HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET!"

Transkript

1 HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Den 8 november-12 december 2016 deltar den svenska sektionen för sjätte gången i den internationella kampanjen Write for rights med det svenska kampanjnamnet Skriv för frihet. I den här handledningen hittar ni all information ni behöver för att planera ert deltagande i kampanjen.

2 INNEHÅLL: 1. Kampanjen Skriv för frihet Syfte Anmälan och materialbeställning Aktivistportalen 2. Kampanjfall, solidaritetshälsningar och aktioner Egypten: Mahmoud Abu Zeid ( Shawkan ) Iran: Zeynab Jalalian Peru: Maxima Acuña USA: Edward Snowden 3. Insamling av underskrifter och kontaktuppgifter Samla in namnunderskrifter Samla in kontaktuppgifter 4. Att tänka på vid utåtriktade aktiviteter Generella tips Arbete gentemot lokal media Arbete via sociala medier Bilder 5. Efterarbete Rapportformulär Kort/petitioner och kontaktuppgifter Utvärdering 6. Kontakt Bilaga: Förslag på brevtexter

3 1. KAMPANJEN SKRIV FÖR FRIHET Varje år sluter den globala Amnestyrörelsen upp i ett brevskrivningsmaraton i anslutning till den internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. Internationellt kallas kampanjen Write for rights. I Sverige använder vi kampanjnamnet Skriv för frihet. Kampanjen tar upp fall där vi tror att vi kan uppnå förändring genom att agera massivt under en kort tid. Genom att mobilisera globalt och aktivera stora mängder av engagerade människor ökar vi chanserna att uppnå ett bra resultat. Skriv för frihet sammanfattar på många sätt Amnesty som organisation. Kampanjfallen speglar de flesta delarna av Amnestys åtagande och täcker alla regioner i världen. Bilden av Amnesty som en organisation där individer engagerar sig för andra individer är tydlig i kampanjen, liksom Amnesty som en organisation som visar solidaritet och stöd för andra människorättsförsvarare. Syfte Huvudsyftet med kampanjen är att utöva påtryckningar och skapa förändring kring de elva fall som lyfts i den internationella kampanjen (i den svenska sektionen arbetar vi i år med fyra av fallen). Kampanjen syftar också till att profilera Amnesty och att stärka vår organisation genom att rekrytera nya medlemmar och givare. Anmälan och materialbeställning Kampanjen pågår den 8 november-12 december Ni anmäler er och beställer material via formuläret på aktivism.amnesty.se/sff. För att ni ska hinna få materialet till den 10 december måste ni beställa senast den 25 november. Aktivistportalen På aktivism.amnesty.se/sff finns all information som rör kampanjen. Där hittar ni både formulär för anmälan och materialbeställning och där finns även ytterligare information om fallen som kan vara intressant för er. Ni hittar också filmklipp, aktuell information och uppdateringar som rör kampanjen. Gå gärna in på sidan inför era möten, så försäkrar ni er om att ni har tillgång till den senaste informationen.

4 2. KAMPANJFALL, SOLIDARITETSHÄLSNINGAR OCH AKTIONER I det här kapitlet hittar ni en kort presentation av de fall vi kommer arbeta med under årets kampanj. Här finns även information om hur ni på olika sätt kan skicka hälsningar till de berörda personerna och ni hittar också tips på utåtriktade aktioner som ni kan genomföra för respektive fall. På aktivistportalen finns ytterligare information, till exempel filmmaterial, länkar, rapporter och annat. Förslag på brevtexter hittar ni längst bak i den här handledningen. MAHMOUD ABU ZEID ( SHAWKAN ), EGYPTEN Mahmoud Abu Zeid, känd som Shawkan, fotograferade hur säkerhetsstyrkor med våld upplöste en demonstration till stöd för den störtade presidenten Muhammad Mursi i Egypten den 14 augusti Säkerhetsstyrkorna använde tårgas och skarp ammunition mot demonstranterna och både Shawkan och hundratals av de som demonstrerade greps. Shawkan har senare berättat att han misshandlades brutalt efter gripandet och hur han och de andra som tillfångatogs satt inlåsta i en skåpbil utan mat, vatten och frisk luft i över 8 timmar när det var 30 grader varmt ute. Shawkan står nu inför rätta tillsammans med 738 andra personer däribland ledarna för gruppen som ledde protesten, Muslimska brödraskapet, som är förbjuden och stämplad som en terroristorganisation. Åklagaren har åtalat de gripna för att "tillhöra en förbjuden grupp" (med hänvisning till Muslimska brödraskapet), mord, vandalisering av privat och offentlig

5 egendom och innehav av skjutvapen och blanka vapen", utan att fastställa individuellt straffansvar för brotten. Om Shawkan döms riskerar han dödsstraff. När han fick möjlighet att tala vid en rättsförhandling den 21 maj i år sa han direkt till domaren: Att ta bilder är inget brott. Shawkans häktningstid har sedan länge gått ut och trots att han lider av Hepatit C har han inte fått någon tillgång till vård i häktet. Amnesty International kräver att: Shawkan friges och att alla åtalspunkter läggs ned. dödsstraffet ska avskaffas för alla brott. SOLIDARITETSHÄLSNINGAR Tips när ni skriver och skickar solidaritetshälsningar till Shawkan: tänk på att göra hälsningen ganska enkel, med fokus på hans fredliga arbete som fotojournalist. Inkludera frasen Free Shawkan. Du kan nämna Amnesty, men bara kort. religiösa kort som kopplas till muslimska högtider är okej att skicka. Du kan till exempel hälsa Happy Eid. tänk gärna på vad frihet och yttrandefrihet betyder för dig och inkludera det i ditt brev, din teckning eller ditt fotografi. du kan skriva på engelska eller arabiska. skicka solidaritetshälsningarna i omgångar, inte alla på en gång. Skicka din solidaritetshälsning till: FREE SHAWKAN Ahmed Abu Seif 211 E. Ohio St. Apt #2523, Chicago IL 60611, United States TWITTER Du kan också använda #Egypt och #FreeShawkan på Twitter och Facebook. Rikta dina inlägg (utrikesminister) och (inrikesminister). Tweetförslag: A photojournalist faces the death penalty for doing his job! #Egypt #FreeShawkan UTÅTRIKTADE AKTIONER Free Shawkan Day Den 22 november kommer Shawkan tilldelas the International Press Freedom Award av the Comittee to protect journalists i New York. Eftersom Shawkan troligtvis kommer hållas kvar i häktet uppmanar vi er att medverka till att göra den 22 november till den internationella Free Shawkan-dagen! Ni kan till exempel byta ut era profilbilder på sociala medier och inkludera ett kort meddelande med en uppmaning om att Shawkan måste befrias. Använd gärna #FreeShawkan!

6 ZEYNAB JALALIAN, IRAN Zeynab Jalalian arbetade med sociala och politiska aktiviteter, särskilt för kvinnor, inom den politiska grenen av PJAK, en kurdisk oppositionell grupp. I mars 2008 greps hon för påstådda kopplingar till den väpnade grenen av PJAK. Innan rättegången hölls Zeynab fången i isoleringscell och har berättat att hon blev slagen, piskad på fotsulorna och att hennes huvud upprepade gånger slogs mot en vägg. Misshandeln har lett till blödningar i hjärnan och försämrad syn. När Zeynabs rättegång väl genomfördes varade den bara några minuter och hon hade ingen tillgång till advokat. Domen baserades på bekännelser som tvingades fram under månader av tortyr. Till en början dömdes Zeynab till döden för mohareb, vilket betyder fiendskap med gud, men i november 2011 omvandlades dödsdomen till livstids fängelse efter att Zeynab benådats av Irans högste ledare. I april i år uppmanade FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden de iranska myndigheterna att omedelbart frige Zeynab och bevilja henne rätt till skadestånd. Amnesty International kräver att : Zeynab friges och ges rätt till skadestånd. Zeynab får den vård hon behöver. SOLIDARITETSHÄLSNINGAR Det går bra att skriva solidaritetshälsningar till Zeynab på engelska, persiska, kurdiska eller på ditt eget språk. Eftersom det finns risk att Zeynab inte får sina hälsningar om ni skickar dem direkt till henne i fängelset ska ni inte skriva Zeynabs namn på utsidan av kuvertet och inte nämna Amnesty International på utsidan av breven (även om det kan vara svårt om ni skickar vykort). Skicka istället hälsningarna till adressen nedan och be personen att vidarebefodra häslningarna till Zeynab. Vår förhoppning är att solidaritetshälsningarna då ska komma fram till Zeynab. Skicka din solidaritetshälsning till:

7 Darius Bakhshi Khoy Prison Salmas Road (across Rah va Tarabari) Khoy County, West Azerbaijan Province, Iran TWITTER Använd #FreeZeynab och rikta inläggen (den högste ledaren). Tweetförslag: #Iran: respect UN decision and release #ZeynabJalalian, sentenced to life in prison without a shred of evidence. UTÅTRIKTADE AKTIONER Demonstrera med ögonbindlar Bind för era ögon för att uppmärksamma Zeynabs skador till följd av tortyr och att hon riskerar att mista sin syn om hon inte får vård. Mest effektfullt blir det såklart om ni är många.

8 MAXIMA ACUÑA, PERU Maxima Acuña arbetar som självförsörjande bonde på marken där hon bor i Tragadero Grande i Cajamarcaregionen i norra Peru. I flera år har en tvist om äganderätten till marken pågått mellan Maximas familj och gruvbolaget Yanacocha, som vill utöka sin verksamhet i området. Maxima och hennes familj har flera gånger blivit hotade, trakasserade av polisen och tvångsavhysta från marken. I augusti 2011 uppmanade polisen Maxima att lämna huset. Dagen efter uppmaningen kom de tillbaka, slog sönder huset, misshandlade Maxima och hennes barn och tvingade ut dem utan att visa någon vräkningsorder. Polisen har sedan dess, vid upprepade tillfällen, försökt tvinga bort Maxima från marken. Den 2 februari i år kom säkerhetspersonal från Yanacocha och förstörde familjens potatisodlingar och hävdade att de var olagliga. Utöver alla trakasserier har gruvbolaget också anklagat familjen för att olagligt ha tillskansat sig marken de bor på och lever av. Amnesty International kräver att: Maxima ges skydd och attacker och hot utreds. ansvariga för attackerna ställs inför rätta. SOLIDARITETSHÄLSNINGAR Ni är välkomna att skicka teckningar, fotografier och solidaritesbrev till Maxima och hennes familj. Berätta gärna lite om vem du är och vad du gör för att stödja henne. Maxima kan inte läsa, men hennes barn kan berätta för henne vad du skrivit. Maxima tycker om att sjunga när hon är ute och arbetar så om du också gillar att sjunga och/eller spela instrument får du gärna spela in något på en CD eller skicka en ljudfil via mail till Amnesty i Peru, för att visa din solidaritet. Amnesty i Peru kommer att samla alla solidaritetshälsningar till Maxima och överlämna dem till henne i slutet av kampanjen. Du får gärna skriva på spanska.

9 Skicka din solidaritetshälsning till: Máxima Acuña Amnistía Internacional Perú Calle Manuel Fuentes N 894 San Isidro, Lima 27, Perú amnistia@amnistia.org.pe TWITTER Du kan använda #MáximaNoEstáSola/ #MaximaIsNotAlone på Twitter. Rikta dina inlägg (inrikesminister) Tweetförslag engelska: #MaximaIsNotAlone We unite to call to protect your human rights Tweetförslag spanska: #MaximaNoEstáSola Nos unimos para pedir proteja sus derechos humanos UTÅTRIKTADE AKTIONER Demonstrera och skicka foton Skriv plakat med solidaritetshälsningar till Máxima och/eller budskap såsom Máxima is not alone / Máxima no está sola och anordna demonstrationer på offentliga platser. Ni får gärna fotografera er själva och plakaten och lägga upp fotona på sociala medier under #MaximaIsNotAlone/ #MáximaNoEstáSola. Ni kan även framkalla fotografierna och skapa fotoalbum som ni skickar till Máxima och hennes familj i Peru.

10 EDWARD SNOWDEN, USA Edward Snowden arbetade för USA:s underrättelsetjänst, National Security Agency (NSA) och är sedan 2013 känd som visselblåsare efter att ha avslöjat hur NSA genomför storskalig övervakning och spionerar på digital kommunikation över hela världen vilket kränker individers rätt till integritet. I juni 2013, bara några veckor eftert avslöjande, anklagades Snowden för spionage och stöld av statlig egendom, vilket kan ge upp till 30 års fängelse och USA krävde att han skulle utlämnas från Hongkong, där han för tillfället befann sig. Snowden lever nu i Ryssland, där han beviljats tillfälligt asyl, men han har ingen laglig status och ingen möjlighet att resa för att söka asyl någon annanstans. Snowden menar att hans enda motiv för att läcka dokumenten var att: Informera allmänheten om vad som sker i deras namn och vad som sker emot dem. Men USA:s regering kallar honom för en förrädare som avsevärt skadat USA:s nationella säkerhetsintressen. Amnesty International kräver att: president Barack Obama benådar Snowden. ingen ska åtalas för att lämna ut information om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. SOLIDARITETSHÄLSNINGAR Eftersom Edward ofta ses som ett Internet-fenomen, uppmanar vi er att skicka brev och teckningar, som på riktigt går att hålla i, till honom. Breven samlas in av Amnesty i London, som kommer överlämna dem till Edward i januari Ni får också gärna fotografera de högar med vykort och brev som ni samlar in och skicka till Edward via hans

11 Skicka din solidaritetshälsning till: Edward Snowden Amnesty International Individuals at Risk Team 1 Easton Street London WC1X ODW TWITTER Använd gärna #PardonSnowden och rikta inläggen (President Obama). UTÅTRIKTADE AKTIONER Porträttera Snowden som en hjälte Skriv ut Snowden-masker och sätt upp på statyer och andra viktiga monument för att likställa Snowden med andra berömda och minnesvärda personer. Visselpipor Ett bra sätt att uppmärksamma Snowdens roll som visselblåsare är att ta med sig ett gäng visselpipor när ni genomför aktioner och andra aktiviteter. TÄNK PÅ ATT Våra möjligheter att påverka Obama och uppmana honom att benåda Snowden ryms inom en väldigt liten tidsram; nämligen fram till den 20 januari 2017, när Obama avgår som president. Därför är det i Snowdens fall extra viktigt att ni skickar era brev, vykort och petitioner kontinuerligt för att regelbundet påminna Obama om vad vi tycker. Detta ger oss en större chans att påverka än om han får alla brev i en och samma försändelse precis innan den 20 januari.

12 3. INSAMLING AV UNDERSKRIFTER OCH KONTAKTUPPGIFTER Samla in underskrifter Ni samlar in underskrifter på vykort och petitioner. Det går såklart också att skriva under på kampanjsidan Förslag till brevtexter hittar ni längst bak, i bilagan till den här handledningen. Korten och petitionerna är tryckta. Petitionerna finns även för utskrift på aktivist portalen. OBS 1: Även i år uppmanar vi er att i första hand själva skicka era brev, kort och petitioner till mottagaren i respektive land eftersom vi tror att vår påverkan blir starkare om våra vädjanden kommer kontinuerligt i många små försändelser. Ett tips är alltså att skicka iväg brev, kort och petitioner direkt efter varje gång ni samlat in dem, så kommer ni också ihåg det lättare! MEN detta gäller INTE Shawkan. Alla namnunderskrifter för Shawkan ska skickas till sekretariatet i Stockholm på adressen: Amnesty International Att: Susanna Warhammar Box Stockholm OBS 2: Om ni skickar era underskrifter själva är det väldigt viktigt att ni räknar dem och rapporeterar era resultat till oss. Detta för att vi ska kunna veta hur många underskrifter vi faktiskt samlat in tillsammans! Se utförligare information under punkten rapportformulär nedan. Samla in kontaktuppgifter Under kampanjen kommer vi, precis som tidigare år, samla in kontaktuppgifter via våra vykort och petitioner. De består båda av en vädjandedel och en del för kontaktuppgifter. Att samla in kontaktuppgifter är en viktig del av kampanjen. Den som agerar inom ramen för en Amnestykampanj kan ofta tänka sig att stödja Amnesty fler gånger eller på andra sätt. Genom att kontakta dem kan vi ta reda på om de är intresserade av att bli medlem eller bidragsgivare, genom att engagera sig aktivt på sin ort eller genom att ta sig an arbetsformer som Agera på egen hand eller sms-aktivist. Det är inte särskilt arbetsamt att säga: Om du skulle vilja veta mer om Amnesty eller vara intresserad av att delta i vårt arbete, så får du gärna ange ditt telefonnummer eller din e-postadress....men det kan ge oss väldigt mycket tillbaka.

13 Alla insamlade kontaktuppgifter ska så snart som möjligt (senast inom en vecka - intresse är färskvara!) skickas till: Amnesty International Johan Harlén Box Stockholm Ni kan också välja att skriva av uppgifterna och skicka dem till johan.harlen@amnesty.se

14 4. ATT TÄNKA PÅ VID UTÅTRIKTADE AKTIVITETER Nedan hittar ni generella förslag på aktiviteter som genomförts tidigare år i kampanjen, men som vanligt står det er fritt att själva skapa och utforma aktiviteter på egen hand. Här är några generella tips att tänka på: Tänk bildmässigt och planera alltid för hur er aktivitet ska fotas och hur bilderna kan spridas. Skicka alltid bilder från era aktiviteter (med en kort beskrivning, ort och datum) till socialamedier@amnesty.se (se utförligare information under rubriken bilder). Se till att alltid erbjuda möjlighet att agera i anslutning till era aktiviteter, till exempel genom att underteckna kort/petitioner, agera via kampanjsidan eller att bli medlem. Informera oss på sekretariatet innan ni genomför era aktiviteter så att vi kan lägga upp dem i kalendariet på sektionens hemsida. Skicka er information till sanna.blomgren@amnesty.se Tänk på att ni kan ansöka om aktivitetsbidrag från sektionen. Information och ansökningsblan kett hittar ni på aktivistportalen. Ni kan också kontakta Marianne Gyllenpistol, , marianne.gyllenpistol@amnesty.se Om er aktivitet inkluderar bord/tält, någon form av försäljning, eller om den riskerar att kraftigt påverka trafik eller framkomlighet behöver ni ansöka om polistillstånd. Ni hittar blanketter på Tidigare år har till exempel följande aktiviteter genomförts: Brevskrivarverkstad Konserter och andra publikevenemang Talk shows Informationsbord och affischutställningar Medverkan på julmarknader Arbete gentemot lokala medier Kontakta gärna lokala tidningar eller lokalradio om ni genomför utåtriktade aktiviteter. Ta kontakt per telefon med åtminstone 3-4 dagars framförhållning, och se till att ni har skriftlig information om er aktivitet som ni kan skicka till journalisten/redaktionen. Texten ska helst formuleras så att den går att publicera i befintligt skick. Se till att det viktigaste ni vill säga sammanfattas i ett citat, och glöm inte att ange kontaktuppgifter till någon av er som får fungera som talesperson för aktiviteten. Ett bra sätt att skapa uppmärksamhet i lokal media är att skriva insändare. Några punkter att tänka på:

15 En insändare ska vara personlig, men de uppgifter och ställningstaganden som framförs ska självklart ligga i linje med Amnestys om den publiceras i Amnestys namn. Håll texten ganska kort och spara inte det bästa till sist. Om insändaren måste kortas är risken stor att texten beskärs bakifrån. Texten måste engagera från start. Skicka gärna in en bild. Ibland behöver tidningen fylla ut utrymme, en insändare med bild blir då som en hel artikel. Bilder på alla fall i kampanjen hittar ni på aktivistportalen. Samma insändare kan skickas till flera tidningar, men absolut inte med olika undertecknare. Om ni har frågor om att skriva insändare eller att kontakta nyhetsredaktioner, kontakta vår pressekreterare Ami Hedenborg, , ami.hedenborg@amnesty.se. Arbete via sociala medier Sprid information om kampanjen och om era lokala aktiviteter via Facebook, Twitter, Instagram, bloggar etc. Gör till en vana att hänvisa till kampanjsidan och använd gärna hashtagen för kampanjen: #skrivförfrihet Bilder Det betyder mycket för oss att kunna visa upp vad vi gör inom ramen för kampanjen, och bilder från lokala aktiviteter är därför värdefulla både för oss i sektionen och för det internationella arbetet med kampanjen. Några tips: Utse alltid någon som ansvarar för att fotografera vid era aktiviteter. Ta många bilder - tar ni tio stycken kanske en blir riktigt bra Testa gärna att fotografera från olika vinklar - hur ser bilden ut om du sätter dig ner, eller fotograferar ovanifrån? OBS: För att de ska gå att använda behöver ni få tillstånd från personerna på bilderna att vi får använda dem. Tänk på att fråga om lov innan ni fotograferar någon, och fråga även efteråt om vi får lov att använda bilden. Skicka era bilder, med information om datum, ort, en kort beskrivning samt namn på medverkande personer, till socialamedier@amnesty.se

16 5. EFTERARBETE Eftersom Skriv för frihet är en årligen återkommande kampanj är det viktigt att vi får synpunkter och rapportering från er så att vi kan jobba med att utveckla och förbättra kampanjen. Vi vill även uppmana er att göra en ordentlig utvärdering av arbetet i era grupper/distrikt, och fundera över vad ni kan göra annorlunda nästa år. Rapportformulär När ni får ert kampanjmaterial får ni även ett rapportformulär (finns även på aktivistportalen) där ni anger hur många underskrifter och kontaktuppgifter ni samlat in under kampanjen, och vilka aktiviteter ni har genomfört. Formuläret ska skickas så snart som möjligt efter att kampanjen avslutats, gärna ihop med era kort/petitioner (se nedan). Kort/petitioner och kontaktuppgifter Se till att ni skickar iväg era underskrivna kort, petitioner och insamlade kontaktuppgifter så snart som möjligt efter att kampanjen avslutats, allra senast den 17 december. Ni väljer själva om ni vill skicka dem direkt till mottagaren i respektive land eller om ni vill skicka dem till sekretariatet. Adress: Amnesty International Susanna Warhammar Box Stockholm Utvärdering I samband med att kampanjen avslutas kommer ni även få ett utvärderingsformulär där ni får svara på frågor om hur ni har arbetat med kampanjen, vad ni tycker om kampanjmaterialet och andra frågor av kvalitativ natur. Vi skulle uppskatta om ni tar er tid att fylla i utvärderingen och skickar in den till oss senast den 23 januari.

17 6. KONTAKT Om ni har frågor som rör kampanjen, om ni vill diskutera idéer, har frågor om material eller om sakfrågor som rör något av fallen, är ni välkomna att höra av er till oss. LYCKA TILL! Marianne Gyllenpistol Kampanj- och aktivistsamordnare Sanna Blomgren Kampanjpraktikant

18 BILAGA: FÖRSLAG PÅ BREVTEXTER MAHMOUD ABU ZEID ( SHAWKAN ), EGYPTEN Skickas till: Amnesty International Att: Susanna Warhammar Box Stockholm Dear Counsellor, Mahmoud Abu Zeid was arrested in 2013 while simply doing his job as a photojournalist. He faces several charges among them joining a criminal gang, disturbing public peace and attempted murder. I have reason to believe that these charges are fabricated as a result of his journalistic work. I urge the authorities to release Mahmoud Abu Zeid immediately and unconditionally and drop all the charges against him as he is a prisoner of conscience, detained solely for peacefully exercising his right to freedom of expression. Pending his release I call on the authorities to ensure that Mahmoud Abu Zeid has access to the medical care he may require. Respectfully,

19 ZEYNAB JALALIAN, IRAN Skickas till: Ayatollah Sadegh Larijani Head of the Judiciary Embassy of the Islamic Republic of Iran P.O. Box Lidingö Your Excellency, In writing to Your Excellency I urge the authorities to promptly implement the decision in April 2016 of the UN Working Group on Arbitrary Detention by releasing Zeynab Jalalian immediately and according her an enforceable right to compensation. Further, the authorities must provide Zeynab Jalalian with the specialized medical care she needs for her eye problem, and ensure that she has ongoing access to adequate health care, including prevention, screening and treatment, free of charge and without discrimination. Respectfully,

20 MAXIMA ACUÑA, PERU Skickas till: Minister of Interior Carlos Baombrío Ministro del Interior Plaza 30 de Agosto s/n Urb. Corpac San Isidro Lima, Perú Fax: / Dear Minister, Allow me to draw your attention to the case of Máxima Acuña, peasant farmer in Tragadero Grande, Cajamarca. She and her family have been harrassed and intimidated or years by police due to a land dispute with Yanacocha mining company. I call on the authorities to ensure effective protection Máxima Acuña and her family in a comprehensive manner and in accordance with their wishes, and guarantee that they are not forcibly evicted and enjoy their right to freedom of movement and access to the land where they live. The human rights of Máxima Acuña and her family must be respected, protected, and fulfilled and the authorities and the police must refrain from using violence against them, including harassment and intimidation. I also urge the authorities to order a prompt, thorough and impartial investigation into the attacks and harassment against Máxima Acuña and her family. The results should be made public, and those found responsible brought to justice. Respectfully,

21 EDWARD SNOWDEN, USA Skickas till: President Barack Obama The White House 1600 Pennsylvania Avenue NW Washington DC USA Dear President Obama, In 2013 Edward Snowden revealed the unlawful sweeping surveillance programmes that adversely interfere with individuals right to privacy on a global scale. I believe that no one should be charged for disclosing information about human rights violations. Freedom of expression and the public s right to information demand that persons who have revealed public interest information, including by exposing human rights violations, are protected against retaliation. I call on you, President Obama, to use your power to pardon Edward Snowden in recognition of his actions taken in the public interest, to protect and defend human rights of U.S. citizens and individuals worldwide. Sincerely

AVSLÖJADE MASSÖVERVAKNING RISKERAR FÄNGELSESTRAFF

AVSLÖJADE MASSÖVERVAKNING RISKERAR FÄNGELSESTRAFF AVSLÖJADE MASSÖVERVAKNING RISKERAR FÄNGELSESTRAFF EDWARD SNOWDEN USA AGERA PÅ AMNESTY.SE/SKRIV #SKRIVFÖRFRIHET Jag vill inte leva i en värld där allt jag gör och säger registreras. Det är inte något jag

Läs mer

I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE!

I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE! ATT GÖRA EN AKTION LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION I den här texten får ni bakgrundsinformation om Vitalina Koval och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion inom BRAVE! BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ

Läs mer

I den här texten får ni tips på hur ni i gruppen kan komma igång med att skriva brev.

I den här texten får ni tips på hur ni i gruppen kan komma igång med att skriva brev. ATT SKRIVA BREV LATHUND - ATT SKRIVA BREV I den här texten får ni tips på hur ni i gruppen kan komma igång med att skriva brev. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE Vi lever

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE

BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE ATT GÖRA EN AKTION LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION I den här texten får ni bakgrundsinformation om Loujain al-hathloul, Iman al-nafjan och Aziza al-yousef och förslag på hur ni i gruppen kan planera en aktion

Läs mer

LATHUND - ATT SKRIVA BREV

LATHUND - ATT SKRIVA BREV ATT SKRIVA BREV LATHUND - ATT SKRIVA BREV Ett av aktionsbenen i BRAVE/Skriv för frihet är påverkansbrev till makthavare. I denna guide hittar ni instruktioner och tips rörande brevskrivning. Information

Läs mer

AKTION PÅ SKOLAN + SKRIVA BREV

AKTION PÅ SKOLAN + SKRIVA BREV AKTION PÅ SKOLAN + SKRIVA BREV LATHUND - AKTION PÅ SKOLAN OCH SKRIVA BREV I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola och komma igång med att skriva brev.

Läs mer

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Innehåll. 1. Kampanjen Skriv för frihet. 2. Kampanjfallen och solidaritetshälsningar

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Innehåll. 1. Kampanjen Skriv för frihet. 2. Kampanjfallen och solidaritetshälsningar HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Senast uppdaterad: 7 oktober 2015 Den 9 november 13 december 2015 deltar den svenska sektionenför femte gången i den internationella kampanjen Write for rights (med det

Läs mer

Ni arbetar i grupper. Varje grupp har fått fyra beskrivningar av olika människoöden, en uppgiftsbeskrivning och en matris.

Ni arbetar i grupper. Varje grupp har fått fyra beskrivningar av olika människoöden, en uppgiftsbeskrivning och en matris. DISKUSSION OCH ANALYS FÖR SH2 OCH MSK1 FYRA FALL I denna uppgift kommer ni att få fördjupa er i fyra människoöden från olika delar av världen: Evdokia Romanova, Noura Hussein, Edward Snowden och Tep Vanny.

Läs mer

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET!

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Den 9 november-13 december 2015 deltar den svenska sektionen för femte gången i den internationella kampanjen Write for rights (med det svenska kampanjnamnet Skriv för

Läs mer

Manifesto for a feminist definition of SRHR

Manifesto for a feminist definition of SRHR Manifesto for a feminist definition of SRHR WOMEN S RIGHT TO DECIDE over their own sexuality and reproduction is fundamental in the fight for human rights and against discrimination. One of the biggest

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2011 och handlingsplan för 2012 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2012-05- 02 Doktorander (170 doktorander) Sammanställning gjord av Olle Lindberg,

Läs mer

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Pelger, Susanne Published in: Presentationer från konferensen den 3 maj 2012 Publicerad: 2012-01-01 Link to publication Citation for published

Läs mer

GRUPPSTARTARKIT ETT FÖRSLAG PÅ HUR GRUPPEN KAN KOMMA IGÅNG

GRUPPSTARTARKIT ETT FÖRSLAG PÅ HUR GRUPPEN KAN KOMMA IGÅNG GRUPPSTARTARKIT ETT FÖRSLAG PÅ HUR GRUPPEN KAN KOMMA IGÅNG GRUPPSTARTARKIT Gruppstartarkitet är skrivet för att kunna besvara gruppernas funderingar kring varför, vad en kan göra och hur en kan jobba inom

Läs mer

Love og regler i Sverige Richard Harlid Narkos- och Intensivvårdsläkare Aleris FysiologLab Stockholm

Love og regler i Sverige Richard Harlid Narkos- och Intensivvårdsläkare Aleris FysiologLab Stockholm Love og regler i Sverige Richard Harlid Narkos- och Intensivvårdsläkare Aleris FysiologLab Stockholm Driving in the USA Driving is the lifeblood of the United States. It fosters commerce, recreation and

Läs mer

Citation Needed: får man skriva vad som helst? Mathias Klang

Citation Needed: får man skriva vad som helst? Mathias Klang Citation Needed: får man skriva vad som helst? Mathias Klang klang@ituniv.se Förbehåll Disclaimer Friskrivning A disclaimer to specify or delimit the scope of rights and obligations that may be exercised

Läs mer

Presentation: Introduktion till mänskliga rättigheter och Amnesty

Presentation: Introduktion till mänskliga rättigheter och Amnesty Presentation: Introduktion till mänskliga rättigheter och Amnesty Målgrupp: Gymnasieelever Längd: ca 45-60 min Att tänka på: Det här är ett underlag för dig som ska ut i gymnasieskolor och hålla presentationer.

Läs mer

MÖTESRAKETEN ETT FÖRSLAG PÅ HUR GRUPPEN KAN KOMMA IGÅNG

MÖTESRAKETEN ETT FÖRSLAG PÅ HUR GRUPPEN KAN KOMMA IGÅNG MÖTESRAKETEN ETT FÖRSLAG PÅ HUR GRUPPEN KAN KOMMA IGÅNG MÖTESRAKETEN Detta är ett förslag på hur ni kan komma igång som grupp. Alla i gruppen bör läsa denna innan ni sätter igång. Det är inte tvingande

Läs mer

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Innehåll. Kampanjen Skriv för frihet. Aktiviteter

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Innehåll. Kampanjen Skriv för frihet. Aktiviteter HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Det här är en handledning som vänder sig till er som vill vara med i höstens stora kampanj Skriv för frihet. Här hittar ni information och idéer för er som vill ordna

Läs mer

Sweden s anti-semitic, corrupt and dishonest police

Sweden s anti-semitic, corrupt and dishonest police Sweden s anti-semitic, corrupt and dishonest police From: torsten@nenzen.net To: polismyndigheten.stockholm@polisen.se Sent: Friday, September 04, 2009 10:06 PM Subject: anmälan om brott ANMÄLAN OM BROTT

Läs mer

Här finns allt du behöver veta inför aktivitetsdagen 5 Mars 2016!

Här finns allt du behöver veta inför aktivitetsdagen 5 Mars 2016! LATHUND Här finns allt du behöver veta inför aktivitetsdagen 5 Mars 2016! Det är en lathund som vänder sig till er som valt att agera i samband med internationella kvinnodagen i dagarna kring den 8 mars.

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-10-30 BESLUT Friends Life Group Ltd. FI Dnr 14-12395 One New Change London EC4M 9EF England Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Finansinspektionen P.O. Box

Läs mer

Ni arbetar i grupper. Varje grupp har fått fyra beskrivningar av olika människoöden, en uppgiftsbeskrivning och en matris.

Ni arbetar i grupper. Varje grupp har fått fyra beskrivningar av olika människoöden, en uppgiftsbeskrivning och en matris. I denna uppgift kommer ni att få fördjupa er i fyra människoöden från olika delar av världen: Liu Ping, Chelsea Manning, Jabeur Mejri och Ihar Tsikhanyuk. Alla har de något gemensamt. Men vad? Ni arbetar

Läs mer

DÄRFÖR FINNS VI DÄRFÖR BEHÖVS DU VÅRT ARBETE GER RESULTAT HIT GÅR DITT BIDRAG VILL DU GÖRA MER? EN ÅTERBLICK ÖVER AMNESTYS ARBETE

DÄRFÖR FINNS VI DÄRFÖR BEHÖVS DU VÅRT ARBETE GER RESULTAT HIT GÅR DITT BIDRAG VILL DU GÖRA MER? EN ÅTERBLICK ÖVER AMNESTYS ARBETE DÄRFÖR FINNS VI DÄRFÖR BEHÖVS DU VÅRT ARBETE GER RESULTAT HIT GÅR DITT BIDRAG VILL DU GÖRA MER? 2015 EN ÅTERBLICK ÖVER AMNESTYS ARBETE 2015 FRAMGÅNGAR MOSES AKATUGBA BENÅDADES Moses från Nigeria erkände

Läs mer

LATHUND INFÖR 8 MARS VÅR 2018

LATHUND INFÖR 8 MARS VÅR 2018 LATHUND INFÖR 8 MARS VÅR 2018 LATHUND INFÖR 8 MARS 2018, BRAVE Här finns det du behöver veta inför det fortsatta arbetet med den globala kampanjen BRAVE och nästa kampanjtopp - 8 mars. Denna lathund vänder

Läs mer

Förbud av offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Förbud av offentligt uppköpserbjudande enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument BESLUT Gravity4 Inc. FI Dnr 15-7614 Att. Gurbaksh Chahal One Market Street Steuart Tower 27th Floor San Francisco CA 94105 415-795-7902 USA Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Report of first quarter of 2013

Report of first quarter of 2013 Report of first quarter of 2013 Dear friends We send you warm greetings form Bethesda House of Grace We wish you are having a blessed time. Different things has been going on the last three month in our

Läs mer

Beskrivning: Börjar med två personer, från två olika delar av världen: Moses Akatugba från Nigeria och Teodora del Carmen Vasquez från El Salvador.

Beskrivning: Börjar med två personer, från två olika delar av världen: Moses Akatugba från Nigeria och Teodora del Carmen Vasquez från El Salvador. 1. Presentation/inledning Vem är jag och varför är jag här? För att komma igång och få eleverna att vakna till kan det vara bra att inleda med en Heta stolen övning. Den enkla varianten innebär att informatören

Läs mer

AKTION PÅ SKOLAN + SKRIVA BREV

AKTION PÅ SKOLAN + SKRIVA BREV AKTION PÅ SKOLAN + SKRIVA BREV LATHUND - AKTION PÅ SKOLAN OCH SKRIVA BREV I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola och komma igång med att skriva brev.

Läs mer

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Innehåll. Kampanjen Skriv för frihet. Aktiviteter

HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Innehåll. Kampanjen Skriv för frihet. Aktiviteter HANDLEDNING FÖR SKRIV FÖR FRIHET! Det här är en handledning som vänder sig till er som vill vara med i höstens stora kampanj Skriv för frihet. Här hittar ni information och idéer för er som vill ordna

Läs mer

Kris och kommunikation Styrelsens ansvar och roll när krisen kommer

Kris och kommunikation Styrelsens ansvar och roll när krisen kommer Kris och kommunikation Styrelsens ansvar och roll när krisen kommer April 2019 We help leaders navigate today s complex, connected, fast, often hostile world. BRUNSWICK 2019 2 1 Working globally 1000 people

Läs mer

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13 Make a speech How to make the perfect speech FOPPA FOPPA Finding FOPPA Finding Organizing FOPPA Finding Organizing Phrasing FOPPA Finding Organizing Phrasing Preparing FOPPA Finding Organizing Phrasing

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt

Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Mänskliga rättigheters utgångspunkt Varför är det inte en självklarhet att alla har rätt till vård? Vi har ju skrivit på! Elisabeth Abiri Mänskliga rättigheters utgångspunkt! Alla människor är lika i värdighet och rättigheter! Alla människor

Läs mer

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn JSL Socialstyrelsen Migrationsverket Information till dig som är gift med ett barn Barnäktenskap är förbjudet i Sverige I Sverige är det förbjudet att gifta sig med någon under 18 år. Det finns många anledningar

Läs mer

Framtidens vård vart är vi på väg? (presentation) Johansson, Gerd

Framtidens vård vart är vi på väg? (presentation) Johansson, Gerd Framtidens vård vart är vi på väg? (presentation) Johansson, Gerd Publicerad: 2014-01-01 Link to publication Citation for published version (APA): Johansson, G. Framtidens vård vart är vi på väg? (presentation)

Läs mer

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG

PORTSECURITY IN SÖLVESBORG PORTSECURITY IN SÖLVESBORG Kontaktlista i skyddsfrågor / List of contacts in security matters Skyddschef/PFSO Tord Berg Phone: +46 456 422 44. Mobile: +46 705 82 32 11 Fax: +46 456 104 37. E-mail: tord.berg@sbgport.com

Läs mer

The Quest for Maternal Survival in Rwanda

The Quest for Maternal Survival in Rwanda The Quest for Maternal Survival in Rwanda Paradoxes in policy and practice from the perspective of near-miss women, recent fathers and healthcare providers Jessica Påfs, PhD jessica@pafs.se Research team:

Läs mer

Unit course plan English class 8C

Unit course plan English class 8C Hanna Rüngen Wallner Unit course plan English class 8C Spring term 2018-01-11 w.2-8 forgery safe robbery burglar crime scene Mål och syfte med arbetsområdet Utveckla sin förmåga att: - kommunicera i tal

Läs mer

Personligt Brev. Brev - Adress. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Personligt Brev. Brev - Adress. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 - Adress Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard engelskt adressformat:, företagets namn, gatunummer + gatunamn, namn på staden +

Läs mer

Citation for published version (APA): Gill-Pedro, E. (2017). Remissyttrande: Genomförande av ICT-direktivet (Ds 2017:3).

Citation for published version (APA): Gill-Pedro, E. (2017). Remissyttrande: Genomförande av ICT-direktivet (Ds 2017:3). Remissyttrande: Genomförande av ICT-direktivet (Ds 2017:3) Gill-Pedro, Eduardo 2017 Document Version: Förlagets slutgiltiga version Link to publication Citation for published version (APA): Gill-Pedro,

Läs mer

EXPERT SURVEY OF THE NEWS MEDIA

EXPERT SURVEY OF THE NEWS MEDIA EXPERT SURVEY OF THE NEWS MEDIA THE SHORENSTEIN CENTER ON THE PRESS, POLITICS & PUBLIC POLICY JOHN F. KENNEDY SCHOOL OF GOVERNMENT, HARVARD UNIVERSITY, CAMBRIDGE, MA 0238 PIPPA_NORRIS@HARVARD.EDU. FAX:

Läs mer

Förändrade förväntningar

Förändrade förväntningar Förändrade förväntningar Deloitte Ca 200 000 medarbetare 150 länder 700 kontor Omsättning cirka 31,3 Mdr USD Spetskompetens av världsklass och djup lokal expertis för att hjälpa klienter med de insikter

Läs mer

Enterprise App Store. Sammi Khayer. Igor Stevstedt. Konsultchef mobila lösningar. Teknisk Lead mobila lösningar

Enterprise App Store. Sammi Khayer. Igor Stevstedt. Konsultchef mobila lösningar. Teknisk Lead mobila lösningar Enterprise App Store KC TL Sammi Khayer Konsultchef mobila lösningar Familjen håller mig jordnära. Arbetar med ledarskap, mobila strategier och kreativitet. Fotbollen ger energi och fokus. Apple fanboy

Läs mer

ABORTFÖRBUDET PÅ IRLAND

ABORTFÖRBUDET PÅ IRLAND LATHUND INFÖR SOMMARKAMPANJEN MOT ABORTFÖRBUDET PÅ IRLAND LATHUND I den här lathunden finns all nyttig information som ni kan tänkas behöva för ert arbete under sommaren när det gäller Irlandskampanjen!

Läs mer

SAMMANFATTNING AV SUMMARY OF

SAMMANFATTNING AV SUMMARY OF Detta dokument är en enkel sammanfattning i syfte att ge en första orientering av investeringsvillkoren. Fullständiga villkor erhålles genom att registera sin e- postadress på ansökningssidan för FastForward

Läs mer

Mycket formellt, mottagaren har en speciell titel som ska användas i stället för namnet

Mycket formellt, mottagaren har en speciell titel som ska användas i stället för namnet - Öppning Engelska Svenska Dear Mr. President, Bäste herr ordförande, Mycket formellt, mottagaren har en speciell titel som ska användas i stället för namnet Dear Sir, Formellt, manlig mottagare, namnet

Läs mer

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families Health café Resources Meeting places Live library Storytellers Self help groups Heart s house Volunteers Health coaches Learning café Recovery Health café project Focus on support to people with chronic

Läs mer

Adress 15. August 2014

Adress 15. August 2014 , Zollerstr. 1, 78567 Fridingen, Germany Adress 15. August 2014 Brådskande Säkerhetsmeddelande Urgent Safety Notice Bästa kund, Dear valued customer, med anledning av en incident på marknaden fick vi kännedom

Läs mer

Mycket formellt, mottagaren har en speciell titel som ska användas i stället för namnet

Mycket formellt, mottagaren har en speciell titel som ska användas i stället för namnet - Öppning Svenska Engelska Bäste herr ordförande, Dear Mr. President, Mycket formellt, mottagaren har en speciell titel som ska användas i stället för namnet Bäste herrn, Formellt, manlig mottagare, namnet

Läs mer

The Municipality of Ystad

The Municipality of Ystad The Municipality of Ystad Coastal management in a local perspective TLC The Living Coast - Project seminar 26-28 nov Mona Ohlsson Project manager Climate and Environment The Municipality of Ystad Area:

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-03-04 BESLUT Grandeur Peak Global Advisors, LLC FI Dnr 14-15532 136 South Main Street, Suite 720 Salt Lake City, UT 84101 USA Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Dubbelt seende, dubbla skördar?

Dubbelt seende, dubbla skördar? Dubbelt seende, dubbla skördar? Gustavsson, Karin 2012 Link to publication Citation for published version (APA): Gustavsson, K. (2012). Dubbelt seende, dubbla skördar?. Artikel presenterad vid 32:nd Nordic

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-04-28 BESLUT Norges Bank FI Dnr 14-466 Bankplassen 2 P.O. Box 1179 Sentrum 107 Oslo Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Finansinspektionen Box 7821 SE-103

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-20 BESLUT Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company FI Dnr 14-1343 Porkkalankatu 1 FI-000 18 Helsinki Finland Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00

Läs mer

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant.

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. #minlandsbygd Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. Så vacka bilder. Ha det bra idag. @psutherland6 Thanks Pat! Yes the sun was going down... Hahahaha. Gilla Kommentera Landsbygden lever på

Läs mer

Mr. Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Mr. Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Address Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs, CA 92926 American address format: Street number + street name Name of town + state abbreviation + zip code Mr. Adam

Läs mer

Power Through Paris Workshop

Power Through Paris Workshop Power Through Paris Workshop (en 2,5 timmar lång session) Material som behövs Blädderblock och pennor Mediaspelare för den 15 minuter långa filmenwww.350.org/power-through-parisvideo) Utskriven information

Läs mer

Ditt Medarbetarskap: Ett analysinstrument om relationerna på din arbetsplats (kort version 1.2) Bertlett, Johan

Ditt Medarbetarskap: Ett analysinstrument om relationerna på din arbetsplats (kort version 1.2) Bertlett, Johan Ditt Medarbetarskap: Ett analysinstrument om relationerna på din arbetsplats (kort version 1.2) Bertlett, Johan!!Unpublished: 2011-01-01 Link to publication Citation for published version (APA): Bertlett,

Läs mer

Swedish framework for qualification www.seqf.se

Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish framework for qualification www.seqf.se Swedish engineering companies Qualification project leader Proposal - a model to include the qualifications outside of the public education system to the

Läs mer

1. Mänskliga rättigheter

1. Mänskliga rättigheter Kritiken Kritiken 1. Mänskliga rättigheter Kritiken 1. Mänskliga rättigheter 2. Ekonomin 3. Migrationspolitiska effekter 4. Allt till alla 1. Mänskliga rättigheter När det gäller skyldigheten att erbjuda

Läs mer

Som man ropar i skogen får man svarkonsten att fånga, sammanfatta och tolka resultat/mätningar

Som man ropar i skogen får man svarkonsten att fånga, sammanfatta och tolka resultat/mätningar Som man ropar i skogen får man svarkonsten att fånga, sammanfatta och tolka resultat/mätningar Kvalitativa data Helene Johansson, Epidemiologi & global hälsa, Umeå universitet FoU-Välfärd, Region Västerbotten

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2010 och handlingsplan för 2011 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2011-04-06 Doktorander (135 doktorander) Sammanställd av Ellen Hanson, ordförande

Läs mer

EttLJUSFörVÄRLDEN. JULINITIATIVET november 25 december 2017

EttLJUSFörVÄRLDEN. JULINITIATIVET november 25 december 2017 EttLJUSFörVÄRLDEN JULINITIATIVET 2017 24 november 25 december 2017 TEMA När vi följer Frälsarens exempel och lever som han levde och som han lärde, brinner det ljuset inom oss och lyser upp vägen för andra.

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning

Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning 2017-06-14 B E S L U T Chilton Investment Company Limited FI Dnr 16-19065 33 Sackville Street London W15 3EB United Kingdom Särskild avgift enligt lagen (2012:735) med kompletterande bestämmelser till

Läs mer

13 sätt att bearbeta en scooterstöld. Hagström, Charlotte. Published in: ETN:POP. Link to publication

13 sätt att bearbeta en scooterstöld. Hagström, Charlotte. Published in: ETN:POP. Link to publication 13 sätt att bearbeta en scooterstöld Hagström, Charlotte Published in: ETN:POP 2005 Link to publication Citation for published version (APA): Hagström, C. (2005). 13 sätt att bearbeta en scooterstöld.

Läs mer

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERK 2 0 1 7 2 0 1 8 ALANS OCH GYANS OCH DERAS MAMMAS HISTORIA Familjen hotades av ISIS i Syrien och av

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

INSATS #09 OKTOBER 2016 SKRIV FÖR FRIHET - SÅ FUNKAR DET!

INSATS #09 OKTOBER 2016 SKRIV FÖR FRIHET - SÅ FUNKAR DET! INSATS OKTOBER 2016 #09 SKRIV FÖR FRIHET - SÅ FUNKAR DET! AKTIVISTER I MELLAN 200 150 OCH 200 LÄNDER... Det är åter dags för vår globala kampanj Skriv för frihet. Läs om den på sidan 4-5! 2 FLYKTINGKAMPANJEN

Läs mer

Digitalisering i välfärdens tjänst

Digitalisering i välfärdens tjänst Digitalisering i välfärdens tjänst Katarina L Gidlund professor och digitaliseringsforskare FODI (Forum för digitalisering) ÖPPNINGAR Förändra för att digitalisera Digitalisera för att förändra Skolan

Läs mer

Välkomna till KPMG:s seminarium Årsredovisning grundläggande nivå

Välkomna till KPMG:s seminarium Årsredovisning grundläggande nivå Välkomna till KPMG:s seminarium Årsredovisning grundläggande nivå Lärarutbildning Jennifer Petersson och Joanna Berg 20170508 Hur hjälper jag mina elever att upprätta en Årsredovisning? Vägen till Årsredovisningen

Läs mer

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate

SWESIAQ Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Aneta Wierzbicka Swedish Chapter of International Society of Indoor Air Quality and Climate Independent and non-profit Swedish

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-06-29 B E S L U T A FI Dnr 16-3010 Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild avgift enligt

Läs mer

ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM

ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM ILLUSTRATION: LISA WOOL-RIM SJÖBLOM Ruslan kämpar för demokrati och uzbekers rättigheter i Kirgizistan Ruslan är frilansjournalist och skriver om sociala och politiska problem i Kirgizistan. Han har bland

Läs mer

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied?

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? This is England 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? 2. Is Combo s speech credible, do you understand why Shaun wants to stay with Combo?

Läs mer

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0

Sparbankerna PDF. ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF ==>Download: Sparbankerna PDF ebook By 0 Sparbankerna PDF By 0 - Are you searching for Sparbankerna pdf Books? Now, you will be happy that Sparbankerna PDF is available at our online library

Läs mer

Om integritet och sekretess på nätet. Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö,

Om integritet och sekretess på nätet. Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö, Om integritet och sekretess på nätet Stefan Ternvald, SeniorNet Lidingö, 2017-10-09 Påståenden kopplade till integritet: Rätten till Internet är en mänsklig rättighet. Jag har inga hemligheter. Jag har

Läs mer

AD-brev nr 4 för Area 05s klubbmedlemmar Nyköping december 2015

AD-brev nr 4 för Area 05s klubbmedlemmar Nyköping december 2015 AD-brev nr 4 för Area 05s klubbmedlemmar Nyköping december 2015 Kära Zontor i Area 05 Årets jul- och nyårshelg nalkas, det innebär att vi alla har många måsten som ska göras, men jag hoppas att ni tar

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

LATHUND INFÖR GLOBALA DAGEN MOT DÖDSSTRAFF 10 OKTOBER 2016

LATHUND INFÖR GLOBALA DAGEN MOT DÖDSSTRAFF 10 OKTOBER 2016 LATHUND INFÖR GLOBALA DAGEN MOT DÖDSSTRAFF 10 OKTOBER 2016 LATHUND Här finns allt du behöver veta inför aktion kring den globala dagen mot dödstraffet den 10 oktober! Denna lathunden vänder sig till er

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

Equips people for better business

Equips people for better business Equips people for better business The Corn Philosophy When I was young, I used to spend time with my grandparents on their farm. One day my granddad asked me to fix the fence. Instead I went swimming with

Läs mer

Personligt Brev. Brev - Adress. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Personligt Brev. Brev - Adress. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 - Adress Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Mr. N. Summerbee Tyres of Manhattan 335 Main Street New York NY 92926 Standard engelskt adressformat:, företagets namn, gatunummer + gatunamn,

Läs mer

Personligt Brev. Brev - Adress. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Personligt Brev. Brev - Adress. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 - Adress Mr. N. Summerbee Tyres of Manhattan 335 Main Street New York NY 92926 Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard engelskt adressformat:, företagets namn, gatunummer + gatunamn,

Läs mer

Your No. 1 Workout. MANUAL pro

Your No. 1 Workout. MANUAL pro Your No. 1 Workout MANUAL pro Innehåll/Contents Svenska Viktigt om säkerhet Specifikationer & delar Rekommenderade övningar 3 5 6-7 2 English Safety instructions Specifications & parts Recommended exercises

Läs mer

INVEST IN NORDIC CLEANTECH

INVEST IN NORDIC CLEANTECH INVEST IN NORDIC CLEANTECH Sedan 2009 En unik och oslagbar kanal i världen för att sälja och marknadsföra svensk miljöteknik utomlands och nationellt. F R O M S W E D E N A N D T H E N O R D I C S Bakgrund

Läs mer

Skattejurist för en dag på Deloitte i Malmö! 26 april 2016

Skattejurist för en dag på Deloitte i Malmö! 26 april 2016 Skattejurist för en dag på Deloitte i Malmö! 26 april 2016 Ett samarbete med Lunds Universitet på kursen internationell beskattning Charlotta Hansen GES Emmy Håkansson GES Christian Schwartz GES Fanny

Läs mer

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK

Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv. Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Våld mot kvinnor i ett samhällsperspektiv Chrystal Kunosson Utbildare, NCK Mäns våld i heterosexuella relationer Köp av tjänster för sexuella ändamål Mäns våld mot kvinnor Våld i hbtrelationer Hedersrelaterat

Läs mer

State Examinations Commission

State Examinations Commission State Examinations Commission Marking schemes published by the State Examinations Commission are not intended to be standalone documents. They are an essential resource for examiners who receive training

Läs mer

English. Things to remember

English. Things to remember English Things to remember Essay Kolla instruktionerna noggrant! Gå tillbaka och läs igenom igen och kolla att allt är med. + Håll dig till ämnet! Vem riktar ni er till? Var ska den publiceras? Vad är

Läs mer

Swedish Presidency of the EU

Swedish Presidency of the EU Swedish Presidency of the EU Internet Governance Maria Häll, Deputy Director Division of IT Policy Ministry of Enterprise, Energy and Communications Changes in the EU New Parliament New Treaty Renewed

Läs mer

VAD SKULLE DU HA VALT PDF

VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF ==> Download: VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF - Are you searching for Vad Skulle Du Ha Valt Books? Now, you will be happy that at this time Vad Skulle Du Ha

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

KPMG Secure File Transfer Handledning

KPMG Secure File Transfer Handledning KPMG Secure File Transfer Handledning 2017-05-12 KPMG Secure File Transfer KPMG i Sverige tillhandahåller en tjänst för säker filöverföring mellan KPMG och kunder. Tjänsten är fysiskt placerad i KPMG:s

Läs mer

onsdag den 21 november 2012 PRONOMEN

onsdag den 21 november 2012 PRONOMEN PRONOMEN DEMONSTRATIVA PRONOMEN Är ord som pekar ut eller visar på någon eller något. Ex. Vill du ha den här bilen? Nej, jag vill ha den där. Finns 4 demonstrativa pronomen på engelska. DEMONSTRATIVA PRONOMEN

Läs mer