VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål för sin avdelning. Vi arbetade vidare med våra prioriterade mål Utvärdering av 2007 års mål gjordes och nya mål inför 2008 lades upp. 10 jan: Julgransplundring: Julgranarna åkte ut och de var torra så alla barren ramlade av. Ett av barnen tappade en kula och kröp in under granen för att hämta den, när han kom ut var hans ljusa hår fullt av barr. 18 jan: Legoutställning: Vi hade legoutställning för föräldrarna och utställningen hade som tema rymd och resor. Barnen bjöd på fika som de hade bakat till föräldrarna när de hämtade. 21 jan: Miljögruppen gjorde studiebesök på Kämpaställets förskola för att se hur de arbetade med sin sophantering. 22 jan: Några barn åkte på utställningen rörelse av vikt på museét. Barnen bjöds på glass efter besöket. 8 feb: V-gruppen börjar sitt arbete. Vi jobbar med samarbetsövningar och ansvarstänkande utomhus och inomhus med naturvetenskap och experiment. 5 feb: På fettisdagen bakade Ann-Christin bullar och ute på avdelningarna fick barnen göra sin egen fastlagsbulle. Oj, vad goda de blev! 14 feb: Alla hjärtan dag firades som traditionen bjuder med en hjärtbakelse. Barnen klippte ut hjärtan som hängdes upp i grenarna i våra hallar. På vilan gjorde barnen en dikt till sina föräldrar som sattes upp i hallen. 20 febr: Utflykt hem till Barbro och Zerny för att titta på de söta kalvarna. Korna och de stora tjurarna var också spännande att titta på. Solen sken i snön och dagen var helt underbar. De som ville fick prova att åka en runda med traktorn. Och såklart lekte vi och fikade bland storbalarna. 21 febr: Vi åkte till idrottshallen för att se teater med Allgott och Villgott. Sportlovsvecka och snö! Nallen Bosse åker på semester med Mia till Arjeplog. Alla undrade vad Bosse skulle få vara med om, så därför skickade han ofta kort till oss för att hålla oss underrättade.

2 7 mars: Åkte V-gruppen till museét för att träffa en konstpedagog. Hon pratade med barnen om Vem är Jag? och de fick göra varsitt självporträtt. Dagen var mycket lyckad och besöket uppskattades av både barn och personal. 11mars: Föräldramöte för V-gruppens föräldrar. Sara, Annika, Malin N och Emma informerade om arbetet med V-gruppen och det fanns tid för frågor inför skolan. En mysig kväll med fika som avslutning. 20 mars: Skärtorsdagen. I flaggstången hängde de en väska när barnen kom ut. När vi firat ner och öppnat väskan låg det tre brev från två påskkärringar som tappat bort sina kattungar. Vi delades in i tre grupper som skulle leta efter katterna. Längs vägen fanns det frågor och en röd tråd som vi skulle följa. När vi äntligen hittat katterna tog vi dem till höförrådet. Där träffade vi påskkärringarna (Annika och Anna) som fick tillbaka sina kattungar till sin stora glädje. De bjöd på påskgodis som tack innan de flög iväg på sina kvastar till Blåkulla. Påskfesten avslutades med Ann-Christins påskbuffé som dukats upp på verandan. Vi åt tillsammans vid långbord på våra avdelningar, allt enligt traditionen. 25 mars Nu var det dags för Våffeldagen. Bagare Bertil och hans fru Berit kom redan vid lunch med en massa våffelsmet. De ville att vi skulle äta våfflor istället för mat. De sjöng och spexade, men detta var för tokigt. Barnen och fröknarna bestämde att smeten skulle lämnas till Ann-Christin så att hon kunde göra våfflor till mellanmålet. Alla åt tillsammans, och gott var det med sylt och grädde. 26 mars: Idag kom Minnas mormor och hade rytmik med oss. Hon hade med sig en massa instrument. Fiol, gitarr, cello, flöjt, saxofon och rytminstrument som marackas mm. Vi sjöng dansade och hade det mycket trevligt. Efteråt fick de som ville prova instrumenten. Ett stort tack till Minnas mormor Jennie! 27 mars: Traktorns barn gick till stora lekplatsen i Balsby. Solen sken och det var vår i luften. Vi hade fika med oss. Det smakade mums efter mycket lek! 27mars: Årsmöte i Smultronställets Ek.för. med ärende enligt stadgarna. Efter årsmötet fikade vi tillsammans och därefter konstituerade styrelsen sig. 3 april: Studiebesök på Snårarps sopsorteringsstation för de större barnen. Där fick man lära sig allt om hur man skall sortera sina sopor. En mycket uppskattad dag.

3 4 april: Åkte all personal till Karlskrona och Rödmyrans förskola för ett studiebesök. De arbetade med verkstadspedagogik och med Reggio Emilia inriktning. Det var en lärorik och intressant dag som avslutades med shopping och mat i Karlskrona framåt kvällen. Tack alla föräldrar för att vi kunde åka tillsammans! 10 april: Alla barn och personal åkte buss till Friskis och Svettis för att få prova ett gympapass i den stora Friskislokalen. Det var en svettig dag med både ombyte, gympapass och dusch. En händelserik och rolig dag! Tack Camilla! 16 april: Vi åkte på utflykt till Fjälkinge backe. Vi lekte och gick på upptäcktsfärd högst upp på backen. Där hittade vi stora träd som hade trillat och vi låtsades att de var olika djur. Vi letade efter olika vårtecken som vi fotograferade. När vi kom tillbaka till vår glänta igen så fikade vi och låg och lyssnade på fågelsång. 17 april: Vi hade Skräpplockardag på förmiddagen. Vi blev uppdelade i grupper. När vi kom ut i trädgården så gick Skräpgubben (Annika) runt och slängde skräp omkring sig överallt i trädgården. Skräpgubben (Emma) tillrättavisade Gubben (Annika) att man inte skall kasta sopor i naturen utan visade hur vi alla måste hjälpas åt att sortera skräp och sopor. Det var en lärorik dag med många skratt. 22 april: Pedagogkväll här på Smultronstället. Vi hade bjudit in alla kooperativen till en pedagogkväll då vi utbytte tankar och idéer i arbetet. Vi delade in oss i grupper och diskuterade pedagogiska metoder. En lyckad kväll som vi bestämde skall återkomma. 24 april: Alla de stor barnen var och tittade på Britta och Melitta, en teaterpjäs på C4 gymnasiets aula. För att orka med föreställningen så bjöd Sara på fika och provsittning av motorcyklar på bilskolan innan vi skulle gå vidare till teatern. Det var en händelserik dag som vi alla uppskattade. Tack Sara! 25 april: Fårklipparen Kjell var här och klippte alla fåren. Oj vad mycket päls de hade och så lite det blev kvar!? Alla barnen var med och tittade och det var så spännande. 28 april: Studiebesök av pensionärsföreningen PRO i Fjälkinge. Det var flera av dem som hade gått i skola här när de var små. De tyckte att det var så roligt att få komma tillbaka och se hur det såg ut på deras gamla skola nu.

4 27 april: Vårröjardax. Föräldrar barn och personal såg till att det blev fint på förskolan. Hönorna och tuppen fick nymålat och nya sittpinnar i hönshuset, ett nytt plattgolv i snickarhörnan, sopförrådet och lekstugan fick ny färg och kaninerna ett nytt hus, våra matbord blev slipade och lackade och gödselhögen fick ett staket runt sig. Sedvanligt tömdes gödselhögen och gårdsplan och övriga ytor fick en uppfräschning. Alla jobbade på och vår förskola sken som solen. 5 maj: Besök av fröken Britt-Marie på Parks skola. Hon hälsade på två blivande elever. Hon tyckte att vi hade det underbart här ute hos oss. Vid två tillfälle besökte barnen Parks skola tillsammans med sina föräldrar. 6 maj: Hanna Seth - lärare från högskolan i Kristianstad var på studiebesök hos oss tillsammans med en elev. De ville se hur vi arbetar med måltiderna med barnen. De hade läst om oss i tidningen efter vi fick vår måltidscertifiering. Hon arbetar på högskolan med kost och hälsa. 7 maj: Idag kom fotografen till Balsby. Barnen blev fotograferade både ute tillsammans och sen inne enskilt. Det är nog den mest stressade dagen på året för att man är rädd att glömma någon. Men vi lyckades i år igen, Phu! 17, 29 april, 22maj: Var det dags för fröken Ingrid och skolbesök Fröken Janita från Österslövs skola hälsade på de blivande skolbarnen vid tre olika tillfällen. Det är alltid spännande att få besök från skolan. Vid ett tillfälle åkte 6 åringarna till Österslövs skola på besök med sina föräldrar. Detta är en viktig del för både barn och fröknar att lära känna varandra inför det nya som väntar efter sommaren. 15 maj: Vi hade invigning av vår utmärkelse Skola för Hållbar Utveckling. Vi hängde upp våra nya flaggor och hade ordnat en utställning i hemvärnshuset där barn, föräldrar och andra intresserade kunde gå in och titta. Det fanns fika som barnen hade hjälpt till att baka till. Samtidigt firade vi förskolans dag med ett teaterbesök av Pippi (Sara), Proseluskan (Carina), Tommy (Anton) och Annika (Karla). Vi avslutade förmiddagen med att Tommy och Annika bjöd på pannkakor i det härliga solskenet. 26 maj: Stoppteater med specialpedagog Eva och Anette för skolgruppsbarnen för att känna igen metoden när de börjar skolan. 27 och 28 maj: Två studenter ifrån Trollhättan gjorde studiebesök hos oss. De skulle skriva en C-uppsats om barn och djur på förskola och ville hämta in lite material från oss.

5 27 maj: Sofia, Marie, Anna, Camilla och Annika sprang/gick Tjejloppet i Tivoliparken och var påhejad av Carina. Det var lite svettigt så vi fick avsluta med picknick i gröngräset. 29 maj: Två studenter från Högskolans sjuksköterskeutbildning kom och informerade personalen i sårvård. Detta var ett led i deras utbildning. 30maj: V-gruppens avslutning Äntligen skulle vi få visa upp för föräldrar och anhöriga vad vi jobbat med under terminen. Vi visade upp våra experiment två och två på scenen. Alla barnens experiment gick över förväntan och spänningen var stor i hela Bygdegården. I lokalen var en del uppsatt och annat framlagt av barnens experiment och självporträtt samt deras experimentböcker. Alla V- gruppsbarnen fick blommor, paket och sina portfolio. Eftermiddagen avslutades med Ann-Christins goda fika. 2 och 3 juni: Hade Traktorn sin sista utvärdering på bryggan i Balsby med sommardopp och fika och Tröskan hade sin sista utvärdering på Duvanders fik i stan med härliga baguetter. 13 juni: Idag är det den stora utflyktsdagen. V-gruppsbarnen tog med sig sina föräldrar samt Sara, Emma och Annika och åkte till Barnens gård. Dagen blev som vanligt en höjdpunkt för alla med korvgrillning och mycket lek. Alla de andra barnen åkte buss med föräldrar och personal till Barnens skog i Sibbhult. Det var en härlig dag och barnen hade olika möjligheter till lek och rörelse. Man kunde gå Hitta Vilse spåret, klättra på träd och stubbar, krypa ner i mullvadshålan mm. Under tiden som barnen lekte sattes grillarna igång. Vi avslutade dagen med en sångstund. 17 juni: Vi åkte på besök till förskolan Linden på Parkskolan och fick träffa barn och personal och ta del av deras verksamhet. Det var roligt att få träffas igen. 19 juni: Var det dags för midsommarfest på himmet. Alla hjälptes åt att förbereda inför den trevliga festen genom att plocka blommor, klä stången och duka utomhus. När föräldrarna kommit kunde dansen börja och Barbro spelade dragspel och alla sjöng och dansade och hade roligt. Efter dansen fick alla smaka av den goda midsommarmaten. Vi städade undan och pustade ut med en kopp kaffe och en tårtbit augusti Planeringsdagar: På fredagen startade vi upp HT 08 i det vackra. Vi gick igenom terminen och de nya arbetslagen, satte upp mål för vårt kommande arbete. Vi fick gott om tid att arbeta i arbetslagen inför den

6 stundande HT 08 vilket uppskattas av personalen. Efter arbetsdagens slut promenerade vi till havet och tittade på den vackra omgivningen. Kvällen avslutades med middag i Furubodas matsal och på vägen hem stannade vi till i Åhus för ett glassbesök. På lördagen var det föreläsning med Kicki Forsenhäll i kommunikation och bemötande på Smultronstället. En givande dag som gav mersmak. V 34: Inskolning av de nya barnen börjar. 10 september: Utemiddag med Traktorn. Vi reste till Afrika och dansade afrikanska danser. Vi lyfte lejonkungen högt upp i luften, tog på oss våra djungelstövlar och vajade i vinden. När vi nu var ute i djungeln måste vi ju äta djungelmat. Vad äter lejonkungen och hans kompisar? Insekter och larver! OK! Vi åt larvröra som vi värmt över öppen eld. Usch, det killar i magen tyckte någon men mums, det var ju jättegott! 9 sept: De större barnen åkte till ishallen. Till en början gick det lite knaggligt men vi tränade upp oss. Efter många turer på isen var det gott med varm choklad, kex och äpple. Hitta Vilse börjar för de äldsta barnen. Spontanutflykt: Vi åkte till Balsberget på eftermiddagen och tog mellanmål med oss. Vi hittade pinnar som såg ut som bokstäver och spår efter vildsvin. Vi provsmakade harsyra och tittade på svamp. Det fanns både flugsvamp och trattkantareller. En flicka tog med sig lite saker hem som hon gjorde en tavla av. - Morfar fick den och han älskade den, sa Flickan. 26 september var det dags för Höstvandring på Lingenäset. Oj vilket fint väder vi fick på vår utflykt. Lärarkamraten gjorde lite lekar med de äldre barnen. De lekte ekorre byter träd och de fick leta efter motsatser som lång-kort, stor-liten och mjukt-hårt. De mindre barnen gick en runda med sina korta ben, de var jätteduktiga. Vi lyssnade på fåglar, hittade sniglar och grodor mm som vi sjöng om. Vi klättrade upp för kullar och sprang nerför, vi glömde inte heller att Fika! 2 okt: Vilsebarnen åkte till Barnens skog i Sibbhult. Där vi gick Hitta Vilse stigen och grillade korv. 3 oktober Kanelbullens dag: Bagare Bertil och hans son Bosse kom på besök. De stänkte mjöl på både barn och fröknar så mjölet yrde. Vi bakade massor av kanelbullar på respektive avdelningar. På eftermiddagen gick vi ner till sjön vid Balsby badplats och mumsade på våra kanelbullar.

7 7 okt: Föräldramöte för alla föräldrar med bildspel, teater. Personalen informerade om verksamheten. Vi avslutade kvällen med kaffe, smörgåsbulle. 7 okt: Brandövning! 10 okt: Tröskan bjöd på Utemiddag i trädgården. Vi blev indelade i grupper med olika arbetsuppgifter som tömma sopkärl, göra fruktsallad, mata djuren mm. 13 oktober var vi på Tacksägelse i Österslövs kyrka. Församlingspedagogen Linda visade oss hur fint man smyckat kyrkan med frukt och grönsaker. Vi slutade med en rundtur på kyrkogården. 15 och16 okt: Gammeldagsdagar på himmet. Barbro hade ordnat en gammeldagshörna på Traktorn, där det visades saker från förr. Ett halvbord var dukat med gammalt porslin, kaffepumpa och andra gamla föremål. En mamma i tidsenliga kläder med sitt lilla barn i en järnhjulsvagnen mm övervakade det hela. Ann-Christin och Barbro visade hur man gjorde ost och smör och barnen fick lukta, känna på konsistensen samt provsmaka. Alla barnen tyckte att det var intressant. På onsdagen spelade fröknarna en teater från förr i tiden som handlade om Emil och Hilmas liv vid ett gods på 1800 talet. Middagen bestod av kalops, potatis och rödbetor den första dagen och andra dagen serverades fläskkorv och rotmos. Till mellanmål fick vi smaka kalvdans och fattiga riddare. När föräldrarna kom och hämtade på torsdagen bjöds de på kokekaffe och flottamad. 19 okt: Höströjning Mycket folk och vi fick mycket gjort alla föräldrar barn och personal visar ett stort engagemang. Det byggdes ett nytt lekförråd, hönornas staket reparerades, tömma skräp på soptippen, målarateljén i lägenheten blev tillfixad och säkerheten runt gungor och lekmaterial tittades över. Vi pausade och blev serverade höstsoppa med bröd. Tack alla föräldrar! 24 oktober: FN dagen: De större barnen fick höra om FN s arbete. 27 oktober: På Nalledagen hade alla barnen tagit med sina nallar hemifrån och nallarna träffades och hade roligt tillsammans. Vi fick se en nalleteater på vår utescen. 30 okt: Vi fick höra Barbro berätta om varför vi firar alla helgons dag. Hon visade barnen hur man smyckar gravarna med ljus och gravdekorationer.

8 10 nov: Vi firade Mårtens Afton med god gåsamiddag som serverades på verandan. Efter middagen bjöds det på teater om Martin (Emma) och gässen (Josefin och Annika). 18 nov: Glöggkväll kl bjöds föräldrarna in till en glögg och pysselkväll. Ida och Anna höll i aktiviteterna. Vi slog in paket till luciafesten och det målades tomtar, hästar och annat smått och gott. En mysig kväll med julen i sikte. 20 nov: Nu var det dags för avslutning för Hitta Vilse barnen. Högtidligt som attan med diplomutdelning och visselpipsprovning på verandan. 21 nov: Integrationsdag. Besök från Albogårdens förskola. Glada och lyckliga barn som sken med hela kroppen, det var så härligt att se. Vi spelade en Alfons teater i hemvärnshuset och bjöd på äppelmuffins och saft som våra barn hade ordnat. 25 nov: Café för alla föräldrarna. Ett av våra barn hade som önskemål att vi skulle ha café för alla föräldrarna. Vi bakade och fixade för att alla skulle få lite kaffe med dopp när man hämtade sina barn. 26 och 27 nov: Lussebak på traktorn och tröskan. Bagarna Berit (Anna) och Bertil (Camilla)Bengtsson från Bulltofta kom på besök som alltid när det är dags för storbak. December Julbak: Det bakades lussekatter och pepparkakor i långa banor. Med Ann-Christins ord klingande i öronen, Inte för tjocka pepparkakor så bakade vi som aldrig förr. 1december Adventssamling: Adventssamlingarna på tisdagarna sträckte sig till 16 december. Årets tema var sagan om de två mössen Tusse (Kia) och Nusse (Annika).Teatern var riktad till de mindre barnen men alla uppskattade de två nyfikna mössen som var på upptäcktsfärd. 3 december Kyrkan: Prästen Marie-Louise och Linda spelade teater om Ett oväntat möte. Efter teatern fick barnen titta på julkrubban och alla figurerna. 4 dec: Besök hos Tomtemor i Olastorp. Vi åkte med buss för att göra vårt årliga besök hos Tomtemor. För att komma till stugan åkte vi traktor och vagn. Det skumpade och hoppade, men det var bara roligt. Tomtemor tog emot oss med öppna armar och hon visade oss till sin eldstad där vi fick varm mjölk och bulle. Tomtemor delade ut julklappar till alla barnen och därefter fick vi leka en stund i skogen och mata fåglarna med bröd som vi fick av Tomtemor.

9 Tack Sara för alla förberedelser som du ordnat! 12 december Luciafest: På Smultronstället firades lucia just vid mörkrets inbrott på vår utescen. Föräldrar, släkt och vänner kom för att uppleva det fina Luciatåget som barnen tränat in. Vi sålde grillad korv, men hade även försäljning av glögg, pepparkakor och lussekatter. I hemvärnshuset var det försäljning av saker som tillverkats på Smultronstället eller skänkts hit. Man kunde även prova lyckan och ta lotter på fina lotterier som var skänkta inför dagen. Barnen provade lyckan i fiskdammen där det var vinst varje gång. Nytt för i år var Tomtegrottan där man kunde skriva sin önskelista till tomten som satt och tog emot dem. Det fanns även möjlighet att köpa en liten julklapp hos tomtefar (Josefins pappa). Tack till alla som gjorde luciadagen till en underbar dag. Utav pengarna som kom in skänkte barnen 1000 kronor till arbetet med att stoppa barnpornografi på nätet. Resten av pengarna kommer barnen tillgodo under året! Tack Tomtefar! 18 december Julmiddag: Barn och föräldrar samlades i Hemvärnshuset hos Tomtefamiljen. Det blev en teater om när Tomtefar var sjuk. Tomtemor (Anna), Lillmusen (Annika) och Tomtefar (Camilla). Efter teatern var det dags att dansa kring granen till dragspelsmusik. Därefter kom som traditionen bjuder jultomten med varsin godispåse till barnen ute i trädgården. Det traditionella julbordet stod uppdukat och barn, föräldrar och personal lät sig väl smaka av den goda julmaten som Ann-Christin och Barbro hade tillagat. Personalen avslutade med en julsång. Tack till Tomtefar Camilla, Ann-Christin och Barbro! ÖVRIG VERKSAMHET: Våra djur: Under året har följande hänt bland djuren: Våra två getter Beata och Skrållan mår bra. Grisarna är fridsamma och skriker högt endast när vi putsar deras klövar, vilket veterinären ombesörjer. Fåren Nova och vår nya Agnes fick två små söta lamm var. Polly som började stångas såldes till en fårfarm där hon trivs bra. Framåt hösten fick de sällskap av Baggen Brasse och vi hoppas förstås att vi skall få nya lamm till nästa år. Våra kaniner Nelly och Tussie skuttade vidare till kaninhimlen och vi fick två nya kaniner som heter Blixten och Tiffy. Under året har vi haft 10 personalmöten. Under året har vi haft 1 årsmöte. Under året har vi haft 4 planeringsdagar. Under året har vi haft 5 lärarstuderande Under året har vi haft 6 praoelever

10 Under året har vi haft en tjej som gjort sin praktik på kontoret inför sin kommande tjänst på Simförskolan Sally. Under året har vi Personalvård/Trivseldagar: Avskedsgåvor till den personal som slutat under året. Små presenter vid terminernas slut och vid andra små tillfällen då vi vill visa vår uppskattning till personalen. Helene och Carina ordnade en heldag med museibesök, bad, mat på Rose Garden och skönsång hos Sara. Bokcirklar hemma hos varandra, Fika på Bunna och en helkväll på Ängshyddan i Yngsjö. Trivselkväll hos Carina med mat och julklappsspelet. All personal fick ett presentkort på spabehandling och hudvårdsprodukter. Trivseldag som Annika och Sara ordnade hos Sara med fint väder, bad i poolen afrodans, grillning och konsert. Grillkväll hos Carina med mat och dricka. Fortbildning för personalen: Gemensamma utbildningar har genomförts med Kicki Forsenhäll (Kommunikation och bemötande) och Velo Toumela (språkutveckling i förskolan). Individuella föreläsningar enligt önskemål har genomförts som Utikuligt (utepedagogik), IT-utbildning, Hälsofrämjande måltider i förskolan, Sagofönstret, Vilka är de neuropsykiatriska funktionshindren, Ledarskapsutbildning, Bemötande förhållningssätt som pedagogiskt verktyg, Autism, Att bemöta med tillit och medkänsla, Karstamodellen, KP information, Workshop röst och sång, LUF dagar på Högskolan och Kay Pollak mfl. Pedagogträffar på olika kooperativa förskolor. Handledning av specialpedagog. Anna handleder personalen på traktorn i teckenspråk. Ann-Christin har deltagit i kooperativens nätverk för kokerskor. Carina medverkar i en utvecklingsgrupp om Lärandet i fokus på Näsby, Nätverksträff neuropsykiatriska funktionshinder, Nätverksträffar med kooperativa förskolor, samt i den gemensamma konferens för förskola - barnskola där Smultronstället, Kämpastället samt Österslövs skola medverkar. Fortbildningar från Smultronstället: Carina och Sara har varit på Högskolan i Kristianstad och i Höörs kommun och föreläst i Forumteater för barn i förskolan. Besök: Besök av personal från Värnamo förskola

11 Besök av personal från Höörs kommun Besök av personal från Parks förskola Personal från Smultronstället har besökt: Allö förskola, Simförskolan Sally och LillAntons förskola i Kristianstad. Tillsynsbesök: Vi har haft tillsynsbesök från Miljö och hälsa, Arbetsmiljöverket, Kommunals skyddsombud och från vår kontaktperson på Kristianstads kommun. Bokbussen har gjort sina månadsbesök som vi är väldigt tacksamma över. Vi har fått köket godkänt som livsmedelsanläggning Storhushåll av Miljö och Hälsa i Kristianstad Kommun. Vi har i februari fått utmärkelsen Skola för Hållbar Utveckling för ett framgångsrikt arbete för lärande för hållbar utveckling. Detta är ett levande dokument som skall arbetas med och uppdateras till myndigheten för skolutveckling. Vart tredje år görs en ny ansökan för att få behålla utmärkelsen. AVSLUTNINGSVIS VILL VI TACKA PERSONAL, BARN OCH FÖRÄLDRAR FÖR DET GÅNGNA ÅRET!

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vårterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården 1(15) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2014 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett

Läs mer

Kontakter: Bra att veta: Om Ni behöver nå oss: Skoldagen Inneskor Fruktstund På skolan: Mugg E-post: Idrott

Kontakter: Bra att veta: Om Ni behöver nå oss: Skoldagen Inneskor Fruktstund På skolan: Mugg E-post: Idrott Denna kontaktbok är till för information och kommunikation mellan Er föräldrar och oss lärare. Här kommer det att finnas info. om vad vi gör och kommer att göra i tvåan. Här finns schema, klasslista, kontaktinfo

Läs mer

Läsåret 2007/2008 Vårberga Förskola AB

Läsåret 2007/2008 Vårberga Förskola AB Malmö 080819 Vårberga Förskola AB Solbergagatan 6 212 30 MALMÖ 040 49 14 05 www.forskolorna.se KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLA Läsåret 2007/2008 Vårberga Förskola AB Vårberga Förskola AB är belägen inom

Läs mer

Jösse- Klippans alldeles egna konstnär! Vårt nya namn på Nya Lönnbladet är. Grattis Therese Nordlund till ditt vinnande förslag!

Jösse- Klippans alldeles egna konstnär! Vårt nya namn på Nya Lönnbladet är. Grattis Therese Nordlund till ditt vinnande förslag! Vårt nya namn på Nya Lönnbladet är Nummer 17 ~ Mars 2013 En tidning av Daglig verksamhet Grattis Therese Nordlund till ditt vinnande förslag! Jösse- Klippans alldeles egna konstnär! Familjens hus Intervju

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

4H-partners. Bli Hallands 4H:s partner Läs mer på www.hallands4h.se

4H-partners. Bli Hallands 4H:s partner Läs mer på www.hallands4h.se 4H-partners Bli Hallands 4H:s partner Läs mer på www.hallands4h.se Lära genom att göra Innehåll 3 Ledare & Innehåll 4 Vinterkurs 5 Klubbledarträff 6 Bland tomtar & troll 7 Inspirationshelg 8 Styrelse och

Läs mer

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor Ge mig tiden så kan jag Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor 2 Självkänsla bygger företagsamma barn Vi på Önsta-Gryta förskolor i Västerås kom i kontakt med projektet Entreprenörskap i skolan och projektledaren

Läs mer

Kvalitetsrapport läsår 2012/2013. I Ur och Skur Vattendroppens

Kvalitetsrapport läsår 2012/2013. I Ur och Skur Vattendroppens Kvalitetsrapport läsår 2012/2013 I Ur och Skur Vattendroppens Sammanfattning Det har varit ett spännande år med duktiga kollegor, vi har vilket har märkts på både barn och föräldrar. Vi hade en tredagarsinskolning

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION VECKA 50

ALLMÄN INFORMATION VECKA 50 GALAXEN, STOCKHOLM ALLMÄN INFORMATION VECKA 50 Hej på er alla Nu idag är det Lucia och firandet sker på lite olika tider och med olika rutiner på alla avdelningar. Hoppas ni har möjlighet att delta. Jag

Läs mer

December är kommen och det är tid för återblickar på året som gått.

December är kommen och det är tid för återblickar på året som gått. Rettvisan Julnumret 2013 Rapport från Maastricht ALICE dagbok från Ridläger 2013 Till MINNE av REBECCA Rapport från MÄTTINGE Musik och kommunikation ASSISTANS Kalendarium 2014 Ordförande har ordet December

Läs mer

NOVEMBER 2009 - FEBRUARI 2010. illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar

NOVEMBER 2009 - FEBRUARI 2010. illsammans. Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar NOVEMBER 2009 - FEBRUARI 2010 illsammans Program för Missionskyrkan & SMU i Hallstahammar Julen i Irak sid 5 Ett barn av tillfälligheter?! sid 10 En resa för livet sid 14 Det händer i Jul sid 16 Alla läsare

Läs mer

Träsko p osten. Tema: Sällskapsdjur. Nyhetsblad för. Långasjö socken. Nr 4 Vintern 2011

Träsko p osten. Tema: Sällskapsdjur. Nyhetsblad för. Långasjö socken. Nr 4 Vintern 2011 Träsko p osten Nr 4 Vintern 2011 Nyhetsblad för Tema: Sällskapsdjur Långasjö socken 2 Träskoposten Nr 4 Vintern 2011 Ägare Långasjö Sockenråd Redaktör och ansvarig utgivare Jan-Erik Fransson E-post: jan-erik@traskoposten.se

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

Redovisning från vårt systematiska kvalitetsarbete

Redovisning från vårt systematiska kvalitetsarbete 312 94 Laholm Möllans Förskola Brödåkravägen 10 31294 Laholm Redovisning från vårt systematiska kvalitetsarbete Föräldrakooperativet Möllan Sammanfattning Förskolan Möllan drivs som ett föräldrakooperativ

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Information från förskolan Båten Augusti 2014

Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

GPP kring vardagliga situationer

GPP kring vardagliga situationer Humlan Humlan är en avdelning med totalt 15 barn i åldrarna 1-4 år, 6 flickor och 9 pojkar. 8 barn födda 2011 3 barn födda 2010 4 barn födda 2009 Arbetslaget består av 3 pedagoger: 2,55 tjänst Vi på Aleskogens

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

Om det ändå kunde börja snöa

Om det ändå kunde börja snöa Nr 3 2014 Årg 16 Utg. av Överlida Byalag www.overlida.se och Mjöbäcks byalag www.byalagetmjoback.se Om det ändå kunde börja snöa Det första Smilla gjorde när hon vaknade var att titta ut genom fönstret

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer

Husets bok. av Berit Åberg

Husets bok. av Berit Åberg Husets bok av Berit Åberg 1 Inledning... 3 1. Hem från semestern... 4 2. En stuga i vardagsrummet... 6 3. Björkbacke mot sjön... 8 4. Nybyggarliv... 9 5. Kolarkojan... 11 6. Med häst och vagn... 13 7.

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

Sommarnummer juni 2014 Valsätraskolan Pris: 0 kronor. Nu är parkourparken klar!

Sommarnummer juni 2014 Valsätraskolan Pris: 0 kronor. Nu är parkourparken klar! Valsätraposten Sommarnummer juni 2014 Valsätraskolan Pris: 0 kronor Nu är parkourparken klar! Skolans unga skribenter bjuder på ett sprängfyllt nummer av VP. Här kan du läsa artiklar, reportage från utflykter,

Läs mer

12_1 (siffra) 12_2 (siffra) 13_1 (siffra) 13_2 (siffra) 14_1 (siffra) 14_2 (siffra)

12_1 (siffra) 12_2 (siffra) 13_1 (siffra) 13_2 (siffra) 14_1 (siffra) 14_2 (siffra) TAKK-symboler 0 (siffra) 1 (siffra) 10_1 (siffra) 10_2 (siffra) 11_1 (siffra) 11_2 (siffra) 12_1 (siffra) 12_2 (siffra) 13_1 (siffra) 13_2 (siffra) 14_1 (siffra) 14_2 (siffra) 15_1 (siffra) 15_2 (siffra)

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset.

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset. Storkprojektet Under årets Falsterbo Birdshow fick vi på Snusmumriken kontakt med Emma Ådahl från Naturskyddsföreningen i Skåne, som är projektledare för storkprojektet. Emma introducerade oss i storkprojektets

Läs mer

I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009

I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 2. Verksamhet/förskola: Fyrklöverns Montessoriförskola Ättekulla Ansvarig skolchef/rektor: Stellan Hagström 3. Organisation och förutsättningar Förskolan hyr

Läs mer

Kullabladet nr 2/2011

Kullabladet nr 2/2011 Kullabladet nr 2/2011 Vår, Sommar och Höst Medlemstidning för föreningen Backstugans Vänner, Upphärad Kortet är taget i samband med Kerstins 50-årsdag 1984 Stående: Alfhild, Clara, Åke, Per-Axel, Elvy,

Läs mer

Grevinnan på tredje våningen

Grevinnan på tredje våningen Grevinnan på tredje våningen Ingrid Holm Grevinnan på tredje våningen Kortroman av Ingrid Holm 1 När man är 86 år så måste man väl till sist erkänna att man är gammal, tänkte Marta där hon satt i sin gamla

Läs mer