En dag i våtmarken. Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En dag i våtmarken. Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen."

Transkript

1 Alhagens våtmark är 32 hektar stort. Våtmarken börjades att byggas 1997 för att vattnet behövdes renas mer. Det finns en 6km lång gång väg igenom hela våtmarken som man kan gå om man vill se växter och djur och mycket mer. Det kommer också vatten från brunnar och regn vatten. Om man vill så kan man ha fika med sig och sitta och fika lite. Man kan också springa där om man vill motionera i en härlig miljö. Manne Skafvenstedt 6A En tidning gjord av 6A Svandammsskolan 2008

2 En dag i våtmarken Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen. Ni hade själva fått välja vad ni skulle jobba med den dagen. Syftet med dagen var att ni skulle lära en del om våtmarkens uppgift och inventera växter och djur i Alhagen. Ni hade fått välja uppgift efter intresse. Valen som fanns var att inventera: fågellivet, växter, småkryp i vattnet, småkryp på land och plankton. Varje grupp utrustades med det de behövde för sin uppgift och en digitalkamera. Det var härligt att se hur intresserade och motiverade ni var, alla gjorde sitt bästa. Dagen i Alhagen var en lärorik start på vårt arbete med miljö. Ni har också lärt er att arbeta i programmet publisher. Det kommer ni att ha mycket nytta av i framtiden. Nu är det bara den sista delen av miljöarbetet kvar. När du läser tidningen får du än en gång ta del av och sätta dig in i de andra gruppernas arbete. Nästa vecka får du visa vad du lärt dig av det här arbetet. Du får ha tidningen med dig på testet. Några svar hittar du direkt i texten. Det kommer även att handla om dina egna tankar om miljö

3 Våtmarkens uppgifter När vattnet kommer till Alhagen renas det igen. Det tar 2 veckor för en vatten droppe att rinna igenom Alhagens våtmark. Alhagen är 32 ha stort. Alhagen är Sveriges näst största våtmark det är Eskilstunas våtmark som är större för den är 33 ha. Det finns mycket djur och växter och näring. When water comes to Alhagens wetmark, the wetmark cleans the water again. It takes 2 weeks for one water drop to go all the way through the wetmark. Alhagen is 32 ha big it is only Eskilstunas wetmark that is bigger it is 33 ha. It is a lot of flowers and nutrition in the wetmark. (Alexander)

4 I Alhagen hittade vi många växter. I vattnet hittade vi t.ex: Vattenpilört, hornsärv, vass, vattenpest, veketåg. På land hittade vi bland annat blåklocka, skogsfräken, harsyra, vicker, alpsporre, vitmåra, renfara och sömntornstekel. På en av bilderna kan ni se kaveldun den bruna delen kallas cigarr. Om man tar in en sån men inte sprayar hårspray eller lackar den så exploderar den och det flyger frön i hela rummet. Och så måste man plocka bort dom en och en.

5 h Jaktspindlar är vanlig i skogen, i en buske eller en gran.. Brun stenkrypare kallas för mångfoting, och den lever helst under stenar i jord, och den är väldigt snabb.. I stubbar finns det humlor. De är där för att dom ska klara vintern. Det är en drottning som har spermier i sig för att lägga ägg på sommaren. När humlorna är födda blir det drottningens flock. Dom är oftast 13 cm under marken under vinterårstiden. Korsspindeln är den giftigaste spindeln i sverige. I stubbar finns det både spindlar, maskar, tusenfotingar o myror.

6 Vattenspindelns hona är 12-14mm och hanen är mm. De övervintrar i tomma snäckhus som de fyller med luft och stänger med spindelväv. Gjord av Tiffany Eliasson

7 Vi har varit på olika ställen och letat efter olika småkryp.vi hittade mollusker, brun stenkrypare och en Jaktspindel.Vi använde slaghåv, insektssug och tvåvägslupp för att fånga alla de små djuren. Det som var lätt var att hitta småkrypen för dom fanns nästan överallt. Men det som var svårt var att fånga dom.vi lärde oss massviss med saker t.ex. att om man inte vill ha hamburgare så ska man se till att man blåser i rätt rör i insektsugaren. DE SOM HAR JOBBAT MED SMÅKRYP PÅ LAND ÄR AMMI, LOLLO,CALLE ELIN.F,YAMINA

8 (maskar) Maskar kallas för mollusker och dom lever i jorden. Om dom lever ovanpå jorden torkar dom ut och dör

9 Utseende Paddan är ett robust och satt groddjur, inte lika slank som grodorna. Huden är tjock och vårtig. Färgen är brunaktig men varierar i ljust och mörkt. Honan blir 123 mm lång, hanen blott 78 mm Jakt och föda Paddornas begränsade jaktrevir gör att de mest sitter och väntar på att smådjur skall passera förbi, exempelvis ditlockade av en trädgårdslyktas sken, eller en ljus berghäll i månens sken. De är nyttodjur i våra trädgårdar, då de äter insekter, deras larver, spindlar, sniglar, daggmaskar, små kräl- och groddjur, även möss tas av större paddor. Utveckling Efter 8-12 dygn som ägg, kläcks den lilla larven (paddynglet) som är 2-6 mm lång. Efter circa 8-12 veckor är den mm lång. Som föda äter larven mikroorganismer, bakterier och alger. Äldre larver kan gnaga på döda djur. Så metamorfoserar den, övergår från en vattenlevande larv till en landlevande liten padda. Den nybildade paddan är 8-15 mm lång och svart. Den är till skillnad mot den vuxna paddan, dagaktiv och man kan vid tiden efter metamorfosen se dessa unga paddor i stort antal vandrande upp från lekvattnen på väg att sprida sig i omgivningen. Mot slutet av första sommaren, strax innan övervintringen är paddan mm lång. Nästa sommar har den blivit 40 mm lång. Hanarna blir könsmogna vid 3-4 års ålder, honorna 5-6 år. Den maximala livslängden på en padda är 40 år

10 PLANKTON Plankton är en liten livsform som lever i vattnet. Man kan inte se den i vattnet men om man tittar i en steriolupp så kan man se plankton. Plankton är genomskinlig och har hår på hela kroppen. Den lever i dammar Tex., stordammen och krokån.

11 Planktons are very small. They live in water, they are most important for the water. We where catching them last Tuesday. They are transparent. It was difficult to watch them because they are moving.

12 I dagvattendammen finns väldigt många cerkarie. En cerkarie ser ut som en mask som är tjockare vid huvudet och lite smalare längre ner på kroppen. Man ser inte cerkarierna när man bara tittar med ögonen, utan man måste ha stereolupp. Cerkarie är ett jättesimpel livsform som bara har någon enstaka cell. När man får en kallsup så kan man få in några små cerkarie och en massa plankton. Av Manne skafvenstedt

13 Våtmarken är ett jättebra ställe att kolla på fåglar. Vi såg 6st årtor. Och 1 havsörn sen så såg vi jätte många svalar och 3st gröngölingar. Så vill du gå ut och kolla på fåglar så åk till alhagens våtmark. Vi hade 5 vanliga kikare och en tubkikare du kan göra en massa annat också.

14 Längst upp till vänster är årtan. Näbben liknar en badankas näbb. Den finns i våtmarken. Längst upp till höger är havsörnen. Den är mycket stor med stora vingar. När den hittat ett byte flyger den runt i cirklar och saktar ner mot bytet. När den flyger rör den nästan inte vingarna. I mitten är en skogssnäppa. Den har lång och smal näbb och mörkgröna ben. Svalan är längst ner till vänster. Titta vilka speciella stjärtfjädrar den har. Längst ner i mitten är gröngölingen. Den flyger och hackar som en hackspett. Längst ner till höger är hägern.

15 Hej det här är vår grupp och vi jobbade med småkryp i vatten. Elin Ahlgren, Tiffany Eliasson,Sofie Bokfors, Lina Liden Lindblom,Alexandra Sandberg och Zeynep Seluck.

16 Småkryp i vatten. (skräddare) Skräddaren simmar åvan vattenytan och hittar djur som sprattlar på vattnet. Skräddaren är ett rovdjur och är en ryggsimmare precis som släkten. skräddaren är även släkt med landlevande bärfisar och precis som bärfisen kan skräddaren lukta illa! Det ser ut som att skräddaren har fyra ben men precis som myran har skräddaren 6 ben Dom 2 första benen är fångst ben och dom 2 bakre benen fungerar som roder. Det är bara dom mitten benen som dom springer med.

17 Ryggsimmare tillhör gruppen vattenskinnbaggar. Man hör ganska lätt på namnet att den simmar på rygg. Ryggsimmaren går ofta upp till ytan för att hämta luft. Bakbenen är långa och starka simben. Ryggsimmaren simmar snabbt och ryckigt på rygg i stillastående vatten. Den är vanligast i södra Sverige. Vi hittade den i dagvattendammen även kallad Hulkendammen. Ryggsimmaren äter andra småkryp, grodyngel och till och med fiskyngel. Och visste du att den har vingar som den vecklar ut, den använder vingarna för att flygga till andra dammar i närheten. Den kan inte använda vingarna under vattenytan. Dom fullvuxna ryggsimmarna är bruna, och dom nyfödda är grönaktiga.

18 Här äter Elin en rot från kaveldun. Den finns i vatten och den smakar som gurka. Vi rekommenderar att du smakar den om du är i Alhagen.

19 Här är en salamander och den lever i vatten.

20 Det här hittade vi det är kärrdamssnäckor. Sedan hittade vi virvelbaggar. Snäckorna var väldigt fina och virvelbaggarna var snabba som katten.

21 Jaa, det här var allt vi hade att visa för er. Vi hade en jätte rolig dag på Alhagen. Åk dit ni också! Av: Elin, Lina, Alexandra, Tiffany och Zeynep! Vänd gärna bladet och läs sista sidan där finns många bra miljötips.

22 Våra miljötips Dom som jobbar med att hämta sopor kommer varannan vecka inte varje. Sortera dina sopor innan du slänger dem. Stäng alltid av apparater på avstängnings knappen., lämna dom inte på stand by läge. Tvätta fulla maskiner på 40 grader och hoppa över sköljmeldet. Ta inte mer mat än du äter upp Skrapa av matresterna när du har ätit klart. Cykla istället för att åka bil. Genom att göra lite kan vi vinna mycket!

Växter i sötvatten. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013

Växter i sötvatten. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013 Växter i sötvatten Innehåll Andmat... 2 Fräken... 2 Gul svärdslilja... 2 Kabbeleka... 3 Kaveldun... 4 Näckros... 5 Säv... 6 Vass... 7 Pilblad... 8 Vattenmynta... 8 Vattenmöja... 8 1 Andmat Andmat är en

Läs mer

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas STENUNGE BY ÅN & KVARNEN FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas VATTENPROVNING Vatten har alltid varit viktigt för människan.

Läs mer

ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM ÖVERGÖDNING

ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM ÖVERGÖDNING ÖVERGÖDNING ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM ÖVERGÖDNING STUDIEMATERIAL TILL DOKUMENTÄREN VÅRT GRISIGA HAV LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT Filmmakaren och frilansjournalisten Folke Rydén och fotografen

Läs mer

Målgrupp för handledningen och djurspåret längs Maxingeslingan är pedagoger och lärare för barn 6-8 år.

Målgrupp för handledningen och djurspåret längs Maxingeslingan är pedagoger och lärare för barn 6-8 år. Maxingeslingans djurspår 2015 Kort om handledningen och Djurspåret: Målgrupp för handledningen och djurspåret längs Maxingeslingan är pedagoger och lärare för barn 6-8 år. Syftet med handledningen är att

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Var i världen finns våra skogar?

Var i världen finns våra skogar? Var i världen finns våra skogar? På många håll i världen finns det skogar. Skogarna blir höga och täta på platser med bra jord. Skogen vill ha lagom mycket regn och varmt klimat. Vid ekvatorn regnar det

Läs mer

Nr 1 2015. Josef. vatten i kran eller tank på taket. Världen är full med nya kompisar! Vattendjuret. William. Pirayan farlig eller inte?

Nr 1 2015. Josef. vatten i kran eller tank på taket. Världen är full med nya kompisar! Vattendjuret. William. Pirayan farlig eller inte? Nr 1 2015 Världen är full med nya kompisar! Josef vatten i kran eller tank på taket Vattendjuret William Världen är full med nya kompisar! Pirayan farlig eller inte? Tema: Vatten 1 Hej! Vad är det som

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Granens ABC. Maria Hællquist - Heléne Herngren - Månnicka Skoglund - Berit Åberg. Illustrationer: Månnicka Skoglund

Granens ABC. Maria Hællquist - Heléne Herngren - Månnicka Skoglund - Berit Åberg. Illustrationer: Månnicka Skoglund www.gladabarn.nu Granens ABC Maria Hællquist - Heléne Herngren - Månnicka Skoglund - Berit Åberg Illustrationer: Månnicka Skoglund Musik: Maria Alkhede - Maria Hællquist Redaktör, notutskrift och CD-inspelning:

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Den här sagan är skriven för alla barn som har en stark rädsla för något; en så kallad fobi. Vår förhoppning är att barnen och deras

Läs mer

RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN

RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN Välkommen till Östersjön! Jag heter Rurik Räka och bor i ett mysigt blåmusselskal under vattenytan. Ifall du någon gång snorklat så har du kanske fått skymten

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 09:42:55: Ni är i sanning miljöhjältar allihop! Ni har tydliga mål och jättefina

Läs mer

Lärarhandledning för förskolan om stad och land

Lärarhandledning för förskolan om stad och land Lärarhandledning för förskolan om stad och land Jordbruksverket 2014 Bilder: Annika Giannini URBAN OCH RURALIA LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRSKOLAN OM STAD OCH LAND ISBN: 978-91-637-5835-5 Formgivning och original:

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset.

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset. Storkprojektet Under årets Falsterbo Birdshow fick vi på Snusmumriken kontakt med Emma Ådahl från Naturskyddsföreningen i Skåne, som är projektledare för storkprojektet. Emma introducerade oss i storkprojektets

Läs mer

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA!

Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Hej alla barn. Nu är det full rulle i tomtelandet. Klapparna tillverkas både natt och dag. Och alla önskelistor läser vi NOGA! Jag har hört att ni barn på denna förskola är jätteduktiga på att arbeta med

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 Roller: Dottern, Pappan, Mamman SCEN ETT Dottern dansar sakta runt med slutna ögon. Med henne dansar mamman och Pappan. De snurrar, hand i hand, genom tid

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Professionell instruktion

Professionell instruktion Professionell instruktion Proffstips och vägledning, gnagare Sex steg för att bli kvitt möss och råttor Välj rätt produkt för jobbet. Ditt val av produkt beror på flera faktorer, däribland: är det en mus

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk

Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk På Fredriksdal kan du komma i kontakt med äldre husdjursraser som man hade på gårdarna förr, när den största delen av befolkningen fortfarande levde som småbönder

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

TRÄFFAR TEDDY-FORSKARNA

TRÄFFAR TEDDY-FORSKARNA TEDDY WILLIE OCH EMMA TRÄFFAR TEDDY-FORSKARNA WILLE OCH WILMA TRÄFFAR TEDDY-FORSKARNA Till alla barn och familjer som deltar i TEDDY Studien. Författare/berättelse: Ulrica Swartling, Med. Dr. Illustrationer:

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer