Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utdrag ur Sammanträdesprotokoll"

Transkript

1 1 (3) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 25 april 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-17:05 Sekreterare Maria Granberg KS 177 Dnr 2011/328-KS-106 Svar på motion från (KD) om att uppmärksamma kommunala föräldravänliga arbetsplatser Beslut Förslag till kommunfullmäktige: 1. Motionen avslås. Kommunstyrelsen för egen del: 2. Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda vilka externa och interna priser som finns i Västerås stad. 3. Stadsledningskontoret får i uppdrag att uppmärksamma goda exempel på föräldravänliga arbetsplatser i tidningen Stadsperspektiv samt på intranätet. Reservation Maria Lindelöf (KD) reserverar sig mot beslutet att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen och lämnar följande skriftliga reservation: Kristdemokraterna har insett vinsten med arbetsplatser där både kvinnor och män har möjlighet att vara föräldrar och kunna få ihop föräldraskapet med arbetslivet. Det är därför som vi har motionerat om att instifta ett pris för att uppmärksamma föräldravänliga arbetsplatser för att Västerås stad ska med ord och handling visa sin intention med att vara en föräldravänlig arbetsplats. Västerås stad har ett stort rekryteringsbehov inom en snar framtid och det är unga människor som behövs till vården, skolan och omsorgen. Att lyfta fram arbetsplatser som föräldravänliga ökar möjligheterna till att framstå som attraktiva arbetsgivare. Att bli föräldrasmart som arbetsgivare ger konkret och omedelbar verksamhetsnytta. Det stärker arbetsgivarens varumärke så att man inte bara lockar nya talanger utan även utvecklar och behåller dem genom livets olika faser. Det

2 ger ökad självkänsla och stolthet hos medarbetarna och hjälper dem såväl prestera på topp och prioritera i vardagen på ett sätt som underlättar balanserandet i livet som helhet. Organisationen och dess medarbetare får därmed ny kraft för att nå sin vision och sina mål. Att stifta ett pris rekommenderas inte som quickfix för ett jämställt arbetsliv utan ska ses som en av många metoder för att både lyfta Västerås stads jämställshetsarbete men också staden som arbetsgivare. Ett samhälle där vi uppmuntrar föräldraskap kräver att politikerna menar allvar och att de också tar initiativ på fler fronter. Kristdemokraterna uppskattar stadsledningskontorets initiativ om att lyfta det i tidningen Stadsperspektiv och ser fram emot en artikelserie. Med bakgrund av ovan yrkar Kristdemokraterna bifall till motionen. Ärendebeskrivning Maria Lindelöf (KD) har lämnat in en motion den 30 maj 2011 om att uppmärksamma kommunala föräldravänliga arbetsplatser. Motionären yrkar att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utforma kriterier för ett årligt pris för bästa kommunala föräldravänliga arbetsplats. För att stimulera utvecklingen mot mer föräldravänliga arbetsplatser och därmed ett mer jämställt Västerås, föreslår motionären att ett årligt pris instiftas för den mest föräldravänliga kommunala arbetsplatsen där kommunens bolag och utförarorganisationen bör räknas in. Stadsledningskontoret föreslår att motionen avslås mot bakgrund av att Västerås stad redan idag är en relativt föräldravänlig arbetsgivare, att samtliga arbetsplatser lever under samma styrdokument samt svårigheterna med att utforma en utmärkelse som med säkerhet stimulerar utmärkelsen intentioner. Yrkande Staffan Jansson (S) yrkar bifall till stadsledningskontorets förslag till beslut. Staffan Jansson (S) yrkar vidare att kommunstyrelsen före egen del beslutar att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda vilka externa och interna priser som finns i Västerås stad. Maria Lindelöf (KD) yrkar bifall till motionen. Elisabeth (M) yrkar att kommunstyrelsen för egen del beslutar att stadsledningskontoret får i uppdrag att uppmärksamma goda exempel på föräldravänliga arbetsplatser i tidningen Stadsperspektiv samt på intranätet. Proposition Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut; dels Staffans Janssons (S) yrkande om bifall till stadsledningskontorets förslag att avslå motionen och dels Maria Lindelöfs (KD) förslag att bifalla motionen. Ordföranden föreslår en propositionsordning som innebär att de två förslagen ställs mot varandra. Kommunstyrelsen godkänner propositionsordningen.

3 Efter att ha ställt proposition på de två förslagen finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat enligt Staffan Janssons (S) yrkande om bifall till stadsledningskontorets förslag, det vill säga att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Kopia till Stadsledningskontoret Rätt utdraget intygar Maria Granberg

4 1 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr: Stadsledningskontoret Eva Little, personaldirektör Tel e-post: Kommunstyrelsen Motion Uppmärksamma kommunala föräldravänliga arbetsplatser. Förslag till beslut Stadsledningskontoret föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå motionen Ärendebeskrivning I en motion inkommen till kommunfullmäktige , yrkar Maria Lindelöf (KD) att Kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utforma kriterier för ett årligt pris för bästa kommunala föräldravänliga arbetsplats För att stimulera utvecklingen mot mer föräldravänliga arbetsplatser och därmed ett mer jämställt Västerås, föreslår motionären att ett årligt pris instiftas för den mest föräldravänliga kommunala arbetsplatsen där kommunens bolag och utförarorganisationen bör räknas in. Motionens handläggning Motionen har handlagts av Stadsledningskontoret utan remittering till övriga förvaltningar eller bolag. Stadsledningskontorets överväganden Handlingsplan för jämställdhet och mångfald i Västerås stad Stadsledningskontoret konstaterar inledningsvis att motionären lyfter en fråga som är och länge har varit viktig för Västerås stad som arbetsgivare. Västerås stad har i linje härmed en tydlig handlingsplan för jämställd behandling av medarbetare på arbetsplatsen, Handlingsplan för jämställdhet och mångfald i Västerås stad.

5 2 Handlingsplanen omfattar de aspekter motionären lyfter fram om medarbetares möjligheter att förena yrkesliv och föräldraskap. Handlingsplanen gäller samtliga arbetsplatser i Västerås stad. Ur handlingsplanen: Mål Västerås stads mål är att medarbetarna ska kunna förena arbetsliv och föräldraskap Åtgärder Alla anställda som planerar att ta föräldraledighet erbjuds ett samtal för att tillsammans med närmaste chef diskutera hur kontakten med arbetsplatsen under ledigheten ska utformas och vilka insatser som krävs för att medarbetarens dubbla roller ska underlättas vid återgång i arbetet. Föräldralediga bjuds in till planeringsdagar, personalfester mm. Syftet är att föräldralediga ska behålla kontakten med arbetsplatsen under föräldraledigheten. Införa flexibel arbetstid och individuella scheman där verksamheten så tillåter. På olika sätt förmedla att arbetsplatsen är medveten om att föräldraskap kan påverka medarbetarens tillvaro även på jobbet. Uppmuntra medarbetarna att läsa information som finns på i Föräldramanualen. material/2011/föräldramanualen_w2.pdf I handlingsplanen berörs även sådana aspekter som löneutveckling, kompetensutveckling och rekryteringsfrågor ur ett jämställdhetsperspektiv. Kommunala arbetsgivare har rykte om sig att i jämförelse med många privata arbetsgivare erbjuda goda möjligheter att förena yrkes- och privatliv. För att undersöka hur denna uppfattning stämmer in på Västerås stad i samband med föräldraledighet, har stadsledningskontoret väckt frågan i stadens centrala samverkansgrupp, CeSam. Enligt de fackliga representanterna möter den som ansöker om föräldraledighet en positiv hållning från arbetsgivarens sida. Detsamma gäller för flexibla arbetstider och individuella scheman vid partiell föräldraledighet, där verksamheten och arbetet så tillåter. Stadens chefer känner väl till medarbetarnas rättigheter. Samtidigt pekar de fackliga organisationerna på erfarenheter som visar att föräldralediga inte alltid upplever sig ha fått en likvärdig behandling. Det gäller t ex vid lönerevisionen då chefens förklaring till ett generellt påslag har varit de svårigheter som ligger i att bedöma medarbetarens arbetsprestation under den period han/hon varit frånvarande. Ett annat exempel som nämns är att medarbetaren, då förlädraledigheten infaller i samband med omorganisation på arbetsplatsen, fått oklara besked om var man kommer att få sin placering efter ledighetens slut.

6 3 Stadsledningskontorets slutsatser är att Västerås stad i huvudsak tar ett bra ansvar för de frågor motionären lyfter fram även om det fortfarande finns sådant som kan utvecklas avseende arbetsgivarens och kollegornas förhållningssätt. Statistik Stadsledningskontoret har gått igenom statistiken för 2011 avseende föräldraledighetens (ej VAB) fördelning mellan män och kvinnor. Bilden är bristfällig då någon dokumentation inte finns över vilka eller hur många som faktiskt fått barn under perioden. Några tydliga slutsatser går således inte att dra av dessa siffror. Man kan ändå konstatera att av samtliga anställningar på AB-avtalet i åldern år har 35 procent av kvinnorna och 27 procent av männen tagit ut föräldraledighet under Förvaltning Kv Män Totalt Beställarstab KIFN 100% 100 % Beställarstab Ped nämnder 83 % 17 % 100 % Beställarstab Soc nämnder 100 % 100 % Beställarstab Tekniska nämnden 67 % 33 % 100 % Fastighetskontoret 42 % 58 % 100 % Konsult och Service 73 % 27 % 100 % Lantmäteriförvaltningen 43 % 57 % 100 % Miljö-och hälsoskydd 63 % 38 % 100 % pro Aros 87 % 13 % 100 % Självstyrande enheter 72 % 28 % 100 % Skultuna kommundelstjänst 90 % 10 % 100 % Stadsarkivet 100 % 100 % Stadsbyggnadskontoret 90 % 10 % 100 % Stadsledningskontoret 75 % 25 % 100 % Teknik o Idrottsförvaltningen 64 % 36 % 100 % Överförmyndarförvaltningen 50 % 50 % 100 % Totalsumma 85 % 15 % 100 % Tabell 1. Föräldraledigheter 2011, procentuell fördelning kvinnor och män. Förvaltning KV Män Totalt Beställarstab KIFN 1 1 Beställarstab Ped. nämnder Beställarstab Soc. nämnder Beställarstab Tekniska nämnden Fastighetskontoret Konsult och Service Lantmäteriförvaltningen Miljö-och hälsoskydd pro Aros Självstyrande enheter Skultuna kommundelstjänst Stadsarkivet 2 2 Stadsbyggnadskontoret Stadsledningskontoret Teknik o Idrottsförvaltningen Överförmyndarförvaltningen Totalsumma Tabell 2. Föräldraledighet 2011, antal kvinnor och män.

7 4 Kriterier för bedömning av föräldravänlig arbetsplats Guldnappen Stadsledningskontoret har på Unionens hemsida undersökt vilka bedömningskriterier som ligger till grund för utmärkelsen Guldnappen, vilken nämns i motionen. Här framgår att en värdig vinnare ska ha skrivit en jämställdhetsplan om hur man tänker underlätta för alla anställda som blir föräldrar. Det kan även handla om att visa på möjligheten till en bra löneutveckling och karriär även efter det att man fått barn, inga möten på kvällar och morgnar eller onödiga resor och övernattningar. Även män ska uppmuntras att ta ut föräldraledighet och det ska inte förekomma några intressekonflikter mellan arbetet och familjelivet. Arbetsgivaren ska också uppfatta föräldraskap som något utvecklande och givande, inte bara för mamman och pappan, utan för samhället i stort. Kriterier för pris i Västerås stad Exemplet visar på viktiga byggstenar i strävan att vara en föräldravänlig arbetsgivare och är självklart sådant som Västerås stad ska arbeta för. Exemplet visar samtidigt på svårigheten att utforma bedömningskriterier för en utmärkelse internt inom Västerås stad där samtliga arbetsplatser lyder under samma regelverk. För Västerås stad gäller t ex samma riktlinjer och övergripande handlingsplaner samtliga arbetsplatser. Därmed faller dessa som ett möjligt urvalskriterium vid en intern bedömning. En bedömningsgrund som istället skulle vara möjlig är den fria berättelsen. Medarbetare som för sin arbetsplats vill söka utmärkelsen skulle i ansökan fritt kunna beskriva föräldravänligheten på sin arbetsplats. En jury skulle därefter kunna bedöma de olika berättelserna för att avgöra vilken som bäst svarar mot de värden priset vill stimulera. Den önskade effekten riskerar att utebli En farhåga med ett förfarande enligt ovan är att den önskade effekten av en utmärkelse uteblir. Verksamheten består idag till 80 procent av kvinnodominerade arbetsplatser. Dessa arbetsplatser har störst vana att hantera föräldraperspektivet för medarbetarna. Det är därför troligt att just en sådan arbetsplats också skulle ha störst möjligheter att vinna ett pris. Stadsledningskontoret är därför tveksamt till att ett pris enligt motionärens förslag i praktiken skulle bidra till utveckling där en sådan eventuellt skulle behövas. Prisnivå En följdfråga blir hur ett pris skulle kunna utformas för att väcka intresse och stimulera nya arbetsplatser att utveckla sin föräldravänlighet utöver det normala. Stadsledningskontorets bedömning är att en ren utmärkelse inte är tillräckligt. Bedömningen är att det skulle krävas en penningsumma som gör att medarbetargruppen på ett kännbart sätt kan fira utmärkelsen.

8 5 Alternativ till en utmärkelse - visa på konkreta exempel Stadsledningskontoret ser positivt på motionärens intentioner att säkerställa Västerås stad som en attraktiv arbetsgivare för småbarnsföräldrar. Frågan får också ökad betydelse i takt med att generationsväxlingen trappas upp och behovet av att attrahera unga till välfärdssektorn, växer. Det är således viktigt att Västerås stad även framöver har en tydlig hållning i dessa frågor och att detta är positivt kännbart för den enskilde medarbetaren också i praktiken. Som ett alternativ till en utmärkelse skulle Västerås stad t ex kunna skriva i Stadsperspektiv för att ge uppmärksamhet åt frågan. Man skulle dessutom kunna samla erfarenheter och exempel från olika arbetsplatser samt dokumentera dessa på intranätet i anslutning till regelverket för föräldraledighet. Slutsats Mot bakgrund av att Västerås stad redan idag är en relativt föräldravänlig arbetsgivare, att samtliga arbetsplatser lever under samma styrdokument samt svårigheterna att utforma en utmärkelse som med säkerhet stimulerar utmärkelsen intentioner, föreslår stadsledningskontoret att motionen avslås. Monica Ericsson stadsdirektör Eva Little personaldirektör

9

Alltid bästa möjliga möte!

Alltid bästa möjliga möte! TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-27 Dnr: 2015/335-IFN-010 Karin Bodlund - aw800 E-post: karin.bodlund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden Förslag

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (2) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 25 maj 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 08:30-11:08 Sekreterare

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 14 september 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:56 Sekreterare

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 4 april 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:15 Sekreterare

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 2012 02 27 27 81 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (2) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 25 april 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-17:05 Sekreterare

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Styrdokument Kommunledningskontoret 2016-09-12 Viktoria Färm 08 590 971 06 Dnr viktoria.farm@upplandsvasby.se KS/2016:214 Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Nivå: Kommungemensamt styrdokument

Läs mer

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210)

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-23 Sida 1(3) 56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 14 september 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:56 Sekreterare

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 28 september 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:22 Sekreterare

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten Tjänsteskrivelse 2005-02-16 Dnr 05KS/0139 Handläggare: Jonas Rydberg Tel: 08/570 383 38 Kommunstyrelsen Jämställdhetspolicy respektive jämställdhetsplan 2005 vid Värmdö

Läs mer

243 Svar på motion om att stärka det svenska språkets ställning i Eskilstuna (KSKF/2018:162)

243 Svar på motion om att stärka det svenska språkets ställning i Eskilstuna (KSKF/2018:162) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(3) 243 Svar på motion om att stärka det svenska språkets ställning i Eskilstuna (KSKF/2018:162) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 12 KS 94/17 Svar på motion och förslag om tillvägagångssätt för att uppmärksamma vardagshjältar Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Kommunstyrelsens personaldelegation 33 Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt Dnr KS 2013/0543 Handlingar

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 14 september 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:56 Sekreterare

Läs mer

Svar på motion om att hissa regnbågsflaggan

Svar på motion om att hissa regnbågsflaggan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-16 t, r T " Le.C, 25 (47) 74 Svar på motion om att hissa regnbågsflaggan Dnr 2015/214 INLEDNING johanna Ritvadatter (V) inkom den 25 februari 2015 med rubricerad

Läs mer

161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118)

161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0342 Till Kommunfullmäktige Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Sammanfattning Arbetet med lika rättigheter

Läs mer

Frågeformulär för arbetsmötet

Frågeformulär för arbetsmötet Frågeformulär för arbetsmötet Inledning varför plan för aktiva åtgärder? En arbetsgivare ska ha en plan för aktiva åtgärder som är en handlingsplan för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS

Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS Sammanträdesprotokoll 9 (26) Kommunstyrelsen 2012-10-01 138 Svar på motion (S) (V) angående ungdoms- och studentbostäder (KS 2010.290) Beslut Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att avslå motionen, då

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 20 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 20 (22) Sammanträdesprotokoll 20 (22) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-02-25 35 Svar på motion (MP) Skapa mötesytor mellan kommunpolitiken och (KS 2015.332) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Jämställdhetsprogram för Mönsterås kommun och de kommunala bolagen

Jämställdhetsprogram för Mönsterås kommun och de kommunala bolagen Jämställdhetsprogram för Mönsterås kommun och de kommunala bolagen 1 Gällande lagar och regler i Sverige visar inte några påtagliga skillnader när det gäller rättigheter och skyldigheter för kvinnor och

Läs mer

Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning

Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Monika Nordh Cangemark 2014-09-11 SFN 2014/0757 0480-450406 Servicenämnden Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

247 Svar på motion Avskaffa allmän visstid (KSKF/2018:173)

247 Svar på motion Avskaffa allmän visstid (KSKF/2018:173) Kommunstyrelsen 2018-11-06 1(3) 247 Svar på motion Avskaffa allmän visstid (KSKF/2018:173) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Maria Chergui (V) reserverar sig emot beslutet

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Ärende 13. Svar på motion: Förbättra anställningsvillkoren för personer över 67 år (M) (KD) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen.

Ärende 13. Svar på motion: Förbättra anställningsvillkoren för personer över 67 år (M) (KD) PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Ärende 13 Svar på motion: Förbättra anställningsvillkoren för personer över 67 år (M) (KD) Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t anse motionen besvarad.

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga

Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga Kommunfullmäktige 2011 04 26 82 160 2012 01 30 6 14 Kommunstyrelsen 2012 01 16 10 20 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 259 564 Dnr 11.280 008 aprilkf20 Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga

Läs mer

Barn, kompetens och karriär

Barn, kompetens och karriär Barn, kompetens och karriär 1 2 Förord Ett föräldravänligt arbetsliv gynnar alla. Unionen har tidigare publicerat ett flertal rapporter för att kartlägga småbarnsföräldrars vardag och mäta föräldravänligheten

Läs mer

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152)

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1217 kl. 13:00-15:25 ande ledamöter Ove Dröscher (S), ordförande Kristian Vramsten (M), vice ordförande Solveig Hallin (S) Marie Lindqvist (V) Glenn Grimhage (L) Ej tjänstgörande

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras besvarad.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras besvarad. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-05 Sida 1(2) 44 Svar på motion Upprätta en bostadsförmedling i Eskilstuna (KSKF/2018:174) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KS 48, 2009-03-24 Reviderad: KS 96, 2012-04-24 Karlshamns kommun 1. Inledning Alla har olika bakgrund, erfarenheter

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

livspusslet Foto: Andy Prhat

livspusslet Foto: Andy Prhat livspusslet Foto: Andy Prhat 2 TCO och livspusslet TCO driver livspusselfrågorna eftersom vi vill se ett arbetsliv som går att kombinera med familjeliv, utan att någotdera behöver stå i skuggan av det

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (3) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 11 maj 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-15:57 Sekreterare

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar

Läs mer

166 Svar på motion om att sälja Parken Zoo (KSKF/2015:69)

166 Svar på motion om att sälja Parken Zoo (KSKF/2015:69) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(2) 166 Svar på motion om att sälja Parken Zoo (KSKF/2015:69) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad Reservation

Läs mer

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(3) 346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

Läs mer

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (37) 2016-06-20 Kf Ks 202 14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion om förtroenderåd

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Anslag/bevis. Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, Id Beslutande

Anslag/bevis. Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, Id Beslutande Sammanträdesprotokoll 1-10 Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, Id. 8.30-12.10 Beslutande Övriga deltagare Anne Tano (M) Harald Lagerstedt ( C) Tobias Carlsson Liberalerna Ewa Klang (S) Ulla

Läs mer

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (50) 2016-09-26 Kf Kf 127 Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion (se bilaga) om förtroenderåd

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 15

Kommunstyrelsen. Ärende 15 Kommunstyrelsen Ärende 15 Allmänna utskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-04-09 4(18) 37 Dnr KS 2018-275 Motion om avskaffande av delade turer Sammanfattning Förvaltningen har utrett frågan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 9-18

Sammanträdesprotokoll 9-18 Sammanträdesprotokoll 9-18 Sammanträde med Skultuna kommundelsnämnd Sammanträdesdatum Onsdagen den 25 februari 2009 Plats och tid Skultunagården kl. 16:00-17:15 Närvarande ledamöter Ordförande Sven Svensson

Läs mer

Lönekartläggning, lönepolicy och lönerevision för bildningsnämndens verksamheter Ärende 12 KS 2017/56

Lönekartläggning, lönepolicy och lönerevision för bildningsnämndens verksamheter Ärende 12 KS 2017/56 Lönekartläggning, lönepolicy och lönerevision för bildningsnämndens verksamheter Ärende 12 KS 2017/56 Sida 147 av 740 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-02-22 Dnr: KS 2017/56 Kommunstyrelsen Lönekartläggning,

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 september Motion av Margaretha Lööf-Johanson (S) om jämställdhet

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 september Motion av Margaretha Lööf-Johanson (S) om jämställdhet Kommunledningsutskottet - Beredande FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-08-22 1 (2) Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 september 2018 Dnr 2018/000199-026 Motion av Margaretha Lööf-Johanson

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013

Jämställdhetsplan 2013 SFI SÖDERORT ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Jämställdhetsplan 2013 Innehåll 1 Mål... 3 2 Styrdokument... 3 3 Könsfördelning på SFI Söderort... 4 4 Åtgärdsplan... 4 5 Rutiner gällande sexuella trakasserier...

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare

Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 411 Status: Gällande Giltighetstid: Linköpings kommun

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(3) 346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

Läs mer

Jämställd lönepolitik Motion (2011:56) av Ann-Margarethe Livh (V)

Jämställd lönepolitik Motion (2011:56) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2012: RI (Dnr 222-1911/2011) Jämställd lönepolitik Motion (2011:56) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:56) av Ann-Margarethe

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

Personalpolicy för Falkenbergs kommun. KS 2014-109

Personalpolicy för Falkenbergs kommun. KS 2014-109 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 77 Personalpolicy för Falkenbergs kommun. KS 2014-109 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Motion: Gör den internationella kvinnodagen, den 8 mars, till en regional flaggdag i Jönköpings län Handlingar i ärendet:

Motion: Gör den internationella kvinnodagen, den 8 mars, till en regional flaggdag i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Motion: Gör den internationella kvinnodagen, den 8 mars, till en regional flaggdag i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Allmänpolitiska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:115 LS 2017-0924 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:40 av Lotta Nordfeldt (SD) och Per Carlberg (SD) om att uppmuntra och tillåta landstingsanställda att lämna blod under

Läs mer

Dnr: 2011/367-KS 2011-09-13. Karin Hjärpe. @vasteras.see. programmet. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen

Dnr: 2011/367-KS 2011-09-13. Karin Hjärpe. @vasteras.see. programmet. Förslag till beslut. Kommunstyrelsen Stadsledningskontoret Karin Hjärpe Telefon:021 393950 E-post:karin.hjarpe@ @vasteras.see Delges TJÄNSTESKRIVELSE Dnr: 2011/367-KS 2011-09-13 1 Revidering avv handikappolitiska programmet Förslag till beslut

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Dnr 11 KS20M- \0 \ OX

Dnr 11 KS20M- \0 \ OX FALKENBERG Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsens arbetsgivarutskott i Falkenberg 2014-02-12 Falkenbergs kommun Kommu->i? tningskontoret Kf ' ' HMen 2014-02- 2 6 Dnr 11 KS20M- \0

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2010-2012 för personal, barn och elever inom Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Lilla Rådmansgatan

Läs mer

Jämställdhetsplan för Eslövs kommun 2010-2013. Under perioden 2010-2013 gäller följande:

Jämställdhetsplan för Eslövs kommun 2010-2013. Under perioden 2010-2013 gäller följande: Jämställdhetsplan för Eslövs kommun 2010-2013 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för arbetsledare och medarbetare i organisationen och den förtydligar

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) samt förslag enligt bilaga

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) samt förslag enligt bilaga YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-04-20 Förhandlingssektionen Charlotta Undén, Tina Eriksson, Carina Rajala Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Ulla Johansson (båda KD) om vårdserviceteam KSN

Motion av Jonas Segersam och Ulla Johansson (båda KD) om vårdserviceteam KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-10 49 KSN-2016-2644 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att besvara motionen med föredragningen i ärendet. Reservation

Läs mer

70 Svar på motion - Förändra budgetprocessen (KSKF/2018:460)

70 Svar på motion - Förändra budgetprocessen (KSKF/2018:460) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-26 Sida 1(3) 70 Svar på motion - Förändra budgetprocessen (KSKF/2018:460) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer Stefan Krstic (L)

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

116 Svar på motion om att ställa krav för deltagande i ceremoni för nya medborgare (KSKF/2017:115)

116 Svar på motion om att ställa krav för deltagande i ceremoni för nya medborgare (KSKF/2017:115) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-02 Sida 1(1) 116 Svar på motion om att ställa krav för deltagande i ceremoni för nya medborgare (KSKF/2017:115) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer