MARKNAD OCH TRENDER I KORTHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARKNAD OCH TRENDER I KORTHET"

Transkript

1 MARKNAD OCH TRENDER I KORTHET PEDAB [P0433] Senast ändrad

2 Sida 2 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I KORTHET: ANALYTICS I KORTHET: CLOUD I KORTHET: MOBILITY I KORTHET: SECURITY I KORTHET: LAGRING... 7

3 Sida 3 av 8 1. I KORTHET: ANALYTICS I gränslandet mellan affärsapplikationssegmenten Business Intelligent (BI) och Enterprise Resource Planning (ERP) befinner sig Analytics. Traditionellt är området sprunget ur BI och det är dit området oftast associeras. 85 procent av svenska verksamheter använder BI primärt för analys (Analytics) och 73 procent primärt för rapportering. Analytics används främst inom segmenten ekonomi, ledning/styrning och försäljning. Hos 80 procent av svenska verksamheter driver verksamheten (utanför IT-organisationen) initiativ och investeringar i Analytics, vilket innebär att det är större fokus på funktion och affärsvärde än på teknik. För hälften av verksamheterna räcker inte den interna kompetensen, utan kompletteras med externa konsulter. Behovet av extern kompetens är ett tecken på området har en hög förändringstakt, vilket i förlängningen innebär att det under 2015 fortsatt är mindre kostsamt att komplettera med konsulter än att upprätthålla kompetensen hos intern personal. Behovet av standardisering avtar något under Trenden att fokusera på att minska antalet verktyg för Analytics dämpas. I vissa specifika branscher ser Radar även indikationer på det motsatta att antalet verktyg ökar. Det är i dag alltså till stor del centralt insamlande av data, medan översättningen till information åter tillåts ske allt mer decentraliserat. Med många juridiska och säkerhetsrelaterade frågetecken uträtade har nu molntjänster på riktigt blivit en katalysator för både insamlande och olika typer av spetsteknik, såsom till exempel möjligheterna med realtidsanalyser. Den självlärande och kognitiva sidan är en trend som nu efter lång tid i försöksstadiet i liten skala börjar ta sig ut på marknaden. Data warehousing i molnet har underlättat många implementationer främst då flexibilitet och skalbarhet är inneboende egenskaper hos molntjänsterna från start. Det är också dessa egenskaper som till mångt och mycket underbygger att realtidstjänster börjar fungera och används i verkligheten. Även om vi befinner oss i ett tidigt stadie gällande kognitiv beräkningskapacitet är intresset från leverantörer och verksamheter stort när det kommer till möjligheterna med kognitiv analys (cognitive analytics), vilket får ses som nästa framtida steg inom området. Svenska verksamheters investeringar inom Analytics återfinns framför allt i de delar som levererar tillbaka en tydlig och direkt verksamhetsnytta, vilket är förväntat, då det till fyra femtedelar är initiativ från övrig verksamhet än IT. De budgeterade medlen för Analytics ökar och området kommer fortsatt att vara viktigt för verksamheternas ökade konkurrenskraft och innovation. Detta märks tydligt inom handel och andra branscher med många steg i sina processer.

4 Sida 4 av 8 2. I KORTHET: CLOUD Tillväxten för molntjänster på den svenska marknaden har förstärkts genom de senaste årens ekonomisk klimat med krav på minskade kostnader. Molntjänster i någon form används idag av 60 procent av svenska verksamheter och det är en fortsatt stor värdemässig tillväxt om 25 procent. Molntjänster har på kort tid blivit en substantiell del av en verksamhets totala IT-kostnader och i relation till verksamhetens kostnader på IT-tjänster närmar sig molntjänster en tiondel av externa tjänsters totala kostnad men är fortfarande långt ifrån outsourcing och resurskonsulter i andel. Molntjänster, utnyttjande, värdetillväxt och värdeandel av externa tjänster (2015): Utnyttjande 60% Värdetillväxt 25% Tjänstandel 8% Parallellt med kostnadsfokus har kraven på mer flexibla leveranser och högre verksamhetseffekt också ökat. Dagens IT-organisationer uppfattar de olika leverans- och produktionsformerna formerna på så sätt att molntjänster generellt anses vara bäst avseende kostnadseffektivitet och flexibilitet. Vid Radars senaste undersökning om effekten av olika produktionsformer svarade svenska IT-verksamheter så här: Upplevt bästa produktionsform, som ger störst kostnadseffektivitet: 47% Upplevt bästa produktionsform, med högst flexibilitet: 56% 30% 24% 20% 24% Egen regi Outsourcing Molntjänst Egen regi Outsourcing Molntjänst Molntjänster i någon form används idag av över två tredjedelar av alla svenska IT-verksamheter. Underliggande teknik blir allt mindre viktig och fokus blir allt mer på funktionalitet och värde en tjänst kan leverera, oavsett om det handlar om intern produktion eller externt genom en molntjänst. De som tillhör de mest mogna användarna av molntjänster uppvisar genomsnittligen också lägst totala kostnader för att producera sin IT (drift och förvaltning) samt högst bidrag till förändring och innovation enligt Radars benchmarkdata. Allt kan inte, och ska inte, placeras i molnet men det är hög tid för alla att strategiskt utvärdera molntjänsternas effekt och möjliga bidrag till den egna verksamheten!

5 Prioritering Sida 5 av 8 3. I KORTHET: MOBILITY Oavsett om verksamheten nu har en strategi för mobilitet och BYOD så kan man vara säker på att de anställda i det privata redan gått över till att utföra aktiviteter när och var de finner det lämpligt och inte längre vara styrda till en viss plats för en viss uppgift. Många gånger så utförs aktiviteter genom att börja på en enhet (som en smartphone) och avslutas på en annan enhet som surfplatta eller dator. Trenden är dock att mer och mer även avslutas på en smartphone eller surfplatta när tjänsterna blir mer anpassade till formatet och enheten. Drivkrafterna för att investera i mobilitet handlar ur verksamheten om produktivitet och nöjda medarbetare medan det för den anställde oftare handlar om flexibilitet och att kunna styra sin tid och plats när man utför uppgifter. Mobila investeringar är i de prioriterade investeringsplanerna hos över 32 procent av alla svenska IT-verksamheter det kommande året och området i sig har länge legat i den absoluta toppen gällande verksamhetsdrivna prioriteringsområden. Verksamhetsnära investeringsprioritering, placering: Mobila lösningar I Radars undersökning om effekterna av mobilitetsinvesteringar i svenska verksamheter så svarar mer än 70 procent av alla IT-chefer att de största egna vinsterna finns inom produktivitetsökningar, bättre kundservice samt att effektivisera företagets processer. Nästan lika många menar att det ökar konkurrenskraften för hela verksamheten. En viktig investering då effekterna om man lyckas kan få stor påverkan på såväl produktivitet som konkurrenskraft!

6 Prioritering Sida 6 av 8 4. I KORTHET: SECURITY Med trender som Consumerization of IT, Mobilty samt BYOD skapas nya utmaningar avseende IT-säkerhet och skydd av information. Verksamheternas krav på att snabbt få tillgång till nya tjänster och ny teknik driver upp förändringstakten och säkerheten riskerar att komma i andra hand. En tydlig problematik idag är att dessa trender drivna av ett konsumentbeteende på individnivå går långt mycket snabbare än vad verksamheten hinner med att prioritera när det kommer till att säkra kommunikation och information i dessa mobila flöden. Diskrepapans mellan prioriteringar av Mobila lösningar och Mobil säkerhet Mobila lösningar Mobil säkerhet Mycket står på spel i dagens informationstäta organisationer: Direkta värden - förskingring, bedrägerier och stölder av strategiska värden såsom IP. Indirekta värden varumärke, tillit och kundförtroende står på spel om säkerheten brister. I säkerhetsbilden och marknaden ingår två komponenter: Den proaktiva komponenten investeringar i förebyggande lösningar och tjänster. Den reaktiva komponenten investeringar efter inträffad händelse eller incident. Med den reaktiva komponenten följer en hotbild och förändring som hela tiden utvecklas i takt med verksamhetens affär och värde. Den proaktiva och reaktiva delen har en gemensam nämnare: människan. Oavsett var eller av vem tekniken realiseras kommer angriparen att veta att den anställde, d.v.s. människan, alltid är en alternativ väg in. Radars mätningar visar att IT-verksamheter i Sverige budgeterar proaktiv säkerhet till en kostnad av 3,9MDR SEK medan den reaktiva kostnaden ( brandsläckningen ) uppgår till hela 5,1MDR SEK i år. Ej budgeterade kostnader runt säkerhet är alltså nästan 1,5 gånger större än de budgeterade årligen. Det betyder alltså att om vi inte investerar strategiskt och följer med i säkerhetsutvecklingen riskerar vi att betala mångdubbelt mer!

7 Prioritering Sida 7 av 8 5. I KORTHET: LAGRING Kraftigt ökade informationsmängder har de senaste åren drivit fram lika snabbt ökade investeringar inom lagringsområdet, och området har i flera år legat på listan över IT- beslutsfattarnas högsta prioriteringar. Samtidigt drabbades lagringsmarknaden, precis som många andra områden, av minskade nyinvesteringar i lågkonjunkturens kölvatten och 2009 kan sammanfattas som ett undantag när det gäller marknadens utveckling. Tillväxten under har under lång tid varit stark i förhållande till IT-budgeterna i genomsnitt och andra hårdvaruinvesteringar, vilket inte minst märks på att det under åren varit topp tre av infrastrukturnära investeringsprioriteringar. Infrastrukturnära investeringsprioritering, placering: Lagring, backup, recovery Den mängd information som skickas ökar drastiskt räknat i storlek per meddelande, eftersom utvecklingen inom andra dataintensiva områden ständigt driver fram krav på högre kvalitet i informationen som skapas. Idag finns även tillgång till allt högre överföringshastighet till mycket lägre kostnad. Detta leder till att information skickas oftare och i större mängd, vilket i sin tur kräver större lagringsutrymme. Till detta tillkommer en trend av ökat antal regulatoriska krav med ökad komplexitet. Lagringsmarknaden är samtidigt utsatt för priserosion, och leverantörer får till viss del arbeta mot krympande marginaler. Lagringsmarknaden reflekterar hur vi konsumenter de senaste åren har ändrat beteende när det gäller hur vi tar till oss och konsumerar information. Privat förväntar vi oss en i princip omedelbart tillgång till i en oändlig mängd information, och vi förväntar oss dessutom att informationen skall finnas kvar nästa gång vi behöver den. Vidare förväntar vi oss att samma information skall finnas tillgänglig i samma form och skepnad oavsett vilken plattform vi använder. Datadeduplicering och informationshantering används idag i ett första steg för att minska behovet av faktiskt lagring - en lagring som även måste säkerhetskopieras, speglas eller på annat sätt hantera risk för dataförlust. Allt detta är en utmaning för en IT-verksamhet idag och driver förnyat intresse för två områden som står i direkt konflikt med varandra: minska lagringsbehov och säker lagring.

8 Sida 8 av 8 OM RADAR ECOSYSTEM SPECIALISTS Radar Ecosystem Specialists är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt för aktörer i IT-branschens ekosystem. Genom att kunna följa en krona genom ekosystemet erbjuder Radar en unik detaljnivå för såväl ITverksamhet som IT-leverantör på den lokala marknaden. Med tusentals datapunkter i ekosystemet, samt närhet och kunskap om den lokala marknaden, levererar Radar ett värdeskapande som är ledande på såväl operativ som strategisk nivå. Våra insikter och tjänster skapar möjligheten att ständigt styra med aktuell information om nuläge, planer och prioriteringar. Kontakta oss för mer information! ANSVARIG ANALYTIKE R : Freddie Rinderud, analytiker freddie.rinderud@radareco.se ANSVARIG ANALYTIKER: Richard Werner, analytiker richard.werner@radareco.se Telefon: Adress: Döbelnsgatan 24, Stockholm Website:

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29

GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 GÖTEBORG IT Trender och tendenser 2012-03-29 Agenda Nyckeltal Varför är IT viktigt? Trender Förändring Att ta med sig hem Nyckeltal Snitt 16% 18% 37% 29% Hårdvara Mjukvara Tjänster Offentlig sektor 13%

Läs mer

Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved

Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved Copyright 2008 RADAR GROUP AB All rights reserved Ekonomisk tillväxt 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% -2,0% -4,0% -6,0% 2009 2010 2011 2012 Huvudscenario Alternativt scenario Konfidens 120 100 80 60 40 20 0 2005M10 2006M10 2007M10 2008M10 2009M10 2010M10 2011M10

Läs mer

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International

Cloud Computing. Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Cloud Computing Richard Richthoff Strategisk Rådgivare Radar Group International Dagens Investeringar Total IT spend 2009: 155 + 30=185BSEK 160,0 140,0 46,5 120,0 100,0 80,0 53,4 60,0 40,0 20,0 0,0 31,0

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

CSC UTVÄRDERING AV KOSTNADSPÅVERKAN GENOM INFÖRANDE AV CSC DESKTOPVIRTUALISERING CSC DYNAMIC DESKTOP. DESKTOPVIRTUALISERING Radar Group International

CSC UTVÄRDERING AV KOSTNADSPÅVERKAN GENOM INFÖRANDE AV CSC DESKTOPVIRTUALISERING CSC DYNAMIC DESKTOP. DESKTOPVIRTUALISERING Radar Group International CSC UTVÄRDERING AV KOSTNADSPÅVERKAN GENOM INFÖRANDE AV CSC DESKTOPVIRTUALISERING CSC DYNAMIC DESKTOP DESKTOPVIRTUALISERING Radar Group International Page2 SLUTSATS Radar Group har genomfört en analys runt

Läs mer

EXCANTO LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0

EXCANTO LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0 EXCANTO LEVERANTÖRSPROFIL R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Radars syn Excanto är ett bolag som erbjuder driftstjänster och outsourcing till bolag med ca 50 1 000 användare. Excantos tjänsteportfölj täcker in de

Läs mer

Smartare affärer med det bästa från molnet

Smartare affärer med det bästa från molnet Smartare affärer med det bästa från molnet Hur kan du uppnå bättre affärsresultat genom att kombinera de senaste publika och privata molntjänsterna på ett enkelt och smidigt sätt. Det här är Tieto 3000

Läs mer

It-beslutet. Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo. It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där.

It-beslutet. Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo. It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där. It-beslutet Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo It och telekom för företag. Och för människorna som jobbar där. Vill du veta mer? Ta del av fler undersökningar på tdc.se/anvandaruppropet

Läs mer

Utmaningar vid molnupphandlingar

Utmaningar vid molnupphandlingar Utmaningar vid molnupphandlingar Inger Gran Grundare av Cloud Sweden och Kompetens@rkitekt En skeptisk och entusiastisk it-användare redan på 70-talet Kopplade upp mig på internet 1993 sedan aldrig frånkopplad

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=l5qjs6by oai&cm_mc_uid= &cm_mc_sid_ =

https://www.youtube.com/watch?v=l5qjs6by oai&cm_mc_uid= &cm_mc_sid_ = https://www.youtube.com/watch?v=l5qjs6by oai&cm_mc_uid=72363433746714646902275 &cm_mc_sid_50200000=1464690227 NIST;s (National Institute of Standards and Technology) definition av molntjänster. Cloud

Läs mer

2012 2011 Undersökning av katastrofberedskap RESULTAT FÖR EMEA (EUROPA, MELLANÖSTERN OCH AFRIKA)

2012 2011 Undersökning av katastrofberedskap RESULTAT FÖR EMEA (EUROPA, MELLANÖSTERN OCH AFRIKA) 2012 2011 Undersökning av katastrofberedskap RESULTAT FÖR EMEA (EUROPA, MELLANÖSTERN OCH AFRIKA) INNEHÅLL Inledning........................................................................ 3 Metodik.........................................................................

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet?

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Alla pratar om molnet och att det är framtiden för IT. Men vad innebär det egentligen och hur tar jag mig dit? Det är inte så lätt att förstå om man

Läs mer

Morgondagens arbetsplats Användarnas syn på trenderna och teknologierna som skapar den. Annsofie Petersson IDC

Morgondagens arbetsplats Användarnas syn på trenderna och teknologierna som skapar den. Annsofie Petersson IDC Copyright IDC. Reproduction is forbidden unless authorized. All rights reserved. Morgondagens arbetsplats Användarnas syn på trenderna och teknologierna som skapar den Annsofie Petersson IDC 2 3 4 5 6

Läs mer

EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet

EBITS 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet 2010-02-15 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2010-02-17 Informationssäkerhet IT SOM TJÄNST - MOLNTJÄNSTER Användning av internetbaserade IT-tjänster tillhandahållna av extern leverantör Syfte

Läs mer

It-hälsa inom företag och offentlig sektor

It-hälsa inom företag och offentlig sektor It-hälsa inom företag och offentlig sektor Rapport framtagen av TDC i samarbete med TNS Sifo It och telekom för företag och organisationer. Och för människorna som jobbar där. Hur står det till med it-hälsan?

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Radar Best Practice: Optimal klientlivscykel

Radar Best Practice: Optimal klientlivscykel Radar Best Practice: Optimal klientlivscykel Livslängden för en klient (dator) och dess påverkan på IT Februari 2015 EXECUTIVE SUMMARY Radars research visar en trend i att IT- verksamheter förlänger sina

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 Datum Diarienummer 2013-03-13 159-2013-542 VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 1 (7) 1 INLEDNING Vetenskapsrådets behov och beroende av it växer för varje år och ställer allt högre krav på myndighetens

Läs mer

Trust-IT Cloud Services

Trust-IT Cloud Services Trust-IT Cloud Services IT-drift är vad vi arbetar med. IT-drift är det området vi är specialiserade på och också har stor kompetens inom. Att ni som kund har en IT-miljö som möter era behov och att ni

Läs mer

Sveriges största oberoende studie av CIO-rollen. 164 it-beslutsfattare deltog i studien.

Sveriges största oberoende studie av CIO-rollen. 164 it-beslutsfattare deltog i studien. Sveriges största oberoende studie av CIO-rollen. 164 it-beslutsfattare deltog i studien. Du titulerar dig... CIO 36% IT-chef 33% CTO 3 % IT-direktör 7% CDO 1% Head of IT 7% Annan 14% 83% 17% Du sitter

Läs mer

Har vi optimal plockteknik?

Har vi optimal plockteknik? Har vi optimal plockteknik? En lagerresa från starten 2005 Stayhard startades 2005 av två unga entreprenörer, Daniel Möller och Joakim Naumburg, i ett källarförråd på 15 kvadratmeter idén kom under en

Läs mer

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale.

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale. Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte En värld i snabb förändring. Det finns just nu en trend att man ska outsourca så många stödfunktioner

Läs mer

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet Informationssäkerhet trender och utmaningar Rätt Säkerhet 2013 Tobias Hermansson och Sara Löfving Vår globala informationssäkerhetsundersökning För 15:e året i följd har Ernst & Youngs genomfört sin globala

Läs mer

CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE. Radar Ecosystem Specialists

CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE. Radar Ecosystem Specialists CIO MÖTE OSLO 17/11 INFORMATION // INTELLIGENCE // ADVICE IT & DIGITALISERING SVERIGE 2016-2017 Viktigaste IT-trender 2016-2020 Intelligenta system Integration Informationssäkerhet Digitalisering Automatisering

Läs mer

Två resor till molnet. Per Sedihn CTO Proact IT Group

Två resor till molnet. Per Sedihn CTO Proact IT Group Två resor till molnet Per Sedihn CTO Proact IT Group Hur ett internt privat moln och ett externt lokalt moln skapar värde för verksamheten och förändrar IT avdelningen När ska en intern respektive extern

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Lyckat eller misslyckat it-projekt, det är frågan.

Lyckat eller misslyckat it-projekt, det är frågan. Lyckat eller misslyckat it-projekt, det är frågan. En kartläggning av svenska it-projekt April 2007 Projectplace International AB www.projektplatsen.se Innehållsförteckning FÖRORD...3 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Handfasta råd och tips för en lyckad IT-investering

Handfasta råd och tips för en lyckad IT-investering Handfasta råd och tips för en lyckad IT-investering - Att upphandla IT-system för framtiden - Seminarium Bank 2.0 12 november 2009 Johan Nylén, Partner, Baker & McKenzie Advokatbyrå Juristens utmaningar

Läs mer

VÄGEN TILL EN LYCKAD SOURCINGSTRATEGI OSLO 2014-09- 18

VÄGEN TILL EN LYCKAD SOURCINGSTRATEGI OSLO 2014-09- 18 VÄGEN TILL EN LYCKAD SOURCINGSTRATEGI OSLO 2014-09- 18 Agenda Utmaningarna för IT avdelningen Utvecklingen för outsourcing marknaden Innova8on och outsourcing går det a< förverkliga? Vägen framåt Summering

Läs mer

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården utveckling av en analysstrategi för IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik juli 2015 IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik Vårdgivarnas investeringar i dataanalys ökar stadigt Vårdgivarna satsar fortfarande mer på

Läs mer

Molnet som skapats för ditt företag.

Molnet som skapats för ditt företag. Molnet som skapats för ditt företag. Det här är Microsoft Cloud. Alla företag är speciella på sitt sätt. Hälso-/sjukvård, detaljhandel, tillverkning och ekonomi ingen verksamhet fungerar exakt likadant.

Läs mer

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER Jenni Nordborg och Rolf Nilsson 1 2 OM UNDERSÖKNINGEN Med syfte att öka kunskapen om hur lågkonjunkturen

Läs mer

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken

Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Dataföreningen Vad betyder molnet för framtida IT-yrken Stockholm 2009-03-12 Denna rapport är konfidentiell och avsedd enbart för den klient till vilken den är adresserad Agenda Molnet förutspås skapa

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

När systemen inte får stanna

När systemen inte får stanna När systemen inte får stanna När systemen inte får stanna IT för verksamheter med höga krav Strategy IT-strategi och verksamhetsnära rådgivning för lönsammare IT. Information Infrastructure High-end infrastruktur

Läs mer

HUR MAN LYCKAS MED BYOD

HUR MAN LYCKAS MED BYOD HUR MAN LYCKAS MED BYOD WHITE PAPER Innehållsförteckning Inledning... 3 BYOD Checklista... 4 1. Val av system... 4 2. Installation och konfiguration... 5 3. Prestanda... 5 4. Valfrihet ökar upplevelsen...

Läs mer

Sweden ICT Week. Avtala IT och möjliggör en god relation mellan verksamheten och IT. Anita Myrberg BiTA Service Management. www.bita.

Sweden ICT Week. Avtala IT och möjliggör en god relation mellan verksamheten och IT. Anita Myrberg BiTA Service Management. www.bita. Sweden ICT Week Avtala IT och möjliggör en god relation mellan verksamheten och IT Anita Myrberg BiTA Service Management Agenda Service Management och ITIL Varför avtala IT-tjänster Relationen verksamhet

Läs mer

Microsoft erbjudande idag. Helena Fuchs, Microsoft Per Bay, COSMO CONSULT

Microsoft erbjudande idag. Helena Fuchs, Microsoft Per Bay, COSMO CONSULT Microsoft erbjudande idag Helena Fuchs, Microsoft Per Bay, COSMO CONSULT "Vi står på randen av en teknisk revolution som fundamentalt förändrar hur vi lever, hur vi arbetar och relaterar till varandra.

Läs mer

Västerås stad. IT-verksamhet i förändring. Att använda Best Practice och standards för att få ordning och reda ett verkligt case

Västerås stad. IT-verksamhet i förändring. Att använda Best Practice och standards för att få ordning och reda ett verkligt case Västerås stad IT-verksamhet i förändring Att använda Best Practice och standards för att få ordning och reda ett verkligt case Västerås s stad har ett starkt behov av att producera ett växande utbud av

Läs mer

Migration to the cloud: roadmap. PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet

Migration to the cloud: roadmap. PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet Migration to the cloud: roadmap PART 1: Möjligheter och hinder för att migrera till molnet PART 1 ÖVERSIKT 1. Varför migrera till molnet? 2. Möjligheter med migrering till molnet 3. Hinder för att migrera

Läs mer

Smarta företag. En undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Cisco och TeliaSonera 2013-03-01. Smarta företag TNS 1525977

Smarta företag. En undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Cisco och TeliaSonera 2013-03-01. Smarta företag TNS 1525977 En undersökning genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Cisco och TeliaSonera 2013-03-01 Innehåll 1 Resultat i sammandrag 3 2 Bakgrund och metod 5 3 : Index 9 4 Mobilt arbetssätt 33 5 Virtuella möten 35 6

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

GDM LEVERANTÖRSPROFIL

GDM LEVERANTÖRSPROFIL GDM LEVERANTÖRSPROFIL Sida 2 av 13 Radars syn GDM är en aktör som fokuserar på funktionsåtaganden för en begränsad målgrupp. Bolaget har visat tillväxt men är fortfarande relativt litet, med drygt 100

Läs mer

Varför ska vi ha en informationssäkerhetspolicy och hur tar vi fram en? En policy ska ju fånga in en organisations målsättning för ett visst område,

Varför ska vi ha en informationssäkerhetspolicy och hur tar vi fram en? En policy ska ju fånga in en organisations målsättning för ett visst område, Varför ska vi ha en informationssäkerhetspolicy och hur tar vi fram en? En policy ska ju fånga in en organisations målsättning för ett visst område, det må vara personal, miljö, eller informationssäkerhet.

Läs mer

SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD

SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD SBAB ÖKAR SNABBHETEN OCH KUNDNYTTAN MED COMPLIANT CLOUD SBAB är Sveriges femte största bank som erbjuder lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag på den svenska

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Hur påvisar man värdet med säkerhetsarbetet i turbulenta tider och när budgeten är tight?

Hur påvisar man värdet med säkerhetsarbetet i turbulenta tider och när budgeten är tight? Hur påvisar man värdet med säkerhetsarbetet i turbulenta tider och när budgeten är tight? Fredrik Rehnström, CISSP, CISM, CGEIT Seniorkonsult, vvd, partner Ca 50% av de beslut som fattas görs på underlag

Läs mer

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON Inledande frågor, 1. Hur ser kommunernas arbete med krishantering ut? 2. I vilken utsträckning tar kommunen hänsyn till behov

Läs mer

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Styr verksamheten utifrån aktuella siffror som visar hur ditt företag mår idag Vi kan nu se svart på vitt hur det ligger till inom varje område vilket gör att vi kan identifiera risker

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Sammanfattning Klient

Sammanfattning Klient Sammanfattning Klient Kommentarer: Svaren på enkäten tyder på att vi ser en generell ökning inom klient Ökad efterfrågan av seniorkonsulter och lösningsarkitekter på grund av ökad komplexitet. Bäst effekt

Läs mer

IT-säkerhet och Juridik

IT-säkerhet och Juridik IT-säkerhet och Juridik Agne Lindberg, Advokat och Partner Advokatfirman Delphi Vad handlar det om Regler för Vad måste vi göra för att säkerställa ITsäkerhet krav på den egna organisationen Hur säkerställer

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 IT-enheten 2014-05-22. Denna verksamhetsplan godkändes av IT-enhetens ledningsgrupp den 2014-05- 22.

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 IT-enheten 2014-05-22. Denna verksamhetsplan godkändes av IT-enhetens ledningsgrupp den 2014-05- 22. Verksamhetsplan 2014-05-22 Verksamhetsplan 2014 IT-enheten Denna verksamhetsplan godkändes av IT-enhetens ledningsgrupp den 2014-05- 22. IT-ENHETEN 2 (6) 1. Vision och uppdrag IT-enheten ska leva upp till

Läs mer

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar 2 Sven Uthorn VD och koncernchef Harriet Piscator CFO Highlights, första kvartalet 2017 Tillväxtsatsningar Marknaden och B3IT Finansiell utveckling, jan-mars

Läs mer

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it.

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för 400 IT-CHEFER Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. Innehåll Sid 5 #1: Incidenter slår hårt mot produktiviteten Sid 6 #2: Hälften av it-cheferna hinner inte tänka

Läs mer

Economicmodelimpactand cloud management. PART 2: Business model enactment

Economicmodelimpactand cloud management. PART 2: Business model enactment Economicmodelimpactand cloud management PART 2: Business model enactment 1. BUSINESS MODEL S CHARACTERISTICS Attbyggaen affärsmodell Utvärdera värdet För kunden och för leverantör För att definiera potentiellt

Läs mer

Sustainable engineering and design

Sustainable engineering and design Sustainable engineering and design 1 Bildyta - Välj Infoga bild Trender inom geografisk IT Hur hanterar man att GIT idag är en del av IT-utveckling och verksamhetsutveckling? Mikael Elmquist Sweco 2 Geografisk

Läs mer

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv Josefin Nordlander Chef Koncernsäkerhet & Kontroll GRC-dagarna 8-9 oktober 2015 Vad menas med IT styrning? IT-styrning handlar om att styra IT så att

Läs mer

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet Lojalitet levererar hållbara resultat och skapar långsiktigt lönsamhet för våra kunder ü Lojalitet skapar lönsamhet åt våra kunder genom kvalitetsarbete och

Läs mer

B2B Cloud. Vi hjälper dig på din resa mot en IT som klarar verksamhetens framtida krav.

B2B Cloud. Vi hjälper dig på din resa mot en IT som klarar verksamhetens framtida krav. B2B Cloud zx Vi hjälper dig på din resa mot en IT som klarar verksamhetens framtida krav. Pär Norberg Affärsområdesansvarig Infrastruktur Pappa till Loke (3år), bonus till Frida (15 år) & Ellie (19 år)

Läs mer

Sebastian Nordgren Inköpschef Nacka kommun. Silf Competence

Sebastian Nordgren Inköpschef Nacka kommun. Silf Competence "Att mäta och följa upp inköpsverksamheten och dess mognadsgrad anser jag är en framgångsfaktor för att säkerställa ständig utveckling samt att kunna jämföra och lära av andra. Som inköpschef måste jag

Läs mer

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 1 TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 2 DEN DIGITALA REVOLUTIONEN ÄR STARKT PÅDRIVEN AV ETT ANTAL TEKNOLOGIER SOM KOMMER HA EN STOR PÅVERKAN PÅ FÖRETAG OCH SAMHÄLLET I STORT DIGITALA INTÄKTER MOBILITET Idag

Läs mer

Kapitalmarknadsdag. 23 november. Per Lundquist, Chef Verksamhetsutveckling

Kapitalmarknadsdag. 23 november. Per Lundquist, Chef Verksamhetsutveckling Kapitalmarknadsdag 23 november 2017 Per Lundquist, Chef Verksamhetsutveckling JM Verksamhetsutveckling Industrialisering inom byggbranschen Digitalisering Hållbarhet Innovation 2 2017-11-23 Kapitalmarknadsdag

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

PRAKTISK IT-STYRNING. Sammanfattning. Inledning och definitioner

PRAKTISK IT-STYRNING. Sammanfattning. Inledning och definitioner PRAKTISK IT-STYRNING Sammanfattning Hos många företag och myndigheter ses IT som en ständig källa till problem 1 och svag kundnöjdhet 2. Orsakerna bakom grundar sig ofta på bristande rutiner, ansvar, kompetens

Läs mer

Smarta företag 2011-01-23

Smarta företag 2011-01-23 Smarta företag 2011-01-23 1 Övergripande mål med projektet Målet är att 50% av alla företag skall vara Smarta Företag 2015. Ett Smart Företag: erbjuder ett mobilt arbetssätt för de som behöver det erbjuder

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility EG Utility Användarträff 2018 Stefan Fleron, Senior VP EG Utility Hur förändras energibranschen? Viktiga förändringsområden Ökning av förnybar energi Distribuerad energiproduktion Elektrifiering av transport

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

Outsourcing av IT? torleif.mollerstrom@medicallogpoint.com. Movex/M3 Användarförening (MAF) Växjö Konserthus, 20-21 mars 2012

Outsourcing av IT? torleif.mollerstrom@medicallogpoint.com. Movex/M3 Användarförening (MAF) Växjö Konserthus, 20-21 mars 2012 Outsourcing av IT? torleif.mollerstrom@medicallogpoint.com Movex/M3 Användarförening (MAF) Växjö Konserthus, 20-21 mars 2012 Medical Log Point AB Tredjepartslogistik 3PL Medical Log Point är ett 3PL företag

Läs mer

WIP, Wireless Independent Provider AB (publ).

WIP, Wireless Independent Provider AB (publ). .. WIP utvecklar, producerar, integrerar samt licensierar och supporterar produkterna DynApp och SecureDynApp. Mer information om WIP, kunder, produkter och projekt finns på bolagets hemsida: www.wip.se

Läs mer

IT-chefen 2011 Rapport om IT-chefens vardag på svenska företag

IT-chefen 2011 Rapport om IT-chefens vardag på svenska företag IT-chefen 211 Rapport om IT-chefens vardag på svenska företag J2246 Sofia Christiansson November 211 Sammanfattning Nästan tre fjärdedelar av IT-cheferna i undersökningen uppger att de lägger största delen

Läs mer

Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014

Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014 Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014 Ett IT-orienterat perspektiv på Analytics kan förbättra befintlig funktionalitet men har stora begränsningar

Läs mer

Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen

Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen Swedbank Analys Nr 28 5 december 2006 Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen Andelen småföretag som planerar att skära sina kostnader har minskat till 36 % från 45 % våren 2005.

Läs mer

Ekonomifunktioner i förändring hänger du med?

Ekonomifunktioner i förändring hänger du med? Ekonomifunktioner i förändring hänger du med? Hfr höstkonferens 2018-11-15 The better the question. The better the answer. The better the world works. Välkomna! 01 Vilka är vi? 02 EY och offentlig sektor

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

Splittrad marknad och lågt risktagande

Splittrad marknad och lågt risktagande Splittrad marknad och lågt risktagande Svenskarnas sparande och pension 2019 Inledning Vikten av privat sparande för att trygga sin egen framtid och sitt liv som pensionär ökar. Trots politiska initiativ

Läs mer

SÄKERHETSLÄGET. för svenska små och medelstora företag 8 december, Check Point Software Technologies Ltd.

SÄKERHETSLÄGET. för svenska små och medelstora företag 8 december, Check Point Software Technologies Ltd. SÄKERHETSLÄGET för svenska små och medelstora företag 8 december, 2016 1 Allt större utmaningar på säkerhetsområdet För många företag är dagens ökade digitalisering ett måste och ett tydligt fokus, men

Läs mer

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Helhetslösningar Varför låter det så bra men är så svårt? Christian Kowalkowski Tekn. dr, docent i industriell marknadsföring

Läs mer

#1 Strategier för hållbarhet

#1 Strategier för hållbarhet #1 Strategier för hållbarhet 70% anger att hållbarhet är en angelägen fråga på ledningens agenda Majoriteten anser att hållbarhetsdimensionen numera har en direkt inverkan på strategiska beslut 40% uppger

Läs mer

INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012

INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012 INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012 ProSourcia AB Tegelviksgatan 79 116 47 Stockholm www.inkopsbarometern.com info@inkopsbarometern.com Inköpsstrategi 2 Executive Summary Inköpsbarometerns

Läs mer

ework bokslutskommuniké 2009 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 februari 2010

ework bokslutskommuniké 2009 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 februari 2010 ework bokslutskommuniké 2009 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 februari 2010 eworks adresserbara marknad Marknaden för IT-tjänster i Norden 2010 uppgår till 200 GSEK enligt IDC Därav bedöms 60 GSEK

Läs mer

Så lika m en ändå så olika

Så lika m en ändå så olika Så lika m en ändå så olika Samverkan mellan tre kommuner genom att standardisera Peter Blom, IT-strateg Skara kommun Håkan Kalmermo, senior rådgivare ASP Sverige Standard, standardisering? Syftet med standardisering

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2009. Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2009

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2009. Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2009 1 Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2009 2 DGC One AB - Bokslutskommuniké 2009 1 OKTOBER 31 DECEMBER Q4 2009 Q4 2008 Nettoomsättning, mkr 68,9 64,8 Tillväxt i tjänsteverksamheten, % 7,5 20,6 Rörelseresultat,

Läs mer

Utvecklar marknadsavdelningar.. Produktionsprocesser Metoder Upphandlingar Kompetenser

Utvecklar marknadsavdelningar.. Produktionsprocesser Metoder Upphandlingar Kompetenser Utvecklar marknadsavdelningar.. Produktionsprocesser Metoder Upphandlingar Kompetenser Effektivare produktion av kommunikation United State Of Mind är ett konsultbolag som arbetar med att professionalisera

Läs mer

Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin. 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor

Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin. 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor Ökad insikt om verksamheten viktigare än någonsin 18 oktober 2011 Mats Ågren, Kentor www.kentor.se/bi Ökad insikt viktigare än någonsin Måste ha bättre koll (SvD 8 okt) Svenska företag laddar för lågkonjunktur

Läs mer

Operations Management Suite. Sara Selldahl, Produktchef Cloud Platform Jonathan Andersson, Teknisk specialist Datacenter

Operations Management Suite. Sara Selldahl, Produktchef Cloud Platform Jonathan Andersson, Teknisk specialist Datacenter Operations Management Suite Sara Selldahl, Produktchef Cloud Platform Jonathan Andersson, Teknisk specialist Datacenter Tillit Digitalisering Vad är digitalisering egentligen? Cloud Mobile Social Big data

Läs mer

Bättre vård, skola och omsorg med kvalitetscertifierad IT. Linköping Sveriges första ISO/IEC 20000-certifierade kommun

Bättre vård, skola och omsorg med kvalitetscertifierad IT. Linköping Sveriges första ISO/IEC 20000-certifierade kommun Bättre vård, skola och omsorg med kvalitetscertifierad IT Linköping Sveriges första ISO/IEC 20000-certifierade kommun 1 Vilka är vi? Krister Siggesjö Fredrik Eriksson Cecilia Wretner Anders Brunberg Kort

Läs mer

DAG 1 13 November i Fiholm. Exait Time 11.30 12.00, 13.40 14.10 Joakim Henriksson. DAG 2 14 November i Strömsholm

DAG 1 13 November i Fiholm. Exait Time 11.30 12.00, 13.40 14.10 Joakim Henriksson. DAG 2 14 November i Strömsholm Roger Palm DAG 1 13 November i Fiholm Exait Time 11.30 12.00, 13.40 14.10 Joakim Henriksson Effektiv tidsredovisning som frigör tid. Vi berättar om hur produkten fungerar och hur du integrerar den med

Läs mer

Brian Woltz, ägare och fysioterapeut, Parkway Physiotherapy

Brian Woltz, ägare och fysioterapeut, Parkway Physiotherapy Agenda Vårt företag är mycket bättre skyddat än tidigare. Windows Small Business Server 2011 Essentials har gjort oss trygga att utnyttja effektiva lösningar som fjärråtkomst utan att ge avkall på säkerheten.

Läs mer

TRENDER OCH UTMANINGAR IT-VERKSAMHET 2015/16

TRENDER OCH UTMANINGAR IT-VERKSAMHET 2015/16 TRENDER OCH UTMANINGAR IT-VERKSAMHET 2015/16 Hans Werner CEO hans.werner@radareco.se +46 735 391551 MAKROEKONOMISK UTVECKLING Sverige och världen MAKROEKONOMI BNP-UTVECKLING 2008 2015 (PROGNOS), INDEXERAT:

Läs mer

KONTRACT LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0

KONTRACT LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0 KONTRACT LEVERANTÖRSPROFIL R.Rev. 1.0 Sida 2 av 18 Radars syn Kontract är ett snabbväxande bolag inom IT management som har hittat en nisch mellan traditionell management konsulting och mer teknikorienterad

Läs mer

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper bluegarden.se Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper Kan din verksamhet tjäna på att outsourca hela eller delar av löne- och HRadministrationen? Detta whitepaper ger dig underlag att fatta korrekta

Läs mer

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Ny i HR-rollen Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Innehåll Sida 2 Inledning 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen

Läs mer

KAM Processen. Henrik Mannerstråle

KAM Processen. Henrik Mannerstråle KAM Processen Henrik Mannerstråle KAM processen UDorska möjligheter på kort och lång sikt genom kontaktytan Skriv ned målen för nyckelkunder Iden2fiera kundens beslutsprocess och etablera kontakter Se

Läs mer