Kulturstrategiskt uppdrag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturstrategiskt uppdrag 2010-2012"

Transkript

1 Kulturstrategiskt uppdrag Vårt uppdrag handlade om att utveckla Uddebo och Gula Huset till en arena för kreativt entreprenörskap samt använda kultur som en metod för att öka inflyttningen till orten Målarkurs. Den första aktiviteten för året blev en målarkurs ledd av en av Gula Husets medlemmar. Vedic Art var namnet på kursen. Textilverkstad inrättades i gamla skolhuset och en Screentryckningsverkstad byggdes upp. Gratis hyra mot att vi tryckte och sydde åt förskolan. Kurs ordnades av och för medlemmar. Konstrundan i Kind Utställning i Gula Huset med lokala konstnärer. Såmarknad och snigelrace. För att medlemmarna skulle få ett forum att sälja sina hantverksprodukter ordnade vi en Såmarknad på våren. Dit bjöd vi även in lokala försäljare av både hantverk och grödor. Under dagen fick besökarna även tillfälle att satsa på en snigel i det mänskliga snigelracet. Gräsrotafton. Under våren medverkade vi i något som kallades gräsrotsaftnar som arrangerades av kulturföreningen Oceanen i Göteborg. Vi fick under en kväll fria händer att visa upp föreningen och valde att göra det genom två föredrag, visning av fönsterrenovering, screentryck samt försäljning av tryckta plagg och väskor. Senare på kvällen hade vi även bjudit in ett band som fick besökarna att dansa. Guinness world record. Redan i januari började vi planera vårens stora händelse. Vi skulle försöka slå ett världsrekord! Genom att samla ihop många människor som samtidigt målar av samma objekt, nämligen det gula huset. Vi skulle slå Pekings rekord där 300 personer målade av en panda på ett zoo. Den 15 Maj var det dags. Vi lyckades samla ihop 439 personer som alla satt på åkern med regnet hängande i luften och målade varsin tavla. Vi slog alltså rekordet men fick bara behålla det i tre dagar för helt ovetande om varandra hade en skola i Dubai samlat ihop 480 personer. Färgfestivalen i Färgelanda. Konstkolletivet M.fl. med medlemmar i Gula Huset blev inbjudna till färgfestivalen i Färgelanda. Där deltog de genom att tillsammans med samhällets invånare dekorera pyramider mitt på torget.

2 Konsert med Karnevalsfolket. En sommardag kom det plötsligt ett åttamannaband till Uddebo. De var på genomresa och stannade för att hälsa på vänner i byn. Vi samlade ihop till spontankonsert och trots kort varsel blev det en välbesökt musikupplevelse. Dokumentärfilm. Under hela våren var ett finskt filmteam i Uddebo. De filmade människorna och händelserna kring Gula Huset som sedan utmynnade i en dokumentär som hade premiär under 2011, och eventuellt kommer den även säljas till svensk och finsk tv. Världsrekordutställning. Efter att vi lyckats samla ihop 439 personer för att måla av det Gula Huset fick vi också 439 st. målningar. Dessa målningar satte vi upp inne i huset under en vecka på sommarn och lät människor beskåda konstverken. Byggpraktikant. Vår informationskampanj på hantverksskolan Da Capo gav resultat. Under hela september hade vi en timmerman som praktikant, han hjälpte både till med fönsterkupor och timmerarbete. Utställning på Biblioteket. Tranemo Bibliotek ville gärna veta vad vi höll på med. Detta resulterade i utställningen några Uddebobor hänger på bibblan, som hängde hela okt månad. Sex medlemmar medverkade på detta. Loppis. Eftersom många i samhället vill bidra på olika sätt har vi bl.a. tagit emot saker till en Loppis. Under våren, sommaren och en bit in på hösten hade vi försäljning av diverse olika föremål. En bra mötesplats! Mänskligt ankrace och konstauktion. Inte kunde vi väl låta bli att försöka genomföra idén med ett levande Ankrace. Trots ett mindre fördelaktigt väder kom det många besökare. 8 st ankor med numrerade ankmössor och satsningar på sig. Denna dag bjöd vi också på konstauktion a la Gula Huset. 12 konstnärer hade skänkt konstverk som efter utställning auktionerades ut till förmån för renoveringen av Gula Huset. Skördemarknad. På hösten ville vi göra något som liknande såmarknaden. Skördemarknaden blev ännu en möjlighet för medlemmar att visa upp och sälja sina hantverk och produkter.

3 2011 Då en stor del av golvet på bottenvåningen var under renovering fick vi arrangera aktiviteter som inte krävde golv överallt, det innebar att vi hade många av aktiviteterna utomhus under Jätteskraplotten. Eftersom vi hade ca 600kvm panel utvändigt som skulle skrapas och målas kände vi att vi var tvungna att hitta på en riktigt bra idé för att få hjälp med det. Vi bjöd in till Jätteskraplotten en av årets stora händelser! Vi hade delat in huset i ca 200 rutor som var ca 50x100cm. Besökarna fick ta med sig en egen skrapa och valde sedan en eller flera rutor som skulle skrapas och godkänns av inspektör. Därefter kunde man vinna priser skänkta av lokala företag. Samma dag anordnade vi dessutom en Såmarknad. Dit bjöd vi in lokala försäljare av både hantverk och grödor, samt att medlemmarna hade möjlighet att sälja sina hantverksprodukter. DaCapo samarbete. Vårt samarbete med DaCapo hantverksskola fortsatte och vi hade ett fint utbyte med kunniga och intresserade timmermän som inte bara har lärt oss mer om byggnadsvård och timring, de har även fått en mycket bra praktik. KNEP kurs. Tillsammans med Nätverkstan så styrde vi på våren upp en kurs i kulturföretagande; Knep. Nio deltagare från hela Kind fick ta del av en hel del matnyttig kunskap kring hur man kan överleva som kulturarbetare. Kulturplanet. På försommaren genomförde vi en Kulturplanet, som är ett kreativt skapande läger för unga mellan 10 och 13 år i socioekonomisk utsatthet i samverkan med Rädda Barnen och Tranemo kommun. Studiebesök till Öland. Vi beslutade tidigt på våren att vi med föreningen ville åka iväg gemensamt för att få inspiration från en annan plats. Eftersom en av medlemmarna har ett hus på Öland så blev det en tredagars sommarutflykt dit. Vi blandade möten med studiebesök på Ölands byggnadsvårdcentrum och besök på utställningar. Sommarutställning. Årets sommarutställning blev en samlingsutställning från några av medlemmarna. Under en vecka kunde man beskåda både trä, textil och papperskonst. Visionsutställningen skulle uppmuntra medlemmarna att forma sin bild av det framtida Gula Huset. Poppis Loppis kallades årets uppsättning av loppmarknaden som sköttes av tre medlemmar i föreningen. Välbesökt och välfyllt!

4 Sommarkonsert. En varm sommardag dök plötsligt åttamannabandet Karnevalsfolket upp igen. Vi kokade soppa, satte upp affischer och ställde till med konsert. Dokumentärfilmspremiär. Fram och tillbaka under 2010 var ett finskt filmteam i Uddebo. De filmade människorna och händelserna kring Gula Huset och klippte sedan ihop det till en 30 minuters lång dokumentär. Den 17 november 2011 på vårt medlemsmöte fick vi se den för fösta gången, och väntan hade varit lång. Med lekfull musik och sol i bakgrunden fick vi se Uddebo genom deras ögon och det blev en skrattfylld upplevelse. Filmen har tagit hem ett flertal priser på internationella filmfestivaler. Prova Bo. Efter en hel del hjärnstorm och planering kring projektet Prova Bo. Vi tillsatte en arbetsgrupp som tillsammans med Chalmers och Västarvet kommer fortsätta arbetet med att tänka nytt när det kommer till kollektiva boendeformer. Ankrace, auktion och utställning. Ännu en prövningens dag, när de mänskliga ankorna hoppade i vattnet med de knappa 15 graderna. Vi utökade vår auktionsverksamhet till mänskligauktion. Kanske lite föråldrat kan man tycka men genom att vi bjöd ut våra unika förmågor och kompetenser så blev det en fin blandning av allt från personlig fotografering, serieteckning, bakning, städning av förrådet, kalasfika, hängrännerensing och ängsinventering. Under ankracet passade vi på att öppna upp dörrarna för en utställning. Johannes Bergström visade upp stora och små kol- och kaffeteckningar. Skördemarknad. Efter en växtcirkel ledd av Peder Wendefors blev det mycket zukini i Uddebo. På skördemarkanden fick vi tillfälle att ge bort dem, och eftersom alla hade odlat zukini gick morötterna, persiljan och äppelmusten bättre att bli av med. Lokala odlare och hantverkare fick även nu på hösten chansen att visa upp och sälja sina produkter. Tranemodellen och Uddeborum. Tranemodellen är ett väl utarbetat koncept kring hur man kan arbeta med delaktighet och skapande på både små och stora orter. Eftersom det kändes naturligt för oss från början att ingå i denna samverkan så har vi bara väntat på rätta tillfället, tex golv, och det fick vi i delar av huset under hösten Därför iordningställde vi ett Uddeborum för att utveckla de lokala kontaktnäten och med hjälp av Arkfo kunde vi även inreda rummet. Nu väntar vi bara på mer värme så att vi kan börja använda rummet på riktigt.

5 2012 Vimpelkväll. I feb träffades vi för att göra något bra med alla möbeltyger vi fått från Väveriet. Vi började sy vimplar, stora färgglada och olikartade. Det blev 25 st som vi sen svetsade ställningar till och hängde upp längs med vägen på lyktstolparna. Poppis Loppis. När golvet i utställningshallen allt mer börjde komma på plats så längtade vi efter att få börja använda den stora salen igen. Bit för bit kommer det på plats. Poppis Loppis fick i alla fall en sida av huset och sålde begagnade grejer från maj till september. Skulpturbyggardag. Man vill ju ofta som konstnär arbeta själv men ändå träffa andra och få inspiration att skapa sånt man inte annars skulle göra. Det löste vi bra. Vi bjöd in 10 st. konstnärer för att under en dag bygga skulpturer.vi ordnade material så som betong, pil, skrot, frigolit, textil, bräder m.m. De byggde stora och små skulpturer både gemensamt och enskilt, åt tillsammans och lärde känna varandra. Skulpturerna ställdes utanför Gula Huset och blev en del i Konstpaddlingen och en del av en utomhusuställning. Konstrundan i Kind Många konstnärer väljer denna helg att öppna upp sina egna ateljéer för att visa upp sig. Men eftersom vi hade den kommande konstpaddlingen att marknadsföra så valde vi att ha en samlingsutställning där alla som medverkade fick ställa ut. Gula Vågen. Ännu ett bra expempel på hur man kan slå två flugor i en smäll. Både nöje och nytta på samma gång. Vi hyrde en buss som vi körde till slottsskogen i Göteborg. Där hämtade vi upp personer som hade hört talas om att den gula vågen drog genom stan. Vi körde de till Uddebo och välkomnade de med hammare, sågar och färg. Sammanlagt 40 personer tillbringade dagen i Gula Huset med att bygga, äta, fika, umgås, titta på hus och lära känna nya människor. På kvällen körde vi hem de i bussen i gen. Konstpaddlingen var ett leaderprojekt som handlade om att upprätta en konstutsällning på ån för att kombinera konst- och naturupplevelse. KSU:et blev del i det genom att ordnade skulpturbyggardag samt utsällning under Konstrundan i Kind för de deltagande konstnärerna. Konstpaddlingen pågick juni-augusti. Globalfestival. För tredje året i rad annordnade Tranemo Kommun GlobalFestival. En veckas kulturaktivteter i hela kommunen med allt från körer till utsällningar och klädbytardag. Gula Huset var med dels med att annordna Gula Vågen samt genom att ingå i ett bodypaintingprojket.

6 Conny Kofot Open. På 90-talet bodde det en ökänd man i Uddebo. Han gjorde sig mest känd genom att stjäla av sina vänner, bl.a. en tvättmaskin som rullades genom byn. Vi gjorde ett konstprojekt av det hela, så på midsommaraftonsnatt hölls Conny Kofot Open som gick ut på att man mitt i natten skulle rulla en tvättmaskin snabbast möjligt. Kulturplanet. På försommaren genomförde vi ännu en Kulturplanet, som är ett kreativt skapande läger för unga mellan 10 och 15 år i socioekonomisk utsatthet i samverkan med Rädda Barnen och Tranemo kommun. Efter förra årets lyckade kulturplanet blev det i år två veckor, en för åringar och en för åringar. Sommarmusikanterna i Kind kom och uppträde för oss. Prova Bo och Legenäset Ekoby. Arbetet med att skapa en ny form av kollektivboende har fortsatt. Öland har ju blivit en inspirations plats för oss så i år gick resan till Legenäset ekoby. Där träffade vi grundaren av ekobyn som berättade om arbetet med att upprätta en kollektivägd fritidshusby. Höstmarknad. Nu när golvet äntligen blivit klart ville vi visa hur bra det gick att ordna stora arrangemang inne i huset. Vi bjöd in 27 försäljare/utställare inom hantverk, konst, hållbart byggande och lokalproducerad mat. Under dagen bjöd vi även på föredrag om ekobygg och permakulturodling samt musik från ett balkanbluesband. Klädbytardag När kläder byter ägare får de ett nytt utryck. Vi gav också möjlighet att sy om eller förfina de nybytta kläderna. Hantverksrunda. Några i föreningen ville medverka på hantverksrundan i Kind. Så vi iordningställde ett rum där 3 personer ställde ut trä och textilhantverk. SyLAN. Att sy tillsammans är trevligt, att göra det 12 timmar i sträck Med ett kreativt och öppet sinne är ännu roligare. Ca 30 personer från hela Sjuhärad kom för att sy en vacker novemberlördag

7 Bygghelger. Förutom alla kulturarrangemang så har vi haft bygghelger per år där vi träffas och bygger gemensamt på det stora timmerhuset. Då har bl.a. gävt jord, renoverat fönster, reglat golv, skrapat och målat panel, satta upp pärlspont, iordningställt utrymmen för konst och kultur m.m. Stor del av arbetet har handlat om att skapa förutsättningar för att Gula Huset med relativt små ekonomiska medel ändå ska kunna vara en rik kulturell mötesplats som inte bara uppmuntrar till kreativitet, vi tar också saken i egna händer genom att gemensamt bygga upp en sådan fysisk plats i form av ett stort hus som fylls med aktivitet. Andra stöd: Vi har sökt och fått andra beviljade stöd som inneburit mycket både för föreningen och för KSU uppdraget: Sjuhäradskommunalförbund Förstudie för projektering. Länsstyrelsen kulturmiljöavdelning Falsat plåttak. Först :- som sedan utökades med vid årets slut. Tranemo Kommuns kulturstipendium på :- Gula Huset i Uddebo får Tranemo Kommuns kulturstipendium för att de visar på kulturens kraft att lokalt förändra inte bara individen utan också samhället och samhällsutvecklingen. Genom engagemang, kreativitet och uppfinningsrikedom har Gula Huset visat på stor bredd i sin verksamhet från världsrekordförsök till byggnadsvårdskurser och renovering av det lokala kulturarvet." -Kulturföreningsbidrag Tranemo kommun 2 000:- -Årets rookie: Företagarna i Kind Leader Sjuhärad. -Kurser och föredrag inom byggnadsvård och miljöteknik Konstfilmprojekt, Grey House projekt Konstpaddlingen, konst och naturupplevelse på ån Kultur NU. För att sprida intresset för hållbart byggande och lokala hantverkare Uddebo ideella mäklartjänst är något som uppstått utifrån efterfrågan av hus. Privatpersoner i byn har tagit på sig rollen att förmedla hus mellan köpare och säljare, både förfallna hus och sådana i bättre skick. I dagsläget är husen slut och många nya invånare har flyttat till Uddebo. Studiebesök och föredrag Nu upplevelser föder nya tankar. Vi har därför ordnat en hel del studiebesök på platser vi tycker verkar intressanta, allt ifrån företag till konstprojekt. Vi har även bjudit in flera olika personer som berätta om sina tankar eller projekt.

8 Indikatorer/Nyckeltal: Mål 1. Utveckla Gula Huset till en mötesplats och ett skyltfönster a)antal utställningar: per år under perioden st, st, st b)samarbeten med lokalbefolkningen: Genom att vi hela tiden försöker tänka brett och folkligt så riktar vi oss både till invånarna i samhället men också till nyfikna tillresande och boende i kommunen. Ex på samarbeten är bygg och fixardagar tillsammans med bygdegårdsföreningen, mänskligt ankrace och marknader med hela ortbefolkningen. Vi har bidragit till att tomma hus fått nya ägare och på så sätt ökad attraktivitet för samhället i stort. Genom att våra arrangemang ofta innehåller någon form av deltagande så är det lättare att känna en välkomnande och prestigelös känsla. c)antal dokumentationer kring verksamheten under perioden: Gula Huset har haft enväldigt framträdande roll i lokala tidningar samt lokalradio och lokal-tv. I viss utsträckning även i riksmedia. Vi har under hela perioden haft en fotograf som dokumenterat alla delar i verksamheten, allt ifrån möten, bygghelger och utställningar. Vi har även varit huvudrollsinnehavare i dokumentären It s okay to say Odd som gjordes av ett finskt filmteam. Flera medlemmar har under perioden gästbloggat på olika bloggar samt förekommit med text i infomaterial om VGR:s kulturverksamhet.vi har även arbetat aktivt med vår egen hemsida och blogg samt spridning av aktiviteter i en folder. Gula Huset har även hållit en hel del föredrag om verksamheten både inom och utan för Västra Götalandsregionen. Exempelvis för Region Halland, kulturföreningen Tilt, Kinds Rotary samt Företagarna i Kind, Slow Valley, Kugghjul 40, Falköpings kommun, Röda Sten och Trans Europé Halls, Tranemo Kommun, Essunga Kommun, Kulturcheferna i Sjuhärad, Västra Götalandsregionen, Trakai i Litauen, projektet Trans in Form mfl. Mål 2. Öka sysselsättningen och kompetensen för konstnärer och hantverkare. a)antal genomförda kurser, art samt deltagande, per år under perioden: 2010: Vedic Art, 6 deltagare. Textiltyckskurs, 9 deltagare. Fönsterrenovering och byggnadsvård, 8 deltagare. 2011: KNEP, 9 deltagare. Växtcirkel, 8 deltagare, Timring, 6 deltagare, Kurs inför kulturplanet, 3 deltagare, serietecknarkurs 7 deltagare

9 2012: Gula Vågen byggkurs, 35 deltagare, Bodypainting, 9 deltagare, Permakulturodling, 12 deltagare. SyLAN, 30 deltagare. b) Antal deltagande konstnärer från andra orter än Sjuhärad, per år under perioden. 2010: ca 25 st förutom på Världrekordet då det svårt att veta men uppskattningsvis ca 100 personer av de 439 kom nog från andra orter än inom Sjuhärad. 2011: ca 10 st 2012: ca 15 st c) Beskriv samarbeten och dess art med andra regionala verksamheter Oceanen Göteborg, föredrag, utställning, kurs och konsert. Not Quite, erfarenhetsutbyte vid flera tillfällen, Färgfestivalen i Färgelanda, medlemmar medverkade under festvalen som konstnärer på torget. DaCapo hantverksskola, utbyte med skolan och eleverna. Rydal Museum, erfarenhetsutbyte och informationsspridning. Röda Sten, medverkan på deras konferens för Trans Europé Halls. Kulturungdom, dialog om kultur för unga, samt medverkan på deras utställning på konsthallen i Göteborg. Rädda Barnen, kulturplanet. Tranemo Kommun, Globalfestival, kulturplanet, utställningar, kurser och föredrag, hjälp med vatten och avloppsanslutning. Tranemodellen, upprättande av Uddeborum och samverkan i olika aktiviteter. Kultursekretariatet VGR, nätverkande, föredrag och spridning Slöjd och Byggnadsvård Nääs, Stort erfarenhetsutbyte kring byggnadsvård, hållbart byggande och kulturmiljöfrågor. d) Antal samarbeten ur ett sysselsättningsperspektiv under perioden. Eftersom vi velat att det kulturstrategiska uppdraget skulle komma så många som möjligt till nytta har vi valt att inte ersätta någon projektledare eller enskild person i någon stor omfattning. Konstnärer och kursledare har fått arvode för vissa uppdrag. Men framförallt har vi satsat på att skapa goda förutsättningar för att medlemmar ska hitta former för att jobba med sin konstart. Det har handlat om separatutställningar och samlingsutställningar. Skapande skola uppdrag, handledare på kulturplanet, kursledare, föredrag, egna företags framgångar, hjälp med projektansökningar m.m. Mycket samarbete med lokala företag har även skett.

10 Reflektion över samarbetet med kultursekretariatet. Det har från första början funnits en mycket god kontakt mellan Caroline Bergmann, ordförande Gula Huset i Uddebo och Birgitta Adler, på kultursekretariatet. Vi har genom kontinuerlig dialog haft koll på varandras verksamheter och deltagit på olika arrangemang och möten. Ansökningsförfarandet gick bra, det var en givande och utvecklande erfarenhet för föreningen. Ansökningshandlingarna var lättbegripliga och tydliga. Eftersom vi ganska tidigt märkte att ett av målen inte var aktuella för verksamheten så hade vi tidigt en dialog där vi kom fram till att stryka det. I övrigt så har målen varit realistiska och bra i sin helhet. Eftersom det är första gången vi arbetar med Västra Götalandsregionen så har vi varit måna om att utföra ett bra arbete och hålla en god kontakt då vi hoppas på vidare samarbete. Vi har fått höra att Regionen använder Gula Huset i Uddebo som ett gott exempel på ett lyckosamt gräsrotsinitiativ och kulturprojekt och det är vi såklart väldigt glada för. Vi tror verkligen på att lyfta platsens förutsättningar och i samverkan med eldsjälar, kommun och lokalbefolkning arbeta med kultur som metod för landsbygdsutveckling och positiv samhällsförändring. Caroline Bergmann, ordförande i Gula Huset i Uddebo och kontaktperson för det kulturstrategiska uppdraget

11 Halvtidsutvärdering: Minnesanteckningar från möte mellan Gula Huset och Västra Götalandsregionens kultursekretariat Närvarande: Från Gula Huset: Caroline Bergman, ordförande i föreningen Gula Huset i Uddebo ekonomisk förening Från kultursekretariatet: Birgitta Adler Syfte med mötet: Halvtidsavstämning om verksamheten utifrån mål och indikatorer enligt kulturstrategiskt uppdrag Plats och tid: Gula Huset i Uddebo klockan Följande punkter togs upp och diskuterades: Det behövs en spindel i nätet i en sådan förening som Gula Huset i Uddebo ekonomisk förening. Med många viljor behövs en central funktion som styr upp verksamheten gentemot mål och ekonomi. I denna förening finns olika intresseinriktningar vilket blir väldigt påtagligt, är en klar styrka men gör också att ett givet mål för föreningen inte är helt enkelt att se och arbeta mot. Uddeboprojektet blir mer av en metod att arbeta på än en sak som skall uppfyllas. Som sådant är det ett experiment. Eftersom föreningen och dess verksamhet lever utifrån de som är aktiva så ändras också verksamheten över tid, beroende på vem och vilka som är aktiva och drivande. På grund av ovanstående reella verksamhet så är det bra med ett öppet uppdrag. Genom Gula Huset i Uddebo så bedömer ordföranden att byn lever mer nu än den gjorde för några år sedan. Det har startats nya företag och en förskola. Det flyttar in människor och barn föds. Olika verksamheter kommer igång och med det nya nätverk och möjligheter. Föreningen vill visa att det går att vara kreativ på landsbygden, det går att skapa verksamhet där och ge människor möjlighet att leva i en stimulerande miljö utanför de större orterna. Föreningen vill visa på tanken att det är människor som bygger samhället. Vad gäller entreprenörskap så vill föreningen påvisa möjligheten att leva på ett annat sätt än det traditionella att inte enbart fokusera på sitt förvärvsarbete utan även visa vikten av det ideella- och sociala entreprenörskapet, och utifrån denna inriktning visa att även ett annorlunda entreprenörskap går att erhålla. Även genom att testa nya samarbetsformer samt förstå och förhålla sig till skillnaden mellan att driva företag i staden och på landsbygden.

12 Genom föreningen sker verksamhet som skapar ett dynamiskt kulturliv och ger en lokal konstnärlig utveckling. Inom detta hanteras både viljan att arbeta professionellt och att arbeta med en folklig och bred kultur. Vad som visats är att den gemenskap som finns i byn och i föreningen uppmuntrar till kreativitet och att samvaron inte skall vara uteslutande utan inbjudande. Öppenhet! Vad gäller de horisontella perspektiven så sker visst samarbete med projektplatser i Litauen,Finland och i Norge men mer samarbete skulle kunna ske. Samtal och samverkan har skett med olika platser i regionen; Färgelanda kommun, Göteborgs konstskola, Kulturföreningen Oceanen i Göteborg, Hantverksskolan Da Capo i Mariestad, Not Quite i Fängefors, Tranemo kommun, Slöjd och Byggnadsvård i Nääs mm. Föreningens tankar är att det är viktigt att inte sluta sig utan öppna upp. Föreningens medlemmar är könsmässigt jämställda. Vad gäller mångfald så vill föreningen arbeta mer med detta men den etniska profilen i Uddebo samhälle är ganska så svensk, men man välkomnar fler med invandrarbakgrund. Vad gäller annan mångflad finns i grunden en stor öppenhet för detta. Tillgängligheten till lokalen är god eftersom den ligger utmed en landsväg med kollektivtrafik. Däremot är det svårt för rörelsehindrade att röra sig i lokalen då den inte är handikappanpassad ännu. Relationen till byns ursprungligare befolkning är mycket god. De är med aktivt i föreningen och är med i olika aktiviteter. Det finns ingen synlig motsättning. Byggprocessen med huset planeras vara relativt klar och byggandet följer plan. Men mycket är beroende på hur det går med värmesystemet och vattensystem som ska nyinstallerar i fastigheten. Den projekttid som är kvar vill föreningen bland annat arbeta med att utveckla kontaktytorna gentemot andra kommuner med föreläsningar, konferenser mm. Det behövs dock hjälp med att knyta ihop olika lokalutvecklingsprojekt, behov av ett nätverk finns där syftet är att öppna upp sig gentemot andras lösningar. Det finns en risk att orten sluter sig och då stagnerar verksamheten och orten. Nyckeltalet kring tomma rum vill föreningen egentligen inte arbeta med eftersom det finns ett färdigt koncept här och man vill inte göra en kopia av detta. De ser inte att de är särskilt lämpade att arbeta med detta. Till sist anger ordföranden behovet av att få ingå i nätverket för Kulturstrategiska uppdrag som kulturnämnden bjuder in till. Vid anteckningarna. Birgitta Adler

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-2 Diarienummer:200-06 AF Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BiB Bastu i byn Checkens namn Gula Huset i Uddebo Sökande (Namn/Förening) 76969-7438

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet Uddebos ekologiska samodling Datum: /-5... Journalnummer: Projekttid: 205020 till 2050. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Hantverksrundan 13-14/10, Tranemo-Svenljunga kl. 10-16 Datum:20121205 Journalnummer: 2008-008 BX Projekttid: 20120906-20121231 Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på

Läs mer

Datum: Sida: 1 (7) Kortversion av Kulturplan Mariestad

Datum: Sida: 1 (7) Kortversion av Kulturplan Mariestad Datum: Sida: 1 (7) Kortversion av Kulturplan Mariestad 2015 2022 Sida: 2 (7) Inledning Kulturen spelar en allt viktigare roll för samhällsutvecklingen. Därför har också Mariestads kommun tagit fram en

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

kulturarvet - en resurs i landsbygdsutveckling

kulturarvet - en resurs i landsbygdsutveckling Minnesanteckningar Munkedal 6 november 2008 kulturarvet - en resurs i landsbygdsutveckling Moderator Ann Palmnäs, Coach & Company, inledde dagen med att tala om vikten av att gräva där du står utan att

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Projektnamn: Vedeldad stengodsugn Datum: 2015-10-25.. Diarienummer: 2014-149 AN.. Projekttid: 20150414-20151030. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer

Läs mer

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Ungdomens frågestund i kommunfullmäktige 2009-04-23 Frågor/ synpunkter Nämndens

Läs mer

Konst och Politik Del II. Hösten 2007

Konst och Politik Del II. Hösten 2007 Konst och Politik Del II. Hösten 2007 Vision för VGR Det goda livet Vision för kulturen Kulturens position ska vara stark Ska vara attraktiv för kulturutövare att bo och verka i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr Matsesgården Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD Projektägare: Korda Art Productions, ideell förening Projektledare: Linda Forsman Kommun: Hedemora

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Kulturföretag inom Ljusdals kommun

Kulturföretag inom Ljusdals kommun Förstudie Kulturföretag inom Ljusdals kommun En förstudie om förutsättningar för samverkan för företag inom området kultur inom Ljusdals kommun Maria Sellberg 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2

Läs mer

Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30.

Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30. 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Textrakt Mollaryd (Ursprungligen: Mollaryd Textstation) Datum: 2013-08-21.. Diarienummer: 2008.008 CA.. Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30. Kontaktpersoner i projektet:

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Kultur NU Datum: 2013-01-30 Journalnummer:2011-4627 Projekttid: 20011-09-01 t.o.m. 2013-09-30 Kontaktpersoner i projektet: Caroline Bergmann, projektledare 076-0101789 Thomas

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014

UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att

Läs mer

besöksnäring i utveckling

besöksnäring i utveckling besöksnäring i utveckling Ett ett projekt i utveckling För att utveckla besöksnäringen och stärka samarbetet behövs inspiration, kunskap och tillfällen till möten mellan branschkollegor. Projektet Besöksnäring

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Textilkonst och Sportvagnsträff Kulturcheckens namn Roland Haraldsson Sökande (Namn/Förening) 520612-5717

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-06-13 Diarienummer:2008-007 AH Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Frasses Fixarfest 2013 Ungdomscheckens namn Joel Lager Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Klimatdialog 2010 LYSEKIL

Klimatdialog 2010 LYSEKIL Klimatdialog 2010 LYSEKIL klimatdialog 2010 LYSEKIL! På initiativ av Lysekil kommun kommer unga, lokala politiker och engagerade tjänstemän under hösten 2010 tillsammans skapa förslag och projekt kring

Läs mer

Konstepidemin utökar!

Konstepidemin utökar! Konstepidemin utökar! Konstepidemin i Göteborg har nu existerat i 20 år. Förutom att vara en arbetsplats för 100-talet konstnärer som verkar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, drivs också

Läs mer

Ett mångkulturellt samhälle

Ett mångkulturellt samhälle Slutredovisning Ett mångkulturellt samhälle 2013 Slutredovisning Att genom kunskap om sociala medier ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Studiefrämjandet Södra Lappland Projektledare Anne

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM!

VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! VÄLKOMMEN TILL RYDALS MUSEUM! Kultur i tiden Upplevelsebaserat lärande Unikt industrilandskap Ditt utvidgade klassrum Gratis för förskola och grundskola i Marks kommun VI ÄR EN ARENA FÖR DIG! Vi kan erbjuda

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans

Utvärdering Bygd och stad i balans Utvärdering Bygd och stad i balans UTIFRÅN-PERSPEKTIV UTVÄRDERINGENS UTFORMNING SNABBGENOMGÅNG AV UTFALL SLUTSATSER & REKOMMENDATIONER Etapp 1: Utveckla servicegrad utanför centralorten Syfte: Att utveckla

Läs mer

samhällsinformation öppnar hösten 20

samhällsinformation öppnar hösten 20 samhällsinformation öppnar hösten 20 Kulturen ska vara en drivkraft i samhällsutvecklingen och samverkan med lokala kulturföreningar, bildningsförbund, kulturella nätverk och övriga fria utövare ska utvecklas.

Läs mer

Slutrapport för projektet ALLAVI

Slutrapport för projektet ALLAVI 1 (7) Slutrapport för projektet ALLAVI Datum:12-12-14 Journalnummer: 2010-1272 Projekttid: Start 2009-12-14 slut 2012-12-30 Kontaktpersoner i projektet: Stefan Pettersson 0325-70 600 Mia Pettersson 0325-70

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Slutrapport av projekt Barns väntan

Slutrapport av projekt Barns väntan Slutrapport av projekt Barns väntan Projekt Barns väntan har under 2005 arbetat med barn och ungdomar som ensamma, utan anhöriga, kommer till Sverige för att söka asyl. Västra Götalands kulturnämnd har

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Kinds kvinnliga företagare Datum: 131216.. Diarienummer: 2008-009-BA.. Projekttid: 130827-131231. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer som kan svara

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2010-11-08 Diarienummer:2008-008 AO Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Förstudie dokumentärfilm om Ingemar Jansson Svenljunga Kulturcheckens namn Svenljunga

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016!

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! 1 ( 6) Ansökan om! Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! För några år sedan väcktes tanken av tjänstemän vid Västra Götalandsregionens kultursekretariat att Nätverkstan

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ungdomscheckens namn VKU - VÅRGÅRDA KRISTNA UNGDOMSRÅD Sökande (Namn/Förening) 864000-6667 0738

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Eventutskottet 2014-09-27. Verksamhetsbeskrivning. Syfte och mål

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Eventutskottet 2014-09-27. Verksamhetsbeskrivning. Syfte och mål UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning skapar möjligheter för studenter att engagera sig inom diverse projekt, internt för aktiva samt externt för medlemmar, och bidrar till personlig utveckling genom

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras Jag har lärt mig leda en grupp, och det har varit jätteroligt. Jag har också lärt mig vikten av planering, då hela projektet har varit väldigt byggt på eget arbete och planering. -Anna Jag har lärt mig

Läs mer

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Protokoll styrelsemöte nr 6 2010-07-18 1(7) Protokoll 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Fastställd dagordning 1 Inledande formalia... 2 1.1 Mötets öppnande... 2 1.2 Val av mötesordförande... 2 1.3 Val av mötessekreterare...

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Handbok för arrangörer

Handbok för arrangörer Handbok för arrangörer Arrangörshandbok - omslag.indd 1 2014-09-17 15:56:31 Handbok för arrangörer hur gör man om man vill arrangera en föreställning eller konsert? Vare sig du är en erfaren arrangör eller

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: 2013-06-03 Diarienummer: 2008-008 CM Kulturcheckens namn We Identity: Mötas i Rydal Sökande (Namn/Förening) Sebaian Kjersén Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Affischen. sid 3-6visar ungdomarnas verk

Affischen. sid 3-6visar ungdomarnas verk Utvärderingssvar finns nederst, först finns bilder av piloten med ungdomar ifrån Naturvetenskapligt program ifrån St Eriks gymnasium i Sthlm i arbete med två konstnärer hösten/vintern 2010-2011, av INGRID

Läs mer

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk PROJEKTBESKRIVNING DcV kommer i denna ansökan för projektutveckling från Västra Götalandsregionen (VGR),, att fokusera på marknaden för dansutövarna, nämligen

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax.

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax. På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. A Sökande Uddebo ekologiska Inköpsförening Organisations/personnummer 802476-9484 0700154224 E-post:

Läs mer

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm

Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Enkätsvar från Nätverksträffen 23 okt -08 i Stockholm Uppföljning av resultat och lärdomar från nätverksträff Landsbygdsnätverkets syfte med konferensen: o Förbättra genomförandet och förstärka det svenska

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2014-01-15 Diarienummer:2008-008 CS Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Kulturenar på kyrkogårdarna i Iorps paorat, inventering och dokumentation Kulturcheckens

Läs mer

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer

Läs mer

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020!

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! För att skapa en hållbar landsbygd är unga en viktig grupp att få med i arbetet med att ta fram nya lokala och regionala strategier.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn

Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn Vår pedagogiska grundsyn går som en röd tråd genom vår verksamhet G emenskap A nsvar R eflektion N yfikenhet E mpati T illtro Gemenskap En förutsättning för barns

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2017 1(6) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-28 Diarienummer:200-06 BJ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Landsortsnät i Tranemo - fiber i Grimsås Checkens namn Grimsås Samhällsförening

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:7 Diarienummer: Kulturvägens dag Turismcheckens namn Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Kulturvägen Ekomuseum Väergötland

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! VILKA TEMAN FÖR SPANING? Miljö Jobb / Skola Fritiden Kultur / Mediavanor Lagar och regler Pengar / Ekonomi Teknik Öppet tema MILJÖ Vi måste börja skapa

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ung kultur från Sjuhärad Ungdomscheckens namn Västra Vi Unga distriktet Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista

Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Jämställdhetssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Byggnadsvårdscentrum i Kalmar län (Ölands Byggnadsvård)

Läs mer