1600-talets befästningsmur i Kv Tenngjutaren 3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1600-talets befästningsmur i Kv Tenngjutaren 3"

Transkript

1 1600-talets befästningsmur i Kv Tenngjutaren 3 Fornlämning 93, Kalmar socken, Kalmar kommun, Småland Förundersökning, 2007 Cecilia Ring och Jennie Mosseby Rapport Juni 2007 Kalmar läns museum

2 Kalmar Fig 1. Kalmar län med Kalmar stad utmärkt.

3 Inledning Kalmar läns museum genomförde en förundersökning i kvarteret Tenngjutaren 3, i centrala Kalmar under tre dagar i april Syftet var att utreda utbredningen av Kalmar stads befästningsverk, från 1600-talet, dess exakta position samt att få en uppfattning hur välbevarad den kvarvarande befästningsmuren var, detta med anledning av att man planerar att uppföra ett hotell på tomten. Fig 2. Undersökningens läge, markerad med röd ring, på Kvarnholmens i Kalmar. Skala 1: Fornlämningsmiljö Kvarnholmen är själva stadskärnan av Kalmar stad och hela områdets stadslager utgör RAÄ 93, Kalmar socken. Holmen blev etablerad i och med stadsbefolkningens flytt på mitten av 1600-talet. Den var tidigare använd som betesmark och fiskarläge (Systraholmen). Kvarteret Tenngjutaren ligger på det nordvästra hörnet av Kvarnholmen där bastionen Gustavius Primus varit belägen, fig 2. Muren uppfördes under talet (Karlsson 1986). Historik Bland de medeltida städerna i Sverige hade Kalmar en viktig ställning både som handelsstad och som en del av kronans gränsfästningar (Selling 1982:23ff). Stadens utveckling och utseende har i stort påverkats av närheten till den dåvarande gränsen till Danmarks, en gräns som fanns fram till år Stadens utveckling kan man tydligt se i

4 befästningens konstruktion som förändrades utefter att krigskonsten utvecklades (Karlsson 1986). Kalmar stad var från början belägen på fastlandet västerut från Kalmar slott, det man idag kallar Gamla Stan. En kraftig, två meter tjock ringmur med torn omslöt staden under tidig medeltid för att sedan bytas ut mot en befästning med bastioner (Karlsson 1986). Bastionsystemet uppstod i Italien på 1400-talet och är benämningen för den framskjutande delen på en befästningsvall och vars sidor oftast är brutna i en trubbig vinkel, detta för att man från bastionen skall kunna beskjuta området utanför och mellan två bastioner (Rajala och Eliasson 1989). Under det så kallade Kalmarkriget förstördes stora delar av staden och man beslutade sig för att omlokalisera staden som hade ett alltför utsatt läge samtidigt som det började bli för trångt för den rådande befolkningsökningen. Kvarholmen var sedan tidigare obebott och under 1630 talet lades planförslaget fram för det nya Kalmar stads utseende. Regeringen beslöt sig år 1640 för att denna flytt skulle ske sedan Axel Oxenstierna framlagt ett förslag om stadens förflyttning. Arbetet för flytten påbörjades men var en långsam process då Sverige hamnade i krig med Danmark Året därpå anskaffades material till holmen och efter utfyllnad och pålning började arbetet med befästningsverket. En storbrand 1647 som helt förintade den gamla staden påskyndade processen och bygget av de tre största bastionerna påbörjades samma år, fig 3 (Gustavius Primus, Carolus Nonus samt Gustavus Magnus). För att skapa detta satte man 1200 man i arbete, mestadels soldater. Det starkaste försvaret byggde man mot land där fienden skulle vara svårast att bekämpa, två av huvudbastionerna anlade man dock på den dåvarande havsbotten (Karlsson 1986). Efter krigsslutet 1649 var det många soldater som kom hem från Tyskland för att bland annat arbeta på fortifikationen. Arbetet på befästningen avtog dock efter att både missväxt och en pestepidemi drabbade Östersjöområdet återtog man byggandet igen och man färdigställde bland annat bastionerna Carolus Nonus, Christina Regina, Johannes Rex och Ericus Rex. För att ett bygge av muren på sjöbotten skulle vara möjligt var man först tvungen att bygga dammar som sedan pumpades torra. Till detta användes hästar tills man insåg fördelarna med väderkvarnar (Edlund och Molander 1990). Inte förrän 1673 stod alla fördämningar för hela befästningsverket färdiga, under befästningen anlades en rustbädd av kraftiga plankor och stockar. Utanför rustbädden lades stora stenblock för att hålla byggnadsverket på plats (Karlsson 1986). En dendrokronologisk analys av rustningsbädden vid Carolus Nonus i samband med förundersökningen 1989 visar att virket huggit ned under vintern (Rajala och Eliasson 1989).

5 Fig. 3 Befästningsmuren runt Kvarnholmen. Pilen visar på Kv Tenngjutaren 3. Skala 1:1000 Under 1680-talet övertog Erik Dahlberg ledningen för murbygget och därmed infördes nya byggnadsmetoder. Tidigare hade man lagt upp en jordvall bakom muren, detta ersattes i fortsättningen av välvda kasematter. Genom denna metod fick man skyddade utrymmen i vallen, nackdelen var dock att befästningen blev svagare. Även bastionernas form blev annorlunda. Penningbristen tycks ha varit ett ständigt problem under byggtiden, varken militären eller den civila personalen fick exempelvis ut sin lön Man använde även polska krigsfångar som arbetskraft under en period. År 1786 stadgades det i ett kungligt brev att Kalmar inte längre ansågs vara en fästning, murarna lämnades till att förfalla fram till 1860-talet då man började en rivningsprocess (Rajala 1991:109fff). Genom tidigare analyser bland annat gjorda 1990, vet man att det ursprungliga murverket bestod av rent kalkbruk. Man använde sig dock under senare tids reparationsarbeten på 1930-talet i huvudsak av cementbruk. Även så sent som på 1970-talet använder man sig av fel bruk då man ämnade förbättra murfogarna (Edlund och Molander 1990). Tidigare undersökningar 1981 utfördes en byggnadsinventering inför rivningen av tre hus på tomten. Av denna undersökning framgick att åtminstone ett av husen hade en källare, hur djupt denna var belägen samt eventuella skador på muren framgick dock inte.

6 Det har tidigare gjorts arkeologiska undersökningar på tomterna norr, väster och söder om Tenngjutaren 3. På Tenngjutaren 2 (i väster) påträffades muren vilken var bevarad till en höjd av cirka en meter i två skift. I anslutning till muren löpte det på utsidan en cirka 3 meter bred strandskoning av sten vilken upphörde mot Tenngjutaren 3 (i öster). Dock kan man inte säkert säga om det tidigare löpt en strandskoning även där men som blivit borttagen Dnr 1385/82). Mittemot Tenngjutaren 3, på Brandvakten 4, påträffades pålverk som sannolikt är en fortsättning på den fördämning som undersöktes när delar av Bastionen Carolus Nonus undersöktes i kvarteret Lärlingen (Nilsson 2004:2). Syfte Syftet med undersökningen var att se murens exakta läge, omfattning och bevarandegrad då man planerar en hotellbyggnation på kvarteret Tenngjutaren. I den planerade byggnaden önskar man bygga ett garage och därför måste murens exakta position dokumenteras för att kunna anpassa bygget efter befästningsmuren. Hotellbyggnationen får heller inte skada muren. Det finns önskemål om att integrera resterna av muren i den nya byggnaden. Lämpningar efter byggnader och pålverk skulle också konstateras. Metod Förundersökningen skedde först genom arkivstudier, schaktning med grävmaskin och sedan med handrensning. Dokumentation skedde med digitalfotografering och inmätning med totalstation. Genom tidigare dokumentation fanns en ungefärlig uppfattning av vart befästningsverket ligger vid Tenngjutaren. Vid förundersökningen grävdes tre schakt i nord sydlig riktning och ett schakt i öst västlig, fig 4. Undersökningsresultat Muren påträffades i schakt 2-4 på ett djup mellan 1,48-1,8 m ö h. Schakt 1 grävdes till ett djup av 1,40 meter under dagens marknivå i schaktet återfanns källaren till den byggnad som revs på 1980-talet, fig 5. I schakt 2 påträffades befästningen det som återstod var en mur på 1,75 meter fogad med kalkbruk, fig 6. Totalt var det tre skift bevarade och på den södra sidan, det vill säga befästningens insida, fanns spår av puts ner till det 2:a skiftet, fig 7. Bottenlagret bestod av hårt packad sandbotten som alltså under byggnadstillfället varit sjöbotten. Vid den södra profilen låg på botten tre naturstenar som verkar ha ingått som en del i konstruktionen, möjligen som en slags stödbyggnation. På murens insida var det sand som tycks ha tillkommit i samband med att muren uppfördes, fig 8. I den västra delen av schaktet på murens insida fanns tre ledningar nedgrävda som kan ha skadat muren.

7 Schakt 2 Schakt 1 Schakt 3 Schakt 3 Schakt 4 Fig 4. Schaktens numrering och murens utbredning. Skala 1:400 I norra delen av schaktet återfanns en betongplatta på 1,65 meters djup under dagens marknivå, denna bör ha varit en del av det tidigare husets källare.

8 Fig 5. I schakt 1 påträffades källaren som revs på 1980-talet (Du59_3) Fig 6.Utsidan av muren var sönderbruten. Troligen när hus uppfördes på tomten på 1880-talet (Du59_31) Schakt 3 grävdes längs med muren för att kunna se hur långt fram den sträckte sig mot schakt 1. I öst höll överdelen av muren en ojämn nivå för att sedan helt försvinna där källaren var nedgrävd. Muren har utnyttjats som en del av väggkonstruktionen till källaren. Mellan murens slut och källarens början satt en plywoodskiva med tapet på, fig 11. Fig 7. Muren var lagd i bruk. det syntes spår av puts på stenarna också (Du59_19) Fig 8. Mot muren på dess insida var det uppfyllt med sand (Du59_28)

9 Schakt 4 grävdes längs med muren mot väster för att kunna konstatera hur långt väster ut som muren fortfarande var intakt. Längst i väster mot granntomten var muren sönderbruten, fig 9. Detta skedde troligen i samband med att Västerportskyrkan uppfördes. I både norr och söder fanns dock kanthuggna stenar, 40 x 50 cm 20 x 15 cm stora, med tydliga lager av kalkbruk emellan. Kantstenen i söder var en kalksten medan de övriga stenarna var vanlig marksten, fig 10. På bägge sidor om muren fanns det brungul sand. Fig 9. Jennie och Nicholas rensar fram den sönderbrutna muren i väster (Du59_39) Fig 10. Kantstenen på insidan av muren i väster (Du59_47) Fynd I schakten påträffades sporadiskt med skärvor från yngre rödgods av sen typ samt enstaka kritpipsfragment. Inga fynd tillvaratogs. Fig 11. Mellan muren och källarväggen satt endast en tunn plywoodskiva (Du59_ 51) Fig. 12. Undersökningsplatsen efter avslutat undersökning (Du59_ 52)

10 Sammanfattning Kalmar läns museum genomförde en förundersökning av Tenngjutaren 3 under tre dagar i april Syftet var att utreda 1600-talets befästningsverks exakta position samt att få en uppfattning hur välbevarad den kvarvarande muren var, detta för att tomten skall bebyggas av Byggnads AB N.J Andersson o son. Undersökningen gjordes av Cecilia Ring och Jennie Mosseby och dokumenterades genom fotografier och inmätningar med totalstation. Av de totalt 4 schakten återfanns muren i 3 av dem. Bäst bevarad var den i schakt 2 där den hade en höjd på 1,75 meter och en bredd på 4,4. De tre skiften hade kalkbruk emellan sig och spår av puts på innersidan (den södra profilen). Yttersidan hade förstörts, troligen i samband med senare tids husbygge. I schakt 1 återfanns inte muren utan på stället fann man istället källarfundament, den västliga väggen i källaren verkar ha bestått av den brutna muren som återanvänts. Schakt 3 lades på tvären längs med muren, där hade muren en ojämn profil. Det omslutande materialet var på den östra sidan matjord medan den på den västra delen byttes ut till sand. Schakt 3 lades på tvären längs med muren, där hade muren en ojämn profil. Det omslutande materialet var på den östra sidan matjord medan den på den västra delen byttes ut till sand. I schaktet längst i väster var muren sönderbruten. Troligen förstördes den i och med den bredvid liggande kyrkans uppförande. Det låg dock fortfarande kanthuggna stenar med kalkbruksrester både i norr och söder, den södra kantstenen var en kalksten medan resterande stenar var vanliga markstenar.

11 Tekniska och administrativa uppgifter Länsstyrelsens dnr : Kalmar läns museum dnr : Obj nr: 07/06 Landskap: Kommun: Socken/stad: Småland Kalmar Kalmar Fastighet: Tenngjutaren 3 Ek. karta: 4G6j X koordinat: Y koordinat: M.ö.h: 0-5 Fältarbetstid: Antal arbetsdagar: 3 Personal: Uppdragsgivare: Cecilia Ring Jennie Mosseby (Kalmar högskola) Byggnads AB N.J. Andersson o son Digitalbilder neg. nr: Du 59:1-52

12 Refersenser Delden Michael. Rapport Antikvarisk kontroll kv Tenngjutaren 2. Kalmar läns museum Dnr 1385/82 Edlund, Richard. Molander, Örjan Inventering av Kalmar stadsmur. Kalmar läns museum. Kalmar. Karlsson, Catarina Arkeologisk efterkontroll 1986 Kaggensgatan. Fornlämning 93, Kvarholmen. Rapport Kalmar läns museum. Kalmar Nilsson, Nicholas Brandvakten 4. Fornlämning 93, Kalmar stad. Rapport Juni Kalmar läns museum. Kalmar. Rajala, Eeva Bastionen Carolus Nonus. Särtryck ur Kalmar län Kalmar. Rajala, Eeva. Eliasson, Laila Kvarnholmen. Rapport Kalmar läns museum. Kalmar.

Brandvakten 4. Kvarnholmen. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar Kommun, Småland Förundersökning, 2004. Nicholas Nilsson

Brandvakten 4. Kvarnholmen. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar Kommun, Småland Förundersökning, 2004. Nicholas Nilsson Brandvakten 4 Kvarnholmen Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar Kommun, Småland Förundersökning, 2004 Nicholas Nilsson Rapport Juni 2004 Kalmar läns museum RAPPORT Datum 2004-06-17 KLM obj nr 03/41, 04/15

Läs mer

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Faktasammanställning Kvarnholmen 2:5 Nicholas Nilsson KALMAR LÄNS MUSEUM Kulturhistorisk studie 2009:2 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Platsen för bastionen

Läs mer

Bergvärme till Kläckeberga kyrka

Bergvärme till Kläckeberga kyrka Bergvärme till Kläckeberga kyrka Kläckeberga socken, Kalmar Kommun, Småland Förundersökning, 2006 Cecilia Ring Rapport Juni 2007 Kalmar läns museum RAPPORT Datum KLM obj nr 06/26 KLM dnr 33-724-05 Lst

Läs mer

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland Rapport Arkeologiska förundersökningar Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland 1998-1999 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591

Läs mer

Akacian 8. RAÄ 94, Akacian 8, Gamla Stan, Kalmar stad & kommun, Småland Arkeologisk förundersökning Veronica Palm Magnus Petersson

Akacian 8. RAÄ 94, Akacian 8, Gamla Stan, Kalmar stad & kommun, Småland Arkeologisk förundersökning Veronica Palm Magnus Petersson Akacian 8 RAÄ 94, Akacian 8, Gamla Stan, Kalmar stad & kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 1988 Veronica Palm Magnus Petersson Rapport december 2007 Kalmar läns museum Nationella rapportprojektet

Läs mer

Fjärrvärme på Gasterlyckan

Fjärrvärme på Gasterlyckan Fjärrvärme på Gasterlyckan Förundersökning 2010 Västerlånggatan, Kalmar socken, Småland Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2010:26 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Fjärrvärme på Gasterlyckan

Läs mer

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11.

Arkeologisk förundersökning 2013. Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING. Malmö stad, Malmö kommun Skåne län. Skånearkeologi Rapport 2013:11. Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2013:11 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2013 Stadt Hamburg 13 GRUNDUNDERSÖKNING

Läs mer

Den gamla muren tittar fram

Den gamla muren tittar fram Den gamla muren tittar fram Arkeologisk förundersökning 2009 Odengatan, Kalmar socken, Kalmar kommun Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2009:55 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Den

Läs mer

Schaktövervakning intill Bastion St Erik Arkeologisk förundersökning 2014 Gamla stan 2:4, Kalmar stad och kommun, Småland

Schaktövervakning intill Bastion St Erik Arkeologisk förundersökning 2014 Gamla stan 2:4, Kalmar stad och kommun, Småland Schaktövervakning intill Bastion St Erik Arkeologisk förundersökning 2014 Gamla stan 2:4, Kalmar stad och kommun, Småland Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2014 Gärdslösa kyrka Kalmar

Läs mer

KYRKAN 1 vid schaktning för läckande vattenledning Orsa socken och kommun, Dalarna 2014

KYRKAN 1 vid schaktning för läckande vattenledning Orsa socken och kommun, Dalarna 2014 Arkeologisk schaktningsövervakning KYRKAN 1 vid schaktning för läckande vattenledning Orsa socken och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 138/13 Greger Bennström 1 Lantmäteriet i2012/1270 Dalarnas museum,

Läs mer

Skelett under trottoaren

Skelett under trottoaren Skelett under trottoaren Arkeologisk förundersökning 2000 RAÄ 93, Domherren 19/Esplanaden, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2009:26 Gärdslösa kyrka

Läs mer

BJURS 9. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015

BJURS 9. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015 Arkeologisk schaktningsövervakning BJURS 9 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2015 Arkivrapport dnr 123/14 Joakim Wehlin Lantmäteriet i2014/00618 Dalarnas

Läs mer

Grevagården. Karlskrona socken, Karlskrona kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2008:5 Ylva Wickberg

Grevagården. Karlskrona socken, Karlskrona kommun. Arkeologisk förundersökning. Blekinge museum rapport 2008:5 Ylva Wickberg Grevagården Karlskrona socken, Karlskrona kommun Arkeologisk förundersökning Blekinge museum rapport 2008:5 Ylva Wickberg Bakgrund I samband med schaktarbeten för ledningar till ny utomhusbelysning på

Läs mer

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40 Rapport 2012:40 Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av gravfältet RAÄ 29:1 i Färentuna socken, Ekerö kommun, Uppland. Tina Mathiesen Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande

Läs mer

Arkeologisk schaktningsövervakning MÅRDSKINNSSTÖTEN

Arkeologisk schaktningsövervakning MÅRDSKINNSSTÖTEN Arkeologisk schaktningsövervakning MÅRDSKINNSSTÖTEN vid schaktning för säkerställande av timmervägg i Mårdskinnsstöten vid Falu gruva RAÄ 109 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 25/14

Läs mer

Kvarteret Bikten. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2009:61 Rickard Wennerberg

Kvarteret Bikten. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2009:61 Rickard Wennerberg Kvarteret Bikten Arkeologisk förundersökning av stadslager från efterreformatorisk tid inom RAÄ 50, Jönköpings stad inför fjärrvärmedragning, Kristina församling i Jönköpings stad och kommun Jönköpings

Läs mer

Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun.

Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun. Rapport 2014:1 Hamnen 21:147, Innestaden 1:14 Malmö stad, Malmö kommun. Arkeologisk förundersökning 2013-2014 Therese Ohlsson Rapport 2014:1 Hamnen 21:147, Innestaden 1:14, Malmö stad, Malmö kommun. Arkeologisk

Läs mer

Dagvattenledning vid Gamla stan

Dagvattenledning vid Gamla stan Dagvattenledning vid Gamla stan Antikvarisk kontroll 1973 Järnvägsgatan-Slottsvägen, Kalmar, Kalmar kommun Magnus Petersson KALMAR LÄNS MUSEUM Rapport 2009:32 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Dagvattenledning

Läs mer

Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet

Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll inom RAÄ nr 50, inför ny järnvägsgata och rondell inom Tändsticksområdet, Jönköpings stad och kommun,

Läs mer

Arkeologisk schaktövervakning ÖVRE ELSBORG 10. stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun Dalarna Rapport dnr 155/12.

Arkeologisk schaktövervakning ÖVRE ELSBORG 10. stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun Dalarna Rapport dnr 155/12. Arkeologisk schaktövervakning ÖVRE ELSBORG 10 stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun Dalarna 2013 Rapport dnr 155/12 Greger Bennström Framsida: Några av stenarna i A1 fotograferade från söder och efter

Läs mer

Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan

Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:19 Schaktning för fjärrkyla i Sturegatan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning RAÄ 232:1 Kv. Kol 15, Sturegatan Västerås domkyrkoförsamling

Läs mer

DOKUMENTATION I SAMBAND MED GRUNDLÄGGNING AV BASTIONSSEGMENT, RAÄ

DOKUMENTATION I SAMBAND MED GRUNDLÄGGNING AV BASTIONSSEGMENT, RAÄ Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning 2008 Östra Kurtin DOKUMENTATION I SAMBAND MED GRUNDLÄGGNING AV BASTIONSSEGMENT, RAÄ 19:2 Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för

Läs mer

Fastigheten Kristianstad 4:4

Fastigheten Kristianstad 4:4 Rapport 2012:1 Fastigheten Kristianstad 4:4 Arkeologisk förundersökning 2012 Christer Carlsson Rapport 2012:1 Fastigheten Kristianstad 4:4 Arkeologisk förundersökning 2012 Christer Carlsson Fornlämningsnr:

Läs mer

ANG. ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING VID SÖDERMANLANDS-NERIKES NATION, FJÄRDINGEN 13:3, UPPSALA STAD OCH KOMMUN, LST DNR

ANG. ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING VID SÖDERMANLANDS-NERIKES NATION, FJÄRDINGEN 13:3, UPPSALA STAD OCH KOMMUN, LST DNR 2014-05-09 Dnr Ar-196-2014 Länsstyrelsen i Uppsala län Kulturmiljöenheten 751 86 Uppsala ANG. ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING VID SÖDERMANLANDS-NERIKES NATION, FJÄRDINGEN 13:3, UPPSALA STAD OCH KOMMUN,

Läs mer

Rapport efter en arkeologisk undersökning i Visby, kvarteret Repslagaren 4, Gotlands region och län

Rapport efter en arkeologisk undersökning i Visby, kvarteret Repslagaren 4, Gotlands region och län Marie-Louise Hellqvist Kulturmiljö Länsstyrelsen Gotlands län AVDELNINGEN FÖR KULTURMILJÖ The Gotland Museum, Dept. of Cultural Heritage Management Visby 2016-05-14 Dnr: 2017-176-1 Rapport efter en arkeologisk

Läs mer

Rapport angående förundersökning i form av schaktkontroll inom fornlämning Eskilstuna 557:1 och fastighet Fristaden 1:6, Eskilstuna socken och kommun

Rapport angående förundersökning i form av schaktkontroll inom fornlämning Eskilstuna 557:1 och fastighet Fristaden 1:6, Eskilstuna socken och kommun Rapport angående förundersökning i form av schaktkontroll inom fornlämning Eskilstuna 557:1 och fastighet Fristaden 1:6, Eskilstuna socken och kommun Sammanfattning I samband med anläggandet av en fontän

Läs mer

Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping

Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping Rapport 2011:34 Arkeologisk förundersökning Flera markisfundament på Stora Torget i Linköping RAÄ 153 Innerstaden 1:23 Linköpings stad Linköpings kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T

Läs mer

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Faktasammanställning Kvarnholmen 2:5 Nicholas Nilsson KALMAR LÄNS MUSEUM Kulturhistorisk studie 2009:2 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Platsen för bastionen

Läs mer

Schaktkontroll Spånga

Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll, RAÄ Spånga 79:1 och 192:1, Akalla 4:1, respektive Bromsten 8:1 och 9:2, Stockholms kommun, Uppland.

Läs mer

Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård Arkeologisk förundersökning

Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård Arkeologisk förundersökning Ulrika 3 Kungsholms kyrkogård STOCKHOLM RAÄ 103 Arkeologisk förundersökning Kerstin Söderlund, John Wändesjö (foto) Kerstin Söderlund (text) Omslagsbild: Karta över Kungsholmens församling 1847. Stadsmuseet

Läs mer

Lilla Nygatan. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning 2007. Malmö stad RAÄ 20 Skåne län

Lilla Nygatan. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning 2007. Malmö stad RAÄ 20 Skåne län Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning 2007 Lilla Nygatan Schaktningsövervakning i samband med VA-arbeten Malmö stad RAÄ 20 Skåne län # Malmö Kulturmiljö Enheten för Arkeologi Rapport

Läs mer

Arkeologiska förundersökningar i form av schaktningsövervakningar 1996

Arkeologiska förundersökningar i form av schaktningsövervakningar 1996 Arkeologiska förundersökningar i form av schaktningsövervakningar 1996 Bastion Malmö DOKUMENTATION I SAMBAND MED LEDNINGSDRAGNING FÖR FJÄRRVÄRME, OCH FJÄRRKYLA, SAMT UPPFÖRANDE AV BYGGNAD FÖR RESTAURANG,

Läs mer

Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna

Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2017:44 Fiberdragning i kvarteret Koppardosan, Sigtuna Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sigtuna 195:1 Koppardosan 2 Sigtuna socken

Läs mer

Parkdepån i Gamla stan

Parkdepån i Gamla stan Parkdepån i Gamla stan Gamla stan 2:4 Fornlämning 94, Kalmar socken, Kalmar kommun, Småland Förundersökning, 2007 Cecilia Ring Rapport Maj 2007 Kalmar läns museum RAPPORT Datum 2007 KLM obj nr 07/06 KLM

Läs mer

Kvarteret mercurius 12 Hus 2, Stockholms socken och kommun, Stockholms län

Kvarteret mercurius 12 Hus 2, Stockholms socken och kommun, Stockholms län PM ANG. ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING INOM RAÄ STOCKHOLM 103:1 Kvarteret mercurius 12 Hus 2, Stockholms socken och kommun, Stockholms län Arkeologisk förundersökning Rapporter från Arkeologikonsult 2014:2819

Läs mer

Kvarteret Sjötullen, Norrtälje

Kvarteret Sjötullen, Norrtälje Kvarteret Sjötullen, Norrtälje Arkeologisk förundersökning RAÄ 42, fastigheten Sjötullen 4, Norrtälje stad och kommun, Uppland Rapport PM 2008:6 Kjell Andersson Sammanfattning Stockholms läns museum har

Läs mer

Bredband till S:t Nicolaus

Bredband till S:t Nicolaus ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2017:92 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Bredband till S:t Nicolaus RAÄ Sigtuna 195:1, S:t Nicolaus 3, Sigtuna socken och kommun, Uppland Tomas Ekman

Läs mer

Västerport. Förundersökning genom schaktövervakning 2011 Kvarnholmen 2:5, Kalmar socken, Kalmar kommun. KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:16

Västerport. Förundersökning genom schaktövervakning 2011 Kvarnholmen 2:5, Kalmar socken, Kalmar kommun. KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:16 Västerport Förundersökning genom schaktövervakning 2011 Kvarnholmen 2:5, Kalmar socken, Kalmar kommun Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:16 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Västerport

Läs mer

Kompletterande jobb utefter väg 250

Kompletterande jobb utefter väg 250 Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:40 Kompletterande jobb utefter väg 250 Antikvarisk kontroll Kolsva-Åsby 1:8, 1:17 och Myra 1:2 Kolsva socken Västmanland Anna-Lena Hallgren Innehållsförteckning

Läs mer

ARKEOLOGISKA ARKIVRAPPORTER FRÅN LUND, nr 394. Kv. Eskil 20, Lund. Arkeologisk förundersökning 2011. Aja Guldåker

ARKEOLOGISKA ARKIVRAPPORTER FRÅN LUND, nr 394. Kv. Eskil 20, Lund. Arkeologisk förundersökning 2011. Aja Guldåker ARKEOLOGISKA ARKIVRAPPORTER FRÅN LUND, nr 394 Kv. Eskil 20, Lund Arkeologisk förundersökning 2011 Aja Guldåker Kulturen, Lund 2011 Innehåll Inledning 2 Fornlämningsmiljö 2 Tidigare arkeologiska iakttagelser

Läs mer

Schaktning i kv Ärlan

Schaktning i kv Ärlan Schaktning i kv Ärlan RAÄ 313, Kv Ärlan 2, Vimmerby stad och kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 1995 Veronica Palm Rapport November 2007 Kalmar läns museum & Stift. Västerviks Museum Stads-GIS

Läs mer

Rapport 2014:25. Gamla Staden 8:1. Arkeologisk förundersökning, schaktningsövervakning 2013 vid Kärnan i Helsingborgs stad.

Rapport 2014:25. Gamla Staden 8:1. Arkeologisk förundersökning, schaktningsövervakning 2013 vid Kärnan i Helsingborgs stad. Rapport 2014:25 Gamla Staden 8:1 Arkeologisk förundersökning, schaktningsövervakning 2013 vid Kärnan i Helsingborgs stad Thomas Linderoth Rapport 2014:25 Gamla Staden 8:1 Arkeologisk förundersökning,

Läs mer

Rapport 2013:25. En schaktkontroll vid Kvarteret Kyrkogärdet 4 Sigtuna

Rapport 2013:25. En schaktkontroll vid Kvarteret Kyrkogärdet 4 Sigtuna Rapport 2013:25 En schaktkontroll vid Kvarteret Kyrkogärdet 4 Sigtuna Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll inom Sigtuna stadslager RAÄ 195, Sigtuna socken och kommun, Uppland. Johan Runer

Läs mer

Hus i gatan Akut vattenläcka

Hus i gatan Akut vattenläcka Rapport 2012:60 Arkeologisk förundersökning Hus i gatan Akut vattenläcka RAÄ 5 och 16 Järntorgsgatan Skänninge stad Mjölby kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M

Läs mer

Gamla staden 7:1 Helsingborgs kommun

Gamla staden 7:1 Helsingborgs kommun UV SYD RAPPORT 2005:2 ARKEOLOGISK UTREDNING Gamla staden 7:1 Helsingborgs kommun Skåne, Helsingborg, Gamla staden 7:1 Magnus Andersson Kolumntitel 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska undersökningar

Läs mer

Kv. Diskonten och Östergatan

Kv. Diskonten och Östergatan Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Kv. Diskonten och Östergatan Dokumentation i samband med ledningsdragning inom RAÄ 20 Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Arkeologi

Läs mer

kv. Idogheten Mats Sandin och Johan Thörnqvist

kv. Idogheten Mats Sandin och Johan Thörnqvist A R K E O L O G I S K R A P P O RT 2018 :18 kv. Idogheten Göteborg 216 kv. Idogheten, Inom Vallgraven 24:3 Historisk tid Arkeologisk förundersökning Göteborgs stad Mats Sandin och Johan Thörnqvist ARKEOLOGISK

Läs mer

Mynttorget och Kanslikajen

Mynttorget och Kanslikajen Mynttorget och Kanslikajen GAMLA STAN, STOCKHOLMS STAD Arkeologisk förundersökning 2013 Kerstin Söderlund och Anders Vikström SR 623 Omslagsbild: Vy över Mynttorget från Helgeandsholmen. Del av färglitografi

Läs mer

Domherren 18. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001

Domherren 18. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001 Domherren 18 Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001 1 . Kartor publicerade i enlighet med tillstånd 507-98-2848 från Lantmäteriverket. Utgiven av Kalmar läns

Läs mer

Nya träd i Hamnparken och Rådhusparken

Nya träd i Hamnparken och Rådhusparken Nya träd i Hamnparken och Rådhusparken Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning vid trädplantering i Hamnparken och Rådhusparken, inom RAÄ nr 50:1 och 137:1 i Jönköpings stad och kommun,

Läs mer

Arkeologisk schaktningsövervakning. Kvarteret Rosenberg. RAÄ 88 Kvarteret Rosenberg Uppsala Uppland. Bent Syse 2003:13

Arkeologisk schaktningsövervakning. Kvarteret Rosenberg. RAÄ 88 Kvarteret Rosenberg Uppsala Uppland. Bent Syse 2003:13 Arkeologisk schaktningsövervakning Kvarteret Rosenberg RAÄ 88 Kvarteret Rosenberg Uppsala Uppland Bent Syse 2003:13 Arkeologisk schaktningsövervakning Kvarteret Rosenberg RAÄ 88 Kvarteret Rosenberg Uppsala

Läs mer

Innerstaden 1:14 Drottningtorget AVLOPPSLEDNING

Innerstaden 1:14 Drottningtorget AVLOPPSLEDNING Arkeologisk förundersökning 2013 Innerstaden 1:14 Drottningtorget AVLOPPSLEDNING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2013:10 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2013 Innerstaden

Läs mer

Nytt golv i Östraby kyrka

Nytt golv i Östraby kyrka Rapport 2011:2 Nytt golv i Östraby kyrka Arkeologisk förundersökning 2011 Jan Kockum Rapport 2011:2 Nytt golv i Östraby kyrka Arkeologisk förundersökning 2011 Jan Kockum Fornlämningsnr: 99 Östraby 23:1,

Läs mer

Länsstyrelsens dnr: VISBY GM dnr: Johan Norderäng

Länsstyrelsens dnr: VISBY GM dnr: Johan Norderäng AVDELNINGEN FÖR KULTURMILJÖ The Gotland Museum, Dept. of Cultural Heritage Management VISBY 2018 05 03 GM dnr: 2017 224 Arkeologisk undersökningsrapport efter schaktningsövervakning på fastigheten Innerstaden

Läs mer

Schakt i kvarteret Jakob Större 13

Schakt i kvarteret Jakob Större 13 Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:37 Schakt i kvarteret Jakob Större 13 Arkeologisk förundersökning Fornlämning Stockholm 103:1 Kvarteret Jakob Större 13 Stockholm stad Stockholms kommun Uppland

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20

Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20 Arkeologisk förundersökning 2014 Stadt Hamburg 13, fornlämning nr 20 KÄLLARDRÄNERING Malmö stad, Malmö kommun Skåne län Skånearkeologi Rapport 2014:9 Per Sarnäs Arkeologisk förundersökning 2014 Stadt

Läs mer

Ny belysning, Gamla staden 8:1 i Helsingborg

Ny belysning, Gamla staden 8:1 i Helsingborg Rapport 2011:3 Ny belysning, Gamla staden 8:1 i Helsingborg Arkeologisk förundersökning 2010 Jan Kockum Rapport 2010:3 Ny belysning, Gamla staden 8:1 i Helsingborg Arkeologisk förundersökning 2010 Jan

Läs mer

Spruthuset Falun 7:7 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016

Spruthuset Falun 7:7 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkeologisk schaktningsövervakning Spruthuset Falun 7:7 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68:1 i Falu stad och kommun, Dalarnas län 2016 Arkivrapport dnr 82/16 Jimmy Axelsson Karlqvist

Läs mer

Rapport 2012:26. Åby

Rapport 2012:26. Åby Rapport 2012:26 Åby Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll intill fornlämning RAÄ 168:1 och 169:1 inom fastigheten Åby 1:4, Hölö socken, Södertälje kommun, Södermanland. Tove Stjärna Rapport

Läs mer

Rapport av utförd arkeologisk undersökning

Rapport av utförd arkeologisk undersökning Rapport av utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Dnr 431-14565-2006 Eget Dnr NOK 263-2006 Kontonr A 252 Socken/stad Skee Sn/stadsnr 1595 Fornl.nr 307 Landskap Bohuslän Län Västra Götaland

Läs mer

Parkeringsplats, Helgö

Parkeringsplats, Helgö Parkeringsplats, Helgö Arkeologisk förundersökning RAÄ 119, fastigheten Helgö-Bona 4:45, Ekerö socken och och kommun, Uppland Rapport PM 2008:18 Göran Werthwein Sammanfattning Stockholms läns museum har

Läs mer

Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND

Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND Arkeologisk kontroll 2016 Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND RAÄ Södra Mellby 122:1, Södra Mellby socken i Simrishamns kommun, Skåne län. Österlenarkeologi Rapport 2017:1 Lars Jönsson Arkeologisk kontroll

Läs mer

Kvarteret Sämskmakaren

Kvarteret Sämskmakaren Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:04 Kvarteret Sämskmakaren Schaktning för bergvärme i Arboga Antikvarisk kontroll RAÄ 34 Sämskmakaren 4 Arboga stad Västmanland Joakim Kjellberg Innehållsförteckning

Läs mer

Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka

Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka UV VÄST RAPPORT 2001:23 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Schaktningar i kvarteret Banken i Kungsbacka Halland, Kungsbacka stad, kvarteret Banken 7 och 8, RAÄ 10 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2001:23 ARKEOLOGISK

Läs mer

SYRHOLEN 12:5 vid schaktning för flytt av transformatorstation invid fornlämningarna 25:1 och 26:1-2, Floda socken, Gagnefs kommun, Dalarnas län 2016

SYRHOLEN 12:5 vid schaktning för flytt av transformatorstation invid fornlämningarna 25:1 och 26:1-2, Floda socken, Gagnefs kommun, Dalarnas län 2016 Arkeologisk schaktningsövervakning SYRHOLEN 12:5 vid schaktning för flytt av transformatorstation invid fornlämningarna 25:1 och 26:1-2, Floda socken, Gagnefs kommun, Dalarnas län 2016 Arkivrapport dnr

Läs mer

Ultuna, hus C4:16. Antikvarisk kontroll

Ultuna, hus C4:16. Antikvarisk kontroll Ultuna, hus C4:16 Antikvarisk kontroll I anslutning till fornlämning Uppsala 401:1 och 472:1, fastighet Ultuna 2:23, Uppsala stad (fd Bondkyrko sn), Uppsala kommun, Uppland SAU rapport 2010:25 Fredrik

Läs mer

Kumla kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur samt markundersökning. Arkeologisk antikvarisk kontroll

Kumla kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur samt markundersökning. Arkeologisk antikvarisk kontroll Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:35 Kumla kyrka Omläggning av kyrkogårdsmur samt markundersökning Arkeologisk antikvarisk kontroll Fornlämning Kumla 66:1 Kumla klockargård 1:12 Kumla socken Sala

Läs mer

Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5

Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5 uv MITT, rapport 2010:13 arkeologisk förundersökning Elledningar i kvarteret Riksföreståndaren 5 Västmanland; Arboga stad; Riksföreståndaren 5; Arboga 34:1 Helmut Bergold uv MITT, rapport 2010:13 arkeologisk

Läs mer

Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås

Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:17 Ett dräneringsschakt inom kvarteret Gisle på Kyrkbacken i Västerås Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Västerås 232:1 Kvarteret

Läs mer

Kvarteret vågskålen 8 Norrköpings socken och kommun, Östergötlands län

Kvarteret vågskålen 8 Norrköpings socken och kommun, Östergötlands län PM ANG. ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING INOM RAÄ 96:1 SAMT 109:1 Kvarteret vågskålen 8 Norrköpings socken och kommun, Östergötlands län Arkeologisk förundersökning Rapporter från Arkeologikonsult 2014:2816

Läs mer

Dränering av Bjuvs kyrka

Dränering av Bjuvs kyrka Rapport 2010:31 Dränering av Bjuvs kyrka Arkeologisk förundersökning 2010 Jan Kockum Rapport 2010:31 Dränering av Bjuvs kyrka Arkeologisk förundersökning 2010 Jan Kockum Fornlämningsnr: 35 Bjuvs kyrka,

Läs mer

STENKUMLA PRÄSTGÅRDEN 1:3 OCH KUBE 1:7

STENKUMLA PRÄSTGÅRDEN 1:3 OCH KUBE 1:7 Rapport Arendus 2015:25 STENKUMLA PRÄSTGÅRDEN 1:3 OCH KUBE 1:7 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING DNR 431-1973-15 Stenkumla socken Region Gotland Gotlands län 2016 Christian Hoffman Arkeologisk förundersökning

Läs mer

EKEBYHOV RAPPORT 2014:10. Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte vid Ekebyhov, Ekerö socken och kommun, Uppland.

EKEBYHOV RAPPORT 2014:10. Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte vid Ekebyhov, Ekerö socken och kommun, Uppland. Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte vid Ekebyhov, Ekerö socken och kommun, Uppland. Anna Östling RAPPORT 2014:10 Pdf: www.stockholmslansmuseum.se EKEBYHOV Fig. 1. Undersökningens läge i Stockholms

Läs mer

Trädgårdsgatan i Skänninge

Trädgårdsgatan i Skänninge ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Trädgårdsgatan i Skänninge RAÄ 5:1, Skänninge socken, Mjölby kommun, Östergötlands län Madeleine Forsberg ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17

Läs mer

TUNGELSTA RAPPORT 2014:24. Pdf:

TUNGELSTA RAPPORT 2014:24. Pdf: RAPPORT 2014:24 Pdf: www.stockholmslansmuseum.se TUNGELSTA Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning vid Tungelsta, RAÄ 51 och 564, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Södermanland. Lars

Läs mer

Skepptuna RAPPORT 2015:14. Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland.

Skepptuna RAPPORT 2015:14. Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland. RAPPORT 2015:14 PDF: www.stockholmslansmuseum.se Skepptuna Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning, RAÄ 207:1, Skepptuna socken, Sigtuna kommun, Uppland Tove Stjärna Stockholms läns museum

Läs mer

UV SYD RAPPORT 2002:2. Kv. Carl XI Norra 5. Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson. Kv. Carl XI Norra 5 1

UV SYD RAPPORT 2002:2. Kv. Carl XI Norra 5. Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson. Kv. Carl XI Norra 5 1 UV SYD RAPPORT 2002:2 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kv. Carl XI Norra 5 Skåne, Helsingborg, Kv. Carl XI Norra 5, RAÄ 42 Bengt Jacobsson Kv. Carl XI Norra 5 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län 2016-01-22 Antikvarie Robin Lucas Dnr: Ar-117-2014 Länsstyrelsen Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo

Läs mer

Ett schakt i Brunnsgatan

Ett schakt i Brunnsgatan ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:22 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, SCHAKTÖVERVAKNING Ett schakt i Brunnsgatan RAÄ Nyköping 231:1, Väster 1:1 Nyköpings socken och kommun, Södermanland Tomas Ekman ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Kristianstad 4:4, Hästtorget

Kristianstad 4:4, Hästtorget Rapport 2017:2 Kristianstad 4:4, Hästtorget Kristianstad socken och kommun Arkeologisk förundersökning/schaktningsövervakning Fredrik Larsson Rapport 2017:2 Kristianstad 4:4, Hästtorget Kristianstad socken

Läs mer

Fjärrvärme i Gamla Stan

Fjärrvärme i Gamla Stan Fjärrvärme i Gamla Stan Arkeologisk förundersökning 1992 Frejagatan, Bremergatan, Väster långgatan, Molinsgatan, och Kv Valnötsträdet NATIONELLA RAPPORTPROJEKTET Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk

Läs mer

Kulturlager i Olai kyrkogata/skolgatan

Kulturlager i Olai kyrkogata/skolgatan Kulturlager i Olai kyrkogata/skolgatan 1 RIKSANTIKVARIEÄMBETET ARKEOLOGISKA UPPDRAGSVERKSAMHETEN (UV) UV ÖST RAPPORT 2009:56 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV ANTIKVARISK KONTROLL Kulturlager i Olai

Läs mer

Hellmanska gården. Michél Carlsson. Nyköpings socken och kommun, RAÄ 231 (stadslager) Södermanland. Förundersökning i form av schaktningsövervakning

Hellmanska gården. Michél Carlsson. Nyköpings socken och kommun, RAÄ 231 (stadslager) Södermanland. Förundersökning i form av schaktningsövervakning Hellmanska gården Nyköpings socken och kommun, RAÄ 231 (stadslager) Södermanland Förundersökning i form av schaktningsövervakning Rapporter från Arkeologikonsult 2011:2442 Michél Carlsson Allmänt kartmaterial:

Läs mer

Fiberkabel vid Västerås slott

Fiberkabel vid Västerås slott Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2011:8 Fiberkabel vid Västerås slott Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Västerås 232:1 Kv. Olympia Västerås stadsförsamling Västerås

Läs mer

Rapport 2014:17. Tivoliparken. Arkeologisk förundersökning 2014. Fredrik Grehn

Rapport 2014:17. Tivoliparken. Arkeologisk förundersökning 2014. Fredrik Grehn Rapport 2014:17 Tivoliparken Arkeologisk förundersökning 2014 Fredrik Grehn Rapport 2014:17 Tivoliparken Arkeologisk förundersökning 2014 Fredrik Grehn Fornlämningsnr: 93 Kristianstad 4:21, Kristianstad

Läs mer

Edebo kyrka, vattenavledning

Edebo kyrka, vattenavledning ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:78 ARKEOLOGISK KONTROLL Edebo kyrka, vattenavledning Edebo kyrka, Edebo socken, Norrtälje kommun, Uppland Tomas Ekman ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:78 ARKEOLOGISK KONTROLL

Läs mer

Stora gatan i Sigtuna

Stora gatan i Sigtuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2016:82 Stora gatan i Sigtuna Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Sigtuna 195:1 Stora gatan 28B, Sigtuna 2:152 Sigtuna stad och kommun

Läs mer

Malin Lucas Dnr: Ar Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten Uppsala

Malin Lucas Dnr: Ar Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten Uppsala 2017-06-02 Malin Lucas Dnr: Ar-787-2016 Länsstyrelsen Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala ANGÅENDE FÖRUNDERSÖKNING AV FAST FORNLÄMNING BÖRSTIL 141:1, INFÖR BYGGNATION INOM FASTIGHETEN ÖSTHAMMAR 36:1,

Läs mer

DAGVATTENLEDNING I KV BASFIOLEN

DAGVATTENLEDNING I KV BASFIOLEN RAPPORT 2016:7 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING DAGVATTENLEDNING I KV BASFIOLEN RAÄ 153 KV BASFIOLEN LINKÖPINGS STAD OCH KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN HELÉN ROMEDAHL Dagvattenledning i kv Basfiolen Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

FU Söbben 1:19 XX FU. Mattias Öbrink. Arkeologisk förundersökning Torp 114 Söbben 1:19, Torp socken, Orust kommun. Mattias Öbrink.

FU Söbben 1:19 XX FU. Mattias Öbrink. Arkeologisk förundersökning Torp 114 Söbben 1:19, Torp socken, Orust kommun. Mattias Öbrink. XX FU FU Söbben 1:19 FU Söbben 1:19 Mattias Öbrink Rapport 2007:28 Arkeologisk förundersökning Torp 114 Söbben 1:19, Torp socken, Orust kommun Mattias Öbrink Rapport 2007:28 Rapport från utförd arkeologisk

Läs mer

tal i Östhammar. Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Rådhuset. Arkeologisk schaktningsövervakning

tal i Östhammar. Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Rådhuset. Arkeologisk schaktningsövervakning Arkeologisk schaktningsövervakning 1700 1800-tal i Östhammar Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Rådhuset Raä 141 Östhammar 38:2 och 39:5 Kv Rådhuset Östhammar Uppland BENT SYSE 2 Arkeologisk schaktningsövervakning

Läs mer

Rapport 2017:7. Vanås 3:12. Arkeologisk förundersökning år Ylva Wickberg

Rapport 2017:7. Vanås 3:12. Arkeologisk förundersökning år Ylva Wickberg Rapport 2017:7 Vanås 3:12 Arkeologisk förundersökning år 2016 Ylva Wickberg Rapport 2017:7 Vanås 3:12 Arkeologisk förundersökning år 2016 Ylva Wickberg Fornlämningsnr: 109 Gryts socken Östra Göinge kommun

Läs mer

Umeå kyrka. Schaktövervakning vid Umeå kyrka, RAÄ 356, Umeå 6:4, Umeå stads socken, Umeå kommun, Västerbottens län.

Umeå kyrka. Schaktövervakning vid Umeå kyrka, RAÄ 356, Umeå 6:4, Umeå stads socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Umeå kyrka Schaktövervakning vid Umeå kyrka, RAÄ 356, Umeå 6:4, Umeå stads socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens museum AB/Uppdragsverksamheten Ronny Smeds 2006 Inledning...1 Sammanfattning...1

Läs mer

Tortuna kyrka II. Arkeologisk antikvarisk kontroll. Tortuna prästgård 1:9 Tortuna socken Västerås kommun Västmanlands län Västmanland.

Tortuna kyrka II. Arkeologisk antikvarisk kontroll. Tortuna prästgård 1:9 Tortuna socken Västerås kommun Västmanlands län Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:56 Tortuna kyrka II Arkeologisk antikvarisk kontroll Tortuna prästgård 1:9 Tortuna socken Västerås kommun Västmanlands län Västmanland Ulf Alström Innehåll Inledning...

Läs mer

Rapport 2010:5. Fosie kyrka. Arkeologisk förundersökning 2009. Per Sarnäs

Rapport 2010:5. Fosie kyrka. Arkeologisk förundersökning 2009. Per Sarnäs Rapport 2010:5 Fosie kyrka Arkeologisk förundersökning 2009 Per Sarnäs Rapport 2010:5 Fosie kyrka Arkeologisk förundersökning 2009 Per Sarnäs Fornlämningsnr: 95 Fosie 165:16, Fosie socken Malmö kommun

Läs mer

Rapportsammanställning. Plats för stämpel:

Rapportsammanställning. Plats för stämpel: Plats för stämpel: Undersökning: Go, Visby, kv Systemet 6 Lst:s dnr: - Ansvarig institution: RAGU Eget dnr: 2675/90 Ansvarig för undersökningen: Leif Zerpe Fynd: Ja Nej Ekonomiskt kartblad: 68 89 Visby

Läs mer

Rivna hus och gamla gränser

Rivna hus och gamla gränser Rivna hus och gamla gränser Arkeologisk förundersökning 2009 Kv Björken 21, Kalmar socken, Kalmar stad, Småland Cecilia Ring KALMAR LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2010:20 Gärdslösa kyrka Kalmar läns

Läs mer

Tyska Kyrkan Arkeologisk undersökning SR 1200

Tyska Kyrkan Arkeologisk undersökning SR 1200 Juno 18 Tyska Kyrkan STOCKHOLMS STAD, GAMLA STAN, RAÄ 103 Arkeologisk undersökning SR 1200 John Wändesjö Stadsmuseet Box 15025 104 65 Stockholm Rapportförfattare: John Wändesjö ISBN: 978-91-87287-75-6

Läs mer

Ekbackens gård. Arkeologisk förundersökning. Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt. Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland

Ekbackens gård. Arkeologisk förundersökning. Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt. Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Arkeologisk förundersökning Ekbackens gård Om- och tillbyggnation vid fd. Vångdalens kriminalvårdsanstalt Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Robin Olsson Rapport 2005:21, avdelningen för arkeologisk

Läs mer