Verksamhetsplan BIM Alliance 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan BIM Alliance 2015"

Transkript

1 Verksamhetsplan BIM Alliance 2015 Inledning BIM Alliance Sweden är en ideell organisation som syftar till att stärka arbetet inom samhällsbyggnadssektorn rörande strukturerad digital informationshantering, vanligen benämnt med samlingsbegreppet BIM Byggnadsinformationsmodellering. Föreningens vision är: Vi skapar det obrutna informationsflödet i samhällsbyggandets processer. BIM-användningen ökar i sektorns många företag och BIM blir en allt naturligare del i projekt och i förvaltning. För att få gemensamma arbetssätt och kunna dra full nytta av den nya tekniken och arbetssätten behövs gemensamt arbete mellan sektorns alla aktörer, eftersom ingen aktör ensam kan göra de förändringar som behövs. BIM Alliance ska vara det nätverk och den samverkansplattform som stöttar och enar sektorn i dessa frågor. Föreningen strävar efter att ha medlemmar bland alla sektorns aktörer såsom fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, tekniska konsulter, entreprenörer, materialtillverkare, programvaruleverantörer liksom bland akademin. BIM Alliance har verkat i nuvarande form sedan 1 januari 2014 och är resultatet av sammanslagningen av OpenBIM, buildingsmart Sweden och fi2 Förvaltningsinformation. Under verksamhetsåret 2014 har fokus legat på att fortsätta verksamheterna från respektive förening under ett gemensamt paraply. Med verksamhetsplanen för 2015 tas nästa steg i att forma en förening som tar ett helhetsgrepp över de sektorsgemensamma BIM-frågorna. Sammanfattning av verksamhetsåret 2014 Verksamheten 2014 har utgått från de tre huvuddelarna: Implementering, Förvaltning (standarder och verktyg) och Utveckling enligt figuren nedan, där intressentgrupperna utgjort den konkreta mötesplatsen och nätverket för medlemmarna. Principiell bild över BIM Alliance verksamhet BIM Alliance c/o IQ Samhällsbyggnad, Drottninggatan 33, SE Stockholm. Telefon info@bimalliance.se

2 Verksamheten under 2014 kommer att beskrivas mer detaljerat i årsredovisningen, men kan grovt sammanfattas enligt nedan: Implementering 6 st Landet runt -seminarier 2 stora konferenser (mars och oktober) Värd för buildingsmarts arbetssgrupper i mars Internseminarium med Trafikförvaltningen Session på Business Arena Stockholm 2 seminarier med ULI Geoforum Seminarium med SKL riktad mot kommuner och landsting 5 intressentgrupper (varav en nybildad) 11 nyhetsbrev 8 nya infoblad publicerade 6 infoblad översatta till engelska och publicerade Standarder och verktyg 3 möten med ( gamla ) Tekniskt råd samt formering av nytt Tekniskt råd Lansering av f12express Anpassning Tillämpningsanvisningar Utveckling/Projekt Kansli BoIT Nyckel och passage samt start av Individuell Mätning och Debitering (IMD) Projektstart Standardiseringsbehov, klassificering med TrV, Svensk Byggtjänst mfl Informationsleveranser BVD 4 startades av Byggmaterialindustrierna vid årsskiftet Sammanslagning av webbplatser Skapande av ny webbplats tools Medlemsregister Lime Projektwebb, avtal med Apricon Lanserad grafisk profil Styrelsens utpekade strategiska områden Följande sju områden identifierades vid styrelsens strategimöte i september 2014 som viktiga för BIM Alliance att arbeta med inom de närmaste åren. Informationsspridning/Nätverk Informationsstandarder Processer/Organisation Juridik/Upphandling Forskning och Utveckling Utbildning Omvärld De strategiska områdena kan sammanfattas i följande figur. Sida 2 (6)

3 BIM Alliance strategiska områden Verksamhetsplanen tar utgångspunkt från dessa områden och beskriver de aktiviteter föreningen ska arbeta med under verksamhetsåret För varje ämne beskrivs kort strategiska utmaningar inom området, samt föreslagna aktiviteter. under 2015 Informationsspridning och nätverk För att dra full nytta av BIM genom alla processer krävs nya arbetssätt hos många aktörer. En av de viktigaste utmaningarna är därför att bidra till en bred implementering av BIM bland sektorns aktörer. Vi ska fortsätta att jobba aktivt med informationsspridning och nätverkande genom seminarier, intressentgrupper och kommunikationsmaterial för att sprida budskap om BIM. Informationsspridningen ska fokusera på att synliggöra ekonomisk nytta med BIM och att öka användningen av BIM i alla led. Fortsätta arbetet i våra fem intressentgrupper Ta fram informationsblad som beskriver goda exempel, Mål: 10 nya under Initiativen ska ske via intressentgrupperna. Aktivt arbeta för att få fler byggmaterialrelaterade företag aktiva. Seminarium 25 mars med dessa som målgrupp. Aktivt arbeta för att få fler kommuner engagerade, både som medlemmar och i intressentgrupper. Uppföljning av seminarium 16 december. Verka för att det skrivs artiklar i branschpress. Gärna i Byggindustrin men även i andra tidningar. Arrangera seminarier med olika storlek och målgrupp: o Position 2015, mars, bred målgrupp inom informationshantering och digitalisering o Byggmaterial, 25 mars o Stämma samt seminarium 23 april, omvärldsperspektiv exempel: petrokemisk industri, Varvsindustri, informationshantering (Hexagon), Bilindustri, utveckling inom digitaliseringen (Internet of things, Big data) o Seminarium i Lund (ev kring utbildning) och Umeå, hösten Sida 3 (6)

4 o Samarrangemang med ULI, ev kring drönare, november Ta fram presentationsmaterial och demonstrationer som är enkla, tydliga och har wowfaktor för webben och andra kanaler. Arbeta för att värva fler medlemmar. Mål: 10 nya medlemmar under 2015 Informationsstandarder För att lyfta nivån på BIM-användning i sektorn till level 2 och level 3 är fortsatt standardisering helt nödvändig. Utmaningen är tudelad, dels att verka för att befintliga standarder används och får spridning, dels att utveckla de delar som saknas. Det finns både ett internationellt perspektiv och ett nationellt. Vi ska medverka till att det skapas bra internationella ramverksstandarder och att det finns nationella tillämpningar, samt att dessa är lätt tillgängliga. Formera gruppen tekniskt råd som får en viktig strategisk uppgift Standarder for dummies ett paket av stödinsatser för att stödja implementering av standarder hos medlemmarna: utbildningsdag, tydliga exempel, informationsmaterial Medverka i internationellt standardiseringsarbete, främst via buildingsmart international. Tekniskt råd skickar representant vid möten i London (Mars), Singapore (okt) och Stockholm (nov). Få igång Projekt 1 från rapporten om de 10 definierade standardiseringsprojekten Fortsätta utvecklingen av fi2 nationellt samt sprida den internationellt. Skapa kontakt med SIS angående deras BIM-GIS-projekt, samt inkludera Stockholms och Göteborgs kommuner med deras arbete kring 3D-strategier. Processer/Organisation Ytterligare en utmaning för att kunna dra full nytta av BIM är att förändra arbetssätt, processer och organisationsformer. Den traditionella fragmenterade uppdelningen av delleveranser måste brytas och ersättas av mer samarbete i tidigare skeden och av krav på informationshantering som optimerar slutprodukten istället för enskilda delleveranser. Via projektledningsgruppen ta fram konkreta gemensamma styrdokument för hur vi organiserar BIM-projekt på bästa sätt. Lyfta fram goda exempel på organisatoriska modeller, arbetssätt och processer som använts för ett bättre BIM-utnyttjande. Projektledningsgruppen tar fram några case som kan beskrivas i infoblad eller presenteras vid seminarier. Arbeta för bättre kravställande från byggherrar på informationshantering, som tar utgångspunkt från helhetsperspektivet. Titta på hur omvärlden hanterat Level-of-Details (LoD), exempelvis UK, Danmark, Norge. Sammanställa information Juridik/Upphandling Juridiken kopplat till upphandlingar och till avtal i processerna är utformade för en analog eller i bästa fall digilog värd, där dokument är informationsbärare. Övergången till objektsbaserade Sida 4 (6)

5 informationsbärare ger konsekvenser för informationsmängdernas giltighet och olika aktörers ansvar. Hur detta påverkar våra avtal och våra branschgemensamma regelverk som AB, ABT och ABK behöver hanteras. Utmaningen här är att göra den objektsbaserade informationen juridiskt giltig, istället för att bygga parallella informationsmängder. Ta fram en problembeskrivning om hur BIM kommer att påverka befintliga regelverk. Ett förstudieprojekt tillsammans med branschorganisationerna genomförs under året. Uppvakta BKK och göra dem uppmärksamma på frågan inför kommande revideringar Följ utredningen om upphandlingsdirektivet och verka för rimliga skrivningar i LOU och LUF. Sprida användningen av våra framtagna kontraktsmallar. Ta fram tydligt exempel och samordna med materialet i Standarder for dummies. Forskning och utveckling BIM-utvecklingen i sektorn förutsätter gemensamma satsningar mellan många aktörer och ny kunskap om teknik, arbetssätt, processer, incitament och affärsmodeller. Prioriterade områden för FoU är beskrivna i den strategiska agendan Smart Built Environment, inom ramen för SIOarbetet, liksom i OpenBIM-rapporten Standardiseringsbehov. BIM Alliance har inte resurser att driva eller finansiera egna FoU-projekt men ska verka för att sådana kommer till stånd, och i möjlig utsträckning bidra med viss finansiering initialt. Utbildning Bidra till IQ Samhällsbyggnads arbete med SIO-ansökan finansiellt och kompetensmässigt. Vid positivt utfall av SIO-ansökan bidra till att strategiskt viktiga projekt kommer till stånd. Arbeta för ett utökat samarbete med SBUF, där BIM Alliance kan ha en remissroll att synka ansökningar mot den strategiska agendan. Behovet av mer kunskap om BIM i sektorn är stort. Det har skett mycket de senaste 5-6 åren men det finns fortfarande en stor utmaning i att tillgodose behovet av kunskap och kompetens inom BIM. Det behövs insatser i högskole- och gymnasieutbildningar, men också för alla dem som idag arbetar i sektorn. Verka för att BIM blir en naturlig del i utbildingen, genom att: o Skapa ett nätverk av utbildningsansvariga från universitet och högskolor, för att skapa samsyn kring BIM-relaterad utbildning liksom samordning o Bidra med gästföreläsningar Bidra till utbildningsinitiativ bland yrkesverksamma genom att: o Hjälpa utbildningsföretag att ta fram kurser, bidra med föreläsningar Sida 5 (6)

6 Omvärld Samhällsbyggande ligger cirka år efter annan industri gällande digitaliseringen. Utmaningen ligger därför inte i att fortsätta samma utvecklingstakt, utan att komma ikapp annan industri. BIM Alliance ska bevaka initiativ som har gjorts eller görs, med inriktning på digitalisering, både inom vår sektor men också med fokus på vad andra sektorer gjort och vad vi kan lära av dem. Fortsätta/utvidga samarbetet med organisationer inom sektorn: o BEAst, ULI Geoforum, IQ Samhällsbyggnad mfl Hitta exempel och erfarenheter från andra branscher, presentera på seminarer o Petrokemisk industri, mätteknologiska företag, tillverkningsindustrin Upprätta kontakter med departementen hos den nya regeringen. Skapa kunskap och insikt om BIM på hög politisk nivå. Kansli och organisation Kansli Kansliet är bemannat med fyra deltidsresurser med fast ersättning som motsvarar ungefär nedanstående andel av en heltid. Utöver detta avropas dessa resurser för bland annat seminarier och webbutveckling: VD 50% Kommunikatör 10% Administration och Event 15% Ekonomi 10% Under 2015 kommer vi att behöva fortsätta med webbprojektet för att harmoniser material från fi2:s webbplatser samt se över trycksaker och dokument med gamla organisationsnamn och loggor. Övrig organisation Utöver kansliet är drygt 10 personer deltidsengagerade med att leda intressentgrupper och tekniskt råd, arbeta med seminarier och event, utvecklingsprojekt, omvärldsbevakning, förvaltning av egna standarder och verktyg, internationellt standardiseringsarbete och medlemsrekrytering. Dessa personer har under 2014 utgjort gruppen Programledning som träffas regelbundet, cirka 6 gånger per år. Gruppen Programledning kommer att fortsätta under 2015, men har vuxit och kan behöva kompletteras med en mindre operativ grupp med tätare dialog. Styrelsen för BIM Alliance Sweden Sida 6 (6)

Verksamhetsplan BIM Alliance 2016

Verksamhetsplan BIM Alliance 2016 Verksamhetsplan BIM Alliance 2016 Inledning 2015-12-07 BIM Alliance Sweden är en ideell organisation som syftar till att stärka arbetet inom samhällsbyggnadssektorn rörande strukturerad digital informationshantering,

Läs mer

Verksamhetsplan BIM Alliance 2018

Verksamhetsplan BIM Alliance 2018 Verksamhetsplan BIM Alliance 2018 Inledning 2018-01-11 BIM Alliance Sweden är en ideell organisation som syftar till att stärka arbetet inom samhällsbyggnadssektorn rörande strukturerad digital informationshantering,

Läs mer

BIM Alliance i Umeå

BIM Alliance i Umeå BIM Alliance i Umeå 2015-10-20 Syfte och vision Ideell förening med 165 medlemmar från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag, byggmaterialföretag

Läs mer

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet Syfte och vision Ideell förening med 140 medlemmar från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer,

Läs mer

BIM Alliance Sweden. Gemensamt intressentgruppsmöte

BIM Alliance Sweden. Gemensamt intressentgruppsmöte BIM Alliance Sweden Gemensamt intressentgruppsmöte 2016-10-20 Agenda 12.30 13.30 - Inledning Vad sker i BIM Alliance? - Smart Built Environment - Info om strategiska projekt och resultat av utlysningen

Läs mer

Digitalisering och samhällsbyggandets Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson

Digitalisering och samhällsbyggandets Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson Digitalisering och samhällsbyggandets processer 2017-04-24 Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson Agenda i korthet BIM och föreningen BIM Alliance Smart Built Environment Processer, aktörer och informationsflöden

Läs mer

BIM Alliance. Vad sker i föreningen? Olle Samuelson

BIM Alliance. Vad sker i föreningen? Olle Samuelson BIM Alliance Vad sker i föreningen? 2017-01-25 Olle Samuelson Syfte och vision Ideell förening med 175 medlemsorganisationer från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer,

Läs mer

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet

BIM Alliance Sweden. För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet Program 13 november Jönköping Tid Namn Rubrik presentation 11.00-11.20 Olle Samuelson & Rogier Jongeling BIM Alliance 11.20-12.00

Läs mer

BIM en metod för effektivare byggprocesser. SKL och BIM Alliance

BIM en metod för effektivare byggprocesser. SKL och BIM Alliance BIM en metod för effektivare byggprocesser SKL och BIM Alliance 2015-12-03 Program 09:30 Samling och fika 10:00 Välkomna! Daniel Antonsson, SKL; Olle Samuelson och Mårten Lindström, BIM Alliance 10:30

Läs mer

FÖRENINGSSAMVERKAN Verksamhet och organisation för: BIM Alliance Sweden

FÖRENINGSSAMVERKAN Verksamhet och organisation för: BIM Alliance Sweden FÖRENINGSSAMVERKAN Verksamhet och organisation för: BIM Alliance Sweden Samgående mellan föreningarna: Stockholm 2013-03-25 sida 1 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1

Läs mer

BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet

BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet BIM förändrar värdekedjorna BIM Alliance Sweden För ett obrutet informationsflöde i samhällsbyggandet Väino Tarandi, KTH, 2014-02-05 Syfte och vision Ideell förening med 140 medlemmar från: fastighetsägare,

Läs mer

BIM och juridiken. Presentation av Förstudien: BIM påverkan på affär och avtal Olle Samuelson, Henrik Szentes, Janne Svensson

BIM och juridiken. Presentation av Förstudien: BIM påverkan på affär och avtal Olle Samuelson, Henrik Szentes, Janne Svensson BIM och juridiken Presentation av Förstudien: BIM påverkan på affär och avtal Olle Samuelson, Henrik Szentes, Janne Svensson Program 09.00: Välkomna, kort bakgrund 09.15: Förstudiens genomförande och resultat

Läs mer

Onsdagsfrukost med BIM Alliance

Onsdagsfrukost med BIM Alliance Onsdagsfrukost med BIM Alliance 2017-09-06 Felix Krause, SKL Tina Öst, Stockholms Stads kommun Lars Lidén, Meta Välkommen till onsdagsfrukost med BIM! Första onsdagen i varje månad Klart i god tid innan

Läs mer

BIM och digitalisering driver effektivisering. Smart Built Environment LCA-seminarium 2016-06-07 Mårten Lindström, BIM Alliance och More10 AB

BIM och digitalisering driver effektivisering. Smart Built Environment LCA-seminarium 2016-06-07 Mårten Lindström, BIM Alliance och More10 AB BIM och digitalisering driver effektivisering Smart Built Environment LCA-seminarium 2016-06-07 Mårten Lindström, BIM Alliance och More10 AB Vad är BIM? BIM Building Information Model Substantivet BIM

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsplan 2018 utkast 20180320 Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsidé Geoforum Sverige är branschorganisationen för geodataområdet Våra medlemmar samlar in, analyserar, berikar och visualiserar

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera?

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera? Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1 Varför kommunicera? 2016-03-24 Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram för hur samhällsbyggnadssektorn kan

Läs mer

Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan?

Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan? Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan? Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoIprogram 2016 2028 100 + 100 Mkr för en startperiod till och med 2018 Kansli hos IQ Samhällsbyggnad

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Digitaliseringen som drivkraft för samhällsbyggandets förändring Den största enskilda satsningen inom samhällsbyggande någonsin Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska innovationsprogram för svensk konkurrenskraft Ett 12-årigt strategiskt FoI-program 100 + 100 Mkr för en startperiod till och

Läs mer

BIM Alliance BEAst Årskonferens

BIM Alliance BEAst Årskonferens BIM Alliance BEAst Årskonferens 2019-05-10 Syfte och vision Ideell förening med drygt 180 medlemsorganisationer från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag,

Läs mer

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnads medlemmar IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

BIM Alliance Sweden

BIM Alliance Sweden Bilaga 3 Årsredovisning för BIM Alliance Sweden Räkenskapsåret 2018-01-01 2018-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 6 Balansräkning 7 Noter 8-9 Underskrifter 10 BIM

Läs mer

Visionsarbete med start vid årsstämman 2016

Visionsarbete med start vid årsstämman 2016 Visionsarbete med start vid årsstämman 2016 Workshop Vision: IQ Samhällsbyggnad tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande I relation till vad Peter Eriksson just berättat Vilka förhoppningar

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

ICT-BIM för hållbart samhällsbyggande

ICT-BIM för hållbart samhällsbyggande ICT-BIM för hållbart samhällsbyggande En strategisk innovations- och forskningsagenda OpenBIM 2013-04-22 Håkan Blom VINNOVA strategiska innovationsagendor VINNOVA strategiska innovationsagendor SIO - utlysningar

Läs mer

Geoforum Sveriges verksamhetsplan 2019

Geoforum Sveriges verksamhetsplan 2019 2019-02-13 Geoforum Sveriges verksamhetsplan 2019 Detta är Geoforum Sveriges styrelses förslag till verksamhetsplan. Beslut om verksamhetsplan för Geoforum Sverige fattas av stämman för Geoforum Sverige

Läs mer

Onsdagsfrukost med BIM Alliance

Onsdagsfrukost med BIM Alliance Onsdagsfrukost med BIM Alliance 2017-03-08 Välkommen till onsdagsfrukost med BIM! Första onsdagen i varje månad Klart i god tid innan kl. 9 Mingla, träffa BIM-kollegor, lyssna på ett spännande tema 5 April

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

SBUF Projekt nr Projektledning av ett nationellt samverkansprojekt inom BIM

SBUF Projekt nr Projektledning av ett nationellt samverkansprojekt inom BIM SBUF Projekt nr 12152 Projektledning av ett nationellt samverkansprojekt inom BIM Slutrapport Utvecklingsprogrammet OpenBIM initierades av industrigruppen ICT2008 under våren/sommaren 2008. Hösten 2008

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK

Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK Smart Built Environment Välkomna! Programmet börjar kl 10.30 #smartbuilt Ronny Andersson Chef FoI Cementa Adj. Professor LTH #smartbuilt Ronny

Läs mer

Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance Olle Samuelson

Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance Olle Samuelson Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance 2017-12-01 Olle Samuelson Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoIprogram 2016 2028 100 + 100 Mkr för en startperiod till

Läs mer

IVL rapport C 264-P ISBN Snart möjligt att göra LCA-beräkningar direkt i modellen

IVL rapport C 264-P ISBN Snart möjligt att göra LCA-beräkningar direkt i modellen IVL rapport C 264-P ISBN 978-91-88319-99-9 Snart möjligt att göra LCA-beräkningar direkt i modellen Snart möjligt att göra LCAberäkningar direkt i modellen En intervju med Martin Erlandsson Göran Nilsson

Läs mer

ULI Geoforum på fem minuter Presentation på seminariet NNH september 2012 i Stockholm Ralph Monö, kanslichef

ULI Geoforum på fem minuter Presentation på seminariet NNH september 2012 i Stockholm Ralph Monö, kanslichef ULI Geoforum på fem minuter Presentation på seminariet NNH 2012 18 september 2012 i Stockholm Ralph Monö, kanslichef www.uli-geoforum.se ULI Geoforum vill visa nyttan av geografisk information och geografisk

Läs mer

ULI Geoforum Geodatahantering i kommunerna. Jan Zakariasson Ordförande i ULI Geoforums föreningsstyrelse

ULI Geoforum Geodatahantering i kommunerna. Jan Zakariasson Ordförande i ULI Geoforums föreningsstyrelse ULI Geoforum 2013-01-24 Geodatahantering i kommunerna Jan Zakariasson Ordförande i ULI Geoforums föreningsstyrelse ULI Geoforum en medlemsorganisation Bildades 1986 200 medlemsorganisationer 1 000 personer

Läs mer

Symposiet rörande branschsamverkan Södra Bancohuset, Järntorget den 24 mars 2009

Symposiet rörande branschsamverkan Södra Bancohuset, Järntorget den 24 mars 2009 Symposiet rörande branschsamverkan Södra Bancohuset, Järntorget den 24 mars 2009 Samverkan behövs för ett fungerande informationsbygge med gemensamma grundobjekt! Föreningen för Förvaltningsinformation

Läs mer

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Hållbart Samhällsbyggande 17 november 2015 Eva Schelin, VD

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Hållbart Samhällsbyggande 17 november 2015 Eva Schelin, VD IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet Hållbart Samhällsbyggande 17 november 2015 Eva Schelin, VD Byggmaterial, installationer Samhällsbyggande är omfattande!

Läs mer

Välkommen till

Välkommen till Välkommen till ULI Geoforum Mikael Tarandi ULI Geoforum ULI Geoforum en medlemsorganisation Bildades 1986 200 medlemsorganisationer 1 200 mottagare av nyhetsbrevet Oberoende medlemsstyrd branschförening

Läs mer

ICT-BIM för bättre processer och produkter

ICT-BIM för bättre processer och produkter ICT-BIM för bättre processer och produkter Workshop 2013-01-22 PhD Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad neutral nod och katalysator för sektorsövergripande frågor Samverka och påverka! Främja forskning, innovation

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare!

En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer. Vi gör e-affärer enklare! En presentation av NEA, det svenska nätverket för elektroniska affärer Vi gör e-affärer enklare! Mötesplatsen för e-affärer! Drygt 60 medlemmar organisationer, offentliga verksamheter, företag och experter

Läs mer

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/ Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet Datum: 2018-03-15 Dnr: Komm2018/00306-1 Tre strategiskt viktiga satsningar för att förbättra service och snabbare

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

BIMInfo. - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

BIMInfo. - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar. 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA BIMInfo - Informationssystematik, BIM-labb och pilottillämpningar 1. FormasBIC - projekt 2. Interreg IV A - projekt BIMInfo Effektivisering av informationshanteringen i form av BIM är en nyckelfaktor för

Läs mer

ULI Geoforum. 2013-03-05 Arbeta smart inom planering & byggande. Jan Zakariasson Ordförande i ULI Geoforums föreningsstyrelse

ULI Geoforum. 2013-03-05 Arbeta smart inom planering & byggande. Jan Zakariasson Ordförande i ULI Geoforums föreningsstyrelse ULI Geoforum 2013-03-05 Arbeta smart inom planering & byggande Jan Zakariasson Ordförande i ULI Geoforums föreningsstyrelse ULI Geoforum en medlemsorganisation Bildades 1986 200 medlemsorganisationer 1

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare tillvals- och offerthantering vid byggprojekt Stockholm 2018-03-23 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Inom BEAst har byggsektorn i flera år arbetat för att skapa förutsättningar

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Environment utlyser. Stöd till digitala affärsmodeller

Environment utlyser. Stöd till digitala affärsmodeller UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-03-22 2016-00157 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Stöd till digitala affärsmodeller Utlysningen sker inom ramen för det

Läs mer

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan Michiko Muto Mikael Österlund Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan För att offentlig sektor ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behöver vi stärka vår förmåga

Läs mer

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Eva Schelin, VD IQ Samhällsbyggnad Jönköping

Läs mer

Byggmaterialinformation i digitalt format

Byggmaterialinformation i digitalt format Byggmaterialinformation i digitalt format BIM-hantering av material i hela byggkedjan från råvaruutvinning, tillverkning, förvaltning och slutligen återvinning. WSP Environmental, Byggnadsfysik Sthlm Byggvaruinformation

Läs mer

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Januari 2014

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Januari 2014 IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet Januari 2014 IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande FoI-frågor Kitt

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Välkommen på seminarium!

Välkommen på seminarium! Välkommen på seminarium! Välkommen Kristina Gabrielii, tf. programchef Smart Built Environment Smart Built Environment nu går vi in i en ny programperiod Olle Samuelson, strategisk programledning Smart

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum KOMMUNIKATIONSPLAN HELENA GRANATH Innovatum SYFTET MED KOMMUNIKATION- OCH INFORMATIONSINSATSER Det övergripande syftet med kommunikationen är att bidra till att projektet når uppsatta mål. STRATEGI För

Läs mer

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov - från förstudie till ett verifieringsprojekt 2017-02-08 1 Verksamhetsutveckling och ledarskap 2017-02-08 Vi hjälper ledare att förena

Läs mer

Välkommen till. ULI Geoforum. Mikael Tarandi ULI Geoforum

Välkommen till. ULI Geoforum. Mikael Tarandi ULI Geoforum Välkommen till ULI Geoforum Mikael Tarandi ULI Geoforum ULI Geoforum en medlemsorganisation Bildades 1986 200 medlemsorganisationer 1 200 mottagare av nyhetsbrevet Oberoende medlemsstyrd branschförening

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare granskningsprocess SBUF-projekt 13379 Stockholm 2017-03-17 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund Granskning av ritningar är ett omfattande arbete i branschen som många parter

Läs mer

ULI Geoforum. Mikael Tarandi ULI Geoforum 014-02-14

ULI Geoforum. Mikael Tarandi ULI Geoforum 014-02-14 Välkommen till ULI Geoforum Mikael Tarandi ULI Geoforum Om stället vi är på. Westmanska palatset Vem var Westman? 2 Citat från förra året. Tekniken finns Data finns (oftast) Det som krävs är vetskapen

Läs mer

Välkommen till Årsstämma och programkonferens. Torsdag 26 oktober 2017

Välkommen till Årsstämma och programkonferens. Torsdag 26 oktober 2017 Välkommen till Årsstämma och programkonferens Torsdag 26 oktober 2017 Dagens program Strategiska diskussioner och årsstämma 13.00- cirka 14.45 Fika Programkonferens 15.00-17.00 Mingel från 17.00 Strategiska

Läs mer

Viktigast för oss 2018

Viktigast för oss 2018 Viktigast för oss 2018 Anläggning Standardisering Implementera CoClass i skarpa projekt IFC för Infra Hitta rätt nivå projekt Möjligheter vs. Rimlighet Trimma in organisationen Individuella mål Digitalisering

Läs mer

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv Workshop Smart Built Livscykelperspektiv 2016-06-07 Dagens program 13.00-13.15 Inledning Kajsa Byfors 13.15-14.00 Korta inspel - BIM Mårten Lindström - Status LCA och digitala modeller Martin Erlandsson

Läs mer

Bygg- och Fastighetssektorn Seminarium NEA Delphi & Co, Regeringsgatan 30-32, Stockholm Olle Samuelson VD Beast AB IT-chef Tyréns AB

Bygg- och Fastighetssektorn Seminarium NEA Delphi & Co, Regeringsgatan 30-32, Stockholm Olle Samuelson VD Beast AB IT-chef Tyréns AB Bygg- och Fastighetssektorn Seminarium NEA Delphi & Co, Regeringsgatan 30-32, Stockholm Olle Samuelson VD Beast AB IT-chef Tyréns AB 2005-12-08 1 En kommunikationsprocess i förändring TRADITIONELLT ARBETSSÄTT

Läs mer

ULI Geoforum Verksamhetsplan Antagen på föreningens årsmöte, 26 april 2016

ULI Geoforum Verksamhetsplan Antagen på föreningens årsmöte, 26 april 2016 ULI Geoforum Verksamhetsplan 2016-2019 Antagen på föreningens årsmöte, 26 april 2016 1 Förankring av verksamhetsplan för ULI Geoforum Underlag från kansliet Styrelsen Dialog med medlemmar Årsmötet Aug

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov. - ett utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov. - ett utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov - ett utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment Inledning 1. Bakgrund 2. Vad är Smart Built Environment? 3. Etapp 1 - Strategier

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Agenda Målsättningar och övergripande planering för samlad färdplan 2017 Hur kommer vi nå

Läs mer

Projektstyrning med stöd av digitala arbetssätt och BIM

Projektstyrning med stöd av digitala arbetssätt och BIM Projektstyrning med stöd av digitala arbetssätt och BIM INLEDNING Version 1.0, 2016-02-23 Detta dokument syftar till att stötta projektledare och projekteringsledare i hur digitala arbetssätt och BIM kan

Läs mer

Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu

Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu Sida 1(5) 2017-06-26 Dnr 2017/KS0322 Avd: Kvalitet och utveckling Handläggare: Johan Olovson 2017:23 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av SOU 2017:23 Betänkande digitalförvaltning.nu

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2016-2018 VISION STRATEGIPLAN 2016-2018 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER 1. OMFATTNING & SYFTE Detta dokument omfattar en beskrivning av s strategiplan för 2016-2018. Det innehåller en övergripande

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoI-program 100 + 100 Mkr för en startperiod till och med 2018 Myndigheterna + aktörerna Kansli hos IQ Samhällsbyggnad IQ

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

RENOVERINGSDAGEN 2017

RENOVERINGSDAGEN 2017 RENOVERINGSDAGEN 2017 HÅLLBAR RENOVERING VEM SKA GÖRA JOBBET? 2017-03-30 Andres Muld Ordförande i Nationellt Renoveringscentrum Renoveringsbehovet Minst 500 miljarder kr Många aktörer Många problemställningar

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat VAD ÄR UPPHANDLINGSDIALOG DALARNA? Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling,

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala

Läs mer

Ingemar Lewén Trafikverket

Ingemar Lewén Trafikverket 1 Ingemar Lewén Trafikverket Vår syn på BIM Informationshantering och arbetsprocesser 2 Lappberg Bangårdsförlängning Projekt på Trafikverket 2014 Koskivaara Bangårdsförlängning Malmbanan Gransjö Bangårdsförlängning

Läs mer

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR SALA.SE 2014-2016 1 (3) 2014-02-12 RIKTLINJE KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje för sala.se och övriga publika internetkanaler Internet rymmer idag ett stort

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

Informationssystem för giftfritt byggande

Informationssystem för giftfritt byggande RAPPORT Informationssystem för giftfritt byggande Förstudie Finansierat av SBUF Daniel Holm IVL, Per Löfgren BASTA, Pär Wiklund Logiq, Lena Sundqvist Logiq, Lars Häggström Systematiktjänst 2014-03-31 Arkivnummer:

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Kartdagarna 2018 i Linköping Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt 13380 Stockholm 2017-03-15 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund På senare år har det växt fram en lång rad

Läs mer

Riktlinje BIM-samordning

Riktlinje BIM-samordning Riktlinje BIM-samordning 2014-05-23 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Orientering... 3 1.3 Syfte och mål... 3 1.4 Målgrupp... 3 2 BIM-samordnarens roll... 4 2.1 Förvaltningsmiljön

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

En sektorsövergripande ideell förening med långsiktiga samarbeten med myndigheter

En sektorsövergripande ideell förening med långsiktiga samarbeten med myndigheter En sektorsövergripande ideell förening med långsiktiga samarbeten med myndigheter MEDLEMMAR Fastighetsägare, byggherrar, förvaltare Entreprenörer och installatörer Material- och komponentproducenter Arkitekter,

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Styrdokument för Produktion2030

Styrdokument för Produktion2030 Styrdokument för Produktion2030 Bild 1. Organisation för styrning och ledning av Produktion2030 1. Teknikföretagen Teknikföretagen är huvudman för innovationsprogrammet Produktion2030 och ansvarar därmed

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp

Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp Programbeskrivning RE:Source bilaga D Kommunikationsstrategi för RE:Source Etapp 1 2016-2018 1 (5) Mål för programkommunikationen Vision för RE:Source Sverige ska bli världsledande på att minimera och

Läs mer

Pressmeddelande från Formas och BIC

Pressmeddelande från Formas och BIC Pressmeddelande från Formas och BIC 2002-12-12 Nytt samarbete mellan Formas och BIC Formas och BIC har idag undertecknat ett samarbetsavtal. De kommer att arbeta för att svensk byggforskning ska få en

Läs mer

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser

Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser Förstudie Detaljeringsnivå för informationsleveranser HÅKAN NORBERG +46 70 325 35 45 hakan.norberg@planbab.com BAKGRUND 10 förslag till större utvecklingsprojekt: 1. Nationella riktlinjer för BIM 2. Utveckling

Läs mer