Sammanställning TRIS-dag kliniker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning TRIS-dag kliniker"

Transkript

1 Sammanställning TRIS-dag kliniker

2 Bakgrund TRIS-processen är initialt utvecklad för vårdcentraler med hänsyn till de förutsättningar och arbetssätt som finns där. Vi har dock allt eftersom också utvecklat ett samverkansarbete i linje med TRIS på vissa kliniker i Sörmland där personer inom målgruppen är representerad i särskilt hög grad. Detta samverkansarbete har utvecklats och uppstått på olika sätt och följsamheten till TRIS-processen, representationen i teamen och uppdragen i TRIS varierar. Vidare har vi TRIS-team på vissa länskliniker såsom Reumatologen, Onkologen och Smärtmottagningen. Organisatoriskt sett har Länsstyrgruppen ansvar för uppföljning och styrning av arbetet i dessa team men har inte utvecklat arbetsformer för det. Vi har överlag också saknat en bild över hur TRIS-teamen på klinikerna fungerar och är sammansatta. De ingående parterna har till viss del varit frågade kring om och hur de ska bemanna TRISteamen på kliniker. Vi behöver i TRIS förtydliga samverkansarbetet på klinikerna. Länsstyrgruppen och den försäkringsmedicinska kommittén bjöd därför in alla team på klinikerna för att få en helhetsbild och därefter diskutera hur vi på bästa sätt kan samverka på klinikerna. Behövs ett regelrätt TRIS-arbete eller kan vi utveckla andra samverkansformera mer? Vid mötet gjorde varje team en presentation av sitt arbete utifrån TRIS-processen. Sedan följde gruppdiskussioner kring frågan hur det reella behovet av samverkan och samverkansformer ser ut på respektive klinik. En sammanställning av presentationerna och resultatet av diskussionerna presenteras team för team i detta dokument. På länsstyrgruppens möte i maj 2016 togs beslut om minimikravet vid resurstillsättning på klinik för de samverkande parterna. Miniminivån kallar vi TRIS-light och beskrivs på sid 2 i uppdragsbeskrivning för de samverkande parterna i TRIS.

3 Ortopeden Eskilstuna och Katrineholm Två olika sjukhus Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset. Rehabkoordinator på 50 % finns på MSE och 25 % på Kullbergska. Sakkunnig läkare finns på MSE. Ortopeden i Eskilstuna har just nu ingen rehabkoordinator. Tillträder efter sommaren. Katrineholm - Stöd från chefen saknas. Har haft 5 chefer på 5 år. Om gränssnittet mellan ortopeden och VC fungerade så skulle inte ett regelrätt TRIS-arbete behövas tror rehabkoordinator och handläggare och chef från FK. Nu behövs det nog dock. Det interna behöver styras upp och man ser att stöd i det arbetet finns att hämta i rapporten gällande rehabkoordinatorprojektet på Ortopeden på Södersjukhuset. Vårdplanering/rehabplaner: Gör inga rehabplaner. Rehabkoordinatorn på KSK har utvecklat ett arbetssätt där hon träffar alla nyopererade, knä och höft, och informerar om sjukskrivningsprocessen och TRIS. Patienten får infoblad om sjukskrivning. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Har sällan arbetsgivarkontakter. Samtycket och individens inställning: Först muntligt samtycke när information ges och sedan får individen ett skriftligt hemskickat att återsända. TRIS-mötet: Sker en gång per månad. Rehabkoordinator på KSK åker till TRIS-mötet i Eskilstuna vid behov, om hon har egna ärenden att ta upp. Totalt antal ärenden per månad 4-5. KSK lyfter in 0-1. Ersättare vid frånvaro: Finns ingen ersättare för reko. Exempel på TRIS-ärenden: Vid komplikationer och därmed förlängning på sjukskrivningarna. Upplever inte att övriga på ortopeden KSK använder sig av rehabkoordinatorfunktionen. Är hennes egna ärenden, handpatienter, som får en gräddfil till samordnade insatser. Återkoppling och individens delaktighet: Information om TRIS till individen och telefonkontakt efter TRIS-mötet. Avstämningsmöte: Inga fasta tider. Går ej då schemat endast är på 4 v. Samverkan med reko på VC: Överrapporterar patienter till primärvården telefonledes. I Eskilstuna upplever man att patienterna finns kvar för länge inom ortopeden istället för att skrivas över till Skype: Har ej testat Skype för TRIS-möten men det skulle kunna vara ett alternativ. Det reella behovet av samverkan: Om överflyttningen till vårdcentraler fungerade som det skulle så borde det inte finnas något behov av att ha ett TRIS-team på ortopedklinikerna men i dagsläget finns ett behov. Ser att ett en omstart behövs och att man i det arbetet gärna kan ta hjälp av utvärderingsrapporten från Södersjukhuset gällande rehabkoordinatorsfunktionen där.

4 Ortopeden Nyköping Vårdplanering/rehabplaner: Rehabkoordinatorn träffar individen redan på vårdavdelningen. Informerar om sjukskrivningsprocessen och TRIS. Folder delas ut och rehabplaner upprättas. Rehabkoordinator och sakkunnig har vid behov med dem som är delaktiga i patientens vård/rehabilitering, t e x sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator. Försäkringskassan delges med individens samtycke rehabplanerna. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Via telefonkontakt, via patientens rehabplan, uppmanar alla individer att delge arbetsgivaren sin rehabplan, vilket fungerar bra. Arbetsgivaren är positiv då det ger dem information om läget och vilken hänsyn som behöver tas under rehabiliteringen. Skulle vilja få med företagshälsovården mer. Samtycket och individens inställning: Inhämtas från vårdens sida av rehabkoordinatorn, alltid skriftlig. Individen är positiv. Frågeställningar: Fungerar bra med frågetställningar frå FK och AF. Frågorna läggs till sakkunnig inför TRIS-mötet så att han har läst på. Sakkunnig tar upp de frågor han eventuellt har. TRIS-mötet: Har TRIS-möten en gång per månad, 6-12 ärenden lyfts in av vården per gång. Deltar gör rehabkoordinator, sakkunnig läkare, AF, FK, ej soc. Ser inte att det finns något behov av att testa skype då man endast har TRIS-möte en gång per månad. Ersättare vid frånvaro: Reko har inge. Återkoppling och individens delaktighet: det beror på. Rehabkoordinator har alltid kontakt med individen ca en gång per måndag för uppföljning. Avstämningsmöte: Fungerar ok med avstämningsmöten.

5 Medicinkliniken och RMS Katrineholm Neurorehab två team RMS och Medicinkliniken. Två kliniker, samma rehabkoordinator. Flest sjukskrivningar från Medicinkliniken. Vårdplanering: Inskrivningssamtal bedömningsperiod rehabplan behandling återgång i arbete. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Telefonkontakt, arbetsplatsbesök, avstämningsmöten, vid upprättande av rehabplan planering av återgång i arbete. Samtycket och individens inställning: Inhämtas nästa alltid av Medicinkliniken vid inskrivningssamtal. Individen är i stort sett alltid positiv. Bra att få hjälp att föra sin talan. Skriftlig kopia av samtycket tas med till TRIS-mötet. Frågeställningar: Jobbar på att förtydliga frågeställningarna. TRIS-mötet: varannan vecka 45 min ärenden per gång. Individerna initieras först av vården. Alla nya initieras. Processerna är långa. FK anmäler ca 1 ärende per månad. Socialtjänsten deltar ej i TRIS-teamet annat än vid behov. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen finns alltid på plats. Har ingen sakkunnig läkare. Läkarna utgår från MSE har kontakt med sköterskor. Ersättare vid frånvaro: Löser frågan per tel istället. Nästan aldrig frånvaro (FK). Fungerar bra. Brukar täcka upp för varandra och lösa frågor per tel. Exempel på TRIS-ärenden: När vi vill stämma av hur det går i den medicinska rehabiliteringen. Kan vara sjukskriven från annan instans men har diagoser som påverkar. För att få helhetsbild. Är det läge att koppla in AG/AF? (FK) Hur ser planeringen ut? Är individen klar med den medicinska rehabiliteringen? (Soc). En del frågor är enklare att hantera, mer informativ karaktär såsom Vem är individens personliga handläggare på FK. Arbetsförmedlingen lyfter in ärenden där man ser att individen svajar i sin rehabilitering hur kan vi stötta? Samverkansärenden över lag, etableringsärenden och ärenden aktuella i samarbetet mellan AF/FK. Nya ärenden inför planering av arbetsåtergång (Medicinkliniken). Återkoppling och individens delaktighet: Den som initierar återkopplar. På Försäkringskassan innebär det att ordinarie handläggare inte återkopplar TRISrepresentanten. Muntlig återkoppling. Avstämningsmöten: Har inga fasta tider för avstämningsmöten. Har kontakt med VC. Ibland deltar rehabkoordinatorn på avstämningsmöten på VC när de sköter sjukskrivningen. Rehabkoordinatorn deltar vid Gemensam Kartläggning ibland (AF och FK). Samverkan med rehabkoordinator på VC: Ja, telefonkontakt. Deltar ibland på gemensamma möten efter behov. Skype: Nej, men vid behov mycket kontakt mellan TRIS-mötena med kontaktpersonerna.

6 Medicinkliniken, Nyköpings lasarett 20 % rehabkoordinatorresurs. Kliniken har 110 medarbetare. 30 läkare passerar kliniken per år. Vårdplanering: Finns 14 team. Vårdplaneringen görs inom dem. Vårdplanering polikliniskt och efter slutenvårdstillfället. Utskrivningsmeddelande med läkemedelsberättelse. Samordnad Individuell Plan SIP. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Behöver utveckla arbetsgivarkontakten. Samtycke och individens inställning: Blanketten skickas hem per post. Scannas in i journalen. Ingen har avböjt medverkan i TRIS. Frågeställningar: Kan bli bättre på frågeställningar. Blir många frågor av allmän karaktär. TRIS-mötet: Rehabkoordinator, sakkunnig, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ärenden per månad hanteras per möte och månad. Märker att de yngre läkarna är mer på bettet och har en annan inställning till sjukförsäkringen och sjukskrivning som en del av vård och behandling. Ersättare vid frånvaro: Har ej varit aktuellt för reko. Exempel på TRIS-ärenden: Neurologipatienter. Frågor som möjligheter till anpassning av arbetssituation utifrån handikapp, behov av samordning. Utredningsfall, flera specialister inblandade. Neurologi, endokrinolog, reumatolog och VC. Försäkringskassan utgör länken mellan vårdcentralen och kliniken. Individens delaktighet och återkoppling: Telefonkontakt och avstämningsmöten. Avstämningsmöten: Inga fasta tider. Samverkan med reko på VC: Avstämningsmöten samordnas med läkare från VC och medicinspecialister. ( Teamutbildning???????????)

7 Onkologen Länsklinik Onkologkliniken har aldrig haft ett regelrätt TRIS-arbete. Var initialt ett projekt (tvåpartsfinsam). Har haft svårt att få stöd av verksamhetschefen i arbetet. Rehabkoordinatorresurs finns på 50 %. Nuvarande rehabkoordinator är arbetsterapeut. Har ingen kontaktperson på Försäkringskassan. Finns dock på Socialtjänsten och Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Rehabkoordinatorn har inte speciellt mycket kontakt med arbetsgivare. Upplever att individen ofta har en bra kontakt själv. Behövs nu först och främst stöd från Karin Lövgren-Karlsson och Charlotte Demerlew- Westerberg för att få till det interna arbetet.

8 Reumatologen Länsklinik Rehabkoordinatorn tycker att samverkansarbetet fungerar bra och tillräckligt. Instämmer i Arbetsförmedlingens bedömning TRIS light. Resurstilldelning och koordinering i länet: Rehabkoordinator på ortopeden i Nyköping är rehabkoordinator på 10 % för reumatologens patienter som bor i Nyköping. Finns sedan ytterligare 40 % rehabkoordinatorresurs på Reumatologen i Eskilstuna. Ärenden kommer in från hela länsdelen via bevakningar från läkare, sjuksköterska annan vårdpersonal. Vårdplanering: rehabrond med sakkunnig och patientansvarig läkare varannan vecka, även samordnade besök för gemensam bedömning. Teammöten med paramedicinsk personal. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Genom telefonkontakt. Har då gärna trepartssamtal per telefon där individen är med. Löser då sekretessfrågan på ett enkelt sätt. Delger AG rehabplanen via individen. Tar AG kontakt för att få kontakt med FHV. Sällan sjukskrivningsförebyggande möten då det är svårt att få till fysiskt möte. Rehabkoordinator på reumatologen i Nyköping uppmanar alla individer att delge arbetsgivaren sin rehabplan, vilket fungerar bra. Arbetsgivaren är positiv då det ger dem information om läget och vilken hänsyn som behöver tas under rehabiliteringen. Skulle vilja få med företagshälsovården mer. Samtycke och individens inställning: Inhämtas via reko eller läkare (om sjukvården), alltid skriftligt. Individen är positiv och uppskattar stödet. Bra med stöd i relation till myndigheterna. Frågeställningar: Finns. TRIS-mötet: Rehabkoordinator (arbetsterapeut), sakkunnig läkare, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten deltar. I Eskilstuna sker TRIS-möten, dock glest mellan gångerna men ungefär var 5:e vecka. Socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen deltar. Ofta löser man frågorna per telefon. Har varit stor ruljangs på handläggare från Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen är inte vid dagens möte men har i förväg meddelat sin syn att TRIS passar bättre för primärvård men att man istället har en utsedd kontaktperson i länet för klinikerna. Arbetsförmedlingen själva har hittills endast lyft någon enstaka fråga. Ärendemängd: Sjukvården anmäler 1-3 per gång. Tar upp 4-6 ärenden per gång. Hinner också med min allmän diskussion. Ersättare vid frånvaro: Reko har ingen. Inställt någon enstaka gång. Har ingen har istället kontakt på annat sätt innan (AF).

9 Exempel TRIS-ärenden: Ärenden initieras när man är igång i rehab, har kommit ur sin första fas och har en planering från vården. Ärenden där individen vill ha stöd för att komma ut på arbetsmarkanden vilka möjligheter finns via AF och utifrån prognos? Behöver AF och FK samverka? Vilken ersättning har individen rätt till? Socialtjänsten har huvudsakligen frågor om prognosen i ärendet och vad det finns för möjligheter till att delta i aktivitet. Sjukskrivningarna är ofta långa. Arbetsförmedlingen har lyft in att de inte ser behovet av TRIS-möten då antal ärenden är så få. Bör räcka med kontaktmannaskap. Individens delaktighet/återkoppling: Den som har mest kontakt återkopplar. Rehabkoordinatorn är noga med att prata med individen innan, informerar om hur frågeställningen är formulerad. Rehabkoordinatorn ringer direkt efter och återkopplar om det är sjukvården som har fått uppdraget i ärendet. Individen får också en folder med information om sjukskrivning och kontaktuppgifter till reko. Avstämningsmöten: Behöver sällan avstämningsmöten. Har inga fasta tider för avstämningsmöten men har nu bättre framförhållning i schemaläggningen vilket gör att det blir smidigare att planera. Initiering sker ibland genom att kryssa i rutan på läkarintyget gällande önskemål om avstämningsmöte. I Nyköping blir reko oftast kontaktad av FK, därefter bokas tid. Samverkan med reko på VC: Via telefon Skype: Ska testa sitt första skypemöte.

10 Smärtmottagningen i Nyköping Länsklinik Patienterna på smärtmottagningen har oftast en långvarig sjukskrivning. Vårdplanering/teambedömning: Rond samt teambedömning en gång per vecka. Arbetsgivarkontakt/Hur stöttar reko individen på vägen mot arbete: Sker främst på avstämningsmöten. Rehabiliteringsmålet är alltid sysselsättning/studier/arbete. Samtycket och individens inställning: Samtycket inhämtas vid besök på mottagningen (vården). Individens inställning är positiv. Frågeställningar: Fungerar bra (vården). Bra. Blir effektivt så vi kan hantera många ärenden på kort tid (FK). TRIS-mötet: TRIS-teamet träffas en gång per måndag. Kenneth Fernström deltar i egenskap av sakkunnig läkare. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan deltar men ej soc. Stor tillgång att ha kunskap om Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans verktyg och uppdrag i TRIS-teamet. Underlättar i rehabiliteringen. Vården lyfter in ca 10 ärenden i snitt per månad. FK lyfter i snitt 1 ärende per månad. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ingår också en gång per termin som föreläsare i en utbildning som smärtmottagningen anordnar för sina patienter. Patienterna får då föranmäla frågor till AF och FK. Man säger sig inte sakna socialtjänsten i TRIS-teamet. Försäkringskassan samordnar även nollplacerades ärenden. Ersättare vid frånvaro: Ej varit aktuellt (vården) Exempel på TRIS-ärenden: När det är aktuellt med arbetsåtergång och en gemensam planering behövs. Frågor kring ersättningsregler, vad pågår i handläggningen (vården). Hur komma vidare? (FK). Ofta ärenden där vi har haft kontakt en längre tid där individen går över från VC till Smärtmottagningen. (FK) Återkoppling och individens delaktighet: Den som anmält ärendet återkopplar. Alla patienter har en kontaktperson som är en av behandlarna. Planering och återkoppling sker i behandlingsmötet med patienten om vården fått uppdraget. Kontakt med reko på VC: Rehabkoordinatorn på smärtmottagningen har inte speciellt mycket kontakt med rehabkoordinatorerna på VC men sker ibland när patienten ska förs över. Hantering av koordinering i länet: FK och AF förmedlar vad som är aktuellt sedan tidigare och framåt till ordinarie handläggare på aktuell ort. Dessutom direkt telefonkontakt med respektive handläggare. Sällan det anmäls ärenden från Eskilstuna men förmedlar ofta. Extra viktigt med TRIS-möten när man arbetar på en länsklinik. Lätt att få snabba besked.

11 Frågor som diskuterades och resultatet av diskussion Hur ser de reella behoven av TRIS-samverkan ut på klinikerna? Vilka utvecklingsbehov ser vi? Använder vi våra resurser på ett effektivt sätt hur kan vi effektivisera? Nedanstående framkom. Hur ser det reella samverkansbehovet ut på de olika klinikerna? Regelrätt TRIS-arbete? Endast telefonkontakt med aktuell handläggare? Namngivna kontaktpersoner men ingen TRIS-team? Fasta tider för avstämningsmöte? Andra mötesformer såsom Skype? Forum och givna tillfällen för kunskapsutbyte? Utsedda handläggare som handlägger ärenden kopplade till en viss klinik? Stöd i de interna processerna på vårdenheten? Ortopeden Katrineholm och Eskilstuna Rehabkoordinatorer på Kullbergska och Mälarsjukhuset ser att det initialt nu behövs en omstart och att det då först och främst är stöd i uppbyggnaden av det interna arbetet i sjukskrivningsprocessen som är aktuellt. Rehabkoordinator saknas också i Eskilstuna (tillträder efter sommaren 2016). Kommer att saknas även på KSK från våren Ges då ett bra tillfälle för att göra förändringar i arbetssätt. Som stöd kan man använda projektrapporten och utvärderingen från rehabkoordinatorprojektet på Södersjukhuset i Stockholm. I detta arbete behövs stöd från verksamhetschefen och från landstingets egna processledare i rehab- och sjukskrivningsprocessen. Ortopeden på KSK och MSE behöver dock även i det arbetet ha namngivna kontaktpersoner hos myndigheterna. Chef på Försäkringskassan och även rehabkoordinator på Ortopeden ser att om gränssnittet mellan Ortopeden och vårdcentralen skulle ligga rätt i praktiken, bör det inte finnas ett behov av ett regelrätt TRIS-arbete på Ortopedkliniken men däremot kontaktpersoner och rehabkoordinator. Ser att TRIS-möte via Skype kan vara ett alternativ. Medicinkliniken och RMS Katrineholm Samtliga parter ser ett tydligt behov av att fortsätta arbeta som de gör nu med regelrätt TRIS-arbete enligt TRIS-processen. Skulle bli ytterligare ett mervärde för vården och för individen om en särskild handläggare handlade alla ärenden från kliniken då det skulle ge en djupare kunskap på handläggarnivå om de olika diagnoserna. Önskar mer stöd från verksamhetschefer Kunskapsutbyte/informationsträff eller liknande behövs mellan parterna ca en gång per termin. Hela TRIS-teamet samlas för utbildning.

12 Medicinkliniken, Neurorehab Nyköpings lasarett + Mälarsjukhuset Eskilstuna Ser ett fortsatt behov av att arbeta enligt TRIS-modellen i sin helhet. Behov av löpande kunskapsutbyte finns. Onkologen (Länsklinik) Finns idag inget TRIS-team här. Behöver först bygga upp det interna arbetet och fundera över rehabkoordinatorns och sakkunnig läkares roll. När det interna arbetet är strukturerat finns det sannolikt ett behov av ett TRIS-team. I avvaktan behöver rehabkoordinatorn ha namngivna kontaktpersoner. Saknar idag från främst Försäkringskassan. Ser möjligheten till att återuppta arbetet med sjukpenning i förebyggande syfte och tidiga kontakter med arbetsgivarna då arbetsgivarna. Ser att TRIS-möte via Skype kan vara ett alternativ i framtiden. Reumatologen (Länsklinik) Behöver internt stöd till alla yrkeskategorier på kliniken. Rehabkoordinatorn ser ett behov av ett regelrätt TRIS-arbete med lite glesare mellan mötena såsom idag. Rehabkoordinatorn ser gärna att träffar för rehabkoordinatorer på kliniker anordnas. TRISteamet behöver också ta tid till kunskapsutbyte. Ser att TRIS-möte via Skype kan vara ett alternativ. Smärtmottagning Nyköping (Länsklinik) Ser ett fortsatt behov av ett regelrätt TRIS-arbete. Ser att TRIS-möte via Skype kan vara ett alternativ.

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Anteckningar från dialogdag Eskilstuna

Anteckningar från dialogdag Eskilstuna Anteckningar från dialogdag Eskilstuna 2017-11-10 Dialog 1 Achima Care Eskilstuna och Achima Care Fristaden Achima Care Eskilstuna Varken VC eller Socialtjänsten ser behov av Socialtjänstens deltagande

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

TRIS. En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från 2014.

TRIS. En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från 2014. TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan 2002. Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från 2014. Landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare 2017-01-26 Schema för dagen: 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, rehabkoordinatorns roll 09:15 FIKA 09:35

Läs mer

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS. Projektrapport 2008-2014

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS. Projektrapport 2008-2014 Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS Projektrapport 2008-2014 TRIS idag TRIS-processen för individen TRIS som lokal samverkansplattform (TRIS-team) TRIS som infrastruktur för lokal och regional samverkan

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Caroline Grahn caroline.grahn@rjl.se Processledare för sjukskrivning och rehabilitering 2018-05-03 1 2018-05-02 fproce P Vad har vi för utmaningar? Jönköpings

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Caroline Grahn caroline.grahn@rjl.se Processledare för sjukskrivning och rehabilitering 2018-05-09 1 2018-05-02 fproce P Vad har vi för utmaningar? Jönköpings

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Styrgrupp TRIS Norr DIALOGDAGARNA Reflektioner och utvecklingsområden från. 28/9 och 29/9 i Eskilstuna och 7/10 i Strängnäs

Styrgrupp TRIS Norr DIALOGDAGARNA Reflektioner och utvecklingsområden från. 28/9 och 29/9 i Eskilstuna och 7/10 i Strängnäs 1 2016-11-21 Styrgrupp TRIS Norr Reflektioner och utvecklingsområden från DIALOGDAGARNA 2016 28/9 och 29/9 i Eskilstuna och 7/10 i Strängnäs Bilagor: - 1 Generella ej teamspecifika synpunkter - 2-10 Vårdcentraler

Läs mer

Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt?

Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt? Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt? Michael Boman Försäkringskassan Katarina Larborn Region Halland Bodil Mellblom Svenskt näringsliv l Hur ser Försäkringskassan på

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Rehabkoordinatorn gör skillnad!

Rehabkoordinatorn gör skillnad! Rehabkoordinatorn gör skillnad! Astrid Nordvall Persson Caroline Grahn Rehabkoordinatorer & Processledare astrid.nordvall.persson@rjl.se caroline.grahn@rjl.se Jönköpings län 335 000 invånare i 13 kommuner

Läs mer

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Rehabkoordinering 2 december Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Asa.sturesson-johansson@skane.se 1 Bakgrund 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan

Läs mer

Effektivare triage med stöd av rehabkoordinator för patienter som söker för sviktade psykisk hälsa på Lerums vårdcentral

Effektivare triage med stöd av rehabkoordinator för patienter som söker för sviktade psykisk hälsa på Lerums vårdcentral 2017-05-16 Effektivare triage med stöd av rehabkoordinator för patienter som söker för sviktade psykisk hälsa på Lerums vårdcentral Verksamhetschef Björn Widell Rehabkoordinator Johanna Unander Processledare

Läs mer

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall Rehabiliteringskoordinering Anna Östbom Anna.ostbom@skl.se Ann-britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Tillkom Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Lokal styrning av TRIS. Stöd i arbetet

Lokal styrning av TRIS. Stöd i arbetet Lokal styrning av TRIS Stöd i arbetet Vad syftar dokumentet till? I TRIS har vi en styrning på två nivåer där TRIS Länsstyrgrupp ansvarar för den länsgemensamma modellen och de lokala styrgrupperna för

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabkoordinator/ rehabkoordinering Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

Förslag till sjukskrivningspolicy

Förslag till sjukskrivningspolicy Förslag till sjukskrivningspolicy Reviderad Mars 2011 Västra Götalandsregionens riktlinjer checklista ligger som grund för alla sjukskrivningar. Ett verktyg för att kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen

Läs mer

Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning

Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning Redovisning av de fördjupade försöken inom projektet Tidig samverkan i Västra Götaland 2016-2017 Rehabkoordinator, en triageringsmöjlighet i telefon och på öppen mottagning Medpro Clinic Stavre vårdcentral,

Läs mer

Floda och Gråbo vårdcentraler

Floda och Gråbo vårdcentraler Floda och Gråbo vårdcentraler 2017-10-19 Bakgrund Forskning visar att återgång i arbete minskar ju längre tid patienten är sjukskriven Onödigt långa sjukskrivningar och/eller frågetecken kring sjukskrivningsgrad

Läs mer

Rehabkoordinatorns manual för att arbeta med flödesschema.

Rehabkoordinatorns manual för att arbeta med flödesschema. Rehabkoordinatorns manual för att arbeta med flödesschema. För att se patientens väg genom sjukskrivnings- och rehabiliterings processen ska Rehabkoordinator på vårdcentralen/ enheten följa två sjukskrivna

Läs mer

Projekt Tidig Samverkan

Projekt Tidig Samverkan Projekt Tidig Samverkan Bakgrund Försäkrings - kassan Hälso- och sjukvården Långa väntetider för patienten Målsättning Projekt mål: Ta fram en arbetsmodell för en effektivare rehabilitering och sjukskrivningsprocess

Läs mer

Kommunikation med arbetsgivare/af

Kommunikation med arbetsgivare/af Kommunikation med arbetsgivare/af 1 Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan staten och SKL för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral Dokumenttyp Revisionsansvarig Version Antal sidor Rutin Försäkringsmedicinska kommittén 7 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Bengt Hansson Chefläkare, division allmänmedicin Mathias

Läs mer

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr.

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr. Falkenbergs kommun har strax över 44 000 invånare. Kommunens yta är 1 156 km². Arbetslösheten i kommunen ligger på 3-6 procent. Industrin i kommunen domineras av livsmedelstillverkning och verkstadsindustri.

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Guide för Tidig samverkan

Guide för Tidig samverkan Guide för Tidig samverkan Söker vård Triagering Bedömning/ behandling vårdgivare Rehab koordinator Rehab koordinator kontaktar Försäkringskassan Kontakt med arbetsgivare Försäkringskassan utreder ärendet

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Kort bakgrund. Lunds kommun 119 000 invånare Ca. 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Hög andel får försörjningsstöd

Läs mer

Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 2015-01-23

Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 2015-01-23 Handbok Rehabsamordnarens tidiga insatser 2015 Villkor 3, 2015 inom Sjukskrivningsmiljarden -tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen Funktionen (dvs. rehabsamordnaren) ska ha både en intern och extern

Läs mer

Konsten att vara koordinator i samverkan

Konsten att vara koordinator i samverkan Konsten att vara koordinator i samverkan Varför Rehabkoordinering? 2006 gjorde SKL och regeringen en överenskommelse om en särskild satsning på att utveckla hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff med socialtjänstens kontaktpersoner i TRIS

Minnesanteckningar från nätverksträff med socialtjänstens kontaktpersoner i TRIS Minnesanteckningar från nätverksträff med socialtjänstens kontaktpersoner i TRIS Datum: 2013-05-21 Plats: Bomans hotell i Trosa Deltagare: Maria Bolwig Bert Karlsson Heléne Brandell Susanne Carlsson Tohve

Läs mer

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Hej! Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Nu börjar hösten dra igång ordentligt och förhoppningsvis har alla haft en riktigt skön semester. Tanken med detta nyhetsbrev är att det skall skickas 1

Läs mer

Välkommen. 19 och 22 november 2018

Välkommen. 19 och 22 november 2018 Välkommen Basutbildning för rehabiliteringskoordinatorer, sakkunnig personal inom vården samt nya Trisam representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialtjänsten och berörda chefer.

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Process vid behov av samordning efter utskrivning där SIP görs efter slutenvårdstillfället Patientfall: Viola Uppdaterad 2018-09-12

Läs mer

TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15

TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15 TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15 Sammanfattning Försäkringskassan har fått i uppdrag att i samverkan med Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten, Region Gävleborg

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Skapa förutsättningar för ditt uppdrag

Skapa förutsättningar för ditt uppdrag Skapa förutsättningar för ditt uppdrag Eva-Marie Sundkvist eva-marie.sundkvist@rjl.se Anne-Lie Gustafsson anne-lie.gustafsson@ltkalmar.se Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se 1 Gör dig oumbärlig! Skapa

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Rutiner sjukskrivning

Rutiner sjukskrivning Rutiner Trisgrupp Måndag Rutiner sjukskrivning Tisdag Onsdag Ojämna veckor vårdplanering med rehabteam 10-11. Alla veckor TRIS-möte11-12. Torsdag Fredag Fm: senaste dag för patientanmälan till nästa veckas

Läs mer

Slutrapport 1 (10) Projektnamn. Datum. Projektledare. Beställare. Styrgrupp. Beskrivning av projekt. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Slutrapport 1 (10) Projektnamn. Datum. Projektledare. Beställare. Styrgrupp. Beskrivning av projekt. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Slutrapport 1 (10) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Projektnamn Rehabkoordinator Psykiatriska kliniken Datum 2010 10 01-2011 12 31 Projektledare Linda Benedicto Beställare Projektägare: Hälso och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal

Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal Bakgrund Sjukskrivningsprocessen har de senaste åren belysts ur flera aspekter. Förhållanden inom hälsooch sjukvården som negativt påverkar

Läs mer

Lerums vårdcentral

Lerums vårdcentral Lerums vårdcentral 2017-10-19 Bakgrund Patienter med utmattningssyndrom och stressrelaterade problem remitterades ofta till psykosociala teamet men bedömdes behöva annan behandling av teamet. Bristande

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

VÄLKOMMEN! 7 MARS 2018 ARENASAMVERKAN I GGVV

VÄLKOMMEN! 7 MARS 2018 ARENASAMVERKAN I GGVV VÄLKOMMEN! 7 MARS 2018 ARENASAMVERKAN I GGVV Dagens program KORT OM 2017 ENKÄTSVAREN FRÅN ER GODA EXEMPEL NY ÖVERENSKOMMELSE 2018 STYRGRUPPEN PROJEKT SAMVERKAN I GGVV ETABLERINGSPROGRAMMET RÄTT STÖD RÄTT

Läs mer

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr.

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr. Falkenbergs kommun har strax över 44 000 invånare. Kommunens yta är 1 156 km². Arbetslösheten i kommunen ligger på 3-6 procent. Industrin i kommunen domineras av livsmedelstillverkning och verkstadsindustri.

Läs mer

Delrapport 2 STR Samordnad Tidig Rehabilitering

Delrapport 2 STR Samordnad Tidig Rehabilitering 1 Delrapport 2 STR Samordnad Tidig Rehabilitering Pilotprojekt vid Krokoms Hälsocentral för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten vid Krokoms

Läs mer

KARTLÄGGNING OCH BEHOVSANALYS FÖR MÅLGRUPPEN LÅNGTIDSSJUKA I SÖRMLANDS LÄN

KARTLÄGGNING OCH BEHOVSANALYS FÖR MÅLGRUPPEN LÅNGTIDSSJUKA I SÖRMLANDS LÄN KARTLÄGGNING OCH BEHOVSANALYS FÖR MÅLGRUPPEN LÅNGTIDSSJUKA I SÖRMLANDS LÄN Eskilstuna 2016-11-30 Thomas Aronsson Claes Malmquist Utvärderingar av sociala satsningar med fokus på ekonomi Bakgrund Försäkringskassan

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Hitta patienter - med behov av tidiga insatser med risk för långvarig sjukskrivning

Hitta patienter - med behov av tidiga insatser med risk för långvarig sjukskrivning Hitta patienter - med behov av tidiga insatser med risk för långvarig sjukskrivning Gå igenom nya sjukskrivningar regelbundet. Prioritera patienter med psykisk ohälsa och/eller icke specifik smärta eller

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Socialtjänst i sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen

Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Socialtjänst i sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen 1 2007-02-16 Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Socialtjänst i sjukskrivnings och rehabiliteringsprocessen Projektansökan till Samordningsförbundet Deltagande parter bakom projektförslag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 Samarbete mellan arbetsgivare, företagshälsovård och hälso-och sjukvård för en hållbar arbetsförmåga? Arbets- och Miljömedicin, Uppsala 15 jan 2019 Johan Brännström Rehabkoordinator/leg. Sjukgymnast/Msc

Läs mer

Tidig och samordnad rehabilitering Årsrapport 2009

Tidig och samordnad rehabilitering Årsrapport 2009 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Tidig och samordnad rehabilitering Årsrapport 2009 1. VERKSAMHETENS UPPDRAG

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

REHABKOORDINATORER NORRA BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM

REHABKOORDINATORER NORRA BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM REHABKOORDINERING REHABKOORDINATORER NORRA BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM Åsa Wallmark - koordinator på Fittja och Hallunda HLM Katja Holmlund - koordinator på Alby och Hallunda HLM Sofie Eriksson koordinator

Läs mer

VÄLKOMMEN! Upplägg idag

VÄLKOMMEN! Upplägg idag VÄLKOMMEN! Upplägg idag 1 Arenasamverkan 2015 kort intro 2 Goda exempel från några grupper 3 Överenskommelsen om fortsatt Arenasamverkan och nya rutinen 4 Möjligt tekniskt stöd vid era möten 5 SIP hur

Läs mer

Processtyrningsmodell FAROS

Processtyrningsmodell FAROS Processtyrningsmodell FAROS P R E - S A M V E R K A N SAMVER KAN 1 Behovsbedömning Rehab. utredning Ärende förbereds för samverkan 2 Beredning AF-FK gemensam bedömning av AR 3 Behovsanalys 4 Introduktion

Läs mer

FÖRSÄKRINGSMEDICIN. Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun

FÖRSÄKRINGSMEDICIN. Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun FÖRSÄKRINGSMEDICIN Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan mellan arbetsgivare och

Läs mer

Försäkringskassan IKEM. Sid 1 November 2016 IKEM

Försäkringskassan IKEM. Sid 1 November 2016 IKEM Försäkringskassan IKEM Sid 1 November 2016 IKEM Regeringen har gett Försäkringskassan uppdraget att bidra till att nå ett sjukpenningtal på högst nio dagar vid utgången av år 2020 bidra till att sjukskrivningarna

Läs mer

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Fredagen den 18 mars 2016, kl. 09.00-15.00 Närhälsan Lysekils vårdcentral: Kallade: Vård och omsorg samt psykiatri 9-13 Barn och Unga samt missbruk 11-15 Elin Hansson

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

1. Namn på arbetsplats: 2. Namn på arbetsgivare: 3. Vilken ackrediteringsnivå hade teamet år 2013?

1. Namn på arbetsplats: 2. Namn på arbetsgivare: 3. Vilken ackrediteringsnivå hade teamet år 2013? 1 1. Namn på arbetsplats: 2. Namn på arbetsgivare: 3. Vilken ackrediteringsnivå hade teamet år 2013? MMR1 MMR2 4. Uppskattningsvis, hur många patienter inom rehabiliteringsgarantin genomgick rehabilitering

Läs mer

Vem är kunden? vi möter Anna

Vem är kunden? vi möter Anna Vem är kunden? vi möter Anna Pliktrogen Glad & positiv Ogillar orättvisa Social Projektledare Ålder: Familj: Boende: Arbete: 36 år Sambo och 2 barn Villa utanför Karlstad Sjuksköterska (drivs av att ta

Läs mer

Projekt SGI O ETT STRUKTURPROJEKT I SAMARBETE MED SAMORDNINGSFÖRBUNDEN VÄNERSBORG/MELLERUD OCH SOFTLEG

Projekt SGI O ETT STRUKTURPROJEKT I SAMARBETE MED SAMORDNINGSFÖRBUNDEN VÄNERSBORG/MELLERUD OCH SOFTLEG Projekt SGI O ETT STRUKTURPROJEKT I SAMARBETE MED SAMORDNINGSFÖRBUNDEN VÄNERSBORG/MELLERUD OCH SOFTLEG Charlotte Hugoson (1488) Samordnare 4 januari 2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Projektbeskrivning...

Läs mer

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff 171010 Vårdplaneringsgruppen Skaraborg presenterar sig och hälsar alla välkomna. Pia Johansson delger aktuell SAMSA information Ny patch kommer 14 nov: -

Läs mer

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS Processledare Maria Bolwig Sörmland maj 2015 Innehåll Inledning... 1 Rapportens avsändare och målgrupp... 2 Omfattning och disposition... 2 Historien om TRIS

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

DEN 9 JUNI 2016 REHABKOORDINATOR + 5 ÅRS ERFARENHETER I SAMMANFATTNING FREDRIK GRUBB SAMORDNINGSFÖRBUNDET I TRELLEBORG

DEN 9 JUNI 2016 REHABKOORDINATOR + 5 ÅRS ERFARENHETER I SAMMANFATTNING FREDRIK GRUBB SAMORDNINGSFÖRBUNDET I TRELLEBORG DEN 9 JUNI 2016 REHABKOORDINATOR + 5 ÅRS ERFARENHETER I SAMMANFATTNING FREDRIK GRUBB SAMORDNINGSFÖRBUNDET I TRELLEBORG Vad är en Rehabkoordinator + Region Skåne har sedan ett antal år arbetat, via uppdragen

Läs mer

Rehabiliteringskoordinatorer i Stockholms län studieresultat och praktisk tillämpning

Rehabiliteringskoordinatorer i Stockholms län studieresultat och praktisk tillämpning Rehabiliteringskoordinatorer i Stockholms län studieresultat och praktisk tillämpning Nationell konferens om rehabkoordinering, 15 september 2017 Anne-Marie Norén och Sofia Landström 26 Kommuner i Stockholms

Läs mer

Uppföljning 2014. Vårdcentralen Åsidan Nyköping

Uppföljning 2014. Vårdcentralen Åsidan Nyköping Uppföljning 2014 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också till att skapa

Läs mer

Rapport. Rapport av uppföljning arbetsterapeut- och sjukgymnast/fysioterapiverksamhet inom Avtal Hälsoval Dalarna

Rapport. Rapport av uppföljning arbetsterapeut- och sjukgymnast/fysioterapiverksamhet inom Avtal Hälsoval Dalarna I llj Landstinget DALARNA Centralförvaltning Hälsovalsenheten Datum 2017-08-28 Sida 1 (7) Dnr LD17/03102 av uppföljning arbetsterapeut- och sjukgymnast/fysioterapiverksamhet inom Avtal Hälsoval Dalarna

Läs mer

Information nollplacerade På rätt väg

Information nollplacerade På rätt väg Information nollplacerade 2017-01-30 På rätt väg Utvecklingsverksamheten kring personer utan sjukpenninggrundande inkomst Bakgrund - SAMS - I skuggan av välfärden - Gör rätt från dag ett - Socialförsäkringsbalken

Läs mer

Rehabkoordinator förebygger och förkortar sjukskrivningar

Rehabkoordinator förebygger och förkortar sjukskrivningar Rehabkoordinator förebygger och förkortar sjukskrivningar Samverkan externt och internt en framgångsfaktor 2018-11-06 Annika Landewall Leda och styra rehabiliteringskoordinering - samarbete internt och

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv 2019-05-15 En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården

Läs mer

Granskning av remissprocessen komplettering

Granskning av remissprocessen komplettering 2017-09-07 RJL2017/954 Förvaltningsnamn Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Granskning av remissprocessen komplettering Remissflödet till specialistsjukvården 2013 tom augusti 2017 Remissflödet till primärvården

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Övergripande principer gällande all sjukskrivning. Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser

Övergripande principer gällande all sjukskrivning. Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser Övergripande principer gällande all sjukskrivning Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser Sjukskrivning är en del av vård och behandling Sjukskrivning en aktiv åtgärd Patientens delaktighet är

Läs mer

Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel. Rehabilitering och Försäkringskassans samordningsuppdrag

Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel. Rehabilitering och Försäkringskassans samordningsuppdrag Sid 1 Månad 20xx Presentationstitel Rehabilitering och Försäkringskassans samordningsuppdrag Först lite siffror och andra reflektioner Ca. 600 000 sjukskrivningsärenden per år handläggs av Försäkringskassan

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Hösten 2018 Helene Möller, HR-konsult Rehabilitering Region Östergötland Region Östergötland Hälso- och sjukvården

Läs mer

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd

Giltig från Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Riktlinje Samordnad va rdplanering vid utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd Innehållsförteckning Inledning... 1 Målgrupp... 1 Lagen, överenskommelsen och processen ska främja... 1 Sammanfattning

Läs mer

Givet att målet är att förbättra människors arbetsförmåga och hjälpa dem tillbaka till arbete.

Givet att målet är att förbättra människors arbetsförmåga och hjälpa dem tillbaka till arbete. Givet att målet är att förbättra människors arbetsförmåga och hjälpa dem tillbaka till arbete. Vilka är då de viktigaste faktorerna vid utformningen av en ny utlysning inom rehabiliteringsforskning så

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

Utvecklingsdag för rehabkoordinatorer i Västra Götalandsregionen

Utvecklingsdag för rehabkoordinatorer i Västra Götalandsregionen Utvecklingsdag för rehabkoordinatorer i Västra Götalandsregionen Den 19 september samlades rehabkoordinatorer från hela Västra Götalandsregionen för en gemensam utvecklingsdag i Göteborg. Ca 110 rehabkoordinatorer

Läs mer

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson Samordnad individuell plan Sävsjö 2014-08-28 Eva Karlsson Iréne Josephson Hemsjukvård Hemtjänst Arbetsterapeut Sjukgymnast Kontaktperson Kurator/psykolog Biståndshandläggare Läkare Försäkringskassa Innehåll

Läs mer

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS

Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS Utvecklingen av samverkansplattformen TRIS Processledare Maria Bolwig Sörmland maj 2015 Innehåll Inledning... 1 Rapportens avsändare och målgrupp... 2 Omfattning och disposition... 2 Historien om TRIS

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Forskning om sjukfrånvaro. Kristina Alexanderson Professor i socialförsäkring Sektionen för försäkringsmedicin Karolinska Institutet

Forskning om sjukfrånvaro. Kristina Alexanderson Professor i socialförsäkring Sektionen för försäkringsmedicin Karolinska Institutet Forskning om sjukfrånvaro Kristina Alexanderson Professor i socialförsäkring Sektionen för försäkringsmedicin Karolinska Institutet www.ki.se/im Våra forskningsområden 1. Riskfaktorer för sjukfrånvaro

Läs mer

Samverkan. Arbetsförmedlingen Mariestad Charlotte Bergström. Kriminalvården VO Mariestad anstalten Rödjan Christer Mann

Samverkan. Arbetsförmedlingen Mariestad Charlotte Bergström. Kriminalvården VO Mariestad anstalten Rödjan Christer Mann Samverkan Arbetsförmedlingen Mariestad Charlotte Bergström Kriminalvården VO Mariestad anstalten Rödjan Christer Mann Kriminalvårdens klienter ska få del av Arbetsförmedlingens tjänster efter behov och

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer