Sammanfattning av Samverkanskonferens på Island

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av Samverkanskonferens på Island"

Transkript

1 1 Sammanfattning av Samverkanskonferens på Island Plats: Center Hotel Plaza, Reykjavik Tid: Islands värd: Gudridur Bolladottir, anställd vid regeringens välfärdsdepartement. Medverkande representanter från myndigheter/verksamheter inom: Hälso- och sjukvård VKV VG-regionens Barnskyddsteam Polisen Utvecklingsavdelningen, Utredningssektionen Åklagarmyndighetens utvecklingsavdelning i Göteborg Åklagarkammaren i Göteborg Göteborgs stad: Socialresursförvaltning Dialoga kompetenscentrum om våld i nära relationer Göteborgs stads stadsdelsförvaltningar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Arbetsmaterial som utarbetades före resan + kontaktlista, Se länkar Material från Island översatt till svenska Länk: 2. Frågeställningar att besvara från respektive verksamhet Länk: Sammanställningar del 1 och del 2 av inkomna svar Länk del 1: Länk del 2: 5. Kontaktlista till medverkande Länk: 6. Program Länk: Webbplats för Islandsresan och samverkansprojekt På adressen kommer all information att samlas och löpande att uppdateras.

2 2 Beskrivning av dagarna på Island (resdag) Konferensen inleddes kl med information och presentation av alla svenska deltagare samt därefter gemensam middag Föreläsningar av olika Isländska föreläsare på förmiddagen. Föreläsare 1 Konferensen inleddes med att Ólöf Àst Farestveit, föreståndare för Barnahùs, föreläste om Islands Barnahùs arbete och organisation. Länk till powerpointbilder: Sammanfattning av föreläsningen Barnhuset på Island startade med fokus på målgruppen barn som varit utsatta för sexuella övergrepp. Numer inkluderas även barn som utsatts för våld och barn som bevittnat/upplevt våld. Initialt i uppbyggnaden av Barnhuset var målet VAD ÄR DET BÄSTA FÖR BARNET. Plats: Ett hus dit barnet får komma och träffa berörda professionella. 7 personer arbetar på Barnhuset: 4 psykologer, 1 socionom, 1 kriminolog, 1 administrativ personal. Staten står för finansieringen och kommunerna betalar för personalens resor. Alla ärenden som kommer till Barnhuset går via den sociala barnavården. Målgrupp är barn upp till 18 års ålder men om behandling startat före 18 års ålder får ungdomen fortsätta och slutföra sin behandling inom Barnhuset. Inom 2 veckor från det barnet berättat om utsatthet skall ärendet vara hos Domstolen. Ingen professionell intervjuar barnet innan ärendet kommer till Domstolen. Barnet får behandling inom Barnhuset och behandlingsarbetet tar ca 80 % av deras arbetstid. Vid barnförhöret på barnhuset får den misstänkte vara med om han eller hon önskar. Försvarsadvokaten är också med från början. Det är personal på Barnhuset som har barnförhören men de skiljer alltid på att den som har förhöret är inte den som sköter behandlingen. Ca 2/3 av förhören/barnärenden kommer från den sociala barnavården ärenden/år. Den behandlande terapeuten ser barnförhöret på DVD och har då en förförståelse inför mötet med barnet och fortsatt behandling. Den behandling som erbjuds barnet är TF-CBT(Trauma fokuserad Kognitiv beteende terapi) som är ca tillfällen, ev. ibland längre- Terapeuten skriver efter avslutad behandling en rapport som ligger till grund för domstolens handläggning och vittnar även i rättegången. Alla första barnförhör sker på Barnhuset och vid behov betalar den sociala barnavården för barnets och vårdnadshavares flygresa. Den terapeutiska behandlingen av barnet kan ske i barnets hemkommun.

3 3 Föreläsarens kommentarer till bildspel, samt frågor och svar från den svenska delegationen under föreläsningen, (tot. 16 sidor), se länk nedan: Övriga föreläsare under förmiddagen: Föreläsare 2 Páll Ólafsson, avdelningschef för Barnaverndarstofas rådgivnings- och utbildningsverksamhet. Han berättade om ett projekt mellan socialtjänst och polis gällande barn som upplevt våld i hemmet. Det finns 27 barnavårdsnämnder i landet. Ca 25 % av Islands befolkning är barn, ca barn. Ca 6 % av barnen är anmälda till Barnavernet. P-p-bilder och dokumentation kommer att läggas ut under VKV:s länk senare. Vi meddelar när detta sker Föreläsare 3 Elisabet Karlsdottir, direktör för Center för barn och familjeforskning P-p-bilder och dokumentation kommer att läggas ut under VKV:s länk senare. Vi meddelar när detta sker Föreläsare 4 Simon Sigvaldason, tingsrättsdomare och ordförande för domstolsrådet. Dokumentation kommer att läggas ut under VKV:s länk senare. Vi meddelar när detta sker. Den svenska delegationens gruppdiskussioner på em. Tema Vad ska projektet handla om Dag 1 på Island Förslag till projektets övergripande syfte: Med en konkret samverkan mellan polis/åklagare, socialtjänsten och hälso- och sjukvården på en operativ nivå ska vi förbättra villkoren för barn, ungdomar och vuxna som är våldsutsatta, bevittnat/upplevt våld samt våldsutövare. Övergripande arbetsområde är mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, sexuella övergrepp, barn som utsätts för psykiskt och fysiskt våld samt sexuella övergrepp inklusive barn som bevittnat/upplevt våld.

4 4 Vilket/vilka områden kan vi fokusera på i ett kommande projekt? Gruppsammansättning 1: HSV, Polis/Åklagare, Socialtjänst Hälso- och sjukvården: - Anmälan till Soc och polis - Dokumentation. Vad kan man skriva i och med den nya lagstiftningen? Hur ska man spärra data då det är öppna journaler för föräldrar och make. Måste skriva under rätt sökord. - Sekretess - Behandling till barn och stöd till familjen Förslag att ha en gemensam modell för alla Barnahus i VGR. VGR Barnskyddsteam är ett 2-årigt projekt. Har en del mandat för beslut för samverkan, dokumentation och utredningar. Polis och åklagare: Polisanmälan då barn är närvarande. Barnens upplevelser av våldet måste fångas upp 1 Barnens behov 2 Förundersökningen (målsägande eller vittne) Brottsoffret (målsäganden) måste snabbt få stöd 1 Barnens behov 2 Förundersökningen BRYTA MÖNSTRET! Göra klart vilket uppdrag och vilken roll man har. Var och en sköter sitt område. Alla bör läsa på och göra sin läxa. Förstå varandras roller och förstå hur vi arbetar så vi inte sätter krokben för varandra. Vill göra något konkret och ngt som verkligen gör skillnad. Vi sitter med underförstådda mål. Målet är att lagfara de som begår brott. Hsjv mål är att upptäcka i tid och behandla. Barnskyddsteamets mål är att förbättra dokumentation och foto så det ska bli bra för rättsväsendet. Identifiera det som faktiskt fungerar i respektive verksamhet och länka ihop våra verksamheter så det inte blir fullgropar emellan och blir kontraproduktivt för oss själv och utsatta. Socialtjänst: Polis tillkallas på larm till familj. Efter ankomst telefon till Socialtjänst + specialist alt/socialjour efter kontorstid. Förövare till förvar + information Offer En väg in. Kontakt med sjukvård för undersökning samt foto/bevis samt information om hur barn påverkas av våld, vad man som vuxen kan göra mm. Vilken hjälp? - Barnhuset? Event placering Återbesök 1 vecka, kolla läget Erfarenhetsutbyte efter insats.

5 5 Ge information till familjer, återkoppla. Behövs en placering? Kanske behöver en direktkontakt till Barnhuset. Hur kan vi säkra upp så att familjen får skydd och hur kan vi täcka in det. Vikten av intranät och hur kan vi göra information mer tillgängligt. Det finns så mycket material redan men det når inte ut till dem som det berör. Önskar att någon gör en översyn. Hur ska man få ut saker i en implementering? Måste ligga på en funktion. Det måste läggas i linjen för att projekt, roller och annat ska fungera. Organisationen/linjen är till för att driva organisationen. Vi är i dag ganska duktiga på våra egna saker men vad kan vi om andra aktörer och vilka kanaler finns det. Ex skola, försäkringskassan. Nulägesanalys. Gbg stads handlingsplan är sektorsövergripande att alla gör en lokal plan för frågan. Vilka brister och har vi för att hantera dessa ärenden? Göra det bra för hela familjen. Samverkan och processen måste funka för familjen och därför måste man bli konkret i ett projekt. Kommunikationen mellan verksamheter är nästa steg. Vad tycker vi är något man måste lyfta för att kommunikationen ska bli bra. Förstå varandra bättre. Vad är det som fungerar bra i dag? Avgränsning på vad vi ska jobba kring? Bättre att börja i ett mindre tydligt perspektiv och sedan jobba vidare. Avgränsa det geografiska området. Gruppsammansättning 2: Tvärprofessionella grupper Grupp 1 Akut Jourverksamhet skyddsbedömningar flödet utifrån akut handläggning inom samtliga verksamheter Riktlinjer Barnhus behöver ses över och utvecklas Snabb väg till HSV för barn och vuxna skadedokumentation Akut handläggning, fokus på flödet och fokus på barnen Blankett för begäran av rättsintyg håller på att tas fram från åklagarsidan Arbeta för att uppmärksamma och se till att barnen får rätt till sin brottskadeersättning. RMV, åklagare och polisen jobbar på att arbeta fram en mer styrande blankett för beställning av rättsintyg. Rättsläkaren vet ibland inte grunden till beställningen. Metodutveckling, maxfrist när de ska vara klara med ärendet. Grupp 2 Involvera skolan det långsiktiga stödet Vuxen vården behöver involveras samt Rättsmedicin Kirurgin viktig inom HSV Olika tidsperspektiv inom verksamheterna måste beaktas och få kunskap om. Gemensamma mål, mål som kan följas upp. Varje enhet har redan en uppgift att titta på sig själv och se vad som fungerar och inte fungerar och presentera för varandra.

6 6 Viktigt att man Går in på specifika förbättringsdetaljer i samverkan som berör utsatta barn. Vad får det för följder att tidigare komma ut till de utsatta barnen. Hur snabbar det på utredningen? Snabbare handläggningstider. Går det att göra ett Barnahus i projektet? Titta på Islands projekt. Snabbheten i det arbetssättet är kvalitet och det blir en bättre lagföring. Snabbare från gärning anmälan lagföring. Akut på natten eller kvällstid att socialtjänsten följer med polisen = en jourverksamhet som gör sina bedömningar och ser till att det lotsas vidare i den planerade kedjan. Utnyttjar riktlinjer som finns för Barnahus. Involvera skolan? Jourverksamheten är en snabb väg för vuxna till sjukvården för dokumentation, behandling osv. Vi borde ha någon från vuxensjukvården med i projektet i så fall. Denne skulle fungera som en länk och jobba med utbildning och information. Samma gäller Rättsmedicin. Grupp 3 Avgränsat område + avgränsat geografiskt område Snabbare handläggning, tid från gärning till domslut Fasa ihop vad vi har Vi behöver en konkret projektplan. Mycket avgränsat från början. Tex stadsdel. Uppdraget måste också vara begränsat. Går att bygga ut tex med ytterligare stadsdel. Hur bemöter vi varandra när vi gör fel. Polisen kan göra ett förarbete för att se hur många fall det rör sig om och Socialtjänsten skulle kunna titta på vilken stadsdel som är lämplig att börja med. Socialjouren måste ta en aktiv del i detta då det är dygnet runt. Kanske borde begränsa en viss tid på dygnet. Alla organisationer måste skriva avtal om vilka åtagande man tar på sig och vad man måste ställa upp med. Först inventering vad alla organisationer har och vad man har att hålla sig till och vilka kapaciteter? Vad saknar vi i dag från det som i dag finns? Alla organisationer jobbar inom sitt kompetensområde och sitt regelverk. Det är utgångspunkten. Vi bör ändra ordet Samverkan till samarbeta för det är det vi ska göra. Störningsjouren vet mycket. Hur kan man dra nytta av det som de får kännedom om. Bryta mönster och tänka nyare. Hur använder vi detta och synkar ihop? Ödmjukhet för varandras roller och begränsningar och möjligheter. Övrigt efter en gemensam diskussion: Hur kan vi dokumentera och utföra utredningar så det blir ett värde för det. Samma struktur i hela VGR. Identifiera problem för kommande samverkan.

7 7 Sekretess, Dokumentation, fysisk samverkan, anmälningsplikt och kommunikationsvägar. Nyanställda socionomer får ofta svåra fall. Något att tänka på vid skapande av Barnhus. SKL har tagit fram en handlingsplan där man har det i åtanke Dag 2 inleddes med isländska föreläsningar på förmiddagen och fram till kl Föreläsare 5 María Gunnarsdottir, föreståndare för barnskydedet i Reykjanesbaer Kommun. Föreläsare 6 Johannes Jensson, biträdande polisöverintendent, Suöurnes Polisen. Föreläsare 7 Ólafur Örn Bragason, psykolog hos Rikspolismyndigheten. Föreläsare 8 Alda Hrönn Jóhannsdóttir, assisterande polischef, Reykjaviks polisen Föreläsare 9 Póra Kemp, avdelningschef hos Reykjaviks kommuns välfärdsavdelning. Föreläsare 10 Sigríöur J. Frõjónsdottir, riksåklagare Föreläsare 11 Kolbrún Benediktsdóttir, åklagare, riksåklagarmyndigheten. P-p-bilder och dokumentation kommer att läggas ut under VKV:s länk senare. Vi meddelar när detta sker. Den svenska delegationens gruppdiskussioner på em Dag 2 Tvärprofessionella gruppdiskussioner, gemensamma förslag till utvecklingsarbete/projekt: Tema Vad och Hur? Grupp 1: Säkerställa barns mänskliga rättigheter! Avgränsning: Barn som upplevt våld i nära relationer Utbildning kring det gemensamma arbetssättet

8 8 Rutiner och checklistor på detaljnivå Utvärderingsplan Stöd och behandling Barnhuset? Säkerställa brottskadeersättning till barnen Geografiskt avgränsat området, ev Askim/Frölunda/Högsbo Återkoppling till familjen Utveckla arbetssätt gällande feedback till en enskild familj. Utbildning internt Tydliga roller samsyn angående uppdraget Grupp 2 Akut utryckning till bostad med barn inblandade Våld/hot! Tidsbegränsning? Geografiskt: Stor Göteborg och endast ovanstående målgrupp/ärenden + lätt avgränsning för polis och socialtjänst + redan utbyggda strukturer och resurser. Hälso- och sjukvårdens uppgift: Undersöka Bedöma Uppföljning Dokumentera Fotografera Behandla Polisens uppgift: Ingripa Underrätta socialtjänsten Följa upp Socialtjänstens uppgift: Ingripa vid akuta fall Stöd Vid skadedokumentation RMR Följa upp Involvera Barnhuset i Göteborg Snabbare barnförhör Projektgrupp och Styrgrupp Projektplan med mål och syfte, frågeställningar Vad skall utvärderas/mätas, Hur? Områden involveras: Sekretess, anmälan och dokumentation.

9 9 Grupp 3 Inventering/Förberedande arbete Hur skulle detta kunna realiseras från respektive verksamhet? Vad finns idag och vad behöver vi utveckla? Förslag till projektnamn: TILLSAMMANS MOT VÅLD! Varje myndighet/organisation arbetar inom rådande lagstiftning och inom eget kompetensområde och regelverk. Arbeta inom befintliga strukturer Gemensam problembild: T.ex. våld i familjer med barn inom ett definierat geografiskt område. Förankra inom den egna myndigheten Metod: Inventera prioritera besluta Ex. Vi letar upp goda exempel som vi lyfter. Gemensam målbild: Fokusera på aktiviteter Fokusera på att förbättra kopplingar/överlämningar Tiden, konkret handläggning med förbättrad kvalitet. Åtagande Motivation trygghet/personal Samlingar för att skapa/bygga kunskap om varandras arbetssätt Sekretess/sekretessbrytande Behandling av familjen på kort och lång sikt (information) Kommunikation Uppföljning - utvärdering Gemensam sammansatt modell från de tre grupperna förslag till projekt FÖRARBETE Förankra inom den egna myndigheten Projektgrupp och Styrgrupp Projektplan med mål och syfte, frågeställningar Utbildning internt Metod: Inventera prioritera besluta Motivation trygghet/personal

10 10 Inventering/Förberedande arbete Hur skulle detta kunna realiseras från respektive verksamhet? Vad finns idag och vad behöver vi utveckla? PROJEKT TILLSAMMANS MOT VÅLD! Säkerställa barns mänskliga rättigheter! AVGRÄNSNING MÅLGRUPP Barn som upplevt våld i nära relationer Akut utryckning till bostad med barn inblandade Våld/hot! Gemensam problembild: T.ex. våld i familjer med barn GEOGRAFISK BEGRÄNSNING Geografiskt: Stor Göteborg och endast ovanstående målgrupp/ärenden + lätt avgränsning för polis och socialtjänst + redan utbyggda strukturer och resurser. Geografiskt avgränsat området, ev Askim/Frölunda/Högsbo Inom ett definierat geografiskt område. KUNSKAP OCH INFORMATION Samlingar för att skapa/bygga kunskap om varandras arbetssätt Utbildning kring det gemensamma arbetssättet Rutiner och checklistor på detaljnivå Kommunikation TYDLIGA ROLLER I SAMVERKAN Tydliga roller samsyn angående uppdraget Gemensam målbild: Fokusera på aktiviteter Fokusera på att förbättra kopplingar/överlämningar Tiden, konkret handläggning med förbättrad kvalitet. Åtagande Varje myndighet/organisation arbetar inom rådande lagstiftning och inom eget kompetensområde och regelverk. Arbeta inom befintliga strukturer Ex. Vi letar upp goda exempel som vi lyfter. Polisens uppgift: Ingripa - Underrätta socialtjänsten - Snabbare barnförhör -

11 11 Följa upp Socialtjänstens uppgift: Ingripa vid akuta fall Stöd - Följa upp Hälso- och sjukvårdens uppgift: Undersöka Bedöma Dokumentera/fotografera Följa upp Behandla - Involvera Barnhuset i Göteborg STÖD OCH BEHANDLING Behandling av familjen på kort och lång sikt (information) Stöd och behandling Barnhuset? Återkoppling till familjen Utveckla arbetssätt gällande feedback till en enskild familj. Säkerställa brottskadeersättning till barnen UTVÄRDERING Vad skall utvärderas/mätas, Hur? Uppföljning - utvärdering Utvärderingsplan ATT INTEGRERA I PROJEKTET Områden involveras: Sekretess, anmälan och dokumentation. Sekretess/sekretessbrytande bestämmelser Vid pennan, Carina Eliason

Varmt välkomna. Nationella konferensen om kvinnofrid

Varmt välkomna. Nationella konferensen om kvinnofrid Varmt välkomna Nationella konferensen om kvinnofrid 2018-05-30 Projektets Syfte Utveckla ett konkret och effektivt samarbete/samverkan mellan polis, åklagare, socialjour, socialtjänst samt hälso- och sjukvård.

Läs mer

Varmt välkomna! Barnrättsdagarna Örebro VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer

Varmt välkomna! Barnrättsdagarna Örebro VKV - Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Varmt välkomna! Barnrättsdagarna Örebro 2019-04-10 Islandsprojektet och barnkonventionen Artikel 3 Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas det som bedöms vara barnets bästa. Artikel 6 Barn

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser 2009-03-18 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Projekt: Barncentrum nordost I samverkan mellan kommunerna Täby, Vallentuna,

Läs mer

Anpassa utredningar efter barnens behov

Anpassa utredningar efter barnens behov myndighetssamverkan då det finns misstanke om att barn utsatts för våld och/eller sexuella övergrepp Anpassa utredningar efter barnens behov En handbok för er som vill arbeta med Barnsamråd 1 Handboken

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig rättsäkerhet, skydd,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-10-24 Sida 80 (91) 52 Samverkan mot våld Samverkan mot våld har varit ett projekt i Norrbotten under åren 2011-2012. Projektet har syftat till att

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

A. Polis/åklagare, socialtjänst samt hälso- och sjukvården?

A. Polis/åklagare, socialtjänst samt hälso- och sjukvården? 1 A. Polis/åklagare, socialtjänst samt hälso- och sjukvården? Generell samverkan Samverkan inom olika berörda områden skall ske utifrån konkreta metoder såsom checklistor och utformade konkreta rutiner./hsv

Läs mer

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg Att företräda barn. Marianne Ny Överåklagare Utvecklingscentrum Göteborg RÄTTSÄKERHET Den misstänktes rättssäkerhet rätten till fair trial Brottsoffrets rättssäkerhet Rättssäkerhet för barn som brottsoffer

Läs mer

Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter

Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter Gemensamma kriterier! Innehållet i ett Barnahus i tio punkter Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. Vår vision är en

Läs mer

Välkomna till Uppstart av Christina projektet. Radisson Blu Skandinavia Hotell 4 september 2013

Välkomna till Uppstart av Christina projektet. Radisson Blu Skandinavia Hotell 4 september 2013 Välkomna till Uppstart av Radisson Blu Skandinavia Hotell 4 september 2013 Välkomna till Uppstart av VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Carina Eliason, utvecklingsledare

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands Län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR 1 kap 2 SoL

Läs mer

Vad är VKV? Hur arbetar vi? Information. Utbildningar. VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer

Vad är VKV? Hur arbetar vi? Information. Utbildningar. VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära 031 346 06 58 vkv@vgregion.se www.valdinara.se/vkv Våld i nära n Borås s den 7 april-2011 Tove Corneliussen,, utbildningsledare, Lotta Nybergh,

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Samordningsförbundet Väster och VKV

Samordningsförbundet Väster och VKV Samordningsförbundet Väster och VKV Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Vad är våld? Regionala medicinska riktlinjer HRV-Hedersrelaterat våld och förtryck Projekt UM SIMBA ISLAND Fyrbodal

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

sjukvårdsuppdraget? Vad gör vi inom hälso- och Carina Gyllner Bergmark Handläggare, SKL:s kvinnofridssatsning Avdelningen för Vård och omsorg, SKL

sjukvårdsuppdraget? Vad gör vi inom hälso- och Carina Gyllner Bergmark Handläggare, SKL:s kvinnofridssatsning Avdelningen för Vård och omsorg, SKL Vad gör vi inom hälso- och sjukvårdsuppdraget? Carina Gyllner Bergmark Handläggare, SKL:s kvinnofridssatsning Avdelningen för Vård och omsorg, SKL Anita Kruse, sakkunnig inom våldsområdet Avdelningen för

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplanen antagen i november 2014 Det finns ett länkat kunskapsunderlag som stöd Varje verksamhet måste uppdatera / arbeta

Läs mer

VÅLD MOT KUNDER SOM UTFÖRS AV ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE

VÅLD MOT KUNDER SOM UTFÖRS AV ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE VÅLD MOT KUNDER SOM UTFÖRS AV ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE RIKTLINJE FÖR HANDLÄGGNING AV MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE KARLSTADS KOMMUN Ansvarig: Utvecklingsledare Uppdaterad:

Läs mer

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL TINDRA En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL Barn som far illa Alldeles för många barn i Sverige far illa genom att de utsätts för misshandel. Alldeles för många av dem får inte

Läs mer

Barn som far illa & våld i nära relationer

Barn som far illa & våld i nära relationer Barn som far illa & våld i nära relationer Vad måste sjukvården leva upp till? Välkomna att konsultera Barnskyddsteamet Gå gärna igenom dessa bilder och tänk på att ni är välkomna att konsultera oss på

Läs mer

relationer VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Tove Corneliussen,, utbildningsledare, VKV

relationer VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Tove Corneliussen,, utbildningsledare, VKV Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer 031 346 06 58 vkv@vgregion.se www.valdinararelationer.se/vkv Våld i nära n relationer Borås s den 22 mars-2011 Tove Corneliussen,, utbildningsledare,

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, barn ... Beslutat av: Socialnämnden

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, barn ... Beslutat av: Socialnämnden modell plan policy program Riktlinje för arbetet mot våld i nära relationer, barn regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2016-10-19 122 Ansvarig:

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Kansliet. Susann Swärd

Kansliet. Susann Swärd 2017-08-10 Kansliet Susann Swärd Anmälningsplikten vid misstanke om att barn far illa ANMÄLAN AV MISSTANKE OM BARN SOM FAR ILLA... 2 1.1 SÅ HÄR GÖR DU EN ANMÄLAN... 3 1.2 MÖJLIGHET ATT STÄLLA FRÅGOR...

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer Ann Wolmar www.valdinararelationer.se Utbildning Forskning Samverkan VKV Regionala medicinska riktlinjer Metodutveckling

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Målbeskrivning föreskrifter Sammanhållen författning inom hela området våld i nära relationer för socialtjänst och hälso- sjukvård, utifrån brottsofferbestämmelserna 1 oktober

Läs mer

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Säkerhetsstrateg Diarienummer: KS 17-209 Policy Program Plan >Riktlinje Regler

Läs mer

Riktlinjer - våld i nära relationer - barn

Riktlinjer - våld i nära relationer - barn Styrdokument 1 (8) 2016-10-28 Fastställd: Bildnings- och omsorgsnämnden 2016-11-15? Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Enhetschef IFO Reviderad: 16-11-15 Dnr : 68080? Riktlinjer

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn. En informationsskrift från Barnahuset Familjen Helsingborg

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn. En informationsskrift från Barnahuset Familjen Helsingborg Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn En informationsskrift från Barnahuset Familjen Helsingborg Har du ett arbete som rör barn? Om du är anställd inom myndighet vars verksamhet berör barn och

Läs mer

Barnahus i Island för sexuellt utnyttjade barn Ólöf Ásta Farestveit, leder för barnahus i Island

Barnahus i Island för sexuellt utnyttjade barn Ólöf Ásta Farestveit, leder för barnahus i Island Sida 1 ( 12 ) 1.20.14 Föreläsarens kommentarer till pp-bilder samt föreläsarens svar på frågor från publiken. Vid tangenterna Jenny Ström. Det här projektet/modellen startade 1998. Jag har arbetat lite

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Anmäl vid misstanke om barn far illa

Anmäl vid misstanke om barn far illa Anmäl vid misstanke om barn far illa Anmäl genast till socialnämnden i barnets hemkommun om vid: fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld vanvård eller försumlig behandling hedersrelaterat våld eller annat

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar En informationsskrift från Barnahuset Trollhättan Vänersborg Lilla Edet Juni 2012 När ska man göra en anmälan till socialtjänsten? När du känner

Läs mer

Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt

Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt Tillsynsrapport 2013:3 Utvecklingscentrum Göteborg April 2013 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 3 2. METOD... 3 3. GRANSKADE ÄRENDEN...

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Har du ett arbete som rör barn? Om du är anställd inom myndighet vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården,

Läs mer

Barnskyddsteam BUP internutbildning Borås 23 maj 2019

Barnskyddsteam BUP internutbildning Borås 23 maj 2019 Barnskyddsteam BUP internutbildning Borås 23 maj 2019 Godfried van Agthoven Överläkare Barn- och ungdomsmedicin Skaraborg Barnskyddsteam VGR/Skaraborg VGR Barnskyddsteam Lina Ljung Roseke, Leg. Psykolog

Läs mer

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 08:60 Diarienr: 08/2817 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2008-08-20 Mottagare: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Kommunstyrelse Kommundirektör

Läs mer

Implementering av att fråga om våld inom Barnhälsovården i Södra Älvsborg

Implementering av att fråga om våld inom Barnhälsovården i Södra Älvsborg Implementering av att fråga om våld inom Barnhälsovården i Södra Älvsborg 2015-11-24 Centrala Barnhälsovården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2009 REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN

Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2009 REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN REDOVISNING 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist, utvecklingsledare, socialförvaltningen 2009-02-25 701-126227-2008 Johanna Wennerth,

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014-2015

HANDLINGSPLAN 2014-2015 HANDLINGSPLAN 2014-2015 Mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Våld är en ensidig handling och inte en ömsesidig handling. Där det finns våld finns också motstånd. Omgivningens positiva respons

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Från polisanmälan till stöd och hjälp

Från polisanmälan till stöd och hjälp samverkan mellan polis och socialtjänst vid brott i nära relation då målsägande är över 18 år Från polisanmälan till stöd och hjälp Handbok för införande av arbetsmetod grundad på Relationsvåldscentrum

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola Om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. www.goteborg.se/utbildning Till dig som är elev eller vårdnadshavare till elev

Läs mer

Rutiner vid polisanmälningar

Rutiner vid polisanmälningar Rutiner vid polisanmälningar av barn och elever vid Örebro kommuns skolor Så här hanterar vi polisanmälningar i skolan Dessa rutiner är ett beslutsstöd för rektor och en del i ett gemensamt förhållningssätt

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn. En informationsskrift från Barnahus i Uppsala län

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn. En informationsskrift från Barnahus i Uppsala län Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn En informationsskrift från Barnahus i Uppsala län Har du ett arbete som rör barn? Om du är anställd inom myndighet vars verksamhet berör barn och ungdom

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Carl Göran Svedin Linköpings Universitet. Åsa Landberg Rädda Barnen

Carl Göran Svedin Linköpings Universitet. Åsa Landberg Rädda Barnen Carl Göran Svedin Linköpings Universitet Åsa Landberg Rädda Barnen Historik Internationellt Little House Invigdes 1985 Tidigare rutiner : Våldförde sig på barns rättigheter Utredningarna genererade smärtfulla

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE

RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE RIKTLINJER VID MISSTANKE OM FYSISK MISSHANDEL AV BARN OCH SEXUELLT UTNYTTJANDE Vid misstanke om fysisk misshandel av barn och sexuellt utnyttjande bör den anmälningsskyldige göra anmälan till polisen,

Läs mer

Kunskapsbehov inom socialtjänsten om våld om barn. Moa Mannheimer, Ingrid Åkerman, Linda Jonsson

Kunskapsbehov inom socialtjänsten om våld om barn. Moa Mannheimer, Ingrid Åkerman, Linda Jonsson Kunskapsbehov inom socialtjänsten om våld om barn Moa Mannheimer, Ingrid Åkerman, Linda Jonsson Barnafrid nationellt kunskapscentrum om våld och andra övergrepp mot barn Identifiera kunskapsbehov hos professionella

Läs mer

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen.

En drogfri skola. Utbildningsförvaltningen. Utbildningsförvaltningen En drogfri skola om nolltolerans mot droger i gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning www.goteborg.se/utbildning Gymnasieskola och gymnasiesärskola Elev och vårdnadshavare

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens kontaktcenter (PKC); beslutade den 30 augusti

Läs mer

Resande i sexuella övergrepp mot barn

Resande i sexuella övergrepp mot barn Resande i sexuella övergrepp mot barn Ett metodstöd för handläggningen RättsPM 2013:3 Utvecklingscentrum Göteborg April 2013 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN... 3 2.1 INLEDANDE

Läs mer

TRYGGHET- OCH SÄKERHETSARBETE

TRYGGHET- OCH SÄKERHETSARBETE TRYGGHET- OCH SÄKERHETSARBETE 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LARMLISTA 4 MINIGIRAFFEN 5 KRISHANTERING 6 RUTINER VID KRISHANTERING (SE KRISPÄRM PÅ KONTORET) 6 7 7 Rut 8 Rutin vid brand och efter brand 9 Rutiner

Läs mer

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning

För ett tryggt och självständigt liv. Att ansöka om stöd. För dig med funktionsnedsättning. goteborg.se/funktionsnedsattning För ett tryggt och självständigt liv Att ansöka om stöd För dig med funktionsnedsättning goteborg.se/funktionsnedsattning Styrande lagar SoL och LSS Du som bor i Göteborg ska kunna vara självständig och

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn Den här skriften vänder sig till dig som är anställd inom verksamhet i Gävleborgs län vars arbete berör barn och ungdomar. En informationsskrift från Barnahus

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Samverkan mot våld. Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Samverkan mot våld. Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Samverkan mot våld Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. marianne.karlsson@bd.komforb.se Mobil 070-693 54 56 Utgångspunkter Mäns

Läs mer

Om brottsdrabbades reaktioner och behov en utbildning för målsägandebiträden

Om brottsdrabbades reaktioner och behov en utbildning för målsägandebiträden Om brottsdrabbades reaktioner och behov en utbildning för målsägandebiträden 2 Aktuell situation Lagen om målsägandebiträde trädde i kraft 1988 och innebär en möjlighet för målsäganden att kostnadsfritt

Läs mer

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande Styrning Nationella jämställdhetspolitiska mål: Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv 1. En jämn fördelning av makt och inflytande 2. Ekonomisk jämställdhet 3. En jämn

Läs mer

Karlavägen 121 2007-05-04 115 26 Stockholm Tel: 08-59 88 88 00. Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm

Karlavägen 121 2007-05-04 115 26 Stockholm Tel: 08-59 88 88 00. Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Riksförbundet BRIS YTTRANDE Karlavägen 121 2007-05-04 115 26 Stockholm Tel: 08-59 88 88 00 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm SOU 2007:6 Målsägandebiträdet ett aktivt stöd

Läs mer

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-08 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00050-8.5.2 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Skyddat boende för våldutsatta

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga If'\ 1nspekt1onen för vård och omsorg 2014-01-31 Dnr 10.1-45335/2013 1(2) Avdelning syd Elisabet Marklund elisabet.marklund@ivo.se Socialstyrelsen 106 30 Stockholm socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Yttrande

Läs mer

Relationsvåldscentrum Goda exempelmässan 13 maj Afson Khashayar, Socionom RVC Wafa Issa, Verksamhetsledare RVC

Relationsvåldscentrum Goda exempelmässan 13 maj Afson Khashayar, Socionom RVC Wafa Issa, Verksamhetsledare RVC Relationsvåldscentrum Goda exempelmässan 13 maj 2014 Afson Khashayar, Socionom RVC Wafa Issa, Verksamhetsledare RVC The Capital of Scandinavia Dagens seminarium Uppdrag Bakgrund Syfte/mål Resultat Framgångsfaktorer

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Barn som far illa vägledning anmälningsförfarande TANDHYG Inledning Att arbeta inom tandvården innebär att man ibland träffar barn och ungdomar som

Läs mer

Barnahusmodellen En samordningsmodell för åländska myndigheter

Barnahusmodellen En samordningsmodell för åländska myndigheter Barnahusmodellen En samordningsmodell för åländska myndigheter Kommunens ungdomsenheten Tallbacken 3. Barnahuset 3.2 Samordningsmodell för myndigheterna vid misstanke om våld mot barn POLISEN KOMMUNENS

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan DÅ BÅRN OCH UNGDOMÅR MISSTÅ NKS FÅRÅ ILLÅ VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

Handlingsplan fö r samverkan DÅ BÅRN OCH UNGDOMÅR MISSTÅ NKS FÅRÅ ILLÅ VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handlingsplan fö r samverkan DÅ BÅRN OCH UNGDOMÅR MISSTÅ NKS FÅRÅ ILLÅ VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015/2016 1 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Samverkan... 4 Syfte... 4 Anmälan/ny formulering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 12/13 Vision Alla på Min Skola, såväl elever som personal ska känna att det är meningsfullt, stimulerande och tryggt att studera eller att arbeta

Läs mer

7 Rättsintygets utformning och innehåll

7 Rättsintygets utformning och innehåll 7 Rättsintygets utformning och innehåll Administrativa uppgifter Vissa administrativa uppgifter skall alltid redovisas: datum och tidpunkt för undersökningen uppdragsgivande myndighet denna myndighets

Läs mer

Ungdomar som placerades på behandlingshem på Island under åren 2000-2007

Ungdomar som placerades på behandlingshem på Island under åren 2000-2007 BARNAVERNDARSTOFA Ungdomar som placerades på behandlingshem på Island under åren 2000-2007 Deras sociala situation och deras inställning till behandlingen år 2012 HÖFÐABORG BORGARTÚNI 21 105 REYKJAVÍK

Läs mer

Motion om handlingsplan avseende mäns våld mot kvinnor

Motion om handlingsplan avseende mäns våld mot kvinnor 2007-09-24 205 448 Kommunstyrelsen 2008-08-11 159 408 Arbets- och personalutskottet 2008-06-16 150 357 07.567-008 septkf25 Motion om handlingsplan avseende mäns våld mot kvinnor Ärendebeskrivning Ylva

Läs mer

Barn som närstående/anhöriga

Barn som närstående/anhöriga (5) Barn som närstående/anhöriga Barns rätt till information, råd och stöd I en situation där barn lever tillsammans med en vuxen patient som har en allvarlig fysisk sjukdom, psykisk störning eller funktionsnedsättning

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal

Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Implementering pågår! Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal

Läs mer

Våld i nära relationer Riktlinjer vuxna

Våld i nära relationer Riktlinjer vuxna Våld i nära relationer Riktlinjer vuxna Socialnämnden 2014-12-04 2 (9) Inledning Vuxna personer som blivit utsatta för våld av eller utövat våld mot närstående är en viktig målgrupp i s arbete mot våld

Läs mer

Funktionsnedsättning att ansöka om stöd

Funktionsnedsättning att ansöka om stöd För ett tryggt och självständigt liv Funktionsnedsättning att ansöka om stöd www.goteborg.se/funktionsnedsattning Du som bor i Göteborg ska kunna vara självständig och delaktig utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer

Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande flyktingbarn (10/2013)

Yttrande över stadsrevisionens rapport Ensamkommande flyktingbarn (10/2013) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande

Läs mer

Kvinnofridskonferensen 29 maj 2018 Nils Öberg, särskild utredare Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare

Kvinnofridskonferensen 29 maj 2018 Nils Öberg, särskild utredare Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare Kvinnofridskonferensen 29 maj 2018 Nils Öberg, särskild utredare Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare Uppdraget Hur ser det återfallsförebyggande arbetet för män som utsätter närstående för

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med till och med

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med till och med Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från och med 2017-08-22 till och med 2018-07-02 Ansvarig för planen är Sandra Fritzon Lärare Jaana Koskinen Skolsköterska Nicklas svensk

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer