:30 nu. Det var en soliga och vacker dag. Minst 24 grader. Efter ett tag ryckte det till i mitt spö. -Jag har napp!

7 -Ohhh!!!!! -Det är en lax!! Sa en man från ingenstans. -Är det? Sa jag med en frågande röst. Ja, det är det. Titta på den här bilden och jämför så lik det är. Förresten jag heter Pontus. -Som min lillebror sa jag ivrigt. Pontus har blont långt hår ner till nacken ungefär. Han har blå ögon och är 6 år. Han är jätte söt och gullig. Alla mina kompisar älskar honom. -Ja, precis!! -Den här kan jag hjälpa er med att göra mat med. -Ja gärna sa alla. -Har du bad kläder med dig? -Ja det har jag. -Bra. Kan du bada med oss? -Visst!. Vi hoppade i älven Viskan med en plums. Det var 26 till 28 grader i vattnet. Vi badade i 30min. Sen fiskade vi i 10min till men det ända vi fick var min lax. Vi gick hem till mannen som inte bodde så långt ifrån Viskan. Mannen hade en hund som hette Glass. Glass var en fransk bulldog. Glass har bruna ögon och har beige päls. Vid Pontus matbord stog en vas med en Ginst i. Det är Hallands landskapsblomma. Mannen visade upp en bild på ett skelett. -Vad är det för ett skelett? sa Jonte snabbt. -Det är ett människoskelett svarade mannen. -Ha, vad är det för speciellt med ett människoskelett? Sa Jonte hånfullt. -Det är Bockstensmannen som mördades för 600 år sen. -Ahh sa vi i mun på varandra. Alla hade hört talas om Bockstensmannen. T.om Jonte.

8 -Jag börjar med maten nu och så länge kan i gå runt och kolla i mitt hus. Ni får gärna gå till hundarna valparna. Efter maten kan ni få döpa var sin hundvalp. Glass fick fyra valpar så ni får döpa en var. -Tack. -Det var så lite. Vi gick till valparna med Glass. -Gud vad söta sa jag. -Visst var dom sa Zara. Kapitel 5. Polka. -Laxen är färdig nu. -Vi kommer!! -Det är varm rökt lax. -Det är skit gott sa alla. -Det var ju bra sa mannen glatt. -Gud vad gott sa jag. -Vad bra! -Är alla klara? -Jepp sa jag. -Jepp sa Zara, Jonte och Steffi samtidigt. -Ska vi döpa hundarna nu? Sa Zara. -Ja det kan vi väl sa Pontus. -Om ni vill kan ni få ta med dom hem. -Ja, det vill vi sa alla i mun på varandra. Vi gick mot hundvalparna. Valparna vaknade när vi kom. -Den här tar jag sa jag. Valpen jag valde var den minsta och den var jättesöt. -Min ska heta Polka sa jag! -Min ska heta Muffins sa Zara.

9 -Min ska heta Choklad sa Jonte. -Min ska heta Godis sa Steffi. -Okej har alla bestämt sig? -JA!!! Sa vi. Vi fick varsin bur till hundarna och sa farväl till Glass och Pontus. -Hej då kom gärna tillbaka om ni kommer till Halmstad igen. -Det ska vi! sa alla med en liten ledsen röst. När vi kom fram gav en man oss fyra fotbollsbiljetter till matchen ikväll. Det var Halmstad-Malmö. Matchen började 17:00 och det var den sista matchen i allsvenskan och den som vann matchen vann allsvenskan. Vi tittade på tabellen och så här såg det ut: 1. Malmö 34poäng. 2. Halmstad 34poäng. 3. Göteborg 30poäng. -Det var topp tre sa jag. -Varför är Halmstad tvåa när dom har lika många poäng sa Malmö? sa Zara. -Det skiljer ett mål i målskillnaden så det räcker med att Halmstad gör ett mål. Klockan var nu 16:57 och det var 3min kvar tills matchen. Precis då ringde mamma. -Hej! -Hej sa mamma. -Vad gör ni? -Ska se på en fotbolls match på Halmstads arena. -Hur fick ni tag i biljetterna? -Vi fick dom av en man. -Ok vi hörs sen. -Jepp. Det stod 0-0 och det var 1min kvar av matchen och precis då blir det straff till Halmstad. Så här sa kommentatorerna hörde man:

10 -Det är straff till Halmstad och Blomgren kommer till att straffen. Han tar sats och han skjuter... I MÅÅÅÅÅÅÅÅÅLLLLLL. -Vilket mål sa den andra. Matchen gick mot sitt slut och vi fotade och filmade när Halmstad lyfte pokalen. -I morgon kan vi väl åka ut till Varbergs fästing med båt? frågade jag. -Ja det kan vi väl? tvekade Jonte. -Inga problem? sa Zara med sin hund Muffins i sin famn. -Ja det kan vi väll? sa Steffi. -Vad bra! sa jag. -Vi åker i morgon vid 12:00. -Men förresten vad är Varbergs fästing i egentligen? frågade Jonte. -Det är en klippa med en stor borg på sa jag. -Okej! sa alla. Vi gick och la oss vid 21:30 tiden för båten gick redan vid 12:00. Alla somnade direkt. Alla var taggade inför morgon dagen. -Riiiinng riiiiiing. Så lät min iphone när alla vaknade. -God morgon sa jag tröttsamt. -God morgon. -Vad blir det för frukost sa Jonte. -Jag vet inte. Det är ju måndag så det blir väl någon slags måndags frukost. -Jepp det tror jag med sa Zara. Vi lunkade ner för trapporna och skulle hämta vår frukost. Idag var det den 18juni. Det innebär att det är picknick dagen. Vi skulle ju till Varbergs fästning och då kunde vi ta med lite fika. -Idag blir det mackor med pålägg och lite mjölk och vatten.

11 -En riktig måndags frukost sa jag till dom andra. -Ja eller hur sa Jonte. Vi åt snabbt och sprang upp på rummet. Vi hade bråttom till båten för klockan var 11:27. -Tuff tuff. Så lät det när båten åkte iväg. Det var en solig dag ute och man hörde t.om fåglarna kvittra. -Nu är vi framme sa jag. -Är det här vi ska vara? fråga Jonte. -Jepp sa jag glatt. -Ok. Det hade varit en jobbig båt tur. Båten hade gungat nästan hela vägen. Vi gick av båten och jag tog med picknick korgen i smyg. Vi satt oss på en liten plätt nära borgen. -Vad har du i korgen? Sa Zara -Eftersom det är picknickens dag idag så har jag tagit med lite picknick till oss. -Tack så mycket sa alla. Vi drack lite saft och åt lite mackor. Därefter tittade vi ut över det fina havet. Men sen såg jag att mannen med svarta kläderna förföljer oss vart vi en går eller åker/flyger. Han hade ingen bur med sig denna gången men någonting dolde han. -Den där mannen har förföljt oss hela tiden. -Jag vet. Jag tycker också det sa Jonte. -Någonting döljer han sa Jonte. -Jepp sa jag.

12 Nu skulle vi åka hem men vi tänkte fortfarande på mannen. Nu när vi ändå är på väg hem kan jag säga att Halland ligger vid kusten norr om Skåne. -Imorgon ska vi till Småland. -Jippiii sa alla men varför heter det Små-land när det är så stort? frågade Steffi. -Jo för att från början var det små,små landskap som dom sen slog ihop till Småland. -Är det sant? -Jepp. Det står så i boken iallafall. -Coolt sa Zara. -Ni kan ju läsa lite om Småland så länge så ska jag bara ringa till hotellet och se hur det är med hundarna. -Jo det är bara bra med hundarna. -Ohh tack så mycket får hjälpen vi är på väg hem nu. -Okej!! * -Har ni spänt fast er? Sa taxichauffören innan vi åkte mot Småland. -Jepp sa vi. -Kolla där står mannen sa jag snabbt. -Ja,det gör han svarade dom andra. -Gud vad läskigt sa jag. -A du sa alla. Mannen stod bredvid vägen på en lite gräs plätt. -Nu är vi framme sa taxi chauffören. -Okej tack för skjutsen. -Zara tog fram sin plånbok för att det var hennes tur att betala. -Ni behöver inte betala i med att ni är barn. -Okej tack så mycket. Vi gick mot den lilla bussen vi skulle ta. Vi hade parkerats i Växjö airport.

13 -Vilken liten buss sa jag lite tyst. -Vart ska denna buss någonstans? frågade Zara. -Jag kan fråga sa Steffi lite snabb. -Vart någonstans ska denna bussen? frågade Steffi. -Till Elite Stadshotell. -Okej, tack! -Ska vi till Elite Stadshotell? frågade Steffi. -Ja, det ska vi sa jag. -Då kör vi sa chauffören på småländska. -Vad roligt dom pratar här. -Hur lång tid tar det? frågade jag -Lite drygt 11 min. -Okej då tar det inte så lång tid... Kapitel 6. Småland -Ni ska ha nummer Okej tack. Vi gick försiktigt upp för trapporna mot rummet. -312,313,314,315,316,317,318 och Här är det sa Zara. Jonte drog kortet vid låset och vips så var dörren öppen. -Vilket lyxigt rum sa jag. -A du sa dom andra. -Här ska jag sova sa jag... -Slå på teven och se om det är något roligt på teven denna lördag som denna. -Ja, det är det. Det är Atleterna. -Ohh, det är jätte bra sa Jonte!! -Det tycker jag också sa Zara och Steffi samtidigt. Vårt rum har fyra sängar en tv såklart en mysig soffa med får skin.

14 -Klockan är 21:30 och imorgon ska vi till Gränna! -Vad är ränna för något? frågade Jonte. -Gränna menar du? -Ja! -Det är där man gör polkagrisar. -Ohh ja, det vill jag sa dom andra i mun på varandra. -God natt sa jag!! -God natt sa Zara. -God natt sa Jonte! -God natt sa Steffi tillsist. -Vooff vooff sa våra små hundar! Sen hoppade Polka och dom andra hundarna upp i sängarna. Det var en jobbig natt. Jag drömde om den där mannen som vi hade sett tidigare idag. Denna morgon hundar hoppade slickade oss i våra vaknade vi av att våra upp i våra sängar ansikten. -Har det varit en bra natt? frågade Steffi. Här ligger Småland!!

15 -Ja, förutom att jag drömde om den där mannen med svarta kläderna och den där svarta masken så man inte så han. -Men titta där står han ju sa Jonte och pekade ut mot fönstret. -Ohh nej. -Gud vad läskigt sa jag och Zara i mun på varandra. Man såg han genom gardinen. -Nu försvann han sa Steffi. -Men iallafall så ska vi ha kul idag när vi ska göra polkagrisar eller? -Ja det är klart sa Jonte. -Vi kan ju ta med några polkagrisar till våra hundar eller? -Ja, det kan vi eller hur Polka? sa jag. -Vooff vooff!! -Det tolkar jag som ett ja!! -Jag vill helst ta med hundarna för mannen kan ju ta dom här inne och smuggla dom. -Ja, det tycker jag också men det konstiga är att han inte har smugglat mer på dom senaste veckorna. Kanske så har den där mannen i telefonen sagt att han ska hålla ett öga på oss istället. Vem vet? -Ja, så kan det också vara. Men nu ska vi till GRÄNNA!!!!!!! -JAAA sa alla. -Jag tar med min hund sa jag. -Jag med sa dom andra. Vi gick ner för trapporna med burarna och lite pengar till lite mackor som vi kan köpa på någon tankstation för vi har inte tid att äta på hotellet. -Hej!! Är det ni som ska till Gränna? -Ja, det är det. -Vi tar med våra hundar sa jag är det okej? -Ja, det är okej. -Okej tack! -Hur lång tid tar det? frågade Jonte. -Ungefär 1 timme och 50min.

16 -Okej! Vi tog på våra hörlurar och skulle lyssna på musik. Den första jag lyssnade på var Light Years Away som Tiësto har gjort! När det var ungefär 6min kvar så började min mage att kurra. Vi hade ju inte ätit frukost som vi egentligen skulle. -Är vi framme snart? frågade jag. -Ja, vänta, vänta nu är vi framme vid polkagrisfabrikerna. Det var många polkagrisfabriker. Dom stod på rad. -Är det bara vi här eller? -Ja, dom öppnar om 3,2,1,0 nu öppnar dom. -KLICK. Så lät det när dom låste upp dörrarna. ÖPPET stod det på skylten nu. -Ska hämta er 13:00? frågade taxi chauffören. -Ja, det kan du väl! sa Zara. Kockan var nu 10:00. Vi gick in och skulle se om vi kunde lära oss att göra polkagrisar. Då skällde Polka i med att jag sa polka-grisar. -Hej ska ni lära er att göra polkagrisar? frågade en polkagris bagare. -Ja, det ska vi. Kan du vissa hur man gör?. -Självklart kan jag det!! sa bagaren glatt. -Vi kan gå till den här maskinen som är äldst och bäst. Vilken smak vill du ha grabben? -Menar du mig? fråga jag bagaren. -Ja, du i Barcelona tröjan. -Jaha. Ehhh, jag tar blåbärs smak om det finns. -Ja det finns. -Okej då tar jag den smaken då. -Du kan ta dem här ingredienserna: vatten, socker, pepparmint, glukos och ättika.

17 -Okej!! Efter ungefär 2min hade jag hämtat allt. -Här är alla ingredienserna. -Tack. -Sen kan du lägga ner det här och blanda det här... Efter en stund hade vi gjort exakt 100 polkagrisar i blåbärs smaken. Jag tog en och smakade och sa: -Mmmm. Fantastico, exellento!! -Vad bra att det smakade gott. Jag gav en till Polka och hon tyckte också att den var god. -Du ser den där iskuben? -Ja, det gör jag. -Kan du hämta den så ska jag göra en sak med den. -Okej!! Jag sprang mot iskuben och tog den och gav den till bagaren som heter Dante. Han tog en av blåbärspolkagrisarna la den i iskuben och sa: -Här har du ett minne för livet grabben! -Oh, tack! -Nu är det din tur sa Dante och pekade på Jonte! -Vad vill du ha för smak? frågade Dante. -Hmm, jag tar nog tutti frutti om det finns!! sa Jonte. -Ja, det finns också. -Ok då tar jag det!! sa Jonte. Jonte blandade, rörde och till slut hade maskinen med lite hjälp av Jonte gjort lite drygt 100 stycken också! -Vill du smaka? frågade Dante.

18 -Ja gärna!! sa Jonte. -Mmm, vad gott sa Jonte!! -Vad bra då! sa Dante. Han tog en till iskub och gjorde samma sak som med min. -Ska du komma fram nu? sa Dante till Zara. -Okej!! -Vilken smak? -Ehh, jag tar nog jordgubbs smaken sa Zara! -Okej! Zara blandade och allt annat och vips så hade maskinen och Zara gjort ungefär 100 också! Dante hämtade en till iskub och gjorde samma sak med den! -Då är det din tur sa Dante till Steffi. -Jag tar nog hallon smaken sa Steffi! -Vad bra. Du har redan bestämt dig! Sen gjorde dom exat samma med Steffis polkagrisar. -TUT, TUT! -Det är taxin sa jag. -Jaha, tiden går fort när man har roligt sa Dante! -Ja, det har du rätt i sa Steffi! Efter oss kom det massor med folk. -Hej igen! sa taxi chauffören. -Ja, hej på dej! sa jag. Efter 1 timme och 51min om jag ska vara helt exakt så var vi framme. Klockan var nu 13:52 och nu skulle vi äntligen få äta gå ner och äta lunch. -Vad blir det för mat idag? frågade Zara. -Det blir köttbullar med mos b.la sa kocken. -Ohh gott sa jag!!

19 Vi tog en bricka och hämtade lite köttbullar med mos och lite lingon. -Mums sa jag med en mumsig röst! Lite fakta om Småland: Det finns mycket skog och sjöar/älvar. Utter=landskapsdjur. Landskapsblomma=Linnéa! Landskapsfisk=Mal! Landskapssvamp heter Koralltaggsvamp! Småland är Sveriges tredje största landskap. Lite drygt km2 Största staden=jönköping. -Vad ska vi göra nu? frågade jag. -Vet inte. Kanske kan vi åka till Kalmar County Museum? sa Zara. -Ja det kan vi! sa Jonte. -Hur lång tid tar det då? undrade Steffi. -Jag vet inte men jag kan kolla i Google Maps på min iphone... Det tar lite drygt 1tim och 23min. -Ok! sa dom andra. Vi åt upp snabbt sen tog med våra hundar som fick lite polkagrisar för dom hade varit så duktiga! Sen kom taxichauffören. Kapitel 7. Vem där? -Nu är vi framme! sa taxichauffören. -Okej tack! sa Jonte. -Hej är det ni som ska bli guidade? frågade en tant som jobbade på museet. -Ja, det är det! sa jag. Vi gick upp för den lilla blanka vita trappan. När vi kom in så såg vi verkligen hur stort museet var! Det var massor med vackra saker att titta på. Det fanns värde saker också.

20 -Hej jag heter Karin! sa tanten. -Hej jag heter Jojje! sa jag. -Hej jag heter Jonte! sa Jonte. -Hej jag heter Zara! sa Zara, -Hej jag heter Steffi! sa Steffi tillslut. -Jag hörde att det var ni som vill bli lite guidade runt här? sa Karin. -Ja, det var det. Är det någon annan här inne nu eller är det bara vi? frågade Steffi. -Det är bara vi i med att vi öppnar inte om en timme. -Ok!! sa Steffi. -Då kan vi börja här... sa Karin! Efter en stund hörde vi att något gick sönder. -Vad var det? frågade jag. -Jag vet inte! sa Karin. -Det lät därifrån sa Steffi och pekade mot ett litet rum. -Vi går ditt och ser efter! sa jag. -Karin du kan stanna här så kan vi gå och kolla vad det var okej? sa Jonte. -Okej! sa Karin. -Jag tror jag vet vem det var! sa jag. -Vem då? sa Zara med en rädsla i sin röst. -Jag tror att det är den där svart klädda snubben! sa jag. -Ja, han kan det vara! sa dom andra i mun på varandra. Vi gick till det andra rummet och såg att det stod "Vikigatiden" på en skylt. När vi kom fram såg vi att det var en svärd från vikingatiden som låg på golvet med några glas sprickor vid sig. -Där är han ju! sa jag. Jag ringde polisen fort som bara den och på ungefär 2 eller 3min så kom dom. -Hej jag poliskonstapeln Eric! jag hörde att det är inbrott här? sa Eric. -Ja, här borta följ med.

21 -Det är ju ingen här! sa Eric. -Men var e barnen då som var här precis. -Där är dom! sa Eric. -Dom har fått tejp över munnen så jag drar av det nu! sa Karin. -Ja, gör du det. -Ohh tack! sa jag. -Var är tjuven? Frågade konstapeln Eric. -Den där tjuven som var här och nästan fick med sig det där svärdet från vikingatiden har förföljt oss vart vi en åker. -Hmm, om jag får tänka efter så tror jag att det är en tant sa Eric. -Hur vet du det då? frågade jag. -Jo för hon har suttit i finkan innan men hon smet och ja. Det är en lång historia! svarade Eric. -Iallafall så ska vi åka hem nu! sa Zara. -Hej!! sa taxichauffören när vi hade kommit in i taxin. -Hej! sa vi. -Har ni haft det roligt? frågade Eric. -Ja. det har vi! sa jag. Vi ville inte berätta får någon om tanten som det tydligen var nu. -Jag såg att det var en polisbil utanför museet. Hade det hänt något? frågade taxichauffören. -Nä den brukade alltid stå där ljög vi för taxi chauffören. *

22 Nu ska vi bara bada i Åsnen sen ska vi till Öland. Här ligger Öland! Vi sa till taxichauffören att han kunde lämna oss vid Åsnen som är en sjö i Småland! -Vad fin Åsnen är! sa jag när vi kommit fram. -Ja, det var den verkligen! sa dom andra.

23 Vi badade i ungefär 10min sen åkte vi hem och skulle packa till bil resan över Ölandsbron. Det tar cirka 1timme och 50min från vårt hotell till Öland. Nästa dag vaknade vi av att våra hundar lekte och välte ner Jonte resväska. -God morgon! sa jag. -God morgon! sa dom andra. Vi gick ner till vägen vid hotellet med resväskorna och hundarna. Klocka var bara 05:49 och bussen kom om 1min. Kapitel 8. Öland. När det var ungefär 23min kvar tog jag upp mina hörlurar och började lyssna på musik. Den första jag lyssnade på var Animals med Maroon 5. När vi kom fram fick vi en lien nyckel till vår lilla stuga i Mörbylånga. Det är en liten ort i Öland. Vi ska besöka: Ottenby fågelstation. Långe Jan. Stora alvaret. Lite fakta om Öland: Landskapsdjur=Näktergal. Landskapsblomma=Solvända. Landskapssvamp=Vårmusseron. Landskapsfisk=Skrubbskädda.

24 Nu är vi framme! sa jag. -Hur vet du det? frågade Zara. -Jo för att vi ska bo i den där stugan! sa jag. Vi gick av taxin in och fick en nyckel till vår stuga. Vår stuga var mysig med ett mjukt ull skin i vår soffa. Fyra sköna sängar som stod tät. En lite tv hade vi. Vi hade också en lite kyl, frys och en lite spis. -Vad mysig stugan är! sa jag. -Ja den ser mysig ut iallafall! sa Jonte. Vi gick till frukosten för vi hade ju åkt utan att knappt äta något. Till frukost var det Nutella macka med lite vatten, mjölk, äppledricka och apelsinjuice. -Mums!! sa jag. -Ja, det var jätte gott! sa dom andra. Efter frukosten gick vi tillbaka på den lilla slingra grus vägen som gick till många stugor. En av stugorna var ju vår såklart. Vi borstade tänderna i långsam fart. Vi var fortfarande trötta. Vi skulle till Ottenby fågelstation. Där ringmärker dom fåglar och man kan se många flyttfåglar också. Vi ringde till en taxichauffören som har blivit vår vän på denna resa. Han kom efter 3 eller 4 min. Han sa att det tog cirka 40 minuter från vår stuga i Mörbylånga till Ottenby fågelstation. Vi tog med oss våra telefoner och våra kameror och åkte iväg fort. Jag ringde min familj och grattade min mamma får hon fyllde 40 idag. -Grattis på födelsedagen!!! sa jag. -Tack så mycket!!! sa mamma. -Vad fick du idag? frågade jag. -Jag fick en bok lite strumpor och en teckning av Pontus som föreställde hela familjen. -Okej. Vi ses snart! sa jag med tår på väg. Jag saknade hela familjen.

25 -Ja, det gör vi! Sa mamma. Vi skulle lyssna på musik som vi brukade göra när vi skulle till ett ställe som tog lite lång tid. Den första jag hörde på var Dangerous med David Guetta! -Är vi framme snart? frågade Jonte efter en stund. -Du ser den där långe fyren? sa taxichauffören. -Ja, det gör jag! Det är väl Långe Jan? undrade Jonte. -Det är helt riktigt! Lite bredvid där fågelstationen. -Ja, nu ser jag! sa Jonte. Taxichauffören som hette Johan lämnade av oss och sa att han kunde komma vid 09:30. Klockan var bara 08:00 nu. Vi knackade på dörren och efter en stund öppnade en tjej som jobbade på fågelstationen. -Hej jag heter Emma och jobbar här på Ottenby fågelstation -Hej jag heter Jojje! sa jag. -Jag ska försöka lära er så mycket jag kan idag. -Var ska vi börja? frågade Steffi. -Vi kan ju börja med ringmärkningen... -Ja, vad kul!! sa vi. * Efter en stund var vi klara med allt men vi skulle bara släppa iväg några fåglar som vi hade hjälpt till med att ringmärka. Vi gick till Långe Jan. Vi uppför den långa trappan upp till toppen på fyren. -Gud vad mycket man ser här! sa jag. -Ja, man ser jätte mycket här ju! sa dom andra. Efter en stund åkte vi hem med taxin. -Vad är klockan? frågade Jonte.

26 -Den är 12:00 nu! sa jag. -Ska vi ta en fika? frågade Zara. -Ja, det gör vi! sa Steffi. Vi gick till ett café och tog lite fika. Vi tog en kanelbulle och lite saft. Öland har mycket speciell natur. På Öland.r det mycket odlingsmark och lite skog. Efter en stund var vi färdiga och nu skulle vi åka till det stora alvaret. Det är få träd på stora alvaret men på våren växer det mycket sällsynta blommor. -Vad är det där svart som sticker fram där? frågade jag. -Vi går och kollar! sa Zara. -Ok! sa vi andra. Vi gick andra hållet så att tanten inte skulle se oss. Om det var hon. Vi kikade fram försiktigt fram från en liten öppning. Tanten stod där. -Där är ni! sa tanten åldrigt. Vi sprang iväg så fort vi kunde till taxichauffören som satt och väntade i bilen. Vi sa att till Johan att vi skulle till Stora allvaret och han körde det dit. -Hur lång tid tar det? frågade Steffi. -Ungefär 15-16min! svarade Johan. Kapitel 9. Varför så yr? Vi klev ur taxin och gick mot stora alvaret. -Det är ett väldigt öppet landskap här på Stora allvaret! sa jag. -Ja, det är det! sa Jonte. Rätt som det bara ramlade Jonte ner på marken.

27 -Jonte Jonte! sa jag. -Han svarar inte! sa Steffi. Jag vände mig om och tittade mig runt. -Det är den där tanten som håller på med något! sa jag. Efter att jag hade sagt så blev jag helt yr och ramlade och svimmade. -Neej Jojje! sa tjejerna. Då kom Johan och sparkade till tanten på baklåret och puttade ner tanten. Sen sprang han och bar upp mig och Jonte på sina axlar och sen sprang han och tjejerna tillbaka till bilen och åkte iväg. -Vad hände? sa jag när jag vaknade. -Den där tanten hade någon sak så att hon gjorde så ni somnade. -Vem räddade oss då? frågade Jonte. -Johan kom i sista sekunden och räddade oss. -Snart ska vi till Lappland! sa Steffi. -Ja, det ska bli kul! sa jag. -Vi åker imorgon! sa Zara. Vi packade ungefär vi 18:00 och sen gick vi och la oss vid 21:30. -Vooff Vooff! sa våra hundar när vi vaknade. -God morgon! sa jag. Vi tog på oss våra kläder borstade tänderna och sen kom Johan och körde oss till flygstationen. Han åkte med ett annat flygplan där han kunde ha sin taxi i. Konstigt flygplan!! Kapitel 10. Lappland. Vi gick på planet och satt oss på våra plaster.

28 Vi hade åkt med ett första klass plan så det var ganska så lyxigt! -Kolla så nice! sa jag. -Ja jag håller med dig! sa Jonte. Vi skulle till vårt sista landskap Lappland. Vi var alla taggade att få kolla in Lappland och vi ska säkert få tag i den där tanten. Helt plötsligt ringde det till i min telefon. Det stod Dolt nummer. Men jag svarade ändå. -Hej det är Jojje! sa med lite rädsla i rösten. -Hej det är Geodora! sa den i telefonen. -Vem är Geodora? frågade jag. -Det är tanten som har för följt er hela tiden. Hahahaha!! sa Geodora. -Ehh jaha HEJ DÅ!!! sa jag. Som tur var vi framme om en minut och vi var beredda springa snabbt som in i. Nu öppnades dörrarna. Efter oss såg jag något lite svart som nästan var helt bakom mig. Spring sa jag. Vi sprang allt vi orkade och var framme vid den lilla bussen som körde innan Geodora hann in. Men så såg jag att hon gjorde en hög framåt volt och landade på taket. Vi skulle till Hotell Lappland som ligger i staden Lycksele. Det är ett lyxigt hotell som Jontes hade beställt till oss. Jonte hade visat oss det på en bild på hotellet. -Hur lång tid tar det? frågade jag. -Ungefär 15 timmar och 40 min! sa busschauffören. -15 TIMMAR Å LITE TILL!!!! sa jag. -Ja! sa busschauffören. -Synd för Geodora! haha sa jag. -Ja, hon fryser nog till is! sa Jonte

29 * -Nu är vi framme! sa chauffören -Äntligen! sa jag sömnigt. Vi fick nycklarna av mannen i receptionen och vi gick och la oss direkt. Våra hundar hoppade upp i våra mysiga sängar som var täckta av mysigt ull. -God natt!! sa alla. Det här ska vi besöka: Kebnekaise! Försöka leta efter fjällräven som är landskapsdjuret! Jokkmokk! Lite fakta om Lappland. Mycket snö i Lappland. Största berg Kebnekaise. Landskapsdjur=Fjällräv. Landskapsblomma=Fjällsippa. Landskapssvamp=Tegelröd björksopp. Landskapfisk=Röding. Ett stort företag är LKAB. Det finns mycket malm, skog och vatten som ger arbete åt människorna. Städer i Lappland är Kiruna och Lycksele. Orter är Gällivare/Malmberget, Jokkmokk och Vilhelmina. Lappland ligger längst upp i Sverige. Lappland är det största landskapet i Sverige. Här ligger Lappland. Jag vaknade klockan 01:59 av ett ljud och klockan tickade precis över till 02:00.

30 Det lät som om någon var utanför dörren. Jag väckte Jonte och sa: -Jonte, Jonte vakna! sa jag. -Ja, ja vad e det? frågade Jonte sömnigt. -Lyssna! sa jag. -Oj, vad är det som låter? frågade Jonte igen. -Jag vet inte men det kan vara Geodora. Men vad vill hon oss då? -Jag har ingen jäkla aning! sa Jonte. -Kanske hundarna eller nåt sånt! sa Jonte. -Ja, nåt sånt måste det vara! sa jag. -Har vi nåt speciellt som inte vi vet. -Ja, så kan också vara! sa Jonte. -Ska vi öppna? frågade jag. -Vi kan kika ut ur nyckelhålet! sa Jonte. Vi tittade ut genom nyckelhålet men det var ingen där. Det var nog bara vinden tänkte vi. Jag och Jonte låg och grubblade hela natten på det vi hade sagt innan i natt och om det verkligen var något speciellt vi hade. När jag vaknade andra gången var det det klockan 10:00. Det var skönt att det inte var natt fortfarande. Vi gick ner till frukostborden och skulle käka. Jag tog fyra skinkmacka och två glas juice. Vi gick upp på vårt rum igen och skulle borsta tänderna. -Frukosten var riktigt god här!! sa jag. -Ja, jag håller med! sa Steffi. -Vad var det? sa jag snabbt. -Ja, jag hörde det också! sa Jonte och Zara. -Ja tror nog jag vet! sa Jonte. -Vadå? frågade jag. -Polka äter ju polkagrisarna och det låter ju! Sa Jonte. -Nä men det låter mer som om nån sprang! sa jag. Vi öppnade dörren och tro mig eller ej men där stod Geodora med en maskin.

31 -Vad vill du oss? sa jag. -Jag vill ha dom magiska polkagrisarna! sa Geodora. -Varför är det så viktigt? frågade jag. -För ni kan trolla med dom och med hjälp av dom kan jag ta över hela världen. -Kan man trolla med polkagrisarna? frågade alla. -Ja, det kan man och om jag får tag i en kan jag ta över hel världen!! HAHA!!!! -Men om man kan trolla med en ända polkagris så kan jag göra såhär! Jag hämtade en polkagris och sa så här: -Om man lan trolla med en polkagris kan jag göra såhär. Gör Geodora aska tänkte jag tyst för mig själv och riktade polkagrisen mot Geodora. -Neeeeeeeeeeeeeej!!! skrek Geodora. Vi sopade upp alla aska och sen satt vi en kastrull på spisen och kokade upp 200 graders varmt vatten och allihopa hällde när aska och visp så försvann askan. Det gjorde vi bra!! sa jag. -Ja, nu behöver vi inte vara oroliga för Geodora längre. -Nu ska vi till Kebnekaise! sa jag. -Ja, ska vi åka med helikopter eller? frågade Jonte. -Kanske det kanske! sa jag. Vi gick till en platt gräsplätt och där stod en stor helikopter. -Hej jag heter Halt och är 48 år och jag skjutsa er till Kebnekaise. Ni ska få se toppen här från mitt helikopter och om ni vill så ska ni hoppa fallskärm med mina hoppa fallskärm. Här är mina fallskärms hjälpredor. -Hej jag heter Christofer! -Hej jag heter Bengt! -Hej jag heter Amanda! -Hej jag heter Lukas! Vi flög över skogar och fjäll och efter en stund var vi framme. Amanda sa att hon skulle vara på min rygg i fall något hände.

32 Zara fick Lukas, Steffi fick Bengt och Jonte fick Christofer. Vi tittade först lite på berget och sen skulle vi hoppa fallskärm. -3,2,1 hoppa!! sa Halt. Jag hoppade först. Sen kom dom andra. -Gud vad NICE!!! sa jag. -Ja jag vet!! sa Jonte. När vi var nere fällde Amanda ut fallskärmen. -Det var jätte kul!! sa jag. -Ja, jag vet! sa alla. -Vad det bra? frågade Halt när han landade med helikoptern. -Ja, det var det jätte kul!! sa vi. Jag tog fram mitt anteckningsblock och bockade av Kebnekaise på listan. Nu stod fjällräven och Jokkmokk next på listan. -Next på listan är fjällräven och Jokkmokk!! sa jag. -Jag ser fram emot fjällräven! sa Jonte. -Ja, verkligen!! sa Zara och Steffi. -Jag har ett nummer till en guide som bor har i Lappland. Han kan hjälpa oss att hitta fjällräven. Jag ringer han! sa jag. -Ja, gör det! sa Zara. -Nä men hallå Bengt. Det är Jojje Fredriks barn. Fredrik är ju din son. -Ja, just det. Hej!! Är ni i Lappland? -Ja, vi här och chillar. Ja, jag undrar bara om du kan guida oss så vi kanske kan se fjällräven! sa jag. -Ja, det kan jag!! sa Bengt. Vart ska jag hämta er. -På Hotell Lappland! sa jag. -Ja, okej. Efter ungefär 34min kom Bengt.

33 -Hej Bengt! sa vi. -Hej alla! sa Bengt. -Det blir väl lättare att hitta fjällräven i med att det är sommar? frågade Steffi. -Ja mycket! sa Bengt. -Ja, vad bra! sa Steffi. Vi åkte till skogen och skulle börja leta. -Scch! sa Bengt. -Vad är det? sa jag. -Jag hörde något! sa Bengt. -Där! sa jag. Där är den sa jag ivrigt. -Ja, där är den! sa Jonte. Vi gick lite närmre för att kolla. Fjällräven hade fått tre ungar. -Ohh vad gulliga! sa Zara. -Ja, eller hur! sa vi. Vi fotade och allt det där men mamman var skadad och vi ville hjälpa henne men i med att hon hade tre ungar men vi försökte ändå. -Jag har en bedövningspil här! sa Bengt och kastade på fjällräven. Vi måste göra så sa Bengt. -Måste vi avliva fjällräven? Frågade jag. -Nä vi ska bara hjälpa den! sa Bengt. Bengt fixad och trixade och efter en stund var mamman inte skadad längre. -Är det klart? frågade Zara. -Ja! sa Bengt. Fjällräven gick runt Bengts ben och gjorde något ljud som tack. -Hej då fjällräven och ungarna! sa vi.

34 Bengt körde oss hem till hotellet. -Hej då Bengt!!! sa vi. -Hej då, hoppas vi ses snart igen! Vi gick upp till hotellet och till hundarna. -Hej Polka! sa jag. -Vooff vooff!! svarade Polka. -Nu ska vi till Jokkmokk! sa jag. -Kan vi inte göra det imorgon? frågade Jonte. -Jo, det kan vi! sa jag. -Kolla kolla!!!!!!! sa jag. Det är norrsken. -Ja ohh vad vackert!! sa alla. -Jag har inte sett nåt finare! sa jag. -Nä, inte jag heller! sa Zara. Vi gick och la oss vid 21:37 och vaknade 10:46. Vi skulle åka i Johans taxi till Jokkmokk och det tog ungefär 3 timmar och 40 min. -Nu är vi framme! sa Johan -Yes!! sa jag. * Vi gick runt i Jokkmokk som är en stad i Lappland och tittade på lite saker sen började regna och vi åkte hem rätt tidigt. -Tänk att vi ska hem nu! sa Zara lite ledsamt. -Ja, det gör det.

35 Johan körde oss till Lappland AirPort och vi gav oss av till Kastrup där våra föräldrar var beredda att köra oss till Höllviken där vi bor. -Tråkigt att tar slut här! sa Jonte. -Ja, men så är det tyvärr! sa Johan. Efter en lång stund var vi framme. -Hej mamma och pappa! sa jag. -Hej Jojje! sa mina föräldrar. -Hej då Zara, Jonte och Steffi! sa jag ledsamt. -Hej så! sa dom andra också lite ledsamt. När vi kom hem togs jag emot av hela släkten.

36 Den här boken handlar om fyra barn som åker till 6 olika landskap i Sverige men det händer något mystiskt på resan. Kommer dom klara det? Det får ni väl se. Läs gärna min andra berättelse Snöfolket. Författare: Gustav Laurén. Källor: Kartboken, Geografens testamente.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma.

Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. ! Kapitel 1 Resa till Hawaii! Det var fyra personer som heter Alva, Eddie, Emil och Julia. Alla hade föräldrar utom Emil han hade bara en mamma. Hans pappa dog i en bilolycka för två år sen. Emil kan ej

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Den magiska dörren. Wilma Fahlgren

Den magiska dörren. Wilma Fahlgren Den magiska dörren Wilma Fahlgren KAPITEL 1 Jag heter Ebba och jag är 9år. Jag gillar att spela innebandy och handboll. Jag har 2 syskon som heter Erik och Alva, min mamma heter Karin och min pappa heter

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5 Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1 Kapitel 2 Sida 2 Kapitel 3 Sida 3 Kapitel 4 Sida 4 Kapitel 5 Sida 5 Kapitel 1 Hej jag heter Pontus Sjöström och är 15 år. Jag bor i Nacka med mina föräldrar och två

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier SAGAN Om RÄVEN Av Freja Fortier Kap 1 Ungarna Det var en gång en rävmamma som var ganska ensam men som tur att hon skulle få ungar. Hon bodde ute i skogen i sitt lilla gryt. Det var en mycket vacker skog

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckleln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Conelia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 9 år. Jag har blont hår. Jag gillar att spela bandy och att rita. Min bästa vän är Wilda. Jag är mycket rädd för

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: Kapitel 1 - sida 2 Kapitel 2 - sida 3 Kapitel 3 - sida 5 Kapitel 4 - sida 7 Kapitel 5 - sida 9 Kapitel 6 - sida 11 KAPITEL 1 Sommarlovet börjar! Julia satt precis som vanligt i skolbänken

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Kapitel 1 Sam sida 2 2. Kapitel 2 Två böcker är borta sida 3 3. Kapitel 3 ett brott sida 4 4. Kapitel 4 På sjukhuset sida 5 5. Kapitel 5 Söker efter tjuven sida 6 6. Kapitel 6 Tjuven

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Innehållsförteckning. Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8. Elsa

Innehållsförteckning. Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8. Elsa Innehållsförteckning Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8 Elsa Hej jag heter Elsa och jag är 12 år. Jag har blont hår och gröna ögon. Jag har

Läs mer

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats.

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats. Kapitel 1 hej Jag heter Eric Knutson och är 9 år. Jag har ljust hår och jag är ganska kort jag gillar att spela fotboll och innebandy. Min mamma heter Karin och hon har också har just hår. Min pappa heter

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

5B Cecilia Sjöberg.- Draken (HT-15 ) DRAKEN. Av Cecilia Sjöberg

5B Cecilia Sjöberg.- Draken (HT-15 ) DRAKEN. Av Cecilia Sjöberg DRAKEN Av Cecilia Sjöberg 1 Drakägget Kapitel 1 Hej! Jag heter Stina jag är 9 år. Jag har en Mamma, Pappa och en storebror. Min mamma heter Alice, min Pappa heter Björn, och min storebror heter Erik. Jag

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Kapitel 1. Matten var jättetråkig vi bara skrev massor av tråkiga tal men typ efter en timma av matte så gick vi äntligen ut på rast..

Kapitel 1. Matten var jättetråkig vi bara skrev massor av tråkiga tal men typ efter en timma av matte så gick vi äntligen ut på rast.. Kapitel 1. Hej! Jag heter Sara och är 10 år jag gillar att spela fotboll. Jag bor i Alafors och går i skolan som heter Lejonskolan. Min bästa vän heter Molly. Sen finns det en vaktmästare i skolan som

Läs mer

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Stella Lindbäck Molly Victoria von Bubbelgum vaknade av att det lät som att ett fönster krossades. Hon vågade inte gå ner och kolla. Men hon sprang ner för trappan

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan

Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Hej jag heter Johan och är 10 år gammal. Jag gillar parkour. Jag har parkourhandskar och egna skor som jag bara får använda när jag skall ut och köra sporten. Jag går

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Jag var rädd jag ville ta mig fast vid något. jag kunde inte se någonting för diman var så tjock men

Jag var rädd jag ville ta mig fast vid något. jag kunde inte se någonting för diman var så tjock men Kapitel 1 skeppet Jag heter Olivia och jag är 13 år jag är bra på språk jag kan danska, franska och engelska. Jag vaknade en morgon liggande i min säng. Jag kom just på att jag skulle till andra sidan

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon

Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren Lisa, utan hår är läskig. Det känns som att hon 1 Kapitel 1 hej Hej, jag heter Gabriella och går på Maden skolan. Jag har långt brunt hår och älskar kaniner. Min kompis heter Sofie och har ljust kort hår. Hon älskar marsvin. Min ärkefiende Lisa, läraren

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Kapitel 2 En drake föds

Kapitel 2 En drake föds Draken Det vad en gång en ung pojke som hette Prefixz Han bodde i ett rike som hette Bohus. Han var fattig. Pang! Mamma kom rusande in. Vi måste ha ved. - Jaja jag hämtar ved - Bra för jag och pappa fryser.

Läs mer

Våra gemensamt skrivna sagor

Våra gemensamt skrivna sagor Våra gemensamt skrivna sagor inspirerade av naturfoton fröken tagit i augusti på uppstartsdagarnas it-utvecklingspass och vårt arbete kring boken Se upp för krokodilen, mossor och lavar, troll, drakar

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Kapitel 1 Det här är jag!!

Kapitel 1 Det här är jag!! Kapitel 1 Det här är jag -Hej Jag heter Emelie Jag är 10 år och jag älskar min tama råtta och jag har brunt hår med en blå tröja just nu och jag går på Bengt skolan. Bengt är en vuxen i skolan som jag

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Författare Tilde Brännström Den magiska dörren

Författare Tilde Brännström Den magiska dörren Författare Tilde Brännström Den magiska dörren Kapitel 1 Skolan Hej! Jag heter Sandra och är 10 år. Jag går på Nivirena skolan. Det är en riktigt stor skola där det går många barn. Skolan är vit. Min kompis

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Kapitel 3. Kapitel 4. j-jag vå-ågar inte.

Kapitel 3. Kapitel 4. j-jag vå-ågar inte. Magiska dörren Kapitel 1 Kapitel 2 Jag smällde argt igen dörren! Det kändes som att allting hade gått dåligt den dagen. Först i skolan så började det med att dom vanliga dumma killarna retades. Sedan hade

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer