Min dag med Mona Lindfors den sjungande IT-driftchefen som gillar att läsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Min dag med Mona Lindfors den sjungande IT-driftchefen som gillar att läsa"

Transkript

1 Min dag med Mona Lindfors den sjungande IT-driftchefen som gillar att läsa Mona är IT-driftchef och ansvarar för att hålla ihop hela IT-driften. Hon är 50 år och bor här i Norsjö. Hon gick kontors och distributionsutbildning och började 1978 att jobba heltid på ekonomienheten. Sedan började hon att arbeta så smått med IT. Först var det 25 % med IT och det ökade successivt genom åren. Numera är det bara IT hon jobbar med sedan år Hennes arbetsplats ligger i mitten av Kanslienheten. Hennes intressen är dottern, att läsa, sjunga, spela instrument, träna på gym och att resa. De har IT-jour varannan vecka men inte utanför arbetstid. Och för ca 2 år sedan så införde de ett ärendesystem där de skriver ned vad som är datafelet och vad lösningen är. Då är det mycket enklare att hitta lösningen om felet uppstår igen. Vid skolstarten brukar det vara som mest arbete under året. Vad är roligast med jobbet? Det är omväxlingen och all kontakt man får med så mycket människor. Vad är jobbigast med arbetet? Det är när vi har svårlösta dataproblem och man kan känna sig frustrerad och otillräcklig för att man inte kan hjälpa alla. Men då får man hjälpas åt internt på IT-avdelningen, googla runt eller söka extern hjälp. Hur har arbetet förändrats under åren? Förut åkte vi runt till människor men nu kopplar vi bara upp oss och hjälper dem. Och datasystemen har blivit mer sårbara och det är mer felsökning nu.

2 Vad är det värsta som har hänt under åren? Vi har haft tur och inte haft några större incidenter än. Det värsta är väl att webservrar och e- postservrar har havererat. Om du hade makt att förändra vad skulle du önska då? Om allt i systemen fungerade klockrent en längre tid skulle vi kanske få ha tid att utveckla det system vi redan har. Och att faktiskt kunna köra en testanläggning en längre tid men det är svårt i nuläget. Och alla datautbildningar ligger i Stockholm så vi har svårt att kunna vara med på sådana. Istället får vi ta in konsulter och försöka lära oss mycket på kort tid. Rolig anekdot: På den tiden när Östen Öhman jobbade så hade Mona en gång skrivit en lapp bredvid datorn där det stod osten. Mona var helt säker på att Östen hade något dataproblem som skulle lösas men hon kom inte på vad det kunde vara för problem. Hon funderade och funderade och till slut kom hon på att det inte var Östen som skulle ha hjälp utan det var en påminnelselapp för att köpa ost helt enkelt. 7:30 Kollar först terminalservrarna så att de fungerar för de brukar haka upp sig. Och hon börjar alltid dagen med att byta back-up band åt ekonomienheten. De har ett gammalt ekonomisystem men nästa år ska de få ett nytt system. Och den här veckan har hon även ha jourtelefonen mellan 8:00 16:45. Sedan går hon igenom ärendelistan på datorn och ser vad som ska göras. 8:02 Per Boman IT-samordnare tittar in. 8:03 Jourtelefonen ringer. Ett ärende om spamfilter. Hon registrerar ärendet. 8:12 Kopierar och bränner skivor på hela det stora projektet med kulturhus åt Anna Hansson. 8:17 Tar ett nytt ärende från ärendelistan. Det saknas en lista på betalning på ekonomienheten. 8:19 Ett nytt ärende. Ett fel som man trodde var löst håller på fortfarande. Något som kan var lite svårt att lösa. 8:23 Ett problem med blå skärm dyker upp. 8:28 Christer Hagström IT-tekniker kommer in med papper. 8:31 Mona ringer till ekonomienheten. 8:32 Den lilla datorn där hon håller på med skivbränningen blir utan ström så kopieringen bryts. 8:46 Ringer ett telefonsamtal. Inget svar.

3 8:47 Går ned i källaren för att byta back-up band. 8:51 Gör en systembackup av ekonomisystemet. 8:52 En elevdator från gymnasiet är sönder. Hon tar med den till arbetsrummet som bara ligger några dörrar bort. 8:57 Ringer till Holmen Skog AB. 8:59 Pratar med Per Boman. 9:02 Till arbetsrummet med en trasig dator och flera dataväskor. 9:05 Mona kollar den lilla datorn som kopierar skivor. 9:07 Per Boman kommer in och pratar om brandväggen. 9:09 Christer Hagström kommer in. 9:12 Fortsätter att kopiera skivorna. 9:15 Fika. 9:30 Fortsätter med kopieringen av skivorna. 9:34 Skivorna är äntligen klara. 9:41 Kollar om ett annat ärende. En lärare fick inte ut filmer. 9:46 Personal byter arbetsuppgifter och då ändrar Mona behörigheten. 9:47 Jourtelefonen ringer. En lärare har dataproblem i datasalen. 9:53 Vattnar blommorna. 9:55 Går upp till Anna Hansson med de kopierade skivorna.

4 9:58 Hämtar posten. 9:59 Söker Christer Hagström. 10:01 Jourtelefonen ringer. En vaktmästares datamus har gått sönder. Mona hämtar en ny mus i arbetsrummet och lägger den i receptionen. 10:05 Karl-Axel Nygren kommunikationstekniker meddelar att han ska till skolan för att börja kolla upp vissa dataproblem. 10:07 Vi går ned i källaren för att sätta i nattbackupbandet. 10:10 Till kontoret igen. 10:11 Varje vecka får de en skiva med material om befolkningens ökning eller minskning från Skatteverket som Mona läser in. Bl.a. skolan, sociala och tekniska förvaltningen använder dess uppgifter. 10:12 Vi pratar med Per Boman om att det känns för varmt nere i datacentralen i källaren. Per följer med ner i källaren och visar Mona hur man byter filtret vid insuget av luft. 10:18 Telefonen ringer. En försäljare. 10:23 Mona hämtar befolkningslistan som hon har skrivit ut. Förra veckan var vi 4327 personer i kommunen. 10:29 Går och sätter in befolkningsunderlaget i en pärm i arkivet hos Siv Bäckström nämndsekreterare. 10:30 Går till arbetsrummet där Karl-Axel och Per är för att starta igång ett speciellt program. 10:35 Mona har inga hörlurar så Per får ringa upp henne och ta det genom telefonen. 10:40 Jourtelefonen ringer. En person har ett klurigt fel. Hon blir utkastad från skrivprogrammet så fort hon ska skriva. 10:46 Kollar upp nya ärenden på ärendelistan. 10:49 Mejlar personen att hon får ringa en gång till om felet dyker upp igen. 10:50 Ringer Birgitta Karlsson bemanningsassistent på ekonomi. 10:52 Ringer till Nordea om certifikat till sjuksköterskor. 10:55 Ringer Karin Almgren med. ansvarig sköterska. 11:04 Mona mejlar till ekonomienheten att uppdateringen är klar. 11:06 Tittar igenom mejllistan och hjälper en person som har sin adressbok försvunnen.

5 11:08 Går igenom och prickar av personal på en lista så att de har en användare på datorn. 11:11 Mejlar till Anette. 11:13 Ringer Tina om en ny användare. 11:16 vi går till konferensrummet Älgen där Per Boman håller på att köra igång en visning av programmet Dimdim helper. 11:33 Hämtar en mängd paket som har kommit till receptionen. Mona är ansvarig för all beställning av datatillbehör t.ex. bläckpatroner. 11:35 Till kontoret. Plockar ur följesedlarna och kontrollerar vad som har kommit. 11:37 Sätter in en blankett för nya dataanvändare i arkivet. 11:40 Lägger ihop material till Filuren.

6 11:42 Kollar beställningsorden och måste beställa mera. 12:00 Lunch. 12:38 Vi går ned i källaren och byter back-upband. 12:43 Kollar ärendelistan igen. 12:45 Vi tar med alla saker som ska levereras till olika ställen. 12:46 Vi har bokat en bil och då måste hon blåsa i Alkoskåpet och det strular som vanligt. Hon får blåsa ca 8 gånger innan skåpet öppnas. Det är nämligen svårt att blåsa lagom hårt. 12:53 Vi kör först till Ann-Ewy Holmlund enhetschef på Klockarbo och lämnar toner. 12:57 Vi åker vidare till biblioteket för att lämna material. Mona passar samtidigt på att kolla datorernas inställning på biblioteket. 13:05 Vi åker och hämtar en trasig dator på Gästis.

7 13:11 Jourtelefonen ringer. Hjälper en person och får positiv feedback. 13:14 Vi lämnar datorn i ett förråd på sjukstugan. 13:29 Vi är på kontoret igen. Mona pratar med Christer Hagström. 13:32 Mona skriver in var vi har den trasiga skärmen. 13:34 Skapar ett användarkonto. 13:39 Pratar med Per om läkarnas användare och hur det ska fungera. 13:43 Hon plockar ihop en massa trasiga datagrejer och kastar det i tunnorna. Sedan lämnar vi en dator i Karl-Axels rum. 13:48 Skriver mejl. 13:51 Jourtelefonen ringer. 13:53 Christer kommer in. De försöker lösa problemet med en annan kommun som inte kan skicka mejl till Norsjö kommun. Till slut ordnar det sig och de kan skicka svar hur det ska lösas.

8 14:01 Kollar virusprogram. Uppdaterar. 14:02 Ringer rektor Therese. Inget svar. 14:22 Kollar med Aina Sjölin nämndsekreterare om datorn går snabbare nu efter uppdateringen. 14:24 Prata med Christer. 14:30 Till kontoret igen. 14:50 Bär bort en skrotdator. 14:58 Pratar med Karl-Axel. 15:00 Vi går till arbetsrummet och Mona provar att starta upp skrotdatorn. Men det är inget att göra den är ohjälpligt slut. 15:18 Till kontoret. 15:21 Startar igång virusprogrammet. 15:26 Jourtelefonen ringer. 15:27 Frågar Christer om lite uppgifter. 15:32 Christer kommer in och hjälper Mona. 15:35 De går på ett möte. Och för mig är dagen slut. Men Mona ska ju fortsätta att svara i jourtelefonen t.o.m. 16:45. Och det har varit en väldigt omväxlande dag med blandade uppgifter men Mona säger att jourtelefonen faktiskt har varit lugn idag. Tur att Mona är positiv, tålmodig och bra på att förklara saker när hon jobbar med IT. Text och foto: Susanne Eriksson

Min dag med Hjördis Holmström - den fiskande skolassistenten med strumpstickorna i högsta hugg

Min dag med Hjördis Holmström - den fiskande skolassistenten med strumpstickorna i högsta hugg Min dag med Hjördis Holmström - den fiskande skolassistenten med strumpstickorna i högsta hugg Hjördis är 45 år och bor i hus på Heden. Hon är uppvuxen i Arvidsjaur och har en 3-årig ekonomisk utbildning.

Läs mer

Min dag med Börje Lindmark den huvudstadsresande ekonomen som älskar flugfiske

Min dag med Börje Lindmark den huvudstadsresande ekonomen som älskar flugfiske Min dag med Börje Lindmark den huvudstadsresande ekonomen som älskar flugfiske Börje är 62 år och bor med sin fru i Svansele. Hans intressen är familjen, olika byggprojekt, skogen, flugfiske och att resa.

Läs mer

Min dag med Ulf Lorentsson den bokläsande enhetschefen för VA/gator som brinner för älgjakten och naturen

Min dag med Ulf Lorentsson den bokläsande enhetschefen för VA/gator som brinner för älgjakten och naturen Min dag med Ulf Lorentsson den bokläsande enhetschefen för VA/gator som brinner för älgjakten och naturen Ulf är 47 år och kommer från Joeström, Tärnaby. Han är utbildad till ballastingenjör och jobbar

Läs mer

Min dag med Per-Erik Jakobsson den f.d. brandmannen som numera är enhetschef för serviceenheten

Min dag med Per-Erik Jakobsson den f.d. brandmannen som numera är enhetschef för serviceenheten Min dag med Per-Erik Jakobsson den f.d. brandmannen som numera är enhetschef för serviceenheten Per-Erik snart 60 år har i många år jobbat med att bygga upp kommunförrådet och sedan en omorganisation 2007

Läs mer

Min dag med Lena Lindahl - den barnkära matlagande kontorsvaktmästaren

Min dag med Lena Lindahl - den barnkära matlagande kontorsvaktmästaren Min dag med Lena Lindahl - den barnkära matlagande kontorsvaktmästaren Lena Lindahl är 49 år och kommer från Malå. Hon har ekonomisk utbildning och har jobbat som kontorsvaktmästare i 10 år. Hennes arbetsplats

Läs mer

Min dag med Thim Bäcklund den bakande tekniska chefen som älskar alla naturupplevelser

Min dag med Thim Bäcklund den bakande tekniska chefen som älskar alla naturupplevelser Min dag med Thim Bäcklund den bakande tekniska chefen som älskar alla naturupplevelser Thim Bäcklund är 63 år och kommer ursprungligen från Lycksele. Nu bor han med fru och två pudlar i en lägenhet i Norsjö.

Läs mer

Min dag med Agneta Hägg den kulturälskande läraren med gröna fingrar

Min dag med Agneta Hägg den kulturälskande läraren med gröna fingrar Min dag med Agneta Hägg den kulturälskande läraren med gröna fingrar Agneta Hägg är 57 år och jobbar som mellanstadielärare i klass 5B i Norsjö. Hennes föräldrar är från Norsjö men hon växte upp i Vännäs.

Läs mer

Min dag med Mikael Lindfors den f.d. traktorföraren som numera är kommunalråd och väldigt idrottsintresserad

Min dag med Mikael Lindfors den f.d. traktorföraren som numera är kommunalråd och väldigt idrottsintresserad Min dag med Mikael Lindfors den f.d. traktorföraren som numera är kommunalråd och väldigt idrottsintresserad Mikael är 49 år och länets yngste kommunalråd. Han började jobba som vårdbiträde och har även

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Min dag med Ove Karlsson den jagande snickaren som älskar Skellefteå AIK

Min dag med Ove Karlsson den jagande snickaren som älskar Skellefteå AIK Min dag med Ove Karlsson den jagande snickaren som älskar Skellefteå AIK Ove är född 1946 och kommer ursprungligen från Lubboträsk utanför Burträsk. Nu bor han med familj i ett hus i Norsjö. Han är utbildad

Läs mer

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Maj-Britt är 57 år och kommer från Brinken. Hon bor med sin familj i ett hus i Kvammarnäs. Hon

Läs mer

Pictostat ar tangentstyrt och kan kopplas till olika datorhjalpmedel. Skarmen innehaller ingen onödig information. Frågorna är lätta att besvara.

Pictostat ar tangentstyrt och kan kopplas till olika datorhjalpmedel. Skarmen innehaller ingen onödig information. Frågorna är lätta att besvara. Pictostat ar tangentstyrt och kan kopplas till olika datorhjalpmedel. Skarmen innehaller ingen onödig information. Frågorna är lätta att besvara. ictostat- enkäter Ett nytt sätt att få veta vad brukarna

Läs mer

Övning. Praktikfall - Arbetsmiljö. Praktikfall 1

Övning. Praktikfall - Arbetsmiljö. Praktikfall 1 Övning Praktikfall - Arbetsmiljö Praktikfall 1 Du är skyddsombud på administrativa funktionen. En dag kommer Stina till dig och berättar att hon utsätts för sexuella närmanden från Kenneth, som är biträdande

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Gunnel 59 år är uppväxt i Fromheden och bor nu i hus i Norsjö. Hon är utbildad undersköterska

Läs mer

Elevenkäten, En elev en dator,gymnasieskolan i Botkyrka kommun, besvaras senast fredagen den 1 februari 2013.

Elevenkäten, En elev en dator,gymnasieskolan i Botkyrka kommun, besvaras senast fredagen den 1 februari 2013. Elevenkäten, En elev en dator,gymnasieskolan i Botkyrka kommun, besvaras senast fredagen den 1 februari 2013. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en till en projektet och

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Mitt Mora. Gruppledarutbildning 06 05 04

Mitt Mora. Gruppledarutbildning 06 05 04 Mitt Mora Gruppledarutbildning 06 05 04 Årets gruppledarutbildning inför Demokratidagen ägde rum i Centrumkyrkan bredvid Strandens skola. När alla deltagare satt sig ner vid ett långbord hälsade Åke alla

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! )

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Din Pednet-adress är Ditt Användarnamn är.. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Har du inte PedNet hemma? Gå in på www.pedc.se - Där kan du tanka ner programmet! Så börjar vi med att klicka

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och

Läs mer

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012 Slippa-bada-vecka Som tur var kom höstlovet och befriade mig från en baddag. Jag satt hemma i köket på lördagsmorgonen och kände mig lite extra lycklig. På bordet brann ett stearinljus som jag hade tänt

Läs mer

Hej arbetsterapeuter!

Hej arbetsterapeuter! Hej arbetsterapeuter! Årets första månader har flugit förbi och våren är här. Styrelsen har genomfört årsmötet som hölls den 7 mars där Anette Hjälmefjord bjöds in för att prata om sina erfarenheter kring

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti

barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti barnhemmet i muang mai tisdag 15 juli - lördag 2 augusti Två och en halv vecka sen sist. Två och en halv vecka som har varit rätt så lugna och rätt så förkylda. Det är förkylningstider nu. Många av våra

Läs mer

7. vissa 8. annorlunda 9. få. 4. Användbara ord. 1. sig 2. på 3. till 4. igen 5. på mig 6. att 7. någon 8. till MÅL 2. 1.

7. vissa 8. annorlunda 9. få. 4. Användbara ord. 1. sig 2. på 3. till 4. igen 5. på mig 6. att 7. någon 8. till MÅL 2. 1. Svenska 6 - SVAR MÅL 1 1. Användbara ord 1. växla 2. ändrar sig 3. byta 4. ändra 5. förändra 6. byta 7. växlar 8. ändra dig 9. växlar 10. ändra 2. Användbara ord 1. mig att 2. om 3. ha 4. på 5. om 6. på

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Relationer Värdering: Vara en kärleksfull förälder Berätta för mina barn att jag tycker om dem/älskar dem varje dag Ha en stund varje dag

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni.

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en-till-en-projektet och hjälper oss att förbättra

Läs mer

Rutin för utlåning av personlig elevdator

Rutin för utlåning av personlig elevdator 1 (2) 9 jul 2012 Rutin för utlåning av personlig elevdator Vid start av hösttermin Vid terminsstart sker utdelning av personliga elevdatorer vid ett förutbestämt tillfälle för samtliga berörda elever.

Läs mer

Dagordning Hus- möte. Nacka Brukshundklubb www.nackabk.com. 1. Mötets öppnande. 2. Mötessekreterare. 3. Höstens kurser

Dagordning Hus- möte. Nacka Brukshundklubb www.nackabk.com. 1. Mötets öppnande. 2. Mötessekreterare. 3. Höstens kurser Dagordning Hus- möte Datum: Tid: Plats: 8 oktober 2013 kl. 19.00 Klubbstugan 1. Mötets öppnande 2. Mötessekreterare 3. Höstens kurser 4. Allmänlydnad fortsättning idé av Ulrika 5. Information om pågående

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Nätverket för Synskadade Föräldrar

Nätverket för Synskadade Föräldrar Nätverket för Synskadade Föräldrar I den här broschyren möter du några av oss som är med i Nätverket för Synskadade Föräldrar. I nätverket stöttar vi varandra i vår roll som synskadade föräldrar. Vi ger

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Vi som åkte var Midia Ali, Fredrik Åström, tekniker Anders Lundgren och jag själv Mattias Hedlin.

Vi som åkte var Midia Ali, Fredrik Åström, tekniker Anders Lundgren och jag själv Mattias Hedlin. Mötesplats SFI i Globen Lärarna på SFI:s distansundervisning här på NVU har varit på Skolverkets Mötesplats i Globen i Stockholm och här kommer lite anteckningar om hur de upplevde den givande dagen. Vi

Läs mer

LIVS- COACH. Anette bytte liv blev. Helgläsning från & 12 januari 2013. lax förvandlas snabbt till en läcker middag.

LIVS- COACH. Anette bytte liv blev. Helgläsning från & 12 januari 2013. lax förvandlas snabbt till en läcker middag. Helgläsning från & 12 januari 2013 D Anette bytte liv blev LIVS- COACH Redigering: Åke Alvin Foto: Pia Molin 3 Socker är den stora hälsoboven inte fett, menar Ann Fernholm. 4 Känguru eller fjärr kontroll

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan Bilaga 5. Samtliga kommentarer till frågorna om SAMVERKAN Härnösand -Vi skulle behöva träffas regelbundet, tex 1g/mån. och gå igenom brukare vi är oroliga över. Sådana möten hade vi förr. ( 10 år sen!!)

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. HP Probook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare.

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Jag tycker att Daniel är Sveriges bästa lärare därför att han

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

Processbeskrivning IT-support

Processbeskrivning IT-support Processbeskrivning IT-support Skövde kommun elevdator 1 (5) 1 IT-support Då problem uppstått med IT-utrustningen som man inte klarar att avhjälpa på egen hand finns i många fall hjälp att få. Detta dokument

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan!

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! I en tidigare post Bredbandsbolaget Suger berättade jag lite om Bredbandsbolagets usla support och lovade er en redovisning av de mailkonversationer

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Kevin Lane Kungliga Tekniska Högskolan Introduktionskurs i Datateknik (II1310) TIEDB0. [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning]

Kevin Lane Kungliga Tekniska Högskolan Introduktionskurs i Datateknik (II1310) TIEDB0. [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning] [NXT Legorobot] [Programmering och felsökning] Kevin Lane 28/8-12 klane@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 1 Sammanfattning I denna laboration så fick vi programmera och felsöka en LEGO-robot.

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Jonatann. Jag är åtta år. Jag går på Kyrkmons skola. Jag gillar dinosaurier, att läsa och att spela på plattan.jag tycker om min mamma. Jag är rädd för rektorn

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

Titta! säger Maja. Nu har det hänt

Titta! säger Maja. Nu har det hänt kapitel 1 En sjungande hund Titta! säger Maja. Nu har det hänt igen! Hon sträcker över tidningen som hon läser och visar Lasse en artikel. Lasse och Maja sitter i var sin skön fåtölj i Majas källare. Där

Läs mer

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år.

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år. Artikel av Tuva Klinthäll Publicerad i Smålandsposten den 18 september 2010 Kl 07.00 Klockan har precis slagit sju och det är i mitten av augusti. De allra flesta ligger och sover men inte Håkan Håkansson.

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016 Kommunicera och nå dina mål Kommunikationsstrategi 2013-2016 Lyssna och prata för att nå målen Östersunds kommun har tagit fram en kommunikationsstrategi som sträcker sig från 2013 till 2016. Den här foldern

Läs mer

Kompisböcker 1-2 Facit

Kompisböcker 1-2 Facit Kompisböcker 1-2 Facit Matchen Kristina Murray Brodin Paket 1 MATCHEN 1 Matchen Kan du? 1 ONSDAG 2 TRÄNARE 3 VIKTOR 4 SAMS MAMMA 5 SVÄRA 6 ARVIDS PAPPA 7 FOTEN 8 KLUBBAN 9 DATASPEL Vem är det? Johan Viktor

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Kommunbladet november 2013

Kommunbladet november 2013 Kommunbladet november 2013 Information från Norsjö kommun Nyheter om bredbands-nätet i Norsjö Det kommer att vara störningar i bredbands-nätet i Norsjö kommun på natten mellan onsdag och torsdag den 20

Läs mer

Fastställt av: Christer Lundstedt Framtaget av: Ann-Catrin Wallin Sid:1 (5) Fastställd av Ledningsgruppen för TFS

Fastställt av: Christer Lundstedt Framtaget av: Ann-Catrin Wallin Sid:1 (5) Fastställd av Ledningsgruppen för TFS Fastställt av: Christer Lundstedt Framtaget av: Ann-Catrin Wallin 090422 Sid:1 (5) Datapolicy 1. Användning för privat bruk 2. Elektronisk post 3. Internetanvändning 4. Installation av program 5. Sammanfattning

Läs mer

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby Hör och härma Röda boken lite lättare Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk Unni Brandeby spår 1 FÖRORD till den studerande Den här boken är till dig som just ska börja lära dig svenska.

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Att felsöka din iphone

Att felsöka din iphone Kapitel tio The Trouble with Boys Att felsöka din iphone Terry bad mig att skriva introduktionen till det här kapitlet av två orsaker: (1) det är mitt jobb att skriva introduktioner till kapitel, och (2)

Läs mer