Varför välja Racor? En objektiv granskning av icke auktoriserade Racor-kopior på bränslefilterområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varför välja Racor? En objektiv granskning av icke auktoriserade Racor-kopior på bränslefilterområdet"

Transkript

1 Varför välja Racor? En objektiv granskning av icke auktoriserade Racor-kopior på bränslefilterområdet

2 Racor sätter en ära i att tillverka en kvalitetsprodukt som fungerar och är hållbar i alla applikationer. Tillverknings- och konstruktionsteamen på Racor arbetar kontinuerligt med att förbättra produktprestandan, för att behålla sin ledande ställning på bränslefilterområdet. Kunder som köper en äkta Racorprodukt kan bland annat förvänta sig följande fördelar: OEM-kvalitet och testade produkter Produktionsanläggningar som kvalitets-certifierats enligt ISOTS16949 Godkända produkter och material Korrekt prestanda och hållbarhet Upp till 70% längre livslängd Omfattande kvalitetssäkring och utvecklingsanläggningar Fördelar med ett miljardföretag: produkter/tjänster med kontinuitet Omfattande laboratorietester på Racor-fabriken borgar för att de äkta Racor-produkterna uppfyller kraven som motorsystemen ställer. ISO13353 Filtereffektivitet/DHC ISO19438 Filtereffektivitet/DHC SAE J 905 Filtereffektivitet SAE J 1985 Filtereffektivitet ISO Filterrenhet ISO /ISO 2942 Filterintegritet ISO Filter Differenstryck ISO Vattenavskiljning ISO Filterkollaps ISO Hydrostatiskt sprängtryck ISO Tryckpulsutmattning SAE J1839 Droppavskiljare (grov) SAE J1488 Eliminering av emulgerat vatten ASTM B 117 Korrosion i saltdimma Många av Racors interna teststandarder och kundstandarder Racors fabriker håller högsta möjliga tillverkningsstandard. Nedan följer en förteckning över några av kvalitetsstandarderna: QS9000 ISO TS16949 ISO14001 Ford Q1 UL-listad Listad hos Bureau Veritas Listad hos American Bureau of Shipping API 5:e utgåvan

3 Spin On-serien Spin On-serien har luftningspumpar av standardtyp som toppar listan över alla de tillval som gör det möjligt för fordonsparker med bussar och lastbilar, husbilsägare och andra att skräddarsy ett filter-/avskiljarsystem som passar just deras driftförhållanden. Dessa tillval omfattar t.ex. ett Aquabloc-filter på tre mikron, ett 300-watts PTC-motstånd (positiv temperaturkoeffecient) i locket, vattensensor och flödeshastigheter på upp till 600 l/tim. Pumpmembran: Racor använder sig av högkvalitativt och högvärdigt gummi i sina underhållsfria membran. Pumpmembran av låg kvalitet sväller i kontakt med bränslet och läcker under låga temperaturer. De slits så småningom ut, även under lättare tryck-, puls- och vibrationsförhållanden. Filterhuvud av gjutgods: Racor testar sina gjutgodsdelar under extrema vibrations- och klimatförhållanden, för att uppfylla chassi- och motorspecifikationerna. Tätningsmaterial: Racor använder sig av samma högklassiga material som fordonsindustrin i alla tätningar och ventiler, vilket är ytterst viktigt i moderna bränslefilter. Tätningar av låg kvalitet sväller för mycket i kontakt med bränslet och läcker under kalla förhållanden. Filtermedia: Filtrets hjärta - Racor utvecklar sina egna halvsyntetiska Aquabloc-media som uppfyller de hårda krav som ställs av tillverkare av insprutningssystem. Mediet uppfyller också de hårda krav som ställs på vattenavskiljning och partikelfiltrering. Kopiorna sparar ofta pengar genom att använda lågprismedia av dålig kvalitet, som blockeras upp till 70% tidigare. Tillbehör: Racor har ett brett sortiment av värmare och sensortillbehör som är godkända med avseende på integritet, elektromagnetisk kompatibilitet och säkerhet. Filterelementets delar: Racor testar element under extrema vibrations- och klimatförhållanden, för att uppfylla chassi- och motorspecifikationerna. Ytbeläggning och plätering: Racors filterelement är fria från förbjudna ämnen och testas under extrema klimatförhållanden med saltspray, för att uppfylla OEM-tillverkarnas krav och gällande miljöbestämmelser. Genomskinlig behållare: Racor använder ett unikt, hållbart och genomskinligt plastmaterial med hög klarhet, utmärkt UV-beständighet och tålighet mot hög/låg temperatur och stötar. Materialet är också ogenomträngligt för alla bränsletyper. Testade under extrema vibrations- och klimatförhållanden, för att uppfylla de hårda krav som OEM-tillverkarna ställer. I kopiorna används ofta billigare material.

4 Racor Turbine-serien Alla motorer går bättre med ett system som filtrerar och värmer bränslet, skiljer bort vatten och känner av när det är dags för service. Det systemet heter Racor Turbine och är det mest kompletta, mest effektiva och mest tillförlitliga motorskydd med hög kapacitet som du kan installera. Ett system som skyddar din motoroch bränsleinvestering är ett system som innehåller äkta Racor Turbinedelar. Tätningsmaterial: Racor använder sig av samma högklassiga material som fordonsindustrin i alla tätningar och ventiler, vilket är ytterst viktigt i moderna bränslefilter. Tätningar av låg kvalitet sväller i kontakt med bränslet och läcker under kalla förhållanden. Filtermedia: Filtrets hjärta - Racor utvecklar sina egna halvsyntetiska Aquabloc-media som uppfyller de hårda krav som ställs av tillverkare av insprutningssystem. Mediet uppfyller också de hårda krav som ställs på vattenavskiljning och partikelfiltrering. Kopiorna sparar ofta pengar genom att använda lågprismedia av dålig kvalitet, som blockeras upp till 70% tidigare. Gjutgods i filterhus och komponenter: Racor testar sina gjutgodsdelar under extrema vibrations- och klimatförhållanden, för att uppfylla chassi- och motorspecifikationerna. Ytbeläggning och plätering: Racors ytbeläggningar är fria från förbjudna ämnen och testas under extrema klimatförhållanden med saltspray, för att uppfylla OEM-tillverkarnas krav och gällande miljöbestämmelser. Till skillnad från icke oauktoriserade kopior. Tillbehör: Racor har ett brett sortiment av värmare, eldrivna luftningspumpar, värmeskydd, metallbehållare och sensortillbehör som är godkända med avseende på integritet, elektromagnetisk kompatibilitet och säkerhet. Genomskinlig behållare: Racor använder ett unikt, hållbart och genomskinligt plastmaterial med hög klarhet, utmärkt UV-beständighet och tålighet mot hög/låg temperatur och stötar. Materialet är också ogenomträngligt för alla bränsletyper. Testade under extrema vibrations- och klimatförhållanden, för att uppfylla de hårda krav som OEM-tillverkarna ställer. I kopiorna används ofta billigare material.

5 Vanliga problem med kopior som inte är äkta Racorfilter. Problem Problem med konkurrentkopior Racors kvalitetsåtagande Blockerat filter Lågkvalitetsmedia kan blockeras 70% tidigare än Racors media. Racor använder sig av det patenterade Aquabloc-mediet som uppfyller de hårda krav som ställs av tillverkare av insprutningssystem, när det gäller vatteneliminering och partikelfiltrering. Överströmmning Sprucken / läckande tätning Smutsigt bränsle når fram till motorn Vatten i bränslet når fram till motorn Kalla förhållanden Sprickor i filterhuvudet Innehåller förbjudna ämnen Undermåliga filterkonstruktioner kan släppa förbi smutsigt bränsle till motorn Tätningar av låg kvalitet sväller för mycket, läcker och kan gå sönder inom serviceintervallet. Filter med felaktig effektivitet skyddar inte motorn Det är bara ett fåtal filterelement, om ens några, som når upp till originalutrustningens prestanda Pumpmembran och tätningar med dålig kvalitet blir hårda och ger upphov till läckage. Felaktigt valda media blir blockerade under kalla förhållanden Filterhuvud av gjutgods med dålig kvalitet klarar inte extrema driftförhållanden och vibrationer. Vissa filterkopior innehåller förbjudna ämnen i filterbehållarens ytbeläggning och plätering. Racor använder sig av högklassiga material och produktionsprocesser i enlighet med ISOTS16949 för att undvika problem med förbiledning i filtren. Racor använder sig av samma högkvalitativa material som fordonsindustrin. (Exempel: NBR, HNBR, Viton och biodiesel-kompatibla material.) Ett byte mot filter som uppfyller OEM-specifikationerna ger den erfordrade prestandan i applikationen. Racor använder sig av samma media och material i originaldelar och utbyteselement. Racor använder högklassiga material som klarar minus 40 grader Celsius. Racors originalapplikationer är korrekt utvalda med hänsyn till driftförhållandena. Racor-produkterna testas under extrema vibrations- och klimatförhållanden. Racors filterbehållare innehåller inga förbjudna ämnen och genomgår tester med saltspray under extrema klimatförhållanden. Sprickor i genomskinlig behållare Kopiornas filterbehållare tillverkas ofta av material med dålig kvalitet som spricker under extrema temperaturer eller vid kontinuerliga vibrationer. Racor använder ett unikt, hållbart och genomskinligt plastmaterial med hög klarhet, utmärkt UV-beständighet och tålighet mot hög/låg temperatur och stötar. Materialet är också ogenomträngligt för alla bränsletyper. Finns det tillbehör att köpa till mitt bränslefilter? Icke auktoriserade Racorkopior erbjuder inte alltid tillbehör. Om de gör det är de sannolikt inte testade. Racor har ett brett sortiment av värmare och sensortillbehör som är godkända med avseende på integritet, elektromagnetisk kompatibilitet och säkerhet.

6 Vattenavskiljningsförmåga Den kritiska faktorn för alla bränslefilter är vattenavskiljningsförmågan. I diagrammet nedan visas Racorproduktens prestanda jämfört med några konkurrentkopior. Det framgår tydligt att Racors vattenavskiljare utklassar konkurrenterna. Vissa av dessa konkurrentprodukter klarar dessutom inte att filtrera bort partiklar från bränslet och utsätter alltså motorn för stora risker. Nedan följer några kända företag som tillverkar lågkostnadskopior av Racors filterelement. Griffin Separ Vetus Rauma YNY Sampiyon ASAS Chinese R90MER01 Turbinas Chinas Vattenavskiljningsförmåga 100,0 Avskiljningsförmåga % 80,0 60,0 40,0 20,0 0, Tid i minuter Racor 2020 konkurrent A konkurrent B konkurrent C konkurrent D konkurrent E konkurrent F konkurrent G

7 Tillsammans kan vi skapa nya säljmöjligheter med bara ett musklick. Parker Racors korsreferens- och applikationsdatabas är ett nytt fristående system där du genom korsreferenser kan hitta Racor-element med hjälp av OEM-reservdelsnummer, på bara några sekunder. Med en serie kraftfulla applikationsverktyg som bl.a. inkluderar datablad, standardrapporter och en lokaliseringsfunktion, får du omedelbar tillgång till all information du behöver för att identifiera nya säljmöjligheter. Registrera dig nu och få ditt lösenord, skicka en e-post till Tillsammans kan vi leverera över utbyteselement Tack vare direkttillgången, de konkurrenskraftiga priserna och kvaliteten som matchar eller överträffar alla andra produkter är Parfit den enda leverantören du behöver när det gäller utbyteselement för hydraulfilter. Parfit utbyteselement är utvecklade med Parkers sofistikerade teknik och ersätter vilket filterelement som helst, vilka specifikationer originalutrustningen än har. Besök eller om du vill ha mer information.

8 Parker Hannifin i världen AE Förenade Arabemiraten, Dubai Tel: AR Argentina, Buenos Aires Tel: AT Österrike, Wiener Neustadt Tel: +43 (0) AT Österrike, Wiener Neustadt (Östeuropa) Tel: +43 (0) AU Australien, Castle Hill Tel: +61 (0) AZ Azerbaijan, Baku Tel: BE/LU Belgien, Nivelles Tel: +32 (0) BR Brasilien, Cachoeirinha RS Tel: BY Vitryssland, Minsk Tel: CA Kanada, Milton, Ontario Tel: CH Schweiz, Etoy Tel: +41 (0) CL Chile, Santiago Tel: CN Kina, Shanghai Tel: CZ Tjeckien, Klecany Tel: DE Tyskland, Kaarst Tel: +49 (0) DK Danmark, Ballerup Tel: ES Spanien, Madrid Tel: FI Finland, Vantaa Tel: +358 (0) FR Frankrike, Contamine-sur-Arve Tel: +33 (0) GR Grekland, Aten Tel: HK Hong Kong Tel: HU Ungern, Budapest Tel: IE Irland, Dublin Tel: +353 (0) IN Indien, Mumbai Tel: IT Italien, Corsico (MI) Tel: JP Japan, Tokyo Tel: +81 (0) KR Korea, Seoul Tel: KZ Kazakstan, Almaty Tel: LV Lettland, Riga Tel: MX Mexico, Apodaca Tel: MY Malaysia, Shah Alam Tel: NL Nederländerna, Oldenzaal Tel: +31 (0) NO Norge, Ski Tel: NZ Nya Zeeland, Mt Wellington Tel: PL Polen, Warszawa Tel: +48 (0) PT Portugal, Leca da Palmeira Tel: RO Rumänien, Bukarest Tel: RU Ryssland, Moskva Tel: SE Sverige, Spånga Tel: +46 (0) SG Singapore Tel: SK Slovakien, Banská Bystrica Tel: SL Slovenien, Novo Mesto Tel: TH Thailand, Bangkok Tel: TR Turkiet, Istanbul Tel: TW Taiwan, Taipei Tel: UA Ukraina, Kiev Tel UK Storbritannien, Warwick Tel: +44 (0) US USA, Cleveland Tel: VE Venezuela, Caracas Tel: ZA Sydafrikanska Republiken, Kempton Park Tel: +27 (0) Europeiskt produktinformationscentrum Gratis telefonnummer: (från AT, BE, CH, CZ, DE, EE, ES, FI, FR, IE, IL, IS, IT, LU, MT, NL, NO, PT, SE, SK, UK) 2009 Parker Hannifin Corporation. Alla rättigheter förbehålles Parker Hannifin AB Sales Company Sweden Box 8314, SE Spånga Fagerstagatan 18 B, SE Spånga Tel: Fax: Katalog FDRB452SE Din Parker-distributör

Global serie ISO-ventiler för mobila applikationer. ISO 5599-1 Storlek 1, 2 och 3

Global serie ISO-ventiler för mobila applikationer. ISO 5599-1 Storlek 1, 2 och 3 Global serie ISO-ventiler för mobila applikationer ISO 5599-1 Storlek 1, 2 och 3 Katalog PDE2607TCSE. April 2009 Innehåll...2 Applikationer...3 ISO-specifikation... 4-5 Allmänt... 6-7 Flöde...8 Materialspecifikation

Läs mer

Precisionsregulatorer

Precisionsregulatorer Precisionsregulatorer Serie R210 / R220 / R230 Katalog PDE2542TCSE-ca VARNING FELAKTIGT ELLER OLÄMPLIGT VAL OCH OLÄMPLIG ANVÄNDNING AV PRODUKTER OCH/ELLER SYSTEM SOM BESKRIVS HÄRI ELLER AV KRINGUTRUSTNING

Läs mer

Jag har sökt asyl inom EU vilket land kommer att hantera min ansökan?

Jag har sökt asyl inom EU vilket land kommer att hantera min ansökan? SE Jag har sökt asyl inom EU vilket land kommer att hantera min ansökan? A Information om Dublinförordningen för personer som ansöker om internationellt skydd enligt artikel 4 i förordning (EU) nr 604/2013

Läs mer

Tryckluftsprodukter. Kvalitet, prestanda och säkerhet. tryckluft

Tryckluftsprodukter. Kvalitet, prestanda och säkerhet. tryckluft Tryckluftsprodukter Kvalitet, prestanda och säkerhet tryckluft Med nästan 60 år i branschen finns CEJN över hela världen och vi är stolta över att vi fortfarande är made in Sweden. DETTA ÄR CEJN SNABBKOPPLINGAR

Läs mer

Högtryckshydraulik. 70 300 MPa. Steget före tack vare högklassig teknik, säkerhetsfokus och lyhördhet för kundernas behov

Högtryckshydraulik. 70 300 MPa. Steget före tack vare högklassig teknik, säkerhetsfokus och lyhördhet för kundernas behov Högtryckshydraulik 70 300 MPa Högtryckshydraulik Steget före tack vare högklassig teknik, säkerhetsfokus och lyhördhet för kundernas behov 2 Innehåll Innehåll Innehåll En marknadsledande ställning är mer

Läs mer

Vi har allt. Så vad är problemet? Full Service. Fullt trucksortiment. Bevisad Ergonomi. Svensk Kvalitet

Vi har allt. Så vad är problemet? Full Service. Fullt trucksortiment. Bevisad Ergonomi. Svensk Kvalitet Vivågar bry oss Fullt trucksortiment Full Service Bevisad Ergonomi Svensk Kvalitet Vi har allt. Så vad är problemet? Din personliga materialhanteringspartner som vågar bry sig. Behöver du en truckleverantör

Läs mer

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU Studiematerial från riksdagen Det här är EU Teds tröja en fråga för EU EU påverkar dig EU beslutar om mycket som påverkar dig och dina kompisars vardag. Du behöver bara vända på din väckarklocka eller

Läs mer

Du kan bidra till att människor

Du kan bidra till att människor Du kan bidra till att människor lär, arbetar och mår bättre Vår mission och vision Ecophon erbjuder akustiklösningar som uppfyller de ökande kraven på en bra ljudmiljö där människor arbetar och kommunicerar

Läs mer

Krav på kontrollsystem för labb: Har du funderat på vilken typ av temperaturloggning du behöver i din verksamhet?

Krav på kontrollsystem för labb: Har du funderat på vilken typ av temperaturloggning du behöver i din verksamhet? Krav på kontrollsystem för labb: Har du funderat på vilken typ av temperaturloggning du behöver i din verksamhet? Olika verksamheter olika lösningar Olika verksamheter ställer olika krav på vilken typ

Läs mer

Upptäck Mono EZstrip Family

Upptäck Mono EZstrip Family Upptäck Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place teknik! Titta på demonstrationer på smartphone: Fördelar med produktfamiljen EZstrip Maintenance In Place Snabbt och enkelt byte av förbrukningsdelar,

Läs mer

Varför syntetolja? Vi ger dig svaren.

Varför syntetolja? Vi ger dig svaren. Varför syntetolja? Vi ger dig svaren. Frågor och svar om syntetolja Förklara vad viskositet är. Det låter komplicerat. Viskositet är samma sak som tjocklek eller trögflutenhet. Ju högre viskositet desto

Läs mer

GLOBAL NÄRVARO LOKAL KUNSKAP. Tema. Färre händer hanterar kontanterna 11. Ergonomiska kassaskåp spar tid och förebygger skador 12

GLOBAL NÄRVARO LOKAL KUNSKAP. Tema. Färre händer hanterar kontanterna 11. Ergonomiska kassaskåp spar tid och förebygger skador 12 EN KUNDTIDNING FRÅN SÄKERHETSKONCERNEN GUNNEBO #3 2013 Färre händer hanterar kontanterna 11 Ergonomiska kassaskåp spar tid och förebygger skador 12 Skräddarsydd säker förvaring 16 Tema GLOBAL NÄRVARO LOKAL

Läs mer

Allt du vill veta om motorolja, transmissionsolja, bromsvätska och glykol.

Allt du vill veta om motorolja, transmissionsolja, bromsvätska och glykol. Allt du vill veta om motorolja, transmissionsolja, bromsvätska och glykol. MOTOROLJA Hur vet vi konsumenter att oljan har tillräckligt mycket av rätt sorts additiv (kemiska tillsatser) för att passa just

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Vi antar utmaningen UDDEHOLMS VERKTYGSSTÅL FÖR SMIDE

Vi antar utmaningen UDDEHOLMS VERKTYGSSTÅL FÖR SMIDE Vi antar utmaningen UDDEHOLMS VERKTYGSSTÅL FÖR SMIDE Det handlar om århundraden av erfarenhet. Om passion, mod och viljan att göra skillnad. UDDEHOLMS AB No part of this publication may be reproduced or

Läs mer

DHL EXPRESS SERVICEGUIDE

DHL EXPRESS SERVICEGUIDE Sverige DHL EXPRESS SERVICEGUIDE Din guide till DHL Express tjänster EXCELLENCE. SIMPLY DELIVERED. Med ett internationellt nätverk som omfattar mer än 220 länder och 100 000 medarbetare vet du att DHL

Läs mer

SKAFFA KUNSKAP FRÅN EXPERTERNA

SKAFFA KUNSKAP FRÅN EXPERTERNA EN TIDNING OM OPTIMERAD SKRUVSÄKRING BOLTED NUMMER 10 WWW.BOLTED.COM NR 1 2014 BÄSTA SKRUVSÄKRINGSTIPSEN SKAFFA KUNSKAP FRÅN EXPERTERNA STOR BESTÄLLNING SÄKRAR SKRUVAR PÅ TOKYO SKYTREE LYSANDE UTSIKTER

Läs mer

Satsningar på forskning och utveckling i ett globalt perspektiv

Satsningar på forskning och utveckling i ett globalt perspektiv Satsningar på forskning och utveckling i ett globalt perspektiv Per Hyenstrand Avd. för forskningspolitisk analys Vetenskapsrådet Syftet med denna PM är att presentera data om den globala FoU-verksamheten

Läs mer

FORUM. Varje lager borde ha en bra tätning vid sin sida sida 2. Säker drift i Hojums kraftstation sida 4. Goda nyheter för livsmedelsindustrin

FORUM. Varje lager borde ha en bra tätning vid sin sida sida 2. Säker drift i Hojums kraftstation sida 4. Goda nyheter för livsmedelsindustrin FORUM En kundtidning från SKF Nr 30 Varje lager borde ha en bra tätning vid sin sida sida 2 Säker drift i Hojums kraftstation sida 4 Goda nyheter för livsmedelsindustrin sida 6 FORUM Nr 30 Varje lager

Läs mer

Kunskap och engagemang ingår alltid. CG Drives & Automations serviceerbjudande

Kunskap och engagemang ingår alltid. CG Drives & Automations serviceerbjudande Kunskap och engagemang ingår alltid CG Drives & Automations serviceerbjudande Vi lägger all vår energi på att spara din! Att spara energi handlar inte bara om din elräkning. Det handlar om att kunna lita

Läs mer

Guide till underhåll av textilplattor UNDERHÅLL

Guide till underhåll av textilplattor UNDERHÅLL Guide till underhåll av textilplattor UNDERHÅLL Innehåll 1. Introduktion A. Betydelsen av underhåll 3 B. Produktval 4 C. Kartläggning av just dina underhållsbehov 4 D. Planerat underhåll 5 2. Förebyggande

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Flygt LTA - lätt trycksatta avloppssystem

Flygt LTA - lätt trycksatta avloppssystem Water & Wastewater Flygt LTA - lätt trycksatta avloppssystem Effektiva pumplösningar för småhus Innehåll Flygt LTA lätt trycksatta avloppssystem... 3 Flygt LTA för hushåll Baspaket... 6 Flygt LTA för professionella

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Att vara laryngektomerad

Att vara laryngektomerad Att vara laryngektomerad Svenska Innehåll DEL 1. Anatomi...4 Huvud- och halsanatomi...4 Vad innebär total laryngektomi?...5 DEL 2. Inför laryngektomin...6 Tal...6 Andning...9 Lukt och smak...9 Äta...9

Läs mer

Följ Frank Rossis. Växtmiljöer på green. Alla klubbar erbjuds genomgång av sin bana 2007

Följ Frank Rossis. Växtmiljöer på green. Alla klubbar erbjuds genomgång av sin bana 2007 Följ Frank Rossis LJUS Den här veckan när jag och Kim Sintorn reste runt på den svenska landsbygden lade jag märke till landskapets mångfald med kust, jordbruk, skog och bebyggelse. De första dagarna tillbringade

Läs mer

ETT SMÖRJMEDELS FUNKTIONER;

ETT SMÖRJMEDELS FUNKTIONER; ETT SMÖRJMEDELS FUNKTIONER; 1- Reducerar friktion/slitage 2- Transporterar värme 3- Försluter 4- Skyddar mot rost och korrosion 5- Renar 6- Kraftöverföring 7- Smörjer 1- Reducera friktion/slitage Om vi

Läs mer

Bona tar fram det bästa

Bona tar fram det bästa Bona tar fram det bästa i varje trägolv Vår passion för trägolv Med engagemang för helheten Bonas engagemang sträcker sig över trägolvets hela livslängd. Vi brinner för att leverera lösningar som håller

Läs mer

Hög lägstalön lönar sig

Hög lägstalön lönar sig Hög lägstalön lönar sig Lägstalönens betydelse för ett ekonomiskt och socialt hållbart samhälle kortversion Agneta Berge Handels Handels utredningsgrupp utredningsgrupp Februari Mars 2013 2013 Agneta Berge

Läs mer

Extern bärbar. My Passport. for Mac Bärbar hårddisk Användarhandbok. My Passport för Mac Användarhandbok

Extern bärbar. My Passport. for Mac Bärbar hårddisk Användarhandbok. My Passport för Mac Användarhandbok My Passport for Mac Bärbar hårddisk Användarhandbok Extern bärbar My Passport för Mac Användarhandbok WD Service och support Om du stöter på några problem ber vi dig kontakta oss så att vi kan försöka

Läs mer