Masterplan och genuin Fjällby!!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Masterplan och genuin Fjällby!!"

Transkript

1 Masterplan och genuin Fjällby!! Eftersom området lever mer eller mindre på turism, så kan man också fundera på dess innehåll. Jag letade.. som vanligt på Internet och då hittade jag Masterplan och förstod faktiskt ingenting och inte vet jag om varken ni eller jag blir något klokare efter det att jag har tänkt. högt. För i Desination Funäsdalen har man ett projekt som de kallar Masterplan. Där man förklarar att västra Härjedalen är en gammal fjällbygd som har i stort sett levt av djurhållning, där även rennäringen och gruvdriften också har satt prägel på området. Enligt projektet startade turismen först på 1800-talet, genom att det första fjällhotellet såg sitt ljus och fram till 1950-talet hade turismen kraftigt växt. Från 1994 och till 2009 så har tillväxten varit stabil och man har stora marknadsandelar inom utförsåkningen enligt en mycket tillförlitlig statistik som inte har någon källa. Men eftersom Resurs AB nämns längre ner så antar jag att detta är källan. Enligt Desinationen förklarar man att området består av två dalgångar med 8 mindre byar och Funäsdalen by som centralort. Där fast boende finns och gästbäddar. I detta område finns en lång och snösäker vintersäsong och en varm sommarsäsong. Sedan starten 1887 så har sommarturismen bidragit med en tredjedel av årsomsättningen och tack vare de allt längre säsonger, så kan allt fler erbjudas helårsanställningar. År 2006 omsattes i området 556 miljoner SEK som gav 614 årsverken, motsvarande 1997 då det fanns 205 miljoner SEK och 250 årsverken. (Årsverke = En persons ordinarie årsarbetstid. Antalet årsverken i företaget (organisationen) = alla arbetstimmar med lön - övertidstimmar dividerat med företagets (organisationens) genomsnittliga ordinarie årsarbetstid.) Kvaliteter i området har ökat tillväxten markant tack vara investerare utanför Härjedalens kommun. Därför är det viktigt att de genuina fjällbyarna inte byggs sönder och samsyn av utvecklingen ska anspassas till den nya verkligheten. Något som är möjligt via en förankring i Masterplan för destinationen. Därför är syftet med projektet Masterplan: Tydligare rollspel och förankring mellan byarna och anläggningarna. Med hjälp av en inköpt kommunikationskonsult ska man finna grunden för arbetet som behöver bearbetas och förankas med näringen i ett grupparbete. För rollspelet ses som grunden för en positiv framtid där man utvecklar produkten i marknadsföringen. Ett arbete som bedrivs i arbetsgrupper och i styrelsen för Destination funäsdalen AB som styr upp från destinationen genom många möten och en bred och djup kontakt.

2 Därför är målet, syften och anledningen att Masterplanen har en bred förankring inom turismnäringen. Där alla näringsliv och boende skall veta sin roll i området och ha förståelse för att en tydlig kommunikation i utvecklingen krävs. Turistnäringen, kommunen, länsstyrelsen är mediaintressenter i Masterplan. Det sammanlagda antal deltagarna uppgår till 300 stycken. Där tre namngivna person jobbar med Masterplan. Här följer ett utdrag från redovisning för 2009 gällande Masterplan som är kopierat i sin helhet: Nya inspelningar görs kontinuerligt. Sändningarna över Internet är igång och tas emot via ett speciellt dataprogram. Filmade inslag finns att se på destinationens hemsida Den nya Webbsidan är uppskattad och fungerar bra efter lite inkörningsproblem. Besök hos ytterligare några företag med förankring av Masterplanen och ny inriktning av destinationsarbetet Den nya Webbsidan är uppskattad och fungerar bra. Besök hos ytterligare några företag med förankring av Masterplanen och ny inriktning av destinationsarbetet. Kommunikationen mot medlemsföretag börjar ge resultat Den nya Webbsidan fungerar bra. Kommunikationen mot medlemsföretag börjar ge bra resultat Den nya Webbsidan fungerar bra. Kommunikationen mot medlemsföretag börjar ge bra resultat. Bloggarens kommentar: Ja.få se enligt Masterplan är kvaliteten viktig och att man inte bygger sönder. Det förstår man efter det man fått den stora äran att uppleva på nära håll källsorteringen som fått sorteringsinnehållet att välla ut vid OK-macken, efter det att full beläggning då och då inträffat i Funäsdalsfjällen.

3 För även om problematiken tycks vid första anblicken vara lätt att åtgärda. Så måste vi förstå att det är först nu som kommunikationen mot medlemsföretagen börjar ge bra resultat och tills vidare får vi hoppas på att inte det blir storm. Eftersom det verkar vara i vissa tider dyrt att anlita renhållningen. Att då samtidigt ha förhoppningar på att fjällbyns utveckling skulle innefatta några planer som ett par helgdagisar till dessa nu hänvisade 614 årsverken inom turismen, torde vara helt orimliga under så kort tid som trots allt Masterplanen har funnits. Eftersom ingen gammal har väl i egentlig mening förstått vitsen med att detta skulle vara något naturligt inslag i familjen att då kvinnan ska jobba inom turism, eftersom alla vet att det är inom kommunförvaltningen hon hör hemma, och dessa jobbar inte på helgen. Vi får därför vara glada att denna geunina fjällby har hjälp av EU med sin utveckling, eftersom just detta med utveckling är allt för komplicerad för *medlemmarna att förstå eftersom de inte kan greppa själv helheten över detta ovärderliga och väl skötta arbete och framförallt har de eller inte därom tillgång att fatta själv ett **synnerlig negativt beslut. Frågan är då, hur det går med min egna hemsida som jag haft över 10 år. Som jag då och då tar mig friheten att fixa alldeles själv utan ett enda EU-bidrag. *Medlemmar=kommunens folkbokförda skattebetalare. **Kommunallagen (1991:900) Det här inlägget publicerades söndag 3 januari, kommentarer to Masterplan och genuin Fjällby!! 1. Agnetha Sjökvist fd.fridlund säger: måndag 4 januari, 2010 kl. 18:00 Hej! När jag blir gammal vill jag bo i Funäs, tycker det är vackert där och liv och rörelse. Roligt för bygden att det går stadigt framåt. Vi ska upp till Völlan och åka skidor v.10, gillar bäst att åka i Ramundberget. Jag bor sedan 10 år på bästkusten. Roligt att se din nuna i tidningen, läser ibland på nätet. Sedan mamma dog 7jan. ifjol har vi ju inte nåt direkt kvar där, jo vänner förstås och släkt i dina trakter. Trist att Björn Uglem flyttar, tycker han är en frisk fläckt. Kommer att kika in och läsa här hos dig. Hoppas allt är väl med dig och de dina. Ha det så gott! Agnetha 2. Britt-Marie säger: tisdag 5 januari, 2010 kl. 18:00 Hej Agneta, och tack för att du skrev ditt inlägg här i min blogg.

4 Tycker också att det är vackert i Funäsdalen med omnejd. För när man sett ljuset som lägger sig förföriskt över fjällen i sommar- och vintersken eller sett de explosiva höstfärgerna eller bara fått hört alla de glada rösterna som gästar vår byggd, så har man definitivt förälska sig i områdets miljö. Att Härjedalen då också har förmågan kvar att utvecklas är ju bara trevligt i väldigt många sammanhang. Roligt också att du skriver så positivt om Björn Happy Uglem, något jag överensstämmer med dig om. Själv har jag fått möjlighet att träffa honom bl a via föreningen Gold Digger Association. Denna energiknippe som bär på en näst intill otrolig förmåga att se varje människas värde, är minsann sällsynt i de flesta sammanhang och därför en bra väckarklocka för oss andra. Därför har jag mycket svårt att hålla med om den senaste bilden som målats upp om hans tänkbara flykt och bitterhet om Härjedalen Det är nog förr ett html-fel som någon målat fel i sin iver, att få till rätt kod. För det kan inte vara möjligt att denna Happy ska behöva bli en förkämpe likt Jo Hill, bara för att han precis som vi andra vill fortsätta utvecklas och samtidigt göra något annat med sitt fortsatta liv. Så med dessa ord önskar jag dig och även alla andra en riktigt härlig vinter. Britt-Marie 3. Jasmin.Holzbauer säger: fredag 31 december, 2010 kl. 18:00 awesome blog, do you have twitter or facebook? i will bookmark this page thanks. jasmin holzbauer Vad är det där? Så vaknade jag återigen med tät näsa. Tittade upp mot taket och sade. Vad är det där? Denna svartprickiga sörja. runt rummets friskluftsuttag hade helt plötsligt ökat i omfång. Jag funderade och tänkte. Märkligt att friskluften i fjället nu har blivit så svart, när nu snön utanför är så vit. Men njaa. det är klart det är därför den är hmmmm. vit. En helt annan upplevelse är det att gå på toaletten i samma lägenhet. För där tronar en liten rund mojäng som ger ifrån sig minst sagt höga frekvenser. Inte glädjetjut utan mer en tendens till kraftig blåst med risk för stormvarning och även här kommer denna bruna massa emellanåt utsipprande.

5 Så vad gör man åt en liten rund mojäng som blåser kraftigt, låter högt och dessutom kastar ut skit? Första försöket var att tro att denna skit var en tillfällighet varav försök gjordes att torka bort eländet. Något som den lilla mojängen och hans större släkting i sovrummet resp vardagsrummet intill inte gillade alls och vägrade därför släppa taget om sin skit. Andra försöket bestod i att kontakta hyresvärden som yttrade sig i stil med att det var tidens gång.och att det hela skulle drivas av någon utbytbar motor som var sliten näää det vart rakt då inget som man kände till. Tredje försöket var att göra något åt ljudet eftersom den lilla mojängen gick hela familjen stundom på nerverna. Varav ett försök att trycka till det lilla locket gjordes. Varav tystnaden spred sig som en stilla sommarpsalm genom badrummet och vi andades ut och log av lycka. Men säg mig den lycka som varar i evighet. För strax (1 timme senare) därpå så fick vi för oss att duscha och vips var hela badrummet dränkt i något som påminde om en vattenskada. Av två onda ting, blev det ett schåå utan dess like att få ut den lilla delen på mojängen. Som till en början inte alls var med på noterna. Därför blev det till att övertala och till sist sluta den att sura. Gav upp ett glädjetjut och fortsatte blåsa i samma takt (strax intill duschen) som kan för den frusna upplevas som en (jag är rätt frusen) is-dusch. Något som tycks borde platsa bättre på Ishotellet i Jukkasjärvi. Med tanke på den senaste hyreshöjningen, så är det intill märkligt att ingen ännu har kommit på idén att utbilda ansvarig arbetsledare i frågan. Så åtminstone denna trovärdigt kan klargöra för oss hyresgäster, vad det för sörja som sipprar ut då och då från hålet. Samt hur självdraget kan få ett hyreshus i fyra plan att låta så högt så följden är att bara vissa utvalda rum då ljuder. Därför föreslås här några intressanta länkar: Ventilationskontroll anozona

6 Luftbutiken Känner du till något smart knep, så skriv gärna ett inlägg Ha de gott! Det här inlägget publicerades onsdag 6 januari, 2010 Det här är många anledningar! 27 Anledningar till att man ska besöka (okej då ler fast jag gillar inte benämningen) Funäsdalsfjällen. Jag frågade och fick följande svar, sommar som vinter utan någon som helst numrering. 1. Vacker natur 2. Bra fiskevatten 3. Variationsrika slalombackar. 4. Kulturhistoriska upplevelser 5. Milslånga välpreparerade längdskidspår som tar dig upp över trädgränsen. 6. Härliga vandringsleder i olika svårighetsgrader. 7. Gold Rush Museum. 8. Familjevänligt. 9. Trevligt bemötande. 10. Nära till högfjällen. 11. Nära till Norge/Röros bergstaden som finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. 12. Välpreparerade skoterspår. 13. Funäsdalens fjällmarknad. 14. Is-körning på Ljusnedalsjön. Se här: 15. Samekultur 16. Fjällstationer och övernattningstugor inom Svenska TuristFöreningen. 17. Isklättring 18. Vattenfall 19. Gruvor 20. Många möjligheter till boende. 21. Blomstervandring 22. Fotovänliga vyer. 23. Möjlighet att köpa eget boende. 24. Härjedalskök 25. Bra Bussförbindelser med Stockholm. 26. Helikopterturer.

7 27. Häftiga fjälltoppar Sen bidde det inga fler för jag råkade snubbla på något intressant. som ledde fram till något annat intressant. och då blev det väldigt intressant. När jag hamnade här; Men fyll gärna på den här listan som jag började skriva. så lägger jag till lite foto senare Alldeles försent nu. Natti! Det här inlägget publicerades onsdag 6 januari, 2010 Vad konstigt.. Nu har jag skrivet snart fyra inlägg till i min blogg. Men på framsidan alltså ÖP:s senaste skrivna blogginlägg om Härjedalen syns det ingenting, av alla dessa försök. Gudarna vet om hon Gun som är det nya förvärvet i bloggandet, ens tar sig fram till startlinjen, när denna nya (favorit) och?? rikskändis för Östersunds Posten Björn Uglem har lagts sig för som en vägbom, för oss bloggande amatörer utan att han är medveten om det. För det kallas väll så när man inte får betalt för det man gör. inte ens ett tidningsexempel. Fast alla svenskar vet att tomten behöver en tidning för att ge barnen deras julklappar Fast det förstås varken Gun eller jag lär väl ha några minderåriga hemmavid. Om det är därför denna effekt uppstår, så får jag nog ta och skaffa mig någon, så att åtminstone ÖP-redaktionen förstår vinken med detta ständigt återkommande inlägg. Som ligger och ger hals längst upp på amötörbloggens gemensamhetssida och ropar ut, en nu gammal nyhet om att Björn Uglem flyttat från Härjedalen. Så stor världsnyhet kan väl inte det vara ens i Jämtland, att en amatörbloggare skriver om ens väns flytt? Som ni kanske minns så flyttade ju Erik Lindblom tillbaka till Alaska när så människorna uppmärksamma hans försök att återkomma till sin egna hembygd i Härjedalen. Skriv om det istället hur han blev bemött både innan och efter, så kanske det går upp ett och annat ljus vad saker och ting handlar om i Norrlands småbyar. Då kanske man förstår att det inte är Björns flytt från hembygden som är en världsnyhet att komma ihåg. Utan det är alla människornas oförmåga att kunna kommunicera med varandra, och se varandras uppfinningsrika idéer med inarbetade nätverk som något positivt, som är något att föra diskussion om. Utan att för den skull förvränga någons ord eller dra nytta av den personens förmågor. Något som troligtvis många områden i Norrland borde träna betydligt mer på. Om man nu ska tro på de senaste tidningsartiklarna om hur man ska rädda Norrland från avbefolkning, vill säga. Däremot har jag fruktansvärt svårt att tro att 1000 flyktingar kan rädda Norrland, om inte Norrlands befolkning själv kan bo kvar här. Eftersom inte ens de lär kunna betala räkningarna utan pengar.

8 Och vad tror ni händer om en hel drös med oliktänkande individer (nationaliteter) helt plötsligt ska rädda ett norrländskt samhälle? Är inte risken större än störst att en kulturkrock utbryter, individer (nationaliteter) emellan? För de är väl människor de också med tankar och funderingar likväl som Norrlänningar kan jag tro. Dessutom är det väl ett fakta att många av dessa individer har haft en rätt hård tillvaro därifrån de kommer. Vilka ska hjälpa dem då kan man undra, om inte norrlänningarna ens själv mår bra över den rådande arbetssituationen och de kulturer som de nu kolliderar med dvs Samerna och tvärtom. Ska alla våra politiker då för första gången i historien ta ett arbetssabbatsår och praktisera sina egna förslag och dessutom hjälpa dessa människor med praktisk handling? De som inte ens är kapabel att hjälpa sina egna norrlänningar teoretiskt? Något som många avslag genom tiderna vittnar om. Där tycker jag faktiskt pressen kan göra större nytta om de orkar gräva så djupt. Istället för att ägna sin tid att ta befintlig text ut från sitt sammanhang och förvränga sanningen. Något som får en att fundera på vad ÖP:s webredaktör har för kunskaper inom html-världen, eftersom problemet inte tycks gå att rätta till trots flera dagar har gått. Men nu har jag mina tvivel om någon från reaktionen orkar läsa alla mina inlägg. För efter två års bloggande så kräver det sin man. Något jag själv kan tycka stundom är jobbigt eftersom jag är kvinna. skrattar Så nu ber jag ÖP:s webbredaktion riktigt snällt, ifall att han skulle titta förbi. Att göra sig en rejäl djupdykning in bland alla dessa koder till senaste blogginlägget gällande oss amatörbloggare i Härjedalen på ÖP:s frontsida. Så kan i alla fall jag bidra med mina egna koder nu här på direkten. Som är inklusive detta inlägg; <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Vad konstigt..</a></h4> <p class= fn >Bm</p> </li> <li class= vcard clearfix > <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Vad är det här?</a></h4> <p class= fn >Bm</p> </li> <li class= vcard clearfix > <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Det här är många anledningar!</a></h4>

9 <p class= fn >Bm</p> </li> <li class= vcard clearfix > <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Masterplan och genuin Fjällby</a></h4> <p class= fn >Bm</p> < <li class= vcard clearfix > Med dessa sista ord önskar jag er alla en riktigt trevlig dag. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 8 januari, 2010 Vi går och går, även om det är rött. Herr gårman, Herr gårman på vita strecken får man, här men inte där tut tut.. Men står man i närheten av en starkt trafikerande vägkorsning med trafikljus i Vinterstaden dvs huvudstaden i Jämtlands län. Så kommer ni alla bli förvånad över vad som händer där borta hos Herr gårman, som även hade sin fru på besök där för några år sedan. Men Fru gårman har väl ingen sjungit om, så därför fick hon inte stå (gå) kvar i det flexibla svenska samhället. Annat är det med Herr gårman, denna sångtext som man tränades i sedan barnsben och praktiskt övat på i årtionde, borde vid det här laget sitta i vars man likväl som kvinnas ryggmärg. Men efter att i flera års tid upplevt samma fenomen vid de elektroniska övergångsställena. Så känns det som min medborgarplikt är idag att ifrågasätta om det är möjligt att en sådan sångtext verkliga betydelse kan glömmas bort, så att de praktiska färdigheterna helt enkelt går förlorad i en viss ålder p g a överförbrukning av tankar och idéer, så att hjärncellerna faller bort i förtid eller liknande. För hur ska man annars kunna förklara att Herr gårman numera har två hänvisningsljus som lyser ständigt grönt för vissa ögon. Det trots att mängden bilar som passerar inte direkt minskar i sitt omfång. Så går man ständigt över gatan även när motortrafiken har grönt ljus. Tyvärr faller vissa delar av denna teorin bort, eftersom även yngre förmågor tycks upplevas göra samma sak, utan att för den delen hänvisa dem till att ha den fruktansvärda sjukdomen förtidigt åldrande eller så. Utan den här händelserna påminner mer om ett slags VIRUS som har stor smittorisk och i vissa fall leder både till sjukhusvistelser och i vissa omständigheter behövs därför också en

10 präst. Något som både gäller den manliga, likväl som den kvinnliga sidan. Så för en endaste gång, kan vi verkligen prata om att vi är helt jämlika vi människor. Något som måste glädja, trots att de gick i konkurs redan 2003 kvinnorkan, dvs att vi alla har förmågan att gå över gatan. Så då kan vi tills vidare kalla detta ett virus om vi inte rent av kan kalla det för Stressinfluensa, samtidigt som vi måste ställa oss frågan hur vi ska beskydda oss. För vad händer om denna Stressinfluensa på ett eller annat sätt sprider sig till biltrafikanternas färdväg så även dessa trafikljus upplevs lysa grönt. Hur många präster behöver vi inte då??? Även om man nu med säkerhet vet att kyrkan har sitt största uppsving när så något tragiskt uppstår. Så kan vi inte begära att denna Stessinfluensa ska få fritt spelrum av den anledningen. Så därför borde vi varje dag fråga oss. Varför vi går och går, även om det är rött? Samtidigt som vi vuxna människor måste fråga varandra. Vad är det för antivirus som behövs? Lämna gärna ett medborgarförslag! Det här inlägget publicerades söndag 10 januari, 2010 Aja baja!! Med en rask promenad ut i solen, promenerade jag med rask takt ner mot Bittes i riktning mot Konsum, för att göra ett besök i denna butik. Det var stängt! Men som en tröst öppet alla andra dagar, om man nu inte räknar in Söndag. Ska försöka memorera det och återkomma. Därför fortsatte jag min promenad ut på Funäsdalsjön och samtidigt tog jag upp min kamera. Solen spegla sig mot Funäsdalsberget och halva sjön när den långsamt men säkert lät sig sjunka ner bakom de södra kullarna. Denna otroligt härliga natur man kan aldrig se sig mätt. Alla vyer och objekt har sin egna historia, och i våra ögon kan det bli en dröm, ett hopp, en visdom och så mycket mer där ingens idé är sämre än den andres. Som här om sistone ett foto av en vy, en undanskymd plats och ändå kunde man mycket klart se Amazonernas dalar i vinterskrud, med ett ursprung från en egen liten plats i västra Härjedalen. Fylld av positiva tankar fortsatte jag mot skylten i östra änden av sjön. För att få veta vad som fanns där.

11 Där kunde man snacka om klar och tydlig reklam, utan någon som helst tvivel. Tog fram kameran, tyckte mig se en vinkel. Rikta in mig och så några snabba klick. Jo, men visst blev inte också det ett fantastiskt läckert foto? För er som också undrar, är Hotellet den långa mörka byggnaden till höger om det orange hyreshuset uppe i backen. Där finns (i allafall fanns) Kockan Anna Hedval s matkunnighet, och den maten är något utöver det extra, tycker även jag. Själv har jag i gångna tider burit mat, skrattat, städat matsalen, diskat och samspråkat med gästerna, när det så hette Hotell MHF. Fortsatte min vandring mot sjökanten och Funäsdalen tog några foton här och var. Men vad är detta, utropade jag till mig själv. Har det varit så kallt så man har varit tvungen gjort sitt hmmm. ute på sjön. Nämen så här kan vi inte ha det Mina tankar gick med ens till en sann historia om gula vägen så kallas det visst, p g a våra fyrfotade vänner. Så skärpning nu. För vi vill väll alla ha kvar Funäsdalen vintervitt, så säg? Eller varför inte projektera i en hundtoalett i infrastrukturens tecken. Så vad säger du om det Gottfrid?

12 Foto: Aja Baja! Inte Baja på Funäsdalens vita snö. Det här inlägget publicerades måndag 11 januari, 2010 Samhällsliv vad är det? Thjohoo där ute!!! Om någon säger till dig så här: Hur är Samhällslivet i Funäsdalen? Vad tänker du på då? Men om en annan person frågar följande: Hur är Samhällslivet i Härjedalen? Blir det då samma sak som Samhällslivet i Funäsdalen. Vad ingår i Samhällslivet? Ingår Affären, Arbetsförmedlingen, företagen, skidbacken, puben eller vad? Finns det skillnader på Samhällslivet om man är ung gentemot en vuxen individ? Det är något jag funderar på nu. Hoppas att någon kan ge mig en vettig förklaring här i bloggen. Då skulle jag bli jätteglad. Det här inlägget publicerades onsdag 13 januari, kommentar to Samhällsliv vad är det?

13 1. B-M säger: fredag 15 januari, 2010 kl. 18:00 Vad finns det ingen som vet.. Typiskt!!! Men så är det tyst efter klockan också ni vet då när ICA stänger. LER. Uj! Vad det går!!! och då for vi till stan för att på Athena äta pizza och skratta Då orka vi ingen Ciabatta bara några öl utan något söl. Sedan hittade sonen en äventyrsbil, och det var väldigt långt ifrån en dekorerad sopbil..skrattar nej i denna det liksom bullra av en massa olika små ljud. Ledtråd: Strupsång! Glad och nöjd för denna gång, åkte vi därför hemåt till vårt kök, för där väntade denna goda läckerbit.

14 Grattis grabben igen, till dina 21. Du är en helhärlig grabb som jag din mamma har fått möjlighet att lära känna. Till er alla andra, ha en riktigt bra fortsatt trevlig helg. Så gott ni kan. Det var allt för denna gång. Här från min vinkel i min verklighet mitt i samhällslivet, så är det rätt så snärjigt just nu. Så vem vet, vad jag slänger ur mig härnäst. Det här inlägget publicerades lördag 23 januari, 2010 Vet ni vad LSS S är? Det vet tyvärr jag.. och nu är jag less på alla dessa tolkningar kors och tvärs.. Jag tänker: Hur svårt kan det bli och sedan suckar!! jag. Jo, hur svårt som helst, och hur länge som helst beroende på vilken handläggare och vilken kommun man riktar frågan. Det beror på ekonomin besvärar sig någon att säga. Jo, det har man ju hört till ledo men i så fall skulle alla kommuner i dagsläget gått i konkurs för längesedan. Men icke då, trots att det finns de som sparat i åratal åt de stackars utarmade kommunerna, som då i samma andetag kan hiva ut några hundra tusen i sponsorpengar utan att blinka och i nästa drag lika gärna spatsera runt med ett släp av utlänningar (får man skriva så ää jag chansar) med tindrande ögon medans de berättar hur värdefull och intressant plötsligen kommunen har blivit. Jo det är klart att dessa politikers ögon då börjar tindra som nyårsraketer. Medan ögona omsluts av en dimma som påminner mer om en totalt avsaknad av sunt förnuft. Omvandlas dessa gnistor till att glädjas av lyckan att nu äntligen har kommunen hittat guld och så sätts det ena efter det andra projektet igång, och ena styrelsen efter den andra tillsätts, och eftersom

15 allt detta är så enormt stort och bra, så behövs många styrelser och många infallsvinklar och, och det får samma effekt som kommunens chefshiarki Vad god dröj omkoppling sker till annat nummer...urk! Frågan är då. Var har alla inkomster typ 2010 tagit vägen som tidigare har funnits i dessa otroliga projekt, efter flera års projektering? Något som kanske inte ingår i projekteringen men däremot i min funderingar. Nu när vi tydligen har dragit hit fru (möjligtvis fröken) Lugn. För på nytt uppvisa från ovan kommunens tillgångar, som jag då så förvånat läste består endast av ett dataföretag, ett EU-biobränsleprojekt och turism i Vemdalstrakten. Oj!!! Då frågar jag mig om man ska skratta eller gråta, när man så på nytt tror på det omöjliga, ifrån det chefsstinna lilla stenhus i öst sydost. Bara för någon ny entusiast hittat ett nytt inkommet öra, att viska i. Men nu ska jag inte vara negativt, man måste ha rätta tron: Jo tack det har jag haft i över 50 år och vad hände då? Vision hmm och en ny arbetslösperiod väntar i fjärran Nej, tack!! Men vem bryr sig om mig i denna vidsträkta kommun och vad jag säger? Jag vet ett par stycken som önska mig dit peppan växer även om de sätter på sig en mask och bedyrar att inte är det så. onej då Så därför fortsätter tron att leva vidare även inom sådant som man i åratal har försökt förklarat om och om igen. Som då vikten med rätt utbildning och erfarenhet är det samma som rätt arbetsområde. För hur kan man tro på chefsnivå att människors behov kan fixas till med fel utbildning???? Även om brandmännen har skämt bort vården med sin smidighet, så kan inte detta dras som ett likhetstecken inom all vård, för då är man ute och cyklar så chef man är.. Speciellt nu när man bara för ett par år sedan såg det ena företaget efter det andra tappa greppet på grund av världsmarknaden Ni vet om någon inte vill ha stål i utlandet, så kan inte SSAB fortsätta anställa folk som om inget hade hänt och lagra dessa balkar på hög i Sverige. För även de kan ju rosta. För detta vet ju alla hmmm får man hoppas så glöm det där med Ådalen Det var en annan otrevlig historia långt innan arbetarna åkte omkring med Volvo V70 och ägde datorer som XP, inköpt som medlemsrabatt hmmm tja.. i alla fall datorn. Bilen är jag lite tveksam till möjligtvis elrabatt någonstans. Så köp elbil. Så vad ska man mer tro att man kan skylla på. Jo, man är underbemannad och överhopad av arbete. Detta argument är minst sagt skrämmande för vart någonstans möter man så många människor som ständigt omorganiserar sig dag ut och dag in så de inte ens förstår hur man för samtal via mail? Jo på kommunen, där sitter de allihop njaa många för man vill ju inte dra alla över en kant. De som rör sig närmast golvet hamnar i en slags ond cirkel av tvångsvård, så kan man väl kalla dagens omsorg. Vanvård till döds och då beror det inte på att folk trampar ner någon, utan det beror mer på att det ekar så förbaskat och med någon brukare här och var sittande i rörliga fordon (rullstolen) så går det undan i svängarna, men man måste väl få utrymme för att inreda fler kontor förstås. Ni vet en chef blir två chefer blir tre osv och hops!!. så blev alla chefer i en enda stor gemenskap, när någon irritterat banka på. För att denne inte hitta vägen p g a någon chef inte kunde komma överens om vem av cheferna som skulle skicka vägbeskrivningen. Därför tycker jag nog att Mr Bellman sätter färg på det som kallas politik, med sina ständiga påstående. Även om jag inte för den skulle är någon speciellt hängiven medlem, inte medlem

16 alls när jag tänker efter. Eftersom hans rop påminner mer om mer om historien med vargen som tog fårherderns får när han ropat allt för många gånger Men det beror nog mest på att jag har nog i helv med det jag själv gör, och någon gång måste man också sova även om de börjar bli en sällsynt upplevelse numera. Men man ska inte vara så pesimistisk, utan det är nog bättre då göra som Tomas Di Leva, Tro på dig fast jag byter genast ut den där vinklingen och finner på en egen vinnarversion. TRO PÅ MIG ska det absolut vara, och därför saknar jag en härligt uppfriskande debatt omkring LSS. Något jag föreslår den unga Härjedalskan som verkar ha modet att kasta sig in i alla ömse slags frågeställningar. Kunde bli en nog så intressant vinkling. För hon är ju helt klart en frisk vind, där hon kastar sig över frågeställningar som sexköplagen samtidigt som hon innan emotsatte sig nakenscanningen på flygplatserna. Vad nu hon har fått för inside information, om vad dessa säkerhetsvakter gör? För har de verkligen tid att smyga sig in i något rum och pilla naveln medan de med lystmätna blickar tittar in i en röntgenbild medan de hmm för statistik. Skulle inte tro det men det förstås, nu bor ju jag på landet och livet här bland fjälltopparna har ju varken någon flygplats eller något (tror jag) Glädjehus fast vad vet man? Så därför blir det nog allra lugnast så, att jag håller mig till LSS och istället låter denna unga modiga kvinnan ta sikte mot Rosenbad. För vem vet? Kanske hon hittar igen stadsministern och där kan diskutera ADHD. Bara hon nu inte tar fel och snackar med farbror. om matkultur. Därför kan jag bara konstatera att det bästa och även så lugnaste är nog att vara lycklig ägare till en XP. Det här inlägget publicerades måndag 25 januari, kommentarer to Vet ni vad LSS är? 1. Gun säger: söndag 31 januari, 2010 kl. 18:00 Hmm skrev en kommentar sen försvann allt bara..undrar om den kom fram? Var ungefär så här: Oj då! Det var mycket på en gång, men sen jag läst rubriken en gång till förstår jag vad du menar. Jag slogs för LSS redan på 80-talet och tydligen tvistar de lärde fortfarande. Och mitt i alltihop finns vardagens verklighet. Kan bara säga som mor och far sa när det var jobbigt: Stå på dej! Sen lade nån annan till: Så ingen annan står på dej 2. Gun säger: söndag 31 januari, 2010 kl. 18:00 Ps/ hette omsorgslagen på 80-talet blev viss LSS senare, kvittar fick slåss redan då/ds 3. B-M säger: tisdag 2 februari, 2010 kl. 18:00

17 Hej Gun! Det kom inte fram, men väl det andra två. Håller fullständigt med, spelar ingen roll vad det heter. Det gäller att slåss, men då inte bokstavligt. Mvh Tro på dig själv! Varför är det så kul med att göra hemsidor??? Egentligen är det bara en massa text, bilder. Hur kul är det?? Har ett svar: Jättekul!! När man har tid. Det är kreativt skapande och min konstnärsida tar sig fram i världen. Se bara i Härjedalen när ryktet tog sig ända in till min hemtelefon. Så skicka de istället en företagsmedarbetare till en kurs i Stockholmen för dyra pengar, och deras hemsida ser ännu förskräcklig tråkig ut. Man kan ju inte annat än LE. Själv gick jag för ett 10-tal år sedan på en presentationskväll för företagare i Funäsdalen, där man presenterade möjligheten att ha sin egna hemsida inkl uppkopplingsavgift tror jag det var. Efter dessa timmar var jag övertygad om att detta skulle jag nog klara själv. Tron på det omöjliga eller liknande (LER). Men inte på en Macintosh som jag då skötte bokföringen med, utan det blev att gå på en distanskurs i PC, och så ett projekt. Uppletande av någon frivillig och vips så var jag igång. Jättesvårt!! Men som ni säkert känner till så handlar det också om viljan att tro på sig själv, och för att göra en lång historia kort denna morgon så var det så dags igen för en större uppdatering denna gång. Den förra sidan hade växt eller rättare sagt jäst över. Blir svårjobbat då både för de som tittar och de (jag) som uppdaterar. Man vill ju inte gärna efterlysa sidorna skrattar skulle väl se ut det. Så därför blev det till att fixa med ett större renoveringsarbete igår. Arbetet är pågående, eftersom jag är inte ännu är direkt gäralös Så det är allt från mig denna helg. Ha det gott. Klicka på bilden. Mycket nöje!!

18 PS! När jag blir gäralös.. då får Gun mer att göra. DS! Det här inlägget publicerades söndag 31 januari, 2010

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Alla sörjer på sitt vis

Alla sörjer på sitt vis Tårar Var skog har nog sin källa var äng sin blomma har var hjärta har sin saga från flydda undgomsdar. Men skogens källa sinar och ängens blomma dör men hjärtats tysta saga alls ingen tid förstör. Det

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

En telefonisk konversation. Läs novellen En telefonisk konversation och besvara frågorna.

En telefonisk konversation. Läs novellen En telefonisk konversation och besvara frågorna. En telefonisk konversation Läs novellen En telefonisk konversation och besvara frågorna. En telefonisk konversation Mark Twain Har du tänkt på att en telefonkonversation när du bara sitter och inte medverkar

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Halvtid - hur har det gått?

Halvtid - hur har det gått? Halvtid - hur har det gått? Projektet med jämställdhetsbloggen GEN(I)US@WORK har nu kommit halvvägs. Vi vill den här månaden släppa in dig som läsare på ett mer aktiv sätt. Hur har du och din vardag påverkats?

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

MYRAS PAPPA? Lärarmaterial VEM AR. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Inger Granberg

MYRAS PAPPA? Lärarmaterial VEM AR. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Inger Granberg Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Inger Granberg Vad handlar boken om? Boken handlar om Myra. En dag får hon ett brev från någon som påstår att han är hennes biologiska pappa. Myra blir ledsen och förtvivlad.

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

...du är lite bättre än jag trodde i detta eminenta hjärnspel, så helt tom i bollen är du nog inte.

...du är lite bättre än jag trodde i detta eminenta hjärnspel, så helt tom i bollen är du nog inte. ...du är lite bättre än jag trodde i detta eminenta hjärnspel, så helt tom i bollen är du nog inte. Kapitel 2: Den i schack satte mannen flyttade sin ende kvarvarande löpare till F6 för att försvara sin

Läs mer

En omväg till ditt hjärta

En omväg till ditt hjärta Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge En omväg till ditt hjärta Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se EN OMVÄG TILL

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer