Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2015"

Transkript

1 Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2015 Styrelsens övergripande målsättning är att stimulera till en kunskapsbaserad vård av personer med astma, allergi och KOL och därigenom bidra till ett förbättrat omhändertagande av dessa grupper. Detta görs genom att stimulera till forskning och utvecklingsarbete, utarbeta evidensbaserade metoder och omvårdnadsdokument samt genom att anordna och medverka till olika former av fortbildning. Föreningen arbetar också för att astma-, allergi- och KOL sjuksköterskor ska ha en god arbetsmiljö. Mål för 2015: Under verksamhetsåret 2015 avser styrelsen att fortsätta arbetet med att implementera framtagna metoddokument samt arbetsbeskrivningar. Kvalitetsarbete och Forskning Föreningen kommer att fortsätta satsningen på att stimulera till kvalitetsutveckling och forskning inom ämnesområdet astma, allergi och KOL. Detta sker bland annat genom att anordna en vetenskaplig utställning på ASTA dagarna, utlysa stipendium för forskning och utveckling, utlysa medlemsbidrag och genom att arbeta med metod och omvårdnadsdokument inom ämnesområdet. Vetenskaplig utställning ASTA: s styrelse kommer att ansvara för genomförandet av posterutställning och posterseminarium på årets utbildningsdagar. För att stimulera till deltagande kommer de som deltar med poster eller muntlig presentation att få 50 % reduktion på konferensavgiften. Stipendium ASTA utlyser för 2015 stipendium för forskning inom ämnesområdet. Dessutom utlyses stipendium ur Eva Österlund Efraimssons minnesfond som prioriterar forskning rörande omvårdnad vid KOL men även ansökningar inom området astma kommer att beaktas. Medlemsbidrag ASTA medlemmar kan fortlöpande under året söka bidrag för kvalitetsutveckling. Det kan t.ex. vara bidrag för att ta fram en poster eller till konferensavgift för att presentera eget bidrag på internationell eller nationell konferens. Blankett och information finns på hemsidan. Arbetsgrupper Luftvägsregistret Styrelsen kommer att på olika sätt stödja arbetet med att få de som arbetar inom ämnesområdet att ansluta sig till registret och därigenom ge möjlighet till kvalitetsutveckling av verksamheten.

2 Arbetsbeskrivningar för astma-, allergi- och KOL-sjuksköterska samt allergikonsulent Arbetsbeskrivningarna är framtagna och styrelsen har på olika sätt försökt att få dessa implementerade. Mål: Att under verksamhetsåret ska ASTA:s medlemmar samt berörda samarbetspartners uppmuntras att använda arbetsbeskrivningarna i sin verksamhet. Metod och omvårdnads dokument - eksem och pricktest Ett arbete med implementering av Eksemdokumentet samt det reviderade Pricktest-dokumentet ute i verksamheterna kommer att ske under året. Mål: Att under verksamhetsåret ska ASTA:s medlemmar samt berörda samarbetspartners fått kunskap om dokumenten samt uppmuntras att använde det i arbetet. Metod och omvårdnads dokument provokationstester Ett arbete med att få en grupp at ta fram ett dokument angående provokationstester, främst metacholin-test, ska påbörjas under året. Mål: Att under verksamhetsåret ha tillsatt en grupp som ska arbeta med ett metod- och omvårdnadsdokument gällande provokationstester. Revidering av metod och omvårdnadsdokument Arbetsmiljö Under 2014 har en artikel publicerats i ISRN Allergy med data från den enkätundersökning som gjordes bland ASTA:s medlemmar 2011, vars syfte var att studera överkänslighetsbesvär och arbetsmiljön hos astma och allergisjuksköterskor. Kalm-Stephens P, Sterner T, Kronholm Diab K, Smedje G. Hypersensitivity and the working environment for allergy nurses in Sweden. J Allergy (Cairo). 2014;2014: doi: /2014/ Epub 2014 Apr 6. Arbetsgruppen planerar att ta kontakt med arbetsmiljöverket för att få deras synpunkter på den fortsatta handläggningen av ärendet. Mål: Att få synpunkter från arbetsmiljöverket och påbörja handläggningen. Revidering av kompetensdokument Styrelsen bedömer att ett kompetensdokument kommer vara till stor hjälp i arbetet med att stödja astma-, allergi- och KOL-sjuksköterskans självständiga roll i omvårdnadsarbetet. Mål: Kompetensdokumentet ska vara slutfört innan verksamhetsårets slut. Revidering av spirometridokument Under 2015 kommer arbetet med att revidera spirometridokumentet att påbörjas. I arbetsgruppen deltar; Sara Appeltofft, Skåne (sammankallande), Maria Rosengren Stockholm, Yvonne Hyllensved, Stockholm och Katarina Nisser, Uppsala. Jenny Hallberg föreslås fungera som expert och Hans Hedenström är påtänkt för granskning. Arbetet beräknas ta ca 1 år.

3 Utbildning och fortbildning ASTA-dagar Medlemmarna kommer att erbjudas två dagars fortbildning under ASTA dagarna i Malmö den april Utbildning tillsammans med industrin Endagsutbildningar kommer att erbjudas medlemmarna under året. Mål: Att arrangera en utbildningsdag för handledare i spirometri tillsammans med MundiPharma, EXPANDERA. Handledarna ska sedan hålla i en utbildningsdag i spirometri ute i landet. Att arrangera en utbildningsdag i samarbete med Astra Zeneca i Göteborg hösten 2015 där bl. a teamarbetet kommer att vara en central punkt i programmet. Samarbete med läkarorganisationer Det nära samarbetet med de olika läkarorganisationerna kommer att fortsätta under verksamhetsåret. Mål: Att inleda ett samarbete med Nätverket för Astma-, Allergi- och KOL intresserade Allmänläkare (NAAKA) angående certifiering av astma/kol-mottagningarna. Medlemskontakter Styrelsens målsättning är att både försöka rekrytera fler nya medlemmar men också se till att medlemmar kvarstår i föreningen. Styrelsen vill också uppmuntra till en kontinuerlig dialog mellan styrelsen och ASTA medlemmar detta sker på olika sätt t.ex. genom utskick av medlemsbrev och uppdaterad hemsida. Antalet medlemmar i ASTA uppgår per till 615 betalande medlemmar. MÅL: Styrelsen avser att under verksamhetsåret på olika sätt försöka rekrytera nya medlemmar. Detta kommer bland annat att ske genom samarrangemang av utbildningsdagar i samarbete med industrin mm. Medlemsbrev Under året kommer medlemmarna fortlöpande få medlemsinformationer via medlemsbrev och mailutskick. Mål: Att ett medlemsbrev i kvartalet ska skickas ut via mail alternativt post under året. Hemsida ASTA:s hemsida har bytt layout och i samband med detta har det varit svårigheter med att arbeta i den under olika tidsperioder. Hemsidan ska uppdateras fortlöpande och styrelsens förhoppning är att medlemmarna nu ska hitta på hemsidan och känna sig förtrogna med den. Mål: Att hemsidan kontinuerligt uppdateras och att medlemmarna känner sig delaktiga. Styrelsen välkomnar material samt synpunkter och idéer som kan läggas ut på hemsidan. Medlemsregister ASTA kommer att fortsätta att anlita Vårdförbundets medlemsservice.

4 Nationellt arbete Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet ASTA kommer att sträva efter att ha representanter på de aktiviteter som anordnas av dessa föreningar. Vi kommer också att ha regelbundna kontakter för att sprida information om våra metoder och omvårdnadsdokument samt kompetensdokument. Mål: Ordförande samt en ersättare (Kerstin Sundell-Bergström) kommer att delta i SSF Föreningsstämma samt sektionsträff 9-10 juni. Remissvar Remisstiden för Socialstyrelsens nationella riktlinjer för Astma och KOL går ut 30 april. Mål: ASTA kommer att lämna in ett remissvar på riktlinjerna. Patientorganisationer Det givande och konstruktiva samarbetet med patientorganisationer inom området kommer att fortsätta. Astma- och allergiförbundet. ASTA ingår i SARA gruppen som har möten ca 3 ggr per år. Föreningen har nära och tät kontakt med förbundet, för att på olika sätt förbättra vården av personer med astma och allergisjukdom. ASTA representeras av Åsa Persson, Skåne, och ordföranden. Mål: ASTA kommer att ingå i SARA-gruppen under året samt engagerade i de evenemang som berör vårt samarbete. Riksförbundet HjärtLung ASTA har kontakt med Riksförbundet HjärtLung som arbetar för att stödja personer drabbade av lungsjukdomen KOL. Mål: Under året kommer föreningen att försöka upprätthålla samarbetet och utveckla det ytterligare. Barnallergisektionen (BLF) Mål: Att fortsätta ha en bra dialog och samarbete i olika frågor. Gemensamt möte i samband med BLFs höstmöte i Helsingborg. Svensk förening för allergologi (SFFA) Mål: Föreningen kommer under året att arbeta för att stärka samarbetet med föreningen. Internationellt arbete European respiratory nurses association (ERNA) ERNA är ett nybildat nätverk för nationella sjuksköterskeorganisationer verksamma inom astma-, allergi- och KOL området i Europa. Det övergripande målet med nätverket är att förbättra vården och omvårdnaden av personer med astma-, allergi- och KOL-sjukdom. Nätverket vill också bidra till samverkan och kunskapsspridning mellan nationella sjuksköterskeorganisationer samt erbjuda aktuell information om utbildning, forskning och klinisk kompetens. Mål: Fortsätta arbetet med att stimulera flera internationella sjuksköterskeorganisationer att ansluta sig till ERNA.

5 EAACI for Allied Health Professionals Inom EAACI har det bildats en grupp för yrkesprofessioner med medellång vårdutbildning där Inger Kull är med i styrgruppen. Mål: Att formulera ett kompetensdokument för baskunskaper i ett internationellt perspektiv (Inger Kull). Styrelsen ser framemot ett spännande och givande år där vi tillsammans kan verka för att förbättra omhändertagandet av personer med astma, allergi och KOL. Örebro den 11 mars 2015

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2016

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2016 Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari 2016-31 december 2016 Styrelsens övergripande målsättning är att stimulera till en kunskapsbaserad vård av personer med astma, allergi och KOL och därigenom

Läs mer

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2017

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2017 Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari 2017-31 december 2017 Styrelsens övergripande målsättning är att stimulera till en kunskapsbaserad vård av personer med astma, allergi och KOL och därigenom

Läs mer

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2018

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2018 Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari 2018-31 december 2018 Styrelsens övergripande målsättning är att stimulera till en kunskapsbaserad vård av personer med astma, allergi och KOL och därigenom

Läs mer

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2019

Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari december 2019 Verksamhetsplan för ASTA perioden 1 januari 2019-31 december 2019 Styrelsens övergripande målsättning är att stimulera till en kunskapsbaserad vård av personer med astma, allergi och KOL och därigenom

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2012 Styrelse: Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webbmaster Inger Kull (teckningsrätt) Åsa Persson (omval 2 år) Pia Kalm Stephens Margareta Eriksson

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2014 Styrelse: Ordförande: Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webbmaster Övriga uppdrag: Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Ann-Britt Zakrisson (teckningsrätt)

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 151022-151023 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kerstin Sundell-Bergström, Therese

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 Styrelse: Ordförande: Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webbmaster Övriga uppdrag: Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Ann-Britt Zakrisson (teckningsrätt)

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2016 Styrelse: Ordförande: Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webbmaster Övriga uppdrag: Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Ann-Britt Zakrisson (teckningsrätt)

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 160211-160212 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kerstin Sundell-Bergström, Therese

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2017 Styrelse: Ordförande: Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webbmaster Övriga uppdrag: Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Ann-Britt Zakrisson (teckningsrätt)

Läs mer

Årsmötesprotokoll. Datum: Plats: Karlstad. 1. Årsmötets öppnande Mötet öppnades av ordförande, som även hälsade välkommen

Årsmötesprotokoll. Datum: Plats: Karlstad. 1. Årsmötets öppnande Mötet öppnades av ordförande, som även hälsade välkommen Datum: 180420 Årsmötesprotokoll Plats: Karlstad 1. Årsmötets öppnande Mötet öppnades av ordförande, som även hälsade välkommen 2. Årsmötets sammankallande i enlighet med stadgarna Årsmötet ansågs vara

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2018

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2018 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2018 Styrelse: Ordförande: Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webmaster Övriga uppdrag: Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Medlemsansvarig Stipendiekommittè

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 160512-160513 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kerstin Sundell-Bergström, Therese

Läs mer

ASTA har skickat ett remissvar till Socialstyrelsen angående de nya riktlinjerna.

ASTA har skickat ett remissvar till Socialstyrelsen angående de nya riktlinjerna. Protokoll från styrelsemöte Datum: 150521-150522 Plats: Göteborg Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kerstin Sundell-Bergström, Therese Sterner,

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 180517-180518 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Therese Sterner, Margareta Eriksson, Sara Appeltofft, Maria

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 170823 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Therese Sterner, Kersti Theander, Susanne

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 190117-190118 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Maria Rosengren, Birgitta Lagercrantz

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 180201-180202 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kersti Theander, Sara Appeltofft, Maria

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 181025-181026 Plats: Lund Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Therese Sterner, Margareta Eriksson, Sara Appeltofft, Maria

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 161013-161014 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kerstin Sundell-Bergström, Therese

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2013 Styrelse: Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ordinarie ledamöter Webbmaster Inger Kull (teckningsrätt) Pia Kalm Stephens Margareta Eriksson (teckningsrätt) Kerstin

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 190516-190517 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Maria Rosengren, Birgitta Lagercrantz,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 1 (5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Styrelsen Förtroendevalda och uppdragstagare under verksamhetsåret 2015 Britt-Marie Lindgren Ewa Langerbeck Eva Lindgren Karl-Henrik Forsman Maria Åling Joachim Eckerström

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Sammansättning av teamet

Sammansättning av teamet Teamarbete vid Astma/KOL Sjukvård är en lagsport där patienten är en del av teamet Sammansättning av teamet Det är uppgiften som avgör hur ett team sätts samman. Vilka är målen? Vilka olika kompetenser

Läs mer

Allergisjuksköterskors överkänslighetsbesvär och arbetsmiljö

Allergisjuksköterskors överkänslighetsbesvär och arbetsmiljö 12-11-27 Allergisjuksköterskors överkänslighetsbesvär och arbetsmiljö en enkätundersökning inom ASTA Pia Kalm-Stephens & Therese Sterner Allergistämman 12 Bakgrund Genom åren återkommande diskussioner

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014

STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014 STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014 Plats: SRATs kansli Datum: 15-16 januari 2014 Närvarande: Yvonne Nyblom ordförande Ingela Jägestrand vice ordförande Mari Carlsson ledamot Anna Magnusson ledamot Lillemor

Läs mer

Verksamhetsplan År

Verksamhetsplan År Verksamhetsplan År 2017-2018 1. Målsättning Riksföreningen för sjuksköterskor inom urologi är en politiskt obunden förening med humanistisk grundsyn. "Riksföreningen för sjuksköterskor inom urologi" är

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Astma KOL mottagning Krokoms närvårdsområde Ägare Krokom HC Projekttid tom juni 2018

Astma KOL mottagning Krokoms närvårdsområde Ägare Krokom HC Projekttid tom juni 2018 180828 Slutrapport; Sjukdomsförebyggande utvecklingsuppdrag i Primärvården Astma KOL mottagning Krokoms närvårdsområde Ägare Krokom HC Projekttid 170901 tom juni 2018 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 1 (5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Förtroendevalda och uppdragstagare under verksamhetsåret 2011 Styrelsen Britt-Marie Lindgren Muhammad Ullah Susanne Syrén Sten Ola Berdenius Inger Johansson Ewa Langerbeck

Läs mer

Specialitetsrådets uppdrag och handlingsplan. Prel. 2016 150506

Specialitetsrådets uppdrag och handlingsplan. Prel. 2016 150506 Specialitetsrådets uppdrag och handlingsplan Prel. 2016 150506 Nationella och regionala riktlinjer och vårdprogram Nationella Definition nationella i prioriteringsordning: Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar Projektplan för införande av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande arbete omfattande tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet 1. Bakgrund Socialstyrelsen gav 2011 ut sina riktlinjer

Läs mer

SVERIGES SJUKSKÖTERSKOR INOM OMRÅDET SMÄRTA SSOS. Årsmöte 6 april 2017 Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsplan 2017

SVERIGES SJUKSKÖTERSKOR INOM OMRÅDET SMÄRTA SSOS. Årsmöte 6 april 2017 Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsplan 2017 SVERIGES SJUKSKÖTERSKOR INOM OMRÅDET SMÄRTA SSOS Årsmöte 6 april 2017 Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsplan 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Föreningen arbetar inom området smärta för : Sjuksköterskans

Läs mer

KOMPETENSBESKRIVNING

KOMPETENSBESKRIVNING ASTMA- ALLERGI- OCH KOLSJUKSKÖTERSKEFÖRENINGEN OCH SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING KOMPETENSBESKRIVNING KOMPETENSBESKRIVNING FÖR SJUKSKÖTERSKA MED SPECIALISERING INOM ASTMA, ALLERGI OCH KOL INNEHÅLL 3 Förord

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2015 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2015 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna, 2014-11-10 Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Svenska Föreningen För Allergologi (SFFA) 2016

Verksamhetsberättelse för Svenska Föreningen För Allergologi (SFFA) 2016 Verksamhetsberättelse för Svenska Föreningen För Allergologi (SFFA) 2016 Antalet medlemmar uppgick vid årsskiftet 2016/2017 till 498 personer. Motsvarande antal 2015 var 471 st. SFFA: s styrelse har från

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Beslut och riktlinjer. Mål. Utbildningsnivå* Avancerad nivå Ämnesgrupp (SCB)* Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap Huvudområde(n) och successiv fördjupning

Beslut och riktlinjer. Mål. Utbildningsnivå* Avancerad nivå Ämnesgrupp (SCB)* Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap Huvudområde(n) och successiv fördjupning 8ME019 Behandling och omvårdnad vid astma, allergi och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Uppdragsutbildning 7.5 hp 8ME019 Nursing in Asthma, Allergy and Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Läs mer

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV 2013-02-21 1 (5) Tillväxtverket Ärendeid: 00164872 Diarienummer: 2011004691 Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV l. l Fokus: Pedagogisk utveckling i fokus I verksamhetsberättelsen 2013

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

God vård och omsorg på lika villkor. Använda resurser effektivt. Utveckling och uppföljning av kvalitet

God vård och omsorg på lika villkor. Använda resurser effektivt. Utveckling och uppföljning av kvalitet Vad är Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg? Varför nationella riktlinjer? God vård och omsorg på lika villkor Använda resurser effektivt Utveckling och uppföljning av kvalitet KOL

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll från styrelsemöte 2011-05-18 Plats: Göteborg, Novotel Föregående protokoll Föregående protokoll från styrelsemötet 20-21 jan 2011 godkändes och läggs till handlingarna. Barbara 1 Nya

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse ÅR:2018 Datum: 19-01-12 LSR:s organisationsnummer: 802002-0361 Sektion: Reuma Ev. eget sektionsorg.nr: Kontaktpersoner Namn E-post Ordförande: Linda Humlesjö linda.humlesjo@gmail.com

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses. Verksamhetsberättelse 2017

RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses. Verksamhetsberättelse 2017 RIKSFÖRENINGEN FÖR SKOLSKÖTERSKOR Swedish Association of School Nurses Verksamhetsberättelse 2017 Riksföreningen för skolsköterskor är en professionell sammanslutning för skolsköterskor som företräder

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare. pp , 114, 116

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare. pp , 114, 116 Sid 1 (5) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Anna Arnqvist Anders Berglund Karin Brunnegård Christian Johansson Britt-Marie Lindgren Christina Ljungberg Elin Ljungström Mari Norgren Börje Rehn Ordförande

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Svensk Förening för Klinisk Fysiologi

Svensk Förening för Klinisk Fysiologi Svensk Förening för Klinisk Fysiologi Lund 2:e september 2013 Bästa Fysiologer! Höstvindar blåste in över Lund som på given signal för att annonsera höstens ankomst under septembers första dag. Det påminner

Läs mer

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsoenheten Eva Pettersson Lindberg Sara Maripuu 2012-01-02 Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Sammanfattning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Verksamhetsberättelse april 2016 maj 2017

Verksamhetsberättelse april 2016 maj 2017 Verksamhetsberättelse april 2016 maj 2017 Svenska föreningen för barn och ungdomspsykiatri är dels en specialistförening inom läkarförbundet och dels en sektion inom läkarsällskapet. Föreningen organiserar

Läs mer

Verksamhetsberättelse april 2017 april 2018

Verksamhetsberättelse april 2017 april 2018 Verksamhetsberättelse april 2017 april 2018 Svenska föreningen för barn och ungdomspsykiatri är dels en specialistförening inom läkarförbundet och dels en sektion inom läkarsällskapet. Föreningen organiserar

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 I. Fundament Verksamhetsplanen är det uppdrag som valårsstämman ger förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsens uppdrag är att, efter bästa förmåga uppfylla den inriktning

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Måns Rosén (utredare) Hanna Sjöberg (huvudsekreterare) Sara Åström (jurist) Vår målsättning

Läs mer

KOMPETENSBESKRIVNING OCH FÖRSLAG TILL UTBILDNING

KOMPETENSBESKRIVNING OCH FÖRSLAG TILL UTBILDNING ASTMA OCH ALLERGISJUKSKÖTERSKEFÖRENINGEN ASTA & SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING SSF KOMPETENSBESKRIVNING OCH FÖRSLAG TILL UTBILDNING FÖR LEGITIMERAD SJUKSKÖTERSKA MED SPECIALISERING INOM ALLERGI OCH ANNAN

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 16/2012 Arbets- och miljömedicin Lund World Spirometry Day Lund 2012-06-30 Kerstin Kronholm Diab Regionmiljösköterska Arbets- och miljömedicin 2012-12-20 Kön med intresserade personer ringlade

Läs mer

Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri, en presentation av föreningen och föreningens arbete.

Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri, en presentation av föreningen och föreningens arbete. Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri, en presentation av föreningen och föreningens arbete. Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri (SFBUP) ingår som en del i två större organisationer.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum

Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum Uppföljning av Region Skånes kunskapscentrum för Kunskapscentrum Allergi, Astma & KOL - KAAK 2016 Årlig uppföljning av Region Skånes kunskapscentra Kunskapscentrum är en del av Region Skånes sakkunnigorganisation

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Certifiering Astma/Allergi/KOL mottagningar Primärvården, Region Skåne

Certifiering Astma/Allergi/KOL mottagningar Primärvården, Region Skåne Certifiering Astma/Allergi/KOL mottagningar Primärvården, Region Skåne En satsning för att förbättra strukturen och omhändertagandet av patienterna på astma/allergi och KOL mottagningarna inom Primärvården

Läs mer

Verksamhetsplan Spin-off

Verksamhetsplan Spin-off Verksamhetsplan Spin-off 2017-18-19 Spin-off är en förening, som arbetar på ideell grund, är riksomfattande, fristående, politiskt och religiöst obunden. Spin-off s ändamål är att verka för förutsättningar

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Inledning... 1 3 Mission... 2 4 Vision... 2 5 ICT Swedens värdegrund... 3 6 Aktiviteter... 3 7 ICT Swedens verksamhet och ledning... 4 8 Budget... 5 9 Uppföljning och utvärdering...

Läs mer

Redovisning av 2017 års verksamhet

Redovisning av 2017 års verksamhet Redovisning av 2017 års verksamhet Regionalt råd Astma/KOL Christer Jansson, ordförande i Regionalt Astma/KOL-råd Ulrike Spetz-Nyström, samordnare i Uppsala Astma/KOL-råd Innehållsförteckning 1. 2017 års

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014. Utrikespolitiska Föreningen Göteborg

VERKSAMHETSPLAN 2014. Utrikespolitiska Föreningen Göteborg VERKSAMHETSPLAN 2014 Göteborg INNEHÅLL Ett av Göteborgs främsta forum för utrikespolitiska frågor Utblick Medlemmar Externa relationer Ekonomi Kommunikation Utrikespolitiska Förbundet Sverige ETT AV GÖTEBORGS

Läs mer

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN MOT SMÄRTA PRESENTERAR KOMPETENSBESKRIVNING FÖR SJUKSKÖTERSKA MED SPECIALISERING I SMÄRTVÅRD

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN MOT SMÄRTA PRESENTERAR KOMPETENSBESKRIVNING FÖR SJUKSKÖTERSKA MED SPECIALISERING I SMÄRTVÅRD SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING & RIKSFÖRENINGEN MOT SMÄRTA PRESENTERAR KOMPETENSBESKRIVNING FÖR SJUKSKÖTERSKA MED SPECIALISERING I SMÄRTVÅRD BAKGRUND Riksföreningen mot Smärta har i samverkan med Svensk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012

VERKSAMHETSPLAN 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012 Enligt styrelsebeslut 2012-02-03 1(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

Sektionen för omvårdnadsinformatik (SOI) bildades 2002 och är en sektion inom Svensk sjuksköterskeförening. Sektionens syfte är att bidra till

Sektionen för omvårdnadsinformatik (SOI) bildades 2002 och är en sektion inom Svensk sjuksköterskeförening. Sektionens syfte är att bidra till Förord Sektionen för omvårdnadsinformatik (SOI) bildades 2002 och är en sektion inom Svensk sjuksköterskeförening. Sektionens syfte är att bidra till patientcentrerad, evidensbaserad utveckling av hälso-

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL. Enkätbilaga Bilaga 4

Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL. Enkätbilaga Bilaga 4 Nationella riktlinjer Utvärdering Vård vid astma och KOL Enkätbilaga Bilaga 4 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 20 juni, 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING Omvårdnad sedan 1910 Foto: Clas Fröhling Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionsförening. Vi är en ideell förening som företräder professionens

Läs mer

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Avtal med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Karin Stacksteg Katarina Håkansson Datum 2016-10-17 Diarienummer UBN-2016-4120 Utbildningsnämnden Avtal 2017-2018 med Uppsala universitet avseende mångfaldsbyrån ESMeralda

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Riksföreningen för skolsköterskor VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

Riksföreningen för skolsköterskor VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Riksföreningen för skolsköterskor VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 INLEDNING Riksföreningen för skolsköterskor är en professionell sammanslutning för skolsköterskor som företräder professionens kunskapsområde

Läs mer

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING Foto: Clas Fröhling Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionsförening. Vi är en ideell förening som företräder professionens kunskapsområde omvårdnad

Läs mer

ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET?

ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET? 1 2 ATT ARBETA MED PUNK-HANDBOKEN HUR UTFÖRS KVALITETSARBETET? 2.1 Kunskap, engagemang och lust Kunskap, engagemang och lust är viktiga drivkrafter för alla former av förändringsarbete. Arbetet med kvalitetsutveckling

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER DATUM: 2013-12-10 AVSÄNDARE: Institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh, prefekt FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen Innehåll FÖRORD... 2 ÖVERGRIPANDE OCH LÅNGSIKTIGA UPPDRAG... 3 MÅLGRUPPER... 4 VERKSAMHET I SVERIGE... 5 ARBETET I ARBETSGRUPPERNA...

Läs mer

Riksföreningen för Barnsjuksköterskor

Riksföreningen för Barnsjuksköterskor Riksföreningen för Barnsjuksköterskor Ordförande Helena Wigert Kungsbacka Chefredaktör Barnbladet Beatrice Olsson Duse Stallarholmen Kassaförvaltare Ansvarig för kongresser och utställare Katarina Patriksson

Läs mer

Bengt Ihre Research Fellowship. Ruruk. Välkommen till Kick-off 12 september 2014

Bengt Ihre Research Fellowship. Ruruk. Välkommen till Kick-off 12 september 2014 Välkommen till Kick-off 12 september 2014 Agenda Kick-off 12 september 2014 10:00 12:30 Presentationsrunda Alla Bengt Ihre Research Fellowship Lundgren Anna Martling Catharina Ihre- Övning förväntningar

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

Utbildningsdepartementet Utbildnings- och högskoleenheten Stockholm 2011-09-01 Frédérique Lémery U2011/3579/UH 12/19/11

Utbildningsdepartementet Utbildnings- och högskoleenheten Stockholm 2011-09-01 Frédérique Lémery U2011/3579/UH 12/19/11 Utbildningsdepartementet Utbildnings- och högskoleenheten Stockholm 2011-09-01 Frédérique Lémery Promemoria Vårt diarienummer U2011/3579/UH 12/19/11 Förslag om ändrad examensbeskrivning för specialistsjuksköterskeexamen

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING Omvårdnad sedan 1910 Foto: Clas Fröhling Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionsförening. Vi är en ideell förening som företräder professionens

Läs mer