VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål för sin avdelning. Vi arbetade vidare med våra prioriterade mål Utvärdering av 2007 års mål gjordes och nya mål inför 2008 lades upp. 10 jan: Julgransplundring: Julgranarna åkte ut och de var torra så alla barren ramlade av. Ett av barnen tappade en kula och kröp in under granen för att hämta den, när han kom ut var hans ljusa hår fullt av barr. 18 jan: Legoutställning: Vi hade legoutställning för föräldrarna och utställningen hade som tema rymd och resor. Barnen bjöd på fika som de hade bakat till föräldrarna när de hämtade. 21 jan: Miljögruppen gjorde studiebesök på Kämpaställets förskola för att se hur de arbetade med sin sophantering. 22 jan: Några barn åkte på utställningen rörelse av vikt på museét. Barnen bjöds på glass efter besöket. 8 feb: V-gruppen börjar sitt arbete. Vi jobbar med samarbetsövningar och ansvarstänkande utomhus och inomhus med naturvetenskap och experiment. 5 feb: På fettisdagen bakade Ann-Christin bullar och ute på avdelningarna fick barnen göra sin egen fastlagsbulle. Oj, vad goda de blev! 14 feb: Alla hjärtan dag firades som traditionen bjuder med en hjärtbakelse. Barnen klippte ut hjärtan som hängdes upp i grenarna i våra hallar. På vilan gjorde barnen en dikt till sina föräldrar som sattes upp i hallen. 20 febr: Utflykt hem till Barbro och Zerny för att titta på de söta kalvarna. Korna och de stora tjurarna var också spännande att titta på. Solen sken i snön och dagen var helt underbar. De som ville fick prova att åka en runda med traktorn. Och såklart lekte vi och fikade bland storbalarna. 21 febr: Vi åkte till idrottshallen för att se teater med Allgott och Villgott. Sportlovsvecka och snö! Nallen Bosse åker på semester med Mia till Arjeplog. Alla undrade vad Bosse skulle få vara med om, så därför skickade han ofta kort till oss för att hålla oss underrättade.

2 7 mars: Åkte V-gruppen till museét för att träffa en konstpedagog. Hon pratade med barnen om Vem är Jag? och de fick göra varsitt självporträtt. Dagen var mycket lyckad och besöket uppskattades av både barn och personal. 11mars: Föräldramöte för V-gruppens föräldrar. Sara, Annika, Malin N och Emma informerade om arbetet med V-gruppen och det fanns tid för frågor inför skolan. En mysig kväll med fika som avslutning. 20 mars: Skärtorsdagen. I flaggstången hängde de en väska när barnen kom ut. När vi firat ner och öppnat väskan låg det tre brev från två påskkärringar som tappat bort sina kattungar. Vi delades in i tre grupper som skulle leta efter katterna. Längs vägen fanns det frågor och en röd tråd som vi skulle följa. När vi äntligen hittat katterna tog vi dem till höförrådet. Där träffade vi påskkärringarna (Annika och Anna) som fick tillbaka sina kattungar till sin stora glädje. De bjöd på påskgodis som tack innan de flög iväg på sina kvastar till Blåkulla. Påskfesten avslutades med Ann-Christins påskbuffé som dukats upp på verandan. Vi åt tillsammans vid långbord på våra avdelningar, allt enligt traditionen. 25 mars Nu var det dags för Våffeldagen. Bagare Bertil och hans fru Berit kom redan vid lunch med en massa våffelsmet. De ville att vi skulle äta våfflor istället för mat. De sjöng och spexade, men detta var för tokigt. Barnen och fröknarna bestämde att smeten skulle lämnas till Ann-Christin så att hon kunde göra våfflor till mellanmålet. Alla åt tillsammans, och gott var det med sylt och grädde. 26 mars: Idag kom Minnas mormor och hade rytmik med oss. Hon hade med sig en massa instrument. Fiol, gitarr, cello, flöjt, saxofon och rytminstrument som marackas mm. Vi sjöng dansade och hade det mycket trevligt. Efteråt fick de som ville prova instrumenten. Ett stort tack till Minnas mormor Jennie! 27 mars: Traktorns barn gick till stora lekplatsen i Balsby. Solen sken och det var vår i luften. Vi hade fika med oss. Det smakade mums efter mycket lek! 27mars: Årsmöte i Smultronställets Ek.för. med ärende enligt stadgarna. Efter årsmötet fikade vi tillsammans och därefter konstituerade styrelsen sig. 3 april: Studiebesök på Snårarps sopsorteringsstation för de större barnen. Där fick man lära sig allt om hur man skall sortera sina sopor. En mycket uppskattad dag.

3 4 april: Åkte all personal till Karlskrona och Rödmyrans förskola för ett studiebesök. De arbetade med verkstadspedagogik och med Reggio Emilia inriktning. Det var en lärorik och intressant dag som avslutades med shopping och mat i Karlskrona framåt kvällen. Tack alla föräldrar för att vi kunde åka tillsammans! 10 april: Alla barn och personal åkte buss till Friskis och Svettis för att få prova ett gympapass i den stora Friskislokalen. Det var en svettig dag med både ombyte, gympapass och dusch. En händelserik och rolig dag! Tack Camilla! 16 april: Vi åkte på utflykt till Fjälkinge backe. Vi lekte och gick på upptäcktsfärd högst upp på backen. Där hittade vi stora träd som hade trillat och vi låtsades att de var olika djur. Vi letade efter olika vårtecken som vi fotograferade. När vi kom tillbaka till vår glänta igen så fikade vi och låg och lyssnade på fågelsång. 17 april: Vi hade Skräpplockardag på förmiddagen. Vi blev uppdelade i grupper. När vi kom ut i trädgården så gick Skräpgubben (Annika) runt och slängde skräp omkring sig överallt i trädgården. Skräpgubben (Emma) tillrättavisade Gubben (Annika) att man inte skall kasta sopor i naturen utan visade hur vi alla måste hjälpas åt att sortera skräp och sopor. Det var en lärorik dag med många skratt. 22 april: Pedagogkväll här på Smultronstället. Vi hade bjudit in alla kooperativen till en pedagogkväll då vi utbytte tankar och idéer i arbetet. Vi delade in oss i grupper och diskuterade pedagogiska metoder. En lyckad kväll som vi bestämde skall återkomma. 24 april: Alla de stor barnen var och tittade på Britta och Melitta, en teaterpjäs på C4 gymnasiets aula. För att orka med föreställningen så bjöd Sara på fika och provsittning av motorcyklar på bilskolan innan vi skulle gå vidare till teatern. Det var en händelserik dag som vi alla uppskattade. Tack Sara! 25 april: Fårklipparen Kjell var här och klippte alla fåren. Oj vad mycket päls de hade och så lite det blev kvar!? Alla barnen var med och tittade och det var så spännande. 28 april: Studiebesök av pensionärsföreningen PRO i Fjälkinge. Det var flera av dem som hade gått i skola här när de var små. De tyckte att det var så roligt att få komma tillbaka och se hur det såg ut på deras gamla skola nu.

4 27 april: Vårröjardax. Föräldrar barn och personal såg till att det blev fint på förskolan. Hönorna och tuppen fick nymålat och nya sittpinnar i hönshuset, ett nytt plattgolv i snickarhörnan, sopförrådet och lekstugan fick ny färg och kaninerna ett nytt hus, våra matbord blev slipade och lackade och gödselhögen fick ett staket runt sig. Sedvanligt tömdes gödselhögen och gårdsplan och övriga ytor fick en uppfräschning. Alla jobbade på och vår förskola sken som solen. 5 maj: Besök av fröken Britt-Marie på Parks skola. Hon hälsade på två blivande elever. Hon tyckte att vi hade det underbart här ute hos oss. Vid två tillfälle besökte barnen Parks skola tillsammans med sina föräldrar. 6 maj: Hanna Seth - lärare från högskolan i Kristianstad var på studiebesök hos oss tillsammans med en elev. De ville se hur vi arbetar med måltiderna med barnen. De hade läst om oss i tidningen efter vi fick vår måltidscertifiering. Hon arbetar på högskolan med kost och hälsa. 7 maj: Idag kom fotografen till Balsby. Barnen blev fotograferade både ute tillsammans och sen inne enskilt. Det är nog den mest stressade dagen på året för att man är rädd att glömma någon. Men vi lyckades i år igen, Phu! 17, 29 april, 22maj: Var det dags för fröken Ingrid och skolbesök Fröken Janita från Österslövs skola hälsade på de blivande skolbarnen vid tre olika tillfällen. Det är alltid spännande att få besök från skolan. Vid ett tillfälle åkte 6 åringarna till Österslövs skola på besök med sina föräldrar. Detta är en viktig del för både barn och fröknar att lära känna varandra inför det nya som väntar efter sommaren. 15 maj: Vi hade invigning av vår utmärkelse Skola för Hållbar Utveckling. Vi hängde upp våra nya flaggor och hade ordnat en utställning i hemvärnshuset där barn, föräldrar och andra intresserade kunde gå in och titta. Det fanns fika som barnen hade hjälpt till att baka till. Samtidigt firade vi förskolans dag med ett teaterbesök av Pippi (Sara), Proseluskan (Carina), Tommy (Anton) och Annika (Karla). Vi avslutade förmiddagen med att Tommy och Annika bjöd på pannkakor i det härliga solskenet. 26 maj: Stoppteater med specialpedagog Eva och Anette för skolgruppsbarnen för att känna igen metoden när de börjar skolan. 27 och 28 maj: Två studenter ifrån Trollhättan gjorde studiebesök hos oss. De skulle skriva en C-uppsats om barn och djur på förskola och ville hämta in lite material från oss.

5 27 maj: Sofia, Marie, Anna, Camilla och Annika sprang/gick Tjejloppet i Tivoliparken och var påhejad av Carina. Det var lite svettigt så vi fick avsluta med picknick i gröngräset. 29 maj: Två studenter från Högskolans sjuksköterskeutbildning kom och informerade personalen i sårvård. Detta var ett led i deras utbildning. 30maj: V-gruppens avslutning Äntligen skulle vi få visa upp för föräldrar och anhöriga vad vi jobbat med under terminen. Vi visade upp våra experiment två och två på scenen. Alla barnens experiment gick över förväntan och spänningen var stor i hela Bygdegården. I lokalen var en del uppsatt och annat framlagt av barnens experiment och självporträtt samt deras experimentböcker. Alla V- gruppsbarnen fick blommor, paket och sina portfolio. Eftermiddagen avslutades med Ann-Christins goda fika. 2 och 3 juni: Hade Traktorn sin sista utvärdering på bryggan i Balsby med sommardopp och fika och Tröskan hade sin sista utvärdering på Duvanders fik i stan med härliga baguetter. 13 juni: Idag är det den stora utflyktsdagen. V-gruppsbarnen tog med sig sina föräldrar samt Sara, Emma och Annika och åkte till Barnens gård. Dagen blev som vanligt en höjdpunkt för alla med korvgrillning och mycket lek. Alla de andra barnen åkte buss med föräldrar och personal till Barnens skog i Sibbhult. Det var en härlig dag och barnen hade olika möjligheter till lek och rörelse. Man kunde gå Hitta Vilse spåret, klättra på träd och stubbar, krypa ner i mullvadshålan mm. Under tiden som barnen lekte sattes grillarna igång. Vi avslutade dagen med en sångstund. 17 juni: Vi åkte på besök till förskolan Linden på Parkskolan och fick träffa barn och personal och ta del av deras verksamhet. Det var roligt att få träffas igen. 19 juni: Var det dags för midsommarfest på himmet. Alla hjälptes åt att förbereda inför den trevliga festen genom att plocka blommor, klä stången och duka utomhus. När föräldrarna kommit kunde dansen börja och Barbro spelade dragspel och alla sjöng och dansade och hade roligt. Efter dansen fick alla smaka av den goda midsommarmaten. Vi städade undan och pustade ut med en kopp kaffe och en tårtbit augusti Planeringsdagar: På fredagen startade vi upp HT 08 i det vackra. Vi gick igenom terminen och de nya arbetslagen, satte upp mål för vårt kommande arbete. Vi fick gott om tid att arbeta i arbetslagen inför den

6 stundande HT 08 vilket uppskattas av personalen. Efter arbetsdagens slut promenerade vi till havet och tittade på den vackra omgivningen. Kvällen avslutades med middag i Furubodas matsal och på vägen hem stannade vi till i Åhus för ett glassbesök. På lördagen var det föreläsning med Kicki Forsenhäll i kommunikation och bemötande på Smultronstället. En givande dag som gav mersmak. V 34: Inskolning av de nya barnen börjar. 10 september: Utemiddag med Traktorn. Vi reste till Afrika och dansade afrikanska danser. Vi lyfte lejonkungen högt upp i luften, tog på oss våra djungelstövlar och vajade i vinden. När vi nu var ute i djungeln måste vi ju äta djungelmat. Vad äter lejonkungen och hans kompisar? Insekter och larver! OK! Vi åt larvröra som vi värmt över öppen eld. Usch, det killar i magen tyckte någon men mums, det var ju jättegott! 9 sept: De större barnen åkte till ishallen. Till en början gick det lite knaggligt men vi tränade upp oss. Efter många turer på isen var det gott med varm choklad, kex och äpple. Hitta Vilse börjar för de äldsta barnen. Spontanutflykt: Vi åkte till Balsberget på eftermiddagen och tog mellanmål med oss. Vi hittade pinnar som såg ut som bokstäver och spår efter vildsvin. Vi provsmakade harsyra och tittade på svamp. Det fanns både flugsvamp och trattkantareller. En flicka tog med sig lite saker hem som hon gjorde en tavla av. - Morfar fick den och han älskade den, sa Flickan. 26 september var det dags för Höstvandring på Lingenäset. Oj vilket fint väder vi fick på vår utflykt. Lärarkamraten gjorde lite lekar med de äldre barnen. De lekte ekorre byter träd och de fick leta efter motsatser som lång-kort, stor-liten och mjukt-hårt. De mindre barnen gick en runda med sina korta ben, de var jätteduktiga. Vi lyssnade på fåglar, hittade sniglar och grodor mm som vi sjöng om. Vi klättrade upp för kullar och sprang nerför, vi glömde inte heller att Fika! 2 okt: Vilsebarnen åkte till Barnens skog i Sibbhult. Där vi gick Hitta Vilse stigen och grillade korv. 3 oktober Kanelbullens dag: Bagare Bertil och hans son Bosse kom på besök. De stänkte mjöl på både barn och fröknar så mjölet yrde. Vi bakade massor av kanelbullar på respektive avdelningar. På eftermiddagen gick vi ner till sjön vid Balsby badplats och mumsade på våra kanelbullar.

7 7 okt: Föräldramöte för alla föräldrar med bildspel, teater. Personalen informerade om verksamheten. Vi avslutade kvällen med kaffe, smörgåsbulle. 7 okt: Brandövning! 10 okt: Tröskan bjöd på Utemiddag i trädgården. Vi blev indelade i grupper med olika arbetsuppgifter som tömma sopkärl, göra fruktsallad, mata djuren mm. 13 oktober var vi på Tacksägelse i Österslövs kyrka. Församlingspedagogen Linda visade oss hur fint man smyckat kyrkan med frukt och grönsaker. Vi slutade med en rundtur på kyrkogården. 15 och16 okt: Gammeldagsdagar på himmet. Barbro hade ordnat en gammeldagshörna på Traktorn, där det visades saker från förr. Ett halvbord var dukat med gammalt porslin, kaffepumpa och andra gamla föremål. En mamma i tidsenliga kläder med sitt lilla barn i en järnhjulsvagnen mm övervakade det hela. Ann-Christin och Barbro visade hur man gjorde ost och smör och barnen fick lukta, känna på konsistensen samt provsmaka. Alla barnen tyckte att det var intressant. På onsdagen spelade fröknarna en teater från förr i tiden som handlade om Emil och Hilmas liv vid ett gods på 1800 talet. Middagen bestod av kalops, potatis och rödbetor den första dagen och andra dagen serverades fläskkorv och rotmos. Till mellanmål fick vi smaka kalvdans och fattiga riddare. När föräldrarna kom och hämtade på torsdagen bjöds de på kokekaffe och flottamad. 19 okt: Höströjning Mycket folk och vi fick mycket gjort alla föräldrar barn och personal visar ett stort engagemang. Det byggdes ett nytt lekförråd, hönornas staket reparerades, tömma skräp på soptippen, målarateljén i lägenheten blev tillfixad och säkerheten runt gungor och lekmaterial tittades över. Vi pausade och blev serverade höstsoppa med bröd. Tack alla föräldrar! 24 oktober: FN dagen: De större barnen fick höra om FN s arbete. 27 oktober: På Nalledagen hade alla barnen tagit med sina nallar hemifrån och nallarna träffades och hade roligt tillsammans. Vi fick se en nalleteater på vår utescen. 30 okt: Vi fick höra Barbro berätta om varför vi firar alla helgons dag. Hon visade barnen hur man smyckar gravarna med ljus och gravdekorationer.

8 10 nov: Vi firade Mårtens Afton med god gåsamiddag som serverades på verandan. Efter middagen bjöds det på teater om Martin (Emma) och gässen (Josefin och Annika). 18 nov: Glöggkväll kl bjöds föräldrarna in till en glögg och pysselkväll. Ida och Anna höll i aktiviteterna. Vi slog in paket till luciafesten och det målades tomtar, hästar och annat smått och gott. En mysig kväll med julen i sikte. 20 nov: Nu var det dags för avslutning för Hitta Vilse barnen. Högtidligt som attan med diplomutdelning och visselpipsprovning på verandan. 21 nov: Integrationsdag. Besök från Albogårdens förskola. Glada och lyckliga barn som sken med hela kroppen, det var så härligt att se. Vi spelade en Alfons teater i hemvärnshuset och bjöd på äppelmuffins och saft som våra barn hade ordnat. 25 nov: Café för alla föräldrarna. Ett av våra barn hade som önskemål att vi skulle ha café för alla föräldrarna. Vi bakade och fixade för att alla skulle få lite kaffe med dopp när man hämtade sina barn. 26 och 27 nov: Lussebak på traktorn och tröskan. Bagarna Berit (Anna) och Bertil (Camilla)Bengtsson från Bulltofta kom på besök som alltid när det är dags för storbak. December Julbak: Det bakades lussekatter och pepparkakor i långa banor. Med Ann-Christins ord klingande i öronen, Inte för tjocka pepparkakor så bakade vi som aldrig förr. 1december Adventssamling: Adventssamlingarna på tisdagarna sträckte sig till 16 december. Årets tema var sagan om de två mössen Tusse (Kia) och Nusse (Annika).Teatern var riktad till de mindre barnen men alla uppskattade de två nyfikna mössen som var på upptäcktsfärd. 3 december Kyrkan: Prästen Marie-Louise och Linda spelade teater om Ett oväntat möte. Efter teatern fick barnen titta på julkrubban och alla figurerna. 4 dec: Besök hos Tomtemor i Olastorp. Vi åkte med buss för att göra vårt årliga besök hos Tomtemor. För att komma till stugan åkte vi traktor och vagn. Det skumpade och hoppade, men det var bara roligt. Tomtemor tog emot oss med öppna armar och hon visade oss till sin eldstad där vi fick varm mjölk och bulle. Tomtemor delade ut julklappar till alla barnen och därefter fick vi leka en stund i skogen och mata fåglarna med bröd som vi fick av Tomtemor.

9 Tack Sara för alla förberedelser som du ordnat! 12 december Luciafest: På Smultronstället firades lucia just vid mörkrets inbrott på vår utescen. Föräldrar, släkt och vänner kom för att uppleva det fina Luciatåget som barnen tränat in. Vi sålde grillad korv, men hade även försäljning av glögg, pepparkakor och lussekatter. I hemvärnshuset var det försäljning av saker som tillverkats på Smultronstället eller skänkts hit. Man kunde även prova lyckan och ta lotter på fina lotterier som var skänkta inför dagen. Barnen provade lyckan i fiskdammen där det var vinst varje gång. Nytt för i år var Tomtegrottan där man kunde skriva sin önskelista till tomten som satt och tog emot dem. Det fanns även möjlighet att köpa en liten julklapp hos tomtefar (Josefins pappa). Tack till alla som gjorde luciadagen till en underbar dag. Utav pengarna som kom in skänkte barnen 1000 kronor till arbetet med att stoppa barnpornografi på nätet. Resten av pengarna kommer barnen tillgodo under året! Tack Tomtefar! 18 december Julmiddag: Barn och föräldrar samlades i Hemvärnshuset hos Tomtefamiljen. Det blev en teater om när Tomtefar var sjuk. Tomtemor (Anna), Lillmusen (Annika) och Tomtefar (Camilla). Efter teatern var det dags att dansa kring granen till dragspelsmusik. Därefter kom som traditionen bjuder jultomten med varsin godispåse till barnen ute i trädgården. Det traditionella julbordet stod uppdukat och barn, föräldrar och personal lät sig väl smaka av den goda julmaten som Ann-Christin och Barbro hade tillagat. Personalen avslutade med en julsång. Tack till Tomtefar Camilla, Ann-Christin och Barbro! ÖVRIG VERKSAMHET: Våra djur: Under året har följande hänt bland djuren: Våra två getter Beata och Skrållan mår bra. Grisarna är fridsamma och skriker högt endast när vi putsar deras klövar, vilket veterinären ombesörjer. Fåren Nova och vår nya Agnes fick två små söta lamm var. Polly som började stångas såldes till en fårfarm där hon trivs bra. Framåt hösten fick de sällskap av Baggen Brasse och vi hoppas förstås att vi skall få nya lamm till nästa år. Våra kaniner Nelly och Tussie skuttade vidare till kaninhimlen och vi fick två nya kaniner som heter Blixten och Tiffy. Under året har vi haft 10 personalmöten. Under året har vi haft 1 årsmöte. Under året har vi haft 4 planeringsdagar. Under året har vi haft 5 lärarstuderande Under året har vi haft 6 praoelever

10 Under året har vi haft en tjej som gjort sin praktik på kontoret inför sin kommande tjänst på Simförskolan Sally. Under året har vi Personalvård/Trivseldagar: Avskedsgåvor till den personal som slutat under året. Små presenter vid terminernas slut och vid andra små tillfällen då vi vill visa vår uppskattning till personalen. Helene och Carina ordnade en heldag med museibesök, bad, mat på Rose Garden och skönsång hos Sara. Bokcirklar hemma hos varandra, Fika på Bunna och en helkväll på Ängshyddan i Yngsjö. Trivselkväll hos Carina med mat och julklappsspelet. All personal fick ett presentkort på spabehandling och hudvårdsprodukter. Trivseldag som Annika och Sara ordnade hos Sara med fint väder, bad i poolen afrodans, grillning och konsert. Grillkväll hos Carina med mat och dricka. Fortbildning för personalen: Gemensamma utbildningar har genomförts med Kicki Forsenhäll (Kommunikation och bemötande) och Velo Toumela (språkutveckling i förskolan). Individuella föreläsningar enligt önskemål har genomförts som Utikuligt (utepedagogik), IT-utbildning, Hälsofrämjande måltider i förskolan, Sagofönstret, Vilka är de neuropsykiatriska funktionshindren, Ledarskapsutbildning, Bemötande förhållningssätt som pedagogiskt verktyg, Autism, Att bemöta med tillit och medkänsla, Karstamodellen, KP information, Workshop röst och sång, LUF dagar på Högskolan och Kay Pollak mfl. Pedagogträffar på olika kooperativa förskolor. Handledning av specialpedagog. Anna handleder personalen på traktorn i teckenspråk. Ann-Christin har deltagit i kooperativens nätverk för kokerskor. Carina medverkar i en utvecklingsgrupp om Lärandet i fokus på Näsby, Nätverksträff neuropsykiatriska funktionshinder, Nätverksträffar med kooperativa förskolor, samt i den gemensamma konferens för förskola - barnskola där Smultronstället, Kämpastället samt Österslövs skola medverkar. Fortbildningar från Smultronstället: Carina och Sara har varit på Högskolan i Kristianstad och i Höörs kommun och föreläst i Forumteater för barn i förskolan. Besök: Besök av personal från Värnamo förskola

11 Besök av personal från Höörs kommun Besök av personal från Parks förskola Personal från Smultronstället har besökt: Allö förskola, Simförskolan Sally och LillAntons förskola i Kristianstad. Tillsynsbesök: Vi har haft tillsynsbesök från Miljö och hälsa, Arbetsmiljöverket, Kommunals skyddsombud och från vår kontaktperson på Kristianstads kommun. Bokbussen har gjort sina månadsbesök som vi är väldigt tacksamma över. Vi har fått köket godkänt som livsmedelsanläggning Storhushåll av Miljö och Hälsa i Kristianstad Kommun. Vi har i februari fått utmärkelsen Skola för Hållbar Utveckling för ett framgångsrikt arbete för lärande för hållbar utveckling. Detta är ett levande dokument som skall arbetas med och uppdateras till myndigheten för skolutveckling. Vart tredje år görs en ny ansökan för att få behålla utmärkelsen. AVSLUTNINGSVIS VILL VI TACKA PERSONAL, BARN OCH FÖRÄLDRAR FÖR DET GÅNGNA ÅRET!

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 7-8 jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom upplägget för vårterminen och varje avdelning lade gemensamt upp delmål

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA BALSBY 3-4 jan: Startade vi terminen med två Planeringsdagar på Smultronstället. Dag ett gick vi gemensamt igenom verksamhetsplanen för vårterminen

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola ÖPPEN FÖRSKOLA Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 www.lund.se/kulan Email : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 Kontakt: Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Hemsida: www.lund.se/kulan E-post: kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se Öppen förskola Höstterminen 2014 Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Hemsida: www.lund.se/kulan Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Planeringsdagar för pedagogerna. Förskolan stängd. Inskolning Sigge.

Planeringsdagar för pedagogerna. Förskolan stängd. Inskolning Sigge. Grovplanering HT 15 Varje jämn torsdag har vi planering 16.00-19.00, barnen hämtas då senast 15.45. Varje ojämn torsdag går Kottarna på heldagsutflykt med matsäck. Vi tänker att barnen har med sig ryggsäck

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Flaskposten juni. -15

Flaskposten juni. -15 Flaskposten juni. -15 Sommar, sol och fågelkvitter...då var det åter dags för en förhoppningsvis härlig sommar framför oss. Med lite framförhållning vill vi passa på att tala om att den 7 september har

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live.

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live. Öppen förskola Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin

Årsberättelse Ht 13- Vt 14. Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola. Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Årsberättelse Ht 13- Vt 14 Sörby förskoleområde Andersbergsgårdens förskola Ansvarig förskolechef Margareta Kärlin Biträdande förskolechef Mio Iller Givell Årsberättelse Andersbergsgårdens förskola 2014

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag i den värld vi lever med miljöförstöring, stress, konflikter

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan

Solglimtens verksamhetsplan Solglimtens verksamhetsplan Väderlekens förskola Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan skall erbjuda

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Grundfakta: På Trumman har vi haft 16 barn i åldrarna 2-4 år. Under året har fyra pedagoger arbetat i barngruppen.

Grundfakta: På Trumman har vi haft 16 barn i åldrarna 2-4 år. Under året har fyra pedagoger arbetat i barngruppen. Kvalitets redovisning för Notens Förskola 2013 2014 Grundfakta: På Trumman har vi haft 16 barn i åldrarna 2-4 år. Under året har fyra pedagoger arbetat i barngruppen. Vi har delat in gruppen i två åldersgrupper

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

UTVÄRDERING VT-10. PLANERING HT-10 Gullvivans förskola. Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig

UTVÄRDERING VT-10. PLANERING HT-10 Gullvivans förskola. Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig UTVÄRDERING VT-10 PLANERING HT-10 Gullvivans förskola Helèn Lööke, Monica Sjöstrand Anna Örtlund Frimodig Trygghet för barn och föräldrar Lpfö-98 Arbetslaget skall ansvara för att varje barn tillsammans

Läs mer

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Nu är februari månad slut och vi har fått njuta av snölek ett tag till, samtidigt som vårkänslorna har smugit sin in lite här och var. Solen tittar fram, och vissa dagar

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul.

Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. Adventstid När vi har som mörkast känns det fint att tända första ljuset i adventsljusstaken och räkna ner till jul. V 48 Planeringsdag Tor 15/1 januari Då är förskolan stängd! Tänk på kläder efter väder!

Läs mer

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486

UTEFÖRSKOLA VÄLKOMMEN JORDENS TILL JORDEN. www.bjuv.se/jorden TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 VÄLKOMMEN TILL JORDEN TELEFONNUMMER 042 764 50 GRANENS MOBILTELEFON 0709-495486 ADRESS: Storgatan 46 267 76 Ekeby JORDENS UTEFÖRSKOLA HEMSIDA: www.bjuv.se/jorden JORDENS GRUNDIDÉ Att uppleva och utforska

Läs mer

Studiecirklar på din fritid våren 2009

Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar och kultur för personer med intellektuell funktionsnedsättning SV Stockholm Sektionen för personer med funktionsnedsättningar SV Stockholm har studiecirklar

Läs mer

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00.

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. 24/6 7-kamp 30/6 Bokstavsjakt 7/7 Vattenaktiviteter 10/7 Freesbee-golf 21/7 Fotboll & Brännboll

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Elevintervjuer, resultat

Elevintervjuer, resultat Elevintervjuer, resultat Bilaga 1 1. Har du någon kompis som inte går på din skola? Ja Nej Drottninghögsskolan 9 1 Svensgårdsskolan 6 0 2. Var bor din bästa kompis? Nära Långt bort Drottninghögsskolan

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när?

Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010. Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Handlings plan RoM projektet för : Stattutgatan 4, avd 6 Datum: 2010 Förbättringsområde Delmål/Mål Hur gör vi? Klart/när? Resultat Ny arbetsordning Vardagsrehabilitering Gå till maten Förbättra personalens

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Flaskposten mars -15

Flaskposten mars -15 Flaskposten mars -15 Då var vi igång med flaskposten igen för det nya året 2015. Det kommer ut endast 2 flaskposten info per termin ( nytt från och med hösten 2014) Det blir med andra ord mycket info att

Läs mer

Lätt att läsa för vuxna

Lätt att läsa för vuxna Lätt att läsa för vuxna Lätt att läsa för vuxna är ett lästräningsmaterial omfattande 10 häften. Följande titlar ingår i serien: Amina och Dallila Mats bakar Erik och Ali spelar fotboll Evas halsband Fatima

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Hej på er! Näst sista veckan innan höstlovet, oj vad tiden har gått fort! Vi har fortsatt vårt arbete med vår storyline Bondgården och denna vecka så fick vi ett sms från

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Onsdag 27/5 13:00-16:00. 13:30 Kortspel

Onsdag 27/5 13:00-16:00. 13:30 Kortspel 2015-05-20 1 (8) Måndag 25/5 Tisdag 26/5 Onsdag 27/5-16:00 Torsdag 28/5 Fredag 29/5 Promenad - Tjurasjö - Promenaden utgår från KIVI till Tjurasjö. Vi anpassar promenaden efter alla. 14:00 Kortspel Kubb

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

1. Bakgrundsfaktorer och förutsättningar för lärande

1. Bakgrundsfaktorer och förutsättningar för lärande 1. Bakgrundsfaktorer och förutsättningar för lärande Föräldrakooperativet Stensödens ekonomiska förenings förskola ligger otroligt vackert vid skog och berg 5km från Idbynskolan, 1,5 mil norr om Örnsköldsvik.

Läs mer

Castor syr - Lars Klinting

Castor syr - Lars Klinting Alla får åka med - Anna-Clara Tidholm Alla får åka med är en barnbok för 2-3-åringar. Den handlar om gemenskap och vikten av den enkla, vardagliga samvaron. En liten flicka kör i sin blå lastbil. Hon tar

Läs mer

Ställ er i en stor ring och håll varandra i händerna under hela dansleken.

Ställ er i en stor ring och håll varandra i händerna under hela dansleken. Flickorna de små 1. Flickorna de små uti ringen de gå, de tänka just som så, en vän jag kunde få, 2. och om du vill bli allra kärastes min så bjuder jag dig att i dansen 3. träda in. 4. För bomfaderalla,

Läs mer

Flyttade. Isak den 21e dec 2011. Nilstorp. För 3 år sen köpte vi Nilstorp. Det tog 1 timme att åka dit. När vi kom fram plockade jag och Anton blåbär.

Flyttade. Isak den 21e dec 2011. Nilstorp. För 3 år sen köpte vi Nilstorp. Det tog 1 timme att åka dit. När vi kom fram plockade jag och Anton blåbär. Vi i klass 3 A har gjort tidslinjer och prickat in viktiga händelser i våra liv. Dessa händelser har vi skrivit berättelser om. Här är våra berättelser som vi gjort under hösten 2011. Flyttade Innan vi

Läs mer

NOLBYKULLENS FÖRSKOLA

NOLBYKULLENS FÖRSKOLA ARBETSPLAN NOLBYKULLENS FÖRSKOLA Inledning Vi är alla olika individer och genom att jobba med hälsa rörelse, språk och genus som de tre största byggstenarna kan vi ge barnen en bra grund att stå på. I

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012

barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012 barnhemmet i muang mai torsdag 17 maj - onsdag 4 juli 2012 Det må vara lågsäsong på Phuket men det är högsäsong för barnen i skolan. Vi har fått några nya små vänner, volontärer har lämnat oss och nya

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 VÄLKOMMEN TILL ÅNÄSETS FÖRSKOLA Ånäsets förskola ligger i en underbar miljö där vi är omgiven av skog och sjö. Vi har nära till badplats, härliga skidspår,

Läs mer

Utbildning,kultur och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 25. Förskolor T1/Tornhagen 013-20 84 95 FÖRSKOLAN DJURGÅRDEN EN PRESENTATION

Utbildning,kultur och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 25. Förskolor T1/Tornhagen 013-20 84 95 FÖRSKOLAN DJURGÅRDEN EN PRESENTATION Linköpings kommun Förskolan Djurgården Utbildning,kultur och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 25 Västra skolområdet 582 29 LINKÖPING Förskolor T1/Tornhagen 013-20 84 95 FÖRSKOLAN DJURGÅRDEN EN PRESENTATION

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Hemkunskap Anki Demred och Martin Ekholm 2011

Hemkunskap Anki Demred och Martin Ekholm 2011 Hemkunskap Tvätt 1. Det finns olika tvättsymboler på klädernas tvättlappar. Rita de olika symbolerna och berätta med egna ord vad de betyder. Du ska med symboler från de tre kategorierna: Tvätt Tork Stryk.

Läs mer

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM.

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. Höstens tema: Natur. Vi fortsätter med vårt tema som bestämdes demokratiskt ihop med Lindens barn. Några rubriker vi kommer att ta upp är: Svampar. Ätliga och giftiga.

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Sommarsemester. Arrangeras av Fritidsverksamheten Stöd- och serviceenheten

Sommarsemester. Arrangeras av Fritidsverksamheten Stöd- och serviceenheten Sommarsemester 2011 Arrangeras av Stöd- och serviceenheten Vi möts Sommarkurs på Önnestads folkhögskola 4 8 juli 2011 Spela teater. Spela trumma. Spela boll. Spela roll Du ska ta plats! Sjunga, dansa och

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT SIDAN 1 Läsförståelse Ett litet djur 1. Var har ekorren byggt bo? 2. Vilkens sorts fågel, tar en ekorrunge? 3. Vad heter Linas och Rickis barn? 4. Vem hittar ekorrungen? 5. Hur ska de göra, för att rädda

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars Det har gått två och en halv vecka sedan sist. Och vi har massor att berätta. Hur barnen ska gå i skolan just nu vet bara våra thailändska kollegor.

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

Protokoll från föräldraföreningens möte 2010-09-29

Protokoll från föräldraföreningens möte 2010-09-29 Protokoll från föräldraföreningens möte 2010-09-29 Närvarande: Birgitta Thorell, Kerstin Åberg, Barbro Helgesson, Maria Rapp, Malin Johansson, Malin Arvidsson, Sandra Oskarsson, Maja Bednarcuk, Nina Björk-Jakobsson,

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Sommar på Aktivitetshuset Slottet 2015!

Sommar på Aktivitetshuset Slottet 2015! Sommar på Aktivitetshuset Slottet 2015! Allmän information om sommaraktiviteterna på Aktivitetshuset. Under tre veckor (25, 26, 27) kommer vi att erbjuda roliga aktiviteter för dig som är mellan 7-15 år,

Läs mer

Lärarmaterial. Klara och grisen. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Klara och grisen. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Hans Peterson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om Klara som ska flytta till en gård med sin mamma och hennes kille Johan. Klara vill inte flytta till landet för där

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Äldreomsorgen i Gällivare Kommun Gällivare Kommun och socialnämnden ser det sociala

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 3 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 3 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Den stora slummerboken Av Giovanna Zoboli Urax Orättvist! Av Åsa Mendel-Hartvig

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

VÅR VERKSAMHET PÅ FÖRSKOLAN BONK REVIDERAD 2015 01 28

VÅR VERKSAMHET PÅ FÖRSKOLAN BONK REVIDERAD 2015 01 28 VÅR VERKSAMHET PÅ FÖRSKOLAN BONK REVIDERAD 2015 01 28 VÅR VERKSAMHET OCH VÅRT UPPDRAG Vår verksamhet drivs av en ideell förening. Föreningens ändamål är att med personliga insatser av (om än inte uteslutande)

Läs mer

Förskolorna Framtidsfolket AB Framtidsnytt nr 1 December 2000

Förskolorna Framtidsfolket AB Framtidsnytt nr 1 December 2000 Rödklövervägen 104, 165 73 Hässelby Sid: 1(7) Information från Karin och Ulla-Britt Nu har Förskolorna Framtidsfolket varit igång c:a fyra månader och det är dags för information från ledningen och våra

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Montessoriförskolan Paletten / Dotorp Läsår 2010/2011 Sig-Britt Karlsson Rektor Normer och värden Mål: Att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer