ANVISNING FÖR MYNDIGHETSANVÄNDARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNING FÖR MYNDIGHETSANVÄNDARE"

Transkript

1 MYNDIGHETSANVÄNDARE Utarbetad av: Piia Kauppi Evira Granskad av: Pia Vilen Evira Godkänd av: Matti Huttunen Evira DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK Märk! I ändringshistoriken anges endast de ändringar som har gjorts utgående från beslut, inte arbetsversioner. Revnr Datum/Utfördes av Stycke/Stycken Ändringens innehåll /PK Skrivning av bruksanvisningen har påbörjats /PiV Hela dokumentet Ändringar på basis av erhållna kommentarer /PK Hela dokumentet Osto välivarastoon eläintenpitäjän kulj.välineellä, mikrosikojen lisäys valikoihin.

2 2 (35) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ANVÄNDARNAMN INLOGGNING I SYSTEMET Sök djurhållare s framsida Djurhållarens djurantal Djurhållarens händelser Djurhållarens kommentarer Djurhållarens djurhållningsplatser ANMÄLNINGAR Köpanmälan Flyttningsanmälan Utmönstringsanmälan Försäljning levande och försäljning till slakt Export Anmälan om djurantal Förmedling Förmedlingsanmälan Köp till mellanlager Försäljning från mellanlager Förmedling till utlandet Försäljning till utlandet från mellanlager Välitys eläintenpitäjän omalla kuljetusvälineellä Osto välivarastoon eläintenpitäjän omalla kuljetusvälineellä Köp till slakteri Anmälan om import HÄNDELSER Sök av händelser RAPPORTER Förteckning över djurantal Händelseutdrag Registerutdrag... 35

3 3 (35) 1 ANVÄNDARNAMN Användarnamnen administreras av Evira. Käyttöoikeudet haetaan pääsynhallintasovelluksen kautta. Pääsynhallinnasta saa vaihdettua salasanan ja avainlukulistan. 2 INLOGGNING I SYSTEMET Du kan logga in i programment via länken på Eviras webbsidor eller genom att skriva följande adress i webbläsaren: Inloggningssida: Du loggar in i registret med användarnamn som du får av dataadministrationen. Välj Svenska som språk.

4 4 (35) Skriv in användarnamn och lösenord som erhålls av Åtkomstkontrollprogrammet Kom ihåg att skilja på stora och små bokstäver. Användarnamnet låser sig om man gör flera misslyckade försök eller om lösenordet är för gammalt. Nyckeltalet på nyckeltalslistan matas in. Om inloggningen misslyckas i det här skedet är programmet sannolikt tillfälligt ur bruk. Om du inte kan logga in följande dag, kontakta kundtjänsten, tfn

5 5 (35) På Djurregister, välj den blå mellanfliken. På framsidan hittar du också länkar till meddelanden på Eviras sidor, till får- och getregistret, kontaktuppgifter för kundtjänsten etc. 2.1 Sök djurhållare

6 6 (35) Mata in lägenhetssignum, kundsignum eller förmedlarsignum och tryck på knappen Sök. Om djurhållarens signum inte är känt, ska signumet sökas med hjälp av något annat program (t.ex. djurhållarregistret). Listan över förmedlare finns på Eviras webbsidor på länken nedan: under Förmedlare och slakterier. En djurhållare ska vara registrerad som djurhållare för att programmet ska kunna spara meddelanden om djurslaget i fråga. Registreringen görs av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. 2.2 s framsida Till vänster finns menyn för anmälning och sök av olika händelser samt rapporter. Till höger ser du djurhållarens uppgifter. Dessa kommer från djurhållarregistret, kundregistret samt registret över gårdsbruksenheter. Du får fram vilka djurhållningsplatser som djurhållaren har i sin besittning med knappen Visa djurhållningsplatser, och du får också fram dem via menyn på vänster sida. Se punkt Knappen Visa djurantal visar djurhållarens djurantal. Se Knappen Visa händelser visar djurhållarens händelser. Se Knappen Kommentarer visar djurhållarens kommentarer. Se

7 7 (35) Djurhållarens djurantal Du kan göra anmälningar om djurantal inom gränserna för dina användningsrättigheter (områdesbegränsning) för djurhållningsplatsen för djuret i fråga eller någon annan djurhållningsplats. En ny djurhållningsplats är en djurhållningsplats där djurhållaren håller sina djur, men djurhållningsplatsen inte är i dennas besittning. Den tillsätts via länken Gör anmälan om djurantal för en annan djurhållningsplats.. Anmälningarna om djurantal ser du direkt på framsidan. En anmälan om djurantal som är i ordning och är korrekt sparad visas som ett grönt märke. Märket betyder att anmälningen ska sparas och att den redan är försenad. Märket betyder att delen kan sparas och att den ännu inte är försenad. Märket betyder att endast en del av anmälan om djurantal har sparats. Visa föregående tre perioder av anmälningar om djurantal visar situationen med anmälningarna om djurantal för de föregående perioderna. För anvisning om hur man sparar anmälningar om djurantal, se punkt Djurhållarens händelser Händelserna kan sökas med hjälp av olika urvalskriterier inom avgränsade områden.

8 8 (35) Händelserna visas på nedre delen av sidan, där man kan bläddra via länken Signum och göra ändringar om användaren har rätt att göra det Djurhållarens kommentarer I Djurhållarens kommentarer kan du bläddra, sätta till och ändra myndigheternas kommentarer om djurhållaren. Djurhållaren i fråga kan inte bläddra i myndigheternas kommentarer. Antalet eventuella kommentarer syns inom parentes på menyn till vänster.

9 9 (35) Djurhållarens djurhållningsplatser I Djurhållarens djurhållningsplatser ser du vilka djurhållningsplatser som har registrerats för djurhållaren och de djurslag som har registrerats för dem samt vilka produktionsformerna är. 3 ANMÄLNINGAR På den övre delen av varje anmälning lagras anmälningssätt från menyn, slag av anmälan, ankomstdatum, underskriftsdatum och eventuellt buntnummer om anmälan och djurhållarens uppgifter är i pappersformat (lägenhetssignum, kundsignum, förmedlarsignum). Vissa fält är obligatoriska beroende på anmälningssättet. Buntnumret är användarens organisations numreringssystem. 3.1 Köpanmälan I köpanmälan väljer du datum för svinens ankomst till gården på kalendern och anger vid behov klockslag. Djurhållningsplats vid ankomsten kan du välja på menyn som visar de djurhållningsplatser som är i djurhållarens besittning eller de djurhållningsplatser där denna tidigare har haft djur. Om det gäller en ny djurhållningsplats väljs Annan djurhållningsplats och då öppnas en kolumn där djurhållningsplatsens signum ska matas in.

10 10 (35) I Säljarens uppgifter lagras Slag av säljare (kundsignum, lägenhetssignum, förmedlarsignum) samt Säljarens signum. Då du trycker på pilen visar sig säljarens namn i den tomma kolumnen. Vid behov kan man sätta text i anslutning till anmälan i fältet för tilläggsuppgifter. Fältet för tilläggsuppgifter aktiveras genom att trycka på den blå pilen. I samband härmed kan också en myndighetskommentar göras som djurhållaren inte kan bläddra i. Uppgifterna om de köpta djurgrupperna matas in. Djurslag och -grupp väljs från listan, svingruppens märkningssignum och antal fylls i och till slut sparas anmälan genom att trycka på knappen Spara. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte.

11 11 (35) 3.2 Flyttningsanmälan Mata först in djurhållningsplats vid utmönstring från rullgardinsmenyn eller välj annan djurhållningsplats på menyn och fyll i djurhållningsplats vid utmönstring i det reserverade fältet. Välj utmönstringsdatum på kalendern och vid behov klockslag då svinen flyttades (klockslag är inte obligatoriskt). Välj djurhållningsplats vid ankomsten eller välj en annan djurhållningsplats på menyn och fyll i djurhållningsplats vid ankomsten i det reserverade fältet. Välj ankomstdatum på kalendern och fyll vid behov i vilket klockslag svinen anlände till djurhållningsplatsen (inte obligatoriskt). Vid behov kan du mata in text i fältet för tilläggsuppgifter. Välj djurslag och -grupp för de utmönstrade svinen på menyn, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten och spara händelsen genom att trycka på knappen Spara. Om du använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas.

12 12 (35) 3.3 Utmönstringsanmälan Försäljning levande och försäljning till slakt Välj utmönstringssätt på menyn. Välj utmönstringsdatum på kalendern och vid behov klockslag. Välj djurhållningsplats vid utmönstring eller välj annan djurhållningsplats på menyn och fyll i djurhållningsplats vid utmönstring i det reserverade fältet. I uppgifter om köparen väljs slag av köpare från menyn (kundsignum, förmedlarsignum, lägenhetssignum). Fyll i köparens signum i det reserverade fältet och tryck på pilen. Köparens namn visar sig i fältet Namn. Vid behov kan du mata in text i fältet för tilläggsuppgifter.

13 13 (35) Välj på menyn djurslag och -grupp för de utmönstrade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten och spara händelsen med knappen Spara. Om du använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas Export Välj Exporterats som utmönstringssätt. Välj utmönstringsdatum på kalendern och vid behov klockslag. Välj djurhållningsplats vid utmönstring eller välj annan djurhållningsplats på menyn och fyll i djurhållningsplatsen vid utmönstring i det reserverade fältet. Välj exportlandets landssignum på menyn. Vid behov kan du mata in text i fältet för tilläggsuppgifter.

14 14 (35) Välj på menyn djurslag och -grupp för de utmönstrade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten och spara händelsen med knappen Spara. Om du använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas. 3.4 Anmälan om djurantal Välj djurhållningsplatssignum eller annat djurhållningsplatssignum på menyn i det reserverade fältet till höger. Du kan göra en anmälan för djurhållningsplatserna i besittning genom att välja den del på tabellen som du vill fylla i. Ett alternativ är förvalt i övre rutan på anmälan, och om det inte finns minisvin (mukaan lukien mikrosiat) eller vildsvin på gården får krysset vara kvar. Om dessa djur finns på gården ska krysset raderas, och då öppnas fälten för anmälning av djurantal för minisvin och vildsvin.

15 15 (35) Välj på listan den djurhållningsplats som ska sparas. På punkten för svin på djurhållningsplatsen ifylls antalet svin på räknedagen. Det ska finnas en siffra i tabellens alla kolumner, om det inte finns sådana djur för den perioden nollställs de tomma fälten genom att trycka på pilen som ses nedan. Det finns en pil för varje månad, men hela tabellen kan fyllas i genom att trycka på pilen för den sista månaden, i exemplet ovan skulle det vara april. Fyll i antalet grisar som är födda på djurhållningsplatsen i det fält som har reserverats för månaden i fråga. Liksom ovan ska varje fält ha ett nummer. I det här fallet får man en nolla i alla fält genom att trycka på knappen för april eller så trycker man på knappen för månaden i fråga om det har fötts grisar under den perioden.

16 16 (35) Med anmälan om djurantal anmäls också antalet döda svin och dessutom deras dödsorsaker samt destruktionssätt. Om inga svin har dött under perioden, kryssa för Inga döda djur. Djurgrupp och dödsorsak samt destruktionssätt finns på rullgardinsmenyn. Fyll i en skild rad för djurgrupper som har dött under månaden. Tryck till slut på knappen Spara. Om du vill ångra händelsen, tryck på knappen Ångra. 3.5 Förmedling Förmedlingsanmälan Välj förmedlingssätt. Fyll i försäljarens uppgifter och förmedlingsdatum.

17 17 (35) Om försäljaren har befullmäktigat förmedlaren att göra en utmönstringsanmälan för denna, kryssa för Säljarens utmönstringsanmälan så öppnas uppgifterna för utmönstringsanmälan. Om köparen har befullmäktigat förmedlaren att göra en köpanmälan för denna, sätt ett kryss på punkten för köparens köpanmälan så öppnas uppgifterna för köpanmälan. Fyll i typ av registernummer, registernummer och fraktsedelns nummer. Programmet kontrollerar att registernumret är registrerat som fordon för djurtransporter. I fältet för tilläggsuppgifter kan du sätta mera information om händelsen. Välj på menyn djurslag och -grupp för de förmedlade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten.

18 18 (35) Om inga djur har dött under förmedlingen väljs Inga döda djur. De döda djuren anmäls per djurgrupp. Dödsorsak och bortskaffningssätt finns på rullgardinsmenyn. Bortskaffningssätt är en obligatorisk uppgift. Spara genom att trycka på knappen. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas.

19 19 (35) Köp till mellanlager Köp till mellanlager betyder att förmedlaren köper svinen till en djurhållningsplats där de hålls i flera dygn tills de flyttas vidare. Välj Köp till mellanlager som förmedlingssätt. Fyll i försäljarens uppgifter och utmönstringsdatum. Om säljaren har befullmäktigat förmedlaren att göra en utmönstringsanmälan för denna, sätt ett kryss vid Försäljarens utmönstringsanmälan så öppnas uppgifterna för utmönstringsanmälan. Välj Djurhållningsplats vid utmönstring på rullgardinsmenyn samt Utmönstringssätt. Välj Djurhållningsplats vid utmönstring på rullgardinsmenyn eller mata in den för hand. Fyll i Uppgifter om transportmedlet och eventuella tilläggsuppgifter. Välj på menyn djurslag och grupp för de förmedlade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten.

20 20 (35) Om inga djur har dött under förmedlingen väljs Inga döda djur. De döda djuren anmäls per djurgrupp. Dödsorsak och bortskaffningssätt finns på rullgardinsmenyn. Spara genom att trycka på knappen. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas.

21 21 (35) Försäljning från mellanlager Försäljning från mellanlager betyder att förmedlaren säljer svinen från mellanlagret till nästa ägare och gör anmälan om försäljning från mellanlager. Välj först som förmedlingssätt Försäljning från mellanlager och välj mellanlagrets djurhållningsplats på menyn eller fyll i mellanlagrets djurhållningsplats om det inte finns på listan. Fyll i köparens uppgifter. Om köparen har befullmäktigat förmedlaren att göra en köpanmälan för denna, sätt ett kryss vid Köparens köpanmälan så öppnas uppgifterna för köpanmälan. Välj djurhållningsplats vid ankomsten på rullgardinsmenyn. Fyll i typ av registernummer, registernummer och fraktsedelns nummer. Programmet kontrollerar att registernumret är registrerat som fordon för djurtransporter. I fältet för tilläggsuppgifter kan du sätta mera information om händelsen. Tilläggsuppgifter kan matas in vid behov. Välj på menyn djurslag och -grupp för de förmedlade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten.

22 22 (35) Om inga djur har dött under förmedlingen väljs Inga döda djur. De döda djuren anmäls per djurgrupp. Dödsorsak och bortskaffningssätt finns på rullgardinsmenyn. Spara genom att trycka på knappen. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas.

23 23 (35) Förmedling till utlandet Välj Förmedling till utlandet som förmedlingssätt. Fyll i Försäljarens uppgifter. Om försäljaren har befullmäktigat förmedlaren att göra en utmönstringsanmälan för denna, kryssa för Försäljarens utmönstringsanmälan så öppnas uppgifterna för utmönstringsanmälan. Välj Djurhållningsplats vid utmönstring samt utmönstringssätt på rullgardinsmenyn. Välj Exportland på menyn. Fyll i typ av registernummer, registernummer och fraktsedelns nummer. Programmet kontrollerar att registernumret är registrerat som fordon för djurtransporter. Om det inte är det, ska regionförvaltningsverket kontaktas för registrering av transportmedlet. I fältet för tilläggsuppgifter kan man vid behov sätta mera information om händelsen. Välj på menyn djurslag och -grupp för de förmedlade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten.

24 24 (35) Om inga djur har dött under förmedlingen väljs Inga döda djur. De döda djuren anmäls per djurgrupp. Dödsorsak och bortskaffningssätt finns på rullgardinsmenyn. Spara genom att trycka på knappen. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna går förlorade.

25 25 (35) Försäljning till utlandet från mellanlager Välj Förmedling till utlandet från mellanlager som förmedlingssätt. Välj Djurhållningsplatssignum på menyn eller mata in signumet för hand. Välj Utmönstringsdatum på kalendern och vid behov klockslag. Välj Exportland på menyn. Fyll i typ av registernummer, registernummer och fraktsedelns nummer. Programmet kontrollerar att registernumret är registrerat som fordon för djurtransporter. I fältet för tillläggsuppgifter kan du vid behov sätta mera information om händelsen. Välj på menyn Djurslag och -grupp för de förmedlade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten. Om inga djur har dött under förmedlingen väljs Inga döda djur.

26 26 (35) De döda djuren anmäls per djurgrupp. Dödsorsak och bortskaffningssätt finns på rullgardinsmenyn. Spara genom att trycka på knappen. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas Välitys eläintenpitäjän omalla kuljetusvälineellä Välitys eläintenpitäjien kuljetusvälineellä tarkoittaa, että eläintenpitäjä itse hoitaa eläinten kuljetuksen, mutta teurastamo tekee poisto- tai ostoilmoituksen eläintenpitäjän puolesta. Valitse välitystavaksi välitys eläintenpitäjän kuljetusvälineellä. Täytä myyjän tiedot. Jos myyjä on valtuuttanut välittäjän tekemään poistoilmoituksen puolestaan, laita rasti myyjän poistoilmoitus kohtaan, niin poistoilmoituksen tiedot aukeavat.

27 27 (35) Jos ostaja on valtuuttanut välittäjän tekemään poistoilmoituksen puolestaan, laita rasti ostajan ostoilmoitus kohtaan, niin että ostoilmoituksen tiedot aukeavat. Lisätietokenttään voi kirjata lisätietoja tapahtumasta. Valitse valikosta välitettyjen sikojen eläinlaji sekä tyyppi, täytä ryhmän merkintätunnus ja lukumäärä niille varattuihin kenttiin. Valittavissa on ruksi ei kuolleita eläimiä, jos välityksen aikana ei ole kuollut lainkaan sikoja. Eläintyyppi ja kuolinsyy sekä sikojen hävitystapa löytyvät alasvetovalikosta.

28 28 (35) Tapahtuma tallennetaan Tallenna painikkeesta. Peruuta painikkeella voit tyhjentää tallentamattoman tapahtuman tiedot. Näistä vaihtoehdoista täytyy valita toinen vaihtoehto Osto välivarastoon eläintenpitäjän omalla kuljetusvälineellä Valitse välitystavaksi Köp till mellanlager genom dh transportmedel. Tätä välitystapaa käytetään, kun ilmoitetaan ostosta välivarastoon silloin kun eläintenpitäjä on tuonut eläimet välivarastoon omalla kuljetusvälineellään. Täytä myyjän tiedot. Jos myyjä on valtuuttanut välittäjän tekemään poistoilmoituksen puolestaan, laita rasti myyjän poistoilmoitus kohtaan, niin poistoilmoituksen tiedot aukeavat.

29 29 (35) Välivaraston pitopaikkatunnus valitaan alasvetovalikosta tai kirjoitetaan sille varattuun kenttään. Lisätietokenttään voi kirjata lisätietoja tapahtumasta. Valitse valikosta välitettyjen sikojen eläinlaji sekä tyyppi, täytä ryhmän merkintätunnus ja lukumäärä niille varattuihin kenttiin. Valittavissa on ruksi ei kuolleita eläimiä, jos välityksen aikana ei ole kuollut lainkaan sikoja. Eläintyyppi ja kuolinsyy sekä sikojen hävitystapa löytyvät alasvetovalikosta.

30 30 (35) Tapahtuma tallennetaan Tallenna painikkeesta. Peruuta painikkeella voit tyhjentää tallentamattoman tapahtuman tiedot. Näistä vaihtoehdoista täytyy valita toinen vaihtoehto. 3.6 Köp till slakteri Fyll i fälten enligt anmälarens anmälan. I Uppgifter om slakteriet skrivs anläggningens signum. Programmet hämtar anläggningens djurhållningsplatssignum automatiskt då du trycker på pilen. Anläggningens signum skrivs utan bindestreck, t.ex skrivs i formatet Fyll i typ av registernummer, registernummer och fraktsedelns nummer. Programmet kontrollerar att registernumret är registrerat som fordon för djurtransporter.

31 31 (35) I anmälan kan man samtidigt göra försäljarens utmönstringsanmälan om säljaren har gett fullmakt. Välj på menyn djurslag och -grupp för de slaktade svinen, fyll i gruppens märkningssignum och antal i de reserverade fälten. Om inga djur dog under förmedlingen väljs Inga döda djur. De döda djuren anmäls per djurgrupp. Dödsorsak och bortskaffningssätt finns på rullgardinsmenyn. Spara händelsen genom att trycka på knappen Spara. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas.

32 32 (35) 3.7 Anmälan om import Fyll i Uppgifter om import, Importland, vid behov Tilläggsuppgifter och Myndighetens kommentar. Sedan inmatas uppgifterna om de köpta djurgrupperna. Djurslag och -grupp väljs från listan, svingruppens märkningssignum och antal fylls i och till slut sparas anmälan genom att trycka på knappen Spara. Om man använder knappen Ångra blir anmälan tom och anmälan sparas inte. De inmatade uppgifterna raderas.

33 33 (35) 4 HÄNDELSER 4.1 Sök av händelser Med Sök av händelser kan man söka anmälda händelser med hjälp av olika sökvillkor. Det kan finnas flera sökvillkor. Händelserna syns sedan längst ner på sidan.

34 34 (35) 5 RAPPORTER 5.1 Förteckning över djurantal Välj önskad period för förteckningen över djurantal på kalendern. Välj önskad djurhållningsplats eller gårdens alla djurhållningsplatser för förteckningen. Tryck sedan på knappen Skapa rapport. Förteckningen över djurantal visar sig på skärmen som en skild pdf-fil. Efter att rapporten har skapats syns länken Öppna rapporten på rutan. Efter att du har tryckt på den frågar programmet om du vill öppna eller spara denna fil. Du kan öppna pdf-dokumentet genom att trycka på öppna med musen. Du kan spara pdfdokumentet genom att trycka på knappen spara med musen. Knappen Ångra ångrar öppningen av dokumentet. Exempel på utskrift:

35 35 (35) 5.2 Händelseutdrag Välj önskad period för uppgifterna om händelseutdrag på kalendern. Tryck sedan på knappen Skapa rapport. Händelseutdraget visar sig på skärmen som en skild pdf-fil. Efter att rapporten har skapats syns länken Öppna rapporten. Efter att du har tryckt på den frågar programmet om du vill öppna eller spara denna fil. Du kan öppna pdf-dokumentet genom att trycka på öppna med musen. Du kan spara pdfdokumentet genom att trycka på knappen Spara med musen. Knappen Ångra ångrar öppningen av dokumentet. 5.3 Registerutdrag Denna anvisning kompletteras senare.

ANVÄNDARANVISNING. för svinregistret slakterier och förmedlare

ANVÄNDARANVISNING. för svinregistret slakterier och förmedlare för svinregistret slakterier och förmedlare Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 29.9.2011 Laura Vieraankivi, Pia Vilen Evira Godkänd av: Matti Huttunen Evira DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE 1 (20) ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 10.8.2011, 28.9.2011 Pia Vilen Evira Godkänd av: 29.9.2011 Matti Huttunen Evira 2 (20) DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter Eviras anvisning Eviras anvisning Tas i bruk 10/2009 TIHY Godkänd av Föredragande Mera information Matti Huttunen Pia Vilen Dataadministrationsenheten

Läs mer

Snabbguide till djurhållarna Får- och getregisterprogrammet

Snabbguide till djurhållarna Får- och getregisterprogrammet Snabbguide till djurhållarna Får- och getregisterprogrammet INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan 1. Användarnamn... 2 2. Inloggning till systemet... 2 3. Djurhållarens djur och val av register... 5 4. Anmälningar...

Läs mer

ANVISNING DJURHÅLLARREGISTRETS ANVÄNDARPROGRAM

ANVISNING DJURHÅLLARREGISTRETS ANVÄNDARPROGRAM 1 ANVISNING DJURHÅLLARREGISTRETS ANVÄNDARPROGRAM INNEHÅLL 1 Introduktion... 2 2 Gör en ny anmälan med lägenhetssignum eller personbeteckning... 4 2.1 Anmäl en ny djurhållningsplats... 5 2.2 Anmäl ny djurhållning...

Läs mer

Märkning och registrering av djur 2015

Märkning och registrering av djur 2015 Märkning och registrering av djur 2015 NEUVO 2020 3.12 Seinäjoki, 5.12 Vasa, 10.12 Träskända. 1 Varför märkning och registrering? Om en djursjukdom bryter ut måste man veta var vart och ett djur har vistats

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Elektronisk stödansökan. Elektronisk stödansökan Ansökan om tackbidrag, tackstöden och nationella husdjurstödets förskotts elektroniska anvisningar

Elektronisk stödansökan. Elektronisk stödansökan Ansökan om tackbidrag, tackstöden och nationella husdjurstödets förskotts elektroniska anvisningar Elektronisk stödansökan Elektronisk stödansökan Ansökan om tackbidrag, tackstöden och nationella husdjurstödets förskotts elektroniska anvisningar Innehåll 1 Allmänt om ansökan om djurstöden elektroniskt...

Läs mer

Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet

Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet April 2008 Innehållsförteckning 1 Webbplats... 1 1.1 Hem.... 3 1.2 Fördelar med rapportering via Internet... 3

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Beställning av marknadsföringsutdelning

Beställning av marknadsföringsutdelning Beställning av marknadsföringsutdelning PTP 1 Innehåll Inloggning i Extranet-tjänsten Skapa namn på marknadsföringsutdelningen Kontroll av företagets kontaktuppgifter Inled beställning av marknadsföringsutdelning

Läs mer

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.

WEBBAPPLIKATION 4.1. Centralen för utredning av penningtvätt. Sida 1 / 6 REGISTERING GUIDE. APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38. Centralen för utredning av penningtvätt WEBBAPPLIKATION 4.1 REGISTERING GUIDE APPLIKATION: 2014 UNODC, version 4.1.38.0 Stödtelefon: tfn: 0295 486 833 (vardagar 8 16) e-post: goaml.krp@poliisi.fi Frågor

Läs mer

1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens

1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens ANVISNINGAR 1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens e-tjänst 2 1.2 Registrering 2 1.2 Identifiering 3 1.2.1 Identifiering med identitetskort 3 1.2.2 Identifiering med mobilcertifikat

Läs mer

Upprättande av ett kommersiellt dokument (DOCOM) i TRACES för flyttning av animaliska biprodukter mellan EU-länderna, Norge eller Schweiz.

Upprättande av ett kommersiellt dokument (DOCOM) i TRACES för flyttning av animaliska biprodukter mellan EU-länderna, Norge eller Schweiz. Föredragande Pia Vilen, Virva Valle Sida/sidor 1 / 12 Upprättande av ett kommersiellt dokument (DOCOM) i TRACES för flyttning av animaliska biprodukter mellan EU-länderna, Norge eller Schweiz. TRACES är

Läs mer

PC-WISU ANVÄNDARE ÖVERGÅR TILL WEBWISU

PC-WISU ANVÄNDARE ÖVERGÅR TILL WEBWISU PC-WISU ANVÄNDARE ÖVERGÅR TILL WEBWISU INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. INLEDNING... 3 2. INLOGGNING TILL WEBWISU... 3 2.1 Inloggning till webwisu med lösenord... 3 2.1.1 Licensnummer... 3 2.1.2 Lösenord... 4

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

Registrering för rapporteringstjänsten Energiapeili

Registrering för rapporteringstjänsten Energiapeili 1 (5) Registrering för rapporteringstjänsten Energiapeili Registrering För att registrera dig för rapporteringstjänsten Energiapeili behöver du dina personliga bankkoder. Du kan använda de vanligaste nätbankernas

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN Innan du kan skriva ditt barn till skolan ska du göra ett användarnamn i wilma. Om ditt barn redan går på en förskola där Wilma tagits i bruk använd då samma

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2013-09-27 1 (7) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Alströmergatan 12 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Manual för attestering via nya webben

Manual för attestering via nya webben Hogia Performance Management AB Manual för attestering via nya webben Hösten 2016 släpptes vår nya webbapplikation som är byggd i HTML5 och inte i Silverlight. Utseendet är lite förändrat men funktionerna

Läs mer

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING. ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 Såningsarealens ändringar Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov 14.10.2016 2(16) Att ansöka om prov Rätt att ansöka om prov elektroniskt... 3 Val av sammanslutning... 3 Registrering av ny

Läs mer

Handbok CDB-Internet för slakterier

Handbok CDB-Internet för slakterier Handbok CDB-Internet för slakterier 2010 Innehållsförteckning 1 Logga in... 3 2 Sökfunktion... 4 3 Hämta Fil... 5 Sidan 2 av 5 1 Logga in CDB-Internets inloggningssida nås via Jordbruksverkets hemsida

Läs mer

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2016 (ersättning för djurens välbefinnande)

ANMÄLAN OM DJURANTAL 2016 (ersättning för djurens välbefinnande) ANMÄLAN OM DJURANTAL 2016 (ersättning för djurens välbefinnande) Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa inveerar i landsbygdsområden Lämna in blanketten sena 15.2.2017 till landsbygdsnäringsmyndigheten

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Innehåll Inloggning... 3 Skapa ärende... 3 Fylla i schaktformuläret... 4 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att kunna spara ärendet:... 5 Icke

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund S2S SECRETS TO SPORTS Lathund BARKARÖ SK Hans Nehrman 2016-02-17 Detta dokument är en instruktion för användare av S2S Secrets to Sports 1. Logga in i S2S Syftet med dokumentet är att beskriva de vanligaste

Läs mer

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator http://www.easylabelcreator.se/customer/lantmannen/ Innehållsförteckning Om tjänsten... 2 Snabbguide... 3 Inloggning... 5 Skapa konto... 5 Glömt användarnamn... 6

Läs mer

Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare

Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare Innehållsförteckning 1. Översikt... 4 2. Målgrupp... 4 3. Åtkomst till Mina sidor... 4 4. Logga in... 5 5. Glömt lösenord... 5 6. Ändra

Läs mer

Anvisning om märkning och registrering av får och getter

Anvisning om märkning och registrering av får och getter Ansvarig Kirsi Henttu Sida/sidor 1 / 11 1 Allmänt Märkningen och registreringen av får och getter är baserad på EU:s rättsakter och lagen om ett system för identifiering av djur (238/2010) som föreskriver

Läs mer

Oma Röda Korset Manual

Oma Röda Korset Manual Oma Röda Korset Manual Version 1.0 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 ATT SKAPA EN ANVÄNDARPROFIL... 3 ATT LOGGA IN I OMA... 5 STARTSIDA FÖR ANVÄNDARPROFIL... 6 REDIGERA ANVÄNDARPROFIL OCH BYTA LÖSENORD...

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2019-05-22 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid byte av lösenord

Läs mer

Manual Interbook Bygdegårdar

Manual Interbook Bygdegårdar Manual Interbook Bygdegårdar Bidrag och föreningsuppgifter Datum: 2013 01 23 Version 1.0 Sidan 1 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare

Läs mer

ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSTJÄNST FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD Instruktioner om användningen till kunderna

ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSTJÄNST FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD Instruktioner om användningen till kunderna ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSTJÄNST FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD Instruktioner om användningen till kunderna 1 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT OM DEN ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONSTJÄNSTEN FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD...3 1.1.

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN Innan du kan skriva ditt barn till skolan ska du göra ett användarnamn i wilma. Om ditt barn redan går på en förskola där Wilma tagits i bruk använd då samma

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET 1. Använda Kulta2 -systemet för första gången s. 1-3 2. Inloggning i systemet med existerande användarnamn och lösenord s. 4-5 3. Följa och redigera ansökan s. 6 4.

Läs mer

Bruksanvisningar för vänförmedlingen

Bruksanvisningar för vänförmedlingen Bruksanvisningar för vänförmedlingen Version 1.1 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 ANVÄNDARNIVÅER... 3 INLOGGNING I FÖRMEDLINGEN... 5 KORT FÖR FRIVILLIGA TILL FÖRMEDLING... 7 DEN FRIVILLIGA VÄNNEN MARKERAS

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

2013-04-18. Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se

2013-04-18. Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se Innehåll Inledning... 1 Steg 1 Registrering och inloggning... 1 Registrering för personer med användarkonto hos Umeå kommun... 1 Inloggning för

Läs mer

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01)

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Registrering, inloggning och genomföra prov i Maskinkörkortets provdel (Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Maskinkörkortet består i huvudsak av två delar, en

Läs mer

Anvisningar för att fylla i djur-och medlemsregister Det är mycket viktigt att du inte ändrar någonting i rubrikraden i mallen!

Anvisningar för att fylla i djur-och medlemsregister Det är mycket viktigt att du inte ändrar någonting i rubrikraden i mallen! (FLOCKAR) Anvisningar för att fylla i djur-och medlemsregister Inmatning av uppgifter görs på ett vanligt kalkylblad i t ex Excel. Du kan ha dokumentet sparat som vanligt, dvs. i formatet.xls då du arbetar

Läs mer

LIPAS - INSTRUKTIONER

LIPAS - INSTRUKTIONER LIPAS - INSTRUKTIONER INNEHÅLL 1 ANVÄNDARNAMN OCH INLOGGNING... 1 1.1 Användarnamn... 1 1.2 Inloggning och val av språk... 1 2 SÖKVERKTYG... 2 2.1 Snabbsökning... 2 2.2 Sökning med hjälp av kartnivåer...

Läs mer

1 INLOGGNING. 1.1 Första gången registrering. 1.2 Efter registrering

1 INLOGGNING. 1.1 Första gången registrering. 1.2 Efter registrering UPPFÖDARREGISTER 1. Inloggning 1.1 Första gången - registrering 1.2 Efter registrering 2. Redigera dina uppgifter 2.1 Redigera fliken Om uppfödningen 2.2 Redigera fliken Kontaktuppgifter 2.3 Redigera flikarna

Läs mer

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Utgåva: 1 Web Supply Manager Web Supply Manager (WSM) är webb-baserat och ett komplement till EDI. Med hjälp av WSM kan man skicka leveransplaner,

Läs mer

CDB-Internet. Handbok. CDB Internet

CDB-Internet. Handbok. CDB Internet Handbok CDB Internet Juni 2012 1 1. CDB-INTERNETS WEBBSIDA... 3 1.1 VÄLKOMMEN TILL CDB-INTERNET... 3 1.2 KRAV PÅ DIN DATOR... 3 1.3 ANMÄLAN / NYTT LÖSENORD... 3 1.4 HUR DU ANVÄNDER CDB-INTERNET... 3 1.5

Läs mer

Skapa en kursvärdering

Skapa en kursvärdering Skapa en kursvärdering Tanken med ett kursvärderingssystem är att ställa frågor till studenterna och automatiskt sammanställa deras svar för presentation. En kursvärdering består av ett eller flera frågeformulär.

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Guide till inloggning och Mina Sidor i EE- & batteriregistret

Guide till inloggning och Mina Sidor i EE- & batteriregistret Guide till inloggning och Mina Sidor i EE- & batteriregistret Om du har några frågor som du inte får svar på här kan du alltid kontakta oss på Naturvårdsverket: Via växeln: 010-698 10 00 Via mejladressen:

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar Meetings Innehåll Funktioner Inloggning Ändra lösenord ipadens läge Nämnder Möten Mötets ärenden Dokument hämta dokument Dokument läsa dokument Navigera mellan ärenden och dokument Länkar Ladda ner ny

Läs mer

Hur kommer jag igång?

Hur kommer jag igång? 2015-01-12 Hur kommer jag igång? Hej och välkommen till Eftermarknadsutbildningen inom Konsumenträtt! Börja med att läsa igenom denna instruktion (i utskriftslayout). Den är till hjälp för att du snabbt

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Instruktion om förande av djur till lantbruksutställningar och andra motsvarande evenemang

Instruktion om förande av djur till lantbruksutställningar och andra motsvarande evenemang Utarbetad av Sari Salminen Sida/sidor 1 / 6 Instruktion om förande av djur till lantbruksutställningar och andra motsvarande evenemang Livsmedelssäkerhetsverket Evira har i den här instruktionen samlat

Läs mer

SNABBGUIDE TILL MEDLEMSREGISTRET ANKKURI

SNABBGUIDE TILL MEDLEMSREGISTRET ANKKURI Finlands svenska Marthaförbund rf SNABBGUIDE TILL MEDLEMSREGISTRET ANKKURI Version 2 28.04.2014 Marika Seger Innehåll 1. INLOGGNING... 3 1.1 Hur loggar jag in?... 3 1.2 Lösenord... 3 1.3 Jag har glömt

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lathund till webbsystemet för djurhållare

Lathund till webbsystemet för djurhållare Lathund till webbsystemet för djurhållare Innehåll Inloggning... 1 Byte av lösenord... 2 Starta anslutning... 3 Registrera besättningsdata... 5 Ansvarig veterinär... 6 Anslutning av flera besättningar...

Läs mer

PROGRAMUTVECKLINGSPROJEKT 1999-05-10

PROGRAMUTVECKLINGSPROJEKT 1999-05-10 $19b1'$5+$1'/('1,1* 1* 7,'5$ '5$33257 ,QQHKnOO INNEHÅLL...2 PROJEKTINFORMATION...4 SAMMANFATTNING...4 BAKGRUND...4 DATORMILJÖ...5 SÄKERHET...5 SYSTEMÖVERBLICK...5 ALLMÄNNA FUNKTIONER...6 LOGIN...6 FUNKTIONER

Läs mer

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda.

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Tänk på att bilder som ses här kommer från standard installationen av xvis och kan se

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

BK Veteranernas hemsida och medlemsregister på Idrott Online

BK Veteranernas hemsida och medlemsregister på Idrott Online BK Veteranernas hemsida och medlemsregister på Idrott Online GRUNDERNA Man kan titta på, och skriva på hemsidan från en dator, en surfplatta eller en smartphone. I alla dessa enheter finns det s.k. webbläsarprogram

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Handbok Mäklare Direkt Innehåll

Handbok Mäklare Direkt Innehåll Handbok Mäklare Direkt Innehåll Inledning... 2 Registrering... 3 Köpa objekt... 5 Fakturaköp... 5 Kortköp... 5 Aktivera objekt... 6 Objekt... 7 Mitt konto... 7 Priser och villkor... 7 Kontaktinformation...

Läs mer

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel.

Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. 1 (15) 2018-02-28 Beställa varor från webbutiken för provtagningsmateriel, remisser och övrigt materiel. Innehållsförteckning Inloggning... 2 Regelverk för lösenord:... 3 Felmeddelanden vid första inloggning...

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

1 LATHUND MIN GOLF 5.0

1 LATHUND MIN GOLF 5.0 1 LATHUND MIN GOLF 5.0 Denna sida riktar sig mot den vanlige golfaren, och utgör en kortfattad beskrivning av funktionerna i Min Golf. 1.1 INLOGGNING Direkt i inloggningsrutan, finns snabblänkar för snabbokning

Läs mer

Genomgång av djurstöd

Genomgång av djurstöd Genomgång av djurstöd Husdjursstöd Nationella husdjursstöd (svin, fjäderfä, diko, kviga,tjur, sl.kvigor, får och getter. EU- djurbidrag (Tjur, stut, dikor, dikokvigor, slaktlamm, slaktkillingar) Ersättningen

Läs mer

Manual för Juseks aktivitetsadministrationssystem

Manual för Juseks aktivitetsadministrationssystem Manual för Juseks aktivitetsadministrationssystem ett system baserat på Softadmin från Multisoft Komma åt och logga in i aktivitetssystemets admindel Tanken är att du skall kunna komma åt systemet på samma

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Handbok för märkning och registrering av får och getter. Eviras anvisning 15407/01/sv

Handbok för märkning och registrering av får och getter. Eviras anvisning 15407/01/sv Handbok för märkning och registrering av får och getter Eviras anvisning 15407/01/sv Eviras anvisning 15407/01/sv Tagen i bruk 20.05.2009 Enheten för djurens hälsa och välfärd Innehåll 1 ALLMÄNT... 4 2

Läs mer

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT

VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT VIPU ANVÄNDARENS ANVISNING ELEKTRONISK STÖDANSÖKAN 2014 NATIONELLA HUSDJURSTÖDETS FÖRSKOTT Innehåll 1 Allmänt om tillämpningen... 3 1.1 Krav på maskinvara... 3 1.2 Användarrättigheter och inloggningsalternativ...

Läs mer

Användarmanual Administratörer. www.rebok.se Resursbokning

Användarmanual Administratörer. www.rebok.se Resursbokning Användarmanual Administratörer www.rebok.se Resursbokning Table of Contents Inloggning...3 Startsida...3 Hantera personal...4 Personalgrupper...5 Station...6 Schema...7 Schemaläggning...8 Veckoschemat...8

Läs mer

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14)

Manual Interbook. Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Manual Interbook Datum: 2013 01 24 Version 1.3 Sidan 1 (14) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1. 1 Föreningsregistret... 3 1.2 Kontaktpersoner... 3 1.3 Huvudanvändare och underanvändare... 3 2. Hitta

Läs mer

Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar

Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar 7.5.2018 Innehåll Grunder för ARVI-systemet... 1 Att mata in bedömningen... 2 Att skicka bedömningen till TE-byrån... 5 Att avsluta ARVI...

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Innehåll Förutsättningar...2 Mail och inloggning...3 Ekonomisk attest...5 Åtgärdsknappar för ekonomisk attestant... 10 Alternativ 1 - Fakturan är korrekt... 11 Alternativ

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Skola24 Aktivera konto

Skola24 Aktivera konto Skola24 Aktivera konto Skola24 är ett helt webbaserat system för skoladministration. Skolpersonal, föräldrar och elever kan enkelt dela på information utan att någon programvara behöver installeras. Allt

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion... 3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...

Läs mer

SKOLKORT. Användarmanual. Sida 1 av 17

SKOLKORT. Användarmanual. Sida 1 av 17 SKOLKORT Användarmanual Sida 1 av 17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Hur man använder manualen... 3 Systemkrav... 3 Att komma igång med Boomerang...4 Logga in och ut... 4 Arbeta

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Aktivitetsstöd Föreningsadministratör

Aktivitetsstöd Föreningsadministratör OBS! NY MANUAL Aktivitetsstöd Föreningsadministratör Datum: 2012-01-19 Version 1.3 Sidan 1 (41) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd...

Läs mer

Wilmaguide för vårdnadshavarna

Wilmaguide för vårdnadshavarna HELSINGFORS STAD 1(9) Wilmaguide för vårdnadshavarna Vad är Wilma? Wilma är en Internetanslutning för lärare och elever samt deras vårdnadshavare. Det är inget dataprogram som fungerar på användarens dator,

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

TIME CARE POOL WEBB. Personlig kalender (ikon i vänsterkolumnen)

TIME CARE POOL WEBB. Personlig kalender (ikon i vänsterkolumnen) TIME CARE POOL WEBB Öppna Time Care Pools webbsida Du kommer till Time Care Pools webbsida genom att skiva in följande adress direkt i webbläsaren: http://timepoolweb.linkoping.se Inloggning Nu ska du

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning ANVÄNDARHANDBOK Denna handbok vänder sig till användarna av e-curia och beskriver hur de kan utväxla handlingar på elektronisk väg med kanslierna vid Europeiska unionens domstol. Version Innehållsföreteckning.

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

epayslip - användarmanual

epayslip - användarmanual 2015-02-06 epayslip - användarmanual Medarbetare på Nobina/Swebus har möjlighet att få sin lönespecifikation elektroniskt. För att distribuera lönespecifikationerna elektroniskt, har vi valt Aditro e-payslip,

Läs mer