Stenungsunds kommun har tecknat ett nytt avtal med Stenungsbaden, där NHR, Reumatikerföreningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stenungsunds kommun har tecknat ett nytt avtal med Stenungsbaden, där NHR, Reumatikerföreningen"

Transkript

1 Augusti 2012 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 3, Nummer 3 I det här numret: MEDLEMSMÖTE Lördag 1 september kl Viktig information om Stenungsbadens Spa! NHR Kaprifols 30- årsjubileum NHR Kaprifol finns nu på Facebook OBSERVERA! Platser kvar till Rekreationshelg på Sommarsol! Seggsadle en Segway med sits En lyckad familjedag på Buagården Välbesökt Handikappdag på Tjörn Medlemmar berättar Dag Ekliden Din kost och MS äta för att må bra STROKE-sidorna information från Göran Lindblad Kommunala Råden för funktionshinderfrågor Information från NHR Västra Götaland (länsförbundet) Styrelsen 2012 Kalendarium 2012 Café MS MEDLEMSMÖTE lördagen den 1 september Välkommen till NHR Kaprifols höstmöte lördagen den 1 september kl på Tallåsens äldreboende (Bankettsalen) i Stenungsund! Program: Vi har bjudit in Marika Vaihinger, en 23-årig CP-skadad kvinna från Trollhättan. Under rubriken Legitimerad CP berättar hon om sitt liv och att sitta i rullstol inte hindrar henne från att vara en aktiv person. Hon har föreläst sedan hon var 14 år gammal. Dag Ekliden kommer att demonstrera en Segsaddle (Segway med sits). Läs mer på sidan 3! Information om kommande aktiviteter i föreningen samt förslag till verksamhetsplan för 2013 och vad vi skall ansöka om fondmedel för. Vi bjuder på kaffe med dopp! Till detta möte välkomnar vi också medlemmar från NHR Uddevalla och NHR Måsen/Lysekil. Var god anmäl ditt deltagande till Majsan, tel eller till Gerd, tel senast den 28 augusti NHR Kaprifol Livslust, delaktighet och framtidstro för alla!

2 Sida 2 Viktig information om Stenungsbadens Spa Stenungsbadens Spa Stenungsunds kommun har tecknat ett nytt avtal med Stenungsbaden, där NHR, Reumatikerföreningen och Psoriasisföreningen har tillgång till Spaanläggningen med vissa begränsningar. Avtalet gäller enbart de medlemmar, som är bosatta i Stenungsunds kommun. Medlemskort och legitimation skall visas. Anläggningen är öppen för oss måndagar och tisdagar kl i mån av plats. Man får räkna med att det kan vara trångt om plats och att man eventuellt får vända hem igen. Fondmedel att tillgå NHR Kaprifol har beviljats fondmedel för bad i varmvattenbassäng från NHRfonden. Du, som använder dig av Stenungsbadens Spa, har därför möjlighet att få viss kompensation för dina kostnader. Spara kvittona och skicka in dem till Majsan Lithander, Gössby 331, SPEKERÖD. Tel Handduk ingår i entréavgiften Sjukgymnast finns mellan kl NHR Kaprifols 30-årsjubileum Majsan lyckades få 31 biljetter till 30-årsfesten med Galenskaparna och After Shave på Lorensbergsteatern och dessa blev väldigt snabb uppbokade! Vi har dessutom en liten reservlista, om någon eventuell skulle lämna återbud. 30-årsjubileum Den 15 november blir vi alltså 31 personer, som reser till Göteborg för att fira att också NHR Kaprifol fyller 30 år i år. Där kommer vi att äta en bit mat på teaterrestaurangen och sedan titta på Galenskaparnas jubileumsföreställning och ha trevligt tillsammans! Sedan en tid tillbaka, finns NHR Kaprifol, som en grupp på Facebook! Där kan du ta del av aktuell information, vårt nyhetsblad KAPRIFOLEN och se foton från aktiviteter vi gjort tillsammans. Du hittar protokoll från möten och organisationer vi är med i samt olika dokument och kallelser. NHR Kaprifols finns nu på Facebook! Gruppen skall också tjäna som ett forum för diskussion och utbyte av erfarenheter, tankar och åsikter. Du hittar gruppen genom att logga in på Facebook och sedan söka på NHR Kaprifol. Där begär du att bli medlem i gruppen. Idag har gruppen 10 medlemmar, men målet är att alla NHR Kaprifols medlemmar, som har tillgång till Internet, skall vara med! Välkommen att delta vårt nya sociala forum på Facebook!

3 Sida 3 OBSERVERA! Tre platser kvar till Sommarsol september! Följ med NHR Kaprifol till Sommarsol i Vejbystrand under veckoslutet september 2012! Text: Jan Magnusson. Foton: Sommarsols och Ellös Buss hemsidor Du har fortfarande en möjlighet att anmäla dig till rekreationshelgen! Vi har tre platser kvar innan resan till Sommarsol i Vejbystrand, helgen september 2012, är fulltecknad. Transport till Sommarsol blir med gemensam handikappanpassad buss från Stenungs Torg. Ankomst på fredag eftermiddag den 21/9 och avresa på söndag eftermiddag den 23/9. Vistelsen omfattar två övernattningar och helpension. Ankomstdagen serveras middag och avresedagen lunch. Vi har tillgång till badavdelningen och relaxrummet Musslan. Medlemmar i NHR Kaprifol betalar 900 kr för denna rekreationshelg. För övriga är priset 2 000kr. I det starkt subventionerade priset ingår busstransport, helpension enligt ovan, tillgång till bassäng och bubbelpool. Övriga behandlingar och SPA betalar deltagare var för sig. (Du, som har assistent med dig, kan ansöka hos Sommarsol om assistentpris.) Hör av dig till Jan Magnusson, tel eller Göran Lindblad, tel senast den 15 augusti 2012! STÅ ELLER SITTA? SEGSADDLE en Segway med sits Med SEGSADDLE kan du göra båda. Segsaddle tar liten plats och är inte i vägen om du väljer att stå. Text och foto: Dag Ekliden Sitsen är designad för att klara många timmars sittande. Den är enkel att ta bort, när den inte behövs. Höjden är justerbar mellan cm och regleras med hjälp av ett snabblås. Den klarar brukarvikter mellan 45 till 115 kg, beroende på vilken fjäder man använder. Passar både på i2 och x2.

4 Sida 4 Lyckad familjedag på Buagården En solig lördag i maj, var vi ett 20-tal medlemmar som drog iväg till Buagården på Bokenäset för att ha en trevlig familjedag tillsammans. På Buagården blev vi mottagna av Göran Lindblad, som hade gjort ett välfyllt program för dagen. Vi började med att få en demonstration av handikappanpassning av bilar. Sedan blev det femkamp, med lagom svåra grenar. Under tiden hade Göran tänt grillarna och det blev dags att grilla laxen. Janet och Fia hjälpte Göran i köket att fixa maten. I matsalen åt vi en god lunch, pratade och umgicks på bästa sätt. Dagen avslutades med frågesport, som vi genomförde i solskenet ute på verandan. Efter en lång dag, återvände vi mycket nöjda tillbaka till Stenungsund igen. Ett stort tack till Göran, som ordnade en kanondag för oss samt till alla övriga som bidrog till att dagen blev så lyckad! Här följer ett litet bildreportage från familjedagen på Buagården. Text och foto: Jan Magnusson.

5 Sida 5 Välbesökt Handikappdag på Tjörn NHR Kaprifol var medarrangör vid Tjörns handikappdag i slutet av april. Dag Ekliden, Göran Lindblad och Jan Magnusson representerade föreningen denna dag. Dagen blev välbesökt och var som helhet ett lyckat och väl genomfört evenemang. De medverkande föreningarna gjorde bra presentationer av sina verksamheter och det fanns informationsmaterial i stor mängd. Flera föreningar visade också upp nyttiga och bra hjälpmedel. Tjörns räddningschef var på plats och han önskade få en dialog med föreningarna kring bättre tillgänglighet i kommunen. Dagens höjdpunkt var Lars-Göran Wadén, som höll ett mycket tankeväckande föredrag, som gav flera nya aspekter på vad Rubriken för föredraget var Livet rullar vidare och Lars-Göran beskrev på ett mycket målande och ibland provocerande sätt hur samhällets syn på den som sitter i rullstol kan vara. Orust Tjörn-tidningen var på plats och gjorde ett reportage med många bilder. Du kan hitta reportaget på tidningens hemsida tjörn/nyhetsarkivet/ Lars-Göran Wadén Göran Lindblad förbereder NHR Kaprifols monter. Dag Ekliden informerar en besökare om NHR Kaprifol. Intresserade åhörare lyssnar till Lars-Göran Wadéns föredrag. En välbesökt Tjörnsal med såväl politiker som allmänhet. NHR Kaprifol deltar i Tillsammans på Orust - en ung och föreningsmässa, lördag 18 och söndag 19 augusti på Tofta Gård, Stocken, Orust. Start kl. 11 på lördag och kl. 9 på söndag Text och foto: Jan Magnusson VÄLKOMMEN! NHR Kaprifol Livslust, delaktighet och framtidstro för alla!

6 Sida 6 Denna gång är det vår kassör, Dag Ekliden, som berättar om sitt liv med MS. Dag bor i Tyfta på Orust och är ägare till en häftig Citroën samt en Segway. Medlemmar berättar... Hej jag heter Dag Ekliden och skall berätta om hur mitt liv har varit de 27 år, som jag har haft MS. Det var i april 1985 som jag stod och målade taket på vår nya affärsdel på företaget, som det började surra under fötterna och kändes väldigt konstigt. När jag nästa dag skulle ta på mig mina skor, så kunde jag inte klara av att ta på dem. Det kändes som jag hade för små skor, så jag fick låna min fars som var två eller tre nummer större. Jag åkte Taxi till läkarstationen men de förstod inte vad det var, utan det blev vidare till Uddevalla sjukhus, där jag kom in på akuten och blev undersökt. De hittade inget fel på proverna, utan jag blev skickad till Neurologen, där de tog ett ryggmärgsprov. Det vill jag inte uppleva igen, läkaren som inte förut hade tagit något ryggmärgsprov! Han försökte tre gånger utan att lyckas. Då sa skörterskorna att han inte fick fortsätta, utan det kom en äldre läkare istället. Det visade att det var för lite av de röda eller vita blodkropparna. Jag kommer inte ihåg vilket. Under den första veckan på lasarettet tappade jag känseln från fötterna och upp till midjan på vänster sida och till höften på höger. Det fanns en del känsel kvar, men det kändes som jag hade en tum kvar, när jag tog på benen. När jag kom hem fick jag ta sprutor i låren de första 14 dagarna, sen gick det sakta tillbaka och känseln kom tillbaka men surret under fötterna har jag kvar. De problem, som kom senare, var synrubbningar Det har jag haft tre gånger, det sista Vid ett av de tillfällena, var goda vänner från Tjeckoslovakien här på vår semester 1987 och vi var ute och åkte med vår campingbuss. OBS det var bara på Orust! Jag upptäckte då, att när det kom bilar i möte, så var de två. När jag blundade på ett öga, så var det bara en. Det gick i alla fall bra, men jag vågade inte säga något till min fru, för då hade vi inte fått köra vidare. Nästa gång som jag märkte en förändring var i december Då var vi på Madeira, på min 50- årsdag. Vi bodde på andra våningen i hotellet, så det blev att vi tog trapporna, och då ville inte vänster ben hänga med utan jag snubblade varje gång. Det tyckte mina två pojkar var rätt kul! Sedan har det sakta blivit sämre med benen, men jag har arbetat till januari Därefter var det sjukskrivning och nu sjukersättning. Från februari 2012 har jag fått förtroendet att vara kassör i vår förening. Jag har även fått vara på Treklöverhemmet för rehab fyra veckor i september 2010 och nu tre veckor i maj Det är något som jag uppskattar väldigt mycket. Så ni som har ett behov att få rehab, tveka inte, för du kommer att också att uppskatta det väldigt mycket. Tack för mig! Foto: Treklöverhemmets hemsida

7 Denna artikel är hämtad från MS-portalen och har sammanställts av Majsan och Janet. KAPRIFOLEN Sida 7 Din kost och MS äta för att må bra! Det har forskats mycket för att försöka upptäcka kopplingen mellan kost och MS. Forskning har dock visat några positiva effekter av två grupper näringsämnen. Essentiella fettsyror Essentiella fettsyror är det fett som kroppen behöver för att må bra, men inte kan producera själv och därför måste få genom kosten. De är omättade fetter, vilket innebär att inte alla kemiska bindningar har fyllts upp. De utgör en viktig del av sammansättningen av hjärnvävnaden och Linolsyra är den vanligaste av dessa essentiella fettsyror och finns i stora mängder i jättenattljus- och gurkörtsolja. Den kallas omega 6-fettsyra, där 6 står för den plats i molekylen där den omättade bindningen finns. En annan typ av essentiell fettsyra är omega 3-serien, som finns i fisk- och linfröolja. Det finns bevis på att dessa essentiella fettsyror kan förbättra immunförsvaret vid autoimmuna sjukdomar som MS. Antioxidanter De kemiska processer som frigör energin som vi använder för att leva är beroende av syret vi andas in. En biverkning är att dessa processer skapar stora mängder väldigt reaktiva syreföreningar som kallas för fria radikaler. Vår kost innehåller vanligtvis vitaminer och mineraler, så kallade antioxidanter, som eliminerar dessa fria radikaler: Vitamin E fettlöslig, finns i margarin, smör och färsk frukt Vitamin C vattenlöslig, finns i färsk frukt och grönsaker Vitamin A (som betakarotin) fettlöslig, finns i lever, färsk frukt och grönsaker. Selen essentiell mineral finns i spannmålsprodukter, fisk, ägg, ost och kött. D-vitamin 1 tablett/dag den mörka årstiden (enligt kostdoktorn.se) Restriktiv kosthållning Många olika dieter som inte innehåller viss typ av mat, såsom gluten, sägs hjälpa personer med MS, men det finns inga vetenskapliga belägg för att någon av dessa dieter har en positiv inverkan. Många personer med MS lider faktiskt av brist på näringsämnen och en restriktiv kost kan vara skadlig. Kosthållning vid relapsing-remitting MS Målet är att öka nivåerna av essentiella fettsyror, antioxidanter, folsyror och vitamin B12 och samtidigt bibehålla en bra tarmfunktion. Använd fleromättade margariner och oljor (t.ex. solros). Ät fet fisk regelbundet, gärna 2-3 gånger i veckan. Ät kyckling och magra köttsorter Ät fem portioner frukt och grönsaker dagligen, inklusive en portion mörkgröna bladgrönsaker Undvik korv, bacon, hamburgare och andra halvfabrikat som innehåller mycket mättat fett Undvik bakverk, choklad och grädde som innehåller mycket fett och socker. Lättstek i olja eller grilla, ugnsstek eller koka maten istället för att steka den. Välj fullkornsbröd och flingor. Ökad vikt kan vara ett problem för vissa personer på grund av lägre aktivitet som ett resultat av minskad rörlighet, trötthet och, kanske, depression. Att vara kraftigt överviktig kan orsaka problem med rörligheten och öka risken för andra sjukdomar såsom diabetes och hjärtsjukdomar. Många personer med sekundär progressiv MS går istället ned i vikt och blir undernärda. Detta kan i sig skapa muskelförtvining, kramper, trötthet, reducerad mental funktion, försämrat immunförsvar mot infektioner samt blodbrist. Det finns flera orsaker till viktförlust och näringsbrist: Minskad rörlighet, dålig syn och trötthet gör det svårare att handla och laga mat. Problem med matintag - Fysiska problem vid matintag kan förekomma, t.ex. skakningar. - Tidig trötthet vid matintag, så att endast små måltider intas Dålig aptit; personen kan påstå sig äta mer än han faktiskt gör. Detta kan bero på otillräckligt vätskeintag. - Mentala svårigheter personen kanske förnekar viktnedgång som ett problem. Källa: MS-portalen Professionell hjälp kan behövas med en del av eller samtliga dessa problem. En dietist, sjukgymnast och arbetsterapeut kan alla vara till stor hjälp.

8 Sida 8 Göran Lindblad är föreningens kontaktperson för frågor som rör Stroke. Han delar här med sig av aktuell information kring detta. VARJE MINUT ÄR DYRBAR VID STROKE! Dr Jesper Petersson, klinikchef vid Neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus informerar om stroke. Varför får vi stroke? För att en propp bildats i blodet och täpper till ett kärl i hjärnan eller för att ett blodkärl i hjärnan brister och det bildas en blödning. Propp är vanligast, ca 80% av all stroke beror på det Vilka är symtomen? Plötslig känselnedsättning, ensidig förlamning av arm och ben, talsvårigheter och synförlust är vanliga symtom. Stroke kommer oftast blixtsnabbt och ofta utan några förvarningar, men en varningssignal är det vi kallar TIA. TIA ger samma symtom som stroke, men varar bara minuter. Kontakta läkare om detta händer. Vid TIA är risken att få en stroke, redan samma dag, mycket stor. Vanligaste riskfaktorerna? Hjärt-kärlsjukdom, framför allt förmaksflimmer, högt blodtryck och rökning. Vem får stroke? I Sverige får ca personer stroke varje år. I första hand äldre människor, men även yngre drabbas. Det är ingen större skillnad mellan kvinnor och män. Hur viktigt är det att snabbt få behandling? Vid hjärnskador är varje minut dyrbar, så ju fortare du kommer till sjukhuset, desto bättre. Den som får vård inom fyra timmar kan få propplösande behandling, som löser proppen. Blödning är svårare att behandla, i vissa fall kan man operera och mindre blödningar kan självläka. Vilka är de vanligaste skadorna efter stroke? Språkstörning, förlamning och en hjärntrötthet som långsamt kan bli bättre. Hur ser återhämtningen ut? Man kan alltid bli bättre, även efter lång tid. Så rehabiliteringen är en viktig del av återhämtningen. Vad kan jag göra för att förebygga stroke? Sluta röka, det dubblerar risken att drabbas1 Lägg om kosten och motionera så att du undviker övervikt. Motionera 30 minuter om dagen, gärna i rask takt. Uppsök läkare vid oregelbundna hjärtslag, det kan vara symtom på förmaksflimmer, vilket ökar risken för stroke. Kontrollera ditt blodtryck. NYHET! KYLA KAN HJÄLPA HJÄRNAN. Kan kyla minska risken för stroke efter en stroke? Den frågan hoppas forskare i Sverige och Europa få svar på i en av de hittills störste studierna om stroke, som startar i höst. Att nedkylning kan bli en framtida lovande behandling visar den förstudie med 30 strokepatienter som forskare vid Skånes universitetssjukhus. När vi kyler patienten pumpas kallt blod upp till hjärnan. Tanken är att nedkylningen gör ärret i hjärnan, som uppstår vid en stroke, så litet som möjligt, på samma sätt som vi t. Ex. kyler handen vid en brännskada., för att minska skadorna på handen. Nedkylningen sker i två steg, först får patienten dropp med kall saltlösning. Därefter klistras kylplattor med kallt vatten, som är kopplade till ett kylaggregat, på kroppen. På så sätt sänker vi kroppstemperaturen från de normala 37,5 till 34 grader. Under nedkylningen, som varar i 24 timmar, får patienten smärtlindrande medicin, för att lindra upplevelsen. I vår studie beskrevs nedkylningen som att ligga i ljummet vatten i badkaret. Det var alltså inte obehagligt. Projektet ska pågå i fyra år. fungerar det som forskarna tror, kan vi kanske se fram emot en ny skonsam och effektiv behandling mot stroke. Kyla lugnar ner kroppen så att den får mer tid att återhämta sig. Vi har sett att vid t. Ex. olyckor i iskallt vatten skyddas hjärnan så att man kan bli helt återställd. Text: Göran Lindblad

9 Sida 9 Lite information från STROKE-förbundet Göran Lindblad är föreningens kontaktperson för frågor som rör STROKE. Han delar här med sig av aktuell information kring detta. STROKE-Riksförbundet fokuserar på rehabiliteringen En individuellt utformad rehabilitering samt återkommande rehabilitering efter stroke är en grundläggande förutsättning för att minska beroende och för att skapa möjligheter till en god livskvalitet. Så är inte alltid fallet har det visat sig i vår medlemsundersökning, i socialstyrelsens utvärdering av strokevården samt i de uppföljningar som Riks-Stroke gör. Därför har förbundsstyrelsen beslutat att fokusera på rehabiliteringsfrågan under Rehabilitering och livsstil var således tema för årets internationella Strokedagen den 8 maj, då alla föreningar hade olika aktiviteter över hela landet. Kjell Holm Verksamhetschef STROKE-Riksförbundet Rehabilitering är viktig Rehabilitering kommer från latinets betydelse (re: åter/igen och habilitas: förmåga/ tjänlighet). Syftet med rehabiliteringen är att hitta ett optimalt sätt för en person att återvända till vardagen och återfå en rimlig hälsa efter den händelse som ledde till funktionsnedsättningen. Detta innebär att något gick förlorat och målet är att återfå förmågan igen. Att ha en funktionsnedsättning innebär begränsningar i att göra uppgifter och/ eller deltagande i vissa aktiviteter. På en strokeenhet ska det finnas tydliga definierade rehabiliteringsmål och arbetet sker i multiprofessionella team som en självklar del i vården. Varje individ måste bedömas utifrån sina behov. Ifrån världshälsoorganisationen WHO beskriver man hälsotillstånd, sjukdom eller skada som en del i ett dynamiskt system med olika dimensioner. I modellen blir det klart att alla påverkas av kontextuella faktorer, det vill säga omgivningsfaktorer och personliga faktorer. Vad man har för behov av rehabilitering hänger samman med de problem inom de olika områdena som har uppstått i samband med strokeinsjuknandet. Här följer några områden som diskuterats: Olika områden av hjärnan styr olika delar av kroppens förmåga. Vanliga symtom efter ett strokeinsjuknande. Det finns en tidsaxel för förbättring efter strokinsjuknandet. Kunskap om hur rehabilitering kan bedrivas och utvecklas Ansvar för rehabilitering är uppdelat på många aktörer. Handikapporganisationernas samarbetsorganisation, Handikappförbunden gjorde en alternativ rapport. Rapporten kan laddas ner som pdf: Välj menyn Material och klicka sedan på länken Svenska funktionshindersrörelsens Alternativrapport Kontaktinformation: Katharina Stibrant Sunnerhagen Professor/överläkare i Rehabiliteringsmedicin Göteborgs universitet/sahlgrenska universitetssjukhuset. Tyvärr har jag ingen annan kontaktadress, men skriv gärna ett personligt brev så är chansen mycket stor att du får ett svar. Text: Göran Lindblad

10 Sida 10 Göran Lindblad är föreningens kontaktperson för frågor som rör STROKE. Han delar här med sig av aktuell information kring detta. Flertalet kommuner brister i rehabilitering När man mäter hur många som upplever sig som oberoende efter stroke, som klarar sig utan stöd och hjälp, som kan återgå i någon formgav arbete så kan det vara ett bra mått på hur bra rehabiliteringen fungerar. Det är ett fåtal kommuner som anger att de har ett vårdprogram för strokerehabilitering och det är knappt hälften av kommunerna som har rutiner för att utse en person som ska ansvara för rehabiliteringen, det visar Socialstyrelsens nationella utvärdering av strokevården. Under april 2011 fick samtliga kommuner och storstädernas stadsdelar, totalt 321 stycken, möjligheten att svara på en enkät från Socialstyrelsen om deras verksamhet kring rehabilitering efter stroke. I enkäten ingick även frågor om kommunernas ansvarför hemsjukvård och rehabilitering i ordinärt boende. Det blev en svarsfrekvens på 66 %. Således valde en tredjedel att inte besvara enkäten. Rehabilitering i form av ADL-träning i hemmet efter utskrivning (ADL= Aktiviteter i det dagliga livet, som att kunna klä på sig, sköta sin hygien, laga mat med mera) ökar förmågan att klara dagliga aktiviteter vid en uppföljning efter tre och tolv månader, visar vetenskapliga studier. Det är 84 % av kommunerna och stadsdelarna, som bedömer att det är deras ansvar att erbjuda ADL-träning i hemmet efter utskrivning, 80 % säger att de erbjuder detta. Däremot är det 16 % som inte ser det som kommunens ansvar. ADL-oberoende ett bra mått När man tittar på andelen som var ADL-oberoende tolv månader efter stroke så finns det avsevärda skillnader i kommunerna, i Staffanstorp som är i topp svarade 94 % att de är ADL-oberoende medan bara 66 % i Herrljunga. Tittar man på samma fråga, men på länsnivå är siffrorna mindre markanta, men det finns fortfarande tydliga skillnader. Dessa variationer indikerar att rehabiliteringen kan förbättras på många håll. Som Stroke-riksförbundet tidigare har påtalat så finns det tydliga föreskrifter från Socialstyrelsen om att kommuner ock landsting skall samverka (SOSFS 2005:27). Samordning mellan kommuner och strokeenheter visar också ha betydelse i denna utvärdering. I de kommuner (44 %) där både kommunen och strokeenheten uppgav att det fanns en plan och rutin för samverkan finns det positivare resultat än i de kommuner där samordning saknas. Det gäller bland annat: Allmänt hälsotillstånd tolv månader efter stroke. Tillgodosett behov av stöd och hjälp tre månader efter stroke. Nöjdhet med rehabilitering tre månader efterstroke. Tillgodosett behov av rehabilitering tolv månader efter stroke. Följande rubriker finns i rapporten: Brist på samordnare; Få logopeder, kuratorer och psykologer; Strokespecifik kunskap saknas; Var tredje kommun har inte besvarat enkäten; Förbättringspotentialen ökar tack vare utvärderingen; Ytterst en politisk fråga Text: Göran Lindblad Vill du som enskild medlem ha tips på hur man kan använda sig av den nationella utvärderingen i samtal med Kommunen/landstinget kan du kontakta; Daniela Bjarne, sakkunnig. Telefon E-post daniela@strokeförbundet.se Hela rapporten och dess bilagor kan beställas från Socialstyrelsen, telefon Man kan även ladda ner rapporten från deras hemsida sök sedan på Nationell utvärdering 2011 strokevård delrapport kommunernas insatser.

11 Sida 11 Kommunala råden för funktionshinderfrågor Från senaste mötet i Stenungsunds KRF, kan vi rapportera följande: Nytt avtal med Stenungsbadens Spa betr. bad i varmvattenbassäng (se sid. 2) Nästa år arrangeras en dag för funktionshindrade. Kommunen vill ha förslag till innehåll från handikappföreningarna. Camilla Blomqvist är kommunens kontaktperson för alla frågor kring funktionshinder. Man skall göra en skrivelse till KRF betr. hinder på Stenungs Torg. Majsan och Gerd tar emot tips om sådana. KRF Tjörn hade sitt senaste möte 31 maj och här är några av de frågor som behandlades: Eventuellt finns det en lösning för att behålla varmvattenbassängen vid Tjörns vårdcentral Behov av bostadsanpassning diskuterade och hiss i alla nybyggen vore klokt Utvärdering av Handikappdagen gjordes Befrielse från trängselskatt för den som har parkeringstillstånd för rörelsehindrade Uppdatering av informationsfolder om KRF och föreningarna som ingår Orust HSO och KHR hade en informationsträff den 28 maj, där även verksamhetschefer och arbetsterapeut deltog. Dagordningen upptog dessa punkter: Gemensam information om Primärvården Carema Organisationsförändring av rehabenheten i Orust kommun Förväntningar på ny mötesordning av KHR Tillgänglighet i kommunen Begreppet handikapp och byte av begrepp Dag Ekliden och Göran Lindblad är NHR Kaprifols representanter här. Information från NHR Västra Götaland Text: Jan Magnusson. NHR Västra Götalands kansli Kansliet är öppet måndag-fredag kl Kanslist är Pamela Stolt Adress: Edsvägen 3B VÄNERSBORG Telefon: E-post: vagotaland@nhr.se Nysjukekurs oktober på Vara folkhögskola NHR Västra Götaland anordnar en nysjukekurs den oktober i Vara. Mer information om kursen och anmälningsblanketter får du hos Pamela på kansliet eller hos någon i NHR Kaprifols styrelse. Sista anmälningsdag är 10 augusti 2012! Regional konferens för Länsförbunden Riksförbundet NHR höll den juni en regional konferens för sina länsförbund. Den var förlagd till Valjeviken i Sölvesborg. NHR Västra Götalands representanter där var Roland Stegeröd (NHR Vänersborg) och Jan Magnusson (NHR Kaprifol). Konferensen inleddes med Stiftarmöte för Stiftelsen Valjeviken. NHR:s länsförbund är huvudmän i stiftelsen. Sedan fortsatte konferensen med arbete kring länsförbunden igår, idag och imorgon. Andra frågor som togs upp var reseregionerna och sponsringspolicy. Avslutningsvis presenterades förbundets måldokument Vägval 2016 och NHR:s vision Livslust, delaktighet och framtidstro för alla

12 Sida 12 Nyhetsblad för NHR- Kaprifol c/o Jan Magnusson Gånggriftsvägen KÅLLEKÄRR Telefon: E-post: kaprifol@nhr.se NHR Kaprifols styrelse 2011: Jan Magnusson (ordförande) Göran Lindblad (sekreterare) mobil Dag Ekliden (kassör) Marie-Anne Lithander (v. ordf.) Janet Rutgersson (ledamot) Gerd Andersson (suppleant) Gun Andreasen (suppleant) mobil Valberedning: Kay Lithander (sammankallande) Janet Rutgersson Kommande aktiviteter 2012 Augusti Tillsammans på Orust, en ung och föreningsmässa på Tofta gård September 1/9 Medlemsmöte 14/9-16/9 Akvarellhelg 21/9-23/9 Rekreationshelg på Sommarsol Oktober Endagsresa med arrangör 19/10-21/10 Nysjukekurs November 15/11 NHR Kaprifols 30- årsjubileum 17/11 Julmarknad Spekeröds bygdegård Jul på Liseberg December Julbord Styrelsemöten augusti 17 oktober 12 december 23 januari 2013 Nästa utskick till medlemmarna beräknas komma i mitten av november 2012 Cafe-MS Torsdag 5 januari 2012 Torsdag 3 februari 2012 Torsdag 1 mars 2012 Torsdag 5 april 2012 Torsdag 3 maj 2012 Torsdag 7 juni 2012 Torsdag 6 september 2012 Torsdag 4 oktober 2012 Torsdag 1 november 2012 Torsdag 6 december 2012 Vi välkomnar alla med någon neurologisk sjukdom. Man behöver inte tillhöra någon förening. Ta gärna med er en vän. Vi fikar och pratar om allting. Detta gör vi första torsdagen i månaden kl på Rokulten, Fregatten Vi ses Om ni har några frågor kontakta mig, Janet, telefon:

KAPRIFOLEN. Missa inte föreningens förmånligaste erbjudande! April 2012 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Det firar vi med teaterbesök och middag

KAPRIFOLEN. Missa inte föreningens förmånligaste erbjudande! April 2012 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Det firar vi med teaterbesök och middag April 2012 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 3, Nummer 2 I det här numret: NHR Kaprifol fyller 30 år! Jubileum med teater och middag Årsmötet 2012 Nya styrelsen Verksamhetsplan 2012 1 2 Missa inte föreningens

Läs mer

KAPRIFOLEN. Du anmäler dig till Majsan, tel. 0303-77 81 90 eller Gerd, tel. 0303-77 70 60 senast lördagen den 3 september 2011.

KAPRIFOLEN. Du anmäler dig till Majsan, tel. 0303-77 81 90 eller Gerd, tel. 0303-77 70 60 senast lördagen den 3 september 2011. September 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 2, Nummer 4 Följ med på en heldagsutflykt till 17 september! I det här numret: Följ med på en heldagsutflykt till Nordens Ark 17/9 1 Höstens teaterresa

Läs mer

KAPRIFOLEN. Medlemsnytta för vem och hur?

KAPRIFOLEN. Medlemsnytta för vem och hur? November 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 2, Nummer 5 I det här numret: Medlemsnytta för vem och hur? Litet smått och gott... Utflykten till Nordens Ark Bad på Stenungsbaden spa Jul på Liseberg

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

KAPRIFOLEN. April 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Årsmötet 19 mars 2011 på Billströmska Folkhögskolan. Höjd medlemsavgift för 2012. Hej Kaprifolare!

KAPRIFOLEN. April 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Årsmötet 19 mars 2011 på Billströmska Folkhögskolan. Höjd medlemsavgift för 2012. Hej Kaprifolare! April 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 2, Nummer 2 Årsmötet 19 mars 2011 på Billströmska Folkhögskolan I det här numret: Årsmötet 19 mars 2011 Höjd medlemsavgift för 2012 Följ med på studiebesök

Läs mer

Protokoll 08/14 fört vid sammanträde med styrelsen för Neuroförbundet, Västra Götaland 2014-12-09 kl.10.15-12.15 Edsvägen 3B, Vänersborg.

Protokoll 08/14 fört vid sammanträde med styrelsen för Neuroförbundet, Västra Götaland 2014-12-09 kl.10.15-12.15 Edsvägen 3B, Vänersborg. Protokoll 08/14 fört vid sammanträde med styrelsen för Neuroförbundet, Västra Götaland 2014-12-09 kl.10.15-12.15 Edsvägen 3B, Vänersborg. Närvarande Jan Magnusson Ordförande Åsa Lewau Johansson Kassör

Läs mer

KAPRIFOLEN. Välkomna att titta in på Seniormässan på Orust i Kajutan vid Henåns torg. Måndagen 14 april 2014 klockan

KAPRIFOLEN. Välkomna att titta in på Seniormässan på Orust i Kajutan vid Henåns torg. Måndagen 14 april 2014 klockan April Nyhetsblad för Årgång 2014, Nummer 2 I det här numret: Seniormässa 14 april 2014 Fyrtio procent kom till årsmötet trots småregn och kyla! 1 2 Seniormässa 14 april 2014 Välkomna att titta in på Seniormässan

Läs mer

KAPRIFOLEN. Julbord. Välkomna. Några ord från ordföranden. NHR Kaprifol Livslust, delaktighet och framtidstro för alla!

KAPRIFOLEN. Julbord. Välkomna. Några ord från ordföranden. NHR Kaprifol Livslust, delaktighet och framtidstro för alla! November 2012 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 3, Nummer 4 I det här numret: Några ord från ordföranden Julbord 9 december Marika underhöll på medlemsmötet ST-tidningen har uppmärksammat oss! NHR Kaprifols

Läs mer

KAPRIFOLEN. Julbord. Välkomna! Följ med Kaprifol till Julbord på Åh stiftsgård för 100 kr!

KAPRIFOLEN. Julbord. Välkomna! Följ med Kaprifol till Julbord på Åh stiftsgård för 100 kr! Oktober Nyhetsblad för Årgång 2014, Nummer 4 I det här numret: Inbjudan till Julbord 1 Reportage från medlemsmötet Efterlysning! Reportage från Sommarsol Hjälp valberedningen med nomineringar! Vill du

Läs mer

KAPRIFOLEN. Hösten 2010 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Några ord från styrelsen. ST-tidningen skrev om Café-MS den 8 juni 2010

KAPRIFOLEN. Hösten 2010 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Några ord från styrelsen. ST-tidningen skrev om Café-MS den 8 juni 2010 KAPRIFOLEN Hösten Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 1, Nummer 2 I det här numret: Några ord från styrelsen ST-tidningen skrev om Café-MS Stängning av varmvattenbassängen på Tjörns Vårdcentral i Kållekärr

Läs mer

Välkommen till Lärandeseminarium 1

Välkommen till Lärandeseminarium 1 Välkommen till Lärandeseminarium 1 Jämlik strokevård! Sammanhållen vård, rehabilitering, stöd och information Patient/brukare/närstående är en viktig resurs! JÄMLIK STROKEVÅRD Sammanhållen vård, stöd,

Läs mer

RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 14.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2015-01-01 och därefter. RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Fakta om stroke. Pressmaterial

Fakta om stroke. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om stroke Stroke (hjärnblödning, slaganfall) är den främsta orsaken till svåra funktionshinder hos vuxna och den tredje största dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer. Omkring 30

Läs mer

KAPRIFOLEN. Kallelse till Årsmöte 2011. NHR Kaprifol kallar medlemmarna till ordinarie årsmöte:

KAPRIFOLEN. Kallelse till Årsmöte 2011. NHR Kaprifol kallar medlemmarna till ordinarie årsmöte: KAPRIFOLEN Februari 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 2, Nummer 1 I det här numret: Årsmöte 2011 1 Dagordning för årsmöte 26/2 11 2 Kallelse till Årsmöte 2011 NHR Kaprifol kallar medlemmarna till

Läs mer

Lär dig mer om stroke och rädda liv!

Lär dig mer om stroke och rädda liv! Sommar i september Vilken sommar vi fick, hörrni! Och än verkar den inte vara slut... Härligt! Vi har haft ett lite väl långt sommaruppehåll från nyhetsbreven men är säkra på att du inte saknat oss förrän

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Hälsa Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Vad kan man själv påverka? 1. Kost. 2. Fysisk aktivitet. 3. Vikt. 4. Rökning. 5. Alkohol. 6. Social aktivering. På sidan 3-4 finns ett test där

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

KAPRIFOLEN. Juni 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Uppskattat och informativt studiebesök på Treklöverhemmet

KAPRIFOLEN. Juni 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol. Uppskattat och informativt studiebesök på Treklöverhemmet Juni 2011 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 2, Nummer 3 Uppskattat och informativt studiebesök på Treklöverhemmet I det här numret: Uppskattat och informativt studiebesök på Treklöverhemmet Botaniska

Läs mer

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen.

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen. En arbetsbok om Kost Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen Steg för Steg ESL 2019 Författare: Sophia Elgemark, Maja Svensson och Dag Andersson Inledning

Läs mer

Chefsdag 20 mars på Träcentrum i Nässjö

Chefsdag 20 mars på Träcentrum i Nässjö Chefsdag 20 mars på Träcentrum i Nässjö Träffen på Träcentrum den 20 mars inleddes av senior Inge Werner som välkomnade de cirka 60 deltagarna till samverkansdagen genom att beskriva sina erfarenheter

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 2. 2014

DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Rådet för funktionshinderfrågor 2011-12-01 1 [5] Plats och tid: Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen 17.30 19.30 Beslutande: Thomas Jakobsson M (SBN) Inger Bergstam M

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Beroende på var i hjärnan som syrebristen uppstår så märker den drabbade av olika symtom.

Beroende på var i hjärnan som syrebristen uppstår så märker den drabbade av olika symtom. 1 Var 17:e minut drabbas en person i Sverige av stroke. Vid en stroke händer något i de blodkärl som försörjer hjärnan med syre. Oftast är det en propp som bildats och som stoppar blodflödet. Men omkring

Läs mer

Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen. område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden

Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen. område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden Vad är stroke? En störning av blodcirkulationen i ett område av hjärnan som leder till skada på hjärnvävnaden Huvudtyper av stroke Blödning i hjärnan 10 % Blödning i hjärnans hinnor 5 % Cerebral infarkt

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Stroke många drabbas men allt fler överlever

Stroke många drabbas men allt fler överlever Stroke många drabbas men allt fler överlever Birgitta Stegmayr Docent i medicin Stroke är en vanlig sjukdom. Här i Sverige drabbas troligen 30 000 35 000 personer per år av ett slaganfall, som också är

Läs mer

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013 Anhörigcenter Foto: Sofia Sabel Kartan är beskuren och lånad från broschyren Innerstaden Kungsbacka, smakfulla upplevelser Du är välkommen att kontakta oss. Telefon: 0300-83 42 29 E-post: anhorigstod-ao@kungsbacka.se

Läs mer

Välkommen till Rehabcentrum Kungsholmen!

Välkommen till Rehabcentrum Kungsholmen! Välkommen till Rehabcentrum Kungsholmen! Att drabbas av en sjukdom eller skada innebär ofta ett nytt läge i livet. När livsvillkoren förändras kan du behöva professionell hjälp på vägen tillbaka. Vi erbjuder

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 13.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2013-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Tidig understödd utskrivning från strokeenhet

Tidig understödd utskrivning från strokeenhet Tidig understödd utskrivning från strokeenhet En fallstudie av ett förbättringsarbete inom rehabilitering Charlotte Jansson Bakgrund Stroke 30 000 personer drabbas årligen i Sverige Flest vårddagar inom

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 12.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2012-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. 1 Sjukdomen är ofta förknippad med övervikt. En viktig del av behandlingen är därför

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Välbesökt årsmöte på Billströmska

Välbesökt årsmöte på Billströmska April 2013 Nyhetsblad för NHR-Kaprifol Årgång 4, Nummer 2 I det här numret: Resa till Valjeviken i 11 14 augusti 2013 Resa till Valjeviken 11 14 augusti Välbesökt årsmöte på Billströmska Se La Cage Aux

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM

Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM Till dig som behandlas med Waran WARFARINNATRIUM 3 Innehåll Några inledande ord...3 Är du anhörig?...3 Varför behöver jag Waran?...5 Hur länge behöver jag ta Waran?...5 Hur ofta och när ska jag ta Waran?...6

Läs mer

Stroke 2013 För hela teamet runt patienten!

Stroke 2013 För hela teamet runt patienten! Anmäl hela teamet redan idag Gå 4, betala för 3! Stroke 2013 För hela teamet runt patienten! Hjärnans återhämtningsförmåga fysiologi och akut vård vid stroke! Hur kan vi samordna stödet för närstående

Läs mer

Personcentrerad rehabilitering. Jesper Poucette Distriktsläkare Rehabläkare Hemsjukvårdsläkare

Personcentrerad rehabilitering. Jesper Poucette Distriktsläkare Rehabläkare Hemsjukvårdsläkare Jesper Poucette Distriktsläkare Rehabläkare Hemsjukvårdsläkare 45 minuter Strokerehabilitering i Lidköping som utgångspunkt för diskussion kring bemötande och värdegrund Eller Värdegrund och bemötande

Läs mer

Medlemsblad NR: 3 2013

Medlemsblad NR: 3 2013 Medlemsblad NR: 3 2013 Styrelsen önskar en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Hoppas ni har haft en skön höst och förvinter trots storm, regn, snö & kyla men över naturens lagar kan vi inte styra. Vi får alltid

Läs mer

REGIONALA STROKERÅDET. TIA Stroke Stroke 3-månaders uppföljning Stroke 12-månaders uppföljning

REGIONALA STROKERÅDET. TIA Stroke Stroke 3-månaders uppföljning Stroke 12-månaders uppföljning TIA - Stroke - Stroke 3-månaders uppföljning - Stroke 12-månaders uppföljning 2014- Stroke och TIA är akuta tillstånd Ring 112 Var 10:e patient som får en TIA insjuknar med ett stroke inom 1 vecka om ingen

Läs mer

DHR ÄNGELHOLM. NR.4. 2011. Informationsblad om vad som händer i föreningen Kurser, fester, resor Och andra aktiviteter

DHR ÄNGELHOLM. NR.4. 2011. Informationsblad om vad som händer i föreningen Kurser, fester, resor Och andra aktiviteter DHR ÄNGELHOLM. NR.4. 2011 Informationsblad om vad som händer i föreningen Kurser, fester, resor Och andra aktiviteter ORDFÖRANDE. OVE JANSSON. Tel. 0435-21694 MOBIL. 070-5216941 KASSÖR. SVEN-ÅKE JÖNSSON.

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Rådet för funktionshinderfrågor [4]

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Rådet för funktionshinderfrågor [4] TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Rådet för funktionshinderfrågor 2011-09-15 1 [4] Plats och tid: Sociala Huset, Kållekärr 17.30 19.30 Beslutande: Agneta Sandahl RF Richard Larsson SN Göran Andersson

Läs mer

Medlemsblad. Månadsmöte 13 mars med Apoteket Kronan

Medlemsblad. Månadsmöte 13 mars med Apoteket Kronan NHR Motala Vadstena Nr. 1 2011 Medlemsblad Månadsmöte 13 mars med Apoteket Kronan Sisko Nordqvist från Apoteket Kronan i Motala berättade både spännande och informativt om de tjänster som apoteket kan

Läs mer

Anette Jansson, Livsmedelsverket 2013-11-14 1

Anette Jansson, Livsmedelsverket 2013-11-14 1 Anette Jansson, Livsmedelsverket 2013-11-14 1 Dagens föreläsning Inledning om Livsmedelsverket Nya Nordiska Näringsrekommendationer Resultat från Riksmaten Kostråd Stöd till hälso - och sjukvården Livsmedelsverket

Läs mer

KAPRIFOLEN. Årgång 2016, Nummer 1. Som ni ser så är årsmötet mycket tidigare i år än de föregående åren.

KAPRIFOLEN. Årgång 2016, Nummer 1. Som ni ser så är årsmötet mycket tidigare i år än de föregående åren. Januari Nyhetsblad för Årgång 2016, Nummer 1 I det här numret: Årsmöte 2016 6 februari Dagordning inför årsmötet Verksamhetsplan 2016 1 2 3 Kallelse till Kaprifols Årsmöte 2016 Neuroförbundet Kaprifol

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

KAPRIFOLEN. Årgång 2015, Nummer 1. Lördagen den 21 februari 2014 kl även i år på Billströmska Folkhögskolan, Tjörn

KAPRIFOLEN. Årgång 2015, Nummer 1. Lördagen den 21 februari 2014 kl även i år på Billströmska Folkhögskolan, Tjörn Januari Nyhetsblad för Årgång 2015, Nummer 1 I det här numret: Kallelse till årsmöte 2015 Dagordning för årsmötet Verksamhetsplan 2015 (förslag) Tartuffe torsdag 26 februari 2015 Efterlysning! Värva en

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Välkommen till avdelning 32 SIVA/NAVE!

Välkommen till avdelning 32 SIVA/NAVE! Välkommen till avdelning 32 SIVA/NAVE! Avdelning 32 SIVA/NAVE Vi är en medicinsk akutavdelning med både vårdplatser, behandlingsrum för trombolysbehandling samt en intermediäravdelning med fyra förstärkta

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

Nu är det jul igen...

Nu är det jul igen... Nu är det jul igen... Hur är det med julkänslan? Är du klar med julkorten, satt glöggen, handlat och slagit in samtliga julklappar och bakat lussekatter, pepparkakor och diverse julgodis? Inte? Då är du

Läs mer

Riks-Stroke 1 års-uppföljning

Riks-Stroke 1 års-uppföljning RIKS-STROKE The Swedish Stroke Register Riks-Stroke 1 års-uppföljning Årligen insjuknar cirka 30 000 personer i stroke i Sverige. Det är mycket betydelsefullt att de som drabbas av stroke får en så bra

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Uppdaterad 2012-03-06

Uppdaterad 2012-03-06 Uppdaterad 2012-03-06 20 INNEHÅLL Sidan Vad är LSS? 3 Vem gäller lagen för? 4 Råd och stöd 5 Personlig assistent 6 Ledsagarservice 7 Kontaktperson 8 Hjälp till familjer 9 Korttidshem eller extra familj

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka om sömn, vila och återhämtning. Vi hoppas att Ni under denna vecka

Läs mer

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06

MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 MEDLEMSMAIL MARS MÅNAD Datum 2012-03-06 Hej! Jippie, våren är här med den vackra solen och de ljusa löftesrika dagarna. Mänskligheten har vaknat och kravlar ur sina vinterbon för att välkomna våren. Underbart!

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående VÄLKOMMEN Denna information är tänkt som en vägledning för dig under ditt besök hos oss. Är det något

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. 1 Lättläst version

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. 1 Lättläst version LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade 1 Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

För er hyresgäster och närstående som är nya så vill vi önska er Varmt Välkomna till oss.

För er hyresgäster och närstående som är nya så vill vi önska er Varmt Välkomna till oss. Mars 2015 Information till hyresgäster och närstående mars 2015 Hej här kommer mars månads brev till dig som bor på Brunnbäcksgatan 20 eller är närstående till någon av våra hyresgäster. Här berättar vi

Läs mer

3. Livsstil. Vad dricker du? Vad äter du? Namn: Datum: / /

3. Livsstil. Vad dricker du? Vad äter du? Namn: Datum: / / Frågeformulär Konfidentiellt 3. Livsstil Namn: Datum: / / Adress: Telefon: Vänligen besvara följande frågor, addera gärna mer information vid behov för att kunna ge en så korrekt helhets bild av din livsstil

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Min Hälsorapport Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Grupp: Kroppsfett Andel kroppsfett: 19,8 % Din kroppsfettprocent är 19,8 % och faller inom intervallet Acceptabelt. En hälsosam nivå för en 39-årig

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 1/2012

Fritidsnytt. Nr 1/2012 Fritidsnytt Nr 1/2012 Här kommer vårens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi hoppas

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008 1 Ordförande har ordet Inför 2008 har vi lyckats få mer bassängtid på 21:an, ortopedens rehab bassäng på UMAS. Varje måndag 17.00-19.00 och

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

JÄMLIK STROKEVÅRD JÄMLIK STROKEVÅRD. Spridnings- konferens. Om inte vi vem? Om inte nu när?

JÄMLIK STROKEVÅRD JÄMLIK STROKEVÅRD. Spridnings- konferens. Om inte vi vem? Om inte nu när? JÄMLIK STROKEVÅRD FYRBODAL 26/1 2017 JÄMLIK STROKEVÅRD Alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till bästa möjliga strokevård i en sammanhållen vårdkedja oavsett, ålder, kön, utbildning, etnicitet,

Läs mer

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård?

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer