Bästa läsare, Trevliga spelstunder. önskar Motiva Oy

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bästa läsare, Trevliga spelstunder. önskar Motiva Oy"

Transkript

1 Bästa läsare, Det är viktigt att barn blir medvetna om miljöfrågor redan vid tidig ålder. Energibesparing och ett eventuellt hot om klimatförändring är frågor som både barn och vuxna måste förstå. Vi hoppas att dessa energispelkort hjälper att öka medvetenheten och förståelsen för miljöfrågor. I energispelkortspaketet finns 20 bildkort och en instruktionsbok. I den har man samlat tips och bakgrundsinformation för gruppledaren. Den optimala målgruppen är elever mellan 6 och 10 år. De olika spelen i undervisningsmaterialet är utmärkta som bakgrundsmaterial för diskussioner i klass och kan användas som idégivande material för grupparbete. Korten stöder eleverna då de identifierar sig med de fiktiva rollerna och situationerna på korten och funderar på följderna av olika handlingssätt. Korten har tagits fram som en del av det internationella Kids4Energy -projektet som finansieras av den Europeiska kommissionen. In Finland har handels- och industriministeriet bidragit till finansieringen. Trevliga spelstunder önskar Motiva Oy

2 Korten presenterar fyra familjer som alla har olika livsstil vad gäller energikonsumtion. Livsstilarna kännetecknas av t.ex. olika konsumtionsvanor eller fritidssysslor och val av fordon och hur familjen konsumerar elektricitet, värme och vatten. Energispelkorten har numrerats från 1-5 vid varje familj. För att skilja åt de fyra familjerna är siffrorna på korten färgade: Rött: Gult: Blått: Grönt: Familjen Slösarberg Familjen High-Tech Familjen Sparsam Familjen Hållbarson Familjen Slösarberg Denna familj slösar massor av energi och vatten till följd av tanklöshet, ovetskap eller lättja. Familjen High-Tech I denna familjs liv står de nyaste elektronikapparaterna i centrum. Familjen är således storkonsument av elektricitet och energi men på andra sidan har familjen även nytta av de nya och moderna apparaternas energieffektivitet. Familjen Sparsam Denna familj är miljömedveten och handlar på ett energisparande sätt för att skydda miljön och spara pengar. Familjen Hållbarson Den fjärde familjen ägnar sig i stor grad åt miljö- och klimatskyddet. De fäster stor uppmärksamhet vid energieffektivitet och de vill byta ut fossil energi mot förnybara energikällor.

3 Tips om hur man använder energispelkorten! Spel nr 1: Vad ser du? Varje elev får ett kort och beskriver bilden för sina klasskamrater. Han eller hon försöker (med lärarens hjälp) ta reda på vilka handlingar eller apparater som avbildas på korten. Vilka slösar energi och vilka sparar energi? Spel nr 2: Jämför med din egen familj Klassen delas in i 4 grupper och varje grupp får en familjs alla kort. Grupperna skall försöka beskriva hur familjen beter sig. Kanske kan de identifiera med huvuddragen i den beskrivna livsstilen. Sedan presenterar varje grupp sin familjs livsstil för klasskamraterna. Efter grupparbetet lyfter barnen i tur och ordning ett kort. Spelaren ser på kortet och jämför sin egen livsstil (eller sin familjs livsstil) med den persons livsstil som beskrivits på kortet. Han/hon skall försöka finna likheter eller motsatser. Exempel: Vår familj kunde vara familjen Sparsam eftersom vi tycker att det är viktigt att återanvända. Jag skulle inte kunna höra till familjen Slösarberg eftersom jag alltid stänger av min TV-apparat och har den aldrig i stand-by-läge. Spel nr 3: Bildberättelser Varje elev får ett kort och hittar på en berättelse utgående från bilden på sitt kort. I denna berättelse kan barnen beskriva vilken livsstil personen/ personerna på kortet har. Det gäller att fästa uppmärksamhet vid hur familjemedlemmarna sparar eller slösar energi. Beskriv en typisk dag för en familjemedlem i familjen Slösarberg, Hållbarson... Vad händer sedan? Barnen får hitta på något spännande eller överraskande.

4 Spel nr 4: Vem/vilket kort fattas? En person är spelledare och 2 8 personer spelar mot varandra. I spelet skall spelarna försöka komma ihåg vilka kort eller personer som fattas. Spelledaren breder ut några rollkort på ett plant underlag. Spelarna får se på korten en stund och vänder sedan bort blicken från korten. Spelledaren tar nu bort 1 3 kort. Spelarna försöker komma ihåg vilka kort som tagits bort och vilken livs stil de borttagna korten representerar. Om spelarna inte kan komma ihåg vem som fattas ger spelledaren dem tips genom att beskriva de ifrågavarande personernas livsstil. Vinnaren är den som först kommer ihåg vilket kort fattas. Spel nr 5: Ögonen på skaft! Till spelet behövs två energispelkortlekar. Blanda korten och lägg dem på bordet med bilden neråt. Spelarna lyfter i tur och ordning två kort. Om spelaren får två likadana kort behåller han/hon dem och fortsätter att lyfta två kort. Om korten inte bildar ett par läggs de tillbaka och turen går till följande. Vinnare är den som hittat mest par. Spel nr 6: Till vilken familj hör jag? Fäst ett kort med en tejpbit på varje spelares rygg. Spelarna får inte se vilket kort de har på ryggen. Spelaren ställer frågor till de andra om personen på kortet för att få reda på vilken familj eller livsstil det gäller. Spel nr 7: Vem hör inte hit? Lägg en kortfamilj på bordet med bilderna uppåt. Lägg till en person från en annan familj. Spelarna skall fundera ut vilken person eller vilket kort som tillhör en annan familj och hur deras livsstilar skiljer sig från varandra.

5 Spel nr 8: Hitta din familj! Blanda korten och dela ut ett kort åt varje spelare. Spelarna får inte visa korten åt varandra. Ställ dina klasskamrater frågor om deras kort och jämför svaren med ditt eget kort. Försök gissa vem har ett kort som tillhör samma familj som ditt kort. Fäst uppmärksamhet vid familjernas livsstil. Då ni tror att ni fått ihop en hel familj jämför ni sifferfärgerna på korten. Om färgerna är olika har ni hamnat i fel grupp! Fortsätt att leta efter den rätta familjen. Spel nr 9: Rollspel En dag ur familjens liv Grupper på 3-4 personer framför en familjs livsstil i ett kort rollspel. T.ex. Följande situationer kan framföras Hur firar familjen High-Tech jul? Hur firar familjen Sparsam semester? Hur börjar familjen Slösarberg sin dag? Vad sysslar familjen Hållbarson med på fritiden? Vem är jag? Ett av barnen lyfter ett kort och föreställer personen på kortet eller situationen. Andra skall gissa till vilken familj hon eller han tillhör. Rollspel Varje barn skall spela en person som finns representerad på korten. Spelarna som tillhör samma familj eller livsstil försöker tillsammans fördjupa sig i sina roller. Till slut intar barnen rollerna och handlar enligt dem. Eleverna kan göra besök i omgivningen eller företa en påhittad resa och handla som om de var en medlem i familjen Sparsam, familjen High-Tech och så vidare... Efteråt samlas familjen och skapar en sammanfattning av sina upplevelser. Det kan vara en pjäs, en sketch, en berättelse, teckningar, foton, dikter, en tecknad serie, några sidor dagbok, ett brev, en inköpslista... Dessa sammandrag presenteras för de tre andra familjerna.

6 Spel nr 10: Diskussion Eleverna kan ta upp följande frågor: Vilken av de fyra livsstilarna liknar mest din egen? Vilka situationer på korten är typiska just för dig? Hur påverkar vår livsstil miljön? Angår din livsstil endast dig? Motivera! Hur väljer man livsstil? Hur kan jag ändra min livsstil? Leta efter alternativ till de energislösande apparaterna och det energis lösande beteende som beskrivs på korten. Kan människornas livsstilar klassificeras på samma sätt som på korten?

7 Slösarberg Detta kort visar att familjen Slösarberg inte bryr sig om energibesparing eller miljöskydd när de går ut och handlar. Familjen packar sina inköp i engångsplastpåsar. Den energi som går åt för att tillverka och göra sig av med plastpåsar kan man lätt spara genom att i stället använda en shoppingkorg eller andra återanvändbara väskor. Dessutom köper familjen exotiska frukter och jordgubbar fastän det är vinter. Dessa varor måste transporteras tusentals kilometer till Europa, vilket leder till stor energi- och bränsleförbrukning. Denna energi kan sparas och en stor del luftföroreningar undvikas om vi köper säsongens frukt och i allmänhet föredrar varor som producerats i hemlandet.

8 Tag en dusch i stället för ett bad eftersom du då förbrukar endast omkring en tredjedel av den energi so krävs för ett bad. En droppande vattenkran kan förbruka tom liter vatten per dygn. Familjen Slösarberg valde en tvättmaskin av C-klass med sämre energieffektivitet som leder till en stor elräkning. A-klassade varor är energieffektivast, G-klassade varor förbrukar mest energi. Familjen Slösarberg tvättar sina kläder i mycket hög temperatur (90 C). Det går lika bra att tvätta i 60 C och kostar hälften mindre än koktvätt i 90 C. Att tvätta i 40 C eller 30 C blir ännu billigare!

9 Alla vet att om ett fönster är öppet eller på glänt när värmen är påkopplad leder det till stor energiförbrukning och bortkastade pengar. Täck inte heller ett värmeelement med gardinen. TV-apparaten på bilden är i stand-by-läge. Elektroniska apparater (t.ex. TVoch videoapparater, DVD-spelare och stereoanläggningar) förbrukar mycket energi också då. En TV-apparat i stand-by-läge förbrukar alldeles i onödan el ca 50 kwh om året. Samma gäller energiförbrukande skärmsläckare. Det är bättre att stänga av skärmen eller ställa datorn i sovläge vilket mörklägger skärmen när datorn inte används aktivt. Stäng alltså alltid av apparaterna för att undvika onödig energiförbrukning och också för din egen säkerhet. En titt i soptunnan visar att familjen Slösarberg inte fäster uppmärksamhet vid avfallssortering. Avfallspapper, återvinningsglas och vissa plastsorter är alla värdefulla råmaterial och borde sorteras och återvinnas.

10 Eleverna borde promenera, åka buss eller cykla till skolan alltid när det är möjligt. Att föra barnen till skolan med bil slösar energi och inverkar negativt på miljön, vilket lätt kunde undvikas. Dessutom är skolresorna med buss eller cykel kanske tillsammans med kompisarna för det mesta mycket roligare än att åka i föräldrarnas bil. Om det är nödvändigt att avhämta barnen med bil, ha inte bilen på tomgång medan du står och väntar. Granska ditt körsätt. Följande vanor slösar alla bränsle: att ofta öka farten genom att trampa gasen i botten; att hålla choken påkopplad när motorn inte mer behöver den; att ofta bromsa i trafik till följd av dålig planering; att köra med hög fart. Fäst uppmärksamhet vid bränsleeffektivitet när du köper ny bil. Uppgifter om nya bilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp finns att få i bilbutiken. De framgår ur bilens energimärkning.

11 Det lätt att förstå att Slösarberg är det rätta namnet för denna familj: Släck lampor som brinner i onödan! Enligt undersökningar förbrukar en omgång disk som diskas i diskmaskin lika mycket vatten som när du diskar för hand i ena diskhon och sköljer i den andra och inte låter kranen rinna. Att koka mat i kastruller utan lock leder gör att maten värms upp långsammare och leder till större energiförbrukning! Ta en titt på kaffekokaren: kokarens värmeplatta håller kaffepannan varm vilket slösar elektricitet. Använd termoskanna i stället och kaffet kommer fortfarande att vara hett och gott efter ett par timmar. Placera inte kylskåpet bredvid spisen. Värmen från ugnen ökar kylskåpets energiförbrukning.

12 High-Tech Flickan på bilden vill helst sitta vid datorn, spela på spelkonsol eller leka med andra elektroniska leksaker. Detta förbrukar naturligtvis mer elektricitet än de bollspel som barnen spelar ute. Vi mår bättre om vi tillbringar vår fritid ute i den friska luften. Det är lätt att märka att denna flicka hör till High-Tech -familjen. Hon har en hel del elektroniska apparater som visserligen är moderna och energieffektiva, t.ex. en platt skärm förbrukar endast hälften av den strömmängd som en vanlig bildskärm. Det är mycket oekonomiskt att använda engångsbatterier för strömtillförsel. Den energimängd som krävs för tillverkning av ett icke-laddningsbart batteri är gånger större än den energi som batteriet tillför vid användning. Batterierna (behövs också till de flesta elektroniska leksaker) klassificeras som problemavfall. De är besvärliga och energikrävande att göra sig av med på rätt sätt. Bärbara apparater som kan anslutas till elnätet är alltid ett bättre val. Genom att använda fickräknare som fungerar med solenergi såsom räknaren på bilden kan man undvika batterier.

13 Att flyga km, att köra km med en medelstor bil eller att åka tåg km ger upphov till samma mängd växthusgaser CO 2 (koldioxid). Flygplanens koldioxidutsläpp bildas i stratosfären och har därför en 8 gånger större skadeverkan än på jorden. En annan sak som syns på denna bild är igen elektroniska leksaker och en bärbar CD- spelare. De fungerar vanligen med batterier vilka inverkar negativt på vår miljö och är ineffektiva (se High-Tech Kort 1).

14 Torktumlaren är mycket behändig och sparar tid, men den är en riktig energislukare. Om du alltså vill handla miljömedvetet sparar du mest energi (och pengar) genom att torka tvätten på ett klädstreck! Solenergi är gratis! Men om du inte klarar dig utan en torktumlare betyder det mycket om du väljer en modell som är energieffektivare. Kom ihåg energimärkningen och välj hellre en torktumlare av B-klass (så länge inga A-klassade finns på marknaden) än av C-klass såsom på bilden. Följande tips hjälper dig att spara energi när du använder en torktumlare: Fyll alltid torktumlaren med maximal mängd tvätt Lägg inte droppande kläder i torktumlaren utan centrifugera först med hög hastighet (1 000 varv/min eller mer). Rengör luddsilen alltid när du använt maskinen. En tilltäppt sil hindrar den heta luften från att cirkulera fritt och det tar längre tid för kläderna att torka och ökar därför energiförbrukningen. Förutom att inte lägga droppande kläder i torktumlaren sparar familjen energi genom att använda en mycket energieffektiv tvättmaskin (klass A) och tvätta i låg temperatur (40 C). Tvättmaskinernas korta program är att rekommendera om kläderna inte är alltför smutsiga.

15 Familjen High-Tech använder endast apparater av nyaste modell vilket ibland sparar energi eftersom nya varor alltid är energieffektivare än gamla. Men deras livsstil kan också vara energislösande eftersom de äger en hel massa onödiga elektroniska grejer. Om du värmer upp eller tinar små mängder mat, använd då mikrougn i stället för ugn för att spara energi. För större mängder är ugnen i allmänhet effektivare. Använd en vattenkokare för att koka vatten. Den är energieffektivare än spisens elplatta eller mikrougnen bara du kommer ihåg följande: Koka endast den mängd vatten du behöver, dvs. inte en full kanna om du bara skall ha en kopp te. En termosflaska håller vattnet hett länge. Det krävs mer energi till att hetta en förkalkad kokare. Rengör regel bundet din elektriska kokare genom att koka vatten och ättika för att avlägsna mineralavlagringar.

16 På denna bild syns flera apparater som förbrukar elektricitet: TV-apparaten, två lampor, fläkten och löpbandet. Denna energiförbrukning kunde lätt ha undvikits om mamma High-Tech hade bestämt sig för att jogga ute i naturen. Detta exempel visar att ett kritiskt betraktande av vår livsstil bidrar till att spara energi och pengar. Temperaturen i detta rum har reglerats med termostat till 24 C vilket är mycket högt. Redan en grad kan minska energiåtgången för uppvärmning med 5 %. Följande temperaturer rekommenderas: Vardagsrum C Sovrum C Badrum 22 C Förrådsrum 12 C

17 Sparsamt För att undvika avfall borde alla tillämpa de tre centrala principerna för hållbar konsumtion konsumera mindre, återanvänd och återvinn! Avfallspapper, kartong, glas, dryckeskartonger, kläder och skor, metallavfall, bildäck osv. kan återvinnas eller till och med återanvändas förutsatt att materialen sorteras och levereras till en avfallsuppsamlingscentral. Vissa farliga ämnen får inte slängas tillsammans med hushållsavfall. Alla är skyldiga att se till att problemavfall återvinns på rätt sätt. Om du inte är säker på vad som är problemavfall kan du höra dig för på återvinningscentralen eller läsa noga texten på förpackningen. Det är sannolikt att det står på förpackningen hur du skall göra.

18 På detta kort kan du se pappan från familjen Sparsam handla mat i en affär som säljer ekologiskt odlade produkter. (i bakgrunden ser du det för EU gemensamma axmärket). Luomu är en förkortning av ett finskt ord luonnonmukainen (naturenlig). Ekologiskt odlingssätt tar hänsyn till naturens egna medel för kontroll av skadeinsekter och sjukdomar vid odling av gröda och uppfödning av boskap. Syntetiska bekämpningsmedel, kemiska gödningsmedel, växthormoner, antibiotika eller genmanipulation undviks. Ekologiska odlare använder i stället en rad tekniker som bidrar till att upprätthålla ekosystemen och minska föroreningen. Familjen Sparsam föredrar också produkter som producerats i hemlandet och köper säsongens frukter. När de handlar undviker de engångsplastpåsar ännu ett sätt att minska avfallsmängden och spara olja som behövs vid framställningen av plast.

19 Familjen Sparsam ägnar också uppmärksamhet åt sådant som andra ofta förbiser: Familjen Sparsam använder energisparlampor. Dessa lampor har en 5 gånger större effekt av ljus och håller 10 gånger längre än glödlampor. En vanlig glödlampa omvandlar % av den konsumerade elenergin till värme, endast den lilla resten på 5 10 % omvandlas till ljus. Knappast någon annan elektronisk apparat uppvisar en lika dålig energieffektivitet. Det lönar sig att alltid släcka ljuset då man går ur rummet. Familjen föredrar returflaskor vilket minskar mängden avfall som familjen producerar. Familjen spelar brädspel tillsammans istället för att se på TV.

20 Familjen Sparsam undviker att använda bil så ofta som möjligt. Familjen promenerar, cyklar eller åker kollektivt till skolan och jobbet. Speciellt om du har kort väg till jobbet borde du låta bli att använda bilen. Om du bor och arbetar i en stad är cykel eller allmänna transportmedel kanske det snabbaste sättet att ta sig till jobbet, när du beaktar också den tid det tar att leta efter parkeringsplats. Om du inte kan undvika att åka bil är samåkning ett bra alternativ. Förutom att du sparar bensinpengar ger samåkning mindre trafik. Det sitter vanligen en enda person i de flesta bilar i trafikstockningarna på morgnarna även om det finns plats för åtminstone fyra personer i bilen. Andra passagerare med samma arbetsväg är oftast lätt att hitta t.ex. på arbetsplatsen.

21 På denna bild ser du familjen åka iväg på vandringsresa ut i naturen. Vandring är en energisparande och naturinriktad fritidssyssla. Till följd av familjen Sparsams inställning till energibesparing och luftvård väljer de att åka tåg till sitt resmål. T.ex. på sträckan Helsingfors-Riihimäki (70 km) förbrukar tåget endast 0,35 liter dieselbränsle per passagerare. På samma sträcka förbrukar en buss 0,95 liter och en personbil 2,85 liter.

22 Hållbarsons Familjen Hållbarson har rest till Europa med bil. Familjens mamma har beslutat att under resan tanka bilen med biodiesel istället för vanlig diesel. Innan familjen for iväg kollade hon med bilförsäljaren eller reparationsverkstaden att det inte skadar bilen. Råvaran i biodiesel är rapsolja eller andra växtoljor. Man har inte använt oåtervinnbar råolja i framställningen av biodiesel. Användning av biodiesel minskar utsläpp av växthusgaser eftersom samma mängd koldioxid som förbränning av biodiesel ger upphov till, upptogs av rapsplantan under dess tillväxt. Många bensinstationer i Europa säljer biodiesel. Tyvärr finns biodiesel inte till salu i Finland. Detta alternativa bränsle kan användas i många dieselmotorer som tillverkats under de senaste åren i Europa.

23 Farmor Hållbarson samlar in använd stekolja. Man får inte hälla olja i avloppsrören. Den kan orsaka skadliga avlagringar och blockera avloppssystemet. Familjen Hållbarsons diskmaskin är en apparat va A-energiklass som är energisnål. I Finland kan man också se A+ och A++ märkta kylapparater som kylskåp och frysar. Dessa är ännu energisnålare än A-klassade apparater. I belysningen har man använt energisparande små lysämneslampor.

24 Användningen av fossila bränslen (t.ex. olja, stenkol, naturgas) i energiproduktionen förorsakar merparten av koldioxidutsläppen som snabbar upp klimatförändringen. Förnybara energikällor producerar el- och värmeenergi utan att förorsaka koldioxidutsläpp. På bilden ser vi vindkraft och det är en ren produktionskälla för elenergi. Andra exempel på miljövänlig elproduktion: Biomassa (t.ex. ved och flis används som bränsle i kraftverk i stället för kol och olja) Vattenkraft Solenergi (solpanel och varmefångare) Biogas (t.ex. uppsamling av metan från avstjälpningsplatser och förbrukning av metan i energiproduktionen) Jordvärme

25 På taket till familjen Hållbarsons hus finns en värmefångare, med vars hjälp man t.ex. värmer upp vatten. Med solpanelen producerar man el. I Finland kunde man utnyttja solenergi betydligt mer än man gör nu. Solenergi är en förnybar, miljövänlig och gratis energiproduktionsform. En värmefångare med en yta på åtta kvadratmeter räcker till för att värma upp ca. hälften av det varma bruksvattnet som behövs i ett fyrapersoners hushåll på ett år. Glasverandan som har byggts på husets sydsida hjälper husets invånare att sänka värmekostnaderna. Verandan har två uppgifter: att fungera som värmeisolator sam att värma upp luften som går in i huset. En glasveranda är ett sätt att använda solenergi passivt. Märk dock: glasverandan sparar energi endast ifall den inkommande luften inte värms upp.

26 Hållbarsons värmer upp sitt hus med träpellets. Träpellets tillverkas av sågspånsrester som pressas ihop under extremt hårt tryck utan lim eller andra tillsatser. I Europa är det mest i Sverige, Danmark och Österrike som träpellets används för uppvärmning av småhus. Träpellets är CO 2 -neutrala vilket betyder att samma mängd av CO 2 som uppstår under förbränningen upptogs av trädet under dess tillväxt.

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

Bästa/Värsta. Visste du att

Bästa/Värsta. Visste du att Låt maten tina i kylen. Mikrovågsugnen är 3-4 gånger så effektiv som spisen när det gäller uppvärmning av mindre portioner mat. Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Regnmakarnas verktygslåda del 1, 2 och 3

Regnmakarnas verktygslåda del 1, 2 och 3 Regnmakarnas verktygslåda del 1, 2 och 3 Verktygslådan är uppdelad i tre delar; 1. En Regnmakare ÄR, 2. En Regnmakare VET och 3. En Regnmakare GÖR vilka följer de tre delarna av berättelsen om Regnmakarna,

Läs mer

Vill du bli ett energigeni? Lärarhandledning

Vill du bli ett energigeni? Lärarhandledning Vill du bli ett energigeni? Lärarhandledning Utbildningsmaterialet Vill du bli ett energigeni är tänkt som ett kompletterande material i samhällskunskaps- och fysikundervisning i årskurserna 4 9, för inspiration,

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Stocksundsskolans Fyror!

Stocksundsskolans Fyror! Stocksundsskolans Fyror! På Stocksundsskolan i Danderyd har vi under några veckor arbetat med Energijakten. Vi har pratat om hur viktigt det är att försöka dra ner på vår energianvändning både hemma och

Läs mer

Spara pengar och gör gott för miljön

Spara pengar och gör gott för miljön Spara pengar och gör gott för miljön Avgiften för vårt boende här i BRF Kanngjutaren står i direkt förhållande till den enskilda lägenhetens yta och de kostnader föreningen har. Den allra största delen

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER En del av verktyget: www.seeeffect.se SeeEffect har utvecklats i samarbete mellan Interactive Institute - Swedish ICT och Håll Sverige Rent. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer

Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips!

Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips! Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips! Klimateffekter Global uppvärmning är vetenskapligt accepterat Medeltemperaturen har ökat 0,7 grader sen 1880 Orsaken är omdebatterad

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS Belysning 1 Byt ut vanliga glödlampor mot mer energieffektiva lampor där det går. LED-lampan drar cirka 80 procent mindre

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi

Biobränsle. Biogas. Effekt. Elektricitet. Energi Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser.

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att om man har max 3 km till jobbet ska man gå eller cykla för att bilar släpper ut mycket avgaser. Vi

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling När jag såg filmen tänkte jag på hur dåligt vi tar hand om vår jord och att vi måste göra något åt det. Energi är ström,bensin och vad vi släpper ut och det är viktigt att

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Vad är verktyget Min Klimatpåverkan?

Innehållsförteckning. 1 Vad är verktyget Min Klimatpåverkan? Innehållsförteckning 1 Vad är verktyget Min Klimatpåverkan?... 1 2 Hur använder jag Min Klimatpåverkan?... 2 3 Hur beräknas mitt hushålls fotavtryck?... 2 4 Hur kan jag samarbeta med SEI för att vidareutveckla

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Kartläggningsguide för energitemat

Kartläggningsguide för energitemat Kartläggningsguide för energitemat Syftet med det här häftet är att erbjuda er färdiga mallar och metoder för kartläggningar inom energitemat. Häftet innehåller kartläggningsverktyg för både miljöbelastningen

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

Lilla energisparboken

Lilla energisparboken Lilla energisparboken Det är lätt att spara el, bara man vet hur Det finns många sätt att minska sin energianvändning. Enkla åtgärder som ger stora besparingar både för miljön och hushållskassan. Med den

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

tack för du tittat den här boken!

tack för du tittat den här boken! tack för du tittat den här boken! vi gjorde ett experiment.vi gjordet balong bilar vi andvende. leksaks bilar,tejp,sugror.och,balonger. vi gjordet så att vi tejpadet sugröret i leksaks bilen. sen tejpadet

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Välkommen hem till familjen Björk!

Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen! Välkommen till familjen Björk. De är en familj med mamma, pappa och två barn. De har nyligen flyttat in i ett nytt hus som använder så lite energi som möjligt

Läs mer

Klimatförändringar. Amanda, Wilma, Adam och Viking.

Klimatförändringar. Amanda, Wilma, Adam och Viking. Klimatförändringar Amanda, Wilma, Adam och Viking. Växthuseffekten Växthuseffekten var från början en naturlig process där växthusgaser i atmosfären förhindrar delar av solens värmestrålning från att lämna

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum.

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Testa ett, två eller alla och läs mer på: HANDDISKA INTE

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Bli klimatsmart. ett projekt

Bli klimatsmart. ett projekt Bli klimatsmart ett projekt Bakgrund Program för hållbar utveckling miljö Ålborg-åtaganden Borgmästaravtal Nationella och regionala miljömål Organisation Energieffektivisering Teknik Beteende Bli klimatsmart

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Bli klimatsmart. - stoppa slöseriet. Hur du kan hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats.

Bli klimatsmart. - stoppa slöseriet. Hur du kan hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats. Bli klimatsmart - stoppa slöseriet Går lampan sönder om man släcker den för ofta? Är det bra med rörliga skärmsläckare? Hur tvättar jag mer energisnålt? Vad kan jag göra åt temperaturen på rummet? Hur

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete

Konkreta energispartips. som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete som ger bättre ekonomi och ett grönare samvete Energi är dyrbart så ta hand om den på bästa sätt, det vinner både du och miljön på. I vår natursköna kommun prioriterar vi energi- och klimatfrågor. Med

Läs mer

a sorters energ i ' ~~----~~~ Solen är vår energikälla

a sorters energ i ' ~~----~~~ Solen är vår energikälla a sorters energ i. ~--,;s..- -;-- NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET OLIKA SORTERS ENERGI SKA DU känna till energiprincipen känna till olika sorters energi veta att energi kan omvandlas från en sort till en annan

Läs mer

bra att veta om el så blir du en säker elanvändare

bra att veta om el så blir du en säker elanvändare bra att veta om el så blir du en säker elanvändare Så här produceras elen Öresundskraft producerar både el och värme. Elen förs i elledningar ut till användarna i industrier, hyreshus och villor. Värmen

Läs mer

Vilka resor tror du är bäst för miljön?

Vilka resor tror du är bäst för miljön? Vilka resor tror du är bäst för miljön? En resa mot en bättre miljö Att kunna resa är en självklarhet idag. Det väldiga transportsystem vi skapat omkring oss är faktiskt förutsättningen för ett välfungerande

Läs mer

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt?

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt? Earth Hour krysset! Energi är det i den mat vi äter, värmen i ett hus, bensinen som driver bilen framåt och elen vi måste ha för att våra mobiltelefoner och lampor ska fungera. Energi som vi kan använda

Läs mer

01. Vindkraftverk. Hållbar utveckling. Energiförbrukning 10-05-20. Handledare: Pernilla Vesterlund. Ronja 9B

01. Vindkraftverk. Hållbar utveckling. Energiförbrukning 10-05-20. Handledare: Pernilla Vesterlund. Ronja 9B Hållbar utveckling Energiförbrukning 1. Vindkraftverk 1-5- Handledare: Pernilla Vesterlund Ronja 9B Innehållsförteckning Bild 1... 1 Bild 2... 2 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Bild 3... 3 Bild 4... 3 Bild

Läs mer

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer!

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! vardag KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! Vi reser idag mer och mer och ofta längre och längre. Redan för 40 år sedan var vägtrafiken det dominerande

Läs mer

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Energieffektivisering i BRF Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Dagens presentation Är det intressant att spara energi? Ett exempel Tre steg mot effektivare energianvändning Energideklarationen

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

i Norr Energismart Energitips från norrlandstingen

i Norr Energismart Energitips från norrlandstingen i Norr Energismart Energitips från norrlandstingen Version 2009-01-08 Klimathotet Mänskligheten står inför sin största utmaning; att begränsa den globala uppvärmningen. Enligt FNs klimatpanel och Svenska

Läs mer

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni.

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. Lycka till och ha så kul på din upptäcktsresa - ta gärna hjälp av ugglan Elvis på vägen! Namn station 1 Fotosyntesen

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter.

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. FACIT Instuderingsfrågor 1 Energi sid. 144-149 1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. Utan solen skulle det bli flera hundra minusgrader kallt på jorden

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

RAPPORT ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY 2015-09-03. SWECO Systems AB. Helen Blomgren. repo001.docx 2012-03-2914

RAPPORT ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY 2015-09-03. SWECO Systems AB. Helen Blomgren. repo001.docx 2012-03-2914 ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY SWECO Systems AB Helen Blomgren Sammanfattning Energiprestanda har beräknats för fastigheten och resulterade i ett värde om: 101 kwh/m² år, referensvärdet

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

UNDERSÖK ENERGIMÄRKNINGEN!

UNDERSÖK ENERGIMÄRKNINGEN! UNDERSÖK ENERGIMÄRKNINGEN! Övningens mål Eleverna lär sig att hitta information om olika apparaters energiförbrukning, och lär sig tyda energimärken. Eleverna förstår fördelarna med att välja en A-märkt

Läs mer

Vecka 49. Förklara vad energi är. Några olika energiformer. Hur energi kan omvandlas. Veta vad energiprincipen innebär

Vecka 49. Förklara vad energi är. Några olika energiformer. Hur energi kan omvandlas. Veta vad energiprincipen innebär Vecka 49 Denna veckan ska vi arbeta med olika begrepp inom avsnittet energi. Var med på genomgång och läs s. 253-272 i fysikboken. Se till att du kan följande till nästa vecka. Du kan göra Minns du? och

Läs mer

Innehållsförteckning Inledning... 3 Problemformulering... 3 Problemformulering... Fel! Bokmärket är inte definierat. Genomförande... 4 Ecodisk...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Problemformulering... 3 Problemformulering... Fel! Bokmärket är inte definierat. Genomförande... 4 Ecodisk... 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Problemformulering... 3 Problemformulering... Fel! Bokmärket är inte definierat. Genomförande... 4 Ecodisk... 6 Beräkningar... 6 Produktion... 7 Marknadsföring...

Läs mer

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING KLIMAT och KRETSLOPP. Kopplingar till kursplanernas mål SO Förstå vad som utgör resurser i naturen, kunna se samband mellan naturresurser och människors verksamheter,

Läs mer

Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem.

Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem. Energiförbrukningen är idag ett av samhällets största problem. En anledning till att det blivit så är att teknologin har haft ett enormt uppsving sedan den industriella revolutionen, och rusat fram utan

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i

Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

Klimatsmart resande och hållbara transporter - En förnyelsebar resa

Klimatsmart resande och hållbara transporter - En förnyelsebar resa KlimatVardag 20100306 Klimatsmart resande och hållbara transporter - En förnyelsebar resa Michael Johansson Miljöstrategi/LTH Lunds Universitet Campus Helsingborg KlimatVardag Helsingborg 6 mars 2010 Från

Läs mer

Intellego Touch the Future! Innehåll:

Intellego Touch the Future! Innehåll: Innehåll: Analys: Hur började det? Redan i Göteborg tog vi och tänkte på lite idéer, bland annat kom vi fram till en display som gör att man kan ha en översikt över huset och dess energiförbrukning. När

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan!

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! Det som kommer före sopan är problemet. Så länge det kommer sopor från hushållen måste nån ta hand om dom. I Landskrona och Svalöv

Läs mer

KLIMATPROGRAM HAR BETYDELSE FÖR KLIMATET

KLIMATPROGRAM HAR BETYDELSE FÖR KLIMATET KLIMATPROGRAM 2016 2020 Små dagliga val HAR BETYDELSE FÖR KLIMATET Esbo stad vill vara en ansvarsfull föregångare i att stävja klimatförändringen. Staden har tagit fram ett klimatprogram, som ger staden

Läs mer

ga av ugnen? ecoprogram. kwh tten per dygn. När kan jag stänga av ugnen? Stan Koka med locket på. När kan jag stänga av ugnen? i kylskåpet.

ga av ugnen? ecoprogram. kwh tten per dygn. När kan jag stänga av ugnen? Stan Koka med locket på. När kan jag stänga av ugnen? i kylskåpet. ugnen? Koka med locket på. Ett svens ecoprogram. full tvätt. kwh tten per dygn. Stäng Duscha in Spara el genom a När kan jag stänga av ugnen? När kan jag stänga av ugnen? Stan Sänk inomhustem i kylskåpet.

Läs mer

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Så här kan du hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats och bidra till att rädda vårt klimat. 1 Förord Bli klimatmedveten - Stoppa onödan är en

Läs mer

ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN

ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN Här sorterar du ditt hushållsavfall för återvinning Öppettider: Måndag-Onsdag 08.00-20.00 Torsdag-Lördag 08.00-15.00 Alla helgdagar ( röda dagar ) är återvinningscentralen stängd,

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma PRESSMEDDELANDE Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma Svenskarna är inte lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern svarar bara 7 procent att de agerar

Läs mer

KLIMATSMART GÄVLE DIN GUIDE FÖR EN KLIMARTSMART ARBETSPLATS OCH EN HÅLLBAR FRAMTID.

KLIMATSMART GÄVLE DIN GUIDE FÖR EN KLIMARTSMART ARBETSPLATS OCH EN HÅLLBAR FRAMTID. KLIMATSMART GÄVLE DIN GUIDE FÖR EN KLIMARTSMART ARBETSPLATS OCH EN HÅLLBAR FRAMTID. Du berörs och din insats är viktig Miljöfrågorna äger vi tillsammans Världen står inför stora utmaningar. Det finns hot

Läs mer

Människan, resurserna och miljön

Människan, resurserna och miljön Människan, resurserna och miljön Hålbar utveckling "En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov." http://www.youtube.com/watch?v=b5nitn0chj0&feature=related

Läs mer

Energideklaration Ytterby 4:319 Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm. Linus Söderman 2014-04-22

Energideklaration Ytterby 4:319 Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm. Linus Söderman 2014-04-22 Energideklaration Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Slutsats... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer