TORSDAGSBLADET. Bilder från invigningen av Livsbild 20 röster i tid och rum, den 17 december 2013! HSO-INFORMATION FRÅN OSS!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TORSDAGSBLADET. Bilder från invigningen av Livsbild 20 röster i tid och rum, den 17 december 2013! HSO-INFORMATION FRÅN OSS!"

Transkript

1 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 31, V. 3, (Årgång 3) Bilder från invigningen av Livsbild 20 röster i tid och rum, den 17 december 2013!

2 Talare Håkan Liby, Länsmuseichef, Upplandsmuseet. Sonja Calais van Stokkom, Ordförande HSO i Uppsala län. Anna-Karin Klomp, Landstingsråd (KD), Landstinget i Uppsala län.

3 Fotograf: Diana Chafik

4 Vandringsutställningen Livsbild 20 röster i tid och rum öppnades på Upplandsmuseet den 17 december 2013 och kommer att kunna ses fram till den 20 mars HandikappHistoriska föreningen har tillsammans med Nordiska museet drivit ett gemensamt arvsfondprojekt HAIKU Handikapphistoria i Kulturarvet. Att skriva om sitt liv och delge andra människor sina erfarenheter är viktigt. Det ger styrka åt den som berättar och andra människor kan få insikt om livssituationer som man tidigare varit okunnig om. Ytterst är det en maktfråga vems historia som blir skriven. Livsbild.se har varit en digital insamling som vänt sig till personer med en funktionsnedsättning, anhöriga och föreningar. En grundtanke har varit att fokusera på upplevda levnadsförhållanden, inte i första hand på funktionsnedsättningen. Under ett års tid publicerades 260 berättelser på Det gick att tala in sin berättelse, använda teckenspråk eller skriva. Det har varit ett metodutvecklingsprojekt för att visa hur museer kan samla in material på ett öppet sätt. Utställningen är ett urval av inkomna livsberättelser, som presenteras på ett sätt som avser att vara tillgängligt för alla och en grund för att reflektera över och diskutera funktionshinder i samhället förr, nu och i framtiden. Vid tre tillfällen kommer Upplandsmuseet att ha särskilda program i anslutning till utställningen. Vi återkommer med information om de återstående programdagarna 18 februari och 18 mars 2014.

5 Det första programtillfället är tisdag den 21 januari kl : Beskrivning av projektet Livsbild. Föredrag av Birgitta Andersson, ordförande i Handikapphistoriska föreningen. Birgitta Andersson har tidigare även varit ordförande i SHIA och i DHR och hon leder nu Styrgruppen för ett nytt arvsfondsprojekt i samarbete mellan Upplandsmuseet och Handikapphistoriska föreningen. Representanter från Handikappföreningar i Uppsala län kommer att bemanna utställningen från kl med information. Varmt välkommen! Vi vill också bjuda in föreningar anslutna till HSO i Uppsala län att vara värdar i utställningen Livsbild, informera besökarna och exponera trycksaker och informationsmateral. Kontakta Janne Wallgren, HSO i Uppsala län, för schemaläggning. ÖPPETTIDER FÖR MUSEET OCH MUSEIBUTIKEN tisdag söndag kl 12 17, Fri entré. BESÖKSADRESS S:t Eriks torg 10, Uppsala TELEFON växel, museibutik/reception E-post: info@upplandsmuseet.se TILLGÄNGLIGHET Parkering för rörelsehindrade finns på museigården. Entrédörr med dörröppnare. Hiss. Handikapptoalett. Skötbord för barn. Hörslinga i hörsalen. Portabla hjälpmedel och rullstol finns att låna.

6

7 Med anledning av artikel från Uppsikten December, som publicerades i Torsdagsbladet 12 december Ove Heimfors, politisk sekreterare Vänsterpartiet, Landstinget i Uppsala län, har förtydligat informationen från Uppsikten: På sid 13 finns info om förslaget nytt biljetsystem UL. Det är sant allt som står och det blir samma pris (för de som köper 30dagars periodkort) för att åka från Älvkarleby till Uppsala som att i U-a åka från Centralen till Gottsunda. För Älvkarlebybon innebär det nya förslaget ca 400 kr/månad billigare och för Uppsalabon 265 kr/månad dyrare, när det särskilda stadskortet för U-a tas bort. Visserligen kan då U-a bon då även åka vartsomhelst i länet, men de allra flesta gör inte det särskilt ofta utom möjligen sommarmånader. Hela förslaget nytt biljettsystem finns på landstingets hemsida, handlingar Kollektivtrafiknämnden 22 nov. Ändrade priser från och med 1 januari 2014 avseende hyra av sammanträdesrum Priserna på konferensrumsrumsuthyrning kommer 2014 vara 25kr/timme (Lillan, Ettan, Tvåan och Trean) och 50kr/timme (Storan) för föreningarna. Eventuellt externa hyrestagare kan kontakta receptionen för prisuppgift. Beslut i förvaltningskommittén Södertull, 3 december 2013.

8 Föreningarna inbjuds till och uppmanas att nominera (föreslå) kandidater till de personval, som årsstämman i HSO i Uppsala län (måndag 19 maj 2014) ska göra. Valen gäller i det demokratiska föreningslivet sedvanliga förtroendeuppdrag: styrelseledamöter (för två år), styrelseersättare (för ett år), vice styrelseordförande (för ett år), revisorer och revisorsersättare för redovisningsåret 2015 samt mötesfunktionärer. Möjligen kan det tillkomma fyllnadsval om någon, som valts fram till 2015 års årsmöte, avgår i förtid (senast före årsmötet i år). Årets valberedare är Pia-Maria Hammarling, Morgan Sundgren och Ingor Lind, vilka spänt emotser en strid ström av nomineringar. Ingor Lind, , ingor.lind@c.hso.se Box 2107, Uppsala Pia-Maria Hammarling, , pia-maria.hammarling@c.hso.se Kungsgatan 64, Uppsala

9 rtikel= Publicerat: 15 januari kl. 14:44 Socialstyrelsen belönar kommuner som satsar på vården Hofors, Ockelbo och Sandviken tilldelas extra pengar av Socialstyrelsen. Tillskotten i kommunkassorna kommer eftersom kommunerna under 2013 har levt upp till kraven att ge de äldre sjuka en mer sammanhållen vård och omsorg - en satsning initierad av regeringen. Hofors får drygt 1,4 miljoner kronor, Ockelbo strax över kronor och Sandviken får drygt 3,5 miljoner kronor. Ulrika Jansson är utvecklingsledare för Västra Gästrikland, och hon är glad att deras arbete äntligen gett resultat. Identifiera personer som har risk för undernäring, trycksår, fall och ohälsa i munnen. Då sätter vi in åtgärder för att minska riskerna, sedan följer vi upp dem, så att det blir bättre för de äldre, säger Ulrika Jansson. Vad kommer extrapengarna att gå till? Praktiska hjälpmedel, utbildningar, specifika förbättringsarbeten ute på enskilda enheter.

10 ncerdencancerformsomokarmest Publicerat: 15 januari 2014 kl. 15:20 Hudcancer den cancerform som ökar mest Under 2012 rapporterades fall av elakartad cancer till cancerregistret, i nivå med året före, av dessa fick personer en cancerdiagnos för första gången. Bland de olika cancerformerna har malignt melanom och övrig hudcancer den snabbaste ökningstakten. Den 55:e årliga rapporten om förekomsten av cancer i Sverige visar att fördelningen av cancerfallen mellan könen är relativt jämn. Av de som drabbades 2012 var 51 procent män och 49 procent kvinnor. Den genomsnittliga ökningstakten per år de senaste tjugo åren är 2,1 procent för män och 1,6 procent för kvinnor. Bättre diagnosmetoder Det finns flera förklaringar till att fler drabbas av cancer, bland annat att befolkningen blir allt äldre. Dessutom har screening (exempelvis mammografi) blivit vanligare och de diagnostiska metoderna har blivit bättre. Bröstcancer är fortsatt den vanligaste cancerformen bland kvinnor med 30,4 procent av de kvinnliga cancerfallen. Prostatacancer är vanligast bland män med en andel om 30,6 procent. Hudcancer ökar snabbast Hudcancer (malignt melanom och övrig hudcancer) är den näst vanligaste cancerdiagnosen bland såväl kvinnor som män med 16 procent av fallen.

11 Hudcancer är den cancerdiagnos som växer snabbast i Sverige. Den årliga ökningstakten av malignt melanom var 5,7 procent för kvinnor och 5,9 procent för män under förra året. Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos båda könen. Under 2012 utgjorde tjocktarmscancer drygt 7 procent av de inrapporterade fallen till cancerregistret. Sannolikheten att drabbas av cancer före 75 års ålder är cirka 28 procent för kvinnor och omkring 30 procent för män. Kontakt Staffan Khan

12 allskadorfortsatterokaforaldre.aspx Publicerat: 15 januari 2014 kl. 09:00 Fallskador fortsätter öka för äldre Skador efter fall ökar hos äldre och vanligast är det bland kvinnor. Många fallskador kan förebyggas men det finns stora variationer i vilken utsträckning kommunerna arbetar med förebyggande åtgärder. Det visar rapporten öppna jämförelser 2013 Vård och omsorg om äldre. Kommunerna behöver analysera varför fallskadorna ökar trots att så många åtgärder har gjorts för att förebygga dem. Viktigt är också att titta närmare på varför kvinnor drabbas särskilt. En stor fördel med öppna jämförelser är att de kan användas för förbättringsarbete, säger Kalle Brandstedt, utredare vid Socialstyrelsen. Resultatet i årets rapport visar att antalet fallskador ökar med 1,7 procent jämfört med förra årets rapport. Mellan åren skedde 61 fallskador per invånare på riksnivå. På kommunnivå varierar resultaten mellan 33 och 80 fallskador. Statistiken gäller för personer som är 80 år och äldre, där fallskadan var svår och innebar sjukhusvård. Skillnader i rehabilitering och personalkontinuitet Fyra månader efter en höftfraktur varierar de äldres förmåga att gå stort mellan länen. De län som har högst andel äldre med återställd gångförmåga är Västerbotten, Uppsala och Blekinge. För att minska skillnaderna måste landstingen och kommunerna analysera varför skillnaderna är så pass stora när det gäller rehabilitering efter höftfraktur, säger Kalle Brandstedt.

13 Ett annat utvecklingsområde är personkontinuiteten inom hemtjänsten. Äldre med hemtjänst får allt oftare besök av olika personer. Resultatet från en mätning i 178 kommuner under två veckor visar att antalet personer från hemtjänsten som besökte de äldre varierade i genomsnitt mellan 6 och 26 personer. På riksnivå och i 74 av kommunerna hade resultatet försämrats. Förbättringar på flera viktiga områden För 24 av de 30 indikatorer som går att jämföra med förra året har genomsnittsvärdena på riksnivå förbättrats. Störst förbättring har skett inom förebyggande åtgärder vid risk för fallskador och smärtskattning för äldre som befinner sig i livets slutskede. Det är positivt att resultaten för så många indikatorer har förbättrats. När det gäller förebyggande åtgärder vid risk för fallskador behöver de kommuner där fallskadorna har ökat fundera på om de åtgärder som satts in är de bästa då fallskadorna fortsätter att öka, säger Kalle Brandstedt. Öppna jämförelser används för uppföljning och förbättring. Rapporten Öppna jämförelser 2013 Vård och omsorg om äldre publiceras för fjärde året i rad. Den tas fram gemensamt av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och syftet är att ge beslutsfattare inom kommuner och landsting underlag för att följa upp och förbättra verksamhetens egna resultat och att kunna jämföra sig med andra. Rapporten innehåller resultat för 37 indikatorer och 14 bakgrundsmått.

14 Nya viktiga lagar vid årsskiftet Ett antal lagar och förordningar har ändrats i samband med årsskiftet. Sveriges Kommuner och Landsting har, utifrån Regeringskansliets skrift "Nya lagar och förordningar inför årsskiftet 2013/2014", sammanfattat de som påverkar kommuner, landsting och regioner mest. Nya viktiga lagar vid Socialdepartementet är; En ny myndighet för folkhälsofrågor Ändringar och ny förordning: Ändringar i tobakslagen (1993:581), smittskyddslagen (2004:168), alkohollagen (2010:1622), lagen (2012:453) om register över nationella vaccinationsprogram m.fl. lagar och förordningar samt en ny förordning. Folkhälsomyndigheten tar över samtliga uppgifter som Statens folkhälsoinstitut (FHI) och Smittskyddsinstitutet (SMI) i dag ansvarar för. FHI och SMI avvecklas i samband med detta. Folkhälsomyndigheten tar även över Socialstyrelsens uppgifter inom områdena folkhälso- och miljöhälsorapportering och inom ramen för miljömålsarbetet samt vissa av Socialstyrelsens uppgifter enligt miljöbalken, plan- och bygglagen (2010:900) och andra författningar inom dessa områden.

15 Sjukpenning för tid före sjukanmälan Ändring: Socialförsäkringsbalken. Ändringen går ut på att sjukpenning kan betalas ut upp till sju dagar före den dag som en person anmält att han eller hon är förhindrad att arbeta på grund av sjukdom, om personen inte har en arbetsgivare som i stället är skyldig att göra en sådan anmälan. För tid före dess kan sjukpenning liksom förut beviljas om det finns särskilda skäl. Ändringen innebär att den enskilde inte längre behöver göra en sjukanmälan samma dag som sjukfallet inträffar. Nya åldersgränser och ökad flexibilitet i föräldraförsäkringen Ändring: Socialförsäkringsbalken Föräldrapenning ska liksom hittills kunna lämnas under högst 480 dagar för ett barn. För tiden efter det att barnet har fyllt fyra år ska det däremot införas en begränsning så att föräldrapenning kan lämnas under högst 96 dagar. Åldersgränsen för när föräldrapenning senast kan tas ut ska höjas så att förmånen kan lämnas till dess att barnet har fyllt tolv år mot i dag åtta år. Vidare ska föräldrapenning inte lämnas för längre tid tillbaka än 90 dagar före den dag då ansökan gjordes. Tidsperioden för tillfällig föräldrapenning när ett barn har avlidit ska förlängas så att den förmånen kan tas ut under tio dagar fram till den 90:e dagen efter det att barnet har avlidit. Fysioterapeut ny benämning för yrket sjukgymnast Ändring: Patientsäkerhetslagen (2010:659). Fysioterapeut blir den nya benämningen för yrket sjukgymnast och skyddad yrkestitel enligt patientsäkerhetslagen. Sjukgymnast kommer att vara en skyddad yrkestitel även fortsättningsvis.

16 elandebladomtrygghetslarmochbefogenhetslagen Publicerat:15 januari 2014 kl. 14:15 Meddelandeblad om trygghetslarm och befogenhetslagen Socialstyrelsen har publicerat ett meddelandeblad om trygghetslarm och befogenhetslagen. I meddelandebladet finns en redogörelse för Socialstyrelsens bedömning av rättsläget avseende möjligheten att tillhandahålla trygghetslarm med stöd av befogenhetslagen. Bedömningen är att det finns flera argument som talar för att trygghetslarm inte kan betraktas som en sådan servicetjänst som avses i befogenhetslagen. En konsekvens av en sådan bedömning är att trygghetslarm enbart kan tillhandahållas som bistånd enligt socialtjänstlagen, efter en individuell behovsbedömning och beslut. När ett larm tillhandahålls som bistånd gäller bestämmelserna i socialtjänstlagen om kvalitet, lex Sarah, dokumentation och tillsyn med mera.

17 TÄNKVÄRT Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland också. Källa: Nalle Puh Redaktör: Veronika Selin, veronika.selin@c.hso.se, Tfn Ansvarig utgivare: Janne Wallgren, janne.wallgren@c.hso.se, Tfn ,

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 29, V. 48, (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 29, V. 48, (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 29, V. 48, 2013. (Årgång 2) Utställningen Livsbild 20 röster i tid och rum Upplandsmuseet 17 december 23 mars 2014 I utställningen Livsbild berättar människor

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012 Landstingsbidragsansökan 2013 ska vara Uppsala läns landsting till handa senast 19 oktober 2012. Landstingets utskick kommer till er föreningar

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012 KOM IHÅG! Blå rummet på Akademiska sjukhuset vill att alla föreningar uppdaterar den information/material föreningen önskar tillhandahålla i deras

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt.

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012 Aktuella nyheter: Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. Glöm inte ordförandemötet

Läs mer

TORSDAGSBLADET GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! önskar HSO i Uppsala län. Detta är årets sista Torsdagsbladet! HSO-INFORMATION FRÅN OSS!

TORSDAGSBLADET GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! önskar HSO i Uppsala län. Detta är årets sista Torsdagsbladet! HSO-INFORMATION FRÅN OSS! TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 30, V. 50, 2013. (Årgång 2) GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! önskar HSO i Uppsala län Detta är årets sista Torsdagsbladet! Ändrade priser från och med 1 januari 2014

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg Monica Forsberg Jag kan åldras i Västerbotten i trygghet, med tillgång till god vård och omsorg Uppföljningen av multisjuka äldre från Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2010 visar att det saknas helhetsperspektiv

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008:

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008: TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Ordföranden har ordet! Följande text är skriven 11 december 2008: onja Att kunna leva som andra borde det inte vara en rättighet?

Läs mer

Meddelandeblad. Trygghetslarm och befogenhetslagen. Befogenhetslagen

Meddelandeblad. Trygghetslarm och befogenhetslagen. Befogenhetslagen Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg av äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, avdelnings- och enhetschefer och biståndshandläggare.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre Öppna jämförelser Gävleborg Vård och omsorg om äldre Inledning Öppna jämförelser om vård och omsorg om äldre är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sammanställningen

Läs mer

Jenny Brolin, nämndsekr. Margareta Persson & Solveig Johansson Grip, Handikapphistoriska föreningen. Bengt-Erik Johansson

Jenny Brolin, nämndsekr. Margareta Persson & Solveig Johansson Grip, Handikapphistoriska föreningen. Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2012-09-04 1 Plats och tid Beslutande Vilundarummet, plan 8, kommunhuset Tisdag den 4 september 2012, klockan 19:00 20:45 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordf. Ibrahim Abdallah (S)

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013 VILL DU VARA MED OCH UTVECKLA VERKSAMHETEN I HANDIKAPPRÖRELSEN I UPPSALA LÄN? Till föreningar som är medlem i HSO Uppsala län Valberedningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor. Dir. 2013:33. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor. Dir. 2013:33. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor Dir. 2013:33 Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 89, V.23, (Årgång 5)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 89, V.23, (Årgång 5) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 89, V.23, 2016. (Årgång 5) Innehåll Redaktören har ordet 2 Handikappföreningarna: Risk för ännu tuffare arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning 3

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012 Snart är julen här och idag firar många Lucia med glitter och tända ljus. Lucia är de synskadades skyddshelgon. På Kungsgatan har granen klätts

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden YTTRANDE 1(3) 2013-03-07 LJ 2012/497 Landstingsfullmäktige Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden I en motion till landstingsfullmäktige yrkar Kristina Winberg, sverigedemokraterna

Läs mer

Öppna jämförelser - vård och omsorg om äldre 2014

Öppna jämförelser - vård och omsorg om äldre 2014 Öppna jämförelser - vård och omsorg om äldre 2014 Rapporten har publicerats av Sveriges kommuner och landsting (SKL). Merparten av här redovisade resultat bygger på enkätundersökningen Vad tycker de äldre

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 20, V. 22, 2013. (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 20, V. 22, 2013. (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 20, V. 22, 2013. (Årgång 2) Skärpning alla med parfym/rakvatten och annat som doftar! På förekommen anledning är det nu viktigt att alla ser till att avstå från

Läs mer

Dialog Insatser av god kvalitet

Dialog Insatser av god kvalitet Dialog Insatser av god kvalitet Av 3 kap. 3 i socialtjänstlagen framgår att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder Vård- och omsorgsnämndens handling nr 27/2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Vår handläggare Johanna Wennerth, utvecklingsledare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping Protokollsutdrag

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2) "

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-01-16 LS 1211-1492 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-01- 29 0001 8 " Yttrande över departementspromemorian En mer samlad

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 7, V. 39, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 7, V. 39, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 7, V. 39, 2012 15 november håller Diakonins hus föreläsning med rubriken Att vara förälder till ett barn med autism Knep för en fungerande vardag. Mer information

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:18 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:43 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp) om screening för tjocktarmscancer Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet Motionärerna

Läs mer

TORSDAGSBLADET. HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 111, V.24, (Årgång 6) Innehåll

TORSDAGSBLADET. HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 111, V.24, (Årgång 6) Innehåll TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 111, V.24, 2017. (Årgång 6) Innehåll Redaktören har ordet 2 Sommarcafé på Ekolnsnäs 3 Tillsammans är vi starka 4 Att ta nya tag 5 Midsommar på Valegården 6 Gratis

Läs mer

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta:

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Prestationsmål 2013 Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Optimal läkemedelsbehandling: Minskning av olämpliga läkemedel

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 24, V. 36, (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 24, V. 36, (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 24, V. 36, 2013. (Årgång 2) Städdag 19 september 19 september håller kansliet stängt för höstens städ- och omorganiseringsdag! Alla föreningar med skåp, hyllor

Läs mer

Tertialrapport 2 om anmälan från enskild och lex Sarah inom socialtjänsten 2017

Tertialrapport 2 om anmälan från enskild och lex Sarah inom socialtjänsten 2017 Tertialrapport 2 om anmälan från enskild och lex Sarah inom socialtjänsten 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Resultattavlor. Äldresatsningen i Sjuhärad/Södra Älvsborg Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Västra Götalandsregionen

Resultattavlor. Äldresatsningen i Sjuhärad/Södra Älvsborg Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Resultattavlor Äldresatsningen i Sjuhärad/Södra Älvsborg 1 oktober till 30 september -07-30 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Förklaring till resultattavlorna i Bättre liv för sjuka

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2015-11-11 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 10:00-12:00 Ledamöter/ersättare Erland Linjer (M), socialnämnden, ordförande ViviAnne Johansson (C),

Läs mer

Tre år med Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU

Tre år med Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU Tre år med Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU En sammanfattning Margareta Persson/ Projektledare 10/1/2013 HAIKU- ett arvsfondsprojekt mellan HandikappHistoriska Föreningen och Nordiska museet Projektet

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring Datum Referens 2015-08-11 SOU 2015:21 Dnr 56 2010-2015 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder Stöd till anhöriga hällefors, lindesberg, l jusnarsberg och nor a 1 I vårt samhälle

Läs mer

Strategi för hälsa. Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg

Strategi för hälsa. Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg Strategi för hälsa Skola Hälso- och sjukvård Socialtjänst Vård och omsorg Visste du att Fyra i varje klass av en årskull hamnar i utanförskap. Fem i varje klass saknade behörighet till gymnasieskolan 2015/2016.

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Anhörigvård är frivilligt

Anhörigvård är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Anledningen till detta kan vara att personen på grund av fysiska eller psykiska

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 21, V. 24, 2013. (Årgång 2)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 21, V. 24, 2013. (Årgång 2) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 21, V. 24, 2013. (Årgång 2) Glad sommar! HSO i Uppsala län tillönskar er alla en glad sommar. Kansliet håller semesterstängt 8-28 juli. DATE-tävlingen - var

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde

Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Antal: 33 Utsändningsdag: Tisdagen den 26 november 2013 V 49 Kallelse/Underrättelse till Sammanträde Socialnämnden Tisdag 3 December Socialnämnden kallas till sammanträde Tisdag 3 december 2013, kl 11.00,

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Vård och omsorg om äldre. Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor

Vård och omsorg om äldre. Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor Vård och omsorg om äldre Michaela Prochazka, PhD Samordnare för äldrefrågor Innehåll Detta gör Socialstyrelsen Aktuell utveckling Öppna jämförelser Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Läs mer

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Presentationen Innehållet i satsningen Resultat så här långt Primärvårdens roll för äldre Problembild Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet 1 Äldresamordning

Läs mer

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för

Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Kommunresultat för Kramfors Syftet med presentationen Er kommun har fått den här presentationen som ett komplement till öppna jämförelser vård och omsorg om äldre.

Läs mer

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013 14223 Sammanställning av borgs läns resultat i Öppna jämförelser 213 Vård och omsorg om äldre 213 Underlaget till sammanställningen är hämtat från Vård och omsorg om äldre jämförelser mellan kommuner och

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Etableringsersättning

Etableringsersättning Svenska Etableringsersättning Etableringsersättning FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Den här information vänder sig till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

Läs mer

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2008-09-25 S2008/7126/ST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Åtgärder vintertid för att märka ut för synskadade 9

Åtgärder vintertid för att märka ut för synskadade 9 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Krokomsbostäders representant i handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Information om skyddsåtgärder

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av cancersjuklighet i Odensberg, Falköpings kommun

Miljömedicinsk bedömning av cancersjuklighet i Odensberg, Falköpings kommun Miljömedicinsk bedömning av cancersjuklighet i Odensberg, Falköpings kommun Göteborg den 12 maj 2006 Annette Rödström 1 ST-läkare Erik Holmberg 2 Systemanalytiker Lars Barregård 1 Professor, överläkare

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Öppna Jämförelser (ÖJ) år 2012

Öppna Jämförelser (ÖJ) år 2012 NORRKÖPINGS KOMMUN PM Vård- och omsorgskontoret 213-1-29 Bo Jönsson Öppna Jämförelser (ÖJ) år 212 Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting har givit ut 212 års rapport Vård och omsorg om äldre

Läs mer

Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453)

Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2015-06-04 Diarienummer AMN-2015-0246 Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453)

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Dnr S2017/02040/FST. Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Dnr S2017/02040/FST. Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) YTTRANDE Dnr S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 29 september 2017 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Förändring av brukarstatistik för äldreomsorgen

Förändring av brukarstatistik för äldreomsorgen Förändring av brukarstatistik för äldreomsorgen Från och med måndag 18 juni 2018 visar vi ny brukarstatistik för äldreomsorg i Kolada. Det påverkar alla nyckeltal där vi använder antalsuppgifter från Socialstyrelsens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

Resultat från Strokevården i Stockholms län

Resultat från Strokevården i Stockholms län Resultat från Strokevården i Stockholms län Faktafolder maj 2011 HSN-förvaltningen Box 69 09 102 39 Stockolm Tfn 08-123 132 00 Stroke är en av de stora folksjukdomarna och ca 3700 länsinvånare drabbas

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Tertialrapport 3 om anmälan från enskild och lex Sarah inom Socialtjänsten 2017

Tertialrapport 3 om anmälan från enskild och lex Sarah inom Socialtjänsten 2017 Tertialrapport 3 om anmälan från enskild och lex Sarah inom Socialtjänsten 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Närvarande:

Läs mer

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen Sida 1 av 5 PRESSMEDDELANDE 21 januari 2010 Socialdepartementet Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen med mera. - Regeringen har idag beslutat om en lagrådsremiss - Värdigt liv i äldreomsorgen. En

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.322 1 (10) Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Pedagogisk omsorg... 2 Barn i pedagogisk omsorg... 2 Mest yngre

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren Patientsäkerhet Barometern 9 nov 2012 Trycksår 2008: Landstingets första trycksårsmätning - var femte patient har trycksår 2009-2012:

Läs mer

2007:4. Ålderspension. Pensionsunderlag och pensionsbehållning ISSN 1652-9863

2007:4. Ålderspension. Pensionsunderlag och pensionsbehållning ISSN 1652-9863 2007:4 Ålderspension Pensionsunderlag och pensionsbehållning ISSN 1652-9863 Statistikinformation försäkringsstatistik Ålderspension Pensionsunderlag och pensionsbehållning Utgivare: Upplysningar: Försäkringskassan

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre SN-2012/296

Bättre liv för sjuka äldre SN-2012/296 Rolf Samuelsson Ordförandeförslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2012-08-28 SN-2012/296 Socialnämnden Bättre liv för sjuka äldre SN-2012/296 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Till Anita Hjelmstedt, Johan Örjes, Centern Pernilla Bergqvist, Lina Nordquist, Folkpartiet Petra Karlå, Anna-Karin Klomp, Kristdemokraterna Robert Damberg,

Läs mer

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:482 av Karin Rågsjö m.fl. (V) En jämlik cancervård 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Regionala skillnader 3 5 Omotiverade

Läs mer

PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer. Söder Gävle

PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer. Söder Gävle PRO slår larm om ökad fattigdom bland pensionärer Söder Gävle Omvårdnad Gävle Föreningen NIX-Telefon Omvårdnad Gävle har ansvar för stöd och omsorg till äldre och personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS

Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS 2014 01 20 Verksamhetsplan 2014 Bilaga 1: NULÄGES- ANALYS 1. Antal föreningarna, Den 1 januari hade de 26 patientföreningarna 8 200. Målet för helåret 2013 var att nå 8 000 och det målet överträffades

Läs mer

Äldreomsorg. i Täby kommun

Äldreomsorg. i Täby kommun Äldreomsorg i Täby kommun I denna broschyr beskrivs de tjänster som du kan ansöka om och ta del av som Täbybo. De flesta tjänster tilldelas efter bedömning av den individuella förmågan. Hur den bedöm ningen

Läs mer

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/ Mina timmar Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar Antagen av VON Datum 2018-06-11 KS 2014/373 233 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Mål... 3 Vem har tillgång till

Läs mer

STADGAR AV SNIT ERITREANSKA FÖRENINGEN

STADGAR AV SNIT ERITREANSKA FÖRENINGEN STADGAR AV SNIT ERITREANSKA FÖRENINGEN Artikel 1. FÖRENINGENS NAMN, SÄTE OCH SYMBOL 1.1 Föreningens namn är Snit Eritreanska Förening i Göteborg och omnejd. 1.2 Föreningens säte är Göteborg. 1.3 Föreningens

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Smittspridning och. av barns infektioner - vem ansvarar för vad?

Smittspridning och. av barns infektioner - vem ansvarar för vad? Smittspridning och omhändertagande av barns infektioner - vem ansvarar för vad? Bakgrund och förutsättningar Några viktiga årtal 1836 - De första småbarnsskolorna startas 1902 - Den första svenska barnavårdslagstiftningen

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 70, V.39, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 70, V.39, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 70, V.39, 2015. (Årgång 4) Innehåll Ordföranden har ordet! 2 Handikappförbunden: Delaktighet är en lönsam investering 3 SKL och Socialstyrelsen dubbeljobbar

Läs mer

VISA VÄGAR. 28 maj 2015 ABF-huset,Stockholm

VISA VÄGAR. 28 maj 2015 ABF-huset,Stockholm VISA VÄGAR 2015 28 maj 2015 ABF-huset,Stockholm Arrangörer Konferensen arrangeras av NSPH i samarbete med PRIO-samordningen (Regeringskansliet), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Socialstyrelsen,

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen uniform KUB663 v 1.0, 2010-06-09 RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2009-09-24 Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann- Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann-Helen Helen Svensson Svensson, Ann-Marie Svensson

Läs mer

Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning

Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning Promemoria 2017-05-24 S2017/03211/SF Socialdepartementet Förslag om införande av tre fjärdedels nivå för närståendepenning Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Författningsförslag... 4 2.1 Förslag

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association (PTA) vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ)

Stadgar för Parent Teacher Association (PTA) vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ) Stadgar för Parent Teacher Association (PTA) vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ) 1 Föreningens ändamål 2 Säte Internationella Engelska Skolan i Järfälla (IESJ) har en föräldraförening

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer