Utbildningsinspektion i Porthälla Gymnasium. Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsinspektion i Porthälla Gymnasium. Inledning"

Transkript

1 Utbildningsinspektion i Partille kommun Porthälla Gymnasium Dnr :3779 Gymnasieskola Utbildningsinspektion i Porthälla Gymnasium Inledning Skolverket har granskat verksamheten i och besökt Porthälla Gymnasium den april I slutet av denna rapport framgår vilka som varit ansvariga för utbildningsinspektionen. Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och sarbete. Bedömningarna av en och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplaner och övriga författningar för det offentliga skolväsendet. Information om inspektionen finns i separata material och på Skolverkets webbplats ( Huvudmannen har ansvar för att de brister som inspektörerna lyfter fram i helhetsbedömningen åtgärdas. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid nästkommande inspektion. Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de ansvariga inspektörerna. Underlag Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och Porthälla Gymnasium, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolorna från Skolverkets nationella uppföljningssystem, eller som finns publicerad på annat sätt, har använts. I Porthälla Gymnasium intervjuades elever, lärare, elevvårdspersonal och skolledning. Inspektörerna besökte lektioner i alla årskurser och program. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns i skolan utgör underlag för bedömningen. Porthälla Gymnasium Beskrivning av skolan Antal elever Gymnasieskola 880 Källa: Porthälla Gymnasium Porthälla Gymnasium, som startade 1977, ligger i centrala Partille, en förortskommun till Göteborg. Stora delar av skolans verksamhet är lokaliserad tillsammans med kommunens vuxenutbildning och kommunens huvudbibliotek i anslutning till ett så kallat Kulturum, som är kommunens centrum för kultur och lärande. Denna del av gymnasieskolan kallas ofta för Kronan. På andra sidan Säveån, på gångavstånd, finns den del av verksamheten som kallas för Laxen (tidigare Teknikcent-

2 2 (18) rum). Där finns huvuddelarna av skolans yrkesinriktade utbildningar och de individuella programmen. Inom området finns tillgång till en välutrustad aula, lokaler för idrott och hälsa samt skolans matsal. Kronan totalrenoverades under 2007 och under samma år påbörjades även ombyggnad och renovering av Laxen för att skolan ska kunna ta emot fler elever på de yrkesförberedande programmen. Eftersom Partille kommun ingår i Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), där elever fritt kan söka gymnasieskolor inom regionen (ofta kallat frisök ), har även elever från andra kommuner möjlighet att söka till skolan. Ungefär hälften av eleverna på Porthälla Gymnasium kommer från andra kommuner och läsåret 2007/08 är det knappt 30 procent av kommunens egna gymnasieungdomar som går på Porthälla. Skolan har tidigare minskat sitt elevantal men sedan något år tillbaka ökar elevantalet, bland annat beroende på att elever från andra kommuner söker sig till skolan. Ett mål för skolan har varit att ha cirka elever läsåret 2008/09. Vid besöket har skolan fyra rektorer, varav en tillförordnad, som var och en ansvarar för var sin sektor, dvs. ett antal program, men de kan också ha övergripande ansvar som t.ex. för elevhälsa eller för lokaler. En av rektorerna har samordningsansvar och en annan har förutom gymnasieverksamhet även kommunens gymnasiesärskola och särvux inom sitt ansvarsområde. Gymnasiesärskolan och särvux behandlas inte i denna rapport utan i särskilda verksamhetsrapporter för särskolan och vuxenutbildningen. Tabell 1 visar skolans organisation i årskurs 1 på nationella och specialutformade program vid tiden för besöket. Där framgår bland annat att både naturvetenskapsprogrammet (NV) och samhällsvetenskapsprogrammet (SP) har lokala inriktningar dels mot idrott, dels mot musik. Cirka 150 elever på skolan följer någon form av inriktning mot idrott och cirka 90 mot musik. Förutom de lokala idrottsinriktningarna kan eleverna på Porthälla Gymnasium välja specialidrott, där skolan satsar särskilt på handboll, fotboll och ishockey. Vid skolan finns även individuella program (IV) med olika utformning, bland annat en introduktionskurs för ungdomar med invandrarbakgrund (IVIK). IVIK bedrivs i samverkan med kommunens vuxenutbildning.

3 3 (18) Tabell 1: Porthälla Gymnasiums studievägar på nationella och specialutformade program i årskurs 1 läsåret 2007/08 PROGRAM Nationellt (N) Specialutformat (S) Byggprogrammet, BP, (N) Elprogrammet, EC, (N) Fordonsprogrammet, FP, (N) Hundprogrammet, Hund och företagande (S) Naturvetenskapsprogrammet, NV, (N) Samhällsvetenskapsprogrammet, SP, (N) Skapande teknik (S) Källa: Porthälla Gymnasium INRIKTNINGAR (from åk 2) Nationella (N) Lokala (L) Husbyggnad (N) Elteknik (N) Helhetsbedömning Personbilsteknik (N) Naturvetenskap (N) Miljövetenskap (N) Naturvetenskap Idrott (L) Naturvetenskap Musik (L) Ekonomi (N) Samhällsvetenskap (N) Handel-Affär (L) Samhällsvetenskap Idrott (L) Samhällsvetenskap Musik (L) Porthälla Gymnasium kännetecknas av ett öppet, trivsamt och tryggt pedagogiskt klimat mellan lärarna och deras elever. När det så kallade frisöket startade inom GR minskade elevernas intresse för skolan. Många elever från Partille sökte sig till skolor i centrala Göteborg men sedan några år tillbaka har skolan lyckats vända trenden och antalet elever ökar nu vid skolan. Hösten 2008 hoppas ledningen för skolan att det uppsatta målet med cirka elever ska nås. Inom skolans olika delar är stämningen och samhörigheten i det dagliga arbetet god mellan lärare och elever Mellan skolans två huvuddelar, Kronan och Laxen, finns det dock sedan lång tid tillbaka allvarliga och oroande motsättningar. Detta är väl känt av de flesta. Motsättningarna är ett faktum trots att skolan sedan lång tid tillbaka arbetat systematiskt och målmedvetet med värdegrundsfrågor. Detta värdegrundsarbete är välkänt bland eleverna men däremot har skolans likabehandlingsplan fått litet genomslag i verksamheten. Elever i allmänhet känner inte till planen och den uppfyller inte heller författningarnas krav. Skolans lärare har utbildning för den undervisning de i huvudsak bedriver och rektorerna har genom utbildning och erfarenhet förvärvat pedagogisk insikt.

4 4 (18) Elevinflytande och elevers möjlighet att påverka är viktiga frågor på Porthälla Gymnasium. Skolan har ett fungerande system med klassråd och en elevkår men vid besöket på skolan fanns det ingen fungerande skolkonferens. Med betyg som mått på skolans kunskapsresultat bedöms kunskapsresultaten ligga strax under eller i nivå med rikets. Skolan bör följa upp och utvärdera sina resultat och vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra resultaten. Även orsakerna till den stora skillnaden i resultat mellan kvinnor och män bör skolan uppmärksamma och analysera och om så behövs vidta åtgärder för att säkerställa likvärdigheten i utbildningen. Rektorerna bör ta ett tydligare ansvar för uppföljning och utvärdering av skolans resultat. Den uppföljning och utvärdering som görs av enskilda lärare och i arbetslagen kan systematiseras och sammanställas på ett tydligare sätt. Skolans lokala inriktningar och ett antal av skolans lokala kurser uppfyller inte författningarnas krav. Inom ett av skolans specialutformade program erbjuds inte eleverna något individuellt val. Skolans arbetsplatsförlagda utbildning är inte alltid kursplanestyrd och betecknas ofta av skolan som praktik. Brister som måste åtgärdas Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas: - Skolan saknar en fungerande skolkonferens (4 kap. 5 och 6 gymnasieförordningen). - Skolans likabehandlingsplan uppfyller inte de krav som ställs på en sådan plan (6 lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och 2 förordningen om barns och elevers deltagande i arbetet med en likabehandlingsplan). Områden som är i behov av förbättringsinsatser Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden. - Skolan bör förbättra arbetet med att säkerställa en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning. - Skolan bör intensifiera sitt värdegrundsarbete ytterligare för att minska motsättningarna mellan Kronan och Laxen. - Rektorerna bör ta ett ännu tydligare ansvar för uppföljning och utvärdering av skolans resultat. - Skolan bör förbättra en på den arbetsplatsförlagda utbildningen.

5 5 (18) Bedömningar Nedan redovisas inspektionens bedömningar utifrån en fyrgradig sskala enligt följande: - Mycket god innebär att styrdokumentens mål och krav väl uppfylls. - God innebär att styrdokumentens mål och krav i huvudsak uppfylls. - Mindre god innebär att styrdokumentens mål och krav endast delvis uppfylls. - Ej godtagbar innebar en avsevärd avvikelse från styrdokumentens mål och krav 1 KUNSKAPER Inom detta granskningsområde behandlas skolans kunskapsresultat och arbetet för att varje elev ska nå de nationella målen för lärandet uttryckta i läroplan och kursplaner. Vidare granskas vilka förutsättningar skolan ger för att eleverna ska nå målen. 1.1 Kunskapsresultat om eleverna tillägnar sig kunskaper i enlighet med läroplanens mål, programmålen och kursplanernas mål.

6 6 (18) Tabell 2: Porthälla Gymnasiums resultat jämfört med rikets under åren Andel elever i procent med slutbetyg från gymnasieskolan efter fyra år Genomsnittlig betygspoäng 1 för slutbetygen Andel elever i procent med högskolebehörighet Andel elever i procent med reducerat program Porthälla Gymnasium Riket ,7 14,1 13,6 14,1 14,1 14, Andel elever i procent med utökat program Källa: Skolverkets databaser Jämförelsetal 2 och SIRIS 3 Kommentar: Av tabell 2 framgår att andelen elever i procent med slutbetyg från gymnasieskolan efter fyra år vid Porthälla Gymnasium varierar i förhållande till motsvarande andel i riket. Från att tidigare ha legat under rikets nivå är andelen år 2007 något högre än i riket. Även den genomsnittliga betygspoängen, jämförd med rikets, varierar över åren. Under de tre redovisade åren ligger den under eller i nivå med rikets. Av officiell statistik framgår att den sänkning av betygsnivån som skett mellan åren 2006 och 2007 helt kan knytas till de nationella programmen, där betygsnivån sänkts från 13,5 till 12,7, medan den varit konstant (14,6) på de specialutformade programmen. Under samma tid har andelen elever med högskolebehörighet vid skolan ökat och den ligger nu något över rikets. Andelen elever med reducerat program har ökat med en procentenhet per år och den ligger nu över rikets. Andelen elever med utökat program har minskat drastiskt och den ligger nu klart under rikets nivå. Enligt tabellen är den genomsnittliga betygspoängen för slutbetygen vid skolan år ,6. Enligt Skolverkets statistik är betygspoängen vid samma tillfälle 15,0 för kvinnorna och 12,8 för männen. Differensen mellan kvinnors och mäns genomsnittliga betygspoäng på skolan detta år är 2,2 vilket är avsevärt större än för riket där den är 1,3. Skolan uppnår kunskapsresultat strax under eller i nivå med rikets. Inspektörerna förutsätter att skolan i fortsättningen följer upp och utvärderar sina resultat och vidtar nödvändiga åtgärder för att förbättra resultaten. 1 Alla betygsatta kurser medräknade, där kursens poäng multiplicerats med vikt för betyg (IG=0, G=10, VG=15, MVG=20) samt dividerats med poängsumman för respektive nationellt program 2 Se Skolverkets hemsida, Statistik 3 Skolverkets Internetbaserade Resultat- och InformationsSystem

7 7 (18) Även orsakerna till den stora skillnaden i resultat mellan kvinnor och män bör skolan uppmärksamma och analysera och om så behövs vidta åtgärder för att säkerställa likvärdigheten i utbildningen. Se vidare i avsnittet om rektorns ansvar för uppföljning och utvärdering av skolans resultat nedan. 1.2 Uppföljning och kommunikation av kunskapsresultat om lärarna fortlöpande följer upp resultaten så att undervisningsmål och metoder ständigt kan prövas och utvecklas i förhållande till styrdokumentens krav, om kunskapsutvecklingen för varje elev följs upp fortlöpande i samtliga ämnen, om lärarna informerar eleven fortlöpande om både utvecklingsbehov och framgångar i studierna, om varje elev, minst en gång per termin ges ett utvecklingssamtal som utgår från en individuell studieplan med uppgifter om elevens studieväg och om de val av kurser som eleven gjort. Bedömning av området Uppföljning och kommunikation av kunskapsresultat: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Detta grundar inspektörerna på att lärare vid skolan i huvudsak har rutiner för att utvärdera sina resultat, ifrågasätta sina mål och arbetsformer samt prövar nya metoder. Information om elevens utvecklingsbehov och framgångar i studierna ges i regel i samband med lektioner och vid utvecklingssamtal. Vid intervjuer uppger några elever att utvecklingssamtal genomförs en gång om året. Skolans ledning och personal hävdar dock att gymnasieförordningens bestämmelser följs, dvs. att utvecklingssamtalen genomförs minst en gång per termin. Inspektörerna förutsätter att skolan genomför utvecklingssamtal enligt bestämmelserna. 1.3 Bedömning och betygssättning om lärarna gör en allsidig bedömning av elevens kunskaper och därvid beaktar hela kursen, om lärarna använder resultaten från de nationella kursproven för att bedöma elevers kunskapsutveckling och som stöd för betygssättning,

8 8 (18) om lärarna vid bedömning och betygssättning utgår från de nationella målen i kursplanerna och från betygskriterierna, om lärarna vid betygssättningen utnyttjar all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till kraven i kursplanen, om betyg sätts enligt författningarnas krav, om betygskatalog förs enligt bestämmelserna. Bedömning av området Bedömning och betygssättning: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Detta grundar inspektörerna på att lärarna vid bedömning och betygssättning utgår från de nationella målen och gör en allsidig bedömning av elevernas kunskaper samt att de använder sig av de nationella proven. Vid granskningen av betygskatalogerna befanns dessa i stort vara förda enligt bestämmelserna och arkiverade i god ordning med undantag av någon enstaka avvikelse, vilket påpekades av inspektörerna i samband med granskningen. Inom området finns följande förbättringsbehov: Utgångspunkt vid bedömning och betygssättning Av Skolverkets Allmänna råd för Likvärdig bedömning och betygssättning framgår att det är viktigt att det förs diskussioner om de lokala tolkningarna av kursplaner och betygskriterier mellan lärare i olika program, årskurser och skolor, både för att inspirera och lära av varandra och för att skapa likvärdiga förutsättningar för undervisningen och bedömningen av elever i skolan. Det ligger i rektorernas övergripande ansvarar att sådana diskussioner kommer till stånd. Enligt intervjuerna förekommer sådana diskussioner i begränsad omfattning vid skolan och då främst inom arbetslagen. Skolledningen tar begränsade initiativ till att sådana diskussioner kommer till stånd. I den senaste sredovisningen finns dock vissa betygssammanställningar kopplade till de nationella proven. Enligt en årligen genomförd elevenkät, som redovisas för åren i skolans senaste sredovisning, så har elevernas förtroende för lärarnas betygssättning varit lågt genom åren. Frågan Jag upplever betygssättningen som rättvis har år 2007 fått det lägsta betygsvärdet av alla redovisade frågor samtidigt som eleverna bedömt detta vara den viktigaste frågan. I enkäten ger eleverna frågan betygsvärdet 3,07 medan den fråga som får det högsta betyget Jag känner mig oftast trygg bland mina kamrater får betyget 4,19. En närliggande fråga Läraren informerar och motiverar betyg ger eleverna det näst lägsta betygsvärdet nämligen 3,16. I en av intervjuerna menar lärare att brist på information och motivering av betygssättningen kan vara orsaken till elevernas låga

9 9 (18) förtroende. Inspektörerna bedömer att skolan bör förbättra arbetet med att säkerställa en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning. 1.4 Genomförande av utbildningen om läroplanens mål, programmålen och kursplanernas mål anger inriktningen för skolans utbildning, om organisation och arbetssätt ger utrymme för olika kunskapsformer, om alla elever har inflytande över hur deras utbildning utformas och ges möjlighet att kunna påverka, vara delaktiga och ta ansvar, om skolan strävar mot att varje elev utvecklar en insikt om sitt eget sätt att lära och en förmåga att utvärdera sitt eget lärande, om undervisningen är saklig och allsidig, om de som arbetar i skolan samverkar för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande, om samverkan sker mellan skolan och det omgivande samhället, om varje elev har en individuell studieplan. Bedömning av området Genomförande av utbildningen: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Detta grundar inspektörerna på att de nationella målen anger inriktningen för utbildningen och att organisationen ger utrymme för olika kunskapsformer. Varje elev har en individuell studieplan och undervisningen bedöms vara saklig och allsidig. Inom området finns följande brist: Demokratiska arbetsformer och elevinflytande Enligt gymnasieförordningen ska det vid varje gymnasieskola finnas en skolkonferens. Skolkonferensen är ett organ för att behandla vissa frågor som är av stor betydelse för eleverna samt för informationsutbyte, samråd och gemensamma diskussioner mellan rektor, personal och elever. Enligt intervjuerna genomförs klassråd enligt bestämmelserna och skolan har en elevkår som bland annat är representerad vid anställning av lärare och annan personal. Enligt intervjuer med skolledning, personal och elever vid besöket på skolan i

10 10 (18) mitten av april hade skolans skolkonferens ännu inte sammanträtt under läsåret. Enligt skolledningen har skolan haft en fungerande skolkonferens tidigare läsår. Inspektörerna bedömer att skolan inte har en fungerande skolkonferens. 1.5 Anpassning av verksamheten till elevernas behov om undervisningen anpassas till den enskilde elevens behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande, om särskilt stöd ges till elever som har svårigheter i skolarbetet, om det vid behov av särskilda stödåtgärder alltid utarbetas åtgärdsprogram som uppfyller författningarnas krav, om skolans individuella program först och främst förbereder eleven för studier på ett nationellt eller specialutformat program. Bedömning av området Anpassning av verksamheten till elevernas behov: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Detta grundar inspektörerna på att åtgärdsprogram upprättas vid behov. Skolans individuella program förbereder först och främst eleverna för studier på ett nationellt eller specialutformat program. Enligt intervjuer med skolledningen och lärare ges eleverna i första hand stöd inom respektive arbetslag. Skolan har en specialpedagog som arbetar relativt mycket som speciallärare. Trots detta anser flera av de intervjuade lärarna att detta inte är tillräckligt och att skolan behöver ytterligare specialpedagogisk kompetens. Skolledningen anser att alla elever som är i behov av stöd erbjuds detta och att skolan kan skapa stödgrupper i t.ex. matematik. Inspektörerna förutsätter att särskilt stöd ges i enlighet med författningarna. 2 NORMER OCH VÄRDEN Inom detta granskningsområde behandlas skolans arbete för att påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i vardaglig handling. 2.1 Normer och värden i studiemiljö och samvaro om skolan utgör en trygg miljö,

11 11 (18) om skolan har en studiemiljö som är inriktad på lärande och ger stöd åt att utveckla kunskaper, om skolan och lärarna bedriver ett aktivt värdegrundsarbete, om skolan har ordningsregler som är utarbetade i samverkan med personal och elever, om skolan har upprättat en likabehandlingsplan i enlighet med författningarna och dess mål och åtgärder är synliga i det dagliga arbetet. Bedömning av området Normer och värden i studiemiljö och samvaro: Ej godtagbar Mindre god X God Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av mindre god. Detta grundar inspektörerna på att skolan är en trygg miljö för eleverna och att skolan och lärarna sedan lång tid tillbaka driver ett aktivt värdegrundsarbete. Skolmiljön är inriktad på lärande och skolan har ordningsregler. Inom området finns följande förbättringsbehov och brist: Värdegrundsarbete Enligt skollagen ska verksamheten i skolan utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan ska främja aktning för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö. Enligt läroplanen ska skolan aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Sedan lång tid tillbaka har värdegrundsfrågorna varit viktiga på skolan. I skolans sredovisning beskrivs värdegrundsarbetet bland annat på följande sätt: Att bli sedd som människa är det viktigaste under åren på gymnasiet. På Porthälla Gymnasium har detta synsätt utvecklats under många år. Vi ses på Porthälla har blivit ett begrepp. Vid intervjuer framhålls att ett uttryck för detta synsätt är att kommunens gymnasiesärskola är en integrerad del i Porthälla Gymnasium. Vid intervjuerna på skolan framträder dock en bild av att det finns stora motsättningar mellan skolans två delar Kronan och Laxen. Både lärare och elever på i första hand Laxen uttrycker stor besvikelse över hur de anser att verksamheterna vid Laxen blir behandlade. Intervjuade lärare anser att Porthälla Gymnasium inte är en utan två skolor Kronan och Laxen där det anses finare att tillhöra Kronan både som lärare och som elev. Skolledningen och elevhälsoteamet bekräftar att de känner till motsättningarna och beskriver att det lagts ned mycket arbete på att få förändringar till stånd. Uppenbarligen har detta ännu inte lyckats.

12 12 (18) Inspektörerna bedömer att skolan bör intensifiera sitt värdegrundsarbete ytterligare för att minska motsättningarna mellan Kronan och Laxen. Likabehandlingsplan Enligt lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever råder det numera ett uttryckligt förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens ändamål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Huvudmannen ska enligt lagen bedriva ett målinriktat arbete för att främja dessa ändamål och se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verksamhet. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande behandling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. I likabehandlingsplanen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Likabehandlingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över under medverkan av barnen eller eleverna och den ska utgå från en kartläggning av den egna verksamheten. På Porthälla Gymnasium är, enligt intervjuerna, diskriminering eller kränkningar okända för de flesta med undantag av vad som tidigare nämnts om känslan av motsättningar mellan Kronan och Laxen. Skolan upplevs av eleverna enligt den tidigare nämnda enkäten som trygg och skolans värdegrundsarbete är känt bland eleverna. Elever i allmänhet har dock liten kännedom om skolans likabehandlingsplan. Intervjuer visar att den tagits fram av en mindre grupp vuxna och elever. I några av intervjuerna framförs synpunkten att planen borde trycka mer på det förebyggande arbetet och att förankringsarbetet hade kunnat vara bättre. Inspektörerna anser, eftersom endast ett fåtal elever deltagit i framtagandet av planen, elever i allmänhet har liten kännedom om planen och att förankringsarbetet hade kunnat vara bättre, att kravet på elevernas medverkan inte är uppfyllt. Planen saknar en specifik redovisning av verksamhetens behov, utifrån en aktuell kartläggning, som utgångspunkt för vilka insatser som avses påbörjas och genomföras under det kommande året. Likabehandlingsplanen har följts upp i skolans senaste sredovisning men eftersom planen är odaterad går det inte att bedöma om planen årligen följs upp och ses över. Inspektörerna bedömer att skolans likabehandlingsplan inte uppfyller lagens krav och den har inte upprättats under medverkan av eleverna. Se vidare i Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2007:7) för arbetet med att främja likabehandling. 3 LEDNING OCH KVALITETSARBETE Inom detta granskningsområde behandlas tillgång till utbildning samt verksamhetens ledning och personal och hur skolan följer de nationella bestämmelserna som omfattar dessa grupper. Inspektionen granskar dessutom rektors och personalens

13 13 (18) ansvarstagande för skolans målinriktning och myndighetsutövning samt hur skolans sarbete fungerar för att säkra och förbättra en i utbildningen. 3.1 Tillgång till likvärdig utbildning om skolan tar emot elever enligt bestämmelserna, om varje elev erbjuds det garanterade antalet undervisningstimmar och den erbjudna undervisningstiden kan redovisas, om skolan erbjuder eleverna valmöjligheter i enlighet med författningarna, om skolans specialutformade program uppfyller författningarnas krav, om skolans lokala kurser uppfyller författningarnas krav, om skolans lokala inriktningar uppfyller författningarnas krav, om skolan erbjuder studie- och yrkesorientering, om de läromedel som används håller god, om utbildningen är avgiftsfri för alla elever med undantag för vissa hjälpmedel eller enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Bedömning av området Tillgång till likvärdig utbildning: Ej godtagbar X Mindre god God Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av ej godtagbar. Detta grundar inspektörerna på att skolans specialutformade program, lokala kurser och lokala inriktningar inte uppfyller kraven. Inte heller kravet på att kunna redovisa hur varje elev erbjudits den garanterade undervisningstiden är uppfyllt. Partille kommun har överlämnat ansvaret för intagningen till gymnasieskolan till Göteborgsregionens kommunalförbund (GR). Denna intagning har granskats av Skolverket i särskild ordning (dnr :2682) och behandlas därför inte här. Enligt intervjuerna är skolan avgiftsfri och rektorerna hänvisar till att det finns ett policydokument om avgifter. Exempelvis tillhandahåller skolan vid behov skyddskläder, miniräknare och övriga läromedel. För vissa utlandsresor råder dock viss tveksamhet om vilka avgifter som eleverna måste betala. Inspektörerna förutsätter att skolan följer sin egen policy och att utbildningen är avgiftsfri för alla elever med undantag för vissa hjälpmedel eller enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Skolan erbjuder studie- och yrkesorientering enligt författningarna.

14 14 (18) Enligt skollagen har elever på nationella program rätt till sin garanterade undervisningstid och enligt gymnasieförordningen har elever på specialutformade program samma rätt. Styrelsen för utbildningen ska kunna redovisa hur varje elev har erbjudits sin garanterade undervisningstid. Skolan har poäng- och timplaner för undervisningstidens omfattning och fördelning på kurser under de tre gymnasieåren. Denna tid läggs också, med viss marginal, ut i schemat. Inspektörerna noterar vid besöket att skolan inte alltid sätter in vikarier för frånvarande lärare. Hur undervisningstiden räknas vid tema- och friluftsdagar uppfattar inspektörerna som oklart. Enligt skolledningen följs dock den garanterade undervisningstiden upp i skolans frånvaroprogram, där man för varje elev kan se hur mycket undervisningstid som eleven fått och hur mycket som försvunnit. Inspektörerna förutsätter att skolan följer upp undervisningstiden så att varje elev erbjuds sin garanterade undervisningstid. Inom området finns följande brister och förbättringsbehov: Valmöjligheter Enligt bilaga 2 till skollagen omfattar ett specialutformat program i gymnasieskolan poäng varav 300 poäng ska användas till det individuella valet. Enligt gymnasieförordningen ska eleverna som individuellt val erbjudas varje kurs som förekommer på ett nationellt program i kommunen. Porthälla Gymnasiums specialutformade program Skapande teknik omfattar enligt redovisad poängplan poäng men det finns inget utrymme för individuellt val i planen. Inspektörerna bedömer att kravet på att utbildningen på ett specialutformat program ska innehålla 300 poäng för individuellt val inte är uppfyllt. Se vidare i kommunrapporten. Lokala kurser Enligt gymnasieförordningen får styrelsen för utbildningen besluta om att inrätta lokala kurser. En lokal kurs ska ge kunskaper i ett eller flera ämnen inom ett bestämt kunskapsområde och svara mot sådana behov som inte tillgodoses genom en nationellt fastställd kursplan. För varje kurs och för projektarbetet ska det finnas en kursplan. Det ska av kursplanen framgå dels kursens mål och målen för projektarbetet, dels den kunskapsnivå som alla elever minst ska ha uppnått vid kursens slut eller efter genomfört projektarbete. Kursplanen ska ge utrymme för läraren och eleverna att själva planera undervisningen. Styrelsen för utbildningen fastställer kursplaner för lokala kurser. Det ska finnas betygskriterier för alla kurser som får förekomma i gymnasieskolan och för projektarbete. Styrelsen för utbildningen fastställer betygskriterier för lokala kurser. Vid betygssättningen ska läraren använda dessa betygskriterier. Betygskriterierna ska precisera vilka kunskaper enligt kursplanen som krävs för att eleven ska få något av betygen Godkänt, Väl godkänt respektive Mycket väl godkänt. På inspektörernas begäran har skolan redovisat kursplaner med tillhörande betygskriterier för de cirka 25 lokala kurser som för närvarande används vid skolan. Inspektörerna har tagit del av dessa och konstaterat att ett flertal av dessa inte uppfyller författningarnas krav. Vissa kursplaner har mål som till stora delar täcks av mål i

15 15 (18) nationella kurser. Exempel är kurser i idrott och hälsa (IDH1502, IDH1504, IDH1505 och IDH1506), flera av de lokala musikkurserna samt samhällskunskapskursen (SH1502). Inom den senare kursen finns även möjligheter att välja Systerskap som bara är öppen för kvinnor utan att motsvarande möjlighet finns för män. En kurs i Livskunskap (PS1500) behandlar ämnesövergripande mål från läroplanens övergripande delar och ämnesövergripande kunskapsområden. I ett antal kurser, exempelvis inom idrott och hälsa samt musik ingår närvaro och aktivt deltagande som betygskriterier. Inspektörerna bedömer att det finns väsentliga brister i skolans lokala kurser och betygskriterierna för dessa. Samtliga kurser behöver gås igenom, ifrågasättas, eventuellt omarbetas och i flera fall tas bort. Se vidare i kommunrapporten. Lokala inriktningar Enligt gymnasieförordningen får styrelsen för utbildningen besluta om lokala inriktningar inom de nationella programmen. Sådana inriktningar ska ligga inom ramen för de bestämmelser som gäller för programmet. Av beslutet ska framgå dels vilka kurser som inriktningen innehåller utöver kärnämneskurserna och för programmet gemensamma karaktärsämnen, dels vilka kursplaner som tillämpas. En lokal inriktning ska tillgodose ett sådant lokalt eller regionalt utbildningsbehov som inte kan tillgodoses inom ramen för de nationellt fastställda programmen och inriktningarna. En lokal inriktning kan omfatta andra och tredje utbildningsåret eller endast tredje utbildningsåret på något av de nationella programmen. Före beslut om att anordna en lokal inriktning bör styrelsen för utbildningen i förekommande fall samråda med berörd yrkesnämnd eller motsvarande samarbetsorgan. Enligt gymnasieförordningen ska styrelsen för utbildningen för en lokal inriktning fastställa ytterligare mål för utbildningen utöver dem som gäller för det nationella programmet. Enligt förarbetena ska kurserna som ingår i en inriktning bidra till att fördjupa och komplettera programmålen. Arbetsplatsförlagd utbildning (APU) ska förekomma på alla nationella program utom det estetiska programmet, naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet. Styrelsen för utbildningen får dock bestämma att arbetsplatsförlagd utbildning ska förekomma på de nämnda programmen. Skolan har vid tiden för skolbesöket fem lokala inriktningar, tre på Samhällsvetenskapsprogrammet och två på Naturvetenskapsprogrammet. Inspektörerna har efterfrågat dokumentation som visar att kraven ovan är uppfyllda. Med den redovisade dokumentationen som grund bedömer inspektörerna att styrelsen för utbildningen beslutat att fastställa de fem lokala inriktningarna och ytterligare mål för dessa. Inspektörerna har dock inte kunnat utröna vilka lokala eller regionala utbildningsbehov som de lokala inriktningarna kan tillgodose och som inte kan tillgodoses inom ramen för de nationellt fastställda programmen och inriktningarna. Inte heller framgår vilka eventuella samråd som styrelsen haft med yrkesnämnd eller motsvarande samarbetsorgan. De lokala inriktningarna Idrott respektive Musik finns på både Naturvetenskapsprogrammet (NV) och Samhällsvetenskapsprogrammet (SP). Kurserna inom dessa lokala inriktningar omfattar poäng. Inriktningen Handel-Affär på SP om-

16 16 (18) fattar nationella kurser om sammanlagt 550 poäng. Idrottsinriktningarna innehåller nationella kurser, bl.a. från ämnena specialidrott samt idrott och hälsa, samt lokala kurser inom det idrottsliga området. Musikinriktningarna innehåller i huvudsak nationella musikkurser hämtade från det Estetiska programmet (ES). Kurserna inom inriktningen Handel-Affär kommer i huvudsak från Handels- och administrationsprogrammet (HP). Eftersom kurser inom idrott och hälsa inte kan knytas till programmål som avses inom kraven för inriktningar, och ES och HP har helt andra programmål än NV och SP, är det inte rimligt att anta att de valda kurserna kan bidra till att komplettera och fördjupa programmålen för NV respektive SP. Bland de exempel som Skolverket angivit i Allmänna råd (SKOLFS 2000:1) på kurser som anses ligga inom NV:s och SP:s programmål finns inga av de kurser som ingår i skolans inriktningar. Att då hela paket med sådana kurser skulle kunna ligga inom ramen för programmålen bedömer inspektörerna inte vara förenligt med intentionerna. Inspektörerna kan inte heller utröna vilka lokala eller regionala utbildningsbehov som dessa inriktningar kan tillgodose och som inte kan tillgodoses inom ramen för de nationellt fastställda programmen och inriktningarna. Det utrymme som upptas av de valda kurserna, och som inom en nationell inriktning skulle ha fyllts med kurser med tydliga kopplingar till programmålen, tas på de aktuella inriktningarna i anspråk av kurser som inte är relaterade till programmålen. Enligt inspektörernas bedömning medför detta att programmålen blir svåra att nå och att programmen tappar sin karaktär. Därmed kan inte kraven anse vara uppfyllda. Inspektörerna bedömer att skolans lokala inriktningar inte ligger inom ramen för respektive programs programmål, dvs. inom programmålen för naturvetenskapsrespektive samhällsvetenskapsprogrammet. Se vidare i kommunrapporten. Vid Porthälla Gymnasium genomförs APU på de yrkesinriktade programmen och, enligt ett beslut av gymnasienämnden, även på den lokala inriktningen Handel- Affär på SP. Det förekommer dock, enligt intervjuer med lärare och elever, att APU:n inte alltid är kursplanestyrd. Den kallas ofta för Praktik, något som enligt författningarna inte finns på nationella program. Inspektörerna bedömer att skolan bör förbättra en på den arbetsplatsförlagda utbildningen. 3.2 Personalens utbildning och kompetensutveckling om skolans lärare har utbildning för den undervisning de i huvudsak bedriver, om skolans pedagogiska personal har nödvändiga insikter i de föreskrifter som styr utbildningen, om skolans pedagogiska personal får den kompetensutveckling som krävs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett professionellt sätt, om rektor genom utbildning och erfarenhet har förvärvat pedagogisk insikt.

17 17 (18) Bedömning av området Personalens utbildning och kompetensutveckling: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Detta grundar inspektörerna på att skolans lärare har utbildning för den undervisning de i huvudsak bedriver och att rektorerna genom utbildning och erfarenhet har förvärvat pedagogisk insikt. Skolans pedagogiska personal har nödvändiga insikter i de föreskrifter som styr utbildningen och får den kompetensutveckling som krävs. Skolans tre ordinarie rektorer har gått eller går för närvarande den statliga rektorsutbildningen. 3.3 Rektors ansvar om rektor håller sig förtrogen med det dagliga arbetet, om rektor som pedagogisk ledare tar det övergripande ansvaret för att verksamheten inriktas på att nå de nationella målen, om rektorn tar ansvar för att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till de nationella målen, om rektorn fattar beslut enligt bestämmelserna. Bedömning av området Rektors ansvar: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Detta grundar inspektörerna på att rektorerna håller sig förtrogna med det dagliga arbetet, fattar beslut enligt bestämmelserna och tar det övergripande ansvaret som pedagogiska ledare. Inom området finns dock följande förbättringsbehov: Rektorernas ansvar för uppföljning och utvärdering av skolans resultat Enligt läroplanen ansvarar rektorn för att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till de riksgiltiga målen. Intervjuer med personalen visar att lärarna i viss utsträckning följer upp och utvärderar den egna och arbetslagets verksamhet. Enligt intervjuer genomförs kursutvärderingar efter varje kurs men rektorerna använder sig av denna information i be-

18 18 (18) gränsad omfattning. Sammanställningar av nationella prov och uppföljning av korrelation mellan betyg på kursprov och kursbetyg görs i regel på lärarnivå. Skolan har inte uppmärksammat, analyserat och vidtagit åtgärder med anledning av de stora skillnaderna i mäns och kvinnors resultat. I begränsad omfattning finns dock resultatsammanställningar redovisade i skolans senaste sredovisning. Inspektörerna bedömer att rektorerna bör ta ett ännu tydligare ansvar för uppföljning och utvärdering av skolans resultat. 3.4 Kvalitetsarbete om skolan bedriver ett systematiskt sarbete, det vill säga planerar, följer upp och utvärderar sin verksamhet samt tar tillvara resultaten och omsätter dessa i åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen, om sarbetet dokumenteras i en sredovisning som innehåller en bedömning av i vilken mån de nationella målen för utbildningen nåtts och en redogörelse för vilka åtgärder skolan avser att vidta för att öka måluppfyllelsen. Bedömning av området Kvalitetsarbete: Ej godtagbar Mindre god God X Mycket god Motivering: Enligt inspektörernas sammanvägda bedömning är arbetet inom området av god. Skolan har en lokal arbetsplan och det finns en plan för ssäkringsarbetet på skolnivå kopplat till förvaltnings- och nämndnivåerna. Skolan tar årligen fram en sredovisning. Inspektörerna har tagit del av skolans sredovisning för 2007 som bedöms uppfylla kraven. Enligt skolledningen pågår ett arbete med att utveckla resultatuppföljningarna. Intervjuerna har inte kunnat klarlägga i hur stor omfattning som sredovisningen har utarbetats under medverkan av lärare, övrig personal och elever. Inspektörerna förutsätter att skolan beaktar författningskravet på dessa gruppers medverkan i det fortsatta sarbetet Göteborg Tomas Erlandsson Erik Bergeå

Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium. Inledning

Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium. Inledning Utbildningsinspektion i Lidingö kommun Hersby gymnasium Dnr 53-2007:3312 Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Lidingö kommun och besökt Hersby gymnasium

Läs mer

Utbildningsinspektion i gymnasieskolan Forsmarks skola. Inledning

Utbildningsinspektion i gymnasieskolan Forsmarks skola. Inledning Utbildningsinspektion i Östhammars kommun Forsmarks skola Dnr 53-2007:3316 Utbildningsinspektion i gymnasieskolan Forsmarks skola Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Östhammars kommun och

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Alléskolan

Regelbunden tillsyn i Alléskolan Regelbunden tillsyn i Sydnärkes Utbildningsförbund Alléskolan Dnr 43-2009:718 Regelbunden tillsyn i Alléskolan Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Sydnärkes utbildningsförbund och besökt

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nödingeskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Nödingeskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Ale kommun Nödingeskolan Dnr 53-2007:3776 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Nödingeskolan Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Verksamheten i Nödingeskolan har granskats och

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Utbildningsinspektion i Kålgårdens skola. Inledning

Utbildningsinspektion i Kålgårdens skola. Inledning Utbildningsinspektion i Jönköpings kommun Kålgårdens skola Dnr 53-2007:3295 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Kålgårdens skola Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola årskurs 7 9 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Utbildningsinspektion i Öckerö gymnasieskola. Inledning

Utbildningsinspektion i Öckerö gymnasieskola. Inledning Utbildningsinspektion i Öckerö kommun Öckerö gymnasieskola Dnr 53-2007:3781 Utbildningsinspektion i Öckerö gymnasieskola Gymnasieskola Inledning Verksamheten i Öckerö gymnasieskola har granskats och besökts

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-SV2009:84 Beslut Helixutbildningar AB Hindriksväg 3 795 70 Vikarbyn 2009-02-06

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Ängelholms gymnasieskola

Regelbunden tillsyn i Ängelholms gymnasieskola Regelbunden tillsyn i Ängelholms kommun Ängelholms gymnasieskola Dnr 53-2008:1910 Regelbunden tillsyn i Ängelholms gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i och besökt Ängelholms

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium Mjölby kommun Datum 2009-11-06 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Utbildningsinspektion i Parkskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Parkskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Norrköpings kommun Parkskolan Dnr 53-2007:1393 Utbildningsinspektion i Parkskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 3 Inledning Skolverket har granskat verksamheten i och besökt

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Vasaskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652 Rektorn

Läs mer

Delbeslut Tillsyn i Wasaskolan, Tingsryds kommun Datum Dnr :2039

Delbeslut Tillsyn i Wasaskolan, Tingsryds kommun Datum Dnr :2039 Delbeslut Tillsyn i Wasaskolan, Tingsryds kommun Datum 2009-09-25 Dnr 43-2009:2039 Rektorn vid Wasaskolan Wasaskolan Bo 42 362 21 Tingsryd Tillsyn i Wasaskolan Sammanfattande bedömning bedömer att verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Lars Erik Larssongymnasiet, Lund Beslut och rapporter

Regelbunden tillsyn i Lars Erik Larssongymnasiet, Lund Beslut och rapporter Regelbunden tillsyn i Lars Erik Larssongymnasiet, Lund Beslut och rapporter Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:1088 Beslut Lars Erik Larssongymnasiet S:t Laurentiigatan 1 222 21 Lund 2009-10-14 1

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Regelbunden tillsyn i Sorsele kommun Blattnicksele skola Dnr 53-2008:1864 Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Förskoleklass Årskurserna 1 6 Inledning har granskat verksamheten i Sorsele kommun och

Läs mer

Utbildningsinspektion i Solna gymnasium. Inledning

Utbildningsinspektion i Solna gymnasium. Inledning Utbildningsinspektion i Solna kommun Solna gymnasium Dnr 53-2006:3381 Utbildningsinspektion i Solna gymnasium Inledning Skolverket har granskat verksamheten i och besökt Solna gymnasium den 9-12 oktober

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan

Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan Regelbunden tillsyn i Klippans kommun Pilagårdsskolan Dnr 43-2008:441 Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan Förskoleklass Grundskola, årskurserna 1 5 Inledning har granskat verksamheten i Klippans kommun

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan Mjölby kommun Datum 2009-09-16 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet

Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet Utbildningsinspektion i Simrishamns kommun Österlengymnasiet Dnr 53-2006:1435 Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande bedömning...2

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Regelbunden tillsyn i Hallstahammars kommun Tunboskolan Dnr 43-SV2008:221 Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Hallstahammars

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Utbildningsinspektion i Lindöskolan och Långtorpsskolan (Lindöenheten), Norrköpings kommun. Inledning

Utbildningsinspektion i Lindöskolan och Långtorpsskolan (Lindöenheten), Norrköpings kommun. Inledning Utbildningsinspektion i Norrköpings kommun Lindöenheten Dnr 53-2007:1393 Utbildningsinspektion i Lindöskolan och Långtorpsskolan (Lindöenheten), Norrköpings kommun Förskoleklass Grundskola årskurs 1 6

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klockargårdens skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 3. Inledning

Utbildningsinspektion i Klockargårdens skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 3. Inledning Utbildningsinspektion i Lidingö kommun Klockargårdens skola Dnr 53-2007:3312 Utbildningsinspektion i Klockargårdens skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 3 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Glada Hudikskolan i Hudiksvall

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Glada Hudikskolan i Hudiksvall Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Glada Hudikskolan i Hudiksvall Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Beslut Hudik Friskoleutbildning AB Box 1190 824 14 Hudiksvall 2008-12-08

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Beslut JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm 17 augusti 2009 1 (3) Dnr 44-2008:703 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Skolinspektionen

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Karlstads Praktiska Gymnasium i Karlstad

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Karlstads Praktiska Gymnasium i Karlstad Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Karlstads Praktiska Gymnasium i Karlstad Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-SV2008:357 Beslut Baggium Utbildning AB Ängbackevägen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-09-19 Dnr 43-2011:5456 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Globala gymnasiet pernilla.ericols@stockholm.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Globala gymnasiet

Läs mer

Utbildningsinspektion i Sollentuna musikklasser, grundskola årskurs 4 9. Inledning

Utbildningsinspektion i Sollentuna musikklasser, grundskola årskurs 4 9. Inledning Utbildningsinspektion i Sollentuna kommun Sollentuna musikklasser Dnr 53-2007:3311 Utbildningsinspektion i Sollentuna musikklasser, grundskola årskurs 4 9 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Täby Enskilda Gymnasium i Täby kommun Täby Enskilda Gymnasium AB e-post: erik.drakenberg@tabyenskilda.se Rektorn vid Täby Enskilda

Läs mer

Utbildningsinspektion i Wargentinskolan

Utbildningsinspektion i Wargentinskolan Utbildningsinspektion i Jämtlands gymnasieförbund Wargentinskolan Dnr 53-2006:3327 Utbildningsinspektion i Wargentinskolan Gymnasieskola Inledning Skolverket har granskat verksamheten i och besökt Wargentinskolan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Hedenskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Hedenskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Bodens kommun Hedenskolan Dnr 53-2007:3627 Utbildningsinspektion i Hedenskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Bodens kommun

Läs mer

Utbildningsinspektion i Lexby skola. Inledning

Utbildningsinspektion i Lexby skola. Inledning Utbildningsinspektion i Partille kommun Lexby skola Dnr 53:2007:3779 Utbildningsinspektion i Lexby skola Grundskola årskurserna 6 9 Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Partille kommun och

Läs mer

Utbildningsinspektion i Svanens skola. Inledning

Utbildningsinspektion i Svanens skola. Inledning Utbildningsinspektion i Norrköpings kommun Svanens skola Dnr 53-2007:1393 Utbildningsinspektion i Svanens skola Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten i

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan

Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan Regelbunden tillsyn i Västerås kommun Herrgärdsskolan Dnr 43-2008:0138 Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan Förskoleklass Grundskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i

Läs mer

Utbildningsinspektion i Båtsmansskolan

Utbildningsinspektion i Båtsmansskolan Utbildningsinspektion i Härryda kommun Båtsmansskolan Dnr 53-2006:3403 Utbildningsinspektion i Båtsmansskolan Grundskola årskurserna 6 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av Båtsmansskolan...2

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Stenhamreskolan och Tallåsens skola

Regelbunden tillsyn i Stenhamreskolan och Tallåsens skola Regelbunden tillsyn i Ljusdals kommun och Dnr 43-2009:372 Regelbunden tillsyn i och Tallåsens skola Förskoleklass Grundskola 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ljusdals kommun och

Läs mer

Utbildningsinspektion i Lärcentrum, gymnasieskola och vuxenutbildning

Utbildningsinspektion i Lärcentrum, gymnasieskola och vuxenutbildning Utbildningsinspektion i Tanums kommun Lärcentrum Dnr 53-2005:1530 Utbildningsinspektion i Lärcentrum, gymnasieskola och vuxenutbildning Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av verksamheten...2

Läs mer

Utbildningsinspektion i Västerhöjdsgymnasiet. Inledning

Utbildningsinspektion i Västerhöjdsgymnasiet. Inledning Utbildningsinspektion i Skövde kommun Västerhöjdsgymnasiet Dnr 53-2007:3780 Utbildningsinspektion i Västerhöjdsgymnasiet Gymnasieskola Inledning Verksamheten i Västerhöjdsgymnasiet har granskats och besökts

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Bildningscentrum Facetten

Regelbunden tillsyn i Bildningscentrum Facetten Regelbunden tillsyn i Åtvidabergs kommun Bildningscentrum Facetten Dnr43-2008:656 Regelbunden tillsyn i Bildningscentrum Facetten Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Åtvidabergs kommun

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola Regelbunden tillsyn i Lunds kommun Lunds Montessorigrundskola Dnr: 44-2009:1675 Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola Förskoleklass Grundskolan årskurserna 1 9 Inledning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Malung-Sälens gymnasieskola

Regelbunden tillsyn i Malung-Sälens gymnasieskola Regelbunden tillsyn i Malung-Sälens kommun Malung-Sälens gymnasieskola Dnr 43-2009:677 Regelbunden tillsyn i Malung-Sälens gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Malung-Sälens

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola F 6

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola F 6 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola F 6 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola F 6 Förskoleklass Grundskola årskurs 1 6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Utbildningsinspektion i Östhammars kommun Vuxenutbildningen Dnr 53-2007:3316 Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Skolverket har granskat

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Enskilda gymnasiet info@enskildagymnasiet.se Rektorn vid Enskilda gymnasiet lebi@enskildagymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Gnosjö kunskapscentrum

Regelbunden tillsyn i Gnosjö kunskapscentrum Regelbunden tillsyn i Gnosjö kommun Gnosjö kunskapscentrum Dnr 43-2009:2039 Regelbunden tillsyn i Gnosjö kunskapscentrum år 1-3 år 1-4 Inledning har granskat verksamheten i Gnosjö kommun under september

Läs mer

Utbildningsinspektion i Diö skola

Utbildningsinspektion i Diö skola Utbildningsinspektion i Älmhults kommun Diö skola Dnr 53-2007:1822 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Diö skola Grundskola årskurserna 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av Diö skola...2

Läs mer

Utbildningsinspektion i Odenslundsskolan

Utbildningsinspektion i Odenslundsskolan Utbildningsinspektion i Östersunds kommun Odenslundsskolan Dnr 53-2006:3324 Utbildningsinspektion i Odenslundsskolan Förskoleklass Grundskola årskurs 1-5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skolbeslut Till Rektorn för Eksjö Gymnasieskola och Eksjö kommun 2010-06-02 Dnr 43-2010:83 Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Gymnasieskolan i Eksjö kommun Skolbeslut Tillsyn

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Västervångskolan

Regelbunden tillsyn i Västervångskolan Regelbunden tillsyn i Landskrona kommun Västervångskolan Dnr 53-2008:1776 Regelbunden tillsyn i Västervångskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1-9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Platengymnasiet i Motala kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :175

Regelbunden tillsyn i Platengymnasiet i Motala kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :175 Regelbunden tillsyn i Platengymnasiet i Motala kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:175 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Platengymnasiet Motala kommun Datum 2009-10-16 Dnr 43-2009:175

Läs mer

Utbildningsinspektion i Sofielundsskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9. Inledning

Utbildningsinspektion i Sofielundsskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9. Inledning Utbildningsinspektion i Sollentuna kommun Sofielundsskolan Dnr 53-2007:3311 Utbildningsinspektion i Sofielundsskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Utbildningsinspektion i Dahlstiernska gymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Dahlstiernska gymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Melleruds kommun Dahlstiernska gymnasiet Dnr 53-2006:1621 Utbildningsinspektion i Dahlstiernska gymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Beslut Dnr :5177. Beslut. efter tillsyn av gymnasieskolan Åva gymnasium i Täby kommun

Beslut Dnr :5177. Beslut. efter tillsyn av gymnasieskolan Åva gymnasium i Täby kommun Beslut 2011-06-29 Dnr 43-2010:5177 Beslut efter tillsyn av gymnasieskolan Åva gymnasium i Täby kommun Beslut 2011-06-29 1 (3) Dnr 43-2010:5177 Rektorerna vid Åva gymnasium Box 1450 183 14 Täby Täby kommun

Läs mer

Utbildningsinspektion i Johansfors skola

Utbildningsinspektion i Johansfors skola Utbildningsinspektion i Emmaboda kommun Johansfors skola Dnr 53-2007:578 Utbildningsinspektion i Johansfors skola Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 2 Viktor Rydberg gymnasium Djursholm Rektorn vid Viktor Rydberg gymnasium Djursholm för gymnasieskola efter tillsyn av Viktor Rydberg gymnasium Djursholm i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Fröafallsskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Fröafallsskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Tranås kommun Rektorsområde 5 Dnr 53-2008:198 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Fröafallsskolan Grundskola årskurserna 1 5 Obligatorisk särskola årskurserna 1 5 Inledning Skolverket

Läs mer

Utbildningsinspektion i Naturbruksgymnasiet i Blekinge

Utbildningsinspektion i Naturbruksgymnasiet i Blekinge Utbildningsinspektion i Ronneby Dnr 53-2007:1808 Utbildningsinspektion i i Blekinge Gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av...2 Bedömningar...2 Inledning Skolverket har granskat

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Folkuniversitetets Gymnasium i Karlstad

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Folkuniversitetets Gymnasium i Karlstad Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Folkuniversitetets Gymnasium i Karlstad Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-SV2008:358 Beslut Folkuniversitetets Gymnasium i Karlstad

Läs mer

Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan

Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan Regelbunden tillsyn i Lunds kommun International School of Lund Katedralskolan Dnr 43-2008:490 Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Bruksgymnasiet Gymnasievägen 1 747 40 Gimo 2011-03-30 Dnr 43-2010:5173 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Bruksgymnasiet i Östhammars kommun 2011-03-30 Skolbeslut Tillsyn i Bruksgymnasiet

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ölyckeskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Ölyckeskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Eslöv Ölyckeskolan Dnr 53-2007:59 Utbildningsinspektion i Ölyckeskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan/rektorsområdet/verksamheten...2

Läs mer

Utbildningsinspektion i De Geergymnasiet. Inledning

Utbildningsinspektion i De Geergymnasiet. Inledning Utbildningsinspektion i Norrköpings kommun De Geergymnasiet Dnr 53-2007:1393 Utbildningsinspektion i De Geergymnasiet Gymnasieskola Gymnasiesärskola Inledning Skolverket har granskat verksamheten i och

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Högbergsskolan, Smeden och Malmen

Regelbunden tillsyn i Högbergsskolan, Smeden och Malmen Regelbunden tillsyn i Västerberg slagens Utbildningscentrum (VBU) Högbergsskolan, Smeden och Malmen Dnr 43-2008:787 Regelbunden tillsyn i Högbergsskolan, Smeden och Malmen Inledning Skolinspektionen har

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum i Motala kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :175

Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum i Motala kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :175 Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum i Motala kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:175 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum Motala kommun Datum 2009-08-11

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nolskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Nolskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Ale kommun Nolskolan Dnr 53-2007:3776 Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Utbildningsinspektion i Nolskolan Inledning Verksamheten i Nolskolan har granskats och besökts den

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg. Beslut. Skolinspektionen 2011-06-14

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg. Beslut. Skolinspektionen 2011-06-14 Beslut Jensen College Education AB jakob.ladenstedt@jenseneducation.se lars.salbratt@jensengymnasium.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg Tillsyn av den

Läs mer

Utbildningsinspektion i Matteusskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Matteusskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Norrköpings kommun Matteusskolan Dnr 53-2007:1393 Utbildningsinspektion i Matteusskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Obligatorisk särskola årskurserna 1 6 Inledning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Sankt Anna skola

Regelbunden tillsyn i Sankt Anna skola Regelbunden tillsyn i Söderköpings kommun Sankt Anna skola Dnr 43-2008:657 Regelbunden tillsyn i Sankt Anna skola Förskoleklass Grundskola 1 6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Söderköpings

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Skanör Falsterbo Montessoriskola, Vellinge kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Skanör Falsterbo Montessoriskola, Vellinge kommun Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Skanör Falsterbo Montessoriskola, Vellinge kommun Beslut och rapporter Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2008:697 Beslut Skanör Falsterbo Montessoriskola

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Ätranskolan

Regelbunden tillsyn i Ätranskolan Regelbunden tillsyn i Falkenbergs kommun Ätranskolan Dnr 43-SV2008:535 Regelbunden tillsyn i Ätranskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Korsbackaskolan

Regelbunden tillsyn i Korsbackaskolan Regelbunden tillsyn i Kävlinge kommun Korsbackaskolan Dnr 43-2008:440 Regelbunden tillsyn i Korsbackaskolan Grundskola År 7 9 Inledning har granskat verksamheten i Kävlinge kommun under våren 2009 och

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan

Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan Regelbunden tillsyn i Kungsbacka kommun Hålabäcksskolan Dnr 43-2009:399 Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan Grundskola årskurserna 6 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Kungsbacka

Läs mer

Utbildningsinspektion i Prästholmsskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Prästholmsskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Bodens kommun Prästholmsskolan Dnr 53-2007:3627 Utbildningsinspektion i Prästholmsskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ahlafors Fria Skola i Ale kommun

Utbildningsinspektion i Ahlafors Fria Skola i Ale kommun Inspektionsrapport från Skolverket 54-2007:3832 Utbildningsinspektion i Ahlafors Fria Skola i Ale kommun Bes lut Skolrapport Beslut Ahlafors Fria Skola Ekonomisk förening Box 3006 449 14 Alafors 2008-05-30

Läs mer

Utbildningsinspektion i Hulebäcksgymnasiet

Utbildningsinspektion i Hulebäcksgymnasiet Utbildningsinspektion i Härryda kommun Hulebäcksgymnasiet Dnr 53-2006:3403 Utbildningsinspektion i Hulebäcksgymnasiet Gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av Hulebäcksgymnasiet...2

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Knutsbo skola

Regelbunden tillsyn i Knutsbo skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Knutsbo skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Knutsbo skola Förskoleklass Grundskola årskurs 1 6 Inledning har granskat verksamheten i Ludvika kommun under våren

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut 2010-12-06 Dnr 43-2010:1367 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn i Bergska skolan i Finspångs kommun Skolbeslut Tillsyn i Bergska skolan 2010-12-06 2 (16) Dnr 43-2010:1367 Rektorerna vid Bergska

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut 2010-09-30 Dnr 43-2010:2376 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn i Vadstenagymnasiet i Vadstena kommun Skolbeslut Tillsyn i Vadstenagymnasiet 2010-09-30 2 (11) Dnr 43-2010: 2376 Vadstena kommun

Läs mer

Utbildningsinspektion i Hammars skola

Utbildningsinspektion i Hammars skola Utbildningsinspektion i Kristianstad kommun Hammars skola Dnr 53-2006:3213 Förskoleklass Utbildningsinspektion i Hammars skola Grundskola årskurserna 1-5 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Kosta glascenter

Regelbunden tillsyn i Kosta glascenter Regelbunden tillsyn i Lessebo kommun Kosta glascenter Dnr 43-2009:2038 Regelbunden tillsyn i Kosta glascenter Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Lessebo kommun och besökt

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Brålanda rektorsområde

Regelbunden tillsyn i Brålanda rektorsområde Regelbunden tillsyn i Vänersborg kommun Brålanda rektorsområde Dnr 43-SV2008:537 Regelbunden tillsyn i Brålanda rektorsområde Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola

Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Stockholms hotell och restaurangskola Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Beslut Tillsyn i Utsikten Dals-Eds gymnasieskola 2010-04-15 1 (15) Dnr 43-2009:3994 Rektorn vid Utsikten Dals-Eds gymnasieskola Nössemarksvägen 10 668 31 Ed Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskolan

Skolbeslut för gymnasieskolan Skolbeslut Tillsyn i Pihlskolan Hällefors kommun 2010-03-24 1 (14) Dnr. 43-2009:3888 Skolbeslut för gymnasieskolan efter tillsyn i Pihlskolan i Hällefors kommun Skolbeslut Tillsyn i Pihlskolan Hällefors

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rinkaby och Viby skola

Utbildningsinspektion i Rinkaby och Viby skola Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Rinkaby och Viby skola Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i Rinkaby och Viby skola Rinkaby skola Förskoleklass, Grundskola årskurserna 1 5 Viby skola Förskoleklass,

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Vårkullen i Falköpings kommun. Beslut och rapport. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1794

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Vårkullen i Falköpings kommun. Beslut och rapport. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1794 Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Vårkullen i Falköpings kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:1794 Beslut Vårkullens skolveckohem AB Vasagatan 9 B 521 43 Falköping

Läs mer

Utbildningsinspektion i Krokslättsgymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Krokslättsgymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Mölndals Kommun Krokslättsgymnasiet Dnr 532006:1618 Utbildningsinspektion i Krokslättsgymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Utbildningsinspektion i Svartbjörnsbyns skola. Inledning

Utbildningsinspektion i Svartbjörnsbyns skola. Inledning Utbildningsinspektion i Bodens kommun Svartbjörnsbyns skola Dnr 53-2007: 3627 Utbildningsinspektion i Svartbjörnsbyns skola Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Inledning Skolverket har granskat verksamheten

Läs mer

Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Gårda Kristna Skola i Öckerö kommun

Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Gårda Kristna Skola i Öckerö kommun Inspektionsrapport från Skolverket 54-2008:0221 Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Gårda Kristna Skola i Öckerö kommun Bes lut Skolrapport Gårda Kristna Skola Hemvärnsvägen 7 430 91 HÖNÖ

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge kommun

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge kommun Beslut Dnr 44-2010:1475 2011-01-18 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge kommun Helixgymnasiet Box 973 781 29 Borlänge Tillsyn i den fristående gymnasieskolan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Vialundskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Vialundskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Kumla kommun Vialundskolan Dnr 53-2007:3872 Utbildningsinspektion i Vialundskolan Grundskola årskurserna 6 9 Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Kumla och besökt Vialundskolan

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Rånnums skola och Mulltorps skola

Regelbunden tillsyn i Rånnums skola och Mulltorps skola Regelbunden tillsyn i Vänersborgs kommun Rånnums skola och Mulltorps skola Dnr 43-SV2008:537 Regelbunden tillsyn i Rånnums skola och Mulltorps skola Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Inledning har

Läs mer

Utbildningsinspektion i Finnvedens gymnasium, gymnasieskola och gymnasiesärskola

Utbildningsinspektion i Finnvedens gymnasium, gymnasieskola och gymnasiesärskola Utbildningsinspektion i Värnamo kommun Finnvedens gymnasium Dnr 53-2007:435 Utbildningsinspektion i Finnvedens gymnasium, gymnasieskola och gymnasiesärskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer