Högskoleledning CF-P / Parternas intentioner med skrivningen i arbetstidsavtalet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Högskoleledning CF-P / Parternas intentioner med skrivningen i arbetstidsavtalet"

Transkript

1 Högskoleledning CF-P / BILAGA 1 1 (6) Handläggare Marie Eriksson Parternas intentioner med skrivningen i arbetstidsavtalet Inledning Parternas intention med det nya arbetstidsavtalet är att ta ytterligare ett steg mot ett modernt avtal som bygger på tillit och förtroende. Detta gör vi genom att bygga arbetstidsavtalet på en väl fungerande och återkommande dialog mellan chef och medarbetare. Mälardalens högskola är en arbetsmiljöcertifierad högskola och arbetstidsavtalet är skrivet i den andan. Utgångspunkten är att tillgängliga resurser används på för verksamheten bästa sätt, att skapa en god balans mellan lärarens olika arbetsuppgifter och mellan olika kategorier av lärare. Arbetstidsavtalet är uppbyggt som ett hjälpmedel i dialogen när tjänsteplaneringen ska diskuteras mellan chef och lärare. Samtliga punkter ska gås igenom och vid överenskommelse ska båda parter godkänna tjänstgöringsplanen. Tjänsteplaneringen är och kan aldrig vara annat än en preliminär plan som ska revideras när något oförutsett inträffar. Om läraren inte anser att en dialog har förts eller att ställda krav i tjänsteplanen är orimliga ska läraren inte godkänna tjänsteplanen, utan snarast kontakta sin arbetstagarorganisation. Inför höstterminen 2013 kommer samtliga lärare via enkät tillfrågas om hur det nya arbetssättet fungerat. Parterna kommer utifrån enkätsvaren ta ställning till om arbetstidsavtalet behöver revideras. Nedan beskrivs de områden, under samma paragrafnummer som i arbetstidsavtalet, som parterna är överens om kräver ett förtydligande av avtalet. 2 Tillämpningsområde Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid. (HF 5 kap 2 )

2 En anställning som doktorand ska avse arbete på heltid. Om en doktorand begär det, får anställningen avse arbete på deltid, dock lägst 50 procent av heltid. (SFS 1998:80) 2 (6) Högskolorna har särskilda anställningar för doktorander för att dessa ska genomföra sin utbildning på forskarnivå. Arbetstidsavtalet gäller för doktoranden i den del av sin anställning som doktoranden fungerar som lärare. 3 Arbetstidens fördelning - allmänt Enligt arbetstidsavtalet ska tjänstgöringsplaneringen ske i samråd med den enskilde läraren. Detta utesluter givetvis inte att berörda lärare i en kurs tillsammans utarbetar ett förslag till tjänsteplanering som sedan kan utgöra underlag för det enskilda samrådet. Detta för ökad kunskap, delaktighet och förståelse för varandras uppdrag. Att akademins ledning ska ge grundförutsättningarna för dialogen kan bl.a. betyda ekonomiska och personella förutsättningar. 3.1 Undervisning Beräkning av arbetstid för en kurs ska, för att upprätthålla en hög kvalité i utbildningen, inte vara godtycklig. I avtalet skriver parterna att en timmas undervisning normalt inte ska generera mindre än två timmars arbetstid. Parterna menar med detta att det kan finnas vissa praktiska moment där tilldelningen kan vara mindre än två timmars arbetstid Huvudhandledare/handledare Det är viktigt att avsätta tid för handledning och att de studerandes individuella studieplaner årligen uppdateras och följs upp. Upplysning: se MDHs studiehandbok för utbildning på forskarnivå 3.2 Kompetensutveckling Kompetensutveckling är av stor betydelse för utvecklingen av högskolans verksamhet. Högskolan har som mål att öka andelen disputerade lärare inom högskolans områden för examen på forskarnivå/ämnen för att säkra forskningsbasen i utbildningen och handledarresursen för doktorander. Kompetensutveckling ska ses brett och innefattar många olika områden såsom t.ex. forskning, forskarutbildning, fördjupning och breddning av ämneskunskaper och pedagogisk förmåga, chefs- och ledarskapsutbildning, utbildning i pedagogiska hjälpmedel/verktyg, högskolepedagogiska kurser, högskolans interna utbildningar inom arbetsmiljö-, offentlighet/sekretess-, myndighetsutövning m.m. Lärare utan forskarutbildning kan t.ex. följa forskningen och komma i kontakt med vetenskaplig teori, metodik och resultat m.m.

3 Samtliga lärare är i behov av kontinuerlig kompetensutveckling. I vissa fall kan det vara betydelsefullt att samla sin kompetensutvecklingstid för att kommande år få en längre sammanhängande period. Detta ska framgå av kompetensutvecklingsplanen från början. Dock bör en planeringshorisont inte sträcka sig över längre tid än tre år. 3 (6) Överenskommen tid för kompetensutveckling ska fullföljas. Om/när läraren av någon anledning inte kan följa den överenskomna planen ska närmaste chef informeras om detta och en ny reviderad plan tas fram. Ej använd kompetensutvecklingstid kan aldrig utbetalas i lön eller ledig tid. Schablonmässig hantering av kompetensutveckling ska undvikas. Tydliga riktade satsningar individuellt eller på grupper innebär att vissa lärare under en period kan få en rejäl satsning på kompetensutveckling och sedan går satsningen över på en annan grupp som då har motsvarande behov. Om en lärare har begärt entledigande kan arbetsgivaren göra avsteg från att lägga ut 10 procent kompetensutveckling som normalt ska ingå i en lärares tjänsteplanering. Även när en lärare av andra skäl inte har behov av/önskar kompetensutveckling kan avsteg göras. I det senare fallet krävs att arbetsgivaren och läraren är överens och att det dokumenteras. Tidsbegränsat anställda lärare (upp till ett år) har inte rätt till kompetensutveckling om inte arbetsgivaren anser att verksamheten kräver det. 3.3 Forskning/konstnärligt utvecklingsarbete För högskolans konkurrenskraft är det nödvändigt att forskning bedrivs inom högskolans prioriterade inriktningar. Härutöver ska forskning bedrivas så att högskolans utbildningar vilar på vetenskaplig eller konstnärlig grund och för att säkra högskolans examensrätter på grund- och avancerad nivå. 3.4 Utvecklingsarbete/projekt/samproduktion Högskolans strategi är bl.a. att vara en samproducerande aktör som aktivt bidrar till regionens förnyelse. 3.5 Allmänt akademiarbete Parterna vill understryka vikten av delaktighet i akademins/avdelningens inre arbete för att utbyta information och diskutera verksamheten och arbetsmiljön. Upplysning: se MDHs lokala samverkansavtal 3.6 Resor Resor i anställningen mellan högskolans campusorter till/från undervisning, planerade möten etc. ska räknas som faktisk tid. I många fall kan resandet undvikas och tid sparas genom ett ökat användande av Adobe Connect. Upplysning: se MDHs avtal om ersättning vid tjänsteresa och förrättning samt resepolicy.

4 3.7 Övrigt 4 (6) Enligt arbetstidsavtalet avsätts minst 10 procent av en lärares årsarbetstid till punkterna 3.4, 3.5, 3.6 och 3.7. Eftersom lärare har olika många uppdrag över tid är det av särskild vikt att dessa finns med i tjänstgöringsplanen och tidsätts för att bedömning ska kunna göras huruvida de 10 procenten är tillräckligt eller ej för den enskilde läraren. 3.8 Friskvård Erbjudandet om massage gäller under förutsättning att avtal har tecknats mellan läraren och personalsektionen om löneavdrag. I tjänstgöringsplanen ska arbetstid avsättas för den som har avtal om massage. 4 Beslut om tjänstgöringsplan En lärare bör inte godkänna en tjänstgöringsplan som läraren bedömer som orimlig. Om detta inträffar är det chefens ansvar att snarast överlämna en kopia av tjänstgöringsplanen till berörd facklig organisation. Givetvis under förutsättning att läraren är ansluten medlem. Andeldningen till detta är att rimligheten i tjänstgöringsplanen kan prövas genom att den fackliga organisationen har möjlighet att begära förhandling i ärendet inom 10 arbetsdagar efter det att de fått tjänstgöringsplanen. Om ingen förhandling begärs inom dessa dagar fastställs tjänstgöringsplanen enligt chefens förslag. Att tjänstgöringsplanerna finns lätt åtkomliga innebär att det ska vara möjligt att ta del av dem antingen i pappersformat eller via databas eller motsvarande. 5 Arbetstidsberoende ersättningar De 150 övertidstimmar som en chef har rätt att beordra en lärare inkluderar för- och efterarbete dvs. det är den totala arbetstiden som inte får överstiga 150 timmar. Om chefen bedömer att ytterligare övertidstimmar behövs för att en lärare ska kunna slutföra ett uppdrag som inte kan avbrytas utan stora angelägenheter för verksamheten ska kontakt tas med personalchefen. Personalchefen har att bedöma ärendet och i förekommande fall kontakta arbetsmiljöverket för ansökan om dispens. Vikten av att doktoranden avslutar sin forskarutbildning i god tid är anledningen till att parterna är överens om att doktorander inte tillåts att arbeta övertid. Från 2003 omfattas alla statligt anställda av delpensionsavtal. Delpension är arbetsgivarens verktyg vid ålders- och kompetensväxling och kan ge den anställde en möjlighet att successivt trappa ner inför pension. Inkomstbortfallet vid delpension kompenseras delvis av arbetsgivaren.

5 6 Ersättning för kvällsarbete, lördag, söndag och helgdag 5 (6) Föranleder ingen särskild kommentar. 7 Närvaro på arbetsplatsen Parterna är överens om att närvaro på arbetsplatsen är nödvändig ur flera perspektiv. Som exempel kan nämnas rimlig fördelning av arbetsuppgifter lärare emellan, den interna informationen och kommunikationen, ökad möjlighet för chef att ta sitt arbetsmiljöansvar m.m. Om en lärare, som arbetstidsavtalet också medger, arbetar hemifrån en dag är det t.ex. självklart för parterna att läraren kan nås på telefon och e-post. 8 Semester En central överenskommelse (Villkorsavtalet 5kap. 13 ) har träffats om att ingen arbetstagare får ha fler sparade semesterdagar än 35. En övergångsbestämmelse finns som innebär följande: Lärare som den 31 december 2010 har fler än 35 sparade semesterdagar får ta ut de överskjutande dagarna under en femårsperiod så att läraren inte har fler än 35 sparade semesterdagar den 31 december Sjukfrånvaro och tjänstledighet Om en lärare, som efter att ha uppfyllt sitt uppdrag i enlighet med tjänstgöringsplanen, blir sjukskriven och året ännu inte är slut ska ansvarig chef kontakta personalsektionen för vidare hantering. 10 Avtalets giltighetstid m.m. Parterna är överens om att för en lyckad implementering krävs att samtliga chefer och lärare får innehållet presenterat för sig och vilka rättigheter respektive skyldigheter man har som chef respektive lärare. Innan avtalet börjar gälla ska därför arbetsgivare och arbetstagarorganisationerna gemensamt informera samtliga avdelningschefer i hur det nya avtalet ska tillämpas. Avtalet har av praktiska skäl kopplats till Villkorsavtalets giltighetsperiod. Innehållet i Villkorsavtalet förhandlas av de centrala parterna dvs. Arbetsgivarverket och de centrala arbetstagarorganisationerna och dessa förhandlingar kan ha återverkning på lokala avtal.

6 6 (6) Parter som deltog i förhandlingen om ett nytt arbetstidsavtal för MDH. Marie Eriksson Eva Björklind Marie Öhman Förvaltningschef För OFR/S För Saco-S Stefan Odlare Jane P Ståhle Gunnel Gustafsson För Saco-S Personalchef Administrativ chef HVV Katarina Thorsell Administrativ chef UKK Fr.o.m gäller Villkorsavtalet. Texten i denna bilaga har anpassats till det.

Högskoleledning CF-P / Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Mälardalens högskola

Högskoleledning CF-P / Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Mälardalens högskola Högskoleledning CF-P 1.3.4 68/11 2011-06-22 1 (5) Handläggare Marie Eriksson Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Mälardalens högskola 1 Inledning Avtalet sluts med stöd av 2 kap 2 Villkorsavtalet samt

Läs mer

Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Stockholms konstnärliga högskola

Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Stockholms konstnärliga högskola 1/5 2014-12-11 Dnr 1349/1.2.3 /2014 Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Stockholms konstnärliga högskola 1. Bakgrund Fördelningen av årsarbetstiden för lärare ska fastställas i lokalt kollektivavtal.

Läs mer

ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE. Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S

ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE. Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S Förutsättningar: Centralt Villkorsavtal /Villkorsavtal-T 2 kap 2 samt bilaga 2 och 5 Lokalt arbetstidsavtal

Läs mer

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen.

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen. Lokalt kollektivavtal för lärare vid NHV Dnr A15/05:335 Parterna enas om följande grund för arbetstider för universitetslärare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV). Detta avtal ersätter

Läs mer

Avtal om arbetstid för lärare, doktorander, kliniska assistenter och amanuenser vid Linköpings universitet

Avtal om arbetstid för lärare, doktorander, kliniska assistenter och amanuenser vid Linköpings universitet II.0 LINKÖPINGS UNIVERSITET DNR LIU-2017-01688 1(9) Avtal om arbetstid för lärare, doktorander, kliniska assistenter och amanuenser vid Linköpings universitet 1 Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av 2

Läs mer

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1(6) LOKALT OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1. Övergripande frågor I Allmänt löne- och förmånsavtal för myndigheter

Läs mer

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING

LOKALT AVTAL OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1(6) LOKALT OM LÄRARES OCH DOKTORANDERS ARBETSTID VID MALMÖ HÖGSKOLA MED UNDANTAG FÖR LÄRARE I ODONTOLOGISKT ÄMNE MED KLINISK ANKNYTNING 1. Övergripande frågor I Allmänt löne- och förmånsavtal för myndigheter

Läs mer

Arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar

Arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar Arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Högskolan Kristianstad Fastställt att gälla från 2001-01-01 (dnr 327/212-01) Ändring fr o m 2004-02-18 gällande övertid överstigande 150 tim/person/år

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL MBL/P 99/5 Rektorskansliet (4) Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linköpings universitet

LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL MBL/P 99/5 Rektorskansliet (4) Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL MBL/P 99/5 Rektorskansliet 1999-02-26 1 (4) Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Linköpings universitet 1 Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av 1 kap 3 ALFA samt bilaga

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET AVTAL 2012-02-29 Dnr PE 2012/157

LUNDS UNIVERSITET AVTAL 2012-02-29 Dnr PE 2012/157 LUNDS UNIVERSITET AVTAL 2012-02-29 Dnr PE 2012/157 Syfte Arbetstiden för lärarna ska disponeras så att utbildning och forskning av hög kvalitet kan genomföras och så att verksamheten kan utvecklas och

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Högskolan i Gävle

Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Högskolan i Gävle HÖGSKOLAN I GÄVLE 2000-08-29 Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Högskolan i Gävle 1 Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av 1 kap 3 ALFA samt bilaga 5

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Institutionen för språkdidaktik

Tillämpningsföreskrifter för arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Institutionen för språkdidaktik SU-161-2.3.8-0237-14 Tillämpningsföreskrifter för arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Institutionen för språkdidaktik Beslutat av Institutionsstyrelsen 2014-06-10 att gälla från

Läs mer

RESURSTILLDELNINGSDOKUMENT 20XX

RESURSTILLDELNINGSDOKUMENT 20XX RESURSTILLDELNINGSDOKUMENT 20XX Allmänt Dokumentet tar sin utgångspunkt i det lokala avtalet om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet ( MIUN 2011/641). Resurstilldelningsdokumentet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter

Gemensamma utgångspunkter Sid 1 (5) Gemensamma utgångspunkter Umeå universitet ska vara en attraktiv arbetsplats och erbjuda goda förutsättningar för personalen genom att verksamhetens mål och inriktning är väl kända av alla och

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Arbetstidsavtal för lärare vid Umeå universitet

Arbetstidsavtal för lärare vid Umeå universitet Arbetstidsavtal för lärare vid Umeå universitet Gemensamma utgångspunkter I universitetets utvecklingsprogram för perioden fram till 2002 slås fast att personalen är den viktigaste resursen. Detta gäller

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Gäller från 12 maj 2014 1 (5) Beslutsdatum: 2014-05-12 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp:

Läs mer

Lokalt avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet

Lokalt avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet Dnr MIUN 2011/641 1(6) Lokalt avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Mittuniversitetet 1 Bemyndigande Avtalet sluts med stöd av ALFA 1 kap 4 samt bilaga 5. 2 Tillämpningsområde

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

Lokalt arbetstidsavtal för lärare

Lokalt arbetstidsavtal för lärare Lokalt arbetstidsavtal för lärare Allmänna utgångspunkter för avtalet De centrala parternas beskrivning av de lokala parternas uppgift är att de lokala parterna skall utnyttja tillgängliga resurser på

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till lokalt avtal om förläggning av semester för lärare1, dnr AN

Tillämpningsanvisningar till lokalt avtal om förläggning av semester för lärare1, dnr AN Sid 1 (3) Tillämpningsanvisningar till lokalt avtal om förläggning av semester för lärare1, dnr AN 2.2.7-291-17 I det lokala avtalet om förläggning av semester för lärare framgår att semester ska förläggas

Läs mer

Avtalet sluts med stöd av Allmänt villkorsavtal och Allmänt villkorsavtal-t, 2 kap 2.

Avtalet sluts med stöd av Allmänt villkorsavtal och Allmänt villkorsavtal-t, 2 kap 2. LINKÖPINGS UNIVERSITET AVTAL LiU-2015-01386 2015-08-31 Avtal om årsarbetstid för administrativ och teknisk personal vid institutionerna för datavetenskap och ekonomisk och industriell utveckling samt medicinska

Läs mer

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-05-15 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet

Sveriges Lantbruksuniversitet Sveriges Lantbruksuniversitet Lokala avtal Arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för forskare/lärare m fl. Avtalet gäller med stöd av bilaga 5 ALFA (för lärare) samt med stöd av 4 kap. ALFA (för

Läs mer

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064).

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). 4

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 300-1340-12 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde

1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Fördelning av årsarbetstid för lärare 1 Avtalets formella grund och tillämpningsområde Parterna sluter detta avtal med stöd av ALFA 1 kap. 3 samt bilaga 5. Avtalet innehåller tillägg till och undantag

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T

Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T 2010-10-25 Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T Saco-S och Arbetsgivarverket träffade den 25 oktober 2010 ett nytt avtal. Avtalet gäller från och med den 1 oktober 2010 och löper tillsvidare. Med

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutad av Högskolestyrelsen 2011-04-15 Dnr HIG 2011/511 INNEHÅLL 1. Inledning 1.1 Omfattning och innehåll 3 1.2 Allmänna bestämmelser 3 2. Tillträde/behörighet

Läs mer

Arbetstider för lärare

Arbetstider för lärare Arbetstider för lärare Till. Välkommen som medarbetare till oss inom Bildningsförvaltningen Åstorps kommun! Vi behöver flera yrkesskickliga lärare som vill jobba tillsammans med oss i arbetet med barn

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp

Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Arbetstidsavtal Samverkansgrupp Avtalsstruktur Villkorsavtal-T Centralt avtal Arbetsgivarverket och Saco-S Lokalt arbetstidsavtal Lokalt avtal SPSM och Saco-S Villkorsavtal Centralt avtal Arbetsgivarverket

Läs mer

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ I vissa fall, exempelvis då man verkat utanför högskolan såsom i det privata näringslivet eller inom annan offentlig verksamhet, kan kunskap och skicklighet förvärvats på annat sätt än vad som är brukligt

Läs mer

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 ST inom Sveriges Domstolar NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 Innehåll Ändringar fr.o.m. 2011-01-01... 2 Nyheter i Semesterlagen... 2 Övergångsbestämmelser... 3 Outtagna semesterdagar...

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsförsamlingens sammanträde på Lunds universitet

Protokoll fört vid förbundsförsamlingens sammanträde på Lunds universitet Utdrag ur Protokoll fört vid förbundsförsamlingens sammanträde 2008-11-11 på Lunds universitet 9 Samordning av arbetstidsavtal (dnr 07/110) Jan-Erik Ögren föredrog arbetet i den arbetsgrupp som arbetat

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Forskning: Förstärkning av befintlig forskning eller resurs för arbete i olika forskningsmiljöer.

Forskning: Förstärkning av befintlig forskning eller resurs för arbete i olika forskningsmiljöer. Sociologiska institutionen Personalplan 2018 Riktlinjer för personalplanering Nedsättning i tjänst för forskning och kompetensutveckling I personalplanen för år 2018 beräknas nedsättningen för forskning,

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare

Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare Lokalt kollektivavtal om arbetstid och arbetstidsberoende Parter: Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-rådet OFR-S lokala samverkansorgan SEKO, avdelning 5, universitetsklubben

Läs mer

Doktorand i Etnologi Arbetsuppgifter Behörighet Bedömningsgrund Övrigt

Doktorand i Etnologi Arbetsuppgifter Behörighet Bedömningsgrund Övrigt Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med drygt 38 000 studenter och 6 000 anställda. Verksamheten bedrivs i vetenskapsområden, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildningen och

Läs mer

Anställningsvillkor. Personalavdelningen

Anställningsvillkor. Personalavdelningen Personalavdelningen Anställningsvillkor Uppdaterad 2011-10-21 Du som är anställd vid Uppsala universitet har kanske många frågor rörande din anställning. Här ges en kort information om det vi tror är mest

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Bilaga 3 Detta avtal gäller samtliga tjänstemän som är anställda hos arbetsgivare som är medlemmar i Medie- och

Läs mer

Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Högskolan i Kalmar

Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Högskolan i Kalmar 1999-07-15 Lokalt avtal om arbetstid för lärare vid Högskolan i Kalmar 1 Allmänt Detta avtal tecknas med stöd i Allmänt löne- och förmånsavtal (ALFA) 1 kap. 3 samt bilaga 5. Där ingenting annat anges gäller

Läs mer

Riktlinjer. Tjänstledighet utöver lag och avtal

Riktlinjer. Tjänstledighet utöver lag och avtal Riktlinjer Tjänstledighet utöver lag och avtal FÖRORD Arbetsgivaren Luleå kommun vill erbjuda goda arbetsvillkor som underlättar för medarbetare att göra ett bra arbete, vilket i sin tur bidrar till fortsatt

Läs mer

Policyn beslutad av rektor Beslutet ersätter alla tidigare beslut i ärendet.

Policyn beslutad av rektor Beslutet ersätter alla tidigare beslut i ärendet. Beslut 2007-05-16 Rektor Dnr 536/22/2007 POLICY FÖR BISYSSLOR Policyn beslutad av rektor 2007-05-16. Beslutet ersätter alla tidigare beslut i ärendet. Regler Södertörns högskolas bestämmelser och föreskrifter

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle

Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 Marianne Wiktorin Dnr 2011/771 Bil 35 Rektors kansli 2011-05-30 Fastställd av Högskolestyrelsen 2011-06-10 Anställningsordning vid Högskolan i Gävle 1 INLEDNING Vid varje högskola ska högskolestyrelsen

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14 1. Ämnesbeskrivning Arbetslivsvetenskap avser det

Läs mer

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till Rektor att gå igenom internrevisionens

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Välkommen som doktorand vid LTH. Lunds TEkniska Högskola

Välkommen som doktorand vid LTH. Lunds TEkniska Högskola Välkommen som doktorand vid LTH Lunds TEkniska Högskola 2 Välkommen som doktorand vid LTH Utgåva: höst 2013 Välkommen som doktorand vid LTH 3 Välkommen som doktorand vid LTH Jag är väldigt glad över att

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

Information till Akademikerföreningar på IDEA området

Information till Akademikerföreningar på IDEA området Akademikerförbunden Akademikerförbundet SSR Box 12800 112 96 Stockholm www.akademikerforbunden.se Information till Akademikerföreningar på IDEA området Här kommer kompletterande information till tidigare

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009 2007 049 1(3) Anita Fink Knudsen/ek 2007-09-18 4. 2710 2005 038, 2006 025 Till medlemmar som omfattas av avtalet för personlig assistans LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER

Läs mer

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets

1 (2) Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultets 1 (2) 2012-03-12 Catharina Sitte Durling Kanslichef Arbetsordning för lärarförslagsnämnden vid Juridiska fakulteten (fastställd av Juridiska fakultetsnämnden 2012-03-12, reviderad genom delegationsbeslut

Läs mer

Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte

Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte Information till forskarstuderande antagna till Konstfack och annat lärosäte ALLMÄN INFORMATION Dessa föreskrifter och denna information baseras på Högskolelagen SFS 1992:1434 och Högskoleförordningen

Läs mer

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare

Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Medarbetarsamtal Chefer och medarbetare Chef / ledarsansvar STEG 1: ORGANISERA STEG 2: FÖRBEREDA STEG 3: GENOMFÖRA STEG 4: UTVÄRDERA STEG 5: FÖLJA UPP Medarbetaransvar Medarbetarsamtal på LiU Medarbetarsamtalet

Läs mer

PRINCIPER FÖR TJÄNSTEFÖRDELNING FÖR AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT

PRINCIPER FÖR TJÄNSTEFÖRDELNING FÖR AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Ann-Sofie Axelsson Akademichef Beslutad 2017-06-12 Reviderad 2017-12-11 PRINCIPER FÖR TJÄNSTEFÖRDELNING FÖR AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK

Läs mer

Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000

Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000 Dnr I F 9 5307/1999 1 (5) Lönepolitiskt program för Lunds universitet fastställt av universitetsstyrelsen den 7 april 2000 Lönepolitiken har till grundläggande syfte att medverka till att universitetet

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-12-14. Högskoleförordningens bestämmelser för utbildning

Läs mer

Avtal om arbetstid. och arbetstidsberoende ersättningar för lärare och doktorander vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Avtal om arbetstid. och arbetstidsberoende ersättningar för lärare och doktorander vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Avtal om arbetstid och arbetstidsberoende ersättningar för lärare och doktorander vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Lokalt kollektivavtal tecknat 27 september 2012 mellan Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Läs mer

Lokalt samverkansavtal

Lokalt samverkansavtal Lokalt samverkansavtal på institutions- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna (SACO-S, OFR/S och

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs.

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs. Innehåll Semester... 2 Antal semesterdagar... 2 Föräldraledighet... 2 Vård av sjukt barn... 3 Vård av sjukt barn från dag 11... 3 Föräldraledighet, föräldrapenning... 3 Föräldraledighet, lägstanivådagar...

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2012-12-03 Nr 4:2012 69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning Beslut Högskolestyrelsen beslutar att lägga bilagd rapport till handlingarna.

Läs mer

Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän

Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare Ulf Åkesson Telefon 08-123 146 02 E-post ulf.akesson@sll.se Riktlinje rörande rutiner och regler för fackliga förtroendemän Inledning En

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor 2016-05-04 Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller med Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) från och med 2016-05-01.

Läs mer

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2012-09-27 med ändringar 2019-02-06 Dnr. 12/468 med ändringar Dnr 19/48 Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Dnr G 213 4367/07 Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Nedanstående riktlinjer är antagna av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämndens sammanträde

Läs mer

Kungliga tekniska högskolan

Kungliga tekniska högskolan Kungliga tekniska högskolan Kungl Tekniska Högskolan FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Dnr 930-1196-98 1998-12-21 Doss 151 Parter Arbetsgivarsidan Jaak Berendson KTH Sven Englund KTH Arbetstagarsidan Anders J Thor

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet BESLUT 1 2009-12-17 Dnr LS 2009/542 Rektor Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet Bakgrund Lunds universitet vill ha tydliga regler för pensionerade professorers fortsatta verksamhet. För

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

Löneväxling vid Göteborgs universitet

Löneväxling vid Göteborgs universitet DNR P 2015/71 ERSÄTTER TIDIGARE DOKUMENT (2015-04-01) Löneväxling vid Göteborgs universitet Gäller från 2015-07-01 för medlemmar i Saco-S och OFR-S Personalenheten 1 (6) Drakegatan 7, plan 3, Box 100,

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar Den allmänna studieplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola 1/16 Dnr 654/1.2.1/2014 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola Beslutad av Organisationskommittén 2013-12-20 Reviderad av högskolestyrelsen 2015-02-16 2/16 Innehållsförteckning Anställningsordning

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området.

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Typ av dokument Beslutad av Regelsamling (HF, AOSU och Områdesnämndens beslut)

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

Avtalsinformation. Avtalsinformation. Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016

Avtalsinformation. Avtalsinformation. Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016 Avtalsinformation Livsmedelsföretagen 1 april 2013 31 mars 2016 Avtalsinformation Resultatet av avtalsrörelsen 2013 är en 3 årig avtalsperiod där det sista avtalsåret kan sägas upp senast den 30 september

Läs mer

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län

Ett spännande yrkesliv. Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Ett spännande yrkesliv Karriärvägar och utvecklings möjligheter för sjuksköterskor i Region Örebro län Grattis till dig som har utbildat dig till sjuksköterska! specialistutbildning för sjuksköterskor

Läs mer