Bästa läsare, Trevliga spelstunder. önskar Motiva Oy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bästa läsare, Trevliga spelstunder. önskar Motiva Oy"

Transkript

1 Bästa läsare, Det är viktigt att barn blir medvetna om miljöfrågor redan vid tidig ålder. Energibesparing och ett eventuellt hot om klimatförändring är frågor som både barn och vuxna måste förstå. Vi hoppas att dessa energispelkort hjälper att öka medvetenheten och förståelsen för miljöfrågor. I energispelkortspaketet finns 20 bildkort och en instruktionsbok. I den har man samlat tips och bakgrundsinformation för gruppledaren. Den optimala målgruppen är elever mellan 6 och 10 år. De olika spelen i undervisningsmaterialet är utmärkta som bakgrundsmaterial för diskussioner i klass och kan användas som idégivande material för grupparbete. Korten stöder eleverna då de identifierar sig med de fiktiva rollerna och situationerna på korten och funderar på följderna av olika handlingssätt. Korten har tagits fram som en del av det internationella Kids4Energy -projektet som finansieras av den Europeiska kommissionen. In Finland har handels- och industriministeriet bidragit till finansieringen. Trevliga spelstunder önskar Motiva Oy

2 Korten presenterar fyra familjer som alla har olika livsstil vad gäller energikonsumtion. Livsstilarna kännetecknas av t.ex. olika konsumtionsvanor eller fritidssysslor och val av fordon och hur familjen konsumerar elektricitet, värme och vatten. Energispelkorten har numrerats från 1-5 vid varje familj. För att skilja åt de fyra familjerna är siffrorna på korten färgade: Rött: Gult: Blått: Grönt: Familjen Slösarberg Familjen High-Tech Familjen Sparsam Familjen Hållbarson Familjen Slösarberg Denna familj slösar massor av energi och vatten till följd av tanklöshet, ovetskap eller lättja. Familjen High-Tech I denna familjs liv står de nyaste elektronikapparaterna i centrum. Familjen är således storkonsument av elektricitet och energi men på andra sidan har familjen även nytta av de nya och moderna apparaternas energieffektivitet. Familjen Sparsam Denna familj är miljömedveten och handlar på ett energisparande sätt för att skydda miljön och spara pengar. Familjen Hållbarson Den fjärde familjen ägnar sig i stor grad åt miljö- och klimatskyddet. De fäster stor uppmärksamhet vid energieffektivitet och de vill byta ut fossil energi mot förnybara energikällor.

3 Tips om hur man använder energispelkorten! Spel nr 1: Vad ser du? Varje elev får ett kort och beskriver bilden för sina klasskamrater. Han eller hon försöker (med lärarens hjälp) ta reda på vilka handlingar eller apparater som avbildas på korten. Vilka slösar energi och vilka sparar energi? Spel nr 2: Jämför med din egen familj Klassen delas in i 4 grupper och varje grupp får en familjs alla kort. Grupperna skall försöka beskriva hur familjen beter sig. Kanske kan de identifiera med huvuddragen i den beskrivna livsstilen. Sedan presenterar varje grupp sin familjs livsstil för klasskamraterna. Efter grupparbetet lyfter barnen i tur och ordning ett kort. Spelaren ser på kortet och jämför sin egen livsstil (eller sin familjs livsstil) med den persons livsstil som beskrivits på kortet. Han/hon skall försöka finna likheter eller motsatser. Exempel: Vår familj kunde vara familjen Sparsam eftersom vi tycker att det är viktigt att återanvända. Jag skulle inte kunna höra till familjen Slösarberg eftersom jag alltid stänger av min TV-apparat och har den aldrig i stand-by-läge. Spel nr 3: Bildberättelser Varje elev får ett kort och hittar på en berättelse utgående från bilden på sitt kort. I denna berättelse kan barnen beskriva vilken livsstil personen/ personerna på kortet har. Det gäller att fästa uppmärksamhet vid hur familjemedlemmarna sparar eller slösar energi. Beskriv en typisk dag för en familjemedlem i familjen Slösarberg, Hållbarson... Vad händer sedan? Barnen får hitta på något spännande eller överraskande.

4 Spel nr 4: Vem/vilket kort fattas? En person är spelledare och 2 8 personer spelar mot varandra. I spelet skall spelarna försöka komma ihåg vilka kort eller personer som fattas. Spelledaren breder ut några rollkort på ett plant underlag. Spelarna får se på korten en stund och vänder sedan bort blicken från korten. Spelledaren tar nu bort 1 3 kort. Spelarna försöker komma ihåg vilka kort som tagits bort och vilken livs stil de borttagna korten representerar. Om spelarna inte kan komma ihåg vem som fattas ger spelledaren dem tips genom att beskriva de ifrågavarande personernas livsstil. Vinnaren är den som först kommer ihåg vilket kort fattas. Spel nr 5: Ögonen på skaft! Till spelet behövs två energispelkortlekar. Blanda korten och lägg dem på bordet med bilden neråt. Spelarna lyfter i tur och ordning två kort. Om spelaren får två likadana kort behåller han/hon dem och fortsätter att lyfta två kort. Om korten inte bildar ett par läggs de tillbaka och turen går till följande. Vinnare är den som hittat mest par. Spel nr 6: Till vilken familj hör jag? Fäst ett kort med en tejpbit på varje spelares rygg. Spelarna får inte se vilket kort de har på ryggen. Spelaren ställer frågor till de andra om personen på kortet för att få reda på vilken familj eller livsstil det gäller. Spel nr 7: Vem hör inte hit? Lägg en kortfamilj på bordet med bilderna uppåt. Lägg till en person från en annan familj. Spelarna skall fundera ut vilken person eller vilket kort som tillhör en annan familj och hur deras livsstilar skiljer sig från varandra.

5 Spel nr 8: Hitta din familj! Blanda korten och dela ut ett kort åt varje spelare. Spelarna får inte visa korten åt varandra. Ställ dina klasskamrater frågor om deras kort och jämför svaren med ditt eget kort. Försök gissa vem har ett kort som tillhör samma familj som ditt kort. Fäst uppmärksamhet vid familjernas livsstil. Då ni tror att ni fått ihop en hel familj jämför ni sifferfärgerna på korten. Om färgerna är olika har ni hamnat i fel grupp! Fortsätt att leta efter den rätta familjen. Spel nr 9: Rollspel En dag ur familjens liv Grupper på 3-4 personer framför en familjs livsstil i ett kort rollspel. T.ex. Följande situationer kan framföras Hur firar familjen High-Tech jul? Hur firar familjen Sparsam semester? Hur börjar familjen Slösarberg sin dag? Vad sysslar familjen Hållbarson med på fritiden? Vem är jag? Ett av barnen lyfter ett kort och föreställer personen på kortet eller situationen. Andra skall gissa till vilken familj hon eller han tillhör. Rollspel Varje barn skall spela en person som finns representerad på korten. Spelarna som tillhör samma familj eller livsstil försöker tillsammans fördjupa sig i sina roller. Till slut intar barnen rollerna och handlar enligt dem. Eleverna kan göra besök i omgivningen eller företa en påhittad resa och handla som om de var en medlem i familjen Sparsam, familjen High-Tech och så vidare... Efteråt samlas familjen och skapar en sammanfattning av sina upplevelser. Det kan vara en pjäs, en sketch, en berättelse, teckningar, foton, dikter, en tecknad serie, några sidor dagbok, ett brev, en inköpslista... Dessa sammandrag presenteras för de tre andra familjerna.

6 Spel nr 10: Diskussion Eleverna kan ta upp följande frågor: Vilken av de fyra livsstilarna liknar mest din egen? Vilka situationer på korten är typiska just för dig? Hur påverkar vår livsstil miljön? Angår din livsstil endast dig? Motivera! Hur väljer man livsstil? Hur kan jag ändra min livsstil? Leta efter alternativ till de energislösande apparaterna och det energis lösande beteende som beskrivs på korten. Kan människornas livsstilar klassificeras på samma sätt som på korten?

7 Slösarberg Detta kort visar att familjen Slösarberg inte bryr sig om energibesparing eller miljöskydd när de går ut och handlar. Familjen packar sina inköp i engångsplastpåsar. Den energi som går åt för att tillverka och göra sig av med plastpåsar kan man lätt spara genom att i stället använda en shoppingkorg eller andra återanvändbara väskor. Dessutom köper familjen exotiska frukter och jordgubbar fastän det är vinter. Dessa varor måste transporteras tusentals kilometer till Europa, vilket leder till stor energi- och bränsleförbrukning. Denna energi kan sparas och en stor del luftföroreningar undvikas om vi köper säsongens frukt och i allmänhet föredrar varor som producerats i hemlandet.

8 Tag en dusch i stället för ett bad eftersom du då förbrukar endast omkring en tredjedel av den energi so krävs för ett bad. En droppande vattenkran kan förbruka tom liter vatten per dygn. Familjen Slösarberg valde en tvättmaskin av C-klass med sämre energieffektivitet som leder till en stor elräkning. A-klassade varor är energieffektivast, G-klassade varor förbrukar mest energi. Familjen Slösarberg tvättar sina kläder i mycket hög temperatur (90 C). Det går lika bra att tvätta i 60 C och kostar hälften mindre än koktvätt i 90 C. Att tvätta i 40 C eller 30 C blir ännu billigare!

9 Alla vet att om ett fönster är öppet eller på glänt när värmen är påkopplad leder det till stor energiförbrukning och bortkastade pengar. Täck inte heller ett värmeelement med gardinen. TV-apparaten på bilden är i stand-by-läge. Elektroniska apparater (t.ex. TVoch videoapparater, DVD-spelare och stereoanläggningar) förbrukar mycket energi också då. En TV-apparat i stand-by-läge förbrukar alldeles i onödan el ca 50 kwh om året. Samma gäller energiförbrukande skärmsläckare. Det är bättre att stänga av skärmen eller ställa datorn i sovläge vilket mörklägger skärmen när datorn inte används aktivt. Stäng alltså alltid av apparaterna för att undvika onödig energiförbrukning och också för din egen säkerhet. En titt i soptunnan visar att familjen Slösarberg inte fäster uppmärksamhet vid avfallssortering. Avfallspapper, återvinningsglas och vissa plastsorter är alla värdefulla råmaterial och borde sorteras och återvinnas.

10 Eleverna borde promenera, åka buss eller cykla till skolan alltid när det är möjligt. Att föra barnen till skolan med bil slösar energi och inverkar negativt på miljön, vilket lätt kunde undvikas. Dessutom är skolresorna med buss eller cykel kanske tillsammans med kompisarna för det mesta mycket roligare än att åka i föräldrarnas bil. Om det är nödvändigt att avhämta barnen med bil, ha inte bilen på tomgång medan du står och väntar. Granska ditt körsätt. Följande vanor slösar alla bränsle: att ofta öka farten genom att trampa gasen i botten; att hålla choken påkopplad när motorn inte mer behöver den; att ofta bromsa i trafik till följd av dålig planering; att köra med hög fart. Fäst uppmärksamhet vid bränsleeffektivitet när du köper ny bil. Uppgifter om nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp finns att få i bilbutiken. De framgår ur bilens energimärkning.

11 Det lätt att förstå att Slösarberg är det rätta namnet för denna familj: Släck lampor som brinner i onödan! Enligt undersökningar förbrukar en omgång disk som diskas i diskmaskin lika mycket vatten som när du diskar för hand i ena diskhon och sköljer i den andra och inte låter kranen rinna. Att koka mat i kastruller utan lock leder gör att maten värms upp långsammare och leder till större energiförbrukning! Ta en titt på kaffekokaren: kokarens värmeplatta håller kaffepannan varm vilket slösar elektricitet. Använd termoskanna i stället och kaffet kommer fortfarande att vara hett och gott efter ett par timmar. Placera inte kylskåpet bredvid spisen. Värmen från ugnen ökar kylskåpets energiförbrukning.

12 High-Tech Flickan på bilden vill helst sitta vid datorn, spela på spelkonsol eller leka med andra elektroniska leksaker. Detta förbrukar naturligtvis mer elektricitet än de bollspel som barnen spelar ute. Vi mår bättre om vi tillbringar vår fritid ute i den friska luften. Det är lätt att märka att denna flicka hör till High-Tech -familjen. Hon har en hel del elektroniska apparater som visserligen är moderna och energieffektiva, t.ex. en platt skärm förbrukar endast hälften av den strömmängd som en vanlig bildskärm. Det är mycket oekonomiskt att använda engångsbatterier för strömtillförsel. Den energimängd som krävs för tillverkning av ett icke-laddningsbart batteri är gånger större än den energi som batteriet tillför vid användning. Batterierna (behövs också till de flesta elektroniska leksaker) klassificeras som problemavfall. De är besvärliga och energikrävande att göra sig av med på rätt sätt. Bärbara apparater som kan anslutas till elnätet är alltid ett bättre val. Genom att använda fickräknare som fungerar med solenergi såsom räknaren på bilden kan man undvika batterier.

13 Att flyga km, att köra km med en medelstor bil eller att åka tåg km ger upphov till samma mängd växthusgaser CO 2 (koldioxid). Flygplanens koldioxidutsläpp bildas i stratosfären och har därför en 8 gånger större skadeverkan än på jorden. En annan sak som syns på denna bild är igen elektroniska leksaker och en bärbar CD- spelare. De fungerar vanligen med batterier vilka inverkar negativt på vår miljö och är ineffektiva (se High-Tech Kort 1).

14 Torktumlaren är mycket behändig och sparar tid, men den är en riktig energislukare. Om du alltså vill handla miljömedvetet sparar du mest energi (och pengar) genom att torka tvätten på ett klädstreck! Solenergi är gratis! Men om du inte klarar dig utan en torktumlare betyder det mycket om du väljer en modell som är energieffektivare. Kom ihåg energimärkningen och välj hellre en torktumlare av B-klass (så länge inga A-klassade finns på marknaden) än av C-klass såsom på bilden. Följande tips hjälper dig att spara energi när du använder en torktumlare: Fyll alltid torktumlaren med maximal mängd tvätt Lägg inte droppande kläder i torktumlaren utan centrifugera först med hög hastighet (1 000 varv/min eller mer). Rengör luddsilen alltid när du använt maskinen. En tilltäppt sil hindrar den heta luften från att cirkulera fritt och det tar längre tid för kläderna att torka och ökar därför energiförbrukningen. Förutom att inte lägga droppande kläder i torktumlaren sparar familjen energi genom att använda en mycket energieffektiv tvättmaskin (klass A) och tvätta i låg temperatur (40 C). Tvättmaskinernas korta program är att rekommendera om kläderna inte är alltför smutsiga.

15 Familjen High-Tech använder endast apparater av nyaste modell vilket ibland sparar energi eftersom nya varor alltid är energieffektivare än gamla. Men deras livsstil kan också vara energislösande eftersom de äger en hel massa onödiga elektroniska grejer. Om du värmer upp eller tinar små mängder mat, använd då mikrougn i stället för ugn för att spara energi. För större mängder är ugnen i allmänhet effektivare. Använd en vattenkokare för att koka vatten. Den är energieffektivare än spisens elplatta eller mikrougnen bara du kommer ihåg följande: Koka endast den mängd vatten du behöver, dvs. inte en full kanna om du bara skall ha en kopp te. En termosflaska håller vattnet hett länge. Det krävs mer energi till att hetta en förkalkad kokare. Rengör regel bundet din elektriska kokare genom att koka vatten och ättika för att avlägsna mineralavlagringar.

16 På denna bild syns flera apparater som förbrukar elektricitet: TV-apparaten, två lampor, fläkten och löpbandet. Denna energiförbrukning kunde lätt ha undvikits om mamma High-Tech hade bestämt sig för att jogga ute i naturen. Detta exempel visar att ett kritiskt betraktande av vår livsstil bidrar till att spara energi och pengar. Temperaturen i detta rum har reglerats med termostat till 24 C vilket är mycket högt. Redan en grad kan minska energiåtgången för uppvärmning med 5 %. Följande temperaturer rekommenderas: Vardagsrum C Sovrum C Badrum 22 C Förrådsrum 12 C

17 Sparsamt För att undvika avfall borde alla tillämpa de tre centrala principerna för hållbar konsumtion konsumera mindre, återanvänd och återvinn! Avfallspapper, kartong, glas, dryckeskartonger, kläder och skor, metallavfall, bildäck osv. kan återvinnas eller till och med återanvändas förutsatt att materialen sorteras och levereras till en avfallsuppsamlingscentral. Vissa farliga ämnen får inte slängas tillsammans med hushållsavfall. Alla är skyldiga att se till att problemavfall återvinns på rätt sätt. Om du inte är säker på vad som är problemavfall kan du höra dig för på återvinningscentralen eller läsa noga texten på förpackningen. Det är sannolikt att det står på förpackningen hur du skall göra.

18 På detta kort kan du se pappan från familjen Sparsam handla mat i en affär som säljer ekologiskt odlade produkter. (i bakgrunden ser du det för EU gemensamma axmärket). Luomu är en förkortning av ett finskt ord luonnonmukainen (naturenlig). Ekologiskt odlingssätt tar hänsyn till naturens egna medel för kontroll av skadeinsekter och sjukdomar vid odling av gröda och uppfödning av boskap. Syntetiska bekämpningsmedel, kemiska gödningsmedel, växthormoner, antibiotika eller genmanipulation undviks. Ekologiska odlare använder i stället en rad tekniker som bidrar till att upprätthålla ekosystemen och minska föroreningen. Familjen Sparsam föredrar också produkter som producerats i hemlandet och köper säsongens frukter. När de handlar undviker de engångsplastpåsar ännu ett sätt att minska avfallsmängden och spara olja som behövs vid framställningen av plast.

19 Familjen Sparsam ägnar också uppmärksamhet åt sådant som andra ofta förbiser: Familjen Sparsam använder energisparlampor. Dessa lampor har en 5 gånger större effekt av ljus och håller 10 gånger längre än glödlampor. En vanlig glödlampa omvandlar % av den konsumerade elenergin till värme, endast den lilla resten på 5 10 % omvandlas till ljus. Knappast någon annan elektronisk apparat uppvisar en lika dålig energieffektivitet. Det lönar sig att alltid släcka ljuset då man går ur rummet. Familjen föredrar returflaskor vilket minskar mängden avfall som familjen producerar. Familjen spelar brädspel tillsammans istället för att se på TV.

20 Familjen Sparsam undviker att använda bil så ofta som möjligt. Familjen promenerar, cyklar eller åker kollektivt till skolan och jobbet. Speciellt om du har kort väg till jobbet borde du låta bli att använda bilen. Om du bor och arbetar i en stad är cykel eller allmänna transportmedel kanske det snabbaste sättet att ta sig till jobbet, när du beaktar också den tid det tar att leta efter parkeringsplats. Om du inte kan undvika att åka bil är samåkning ett bra alternativ. Förutom att du sparar bensinpengar ger samåkning mindre trafik. Det sitter vanligen en enda person i de flesta bilar i trafikstockningarna på morgnarna även om det finns plats för åtminstone fyra personer i bilen. Andra passagerare med samma arbetsväg är oftast lätt att hitta t.ex. på arbetsplatsen.

21 På denna bild ser du familjen åka iväg på vandringsresa ut i naturen. Vandring är en energisparande och naturinriktad fritidssyssla. Till följd av familjen Sparsams inställning till energibesparing och luftvård väljer de att åka tåg till sitt resmål. T.ex. på sträckan Helsingfors-Riihimäki (70 km) förbrukar tåget endast 0,35 liter dieselbränsle per passagerare. På samma sträcka förbrukar en buss 0,95 liter och en personbil 2,85 liter.

22 Hållbarsons Familjen Hållbarson har rest till Europa med bil. Familjens mamma har beslutat att under resan tanka bilen med biodiesel istället för vanlig diesel. Innan familjen for iväg kollade hon med bilförsäljaren eller reparationsverkstaden att det inte skadar bilen. Råvaran i biodiesel är rapsolja eller andra växtoljor. Man har inte använt oåtervinnbar råolja i framställningen av biodiesel. Användning av biodiesel minskar utsläpp av växthusgaser eftersom samma mängd koldioxid som förbränning av biodiesel ger upphov till, upptogs av rapsplantan under dess tillväxt. Många bensinstationer i Europa säljer biodiesel. Tyvärr finns biodiesel inte till salu i Finland. Detta alternativa bränsle kan användas i många dieselmotorer som tillverkats under de senaste åren i Europa.

23 Farmor Hållbarson samlar in använd stekolja. Man får inte hälla olja i avloppsrören. Den kan orsaka skadliga avlagringar och blockera avloppssystemet. Familjen Hållbarsons diskmaskin är en apparat va A-energiklass som är energisnål. I Finland kan man också se A+ och A++ märkta kylapparater som kylskåp och frysar. Dessa är ännu energisnålare än A-klassade apparater. I belysningen har man använt energisparande små lysämneslampor.

24 Användningen av fossila bränslen (t.ex. olja, stenkol, naturgas) i energiproduktionen förorsakar merparten av koldioxidutsläppen som snabbar upp klimatförändringen. Förnybara energikällor producerar el- och värmeenergi utan att förorsaka koldioxidutsläpp. På bilden ser vi vindkraft och det är en ren produktionskälla för elenergi. Andra exempel på miljövänlig elproduktion: Biomassa (t.ex. ved och flis används som bränsle i kraftverk i stället för kol och olja) Vattenkraft Solenergi (solpanel och varmefångare) Biogas (t.ex. uppsamling av metan från avstjälpningsplatser och förbrukning av metan i energiproduktionen) Jordvärme

25 På taket till familjen Hållbarsons hus finns en värmefångare, med vars hjälp man t.ex. värmer upp vatten. Med solpanelen producerar man el. I Finland kunde man utnyttja solenergi betydligt mer än man gör nu. Solenergi är en förnybar, miljövänlig och gratis energiproduktionsform. En värmefångare med en yta på åtta kvadratmeter räcker till för att värma upp ca. hälften av det varma bruksvattnet som behövs i ett fyrapersoners hushåll på ett år. Glasverandan som har byggts på husets sydsida hjälper husets invånare att sänka värmekostnaderna. Verandan har två uppgifter: att fungera som värmeisolator sam att värma upp luften som går in i huset. En glasveranda är ett sätt att använda solenergi passivt. Märk dock: glasverandan sparar energi endast ifall den inkommande luften inte värms upp.

26 Hållbarsons värmer upp sitt hus med träpellets. Träpellets tillverkas av sågspånsrester som pressas ihop under extremt hårt tryck utan lim eller andra tillsatser. I Europa är det mest i Sverige, Danmark och Österrike som träpellets används för uppvärmning av småhus. Träpellets är CO 2 -neutrala vilket betyder att samma mängd av CO 2 som uppstår under förbränningen upptogs av trädet under dess tillväxt.

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark En av de största utmaningarna vi alla står inför är den globala uppvärmningen. Något som kan komma att ge allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur. Av denna anledning deltar Nordens

Läs mer

Lev mer miljövänligt!

Lev mer miljövänligt! Europeiska kommissionen Lev mer miljövänligt! Tips för en grönare värld Lev mer miljövänligt! 1 Inledning 3 Energi 8 Luft 12 Vatten 16 Mark Inledning Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar

Läs mer

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V LEDARE 1 MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V i på miljöposten är mycket engagerade inom ämnet miljö och hållbar utveckling och istället för att skriva om hur drabbad vår miljö är, har

Läs mer

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser Du behöver inte skriva ut detta dokument. Medföljande lärare får materialet när klassen kommer till utställningen. Besöket börjar med en kort introduktion,

Läs mer

Innehållsförteckning. Rodengymnasiet TE08

Innehållsförteckning. Rodengymnasiet TE08 Innehållsförteckning Presentation... 3 Produktidé... 3 Analysfas... 4 Exempel på målgrupp... 4 Energiförbrukning bostad... 5 Uppvärmning och elförbrukning... 5 Dator & Elektronik... 6 Varmvatten... 6 Minska

Läs mer

Energi- och klimatguide. Utmana dig själv

Energi- och klimatguide. Utmana dig själv Energi- och klimatguide Utmana dig själv Energi- och klimattips invånarguide 1(8) Förord Att agera energieffektivt och klimatvänligt i vardagen förutsätter för många att vissa rutiner förändras. Det gäller

Läs mer

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

% & " % % 4 " $ " # $ "

% &  % % 4  $  # $ !"# $ % & " % '%()*(*+)(,%-.//.)+0&! "# 1 2 3 % 4 " $ " # $ " % &''()**+,-.! /'&'% 0&'*1'&'% 2 00 $ " 2 03 4 025 6 3'.%&(7+()**'&'% 8 30 " ""$ 8 33( 9 32 9 2'.%&,,/!&:#;%%'#1. < 20 0= 23 " 02! " # $ %

Läs mer

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet Klimatsmart i hemmet 10 % mindre 2010 Innehåll Gemensamma utrymmen sid. 31 Hur klimatsmart kan du bli i hemmet? sid. 33 Stockholms klimatutmaning är du med? Badrum sid. 15 Kök sid. 9 Stockholm har ett

Läs mer

DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET

DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET DET EKOLOGISKA FOTAVTRYCKET Innehållsförteckning Inledning... 4 Miljöordboken... 5 Elektricitet... 7 Transport... 9 Konsumtion... 10 Ekologiska Märkningar... 12 Källförteckning... 14 Säsongsanpassad mat...

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

1993 Första spadtaget (Film)

1993 Första spadtaget (Film) 1993 Första spadtaget (Film) 14 års arbete för ett hållbart samhälle. Så började det... Det var 1994, tretton år sen nu, som vi började med hållbarhetsarbetet på Scandic. Kalle, du var med oss redan då.

Läs mer

!"#$%!""#$&'(#!"#$%&'()%$(*'%%+),-+.")/%$#"..$0+)!12()3(').3((')%$!'4013&'/.'.

!#$%!#$&'(#!#$%&'()%$(*'%%+),-+.)/%$#..$0+)!12()3(').3((')%$!'4013&'/.'. !"#$%!""#$&'(#!"#$%&'()%$(*'%%+),-+.")/%$#"..$0+)!12()3(').3((')%$!'4013&'/.'. Innehåll 8 Familjen Lindell 13 Beräkning av CO2 Vad krävs egentligen för att sänka individens CO2-utsläpp och leva klimatneutralt?

Läs mer

Svenska Naturskyddsföreningen Läromedel 2003. Klimatresan. Ett läromedel om: - klimat, energi, transporter och livsstil.

Svenska Naturskyddsföreningen Läromedel 2003. Klimatresan. Ett läromedel om: - klimat, energi, transporter och livsstil. Svenska Naturskyddsföreningen Läromedel 2003 Klimatresan Ett läromedel om: - klimat, energi, transporter och livsstil Klimatresan 1 Innehåll Kap 1 klimatgrunder Havet, humlan och Concorden... 5 Fyra framtidsbilder...

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

tokiga transporter Fakta

tokiga transporter Fakta Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om transporter: hur vi reser, om utsläpp, om våra ekologiska fotavtryck

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag vardag KL I M AT TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag Ingen kan göra allt, men alla kan göra något En mindre miljöpåverkande livsstil behöver inte vara något svårt, tungt eller tråkigt. Vår

Läs mer

EKOSofi a. en introduktion Till GRÖn energi. Zaramella - Girier - Kunz - nardò - Reinders - szabadkai

EKOSofi a. en introduktion Till GRÖn energi. Zaramella - Girier - Kunz - nardò - Reinders - szabadkai EKOSofi a en introduktion Till GRÖn energi Zaramella - Girier - Kunz - nardò - Reinders - szabadkai September 2014 Denna serie har kommit till inom ramen för EVS (Europeisk Volontärtjänstgöring) Illustrationer:

Läs mer

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Undersökningen i korthet Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än

Läs mer

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma

NY BOSTAD-NYA VANOR. En interaktiv utbildning hemma NY BOSTAD-NYA VANOR En interaktiv utbildning hemma 2 01. INLEDNING...4 02. BAKGRUND...4 03. UTBILDNINGENS UPPLÄGG...5 04. PROCESS ÖVERSIKT...6 05. INTRODUKTIONSFILMEN...8 06. IKONERNA............................................................................................................10

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Lägg pengar på annat än elräkningen! Lite fakta Har du koll? Oavsett om du bor i hyresrätt, egen villa, herrgård, slott eller torp kan du spara el genom att

Läs mer

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete Energi är dyrbart så ta hand om den på bästa sätt, det vinner både du och miljön på. I vår natursköna kommun prioriterar vi energi- och klimatfrågor. Med

Läs mer

Planeträddarna. Lärarhandledning 2008-06-01

Planeträddarna. Lärarhandledning 2008-06-01 Planeträddarna Lärarhandledning 2008-06-01 Lärarhandledning till energispelet Planeträddarna quiz: Energi! Inledning 3 Växthuseffekten 5 Växthusgasen koldioxid 5 Fotosyntesen 5 Konsekvenser av växthuseffekten

Läs mer

Innehåll. Om projektet 3. Strömtjuven skapar energikloka barn 5. Hur är lärarhandledningen tänkt att användas? 6. Energiskola för pedagogen 8

Innehåll. Om projektet 3. Strömtjuven skapar energikloka barn 5. Hur är lärarhandledningen tänkt att användas? 6. Energiskola för pedagogen 8 1 Innehåll Om projektet 3 Strömtjuven skapar energikloka barn 5 Hur är lärarhandledningen tänkt att användas? 6 Energiskola för pedagogen 8 Förskolans Läroplan och de pedagogiska övningarna 14 Samling

Läs mer

Vilken roll tar du i EU:s klimatarbete?

Vilken roll tar du i EU:s klimatarbete? Påverka eller påverkas Vilken roll tar du i EU:s klimatarbete? Copyright 2011 KFUK-KFUM Sverige Text: Caroline Daly Form: Daniel Anundi KFUK-KFUM Sverige Box 2054 103 12 Stockholm Innehåll Gemensam framtid

Läs mer

matlag för klimaträttvisa

matlag för klimaträttvisa matlag för klimaträttvisa världenskurs 2 inledning det blir alltmer uppenbart att vi människor utsätter jorden för så allvarliga påfrestningar att det hotar kommande generationers livsmöjligheter. Klimatförändringarna

Läs mer

Manus till bildserie om. hållbar utveckling och miljö i hemmet

Manus till bildserie om. hållbar utveckling och miljö i hemmet Manus till bildserie om hållbar utveckling och miljö i hemmet Materialet har sammanställts av Förbundet Agenda 21 i Västmanland, och har sitt ursprung i ett studiematerial från miljökontoret i Göteborg

Läs mer

döden i datorn Fakta Tänk på att lyfta fram både det som är bra och det som är dåligt. Genom bättre kunskaper kan vi bli bättre på att välja rätt.

döden i datorn Fakta Tänk på att lyfta fram både det som är bra och det som är dåligt. Genom bättre kunskaper kan vi bli bättre på att välja rätt. Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om datorer: hur vi konsumerar, om vad som händer när de byts ut, om märkning,

Läs mer