Trä ningshändbok KSSS Optimistsegling / Zoom 8 Ränä ngen, Djursholm 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trä ningshändbok KSSS Optimistsegling / Zoom 8 Ränä ngen, Djursholm 2012"

Transkript

1 Trä ningshändbok KSSS Optimistsegling / Zoom 8 Ränä ngen, Djursholm 2012 Version Vi i KSSS tränar och tävlar i segling i olika båtklasser och på den nivå vi själva väljer, från nybörjare till OS-landslaget. Den här Träningshandboken beskriver kortfattat hur träningen för Optimistseglingen fungerar på KSSS, vilka träningsgrupperna är och vilka kappseglingar man kan delta i. Välkommen att segla med oss på KSSS! KSSS Träningsutskottet Djursholm Johnny Sommarlund Mobile: Gustaf Lidvall Mobil:

2 OPTIMISTTRÄNING Träningen inleds med en samling och genomgång av dagens träningsmoment. När träningen börjar skall seglaren vara ombytt, båten vara riggad och klar att sjösättas för att vi ska hinna segla så länge som möjligt. Vi brukar därför vara på plats i hamnen en halvtimme innan utsatt träningstid för att rigga. Träningen avslutas med en kort genomgång av dagen, vad man har gått igenom på vattnet, att tänka på etc. Anmälan till träningen, träningstider, kostnader och en mängd annan information om träningarna finns på träningssidan på klubbens hemsida: Team KSSS Ranängen har en Facebookgrupp där vi håller kontakten med varandra. Sök efter KSSS Ranängen och begär att bli tillagd i gruppen. Träningen är indelad efter Svenska Seglarförbundets färgpyramid. Vi har träningsgrupper som spänner från den grön nybörjar nivån till svart nivå för dem som kappseglar på hög nationell och internationell nivå.

3 Piratseglarskola KSSS Piratseglarskola är en första introduktion till segling där yngre barn lekfullt introduceras till seglingsidrotten. Barnen får vatten- och seglingsvana på ett tryggt och roligt sätt. Målet med verksamheten är att barnen senare fortsätter att segla i KSSS träningsverksamhet. Piratseglarskolan genomförs för barn födda 2005 eller tidigare. Piratseglarskolan - Träningsdag Onsdagar Team KSSS Optimist Grön Team KSSS Optimist Grön är det första steget in KSSS seglingsträning. Här behöver du inte ha skaffat en egen Optimistjolle utan du kan hyra en från KSSS. Här lär du dig hantera din Optimist och grunderna i segling. De flesta tränar i grön grupp ett till två år varefter man har möjlighet att byta över till Team KSSS Blågrupp efter diskussion med din tränare. Grön - Träningsdag Onsdagar Tränare TBD Lagledare och föräldrarepresentant:? Telefon:? e-post:?

4 Team KSSS Optimist Blå Team KSSS Optimist Blå är till för dig som genomgått Team KSSS Optimist Grön och tycker segling är kul. Gruppen tränar två gånger i veckan och nu måste du ha skaffat dig en egen Optimist. Information om vad du skall tänka på när du köper en Optimistjolle kan du läsa om nedan eller på Svenska Optimistjolleförbundets hemsida Du kommer att få möjlighet att fortsätta utvecklas som seglare på det sätt du själv önskar. Målet är att få en första inblick i hur det är att kappsegla. En av veckans träningar är torsdagscupen, klubbens interna veckosegling för optimister. Detta brukar vara mycket spännande, uppskattat och inte minst lärorikt. Vinnarna i varje klass får ett spik pris efter varje torsdagscup och i slutet av säsongen räknas samtliga seglingar ihop och de som kommit bäst under samtliga tävlingar får pris, vilket delas ut på KSSS stora Årsmöte i februari. Seglare i Team KSSS Optimist Blå kan också delta i Stockholm Cup Optimist Grön och Blå. De flesta tränar i blå grupp ett eller två år varefter du har möjlighet att byta över till röd grupp efter diskussion med din tränare. Träningsdagar: Måndag och torsdag (KSSS Torsdagscup) Tränare: Didrik Dahlström Telefon: e-post: David Eriksson Telefon: xxx e-post: Lagledare och föräldrarepresentant: Elisabeth Koskull Telefon: e-post: Kappseglingar: KSSS Torsdagscup, Stockholm Cup Optimist Grön och Blå och JSM Optimist XS 1 1 Klassen Optimist XS är en rekommendation från Svenska Seglar förbundet (SSF) för yngre seglare att delta i under JSM. Klassen är öppen för alla optimistjolleseglare men vänder sig först o främst till seglare upp till 11 år, som inte deltagit på region eller rikskval. Klassen Optimist XS tävlar inte om SM titel utan om priset SSF:s XS Trophy.

5 Team KSSS Optimist Röd (Under våren 2012 tränar röd och svart tillsammans) Team KSSS Optimist Röd är till för dig som har valt seglingen till din sport och du förväntas träna och tävla regelbundet. Träningen är målinriktad syftet är att du skall fortsätta att utvecklas som kappseglare. Team KSSS Optimist Röd tränar 3 gånger i veckan samt deltar på klubbens torsdagsseglingar. I Team KSSS Optimist röd kappseglar du på regional nivå i Stockholm Cup Optimist Blå, seglar Regionkval samt deltar i JSM och Lag-SM. (Under våren 2012 tränar röd och svart tillsammans) Träningsdagar Måndag, onsdag, söndag (de dagar då det inte är Stockholms Cup kappsegling) samt KSSS Torsdagscup Tränare Elin Ogeman Telefon: e-post: Johanna Sommarlund Telefon: e-post: Lagledare och föräldrarepresentant: Gustaf Lidvall Telefon: e-post: Kappseglingar: KSSS Torsdagscup, Stockholm Cup Optimist Blå, Regionkval, JSM och Lag-SM

6 Team KSSS Optimist Svart (Under våren 2012 tränar röd och svart tillsammans) I Team KSSS Optimist Svart seglar du som redan passerat Grön, Blå och Röd grupp och du skall vara uttagen till att segla VM-kval. Team KSSS Optimist svart förväntas träna och tävla regelbundet utöver de 3 träningarna + torsdagscupen som anordnas varje vecka. I Svart grupp kappseglar du på nationell nivå (Rikskval) för att, om du är riktigt framgångsrik, nå det stora målet är att kvala in till någon av de stora internationella regattorna såsom JNoM, EM och VM. Träningsdagar Måndag, onsdag, söndag samt KSSS Torsdagscup på torsdag. Tränare Johanna Sommarlund Telefon: e-post: Lagledare och föräldrarepresentant: Lasse Walker Telefon: e-post: Rekommenderade kappseglingar: KSSS Torsdagscup, Stockholm Cup Optimist Blå, Regionkval, VM-kval, JSM, Lag-SM samt Internationella mästerskap.

7 Team KSSS Zoom 8 / E jolle Zoom 8 är en lämplig båt för dig som vuxit ur Optimisten och inte riktigt är redo att ta steget till E jolle eller Laser. Träningsdagar Måndag, onsdag, söndag samt KSSS Torsdagscup på torsdag. Tränare Wilhelm Johannisson Telefon: e-post: Lagledare och föräldrarepresentant: Johan Emilsson Telefon: e-post: Rekommenderade kappseglingar: KSSS Torsdagscup, Stockholm Cup, Zoom 8 GP serien, JSM samt Internationella mästerskap.

8 Mätta seglare orkar mer I samband med Torsdagscupen så grillar vi korv/hamburgare. Bemanningen av grillen kräver frivilliga krafter och ett grill schema upprättas i början av varje säsong. Alla seglare bidrar med 100 kr/per till korvkassan. Förhoppningen är att vi även vid ordinarie träningstillfällen kan erbjuda seglarna grillad korv men det förutsätter att det finns fler föräldrar som ställer upp och hjälper till. Kom ihåg Vi har ALLTID flytväst på oss nere på hamnplan. Båten skall vara riggad och klar när träningen startar. Du skall vara ombytt när samlingen börjar. Du måste meddela tränaren innan du seglar ut från bryggan. Du måste meddela tränaren om du seglar in själv innan avslutad träning. Det är ofta trångt på rampen vid upptagning och isättning av jollarna och därför viktigt att både barn och föräldrar hjälper varandra. Om du inte kan komma på en träning skall du meddela din tränare i god tid. Vid hårt väder avgör tränaren för vilka det är lämpligt att segla och vi har då aktiviteter på land. Träningen är inte inställd!

9 KAPPSEGLING Med Optimistjolle kan man kappsegla på många olika nivåer och sammanhang. Optimist seglar man fram till det år man fyller 15. När du fyller 15 år kan du välja att segla andra båttyper t.ex. Zoom8, E-jolle, Laser, 29 er eller 420. Det är roligt att kappsegla men man skall inte ha för bråttom med att delta i kvalseglingar och mästerskap utan lugnt börja med mindre kappseglingar såsom KSSS torsdagscup och Stockholm Cup Optimist Grön. Se gärna rekommendation över vilka tävlingar som just din träningsgrupp kommer att satsa på i presentationen av respektive träningsgrupp ovan. KSSS coacher vid utvalda kappseglingar Till vissa utvalda kappseglingar finns tränare med båt tillgänglig för att hjälpa KSSS seglarna. Dagen börjar med en genomgång på land om förutsättningarna för dagens kappsegling. Seglarna får hjälp att kolla riggens trimning på land och på sjön. Mellan seglingarna får tränarna ge råd och hjälpa till med praktiska saker som att fixa småsaker på rigg och båt. I tränarbåten kan man också ha mat och dryck till seglarna vid långa seglingsdagar. Håll utkik på träningssidorna efter tävlingar med medföljande tränare.

10 KSSS Torsdagscup KSSS Torsdagscupen är en tävling arrangerad av Optimistföräldrarna på KSSS. Föräldrarna ansvarar för seglingsledning, banläggning samt resultat och inte minst fika och priser efter varje genomförd Torsdagscup. Anmälan sker alltid på plats och deltagandet kostar 150 kronor per barn och termin. Dessa pengar går till fika och priser efter seglingarna. Anmälan sker ca kl och första start sker kl Normalt försöker man genomföra fyra korta seglingar precis utanför hamnplan. Totalsegrarna i respektive grupp får pris på KSSS årsmöte. Datum: Våren 2012: 3/5, 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6 Hösten 2012: 16/8, 23/8, 30/8, 6/9, 13/9, Avslutning 20 sept.. Ansvarig för Torsdagscupen: Gustaf Lidvall Telefon: e-post: Stockholm Cup Stockholms Seglarförbund arrangerar Stockholm Cup som är en tävlingsserie för jolle- och brädkappsegling för juniorer och unga nybörjare och där optimistjollen är en självklar junior- och nybörjarklass. Tävlingarna utgör ett naturligt steg mellan klubbtävlingar och de mer rikstäckande tävlingarna. Optimist grupp Grön är till för de seglare som tävlar mer sällan och de som seglar sina första år som optimistseglare. Optimist grupp Blå är för övriga seglare i optimistklassen. Det är upp till seglaren själv att i samråd med tränaren bestämma vilken grupp som är mest lämplig. I Stockholm Cup Optimist Grön får en optimistseglare dock inte segla om:

11 seglaren någon gång deltagit i Regionkval, Rikskval, JSM eller Stockholm Cup Optimist Blå. Denne är då hänvisad till Stockholm Cup Optimist Blå. Seglaren har före innevarande Cupserie placerat sig i den övre tredjedelen av resultatlistan i Stockholm Cup Optimist tre gånger eller fler.

12 Regionkval och VM-kval Svenska Optimistjolleförbundet (SOF) arrangerar i samarbete med lokala klubbar ett antal kvaltävlingar som ligger till grund för den rankinglista som förbundet har till uppgift att upprätta. Rankinglistan ligger till grund för uttagningar till de lag som ska representera Sverige i VM, EM och JNoM (Nordiska Juniormästerskap) i Optimist. Kvalsystemet är uppbyggt av en serie om 3 kvaltävlingar på Regionnivå samt en serie om 3 kvaltävlingar på Riksnivå. Regionkvalen är till för att säkerställa att seglarna har uppnått den kunskapsnivå och mognad som krävs för att segla i de större och mer krävande Rikskvalen. Rikskvalet har inför denna säsong bytt namn till VM-kval De seglare som placerat sig bland de 5 bästa på rankinglistan får åka till VM, nästa 7 (minst tre av varje kön) får åka till EM och följande 40 (20 flickor och 20 pojkar) utgör SOF s representationslag till JNoM. 5 platser i respektive kön tas ut i samband med JSM. På EM och JNoM seglar flickor och pojkar i olika klasser medans man i VM seglar mixed. Man får endast delta i ett lag. Stockholm tillhör Region 2 vilket omfattar Östergötland, Södermanland, Uppland, Västmanland och Dalarna dvs. Regionkvalen i Region 2 går mellan Uppsala i norr, Motala i söder och Västerås i väster. Rikskvalen brukar gå någonstans i Sverige med lämpliga förhållanden ex Malmö, Lidköping, Kullavik, Oxelösund för att nämna några. För att få delta i region och rikskval krävs medlemskap i Svenska Optimistjolleförbundet och anmälan sker via deras hemsida. JSM JSM arrangeras av Svenska seglarförbundet i samarbete med lokal klubb och seglas tillsammans med andra juniorklasser under en sommarvecka. JSM är en bred tävling där alla nivåer av seglare deltar. Flickor och pojkar seglar i separata klasser. Optimistklassen brukar samla mer än 250 flickor och pojkar och man seglar man en grundomgång i 2 dagar för att därefter dela upp seglarna efter uppnådda resultat. Första hälften seglar Guldfinalseglingar medans andra häften seglar Silverfinalen. JSM är ett stort och roligt arrangemang som ger mycket segling och en fin sammanhållning. LagSegling Lagsegling är en speciell variant av kappsegling där 3-4 seglare tävlar tillsammans. Laget möter ett annat lag och det lag med bäst placeringar vinner. I lagsegling måste seglarna hjälpa varandra, tillämpa regler och taktik på ett listigt sätt. Lag SM går på hösten och dessförinnan brukar vi ladda upp med en lagregatta arrangerad av KSSS. Alla seglare tränar lagsegling veckorna innan LagSM även om man inte är med på LagSM. Sportchefen tillsammans med tränaren tar ut och sätter samman lagen. Seglare/förälder förbinder sig att vara med på LagSM genom att skriva under ett kontrakt samt betala 200kr/seglare. KSSS strävar efter toppade lag som tas ut efter Rikskvalsranking och därefter 1 a Regionkval. Alla seglare som vill skall kunna vara med.

13 Utrustning KSSS bistår med båtar för de som seglar i Piratseglarskolan samt KSSS Team Optimist Grön. Det är dock mycket roligare att segla med egen båt och man får i regel tillbaka de mesta av pengarna när man säljer båten vidare. Särskilt om man har skött om den ordentligt, t ex spolat av prylarna med sötvatten och låtit det torka m.m. Om du är intresserad av att köpa en egen båt rekommenderar vi att gå in på optimistjolleförbundets hemsida, där finns många prisvärda båtar till salu. Det går också att titta på Blocket eller på köp/sälj sidorna som vissa segelklubbar har på deras hemsidor. Läs nedan för tips kring vad du skall tänka på. Till båten behövs öskar, paddel, mastsäkring, bogserlina som fästs i mastfoten (ej i dräneringshålet eller i relingen vid fören). Utrustningen skall fästas för att klara en kappsejsning. Det är bra med kapell som skyddar båten både på land och vid transport. Egen kärra underlättar för seglarna att själva klara av att ta upp och sjösätta båten. Glöm inte att märka alla prylar med namn och segelnummer. För att kunna hålla koll på tiden i starterna använder du med fördel en startklocka. Att tänka på vid köp av Optimist Innan man vet hur stort intresset för kappsegling kommer att bli kan man nöja sig med en lite enklare optimist för ca kr. När det bli dags för regelbunden kappsegling på går nedre gränsen vid ungefär kr. Riktigt bra begagnade kappseglingsbåtar finns i dagsläget att köpa för ungefär kr. Vid regelbunden kappsegling bör man köpa en s.k. One Design båt. One Design båtar skall vara likvärdiga oavsett tillverkare ex Winner, Finessa, Osis, OS, Nordest, Blue-Blue, Zim och McLaughlin. Båtens vikt (endast skrov, utan block, skot, segel etc.) minst 35 kg. Det går bra att väga den på en vanlig badrumsvåg. Segelduken skall vara prasslig och kännas lite styv. Mätbrev skall finnas. Efter köpet skall båten registreras om hos Svenska seglarförbundet. Båten skall även vara försäkrad. Gå igenom båten grundligt och se till att inga yttre skador finns. Roder och centerbord skall också vara i gott skick. I KSSS finns många kunniga optimistföräldrar som gärna svarar på frågor för er som är villrådiga.

14 Lasta båten Det finns olika metoder för att lasta båten på bilen. Antingen kan den lastas rättvänd på taket, det blir dock tungt om det regnar. Ett annat alternativ är att vända den Uppochner (se bild nedan). Detta innebär dock att man får plocka ur alla grejor om man inte har en plywoodskiva som lock på båten. Överkapell kan inte använda då det smattrar otroligt mycket mot biltaket. Surra fast båten med spännband finns på Jula, Biltema m.m. Byt helst ut metallkrokarna mot tampar för att skydda båt och bil. Riggen får ligga i bilen alternativt transportrör på taket med då behövs ett extra brett takräcke. Klädsel Tänk på att seglaren bör vara klädd efter väder. För att kunna göra sitt bästa gäller det att utrustningen fungerar så bra att man inte behöver tänka på kyla, värme och väta. Det finns en mängd olika klädesplagg som seglare använder sig av. Principen lager på lager är alltid bra. Vattenflaska och något litet att äta skall alltid vara med ut i båten. Torrdräkt För att kunna fortsätta segla efter kappsejsning vid kallare förhållanden rekommenderas torrdräkt. Ett krav på torrdräkt finns vid kallt vatten (kring 14 grader och nedåt). Under torrdräkten kan man anpassa mängden kläder efter temperatur. När det är kallt kan man t.ex. ha ett superunderställ närmast kroppen och ytterst ett fleeceunderställ. Mössa Vid kallt väder och blåst. Fäst även mössan så att den inte tappas bort.

15 Seglarhandskar Vid kallt vatten bör torrdräktshandskar eller diskhandskar med vantar under användas. Jollestövlar Det är mycket viktigt att man håller fötterna varma. Du bör därför bära varma strumpor inuti plastpåsar, ytterst kan ha jollestövlar. Våtdräkt När det inte längre krävs torrdräkt är våtdräkten ett bra alternativ som håller seglaren varm även efter en kapsejsning. Jollebyxor och smock När det inte är kallt i vattnet men skydd mot: regn, skvätt och blåst ändå behövs. Solglasögon Vid solsken är solglasögon ett måste både för att skydda ögonen och för att kunna se vart man seglar.

Guide - Att var optimistförälder

Guide - Att var optimistförälder Guide - Att var optimistförälder Gjord av Optimistjolleförbundet i samarbete med SSF:s Seglarskola, Theres Wolgast Mars 2015 All tid jag har fått spendera tillsammans med mitt barn tack vare seglingen

Läs mer

MEDLEMSTIDNING TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB

MEDLEMSTIDNING TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB MEDLEMSTIDNING TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB www.tbsk.se 1 TBSK Seglarkalender 2012 DATUM Aktivitet 25/6 SEGELSKOLESTART 16/7-20/7 10-seglingarna 23/7 27/7 Simmons Vandringspris (Klubbmästerskap) 28/7 Årsmöte

Läs mer

MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB

MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB www.tbsk.se 1 TBSK Seglarkalender 2015 DATUM Aktivitet 22/6 SEGELSKOLESTART 20/7-24/7 10-seglingarna 27/7 31/7 Simmons Vandringspris (Klubbmästerskap) 25/7

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet Ett nytt år 2007! Julhelgen är överstökad och det bjöds som vanligt på julkaffe och brasa i klubbhuset på juldagen. Vårt jubileumsår 2006 är också överstökat. Jubileet firades med

Läs mer

Delaktighet gör Sverige mindre

Delaktighet gör Sverige mindre Delaktighet gör Sverige mindre VILKET OTROLIGT BRA gensvar vi fått på våra Forum möten! Även om mötena direkt kändes väldigt positiva är det alltid skönt att få kvitto på varför de var så bra. Nästan alla

Läs mer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer 1 Ungdomssektionens Policy, Mål & Riktlinjer Allmänt Ungdomssektionen (US) omfattar killar och tjejer från 6 till 15 år och dess ledare. Som ungdomsledare i GIF har man ett stort ansvar för många barn

Läs mer

Ledare. Innehåll. UKF:s nya ordförande

Ledare. Innehåll. UKF:s nya ordförande Ledare Innehåll UKF:s nya ordförande 3 Anslagstavlan 4 Nya seglare ute på Ekoln 6 Juniorer sopar banan på Höstlövet 7 Skridskoseglingsminne 8 Från Sverigecup i Finn... 10... till Finn Gold Cup i USA 11

Läs mer

Välkommen till: Kajakklubben Eskimå version 1.7 070604

Välkommen till: Kajakklubben Eskimå version 1.7 070604 Välkommen till: Kajakklubben Eskimå version 1.7 070604 Välkommen till Kanotidrotten, en idrott för alla - på vattnet! I de första sidorna i detta material får du nyttig information om Kajakklubben Eskimå

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Att vara ambassadör för Äldrekontakt

Att vara ambassadör för Äldrekontakt Att vara ambassadör för Äldrekontakt Manual för Äldrekontakts volontärer Detta är en manual som riktar sig till dig som har åtagit dig att vara volontär i en Äldrekontakt- grupp. Den är ett stöd vi erbjuder

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM INITIATIV UTVECKLING AMBITION KREATIVITET FRAMGÅNG Välkommen till Djurgårdens ungdomshockey Djurgården är Sveriges mest framgångsrika ishockeyförening genom

Läs mer

Svenska Finnjolleförbundet

Svenska Finnjolleförbundet Svenska Finnjolleförbundet ett av seglingens OS-klassförbund! Svenska Finnjolleförbundet är ett av Internationella Finnjolleförbundets nationella förbund. Vår målsättning är att utveckla Svensk Finnjollesegling

Läs mer

BLI AKTIV MED OSS. Organ för Segelsällskapet Kaparen Nr 1 År 2013 Årgång 51. Möt en riktig segelmakare. Stjärnbåten fyller 100

BLI AKTIV MED OSS. Organ för Segelsällskapet Kaparen Nr 1 År 2013 Årgång 51. Möt en riktig segelmakare. Stjärnbåten fyller 100 Organ för Segelsällskapet Kaparen Nr 1 År 2013 Årgång 51 Anmäl dig nu till SEGLARSKOLAN Sid 8-9 Foto: Carita Gelang Möt en riktig segelmakare - sid 16-17 - Stjärnbåten fyller 100 - sid 10 - BLI AKTIV MED

Läs mer

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016! Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

TEMADAGAR. alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för föräldrar)

TEMADAGAR. alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för föräldrar) TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Bilsport. Rekrytering. www.sbf.se bilsport@sbf.se

Bilsport. Rekrytering. www.sbf.se bilsport@sbf.se Bilsport Rekrytering www.sbf.se bilsport@sbf.se Svenska Bilsportförbundet, full fart framåt. Just nu håller du Svenska Bilsportförbundets rekryteringsråd i din hand. Det måste betyda att du och din klubb

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Kaparbladet. h c h c. 2011 Ett jubileumsår för Segelsällskapet Kaparen. Ordförar ns spalt. Hyr festlokal eller skärgårdsstuga.

Kaparbladet. h c h c. 2011 Ett jubileumsår för Segelsällskapet Kaparen. Ordförar ns spalt. Hyr festlokal eller skärgårdsstuga. Organ för Segelsällskapet Kaparen Nr 1 År 2011 Årgång 49 Sebastian Östling och Anton Dahlberg blev Årets seglare Sid 2-3 Sid 18-19 Foto: Nerney/Regatta News 80-åring för fulla segel 1931 hissades SS Kaparens

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Slalomnytt. Vi ses i backen! Niklas Thorén, Ordförande Nolby Alpina SK 070-239 69 02. Styrelsen i Nolby Alpina 2012/2013

Slalomnytt. Vi ses i backen! Niklas Thorén, Ordförande Nolby Alpina SK 070-239 69 02. Styrelsen i Nolby Alpina 2012/2013 Sept 2012 Slalomnytt Ordförande har ordet. Vintern närmar sig och det känns riktigt bra! Sommaren var inte den bästa om man önskar soltimmar och värme så vi hoppas på en riktigt kall och snörik vinter

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

Klubb Utbildning för Ledare

Klubb Utbildning för Ledare Klubb Utbildning för Ledare SBTF UTBILDNING NIVÅ BAS Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté www.svenskbordtennis.com INNEHÅLL 05 LEDARSKAP Barn- och ungdomsledarskap

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

2015 - ett bra år för oss att synas

2015 - ett bra år för oss att synas 2015 - ett bra år för oss att synas BÅTMÄSSORNA ÄR IGÅNG och seglingssäsongen närmar sig med stormsteg. 2015 kommer att bli ett år då vår idrott har många fina möjligheter att synas, så som Volvo Ocean

Läs mer

NR 2 24 JULI 2007 ÅRGÅNG 27. Båtmässan klarade vi av redan vecka 6. Första söndagen i mars (efter vasalopp i TV ) gav promenaden

NR 2 24 JULI 2007 ÅRGÅNG 27. Båtmässan klarade vi av redan vecka 6. Första söndagen i mars (efter vasalopp i TV ) gav promenaden KMS-bladet NR 2 24 JULI 2007 ÅRGÅNG 27 www.kmsnordon.se INNEHÅLL Våren Ordföranden har ordet Sommarjobb Båtlivskommitten Kvällsseglingar Tävlingssektionen Ungdomssektionen ANWASS Lökebergsdagen Motion

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA. 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga. STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA SVENSKA KYRKANS UNGA 75170 Uppsala tfn: 018-640 640 fax: 018-640 655 www.svenskakyrkansunga.se STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Spännande att ni vill starta lokalavdelning

Läs mer