Masterplan och genuin Fjällby!!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Masterplan och genuin Fjällby!!"

Transkript

1 Masterplan och genuin Fjällby!! Eftersom området lever mer eller mindre på turism, så kan man också fundera på dess innehåll. Jag letade.. som vanligt på Internet och då hittade jag Masterplan och förstod faktiskt ingenting och inte vet jag om varken ni eller jag blir något klokare efter det att jag har tänkt. högt. För i Desination Funäsdalen har man ett projekt som de kallar Masterplan. Där man förklarar att västra Härjedalen är en gammal fjällbygd som har i stort sett levt av djurhållning, där även rennäringen och gruvdriften också har satt prägel på området. Enligt projektet startade turismen först på 1800-talet, genom att det första fjällhotellet såg sitt ljus och fram till 1950-talet hade turismen kraftigt växt. Från 1994 och till 2009 så har tillväxten varit stabil och man har stora marknadsandelar inom utförsåkningen enligt en mycket tillförlitlig statistik som inte har någon källa. Men eftersom Resurs AB nämns längre ner så antar jag att detta är källan. Enligt Desinationen förklarar man att området består av två dalgångar med 8 mindre byar och Funäsdalen by som centralort. Där fast boende finns och gästbäddar. I detta område finns en lång och snösäker vintersäsong och en varm sommarsäsong. Sedan starten 1887 så har sommarturismen bidragit med en tredjedel av årsomsättningen och tack vare de allt längre säsonger, så kan allt fler erbjudas helårsanställningar. År 2006 omsattes i området 556 miljoner SEK som gav 614 årsverken, motsvarande 1997 då det fanns 205 miljoner SEK och 250 årsverken. (Årsverke = En persons ordinarie årsarbetstid. Antalet årsverken i företaget (organisationen) = alla arbetstimmar med lön - övertidstimmar dividerat med företagets (organisationens) genomsnittliga ordinarie årsarbetstid.) Kvaliteter i området har ökat tillväxten markant tack vara investerare utanför Härjedalens kommun. Därför är det viktigt att de genuina fjällbyarna inte byggs sönder och samsyn av utvecklingen ska anspassas till den nya verkligheten. Något som är möjligt via en förankring i Masterplan för destinationen. Därför är syftet med projektet Masterplan: Tydligare rollspel och förankring mellan byarna och anläggningarna. Med hjälp av en inköpt kommunikationskonsult ska man finna grunden för arbetet som behöver bearbetas och förankas med näringen i ett grupparbete. För rollspelet ses som grunden för en positiv framtid där man utvecklar produkten i marknadsföringen. Ett arbete som bedrivs i arbetsgrupper och i styrelsen för Destination funäsdalen AB som styr upp från destinationen genom många möten och en bred och djup kontakt.

2 Därför är målet, syften och anledningen att Masterplanen har en bred förankring inom turismnäringen. Där alla näringsliv och boende skall veta sin roll i området och ha förståelse för att en tydlig kommunikation i utvecklingen krävs. Turistnäringen, kommunen, länsstyrelsen är mediaintressenter i Masterplan. Det sammanlagda antal deltagarna uppgår till 300 stycken. Där tre namngivna person jobbar med Masterplan. Här följer ett utdrag från redovisning för 2009 gällande Masterplan som är kopierat i sin helhet: Nya inspelningar görs kontinuerligt. Sändningarna över Internet är igång och tas emot via ett speciellt dataprogram. Filmade inslag finns att se på destinationens hemsida Den nya Webbsidan är uppskattad och fungerar bra efter lite inkörningsproblem. Besök hos ytterligare några företag med förankring av Masterplanen och ny inriktning av destinationsarbetet Den nya Webbsidan är uppskattad och fungerar bra. Besök hos ytterligare några företag med förankring av Masterplanen och ny inriktning av destinationsarbetet. Kommunikationen mot medlemsföretag börjar ge resultat Den nya Webbsidan fungerar bra. Kommunikationen mot medlemsföretag börjar ge bra resultat Den nya Webbsidan fungerar bra. Kommunikationen mot medlemsföretag börjar ge bra resultat. Bloggarens kommentar: Ja.få se enligt Masterplan är kvaliteten viktig och att man inte bygger sönder. Det förstår man efter det man fått den stora äran att uppleva på nära håll källsorteringen som fått sorteringsinnehållet att välla ut vid OK-macken, efter det att full beläggning då och då inträffat i Funäsdalsfjällen.

3 För även om problematiken tycks vid första anblicken vara lätt att åtgärda. Så måste vi förstå att det är först nu som kommunikationen mot medlemsföretagen börjar ge bra resultat och tills vidare får vi hoppas på att inte det blir storm. Eftersom det verkar vara i vissa tider dyrt att anlita renhållningen. Att då samtidigt ha förhoppningar på att fjällbyns utveckling skulle innefatta några planer som ett par helgdagisar till dessa nu hänvisade 614 årsverken inom turismen, torde vara helt orimliga under så kort tid som trots allt Masterplanen har funnits. Eftersom ingen gammal har väl i egentlig mening förstått vitsen med att detta skulle vara något naturligt inslag i familjen att då kvinnan ska jobba inom turism, eftersom alla vet att det är inom kommunförvaltningen hon hör hemma, och dessa jobbar inte på helgen. Vi får därför vara glada att denna geunina fjällby har hjälp av EU med sin utveckling, eftersom just detta med utveckling är allt för komplicerad för *medlemmarna att förstå eftersom de inte kan greppa själv helheten över detta ovärderliga och väl skötta arbete och framförallt har de eller inte därom tillgång att fatta själv ett **synnerlig negativt beslut. Frågan är då, hur det går med min egna hemsida som jag haft över 10 år. Som jag då och då tar mig friheten att fixa alldeles själv utan ett enda EU-bidrag. *Medlemmar=kommunens folkbokförda skattebetalare. **Kommunallagen (1991:900) Det här inlägget publicerades söndag 3 januari, kommentarer to Masterplan och genuin Fjällby!! 1. Agnetha Sjökvist fd.fridlund säger: måndag 4 januari, 2010 kl. 18:00 Hej! När jag blir gammal vill jag bo i Funäs, tycker det är vackert där och liv och rörelse. Roligt för bygden att det går stadigt framåt. Vi ska upp till Völlan och åka skidor v.10, gillar bäst att åka i Ramundberget. Jag bor sedan 10 år på bästkusten. Roligt att se din nuna i tidningen, läser ibland på nätet. Sedan mamma dog 7jan. ifjol har vi ju inte nåt direkt kvar där, jo vänner förstås och släkt i dina trakter. Trist att Björn Uglem flyttar, tycker han är en frisk fläckt. Kommer att kika in och läsa här hos dig. Hoppas allt är väl med dig och de dina. Ha det så gott! Agnetha 2. Britt-Marie säger: tisdag 5 januari, 2010 kl. 18:00 Hej Agneta, och tack för att du skrev ditt inlägg här i min blogg.

4 Tycker också att det är vackert i Funäsdalen med omnejd. För när man sett ljuset som lägger sig förföriskt över fjällen i sommar- och vintersken eller sett de explosiva höstfärgerna eller bara fått hört alla de glada rösterna som gästar vår byggd, så har man definitivt förälska sig i områdets miljö. Att Härjedalen då också har förmågan kvar att utvecklas är ju bara trevligt i väldigt många sammanhang. Roligt också att du skriver så positivt om Björn Happy Uglem, något jag överensstämmer med dig om. Själv har jag fått möjlighet att träffa honom bl a via föreningen Gold Digger Association. Denna energiknippe som bär på en näst intill otrolig förmåga att se varje människas värde, är minsann sällsynt i de flesta sammanhang och därför en bra väckarklocka för oss andra. Därför har jag mycket svårt att hålla med om den senaste bilden som målats upp om hans tänkbara flykt och bitterhet om Härjedalen Det är nog förr ett html-fel som någon målat fel i sin iver, att få till rätt kod. För det kan inte vara möjligt att denna Happy ska behöva bli en förkämpe likt Jo Hill, bara för att han precis som vi andra vill fortsätta utvecklas och samtidigt göra något annat med sitt fortsatta liv. Så med dessa ord önskar jag dig och även alla andra en riktigt härlig vinter. Britt-Marie 3. Jasmin.Holzbauer säger: fredag 31 december, 2010 kl. 18:00 awesome blog, do you have twitter or facebook? i will bookmark this page thanks. jasmin holzbauer Vad är det där? Så vaknade jag återigen med tät näsa. Tittade upp mot taket och sade. Vad är det där? Denna svartprickiga sörja. runt rummets friskluftsuttag hade helt plötsligt ökat i omfång. Jag funderade och tänkte. Märkligt att friskluften i fjället nu har blivit så svart, när nu snön utanför är så vit. Men njaa. det är klart det är därför den är hmmmm. vit. En helt annan upplevelse är det att gå på toaletten i samma lägenhet. För där tronar en liten rund mojäng som ger ifrån sig minst sagt höga frekvenser. Inte glädjetjut utan mer en tendens till kraftig blåst med risk för stormvarning och även här kommer denna bruna massa emellanåt utsipprande.

5 Så vad gör man åt en liten rund mojäng som blåser kraftigt, låter högt och dessutom kastar ut skit? Första försöket var att tro att denna skit var en tillfällighet varav försök gjordes att torka bort eländet. Något som den lilla mojängen och hans större släkting i sovrummet resp vardagsrummet intill inte gillade alls och vägrade därför släppa taget om sin skit. Andra försöket bestod i att kontakta hyresvärden som yttrade sig i stil med att det var tidens gång.och att det hela skulle drivas av någon utbytbar motor som var sliten näää det vart rakt då inget som man kände till. Tredje försöket var att göra något åt ljudet eftersom den lilla mojängen gick hela familjen stundom på nerverna. Varav ett försök att trycka till det lilla locket gjordes. Varav tystnaden spred sig som en stilla sommarpsalm genom badrummet och vi andades ut och log av lycka. Men säg mig den lycka som varar i evighet. För strax (1 timme senare) därpå så fick vi för oss att duscha och vips var hela badrummet dränkt i något som påminde om en vattenskada. Av två onda ting, blev det ett schåå utan dess like att få ut den lilla delen på mojängen. Som till en början inte alls var med på noterna. Därför blev det till att övertala och till sist sluta den att sura. Gav upp ett glädjetjut och fortsatte blåsa i samma takt (strax intill duschen) som kan för den frusna upplevas som en (jag är rätt frusen) is-dusch. Något som tycks borde platsa bättre på Ishotellet i Jukkasjärvi. Med tanke på den senaste hyreshöjningen, så är det intill märkligt att ingen ännu har kommit på idén att utbilda ansvarig arbetsledare i frågan. Så åtminstone denna trovärdigt kan klargöra för oss hyresgäster, vad det för sörja som sipprar ut då och då från hålet. Samt hur självdraget kan få ett hyreshus i fyra plan att låta så högt så följden är att bara vissa utvalda rum då ljuder. Därför föreslås här några intressanta länkar: Ventilationskontroll anozona

6 Luftbutiken Känner du till något smart knep, så skriv gärna ett inlägg Ha de gott! Det här inlägget publicerades onsdag 6 januari, 2010 Det här är många anledningar! 27 Anledningar till att man ska besöka (okej då ler fast jag gillar inte benämningen) Funäsdalsfjällen. Jag frågade och fick följande svar, sommar som vinter utan någon som helst numrering. 1. Vacker natur 2. Bra fiskevatten 3. Variationsrika slalombackar. 4. Kulturhistoriska upplevelser 5. Milslånga välpreparerade längdskidspår som tar dig upp över trädgränsen. 6. Härliga vandringsleder i olika svårighetsgrader. 7. Gold Rush Museum. 8. Familjevänligt. 9. Trevligt bemötande. 10. Nära till högfjällen. 11. Nära till Norge/Röros bergstaden som finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. 12. Välpreparerade skoterspår. 13. Funäsdalens fjällmarknad. 14. Is-körning på Ljusnedalsjön. Se här: 15. Samekultur 16. Fjällstationer och övernattningstugor inom Svenska TuristFöreningen. 17. Isklättring 18. Vattenfall 19. Gruvor 20. Många möjligheter till boende. 21. Blomstervandring 22. Fotovänliga vyer. 23. Möjlighet att köpa eget boende. 24. Härjedalskök 25. Bra Bussförbindelser med Stockholm. 26. Helikopterturer.

7 27. Häftiga fjälltoppar Sen bidde det inga fler för jag råkade snubbla på något intressant. som ledde fram till något annat intressant. och då blev det väldigt intressant. När jag hamnade här; Men fyll gärna på den här listan som jag började skriva. så lägger jag till lite foto senare Alldeles försent nu. Natti! Det här inlägget publicerades onsdag 6 januari, 2010 Vad konstigt.. Nu har jag skrivet snart fyra inlägg till i min blogg. Men på framsidan alltså ÖP:s senaste skrivna blogginlägg om Härjedalen syns det ingenting, av alla dessa försök. Gudarna vet om hon Gun som är det nya förvärvet i bloggandet, ens tar sig fram till startlinjen, när denna nya (favorit) och?? rikskändis för Östersunds Posten Björn Uglem har lagts sig för som en vägbom, för oss bloggande amatörer utan att han är medveten om det. För det kallas väll så när man inte får betalt för det man gör. inte ens ett tidningsexempel. Fast alla svenskar vet att tomten behöver en tidning för att ge barnen deras julklappar Fast det förstås varken Gun eller jag lär väl ha några minderåriga hemmavid. Om det är därför denna effekt uppstår, så får jag nog ta och skaffa mig någon, så att åtminstone ÖP-redaktionen förstår vinken med detta ständigt återkommande inlägg. Som ligger och ger hals längst upp på amötörbloggens gemensamhetssida och ropar ut, en nu gammal nyhet om att Björn Uglem flyttat från Härjedalen. Så stor världsnyhet kan väl inte det vara ens i Jämtland, att en amatörbloggare skriver om ens väns flytt? Som ni kanske minns så flyttade ju Erik Lindblom tillbaka till Alaska när så människorna uppmärksamma hans försök att återkomma till sin egna hembygd i Härjedalen. Skriv om det istället hur han blev bemött både innan och efter, så kanske det går upp ett och annat ljus vad saker och ting handlar om i Norrlands småbyar. Då kanske man förstår att det inte är Björns flytt från hembygden som är en världsnyhet att komma ihåg. Utan det är alla människornas oförmåga att kunna kommunicera med varandra, och se varandras uppfinningsrika idéer med inarbetade nätverk som något positivt, som är något att föra diskussion om. Utan att för den skull förvränga någons ord eller dra nytta av den personens förmågor. Något som troligtvis många områden i Norrland borde träna betydligt mer på. Om man nu ska tro på de senaste tidningsartiklarna om hur man ska rädda Norrland från avbefolkning, vill säga. Däremot har jag fruktansvärt svårt att tro att 1000 flyktingar kan rädda Norrland, om inte Norrlands befolkning själv kan bo kvar här. Eftersom inte ens de lär kunna betala räkningarna utan pengar.

8 Och vad tror ni händer om en hel drös med oliktänkande individer (nationaliteter) helt plötsligt ska rädda ett norrländskt samhälle? Är inte risken större än störst att en kulturkrock utbryter, individer (nationaliteter) emellan? För de är väl människor de också med tankar och funderingar likväl som Norrlänningar kan jag tro. Dessutom är det väl ett fakta att många av dessa individer har haft en rätt hård tillvaro därifrån de kommer. Vilka ska hjälpa dem då kan man undra, om inte norrlänningarna ens själv mår bra över den rådande arbetssituationen och de kulturer som de nu kolliderar med dvs Samerna och tvärtom. Ska alla våra politiker då för första gången i historien ta ett arbetssabbatsår och praktisera sina egna förslag och dessutom hjälpa dessa människor med praktisk handling? De som inte ens är kapabel att hjälpa sina egna norrlänningar teoretiskt? Något som många avslag genom tiderna vittnar om. Där tycker jag faktiskt pressen kan göra större nytta om de orkar gräva så djupt. Istället för att ägna sin tid att ta befintlig text ut från sitt sammanhang och förvränga sanningen. Något som får en att fundera på vad ÖP:s webredaktör har för kunskaper inom html-världen, eftersom problemet inte tycks gå att rätta till trots flera dagar har gått. Men nu har jag mina tvivel om någon från reaktionen orkar läsa alla mina inlägg. För efter två års bloggande så kräver det sin man. Något jag själv kan tycka stundom är jobbigt eftersom jag är kvinna. skrattar Så nu ber jag ÖP:s webbredaktion riktigt snällt, ifall att han skulle titta förbi. Att göra sig en rejäl djupdykning in bland alla dessa koder till senaste blogginlägget gällande oss amatörbloggare i Härjedalen på ÖP:s frontsida. Så kan i alla fall jag bidra med mina egna koder nu här på direkten. Som är inklusive detta inlägg; <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Vad konstigt..</a></h4> <p class= fn >Bm</p> </li> <li class= vcard clearfix > <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Vad är det här?</a></h4> <p class= fn >Bm</p> </li> <li class= vcard clearfix > <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Det här är många anledningar!</a></h4>

9 <p class= fn >Bm</p> </li> <li class= vcard clearfix > <ol> <li class= vcard clearfix > <div class= thumbimgwrapper harjedalen_bm ><a class= fn url href= >Bm</a></div> <h4><a class= blogheading url href= >Masterplan och genuin Fjällby</a></h4> <p class= fn >Bm</p> < <li class= vcard clearfix > Med dessa sista ord önskar jag er alla en riktigt trevlig dag. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 8 januari, 2010 Vi går och går, även om det är rött. Herr gårman, Herr gårman på vita strecken får man, här men inte där tut tut.. Men står man i närheten av en starkt trafikerande vägkorsning med trafikljus i Vinterstaden dvs huvudstaden i Jämtlands län. Så kommer ni alla bli förvånad över vad som händer där borta hos Herr gårman, som även hade sin fru på besök där för några år sedan. Men Fru gårman har väl ingen sjungit om, så därför fick hon inte stå (gå) kvar i det flexibla svenska samhället. Annat är det med Herr gårman, denna sångtext som man tränades i sedan barnsben och praktiskt övat på i årtionde, borde vid det här laget sitta i vars man likväl som kvinnas ryggmärg. Men efter att i flera års tid upplevt samma fenomen vid de elektroniska övergångsställena. Så känns det som min medborgarplikt är idag att ifrågasätta om det är möjligt att en sådan sångtext verkliga betydelse kan glömmas bort, så att de praktiska färdigheterna helt enkelt går förlorad i en viss ålder p g a överförbrukning av tankar och idéer, så att hjärncellerna faller bort i förtid eller liknande. För hur ska man annars kunna förklara att Herr gårman numera har två hänvisningsljus som lyser ständigt grönt för vissa ögon. Det trots att mängden bilar som passerar inte direkt minskar i sitt omfång. Så går man ständigt över gatan även när motortrafiken har grönt ljus. Tyvärr faller vissa delar av denna teorin bort, eftersom även yngre förmågor tycks upplevas göra samma sak, utan att för den delen hänvisa dem till att ha den fruktansvärda sjukdomen förtidigt åldrande eller så. Utan den här händelserna påminner mer om ett slags VIRUS som har stor smittorisk och i vissa fall leder både till sjukhusvistelser och i vissa omständigheter behövs därför också en

10 präst. Något som både gäller den manliga, likväl som den kvinnliga sidan. Så för en endaste gång, kan vi verkligen prata om att vi är helt jämlika vi människor. Något som måste glädja, trots att de gick i konkurs redan 2003 kvinnorkan, dvs att vi alla har förmågan att gå över gatan. Så då kan vi tills vidare kalla detta ett virus om vi inte rent av kan kalla det för Stressinfluensa, samtidigt som vi måste ställa oss frågan hur vi ska beskydda oss. För vad händer om denna Stressinfluensa på ett eller annat sätt sprider sig till biltrafikanternas färdväg så även dessa trafikljus upplevs lysa grönt. Hur många präster behöver vi inte då??? Även om man nu med säkerhet vet att kyrkan har sitt största uppsving när så något tragiskt uppstår. Så kan vi inte begära att denna Stessinfluensa ska få fritt spelrum av den anledningen. Så därför borde vi varje dag fråga oss. Varför vi går och går, även om det är rött? Samtidigt som vi vuxna människor måste fråga varandra. Vad är det för antivirus som behövs? Lämna gärna ett medborgarförslag! Det här inlägget publicerades söndag 10 januari, 2010 Aja baja!! Med en rask promenad ut i solen, promenerade jag med rask takt ner mot Bittes i riktning mot Konsum, för att göra ett besök i denna butik. Det var stängt! Men som en tröst öppet alla andra dagar, om man nu inte räknar in Söndag. Ska försöka memorera det och återkomma. Därför fortsatte jag min promenad ut på Funäsdalsjön och samtidigt tog jag upp min kamera. Solen spegla sig mot Funäsdalsberget och halva sjön när den långsamt men säkert lät sig sjunka ner bakom de södra kullarna. Denna otroligt härliga natur man kan aldrig se sig mätt. Alla vyer och objekt har sin egna historia, och i våra ögon kan det bli en dröm, ett hopp, en visdom och så mycket mer där ingens idé är sämre än den andres. Som här om sistone ett foto av en vy, en undanskymd plats och ändå kunde man mycket klart se Amazonernas dalar i vinterskrud, med ett ursprung från en egen liten plats i västra Härjedalen. Fylld av positiva tankar fortsatte jag mot skylten i östra änden av sjön. För att få veta vad som fanns där.

11 Där kunde man snacka om klar och tydlig reklam, utan någon som helst tvivel. Tog fram kameran, tyckte mig se en vinkel. Rikta in mig och så några snabba klick. Jo, men visst blev inte också det ett fantastiskt läckert foto? För er som också undrar, är Hotellet den långa mörka byggnaden till höger om det orange hyreshuset uppe i backen. Där finns (i allafall fanns) Kockan Anna Hedval s matkunnighet, och den maten är något utöver det extra, tycker även jag. Själv har jag i gångna tider burit mat, skrattat, städat matsalen, diskat och samspråkat med gästerna, när det så hette Hotell MHF. Fortsatte min vandring mot sjökanten och Funäsdalen tog några foton här och var. Men vad är detta, utropade jag till mig själv. Har det varit så kallt så man har varit tvungen gjort sitt hmmm. ute på sjön. Nämen så här kan vi inte ha det Mina tankar gick med ens till en sann historia om gula vägen så kallas det visst, p g a våra fyrfotade vänner. Så skärpning nu. För vi vill väll alla ha kvar Funäsdalen vintervitt, så säg? Eller varför inte projektera i en hundtoalett i infrastrukturens tecken. Så vad säger du om det Gottfrid?

12 Foto: Aja Baja! Inte Baja på Funäsdalens vita snö. Det här inlägget publicerades måndag 11 januari, 2010 Samhällsliv vad är det? Thjohoo där ute!!! Om någon säger till dig så här: Hur är Samhällslivet i Funäsdalen? Vad tänker du på då? Men om en annan person frågar följande: Hur är Samhällslivet i Härjedalen? Blir det då samma sak som Samhällslivet i Funäsdalen. Vad ingår i Samhällslivet? Ingår Affären, Arbetsförmedlingen, företagen, skidbacken, puben eller vad? Finns det skillnader på Samhällslivet om man är ung gentemot en vuxen individ? Det är något jag funderar på nu. Hoppas att någon kan ge mig en vettig förklaring här i bloggen. Då skulle jag bli jätteglad. Det här inlägget publicerades onsdag 13 januari, kommentar to Samhällsliv vad är det?

13 1. B-M säger: fredag 15 januari, 2010 kl. 18:00 Vad finns det ingen som vet.. Typiskt!!! Men så är det tyst efter klockan också ni vet då när ICA stänger. LER. Uj! Vad det går!!! och då for vi till stan för att på Athena äta pizza och skratta Då orka vi ingen Ciabatta bara några öl utan något söl. Sedan hittade sonen en äventyrsbil, och det var väldigt långt ifrån en dekorerad sopbil..skrattar nej i denna det liksom bullra av en massa olika små ljud. Ledtråd: Strupsång! Glad och nöjd för denna gång, åkte vi därför hemåt till vårt kök, för där väntade denna goda läckerbit.

14 Grattis grabben igen, till dina 21. Du är en helhärlig grabb som jag din mamma har fått möjlighet att lära känna. Till er alla andra, ha en riktigt bra fortsatt trevlig helg. Så gott ni kan. Det var allt för denna gång. Här från min vinkel i min verklighet mitt i samhällslivet, så är det rätt så snärjigt just nu. Så vem vet, vad jag slänger ur mig härnäst. Det här inlägget publicerades lördag 23 januari, 2010 Vet ni vad LSS S är? Det vet tyvärr jag.. och nu är jag less på alla dessa tolkningar kors och tvärs.. Jag tänker: Hur svårt kan det bli och sedan suckar!! jag. Jo, hur svårt som helst, och hur länge som helst beroende på vilken handläggare och vilken kommun man riktar frågan. Det beror på ekonomin besvärar sig någon att säga. Jo, det har man ju hört till ledo men i så fall skulle alla kommuner i dagsläget gått i konkurs för längesedan. Men icke då, trots att det finns de som sparat i åratal åt de stackars utarmade kommunerna, som då i samma andetag kan hiva ut några hundra tusen i sponsorpengar utan att blinka och i nästa drag lika gärna spatsera runt med ett släp av utlänningar (får man skriva så ää jag chansar) med tindrande ögon medans de berättar hur värdefull och intressant plötsligen kommunen har blivit. Jo det är klart att dessa politikers ögon då börjar tindra som nyårsraketer. Medan ögona omsluts av en dimma som påminner mer om en totalt avsaknad av sunt förnuft. Omvandlas dessa gnistor till att glädjas av lyckan att nu äntligen har kommunen hittat guld och så sätts det ena efter det andra projektet igång, och ena styrelsen efter den andra tillsätts, och eftersom

15 allt detta är så enormt stort och bra, så behövs många styrelser och många infallsvinklar och, och det får samma effekt som kommunens chefshiarki Vad god dröj omkoppling sker till annat nummer...urk! Frågan är då. Var har alla inkomster typ 2010 tagit vägen som tidigare har funnits i dessa otroliga projekt, efter flera års projektering? Något som kanske inte ingår i projekteringen men däremot i min funderingar. Nu när vi tydligen har dragit hit fru (möjligtvis fröken) Lugn. För på nytt uppvisa från ovan kommunens tillgångar, som jag då så förvånat läste består endast av ett dataföretag, ett EU-biobränsleprojekt och turism i Vemdalstrakten. Oj!!! Då frågar jag mig om man ska skratta eller gråta, när man så på nytt tror på det omöjliga, ifrån det chefsstinna lilla stenhus i öst sydost. Bara för någon ny entusiast hittat ett nytt inkommet öra, att viska i. Men nu ska jag inte vara negativt, man måste ha rätta tron: Jo tack det har jag haft i över 50 år och vad hände då? Vision hmm och en ny arbetslösperiod väntar i fjärran Nej, tack!! Men vem bryr sig om mig i denna vidsträkta kommun och vad jag säger? Jag vet ett par stycken som önska mig dit peppan växer även om de sätter på sig en mask och bedyrar att inte är det så. onej då Så därför fortsätter tron att leva vidare även inom sådant som man i åratal har försökt förklarat om och om igen. Som då vikten med rätt utbildning och erfarenhet är det samma som rätt arbetsområde. För hur kan man tro på chefsnivå att människors behov kan fixas till med fel utbildning???? Även om brandmännen har skämt bort vården med sin smidighet, så kan inte detta dras som ett likhetstecken inom all vård, för då är man ute och cyklar så chef man är.. Speciellt nu när man bara för ett par år sedan såg det ena företaget efter det andra tappa greppet på grund av världsmarknaden Ni vet om någon inte vill ha stål i utlandet, så kan inte SSAB fortsätta anställa folk som om inget hade hänt och lagra dessa balkar på hög i Sverige. För även de kan ju rosta. För detta vet ju alla hmmm får man hoppas så glöm det där med Ådalen Det var en annan otrevlig historia långt innan arbetarna åkte omkring med Volvo V70 och ägde datorer som XP, inköpt som medlemsrabatt hmmm tja.. i alla fall datorn. Bilen är jag lite tveksam till möjligtvis elrabatt någonstans. Så köp elbil. Så vad ska man mer tro att man kan skylla på. Jo, man är underbemannad och överhopad av arbete. Detta argument är minst sagt skrämmande för vart någonstans möter man så många människor som ständigt omorganiserar sig dag ut och dag in så de inte ens förstår hur man för samtal via mail? Jo på kommunen, där sitter de allihop njaa många för man vill ju inte dra alla över en kant. De som rör sig närmast golvet hamnar i en slags ond cirkel av tvångsvård, så kan man väl kalla dagens omsorg. Vanvård till döds och då beror det inte på att folk trampar ner någon, utan det beror mer på att det ekar så förbaskat och med någon brukare här och var sittande i rörliga fordon (rullstolen) så går det undan i svängarna, men man måste väl få utrymme för att inreda fler kontor förstås. Ni vet en chef blir två chefer blir tre osv och hops!!. så blev alla chefer i en enda stor gemenskap, när någon irritterat banka på. För att denne inte hitta vägen p g a någon chef inte kunde komma överens om vem av cheferna som skulle skicka vägbeskrivningen. Därför tycker jag nog att Mr Bellman sätter färg på det som kallas politik, med sina ständiga påstående. Även om jag inte för den skulle är någon speciellt hängiven medlem, inte medlem

16 alls när jag tänker efter. Eftersom hans rop påminner mer om mer om historien med vargen som tog fårherderns får när han ropat allt för många gånger Men det beror nog mest på att jag har nog i helv med det jag själv gör, och någon gång måste man också sova även om de börjar bli en sällsynt upplevelse numera. Men man ska inte vara så pesimistisk, utan det är nog bättre då göra som Tomas Di Leva, Tro på dig fast jag byter genast ut den där vinklingen och finner på en egen vinnarversion. TRO PÅ MIG ska det absolut vara, och därför saknar jag en härligt uppfriskande debatt omkring LSS. Något jag föreslår den unga Härjedalskan som verkar ha modet att kasta sig in i alla ömse slags frågeställningar. Kunde bli en nog så intressant vinkling. För hon är ju helt klart en frisk vind, där hon kastar sig över frågeställningar som sexköplagen samtidigt som hon innan emotsatte sig nakenscanningen på flygplatserna. Vad nu hon har fått för inside information, om vad dessa säkerhetsvakter gör? För har de verkligen tid att smyga sig in i något rum och pilla naveln medan de med lystmätna blickar tittar in i en röntgenbild medan de hmm för statistik. Skulle inte tro det men det förstås, nu bor ju jag på landet och livet här bland fjälltopparna har ju varken någon flygplats eller något (tror jag) Glädjehus fast vad vet man? Så därför blir det nog allra lugnast så, att jag håller mig till LSS och istället låter denna unga modiga kvinnan ta sikte mot Rosenbad. För vem vet? Kanske hon hittar igen stadsministern och där kan diskutera ADHD. Bara hon nu inte tar fel och snackar med farbror. om matkultur. Därför kan jag bara konstatera att det bästa och även så lugnaste är nog att vara lycklig ägare till en XP. Det här inlägget publicerades måndag 25 januari, kommentarer to Vet ni vad LSS är? 1. Gun säger: söndag 31 januari, 2010 kl. 18:00 Hmm skrev en kommentar sen försvann allt bara..undrar om den kom fram? Var ungefär så här: Oj då! Det var mycket på en gång, men sen jag läst rubriken en gång till förstår jag vad du menar. Jag slogs för LSS redan på 80-talet och tydligen tvistar de lärde fortfarande. Och mitt i alltihop finns vardagens verklighet. Kan bara säga som mor och far sa när det var jobbigt: Stå på dej! Sen lade nån annan till: Så ingen annan står på dej 2. Gun säger: söndag 31 januari, 2010 kl. 18:00 Ps/ hette omsorgslagen på 80-talet blev viss LSS senare, kvittar fick slåss redan då/ds 3. B-M säger: tisdag 2 februari, 2010 kl. 18:00

17 Hej Gun! Det kom inte fram, men väl det andra två. Håller fullständigt med, spelar ingen roll vad det heter. Det gäller att slåss, men då inte bokstavligt. Mvh Tro på dig själv! Varför är det så kul med att göra hemsidor??? Egentligen är det bara en massa text, bilder. Hur kul är det?? Har ett svar: Jättekul!! När man har tid. Det är kreativt skapande och min konstnärsida tar sig fram i världen. Se bara i Härjedalen när ryktet tog sig ända in till min hemtelefon. Så skicka de istället en företagsmedarbetare till en kurs i Stockholmen för dyra pengar, och deras hemsida ser ännu förskräcklig tråkig ut. Man kan ju inte annat än LE. Själv gick jag för ett 10-tal år sedan på en presentationskväll för företagare i Funäsdalen, där man presenterade möjligheten att ha sin egna hemsida inkl uppkopplingsavgift tror jag det var. Efter dessa timmar var jag övertygad om att detta skulle jag nog klara själv. Tron på det omöjliga eller liknande (LER). Men inte på en Macintosh som jag då skötte bokföringen med, utan det blev att gå på en distanskurs i PC, och så ett projekt. Uppletande av någon frivillig och vips så var jag igång. Jättesvårt!! Men som ni säkert känner till så handlar det också om viljan att tro på sig själv, och för att göra en lång historia kort denna morgon så var det så dags igen för en större uppdatering denna gång. Den förra sidan hade växt eller rättare sagt jäst över. Blir svårjobbat då både för de som tittar och de (jag) som uppdaterar. Man vill ju inte gärna efterlysa sidorna skrattar skulle väl se ut det. Så därför blev det till att fixa med ett större renoveringsarbete igår. Arbetet är pågående, eftersom jag är inte ännu är direkt gäralös Så det är allt från mig denna helg. Ha det gott. Klicka på bilden. Mycket nöje!!

18 PS! När jag blir gäralös.. då får Gun mer att göra. DS! Det här inlägget publicerades söndag 31 januari, 2010

Man kan ju bara undra vad som härnäst ska hända Jag hoppas minsann det blir en positivt överraskande dag i morgon istället.

Man kan ju bara undra vad som härnäst ska hända Jag hoppas minsann det blir en positivt överraskande dag i morgon istället. En riktig otursdag. Först tappade jag (dyr) kameran i golvet och som Melker på Saltkråkan sa. Inte ett liv.. min kommentar Dubbelskit. Sedan drutta jag rakt över en säng och blev blå både här och där..

Läs mer

Känner du dig trygg med politikerna?

Känner du dig trygg med politikerna? Känner du dig trygg med politikerna? Om du gör det, så kan jag bara gratulera. Men för oss andra, så är det nu hög tid att börja fundera på vem vi vill stoppa ner i (LER) valurnan. Det kan ju inte få plats

Läs mer

Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009

Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009 Snö, snö och snö med härlig utsikt därtill Här är det lugnt som i en lågsäsong Märkligt nog.. Tyckte mig höras talas om en värre turistbom, med igenkorkade vägar osv.. Det är klart att de som kör en större

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Miljardsatsning eller påskskämt?

Miljardsatsning eller påskskämt? Miljardsatsning eller påskskämt? Jag trodde först det var ett aprilskämt, och tänkte lägga in en kommentar såg då att signatur Moa redan lagt in en intressant frågeställning om hur många årsanställda turistområdena

Läs mer

Rollerna De spel du spelar döljer ditt verkliga jag på ett skickligt sätt.

Rollerna De spel du spelar döljer ditt verkliga jag på ett skickligt sätt. Livet går vidare och vi upptäcker ständigt nya utmaningar. Tillhör du de som studerat BPG (var din egen guide, på engelska Be a Personal Guide ), har du nu fortsättningskursen framför dig. Har du inte

Läs mer

Bortom standardavvikelsen

Bortom standardavvikelsen Bortom standardavvikelsen Elisabeth Nilsson Boksidan Förord Alla personer och de flesta händelser i denna berättelse är helt uppdiktade. Tyvärr gäller emellertid inte detsamma för de hemska händelser som

Läs mer

Ungas integritet på nätet

Ungas integritet på nätet Ungas integritet på nätet En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna En publikation i serien.se:s Internetguider av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund Ungas integritet på nätet.se:s Internetguide,

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v.

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Sid 1 Förord Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Jag har valt att lägga tonvikten på det som sker i vardagen eftersom

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Del 11 Slutet av 80-talet in i början av 90-talet av Bo Simonsson

Del 11 Slutet av 80-talet in i början av 90-talet av Bo Simonsson Del 11 Slutet av 80-talet in i början av 90-talet av Bo Simonsson Min kompis Tomas kom ned till Göteborg ibland och det hände att jag besökte honom i Stockholm. Visserligen hade kronofogden tagit 120 000

Läs mer

Ungas integritet på nätet

Ungas integritet på nätet Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund Ungas integritet på nätet En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna Ungas integritet på nätet.se:s Internetguide, nr 5 Version 2.0 2008 Johnny Lindqvist

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27)

få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) få en ängel på fall av K.J. Andersson 2012-02-11 1(27) 5 april - söndag Jaha, så hur börjar man. Hej? Äh, det känns ju bara dumt. Det stod i artikeln att man skulle förhålla sig till dagboken som om det

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

En Julsaga. Charles Dickens. Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu

En Julsaga. Charles Dickens. Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu En Julsaga av Charles Dickens Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu Kontakt: 070-2489697 master@caminarycoma.se UPPHOVSRÄTT Upphovsrätten för denna text tillhör Torbjörn Perttu. Med texten menas

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer