EBH-STOÖ DETS BESLUTANDEGRUPP, mo te 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EBH-STOÖ DETS BESLUTANDEGRUPP, mo te 5"

Transkript

1 Sida 1(5) EBH-STOÖ DETS BESLUTANDEGRUPP, mo te 5 Namn Närvarande Carl Mikael Strauss (CMS) Sektionschef, Naturvårdsverket - Ulf Larsson (UL) Handläggare, Naturvårdsverket x Magnus Langendoen (ML) Enhetschef Miljöenheten, Lst Västerbotten x Annelie Johansson (AJ) Objektägare Miljöskydd, Lst Skåne x Pär Nilsson (PN) EBH-samordnare, Lst Jönköping - Nicklas Boussard (NB) Projektledare, Kommunaccessen x Karin Olsson (KO) Samordnare EBH-stödets användarråd x Paula Nilsson (PaN) Samordnare EBH-stödets användarråd x 1. Utvecklingen av EBH-stödet - lägesrapport Uppstarten för leverans 1 sprintstart den 4 maj Utvecklingen av leverans 1 startade den 4 maj med ett sprintstartsmöte, där EBH-stödets samordnare och utvecklare på Altran deltog. I leverans kommer det i första hand att ingå ny design av EBH-stödet och omkodning av den del av EBH-stödet som hanterar systemets gränssnitt. I denna leverans är det primära att all nuvarande funktionalitet överflyttas till modern kod, som kommer att ge helt andra möjligheter till vidareutveckling i framtiden. I samband med detta ska systemets användarvänlighet förbättras. Samtidigt avvecklas EPi-Server. Agilt arbetssätt Inom 2015 års utvecklingsinsatser kommer vi att arbeta agilt. Detta innebär att utvecklingsarbetet indelas i kortare utvecklingsperioder, så kallade sprintar. Varje sprint är tre veckor lång och inleds med ett startmöte, där utvecklingsuppgifterna för nästkommande sprint fastställs och prioriteras. Som avslutning av varje sprint kommer Altrans utvecklare att vid ett demomöte visa vad som utvecklats under den senaste treveckorsperioden. Användarrådets samordnare deltar alltid på både demomöten och startmöten och tar inför varje sprintstartsmöte fram ett underlag, som diskuteras på sprintstartsmötet. Sprintstartsmötena är fysiska möten på plats hos utvecklingskonsulten. Dessa infaller måndagar när ny sprint startas och deltagande är användarrådets samordnare och Altrans utvecklare. Demomötena infaller sista fredagen i varje sprint. Projektledaren på Altran bedömer att tiden för demomötena som längst kan bli en timme, men att tiden också kan bli kortare för vissa möten beroende på vad som ska visas. Det första demomötet hölls fredagen den 22 maj.

2 Sida 2(5) Demomöten hålls via Lync, vilket innebär att fler personer kan delta på dessa möten. Efter varje demomöte kan mötesdeltagarna lämna synpunkter till användarrådets samordnare, som tar med alla synpunkter till nästa sprintstartsmöte den påföljande måndagen. Syftet med att arbeta agilt är att metoden ger möjlighet att anpassa och vid behov även omprioritera inom utvecklingen löpande under utvecklingstiden. Om vi från beställarsidan exempelvis efter två sprintar ser att en viss funktion behöver ges annat utseende och bedömer att det är prioriterat att ändra finns möjlighet att lägga in denna ändring i nästa sprint. Det finns en flexibilitet i metodiken. Källkodshantering Inför att utvecklingsinsatsen skulle starta igång blev det en diskussion om källkodshanteringen. Altran önskade källkodshantera i VSO/lansstyrelsen.visualstudio.com, som är en molntjänst. Denna har använts vid utveckling av JaktAdmin, Externa webben och Intranätet. Altran är vana att använda VSO och kunniga inom detta. Det visade sig dock finnas ett beslut från Lst länsrådsgrupp 2 att molntjänster inte ska användas. Från Mikael Nordelind : Det som är viktigt är dock att vi har ett beslut på att inte använda molntjänster, det krävs en speciell ordning som bestämts av länsrådsgrupp 2 samt övriga länsråd som skall hantera en öppning för molntjänster, denna tar dock relativt långt tid att genomföra. Om ni vill frångå ledningarnas beslut så kommer vi givetvis tillmötesgå er i er önskan, men jag vill att ni tar det beslutet iså fall och inte IT-enheten. Den 28 april 2015 beslutade EBH-stödets samordnare att det inte går att lösa detta utan att försena utvecklingsstarten och att Altrans utvecklare därför måste källkodshantera i SVN. PaN och KO kontaktade förvaltningsledare IT Lars Svensson om att Lst IT skulle sätta upp källkodshantering i sitt SVN för projektet EBH-stöds utvecklingen under den veckan, för att Altrans utvecklare skulle kunna börja arbeta på måndagen den 4 maj enligt uppgjord tidsplan. Redmine Inför starten av denna utvecklingsinsats beställdes ärendesystemet Redmine av ITenheten. Systemet kommer att användas för uppföljning av Altrans tidsåtgång för de olika utvecklingsuppgifterna samt som kommunikation mellan Altrans utvecklare och EBHstödets samordnare kring olika utvecklingsuppgifter. Det källkodssystem, SVN, som används är integrerat med Redmine. Avstämningsmöten IT-enheten och Altrans projektledare IT förvaltningsledare Lars Svensson har begärt att få ett möte varje vecka med projektledaren på Altran, för att kunna fånga upp tekniska frågor och även för att ITenhetens egen utvecklare Jimmy Larsson ska sättas närmare in i utvecklingsarbetet. Jimmy har rollen som IT-enhetens interna resurs för EBH-stödet. Mötestiden kommer att vara högst 30 minuter/vecka.

3 Sida 3(5) På senaste avstämningsmötet har Altran har lyft att servern de arbetar mot för utvecklingen av EBH-stödet är trög och försenar och försvårar arbetet mycket påtagligt. IT-enheten arbetar på att lösa problemet. IT-enheten har ännu inte satt upp testmiljön. Det som är sagt är att den ska vara uppe senast onsdag, för att Altran ska få möjlighet att i god tid lägga över det som utvecklats under denna sprint inför första demon på fredag. Inväntar offerten från IT-enheten för att kunna göra klart beställningen Lars Svensson skickade mötesdagen, den 18 maj, offerten till PaN och KO, som därmed kan skriva beställningen klar. PaN och KO ger detta högsta prioritet och kommer morgonen den 19 maj att ordna detta och skicka beställningen åter till IT-enheten, med kopia till beslutandegruppen. Resursplanering för året Altran Sedan föregående beslutandegruppsmöte har PaN och KO haft två möten med Altrans beställningsansvarige Peter Forsmark angående resursplanering för utvecklingsarbetet under Det första mötet gällde bemanningen för leverans 1 och resulterade i att vi får en tredje utvecklare på heltid från och med starten av sprint 2, som börjar måndagen den 25 maj. Det andra mötet fokuserades på leverans 2 och övergången mellan de båda leveranserna. Det överenskoms att vi får behålla samma tre utvecklare hela året ut, samt att vi efter sommaren stämmer av hur vi ligger till med ekonomin och om det finns ekonomiskt utrymme att ta in ytterligare en utvecklare för leverans 2 kommer Altran att lösa detta. Det överenskoms även att utvecklingen inom leverans 2 kan startas upp parallellt med att vi kör testperiod för leverans 1, för att hinna med så mycket utveckling som möjligt inom detta kalenderår. Den utvecklare som kommer ny in i projektet den 25 maj har inte arbetat med EBHstödet tidigare, men han kommer att finnas kvar för både leverans 1 och leverans 2, vilket innebär att det visserligen blir en inkörsperiod för honom att sätta sig in i systemet men att han sedan kommer att arbeta med vår utveckling under hela resten av året, båda leveranserna. Planeringen för leverans PaN och KO kommer att skriva klart kravspecifikationen för leverans 2 under veckorna 26 och 27, innan vi båda går på semester vecka 28. Altrans projektledare Mats Högberg har en vecka när han är i tjänst medan vi är på semester och under den veckan kommer han att ta fram lösningsspecifikationen för leverans 2. Denna stäms sedan av med oss när vi i vecka 33 är åter efter semester. Det som planeras ingå i leverans 2 och som är mycket angeläget att få med i utvecklingen inom år 2015 med de ekonomiska medel som finns är utvecklingen av databasdelen, SQL, som ska kodas om och vidareutvecklas. Detta rör hämtningen av data till rapportuttag och sökningar i systemet. Denna del av systemet är tungarbetad och snårig för utvecklarna i dagsläget och utvecklingen kommer att underlätta mycket för den fortsatta utvecklingen av systemet.

4 Sida 4(5) PaN och KO samlar på sig uppgifter på förbättringar som behöver göras och tar upp dessa på sprintsstartsmötena. Altrans utvecklare gör sedan bedömningen av vilka förbättringar som kan ingå i den närmaste sprinten och vilka som är lämpligare att ta senare. En hel del av de förbättringsförslag som framkom på workshopen om EBH-stödets utveckling den 25 mars kan genomföras först i leverans 2 när SQL-delen av systemet kodas om. Utvärdering av system inom Objekt Miljöskydd Från test till driftsättning En utvärdering har genomförts för hela Objekt Miljöskydd med fokus på perioden från test till driftsättning. Syftet har varit att beskriva problem, konsekvenser och förslag på åtgärder för samtliga system inom objektet. En första genomgång gjordes under hösten 2014, som nu har följts upp med en uppdatering under våren 2015 där även de senast tillkomna svårigheterna har tagits med. PaN och KO har sammanställt den information som gäller EBH-stödet. Det finns flera gemensamma problem för systemen in om Objekt Miljöskydd och en hel del av dessa berör Lst IT-enheten. Det är förvaltningsledare Britt-Marie Ruther och Maria Rånge som har tagit initiativ till utvärderingen och samlat in synpunkterna från samtliga system. Ett gemensamt dokument sammanställs av Britt-Marie Ruther den närmaste tiden och kommer att skickas vidare till IT-enheten samt till objektägare Annelie Johansson. Ett utdrag för den del av denna utvärdering som berör EBH-stödet skickades till beslutandegruppen för kännedom efter mötet. 2. Projektet Kommunernas tillgång till EBH-stödet kort lägesrapport Samrådsmötet Juridik och system i Göteborg den 29 april Den 29 april arrangerades ett samrådsmöte juridik och system. Syftet var att lyfta frågor relaterade till Personuppgiftslagen (PuL), Lagen om offentlighet och sekretess, arkivering och ansvar för information. På mötet deltog NB, PaN och KO samt från Göteborgs Stad en miljöhandläggare, en jurist och en person med IT-kunskaper, samtliga från miljöförvaltningen Göteborgs Stad. Från Lst deltog även kollegor verksamma inom områdena juridik, arkiv, ärendehantering och arbete med förorenade områden. Ulrika Samulesson, miljöskyddsdirektör och avdelningschef vid Miljöskyddsavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götalands län deltog samt Siv Hansson, funktionschef för funktionen Förorenade områden samma Lst. Leif Schöndell, miljöchef i Borås Stad som ingår i projektets styrgrupp, var inbjuden men fick förhinder i sista minuten och kunde inte närvara. På mötet uttryckte Göteborgs stads IT-strateg mycket tydligt att kommunen inte vill ha handläggarbehörighet utan enbart är intresserad av att det utvecklas lösningar för informationsöverföring. Han ingår även i användarrådet för Miljöreda och hans bedömning var att samma inriktning gäller även för övriga kommuner. Resultatet av mötet blev att projektledningen bromsade upp arbetet med projektplanen för att se över

5 Sida 5(5) projektets målsättningar igen och ta fram en enkät som kan skickas ut till landets samtliga kommunala miljömyndigheter, för att kartlägga hur intresset ser ut ute i kommunerna. SKL:s miljöchefsnätverks möte i Stockholm den 8 maj Projektgruppen NB, PaN och KO höll en presentation av kommunaccessprojektet på SKL:s miljöchefsnätverksmöte i Stockholm den 8 maj. Vi presenterade Lst:s arbete med förorenade områden, systemet EBH-stödet och projektet. Det blev genomgående en positiv respons och de närvarande miljöcheferna visade stort intresse för projektet och möjligheten att få tillgång till EBH-stödet. Det visade sig även finnas intresse av att få tillgång till EBH-stödet med läsbehörighet i stället för handläggarbehörighet. Enkätundersökning Projektgruppen kommer att skicka ut en enkät till de kommunala miljöcheferna och även deltagarna i projektets referensgrupp, för att kartlägga intresset för att få handläggarbehörighet, läsbehörighet eller endast informationsöverföring mellan kommunens egna register och EBH-stödet. Enkätsvaren kommer att utgöra ett underlag för slutlig utformning av målsättningen i det fortsatta arbetet med projektplanen. De kommunala miljöcheferna har rådfrågats om enkätens utformning och flera har uttryckt att det är bra att skicka ut en enkät och de har även lämnat konstruktiva synpunkter på enkätens utformning. Enkäten kommer att skickas till SKL:s statistikenhet för gransking. Det finns lagkrav som anger att samråd ska ske med SKL innan en enkät skickas ut från en statlig myndighet till landets kommuner. Enkäten ska vara tydlig och det är viktigt att det framgår vilket syfte den har. När NB har fått klartecken från statistikenheten kommer enkäten att skickas ut tillsammans med en artikel i SKL:s informationsbrev till landets kommunala miljöchefer. Projektgruppen kommer också att skicka enkäten till miljöhandläggarna i projektets referensgrupp. 3 Övriga frågor Förvaltningsledare objekt Miljöskydd Vår förvaltningsledare, Britt-Marie Ruther på Objekt Miljöskydd, slutar till sommaren. Det är ännu inte klart vem som kommer att ta över hennes arbetsuppgifter. En ytterligare kontaktperson för juridiska frågor för kommunaccessen AJ meddelade att hon varit i kontakt med en av de jurister som medverkar i juristssamverkan för IED-projektet, Pernilla Bertilsson. AJ har pratat med henne om de frågeställningarna som vi har lyft inom kommunaccessprojektet och PaN och KO kan ta kontakt med henne för att lämna över projektets juridiska frågor.

Beslut om utvecklingsmedel för leverans 1

Beslut om utvecklingsmedel för leverans 1 ANTECKNINGAR Mötesdatum 2015-04-15 Sida 1(6) EBH-STOÖ DETS BESLUTANDEGRUPP, mo te 3 Namn Närvarande Carl Mikael Strauss (CMS) Sektionschef, Naturvårdsverket - Ulf Larsson (UL) Handläggare, Naturvårdsverket

Läs mer

Möte 2 EBH-STÖDETS BESLUTANDEGRUPP Mötesdatum 19 februari 2015

Möte 2 EBH-STÖDETS BESLUTANDEGRUPP Mötesdatum 19 februari 2015 Sida 1 av 6 Anteckningar 2015-02-25 Möte 2 EBH-STÖDETS BESLUTANDEGRUPP Mötesdatum 19 februari 2015 Närvarande: Ulf Larsson (UL), Naturvårdsverket, Ola Drewes (OL) Naturvårdsverket, Magnus Langendoen (ML),

Läs mer

Möte med EBH-stödets Beslutandegrupp

Möte med EBH-stödets Beslutandegrupp ANTECKNINGAR 2013-01-25 Möte med EBH-stödets Beslutandegrupp Närvarande: Carl Mikael Strauss (CMS), Naturvårdsverket, Ulf Larsson (UL), Naturvårdsverket, Karin Sigvardsson (KS), Lst Östergötland, Magnus

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Styrgruppens möte den 8 februari 2017

Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Protokoll Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Möte via Skype den 8 februari, kl. 10.00-11.30 Syftet med mötet är i huvudsak att fastställa styrdokumentet 2017-2020, kommunikationsplanen samt verksamhetsberättelsen

Läs mer

Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats

Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats Sammanfattning Detta dokument beskriver hur Kryssarklubbens nya webbplats skall tas fram. Planen är ett resultat av det arbete som gjorts av

Läs mer

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Sammanställd av projektledare Lasse Lind i samråd med projektgruppen och fastställd 12 augusti 2015 efter granskning av projektets faddrar 1.

Läs mer

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken Uppdrag 2019-01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 10.00-12.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning Uppdrag -01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 09.00-12.00. ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Projektplan för projekt Inomhusmiljö

Projektplan för projekt Inomhusmiljö 4 mars 2015 Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22

Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22 Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22 Ombedda att titta på hur vi tillsammans kan realisera en (gemensam) lösning för långsiktigt. Vi har bl.a. genomfört ett e-arkiv seminarium och samlat en expertgrupp

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg 28 september 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 26 september 2012 Länsstyrelsen Vänersborg 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Caroline Hagström, Vara Monica

Läs mer

Projektplan för Samsyn i hantering av 12:6 samråd

Projektplan för Samsyn i hantering av 12:6 samråd Projektplan för Samsyn i hantering av 12:6 samråd Uppdrag Bakgrund Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn

Projektplan för Stärkt grön tillsyn uppdaterad 2016-08-25 Projektplan för Stärkt grön tillsyn Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Projektplan för projekt EBH och fysisk planering

Projektplan för projekt EBH och fysisk planering Datum 2013-11-04 Projektplan för projekt EBH och fysisk planering Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2013: Inom EBH-området (EBH = efterbehandling och avser arbete med förorenade områden) är det

Läs mer

9. Nytt från RUS Bör gå ut nästa vecka om hälsofrämjande mötet, anteckningar, samhällsekonomiska plattformen, labb hållbara livsstilar m.m.

9. Nytt från RUS Bör gå ut nästa vecka om hälsofrämjande mötet, anteckningar, samhällsekonomiska plattformen, labb hållbara livsstilar m.m. RUS. Anteckningar från arbetsgruppens möte 24 september 2015 Lync-möte, kl. 13-15. Närvarande: Magnus Eriksson (anteckningar), Emilie Vejlens, Carl-Johan Sanglert, Marie Vallin, Jens Mattsson, Monika Puch,

Läs mer

Förvaltningsplan för EBH-stödet

Förvaltningsplan för EBH-stödet Förvaltningsplan för EBH-stödet År 2014 Sida 2 av 13 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 1.2 BAKGRUND OCH FÖREGÅENDE FÖRVALTNINGSPERIOD... 3 1.3 FÖRVALTNINGSPERIOD... 3 2

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00 10 december 2013 Protokoll Styrgruppsmöte 4 december 2013 GR Göteborg, 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Daniel Eek, Göteborgs stad Monica Dahlberg, Göteborgsregionens

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-05-14 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt?

Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? PROMEMORIA/PM 1(9) Kontaktperson Karin Persson Miljötillsynsenheten, EBH-gruppen Särskilda tillsynsprojekt 2013 Metodstudie ansvarskoll tillsyns- eller bidragsobjekt? Denna PM utgår från ansökan om bidrag

Läs mer

Projekt: Säkra och effektiva webbmöten inom socialförvaltningen.

Projekt: Säkra och effektiva webbmöten inom socialförvaltningen. Projekt: Säkra och effektiva webbmöten inom socialförvaltningen. Mari Johansson, Projektledare 2013-09-10 Projektidé Använda informationsteknikens möjligheter för att skapa effektiva och säkra möten på

Läs mer

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag 2018-11-09 Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2018 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Camilla

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Projektplan för Artskydd och vägledning

Projektplan för Artskydd och vägledning Projektplan för Artskydd och vägledning Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta

Läs mer

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Datum 2012-08-21 Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2012: Vi ordnar ett seminarium om hur miljökontoren kan och bör agera vid utsläpp till följd av

Läs mer

Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet

Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet 2017-11-28 Projektplan för MKN vatten tillsyn miljöfarlig verksamhet Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. handlingsplan och finansieringsstöd 3 december möte med Social resursförvaltning

AKTIVIETSLOGG. handlingsplan och finansieringsstöd 3 december möte med Social resursförvaltning AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017

MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017 MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017 Christina Frimodig Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-21 1 Vad vill vi uppnå? Driva naturvårdsarbetet framåt Samla och lyfta arbetet

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Projektplan för Förvaltning av verksamhetsstöd i samarbete

Projektplan för Förvaltning av verksamhetsstöd i samarbete Projektplan för Förvaltning av verksamhetsstöd i samarbete Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Projektplan för projekt buller

Projektplan för projekt buller 2011-09-12 Projektplan för projekt buller Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2012: Projektet är ett service- och kompetensprojekt, och fortsätter från 2011. Kurser och seminarier blir en viktig

Läs mer

Projektplan för inventering av Förorenade områden - Handläggarstöd

Projektplan för inventering av Förorenade områden - Handläggarstöd Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen har ändrats efter inkomna synpunkter och har godkänts. Projektplanen är därmed

Läs mer

Projektplan för Hantering av massor uppdaterad

Projektplan för Hantering av massor uppdaterad Projektplan för Hantering av massor uppdaterad 2015-11-13 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Styrgruppens möte den 15 december 2016

Styrgruppens möte den 15 december 2016 2016-12-15 Protokoll Styrgruppens möte den 15 december 2016 Länsstyrelsen i Göteborg klockan 13.00-15.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens Veterinär-

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Slutrapport Foto: Peter Jonasson Mars 2017 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projektplan: Internwebben

Projektplan: Internwebben 1 (5) Projektplan: Internwebben Uppdragsgivare: Ulf Heyman Projektledare Maria Hart Uppdaterad projektplan vid teknikbyte: 2009-10-26 Bakgrund och motiv Nuvarande intranät MittSLU - håller inte måttet,

Läs mer

Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08

Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08 Projektplan för Optimal tillsynsplan, antagen av styrgruppen 2010-06-08 Uppdrag Bakgrund Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och

Läs mer

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 29 januari 2015

RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 29 januari 2015 RUS. Anteckningar från styrgruppens möte 29 januari 2015 Plats: Deltagare: Förhinder: Naturvårdsverket, Stockholm Stig Hammarsten ordf (X, miljönätverket), Manuela Notter (NV, delar av mötet), Magnus Eriksson

Läs mer

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Läs mer

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland 1.00 Utgåva (1)6 STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland Maj månads rapport 1.00 Utgåva (2)6 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 GENOMFÖRDA AKTIVITETER SENASTE MÅNADEN...

Läs mer

Förstudie e-arkiv. Kronoberg och Blekinge

Förstudie e-arkiv. Kronoberg och Blekinge Förstudie e-arkiv Kronoberg och Blekinge Uppstartsmöte i Växjö 15 januari 2013 Marianne Dalesjö, kanslichef och Elin Jonsson, arkivarie Dagordning Mötet inleds (Marianne) Presentation av deltagare Presentation

Läs mer

Förbränning Tillsyn. Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar. Uppdrag. Bakgrund.

Förbränning Tillsyn. Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar. Uppdrag. Bakgrund. Projektplan för version 2010-05-26 Förbränning Tillsyn Samsyn för tillsyn av anläggningar som förbränner avfall och stora förbränningsanläggningar Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 9.30-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen VG Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsen

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte i arkitekturgruppen

Ärende 1 Genomgång av minnesanteckningar från föregående möte i arkitekturgruppen ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 20 NOVEMBER 0930-1500 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 1 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7.

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7. STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 Lägesrapport 2013 7.1 BARN OCH UNGA 7.1.1 Tillgänglighet första linjen Mätning första linjen, ett förslag till uppföljning inför år 2014 Med

Läs mer

Radonenkät ENKÄTEN SKA BESVARAS SENAST 12 SEPTEMBER 2007

Radonenkät ENKÄTEN SKA BESVARAS SENAST 12 SEPTEMBER 2007 Radonenkät Vägledningen Miljösamverkan Västra Götaland publicerade i september 2005 Radon - vägledning för kommunernas arbete. I det följande benämns den vägledningen. Vägledningen finns på www.miljosamverkan.se/radon

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 13.00-15.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren SP:s projektrutiner 2011-05-24 Magnus Holmgren Styrande dokument Vision, affärsidé, strategi, etc. SP:s huvudprocess Projekt Huvudprocess projekt Försäljning Projektstart Genomförande Rapportering Projektslut

Läs mer

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet!

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet! Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa Nyheter! Hej! Här kommer det första nyhetsbrevet från Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa. Jag, Mari Karlsson, kommer att som processledare på

Läs mer

Minnesanteckningar - Minireningsverk

Minnesanteckningar - Minireningsverk 1(5) 01054 - Minireningsverk Projektgruppen Datum: 2014-11-12 Tid: 9.00-12.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Ingela Caswell, Halmstad Frans Karlsson, Falkenberg Nina

Läs mer

Bilagor Projektrapport VoteIT år 1

Bilagor Projektrapport VoteIT år 1 1(6) Bilagor Projektrapport VoteIT år 1 Innehåll Bilaga 1. Kravspecifikation... 2 Bilaga 2: Checklista för årsmötesprocessen... 3 Bilaga 3: Om typen av möten som ska stödjas... 5 Bilaga 4. Kvalitetsplan...

Läs mer

Lotta Ruderfors. Sambruk 2004 Jönköpings kommun. Projektkoordinator. Projektledare Metodansvarig processer Teamledare

Lotta Ruderfors. Sambruk 2004 Jönköpings kommun. Projektkoordinator. Projektledare Metodansvarig processer Teamledare Mina meddelanden Lotta Ruderfors Sambruk 2004 Jönköpings kommun Projektledare Metodansvarig processer Teamledare Projektkoordinator Projektledare Webbansvarig Information SKL/CeSam SKL CeSams handlingsplan

Läs mer

Vardagssamverkan Blåljus

Vardagssamverkan Blåljus U T V E C K L I N G A V S A M V E R K A N I S Y F T E A T T Ö K A S A M O R D N I N G E N A V S A M H Ä L L E T S R E S U R S E R F Ö R A T T F Ö R H I N D R A O C H L I N D R A S T Ö R N I N G A R I S

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Den 27 november, kl. 13.15-15.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning,

Läs mer

Upphandling av It stöd för samordnad vård- och omsorgplanering

Upphandling av It stöd för samordnad vård- och omsorgplanering Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 1.0 Utgåva (1)5 Godkänt av : Godk datum: Styrgrupp SVPL 2014-04-02 Upphandling av It stöd för samordnad vård-

Läs mer

Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-06-14-15, #695

Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-06-14-15, #695 Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-06-14-15, #695 Närvarande Anna Gottfridsson Karolina Natt och Dag Magnus Bernhardson Jenny Irwert Jan Månsson Pernilla Niemi Micael Andreasson Mathilda Wihlborg

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Kundreferensgruppsmöte 12 december 2018 Mål och syfte med mötet är att informera och ta in synpunkter från er kunder Vår önskan är att resan mot det

Läs mer

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Syfte

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 kl. 13.15-16.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö-

Läs mer

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10 SUNETs Projektmodell Version: 2012-04-10 Syfte Syftet med denna modell för arbete med SUNETs tjänster är att ge användare och kunder en väl fungerande tjänst som uppfyller de mål som SUNET styrelse har

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Slutrapporten har granskats och godkänts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Slutrapporten är därmed fastställd. Inventering av förorenade områden Slutrapport

Läs mer

Pilotprojekt EBH-stödet och kommuner i Västra Götalands län. Utvärdering. Bengtsfors. Åmål. Dals-Ed. Strömstad. Gullspång. Mariestad.

Pilotprojekt EBH-stödet och kommuner i Västra Götalands län. Utvärdering. Bengtsfors. Åmål. Dals-Ed. Strömstad. Gullspång. Mariestad. Bengtsfors Strömstad Dals-Ed Åmål Gullspång Tanum Mariestad Färgelanda Mellerud Töreboda Munkedal Götene Karlsborg Sotenäs Vänersborg Lidköping Skövde Tibro Lysekil Uddevalla Trollhättan Grästorp Essunga

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Informationsförsörjning för värdebaserade uppföljnings- och ersättningssystem

Informationsförsörjning för värdebaserade uppföljnings- och ersättningssystem Informationsförsörjning för värdebaserade uppföljnings- och ersättningssystem Värdebaserad vård är en strategi för sjukvårdens styrning och arbetssätt som syftar till att åstadkomma så friska patienter

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Filhanterare med AngularJS

Filhanterare med AngularJS Filhanterare med AngularJS Författare: Filip Johansson Peter Emilsson Oskar Georgsson Christian Nilsson Datum: 2014-03-26 1 Sammanfattning Filhanterare med AngularJS är en filhanterare skapad för Sigma

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

1. Bakgrund och problembeskrivning

1. Bakgrund och problembeskrivning Ansökan om medel för projekt för metod- och strukturutveckling för samverkan kring ungdomar med funktionsnedsättning inom psykiatriskt/neuropsykiatriskt område samt nedsatt inlärningsförmåga MötesFokus

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Datum 2012-12-13 Diarienr 2012-3726-4 Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-10-24 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen

Läs mer

Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets-

Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets- Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets- identifikation [Titel] : Tid: 13:30-16:00 Plats: Skaraborgs kommunalförbund Närvarande: Fredrik Edholm, Lena Bjurgård Bränfeldt, Maria

Läs mer

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden 2013-11-05 Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden Projektet startade 2012 och finansieras av regeringen. Den består av en nationell del och av arbete i tre kunskapsnoder,

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6 Sidan 1 av 6 Bilaga 3 STRATEGISK PÅVERKAN Grunden Tillsynsutveckling i Väst har med hjälp av bland annat projektets referensgrupp identifierat ett antal viktiga faktorer för strategiskt påverkansarbete.

Läs mer

Projektplan för återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Projektplan för återanvändning av avfall för anläggningsändamål Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för

Läs mer

Projektplan för Behovsutredning del 2, godkänd av styrgruppen

Projektplan för Behovsutredning del 2, godkänd av styrgruppen Projektplan för Behovsutredning del 2, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande.

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Projektledare 2007-08-31 Cecilia Ek Lena Hellsten Robert Karlsson Lednings- och styrgrupp Märta Vagge Kristina Rönnkvist Madeleine Jonsson Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Anmält förhinder: Gunnel Forsberg, prodekanus, samhällsvetenskapliga fakulteten; Anna Wallgren, studentrepresentant.

Anmält förhinder: Gunnel Forsberg, prodekanus, samhällsvetenskapliga fakulteten; Anna Wallgren, studentrepresentant. 1 (5) PROTOKOLL 2015-05-25 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2015-05-25 Dnr SU 525 1.3.1 2015-2 Konferensrummet Frescati, kl. 9.00

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. Förankringsmöten i december för genomförandeansvar, uppföljning och utvärdering

AKTIVIETSLOGG. Förankringsmöten i december för genomförandeansvar, uppföljning och utvärdering AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 24 september 2013

Minnesanteckningar från NVDB-råd 24 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av (personlista)] [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd

Läs mer

1. Etablera projektet

1. Etablera projektet 1. Etablera projektet Detta är det första steget i projektet och definierar ramarna mellan vilka produktframställningen skall ske. 1.1 Projektdefinition 1.1.1 Intressenter Projektets intressenter har identifierats

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Aktivitetsplan 2015 Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (6) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IT-FUNKTIONEN Bilaga 2 PROJEKTDIREKTIV av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem PROJEKTDIREKTIV Stockholm 2010-03-14 Ort och

Läs mer

2014-04-10 Projektplan för IED-tillsyn av Industriutsläppsdirektivet

2014-04-10 Projektplan för IED-tillsyn av Industriutsläppsdirektivet 2014-04-10 Projektplan för IED-tillsyn av Industriutsläppsdirektivet Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverkets ( f.d. Miljövårdsdirektörerna) tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan

Läs mer