Kulturstrategiskt uppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturstrategiskt uppdrag 2010-2012"

Transkript

1 Kulturstrategiskt uppdrag Vårt uppdrag handlade om att utveckla Uddebo och Gula Huset till en arena för kreativt entreprenörskap samt använda kultur som en metod för att öka inflyttningen till orten Målarkurs. Den första aktiviteten för året blev en målarkurs ledd av en av Gula Husets medlemmar. Vedic Art var namnet på kursen. Textilverkstad inrättades i gamla skolhuset och en Screentryckningsverkstad byggdes upp. Gratis hyra mot att vi tryckte och sydde åt förskolan. Kurs ordnades av och för medlemmar. Konstrundan i Kind Utställning i Gula Huset med lokala konstnärer. Såmarknad och snigelrace. För att medlemmarna skulle få ett forum att sälja sina hantverksprodukter ordnade vi en Såmarknad på våren. Dit bjöd vi även in lokala försäljare av både hantverk och grödor. Under dagen fick besökarna även tillfälle att satsa på en snigel i det mänskliga snigelracet. Gräsrotafton. Under våren medverkade vi i något som kallades gräsrotsaftnar som arrangerades av kulturföreningen Oceanen i Göteborg. Vi fick under en kväll fria händer att visa upp föreningen och valde att göra det genom två föredrag, visning av fönsterrenovering, screentryck samt försäljning av tryckta plagg och väskor. Senare på kvällen hade vi även bjudit in ett band som fick besökarna att dansa. Guinness world record. Redan i januari började vi planera vårens stora händelse. Vi skulle försöka slå ett världsrekord! Genom att samla ihop många människor som samtidigt målar av samma objekt, nämligen det gula huset. Vi skulle slå Pekings rekord där 300 personer målade av en panda på ett zoo. Den 15 Maj var det dags. Vi lyckades samla ihop 439 personer som alla satt på åkern med regnet hängande i luften och målade varsin tavla. Vi slog alltså rekordet men fick bara behålla det i tre dagar för helt ovetande om varandra hade en skola i Dubai samlat ihop 480 personer. Färgfestivalen i Färgelanda. Konstkolletivet M.fl. med medlemmar i Gula Huset blev inbjudna till färgfestivalen i Färgelanda. Där deltog de genom att tillsammans med samhällets invånare dekorera pyramider mitt på torget.

2 Konsert med Karnevalsfolket. En sommardag kom det plötsligt ett åttamannaband till Uddebo. De var på genomresa och stannade för att hälsa på vänner i byn. Vi samlade ihop till spontankonsert och trots kort varsel blev det en välbesökt musikupplevelse. Dokumentärfilm. Under hela våren var ett finskt filmteam i Uddebo. De filmade människorna och händelserna kring Gula Huset som sedan utmynnade i en dokumentär som hade premiär under 2011, och eventuellt kommer den även säljas till svensk och finsk tv. Världsrekordutställning. Efter att vi lyckats samla ihop 439 personer för att måla av det Gula Huset fick vi också 439 st. målningar. Dessa målningar satte vi upp inne i huset under en vecka på sommarn och lät människor beskåda konstverken. Byggpraktikant. Vår informationskampanj på hantverksskolan Da Capo gav resultat. Under hela september hade vi en timmerman som praktikant, han hjälpte både till med fönsterkupor och timmerarbete. Utställning på Biblioteket. Tranemo Bibliotek ville gärna veta vad vi höll på med. Detta resulterade i utställningen några Uddebobor hänger på bibblan, som hängde hela okt månad. Sex medlemmar medverkade på detta. Loppis. Eftersom många i samhället vill bidra på olika sätt har vi bl.a. tagit emot saker till en Loppis. Under våren, sommaren och en bit in på hösten hade vi försäljning av diverse olika föremål. En bra mötesplats! Mänskligt ankrace och konstauktion. Inte kunde vi väl låta bli att försöka genomföra idén med ett levande Ankrace. Trots ett mindre fördelaktigt väder kom det många besökare. 8 st ankor med numrerade ankmössor och satsningar på sig. Denna dag bjöd vi också på konstauktion a la Gula Huset. 12 konstnärer hade skänkt konstverk som efter utställning auktionerades ut till förmån för renoveringen av Gula Huset. Skördemarknad. På hösten ville vi göra något som liknande såmarknaden. Skördemarknaden blev ännu en möjlighet för medlemmar att visa upp och sälja sina hantverk och produkter.

3 2011 Då en stor del av golvet på bottenvåningen var under renovering fick vi arrangera aktiviteter som inte krävde golv överallt, det innebar att vi hade många av aktiviteterna utomhus under Jätteskraplotten. Eftersom vi hade ca 600kvm panel utvändigt som skulle skrapas och målas kände vi att vi var tvungna att hitta på en riktigt bra idé för att få hjälp med det. Vi bjöd in till Jätteskraplotten en av årets stora händelser! Vi hade delat in huset i ca 200 rutor som var ca 50x100cm. Besökarna fick ta med sig en egen skrapa och valde sedan en eller flera rutor som skulle skrapas och godkänns av inspektör. Därefter kunde man vinna priser skänkta av lokala företag. Samma dag anordnade vi dessutom en Såmarknad. Dit bjöd vi in lokala försäljare av både hantverk och grödor, samt att medlemmarna hade möjlighet att sälja sina hantverksprodukter. DaCapo samarbete. Vårt samarbete med DaCapo hantverksskola fortsatte och vi hade ett fint utbyte med kunniga och intresserade timmermän som inte bara har lärt oss mer om byggnadsvård och timring, de har även fått en mycket bra praktik. KNEP kurs. Tillsammans med Nätverkstan så styrde vi på våren upp en kurs i kulturföretagande; Knep. Nio deltagare från hela Kind fick ta del av en hel del matnyttig kunskap kring hur man kan överleva som kulturarbetare. Kulturplanet. På försommaren genomförde vi en Kulturplanet, som är ett kreativt skapande läger för unga mellan 10 och 13 år i socioekonomisk utsatthet i samverkan med Rädda Barnen och Tranemo kommun. Studiebesök till Öland. Vi beslutade tidigt på våren att vi med föreningen ville åka iväg gemensamt för att få inspiration från en annan plats. Eftersom en av medlemmarna har ett hus på Öland så blev det en tredagars sommarutflykt dit. Vi blandade möten med studiebesök på Ölands byggnadsvårdcentrum och besök på utställningar. Sommarutställning. Årets sommarutställning blev en samlingsutställning från några av medlemmarna. Under en vecka kunde man beskåda både trä, textil och papperskonst. Visionsutställningen skulle uppmuntra medlemmarna att forma sin bild av det framtida Gula Huset. Poppis Loppis kallades årets uppsättning av loppmarknaden som sköttes av tre medlemmar i föreningen. Välbesökt och välfyllt!

4 Sommarkonsert. En varm sommardag dök plötsligt åttamannabandet Karnevalsfolket upp igen. Vi kokade soppa, satte upp affischer och ställde till med konsert. Dokumentärfilmspremiär. Fram och tillbaka under 2010 var ett finskt filmteam i Uddebo. De filmade människorna och händelserna kring Gula Huset och klippte sedan ihop det till en 30 minuters lång dokumentär. Den 17 november 2011 på vårt medlemsmöte fick vi se den för fösta gången, och väntan hade varit lång. Med lekfull musik och sol i bakgrunden fick vi se Uddebo genom deras ögon och det blev en skrattfylld upplevelse. Filmen har tagit hem ett flertal priser på internationella filmfestivaler. Prova Bo. Efter en hel del hjärnstorm och planering kring projektet Prova Bo. Vi tillsatte en arbetsgrupp som tillsammans med Chalmers och Västarvet kommer fortsätta arbetet med att tänka nytt när det kommer till kollektiva boendeformer. Ankrace, auktion och utställning. Ännu en prövningens dag, när de mänskliga ankorna hoppade i vattnet med de knappa 15 graderna. Vi utökade vår auktionsverksamhet till mänskligauktion. Kanske lite föråldrat kan man tycka men genom att vi bjöd ut våra unika förmågor och kompetenser så blev det en fin blandning av allt från personlig fotografering, serieteckning, bakning, städning av förrådet, kalasfika, hängrännerensing och ängsinventering. Under ankracet passade vi på att öppna upp dörrarna för en utställning. Johannes Bergström visade upp stora och små kol- och kaffeteckningar. Skördemarknad. Efter en växtcirkel ledd av Peder Wendefors blev det mycket zukini i Uddebo. På skördemarkanden fick vi tillfälle att ge bort dem, och eftersom alla hade odlat zukini gick morötterna, persiljan och äppelmusten bättre att bli av med. Lokala odlare och hantverkare fick även nu på hösten chansen att visa upp och sälja sina produkter. Tranemodellen och Uddeborum. Tranemodellen är ett väl utarbetat koncept kring hur man kan arbeta med delaktighet och skapande på både små och stora orter. Eftersom det kändes naturligt för oss från början att ingå i denna samverkan så har vi bara väntat på rätta tillfället, tex golv, och det fick vi i delar av huset under hösten Därför iordningställde vi ett Uddeborum för att utveckla de lokala kontaktnäten och med hjälp av Arkfo kunde vi även inreda rummet. Nu väntar vi bara på mer värme så att vi kan börja använda rummet på riktigt.

5 2012 Vimpelkväll. I feb träffades vi för att göra något bra med alla möbeltyger vi fått från Väveriet. Vi började sy vimplar, stora färgglada och olikartade. Det blev 25 st som vi sen svetsade ställningar till och hängde upp längs med vägen på lyktstolparna. Poppis Loppis. När golvet i utställningshallen allt mer börjde komma på plats så längtade vi efter att få börja använda den stora salen igen. Bit för bit kommer det på plats. Poppis Loppis fick i alla fall en sida av huset och sålde begagnade grejer från maj till september. Skulpturbyggardag. Man vill ju ofta som konstnär arbeta själv men ändå träffa andra och få inspiration att skapa sånt man inte annars skulle göra. Det löste vi bra. Vi bjöd in 10 st. konstnärer för att under en dag bygga skulpturer.vi ordnade material så som betong, pil, skrot, frigolit, textil, bräder m.m. De byggde stora och små skulpturer både gemensamt och enskilt, åt tillsammans och lärde känna varandra. Skulpturerna ställdes utanför Gula Huset och blev en del i Konstpaddlingen och en del av en utomhusuställning. Konstrundan i Kind Många konstnärer väljer denna helg att öppna upp sina egna ateljéer för att visa upp sig. Men eftersom vi hade den kommande konstpaddlingen att marknadsföra så valde vi att ha en samlingsutställning där alla som medverkade fick ställa ut. Gula Vågen. Ännu ett bra expempel på hur man kan slå två flugor i en smäll. Både nöje och nytta på samma gång. Vi hyrde en buss som vi körde till slottsskogen i Göteborg. Där hämtade vi upp personer som hade hört talas om att den gula vågen drog genom stan. Vi körde de till Uddebo och välkomnade de med hammare, sågar och färg. Sammanlagt 40 personer tillbringade dagen i Gula Huset med att bygga, äta, fika, umgås, titta på hus och lära känna nya människor. På kvällen körde vi hem de i bussen i gen. Konstpaddlingen var ett leaderprojekt som handlade om att upprätta en konstutsällning på ån för att kombinera konst- och naturupplevelse. KSU:et blev del i det genom att ordnade skulpturbyggardag samt utsällning under Konstrundan i Kind för de deltagande konstnärerna. Konstpaddlingen pågick juni-augusti. Globalfestival. För tredje året i rad annordnade Tranemo Kommun GlobalFestival. En veckas kulturaktivteter i hela kommunen med allt från körer till utsällningar och klädbytardag. Gula Huset var med dels med att annordna Gula Vågen samt genom att ingå i ett bodypaintingprojket.

6 Conny Kofot Open. På 90-talet bodde det en ökänd man i Uddebo. Han gjorde sig mest känd genom att stjäla av sina vänner, bl.a. en tvättmaskin som rullades genom byn. Vi gjorde ett konstprojekt av det hela, så på midsommaraftonsnatt hölls Conny Kofot Open som gick ut på att man mitt i natten skulle rulla en tvättmaskin snabbast möjligt. Kulturplanet. På försommaren genomförde vi ännu en Kulturplanet, som är ett kreativt skapande läger för unga mellan 10 och 15 år i socioekonomisk utsatthet i samverkan med Rädda Barnen och Tranemo kommun. Efter förra årets lyckade kulturplanet blev det i år två veckor, en för åringar och en för åringar. Sommarmusikanterna i Kind kom och uppträde för oss. Prova Bo och Legenäset Ekoby. Arbetet med att skapa en ny form av kollektivboende har fortsatt. Öland har ju blivit en inspirations plats för oss så i år gick resan till Legenäset ekoby. Där träffade vi grundaren av ekobyn som berättade om arbetet med att upprätta en kollektivägd fritidshusby. Höstmarknad. Nu när golvet äntligen blivit klart ville vi visa hur bra det gick att ordna stora arrangemang inne i huset. Vi bjöd in 27 försäljare/utställare inom hantverk, konst, hållbart byggande och lokalproducerad mat. Under dagen bjöd vi även på föredrag om ekobygg och permakulturodling samt musik från ett balkanbluesband. Klädbytardag När kläder byter ägare får de ett nytt utryck. Vi gav också möjlighet att sy om eller förfina de nybytta kläderna. Hantverksrunda. Några i föreningen ville medverka på hantverksrundan i Kind. Så vi iordningställde ett rum där 3 personer ställde ut trä och textilhantverk. SyLAN. Att sy tillsammans är trevligt, att göra det 12 timmar i sträck Med ett kreativt och öppet sinne är ännu roligare. Ca 30 personer från hela Sjuhärad kom för att sy en vacker novemberlördag

7 Bygghelger. Förutom alla kulturarrangemang så har vi haft bygghelger per år där vi träffas och bygger gemensamt på det stora timmerhuset. Då har bl.a. gävt jord, renoverat fönster, reglat golv, skrapat och målat panel, satta upp pärlspont, iordningställt utrymmen för konst och kultur m.m. Stor del av arbetet har handlat om att skapa förutsättningar för att Gula Huset med relativt små ekonomiska medel ändå ska kunna vara en rik kulturell mötesplats som inte bara uppmuntrar till kreativitet, vi tar också saken i egna händer genom att gemensamt bygga upp en sådan fysisk plats i form av ett stort hus som fylls med aktivitet. Andra stöd: Vi har sökt och fått andra beviljade stöd som inneburit mycket både för föreningen och för KSU uppdraget: Sjuhäradskommunalförbund Förstudie för projektering. Länsstyrelsen kulturmiljöavdelning Falsat plåttak. Först :- som sedan utökades med vid årets slut. Tranemo Kommuns kulturstipendium på :- Gula Huset i Uddebo får Tranemo Kommuns kulturstipendium för att de visar på kulturens kraft att lokalt förändra inte bara individen utan också samhället och samhällsutvecklingen. Genom engagemang, kreativitet och uppfinningsrikedom har Gula Huset visat på stor bredd i sin verksamhet från världsrekordförsök till byggnadsvårdskurser och renovering av det lokala kulturarvet." -Kulturföreningsbidrag Tranemo kommun 2 000:- -Årets rookie: Företagarna i Kind Leader Sjuhärad. -Kurser och föredrag inom byggnadsvård och miljöteknik Konstfilmprojekt, Grey House projekt Konstpaddlingen, konst och naturupplevelse på ån Kultur NU. För att sprida intresset för hållbart byggande och lokala hantverkare Uddebo ideella mäklartjänst är något som uppstått utifrån efterfrågan av hus. Privatpersoner i byn har tagit på sig rollen att förmedla hus mellan köpare och säljare, både förfallna hus och sådana i bättre skick. I dagsläget är husen slut och många nya invånare har flyttat till Uddebo. Studiebesök och föredrag Nu upplevelser föder nya tankar. Vi har därför ordnat en hel del studiebesök på platser vi tycker verkar intressanta, allt ifrån företag till konstprojekt. Vi har även bjudit in flera olika personer som berätta om sina tankar eller projekt.

8 Indikatorer/Nyckeltal: Mål 1. Utveckla Gula Huset till en mötesplats och ett skyltfönster a)antal utställningar: per år under perioden st, st, st b)samarbeten med lokalbefolkningen: Genom att vi hela tiden försöker tänka brett och folkligt så riktar vi oss både till invånarna i samhället men också till nyfikna tillresande och boende i kommunen. Ex på samarbeten är bygg och fixardagar tillsammans med bygdegårdsföreningen, mänskligt ankrace och marknader med hela ortbefolkningen. Vi har bidragit till att tomma hus fått nya ägare och på så sätt ökad attraktivitet för samhället i stort. Genom att våra arrangemang ofta innehåller någon form av deltagande så är det lättare att känna en välkomnande och prestigelös känsla. c)antal dokumentationer kring verksamheten under perioden: Gula Huset har haft enväldigt framträdande roll i lokala tidningar samt lokalradio och lokal-tv. I viss utsträckning även i riksmedia. Vi har under hela perioden haft en fotograf som dokumenterat alla delar i verksamheten, allt ifrån möten, bygghelger och utställningar. Vi har även varit huvudrollsinnehavare i dokumentären It s okay to say Odd som gjordes av ett finskt filmteam. Flera medlemmar har under perioden gästbloggat på olika bloggar samt förekommit med text i infomaterial om VGR:s kulturverksamhet.vi har även arbetat aktivt med vår egen hemsida och blogg samt spridning av aktiviteter i en folder. Gula Huset har även hållit en hel del föredrag om verksamheten både inom och utan för Västra Götalandsregionen. Exempelvis för Region Halland, kulturföreningen Tilt, Kinds Rotary samt Företagarna i Kind, Slow Valley, Kugghjul 40, Falköpings kommun, Röda Sten och Trans Europé Halls, Tranemo Kommun, Essunga Kommun, Kulturcheferna i Sjuhärad, Västra Götalandsregionen, Trakai i Litauen, projektet Trans in Form mfl. Mål 2. Öka sysselsättningen och kompetensen för konstnärer och hantverkare. a)antal genomförda kurser, art samt deltagande, per år under perioden: 2010: Vedic Art, 6 deltagare. Textiltyckskurs, 9 deltagare. Fönsterrenovering och byggnadsvård, 8 deltagare. 2011: KNEP, 9 deltagare. Växtcirkel, 8 deltagare, Timring, 6 deltagare, Kurs inför kulturplanet, 3 deltagare, serietecknarkurs 7 deltagare

9 2012: Gula Vågen byggkurs, 35 deltagare, Bodypainting, 9 deltagare, Permakulturodling, 12 deltagare. SyLAN, 30 deltagare. b) Antal deltagande konstnärer från andra orter än Sjuhärad, per år under perioden. 2010: ca 25 st förutom på Världrekordet då det svårt att veta men uppskattningsvis ca 100 personer av de 439 kom nog från andra orter än inom Sjuhärad. 2011: ca 10 st 2012: ca 15 st c) Beskriv samarbeten och dess art med andra regionala verksamheter Oceanen Göteborg, föredrag, utställning, kurs och konsert. Not Quite, erfarenhetsutbyte vid flera tillfällen, Färgfestivalen i Färgelanda, medlemmar medverkade under festvalen som konstnärer på torget. DaCapo hantverksskola, utbyte med skolan och eleverna. Rydal Museum, erfarenhetsutbyte och informationsspridning. Röda Sten, medverkan på deras konferens för Trans Europé Halls. Kulturungdom, dialog om kultur för unga, samt medverkan på deras utställning på konsthallen i Göteborg. Rädda Barnen, kulturplanet. Tranemo Kommun, Globalfestival, kulturplanet, utställningar, kurser och föredrag, hjälp med vatten och avloppsanslutning. Tranemodellen, upprättande av Uddeborum och samverkan i olika aktiviteter. Kultursekretariatet VGR, nätverkande, föredrag och spridning Slöjd och Byggnadsvård Nääs, Stort erfarenhetsutbyte kring byggnadsvård, hållbart byggande och kulturmiljöfrågor. d) Antal samarbeten ur ett sysselsättningsperspektiv under perioden. Eftersom vi velat att det kulturstrategiska uppdraget skulle komma så många som möjligt till nytta har vi valt att inte ersätta någon projektledare eller enskild person i någon stor omfattning. Konstnärer och kursledare har fått arvode för vissa uppdrag. Men framförallt har vi satsat på att skapa goda förutsättningar för att medlemmar ska hitta former för att jobba med sin konstart. Det har handlat om separatutställningar och samlingsutställningar. Skapande skola uppdrag, handledare på kulturplanet, kursledare, föredrag, egna företags framgångar, hjälp med projektansökningar m.m. Mycket samarbete med lokala företag har även skett.

10 Reflektion över samarbetet med kultursekretariatet. Det har från första början funnits en mycket god kontakt mellan Caroline Bergmann, ordförande Gula Huset i Uddebo och Birgitta Adler, på kultursekretariatet. Vi har genom kontinuerlig dialog haft koll på varandras verksamheter och deltagit på olika arrangemang och möten. Ansökningsförfarandet gick bra, det var en givande och utvecklande erfarenhet för föreningen. Ansökningshandlingarna var lättbegripliga och tydliga. Eftersom vi ganska tidigt märkte att ett av målen inte var aktuella för verksamheten så hade vi tidigt en dialog där vi kom fram till att stryka det. I övrigt så har målen varit realistiska och bra i sin helhet. Eftersom det är första gången vi arbetar med Västra Götalandsregionen så har vi varit måna om att utföra ett bra arbete och hålla en god kontakt då vi hoppas på vidare samarbete. Vi har fått höra att Regionen använder Gula Huset i Uddebo som ett gott exempel på ett lyckosamt gräsrotsinitiativ och kulturprojekt och det är vi såklart väldigt glada för. Vi tror verkligen på att lyfta platsens förutsättningar och i samverkan med eldsjälar, kommun och lokalbefolkning arbeta med kultur som metod för landsbygdsutveckling och positiv samhällsförändring. Caroline Bergmann, ordförande i Gula Huset i Uddebo och kontaktperson för det kulturstrategiska uppdraget

11 Halvtidsutvärdering: Minnesanteckningar från möte mellan Gula Huset och Västra Götalandsregionens kultursekretariat Närvarande: Från Gula Huset: Caroline Bergman, ordförande i föreningen Gula Huset i Uddebo ekonomisk förening Från kultursekretariatet: Birgitta Adler Syfte med mötet: Halvtidsavstämning om verksamheten utifrån mål och indikatorer enligt kulturstrategiskt uppdrag Plats och tid: Gula Huset i Uddebo klockan Följande punkter togs upp och diskuterades: Det behövs en spindel i nätet i en sådan förening som Gula Huset i Uddebo ekonomisk förening. Med många viljor behövs en central funktion som styr upp verksamheten gentemot mål och ekonomi. I denna förening finns olika intresseinriktningar vilket blir väldigt påtagligt, är en klar styrka men gör också att ett givet mål för föreningen inte är helt enkelt att se och arbeta mot. Uddeboprojektet blir mer av en metod att arbeta på än en sak som skall uppfyllas. Som sådant är det ett experiment. Eftersom föreningen och dess verksamhet lever utifrån de som är aktiva så ändras också verksamheten över tid, beroende på vem och vilka som är aktiva och drivande. På grund av ovanstående reella verksamhet så är det bra med ett öppet uppdrag. Genom Gula Huset i Uddebo så bedömer ordföranden att byn lever mer nu än den gjorde för några år sedan. Det har startats nya företag och en förskola. Det flyttar in människor och barn föds. Olika verksamheter kommer igång och med det nya nätverk och möjligheter. Föreningen vill visa att det går att vara kreativ på landsbygden, det går att skapa verksamhet där och ge människor möjlighet att leva i en stimulerande miljö utanför de större orterna. Föreningen vill visa på tanken att det är människor som bygger samhället. Vad gäller entreprenörskap så vill föreningen påvisa möjligheten att leva på ett annat sätt än det traditionella att inte enbart fokusera på sitt förvärvsarbete utan även visa vikten av det ideella- och sociala entreprenörskapet, och utifrån denna inriktning visa att även ett annorlunda entreprenörskap går att erhålla. Även genom att testa nya samarbetsformer samt förstå och förhålla sig till skillnaden mellan att driva företag i staden och på landsbygden.

12 Genom föreningen sker verksamhet som skapar ett dynamiskt kulturliv och ger en lokal konstnärlig utveckling. Inom detta hanteras både viljan att arbeta professionellt och att arbeta med en folklig och bred kultur. Vad som visats är att den gemenskap som finns i byn och i föreningen uppmuntrar till kreativitet och att samvaron inte skall vara uteslutande utan inbjudande. Öppenhet! Vad gäller de horisontella perspektiven så sker visst samarbete med projektplatser i Litauen,Finland och i Norge men mer samarbete skulle kunna ske. Samtal och samverkan har skett med olika platser i regionen; Färgelanda kommun, Göteborgs konstskola, Kulturföreningen Oceanen i Göteborg, Hantverksskolan Da Capo i Mariestad, Not Quite i Fängefors, Tranemo kommun, Slöjd och Byggnadsvård i Nääs mm. Föreningens tankar är att det är viktigt att inte sluta sig utan öppna upp. Föreningens medlemmar är könsmässigt jämställda. Vad gäller mångfald så vill föreningen arbeta mer med detta men den etniska profilen i Uddebo samhälle är ganska så svensk, men man välkomnar fler med invandrarbakgrund. Vad gäller annan mångflad finns i grunden en stor öppenhet för detta. Tillgängligheten till lokalen är god eftersom den ligger utmed en landsväg med kollektivtrafik. Däremot är det svårt för rörelsehindrade att röra sig i lokalen då den inte är handikappanpassad ännu. Relationen till byns ursprungligare befolkning är mycket god. De är med aktivt i föreningen och är med i olika aktiviteter. Det finns ingen synlig motsättning. Byggprocessen med huset planeras vara relativt klar och byggandet följer plan. Men mycket är beroende på hur det går med värmesystemet och vattensystem som ska nyinstallerar i fastigheten. Den projekttid som är kvar vill föreningen bland annat arbeta med att utveckla kontaktytorna gentemot andra kommuner med föreläsningar, konferenser mm. Det behövs dock hjälp med att knyta ihop olika lokalutvecklingsprojekt, behov av ett nätverk finns där syftet är att öppna upp sig gentemot andras lösningar. Det finns en risk att orten sluter sig och då stagnerar verksamheten och orten. Nyckeltalet kring tomma rum vill föreningen egentligen inte arbeta med eftersom det finns ett färdigt koncept här och man vill inte göra en kopia av detta. De ser inte att de är särskilt lämpade att arbeta med detta. Till sist anger ordföranden behovet av att få ingå i nätverket för Kulturstrategiska uppdrag som kulturnämnden bjuder in till. Vid anteckningarna. Birgitta Adler

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-2 Diarienummer:200-06 AF Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BiB Bastu i byn Checkens namn Gula Huset i Uddebo Sökande (Namn/Förening) 76969-7438

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Hantverksrundan 13-14/10, Tranemo-Svenljunga kl. 10-16 Datum:20121205 Journalnummer: 2008-008 BX Projekttid: 20120906-20121231 Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax.

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax. På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. A Sökande Uddebo ekologiska Inköpsförening Organisations/personnummer 802476-9484 0700154224 E-post:

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

kulturarvet - en resurs i landsbygdsutveckling

kulturarvet - en resurs i landsbygdsutveckling Minnesanteckningar Munkedal 6 november 2008 kulturarvet - en resurs i landsbygdsutveckling Moderator Ann Palmnäs, Coach & Company, inledde dagen med att tala om vikten av att gräva där du står utan att

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk PROJEKTBESKRIVNING DcV kommer i denna ansökan för projektutveckling från Västra Götalandsregionen (VGR),, att fokusera på marknaden för dansutövarna, nämligen

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Textilkonst och Sportvagnsträff Kulturcheckens namn Roland Haraldsson Sökande (Namn/Förening) 520612-5717

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Uppföljning av resultat och lärdomar från nätverksträff Landsbygdsnätverkets syfte med konferensen: o Förbättra genomförandet och förstärka det svenska

Läs mer

Kulturföretag inom Ljusdals kommun

Kulturföretag inom Ljusdals kommun Förstudie Kulturföretag inom Ljusdals kommun En förstudie om förutsättningar för samverkan för företag inom området kultur inom Ljusdals kommun Maria Sellberg 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!! GULDPALTEN

!!!!!!!!!!!!!!!! GULDPALTEN GULDPALTEN En stund då vi hyllar Piteås kreatörer och kulturarbetare. En kväll när vi visar upp det bästa vi har och känner stolthet. En årligt återkommande högtid att längta efter. GULDPALTEN Sökande

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans

Utvärdering Bygd och stad i balans Utvärdering Bygd och stad i balans UTIFRÅN-PERSPEKTIV UTVÄRDERINGENS UTFORMNING SNABBGENOMGÅNG AV UTFALL SLUTSATSER & REKOMMENDATIONER Etapp 1: Utveckla servicegrad utanför centralorten Syfte: Att utveckla

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Slutrapport för projektet ALLAVI

Slutrapport för projektet ALLAVI 1 (7) Slutrapport för projektet ALLAVI Datum:12-12-14 Journalnummer: 2010-1272 Projekttid: Start 2009-12-14 slut 2012-12-30 Kontaktpersoner i projektet: Stefan Pettersson 0325-70 600 Mia Pettersson 0325-70

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

STADSLABORATORIET MARIESTADS SOMMAR PROJEKT 2011

STADSLABORATORIET MARIESTADS SOMMAR PROJEKT 2011 STADSLABORATORIET MARIESTADS SOMMAR PROJEKT 2011 Mariestad has embarked on an experiment to increase cultural activity in the hope of redefining itself. The city government is launching a series of cultural

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2011-04-28 Diarienummer:2008-008 AÄ Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck RMK START Kulturcheckens namn Rydals Motor Klubb Sökande (Namn/Förening) 802458-6979

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Ett mångkulturellt samhälle

Ett mångkulturellt samhälle Slutredovisning Ett mångkulturellt samhälle 2013 Slutredovisning Att genom kunskap om sociala medier ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Studiefrämjandet Södra Lappland Projektledare Anne

Läs mer

samhällsinformation öppnar hösten 20

samhällsinformation öppnar hösten 20 samhällsinformation öppnar hösten 20 Kulturen ska vara en drivkraft i samhällsutvecklingen och samverkan med lokala kulturföreningar, bildningsförbund, kulturella nätverk och övriga fria utövare ska utvecklas.

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2015 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2010-11-08 Diarienummer:2008-008 AO Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Förstudie dokumentärfilm om Ingemar Jansson Svenljunga Kulturcheckens namn Svenljunga

Läs mer

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Ungdomens frågestund i kommunfullmäktige 2009-04-23 Frågor/ synpunkter Nämndens

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet

Handbok för. En snabb slant. En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Handbok för En snabb slant En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har beviljats stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan man söka för? 3 Hur

Läs mer

Back To Basic - föredrag om rekrytering

Back To Basic - föredrag om rekrytering Back To Basic - föredrag om rekrytering Vi kan alla önska, vi kan alla ha en vilja. Sitter man ner och inte gör annat än att önska och hoppas på att ens vilja ska uppfyllas så kan man vara säker på att

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Ålhajking- Konst o Gourmetvandringar Journalnummer: 2010-1490 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven.

ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. Stor klädkammare. Och altaner med både morgon- och kvällssol. Caroline

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper i världens bästa förening! Våren 2012 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen FUF-radion Vem

Läs mer

Egna kommentarer Autism grundutbildning

Egna kommentarer Autism grundutbildning Utbildning Autism 76 respondenter. 90,8% upplever att de fått inspiration. 90,8% upplever att utbildningen lett till lärande. 90,8% upplever ökat intresse efter utbildningen. 77,6% upplever att de fått

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning. Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30

Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning. Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30 Förstudie Ljusne vid Ljusnans mynning Ljusne Kultur och konstcentrum - skapar mervärden! Konstföreningen Ljusnan 2011-03-30 2 INNEHÅLL Sid Inledning 4 Kulturen skapar mervärden 5 Kultur- o konstcentrum

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

RAPPORT. Landart och leder. Processledare: Anita Larsson Modin Dokumentation: Anna-Lena Carlsson

RAPPORT. Landart och leder. Processledare: Anita Larsson Modin Dokumentation: Anna-Lena Carlsson RAPPORT Landart och leder Processledare: Anita Larsson Modin Dokumentation: Anna-Lena Carlsson landart och leder Caroline Ho-Bich-Tuyen Dang Fotograf: Mats Nordlund Landart och leder Bakgrund Västarvet

Läs mer

besöksnäring i utveckling

besöksnäring i utveckling besöksnäring i utveckling Ett ett projekt i utveckling För att utveckla besöksnäringen och stärka samarbetet behövs inspiration, kunskap och tillfällen till möten mellan branschkollegor. Projektet Besöksnäring

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Möten som utvecklar staden.

Möten som utvecklar staden. Möten som utvecklar staden. Redan på 40-talet insåg boråsarna att det behövdes ett speciellt hus för möten. Därför byggdes ett stort möteshus av framsynta invånare. Byggnaden har sedan använts flitigt,

Läs mer

Vi dokumenterar Er konst

Vi dokumenterar Er konst Vi dokumenterar Er konst För oss är det viktigt att konsten syns Konst finns överallt, vi vill hjälpa er att dokumentera den. Vi dokumenterar konst genom virtuella gallerier, konst genom hemsidor filmningsdokumentation

Läs mer

QUIS, EN KORT HISTORIK

QUIS, EN KORT HISTORIK QUIS, EN KORT HISTORIK 1982 Tekniska Museet Sammanställer en utställning Kvinnliga uppfinnare finns dom? i samarbete med gruppen Kvinnor och Teknik från Fredrika Bremerförbundet. Kvinnliga uppfinnare från

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: 2013-06-03 Diarienummer: 2008-008 CM Kulturcheckens namn We Identity: Mötas i Rydal Sökande (Namn/Förening) Sebaian Kjersén Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Läs mer

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö

Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt. Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Rapport från ett konstnärligt och vetenskapligt referensprojekt Splintermind Mikael Scherdin Lisebergsvägen 31 125 35 Älvsjö Bakgrund Syftet med projektet var att det skulle bli ettt konstnärligt och vetenskapligt

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Arvika läser Tove Jansson

Arvika läser Tove Jansson Projektbeskrivning Arvika läser Tove Jansson Syfte Projektet "Arvika läser Tove Jansson" avser att lyfta fram skönlitteraturen på olika sätt, med olika aktörer i Arvika kommun, och visa på att litteratur

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! Filmgruppen FUF-bladet Studentpanelen Biståndsdebatten.se NY! Projektgruppen NY! Vem kan söka

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Utvärdering av Blivande Ledare 2. En sammanfattning

Utvärdering av Blivande Ledare 2. En sammanfattning Utvärdering av Blivande Ledare 2 En sammanfattning Utvärdering av Blivande ledare 2 Utvärderingen bygger på 22 enkätsvar. Nedan redovisas en sammanfattning av deltagarnas svar. Anser du att programmet

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2014-01-15 Diarienummer:2008-008 CS Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Kulturenar på kyrkogårdarna i Iorps paorat, inventering och dokumentation Kulturcheckens

Läs mer

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Protokoll styrelsemöte nr 6 2010-07-18 1(7) Protokoll 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Fastställd dagordning 1 Inledande formalia... 2 1.1 Mötets öppnande... 2 1.2 Val av mötesordförande... 2 1.3 Val av mötessekreterare...

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Mellanlanda 2009 Kulturcheckens namn Länsbygderådet Sjuhärad Sökande (Namn/Förening) 868401-2795 0320-910

Läs mer

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh

Rapport från tillsynsbesök. Beskrivning av verksamheten: Sammanfattning: RAPPORT 2012-06-11. BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh RAPPORT 2012-06-11 BARN- OCH GRUNDSKOLAN Charlotte Bergh Rapport från tillsynsbesök Faktauppgifter Mätdatum:2011-10-15 Heltidstjänster I barngrupp: 4,75 Tjänster med högskoleutb: 3,0 (60%) Antal barn:

Läs mer

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer: 2008-5618 Projektägare: Karlskrona kommun Näringslivsenheten 2011-09-28 1. Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer:

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Utställningar. Søren Langkilde Madsen

Utställningar. Søren Langkilde Madsen Utställningar Søren Langkilde Madsen Fotografen Om Søren Langkilde Madsen Jag har fotograferat aktivt under de senaste drygt 40 år och älskar att arbeta med denna form av uttryck. Fokus har under många

Läs mer

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Kort rapport om arbetsgruppen för jämställdhets arbete under 2009 till Landsbygdsnätverkets hemsida. Följande personer har deltagit i arbetsgruppen Jessica Hagård, SJV, Landsbygdsnätverkets kansli Roland

Läs mer

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson kulturvara Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson Välkommen till Karta x 2 Vara kommun 16 000 invånare - varannan på landsbygd - var fjärde i Vara Tillverkn/Jordbruk Tillverkningsindustri Jordbruk Låg utbildningsnivå

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning för att marknadsföra regionen och dess näringsliv på en internationell arena. 2010 deltar man i världsutställningen i Shanghai, Expo 2010.

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer:2008-009 Q Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck "Smedjan" Smide i Stålarp Företagscheckens namn Cecilia Viktorsson Sökande (Namn/Förening) Person-/Organisationsnummer

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

FYRKLÖVERN 28 augusti 2013 Studieförbundet Vuxenskolan, Åmål KULTURSTRATEGI FÖR DALSLAND 2014 2020. Bilaga 3

FYRKLÖVERN 28 augusti 2013 Studieförbundet Vuxenskolan, Åmål KULTURSTRATEGI FÖR DALSLAND 2014 2020. Bilaga 3 Bilaga 3 FYRKLÖVERN 28 augusti 2013 Studieförbundet Vuxenskolan, Åmål KULTURSTRATEGI FÖR DALSLAND 2014 2020 Summering av workshop 28 augusti i Åmål. Rapporten kommer att användas som underlag i arbetet

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid.

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid. Ansökan VG regionen mars 2010 Makt och maktlöshet nio röster från Västra Götaland Ett skrivprojekt för ny dramatik. Sammanfattning Under 2010 2011 vill Barnteaterakademin utveckla sitt uppdrag vad gäller

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015 1(7) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2010-10-08 Diarienummer:2008-009 Y Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck S&SyleAB Företagscheckens namn Senid Muhic Sökande (Namn/Förening) Person-/Organisationsnummer

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 Regler för KULTURSTÖD Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 1 1. Arrangemangs- och projektstöd Stödet kan sökas för enstaka eller en serie av kulturarrangemang,

Läs mer

Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer

Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer Föreningen Kulturstorm Rådhusesplanaden 10-12 903 28 Umeå Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer 1. Projektbeskrivning Idén med projektet är att introducera internet på ett lekfullt

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Ulricehamn skall vara Sveriges bästa plantskola för kultur! MÖTAS UTÖVA VÄXA

Ulricehamn skall vara Sveriges bästa plantskola för kultur! MÖTAS UTÖVA VÄXA INNEHÅLL Kulturpolitisk bakgrund...3 Kulturens roll i samhället...4 Vision & ledord...6 Sammanfattning...6 Kulturpris och Kulturstipendium...7 Kulturarvet...7 Biblioteket...8 Barn- och Ungdomskulturen...8

Läs mer

En dag för företaget i Stjärnsund

En dag för företaget i Stjärnsund En dag för företaget i Stjärnsund Projektägare: Stiernsunds AIF, ideell förening Projektledare: Sten Hårdbåge Kommun: Hedemora Dnr: 101 Jnr: 2011 5939 Projekttid: 2011-09-05-2012-09-30 Projektet blev väldigt

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-05-14 Diarienummer:2010-061 AÖ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Nittorps fiber ek fören under bildande Checkens namn Nittorps Fiber Sökande

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2012-05-22 Diarienummer:2008-001 AA Turismcheckens namn Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Bondens marknad & antikviteternas

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Hej! Nu, när vi har mött barnen igen och allt börjar få form och fason i arbetsrutinerna, är det dags att planera framåt. En mötesplats för inspiration:

Läs mer