Sommarkompisar och Kolloungar Av Gunnar Ljunggren. 32 sidor

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sommarkompisar och Kolloungar Av Gunnar Ljunggren. 32 sidor"

Transkript

1 Sommarkompisar och Kolloungar Av Gunnar Ljunggren 32 sidor Copyright Gunnar Ljunggren 2014

2 Kung Gustav V är död. Krig bryter ut i Korea. För första gången ser vi Saabs jaktflygplan J29 Flygande Tunnan uppvisningsflyga över Stockholm. Persien är fortfarande sagolandet där den stilige shahen gifter sig med den vackra Soraya. Lennart Hyland gör succé med radioprogrammet Karusellen. På bio har Arne Mattssons film Hon dansade en sommar premiär och våra äldre kompisar berättar att de sett brösten på Ulla Jacobson. I skolan tilltalar vi våra lärare med Fröken eller Magistern och räcker upp handen när vi vill fråga något. Det är inte mer än drygt fem år sedan andra världskriget tog slut. Ransoneringskorten är borta, men skuggor från krigsåren dyker fortfarande upp då och då. Det är då den här historien om fyra sommarkompisar utspelar sig.

3 Skolavslutning Hägg och syren. Dofter som skvallrar om att ett långt härligt sommarlov stundar. Flickor i vita kvartsstrumpor och ljusa sommarklänningar. Vattenkammade pojkar i nystrukna vita skjortor. De kommer gående i små klungor genom de solvarma gatorna. Alla med samma mål. Skolavslutning i Hedvig Eleonora kyrka. Bengt borde också varit på väg men han sitter fortfarande kvar vid frukostbordet. Han stirrar ner i tekoppen framför sig. Tallriken med havregrynsgröt har kallnat. Han mår illa. Genom köksfönstret hör han klangen från klockorna i Hedvig Eleonora kyrka. Trots att de snart skulle slå frihetens timme och sommarlovet börja, vill illamåendet inte släppa. Blek som ett lakan och med tusen fjärilar i magen häller han ut den kalla gröten i slaskhinken och dricker ur resten av teet. Lika bra att ge sig iväg. Skolavslutningen var ett faktum. Alla måste närvara. Det fanns inga bakdörrar att smita ut genom Med en snabb blick i hallspegeln konstaterar han, att han inte ser riktigt klok ut. Vit skjorta, fluga och nya äppelknyckarbyxor. Inte bara oron, till och med de nya sandalerna, skavde. Han stänger ytterdörren bakom sig och går med tunga steg ner för de slitna marmortrapporna. Utan att hälsa går han förbi en granntant som varit ute med sin lilla hund. Skämtsamt undrar hon om han sålt smöret och tappat pengarna. Bengt slår ner blicken. Han orkar inte svara. Pliktskyldigast klappar han hunden innan han kliver ut på bakgården. I cykelstället står hans kära gamla cykel och ropar efter att få komma ut på äventyr. Han stryker med handen över sadeln. Ingenting kunde just nu bli värre. Varma husväggar, varm gata. Stadens sommardofter som annars var så välbekanta kändes främmande. Trottoaren upp mot kyrkan fick honom att tänka på vägen till Golgata. Så här måste Jesus ha känt sig. I skuggan under den stora kastanjen utanför kyrkan står klasskamraterna redan samlade. De skrattar och pekar på varandra. Alla såg ju så annorlunda ut i sina examenskläder. Bengt försöker också vara med, men skrattet vill inte nå ända ut. Magens fjärilar var i vägen. Bland de gamla gravarna utanför kyrkan gör lärarna sitt bästa för att samla ihop sina klasser och få dem att på led gå in i kyrkan. Innan betygen delades ut och de skulle släppas iväg till friheten skulle de först lyssna till några allvarsord från prästen. Kloka ord som det var meningen att de skulle bära med sig ut i sommaren. Bengt försöker lyssna men orden når inte fram. Det kändes som bomull i både öronen och hjärnan. Det skulle dröja en evighet innan det hela var över.

4 Den blomstertid nu kommer. Äntligen. Nu var sommarlovet bara minuter bort. Bomullen i öronen försvann, huvudet var med igen men fjärilarna i magen var fortfarande kvar. Nu återstod det värsta. Betygsutdelningen. Fröken börjar med att dela ut till flickorna. De niger och ger fröken en kram, en del har med sig en liten bukett med blommor. Äntligen var det pojkarnas tur. Fortfarande lite frånvarande tar Bengt emot det bruna kuvertet. Fröken tar hans hand och önskar honom en trevlig sommar. Bengt ser att hon rör på munnen men hör inte vad hon säger. Han bockar artigt och svarar något ohörbart. Han tar ett snabbt farväl av sina klasskamrater och smyger obemärkt undan till skuggan bakom en av de stora gravstenarna. Hjärtat klappar. Han ryser till när han lutar ryggen mot den kalla stenen. Med svettiga händer öppnar han det bruna kuvertet. Känslan av katastrof sitter som en knut i magen när han långsamt läser igenom betyget ämne för ämne. Trots allt såg det bättre ut än han vågat hoppas. Egentligen ganska bra om han fick säga det själv, men bara ganska, BC i matte skulle innebära extraplugg i sommar. Men även om han var underkänd i matte så hade han i alla fall ett stort A i både uppförande och ordning. Hjärtat har lutat dunka för hårt i bröstet när han stoppar tillbaka betyget i det bruna kuvertet. Han lyfter blicken mot de lätta sommarmolnen, tar några djupa andetag och släpper ut magens fjärilar i sommargrönskan. Sommarklippning Bengt tillhör en av de lyckliga familjer som har eget sommarhus i Stockholms skärgård. Där tillbringar de all sin lediga tid såväl sommar som vinter. Inför sommarlovet var det emellertid alltid en massa saker som måste ordnas innan de kunde ge sig av. Samma visa varje år. Först skulle förra årets sommarkläder fram och provas. De som var urvuxna skulle lämnas till Frälsningsarmén. Sen skulle sånt som var lite slitet men som dög att ha på landet packas tillsammans med allt övrigt man kunde behöva under sommaren. Extra tröjor, regnkläder, lakan, örngott, handdukar etc. Alla krukväxter skulle försiktigt ställas ner i den stora tvättkorgen. Även dessa skulle få en välbehövlig semester. Sist men inte minst skulle Bengt precis som alla andra grabbar, iväg till frisören för den obligatoriska sommarklippningen. Han hatade sommarklippning. Efter ett besök hos frisören såg man ut som en idiot. Sommarklippning innebar nämligen att skalas med maskin vid öron

5 och i nacke. I bästa fall kunde man få behålla lite hår mitt uppe på skallen. Dagen innan avresan till landet ger han sig därför motvilligt iväg till frisören. På väg till frisersalongen arbetar hans hjärna på högtryck. Han måste komma på ett sätt att slippa idiotklippningen. Medan han sitter och smygbläddrar i en tidning med nakna tanter kommer han på ett sätt. Var han bara snabb och kunde hålla sig undan sin fars kritiska blickar så skulle nog hans plan lyckas. Med obekymrad min kliver han upp i stolen och ber om en helt vanlig klippning. Ingen maskin vid öron och nacke, tack. Frisören klipper en snygg frisyr och fönar en moderiktig våg vid pannan. På vägen hem speglar han sig i skyltfönstren. Visserligen var det inte någon sommarklippning men ändå kort och prydligt. Pappa skulle säkert inte märka skillnaden. Så snart han kom innanför dörren kilade han snabbt in på sitt rum. Där satte han på sig sin vanliga röda toppluva och gav sig iväg ut för att träffa sina kompisar innan de skingrades inför sommaren. Innan han hann smita förbi sin far sträckte denne ut en arm och fick tag i mössan. Han tyckte nog att det såg lite märkligt ut med toppluva mitt i sommarvärmen. Bengts plan hade misslyckats. Vad hade han egentligen trott? Han fick småspringa bredvid sin far när det bar iväg tillbaka till frisören. Vem har klippt den här pojken, ryter hans pappa så snart de kommit innanför dörren till frisersalongen. Det blir tyst, alla vänder sig mot den nyklippta pojken och hans far som spänner ögonen i frisörerna en i taget. Bengt vill helst sjunka genom golvet. Helt oförstående kliver en av frisörerna fram och bekräftar att det är han som klippt pojken. Kallar ni det här för sommarklippning? Han skäller ut den stackars frisören efter noter och pekar på Bengts huvud. Var så vänlig och gör om, säger han och lämnar Bengt ensam kvar. Stämningen i frisersalongen är tryckt när hans far med en smäll stängt dörren och lämnat salongen. Idén att undgå idiotklippningen var verkligen var en idiotidé. Han vet inte riktigt vad han ska säga för att klara sig ur den här knipan. Men han behövde inte tänka särskilt länge förrän den förut så vänliga frisören med ett ondskefullt leende tar ett hårt tag i hans öra och leder honom tillbaka till stolen där han nyss suttit. Utan att sätta på honom något skynke eller lägga lite bomull i nacken tar han fram den förhatliga klippmaskinen ur en låda under marmordisken. Bengt blundar, nu föll inte bara håret vid öron och nacke, maskinen tar allt, även det lilla som normalt brukade lämnas mitt uppe på huvudet.

6 Renrakad, med svidande hårbotten och ett rött öra lämnar han frisersalongen. Det är med tunga steg han beger sig av hemåt. Den här gången undviker han att spegla sig i skyltfönstren. Utanför porten står kompisarna som han varit på väg att säga hej då till, innan hans far avslöjat hans idiotidé. Kolla på biljardbollen! De vrider sig av skratt och pekar på hans kala huvud. Vilken början på sommarlovet. Till landet Alla förberedelser var klara. Allt var packat och klart tre stora resväskor och tvättkorgen full med krukväxter. Utanför porten väntade en stor svart droskbil som skulle ta familjen till Waxholmsbåtarna. Motvilligt hade den sura droskchauffören hjälpt till att lyfta in resväskorna i bagageutrymmet. För att inte blommorna skulle bli förstörda ville Bengts mamma ha tvättkorgen med krukväxterna i knäet i baksätet. Allt var på plats i bilen när Bengt glatt kom springande med sin cykel. Det såg ut som om den redan hårt prövade droskchauffören skulle explodera när han högröd i ansiktet blev tvungen att lyfta ut alla väskor ur bakluckan för att plocka fram cykelkrokarna som låg längst in. Efter att ha packat in väskorna igen och monterat på cykelkrokarna på kofångaren bak, rätar han på ryggen för att se var den förbannade pojkcykeln tagit vägen. Med incidenten hos frisören i färskt minne hade Bengt under hela omlastningen hållit sig på behörigt avstånd från den svettiga chauffören. Ängsligt lämnar han ifrån sig cykeln och hoppar snabbt in till resten av familjen i bilen, där han sätter sig på ett litet säte som går att fälla ut från framstolens ryggstöd. Äntligen kunde familjen ge sig iväg. Chauffören får den något ospecifika adressen Strömkajen och någon av Waxholmsbåtarna. Resan från Jungfrugatan till Strömkajen tar inte mer än tio minuter men Bengt tyckte det kändes som en evighet. Utanför Grand Hotell ligger de vita Waxholmsbåtarna på rad tätt intill varandra. Kajen är redan full av droskbilar. Alla lastade med familjer och deras bagage, på väg ut till skärgården. Alla med mycket packning, några hade till och med spjälsängar och hoprullade madrasser med sig. Det är knappt att Bengts pappa vågar be chauffören vänta medan han går för att ta reda på vilken båt som går till deras sommarö. Efter en del knuffande och gruffande lyckas de ta sig fram till rätt båt och efter ytterligare knuffande och gruffande få sitt bagage avställt på kajen framför båten Norrskär.

7 Chauffören får sina pengar. Istället för att önska familjen en trevlig sommar talar han om att de borde lära sig att droskchaufförer inte är några stadsbud utan just chaufförer de kör bil och inget annat. Sedan försvinner han tillbaka in mot stan. Hela kajen ända fram till Nationalmuseum är fylld av pappor som med hjälp av svettiga besättningsmän ser till att bagage som nyss lossats från droskbilarna blir lastat på rätt båt. Eleganta styrmän, i vita kortärmade skjortor med gradbeteckningar på axelklaffarna, ser till att allt blir stuvat i rätt ordning och gör noggranna anteckningar om vad som ska lossas vid respektive brygga. I den allmänna villervallan syns mammor som, med mycken möda och stort besvär, försöker hålla ordning på ungar som är ivriga på att få komma ombord. Mitt i kaoset står också gubbar som med höga röster försöker överrösta larmet. Aftonbladet, AT, Expressen, Daggmask! Allt övervakas av båtarnas kaptener, som roat beskådar spektaklet från sina upphöjda platser på kommandobryggorna. Droskorna har lämnat sin last. Endast de fäder som ännu inte har semester står kvar på kajen för att vinka farväl till fruar och barn. Nu börjar gräsänklingarnas tid. Måsar skriker, det doftar stenkolsrök och matos. Ångvisslorna tjuter. Tre korta signaler talar om att båten kommer att backa och med svart rök bolmande ur skorstenarna tar sig den ena båten efter den andra ut från kajen. En armada av vita Waxholmsbåtar börjar sin färd ut mot skärgårdens öar. I aktern på övre däck står Bengt och vinkar till sin pappa. Hans mamma har hittat en eftertraktad däcksplats på solsidan och vill ogärna lämna den. Det ruskar till i skrovet när båten efter att ha backat slår om till full fart framåt. Från sin plats i aktern ser Bengt hur propellern piskar upp vattnet till ett väldigt skum. Ett skum som påminner om Sockerdricka. Plötsligt inser han hur törstig han är. När de lämnat Stockholm bakom sig, går han därför tillbaka till sin mamma och ber att få köpa en sockerdricka. Med löfte om att han ska gå till matsalen och köpa sin sockerdricka lämnar han däck. Äntligen skulle hon få en stunds lugn och ro. Så snart han lämnat henne vänder hon näsan mot solen, sätter upp fötterna mot relingen och drar försiktigt upp kjolen till knäna, sluter ögonen och njuter. Nu kan hon koppla av, det dröjer mer än två timmar innan de är framme.

8 Bengt vet att det finns två ställen ombord där man kan köpa läskedrycker. Dels uppe i matsalen men också nere i den främre försalongen. Det hade han lärt sig när han och pappa under ett februarilov åkt ensamma ut till landet. Då hade de suttit på varsin sida om ett vackert mahognybord i matsalen. Nere i försalongen sitter bara pilsnergubbar, hade pappa sagt. Tillsammans med några farbröder som pappa kände, hade de ätit ångbåtsbiff. Bengt hade fått sockerdricka men gubbarna hade druckit öl. Han kom ihåg en emaljskylt i entrén till matsalen där det stod att rusdrycker varken fick medföras eller serveras. Trots det hade gubbarna haft med sig eget i portföljerna och serveringstanterna hade ställt fram både snapsglas och konjaksglas. Skylten gällde kanske inte pappa och hans vänner. Den gällde nog bara pilsnergubbarna. Vilka var då dessa pilsnergubbar? Förmodligen var det samma sorts pilsnergubbar som de som brukade sitta på caféet i hörnet av Sibyllegatan och Tyskbagargatan. De var ibland ganska bullriga men aldrig farliga. Med mamma solande på däck var det ett utmärkt tillfälle att närmare undersöka saken. I stället för att gå till matsalen kilade han därför, snabb som en vessla, utför trappan till nedre däck. Eftersom han inte hade någon brådska stannade han till på vägen, för att kika ner i maskinrummet. Djupt där nere i dunklet kring den varma ångmaskinen arbetade eldarna. Sotiga oljiga gubbar. Pappa hade sagt att han borde hålla sig borta därifrån eftersom där var både farligt och smutsigt. Dessutom hade eldarna ibland ett språk som inte var ämnat för barnöron. Något som han kunde undersöka senare. Först skulle han ge sig av ner till försalongen och köpa sin sockerdricka. Mittemot styrmanshytten är det en liten dörr märkt försalong. Där slinker han in. Han tar ett stadigt grepp i den slitna ledstången och går ner för den trånga spiraltrappan. Ner till pilsnergubbarna. Luften är tät av tobaksrök och matos. Så snart han sätter sin fot på plåtdurken dyker en tjock tant i svart kjol och vit blus upp. Barskt undrar hon vad han hade där att göra. Här skulle inga ensamma barn vara. Först tänkte Bengt skoja med henne och be om en pilsner, men vid närmare eftertanke fann han det klokast att avstå från skämtet. I stället ber han artigt att få köpa en sockerdricka. Han får en ljummen sockerdricka och ombeds att snarast ge sig av upp igen. Nu visste han i alla fall att även de här pilsnergubbarna verkade ganska ofarliga även om de precis som bubbarna på caféet pratade väldigt högt. Nöjd med att ha stillat sin nyfikenhet lämnar han försalongen åt sitt öde och går tillbaka uppför spiraltrappan igen. Vid maskinrummet står den övre delen av den dubbla järndörren öppen. Med flaskan i handen lutar han sig fram och tittar ner. Han tycker om maskinrummets speciella doft. Det luktar varmt järn, stenkol och olja. Det dröjde inte länge förrän han fick

9 sällskap av en grabb i hans egen ålder. Tillsammans studerade de intresserat hur de stora oljeglänsande pistongerna rörde sig upp och ner. De lyssnar till det jämna dunket från den stora ångmaskinen. Det lät som hjärtslagen hos ett jättestort djur. Eldarna som rörde sig långt där nere syntes nästan inte. De var nästan lika svarta som kolet runt omkring dem. Det enda som såg rent ut var maskintelegrafen. En stor rund manick i blankpolerad mässing som visade fram, back och stopp. Plötsligt klingade den till. Visaren pekade på stopp. De närmade sig tydligen en brygga. Det blev full aktivitet i maskinrummet. Eldarna drar i spakar och vrider på rattar. Den enorma maskinen lyder snällt och de stora pistongerna saktar ner och stannar. Allt blev märkligt tyst. Lite ånga som pyser ut ur en ventil var det enda som hördes. Bengt tyckte det lät som ett jättedjurs suckande. Eller la det kanske av en smygfis? Nytt pinglande. Full back. Jätten vaknade till liv och pistongerna började röra sig igen. Pojkarna står kvar och tittar ner i maskinrummet. De dricker njutningsfullt av sockerdrickan som Bengt generöst delar med sig av till sin okända kompis. Då och då öppnar eldarna luckan till fyren och skyfflar in kol i det stora djurets glödande gap. Ur djupet kommer en av eldarna klättrande upp för järnlejdaren för att hämta lite frisk luft. Hans undertröja som en gång varit vit är svart av koldamm. Han torkar sina oljiga händer med en smutsig trasselsudd. Svetten har ritat ljusare floder i hans sotsvarta ansikte. Tänderna lyser vita när han med ett brett leende skålar med pojkarna och dricker upp resten av sin pilsner. Innan han ger sig av ner igen säger han åt grabbarna att akta sig för nu skulle de slagga. Ingen av dem förstod vad han menat. Skulle de sova nu mitt under resan? Nyfiket lutar de sig fram och tittar ner för att se vad som hände. I mörkret där nere tar de båda eldarna fram varsin lång järnstång, böjd till en krok i ena änden. Så öppnar de en lucka under fyren och hugger tag i något som finns längre in. Med all kraft drar de ut stora vitglödgade slaggkakor som, med en smäll faller ner på järndurken. För att kyla ner slaggen tar de fram en slang och sprutar kallt vatten på de vitglödgade kakorna. Som andedräkten från en eldsprutande drake slår den heta ångan upp mot luckan. Pojkarna kastar sig förskräckta undan. När ångan lagt sig smyger de försiktigt fram för att titta. Djupt där nere ur mörkret, dimman och hettan hörs svordomar. Svordomar som ingen av pojkarna tidigare hört. De var av det slaget att båda förstod att det nog var bäst att de gav sig av innan någon av gubbarna kom upp igen. Med ett berikat ordförråd skiljs Bengt och hans okända kompis åt. Bengt går tillbaka upp på däck. Han letar upp sin mor och sätter sig bredvid henne, lutar sitt huvud mot hennes

10 solvarma kropp, tittar ut över solglittrande fjärdar. Dricker ur den sista skvätten sockerdricka och tänker att livet är gott. Resan hade gått fort. Bara en brygga kvar sedan var de framme. Tillsammans lämnar de övre däck och går ner för att se till sitt bagage. Eftersom pappa inte var med och kunde bära iland de tunga väskorna och blomkorgen, ber Bengts mamma styrman hjälpa henne se till att deras bagage blev avlastat på nästa brygga.. Själv stod Bengt redan på fördäck. Avundsjukt betraktar han hoppilandkallen som klivit fram över väskor och spjälsängar och nu stod beredd längst fram i fören med en grov tross i händerna. När båten är tillräckligt nära bryggan kastar han trossen som elegant lägger sig runt en pollare. Med några raska grepp lägger han trossen i halkipen och slår den sedan några varv runt en knap. Trossen sträcks, båten gör en mjuk nigning innan den med en mjuk duns lägger sig intill ångbåtsbryggan. Besättningsmännen lägger ut landgången och bär under överinseende av styrman upp deras väskor och blomkorgen på bryggan. Där väntar öns enda bonde med häst och vagn. Bengt har varit så ivrig att snabbt komma iland att han glömt sin cykel. I allra sista stund springer han tillbaka ombord. Han känner paniken komma men hittar den bakom en trave ölbackar utanför dörren till försalongen. Några besättningsmän rycker lite retfullt i landgången när han så snabbt han förmår leder upp sin kära cykel på bryggan. Hoppilandkallen slackar på trossen och ber Bengt lägga av den från pollaren. Stolt över att kunna hjälpa till böjer han sig ner och tar tag i den grova trossen. Panik igen! Den är tyngre än han anat. Han får ta i allt vad han orkar innan han med en sista kraftansträngning får loss den från pollaren. Utan att med en min röja den panik han känt, vinkar han ett nonchalant ok till hoppilandkallen. Kapten uppe på kommandobryggan gör honnör och tummen upp till Bengt, som sätter upp sin hand till ett tecken på samförstånd. Tre signaler och båten backar ut för att fortsätta sin färd mot nya öar och nya bryggor. Bagaget var redan lastat på vagnen när Bengt, med cykeln i ena handen tar av sig toppluvan och hälsar på bonden som står färdig att köra lasset hem till deras sommarhus. Med sin grova hand stryker han över Bengts kala huvud och säger med ett brett leende: På den här knoppen lär allt lössen få åka kana i sommar. Skulle han behöva bli påmind om sitt stora misstag hela sommaren? Av Bengts generade min förstår bonden att han påpekat något som Bengt helst velat glömma. För att släta över sitt misstag frågar han istället om Bengt kanske ville hjälpa honom att köra hästen så han själv

11 fick vila efter alla väskor han burit. Skämtet om frisyren var glömt, med en nick från Bengt hjälps de åt att slänga upp cykeln på vagnen. Bengt tar tag i tömmarna och sätter sig självsäkert på vagnen med fötterna dinglande åt sidan. Det var så han sett att bonden brukade sitta. Mamma hade redan satt sig längst bak på en säck med hö. En liten klatsch med tömmarna och den stora ardennern stretade snällt iväg. På stålskodda hjul rullar vagnen sakta uppför backen, bort från ångbåtsbryggan. Kunde landsvägsgrus ha en doft? Bengt var övertygad. Lika väl som gatorna i stan luktade så doftade landsvägsgruset på sitt sätt. Sista biten över ängen är ganska skumpig så Bengt lämnar över tömmarna och springer före bort till utedasset och hämtar nyckeln till köksdörren. Det doftar instängt i huset när Bengt öppnar dörren och går in. Instängt luktar gott tänker han, som om alla vinterns dofter legat och väntat på att äntligen släppas fria. Nu var sommaren här. Bosse När folk frågade Bosse var han först träffat Bengt brukade han säga: I huvudet med en leksaksbil, när jag var fyra år. Sedan dess hade de varit oskiljaktiga vänner trots att de bodde långt från varandra. Bengt i Stockholm, Bosse på ön i Stockholms skärgård där Bengts familj hade sitt sommarhus. De träffades varje sommar och ibland även på februariloven. Bosse som var tre år äldre än Bengt hade nu gått ut sjuan och hade inte en tanke på att fortsätta i skolan. Han ville börja jobba och tjäna egna pengar. Hittade han inget jobb kunde han alltid arbeta hos sin pappa på deras varv. Samma dag som Bengt hade haft skolavslutning i Hedvig Eleonora kyrka, hade Bosse haft sin avslutning i Vaxholms kyrka. Skillnaden var bara den att efter Härlig är jorden och betygsutdelningen, hade han helt obekymrat knölat ner sitt betyg i fickan, sagt hej då till sin lärare och sina klasskompisar och tagit båten tillbaka hem till ön. Så snart han kommit innanför dörren hemma hade han slängt av sig finkläderna och tagit på sig sitt kära blåställ. Nu satt han på trappan utanför huset med ett par ostsmörgåsar och ett stort glas mjölk. Ljumma vindkårar ritade mörkblå fält på den solglittrande fjärden. Han tuggade vällustigt i

12 sig smörgåsarna och tänkte på den långa sommaren som ännu inte ens börjat. Nere vid bryggan låg hans båt förtöjd. Vattnet speglade sig i fernissan. Den vita vattenlinjen var så perfekt dragen att inte en ens hans far haft något att anmärka på. Båten var färdig och väntade nu bara på att få ge sig ut på sommarens äventyr. Bosse ställde ifrån sig mjölkglaset och gick ner till bryggan för att meka lite med utombordaren. Han hade just börjat dra loss ett tändstift när Bengt kom springande över strandängen och tog ett glädjeskutt ner på durken. Nu kunde det efterlängtade sommarlovet börja. Lasse Samtidigt som kyrkklockorna i Hedvig Eleonora slog frihetens timme för Bengt, slog klockorna i Sofia kyrka på Söder detsamma för Lasse. Hans mamma hade tagit ledigt från arbetet för att tillsammans med hans pappa vara med på avslutningen i kyrkan. Eftersom Lasses pappa är blind får hon viskande beskriva allt som händer i kyrkan. Hon berättar hur fina barnen är, hur vackert det är med alla blommor och hur stolt deras son ser ut när han går fram och hämtar sitt stipendium ur rektorns hand. Lasse har högsta betyg i nästan alla ämnen. Efter skolavslutningen går familjen till Gunnarssons konditori på Götgatan för att fira början på ett långt sommarlov. På bakgården till det gamla hyreshuset på Söder sitter Lasse och betraktar sitt stipendium. En årsprenumeration på tidningen Studiekamraten. Inget som stått högst på hans önskelista, men okej, det var i alla fall ett stipendium. Han sitter i solen och undrar hur det här sommarlovet ska arta sig. Ska det bli som förra året? Då hade han varit kvar i stan hela sommaren. Några gånger när det varit fint väder hade han åkt med badbussen till Flaten. Där hade han badat och av Stockholm Stad blivit bjuden på bullar och mjölk. Några gånger hade han tagit med sig pappa ner till Stadsgården och metat. Annars hade han mest gjort ingenting. I år hade hans mor skickat in en ansökan om plats på sommarkollo. Ansökan hade skickats in lite för sent och hittills hade det inte kommit något svar. Lasse stoppar sitt stipendium i fickan och går upp till lägenheten. I köket sitter hans pappa omgiven av hästtagel, gethår, grävlingshår och piassava. På bänken bredvid honom ligger färdiga borstar. Att Lasses pappa är en blind borstbindare var någonting Lasse ogärna berättade för andra. Inte för att han skämdes, men det lät så fånigt. Borstbindare.

13 Man sa ju att folk svor, rökte eller söp som en borstbindare. Hans pappa varken svor, rökte eller söp. Lasse älskade verkligen sin pappa. I alla lägen var Lasse beredd att med sitt blod försvara och skydda honom från elakt förtal. Att han blivit blind berodde inte på att han gjort något fel. Det berodde på dem som tillverkat maskinen som exploderat. Lasse sätter på en kopp kaffe åt sin pappa, slår upp ett glas mjölk till sig själv och brer några smörgåsar åt dem båda. Det rasslar till i brevlådan och dagens post singlar ner på hallgolvet. Ett brev från banken. Ett brunt kuvert utan avsändare och ett från Stockholms Fritidsnämnd. Brevet från banken och det bruna kuvertet får vänta. Men brevet från fritidsnämnden var han tvungen att öppna på en gång. Han hämtar en kniv i köket och med ivriga fingrar sprättar han upp kuvertet. Tack vare ett återbud var han välkommen att tillbringa tre veckor på en barnkoloni i Stockholms skärgård. Trots att det mörka köket låg åt bakgården kändes det som om solen tittat in. Lasse kramar sin pappa. Överlycklig går han tillbaka ner på gården och söker upp en plats i solen. Han läser brevet från Fritidsnämnden om och om igen tills han kan det utantill. Nu visste han i alla fall var han skulle tillbringa tre veckor av sommarlovet. Han kramar brevet och fantiserar om hur sommaren ska bli. Var ligger kolonin? Hur ser huset ut som han ska bo i? Vilka nya kamrater ska han träffa? Tusen tankar flyger genom hans huvud. Lasse sitter fortfarande kvar på gården med brevet i handen när hans mamma kommer in genom porten. Han hinner knappt med att andas mellan orden när han berättar vad som hänt. Brevet, kollon, skärgården! Han skulle få vara tre sommarveckor i skärgården istället för att gå i stan! De går upp till lägenheten och sätter sig vid köksbordet för att läsa igenom listan med alla de saker han ska ha med. Oömma fritidskläder, flera omgångar underkläder, regnkläder, gymnastikskor, stövlar, handdukar, både vanliga och badhanddukar, tvål, tandborste etc. Efter middagen går han tillsammans med sin mor ner i källaren och letar fram en gammal resväska. Samma väska som hans mor och far haft med på sin bröllopsresa för många år sedan. Ett slitet klistermärke från hotell Kong Fredrik i Köpenhamn satt fortfarande kvar. Redan nästa dag börjar de packa och pricka av på listan. Oömma fritidskläder? Han hade ju bara en gammal träningsoverall. Den fick duga. Gymnastikskor. Visserligen var de inte nya, de hade gått många fotbollsmatcher, men de var hans favoritskor. Resten av kläderna packar de ner, tvättade och nystrukna. Sist smyger Lasse ner Mr. Chapman, en sliten tyghund som följt honom ända sen han var liten. Mr. Chapman brukade ligga väl gömd i botten på skolväskan så det var självklart att han skulle med nu också, även om han nog fick hålla sig lite i bakgrunden.

14 Natten innan Lasse ska iväg ligger han klarvaken. Det var omöjligt att somna. Han kände sig både orolig och lycklig. För första gången i sitt liv skulle han få åka på kollo. Först när det börjar ljusna ute somnar han och sover tills hans mamma väcker honom. Choklad och smörgåsar stod framdukat i köket. Själv måste hon iväg till arbetet och hade inte tid att följa honom till båten som skulle ta hennes son ut till skärgården och sommarens stora äventyr. Innan hon försvinner ut genom dörren rufsar hon om honom i håret, ger honom en snabb puss på kinden och säger åt honom att sköta sig ordentligt. Lasse slänger i sig mackorna och chokladen. Från att ha varit ivrig och glad kändes det plötsligt lite kymigt att lämna mamma och pappa kvar i stan. Innan han ger sig av ser han till att hans pappa har sin termos med kaffe på arbetsbordet. Han ger honom en kram och utan att darra på rösten eller på annat sätt avslöja vad han känner säger han hej då, tar sin väska och ger sig av mot äventyret. Resan till kollo Full av förväntningar, med den slitna resväskan i handen, går Lasse ner mot Slussen för att ta spårvagnen till Karl XII:s torg. Drömmande står han i vinddraget på främre plattformen när spårvagnen skramlar fram längs Skeppsbron. På avstånd ser han på Waxholmsbåtarna ligga på rad nedanför Grand Hotell. Snart skulle en av dem ta honom ut till hans livs sommaräventyr. Spårvagnen stannar vid Karl XII torg och Lasse kliver av. Klockan i Jacobs kyrka slår sju. Stan är märkvärdigt tyst. Ännu har inte Stockholm vaknat men solen värmer redan. Det kommer att bli en varm dag. En svag rök stiger ur skorstenarna på de sömniga Waxholmsbåtarna. Det skvallrar om att både ångan och någon ombord är uppe. Det år fortfarande över en timme kvar innan hans båt ska gå. Lasse ställer sig på lite avstånd för att, utan att själv bli iakttagen, i lugn och ro kunna se vad som händer. Snart började fler barn samlas på kajen. Alla i sällskap med någon vuxen. Några hälsade glatt på varandra, de verkade vara kompisar sen tidigare. Ju mer klockan närmar sig åtta desto fler grabbar samlas på kajen. Åtta, tio, tolv, femton. Alla i ungefär samma ålder som han själv. Bäst att gå fram och blanda sig med de andra. Plötsligt, från ingenstans, dyker två bastanta tanter upp. Tydligen hade de suttit ombord på båten och väntat tills alla var samlade. Trots sommarvärmen är de klädda i kjol, vindtygsjacka och kraftiga skor. Lasse lägger märken till att en av dem hade ett scoutbälte runt jackmidjan. Scoutledare? De hälsar, ler vänligt, tar varje förälder i hand och önskar deras barn välkomna.

15 När Lasse kliver fram och sträcker fram sin hand undrar scouttanten vilka som är hans föräldrar. Lasse förklarar att han är ensam. Hans mamma var tvungen att arbeta och hans pappa hade inte tid att följa med. Tanten snörper på munnen och ler lite surt. Lasse lämnar över brevet som visar att han har fått en plats på deras koloni. Hon tar brevet, tittar på hans slitna väska och säger åt honom att ställa sig hos de andra pojkarna. Så snart föräldrarna tagit adjö till sina söner och försvunnit från kajen blåser en av tanterna i sin visselpipa. En signal som får alla att tystna och rikta sin uppmärksamhet mot tanterna. Lasse tycker att båda har förändrats. De ler inte lika vänligt längre. Scouttanten kliver fram och kommenderar pojkarna att ställa upp i två led. Alla tar sina väskor och makar ihop sig två och två som de blivit tillsagda. De som redan kände varandra ställde sig bredvid sin kompis. Bredvid Lasse ställer sig en liten vithårig kille. Han är nog lika gammal som de andra men betydligt mindre. Han tittar blygt på Lasse men säger ingenting. Ytterligare en skarp visselsignal. Denna gång från den andra tanten som nu står ombord på båtens fördäck. Pojkarna marscherar ombord och får sätta sig på anvisade platser i aktersalongen. Där ska de sitta under hela resan. Trots att solen skiner och många frågar om lov, får ingen gå upp på däck, Lasse ställer sig på knä på bänken och tittar ut genom fönstret. Den lilla vithåriga killen ställer sig tätt bredvid och viskar hest att han heter Sture. Tillsammans med segelbåtar och motorbåtar glider den stora Waxholmsbåten fram över glittrande fjärdar. Längtansfullt blickar stadsbarnen ut över öar och stränder där barn badar och dyker från klipporna. Snart skulle det vara deras tur att bada och dyka. I den här skärgården skulle de tillbringa tre veckor och glömma trista hyreskaserner och mörka bakgårdar. Från köket ombord kom härliga doftar av biffstek med lök, men det skulle dröja länge innan det var matdags. De fick nöja sig med doften och se hur fiskmåsarna utanför fönstret följde matoset i väntan på att något gott skulle kastas ut från köket. Ny visselsignal. De var framme. Alla ställer sig upp och tar sina väskor. Den här gången blir de tillsagda att ställa upp sig i bara en rad. De står väntande i värmen från maskinrummet utan en chans att titta ner genom den öppna dörren. En duns talar om att båten lagt till. En och en kommer nyklippta bleka stadsbarn klivande iland över landgången. Båten backar ut och försvinner bort i soldiset. På bryggan står två solbrända killar och hänger över sina cykelstyren. Den ena med helsnaggat huvud. De iakttar roat de nyanlända, som vilset ställer sig i klungor utan att riktigt veta var de ska ta vägen. Så ljuder nya kommandon och signaler från visselpipor. Två och två

16 ställs de upp för avmarsch till kolonin. Nya signaler och den lilla truppen sätter sig i rörelse. Av någon anledning känner Lasse sig inte riktigt glad. Var det inte meningen att man skulle ha kul på kollo? Inte marschera som soldater. Kriget var ju slut. Alla kämpar på med sina väskor längs den dammiga landsvägen. En tant går först och håller takten, den andra bakom för att se till att ingen blir efter. Bredvid Lasse kämpar Sture med sin tunga väska. Efter en stund märker Lasse att Stures steg blir långsammare. Han ser hur Sture biter ihop men tårarna stiger i ögonen. Snart skulle han inte orka längre. Utan ett ord tar Lasse Stures väska och de fortsätter som inget har hänt. Promenaden på den dammiga landsvägen blir både lång och svettig. När de så småningom svänger in på en smal väg med en sträng av gräs i mitten förstår Lasse att de snart är framme. Slutligen stannar de på gräsmattan framför ett stort rödmålat trevåningshus. De var framme. Äntligen kunde de pusta ut. Lasse sätter ner båda väskorna och lägger sig på rygg i gräset. Det doftade härligt. Här skulle han tillbringa tre veckor. Han hinner inte mer än tänka tanken förrän ett fönster på första våningen öppnas och en av tanterna tittar ut. En kort signal i visselpipan och pojkarna kallas upp till den stora sovsalen för att bli tilldelade sina sovplatser. Det blev ett väldigt tjafsande om vem som skulle ha vilken säng. Lasse väntar tyst på sin tur. När alla till slut tjafsat färdigt fanns det två sängplatser kvar. Lasse tar sängplatsen under fönstret och Sture den direkt innanför dörren, närmast intill Lasse. Sture är nöjd. Han känner sig redan trygg i närheten av Lasse. De stoppade in sina väskor under sängarna. Nu var det dags för rundvandring. Återigen går de på led bakom en av tanterna, för att göra sig bekanta med huset och omgivningarna. För dem som varit här tidigare var ju ingenting nytt eller märkvärdigt men för Lasse, Sture och de andra som aldrig varit på kollo tidigare kändes mycket både främmande och skrämmande. På mittenvåningen låg det stora rummet där de var tillåtet att uppehålla sig om det regnade. På bottenplanet var matsalen. Där skulle de sitta på bänkar vid långa bord för att äta dagens tre måltider. Frukost klockan sju, lunch klockan tolv och middag klockan fem. Även om Lasse tyckte att frukost klockan sju lät lite väl tidigt när man hade sommarlov, så verkade det ju jättefint med både lunch och middag. De går vidare bakom matsalen in i köket med den stora järnspisen och den långa diskbänken. Ved till spisen och vatten till köket skulle de turas om att bära in. Diskning ska alla hjälpas åt med efter ett uppgjort schema. Det hördes en del suckar men för Lasse var det inget ovanligt. Hemma var det mamma som lagade maten och han som diskade. Utanför huset låg två låga uthuslängor. Den ena med öppen långsida och emaljerade handfat i en långa rader. Här var det meningen att alla morgon och kväll skulle tvätta sig och borsta tänderna. Vatten fick de hämta från pumpen bakom stora huset. I den andra längan fanns utedassen. Lasse tittade lite

17 undrande på raden med de fyra hålen. Sture knuffar på honom och undrar lite försiktigt om det var meningen att man skulle gå på toa tillsammans fyra och fyra. Hans fråga möttes av ett flin från några av grabbarna som varit här tidigare. Den där lille skiten skulle snart nog få känna på hur det var att skita på utedass. I samma länga låg också redskapsbodar med både leksaker, krattor, gräsklippare och verktyg. Efter rundvandringen får de äntligen gör vad de själva vill. Lasse går ensam runt för att lära känna omgivningen. Han hälsar lite avvaktande på några grabbar som står i en klunga och pratar. Men får inget svar. Skulle de här bli hans kompisar under de kommande veckorna? Efter att ha ätit sin första middag och diskat, tog Lasse en promenad längs den lilla vägen som hade en grässträng i mitten. Skorna hade han tagit av sig och höll dem i handen. Han ville känna den känsla av frihet som det mjuka gräset under fotsulorna gav. I stan gick man aldrig barfota. När han kom fram till landsvägens hårda sand och grus satte han på sig skorna igen. Innan de tre veckorna var till ända skulle han säkert ha så härdade fotsulor att han utan problem skulle kunna springa i gruset på landsvägen. Det var det sista han tänkte innan han kröp ner i sin säng. Klockan var inte mer än nio, solen hade inte gått ner ännu, men såna var reglerna. Alla skulle var i säng klockan nio och efter klockan tio skulle det vara tyst. Dagen hade varit full av nya intryck, många roliga och spännande andra mindre kul och en del hade gjort honom besviken. De flesta av grabbarna verkade helt okej. Men det fanns ett gäng som kände varandra sen tidigare. De verkade stöddiga och kunde säkert ställa till med bråk. Det var nog bäst att inte blanda sig med dem utan hålla sig på sin kant. Om tanterna visste han inte vad han skulle tycka. Men det fick väl ge sig med tiden. Det var många tankar som gick runt i hans huvud. Sommarnattens skymningsljus smet in mellan springorna i rullgardinen och genom det öppna fönstret hördes ljud som han inte var van vid. Första dagen på kollo hade inte blivit riktigt som han tänkt sig. Nu fick han se om första natten skulle bli bättre. Hur det än var med saken här skulle han bli kvar i tre veckor vare sig han ville eller inte. Han smyger ner handen i väskan och letar fram Mr. Chapman, drar filten över huvudet och försöker tänka på något annat. Sture som ligger i sängen bredvid kunde inte heller sova. Han är både rädd och orolig. Försiktigt hade han sträckt ut en hand mot Lasse och viskat ett tyst god natt, men inte fått något svar. Lasse hade redan somnat.

18 Kollobryggan Värmebölja. Varje dag hade börjat likadant sen Bengt kom ut till landet. Solen hade lyst från en klarblå himmel i veckor. För att få lite svalka hade Bosse och Bengt varit ute med båten så ofta de kunnat. Nu låg de på mage på kollobryggan och kikade ner genom springorna mellan plankorna. Där nere hade småfisk samlats i skuggan. Kollobryggan och badberget på andra sidan ön var två av samlingspunkterna för öns barn. Där träffades de för att bada, dyka och planera dagens äventyr. Idag hade Bengt och Bosse valt Kollobryggan. Att bryggan kallades Kollobryggan betydde inte att den tillhörde barnkolonin, den bara kallades så. Bryggan tillhörde allmänningen och låg efter landsvägen, inte långt från själva kolonin. Vid sidan av den långa bryggan hade någon, kanske från kolonin, en gång för länge sedan, spikat ihop en liten inhägnad del som var avsedd för de barn som inte var simkunniga. Längst ut på bryggnocken låg en så kallad klappbrygga. Några hopspikade plankor nästan nere vid vattenytan, avsedda för att tvätta trasmattor och skölja kläder. Både Bengt och Bosse hade hunnit bli riktigt bruna. Bengts hår hade vuxit ut så han såg ut som en igelkott. De ligger och småpratar med näsorna mot den varma bryggan. De hade först varit vid badberget men där hade det bara funnits en massa småtjejer. Inga nya kompisar hade kommit till ön. Kollobarnen som de sett komma hade varit lika bleka och nyklippta som varje år. I stort sett var allt som vanligt utom att abborrarna vid abborrgrundet inte var lika stora som Bengt mindes dem från förra sommaren. I brist på annat nöje spottar de ner i vattnet för att se när fiskarna som stod stilla i det grönskimrande vattnet under bryggan kom upp till ytan i hopp om att finna något som gick att äta. Solen, doften av varmt trä och tjära gör dem härligt slöa. Plötsligt störs deras småprat av skarpa signaler från visselpipor. Slut på friden. Kollobarnen var på väg. På två led kom de gående med badbyxor och handdukar i händerna. Bosse och Bengt sätter sig upp och tittar roat på hur grabbarna gör sig klara för att för att tvätta sig innan de får simma och leka. Samtliga går ner i den lilla grunda inhägnaden. Fröknarna håller stenhård kontroll på att alla tvättar sig ordentligt och ingen fuskar. De som är simkunniga tillåts sedan att gå ner i vattnet på badstegen vid yttersidan av bryggan. Ingen får dyka i. De icke simkunniga måste stanna innanför inhägnaden. Uppenbarligen ogillar tanterna de två flinande solbrända grabbarna som tagit deras brygga i besittning. De hävdar att bryggan tillhör kolonin och uppmanar därför pojkarna att omgående försvinna. När de inte omedelbart blir åtlydda går de ut på bryggan för att handgripligen se till att de ger sig iväg. Kollobarnen tystnar och iakttar spänt vad som ska hända. Visserligen är

19 både Bengt och Bosse snälla och väluppfostrade gossar, men att två hotfulla tanter, som dessutom inte verkar tycka om barn, skulle köra bort dem från deras brygga tänkte de inte tillåta. Men visst hade tanterna bett dem att försvinna så kunde de väl göra dem till viljes. Båda reser sig långsamt och tittar oförstående på tanterna som hotfullt kommer klivande ut på bryggan. Utan att säga ett ord till varandra vet de precis vad de ska göra. Samtidigt som tanterna sträcker ut armarna för att ta tag i dem tar de sats, springer ut på bryggnocken och med ett svanhopp försvinner de under vattenytan. Så snart de kommit tillräckligt djupt vänder de och simmar tillbaka in under klappbryggan. Där finns ett litet mellanrum mellan vattnet och plankorna, precis lagom för att få upp näsan över vattenytan och kunna andas utan att synas. De hade gjort samma sak otaliga gånger tidigare. Knäpptysta ligger de under klappbryggan och lyssnar till uppståndelsen ovanför sina huvuden. Tanterna blåser i sina visselpipor. Alla kollobarn beordras upp ur vattnet. Det blir dödstyst på bryggan. Allas ögon är riktade ut över den stilla vattnen ytan där pojkarna nyss försvunnit. Alla, även fröknarna står handlingsförlamade. Ingen vet vad de ska göra. När Bengt och Bosse anser att tanterna har fått nog tar de ett djupt andetag, simmar en bit under vattnet och sticker sedan upp huvudena några meter ut. Lasse hade också blivit rädd när han sett grabbarna försvinna under vattnet och hade fått lov att trösta Sture som börjat gråta. När Sture förstod att det hela var ett bus, släppte han Lasses hand och torkade snabbt tårarna, orolig att någon annan skulle se att han gråtit. Bengt och Bosse simmar lugnt tillbaka till bryggan, tar sina handdukar och under kollograbbarnas jubel, hämtar de sina cyklar och trampar i maklig takt bort längs landsvägen. Hämnden på tanterna var ljuv. När de tagit sina handdukar och gått bort mot cyklarna hade Bengt fått ögonkontakt med Lasse och sett hur han i smyg gjort tummen upp. Han frågar om Bosse också sett grabben som gjort tummen upp. Han som stod bredvid en liten vithårig kille. Nää, Bosse hade inte lagt märke till honom men det var ju bra om de fått en bundsförvant innanför väggarna på kollo. Man kunde aldrig veta om man skulle kunna komma på något annat kul att reta tanterna med. Sommaren var ju lång. Sture försvinner Redan efter en vecka insåg Lasse att dagarna på kollo inte skulle bli riktigt som han tänkt sig. Visserligen var det en härlig sommar. Värmeböljan höll i sig. Varje morgon när han vaknade

20 möttes han av en strålande sol från en klarblå himmel. Frukostarna var bra. Gröt och mjölk, varm choklad och ostmackor. Att bädda sin säng och diska efter maten var heller inga problem. Det var han van vid hemifrån. Men gänget han lagt märke till på kajen redan före avresan hade börjat göra livet besvärligt både för honom och en del andra. Han kände till den där sortens grabbar från plugget. De var stora i käften och stöddiga när de var tillsammans, men ensamma smet de undan som skrämda råttor. Värst av allt var att de hade valt ut Sture till specialoffer. Det började med att de kallade honom Myggan. Han var ju liten och ofarlig. Dessutom var han lättskrämd och vågade inte skvallra för fröknarna. De gånger de spelade fotboll såg gänget till att de alltid kom i samma lag. Kunde de klämma till Sture i matcherna så såg de till att göra det. Han fick ta emot de värsta smällarna. Gängets ständiga påhopp gjorde att Sture gärna höll sig i närheten av Lasse. Där kände han sig trygg. Ofta hittade han och Lasse på att göra saker tillsammans. Lasse som var duktig på att snida trägubbar hade av fröknarna fått lov att hämta ut två moraknivar ur ett låst skåp i redskapsboden. En till sig själv och en till Sture, som han med stort tålamod visade hur man skulle hålla kniven för att inte skära sig. Han visade också vilka träbitar som var lättast att tälja i. Så småningom åstadkom de tillsammans ett helt galleri av olika figurer. Att de lyckades så bra med sitt galleri retade gänget lika mycket som det retade dem att Lasse tagit Sture under sitt beskydd. Även om gänget var rädda för Lasse hade han fått veta att de i smyg kallade honom myggmorsan. De kunde kalla honom vad de ville. Han lät sig inte påverkas. Ville de ha bråk var de välkomna, men Sture var han orolig för. Dagarna går. Knappast någon kan undgå att lägga märke till hur Sture mobbas av grabbgänget. Trots det är det ingen som säger något. Allt mer öppet går gänget in för att knäcka Sture. Kollotanterna ser naturligtvis också vad som pågår men tycker inte att det angår dem. Den som sig i leken ger får också leken tåla. Sture fick väl rycka upp sig. Att kämpa lite fostrade bara till hårdhet. Det hade de minsann själva fått erfara när de växte upp och det hade de inte tagit någon skada av. Sture tiger och tar emot. Varje dag försöker han göra sitt sommarlov så bra som möjligt. Oftast i skydd av Lasse. Gänget ger emellertid inte upp. De fortsätter sina trakasserier. De tänker inte ge sig förrän de fått den lilla myggan att gråta och be att få åka tillbaka hem till morsan. Efter hemliga överläggningar kläcker en av de mest förslagna i gänget en idé. Alla är helt överens. Den var ju helt enkelt genial. Skulle inte den knäcka den lilla myggan så vore det väl själva fan.

21 En morgon när de som vanligt bäddat sina sängar och alla gått ner för att äta frukost, stannar en i gänget kvar i sovsalen. Han väntar och lyssnar tills han är helt säker på att ingen sett honom eller finns i närheten. Då stänger han dörren och kilar snabbt som en vessla bort till Stures säng. Viker upp filten och överlakanet, knäpper upp gylfen och kissar ner i Stures säng. För säkerhets skull kissar han också på Stures pyjamasbyxor. När han nöjd betraktar vad han åstadkommit lägger han tillbaka överlakan och filt, slinker ut ur rummet och kilar nerför trapporna till sin plats vid frukostbordet. Med ett flin meddelar han de övriga i gänget att dådet är fullbordat. Innan de hunnit duka av efter frukosten går en annan, mer teaterbegåvad, av gängets medlemmar fram till en av fröknarna och ber försynt om ett privat samtal. Hon förstår genast att något allvarligt hänt och tar honom med in på sin expedition. Med en bekymrad min förklarar gossen att han inte är den som vill skvallra, men Sture är sängvätare. Han själv hade haft svårt att sova för det luktade kiss i sovsalen. Upprörd över vad hon fått höra ger hon sig omedelbart iväg för att kontrollera om det verkligen kunde vara sant. Visst, det var ju genomblött i Stures säng. Efter att noggrant ha inspekterat både säng och pyjamas rusar hon tillbaka ner till sin expedition, river fram pärmen med de anmälningsformulär som föräldrarna fått fylla i när de ansökt om kolonivistelse för sitt barn. I ansökningsformuläret finns en ruta att kryssa i om barnet är sängvätare. Den rutan är inte ikryssad på Stures blankett. Det här var ju ett uppenbart brott mot gällande regler. Sture och Lasse satt som vanligt på bänken utanför snickarboden och täljde på sina träfigurer när en av tanterna kom springande. Andfådd och högröd i ansiktet skriker hon åt Sture att omedelbart följa med in på expeditionen. Där satt den andra tanten och väntade med blankettpärmen uppslagen. Sture leds fram och hon pekar på rutan om sängvätning som inte är ifylld. Med återhållen ilska frågar hon varför hans föräldrar inte kryssat i rutan och varför han inte berättat att han kissar på sig på nätterna. Trodde han kanske att det inte skulle märkas? Sture kryper ihop och tittar helt oförstående på de båda tanterna. Tårarna steg i ögonen. Jag kissar inte på mig, säger han med svag röst. Nu trillade tårarna nedför kinderna. Jaså du ljuger också! Bryskt tar de honom i armarna och mer bär än leder de honom upp till sovsalen och sliter bort filten på hans säng. Darrande av ilska pekar de på den blöta madrassen och uppmanar honom att sätta ner handen för att känna efter. Visst var det blött, men han visste ju att han inte hade

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

En kristen i byn. Kapitel 3

En kristen i byn. Kapitel 3 Kapitel 3 En kristen i byn halvdan skyndade bort mot ragnars gård. ragnar var känd för sitt häftiga humör. Många kunde berätta om hur han slog och sparkade dem som inte lydde honom. hövdingagården låg

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Kapitel 2 En drake föds

Kapitel 2 En drake föds Draken Det vad en gång en ung pojke som hette Prefixz Han bodde i ett rike som hette Bohus. Han var fattig. Pang! Mamma kom rusande in. Vi måste ha ved. - Jaja jag hämtar ved - Bra för jag och pappa fryser.

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Vilda kommer till stan

Vilda kommer till stan 1 2 Vilda kommer till stan Mitt i Tuvebo ligger en vacker liten sjö vid namn Gerdsken. Runt sjön slingrar sig en promenadväg och utmed den ligger det små hus och en och annan gräsplätt. Rätt många badplatser

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Vara vänner Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2012 Kapitel 2 Edvin stod redan ute på gården när porten smällde igen bakom Jacks rygg. Han hade ansiktet vänt mot himlen och tungan ut - sträckt så långt som det bara var möjligt. En vit snöflinga hade just

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer