Min dag med Mona Lindfors den sjungande IT-driftchefen som gillar att läsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Min dag med Mona Lindfors den sjungande IT-driftchefen som gillar att läsa"

Transkript

1 Min dag med Mona Lindfors den sjungande IT-driftchefen som gillar att läsa Mona är IT-driftchef och ansvarar för att hålla ihop hela IT-driften. Hon är 50 år och bor här i Norsjö. Hon gick kontors och distributionsutbildning och började 1978 att jobba heltid på ekonomienheten. Sedan började hon att arbeta så smått med IT. Först var det 25 % med IT och det ökade successivt genom åren. Numera är det bara IT hon jobbar med sedan år Hennes arbetsplats ligger i mitten av Kanslienheten. Hennes intressen är dottern, att läsa, sjunga, spela instrument, träna på gym och att resa. De har IT-jour varannan vecka men inte utanför arbetstid. Och för ca 2 år sedan så införde de ett ärendesystem där de skriver ned vad som är datafelet och vad lösningen är. Då är det mycket enklare att hitta lösningen om felet uppstår igen. Vid skolstarten brukar det vara som mest arbete under året. Vad är roligast med jobbet? Det är omväxlingen och all kontakt man får med så mycket människor. Vad är jobbigast med arbetet? Det är när vi har svårlösta dataproblem och man kan känna sig frustrerad och otillräcklig för att man inte kan hjälpa alla. Men då får man hjälpas åt internt på IT-avdelningen, googla runt eller söka extern hjälp. Hur har arbetet förändrats under åren? Förut åkte vi runt till människor men nu kopplar vi bara upp oss och hjälper dem. Och datasystemen har blivit mer sårbara och det är mer felsökning nu.

2 Vad är det värsta som har hänt under åren? Vi har haft tur och inte haft några större incidenter än. Det värsta är väl att webservrar och e- postservrar har havererat. Om du hade makt att förändra vad skulle du önska då? Om allt i systemen fungerade klockrent en längre tid skulle vi kanske få ha tid att utveckla det system vi redan har. Och att faktiskt kunna köra en testanläggning en längre tid men det är svårt i nuläget. Och alla datautbildningar ligger i Stockholm så vi har svårt att kunna vara med på sådana. Istället får vi ta in konsulter och försöka lära oss mycket på kort tid. Rolig anekdot: På den tiden när Östen Öhman jobbade så hade Mona en gång skrivit en lapp bredvid datorn där det stod osten. Mona var helt säker på att Östen hade något dataproblem som skulle lösas men hon kom inte på vad det kunde vara för problem. Hon funderade och funderade och till slut kom hon på att det inte var Östen som skulle ha hjälp utan det var en påminnelselapp för att köpa ost helt enkelt. 7:30 Kollar först terminalservrarna så att de fungerar för de brukar haka upp sig. Och hon börjar alltid dagen med att byta back-up band åt ekonomienheten. De har ett gammalt ekonomisystem men nästa år ska de få ett nytt system. Och den här veckan har hon även ha jourtelefonen mellan 8:00 16:45. Sedan går hon igenom ärendelistan på datorn och ser vad som ska göras. 8:02 Per Boman IT-samordnare tittar in. 8:03 Jourtelefonen ringer. Ett ärende om spamfilter. Hon registrerar ärendet. 8:12 Kopierar och bränner skivor på hela det stora projektet med kulturhus åt Anna Hansson. 8:17 Tar ett nytt ärende från ärendelistan. Det saknas en lista på betalning på ekonomienheten. 8:19 Ett nytt ärende. Ett fel som man trodde var löst håller på fortfarande. Något som kan var lite svårt att lösa. 8:23 Ett problem med blå skärm dyker upp. 8:28 Christer Hagström IT-tekniker kommer in med papper. 8:31 Mona ringer till ekonomienheten. 8:32 Den lilla datorn där hon håller på med skivbränningen blir utan ström så kopieringen bryts. 8:46 Ringer ett telefonsamtal. Inget svar.

3 8:47 Går ned i källaren för att byta back-up band. 8:51 Gör en systembackup av ekonomisystemet. 8:52 En elevdator från gymnasiet är sönder. Hon tar med den till arbetsrummet som bara ligger några dörrar bort. 8:57 Ringer till Holmen Skog AB. 8:59 Pratar med Per Boman. 9:02 Till arbetsrummet med en trasig dator och flera dataväskor. 9:05 Mona kollar den lilla datorn som kopierar skivor. 9:07 Per Boman kommer in och pratar om brandväggen. 9:09 Christer Hagström kommer in. 9:12 Fortsätter att kopiera skivorna. 9:15 Fika. 9:30 Fortsätter med kopieringen av skivorna. 9:34 Skivorna är äntligen klara. 9:41 Kollar om ett annat ärende. En lärare fick inte ut filmer. 9:46 Personal byter arbetsuppgifter och då ändrar Mona behörigheten. 9:47 Jourtelefonen ringer. En lärare har dataproblem i datasalen. 9:53 Vattnar blommorna. 9:55 Går upp till Anna Hansson med de kopierade skivorna.

4 9:58 Hämtar posten. 9:59 Söker Christer Hagström. 10:01 Jourtelefonen ringer. En vaktmästares datamus har gått sönder. Mona hämtar en ny mus i arbetsrummet och lägger den i receptionen. 10:05 Karl-Axel Nygren kommunikationstekniker meddelar att han ska till skolan för att börja kolla upp vissa dataproblem. 10:07 Vi går ned i källaren för att sätta i nattbackupbandet. 10:10 Till kontoret igen. 10:11 Varje vecka får de en skiva med material om befolkningens ökning eller minskning från Skatteverket som Mona läser in. Bl.a. skolan, sociala och tekniska förvaltningen använder dess uppgifter. 10:12 Vi pratar med Per Boman om att det känns för varmt nere i datacentralen i källaren. Per följer med ner i källaren och visar Mona hur man byter filtret vid insuget av luft. 10:18 Telefonen ringer. En försäljare. 10:23 Mona hämtar befolkningslistan som hon har skrivit ut. Förra veckan var vi 4327 personer i kommunen. 10:29 Går och sätter in befolkningsunderlaget i en pärm i arkivet hos Siv Bäckström nämndsekreterare. 10:30 Går till arbetsrummet där Karl-Axel och Per är för att starta igång ett speciellt program. 10:35 Mona har inga hörlurar så Per får ringa upp henne och ta det genom telefonen. 10:40 Jourtelefonen ringer. En person har ett klurigt fel. Hon blir utkastad från skrivprogrammet så fort hon ska skriva. 10:46 Kollar upp nya ärenden på ärendelistan. 10:49 Mejlar personen att hon får ringa en gång till om felet dyker upp igen. 10:50 Ringer Birgitta Karlsson bemanningsassistent på ekonomi. 10:52 Ringer till Nordea om certifikat till sjuksköterskor. 10:55 Ringer Karin Almgren med. ansvarig sköterska. 11:04 Mona mejlar till ekonomienheten att uppdateringen är klar. 11:06 Tittar igenom mejllistan och hjälper en person som har sin adressbok försvunnen.

5 11:08 Går igenom och prickar av personal på en lista så att de har en användare på datorn. 11:11 Mejlar till Anette. 11:13 Ringer Tina om en ny användare. 11:16 vi går till konferensrummet Älgen där Per Boman håller på att köra igång en visning av programmet Dimdim helper. 11:33 Hämtar en mängd paket som har kommit till receptionen. Mona är ansvarig för all beställning av datatillbehör t.ex. bläckpatroner. 11:35 Till kontoret. Plockar ur följesedlarna och kontrollerar vad som har kommit. 11:37 Sätter in en blankett för nya dataanvändare i arkivet. 11:40 Lägger ihop material till Filuren.

6 11:42 Kollar beställningsorden och måste beställa mera. 12:00 Lunch. 12:38 Vi går ned i källaren och byter back-upband. 12:43 Kollar ärendelistan igen. 12:45 Vi tar med alla saker som ska levereras till olika ställen. 12:46 Vi har bokat en bil och då måste hon blåsa i Alkoskåpet och det strular som vanligt. Hon får blåsa ca 8 gånger innan skåpet öppnas. Det är nämligen svårt att blåsa lagom hårt. 12:53 Vi kör först till Ann-Ewy Holmlund enhetschef på Klockarbo och lämnar toner. 12:57 Vi åker vidare till biblioteket för att lämna material. Mona passar samtidigt på att kolla datorernas inställning på biblioteket. 13:05 Vi åker och hämtar en trasig dator på Gästis.

7 13:11 Jourtelefonen ringer. Hjälper en person och får positiv feedback. 13:14 Vi lämnar datorn i ett förråd på sjukstugan. 13:29 Vi är på kontoret igen. Mona pratar med Christer Hagström. 13:32 Mona skriver in var vi har den trasiga skärmen. 13:34 Skapar ett användarkonto. 13:39 Pratar med Per om läkarnas användare och hur det ska fungera. 13:43 Hon plockar ihop en massa trasiga datagrejer och kastar det i tunnorna. Sedan lämnar vi en dator i Karl-Axels rum. 13:48 Skriver mejl. 13:51 Jourtelefonen ringer. 13:53 Christer kommer in. De försöker lösa problemet med en annan kommun som inte kan skicka mejl till Norsjö kommun. Till slut ordnar det sig och de kan skicka svar hur det ska lösas.

8 14:01 Kollar virusprogram. Uppdaterar. 14:02 Ringer rektor Therese. Inget svar. 14:22 Kollar med Aina Sjölin nämndsekreterare om datorn går snabbare nu efter uppdateringen. 14:24 Prata med Christer. 14:30 Till kontoret igen. 14:50 Bär bort en skrotdator. 14:58 Pratar med Karl-Axel. 15:00 Vi går till arbetsrummet och Mona provar att starta upp skrotdatorn. Men det är inget att göra den är ohjälpligt slut. 15:18 Till kontoret. 15:21 Startar igång virusprogrammet. 15:26 Jourtelefonen ringer. 15:27 Frågar Christer om lite uppgifter. 15:32 Christer kommer in och hjälper Mona. 15:35 De går på ett möte. Och för mig är dagen slut. Men Mona ska ju fortsätta att svara i jourtelefonen t.o.m. 16:45. Och det har varit en väldigt omväxlande dag med blandade uppgifter men Mona säger att jourtelefonen faktiskt har varit lugn idag. Tur att Mona är positiv, tålmodig och bra på att förklara saker när hon jobbar med IT. Text och foto: Susanne Eriksson

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Min dag med Agneta Hägg den kulturälskande läraren med gröna fingrar

Min dag med Agneta Hägg den kulturälskande läraren med gröna fingrar Min dag med Agneta Hägg den kulturälskande läraren med gröna fingrar Agneta Hägg är 57 år och jobbar som mellanstadielärare i klass 5B i Norsjö. Hennes föräldrar är från Norsjö men hon växte upp i Vännäs.

Läs mer

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS Jenny Husell ABSTRAKT Att arbeta som projektassistent, innebär många möten med människor

Läs mer

Min dag med Per-Erik Jakobsson den f.d. brandmannen som numera är enhetschef för serviceenheten

Min dag med Per-Erik Jakobsson den f.d. brandmannen som numera är enhetschef för serviceenheten Min dag med Per-Erik Jakobsson den f.d. brandmannen som numera är enhetschef för serviceenheten Per-Erik snart 60 år har i många år jobbat med att bygga upp kommunförrådet och sedan en omorganisation 2007

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

för dig som jobbar i härryda kommun #4 December 2012 Julen och jobbet Alltid redo så fungerar krisberedskapen

för dig som jobbar i härryda kommun #4 December 2012 Julen och jobbet Alltid redo så fungerar krisberedskapen för dig som jobbar i härryda kommun #4 December 2012 Julen och jobbet Alltid redo så fungerar krisberedskapen I detta nummer tema Julen och jobbet 3 Ständig beredskap 4-5 På julafton ska det vara kända

Läs mer

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016 Kommunicera och nå dina mål Kommunikationsstrategi 2013-2016 Lyssna och prata för att nå målen Östersunds kommun har tagit fram en kommunikationsstrategi som sträcker sig från 2013 till 2016. Den här foldern

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

Redovisning av enkätfrågor ställda till deltagare i SVPL pilotgenomförande i Landskrona stad, Svalövs kommun, Lasarettet i Landskrona samt 5

Redovisning av enkätfrågor ställda till deltagare i SVPL pilotgenomförande i Landskrona stad, Svalövs kommun, Lasarettet i Landskrona samt 5 Redovisning av enkätfrågor ställda till deltagare i SVPL pilotgenomförande i Landskrona stad, Svalövs kommun, Lasarettet i Landskrona samt 5 vårdcentraler. Svarsfrekvens Svarat 150 Ej svarat 132 Ej svarat

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Datorn i skolan PIM examination 5

Datorn i skolan PIM examination 5 1 Datorn i skolan PIM examination 5 2010-04-08 Lotta Lind 2 Innehåll Förord...3 Datorn i skolan -för elever...4 Datorn i skolan - för pedagoger...5 Windows - Hur man hanterar en dator...7 Skriva i Word

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

VI LEVER EFTER VÅRA VÄRDERINGAR

VI LEVER EFTER VÅRA VÄRDERINGAR VÄRDERINGAR VI LEVER EFTER VÅRA VÄRDERINGAR HiQs själ är våra värderingar. Värderingarna har följt oss sedan starten av företaget och skapar resultat genom att genomsyra vårt sätt att arbeta. Vi lever

Läs mer

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas.

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas. Grunden Media är en fristående del av föreningen Grunden i Göteborg. Vi är en daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi anpassar arbetstakten

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Som hyresadministratör har man en rad olika arbetsuppgifter och Carolina beskriver sitt yrke enligt följande:

Som hyresadministratör har man en rad olika arbetsuppgifter och Carolina beskriver sitt yrke enligt följande: Hyresadministratör Carolina blev erbjuden arbete redan innan hon var klar! Carolina Pålssson har läst programmet fastighetsföretagande. Efter utbildningen fick hon arbete som hyresadministratör - ett yrke

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Charlotte, 38 år. grundskolan

Charlotte, 38 år. grundskolan Charlotte, 38 år grundskolan Jag kommer inte ihåg någonting av skolan. Det är svart när det gäller skolan. Vi var 20 stycken i klassen. Det kommer jag ihåg. Ettan och tvåan, då såg inte jag nånting. Jag

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer