Midsommarkransen - elevprognos och skolalternativ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Midsommarkransen - elevprognos och skolalternativ"

Transkript

1 Sida 1 (11) Midsommarkransen - elevprognos och skolalternativ Bakgrund Området Midsommarkransen/Telefonplan saknar idag kommunal grundskola. Den största lokala skolan är fristående Västbergaskolan där ca 75 procent av eleverna kommer ifrån Hägersten-Liljeholmen. Förvaltningen har fått uppgifter från skolan som säger att de planerar för att bli en 3-parallellig organisation i årskurs F-9. Skolan har därmed i princip nått sin maximala kapacitet (uppskattningsvis 750 elever) och planerar i dagsläget inte för att utöka med ytterligare en parallell, vilket överensstämmer helt med de planeringsförutsättningar förvaltningen hittills arbetat utifrån. Det innebär att skolan med den planering de har idag inte kommer att öka sitt elevantal i enlighet med prognosen. Prognosen utgår från att skolan kommer att ha 926 elever Av prognosen kan utläsas att Västbergaskolan bör bli full och inte kunna tillgodose alla sökande till förskoleklass ungefär behöver säkerställa tillgången till kommunal grundskola för eleverna i Midsommarkransen/Telefonplan för tiden fram till dess att en ny skola är byggd.

2 Sida 2 (11) Befolkningsutveckling Av diagrammet nedan framgår hur den prognostiserade befolkningsutvecklingen för Midsommarkransen ser ut. Den röda linjen motsvarar ungefär den procentuella andel av eleverna som idag går i fristående skolor. Prognosen om fattar det område som är markerat nedan. Det är alltså inte hela stadsdelen, utan det område som den nya kommunala skolan planeras ha som skolpliktsbevakningsområde, när skolan är klar. Av bilaga 1 framgår också vilka kommunala skolor som finns i områdets närhet. De rödmarkerade skolorna är mer eller mindre fulla (Hägerstensåsens skola och Aspudden) I de grönmarkerade skolorna finns det fortfarande kapacitet. (Solbergaskolan och Nybohovsskolan) Skolsituation idag Som framgår av bakgrundstexten ovan, har området Midsomarkransen/Telefonplan idag ingen kommunal grundskola. Av bilaga 2 framgår i vilka skolor de barn som bor i området har valt idag. En övervägande majoritet (gula prickar) går på den fristående Västbergaskolan. Planen för en skola vid brandstationen Stadsbyggnadskontorets programarbete för Aspudden- Midsommarkransen innebar att en tomt för en kommunal grundskola har pekats ut. Denna tomt har ett mycket bra centralt läge nära bostadsbebyggelsen i Midsommarkransen/Telefonplan och skolan kommer att kunna fungera som ett komplement till det flertal fristående

3 Sida 3 (11) skolor som redan är etablerade där. Exploateringskontoret har den 28 augusti 2013 lagt fram ett förslag till beslut om att anvisa mark för en skola inom fastigheten Brandstegen 1 (f.d. Hägerstens brandstation) och del av Midsommarkransen 1:1. Skolans kapacitet beräknas till mellan elever för att täcka behovet i området. Ungefärlig tidplan för en ny skola i Midsommarkransen Stadsbyggnadskontorets programarbete för Aspudden- Midsommarkransen godkänt april Exploateringskontoret anvisar mark för bygge av skola Detaljplaneändring, ca 1 ½ - 2 år, genomförs tar fram ett beslutsunderlag till utbildningsnämnden. Kapacitet, placering, ekonomi, årskurser, klasser mm tas upp i underlaget. Även kommunstyrelsens ekonomiutskott bedömer ärendet. Om nämnden och ekonomiutskottet är nöjda fattas beslut om fortsatt arbete inom ramen för beslutsunderlaget beställer en offert på en ny skola av SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB) /16 - SISAB tar fram ett detaljerat förslag till skola. När offerten är klar ligger den till grund för ett nytt beslutsunderlag till utbildningsnämnden och kommunstyrelsen ekonomiutskott. Om utbildningsnämnden och ekonomiutskottet godkänner förslaget påbörjar SISAB upphandling av den entreprenör som ska bygga skolan, söker bygglov och genomför projektering av skolan /17 När bygglovet är klart och entreprenören upphandlad kan skolan börja byggas Skolan beräknas vara färdig. Återkoppling och utveckling av projektet Resultatet från mötet den 2 september tillsammans med den fortsatta utvecklingen kring en ny skola i Midsommarkransen kommer att redovisas på

4 Sida 4 (11) Möjliga lösningar till dess skolan står klar söker efter möjliga lösningar för skolan till dess att den permanenta skolan är klar i Midsommarkransen. Nedan redovisas i korthet de förslag som kan vara möjliga idag. Observera att inga av dessa möjliga lösningar är bestämda ännu, utan endast exempel på tänkbara lösningar samt planeringsförutsättningar som behöver utredas ytterligare. Förslagen anges inte i någon prioriteringsordning. Midsommarkransen gymnasium (f.d. Brännkyrka) Delar av Midsommarkransens gymnasium kan användas till grundskoleverksamhet. Byggnaden utnyttjas för skola idag och de kan med mindre justeringar anpassas till de krav som en F-6 skola har. Lokalerna har följande aspekter att beakta: Lokalerna idag anpassade för skolverksamhet Snabb inflyttning. Tillgång till skolgård. Närhet till Essingeleden (se Bilaga 3) Placering i området, närhet till nya skolans skolpliktsbevakningsområde.

5 Sida 5 (11) Kv. Responsen Lokalerna ligger bakom Ericssonhuset och skulle rymma ca 550 elever för en skola F-6. Lokalerna ligger i sju plan och det finns en gårdsyta på ca 660 kvadratmeter. Lokalerna har följande aspekter att beakta: Större investeringar för skolkök, ventilation i källarplan och idrottssal skulle vara nödvändiga. Byggen kommer att pågå i närområdet.

6 Sida 6 (11) Vid Telefonplans tunnelbana Fastigheter kommer att byggas vid Telefonplans tunnelbana. Fastighetsägaren kan tänka sig att ha skolverksamhet i byggnaderna. Lokalerna har följande aspekter att beakta: Byggstarten först beräknad att starta först om 2 år. En alternativ lösning till dess att lokalerna är klara måste hittas.

7 Sida 7 (11) Bilaga 1 Karta över elevströmmar i Midsommarkransen idag.

8 Sida 8 (11) Bilaga 2 Karta över skolpliktsbevakningsområde för ny kommunal skola i Midsommarkransen

9 Sida 9 (11) Bilaga 3 Bedömning av luftkvalitet vid Midsommarkransens gymnasium, från Miljöförvaltningen. Bedömning av luftkvaliteten vid f.d. Brännkyrka gymnasium SLB-analys, som är en avdelning inom miljöförvaltningen, genomför mätningar och beräkningar av luftföroreningar i Stockholm. Med hjälp av beräkningsmodeller får man fram den geografiska fördelningen av halterna av luftföroreningar medan mätningar bara ger halten i en viss punkt. Alla beräkningar valideras dock mot mätningar. Kartan nedan visar beräknad dygnsmedelhalt av partiklar (PM10) vid Brännkyrka gymnasium. Halten av PM10 på skolgården är ca µg/m 3, d.v.s. under gällande gränsvärde (50 µg/m 3 ). Miljökvalitetsnormer är halter som inte får överskridas enligt lag och är satta för att skydda människors hälsa. Risk för påverkan på människors hälsa finns dock även vid halter under miljökvalitetsnormen. Halten som redovisas på kartan är något överskattad p.g.a. att beräkningarna som den bygger på inte tar hänsyn till höjdskillnaden mellan vägen och skolan. Förutsättningarna för omblandning och utspädning av luftföroreningar är förhållandevis goda, men halterna är ändå relativt höga p.g.a. närheten till Essingeleden. SLB analys har i en tidigare utredning åt trafikverket beräknat dygnsmedelhalten av PM10 vid fasaden på den byggnad som ligger närmast E4:an till µg/m 3.

10 Sida 10 (11) Det finns alltid hälsorisker där luftföroreningshalterna är höga. De som främst drabbas är redan sjuka i lungsjukdom alternativt hjärt- kärl sjukdom. För barn visar forskningsresultat på följande: BAMSE studien (Karolinska institutet): I studien har man följt barn från 0-8 år i Stockholm och undersökt hur exponeringen av luftföroreningar påverkat risken att utveckla olika typer av allergier. Resultat från studien visar att exponering av höga halter av luftföroreningar under första levnadsåret innebär en förhöjd risk att utveckla pollenallergi vid 4 års ålder och försämrad lungfunktion vid 8 års ålder. ( 637) Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet har nyligen gett ut en miljöhälsorapport om barns hälsa. Ett kapitel handlar om luftföroreningar och dess påverkan på barns hälsa.

11 Sida 11 (11) För att hålla nere halter av partiklar genomför Trafikverket (som verksamhetsutövare för Essingeleden) dammbindning på Essingeleden förbi skolan. Dammbindningsmedel utgörs av magnesiumklorid som gör vägbanan lite klibbig och våt. Då virvlar inte partiklarna på vägbanan upp i luften. Dammbindningsmedel har effekt ett par dygn och sänker halterna med ca % under de närmast följande dygnen. I beräkningarna som redovisas på kartan ovan har man inte tagit hänsyn till att dammbindning sker. Brännkyrka gymnasium är även exponerad för trafikbuller över riktvärdet. Miljöförvaltningen har gjort en kartläggning av bullernivåer vid stadens skolor och förskolor och uppmanat verksamhetsutövarna (dvs väg- och spårhållarna) att utarbeta åtgärdsplaner för de skolor/förskolor där bullret överstiger 55 dba. Trafikverket kommer under hösten att redovisa hur mycket buller påverkar skolan och hur de avser att åtgärda detta.

Skola i Midsommarkransen del

Skola i Midsommarkransen del Skola i Midsommarkransen del 1 The Capital of Scandinavia Den här presentationen visades vid föräldramöte på Midsommarkransens skola den 16 oktober. Om något i den är oklart, vänligen kontakta mikael.lindberg@stockholm.se

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola i Midsommarkransen

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola i Midsommarkransen Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 13-324/2629 Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-50833888 Till Utbildningsnämnd 2015-09-21 Förlag

Läs mer

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen Bo Bergman Bo Bergman Fastighetsutveckling AB Polhemsgatan 12 171 58 Solna PM 2017-10-19 Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen I följande

Läs mer

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30 Bellona 5, Solna Luftkvalité uteluft- detaljplanskede Bellona 5, Solna Befintlig byggnad Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Utredningens genomförande och omfattning... 4 Fastigheten

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan Stockholms Stadshus AB Stadsledningskontoret Handläggare Stockholms Stadshus AB Peter Dahlberg Telefon: 08-508 293 23 Till Koncernstyrelsen och kommunstyrelsen Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-02-27 Stadsledningskontoret

Läs mer

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-11-07 Handläggare Maria Nilsson Telefon: 08-508 33 932 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Inhyrningsmedgivande i fastigheten

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 09-324/3037 Sida 1 (5) 2014-05-09 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 508 33 741 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag

Läs mer

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala Erik Hävermark Rikshem Box 307 101 26 Stockholm PM 2017-06-02 Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala I följande PM redovisas en beräkning av halten partiklar (PM10)

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Partikelutsläpp och hälsa

Partikelutsläpp och hälsa Partikelutsläpp och hälsa Höga partikelhalter kan påverka hälsan Under perioden 1 oktober 2012 till 15 april 2013, sänker Trafikverket hastigheten på E18 genom Danderyd och Täby. Skälet är att höga partikelhalter

Läs mer

Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering

Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering Anders Nylén, SLB-analys The Capital of Scandinavia Del av Miljöförvaltningen i Stockholm SLB-analys är en fristående enhet under förvaltningschefen Vår roll

Läs mer

Godkänt dokument - Monika Rudenska, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Monika Rudenska, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Beskrivning av områdets problematik med avseende på luftföroreningar samt beräkningsmetodik Halterna av luftföroreningar på grund av utsläpp från trafiken längs Fleminggatan och Scheelegatan beror delvis

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv. Rackarberget, Uppsala

Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv. Rackarberget, Uppsala PM 2016-10-06 Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv., Uppsala SLB-analys har på uppdrag av Uppsalahem AB (Annika Billstam) bedömt luftföroreningshalterna för ny bebyggelse längs Luthagsesplanaden i Uppsala

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN UPPDRAG Luftmiljöutr Fredriksdalsgatan UPPDRAGSNUMMER 7001263000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Sammanfattning Spridningsberäkningar genomfördes för gaturummen vid detaljplansområdet

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan. bild

Luftutredning Litteraturgatan. bild Luftutredning Litteraturgatan bild Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer som beskrivs

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan

Luftutredning Litteraturgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Litteraturgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och

Läs mer

Kv Brädstapeln 15, Stockholm

Kv Brädstapeln 15, Stockholm LVF 2008:20 Kv Brädstapeln 15, Stockholm BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER FÖR NULÄGET ÅR 2008 OCH VID EN UTBYGGNAD ÅR 2012 Boel Lövenheim SLB-ANALYS, AUGUSTI 2008 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Lindbackens skola

Yttrande över detaljplan för Lindbackens skola MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Elisabet Aronsson 2016-08-10 018-727 43 26 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 17 augusti 2016 Yttrande över detaljplan för Lindbackens skola Remiss

Läs mer

Luftutredning Distansgatan

Luftutredning Distansgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Distansgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Distansgatan i Göteborg och hur

Läs mer

PM Bedömning av luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Sivia i centrala Uppsala

PM Bedömning av luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Sivia i centrala Uppsala Rikshem AB Affärsutveckling Krister Karlsson PM 2014-05-09 Bedömning av luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Sivia i centrala Uppsala Följande bedömning omfattar halter i omgivningsluften

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Inhyrningsmedgivande för paviljongetablering intill Värmdö gymnasium för Årstaskolan

Inhyrningsmedgivande för paviljongetablering intill Värmdö gymnasium för Årstaskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-02 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 Inhyrningsmedgivande

Läs mer

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Utredningsrapport 2016:9 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring 00266 2012-02-20 DNR E2012-513- Christina Winberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 66 christina.winberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

Grundskola/förskola Braxen 2

Grundskola/förskola Braxen 2 Ärende 5 Utbildningskontoret PM 2018-11-26 Grundskola/förskola Braxen 2 - Beskrivning av byggprojektet Handläggare: Lotta Eklund, Utbildningskontoret /konsult Lille-Vie Eklind, Utbildningskontoret Diarienummer:

Läs mer

PM-buller - Gunnestorpsvägen Dnr: 16/0233

PM-buller - Gunnestorpsvägen Dnr: 16/0233 2016-10-17 PM-buller - Gunnestorpsvägen Dnr: Beräkningar av bullerpåverkan från vägtrafik har utförts för föreslaget detaljplanområde vid Gunnestorpsvägen. Bedömning är att det går att bygga nya bostäder

Läs mer

Trafikbullerutredning, kv. Jäntan.

Trafikbullerutredning, kv. Jäntan. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2016-12-05 Handläggare Fredrik Eek Er Referens Vår Referens Trafikbullerutredning, kv. Jäntan. 1 Beskrivning av uppdrag Landskrona stad planerar förtätning av

Läs mer

Bedömning av luftkvalitet vid uppförande av nytt luftintag för Brf Vattenkonsten 1

Bedömning av luftkvalitet vid uppförande av nytt luftintag för Brf Vattenkonsten 1 PM 201 6-0 4-26 Bedömning av luftkvalitet vid uppförande av nytt luftintag för Brf Vattenkonsten 1 SLB - analys den 26 april 201 6 Jennie Hurkmans Bedömning av luftkvalitet vid uppförande av nytt luftintag

Läs mer

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2019-05-25 Ärende 8.7 DNR: 2019-00243 2019-05-08 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Reviderat genomförandebeslut

Läs mer

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2015-04-02 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till stadsdelsnämnd 2015-04-23 Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Läs mer

Genomförandeförslag för om- och tillbyggnad av byggnaden Lindeparkens gymnasium till ny grundskola i Enskede Gård

Genomförandeförslag för om- och tillbyggnad av byggnaden Lindeparkens gymnasium till ny grundskola i Enskede Gård Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-10-27 Handläggare Leif G. Hellén Telefon: 08-508 33 757 Till Utbildningsnämnden 2014-11-27 Genomförandeförslag

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN KVÄVEOXIDHALTER I BILTUNNLAR. Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden

MILJÖFÖRVALTNINGEN KVÄVEOXIDHALTER I BILTUNNLAR. Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-03-18\dagordning\tjänsteutlåtande\24 Luftföroreningar i tunnlar.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-02-20

Läs mer

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson Luftutredning Fyrklöversgatan bild Foto: Klas Eriksson Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Fyrklöversgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6

PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6 PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Rapport -18061900.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Andreas Berg Datum 2018-06-14 www.soundcon.se Rapport -18061900 Innehåll

Läs mer

Ersättning av paviljong; Solhemsskolan, hus E

Ersättning av paviljong; Solhemsskolan, hus E UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-24 Handläggare: Gustav Widström Telefon: 08-508 33 575 Till Utbildningsnämnden 2011-04-14 Ersättning av paviljong;

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Gårö 1:14, Gnosjö Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 01-06

PROJEKTRAPPORT Gårö 1:14, Gnosjö Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 01-06 PROJEKTRAPPORT 12353 Gårö 1:14, Gnosjö Trafikbullerutredning Rapport 12353-17102300.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 01-06 Uppdragsansvarig Andreas Berg Kvalitetsgranskare Torbjörn Appelberg Datum 2017-12-08

Läs mer

Kålleredgården 1:29, Mölndals stad

Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Källa: Eniro Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Beställare: Beställarens representant: Konsult: Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare: Handläggare: Mölndals stad GLN7350013290008

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Finland 19, Sölvesborg Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 10

PROJEKTRAPPORT Kv Finland 19, Sölvesborg Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 10 PROJEKTRAPPORT Kv Finland 19, Sölvesborg Rapport -18062000.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 10 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Andreas Berg Datum www.soundcon.se Rapport -18062000 Innehåll 1. Bakgrund och

Läs mer

På gång i Trafikverket region Stockholm fortsatt arbete med åtgärder för att klara MKN och mål för Luft Regional Luftvårdsdag

På gång i Trafikverket region Stockholm fortsatt arbete med åtgärder för att klara MKN och mål för Luft Regional Luftvårdsdag På gång i Trafikverket region Stockholm fortsatt arbete med åtgärder för att klara MKN och mål för Luft Regional Luftvårdsdag 2015-11-13 Kerstin Gustavsson Åtgärder för att klara PM10 Minskade andel dubbdäck

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Trafikbullerutredning, kv. Jäntan.

Trafikbullerutredning, kv. Jäntan. LANDSKRONA STAD Datum 0--0 Stadsbyggnadsförvaltningen Handläggare Fredrik Karlsson Trafikbullerutredning, kv. Jäntan. Beskrivning av uppdrag Landskrona stad planerar förtätning av kvarteret Jäntan. Kvarteret

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Utlåtande 2014:62 RI+RIV (Dnr 308-294/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Stadsbyggnadskontoret Önskemålet 7 m.fl. Önskemålet 7 m.fl. 2017-04-06 Rapportförfattare: Bakgrund och syfte Jönköpings kommun arbetar med att ta fram en ny detaljplan för kvarteret Önskemålet 7 m.fl.

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Louise Granér 2016-06-22 PBN 2015-3236 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Fålhagen 1:34, Almtunaskolan BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-11-14 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08 50833426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Genomförandebeslut

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp)

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 09.00 11.30 Paragrafer 11-15 Beslutande Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne

Läs mer

Luftkvaliteten vid utbyggnad av fastigheten Rickomberga 29:1

Luftkvaliteten vid utbyggnad av fastigheten Rickomberga 29:1 PM 2016-09-19 (Rev. 2016-11-09) Luftkvaliteten vid utbyggnad av fastigheten SLB-analys har på uppdrag av Uppsala Akademiförvaltning och Besqab AB (Mikael Lindberg) bedömt luftföroreningshalterna vid planerad

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Trivector Traffic. Rapport 2014:66, version1.0. Buller vid Svalan 7. - Ulricehamns kommun

Trivector Traffic. Rapport 2014:66, version1.0. Buller vid Svalan 7. - Ulricehamns kommun Rapport 2014:66, version1.0 Buller vid Svalan 7 - Ulricehamns kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Svalan 7 - Ulricehamns kommun Serie nr: 2014:66 Projektnr: 14100 Författare: Kvalitetsgranskning:

Läs mer

Genomförandebeslut för om-och tillbyggnad av skolbyggnad vid Hedvig Eleonora skola

Genomförandebeslut för om-och tillbyggnad av skolbyggnad vid Hedvig Eleonora skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-06-26 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-08-23 tillbyggnad

Läs mer

Underlag till detaljplan, Ensta 1:65

Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Botkyrka kommun Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Trafikbullerutredning Uppdragsnr: 105 06 65 Version: 1 2017-08-25 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen 2018-06-19 Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras inte i Göteborgsregionen Dygnsvärden av NO 2 (98-percentil)

Läs mer

Genomförandebeslut gällande SISAB:s om-, tilloch nybyggnad av Rödabergsskolan och Rödabergshallen

Genomförandebeslut gällande SISAB:s om-, tilloch nybyggnad av Rödabergsskolan och Rödabergshallen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Sida 1 (8) 2017-02-28 Ärende 6 Handläggare SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Stadshus AB: Peter Dahlberg Telefon: 08-508 29 323 Till Koncernstyrelsen

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Göteborg den 4 april 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones Jörgen Jones 201 6-06 - 16 Luftkvalitetsberäkningar Djurgårdsstaden för nytt parkeringsgarage i Norra 1 Sammanfattning Ett nytt garage planeras att byggas i norra Djurgårdsstaden vid Hjorthagen. I samband

Läs mer

Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län

Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län 1(8) Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har överlämnat ett förslag till

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Lars Lundberg. UPPRÄTTAD AV Sofia Anderzon

UPPDRAGSLEDARE Lars Lundberg. UPPRÄTTAD AV Sofia Anderzon -14 UPPDRAG Solna Stad miljöstöd, via Ework UPPDRAGSNUMMER 13007077 UPPDRAGSLEDARE Lars Lundberg UPPRÄTTAD AV Sofia Anderzon DATUM Rev1. 2019-03-27 Rev2. 2019-04-05 Rev3. 2019-04-09 Rev4. 2019-04-26 GRANSKAD

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta till Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta till Svenska Bostäder. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-02-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation av Sveaplans grundskola i kv. Cedersdal 5, Norrmalm

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation av Sveaplans grundskola i kv. Cedersdal 5, Norrmalm Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-09-25 Ärende 6.1 DNR: 2018-00438 2018-08-16 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

~EKERÖ ~KOMMUN PM Utbyggnad Sanduddens skola Dnr KS16/ Anders Anagrius Integrationschef

~EKERÖ ~KOMMUN PM Utbyggnad Sanduddens skola Dnr KS16/ Anders Anagrius Integrationschef 2016-11-03 Anders Anagrius Integrationschef 0812457192 anders.anagrius@ekero.se Utbyggnad Sanduddens skola Dnr KS16/89-247 Bakgrund Kommunen har ett stort behov av utökad skolkapacitet inom förskoleklass

Läs mer

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-12-13 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-50827526 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Läs mer

Bullerutredning Kv Barken, Dnr:

Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 2017-10-24 Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 02-0622 För planerad ny bebyggelse inom dpl kv Barken har trafikbuller beräknats. Beräkningarna visar att riktvärdena enligt Förordningen för trafikbuller (2015:216

Läs mer

Återuppbyggnad av nedbrunnen skolfastighet på Rinkebyskolan

Återuppbyggnad av nedbrunnen skolfastighet på Rinkebyskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- OCH LOKALAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-07-12 Handläggare: Svante Lilja Telefon: 08-508 33 026 Till Utbildningsnämnden 2010-08-19 Återuppbyggnad av nedbrunnen

Läs mer

Bedömning av luftföroreningssituationen vid Paradiset 19 och 21 i stadsdelen Stadshagen, Stockholm

Bedömning av luftföroreningssituationen vid Paradiset 19 och 21 i stadsdelen Stadshagen, Stockholm PM 2012-10-29 Bedömning av luftkvaliteten vid Paradiset 19 och 21 Bedömning av luftföroreningssituationen vid Paradiset 19 och 21 i stadsdelen Stadshagen, Stockholm Följande bedömning omfattar halterna

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2 Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern 2006 Uppdragsrapport 2006:2 Förord I denna rapport presenteras en mätning av partiklar (PM 10 ) på Guldhedsgatan i Göteborg under

Läs mer

Bullerutredning för detaljplan för Häggenäs, Ludvigsborg

Bullerutredning för detaljplan för Häggenäs, Ludvigsborg Rapport 2018:41, Version 1.2 Bullerutredning för detaljplan för Häggenäs, Ludvigsborg - Hörby kommun Dokumentinformation Titel: Bullerutredning för detaljplan för Häggenäs i Ludvigsborg - Hörby kommun

Läs mer

Exponering för luftföroreningar i ABCDX län PM10 och NO 2. Boel Lövenheim, SLB-analys

Exponering för luftföroreningar i ABCDX län PM10 och NO 2. Boel Lövenheim, SLB-analys Exponering för luftföroreningar i ABCDX län PM10 och NO 2 Boel Lövenheim, SLB-analys Inom OSLVF bor det ca 3 miljoner människor 23 500, knappt 1 %, exponeras för halter över miljökvalitetsnormen. 179 000,

Läs mer

TRAFIKBULLER ERSTORP 2:1 MFL, LIDKÖPINGS KOMMUN

TRAFIKBULLER ERSTORP 2:1 MFL, LIDKÖPINGS KOMMUN Rapport 7-330-R 07--0 6 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 53 30 Lidköping, tel 050-9 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: +46(0)70 3 7 5 TRAFIKBULLER ERSTORP : MFL, LIDKÖPINGS

Läs mer

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg BULLER 1. 2. En ökad samordning av planoch bygglagen och miljöbalken En ändring i plan- och bygglagen som motsvarar miljöbalkens krav Tillsyn enligt miljöbalken som utgår från den bedömning som Tydligare

Läs mer

Detaljplan för del av kv Skattsedeln m.m. i stadsdelen Hägerstensåsen

Detaljplan för del av kv Skattsedeln m.m. i stadsdelen Hägerstensåsen Miljöförvaltningen Plan- och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-05-05 Handläggare Karl Malmberg karl.malmberg@stockholm.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-05-20 p.14 Detaljplan för del av kv Skattsedeln

Läs mer

LUFTKVALITET KV PACKRUMMET- ÅRSTABERG STOCKHOLM

LUFTKVALITET KV PACKRUMMET- ÅRSTABERG STOCKHOLM RAPPORT LUFTKVALITET KV PACKRUMMET- ÅRSTABERG STOCKHOLM KONCEPT 2015-01-23 Uppdrag 260218, Luftkvalitet - Kv Packrummet, Årstaberg Titel på rapport: Luftkvalitet Kv Packrummet, Årstaberg Stockholm Status:

Läs mer

Arbetsgång

Arbetsgång Mätning eller beräkning? Behov och användningsområden av regionala emissionsdatabaser Christer Johansson SLB analys Miljöförvaltningen, Stockholm Räcker inte att mäta Kontroll av gränsvärden Trendanalys

Läs mer

Norra Kajen Detaljplan 1A, Sundsvall

Norra Kajen Detaljplan 1A, Sundsvall RAPPORT 711847-A 2015-10-02 Handläggare Jonas Aråker Tel 010 505 85 16 Mob 073 184 11 17 E-post jonas.araker@afconsult.com Datum 2015-10-02 Projekt nr 711847 Rapport nr 711847-A Beställare Sundsvalls Kommun

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Innehållsförteckning Förord... 2 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Förutsättningar... 4 Planområdet... 4 Miljökvalitetsnormer... 5 Partiklar, PM10... 5 Kvävedioxid, NO 2... 6 Halter i Klaratunneln...

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Slätten 1:34, Lysekils kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc rev 1 Antal sidor: 6 Bilagor: 8

PROJEKTRAPPORT Slätten 1:34, Lysekils kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc rev 1 Antal sidor: 6 Bilagor: 8 PROJEKTRAPPORT Slätten 1:34, Lysekils kommun Rapport -16100600.doc rev 1 Antal sidor: 6 Bilagor: 8 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Datum www.soundcon.se Rapport -16100600 Innehåll 1. Bakgrund och syfte...

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan

Inriktningsbeslut gällande Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan Utlåtande Rotel I+IV (Dnr KS 2018/297) Inriktningsbeslut gällande Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nybyggnad och kapacitetsökning av grundskolan Gröndalsskolan Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdragsnr: Daterad: 2015-05-13 Reviderad: 2015-06-05 : Brandstegen 1, Stockholm Trafikbullerutredning Status: BRANDSTEGEN, STOCKHOLM Trafikbullerutredning KUND KONSULT 120 31 Stockholm Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

ta fram underlag Sammanfattning Tjänsteutlåtande Öttenius Åsa VD cirka Besöksadress Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB, Postadress

ta fram underlag Sammanfattning Tjänsteutlåtande Öttenius Åsa VD cirka Besöksadress Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB, Postadress Bilaga 1 SISAB:s styrelse 2013 11 26 Ärendee 11 Dnr 890 2013 2013 11 12 Handläggare: Linda Hårdén Telefon 08 508 470 47 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB,, SISAB Inriktningsbeslut om ny

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2017-01-26 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 08-508 230 51 Till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Kv Lustgården 14, nordvästra Kungsholmen

Kv Lustgården 14, nordvästra Kungsholmen LVF 2009:4 Kv Lustgården 14, nordvästra Kungsholmen SPRIDNINGSBERÄKNINGAR AV INANDNINGSBARA PARTIKLAR (PM10) ÅR 2015 Boel Lövenheim SLB-ANALYS, MARS 2009 Förord Denna utredning är genomförd av SLB-analys

Läs mer

Bullerutredning för detaljplan Östra Nyby

Bullerutredning för detaljplan Östra Nyby Laholms kommun Bullerutredning för detaljplan Östra Nyby 2018-02-08 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare: Laholms kommun Cecilia Lindgard

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nyproduktion av skola på fastigheten Brandstegen 1 Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nyproduktion av skola på fastigheten Brandstegen 1 Genomförandebeslut Utlåtande 2017:7 RI+IV (Dnr 112-1659/2016) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) nyproduktion av skola på fastigheten Brandstegen 1 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Kv Bänkskåpet, Högdalen. Stockholms stad

Kv Bänkskåpet, Högdalen. Stockholms stad Handläggare Victor Wetterblad Telefon 010-505 60 81 Mobil 072-227 64 59 E-post victor.wetterblad @afconsult.com Datum 2015-11-11 Uppdragsnummer 703146 PM 01_rev1 Beställare Josefina Blomberg, Riksbyggen

Läs mer