MÖTE MED VÅREN I KABUL MAJ 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MÖTE MED VÅREN I KABUL MAJ 2013"

Transkript

1 MÖTE MED VÅREN I KABUL MAJ 2013 Anders Larsson Avrundade ett besök i Dubai med att resa tre dagar till Kabul och Afghanistan blev därmed ytterligare ett land som jag besökt. Det var en trevlig vistelse som gav mersmak på landet även om säkerhetsläget tyvärr inte uppmuntrar till längre rundresor för närvarande. Praktisk info: Visum fick av Club100 medlemmen Bo Karlsson tips om Afghanistans konsulat i Dubai. Där utfärdas turistvisum utan krångel med inbjudningsbrev, bokningsbekräftelser etc. Adressen är som följer: Afghan Consulate General in Dubai, the United Arab Emirates Street 38B, Villa 23, Al Jaffilia Metro Station Bur Dubai, Behind Dubai Immigration Office Dubai United Arab Emirates Telephone (+971) Ligger på bekvämt promenadavstånd från såväl Metro stationen Al Jaffilia som det populära turisthotellet Chelsea Plaza vid Satwa Roundabout. Lämnar man passet på förmiddagen mellan 08:30 till 11:00 söndag till torsdag så kan hämta det på eftermiddagen samma dag mellan 14:30 till 16:00

2 Ta sig dit från Dubai finns det ett stort urval av flighter. Jag åkte själv med lågprisbolaget FlyDubai och min biljett t.o.r Dubai-Kabul kostade SEK Andra bolag som flyger sträckan är KAM Airways, Safi Airways och Ariana Afghan Airways. Flygen till/från Afghanistan går från Terminal 2 i Dubai (den gamla internationella terminalen) som är under ombyggnad och den är trång och överbelastad. Räkna med långa köer för incheckning, pass- & säkerhetskontroller. Resan till Kabul gick över bergstrakter med snöklädda toppar och tog knappt 3 timmar. Det är 30 minuters tidsskillnad mellan Dubai och Kabul.

3 Ankomst flygplatsen i Kabul är ganska lugn då allmänheten inte släpps in i terminalbyggnaderna. Vid ankomst ska utlänningar registrera sig hos Inrikesministeriet som har en disk i bagagehallen. Det behövs 2 foton och jag hade bara 1 med mig varför de inte accepterade mina formulär. Officiellt ska man då registrera sig på ministeriet inne i Kabul, men jag tyckte inte jag hade tid med det eftersom jag endast skulle stanna några dagar. Det gick bra utan registreringen och ingen frågade efter den vid utresan. Det finns en hel del hjälpredor som vill dra i dina väskor, men det är bara att lasta upp dom på en bagagevagn och promenera ut till vänster ur terminalbyggnaden mot parkering C där taxi finns och dit privat bilar får köra in. På vägen passeras parkering B, men dit har bara officiella fordon (t.ex. från militär, företag & biståndsorganisationer) access. Räkna med att betala 500 afghani för en taxi från flygplatsen till centrum. Klimat i början av maj var det perfekt väder, cirka 23 grader dagtid med klar och fin luft. I och med att Kabul ligger högt, på cirka 1800 meter, blir kvällarna svalare ned mot 15 grader. Boende hotellen i Kabul är dyra, de av internationell standard som Serena, Safi Landmark, Kabul Star kostar över USD 300 natten!! Hotellen i centrum har ofta varit utsatta för terroristattacker och är kraftigt fortifierade vilket bidrar till den höga kostnaden. Är ju snål smålänning av börden så inspirerad av den flitige resenären Bengt Hildebrand beslutade jag mig för att prova på Couch Surfing istället för hotellboende. Fick napp hos en turkisk kille, Murat, som bor och jobbar ihop med ett par afghanska ungdomar. Det visade sig vara ett utmärkt arrangemang, de delade en lägenhet i ett nybyggt område nära flygplatsen som heter Shahrak-e-Aria (White City). En lyckad CS-debut och min gäststuga på lantstället i Småland står till förfogande året om för andra CS-medlemmar om de mot förmodan skulle lyckas hitta dit.

4 Aria City Kabul: I bostadsområdet fanns det en del mataffärer och mindre restauranger. Så när jag inte reste runt i centrum fick jag dessutom leva lite förortsliv.

5 I soffan i arbetsrummet: Under min mejlväxling med Murat framgick det att han gillar dansk mögelost så jag bytte till mig nattlogin mot 10 små trekanter av Castello ost som jag tog med från Dubai.

6 Transport för sightseeing använde jag mig av ett företag som heter Afghan Logistics & Tours. För 60 USD fick jag 6 timmars biltur runt Kabul & omgivningar med en trevlig och kunnig chaufför som pratade bra engelska. Bilen var i bra skick och Samir som körde mig var engagerad och ville visa upp Kabul från sin bästa sida. Vi var även runt till hans barndomshem i gamla stan och hans gamla skola. Sightseeing nedan följer ett axplock av diverse sevärdheter som jag besökte. En av höjdpunkterna var besöket vid det utbombade palatset Darul Aman i utkanten av Kabul. Palatset byggdes på 1920-talet av kung Amanullah Khan. En av soldaterna som vaktade stället följde mig på en rundtur och visade var det var säkert att sätta fötterna. Bakom palatset håller en kinesisk byggfirma på att bygga en ny parlamentsbyggnad.

7

8

9 Andra byggnader är dock i bättre skick än denna. I centrum av Kabul finns en trivsam park där familjer har picknick och kärlekspar sitter och pratar på filtar i gräset. Området heter Babur Gardens och där finns paviljonger, karavan saray, mausoleum (mogul kejsaren Babur s grav) och ett palats som förr tillhörde drottningen, men som nu är restaurerat och ombyggt till restaurang.

10 Queens Palace numera Serena s restaurang: : Utsikt från Babur s grav

11 Som överallt annars i Mellan Östern finns det i Kabul livliga marknader och basarer: Avdelningen för fjäderfä:

12 Avdelningen för hembrännare och tekokare: Larsson i bomullsbutiken, här var det inga problem att få bukt med öronvaxet:

13 Hos slaktaren på hörnet: Fårskallar på lit-de-parade :

14 Lunchrusning i basarkvarteren: Chauffören Samirs barndomskvarter i gamla Kabul:

15 Även i Kabul kan man mata duvor som pensionär: Hotell & restaurang i centrala Kabul, observera den plockade kalkonen som hänger från den blå skylten:

16 Kung Nadir Shah s mausoleum på Maranjan Hill med utsikt över östra Kabul. Nadir Shah dödades i ett attentat Det finns även en källarvåning med gångar runt kullen med ytterligare gravar.

17 Gamlingar som var unga på 60- & 70-talet kanske minns Chicken Street som var en knutpunkt på the Hippie Trail landvägen från Europa till Indien & Nepal. Chicken Street motsvarade vad Khao San Road i Bangkok är för dagens backpackers, ett syndens näste fullt av små hotell, restauranger och souvenirbutiker. Idag är gatan stillsam, hippie hotellen är borta, men det finns några souvenirbutiker kvar: När Chicken Street passerar Zargona Road byter den namn till Flower Street och blir ett tillhåll för stadens blomsterhandlare:

18 Ett påtagligt inslag i stadsbilden är de Wedding Halls som har mer heller mindre fantasifulla namn som t.ex. Kabul Paris Wedding Hall. Bröllopsfester i Afghanistan är storslagna och har blivit ett socialt bekymmer. Stora summor spenderas och mannens familj måste spara länge och även skuldsätta sig för att kunna arrangera bröllop. Även fattigare familjer förväntas bjuda upp emot 1000 gäster och på medelklassens bröllop är det kutym inte ovanligt med 5000 gäster eller fler. Ballongen på bilden nedan är inte en luftburen reklampelare. Det är en amerikansk övervakningsfarkost som håller ett öga på rörelserna i och kring staden. Finns flera av dessa svävande i luften runt om Kabul:

19 Avslutar med några semesterbilder från Dubai. Yngste sonen hade anslutit från Singapore och vi passade på att turista en del. Åkte upp i Burj Al Khalifa, världens högsta byggnad (missa inte att beställa hissbiljetterna på Internt, de kostar annars 4 gånger så mycket vid dörren) för att se Dubai by night:

20 Var ute vid nybyggda Palm Jumeirah och latade oss i vattenparken Atlantis. Finns aktiviteter som är njutbara för alla åldrar: Tog även en avstickare till Abu Dhabi och Ferrari World. Där finns bl.a. världens snabbaste berg-och-dalbana:

21 Hann även med lite Dune Bashing med bil i öknen:

22 Besöket avrundades med High Tea i skybaren på Burj Al Arab, världens dyraste hotell. Rumspriserna överstiger vad jag är beredd att betala för att få sova i en säng. Det andra sättet att få tillträde till lokalerna är att boka in sig på någon form av måltid. Det var riktigt trevligt att svänga upp till receptionen med den gamla skraltiga Nissan Sunny jag hyrt och lämna över nycklarna till killen från Valet Parking och be honom vara försiktig med lacken. Hotellets exteriör har en tjusig design, min invändigt är det lite för mycket guld och röda mattor för min smak. Påminner starkt om den tvivelaktiga nattklubb jag besökte i Tasjkent i samband med Club100-resan förra året. Skybar på 27:e våningen har en fantastisk utsikt över Dubai och havet omkring. Lyckades få den bästa platsen med fönsterbord i nordöstra hörnet av baren. Hade googlat till mig tricket, det gäller att vara lite för tidig, ganska exakt 15 minuter innan sittningen börjar för att komma först i kön. Är man för tidigt ute blir man bara nedskickad till bottenvåningen igen för att invänta det bokade klockslaget. Inredningen i baren liknar en Finlandsfärja från 80-talet med blå och turkosa pastellfärger. Cirka 850 kronor per person kostade kalaset med te/kaffe, ett glas skumpa och 7 olika serveringar av smörgåsar, kakor, scones och efterrätter. Var det värt priset? Knappast, men det är trots allt kul att ha varit där.

23

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig...

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig... BOMBAY Någon hade sagt till mig att jag borde vaccinera mig mot tyfoid om jag skulle resa till Indien. Och av någon anledning hade denne någon också föreslagit att jag skulle ta vaccinet i drickbar form.

Läs mer

Vi hann äta lite på Mcdonalds innan incheckningen och den sedvanligakalla iskalla ölen.

Vi hann äta lite på Mcdonalds innan incheckningen och den sedvanligakalla iskalla ölen. Reseberättelse 2013 Då bär det iväg på den 7:e resan till Asien och denna gång var vi lite intresserade av att gästa Malaysia och det tog en hel del tid att leta den smidigaste resan. Då vi reser med våra

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

Kon-tiki resor Azerbajdzjan, Georgien och Armenien

Kon-tiki resor Azerbajdzjan, Georgien och Armenien Azerbajdzjan, Georgien och Armenien Resdatum 2016 15-28 maj Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför

Läs mer

RESEINSPIRATION TILL MITTENS RIKE

RESEINSPIRATION TILL MITTENS RIKE RESEINSPIRATION TILL MITTENS RIKE 2015 PEKING SHANGHAI XIAN GUILIN HAINAN HONGKONG TIBET YANGSHOU M. M. KINA ÄR NÅGOT FÖR DIG! Kina är inte ett land det är en kontinent. Inom landets gränser ryms både

Läs mer

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 1 LÄS och RES Moldavien Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 2 Gemensam dagbok Moldavienresa 1 8 juni 2011 BAKGRUND SAP och ABF i Sandviken beslutade hösten 2010 att köra igång en Lär-Spar-Res-cirkel

Läs mer

Den lilla guiden för förstagångsresenären!

Den lilla guiden för förstagångsresenären! Den lilla guiden för förstagångsresenären! Thailand är ett vänligt land som kallas för Land of Smiles. Det är också ganska annorlunda än Sverige så det finns en del saker som kan vara bra att veta. Allting

Läs mer

EKONOMI: Med språkkurs! LISSABON Europas just nu hetaste stad PORTUGAL

EKONOMI: Med språkkurs! LISSABON Europas just nu hetaste stad PORTUGAL EKONOMI: LISSABON Europas just nu hetaste stad Med språkkurs! PORTUGAL Så du funderar på att studera utomlands, vad roligt! Själv bestämde jag mig tidigt att jag ville åka på ett utbyte. Jag läser till

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

Death is not an issue.

Death is not an issue. Death is not an issue. Av Sarah Oja Tack vare Röj-en-minas designtävling fick jag möjlighet att åka till Bosnien-Hercegovina* i oktober 2006. Under resans gångs skrev jag dagbok för att dokumentera mina

Läs mer

Kan det vara här som den nya styrelsen kommer ifrån? andra viktiga uppdrag inom klubben.

Kan det vara här som den nya styrelsen kommer ifrån? andra viktiga uppdrag inom klubben. Skånes Motorcyklister Årgång 1,Nummer 1 Datum på nyhetsbrevet Årsmötet 2005 Årgång 2005 Utgåva 1 Den nya styrelsen valdes av medlemmarna på årsmötet. Den gamla styrelsen och dess medlemmar avtackades av

Läs mer

BURMA VIETNAM KAMBODJA LAOS. Praktiska råd och tips inför resan!

BURMA VIETNAM KAMBODJA LAOS. Praktiska råd och tips inför resan! BURMA VIETNAM KAMBODJA LAOS Praktiska råd och tips inför resan! Välkommen med till kulturen och äventyret! Vår strävan är att ge dig så bra information som möjligt inför resan till Indokina, allt för att

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Resebrev 22 Dardanellerna Marmarasjön Istanbul - Bosporen Juni 2003

Resebrev 22 Dardanellerna Marmarasjön Istanbul - Bosporen Juni 2003 Resebrev 22 Dardanellerna Marmarasjön Istanbul - Bosporen Juni 2003 Kaffet smakade bra När förra resebrevet avslutades gick vi ombord till Elsy och Rune på Eldfågeln från Kungälv och drack kaffe tillsammans

Läs mer

Äldrevårdspraktik på DVA- Departement of Veterans Affairs Fredericton/Kanada höst-09

Äldrevårdspraktik på DVA- Departement of Veterans Affairs Fredericton/Kanada höst-09 Äldrevårdspraktik på DVA- Departement of Veterans Affairs Fredericton/Kanada höst-09 -En resa att minnas för livet Elin Julnes SSK 1/08 Den 14:e oktober 2009 stod vi där på Umeå flygplats. Det var jag

Läs mer

Singapore 2004. En reseberättelse från min utbytestermin i Singapore. Inledning

Singapore 2004. En reseberättelse från min utbytestermin i Singapore. Inledning Singapore 2004 En reseberättelse från min utbytestermin i Singapore Inledning Detta är min sammanfattning av min utbytestermin på National University of Singapore (NUS). Jag ska försöka fokusera på det

Läs mer

En resa till Syd Amerika

En resa till Syd Amerika En resa till Syd Amerika Söndag 16/6 Nu skulle jag till slut åka. Det blev en sen lördagskväll då jag skulle ta farväl av ett antal kamrater och när jag till slut kom hem blev det även ett antal telefonsamtal.

Läs mer

Nr 1-2012 Adoptioner Bistånd Fadderskap

Nr 1-2012 Adoptioner Bistånd Fadderskap Nr 1-2012 Adoptioner Bistånd Fadderskap Kontakter Kontoret Vårt kontor finns på Energigatan 11, 434 37 Kungsbacka. Tel: 0300-331 31. Fax: 0300-331 30. Telefontid: mån, ons, fre: 9.30-11.30. Tis: 13.00-15.00.

Läs mer

Royal Enfield-äventyr i Himalaya

Royal Enfield-äventyr i Himalaya Royal Enfield-äventyr i Himalaya För många år sedan var jag på en resebyråinformation i Skövde. Där gjordes reklam för resor till bl.a. Nepal. Det nämndes hur fantastiskt det var att se de höga Himalyabergen.

Läs mer

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Medverkande elever: Josefiné Wahlström, Louise Pettersson, Sofie Sundvall, Johanna Jonsson, Sandra Turesson, Nadia Persson, Sanna Rosenqvist, Mikaela

Läs mer

Oktober MUSIC NON STOP!

Oktober MUSIC NON STOP! SPEGELN Oktober MUSIC NON STOP! No. 8 2003 SPEGELN RFSL Norrköping Riksförbundet för sexuellt likaberättigande Upplaga: 150 ex. Redaktör och ansvarig utgivare; Anders Nilsson I redaktionen: Magnus Staffan

Läs mer

Sommarkurs vid Fudan University en reseberättelse

Sommarkurs vid Fudan University en reseberättelse Sommarkurs vid Fudan University en reseberättelse Agnes Jäderberg, Psykologprogrammet, agnes.jaderberg@hotmail.com 076-556 79 74 1 Inledning I juli 2012 åkte jag till Shanghai för att delta i kursen Introduction

Läs mer

Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010

Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010 Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010 Dag 1 lördag 29/5 Chicago (soligt, 25 grader) Så var det äntligen dags för avfärd till USA trots vulkanutbrott och strejker. Janne och Gunilla kom och

Läs mer

DAGBOK FRÅN DEN GLOBALA RESAN TILL UGANDA 2008

DAGBOK FRÅN DEN GLOBALA RESAN TILL UGANDA 2008 DAGBOK FRÅN DEN GLOBALA RESAN TILL UGANDA 2008 Fredagen den 22 februari Efter ett år av förberedelser, funderingar och oro var det på fredagen dags att åka iväg på Den Globala resan till Uganda. Fyra kommuner

Läs mer

Under perioden 24 mars till 27 april 2015 genomfördes en webbenkät om at tbygga bostäder i Örebros parker. Många valde att kommentera sitt svar.

Under perioden 24 mars till 27 april 2015 genomfördes en webbenkät om at tbygga bostäder i Örebros parker. Många valde att kommentera sitt svar. Under perioden 24 mars till 27 april 2015 genomfördes en webbenkät om at tbygga bostäder i Örebros parker. Många valde att kommentera sitt svar. Nedan redovisas alla kommentarer till undersökningen: "Ska

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer

Curryexpress till Indien. Stubai Cup Testflyg nya skärmar. Alpäventyr Tre polare med drakar. Vilken vario? Pipare för vardagspiloter

Curryexpress till Indien. Stubai Cup Testflyg nya skärmar. Alpäventyr Tre polare med drakar. Vilken vario? Pipare för vardagspiloter HYPOXIA Skärmtrycket Häng- och skärmflygarnas tidning 4-2007 Stubai Cup Testflyg nya skärmar Alpäventyr Tre polare med drakar Vilken vario? Pipare för vardagspiloter Curryexpress till Indien Skärmcharter

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer