Kulturstrategiskt uppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturstrategiskt uppdrag 2010-2012"

Transkript

1 Kulturstrategiskt uppdrag Vårt uppdrag handlade om att utveckla Uddebo och Gula Huset till en arena för kreativt entreprenörskap samt använda kultur som en metod för att öka inflyttningen till orten Målarkurs. Den första aktiviteten för året blev en målarkurs ledd av en av Gula Husets medlemmar. Vedic Art var namnet på kursen. Textilverkstad inrättades i gamla skolhuset och en Screentryckningsverkstad byggdes upp. Gratis hyra mot att vi tryckte och sydde åt förskolan. Kurs ordnades av och för medlemmar. Konstrundan i Kind Utställning i Gula Huset med lokala konstnärer. Såmarknad och snigelrace. För att medlemmarna skulle få ett forum att sälja sina hantverksprodukter ordnade vi en Såmarknad på våren. Dit bjöd vi även in lokala försäljare av både hantverk och grödor. Under dagen fick besökarna även tillfälle att satsa på en snigel i det mänskliga snigelracet. Gräsrotafton. Under våren medverkade vi i något som kallades gräsrotsaftnar som arrangerades av kulturföreningen Oceanen i Göteborg. Vi fick under en kväll fria händer att visa upp föreningen och valde att göra det genom två föredrag, visning av fönsterrenovering, screentryck samt försäljning av tryckta plagg och väskor. Senare på kvällen hade vi även bjudit in ett band som fick besökarna att dansa. Guinness world record. Redan i januari började vi planera vårens stora händelse. Vi skulle försöka slå ett världsrekord! Genom att samla ihop många människor som samtidigt målar av samma objekt, nämligen det gula huset. Vi skulle slå Pekings rekord där 300 personer målade av en panda på ett zoo. Den 15 Maj var det dags. Vi lyckades samla ihop 439 personer som alla satt på åkern med regnet hängande i luften och målade varsin tavla. Vi slog alltså rekordet men fick bara behålla det i tre dagar för helt ovetande om varandra hade en skola i Dubai samlat ihop 480 personer. Färgfestivalen i Färgelanda. Konstkolletivet M.fl. med medlemmar i Gula Huset blev inbjudna till färgfestivalen i Färgelanda. Där deltog de genom att tillsammans med samhällets invånare dekorera pyramider mitt på torget.

2 Konsert med Karnevalsfolket. En sommardag kom det plötsligt ett åttamannaband till Uddebo. De var på genomresa och stannade för att hälsa på vänner i byn. Vi samlade ihop till spontankonsert och trots kort varsel blev det en välbesökt musikupplevelse. Dokumentärfilm. Under hela våren var ett finskt filmteam i Uddebo. De filmade människorna och händelserna kring Gula Huset som sedan utmynnade i en dokumentär som hade premiär under 2011, och eventuellt kommer den även säljas till svensk och finsk tv. Världsrekordutställning. Efter att vi lyckats samla ihop 439 personer för att måla av det Gula Huset fick vi också 439 st. målningar. Dessa målningar satte vi upp inne i huset under en vecka på sommarn och lät människor beskåda konstverken. Byggpraktikant. Vår informationskampanj på hantverksskolan Da Capo gav resultat. Under hela september hade vi en timmerman som praktikant, han hjälpte både till med fönsterkupor och timmerarbete. Utställning på Biblioteket. Tranemo Bibliotek ville gärna veta vad vi höll på med. Detta resulterade i utställningen några Uddebobor hänger på bibblan, som hängde hela okt månad. Sex medlemmar medverkade på detta. Loppis. Eftersom många i samhället vill bidra på olika sätt har vi bl.a. tagit emot saker till en Loppis. Under våren, sommaren och en bit in på hösten hade vi försäljning av diverse olika föremål. En bra mötesplats! Mänskligt ankrace och konstauktion. Inte kunde vi väl låta bli att försöka genomföra idén med ett levande Ankrace. Trots ett mindre fördelaktigt väder kom det många besökare. 8 st ankor med numrerade ankmössor och satsningar på sig. Denna dag bjöd vi också på konstauktion a la Gula Huset. 12 konstnärer hade skänkt konstverk som efter utställning auktionerades ut till förmån för renoveringen av Gula Huset. Skördemarknad. På hösten ville vi göra något som liknande såmarknaden. Skördemarknaden blev ännu en möjlighet för medlemmar att visa upp och sälja sina hantverk och produkter.

3 2011 Då en stor del av golvet på bottenvåningen var under renovering fick vi arrangera aktiviteter som inte krävde golv överallt, det innebar att vi hade många av aktiviteterna utomhus under Jätteskraplotten. Eftersom vi hade ca 600kvm panel utvändigt som skulle skrapas och målas kände vi att vi var tvungna att hitta på en riktigt bra idé för att få hjälp med det. Vi bjöd in till Jätteskraplotten en av årets stora händelser! Vi hade delat in huset i ca 200 rutor som var ca 50x100cm. Besökarna fick ta med sig en egen skrapa och valde sedan en eller flera rutor som skulle skrapas och godkänns av inspektör. Därefter kunde man vinna priser skänkta av lokala företag. Samma dag anordnade vi dessutom en Såmarknad. Dit bjöd vi in lokala försäljare av både hantverk och grödor, samt att medlemmarna hade möjlighet att sälja sina hantverksprodukter. DaCapo samarbete. Vårt samarbete med DaCapo hantverksskola fortsatte och vi hade ett fint utbyte med kunniga och intresserade timmermän som inte bara har lärt oss mer om byggnadsvård och timring, de har även fått en mycket bra praktik. KNEP kurs. Tillsammans med Nätverkstan så styrde vi på våren upp en kurs i kulturföretagande; Knep. Nio deltagare från hela Kind fick ta del av en hel del matnyttig kunskap kring hur man kan överleva som kulturarbetare. Kulturplanet. På försommaren genomförde vi en Kulturplanet, som är ett kreativt skapande läger för unga mellan 10 och 13 år i socioekonomisk utsatthet i samverkan med Rädda Barnen och Tranemo kommun. Studiebesök till Öland. Vi beslutade tidigt på våren att vi med föreningen ville åka iväg gemensamt för att få inspiration från en annan plats. Eftersom en av medlemmarna har ett hus på Öland så blev det en tredagars sommarutflykt dit. Vi blandade möten med studiebesök på Ölands byggnadsvårdcentrum och besök på utställningar. Sommarutställning. Årets sommarutställning blev en samlingsutställning från några av medlemmarna. Under en vecka kunde man beskåda både trä, textil och papperskonst. Visionsutställningen skulle uppmuntra medlemmarna att forma sin bild av det framtida Gula Huset. Poppis Loppis kallades årets uppsättning av loppmarknaden som sköttes av tre medlemmar i föreningen. Välbesökt och välfyllt!

4 Sommarkonsert. En varm sommardag dök plötsligt åttamannabandet Karnevalsfolket upp igen. Vi kokade soppa, satte upp affischer och ställde till med konsert. Dokumentärfilmspremiär. Fram och tillbaka under 2010 var ett finskt filmteam i Uddebo. De filmade människorna och händelserna kring Gula Huset och klippte sedan ihop det till en 30 minuters lång dokumentär. Den 17 november 2011 på vårt medlemsmöte fick vi se den för fösta gången, och väntan hade varit lång. Med lekfull musik och sol i bakgrunden fick vi se Uddebo genom deras ögon och det blev en skrattfylld upplevelse. Filmen har tagit hem ett flertal priser på internationella filmfestivaler. Prova Bo. Efter en hel del hjärnstorm och planering kring projektet Prova Bo. Vi tillsatte en arbetsgrupp som tillsammans med Chalmers och Västarvet kommer fortsätta arbetet med att tänka nytt när det kommer till kollektiva boendeformer. Ankrace, auktion och utställning. Ännu en prövningens dag, när de mänskliga ankorna hoppade i vattnet med de knappa 15 graderna. Vi utökade vår auktionsverksamhet till mänskligauktion. Kanske lite föråldrat kan man tycka men genom att vi bjöd ut våra unika förmågor och kompetenser så blev det en fin blandning av allt från personlig fotografering, serieteckning, bakning, städning av förrådet, kalasfika, hängrännerensing och ängsinventering. Under ankracet passade vi på att öppna upp dörrarna för en utställning. Johannes Bergström visade upp stora och små kol- och kaffeteckningar. Skördemarknad. Efter en växtcirkel ledd av Peder Wendefors blev det mycket zukini i Uddebo. På skördemarkanden fick vi tillfälle att ge bort dem, och eftersom alla hade odlat zukini gick morötterna, persiljan och äppelmusten bättre att bli av med. Lokala odlare och hantverkare fick även nu på hösten chansen att visa upp och sälja sina produkter. Tranemodellen och Uddeborum. Tranemodellen är ett väl utarbetat koncept kring hur man kan arbeta med delaktighet och skapande på både små och stora orter. Eftersom det kändes naturligt för oss från början att ingå i denna samverkan så har vi bara väntat på rätta tillfället, tex golv, och det fick vi i delar av huset under hösten Därför iordningställde vi ett Uddeborum för att utveckla de lokala kontaktnäten och med hjälp av Arkfo kunde vi även inreda rummet. Nu väntar vi bara på mer värme så att vi kan börja använda rummet på riktigt.

5 2012 Vimpelkväll. I feb träffades vi för att göra något bra med alla möbeltyger vi fått från Väveriet. Vi började sy vimplar, stora färgglada och olikartade. Det blev 25 st som vi sen svetsade ställningar till och hängde upp längs med vägen på lyktstolparna. Poppis Loppis. När golvet i utställningshallen allt mer börjde komma på plats så längtade vi efter att få börja använda den stora salen igen. Bit för bit kommer det på plats. Poppis Loppis fick i alla fall en sida av huset och sålde begagnade grejer från maj till september. Skulpturbyggardag. Man vill ju ofta som konstnär arbeta själv men ändå träffa andra och få inspiration att skapa sånt man inte annars skulle göra. Det löste vi bra. Vi bjöd in 10 st. konstnärer för att under en dag bygga skulpturer.vi ordnade material så som betong, pil, skrot, frigolit, textil, bräder m.m. De byggde stora och små skulpturer både gemensamt och enskilt, åt tillsammans och lärde känna varandra. Skulpturerna ställdes utanför Gula Huset och blev en del i Konstpaddlingen och en del av en utomhusuställning. Konstrundan i Kind Många konstnärer väljer denna helg att öppna upp sina egna ateljéer för att visa upp sig. Men eftersom vi hade den kommande konstpaddlingen att marknadsföra så valde vi att ha en samlingsutställning där alla som medverkade fick ställa ut. Gula Vågen. Ännu ett bra expempel på hur man kan slå två flugor i en smäll. Både nöje och nytta på samma gång. Vi hyrde en buss som vi körde till slottsskogen i Göteborg. Där hämtade vi upp personer som hade hört talas om att den gula vågen drog genom stan. Vi körde de till Uddebo och välkomnade de med hammare, sågar och färg. Sammanlagt 40 personer tillbringade dagen i Gula Huset med att bygga, äta, fika, umgås, titta på hus och lära känna nya människor. På kvällen körde vi hem de i bussen i gen. Konstpaddlingen var ett leaderprojekt som handlade om att upprätta en konstutsällning på ån för att kombinera konst- och naturupplevelse. KSU:et blev del i det genom att ordnade skulpturbyggardag samt utsällning under Konstrundan i Kind för de deltagande konstnärerna. Konstpaddlingen pågick juni-augusti. Globalfestival. För tredje året i rad annordnade Tranemo Kommun GlobalFestival. En veckas kulturaktivteter i hela kommunen med allt från körer till utsällningar och klädbytardag. Gula Huset var med dels med att annordna Gula Vågen samt genom att ingå i ett bodypaintingprojket.

6 Conny Kofot Open. På 90-talet bodde det en ökänd man i Uddebo. Han gjorde sig mest känd genom att stjäla av sina vänner, bl.a. en tvättmaskin som rullades genom byn. Vi gjorde ett konstprojekt av det hela, så på midsommaraftonsnatt hölls Conny Kofot Open som gick ut på att man mitt i natten skulle rulla en tvättmaskin snabbast möjligt. Kulturplanet. På försommaren genomförde vi ännu en Kulturplanet, som är ett kreativt skapande läger för unga mellan 10 och 15 år i socioekonomisk utsatthet i samverkan med Rädda Barnen och Tranemo kommun. Efter förra årets lyckade kulturplanet blev det i år två veckor, en för åringar och en för åringar. Sommarmusikanterna i Kind kom och uppträde för oss. Prova Bo och Legenäset Ekoby. Arbetet med att skapa en ny form av kollektivboende har fortsatt. Öland har ju blivit en inspirations plats för oss så i år gick resan till Legenäset ekoby. Där träffade vi grundaren av ekobyn som berättade om arbetet med att upprätta en kollektivägd fritidshusby. Höstmarknad. Nu när golvet äntligen blivit klart ville vi visa hur bra det gick att ordna stora arrangemang inne i huset. Vi bjöd in 27 försäljare/utställare inom hantverk, konst, hållbart byggande och lokalproducerad mat. Under dagen bjöd vi även på föredrag om ekobygg och permakulturodling samt musik från ett balkanbluesband. Klädbytardag När kläder byter ägare får de ett nytt utryck. Vi gav också möjlighet att sy om eller förfina de nybytta kläderna. Hantverksrunda. Några i föreningen ville medverka på hantverksrundan i Kind. Så vi iordningställde ett rum där 3 personer ställde ut trä och textilhantverk. SyLAN. Att sy tillsammans är trevligt, att göra det 12 timmar i sträck Med ett kreativt och öppet sinne är ännu roligare. Ca 30 personer från hela Sjuhärad kom för att sy en vacker novemberlördag

7 Bygghelger. Förutom alla kulturarrangemang så har vi haft bygghelger per år där vi träffas och bygger gemensamt på det stora timmerhuset. Då har bl.a. gävt jord, renoverat fönster, reglat golv, skrapat och målat panel, satta upp pärlspont, iordningställt utrymmen för konst och kultur m.m. Stor del av arbetet har handlat om att skapa förutsättningar för att Gula Huset med relativt små ekonomiska medel ändå ska kunna vara en rik kulturell mötesplats som inte bara uppmuntrar till kreativitet, vi tar också saken i egna händer genom att gemensamt bygga upp en sådan fysisk plats i form av ett stort hus som fylls med aktivitet. Andra stöd: Vi har sökt och fått andra beviljade stöd som inneburit mycket både för föreningen och för KSU uppdraget: Sjuhäradskommunalförbund Förstudie för projektering. Länsstyrelsen kulturmiljöavdelning Falsat plåttak. Först :- som sedan utökades med vid årets slut. Tranemo Kommuns kulturstipendium på :- Gula Huset i Uddebo får Tranemo Kommuns kulturstipendium för att de visar på kulturens kraft att lokalt förändra inte bara individen utan också samhället och samhällsutvecklingen. Genom engagemang, kreativitet och uppfinningsrikedom har Gula Huset visat på stor bredd i sin verksamhet från världsrekordförsök till byggnadsvårdskurser och renovering av det lokala kulturarvet." -Kulturföreningsbidrag Tranemo kommun 2 000:- -Årets rookie: Företagarna i Kind Leader Sjuhärad. -Kurser och föredrag inom byggnadsvård och miljöteknik Konstfilmprojekt, Grey House projekt Konstpaddlingen, konst och naturupplevelse på ån Kultur NU. För att sprida intresset för hållbart byggande och lokala hantverkare Uddebo ideella mäklartjänst är något som uppstått utifrån efterfrågan av hus. Privatpersoner i byn har tagit på sig rollen att förmedla hus mellan köpare och säljare, både förfallna hus och sådana i bättre skick. I dagsläget är husen slut och många nya invånare har flyttat till Uddebo. Studiebesök och föredrag Nu upplevelser föder nya tankar. Vi har därför ordnat en hel del studiebesök på platser vi tycker verkar intressanta, allt ifrån företag till konstprojekt. Vi har även bjudit in flera olika personer som berätta om sina tankar eller projekt.

8 Indikatorer/Nyckeltal: Mål 1. Utveckla Gula Huset till en mötesplats och ett skyltfönster a)antal utställningar: per år under perioden st, st, st b)samarbeten med lokalbefolkningen: Genom att vi hela tiden försöker tänka brett och folkligt så riktar vi oss både till invånarna i samhället men också till nyfikna tillresande och boende i kommunen. Ex på samarbeten är bygg och fixardagar tillsammans med bygdegårdsföreningen, mänskligt ankrace och marknader med hela ortbefolkningen. Vi har bidragit till att tomma hus fått nya ägare och på så sätt ökad attraktivitet för samhället i stort. Genom att våra arrangemang ofta innehåller någon form av deltagande så är det lättare att känna en välkomnande och prestigelös känsla. c)antal dokumentationer kring verksamheten under perioden: Gula Huset har haft enväldigt framträdande roll i lokala tidningar samt lokalradio och lokal-tv. I viss utsträckning även i riksmedia. Vi har under hela perioden haft en fotograf som dokumenterat alla delar i verksamheten, allt ifrån möten, bygghelger och utställningar. Vi har även varit huvudrollsinnehavare i dokumentären It s okay to say Odd som gjordes av ett finskt filmteam. Flera medlemmar har under perioden gästbloggat på olika bloggar samt förekommit med text i infomaterial om VGR:s kulturverksamhet.vi har även arbetat aktivt med vår egen hemsida och blogg samt spridning av aktiviteter i en folder. Gula Huset har även hållit en hel del föredrag om verksamheten både inom och utan för Västra Götalandsregionen. Exempelvis för Region Halland, kulturföreningen Tilt, Kinds Rotary samt Företagarna i Kind, Slow Valley, Kugghjul 40, Falköpings kommun, Röda Sten och Trans Europé Halls, Tranemo Kommun, Essunga Kommun, Kulturcheferna i Sjuhärad, Västra Götalandsregionen, Trakai i Litauen, projektet Trans in Form mfl. Mål 2. Öka sysselsättningen och kompetensen för konstnärer och hantverkare. a)antal genomförda kurser, art samt deltagande, per år under perioden: 2010: Vedic Art, 6 deltagare. Textiltyckskurs, 9 deltagare. Fönsterrenovering och byggnadsvård, 8 deltagare. 2011: KNEP, 9 deltagare. Växtcirkel, 8 deltagare, Timring, 6 deltagare, Kurs inför kulturplanet, 3 deltagare, serietecknarkurs 7 deltagare

9 2012: Gula Vågen byggkurs, 35 deltagare, Bodypainting, 9 deltagare, Permakulturodling, 12 deltagare. SyLAN, 30 deltagare. b) Antal deltagande konstnärer från andra orter än Sjuhärad, per år under perioden. 2010: ca 25 st förutom på Världrekordet då det svårt att veta men uppskattningsvis ca 100 personer av de 439 kom nog från andra orter än inom Sjuhärad. 2011: ca 10 st 2012: ca 15 st c) Beskriv samarbeten och dess art med andra regionala verksamheter Oceanen Göteborg, föredrag, utställning, kurs och konsert. Not Quite, erfarenhetsutbyte vid flera tillfällen, Färgfestivalen i Färgelanda, medlemmar medverkade under festvalen som konstnärer på torget. DaCapo hantverksskola, utbyte med skolan och eleverna. Rydal Museum, erfarenhetsutbyte och informationsspridning. Röda Sten, medverkan på deras konferens för Trans Europé Halls. Kulturungdom, dialog om kultur för unga, samt medverkan på deras utställning på konsthallen i Göteborg. Rädda Barnen, kulturplanet. Tranemo Kommun, Globalfestival, kulturplanet, utställningar, kurser och föredrag, hjälp med vatten och avloppsanslutning. Tranemodellen, upprättande av Uddeborum och samverkan i olika aktiviteter. Kultursekretariatet VGR, nätverkande, föredrag och spridning Slöjd och Byggnadsvård Nääs, Stort erfarenhetsutbyte kring byggnadsvård, hållbart byggande och kulturmiljöfrågor. d) Antal samarbeten ur ett sysselsättningsperspektiv under perioden. Eftersom vi velat att det kulturstrategiska uppdraget skulle komma så många som möjligt till nytta har vi valt att inte ersätta någon projektledare eller enskild person i någon stor omfattning. Konstnärer och kursledare har fått arvode för vissa uppdrag. Men framförallt har vi satsat på att skapa goda förutsättningar för att medlemmar ska hitta former för att jobba med sin konstart. Det har handlat om separatutställningar och samlingsutställningar. Skapande skola uppdrag, handledare på kulturplanet, kursledare, föredrag, egna företags framgångar, hjälp med projektansökningar m.m. Mycket samarbete med lokala företag har även skett.

10 Reflektion över samarbetet med kultursekretariatet. Det har från första början funnits en mycket god kontakt mellan Caroline Bergmann, ordförande Gula Huset i Uddebo och Birgitta Adler, på kultursekretariatet. Vi har genom kontinuerlig dialog haft koll på varandras verksamheter och deltagit på olika arrangemang och möten. Ansökningsförfarandet gick bra, det var en givande och utvecklande erfarenhet för föreningen. Ansökningshandlingarna var lättbegripliga och tydliga. Eftersom vi ganska tidigt märkte att ett av målen inte var aktuella för verksamheten så hade vi tidigt en dialog där vi kom fram till att stryka det. I övrigt så har målen varit realistiska och bra i sin helhet. Eftersom det är första gången vi arbetar med Västra Götalandsregionen så har vi varit måna om att utföra ett bra arbete och hålla en god kontakt då vi hoppas på vidare samarbete. Vi har fått höra att Regionen använder Gula Huset i Uddebo som ett gott exempel på ett lyckosamt gräsrotsinitiativ och kulturprojekt och det är vi såklart väldigt glada för. Vi tror verkligen på att lyfta platsens förutsättningar och i samverkan med eldsjälar, kommun och lokalbefolkning arbeta med kultur som metod för landsbygdsutveckling och positiv samhällsförändring. Caroline Bergmann, ordförande i Gula Huset i Uddebo och kontaktperson för det kulturstrategiska uppdraget

11 Halvtidsutvärdering: Minnesanteckningar från möte mellan Gula Huset och Västra Götalandsregionens kultursekretariat Närvarande: Från Gula Huset: Caroline Bergman, ordförande i föreningen Gula Huset i Uddebo ekonomisk förening Från kultursekretariatet: Birgitta Adler Syfte med mötet: Halvtidsavstämning om verksamheten utifrån mål och indikatorer enligt kulturstrategiskt uppdrag Plats och tid: Gula Huset i Uddebo klockan Följande punkter togs upp och diskuterades: Det behövs en spindel i nätet i en sådan förening som Gula Huset i Uddebo ekonomisk förening. Med många viljor behövs en central funktion som styr upp verksamheten gentemot mål och ekonomi. I denna förening finns olika intresseinriktningar vilket blir väldigt påtagligt, är en klar styrka men gör också att ett givet mål för föreningen inte är helt enkelt att se och arbeta mot. Uddeboprojektet blir mer av en metod att arbeta på än en sak som skall uppfyllas. Som sådant är det ett experiment. Eftersom föreningen och dess verksamhet lever utifrån de som är aktiva så ändras också verksamheten över tid, beroende på vem och vilka som är aktiva och drivande. På grund av ovanstående reella verksamhet så är det bra med ett öppet uppdrag. Genom Gula Huset i Uddebo så bedömer ordföranden att byn lever mer nu än den gjorde för några år sedan. Det har startats nya företag och en förskola. Det flyttar in människor och barn föds. Olika verksamheter kommer igång och med det nya nätverk och möjligheter. Föreningen vill visa att det går att vara kreativ på landsbygden, det går att skapa verksamhet där och ge människor möjlighet att leva i en stimulerande miljö utanför de större orterna. Föreningen vill visa på tanken att det är människor som bygger samhället. Vad gäller entreprenörskap så vill föreningen påvisa möjligheten att leva på ett annat sätt än det traditionella att inte enbart fokusera på sitt förvärvsarbete utan även visa vikten av det ideella- och sociala entreprenörskapet, och utifrån denna inriktning visa att även ett annorlunda entreprenörskap går att erhålla. Även genom att testa nya samarbetsformer samt förstå och förhålla sig till skillnaden mellan att driva företag i staden och på landsbygden.

12 Genom föreningen sker verksamhet som skapar ett dynamiskt kulturliv och ger en lokal konstnärlig utveckling. Inom detta hanteras både viljan att arbeta professionellt och att arbeta med en folklig och bred kultur. Vad som visats är att den gemenskap som finns i byn och i föreningen uppmuntrar till kreativitet och att samvaron inte skall vara uteslutande utan inbjudande. Öppenhet! Vad gäller de horisontella perspektiven så sker visst samarbete med projektplatser i Litauen,Finland och i Norge men mer samarbete skulle kunna ske. Samtal och samverkan har skett med olika platser i regionen; Färgelanda kommun, Göteborgs konstskola, Kulturföreningen Oceanen i Göteborg, Hantverksskolan Da Capo i Mariestad, Not Quite i Fängefors, Tranemo kommun, Slöjd och Byggnadsvård i Nääs mm. Föreningens tankar är att det är viktigt att inte sluta sig utan öppna upp. Föreningens medlemmar är könsmässigt jämställda. Vad gäller mångfald så vill föreningen arbeta mer med detta men den etniska profilen i Uddebo samhälle är ganska så svensk, men man välkomnar fler med invandrarbakgrund. Vad gäller annan mångflad finns i grunden en stor öppenhet för detta. Tillgängligheten till lokalen är god eftersom den ligger utmed en landsväg med kollektivtrafik. Däremot är det svårt för rörelsehindrade att röra sig i lokalen då den inte är handikappanpassad ännu. Relationen till byns ursprungligare befolkning är mycket god. De är med aktivt i föreningen och är med i olika aktiviteter. Det finns ingen synlig motsättning. Byggprocessen med huset planeras vara relativt klar och byggandet följer plan. Men mycket är beroende på hur det går med värmesystemet och vattensystem som ska nyinstallerar i fastigheten. Den projekttid som är kvar vill föreningen bland annat arbeta med att utveckla kontaktytorna gentemot andra kommuner med föreläsningar, konferenser mm. Det behövs dock hjälp med att knyta ihop olika lokalutvecklingsprojekt, behov av ett nätverk finns där syftet är att öppna upp sig gentemot andras lösningar. Det finns en risk att orten sluter sig och då stagnerar verksamheten och orten. Nyckeltalet kring tomma rum vill föreningen egentligen inte arbeta med eftersom det finns ett färdigt koncept här och man vill inte göra en kopia av detta. De ser inte att de är särskilt lämpade att arbeta med detta. Till sist anger ordföranden behovet av att få ingå i nätverket för Kulturstrategiska uppdrag som kulturnämnden bjuder in till. Vid anteckningarna. Birgitta Adler

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DOKUMENTATION GÖTEBORG DE UNGAS SOMMARAKADEMI 2010 GULLSPÅNG PICCOLOKULTURUTVECKLARE 2010 MARIESTAD GRAFFITI MARIESTAD SKÖVDE KULTURLABB PÅ HJUL 2010 2 INTRO Detta är

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

Slutrapport. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Slutrapport. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden Slutrapport Välkommen till utvärderingen av Leader Upplandsbygds ungdomsprojekt Sixten Denna text är framtagen

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.

Remissvar. Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog. Remissvar Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid -Vad tycker unga i Västra Götalandsregionen? www.ungkulturdialog.se augusti december 2007 Om remissvaret Detta är ett, av Ungkulturdialog,

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

LINS-projektet 6 år i Norra Skaraborg. Näringslivsinriktad Landsbygdsutveckling i Norra Skaraborg

LINS-projektet 6 år i Norra Skaraborg. Näringslivsinriktad Landsbygdsutveckling i Norra Skaraborg LINS-projektet 6 år i Norra Skaraborg Näringslivsinriktad Landsbygdsutveckling i Norra Skaraborg Projektledaren har ordet För nästan sex år sedan gick startskottet för LINS-projektet (Landsbygdsutveckling

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n?

Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Seminarium på Nordiska akvarellmuseet den 20 21 november 2003 Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

SCUF för Mångfald. Redovisning 1/10 2010 1/5 2012. Nathalie Henriksson. Redovisning av stöd ur Allmänna Arvsfonden inom satsningen Vi deltar!

SCUF för Mångfald. Redovisning 1/10 2010 1/5 2012. Nathalie Henriksson. Redovisning av stöd ur Allmänna Arvsfonden inom satsningen Vi deltar! Redovisning av stöd ur Allmänna Arvsfonden inom satsningen Vi deltar! Redovisning 1/10 2010 1/5 2012 SCUF för Mångfald Ett processorienterat inkluderingsprojekt för att förebygga rasism och intolerans

Läs mer

Do it! LK ochf FO O M R

Do it! LK ochf FO O M R Do it! FO LK och FO RM Plattform för gränsöverskridande och utforskande samarbeten inom formområdet i Västra Götaland. Sammanställning av förstudiearbete våren 2012 1 Bakom projektet står : Konsthantverkscentrum

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR. En förort En sommar 70 ungdomar Ett uppdrag

TILLSAMMANS FÖR. En förort En sommar 70 ungdomar Ett uppdrag TILLSAMMANS FÖR En förort En sommar 70 ungdomar Ett uppdrag En rapport om Tillsammans för Vårby 2013 1 I februari 2013 slöt Huddinge kommun, Fastighets AB Balder, Graflunds och Huge Fastigheter ett avtal

Läs mer

Ett medskapande projekt för barn och alla andra

Ett medskapande projekt för barn och alla andra Ett medskapande projekt för barn och alla andra DOKUMENTATION OCH INSPIRATION FÖR NYA SATSNINGAR 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord Konst för barn 3 Rivstart 4 Hammarkullen Folkets Hus 6 Hallunda Folkets Hus

Läs mer

INNEHÅLL. KLIV kultur och lärande i vardagen är ett projekt som har undersökt hur skolan och kulturlivet kan samverka för att öka elevernas lärande.

INNEHÅLL. KLIV kultur och lärande i vardagen är ett projekt som har undersökt hur skolan och kulturlivet kan samverka för att öka elevernas lärande. Att skapa tillit 1 INNEHÅLL Inledning sid 4 KLIV kultur och lärande i vardagen är ett projekt som har undersökt hur skolan och kulturlivet kan samverka för att öka elevernas lärande. Uppdraget KLIV sid

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan från Rörelsen Gatans Röst & Ansikte. 2014-01-23 Vår referens. Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef. Per-Erik.Ebbestahl@malmo.

Tjänsteskrivelse. Ansökan från Rörelsen Gatans Röst & Ansikte. 2014-01-23 Vår referens. Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef. Per-Erik.Ebbestahl@malmo. SIGNERAD 2014-01-23 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-01-23 Vår referens Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef Tjänsteskrivelse Per-Erik.Ebbestahl@malmo.se Ansökan från STK-2013-1156 Sammanfattning

Läs mer

skapande skola en första uppföljning

skapande skola en första uppföljning skapande skola en första uppföljning Statens kulturråd 2009 Dokumentation och forskarsamtal är utförda av Amelie Tham, Ord, Ljud och Bildbyrån Statens kulturråd, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen

Läs mer

verksamhetsberättelse

verksamhetsberättelse verksamhetsberättelse och ÅRSREDOVISNING 2013 Innehåll Lotta Säfström - Långsiktighet, en faktor för framgång 3 Göteborgs Stadsmission 2013 Ett axplock 4 Socialt arbete 7 Äldreomsorg 13 Arbetsträning 19

Läs mer

BIOGRAFRAPPORT 2013. Av: Ninni Norlinder, Biografutvecklare på Film i Värmland, 22 mars 2013. Film i Värmland

BIOGRAFRAPPORT 2013. Av: Ninni Norlinder, Biografutvecklare på Film i Värmland, 22 mars 2013. Film i Värmland BIOGRAFRAPPORT 2013 Av: Ninni Norlinder, Biografutvecklare på Film i Värmland, 22 mars 2013 Film i Värmland Innehåll Inledning sid 3 Metod sid 3 Läget för biograferna sid 4 Film i Värmlands arbete sid

Läs mer

Vidgade vyer & starkare självkänsla. Tre år med EU-programmet Ungdom

Vidgade vyer & starkare självkänsla. Tre år med EU-programmet Ungdom Vidgade vyer & starkare självkänsla Tre år med EU-programmet Ungdom 1 Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar inom fyra verksamhetsområden: Vi fördelar bidrag och arbetar med metodutveckling

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (12) Projektnamn Blekinge Utveckling i Samverkan Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Länsbygderådets projekt Blekinge Utveckling

Läs mer

Detta har vi gjort. Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg. Rapport 2010:10

Detta har vi gjort. Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg. Rapport 2010:10 Detta har vi gjort Vad händer sedan? Slutrapport Kvinnors företagande Gävleborg Rapport 2010:10 Bakgrund Under tre år har Länsstyrelsen gjort en storsatsning på att främja kvinnors företagande i Gävleborg.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Utvärdering av Grön Kompetens i Blekinge -

Utvärdering av Grön Kompetens i Blekinge - Utvärdering av Grön Kompetens i Blekinge - Kompetensutvecklingsprojekt i LRF s regi Finansierat av Europeiska Socialfonden Anna Tegel Maj 2013 Sammanfattning Projektet Grön kompetens i Blekinge har pågått

Läs mer

Kultur en lösning på lärarbristen?

Kultur en lösning på lärarbristen? Kultur en lösning på lärarbristen? En seminarieserie i tre delar: Karlskrona den 28-29 september 2000 Umeå den 11-12 oktober 2000 Karlstad den 16-17 november 2000 Stiftelsen framtidens kultur Förord Att

Läs mer

Surfplattan En morot i undervisningen?

Surfplattan En morot i undervisningen? Surfplattan En morot i undervisningen? Ökar den motivationen eller används den som ett tidsfördriv? Akademin för ekonomi, samhälle och Handledare: Mari Stadig Degerman teknik Examinator: Åke Forsberg Inriktning:

Läs mer

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen

Nu blir vi yngre! Utveckling av barn- och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Nu blir vi yngre! Utveckling av barn och ungdomsverksamhet inom hembygdsrörelsen i Jämtland Härjedalen Inledning Bakgrunden till denna förstudie är det föryngringsarbete som påbörjats genom Heimbygdas

Läs mer

Flyinge Utveckling i projekt TreFas

Flyinge Utveckling i projekt TreFas Flyinge Utveckling i projekt TreFas av Gunnar Petersson Oktober 2011 2 Förord Denna rapport beskriver hur den ideella Flyinge Utveckling i projekt TreFas arbetat med att stärka andra föreningar från den

Läs mer

Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN

Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN Kolofon: Den nya arbetsplatskonstföreningen - ett inspirationshäfte (2015) Utgiven av: SVERIGES KONSTFÖRENINGAR Tegnérgatan 60A, 216 12 Limhamn

Läs mer