VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål för sin avdelning. Vi arbetade vidare med våra prioriterade mål Utvärdering av 2007 års mål gjordes och nya mål inför 2008 lades upp. 10 jan: Julgransplundring: Julgranarna åkte ut och de var torra så alla barren ramlade av. Ett av barnen tappade en kula och kröp in under granen för att hämta den, när han kom ut var hans ljusa hår fullt av barr. 18 jan: Legoutställning: Vi hade legoutställning för föräldrarna och utställningen hade som tema rymd och resor. Barnen bjöd på fika som de hade bakat till föräldrarna när de hämtade. 21 jan: Miljögruppen gjorde studiebesök på Kämpaställets förskola för att se hur de arbetade med sin sophantering. 22 jan: Några barn åkte på utställningen rörelse av vikt på museét. Barnen bjöds på glass efter besöket. 8 feb: V-gruppen börjar sitt arbete. Vi jobbar med samarbetsövningar och ansvarstänkande utomhus och inomhus med naturvetenskap och experiment. 5 feb: På fettisdagen bakade Ann-Christin bullar och ute på avdelningarna fick barnen göra sin egen fastlagsbulle. Oj, vad goda de blev! 14 feb: Alla hjärtan dag firades som traditionen bjuder med en hjärtbakelse. Barnen klippte ut hjärtan som hängdes upp i grenarna i våra hallar. På vilan gjorde barnen en dikt till sina föräldrar som sattes upp i hallen. 20 febr: Utflykt hem till Barbro och Zerny för att titta på de söta kalvarna. Korna och de stora tjurarna var också spännande att titta på. Solen sken i snön och dagen var helt underbar. De som ville fick prova att åka en runda med traktorn. Och såklart lekte vi och fikade bland storbalarna. 21 febr: Vi åkte till idrottshallen för att se teater med Allgott och Villgott. Sportlovsvecka och snö! Nallen Bosse åker på semester med Mia till Arjeplog. Alla undrade vad Bosse skulle få vara med om, så därför skickade han ofta kort till oss för att hålla oss underrättade.

2 7 mars: Åkte V-gruppen till museét för att träffa en konstpedagog. Hon pratade med barnen om Vem är Jag? och de fick göra varsitt självporträtt. Dagen var mycket lyckad och besöket uppskattades av både barn och personal. 11mars: Föräldramöte för V-gruppens föräldrar. Sara, Annika, Malin N och Emma informerade om arbetet med V-gruppen och det fanns tid för frågor inför skolan. En mysig kväll med fika som avslutning. 20 mars: Skärtorsdagen. I flaggstången hängde de en väska när barnen kom ut. När vi firat ner och öppnat väskan låg det tre brev från två påskkärringar som tappat bort sina kattungar. Vi delades in i tre grupper som skulle leta efter katterna. Längs vägen fanns det frågor och en röd tråd som vi skulle följa. När vi äntligen hittat katterna tog vi dem till höförrådet. Där träffade vi påskkärringarna (Annika och Anna) som fick tillbaka sina kattungar till sin stora glädje. De bjöd på påskgodis som tack innan de flög iväg på sina kvastar till Blåkulla. Påskfesten avslutades med Ann-Christins påskbuffé som dukats upp på verandan. Vi åt tillsammans vid långbord på våra avdelningar, allt enligt traditionen. 25 mars Nu var det dags för Våffeldagen. Bagare Bertil och hans fru Berit kom redan vid lunch med en massa våffelsmet. De ville att vi skulle äta våfflor istället för mat. De sjöng och spexade, men detta var för tokigt. Barnen och fröknarna bestämde att smeten skulle lämnas till Ann-Christin så att hon kunde göra våfflor till mellanmålet. Alla åt tillsammans, och gott var det med sylt och grädde. 26 mars: Idag kom Minnas mormor och hade rytmik med oss. Hon hade med sig en massa instrument. Fiol, gitarr, cello, flöjt, saxofon och rytminstrument som marackas mm. Vi sjöng dansade och hade det mycket trevligt. Efteråt fick de som ville prova instrumenten. Ett stort tack till Minnas mormor Jennie! 27 mars: Traktorns barn gick till stora lekplatsen i Balsby. Solen sken och det var vår i luften. Vi hade fika med oss. Det smakade mums efter mycket lek! 27mars: Årsmöte i Smultronställets Ek.för. med ärende enligt stadgarna. Efter årsmötet fikade vi tillsammans och därefter konstituerade styrelsen sig. 3 april: Studiebesök på Snårarps sopsorteringsstation för de större barnen. Där fick man lära sig allt om hur man skall sortera sina sopor. En mycket uppskattad dag.

3 4 april: Åkte all personal till Karlskrona och Rödmyrans förskola för ett studiebesök. De arbetade med verkstadspedagogik och med Reggio Emilia inriktning. Det var en lärorik och intressant dag som avslutades med shopping och mat i Karlskrona framåt kvällen. Tack alla föräldrar för att vi kunde åka tillsammans! 10 april: Alla barn och personal åkte buss till Friskis och Svettis för att få prova ett gympapass i den stora Friskislokalen. Det var en svettig dag med både ombyte, gympapass och dusch. En händelserik och rolig dag! Tack Camilla! 16 april: Vi åkte på utflykt till Fjälkinge backe. Vi lekte och gick på upptäcktsfärd högst upp på backen. Där hittade vi stora träd som hade trillat och vi låtsades att de var olika djur. Vi letade efter olika vårtecken som vi fotograferade. När vi kom tillbaka till vår glänta igen så fikade vi och låg och lyssnade på fågelsång. 17 april: Vi hade Skräpplockardag på förmiddagen. Vi blev uppdelade i grupper. När vi kom ut i trädgården så gick Skräpgubben (Annika) runt och slängde skräp omkring sig överallt i trädgården. Skräpgubben (Emma) tillrättavisade Gubben (Annika) att man inte skall kasta sopor i naturen utan visade hur vi alla måste hjälpas åt att sortera skräp och sopor. Det var en lärorik dag med många skratt. 22 april: Pedagogkväll här på Smultronstället. Vi hade bjudit in alla kooperativen till en pedagogkväll då vi utbytte tankar och idéer i arbetet. Vi delade in oss i grupper och diskuterade pedagogiska metoder. En lyckad kväll som vi bestämde skall återkomma. 24 april: Alla de stor barnen var och tittade på Britta och Melitta, en teaterpjäs på C4 gymnasiets aula. För att orka med föreställningen så bjöd Sara på fika och provsittning av motorcyklar på bilskolan innan vi skulle gå vidare till teatern. Det var en händelserik dag som vi alla uppskattade. Tack Sara! 25 april: Fårklipparen Kjell var här och klippte alla fåren. Oj vad mycket päls de hade och så lite det blev kvar!? Alla barnen var med och tittade och det var så spännande. 28 april: Studiebesök av pensionärsföreningen PRO i Fjälkinge. Det var flera av dem som hade gått i skola här när de var små. De tyckte att det var så roligt att få komma tillbaka och se hur det såg ut på deras gamla skola nu.

4 27 april: Vårröjardax. Föräldrar barn och personal såg till att det blev fint på förskolan. Hönorna och tuppen fick nymålat och nya sittpinnar i hönshuset, ett nytt plattgolv i snickarhörnan, sopförrådet och lekstugan fick ny färg och kaninerna ett nytt hus, våra matbord blev slipade och lackade och gödselhögen fick ett staket runt sig. Sedvanligt tömdes gödselhögen och gårdsplan och övriga ytor fick en uppfräschning. Alla jobbade på och vår förskola sken som solen. 5 maj: Besök av fröken Britt-Marie på Parks skola. Hon hälsade på två blivande elever. Hon tyckte att vi hade det underbart här ute hos oss. Vid två tillfälle besökte barnen Parks skola tillsammans med sina föräldrar. 6 maj: Hanna Seth - lärare från högskolan i Kristianstad var på studiebesök hos oss tillsammans med en elev. De ville se hur vi arbetar med måltiderna med barnen. De hade läst om oss i tidningen efter vi fick vår måltidscertifiering. Hon arbetar på högskolan med kost och hälsa. 7 maj: Idag kom fotografen till Balsby. Barnen blev fotograferade både ute tillsammans och sen inne enskilt. Det är nog den mest stressade dagen på året för att man är rädd att glömma någon. Men vi lyckades i år igen, Phu! 17, 29 april, 22maj: Var det dags för fröken Ingrid och skolbesök Fröken Janita från Österslövs skola hälsade på de blivande skolbarnen vid tre olika tillfällen. Det är alltid spännande att få besök från skolan. Vid ett tillfälle åkte 6 åringarna till Österslövs skola på besök med sina föräldrar. Detta är en viktig del för både barn och fröknar att lära känna varandra inför det nya som väntar efter sommaren. 15 maj: Vi hade invigning av vår utmärkelse Skola för Hållbar Utveckling. Vi hängde upp våra nya flaggor och hade ordnat en utställning i hemvärnshuset där barn, föräldrar och andra intresserade kunde gå in och titta. Det fanns fika som barnen hade hjälpt till att baka till. Samtidigt firade vi förskolans dag med ett teaterbesök av Pippi (Sara), Proseluskan (Carina), Tommy (Anton) och Annika (Karla). Vi avslutade förmiddagen med att Tommy och Annika bjöd på pannkakor i det härliga solskenet. 26 maj: Stoppteater med specialpedagog Eva och Anette för skolgruppsbarnen för att känna igen metoden när de börjar skolan. 27 och 28 maj: Två studenter ifrån Trollhättan gjorde studiebesök hos oss. De skulle skriva en C-uppsats om barn och djur på förskola och ville hämta in lite material från oss.

5 27 maj: Sofia, Marie, Anna, Camilla och Annika sprang/gick Tjejloppet i Tivoliparken och var påhejad av Carina. Det var lite svettigt så vi fick avsluta med picknick i gröngräset. 29 maj: Två studenter från Högskolans sjuksköterskeutbildning kom och informerade personalen i sårvård. Detta var ett led i deras utbildning. 30maj: V-gruppens avslutning Äntligen skulle vi få visa upp för föräldrar och anhöriga vad vi jobbat med under terminen. Vi visade upp våra experiment två och två på scenen. Alla barnens experiment gick över förväntan och spänningen var stor i hela Bygdegården. I lokalen var en del uppsatt och annat framlagt av barnens experiment och självporträtt samt deras experimentböcker. Alla V- gruppsbarnen fick blommor, paket och sina portfolio. Eftermiddagen avslutades med Ann-Christins goda fika. 2 och 3 juni: Hade Traktorn sin sista utvärdering på bryggan i Balsby med sommardopp och fika och Tröskan hade sin sista utvärdering på Duvanders fik i stan med härliga baguetter. 13 juni: Idag är det den stora utflyktsdagen. V-gruppsbarnen tog med sig sina föräldrar samt Sara, Emma och Annika och åkte till Barnens gård. Dagen blev som vanligt en höjdpunkt för alla med korvgrillning och mycket lek. Alla de andra barnen åkte buss med föräldrar och personal till Barnens skog i Sibbhult. Det var en härlig dag och barnen hade olika möjligheter till lek och rörelse. Man kunde gå Hitta Vilse spåret, klättra på träd och stubbar, krypa ner i mullvadshålan mm. Under tiden som barnen lekte sattes grillarna igång. Vi avslutade dagen med en sångstund. 17 juni: Vi åkte på besök till förskolan Linden på Parkskolan och fick träffa barn och personal och ta del av deras verksamhet. Det var roligt att få träffas igen. 19 juni: Var det dags för midsommarfest på himmet. Alla hjälptes åt att förbereda inför den trevliga festen genom att plocka blommor, klä stången och duka utomhus. När föräldrarna kommit kunde dansen börja och Barbro spelade dragspel och alla sjöng och dansade och hade roligt. Efter dansen fick alla smaka av den goda midsommarmaten. Vi städade undan och pustade ut med en kopp kaffe och en tårtbit augusti Planeringsdagar: På fredagen startade vi upp HT 08 i det vackra. Vi gick igenom terminen och de nya arbetslagen, satte upp mål för vårt kommande arbete. Vi fick gott om tid att arbeta i arbetslagen inför den

6 stundande HT 08 vilket uppskattas av personalen. Efter arbetsdagens slut promenerade vi till havet och tittade på den vackra omgivningen. Kvällen avslutades med middag i Furubodas matsal och på vägen hem stannade vi till i Åhus för ett glassbesök. På lördagen var det föreläsning med Kicki Forsenhäll i kommunikation och bemötande på Smultronstället. En givande dag som gav mersmak. V 34: Inskolning av de nya barnen börjar. 10 september: Utemiddag med Traktorn. Vi reste till Afrika och dansade afrikanska danser. Vi lyfte lejonkungen högt upp i luften, tog på oss våra djungelstövlar och vajade i vinden. När vi nu var ute i djungeln måste vi ju äta djungelmat. Vad äter lejonkungen och hans kompisar? Insekter och larver! OK! Vi åt larvröra som vi värmt över öppen eld. Usch, det killar i magen tyckte någon men mums, det var ju jättegott! 9 sept: De större barnen åkte till ishallen. Till en början gick det lite knaggligt men vi tränade upp oss. Efter många turer på isen var det gott med varm choklad, kex och äpple. Hitta Vilse börjar för de äldsta barnen. Spontanutflykt: Vi åkte till Balsberget på eftermiddagen och tog mellanmål med oss. Vi hittade pinnar som såg ut som bokstäver och spår efter vildsvin. Vi provsmakade harsyra och tittade på svamp. Det fanns både flugsvamp och trattkantareller. En flicka tog med sig lite saker hem som hon gjorde en tavla av. - Morfar fick den och han älskade den, sa Flickan. 26 september var det dags för Höstvandring på Lingenäset. Oj vilket fint väder vi fick på vår utflykt. Lärarkamraten gjorde lite lekar med de äldre barnen. De lekte ekorre byter träd och de fick leta efter motsatser som lång-kort, stor-liten och mjukt-hårt. De mindre barnen gick en runda med sina korta ben, de var jätteduktiga. Vi lyssnade på fåglar, hittade sniglar och grodor mm som vi sjöng om. Vi klättrade upp för kullar och sprang nerför, vi glömde inte heller att Fika! 2 okt: Vilsebarnen åkte till Barnens skog i Sibbhult. Där vi gick Hitta Vilse stigen och grillade korv. 3 oktober Kanelbullens dag: Bagare Bertil och hans son Bosse kom på besök. De stänkte mjöl på både barn och fröknar så mjölet yrde. Vi bakade massor av kanelbullar på respektive avdelningar. På eftermiddagen gick vi ner till sjön vid Balsby badplats och mumsade på våra kanelbullar.

7 7 okt: Föräldramöte för alla föräldrar med bildspel, teater. Personalen informerade om verksamheten. Vi avslutade kvällen med kaffe, smörgåsbulle. 7 okt: Brandövning! 10 okt: Tröskan bjöd på Utemiddag i trädgården. Vi blev indelade i grupper med olika arbetsuppgifter som tömma sopkärl, göra fruktsallad, mata djuren mm. 13 oktober var vi på Tacksägelse i Österslövs kyrka. Församlingspedagogen Linda visade oss hur fint man smyckat kyrkan med frukt och grönsaker. Vi slutade med en rundtur på kyrkogården. 15 och16 okt: Gammeldagsdagar på himmet. Barbro hade ordnat en gammeldagshörna på Traktorn, där det visades saker från förr. Ett halvbord var dukat med gammalt porslin, kaffepumpa och andra gamla föremål. En mamma i tidsenliga kläder med sitt lilla barn i en järnhjulsvagnen mm övervakade det hela. Ann-Christin och Barbro visade hur man gjorde ost och smör och barnen fick lukta, känna på konsistensen samt provsmaka. Alla barnen tyckte att det var intressant. På onsdagen spelade fröknarna en teater från förr i tiden som handlade om Emil och Hilmas liv vid ett gods på 1800 talet. Middagen bestod av kalops, potatis och rödbetor den första dagen och andra dagen serverades fläskkorv och rotmos. Till mellanmål fick vi smaka kalvdans och fattiga riddare. När föräldrarna kom och hämtade på torsdagen bjöds de på kokekaffe och flottamad. 19 okt: Höströjning Mycket folk och vi fick mycket gjort alla föräldrar barn och personal visar ett stort engagemang. Det byggdes ett nytt lekförråd, hönornas staket reparerades, tömma skräp på soptippen, målarateljén i lägenheten blev tillfixad och säkerheten runt gungor och lekmaterial tittades över. Vi pausade och blev serverade höstsoppa med bröd. Tack alla föräldrar! 24 oktober: FN dagen: De större barnen fick höra om FN s arbete. 27 oktober: På Nalledagen hade alla barnen tagit med sina nallar hemifrån och nallarna träffades och hade roligt tillsammans. Vi fick se en nalleteater på vår utescen. 30 okt: Vi fick höra Barbro berätta om varför vi firar alla helgons dag. Hon visade barnen hur man smyckar gravarna med ljus och gravdekorationer.

8 10 nov: Vi firade Mårtens Afton med god gåsamiddag som serverades på verandan. Efter middagen bjöds det på teater om Martin (Emma) och gässen (Josefin och Annika). 18 nov: Glöggkväll kl bjöds föräldrarna in till en glögg och pysselkväll. Ida och Anna höll i aktiviteterna. Vi slog in paket till luciafesten och det målades tomtar, hästar och annat smått och gott. En mysig kväll med julen i sikte. 20 nov: Nu var det dags för avslutning för Hitta Vilse barnen. Högtidligt som attan med diplomutdelning och visselpipsprovning på verandan. 21 nov: Integrationsdag. Besök från Albogårdens förskola. Glada och lyckliga barn som sken med hela kroppen, det var så härligt att se. Vi spelade en Alfons teater i hemvärnshuset och bjöd på äppelmuffins och saft som våra barn hade ordnat. 25 nov: Café för alla föräldrarna. Ett av våra barn hade som önskemål att vi skulle ha café för alla föräldrarna. Vi bakade och fixade för att alla skulle få lite kaffe med dopp när man hämtade sina barn. 26 och 27 nov: Lussebak på traktorn och tröskan. Bagarna Berit (Anna) och Bertil (Camilla)Bengtsson från Bulltofta kom på besök som alltid när det är dags för storbak. December Julbak: Det bakades lussekatter och pepparkakor i långa banor. Med Ann-Christins ord klingande i öronen, Inte för tjocka pepparkakor så bakade vi som aldrig förr. 1december Adventssamling: Adventssamlingarna på tisdagarna sträckte sig till 16 december. Årets tema var sagan om de två mössen Tusse (Kia) och Nusse (Annika).Teatern var riktad till de mindre barnen men alla uppskattade de två nyfikna mössen som var på upptäcktsfärd. 3 december Kyrkan: Prästen Marie-Louise och Linda spelade teater om Ett oväntat möte. Efter teatern fick barnen titta på julkrubban och alla figurerna. 4 dec: Besök hos Tomtemor i Olastorp. Vi åkte med buss för att göra vårt årliga besök hos Tomtemor. För att komma till stugan åkte vi traktor och vagn. Det skumpade och hoppade, men det var bara roligt. Tomtemor tog emot oss med öppna armar och hon visade oss till sin eldstad där vi fick varm mjölk och bulle. Tomtemor delade ut julklappar till alla barnen och därefter fick vi leka en stund i skogen och mata fåglarna med bröd som vi fick av Tomtemor.

9 Tack Sara för alla förberedelser som du ordnat! 12 december Luciafest: På Smultronstället firades lucia just vid mörkrets inbrott på vår utescen. Föräldrar, släkt och vänner kom för att uppleva det fina Luciatåget som barnen tränat in. Vi sålde grillad korv, men hade även försäljning av glögg, pepparkakor och lussekatter. I hemvärnshuset var det försäljning av saker som tillverkats på Smultronstället eller skänkts hit. Man kunde även prova lyckan och ta lotter på fina lotterier som var skänkta inför dagen. Barnen provade lyckan i fiskdammen där det var vinst varje gång. Nytt för i år var Tomtegrottan där man kunde skriva sin önskelista till tomten som satt och tog emot dem. Det fanns även möjlighet att köpa en liten julklapp hos tomtefar (Josefins pappa). Tack till alla som gjorde luciadagen till en underbar dag. Utav pengarna som kom in skänkte barnen 1000 kronor till arbetet med att stoppa barnpornografi på nätet. Resten av pengarna kommer barnen tillgodo under året! Tack Tomtefar! 18 december Julmiddag: Barn och föräldrar samlades i Hemvärnshuset hos Tomtefamiljen. Det blev en teater om när Tomtefar var sjuk. Tomtemor (Anna), Lillmusen (Annika) och Tomtefar (Camilla). Efter teatern var det dags att dansa kring granen till dragspelsmusik. Därefter kom som traditionen bjuder jultomten med varsin godispåse till barnen ute i trädgården. Det traditionella julbordet stod uppdukat och barn, föräldrar och personal lät sig väl smaka av den goda julmaten som Ann-Christin och Barbro hade tillagat. Personalen avslutade med en julsång. Tack till Tomtefar Camilla, Ann-Christin och Barbro! ÖVRIG VERKSAMHET: Våra djur: Under året har följande hänt bland djuren: Våra två getter Beata och Skrållan mår bra. Grisarna är fridsamma och skriker högt endast när vi putsar deras klövar, vilket veterinären ombesörjer. Fåren Nova och vår nya Agnes fick två små söta lamm var. Polly som började stångas såldes till en fårfarm där hon trivs bra. Framåt hösten fick de sällskap av Baggen Brasse och vi hoppas förstås att vi skall få nya lamm till nästa år. Våra kaniner Nelly och Tussie skuttade vidare till kaninhimlen och vi fick två nya kaniner som heter Blixten och Tiffy. Under året har vi haft 10 personalmöten. Under året har vi haft 1 årsmöte. Under året har vi haft 4 planeringsdagar. Under året har vi haft 5 lärarstuderande Under året har vi haft 6 praoelever

10 Under året har vi haft en tjej som gjort sin praktik på kontoret inför sin kommande tjänst på Simförskolan Sally. Under året har vi Personalvård/Trivseldagar: Avskedsgåvor till den personal som slutat under året. Små presenter vid terminernas slut och vid andra små tillfällen då vi vill visa vår uppskattning till personalen. Helene och Carina ordnade en heldag med museibesök, bad, mat på Rose Garden och skönsång hos Sara. Bokcirklar hemma hos varandra, Fika på Bunna och en helkväll på Ängshyddan i Yngsjö. Trivselkväll hos Carina med mat och julklappsspelet. All personal fick ett presentkort på spabehandling och hudvårdsprodukter. Trivseldag som Annika och Sara ordnade hos Sara med fint väder, bad i poolen afrodans, grillning och konsert. Grillkväll hos Carina med mat och dricka. Fortbildning för personalen: Gemensamma utbildningar har genomförts med Kicki Forsenhäll (Kommunikation och bemötande) och Velo Toumela (språkutveckling i förskolan). Individuella föreläsningar enligt önskemål har genomförts som Utikuligt (utepedagogik), IT-utbildning, Hälsofrämjande måltider i förskolan, Sagofönstret, Vilka är de neuropsykiatriska funktionshindren, Ledarskapsutbildning, Bemötande förhållningssätt som pedagogiskt verktyg, Autism, Att bemöta med tillit och medkänsla, Karstamodellen, KP information, Workshop röst och sång, LUF dagar på Högskolan och Kay Pollak mfl. Pedagogträffar på olika kooperativa förskolor. Handledning av specialpedagog. Anna handleder personalen på traktorn i teckenspråk. Ann-Christin har deltagit i kooperativens nätverk för kokerskor. Carina medverkar i en utvecklingsgrupp om Lärandet i fokus på Näsby, Nätverksträff neuropsykiatriska funktionshinder, Nätverksträffar med kooperativa förskolor, samt i den gemensamma konferens för förskola - barnskola där Smultronstället, Kämpastället samt Österslövs skola medverkar. Fortbildningar från Smultronstället: Carina och Sara har varit på Högskolan i Kristianstad och i Höörs kommun och föreläst i Forumteater för barn i förskolan. Besök: Besök av personal från Värnamo förskola

11 Besök av personal från Höörs kommun Besök av personal från Parks förskola Personal från Smultronstället har besökt: Allö förskola, Simförskolan Sally och LillAntons förskola i Kristianstad. Tillsynsbesök: Vi har haft tillsynsbesök från Miljö och hälsa, Arbetsmiljöverket, Kommunals skyddsombud och från vår kontaktperson på Kristianstads kommun. Bokbussen har gjort sina månadsbesök som vi är väldigt tacksamma över. Vi har fått köket godkänt som livsmedelsanläggning Storhushåll av Miljö och Hälsa i Kristianstad Kommun. Vi har i februari fått utmärkelsen Skola för Hållbar Utveckling för ett framgångsrikt arbete för lärande för hållbar utveckling. Detta är ett levande dokument som skall arbetas med och uppdateras till myndigheten för skolutveckling. Vart tredje år görs en ny ansökan för att få behålla utmärkelsen. AVSLUTNINGSVIS VILL VI TACKA PERSONAL, BARN OCH FÖRÄLDRAR FÖR DET GÅNGNA ÅRET!

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 7-8 jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY 3-4 jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom verksamhetsplanen för vårterminen

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 Kontakt: Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Hemsida: www.lund.se/kulan E-post: kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola ÖPPEN FÖRSKOLA Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 www.lund.se/kulan Email : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Tranbärets månadsbrev januari 2016

Tranbärets månadsbrev januari 2016 Tranbärets månadsbrev januari 2016 Julen har passerat och det har blivit nytt år. Januari har bjudit på varierat väder. Snö, kyla, sol, regn och blåst. Alla har vi våra åsikter om vilket väder vi helst

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se Öppen förskola Höstterminen 2014 Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Hemsida: www.lund.se/kulan Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

V 51. Allmän information december Tulpanen är stängd: 24-26/ / /1-15 6/1-15

V 51. Allmän information december Tulpanen är stängd: 24-26/ / /1-15 6/1-15 Allmän information Hej alla föräldrar Jag vill tacka för denna händelserika, lärorika och roliga termin tillsammans med era barn. Under terminen har barnen och pedagogerna upplevt många givande stunder

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Grovplanering HT 2014

Grovplanering HT 2014 Grovplanering HT 2014 Viktigt!!! Detta är en preliminär planering och inget som är huggit i sten vi kan ibland behöva ändra lite i planeringen. Vi tänker gå på sagostunder men programmet är inte klart

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 Dikter 3b En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 I mina drömmars stad I mina drömmars stad är det varmt. I mina drömmars stad bor det kändisar och fotbollsspelare. I mina

Läs mer

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke I huvudet på Linda Hej igen, Det är med stor förundran jag inser att det redan nalkas sommar och terminsavslut. Ett tydligt tecken är att det snart

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Planeringsdagar för pedagogerna. Förskolan stängd. Inskolning Sigge.

Planeringsdagar för pedagogerna. Förskolan stängd. Inskolning Sigge. Grovplanering HT 15 Varje jämn torsdag har vi planering 16.00-19.00, barnen hämtas då senast 15.45. Varje ojämn torsdag går Kottarna på heldagsutflykt med matsäck. Vi tänker att barnen har med sig ryggsäck

Läs mer

Flaskposten juni. -15

Flaskposten juni. -15 Flaskposten juni. -15 Sommar, sol och fågelkvitter...då var det åter dags för en förhoppningsvis härlig sommar framför oss. Med lite framförhållning vill vi passa på att tala om att den 7 september har

Läs mer

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live.

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live. Öppen förskola Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Då har det blivit dags för terminens sista månadsbrev. Ett stort tack för uppslutningen på uppspelet och vilka duktiga barn ni har!!!

Då har det blivit dags för terminens sista månadsbrev. Ett stort tack för uppslutningen på uppspelet och vilka duktiga barn ni har!!! Hej alla! Då har det blivit dags för terminens sista månadsbrev. Ett stort tack för uppslutningen på uppspelet och vilka duktiga barn ni har!!! Solkräm Värmen har slagit till och vi hoppas att den stannar

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Förskolan Sagans informationsbrev maj 2013 Hej!

Förskolan Sagans informationsbrev maj 2013 Hej! Förskolan Sagans informationsbrev maj 2013 Hej! Nu är våren här, med besked! Det är varmt och skönt ute och allt fler kläder åker av och vi är utomhus så mycket vi bara kan. Nu behöver barnen ha solskyddskräm,

Läs mer

Tranbärets månadsbrev Maj 2016

Tranbärets månadsbrev Maj 2016 Tranbärets månadsbrev Maj 2016 Maj månad har verkligen visat sig från sin bästa sida. Nu har solen och värmen dragit igång och helt plötsligt behöver vi tunnare och luftiga kläder, solkräm och solhatt.

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt.

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt. Kvarnberget/Viken är ett Plusboende där det finns ca 650 lägenheter. Vi har ansvar för att det är rent och snyggt i 54 trapphus. Vi anordnar även aktiviteter och vi kan ge stöd och hjälp om du tillfälligt

Läs mer

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Vi hälsar alla nya och gamla barn och föräldrar välkomna till ett nytt verksamhetsår. Hoppas att sommaren varit till belåtenhet med mycket sol och bad.

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Vecka 50. Vi har bakat pepparkakor. Här gör vi samarbetsjulgran

Vecka 50. Vi har bakat pepparkakor. Här gör vi samarbetsjulgran Vecka 50 Vi har bakat pepparkakor Här gör vi samarbetsjulgran Så här fin blev den när vi samarbetade. Här har tomten råkat klippa sönder alla julorden men eleverna hjälpte honom och fixade till det. Vecka

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

Vi börjar med att välkomna åter våra nya kompisar på Mumindalen och Trollskogen.

Vi börjar med att välkomna åter våra nya kompisar på Mumindalen och Trollskogen. Vi börjar med att välkomna åter våra nya kompisar på Mumindalen och Trollskogen. Namn på nya kompisar Det har önskats från föräldrarådet att vi ska skriva ut namnen på den nya barnen i månadsbreven detta

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45

Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Veckobrev för Kristallens Förskoleklass v.45 Hej på er alla barn och föräldrar i Kristallens Förskoleklass Ååå vad kul det är att vara tillbaka Så roligt att träffa alla igen, har saknat er alla massor/annika

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola ÖPPEN FÖRSKOLA Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Email : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Förskoleklass Bubblan

Förskoleklass Bubblan Sida 1 av 5 Skarpnäcks skola Förskoleklass Bubblan Bulleribock telenr: 0761291067 Bubblan telenr: 0761294382 Öppning och stängningsfritids telenr: 50815626 Veckobrev 30 mars 2012 för vecka 14, 16 och 17

Läs mer

Klass 3a på Grimstaskolan i Vällingby har skrivit dikter om sina tankar och minnen från närområdet höstterminen 2014.

Klass 3a på Grimstaskolan i Vällingby har skrivit dikter om sina tankar och minnen från närområdet höstterminen 2014. Tankar från Grimsta Klass 3a på Grimstaskolan i Vällingby har skrivit dikter om sina tankar och minnen från närområdet höstterminen 2014. Tillsammans har träffats här. har en del av denna plats. har en

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Nu är februari månad slut och vi har fått njuta av snölek ett tag till, samtidigt som vårkänslorna har smugit sin in lite här och var. Solen tittar fram, och vissa dagar

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Humlans månadsbrev januari 2014

Humlans månadsbrev januari 2014 Humlans månadsbrev januari 2014 Välkomna till en ny och händelserik termin, den sista innan era/våra barn tar steget in i skolans värld. Vi har tillsammans med personal från förskoleklass och fritidshem

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

1 en familj 2 passet 3 en lägenhet 4 timmen 5 ett liv 6 sambon 7 en paus 8 pianot 9 ett program 10 gatan

1 en familj 2 passet 3 en lägenhet 4 timmen 5 ett liv 6 sambon 7 en paus 8 pianot 9 ett program 10 gatan FACIT Framstegstest a b c b a c b b 0 a Varifrån Hur Vad Hur Vilken Varför Hur Vad Hur 0 Vilken Vilket När Hur Var Vad kommer bor pluggar vaknar stiger dricker äter tränar tar 0 träffar fikar surfar lyssnar

Läs mer

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2008

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2008 I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2008 Kvalitetsredovisning för Smultronställets förskola år 2008 Smultronstället är en blandkooperativ förskola som drivs som en ekonomisk

Läs mer

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Årsberättelse Ht 13- Vt 14 Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Biträdande förskolechef Mio Iller Givell Årsberättelse Andersbergsgårdens förskola 2014

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Å rsberä ttelse 2015/2016

Å rsberä ttelse 2015/2016 Å rsberä ttelse 2015/2016 Bomhus förskoleområde Masurgården Masurgården har under året haft 57-60 glada härliga barn i åldrarna 1-6 och 10 personal varav en resurs samt en egen kock i köket. Vi har tre

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

GRÖN FLAGG. Rapport från Tingvalla förskola Sigtuna kommun. Livsstil och Hälsa

GRÖN FLAGG. Rapport från Tingvalla förskola Sigtuna kommun. Livsstil och Hälsa GRÖN FLAGG Rapport från Tingvalla förskola Sigtuna kommun Livsstil och Hälsa SAMMANFATTANDE BESKRIVNING Gemensamma mål och åtgärder för Tingvalla förskola. Mål 1: Minskad stress, ge barnen tid att varva

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

21/11 2015 Kl. 11-15

21/11 2015 Kl. 11-15 21/11 2015 Kl. 11-15 BASARHÄFTE Waldorfbasar Lördag den 21 november 2015 kl. 11 15. Basaren är en fest för att sprida glädje och gemenskap. Välkommen med ditt bidrag! SYFTE Huvudsyftet med basaren är

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Följ med in i det lilla huset och knacka

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing

Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje. AL Publishing Josephine A. Andersson Daniela Lundin-Hatje AL Publishing Välkomna Hit En pedagogisk familjebok för nyanlända om livet i Sverige koncept och text illustrationer och omslag grafisk formgivning Josephine

Läs mer

Verksamhetsbrev dec -14

Verksamhetsbrev dec -14 Verksamhetsbrev dec -14 Under hösten har vi jobbat i våra grupper med vårt gemensamma projekt Min plats på jorden. Gruppen Prickarna (5-åringarna) har ritat självporträtt där barnen tittat lite närmare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

Å rsberä ttelse 2014/2015

Å rsberä ttelse 2014/2015 Å rsberä ttelse 2014/2015 Bomhus förskoleområde Källö förskola På Källö förskola arbetar vi i två storarbetslag, Blå och Grön tillsammans, där de yngre barnen går, och Röd och Gul tillsammans, där de äldre

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Sammanställning av olika aktiviteter som varit igång under 2013: Promenad grupp Vikengõbbarna, jämna veckor Kvinnogrupp, udda veckor

Sammanställning av olika aktiviteter som varit igång under 2013: Promenad grupp Vikengõbbarna, jämna veckor Kvinnogrupp, udda veckor Mål för trygghetsboendet Genom stöd och hjälp vill vi ge våra hyresgäster ett tryggare boende och ge en möjlighet att bo kvar i sina lägenheter så länge som möjligt och förlänga tiden som de kan vara utan

Läs mer

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare.

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Jag tycker att Daniel är Sveriges bästa lärare därför att han

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november/december 2015

Tranbärets månadsbrev november/december 2015 Tranbärets månadsbrev november/december 2015 Nu är vi inne i väntans tider. Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och förbereder oss för jul och Lucia här på förskolan. Julen är

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV. December 2013

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV. December 2013 VÅGA VILJAS MÅNADSBREV December 2013 Tänk vad ett år kan gå fort. Vi har redan hunnit med massor av lärorika, spännande, roliga, och entreprenöriella aktiviteter i vår verksamhet. Under november månad

Läs mer

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM.

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. Höstens tema: Natur. Vi fortsätter med vårt tema som bestämdes demokratiskt ihop med Lindens barn. Några rubriker vi kommer att ta upp är: Svampar. Ätliga och giftiga.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 VÄLKOMMEN TILL JORDEN TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 ADRESS: Storgatan 46 267 76 Ekeby JORDENS UTEFÖRSKOLA HEMSIDA: www.bjuv.se/jorden JORDENS GRUNDIDÉ Att uppleva och utforska

Läs mer