-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst."

Transkript

1 Sverige runt! Kapitel 1. Flyget! -När kommer han? -Snart hoppas jag. -Planet går ju snart. -Vänta där är han ju sa jag tillslut. -Skynda dig sa Steffi och Zara i mun på varandra. -Vi blev lite oroliga! sa Steffi. Steffi har mörkt hår, bruna ögon och hon älskar att rida. Hennes favoritmat är pizza med skinka. Zara har gröna ögon, blont hår och älskar fotboll och att rida. Hennes favoritmat är pannkakor. Jonte älskar fotboll. Hans favorit mat är spagetti med köttfärssås och han ÄLSKAR VERKLIGEN GLASS. Till sist jag själv. Namnet är Jojje. Älskar fotboll som ingen annan. T.om mer än Jonte. Favoritmaten är pannkakor och panerad fläskkarré. -Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst. Så småningom öppnades luckorna till planet och vi gick in. Det enda vi hade med oss på planet var vårt handbagage. Våra väskor hade vi lämnat in. Vi kollade på våra biljetter och kollade vart vi skulle sitta. Det var fyra platser på varje rad. -Jag nr 19 sa jag sömnigt. Klockan var bara fyra på morgonen. -Jag har 17 sa Jonte. -Jag har 18 sa Steffi. -Jag har 20 sa Zara.

2 Jag och alla andra somnade direkt. Planet var stort och det fanns många passagerare som satt ombord på planet. Flygvärdinnorna gick fram och tillbaka hit och dit. En av passagerarna såg lite misstänksam ut. Han hade en DYR klocka han hade en cigaretts ask framför sig och nu tog han en snus. Plus att han hade en mask så man såg inte hans ansikte. Han hade också hel svarta kläder. Allt var som en mantel. Då menar jag riktigt tunt. -Usch sa Zara. Vilken skunk. När jag skulle gå på toa gick jag förbi mannen och han luktade verkligen skunk. Piloterna var snälla. Dom gav alla barn godis fast godisarna var redan slut för vår del. Den skumma mannen hade en lite bur som pep lite då och då och när buren pep sparkade han till den riktigt hårt. Sista gången buren pep sparkade mannen så hårt att buren inte lät mer på hela resan. Det fanns såklart fler burar också. Alla burar hade en filt eller duk på sig. Vi misstänkte att det var han. När det var 30 minuter kvar vaknade alla. Jonte gnuggade sig i ögonen och sa: -Det var skönt. Vi andra nickade. När vi kom fram tog vi våra väskor och sen åkte vi en liten buss till motellet vi skulle åka till. Vi märkte att den skumma mannen med burarna skulle till samma motell som oss. Kapitel 2. Jämtland. -God morgon sa jag med munnen full av vatten. -God morgon! Det var Jonte. Han är en riktig sjusovare. Klockan var nu tio och vi andra hade varit uppe i en timme snart. -Det var på tiden sa Steffi med tandborsten i mun.

3 Jonte åt allt vad han orka och drack minst fem glas mjölk. -Är du hungrig? Sa jag. -A du Jojje. När alla var påklädda och hade borstat tänderna var vi klara för avfärd. Vi skulle gå ut i skogen och se om vi hittade Jämtlands landskapsdjur: Älgen. Älgen hade ingen av oss sett förutom på zoo. Vi fick en gratis åktur med en liten buss till skogen. Alla hade med sig en riktig kamera. Chauffören sa att det tog minst tio minuter. Bussen var liten och man förstod varför det var gratis att åka för den var riktigt skruttig. -Vad skruttig bussen är sa Jonte. -Sssscccchhh sa jag bestämt. Som tur var var mannen ungefär 73 år så han sa bara va och vi sa att ingen av oss hade sagt någonting. När vi var framme frågade mannen om han skulle hämta oss här igen men vi sa nej. -Vacker skog sa jag med en förvånad röst. -Ja, sa Zara,Jonte och Steffi i mun på varandra. Vi hörde något som lät och vi gick närmre. Kapitel 3. Pilen. När vi kom fram såg vi att det var en älgunge som hade fått en bedövnings pil. Alla började genast springa mot den lilla älgungen. Alla tittade åt alla håll förutom Steffi. Steffi tog ut bedövningspilen. -Älgen kommer att klara pilanfallet men den behöver mjölk från sin mamma så vi får leta upp mamma fort. -Men vi måste först hitta.

4 Mer än så han jag inte säga. Jag hörde två ljud samtidigt. Från ena sidan kom älg mamman med lite löv och kvistar till hennes unge. Men sen kom en till pil från andra sidan mot älg mamman men jag offrade mig och hoppade och fick pilen i armen. Jonte såg vem det var och han sprang efter. Det kändes lite läskigt när jag hörde båda ljuden. Som tur var reagerade jag snabbt och älgmamman klara sig. Mannen kastade en pinne framför Jonte och han snubblade (klantigt!). Fast det var ingen pinne. Det var ett blåsrör som Jonte snubblat över. Där låg det flera bedövningspilar. Jonte beskrev mannen precis innan jag somnade. Mannen hade en svart mask och hade helt svarta kläder. Allt var som en hel mantel. Jag vaknade upp i en höbal och hade ett stort bandage på min arm. Älgarna hade redan stuckit från stallet där jag vaknade. Allt hade gott bra med ungen. Det var tur att mamman kom annars hade älgkalven kanske inte varit vid liv just nu. Vi gick tillbaka till motellet och skulle äta lunch. Jag tog lax med potatis. Jonte tog samma som jag. Zara och Steffi tog var sin stor räkmacka. Efter vi hade ätit lunch stack vi upp på rummet och skulle kolla på bilderna tjejerna hade tagit på mannen. Han såg verkligen ut så som Jonte hade beskrivit honom. På kvällen skulle vi flyga till Halland. Innan vi lämnar Jämtland ska jag säga att ett av våra grannländer Norge är nära Jämtland. Vi gick på flyget med telefonerna i handen. För vi skulle lyssna på musik. Vi satt på oss våra hörlurar och börja lyssna. Jag lyssna på Blame som Calvin Harris har gjort. Efter en stund somnade vi. När vi vaknade såg vi mannen igen. Den här gången hade han en luva ovanför sitt huvud istället för masken. Men kläderna hade han forfarande på sig. Jag satt och tänkte på allt vi hade gjort i Jämtland. Alla skogar vi hade gått igenom och älg kalven och mamma vi hade räddat. Vi hade badat i Ammerån. Som är en av många sjöar i Jämtland. Det fanns ett fall som en i Jämtland sa. Förr var det ett jätte fint vatten fall men en dag när en kille skulle göra något där så försvann allt vatten och i dag kallas fallet för Döda fallet.jämtland är det näst största landskapet i Sverige. Samerna lever också här i Jämtland. Jämtland har ett lite speciellt språk. Jämtska. Vissa pratar det språket än idag. Det är ett litet hemligt

5 språk. Det finns hällristningar i Jämtland. Det finns många djupa skogar i Jämtland. Det vanligaste samerna gör är att sköta renar. Det finns även björnar här i Jämtland. Det finns mycket folkmusik i Jämtland. Åre åker många till i med att man kan åka skidor och snowboard. Jämtarna är nöjda med sitt landskap och natur. Landskapsblomman Brunkulla stod varje gång i en liten blomkruka vid frukostborden. Nu när vi nästan var framme fick den mystiska mannen ett samtal. Han pratade tyst men jag hörde ändå vad han sa. -Din IDIOT!!!!! Utbrast mannen i telefonen. -Okej jag ska klara det nästa gång sa mannen med en liten rädd röst. -Bra sa mannen i telefonen med sin allra mörkaste röst. Kapitel 4. Halland. När vi kom fram åkte vi till hotellet och när vi kom fram till hotellet somnade vi direkt. Vi hade ett lyxigt rum med lyxiga sängar och en cool Tv. Vi var i Halmstad som ligger i landskapet Halland. På morgonen vaknade vi av en röst. -Aj som fan!! Det var människan som sov bredvid oss. Det var ett hål i väggen så det måste ha varit en rejäl smäll. Det kändes läskigt när vi såg människans rum bredvid oss. Det var massor med knivar och massor sånt. Vi gick ner och åt frukost. Idag var det FREDAG och då fick vi pannkakor. Man fick tre pannkakor var men vi åt fyra. När vi skulle gå kom mannen med en bur. Vi struntade i att borsta tänderna. Alla var överens om att vi gjorde det senare och att vi skulle följa efter mannen. Mannen gick till en affär och vi följde efter. När vi såg oss omkring såg vi hur mysigt Halmstad var. Många lägenheter och många bilar. Halland har drygt invånare. När vi kom in i affären såg vi att det var en djuraffär och att han hade med sig buren. Han lämnade i buren och stack. Men vi fångade honom.

6 -Hallå där affärs mannen den här mannen är en djursmugglare ring 112! Sa jag med hög röst. -Ok sa affärs mannen med telefonen i hand. Det sved forfarande av pilen fast jag höll fast mannen så gott jag kunde. -Hej det är polisen hördes en röst i telefonen. -Hej det är Samir från djuraffären i Halmstad, det är djursmuggling på gång här. -Ok vi kommer direkt sa polis mannen. Man hörde att syrenerna närmade sig när polisbilarna svängde in på den rätta gatan. Men precis då slog mannen med sin armbåge i Jontes huvud och han fick näsblod och tappade taget. Steffi släppte taget och frågade hur Jonte mådde men han hade svimmat. Då kom polisen fast då fick jag den andra armbågen i mitt ansikte och fick näsblod och svimmade. Steffi försökte hjälpa Zara så mycket hon kunde men mannen var så stark att han tog sig loss. Han sprang förbi poliserna och försvann. När jag vaknade hade jag ett plåster över näsan fast jag hade nog inte så ont som Jonte för han hade två. -Aj sa jag och somnade om igen. -Just då vaknade Jonte. -Hur mår du sa Steffi? med en darrande röst. -Bara bra sa Jonte men han var forfarande lite yr. När jag vaknade låg jag och alla andra och slappade på hotellet. Vi bestämde oss för att äta lunch. Men inte lunchen på hotellet. Utan vi skulle gå ut och fiska och se om vi kunde fånga Hallands landskapsdjur: laxen. Det är den godaste fisken jag vet. Vi tog en buss till en älv som heter Viskan som är en fin älv i Halland det tog sin lilla tid men det var det värt. När vi kom fram fick vi vars ett fiskespö. Vi gick till en brygga i närheten. Alla tog på sig badkläder för vi skulle bada också. Klockan hade hunnit bli 12:30 nu. Det var en soliga och vacker dag. Minst 24 grader. Efter ett tag ryckte det till i mitt spö. -Jag har napp!

7 -Ohhh!!!!! -Det är en lax!! Sa en man från ingenstans. -Är det? Sa jag med en frågande röst. Ja, det är det. Titta på den här bilden och jämför så lik det är. Förresten jag heter Pontus. -Som min lillebror sa jag ivrigt. Pontus har blont långt hår ner till nacken ungefär. Han har blå ögon och är 6 år. Han är jätte söt och gullig. Alla mina kompisar älskar honom. -Ja, precis!! -Den här kan jag hjälpa er med att göra mat med. -Ja gärna sa alla. -Har du bad kläder med dig? -Ja det har jag. -Bra. Kan du bada med oss? -Visst!. Vi hoppade i älven Viskan med en plums. Det var 26 till 28 grader i vattnet. Vi badade i 30min. Sen fiskade vi i 10min till men det ända vi fick var min lax. Vi gick hem till mannen som inte bodde så långt ifrån Viskan. Mannen hade en hund som hette Glass. Glass var en fransk bulldog. Glass har bruna ögon och har beige päls. Vid Pontus matbord stog en vas med en Ginst i. Det är Hallands landskapsblomma. Mannen visade upp en bild på ett skelett. -Vad är det för ett skelett? sa Jonte snabbt. -Det är ett människoskelett svarade mannen. -Ha, vad är det för speciellt med ett människoskelett? Sa Jonte hånfullt. -Det är Bockstensmannen som mördades för 600 år sen. -Ahh sa vi i mun på varandra. Alla hade hört talas om Bockstensmannen. T.om Jonte.

8 -Jag börjar med maten nu och så länge kan i gå runt och kolla i mitt hus. Ni får gärna gå till hundarna valparna. Efter maten kan ni få döpa var sin hundvalp. Glass fick fyra valpar så ni får döpa en var. -Tack. -Det var så lite. Vi gick till valparna med Glass. -Gud vad söta sa jag. -Visst var dom sa Zara. Kapitel 5. Polka. -Laxen är färdig nu. -Vi kommer!! -Det är varm rökt lax. -Det är skit gott sa alla. -Det var ju bra sa mannen glatt. -Gud vad gott sa jag. -Vad bra! -Är alla klara? -Jepp sa jag. -Jepp sa Zara, Jonte och Steffi samtidigt. -Ska vi döpa hundarna nu? Sa Zara. -Ja det kan vi väl sa Pontus. -Om ni vill kan ni få ta med dom hem. -Ja, det vill vi sa alla i mun på varandra. Vi gick mot hundvalparna. Valparna vaknade när vi kom. -Den här tar jag sa jag. Valpen jag valde var den minsta och den var jättesöt. -Min ska heta Polka sa jag! -Min ska heta Muffins sa Zara.

9 -Min ska heta Choklad sa Jonte. -Min ska heta Godis sa Steffi. -Okej har alla bestämt sig? -JA!!! Sa vi. Vi fick varsin bur till hundarna och sa farväl till Glass och Pontus. -Hej då kom gärna tillbaka om ni kommer till Halmstad igen. -Det ska vi! sa alla med en liten ledsen röst. När vi kom fram gav en man oss fyra fotbollsbiljetter till matchen ikväll. Det var Halmstad-Malmö. Matchen började 17:00 och det var den sista matchen i allsvenskan och den som vann matchen vann allsvenskan. Vi tittade på tabellen och så här såg det ut: 1. Malmö 34poäng. 2. Halmstad 34poäng. 3. Göteborg 30poäng. -Det var topp tre sa jag. -Varför är Halmstad tvåa när dom har lika många poäng sa Malmö? sa Zara. -Det skiljer ett mål i målskillnaden så det räcker med att Halmstad gör ett mål. Klockan var nu 16:57 och det var 3min kvar tills matchen. Precis då ringde mamma. -Hej! -Hej sa mamma. -Vad gör ni? -Ska se på en fotbolls match på Halmstads arena. -Hur fick ni tag i biljetterna? -Vi fick dom av en man. -Ok vi hörs sen. -Jepp. Det stod 0-0 och det var 1min kvar av matchen och precis då blir det straff till Halmstad. Så här sa kommentatorerna hörde man:

10 -Det är straff till Halmstad och Blomgren kommer till att straffen. Han tar sats och han skjuter... I MÅÅÅÅÅÅÅÅÅLLLLLL. -Vilket mål sa den andra. Matchen gick mot sitt slut och vi fotade och filmade när Halmstad lyfte pokalen. -I morgon kan vi väl åka ut till Varbergs fästing med båt? frågade jag. -Ja det kan vi väl? tvekade Jonte. -Inga problem? sa Zara med sin hund Muffins i sin famn. -Ja det kan vi väll? sa Steffi. -Vad bra! sa jag. -Vi åker i morgon vid 12:00. -Men förresten vad är Varbergs fästing i egentligen? frågade Jonte. -Det är en klippa med en stor borg på sa jag. -Okej! sa alla. Vi gick och la oss vid 21:30 tiden för båten gick redan vid 12:00. Alla somnade direkt. Alla var taggade inför morgon dagen. -Riiiinng riiiiiing. Så lät min iphone när alla vaknade. -God morgon sa jag tröttsamt. -God morgon. -Vad blir det för frukost sa Jonte. -Jag vet inte. Det är ju måndag så det blir väl någon slags måndags frukost. -Jepp det tror jag med sa Zara. Vi lunkade ner för trapporna och skulle hämta vår frukost. Idag var det den 18juni. Det innebär att det är picknick dagen. Vi skulle ju till Varbergs fästning och då kunde vi ta med lite fika. -Idag blir det mackor med pålägg och lite mjölk och vatten.

11 -En riktig måndags frukost sa jag till dom andra. -Ja eller hur sa Jonte. Vi åt snabbt och sprang upp på rummet. Vi hade bråttom till båten för klockan var 11:27. -Tuff tuff. Så lät det när båten åkte iväg. Det var en solig dag ute och man hörde t.om fåglarna kvittra. -Nu är vi framme sa jag. -Är det här vi ska vara? fråga Jonte. -Jepp sa jag glatt. -Ok. Det hade varit en jobbig båt tur. Båten hade gungat nästan hela vägen. Vi gick av båten och jag tog med picknick korgen i smyg. Vi satt oss på en liten plätt nära borgen. -Vad har du i korgen? Sa Zara -Eftersom det är picknickens dag idag så har jag tagit med lite picknick till oss. -Tack så mycket sa alla. Vi drack lite saft och åt lite mackor. Därefter tittade vi ut över det fina havet. Men sen såg jag att mannen med svarta kläderna förföljer oss vart vi en går eller åker/flyger. Han hade ingen bur med sig denna gången men någonting dolde han. -Den där mannen har förföljt oss hela tiden. -Jag vet. Jag tycker också det sa Jonte. -Någonting döljer han sa Jonte. -Jepp sa jag.

12 Nu skulle vi åka hem men vi tänkte fortfarande på mannen. Nu när vi ändå är på väg hem kan jag säga att Halland ligger vid kusten norr om Skåne. -Imorgon ska vi till Småland. -Jippiii sa alla men varför heter det Små-land när det är så stort? frågade Steffi. -Jo för att från början var det små,små landskap som dom sen slog ihop till Småland. -Är det sant? -Jepp. Det står så i boken iallafall. -Coolt sa Zara. -Ni kan ju läsa lite om Småland så länge så ska jag bara ringa till hotellet och se hur det är med hundarna. -Jo det är bara bra med hundarna. -Ohh tack så mycket får hjälpen vi är på väg hem nu. -Okej!! * -Har ni spänt fast er? Sa taxichauffören innan vi åkte mot Småland. -Jepp sa vi. -Kolla där står mannen sa jag snabbt. -Ja,det gör han svarade dom andra. -Gud vad läskigt sa jag. -A du sa alla. Mannen stod bredvid vägen på en lite gräs plätt. -Nu är vi framme sa taxi chauffören. -Okej tack för skjutsen. -Zara tog fram sin plånbok för att det var hennes tur att betala. -Ni behöver inte betala i med att ni är barn. -Okej tack så mycket. Vi gick mot den lilla bussen vi skulle ta. Vi hade parkerats i Växjö airport.

13 -Vilken liten buss sa jag lite tyst. -Vart ska denna buss någonstans? frågade Zara. -Jag kan fråga sa Steffi lite snabb. -Vart någonstans ska denna bussen? frågade Steffi. -Till Elite Stadshotell. -Okej, tack! -Ska vi till Elite Stadshotell? frågade Steffi. -Ja, det ska vi sa jag. -Då kör vi sa chauffören på småländska. -Vad roligt dom pratar här. -Hur lång tid tar det? frågade jag -Lite drygt 11 min. -Okej då tar det inte så lång tid... Kapitel 6. Småland -Ni ska ha nummer Okej tack. Vi gick försiktigt upp för trapporna mot rummet. -312,313,314,315,316,317,318 och Här är det sa Zara. Jonte drog kortet vid låset och vips så var dörren öppen. -Vilket lyxigt rum sa jag. -A du sa dom andra. -Här ska jag sova sa jag... -Slå på teven och se om det är något roligt på teven denna lördag som denna. -Ja, det är det. Det är Atleterna. -Ohh, det är jätte bra sa Jonte!! -Det tycker jag också sa Zara och Steffi samtidigt. Vårt rum har fyra sängar en tv såklart en mysig soffa med får skin.

14 -Klockan är 21:30 och imorgon ska vi till Gränna! -Vad är ränna för något? frågade Jonte. -Gränna menar du? -Ja! -Det är där man gör polkagrisar. -Ohh ja, det vill jag sa dom andra i mun på varandra. -God natt sa jag!! -God natt sa Zara. -God natt sa Jonte! -God natt sa Steffi tillsist. -Vooff vooff sa våra små hundar! Sen hoppade Polka och dom andra hundarna upp i sängarna. Det var en jobbig natt. Jag drömde om den där mannen som vi hade sett tidigare idag. Denna morgon hundar hoppade slickade oss i våra vaknade vi av att våra upp i våra sängar ansikten. -Har det varit en bra natt? frågade Steffi. Här ligger Småland!!

15 -Ja, förutom att jag drömde om den där mannen med svarta kläderna och den där svarta masken så man inte så han. -Men titta där står han ju sa Jonte och pekade ut mot fönstret. -Ohh nej. -Gud vad läskigt sa jag och Zara i mun på varandra. Man såg han genom gardinen. -Nu försvann han sa Steffi. -Men iallafall så ska vi ha kul idag när vi ska göra polkagrisar eller? -Ja det är klart sa Jonte. -Vi kan ju ta med några polkagrisar till våra hundar eller? -Ja, det kan vi eller hur Polka? sa jag. -Vooff vooff!! -Det tolkar jag som ett ja!! -Jag vill helst ta med hundarna för mannen kan ju ta dom här inne och smuggla dom. -Ja, det tycker jag också men det konstiga är att han inte har smugglat mer på dom senaste veckorna. Kanske så har den där mannen i telefonen sagt att han ska hålla ett öga på oss istället. Vem vet? -Ja, så kan det också vara. Men nu ska vi till GRÄNNA!!!!!!! -JAAA sa alla. -Jag tar med min hund sa jag. -Jag med sa dom andra. Vi gick ner för trapporna med burarna och lite pengar till lite mackor som vi kan köpa på någon tankstation för vi har inte tid att äta på hotellet. -Hej!! Är det ni som ska till Gränna? -Ja, det är det. -Vi tar med våra hundar sa jag är det okej? -Ja, det är okej. -Okej tack! -Hur lång tid tar det? frågade Jonte. -Ungefär 1 timme och 50min.

16 -Okej! Vi tog på våra hörlurar och skulle lyssna på musik. Den första jag lyssnade på var Light Years Away som Tiësto har gjort! När det var ungefär 6min kvar så började min mage att kurra. Vi hade ju inte ätit frukost som vi egentligen skulle. -Är vi framme snart? frågade jag. -Ja, vänta, vänta nu är vi framme vid polkagrisfabrikerna. Det var många polkagrisfabriker. Dom stod på rad. -Är det bara vi här eller? -Ja, dom öppnar om 3,2,1,0 nu öppnar dom. -KLICK. Så lät det när dom låste upp dörrarna. ÖPPET stod det på skylten nu. -Ska hämta er 13:00? frågade taxi chauffören. -Ja, det kan du väl! sa Zara. Kockan var nu 10:00. Vi gick in och skulle se om vi kunde lära oss att göra polkagrisar. Då skällde Polka i med att jag sa polka-grisar. -Hej ska ni lära er att göra polkagrisar? frågade en polkagris bagare. -Ja, det ska vi. Kan du vissa hur man gör?. -Självklart kan jag det!! sa bagaren glatt. -Vi kan gå till den här maskinen som är äldst och bäst. Vilken smak vill du ha grabben? -Menar du mig? fråga jag bagaren. -Ja, du i Barcelona tröjan. -Jaha. Ehhh, jag tar blåbärs smak om det finns. -Ja det finns. -Okej då tar jag den smaken då. -Du kan ta dem här ingredienserna: vatten, socker, pepparmint, glukos och ättika.

17 -Okej!! Efter ungefär 2min hade jag hämtat allt. -Här är alla ingredienserna. -Tack. -Sen kan du lägga ner det här och blanda det här... Efter en stund hade vi gjort exakt 100 polkagrisar i blåbärs smaken. Jag tog en och smakade och sa: -Mmmm. Fantastico, exellento!! -Vad bra att det smakade gott. Jag gav en till Polka och hon tyckte också att den var god. -Du ser den där iskuben? -Ja, det gör jag. -Kan du hämta den så ska jag göra en sak med den. -Okej!! Jag sprang mot iskuben och tog den och gav den till bagaren som heter Dante. Han tog en av blåbärspolkagrisarna la den i iskuben och sa: -Här har du ett minne för livet grabben! -Oh, tack! -Nu är det din tur sa Dante och pekade på Jonte! -Vad vill du ha för smak? frågade Dante. -Hmm, jag tar nog tutti frutti om det finns!! sa Jonte. -Ja, det finns också. -Ok då tar jag det!! sa Jonte. Jonte blandade, rörde och till slut hade maskinen med lite hjälp av Jonte gjort lite drygt 100 stycken också! -Vill du smaka? frågade Dante.

18 -Ja gärna!! sa Jonte. -Mmm, vad gott sa Jonte!! -Vad bra då! sa Dante. Han tog en till iskub och gjorde samma sak som med min. -Ska du komma fram nu? sa Dante till Zara. -Okej!! -Vilken smak? -Ehh, jag tar nog jordgubbs smaken sa Zara! -Okej! Zara blandade och allt annat och vips så hade maskinen och Zara gjort ungefär 100 också! Dante hämtade en till iskub och gjorde samma sak med den! -Då är det din tur sa Dante till Steffi. -Jag tar nog hallon smaken sa Steffi! -Vad bra. Du har redan bestämt dig! Sen gjorde dom exat samma med Steffis polkagrisar. -TUT, TUT! -Det är taxin sa jag. -Jaha, tiden går fort när man har roligt sa Dante! -Ja, det har du rätt i sa Steffi! Efter oss kom det massor med folk. -Hej igen! sa taxi chauffören. -Ja, hej på dej! sa jag. Efter 1 timme och 51min om jag ska vara helt exakt så var vi framme. Klockan var nu 13:52 och nu skulle vi äntligen få äta gå ner och äta lunch. -Vad blir det för mat idag? frågade Zara. -Det blir köttbullar med mos b.la sa kocken. -Ohh gott sa jag!!

19 Vi tog en bricka och hämtade lite köttbullar med mos och lite lingon. -Mums sa jag med en mumsig röst! Lite fakta om Småland: Det finns mycket skog och sjöar/älvar. Utter=landskapsdjur. Landskapsblomma=Linnéa! Landskapsfisk=Mal! Landskapssvamp heter Koralltaggsvamp! Småland är Sveriges tredje största landskap. Lite drygt km2 Största staden=jönköping. -Vad ska vi göra nu? frågade jag. -Vet inte. Kanske kan vi åka till Kalmar County Museum? sa Zara. -Ja det kan vi! sa Jonte. -Hur lång tid tar det då? undrade Steffi. -Jag vet inte men jag kan kolla i Google Maps på min iphone... Det tar lite drygt 1tim och 23min. -Ok! sa dom andra. Vi åt upp snabbt sen tog med våra hundar som fick lite polkagrisar för dom hade varit så duktiga! Sen kom taxichauffören. Kapitel 7. Vem där? -Nu är vi framme! sa taxichauffören. -Okej tack! sa Jonte. -Hej är det ni som ska bli guidade? frågade en tant som jobbade på museet. -Ja, det är det! sa jag. Vi gick upp för den lilla blanka vita trappan. När vi kom in så såg vi verkligen hur stort museet var! Det var massor med vackra saker att titta på. Det fanns värde saker också.

20 -Hej jag heter Karin! sa tanten. -Hej jag heter Jojje! sa jag. -Hej jag heter Jonte! sa Jonte. -Hej jag heter Zara! sa Zara, -Hej jag heter Steffi! sa Steffi tillslut. -Jag hörde att det var ni som vill bli lite guidade runt här? sa Karin. -Ja, det var det. Är det någon annan här inne nu eller är det bara vi? frågade Steffi. -Det är bara vi i med att vi öppnar inte om en timme. -Ok!! sa Steffi. -Då kan vi börja här... sa Karin! Efter en stund hörde vi att något gick sönder. -Vad var det? frågade jag. -Jag vet inte! sa Karin. -Det lät därifrån sa Steffi och pekade mot ett litet rum. -Vi går ditt och ser efter! sa jag. -Karin du kan stanna här så kan vi gå och kolla vad det var okej? sa Jonte. -Okej! sa Karin. -Jag tror jag vet vem det var! sa jag. -Vem då? sa Zara med en rädsla i sin röst. -Jag tror att det är den där svart klädda snubben! sa jag. -Ja, han kan det vara! sa dom andra i mun på varandra. Vi gick till det andra rummet och såg att det stod "Vikigatiden" på en skylt. När vi kom fram såg vi att det var en svärd från vikingatiden som låg på golvet med några glas sprickor vid sig. -Där är han ju! sa jag. Jag ringde polisen fort som bara den och på ungefär 2 eller 3min så kom dom. -Hej jag poliskonstapeln Eric! jag hörde att det är inbrott här? sa Eric. -Ja, här borta följ med.

21 -Det är ju ingen här! sa Eric. -Men var e barnen då som var här precis. -Där är dom! sa Eric. -Dom har fått tejp över munnen så jag drar av det nu! sa Karin. -Ja, gör du det. -Ohh tack! sa jag. -Var är tjuven? Frågade konstapeln Eric. -Den där tjuven som var här och nästan fick med sig det där svärdet från vikingatiden har förföljt oss vart vi en åker. -Hmm, om jag får tänka efter så tror jag att det är en tant sa Eric. -Hur vet du det då? frågade jag. -Jo för hon har suttit i finkan innan men hon smet och ja. Det är en lång historia! svarade Eric. -Iallafall så ska vi åka hem nu! sa Zara. -Hej!! sa taxichauffören när vi hade kommit in i taxin. -Hej! sa vi. -Har ni haft det roligt? frågade Eric. -Ja. det har vi! sa jag. Vi ville inte berätta får någon om tanten som det tydligen var nu. -Jag såg att det var en polisbil utanför museet. Hade det hänt något? frågade taxichauffören. -Nä den brukade alltid stå där ljög vi för taxi chauffören. *

22 Nu ska vi bara bada i Åsnen sen ska vi till Öland. Här ligger Öland! Vi sa till taxichauffören att han kunde lämna oss vid Åsnen som är en sjö i Småland! -Vad fin Åsnen är! sa jag när vi kommit fram. -Ja, det var den verkligen! sa dom andra.

23 Vi badade i ungefär 10min sen åkte vi hem och skulle packa till bil resan över Ölandsbron. Det tar cirka 1timme och 50min från vårt hotell till Öland. Nästa dag vaknade vi av att våra hundar lekte och välte ner Jonte resväska. -God morgon! sa jag. -God morgon! sa dom andra. Vi gick ner till vägen vid hotellet med resväskorna och hundarna. Klocka var bara 05:49 och bussen kom om 1min. Kapitel 8. Öland. När det var ungefär 23min kvar tog jag upp mina hörlurar och började lyssna på musik. Den första jag lyssnade på var Animals med Maroon 5. När vi kom fram fick vi en lien nyckel till vår lilla stuga i Mörbylånga. Det är en liten ort i Öland. Vi ska besöka: Ottenby fågelstation. Långe Jan. Stora alvaret. Lite fakta om Öland: Landskapsdjur=Näktergal. Landskapsblomma=Solvända. Landskapssvamp=Vårmusseron. Landskapsfisk=Skrubbskädda.

24 Nu är vi framme! sa jag. -Hur vet du det? frågade Zara. -Jo för att vi ska bo i den där stugan! sa jag. Vi gick av taxin in och fick en nyckel till vår stuga. Vår stuga var mysig med ett mjukt ull skin i vår soffa. Fyra sköna sängar som stod tät. En lite tv hade vi. Vi hade också en lite kyl, frys och en lite spis. -Vad mysig stugan är! sa jag. -Ja den ser mysig ut iallafall! sa Jonte. Vi gick till frukosten för vi hade ju åkt utan att knappt äta något. Till frukost var det Nutella macka med lite vatten, mjölk, äppledricka och apelsinjuice. -Mums!! sa jag. -Ja, det var jätte gott! sa dom andra. Efter frukosten gick vi tillbaka på den lilla slingra grus vägen som gick till många stugor. En av stugorna var ju vår såklart. Vi borstade tänderna i långsam fart. Vi var fortfarande trötta. Vi skulle till Ottenby fågelstation. Där ringmärker dom fåglar och man kan se många flyttfåglar också. Vi ringde till en taxichauffören som har blivit vår vän på denna resa. Han kom efter 3 eller 4 min. Han sa att det tog cirka 40 minuter från vår stuga i Mörbylånga till Ottenby fågelstation. Vi tog med oss våra telefoner och våra kameror och åkte iväg fort. Jag ringde min familj och grattade min mamma får hon fyllde 40 idag. -Grattis på födelsedagen!!! sa jag. -Tack så mycket!!! sa mamma. -Vad fick du idag? frågade jag. -Jag fick en bok lite strumpor och en teckning av Pontus som föreställde hela familjen. -Okej. Vi ses snart! sa jag med tår på väg. Jag saknade hela familjen.

25 -Ja, det gör vi! Sa mamma. Vi skulle lyssna på musik som vi brukade göra när vi skulle till ett ställe som tog lite lång tid. Den första jag hörde på var Dangerous med David Guetta! -Är vi framme snart? frågade Jonte efter en stund. -Du ser den där långe fyren? sa taxichauffören. -Ja, det gör jag! Det är väl Långe Jan? undrade Jonte. -Det är helt riktigt! Lite bredvid där fågelstationen. -Ja, nu ser jag! sa Jonte. Taxichauffören som hette Johan lämnade av oss och sa att han kunde komma vid 09:30. Klockan var bara 08:00 nu. Vi knackade på dörren och efter en stund öppnade en tjej som jobbade på fågelstationen. -Hej jag heter Emma och jobbar här på Ottenby fågelstation -Hej jag heter Jojje! sa jag. -Jag ska försöka lära er så mycket jag kan idag. -Var ska vi börja? frågade Steffi. -Vi kan ju börja med ringmärkningen... -Ja, vad kul!! sa vi. * Efter en stund var vi klara med allt men vi skulle bara släppa iväg några fåglar som vi hade hjälpt till med att ringmärka. Vi gick till Långe Jan. Vi uppför den långa trappan upp till toppen på fyren. -Gud vad mycket man ser här! sa jag. -Ja, man ser jätte mycket här ju! sa dom andra. Efter en stund åkte vi hem med taxin. -Vad är klockan? frågade Jonte.

26 -Den är 12:00 nu! sa jag. -Ska vi ta en fika? frågade Zara. -Ja, det gör vi! sa Steffi. Vi gick till ett café och tog lite fika. Vi tog en kanelbulle och lite saft. Öland har mycket speciell natur. På Öland.r det mycket odlingsmark och lite skog. Efter en stund var vi färdiga och nu skulle vi åka till det stora alvaret. Det är få träd på stora alvaret men på våren växer det mycket sällsynta blommor. -Vad är det där svart som sticker fram där? frågade jag. -Vi går och kollar! sa Zara. -Ok! sa vi andra. Vi gick andra hållet så att tanten inte skulle se oss. Om det var hon. Vi kikade fram försiktigt fram från en liten öppning. Tanten stod där. -Där är ni! sa tanten åldrigt. Vi sprang iväg så fort vi kunde till taxichauffören som satt och väntade i bilen. Vi sa att till Johan att vi skulle till Stora allvaret och han körde det dit. -Hur lång tid tar det? frågade Steffi. -Ungefär 15-16min! svarade Johan. Kapitel 9. Varför så yr? Vi klev ur taxin och gick mot stora alvaret. -Det är ett väldigt öppet landskap här på Stora allvaret! sa jag. -Ja, det är det! sa Jonte. Rätt som det bara ramlade Jonte ner på marken.

27 -Jonte Jonte! sa jag. -Han svarar inte! sa Steffi. Jag vände mig om och tittade mig runt. -Det är den där tanten som håller på med något! sa jag. Efter att jag hade sagt så blev jag helt yr och ramlade och svimmade. -Neej Jojje! sa tjejerna. Då kom Johan och sparkade till tanten på baklåret och puttade ner tanten. Sen sprang han och bar upp mig och Jonte på sina axlar och sen sprang han och tjejerna tillbaka till bilen och åkte iväg. -Vad hände? sa jag när jag vaknade. -Den där tanten hade någon sak så att hon gjorde så ni somnade. -Vem räddade oss då? frågade Jonte. -Johan kom i sista sekunden och räddade oss. -Snart ska vi till Lappland! sa Steffi. -Ja, det ska bli kul! sa jag. -Vi åker imorgon! sa Zara. Vi packade ungefär vi 18:00 och sen gick vi och la oss vid 21:30. -Vooff Vooff! sa våra hundar när vi vaknade. -God morgon! sa jag. Vi tog på oss våra kläder borstade tänderna och sen kom Johan och körde oss till flygstationen. Han åkte med ett annat flygplan där han kunde ha sin taxi i. Konstigt flygplan!! Kapitel 10. Lappland. Vi gick på planet och satt oss på våra plaster.

28 Vi hade åkt med ett första klass plan så det var ganska så lyxigt! -Kolla så nice! sa jag. -Ja jag håller med dig! sa Jonte. Vi skulle till vårt sista landskap Lappland. Vi var alla taggade att få kolla in Lappland och vi ska säkert få tag i den där tanten. Helt plötsligt ringde det till i min telefon. Det stod Dolt nummer. Men jag svarade ändå. -Hej det är Jojje! sa med lite rädsla i rösten. -Hej det är Geodora! sa den i telefonen. -Vem är Geodora? frågade jag. -Det är tanten som har för följt er hela tiden. Hahahaha!! sa Geodora. -Ehh jaha HEJ DÅ!!! sa jag. Som tur var vi framme om en minut och vi var beredda springa snabbt som in i. Nu öppnades dörrarna. Efter oss såg jag något lite svart som nästan var helt bakom mig. Spring sa jag. Vi sprang allt vi orkade och var framme vid den lilla bussen som körde innan Geodora hann in. Men så såg jag att hon gjorde en hög framåt volt och landade på taket. Vi skulle till Hotell Lappland som ligger i staden Lycksele. Det är ett lyxigt hotell som Jontes hade beställt till oss. Jonte hade visat oss det på en bild på hotellet. -Hur lång tid tar det? frågade jag. -Ungefär 15 timmar och 40 min! sa busschauffören. -15 TIMMAR Å LITE TILL!!!! sa jag. -Ja! sa busschauffören. -Synd för Geodora! haha sa jag. -Ja, hon fryser nog till is! sa Jonte

29 * -Nu är vi framme! sa chauffören -Äntligen! sa jag sömnigt. Vi fick nycklarna av mannen i receptionen och vi gick och la oss direkt. Våra hundar hoppade upp i våra mysiga sängar som var täckta av mysigt ull. -God natt!! sa alla. Det här ska vi besöka: Kebnekaise! Försöka leta efter fjällräven som är landskapsdjuret! Jokkmokk! Lite fakta om Lappland. Mycket snö i Lappland. Största berg Kebnekaise. Landskapsdjur=Fjällräv. Landskapsblomma=Fjällsippa. Landskapssvamp=Tegelröd björksopp. Landskapfisk=Röding. Ett stort företag är LKAB. Det finns mycket malm, skog och vatten som ger arbete åt människorna. Städer i Lappland är Kiruna och Lycksele. Orter är Gällivare/Malmberget, Jokkmokk och Vilhelmina. Lappland ligger längst upp i Sverige. Lappland är det största landskapet i Sverige. Här ligger Lappland. Jag vaknade klockan 01:59 av ett ljud och klockan tickade precis över till 02:00.

30 Det lät som om någon var utanför dörren. Jag väckte Jonte och sa: -Jonte, Jonte vakna! sa jag. -Ja, ja vad e det? frågade Jonte sömnigt. -Lyssna! sa jag. -Oj, vad är det som låter? frågade Jonte igen. -Jag vet inte men det kan vara Geodora. Men vad vill hon oss då? -Jag har ingen jäkla aning! sa Jonte. -Kanske hundarna eller nåt sånt! sa Jonte. -Ja, nåt sånt måste det vara! sa jag. -Har vi nåt speciellt som inte vi vet. -Ja, så kan också vara! sa Jonte. -Ska vi öppna? frågade jag. -Vi kan kika ut ur nyckelhålet! sa Jonte. Vi tittade ut genom nyckelhålet men det var ingen där. Det var nog bara vinden tänkte vi. Jag och Jonte låg och grubblade hela natten på det vi hade sagt innan i natt och om det verkligen var något speciellt vi hade. När jag vaknade andra gången var det det klockan 10:00. Det var skönt att det inte var natt fortfarande. Vi gick ner till frukostborden och skulle käka. Jag tog fyra skinkmacka och två glas juice. Vi gick upp på vårt rum igen och skulle borsta tänderna. -Frukosten var riktigt god här!! sa jag. -Ja, jag håller med! sa Steffi. -Vad var det? sa jag snabbt. -Ja, jag hörde det också! sa Jonte och Zara. -Ja tror nog jag vet! sa Jonte. -Vadå? frågade jag. -Polka äter ju polkagrisarna och det låter ju! Sa Jonte. -Nä men det låter mer som om nån sprang! sa jag. Vi öppnade dörren och tro mig eller ej men där stod Geodora med en maskin.

31 -Vad vill du oss? sa jag. -Jag vill ha dom magiska polkagrisarna! sa Geodora. -Varför är det så viktigt? frågade jag. -För ni kan trolla med dom och med hjälp av dom kan jag ta över hela världen. -Kan man trolla med polkagrisarna? frågade alla. -Ja, det kan man och om jag får tag i en kan jag ta över hel världen!! HAHA!!!! -Men om man kan trolla med en ända polkagris så kan jag göra såhär! Jag hämtade en polkagris och sa så här: -Om man lan trolla med en polkagris kan jag göra såhär. Gör Geodora aska tänkte jag tyst för mig själv och riktade polkagrisen mot Geodora. -Neeeeeeeeeeeeeej!!! skrek Geodora. Vi sopade upp alla aska och sen satt vi en kastrull på spisen och kokade upp 200 graders varmt vatten och allihopa hällde när aska och visp så försvann askan. Det gjorde vi bra!! sa jag. -Ja, nu behöver vi inte vara oroliga för Geodora längre. -Nu ska vi till Kebnekaise! sa jag. -Ja, ska vi åka med helikopter eller? frågade Jonte. -Kanske det kanske! sa jag. Vi gick till en platt gräsplätt och där stod en stor helikopter. -Hej jag heter Halt och är 48 år och jag skjutsa er till Kebnekaise. Ni ska få se toppen här från mitt helikopter och om ni vill så ska ni hoppa fallskärm med mina hoppa fallskärm. Här är mina fallskärms hjälpredor. -Hej jag heter Christofer! -Hej jag heter Bengt! -Hej jag heter Amanda! -Hej jag heter Lukas! Vi flög över skogar och fjäll och efter en stund var vi framme. Amanda sa att hon skulle vara på min rygg i fall något hände.

32 Zara fick Lukas, Steffi fick Bengt och Jonte fick Christofer. Vi tittade först lite på berget och sen skulle vi hoppa fallskärm. -3,2,1 hoppa!! sa Halt. Jag hoppade först. Sen kom dom andra. -Gud vad NICE!!! sa jag. -Ja jag vet!! sa Jonte. När vi var nere fällde Amanda ut fallskärmen. -Det var jätte kul!! sa jag. -Ja, jag vet! sa alla. -Vad det bra? frågade Halt när han landade med helikoptern. -Ja, det var det jätte kul!! sa vi. Jag tog fram mitt anteckningsblock och bockade av Kebnekaise på listan. Nu stod fjällräven och Jokkmokk next på listan. -Next på listan är fjällräven och Jokkmokk!! sa jag. -Jag ser fram emot fjällräven! sa Jonte. -Ja, verkligen!! sa Zara och Steffi. -Jag har ett nummer till en guide som bor har i Lappland. Han kan hjälpa oss att hitta fjällräven. Jag ringer han! sa jag. -Ja, gör det! sa Zara. -Nä men hallå Bengt. Det är Jojje Fredriks barn. Fredrik är ju din son. -Ja, just det. Hej!! Är ni i Lappland? -Ja, vi här och chillar. Ja, jag undrar bara om du kan guida oss så vi kanske kan se fjällräven! sa jag. -Ja, det kan jag!! sa Bengt. Vart ska jag hämta er. -På Hotell Lappland! sa jag. -Ja, okej. Efter ungefär 34min kom Bengt.

33 -Hej Bengt! sa vi. -Hej alla! sa Bengt. -Det blir väl lättare att hitta fjällräven i med att det är sommar? frågade Steffi. -Ja mycket! sa Bengt. -Ja, vad bra! sa Steffi. Vi åkte till skogen och skulle börja leta. -Scch! sa Bengt. -Vad är det? sa jag. -Jag hörde något! sa Bengt. -Där! sa jag. Där är den sa jag ivrigt. -Ja, där är den! sa Jonte. Vi gick lite närmre för att kolla. Fjällräven hade fått tre ungar. -Ohh vad gulliga! sa Zara. -Ja, eller hur! sa vi. Vi fotade och allt det där men mamman var skadad och vi ville hjälpa henne men i med att hon hade tre ungar men vi försökte ändå. -Jag har en bedövningspil här! sa Bengt och kastade på fjällräven. Vi måste göra så sa Bengt. -Måste vi avliva fjällräven? Frågade jag. -Nä vi ska bara hjälpa den! sa Bengt. Bengt fixad och trixade och efter en stund var mamman inte skadad längre. -Är det klart? frågade Zara. -Ja! sa Bengt. Fjällräven gick runt Bengts ben och gjorde något ljud som tack. -Hej då fjällräven och ungarna! sa vi.

34 Bengt körde oss hem till hotellet. -Hej då Bengt!!! sa vi. -Hej då, hoppas vi ses snart igen! Vi gick upp till hotellet och till hundarna. -Hej Polka! sa jag. -Vooff vooff!! svarade Polka. -Nu ska vi till Jokkmokk! sa jag. -Kan vi inte göra det imorgon? frågade Jonte. -Jo, det kan vi! sa jag. -Kolla kolla!!!!!!! sa jag. Det är norrsken. -Ja ohh vad vackert!! sa alla. -Jag har inte sett nåt finare! sa jag. -Nä, inte jag heller! sa Zara. Vi gick och la oss vid 21:37 och vaknade 10:46. Vi skulle åka i Johans taxi till Jokkmokk och det tog ungefär 3 timmar och 40 min. -Nu är vi framme! sa Johan -Yes!! sa jag. * Vi gick runt i Jokkmokk som är en stad i Lappland och tittade på lite saker sen började regna och vi åkte hem rätt tidigt. -Tänk att vi ska hem nu! sa Zara lite ledsamt. -Ja, det gör det.

35 Johan körde oss till Lappland AirPort och vi gav oss av till Kastrup där våra föräldrar var beredda att köra oss till Höllviken där vi bor. -Tråkigt att tar slut här! sa Jonte. -Ja, men så är det tyvärr! sa Johan. Efter en lång stund var vi framme. -Hej mamma och pappa! sa jag. -Hej Jojje! sa mina föräldrar. -Hej då Zara, Jonte och Steffi! sa jag ledsamt. -Hej så! sa dom andra också lite ledsamt. När vi kom hem togs jag emot av hela släkten.

36 Den här boken handlar om fyra barn som åker till 6 olika landskap i Sverige men det händer något mystiskt på resan. Kommer dom klara det? Det får ni väl se. Läs gärna min andra berättelse Snöfolket. Författare: Gustav Laurén. Källor: Kartboken, Geografens testamente.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse.

- Ja det gjorde jag vill du bli så svara ja då får du gå ut ur fängelse. Jon fattade ingenting! Ja vill du jobba som polis? Frågade Ragnar. Jon svarade, jag vet inte och så kan jag inte så mycket om det. Ragnar sa till Jon att det inte var något problem för han kommer att lära

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm 112 - LÄTT ATT SLÅ! TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare MOPEDOLYCKAN Falle t från Pallen Den Farliga Flaskan Annika Dopping Utgiven av SOS Alarm 1112 -Lätt att Slå! Tre Spännande sagor om Modiga Livräddare

Läs mer

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man?

Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? 6. Om man ser en kvinna falla i gruset. När man ser en kvinna slänga sej i gruset. Vem är man då? Vad blir man? Första tiden: Gaby säger saker till mej, hon säger viktiga saker. Hon har kolsvart hår, hon

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Värdetransporten. Fredrik Andersson. Boksidan

Värdetransporten. Fredrik Andersson. Boksidan Värdetransporten Fredrik Andersson Boksidan Värdetransporten av Fredrik Andersson Copyright: Förlaget Boksidan 2006 Box 558 146 33 Tullinge Värdetransporten, ISBN-nummer: 978-91-86199-18-0 Du får gärna

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27)

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) 5 april - söndag Jaha, så hur börjar man. Hej? Äh, det känns ju bara dumt. Det stod i artikeln att man skulle förhålla sig till dagboken som om det

Läs mer

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket

Caroline Larsson. Leva Med Döden. Trafikverket Caroline Larsson Leva Med Döden Trafikverket Caroline Larsson Utgiven av Trafikverket 2010 Tredje utgåvan Omslag: Maria Eriksson Tryck: Intellecta Infolog 2010 isbn 978-91-88250-56-8 Det drar en skugga

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan

Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan Monstret Spännande, läskig Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan För många år sen fanns det en kvinna som var kungens läkare. En dag bröt kungen nacken. Kvinnan hjälpte kungen och då

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS.

D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS. Ett filmmanus av Joakim Johansson. D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS. Bygger på en story av Joakim Johansson. Andra Utkast. EXT Motala\ Brunnsvik. Kväll. Det regnar och folk håller på med sina vanliga sysslor,

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer