Boverket Plan- och bygglagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverket Plan- och bygglagen"

Transkript

1 Boverket Plan- och bygglagen

2 Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När bedrivs tillsyn? 9 Tillsynsprocessen 10 Ärendet uppkommer 11 Utredning 11 Ingripande 12 Verkställande 12 Ärendet avslutas 13 Att ingripa 13 Föreläggande 13 Förbud 14 Vite 14 Ingripande mot KA och funktionskontrollant 14 Byggsanktionsavgifter 15 Utvärdering 16 Byggnadsnämndens roll 17 Diskussionsfrågor 17 Fråga 1 18 Svar 1 19 Fråga 2 20 Svar 2 21 Fråga 3 22 Svar 3 23 Avslutning

3 sida 3 av 23 Avsnitt 5 Byggnadsnämndens tillsyn Välkomna till det femte och sista avsnittet i PBL-introduktionen! Här kommer vi bland annat att titta på när det krävs tillsyn och vilken roll byggnadsnämnden har i tillsynsprocessen.

4 sida 4 av 23 Vad är tillsyn? Tillsyn är när en myndighet i efterhand kontrollerar att lagen följts. Byggnadsnämndens tillsyn innebär ett ansvar för att kontrollera att PBL, PBF och Boverkets föreskrifter följts samt att ingripa om de upptäcker brister. Tillsynen utövas främst mot byggherrar, fastighetsägare och ägare av byggnadsverk men även mot till exempel kontrollansvariga och funktionskontrollanter. Byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet även när kommunen är byggherre eller fastighetsägare. I ett tillsynsärende har byggnadsnämnden rätt att få tillträde till fastigheter och byggnadsverk och få upplysningar och handlingar för att kunna utföra tillsynen.

5 Margareta Yngvesson, förtroendevald i Ronneby kommun kommer nu berätta om syftet och nyttan med tillsyn sida 5 av 23

6 sida 6 av 23 Fråga: Vad är syftet med tillsynen? Margareta Yngvesson svarar: I Sverige fattar man ju demokratiska beslut om hur byggnationen i samhället ska se ut. Dels fattar riksdagen beslut, till exempel om plan- och bygglagen. I kommunerna fattar vi beslut om översiktsplaner, detaljplaner och beslut i enskilda bygglovsärenden. Och tillsynen är till för att man ska se att det här regelverket sedan följs och att man tillämpar det på ett rättssäkert, rättvist och enhetligt sätt i hela landet.

7 sida 7 av 23 Fråga: Vad har vi för nytta av tillsyn? Margareta Yngvesson svarar: Jag tycker det är viktigt att man har en tillsyn så att vi ser till att det regelverk som finns tillämpas på ett rättssäkert, rättvist och enhetligt sätt i hela landet. Men utöver det är det tre andra aspekter på tillsynen. Den är viktig ur hälsosynpunkt. Man kan genom tillsyn upptäcka brister som skulle äventyra människors hälsa, till exempel fukt, mögel och dålig ventilation. Den är viktig för att förebygga olyckor, att byggnader byggs stabilt, så att de inte rasar in och skadar folk. Och det är också viktigt ur tillgänglighetssynpunkt, att byggnader är tillgängliga för funktionshindrade och också att allmänna platser är tillgängliga - givetvis för funktionshindrade, men också för allmänheten i stort.

8 sida 8 av 23 När bedrivs tillsyn? Byggnadsnämnden har tillsyn både över byggskedet och efter att ett byggnadsverk tagits i bruk. Byggnadsnämnden har till exempel tillsyn över att byggskedet inte har påbörjats utan startbesked. Ett annat exempel är att tomter och byggnader hålls i vårdat skick. Byggnadsnämnden har även tillsyn över att kraven följs i bruksskedet. Det gäller till exempel kraven på att hissar och OVK-pliktiga ventilationssystem ska underhållas och kontrolleras. Byggnadsnämndens ansvar är att agera om besiktningsprotokoll innehåller felaktigheter eller om de får kännedom om att besiktningar inte utförts. Byggnadsnämnden har även tillsynsansvar över att funktionskontrollanter och kontrollansvariga sköter sina uppgifter enligt lagen.

9 sida 9 av 23 Tillsynsprocessen Ärendet uppkommer Utredning Ingripande Verkställande Ärendet avslutas

10 sida 10 av 23 Tillsynsprocessen Ärendet uppkommer Ett tillsynsärende uppkommer antingen när byggnadsnämnden misstänker att något är fel eller genom en anmälan. Anmälan kan komma via post, epost, telefon eller vid ett besök eller slumpartat möte. Vem som helst har rätt att anmäla, även anonymt. Det kan också vara handläggaren av ett ärende som misstänker att en regel eller ett beslut inte har följts. Oavsett hur informationen kommer fram till kommunen är byggnadsnämnden enligt lagen skyldig att starta ett ärende om det finns anledning att anta att en regel inte har följts.

11 sida 11 av 23 Tillsynsprocessen Utredning Byggnadsnämnden måste göra en utredning i alla tillsynsärenden. I utredningen ska nämnden granska om bindande bestämmelser eller meddelade beslut har följts och ta ställning till om nämnden behöver ingripa eller besluta om påföljd. PBL slår fast att tillsynsärenden ska hanteras skyndsamt. Ingripande Om utredningen kommer fram till att det finns skäl att ingripa kan det ske genom olika typer av förelägganden och förbud. I vissa fall ska byggnadsnämnden besluta om byggsanktionsavgift. Ingripanden kan i vissa fall riktas mot andra än den som har utfört den olovliga åtgärden, exempelvis mot en ny ägare.

12 sida 12 av 23 Tillsynsprocessen Verkställande Den som fått ett föreläggande eller förbud är skyldig att följa detta. Om så inte sker har byggnadsnämnden möjlighet att besluta om vite eller om att åtgärden ska utföras på bekostnad av den som är ansvarig för felet. Byggnadsnämnden kan också begära handräckning av Kronofogden. Ärendet avslutas Om byggnadsnämnden har fattat beslut om föreläggande eller förbud ska beslutet i vissa fall som beskrivs i PBL genast skickas till inskrivningsmyndigheten. Detsamma gäller om förelägganden eller förbud återkallas.

13 sida 13 av 23 Att ingripa Byggnadsnämnden är skyldig att ingripa om något gått fel. Till sitt förfogande har de olika påföljder och avgifter. Men hur går det till i praktiken? Föreläggande I ett föreläggande beslutar byggnadsnämnden att någon ska utföra en åtgärd inom en viss tid. Det finns olika sorters förelägganden, till exempel lovföreläggande, som ger till exempel en fastighetsägare en viss tid på sig för att söka lov i efterhand, eller rättelseföreläggande, som ger till exempel en fastighetsägare en viss tid att rätta till ett fel. Förbud Enligt PBL ska byggnadsnämnden i vissa fall utfärda förbud mot fortsatt byggnadsarbete eller mot användning av en byggnad, till exempel om man misstänker att byggnaden brister i säkerhet, om bygget inte följer väsentliga delar av kontrollplanen eller om det uppenbart strider mot PBL.

14 sida 14 av 23 Vite I vissa fall förenas föreläggandena och förbuden med vite, som tillfaller staten. Frågor om utdömande av vite prövas av mark- och miljödomstolen. Ingripande mot KA och funktionskontrollant Byggnadsnämnden har möjlighet att byta ut en kontrollansvarig (KA) eller en funktionskontrollant som har misskött sitt arbete. Nämnden ska också anmäla händelserna till certifieringsorganen. I allvarliga fall kan den kontrollansvariges certifikat då återkallas. Byggsanktionsavgifter Byggsanktionsavgiften är en administrativ avgift som byggnadsnämnden ska ta ut för vissa överträdelser. Eftersom den avgiftsskyldige kan slippa avgiften genom rättelse fungerar den också som ett påtryckningsmedel. Storleken på avgiften regleras i plan- och byggförordningen och tillfaller kommunen.

15 sida 15 av 23 Utvärdering Byggnadsnämnden ska regelbundet följa upp och utvärdera sitt tillsynsarbete. Arbetet kan följas upp i anslutning till övrig verksamhetsuppföljning vid årsredovisningen, eller på annat sätt som nämnden anser lämpligt. Länsstyrelsen och Boverket har i uppdrag att följa upp byggnadsnämndernas tillsynsarbete och rapportera erfarenheterna till regeringen.

16 sida 16 av 23 Byggnadsnämndens roll Byggnadsnämnden är den myndighet som ensam ansvarar för samhällets tillsyn över att ny och befintlig byggd miljö uppfyller de bestämmelser och beslut som gäller enligt PBL. Ingen annan myndighet har det ansvaret. Om tillsynen gjorts felaktigt, försumligt eller helt uteblivit kan det vara fråga om vårdslös myndighetsutövning. Byggnadsnämndens ledamöter kan då riskera skadeståndsansvar och straffansvar för tjänstefel.

17 sida 17 av 23 Diskussionsfrågor Diskutera eller fundera över frågorna en stund och gå sedan till nästa sida för att höra svaret. Fråga 1 av 3 Tillsynen sker väl inte bara i efterhand? Är inte arbetsplatsbesöken också tillsyn?

18 sida 18 av 23 Svar 1 av 3 Arbetsplatsbesöken är i huvudsak inte tillsyn. De ingår i byggprocessen, där byggnadsnämnden förutom att ha en informerande och rådgivande funktion också kan genomföra tillsynsinsatser. All tillsyn sker i efterhand vilket innebär att om en tjänsteman upptäcker att en regel eller ett beslut inte har följts så blir det aktuellt med någon form av tillsynsingripande.

19 sida 19 av 23 Fråga 2 av 3 Vem som helst kan göra en tillsynsanmälan. Men måste byggnadsnämnden avsluta ett tillsynsärende med ett formellt beslut trots att nämnden inte anser att det finns skäl att ingripa?

20 sida 20 av 23 Svar 2 av 3 Om anmälan gjorts av en sakägare, till exempel en granne, och nämnden inte anser att det finns skäl att ingripa, anser JO att nämnden är skyldig att avsluta ärendet med ett formellt överklagbart beslut. Boverket anser att det finns mycket som talar för att byggnadsnämnden bör avsluta ett tillsynsärende genom ett formellt beslut även i de fall anmälan gjorts av någon som inte är sakägare.

21 sida 21 av 23 Fråga 3 av 3 Vem utövar tillsyn över kommunen?

22 sida 22 av 23 Svar 3 av 3 I byggärenden enligt PBL kan kommunen uppträda i olika egenskaper. Kommunen är dels myndighetsutövare genom byggnadsnämnden och dels byggherre eller fastighetsägare. När kommunen uppträder i egenskap av byggherre eller fastighetsägare har kommunen samma skyldigheter som andra byggherrar och fastighetsägare och måste följa lovbeslut och tekniska egenskapskrav samt genomföra OVK-besiktningar och undanröja enkelt avhjälpta hinder med mera. Det innebär att kommunen i dessa situationer omfattas av byggnadsnämndens tillsyn och kan bli utsatta för tillsynsingripanden från byggnadsnämnden. Det är viktigt att du som förtroendevald är medveten om att byggnadsnämndens tillsyn även omfattar kommunen.

23 sida 23 av 23 Avslutning Ni är nu färdiga med introduktionen om planoch bygglagen. Vi hoppas att ni tyckte den var intressant och att ni kommer att ha nytta av den i ert arbete. Mer information om plan- och bygglagen och dess tillämpning finns i Boverkets digitala handbok PBL kunskapsbanken som ni hittar på Boverkets webbplats. Tack för er medverkan! Foto och bilder: Johnér Bildbyrå Scandinav Bildbyrå Istock Photo

Byggnadsnämndernas tillsyn

Byggnadsnämndernas tillsyn Byggnadsnämndernas tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

Byggnadsnämndens tillsyn

Byggnadsnämndens tillsyn Byggnadsnämndens tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

Tillsyn - föreskrifter

Tillsyn - föreskrifter Tillsyn - föreskrifter PBL (Avkortad text) 11 kap. 5 En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Tillsyn och påföljder 11 kap. PBL

Tillsyn och påföljder 11 kap. PBL En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningar för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns anledning att anta att någon inte har följt en bestämmelse

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Plan för Länsstyrelsens tillsynsvägledning inom byggområdet enligt plan- och byggförordningen (2011:338), PBF 8 kap. 16.

Plan för Länsstyrelsens tillsynsvägledning inom byggområdet enligt plan- och byggförordningen (2011:338), PBF 8 kap. 16. TILLSYNSVÄGLEDNINGSPLAN Dnr. 404-6818-2012 1 (16) Samhällsbyggnadsenheten Plan för Länsstyrelsens tillsynsvägledning inom byggområdet enligt plan- och byggförordningen (2011:338), PBF 8 kap. 16. Åren 2012

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan 2013-2015. från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan 2013-2015. från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2013-2015 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2013-2015 Utgiven av: Författare: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Beställning: Länsstyrelsen

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 2015 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 Knivsta Kommun 2015-03-12 Handläggare: Christofer Mattsson BMN 2015/19 Bygg- och miljönämndens tillsynsplan enligt plan- och bygglagen för 2015 Tillsyn

Läs mer

Ingripanden enligt 11 kap PBL. Rickard Börlin

Ingripanden enligt 11 kap PBL. Rickard Börlin Ingripanden enligt 11 kap PBL Rickard Börlin BN:s tillsyn 11 kap PBL 9 föreläggandetyper 11:15-24 4 förbud 11:30-33 fortsatt arbete o användning av byggnadsverk Genomförande av åtgärder på ägarens bekostnad

Läs mer

Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn

Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn Innehåll Tillsyn och påföljder, förutsättningar Utredning och handläggning Föreläggandetyper Typer av förbud Undvik handläggningsfel Rättspraxis Exempel Nya byggsanktionsavgifter

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende

GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende Ditt ärende kommer att behandlas vid bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde 2018-04-24. Avdelningens förslag till

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen sida 2 av 27 Innehållsförteckning 3 Vad är PBL? 4 Lagens anda 5 Bygglagsstifningens framväxt 6 Intervju med Yvonne Svensson 7 Vad är myndighetsutövning? 8 Varför ska förtroendevalda

Läs mer

Utökat anslag för byggoch miljönämndens verksamhet inför 2018 KS/2017:522

Utökat anslag för byggoch miljönämndens verksamhet inför 2018 KS/2017:522 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-28 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Utökat anslag för byggoch miljönämndens verksamhet inför

Läs mer

Plan för Länsstyrelsens tillsynsvägledning enligt 8 kap 16 plan- och byggförordningen (2011:338)

Plan för Länsstyrelsens tillsynsvägledning enligt 8 kap 16 plan- och byggförordningen (2011:338) 1 / 15 Samhällsenheten Tillsynsvägledningsplan Datum Dnr (anges vid skriftväxling) 2013-06-27 404-4505-13 Plan för Länsstyrelsens tillsynsvägledning 2013 2015 enligt 8 kap 16 plan- och byggförordningen

Läs mer

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Plan- och bygglagen i din vardag Plan och bygglagen är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Som medborgare

Läs mer

Tillsynsplan Antagen av Bygg-, och räddningsnämnden , 12

Tillsynsplan Antagen av Bygg-, och räddningsnämnden , 12 Tillsynsplan 2017 Antagen av Bygg-, och räddningsnämnden 2017-01-19, 12 Inledning Byggnadsnämnden enligt PBL är den eller de nämnder som fullgör kommunens uppgifter enligt denna lag. Byggnadsnämnden ansvarar

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

S16 Exempel. Rättelseföreläggande. Förslag till beslut. Rättelseföreläggande, tjänsteskrivelse Rev. SKL xx-xx-xx.

S16 Exempel. Rättelseföreläggande. Förslag till beslut. Rättelseföreläggande, tjänsteskrivelse Rev. SKL xx-xx-xx. 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Rättelseföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Fastighetsägare: namn Fastighetsägares person/organisationsnr: Förslag till beslut

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2015-2018

TILLSYNSPLAN 2015-2018 TILLSYNSPLAN 2015-2018 Perstorps kommun Antagen av Byggnadsnämnden 2015-08 -27 99 Byggnadskontoret 2015-08-12 Inledning Byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked, tillsyn och vid delegation även

Läs mer

Verktygslådan. Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret

Verktygslådan. Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret Verktygslådan Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret Verktygslådan forts. Rättelse på försumligs bekostnad Handräckning från

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall Handläggare Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2016-01-26 2016-0348 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetens adress: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetsägare: xxxxxxxxxxxxxxx Ärende:

Läs mer

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur Från kaos till struktur Att strukturera upp tillsynsarbetet och göra det hållbart för framtiden Rickard Westling Niklas Fridén Prioritera rätt och arbeta effektivt i praktiken Vår resa från kaos till struktur!

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

DOM 2015-02-04 Stockholm

DOM 2015-02-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2015-02-04 Stockholm Mål nr P 6087-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-17 i mål nr P 6629-13, se bilaga A KLAGANDE Tierps kommun,

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2017

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2017 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2017 Dokumenttyp: Tillsynsplan 2017 PBL Diarienummer: BMN-2016/19 Beslutande nämnd: Bygg- och miljönämnden Beslutsdatum: 2016-12-15 Giltighetstid: 2017 Dokumentansvarig:

Läs mer

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 2012-03-28 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 Fråga 1: I 58 anges att tiden för utdömande av byggsanktionsavgiften

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-10-08 2018-1119 Fastighet: Harby 1:5 Fastighetens adress: Gamla Vägen 40 Ärende: Utredning av eventuell olovlig åtgärd Förslag till beslut Med

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Länsstyrelsen

Läs mer

Exempel på tillsynsplan

Exempel på tillsynsplan Exempel på tillsynsplan Ett samarbetsprojekt mellan Jönköping, Sävsjö, Vetlanda och Värnamo kommuner Conny Eskilsson, Eva-Lott Karlsson, Bengt Ramde, Maria Thulin och Emilia Svenningsson 2014-05-01 TILLSYNSPLAN

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

En ny plan- och byggförordning

En ny plan- och byggförordning En ny plan- och byggförordning Camilla Adolfsson Sara Benjamin PBL-kommitténs bet. Får jag lov (SOU 2005:77) Regeringens prop. Ett första steg för en enklare plan- och bygglag (prop. 2006/07:122) Andra

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN 230/2015 BN-bilaga 21/15, KFS 2015:28. 2015-10-07 1 (11) 1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I Med stöd av 6 kap. 33-34 och 36 kommunallagen (1991:900), KL, och 12 kap. 6 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-26 2018-1732 Fastighet: Lärkträdet 19 Fastighetens adress: Drottning Margaretas väg 34 Ärende: Anmälan om eventuell olovlig åtgärd Förslag till

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Olika syften med olika ingripanden

Olika syften med olika ingripanden Olika syften med olika ingripanden Föreläggande, regleras i PBL Framåtsyftande, rätta till felaktighet Handlingsutrymme för BN, får Byggsanktionsavgift, regleras i PBL+PBF Bakåtsyftande, avgift för fel

Läs mer

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Page 1 of 6. Plats och tid Rådhuset, Festsalen 15:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M)

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Page 1 of 6. Plats och tid Rådhuset, Festsalen 15:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M) Jävsnämnden kallas till sammanträde 2018-02-12 Plats och tid Rådhuset, Festsalen 15:00-17:00 Ordförande Pia Jansson (M) Förhinder anmäls till javsnamnden@gavle.se Page 1 of 6 1. Upprop och val av justerare/justeringstid:

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan 2015-2017. från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan 2015-2017. från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2015-2017 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2015-2017 Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Länsstyrelsen

Läs mer

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers

PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers PBL-tillsyn Behov av krav på tillsynsplan? Kajsa Reimers Regeringsuppdrag till Boverket Boverket ska göra en bedömning av behovet av att införa krav på tillsynsplan för byggnadsnämnderna motsvarande vad

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Lov- och byggprocessen 4 Vad är bygglov? 5 Intervju med Magnus Olsson 6 Vad är syftet med bygglov? 7 Vad är nyttan med bygglov? 8 Olika typer av ärenden

Läs mer

HÄRDGROPEN 23 (Uppgift utelämnas) - Anmälan om ovårdad tomt

HÄRDGROPEN 23 (Uppgift utelämnas) - Anmälan om ovårdad tomt NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-02-17 NBF 2016-000319 1 (2) ANDLÄGGARE etra Norberg etra.norberg@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden HÄRDGROPEN 23 (Uppgift

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015

Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015 Boverkets Konstruktionsregler, EKS 10 Seminarium i samarbete mellan CIR och Boverket 1 december 2015 Föreläsare för det här avsnittet är Lars Nygård, Byggnadsinspektör Stockholms Stad, 1 december 2015

Läs mer

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel.

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel. Promemoria 2012-09-05 Socialdepartementet Rättssekretariatet Patrik Lidin Telefon 08-405 34 80 E-post patrik.lidin@social.ministry.se Jämkning av en byggsanktionsavgift m.m. I. Förslag Dagens grunder för

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering Förbundsjurist Annika Gustafsson 1995-06-01 Bilaga 3 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 11 kap. 3 plan- och bygglagen (PBL) beslutar nämnden att uppdra

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Med stöd av 6 kap 37 och 38 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Nya PBL: s uppbyggnad

Nya PBL: s uppbyggnad Nya PBL: s uppbyggnad 2010-08-09 Den nya plan- och bygglagen har delvis fått en ny struktur där bestämmelserna delas in i sexton kapitel. 1 kap. Syfte, innehåll och definitioner Ingen kommentar. 2 kap.

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till kan du

Läs mer

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden Linköpings kommun linkoping.se

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden Linköpings kommun linkoping.se Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN Godkänd i bygg- och miljönämnden 2016-02-18 37 Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Inledning...3 Varför tillsyn...3 Vad är tillsyn enligt plan- och

Läs mer

Behöver jag en kontrollansvarig

Behöver jag en kontrollansvarig Behöver jag en kontrollansvarig för att bygga eller riva? 2 Den här broschyren vänder sig i första hand till dig som har ett en- eller tvåbostadshus. När du ska bygga en ny byggnad eller bygga till behöver

Läs mer

Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som kanske berör dig...

Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som kanske berör dig... Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som kanske berör dig... Från den 2 maj gäller nya regler för byggande: Bygglovsansökan ska innehålla nya uppgifter Vissa arbeten kräver att det görs

Läs mer

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift

VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Datum Dnr 2016-03-18 BYGG.2015.5908 164 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse VÄRMDÖVIK 1:36: Olovliga markåtgärder; byggsanktionsavgift Förslag

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-11452-575 Sida 1 (4) Brf Karlavagnen 34 Stockholm Lars Filipsson Upplandsgatan 34 113 28 STOCKHOLM Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt

Läs mer

Byggnadsstadgan 1959

Byggnadsstadgan 1959 Byggnadsstadgan 1959 Plan- och bygglagen 1987 PBL 95 sedan gick det utför PBL 95 11 kap 5 Plan- och byggförordningen 2011 Om byggnadsnämndens arbetsplatsbesök Prop.2009/10:170 s 331 Byggnadsnämnderna riskerar

Läs mer

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat.

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-24 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2014-000487 Bygglov för fasadändring av industribyggnad samt uppsättning av 3 st fasadskyltar och 2 st fristående skyltar och bygglov

Läs mer

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL

Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL Förslag: Vägledning och underlag för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL I figurerna nedan visas övergripande förslag på hur energifrågan kan hanteras i byggprocessen och hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Seminarium PBL och bygglovhantering med anledning av flyktingfrågan. Länsstyrelsen i Skåne Malmö 30 november2015

Seminarium PBL och bygglovhantering med anledning av flyktingfrågan. Länsstyrelsen i Skåne Malmö 30 november2015 Seminarium PBL och bygglovhantering med anledning av flyktingfrågan Länsstyrelsen i Skåne Malmö 30 november2015 Välkomna! Syftet med dagen: Ge en inblick i hur plan- och bygglagstiftningen fungerar inför

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se

FunkiS. Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se FunkiS Funktionskontrollanterna i Sverige WWW.funkis.se Certifierade funktionskontrollanter Kommunala handläggare 1 250 medlemmar av 1 400 Vägledning OVK FARO FARO-S AV OVK Remissinstans 1 Kurser 2015

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION FALKENBERGS KOMMUN 2019-01-24 BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Beslutanderätten i nedanstående ärendegrupper uppdrages till där angivna delegater (markerade med respektive

Läs mer

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 2011-06-16 Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Separat program för fördjupade utbildningsaktiviteter hösten 2011 Detta är en samlad beskrivning av utbildningsaktiviteterna

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr P 1373-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-23 i mål nr M 4182-14, se bilaga A KLAGANDE Islamiska

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Kyrkogården 7:71, olovlig butik samt idrottsplats

Kyrkogården 7:71, olovlig butik samt idrottsplats SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Myndighetsnämnden MYN 182 Dnr Kyrkogården 7:71, olovlig butik samt idrottsplats Ärendebeskrivning Den 24 september 2015 tog myndighetsnämnden beslut MYN 155 angående

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Björken, torsdagen den 12 april 2018 kl 08:30-9:15 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Ursula Juntti Zitnick (S)

Läs mer

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden , BMN 86. Linköpings kommun linkoping.se

Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN. Godkänd i bygg- och miljönämnden , BMN 86. Linköpings kommun linkoping.se Tillsynsplan ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN Godkänd i bygg- och miljönämnden 2019-05-23, BMN 86 Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför tillsyn?... 3 Vad är tillsyn enligt

Läs mer

PBL kunskapsbanken. PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10

PBL kunskapsbanken. PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10 PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbankens sidor om tillsynsarbetet enligt plan- och 2014-04-10 Uppföljning tillsyn - Boverket 1 av 1 2014-04-08 16:47 Boverket har i uppgift att årligen samla in och sammanställa

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

DOM 2015-07-02 Stockholm

DOM 2015-07-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-07-02 Stockholm Mål nr P 3231-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-17 i mål nr P 3956-14, se bilaga KLAGANDE O T MOTPART

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG 2011-05-11 Förtydligad 2015-06-04 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar miljö-

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-11-09 2017-5007 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stockrosen 14 Fastighetens adress: Kylegatan 13,15 och 17 Ärende: Anmälan om olovlig

Läs mer

SÄCKPIPAN 12 (Uppgift utelämnas) - Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat rivningsarbeten innan startbesked har getts

SÄCKPIPAN 12 (Uppgift utelämnas) - Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat rivningsarbeten innan startbesked har getts NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-12-10 SBN 2014-000773 1 (2) Handläggare Sofia Düring Forslund sofia.during-forslund@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden SÄCKPIPAN

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Per Wiig 016-710 10 24 Till Stadsbyggnadsnämnden SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende

Läs mer