Avancerad Bildbehandling Stitching av bilder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avancerad Bildbehandling Stitching av bilder"

Transkript

1 Linköping Universitet, Campus Norrköping Itn/TNM034 HT1/2009 Avancerad Bildbehandling Stitching av bilder Stefan Olausson: Fredrik Lundell: Martin Sturk: Jonathan Melchert:

2 SAMMANFATTNING I kursen TNM034, avancerad bildbehandling och bildanalys, fick vi till att uppgift att skapa ett program för att stitcha bilder. D.v.s. ta en eller flera bilder tagna från en panoramascen och sätta ihop dessa helt automatiserat. Första steget i detta är att hitta distinkta punkter i bilderna, som sedan kan användas för att matcha in rätt områden mot varandra. För att hitta dessa punkter deriveras bilden i x- och y-led. Detta sker genom att bilden faltas med ett Sobelfilter för varje riktning. På detta sätt hittas extremvärden i bilden där intensitetsskillnader är stora. Harris hörndetektion används sedan för hitta hörnpunkter i bilden, vilka är bra att matcha mot. För att begränsa antalet punkter som hittas används dilation. För att matcha punkterna i de två olika bilderna mot varandra används normaliserad korrelation. Detta sker ungefär som en faltning över ena bilden med ett område ur den andra. Där området överensstämmer ges ett maximum. Informationen om vart alla punkterna överensstämmer lagras i en matchningsvektor. För att kompensera om bilden är skalad, roterad eller translaterad används en så kallad similarity-transform. Beroende på om bilderna som ska matchas har olika storlek, eller har blivit transformerade för att kompensera för några avvikande egenskaper, behöver bilden sedan beskäras. Detta görs genom att programmet letar upp alla utfyllnadsfärger som har tillkommit i bilden och tar bort dem. För att kompensera för olika färgintensitetsvärden mellan bilderna används en färgmatchningsfunktion. Funktionen gör en medelvärdesbildning över det överlappande området mellan bilderna, och får på så sätt fram hur mycket varje separat kanals intensitet behöver höjas eller sänkas. Allt detta har utförts för två bilder. Vill man sätta ihop tre bilder går det också bra. Då utförs operationerna på bild ett och två, och deras resultat genomgår sedan operationerna tillsammans med bild tre. Skulle programmet få bilderna i fel ordning kontrolleras detta först med en extra korrelation. Hittas inga matchande punkter utförs första omgången med bild ett och tre istället. Resultatet används därefter med bild två. Det resulterande programmet har provats framgångsrikt på bilder med olika rotation, skalning, brusinnehåll, intensitetsskillnader. Problem uppstår vid för stor rotation, då korrelation inte fungerar för stora rotationer.

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Genomförande... 2 Harris Hörndetektion... 2 Punktmatchning... 4 Transformation för rotation, skalning och translation... 5 Hoppsättning av tre bilder... 6 Beskärning... 6 Ljusutjämning och färgutjämning... 8 Jämförelse med andra metoder... 8 Resultat och analys Resultat Analys och slutsatser... 10

4 INLEDNING I kursen TNM034 har vi fått i uppgift att skapa ett verktyg för att sammanföra bilder. Utifrån två, eller tre, bilder med gemensamma element ska en enda bild skapas. Oberoende av rotation, vitbalans och translation ska bilderna föras samman, och den största möjliga gemensamma ytan ska generera en slutgiltig bild. För att möjliggöra detta ska vi granska vetenskapliga artiklar, och utifrån dessa skriva ett eget program i MATLAB. Bilderna kan vara tagna under helt olika förutsättningar och förhållanden. Vi kommer därför utgå från att vi har ytterst lite kunskap om bilderna, och operationerna ska utföras automatiskt utan vår påverkan i realtid.

5 GENOMFÖRANDE För att sätta ihop flera bilder av samma motiv till en panoramabild, krävs det att det finns distinkta punkter i varje bild som utmärker bildens egenskaper. Dessa punkter behövs för att kunna avgöra om bilderna har liknande karaktär, vilket är avgörande information om hur bilderna skall sitta ihop. För att hitta distinkta punkter i bildmaterialet behövs information om hur pixelvärden ändras i bilden. Genom att numeriskt approximera bildens derivata i x- och y -led får vi intensitetsförändring i respektive led. Numerisk approximation av derivata kan härledas ur taylorutveckling, som leder till utrycket i ekvation 1: f x+ f(x ) 2 = f x + O( 2 ) (1) Approximation av derivata är skillnaden mellan pixelvärden, vilket kan utryckas i en sobelkärna som faltas med bilden i respektive riktning. Sobelkärnorna visas i ekvation 2. G x = G y = (2) Hög magnitud i de faltade bilderna ger information om vart objekt står ut mot dess bakgrund. Extrempunkter längs horisontella och vertikala linjer ger inte unik information om vart på linjen en matchning skall göras. Därför behövs en ytterligare metod för att hitta distinkta kantpunkter att jämföra mot. HARRIS HÖRNDETEKTION Kantpunkter har egenskapen att ha en stor variation i intensitet i flera riktningar. Dessa punkter kan hittas med hjälp av harrismetoden, som matematiskt kan avgöra om egenskapen gäller. D x, y = u v w u, v (I u, v I u + x, v + y ) 2 (3) I ekvation (3) används en delbild I(u,v), och en intensitets skiftad delbild I(u+x,v+y). Mellan delbilderna beräknas skillnaden i kvadrat, som sedan viktas med ett gaussfönster för att ta fram kanter ytterligare. Genom att gå i både x- och y-riktning kollar algoritmen intensitetsskillnader. Stora intensitetsskillnader i både x- och y- riktning är utmärkande för kantpunkter, och kommer genera stora värden i D(x,y), medan små förändringar ger värden nära noll. För att kunna använda ekvation (3) i praktiken approximeras I(u+x,v+y) med en tvådimensionell Taylorutveckling. I u + x, v + y I u, v + I x u, v x + I y u, v y (4) D x, y u v w u, v (I x u, v + I y u, v y) 2 (5) Genom att utveckla ekvation (5) kan den skrivas om på matrisform, där värdena i matrisen består av andraderivatorna i respektive riktning enligt ekvation 6. A w u, v I xx I xy (6) I xy I yy Matrisen i A kallas för Hessian, och används för att lösa optimeringsproblem i många sammanhang. En variant av Hessianmatrisen är Harrismatrisen, som även har en term för att tröskla bort svagare punkter som visas i ekvation 7.

6 H = det I xx I xy k (I xx + I yy ) 2 (7) I xy I yy Med hjälp av andraderivatorna beräknas ekvation 7 i MATLAB. Resultatet av Harrismetoden visas i figur 1 där de distinka punkterna är markerade med ett rött kors. Figur 1 Distinkta kantpunkter med harrismetod Harris detektion ger information om vart det finns distinkta punkter. Mycket detaljerade objekt i bilden ger många fler punkter än vad som behövs för att göra matchning i det området. Detta kan öka beräkningstiden avsevärt, därför måste en viss reduktion av punkter göras. För att reducera antal maxpunkter används den morfologiska operatorn dilation. Genom att låta en kärna med bestämd radie gå över varje punkt i bilden så kommer alla värden som befinner sig inom kärnan att sättas till värdet som är störst inom kärnan. Den enda pixeln som inte har ändrats inom radien är då det verkliga maxvärdet inom området. Närliggande punkter raderas, och genom att variera storleken på kärnan bestäms hur nära punkter får vara varandra. Funktionen ordfilt2() i MATLAB skapar denna kärna som används för att utföra dilation.

7 Figur 2 Reducering av distinkta punkter PUNKTMATCHNING Nästa steg är att matcha distinkta punkter mellan två bilder för att se om de hör ihop. Matchningen görs med korrelation, metoden visas i ekvation 8. f x, y x, y = 1 MN m n f x, y (x + m, x + n) (8) Korrelation fungerar som en faltning, fast med en komplexkonjugerad kärna. Genom att ta ut en delbild f, och falta med en bild h, erhålls ett max där delbilden matchar bäst. Problem uppstår om intensitetsfördelning skiljer sig mycket mellan bilderna. För att lösa detta normaliseras båda bilderna genom att subtrahera med medelintensiteten, och dela med standardavvikelsen. Denna metod kallas normaliserad auto-korrelation, och bilderna normaliseras enligt ekvation (9). Men hjälp av ekvation 9 blir matchningen robust mot bilder tagna i olika belysningar. För att matcha punkter med varandra hämtas ett område runt varje distinkt punkt i ena bilden, områdena korreleras sedan med den andra bilden. Ger korrelationen ett max på samma koordinat som en distinkt punkt i den andra bilden, sparas detta som en match. Algoritmen går igenom samtliga distinkta punkter och lagrar matcherna i en ny vektor. I figur 3 visas två bilder matchade med vandra. Linjerna visar de matchande punkternas relation till varandra. (9)

8 Figur 3 Matchande punkter För att få information om hur bild 2 skall flyttas över bild 1 beräknas x och y mellan alla par av matchande punkter visat i ekvation 10. matcvektor = x 1 y 1 x 2 y 2 x i1 y i1 x i2 y i2 (10) x = x 1 x 2 (11) y = y 1 y 2 Vidare förutsätter metoden att x och y är snarlika mellan alla par av matchpunkter till två bilder. Matchning med korrelation ger ibland matcher som avviker så mycket att de kommer förstöra i transformfasen. Sådana matcher är inte önskade och tröskas därför bort ur matchvektorn. Notera att om bilderna varken är roterade eller skalade kommer x och y samma värden för alla matchpunkter. TRANSFORMATION FÖR ROTATION, SKALNING OCH TRANSLATION Om bild 2 är roterad eller skalade relativt bild 1 kommer x och y att avvika mellan matchpunkterna. Bilderna kan då inte sättas ihop på ett bra sätt, och därför måste den andra bilden transformeras så den matcher bild 1 i skalning och rotation. Linjära transformationer kan skrivas som matriser, vilket lätt kan appliceras på digitala bilder. För att kunna tranformera bild 2 rätt måste en avbildningsmatris skapas som beskriver skillnaden mellan matchpunkternas förhållande. MATLAB funktionen cp2tform() skapar avbildningsmatrisen utifrån matchpunkterna i ekvation 10. Transformation som används är en similarity-transform, som visas i ekvation 11. x y 1 = a b t x b a t y x y 1 (12) Similarity-transformen kan både skala, rotera och translatera bilden till ett förhållande som är rätt med bild 1. Matrisen i ekvation 12 är uppbyggd av fyra stycken parametrar; translation i x- och y-led, vinkel samt skalning, visad i ekvation 13. a = s cos b = s sin (13)

9 Funktionen cp2tfrom() löser samtliga fyra parametrar som kan användas med funktionen imtransform(). Funktionen bestämmer varje pixels nya position i den translaterade bilden. Intensiteten till varje pixel intepoleras sedan med en bilinjär interpoleringsfunktion från original bilden. Figur 4 Transformerade bilder Om bilden inte behöver roteras eller skalas för att på ett bra sätt matcha den andra bilden utförs inte denna transformering, istället beräknas ett medvärde av x och y för samtliga matchvektorer. Resultatet blir translationen i x och y-led som bild 2 skall förflyttas i bild 1. Har bilden tranformerats på något sätt behöver algoritmen skapa nya matchvektorer utifrån bildens nya orientering. Detta görs genom att korrelera de distinkta punkterna igen och kolla så att x och y mellan matchvektorerna är lika. Då beräknas translationen på nytt och translaterar sedan bilden rätt. HOPSÄTTNING AV TRE BILDER Ifall tre bilder ska sammansättas anropas föregående tekniker en extra gång. Skillnaden är att resultatet ifrån första genomgången jämförs mot den tredje bilden. Problem uppstår dock ifall man i första genomgången korrelerar två bilder som inte har gemensamma punkter. Därför utförs först en kontroll att de två första bilderna korrelerar. Gör de inte det, då utförs istället den första genomgången på första bilden och den tredje. Resultatet genomgår därefter operationerna en gång till, men med den andra bilden som jämförelsebild. BESKÄRNING I programmet utförs två olika typer av beskärning. Efter transformen, samt i slutet för att få en fyrkantig bild. När bilden transformeras kommer dimensionerna på bildmatrisen att ändras. En matris måste alltid ha samma antal rader och kolumner, så de celler i matrisen som bara är till för att få samma antal rader eller kolumner kommer fyllas med en bestämd färg. Det är alltid bilden till höger som transformeras. Detta innebär att ifall matrisen fylls ut med värden i det område som överlappar den andra bilden, då kommer det uppstå områden i den sammansatta bilden som enbart är en utfyllnadsfärg, enligt figur 5.

10 Figur 5 Innan beskärning Därför beskärs bilden och de områdena tas bort. Genom att beräkna hur stora områden på sidorna av bilden är kan rätt mängd tas bort. Strålar skjuts ut både vertikalt och horisontellt utifrån bildens fyra hörn. Så fort de träffar en pixel som tillhör bilden, och inte utfyllnaden, så bryts strålen. Om strålen når motsatta hörn, vilket innebär att hela raden består av utfyllnadsfärg, så tas hela raden bort. Sedan beräknas avstånden på strålarna, och den triangel av utfyllnadsfärg som dominerar varje sida bestäms. Utgå från vänster kant. Om den vertikala stråle som utgår från det nedre vänstra hörnet, är längre än strålen från det övre vänstra hörnet, då ska bilden beskäras lika mycket som det nedre vänstra hörnets horisontella linje. På så vis erhålls den optimala beskärningen, enligt figur 6. Figur 6 - BL_Col är större än TL_Col, alltså kommer bilden beskäras enligt BL_Row. Samma princip utnyttjas vid den slutgiltiga beskärningen, när bilderna är hopsatta. Om de båda bilderna inte haft samma höjd kommer bilden behöva beskäras i höjd, enligt figur 7.

11 Figur 7 Innan den slutgiltiga beskärningen Dock behöver ingen rotation tas till hänsyn, så inga trianglar behöver beräknas. Istället utgår en sökare från varje sida på bilden. Den söker igenom den aktuella horisontella raden. Stöter den på en pixel av utfyllnadsfärg, då tas den raden bort. Detta utförs för alla sidor, tills sökaren inte hittar någon utfyllnadsfärg. Den slutgiltiga bilden är då framtagen, se resultat. LJUSUTJÄMNING OCH FÄRGUTJÄMNING För att korrigera för vissa färg och intensitetsskillnader i bilderna skapas en funktion som utifrån två bilder och tillhörande matchpunkter beräknar skalfaktorer för att utjämna skillnaden mellan de olika bilderna. Detta görs genom att först beräkna det överlappande området mellan bilderna och sen medelvärdesbilda i varje kanal separat. Resultatet multipliceras med varje kanal i bilden som ska korrigeras. A rgb = 1 MN N M im 1 i.j j im 2 i,j i (13) För att få ett så bra resultat som möjligt maximeras det överlappande området mellan bilderna. För att bestämma området görs följande; Punkten som ligger längst till vänster i den vänstra bilden plockas ut och tar sedan området från den punkten ut till högra kanten. Detta område kommer alltid finnas i båda bilder och vara det största. Sedan kollar algoritmen om bilderna har olika höjd och justerar då för detta i området för att förhindra att felaktig information kommer med i själv medelvärdesberäkningen. Resultatet av detta är tre skalfaktorer, en för varje kanal, som sedan multiplicerar kanalvis på bilden som ska färgjusteras. JÄMFÖRELSE MED ANDRA METODER Vid matchning av distinkta bildpunkter finns det flera metoder som går att använda. Normaliserad autokorrelation får svårt att hitta matchande punkter vid kraftig skalning och rotationer och det finns andra metoder som är bättre. Ett annat koncept för matchning är SIFT, eller scale-invariant feature transform, som enligt namnet klarar av att finna säregna drag i en bild väldigt bra trots skalning och rotation. Istället för att använda sig av pixelvärden skapas deskriptorer, som beskriver drag i bilden som är distinkta och därav beskriver bilden bra. SIFT metoden är också robust mot ljusskillnader, brus och små perspektivsändringar.

12 SIFT metodens första steg är att finna distinkta punkter i bilden. Bilden filteras med ett gauss-filter med olika sigma värden, och differensen mellan dem räknas ut och en skillnadsbild, Difference of Gaussians (DoG), fås som resultat. Sedan samplas bilden ner i skala och utsätts för samma procedurer igen. Antal nersamplingar styr hur skalinvarianta de distinkta punkterna kommer att bli. Ur dessa skillnadsbilder tas alla maximum och minimum punkter som existerar i de olika skalnivåerna. Utav dessa punkter finns det många som är instabila och har bl.a. dålig konstrast vilket resulterar i känslighet för brus. För att utesluta dåliga distinkta punkter används samma metod som i projektet för att behålla punkter med höga intensitetsskillnader i båda riktingarna. Till de distinkta punkter som är kvar beräknas en riktning och en orientering, och denna information om varje punkt sparas i en 4x4x8 matris som används senare vid matchning. I början av projektet gjordes ett försök att använda SIFT för att matcha bilder, dock upptäcktes det att metoden var för svår och tidsramen för projektet kunde inte hållas. Därför byttes det till matchning via korrelation. Andra metoder som liknar SIFT är SURF (Speeded Up Robust Features), GLOH och PCA-SIFT.

13 Resultat och analys RESULTAT Det slutgiltiga programmet har provats med framgångsrikt resultat på bilder med följande egenskaper mellan dem: samma bildhöjd, olika bildhöjd, olika tonomfång, olika brusinnehåll, olika orientering och olika vitbalans. Figur 8 Resultat bild 1 Figur 9 Resultat bild 2 ANALYS OCH SLUTSATSER Programmet klarar att kompensera för små förändringar i orientering. I vissa bilder med bra matchande punkter klarar den större förändringar och i vissa andra klarar den lite mindre. När det gäller olika tonomfång i bilderna har programmet också klarat detta bra. Testbilderna som vi fick i projektets början har färgkorrigerats korrekt men har fått avvikande resultat vid vissa tillfällen när vi gjort egna förändringar i bilder med bildbehandlingsprogram. Bilder som är detaljrika och roterade har en tendens att ge ett felaktigt färgmatchningsresultat. Detta tror vi beror på att interpolationsmetoden som används när bilder roteras ger

14 distorsion, som sedan ger felaktiga värden när bilden färgmatchas. Beroende på vilken interpolationsmetod som används kan vi se olika resultat på färgmatchningen även om området som bilderna matchas mellan aldrig ändras orienteringsmässigt. Translationen borde ha kunnat göras direkt med värdena från parameterlösningen i ekvation 12. Vi lyckades dock inte använda dessa värden då funktionen verkar byta håll på koordinataxlar som den vill. Hade vi lyckats med det skulle vi slippa att korrelera igen och sparat mycket beräkningstid. När vi transformerade bilderna använde vi först affine-metoden. Det visade sig dock att den behåller alla linjer parallella, och i stället för att rotera korrekt skjuvar bilden. Detta resulterade i att matchningen inte blev bra. Lösningen på detta problem var att använda similarity-transformen, som roterar bilden korrekt utan att skjuva. Val av transform görs som ett extra argument i cp2tform() funktionen. Det visade sig dock att similarityargumentet endast existerar i Imagetoolbox 6.,1 och labbsalen har endast version 6.0. Vi skickar därför med cp2tform() funktionen från Image toolbox 6.1 i vårat program, ifall testdatorn skulle ha en gammal version av MATLAB.

Ansiktsigenkänning med MATLAB

Ansiktsigenkänning med MATLAB Ansiktsigenkänning med MATLAB Avancerad bildbehandling Christoffer Dahl, Johannes Dahlgren, Semone Kallin Clarke, Michaela Ulvhammar 12/2/2012 Sammanfattning Uppgiften som gavs var att skapa ett system

Läs mer

Laboration 4: Digitala bilder

Laboration 4: Digitala bilder Objektorienterad programmering, Z : Digitala bilder Syfte I denna laboration skall vi återigen behandla transformering av data, denna gång avseende digitala bilder. Syftet med laborationen är att få förståelse

Läs mer

Fingerprint Matching

Fingerprint Matching Fingerprint Matching Björn Gustafsson bjogu419 Linus Hilding linhi307 Joakim Lindborg joali995 Avancerad bildbehandling TNM034 Projektkurs Biometri 2006 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 2

Läs mer

TANA17 Matematiska beräkningar med Matlab

TANA17 Matematiska beräkningar med Matlab TANA17 Matematiska beräkningar med Matlab Laboration 1. Linjär Algebra och Avbildningar Namn: Personnummer: Epost: Namn: Personnummer: Epost: Godkänd den: Sign: Retur: 1 Introduktion I denna övning skall

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

Bildförbättring i spatial domänen (kap. 3) Bildförbättring (enhancement) Spatial domän. Operatorer. Tröskling (threshold) Gråskale-transformationer

Bildförbättring i spatial domänen (kap. 3) Bildförbättring (enhancement) Spatial domän. Operatorer. Tröskling (threshold) Gråskale-transformationer Bildförbättring i spatial domänen (kap. 3) Punktoperationer Gråskaletransformationer Logiska & aritmetiska operationer Filtrering Faltning Lågpassfilter Högpassfilter Bildförbättring (enhancement) Förbättra

Läs mer

Övervakningssystem. -skillnader i bilder. Uppsala Universitet Signaler och System ht Lärare: Mathias Johansson

Övervakningssystem. -skillnader i bilder. Uppsala Universitet Signaler och System ht Lärare: Mathias Johansson Uppsala Universitet Signaler och System ht 02 2002-12-07 Övervakningssystem -skillnader i bilder Lärare: Mathias Johansson Gruppen: Jakob Brundin Gustav Björcke Henrik Nilsson 1 Sammanfattning Syftet med

Läs mer

TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 9 november 2015 Sida 1 / 28

TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 9 november 2015 Sida 1 / 28 TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet 9 november 2015 Sida 1 / 28 Föreläsning 3 Linjära ekvationssystem. Invers. Rotationsmatriser. Tillämpning:

Läs mer

Linjära ekvationssystem

Linjära ekvationssystem Linjära ekvationssystem Gausselimination Vanlig gausselimination för det linjära ekvationssystemet Ax = b utgår från den utökade matrisen [A b] och applicerar elementära radoperationer på denna för att

Läs mer

Lösning till fråga 5 kappa-06

Lösning till fråga 5 kappa-06 Lösning till fråga 5 kappa-06 Figurer till uppgift a) ligger samlade efter uppgiften. Inledning Betrakta först N punkter som tillhör den slutna enhetskvadraten inlagd i ett koordinatsystem enligt figur

Läs mer

MATLAB Laboration problem med lokala extremvärden

MATLAB Laboration problem med lokala extremvärden MATLAB Laboration problem med lokala extremvärden Sonja Hiltunen, sohnya@gmail.com Sanna Eskelinen, eskelinen.sanna@gmail.com Handledare: Karim Daho Flervariabelanalys 5B1148 Innehållsförteckning Problem

Läs mer

MMA127 Differential och integralkalkyl II

MMA127 Differential och integralkalkyl II Mälardalens högskola Akademin för utbildning, kultur och kommunikation MMA17 Differential och integralkalkyl II Tentamen Lösningsförslag 9..19 8. 11. Hjälpmedel: Endast skrivmaterial (gradskiva tillåten).

Läs mer

Linjära ekvationssystem

Linjära ekvationssystem Föreläsning 3 Linjära ekvationssystem Gausselimination Vanlig gausselimination för det linjära ekvationssystemet Ax = b utgår från den utökade matrisen [A b] och applicerar elementära radoperationer på

Läs mer

TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 2 november 2015 Sida 1 / 23

TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU. Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet. 2 november 2015 Sida 1 / 23 TANA17 Matematiska beräkningar med MATLAB för M, DPU Fredrik Berntsson, Linköpings Universitet 2 november 2015 Sida 1 / 23 Föreläsning 2 Index. Kolon-notation. Vektoroperationer. Summor och medelvärden.

Läs mer

Geometriska transformationer

Geometriska transformationer CTH/GU LABORATION 5 TMV6/MMGD - 7/8 Matematiska vetenskaper Inledning Geometriska transformationer Vi skall se på några geometriska transformationer; rotation, skalning, translation, spegling och projektion.

Läs mer

Bildbehandling, del 1

Bildbehandling, del 1 Bildbehandling, del Andreas Fhager Kapitelhänvisningar till: Image Processing, Analysis and Machine Vision, 3rd ed. by Sonka, Hlavac and Boyle Representation av en bild Så här kan vi plotta en bild tex

Läs mer

Funktionsstudier med derivata

Funktionsstudier med derivata Funktionsstudier med derivata Derivatan ett kraftfullt verktyg för att studera och tolka funktioner Det här avsnittet handlar om att man kan använda derivatan till att bestämma en funktions egenskaper

Läs mer

TEM Projekt Transformmetoder

TEM Projekt Transformmetoder TEM Projekt Transformmetoder Utförs av: Mikael Bodin 19940414 4314 William Sjöström 19940404 6956 Sammanfattning I denna laboration undersöks hur Fouriertransformering kan användas vid behandling och analysering

Läs mer

TAIU07 Matematiska beräkningar med Matlab

TAIU07 Matematiska beräkningar med Matlab TAIU07 Matematiska beräkningar med Matlab Laboration 3. Linjär algebra Namn: Personnummer: Epost: Namn: Personnummer: Epost: Godkänd den: Sign: Retur: 1 Introduktion 2 En Komet Kometer rör sig enligt ellipsformade

Läs mer

Studio 6: Dubbelintegral.

Studio 6: Dubbelintegral. Studio 6: Dubbelintegral. Analys och Linjär Algebra, del C, K1/Kf1/Bt1, vt09 20 februari 2009 1 Repetition av enkelintegral I ALA B skrev du en MATLAB-funktion minintegral som beräknar integralen av en

Läs mer

Frågorna 1 till 6 ska svaras med ett kryss för varje korrekt påstående. Varje uppgift ger 1 poäng. Använd bifogat formulär för dessa 6 frågor.

Frågorna 1 till 6 ska svaras med ett kryss för varje korrekt påstående. Varje uppgift ger 1 poäng. Använd bifogat formulär för dessa 6 frågor. TM-Matematik Mikael Forsberg 74-4 Matematik med datalogi, mfl. Linjär algebra ma4a 6 Skrivtid: 9:-4:. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje ny uppgift på

Läs mer

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt MATEMATIK GU H4 LLMA6 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 24 I block 5 ingår följande avsnitt i Stewart: Kapitel 2, utom avsnitt 2.4 och 2.6; kapitel 4. Block 5, översikt Första delen av block 5

Läs mer

Bildanalys. Segmentering. Föreläsning 7. Split and Merge. Region Growing

Bildanalys. Segmentering. Föreläsning 7. Split and Merge. Region Growing Föreläsning 7 1 Föreläsning 7 2 Bildanalys Rikard Berthilsson Kalle Åström Matematikcentrum Lund 27 september 2005 Segmentering Mål: Dela upp bilden i segment, d.v.s. områden som hör till samma objekt

Läs mer

Bildbehandling i frekvensdomänen

Bildbehandling i frekvensdomänen Uppsala Tekniska Högskola Signaler och system Handledare: Mathias Johansson Uppsala 2002-11-27 Bildbehandling i frekvensdomänen Erika Lundberg 800417-1602 Johan Peterson 790807-1611 Terese Persson 800613-0267

Läs mer

Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht08

Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht08 Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht8 Omfattning och innehåll 2.7 Gradienter och riktningsderivator. 2.8 Implicita funktioner 2.9 Taylorserier och approximationer 3. Extremvärden 3.2 Extremvärden under bivillkor

Läs mer

Bildregistrering Geometrisk anpassning av bilder

Bildregistrering Geometrisk anpassning av bilder Bildregistrering Geometrisk anpassning av bilder Björn Svensson, Johanna Pettersson, Hans Knutsson Inst. för Medicinsk Teknik, Linköpings Univeristet Maj, 2007 1 Problembeskrivning Sök förflyttningsfält

Läs mer

Transformationer i R 2 och R 3

Transformationer i R 2 och R 3 Linjär algebra, I / Matematiska vetenskaper Inledning Transformationer i R och R 3 Vi skall se på några geometriska transformationer; rotation, skalning, translation och projektion. Rotation och skalning

Läs mer

5 Lokala och globala extremvärden

5 Lokala och globala extremvärden Nr 5, mars -5, Amelia 5 Lokala och globala extremvärden Ienvariabelinträffar lokala extremvärden i punkter där f (x) =, om f är deriverbar och det inte är en randpunkt. Vilken typ av extremvärde det är

Läs mer

Obligatoriska uppgifter i MATLAB

Obligatoriska uppgifter i MATLAB Obligatoriska uppgifter i MATLAB Introduktion Följande uppgifter är en obligatorisk del av kursen och lösningarna ska redovisas för labhandledare. Om ni inte använt MATLAB tidigare är det starkt rekommenderat

Läs mer

5 Linjär algebra. 5.1 Addition av matriser 5 LINJÄR ALGEBRA

5 Linjär algebra. 5.1 Addition av matriser 5 LINJÄR ALGEBRA 5 LINJÄR ALGEBRA 5 Linjär algebra En kul gren av matematiken som inte fått speciellt mycket utrymme i gymnasiet men som har många tillämpningsområden inom t.ex. fysik, logistik, ekonomi, samhällsplanering

Läs mer

Emma Hallstan Emmha584

Emma Hallstan Emmha584 LINKÖPING UNIVERISTET SIFT AIBOs ögon Emma Hallstan Emmha584 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 SIFT- Scale Invariant Feature Transform... 3 Historien om SIFT... 4 SIFT algoritmen... 4 1. Scale-space

Läs mer

Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud

Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud 5B 7, ifferential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F. Tentamen fredag 25 maj 27, 8.-3. Förslag till lösningar (ändrat 28/5-7, 29/5-7).

Läs mer

7 Olika faltningkärnor. Omsampling. 2D Sampling.

7 Olika faltningkärnor. Omsampling. 2D Sampling. 7 Olika faltningkärnor. Omsampling. D Sampling. Aktuella ekvationer: Se formelsamlingen. 7.. Faltningskärnors effekt på bilder. Bilden f(, y) ska faltas med olika faltningskärnor, A H, se nedan. f(,y)

Läs mer

Bildmosaik. Bilddatabaser, TNM025. Anna Flisberg Linne a Mellblom. linme882. Linko pings Universitet

Bildmosaik. Bilddatabaser, TNM025. Anna Flisberg Linne a Mellblom. linme882. Linko pings Universitet Bildmosaik Bilddatabaser, TNM025 Linko pings Universitet Anna Flisberg Linne a Mellblom annfl042 linme882 28 maj 2015 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Metod 2 2.1 Features..............................................

Läs mer

Sätt t = (x 1) 2 + y 2 + 2(x 1). Då är f(x, y) = log(t + 1) = t 1 2 t t3 + O(t 4 ) 1 2 (x 1) 2 + y 2 + 2(x 1) ) 2 (x 1) 2 + y 2 + 2(x 1) ) 3

Sätt t = (x 1) 2 + y 2 + 2(x 1). Då är f(x, y) = log(t + 1) = t 1 2 t t3 + O(t 4 ) 1 2 (x 1) 2 + y 2 + 2(x 1) ) 2 (x 1) 2 + y 2 + 2(x 1) ) 3 Lektion 7, Flervariabelanalys den februari 000 9 Bestäm Taylorserien till funktionen log( + x + y + xy) i punkten (0, 0) Vi kan faktorisera argumentet till logaritmen och förenkla funktionen log( + x +

Läs mer

Robotarm och algebra

Robotarm och algebra Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-12-07 Robotarm och algebra I denna laboration skall du lära dig lite mer om möjlighetera att rita ut mer avancerade

Läs mer

Index. Vektorer och Elementvisa operationer. Summor och Medelvärden. Grafik i två eller tre dimensioner. Ytor. 20 januari 2016 Sida 1 / 26

Index. Vektorer och Elementvisa operationer. Summor och Medelvärden. Grafik i två eller tre dimensioner. Ytor. 20 januari 2016 Sida 1 / 26 TAIU07 Föreläsning 2 Index. Vektorer och Elementvisa operationer. Summor och Medelvärden. Grafik i två eller tre dimensioner. Ytor. 20 januari 2016 Sida 1 / 26 Matriselement och Index För att manipulera

Läs mer

Flervariabelanalys och Matlab Kapitel 3

Flervariabelanalys och Matlab Kapitel 3 Flervariabelanalys och Matlab Kapitel 3 Thomas Wernstål Matematiska Vetenskaper 28 september 2012 3 Multipelintegraler 3.1 ubbelintegraler I detta kapitel skall vi studera olika sätt på vilket man kan

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Michael Melgaard. Prov i matematik Prog: Datakand., Frist. kurser Derivator o integraler 1MA014

UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Michael Melgaard. Prov i matematik Prog: Datakand., Frist. kurser Derivator o integraler 1MA014 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Michael Melgaard Jörgen Östensson Prov i matematik Prog: Datakand., Frist. kurser Derivator o integraler 1MA1 8 3 31 Skrivtid: 8: 13:. Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

7x 2 5x + 6 c.) lim x 15 8x + 3x 2. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter

7x 2 5x + 6 c.) lim x 15 8x + 3x 2. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter TM-Matematik Mikael Forsberg 074-42 Pär Hemström 026-648962 För ingenjörs och distansstudenter Envariabelanalys ma04a 202 06 04 Skrivtid: 09:00-4:00. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga

Läs mer

15 februari 2016 Sida 1 / 32

15 februari 2016 Sida 1 / 32 TAIU07 Föreläsning 5 Linjära ekvationssystem. Minsta kvadrat problem. Tillämpning: Cirkelpassning. Geometriska objekt. Translationer. Rotationer. Funktioner som inargument. Tillämpning: Derivata. 15 februari

Läs mer

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A. r cos t + (r cos t) 2 + (r sin t) 2) rdrdt.

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A. r cos t + (r cos t) 2 + (r sin t) 2) rdrdt. 1. Beräkna integralen medelpunkt i origo. SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen 218-3-14 D DEL A (x + x 2 + y 2 ) dx dy där D är en cirkelskiva med radie a och Lösningsförslag.

Läs mer

Vinjetter TDDC91 Datastrukturer och algoritmer

Vinjetter TDDC91 Datastrukturer och algoritmer Vinjetter TDDC91 Datastrukturer och algoritmer 17 augusti 2015 2 Scenario 1 Man har inom Posten Logistik AB skrivit programvara för sortering av kundinformation och vill standardisera användningen av sorteringsalgoritmer.

Läs mer

Optimeringsproblem. 1 Inledning. 2 Optimering utan bivillkor. CTH/GU STUDIO 6 TMV036c /2015 Matematiska vetenskaper

Optimeringsproblem. 1 Inledning. 2 Optimering utan bivillkor. CTH/GU STUDIO 6 TMV036c /2015 Matematiska vetenskaper CTH/GU STUDIO TMV3c - 1/15 Matematiska vetenskaper Optimeringsproblem 1 Inledning Vi skall söka minsta eller största värdet hos en funktion på en mängd, dvs. vi skall lösa s.k. optimeringsproblem min f(x)

Läs mer

Programmering för avläsning och avkodning av QR-koder i MATLAB

Programmering för avläsning och avkodning av QR-koder i MATLAB ITN, Norrköping 4 december 2011 Programmering för avläsning och avkodning av QR-koder i MATLAB PROJEKT I AVANCERAD BILDBEHANDLING OCH BILDANALYS TNM034 Medlemmar: Henrik Bäcklund Anders Hedblom Niklas

Läs mer

Laboration 1. Grafisk teknik (TNM059) Introduktion till Matlab. R. Lenz och S. Gooran (VT2007)

Laboration 1. Grafisk teknik (TNM059) Introduktion till Matlab. R. Lenz och S. Gooran (VT2007) Laboration 1 Grafisk teknik (TNM059) Introduktion till Matlab R. Lenz och S. Gooran (VT2007) Introduktion: Denna laboration är en introduktion till Matlab. Efter denna laboration ska ni kunna följande:

Läs mer

Interpolation Modellfunktioner som satisfierar givna punkter

Interpolation Modellfunktioner som satisfierar givna punkter Interpolation Modellfunktioner som satisfierar givna punkter Några tillämpningar Animering rörelser, t.ex. i tecknad film Bilder färger resizing Grafik Diskret representation -> kontinuerlig 2 Interpolation

Läs mer

Tentamen, Programmeringsteknik för BME, F och N

Tentamen, Programmeringsteknik för BME, F och N LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, Programmeringsteknik för BME, F och N 2015 06 03, 14.00 19.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 7 + 11 + 16 + 11 = 45 poäng.

Läs mer

Mer om analytisk geometri

Mer om analytisk geometri 1 Onsdag v 5 Mer om analytisk geometri Determinanter: Då man har en -matris kan man till den associera ett tal determinanten av som också skrivs Determinanter kommer att repeteras och studeras närmare

Läs mer

Originalbild Dilation Erosion Slutning Öppning R esultat av morfolo giska op er ationer til l upp gift 6(b). 2

Originalbild Dilation Erosion Slutning Öppning R esultat av morfolo giska op er ationer til l upp gift 6(b). 2 Numerisk analys och datalogi, KTH Tony Lindeberg Lösningar till tentamen i 2D420 Datorseende gk 200 03 08 Allmänt: För de teorifrνagor där svaren pνa uppgifterna direkt stνar att finna i kurslitteraturen

Läs mer

Flervariabelanlys och Matlab Kapitel 3

Flervariabelanlys och Matlab Kapitel 3 Flervariabelanlys och Matlab Kapitel 3 Thomas Wernstål Carl-Henrik Fant Matematiska Vetenskaper 17 september 2009 1 3 Multipelntegraler 3.1 ubbelintegraler Exempel. Vi skall beräkna dubbelintegralen (y

Läs mer

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013)

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013) Grafisk Teknik Rastrering Övningar med lösningar/svar Det här lilla häftet innehåller ett antal räkneuppgifter med svar och i vissa fall med fullständiga lösningar. Uppgifterna är för det mesta hämtade

Läs mer

Modul 4 Tillämpningar av derivata

Modul 4 Tillämpningar av derivata Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2015/2016 Modul 4 Tillämpningar av derivata Denna modul omfattar kapitel 4 i kursboken Calculus av Adams och Essex och undervisas på tre föreläsningar,

Läs mer

TMV166 Linjär algebra för M. Datorlaboration 2: Matrisalgebra och en mekanisk tillämpning

TMV166 Linjär algebra för M. Datorlaboration 2: Matrisalgebra och en mekanisk tillämpning MATEMATISKA VETENSKAPER TMV66 07 Chalmers tekniska högskola Datorlaboration Examinator: Tony Stillfjord TMV66 Linjär algebra för M Datorlaboration : Matrisalgebra och en mekanisk tillämpning Allmänt Den

Läs mer

1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f.

1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f. 1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f. 2. Beräkna gränsvärdet (eller visa att det inte finns):

Läs mer

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen 16-8-18 DEL A 1. Låt D vara det område ovanför x-axeln i xy-planet som begränsas av cirkeln x + y = 1 samt linjerna y = x och y =

Läs mer

Ett enkelt OCR-system

Ett enkelt OCR-system P r o j e k t i B i l d a n a l y s Ett enkelt OCR-system av Anders Fredriksson F98 Fredrik Rosqvist F98 Handledare: Magnus Oskarsson Lunds Tekniska Högskola 2001-11-29 - Sida 1 - 1.Inledning Många människor

Läs mer

6 Derivata och grafer

6 Derivata och grafer 6 Derivata och grafer 6.1 Dagens Teori När vi plottar funktionen f(x) = x + 1x 99x 8 med hjälp av dosan kan man få olika resultat beroende på vilka intervall man valt. 00000 100000-00 -100 100 00-100000

Läs mer

Numerisk lösning till den tidsberoende Schrödingerekvationen.

Numerisk lösning till den tidsberoende Schrödingerekvationen. Numerisk lösning till den tidsberoende Schrödingerekvationen. Det är enbart i de enklaste fallen t ex när potentialen är sträckvis konstant som vi kan lösa Schrödingerekvationen analytiskt. I andra fall

Läs mer

2x 2 3x 2 4x 2 5x 2. lim. Lösning. Detta är ett gränsvärde av typen

2x 2 3x 2 4x 2 5x 2. lim. Lösning. Detta är ett gränsvärde av typen Institutionen för matematik, KTH Mattias Dahl 5B, Dierential- och integralkalkyl I, del, för TIMEH2 Tentamen, tisdag 29 mars 25 kl.9.. Svara med motivering och mellanräkningar. Tillåtet hjälpmedel är formelsamlingen

Läs mer

7 Extremvärden med bivillkor, obegränsade områden

7 Extremvärden med bivillkor, obegränsade områden Nr 7, 1 mars -5, Amelia 7 Extremvärden med bivillkor, obegränsade områden Största och minsta värden handlar om en funktions värdemängd. Värdemängden ligger givetvis mellan det största och minsta värdet,

Läs mer

Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 9p av totalt 20p Hjälpmedel: MATLAB

Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 9p av totalt 20p Hjälpmedel: MATLAB MAI/Linköpings universitet Fredrik Berntsson Tentamen TANA17 Matematiska beräkningar Provkod: DAT1 Godkänd: 9p av totalt 20p Hjälpmedel: MATLAB Redovisning Lös först uppgifterna i Matlab. Då du har en

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Modul 4: Tillämpningar av derivata Institutionen för matematik KTH 22-23 september 2015 Översikt över några viktiga derivatatillämningar 1. Förändringstakt. Derivata mäter förändringstakt, till exemel

Läs mer

Programmeringsuppgift Game of Life

Programmeringsuppgift Game of Life CTH/GU STUDIO TMV06a - 0/0 Matematiska vetenskaper Programmeringsuppgift Game of Life Analys och Linär Algebra, del A, K/Kf/Bt Inledning En cellulär automat är en dynamisk metod som beskriver hur komplicerade

Läs mer

Matematisk analys för ingenjörer Matlabövning 2 Numerisk ekvationslösning och integration

Matematisk analys för ingenjörer Matlabövning 2 Numerisk ekvationslösning och integration 10 februari 2017 Matematisk analys för ingenjörer Matlabövning 2 Numerisk ekvationslösning och integration Syfte med övningen: Introduktion till ett par numeriska metoder för lösning av ekvationer respektive

Läs mer

7 MÖNSTERDETEKTERING

7 MÖNSTERDETEKTERING 7 MÖNSTERDETEKTERING 7.1 Korrelation Korrelation av två bilder f(x,y) och g(x,y) kan språkligt sett betyda att man gör just det som utsäges av (7.1). Bilderna läggs alltså på varandra med den ena bilden

Läs mer

Tentamen i tmv036c och tmv035c, Analys och linjär algebra C för K, Kf och Bt A =, = det(a λi) = e 2t + c 2. x(t) = c 1. = c 1.

Tentamen i tmv036c och tmv035c, Analys och linjär algebra C för K, Kf och Bt A =, = det(a λi) = e 2t + c 2. x(t) = c 1. = c 1. Institutionen för matematiska vetenskaper Chalmers tekniska högskola Niklas Eriksen Tentamen i tmv6c och tmv5c, Analys och linjär algebra C för K, Kf och Bt Lösningar 9--6. Lös initialvärdesproblemet x

Läs mer

Inledning. Kapitel 1. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte

Inledning. Kapitel 1. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte Sammanfattning Vi har i kursen Modelleringsprojekt TNM085 valt att simulera ett geléobjekt i form av en kub. Denna består av masspunkter som är sammankopplade med tre olika typer av fjädrar med olika parametrar.

Läs mer

Tentamen Bildanalys (TDBC30) 5p

Tentamen Bildanalys (TDBC30) 5p Tentamen Bildanalys (TDBC30) 5p Skrivtid: 9-15 Hjälpmedel: kursboken Digital Image Processing Svara på alla frågor på nytt blad. Märk alla blad med namn och frågenummer. Disponera tiden mellan frågorna

Läs mer

Tentamen i TATA43 Flervariabelanalys

Tentamen i TATA43 Flervariabelanalys Linköpings universitet Matematiska institutionen Kurskod: TATA4 Provkod: TEN Tentamen i TATA4 Flervariabelanalys 5--7 kl 8 Inga hjälpmedel tillåtna inte heller miniräknare 8//6 poäng med minst /4/5 uppgifter

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-11-19 Plot och rekursion I denna laboration skall du lära dig lite om hur plot i MatLab fungerar samt använda

Läs mer

Polygoner. Trianglar på tre sätt

Polygoner. Trianglar på tre sätt Polygoner Trianglar på tre sätt Man kan skriva in punkter antingen via punktverktyget eller genom att skriva punktens namn och koordinater i inmatningsfältet. Då man ritar månghörningar lönar det sig att

Läs mer

UPG5 och UPG8 Miniprojekt 1: 2D datorgrafik

UPG5 och UPG8 Miniprojekt 1: 2D datorgrafik UPG5 och UPG8 Miniprojekt 1: 2D datorgrafik I den här uppgiften studerar vi hur man kan använda sig av linjära avbildningar för att modifiera bilder i två dimensioner Mycket är repetition av vissa grundbegrepp

Läs mer

Medicinska Bilder, TSBB31. Lab: Mätvärden på Medicinska Bilder

Medicinska Bilder, TSBB31. Lab: Mätvärden på Medicinska Bilder Medicinska Bilder, TSBB3 Lab: Mätvärden på Medicinska Bilder Maria Magnusson, 22 Senaste updatering: september 25 Avdelningen för Datorseende, Institutionen för Systemteknik Linköpings Universitet Introduktion

Läs mer

Tentamen i Analys B för KB/TB (TATA09/TEN1) kl 08 13

Tentamen i Analys B för KB/TB (TATA09/TEN1) kl 08 13 LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Joakim Arnlind Tentamen i Analys B för KB/TB (TATA9/TEN1) 212-5-22 kl 8 13 Inga hjälpmedel är tillåtna. Varje uppgift kan ge maximalt 3 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

3 Man kan derivera i Matlab genom att approximera derivator med differenskvoter. Funktionen cosinus deriveras för x-värdena på följande sätt.

3 Man kan derivera i Matlab genom att approximera derivator med differenskvoter. Funktionen cosinus deriveras för x-värdena på följande sätt. Kontrolluppgifter 1 Gör en funktion som anropas med där är den siffra i som står på plats 10 k Funktionen skall fungera även för negativa Glöm inte dokumentationen! Kontrollera genom att skriva!"#$ &%

Läs mer

Banach-Tarskis paradox

Banach-Tarskis paradox Banach-Tarskis paradox Tony Johansson 1MA239: Specialkurs i Matematik II Uppsala Universitet VT 2018 Banach-Tarskis paradox, bevisad 1924 och döpt efter Stefan Banach och Alfred Tarski, är en sats inom

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 13-3-1 DEL A 1. En svängningsrörelse beskrivs av ( πx ) u(x, t) = A cos λ πft där amplituden A, våglängden λ och frekvensen f är givna konstanter.

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 214-1-24 DEL A 1. Låt f(x) = e x sin x. A. Bestäm alla kritiska (stationära) punkter till funktionen f. B. Avgör vilka av de kritiska punkterna som

Läs mer

TNM030 Tentasammanfattning (frågor) Nathalie Ek, Sammanfattning. TNM030 - Bildbehandling och bildanalys

TNM030 Tentasammanfattning (frågor) Nathalie Ek, Sammanfattning. TNM030 - Bildbehandling och bildanalys Sammanfattning TNM030 - Bildbehandling och bildanalys Nathalie Ek (natek725), MT -07 2011, LIU Campus Norrköping 1 I det mänskliga ögats näthinna finns två typer av ljussensorer. a) Vad kallas de två typerna?

Läs mer

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund

Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism. Inledning. Fysikalisk bakgrund Gemensamt projekt: Matematik, Beräkningsvetenskap, Elektromagnetism En civilingenjör ska kunna idealisera ett givet verkligt problem, göra en adekvat fysikalisk modell och behandla modellen med matematiska

Läs mer

1. Beräkna och klassificera alla kritiska punkter till funktionen f(x, y) = 6xy 2 2x 3 3y 4 2. Antag att temperaturen T i en punkt (x, y, z) ges av

1. Beräkna och klassificera alla kritiska punkter till funktionen f(x, y) = 6xy 2 2x 3 3y 4 2. Antag att temperaturen T i en punkt (x, y, z) ges av ATM-Matematik Mikael Forsberg 74-41 1 För ingenjörs- och distansstudenter Flervariabelanalys ma1b 15 1 14 Skrivtid: 9:-14:. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja

Läs mer

Facit till Signal- och bildbehandling TSBB

Facit till Signal- och bildbehandling TSBB Facit till Signal- och bildbehandling TSBB3 6-5-3 Maria Magnusson Seger, maria@isy.liu.se Kontinuerlig faltning (9p) a) Faltningsoperationen illustreras i figuren nedan. et gäller att x(t λ) e 4(t λ) u(t

Läs mer

x sin(x 2 )dx I 1 = x arctan xdx I 2 = x (x + 1)(x 2 2x + 1) dx

x sin(x 2 )dx I 1 = x arctan xdx I 2 = x (x + 1)(x 2 2x + 1) dx TM-Matematik Mikael Forsberg XXX-XXX DistansAnalys Envariabelanalys Distans ma034a ot-nummer 3 Skrivtid: 09:00-4:00. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje

Läs mer

Tentamen i Linjär algebra (TATA31/TEN1) , 8 13.

Tentamen i Linjär algebra (TATA31/TEN1) , 8 13. Linköpings universitet Matematiska institutionen Ulf Janfalk Kurskod: TATA Provkod: TEN (p) (p) (p) Tentamen i Linjär algebra (TATA/TEN) 8 4, 8. Inga hjälpmedel. Ej räknedosa. För godkänt räcker 9 poäng

Läs mer

Histogram över kanter i bilder

Histogram över kanter i bilder Histogram över kanter i bilder Metod Både den svartvita kanstdetekteringen och detekteringen av färgkanter följer samma metod. Först görs en sobelfiltrering i både vertikal och horisontell led. De pixlar

Läs mer

Matematisk modellering fortsättningskurs Visuell variation

Matematisk modellering fortsättningskurs Visuell variation Matematisk modellering fortsättningskurs Visuell variation Johan Hedberg, Fredrik Svensson, Frida Hansson, Samare Jarf 12 maj 2011 1 1 Sammanfattning I denna rapport undersöker vi en modell för att beskriva

Läs mer

Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I

Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I Kurs: MA15G Matematisk Analys MA13G Matematisk analys för ingenjörer MA71A Matematik för lärare C, delkurs Matematisk

Läs mer

Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.60a. 5.60b, 5.60.c, 61

Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.60a. 5.60b, 5.60.c, 61 Moment 5.5 Övningsuppgifter I 5.0a. 5.0b, 5.0.c, 1 Linjära ekvationssystem Vi har redan tidigare i kursen stött på linjära ekvationssystem. Nu är stunden kommen till en mera systematisk genomgång. Kvadratiska

Läs mer

1. Vi skriver upp ekvationssystemet i matrisform och gausseliminerar tills vi når trappstegsform,

1. Vi skriver upp ekvationssystemet i matrisform och gausseliminerar tills vi når trappstegsform, Lösningsförslag, Matematik 2, E, I, M, Media och T, 2 2 8.. Vi skriver upp ekvationssystemet i matrisform och gausseliminerar tills vi når trappstegsform, 2 2 2 a 2 2 2 a 2 2-2 2 a 7 7 2 a 7 7-7 2 a +

Läs mer

Dilation Erosion. Slutning. Öppning

Dilation Erosion. Slutning. Öppning Numerisk analys och datalogi, KTH Tony Lindeberg Lösningar till tentamen i 2D42 Datorseende gk 22 4 6 llmänt: För de teorifrνagor där svaren pνa uppgifterna direkt stνar att finna i kurslitteraturen ges

Läs mer

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Fönsterbeteende 4 1.1 Fokus............................................. 4 1.1.1 Fokuspolicy..................................... 4

Läs mer

av envariabelfunktionen g(t) och flervariabelfunktionen t = h(x, y) = x 2 + e y.)

av envariabelfunktionen g(t) och flervariabelfunktionen t = h(x, y) = x 2 + e y.) Lösningsskisser till TATA69 Flervariabelanalys 16-1- 1 Stationära punkter ges av f (4x 3 + 4x, 3y + 6z, z + 6y (,,, dvs (x, y, z (,, eller (x, y, z (, 6, 18 Ur andraderivatorna fås de kvadratiska formerna

Läs mer

Digitala bilder. Matris, pixel, pixeldjup, signal, brus, kontrast

Digitala bilder. Matris, pixel, pixeldjup, signal, brus, kontrast Digitala bilder Matris, pixel, pixeldjup, signal, brus, kontrast Den nukleärmedicinska bilden Historik Analoga bilder. Film exponerades för ljusblixtar som producerades när strålning detekterades. oändligt

Läs mer

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar

FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar FFM234, Klassisk fysik och vektorfält - Föreläsningsanteckningar Christian Forssén, Institutionen för fysik, Chalmers, Göteborg, Sverige Sep 11, 2017 12. Tensorer Introduktion till tensorbegreppet Fysikaliska

Läs mer

Föreläsning 5. Approximationsteori

Föreläsning 5. Approximationsteori Föreläsning 5 Approximationsteori Låt f vara en kontinuerlig funktion som vi vill approximera med en enklare funktion f(x) Vi kommer använda två olika approximationsmetoder: interpolation och minstrakvadratanpassning

Läs mer

SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag

SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 11, 14. - 19. Svar och lösningsförslag (1) Låt f(x, y) = xy ln(x + y ). I vilken riktning är riktningsderivatan till f i punkten (1, ) som störst, och

Läs mer

TENTAMEN I GRUNDKURS I NUMERISKA METODER - DEL 20

TENTAMEN I GRUNDKURS I NUMERISKA METODER - DEL 20 Numerisk Analys - Institutionen för Matematik KTH - Royal institute of technology 2016-05-31, kl 08-11 SF1547+SF1543 TENTAMEN I GRUNDKURS I NUMERISKA METODER - DEL 20 Uppgift 1 Man vill lösa ekvationssystemet

Läs mer

Signal- och Bildbehandling FÖRELÄSNING 7. En bild är en 2D signal. För en digital bild gäller. Fig. 2.1

Signal- och Bildbehandling FÖRELÄSNING 7. En bild är en 2D signal. För en digital bild gäller. Fig. 2.1 Signal- och Bildbehandling FÖRELÄSNING 7 D signalbehandling (bildbehandling) Den digitala bilden, ärgtabeller D kontinuerlig ouriertransorm och D DFT D sampling D diskret altning Lågpassiltrerande D altningskärnor

Läs mer

Figur 1: Postföretagets rektangulära låda, definitioner.

Figur 1: Postföretagets rektangulära låda, definitioner. ATM-Matematik Mikael Forsberg 734-41 3 31 För distans och campus Flervariabelanalys ma1b 14 8 13 Skrivtid: 9:-14:. Inga hjälpmedel, förutom den bifogade formelsamlingen. Lösningarna skall vara fullständiga

Läs mer