Om klinisk undervisning/praktik. Innehåll och upplägg. Praktikplatser. Klinisk lärare eller handledare?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om klinisk undervisning/praktik. Innehåll och upplägg. Praktikplatser. Klinisk lärare eller handledare?"

Transkript

1 Avdelningen för Logopedi, Foniatri och Audiologi, Institutionen för Kliniska Vetenskaper Lund Om klinisk undervisning/praktik Innehåll och upplägg Syftet med den kliniska undervisningen är att studenten ska integrera teoretiska kunskaper och praktiska kunskaper och färdigheter genom möten med patienter, anhöriga och personal. Praktiken är en sammanhängande klinisk kurs om 20 p genom de flesta av utbildningens olika terminer, med varierat innehåll. Under denna kliniska kurs ska studenten successivt öka sina färdigheter att göra logopediska/audiologiska bedömningar, analysera och sammanställa bedömningar, diagnostisera, lägga upp och genomföra (påbörja, planera ) insatser. Studenten ska också förvärva etiska och terapeutiska förmågor i förhållande till patienter, personal och anhöriga. Praktikplatser Studenterna brukar i allmänhet erbjudas praktikplatser vid varierande verksamheter utifrån ämnesinnehåll. Bristen på praktikplatser är stor och utbildningsledningen arbetar kontinuerligt med att öka tillgång på praktikplatser. För detta måste hela regionen och ibland andra delar av landet utnyttjas. Detta sker inte minst genom kontakter med yrkesverksamma logopeder/audionomer inom och utom regionen. Även studenterna förväntas ta aktiv del i rekrytering och bevarande av kliniska undervisningsplatser genom att vara goda ambassadörer och intresserade studenter. Vi eftersträvar en likvärdig men inte likartad klinisk undervisning för alla studenter. Besked om praktikplacering ges senast 14 dagar före praktikplats. Klinisk lärare eller handledare? Den korrekta termen numera är klinisk lärare och den kliniska läraren ansvarar för del av en klinisk kurs. Emellertid använder vi sedan länge också termen handledare. Handledare är verksamma logopeder eller audionomer med minst två års erfarenhet av verksamhetsfältet. Handledare bör ha genomgått eller ska erbjudas handledarutbildning i anslutning till praktikperioden. Om detta ej är möjligt tillhandahåller utbildningen material och stöd på annat sätt tills handledarutbildning kan genomgås.

2 Handledarens roll Handledaren beslutar om praktikperiodens uppläggning, ramar, tider och innehåll. Handledarens uppgift är att ge hjälp, vägledning och återkoppling. I detta ingår att: Introducera studenten till praktikplatsen och formella och informella regler som gäller Komma överens om rutiner, kallande av patienter, anmälan av frånvaro m m Informera sig om studenternas förväntningar Tillhandahålla arbetsuppgifter Avsätta tid för handledning, se nedan Ansvara för patientbehandlingar och dokumentation Genomföra individuella samtal med studenten, se nedan Informera utbildningsledningen omgående om problem uppstår Inlämna blankett för godkännande och för sammanfattning av klinisk undervisningsperiod Studentens roll Den kliniska undervisningen/praktiken är ett ovärderligt sätt att möta logopediskt/audiologiskt arbete. Handledaren är dock primärt på arbetsplatsen för patienterna och arbetet och kan inte alltid garantera att studentens alla önskemål kan uppfyllas. Handledaren och studenten har ett gemensamt ansvar för att se till att praktikperioden blir så bra som möjligt. Obligatorisk närvaro gäller. Sjukanmälan ska göras enligt handledares anvisningar. Studenten ska respektera de rutiner och tidsramar som gäller för undervisningen. Detta gäller patientarbete, administrativa rutiner och oskrivna regler (klädkod m m). Dessa kan variera från arbetsplats till arbetsplats. Ett trevligt och respektfullt uppträdande mot handledare, patienter och personal förutsätts. Ett bra utgångsläge för inledande samtal är om du har med dig ev tidigare handledares Sammanfattning av klinisk undervisningsperiod. Tystnadsplikt gäller enligt anvisningar som givits tidigare under utbildningen. Vid tveksamheter diskutera med handledare. Journallagens direktiv gäller. Varje handledare avgör hur studenten ska genomföra dokumentation via lokala rutiner. Handledarutbildning Vid utbildningen finns en återkommande handledarutbildning för kliniska lärare. Vi genomför den så ofta vi kan och när det finns tillräckligt underlag. Handledarutbildningen genomföres i två steg. Den första delen är allmän och den andra delen är inriktad på ämnesspecifik handledning. Handledarmöten Handledare inbjuds till handledarmöten i samband med praktikperiod. Tiderna fastställs allra senast före terminsstart men oftast terminen före. Viktigaste ämne för mötena är pågående klinisk undervisning och pedagogiskt erfarenhetsutbyte mellan kollegor. Det brukar också erbjudas information om pågående utbildning och andra aktiviteter vid utbildningen och vid universitetet. Protokoll med anteckningar vid möten skickas vanligen ut efteråt. Handledare bör vid förhinder anmäla detta till expeditionen eller till utbildningsledningen.

3 Studentens arbete: auskultationer egen behandling Andelen auskultationer, direkt behandling, deltagande i konferenser m m varierar från arbetsplats till arbetsplats. Studenten ska i görligaste mån ingå i det ordinarie arbetet. De flesta studenter uppskattar att första dagen eller första dagarna under perioden få möjlighet att auskultera, eventuellt på egna patienter. I början av perioden bör du komma in i behandlingsrummet ganska ofta för att följa arbetet. Under perioden kommer studenten i de flesta fall att kunna arbeta mer och mer självständigt. Inledningssamtal mitterminssamtal avslutande samtal Inledningsvis ska handledaren ha ett samtal med studenterna om vad som gäller för handledningsperioden och då också diskutera studenternas förväntningar på handledaren och handledarens förväntningar på studenterna. Ett bra utgångsläge kan vara Sammanfattning av klinisk undervisningsperiod från föregående termin. Mitt under perioden ska handledare och student ha ett individuellt utvecklingssamtal. Här kan ni ta upp hur arbetet fortskrider. Om det finns tveksamheter kring om studenten kan godkännas ska detta tas upp. Detta ska göras i samråd med utbildningsledningen/studierektor. Studenten ska erhålla en varning och få tydliga besked såväl skriftliga som muntliga om på vilka punkter han eller hon behöver förbättra sig för att kunna erhålla betyget godkänd. Se vidare nedan, Examination/ Bedömning av den kliniska undervisningen. Mot slutet av handledningsperioden bör ni ha ett avslutande samtal. För detta finns ett formulär för ömsesidig utvärdering. Inför detta samtal fyller handledaren i Sammanfattning av klinisk undervisningsperiod (se bilaga). Ni signerar båda detta dokument och studenten får ett exemplar. Det andra exemplaret skickar handledaren till utbildningen tillsammans med en godkännandeblankett. Handledningstid Även om en del handledning sker flygande eller i pauser ska handledaren vid varje undervisningsdag avsätta en tid för klinisk undervisning/handledning. För de flesta handledningsperioderna gäller 15 min handledning per student och halvdag. Handledningstiden ska användas för samtal kring patienter och behandling och i görligaste mån fördelas lika på studenter i grupp. För detta ansvarar handledaren. Att handledningstiden används effektivt är ett delat ansvar mellan student och handledare. Närvaro frånvaro Den kliniska undervisningen är obligatorisk vilket innebär 100 % närvaro. För utbildningen gäller i allmänhet dock 80% närvaro för att studenten ska kunna erhålla betyget godkänd. Patienter Alla studenter kan inte möta alla patientkategorier eller förväntas arbeta på samma sätt. Tillgången på varierande arbetsplatser och metoder ses som en tillgång.

4 Det går därför inte att ange exakt patientantal som en student bör ha i behandling. Det går inte heller att ange hur stora andelar av praktiken som ska bestå av direkt patientbehandling. Handledaren avgör utifrån studenters förkunskaper och verksamhetsfält arbetets uppläggning. För varje moment under utbildningen diskuterar handledargruppen gemensamt vilka minimikrav som ska gälla vad beträffar antalet patienter som studenten ska ha i behandling och vid stora brister när det gäller patienttillgång bör utbildningsledningen kontaktas så att eventuell komplettering kan ske, samtidigt eller senare under utbildningen. Ersättning För audionomprogrammet finns ett regionalt avtal som reglerar kostnader mellan universitet och klinik/arbetsplats. För logopedprogrammet erhåller kliniska lärare ett mindre arvode under terminerna 3-7 och till avdelningen utgår s k intrångspeng per student och dag. Vi ersätter handledarens resor (med billigaste färdsätt ) från och till handledarmöten. Reseräkning inlämnas, helst terminsvis eller efter avslutad kurs till expeditionen. Examination/bedömning av den kliniska undervisningen Respektive klinisk lärare/handledare examinerar sin/sina studenter i de kliniska kurserna. Examinationen sker inte vid ett tillfälle utan kontinuerligt till skillnad från de teoretiska kurserna. Det måste bli fråga om en bedömning på flera punkter och utifrån det stadium studenten står på i sin utbildning. Handledarmöten fungerar som ett samtalsforum där diskussioner kring bedömning skall få utrymme. Studieledningen finns tillgänglig för handledaren/den kliniska läraren om tveksamheter uppstår kring bedömning. Den kliniska läraren har dock det yttersta ansvaret för bedömningen. Som utgångsläge för bedömningen kan användas dels de riktlinjer för klinisk undervisning som finns i utbildningsplanen dels underlag för bedömning av studentens färdigheter som överenskommits av lärargruppen vid utbildningen (1999, utifrån underlag från Barbro Bruce och Boel Heister Trygg) Mål för kliniska kurser Ur utbildningsplanens generella del: 1. Bedömning skall relateras till nivå i utbildningen (process) 2. Stor vikt läggs vid terapeutiskt förhållningssätt 3. Stor vikt läggs vid förmåga att knyta samman teori och praktik Utöver de generella målen finns ytterligare mål och beskrivningar i resp kursplan. Dessa har utarbetats av kliniska lärare i samråd med kursansvariga för teoretiska kurser.

5 Godkännande och underkännande Studenten erhåller efter avslutad klinisk kurs betyget godkänd eller underkänd. Exempel på samtalspunkter för mitterminssamtal och slutsamtal ges i Underlag för bedömning av studentens färdigheter (se bilaga). Vid ett uppskjutet godkännande d v s om hela praktikperioden inte kunnat genomföras p g a sjukdom eller annat, diskuteras med utbildningsledningen om hur kursen ska fullföljas. Senast vid det s k mitterminssamtalet bör studenten få information om ett eventuellt underkännande, en varning. Vid detta tillfälle skall också studenten delges muntlig och skriftlig information om på vilka punkter brister föreligger och vad som krävs för att studenten skall kunna överbrygga dessa brister. Utbildningsledningen skall också informeras om risk för ett eventuellt underkännande föreligger och bistår i handläggningen. Vid underkännande av kurs skall också preciseras om studenten behöver genomgå hela kursen eller delar av kurs. Förnyat prov eller omtentamen av klinisk kurs Studenten skall erbjudas förnyad möjlighet att uppnå betyget godkänd genom att gå om kursen vid snarast tillgängligt tillfälle. Detta anordnas i samråd med studieledning och skall erbjudas senast vid det tillfälle kursen ges följande gång. Vid två underkända prov skall studenten efter begäran medges rätt att få en ny examinator. Vid avslag skall ärendet prövas av ansvarig områdesstyrelse. BILAGOR UNDERLAG FÖR BEDÖMNING AV STUDENTENS FÄRDIGHETER SAMMANFATTNING AV KLINISK UNDERVISNINGSPERIOD

6 Underlag för bedömning av studentens färdigheter skicklighet kunskaper efterfråga kunskaper förmåga att knyta samman teori och praktik terapeutiskt förhållningssätt - följa patienten, individualisera säkerhet snabbhet förmåga att sätta sig in i arbetsuppgifter förmåga att uttrycka sig i tal och skrift noggrannhet och ordning samvetsgrannhet, punktlighet, ordningssinne, tillförlitlighet förmåga att samarbeta med handledare - patienter - studentkamrater -annan personal - anhöriga uppträdande arbetsförmåga intresse energi prestationsförmåga flexibilitet uthållighet förmåga att vid stress öka arbetstakten utan att kvalitetskrav sänks pedagogisk förmåga i förhållande till patient - anhöriga - övrig personal initiativförmåga

7 SAMMANFATTNING AV KLINISK UNDERVISNINGSPERIOD Studentens namn Undervisningsmoment Termin. Handledare Datum.. Studentens styrka ligger i Fokus inför nästa praktik Övrigt Signatur: Handledare: Student:

Besked om praktikplacering ges vanligtvis senast 14 dagar före praktikplats.

Besked om praktikplacering ges vanligtvis senast 14 dagar före praktikplats. Logopedprogrammet Om klinisk undervisning/praktik Innehåll och upplägg Syftet med den kliniska undervisningen är att studenten ska integrera teoretiska kunskaper och praktiska kunskaper och färdigheter

Läs mer

Om klinisk undervisning/praktik i audiologi - riktlinjer

Om klinisk undervisning/praktik i audiologi - riktlinjer Audiologiutbildningen Boel Heister Trygg Programdirektör Om klinisk undervisning/praktik i audiologi - riktlinjer Nedanstående riktlinjer har utformats i samverkan med deltagare vid handledarutbildning

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande GNVB51, Genusvetenskap: Arbetslivspraktik, 30 högskolepoäng Gender Studies: Internship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , vårterminen 2019. Medicinska fakulteten AUDB46, Audiologisk diagnostik II - klinisk/praktisk undervisning, 4,5 högskolepoäng Audiological Diagnostic II - Clinical/Practical Teaching, 4.5 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LOGOPEDI, FONIATRI OCH AUDIOLOGI Lunds universitet

INSTITUTIONEN FÖR LOGOPEDI, FONIATRI OCH AUDIOLOGI Lunds universitet Välkommen till samarbete med Institutionen för logopedi, foniatri och audiologi! INBJUDAN TILL HANDLEDARUTBILDNING FÖR AUDIONOMER INOM OLIKA VERKSAMHETSOMRÅDEN! Förändringarnas vindar har sedan en tid

Läs mer

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

AUDA29, Audiologisk grundkurs II, 16 högskolepoäng Audiology - Introductory Course II, 16 credits Grundnivå / First Cycle

AUDA29, Audiologisk grundkurs II, 16 högskolepoäng Audiology - Introductory Course II, 16 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten AUDA29, Audiologisk grundkurs II, 16 högskolepoäng Audiology - Introductory Course II, 16 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , höstterminen 2017. Medicinska fakulteten AUDA56, Audiologisk rehabilitering - klinisk/praktisk undervisning, 7,5 högskolepoäng Audiological Rehabilitation - Clinical/Practical Teaching, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI LP2210 Språkstörningar hos barn och ungdomar, 10 högskolepoäng Language Disorders in Children and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

INFC90, Informatik: Verksamhetsförlagd utbildning, 15 högskolepoäng Informatics: Traineeship, 15 credits Grundnivå / First Cycle

INFC90, Informatik: Verksamhetsförlagd utbildning, 15 högskolepoäng Informatics: Traineeship, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan INFC90, Informatik: Verksamhetsförlagd utbildning, 15 högskolepoäng Informatics: Traineeship, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM1614 Kurs 14: Psykologpraktik, 22,5 högskolepoäng Practical Work/Supervised Field Study Period, 22.5 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Riktlinjer avseende handledd professionspraktik på studie- och yrkesvägledarprogrammet

Riktlinjer avseende handledd professionspraktik på studie- och yrkesvägledarprogrammet 1(5) Marie Andersson, Praktikansvarig 2018-02-13 Riktlinjer avseende handledd professionspraktik på studie- och yrkesvägledarprogrammet Högskoleförordningen Högskoleförordningen, Bilaga 2, Examensordningen:

Läs mer

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng.

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA54, Socialt arbete: Verksamhetsförlagd utbildning, praktik och teori, 30 högskolepoäng Social Work: Internship, Practice and Theory, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursinformation Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursansvarig lärare: Mathias Martinsson, e-post: mathias.martinsson@liu.se På kandidatprogrammet Samhälls- och kulturanalys

Läs mer

Handbok för handledare och studenter i verksamhetsförlagd undervisning

Handbok för handledare och studenter i verksamhetsförlagd undervisning Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Enheten för logopedi Handbok för handledare och studenter i verksamhetsförlagd undervisning Logopedprogrammet Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet

Läs mer

Kursen är en fristående kurs inom huvudområdet strategisk kommunikation. Kursen ges i Helsingborg.

Kursen är en fristående kurs inom huvudområdet strategisk kommunikation. Kursen ges i Helsingborg. Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMB26, Strategisk kommunikation: Yrkespraktik inom strategisk kommunikation, 30 högskolepoäng Strategic Communication: Internship in Strategic Communication, 30 credits

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2267 Handledning i familjeterapi samt utbildningsterapi, 20 högskolepoäng Supervision in family therapy, Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA38, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2250 Handledning i psykosocialt arbete, 45 högskolepoäng Supervision in Psychosocial Work, 45 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten RSJD22, Radiografi VI: Specifika undersökningar och interventioner, 25 högskolepoäng Radiography VI: Specific Radiographic Examinations and Interventions, 25 credits Grundnivå / First

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 Lunds universitet -02-01 Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Boel Heister Trygg Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

LOGB61, Röst, 12 högskolepoäng Voice Disorders, 12 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB61, Röst, 12 högskolepoäng Voice Disorders, 12 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB61, Röst, 12 högskolepoäng Voice Disorders, 12 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering 2016-11-29 och senast

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Utbildningsplan för Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi 45 hp

Utbildningsplan för Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi 45 hp S:t Lukas utbildningsinstitut Utbildningsplan för Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi 45 hp Study programme in supervision and teaching in psychotherapy 45 ECTS Fastställd av Utbildnings- och

Läs mer

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Ortodonti. Orthodontics

Ortodonti. Orthodontics Medicinska fakulteten Institutionen för odontologi Umeå universitet, 901 87 Umeå Tandläkarprogrammet www.odont.umu.se Dnr 513-404-11 Datum 2012-12-20 Sid 1 (5) Ortodonti Orthodontics Högskolepoäng: 9 Kurskod:

Läs mer

ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV222 Vård- och stödsamordning för vuxna med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

MEVM07, Medicinsk vetenskap: Examensarbete, 30 högskolepoäng Master Thesis in Medical Sciences, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

MEVM07, Medicinsk vetenskap: Examensarbete, 30 högskolepoäng Master Thesis in Medical Sciences, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten MEVM07, Medicinsk vetenskap: Examensarbete, 30 högskolepoäng Master Thesis in Medical Sciences, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Att vara VFU-lärare Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Lärarutbildningen idag och VFU Regleringen av Lärarutbildningen - Nationellt - vid Örebro universitet Uppdraget som VFU-lärare

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018. Ekonomihögskolan INFL11, Kompletterande utbildning för systemvetare med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Information Systems for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Kursplan Uttagen: 2014-09-19 Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Placement with Bachelors Essay in Sport Education 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2IP022 Inrättad: 2009-05-28 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Parter Mellan Institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. 2 Syfte och mål Syftet med avtalet är att klarlägga åtaganden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE30 Religionskunskap 3 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 3 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB34, Arbetsterapi: Psykisk ohälsa, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Mental Health, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi. Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå

PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi. Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå Sociologiska institutionen Avdelningen för pedagogik PEAB09 Pedagogik, psykologi och sociologi Verksamhetsförlagd utbildning inom personal- och arbetslivsområdet, 15 hp, grundnivå Postadress Box 114,221

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION JU1402 Redaktion, 30 högskolepoäng Newsroom, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för journalistik,

Läs mer

Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program:

Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program: Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Praktik inom översättning, 7,5 hp (TTA007) Kursen kan ingå som valbar kurs eller delkurs i någon/något av följande kurser/program: Översättning III,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G Kursplan Det sociala arbetets praktik, 30 högskolepoäng (Social Work in Practice, 30 credits) Kurskod: 1043SA Ämnesgrupp: Socialt arbete Huvudområde: Socialt arbete Ansvarig institution: Samhällsvetenskaper

Läs mer

Psykologiska institutionen Vårterminen 2008

Psykologiska institutionen Vårterminen 2008 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologprogrammet 300 hp Vårterminen 2008 DELKURSBESKRIVNING FÖR KURS 9, terminerna 7, 8 och 9 Handledd psykoterapi PDT 13,5 hp Förkunskapskrav och

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA36, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

Specifika KVALITETSKRITERIER

Specifika KVALITETSKRITERIER 2017-11-17 Specifika KVALITETSKRITERIER för studenter på kursen Läkemedel och äldre (7,5hp) Uppsala kommun och Uppsala universitet 2018-2020 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Organisation och ansvar

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Verksamhetsintegrerat lärande (VIL) på logopedprogrammet Studiehandledning för studenter och handledare Kompletterande dokument till kursplaner

Verksamhetsintegrerat lärande (VIL) på logopedprogrammet Studiehandledning för studenter och handledare Kompletterande dokument till kursplaner Verksamhetsintegrerat lärande (VIL) på logopedprogrammet Studiehandledning för studenter och handledare Kompletterande dokument till kursplaner Mål och uppläggning Målet med verksamhetsintegrerat lärande

Läs mer

Påbyggnadsutbildning i psykoterapi med psykoanalytisk inriktning (60p) (motsvarande Steg 2)

Påbyggnadsutbildning i psykoterapi med psykoanalytisk inriktning (60p) (motsvarande Steg 2) Påbyggnadsutbildning i psykoterapi med psykoanalytisk inriktning (60p) (motsvarande Steg 2) Mål och syfte Inriktning Behörighet och antagning Utbildningen syftar till: att ge den studerande de kunskaper

Läs mer

Utbildningsplan för logopedprogrammet

Utbildningsplan för logopedprogrammet Utbildningsplan för logopedprogrammet 2LG07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2011-05-12 Sid

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits)

Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Bedömning av förvärvade neuromotoriska talstörningar, 1,5 hp (Assessment of acquired neuromotor speech disorders, 1.5 credits) Vid två kurstillfällen i oktober 2015 (Göteborg och Stockholm) ges en kurs

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2212 Handledning och metodkurs i barn- och ungdomspsykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning samt utbildn terapi, 20 högskolepoäng Individual Child and Adolescent

Läs mer

Utbildningsplan för Logopedprogrammet, 160 poäng

Utbildningsplan för Logopedprogrammet, 160 poäng Dnr 1521/06-360 Utbildningsplan för Logopedprogrammet, 160 poäng Study programme in Speech pathology and Therapy 160 credits (=240 ECTS credits) Fastställd 1993-06-03. Reviderad av Styrelsen för utbildning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1101 Organisationspsykologi, 30 högskolepoäng Organizational Psychology, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Psykologiska institutionen 2015-09-23

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMST11, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård I, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing I, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp 1(5) 8LOG14 Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp Linguistic och Psychological Perspectives for Speech-Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller

Läs mer

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse

Läs mer

Kursen är obligatorisk på sjätte terminen på kandidatprogrammet Ekonomi och samhälle.

Kursen är obligatorisk på sjätte terminen på kandidatprogrammet Ekonomi och samhälle. Ekonomihögskolan EOSE11, Ekonomi och samhälle: Forskningsdesign, metoder och datainsamling, 15 högskolepoäng Economy and Society: Research Design, Methods and Data Collection, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV206 Perspektiv på neurosjukvård, 7,5 högskolepoäng Perspectives on Neurological Care and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits

Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits 1(5) 8LOA63 Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2018 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

PSPB13, Kurs 3: Människan i livsloppsperspektiv, 32,5 högskolepoäng Course 3: Lifespan Development, 32.5 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB13, Kurs 3: Människan i livsloppsperspektiv, 32,5 högskolepoäng Course 3: Lifespan Development, 32.5 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB13, Kurs 3: Människan i livsloppsperspektiv, 32,5 högskolepoäng Course 3: Lifespan Development, 32.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

MKVA11, Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

MKVA11, Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVA11, Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Lokala studieregler vid Göteborgs universitet

Lokala studieregler vid Göteborgs universitet Styrdokument dnr G2011/323 1 / 5 Lokala studieregler vid Göteborgs universitet Publicerad Beslutsfattare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Beslutsdatum 130408 Giltighetstid Revideringsdatum Från och med

Läs mer

AUDA52, Audiologisk rehabilitering II, 15 högskolepoäng Audiological Rehabilitation II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

AUDA52, Audiologisk rehabilitering II, 15 högskolepoäng Audiological Rehabilitation II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten AUDA52, Audiologisk rehabilitering II, 15 högskolepoäng Audiological Rehabilitation II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPV04, Kompletteringskurs: Psykologisk behandling och psykoterapi, 20 högskolepoäng Supplementary Course: Psychological Treatment and Psychotherapy, 20 credits Avancerad

Läs mer