Death and the Maiden översättning av Birgitta Rydholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Death and the Maiden översättning av Birgitta Rydholm"

Transkript

1 Death and the Maiden översättning av Birgitta Rydholm Detta är en fri översättning som används till textmaskinen vid föreställningen

2 Vi vet hur många steg det är, från cellen till det där rummet. Tjugo steg... och du är inte längre på väg till duscharna. Fyrtiofem... och du förs inte till exercisplatsen. Är det mer än åttio steg och du börjar snubbla uppför en trappa......finns det inget annat rum... Finns det inget annat rum, som de skulle kunna föra dig till. Mitt namn är... Juan... Maria... Pablo... Gerardo Escobar, som kämpat för politiska fångar under den tidigare regimen......kommer att leda Sanningskommissionen, som ska utreda begångna brott. Vi hoppas, att armén samarbetar i sökandet efter de saknades kroppar. Och de som torterats men inte dött? För ögonblicket kan vi inget göra, men jag säger till dessa män och kvinnor: Vårt land har fått en unik chans, att nå fram till försoning. Det ska de hålla i minnet. Visst, jag ska bara säga till min fru, så att hon inte blir rädd. Paulina, du behöver inte gömma dig. Jag fick punktering och ingen stannade. Bilarna bara susade förbi. Var inte rädd.

3 Sen dök den här doktorn upp, hjälpte mig, körde mig hem. Kom fram, du behöver inte vara rädd. Jag bad honom stanna över natten. Han väntar utanför. Trevlig kille, den där doktorn. Du har väl inget emot, om han stannar? -Du behöver inte gömma dig, vara rädd. -Inte gömma mig, inte vara rädd. -Du tar hand om mig, skulle aldrig ljuga. -Jag tar hand om dig, skulle aldrig ljuga. Inte vara rädd, inte gömma sig, inte ljuga. -Inte ljuga... -Du, han väntar utanför. Säg mig bara en sak, innan han kommer in. Svarade du ja på presidentens fråga? Gick du med på att leda Kommissionen? Nej, inte än. Inte utan ditt samtycke. Det lovade jag ju. -Ja, det lovade du. -Inte utan ditt samtycke. Lögner! Inte vara rädd, inte gömma sig! För du tar hand om mig, skulle aldrig ljuga? Du svarade ja! Innan jag samtyckt! Säg mig sanningen! Här har du sanningen: Vi har en enda chans, att få fram sanningen, att läka vårt land. Lögner! Och jag då? Var är min kommission? Min sanning? Min läkning? Bara du, att ta hand om mig och veta.

4 En enda chans, att få fram sanningen. -Och jag då? Min sanning? Min läkning? -Aldrig mer, du och de där männen. -Aldrig mer... -Bara du, att ta hand om mig och veta. -Veta vad som hände mig. -...du och de där männen. Ska jag tacka nej? Åka tillbaka till stan? Till presidenten? Säga nej? Vägra söka efter sanning, läkning och försvunna kroppar? Vill du det? Bara nej och åter nej? Nej, nej och nej! Är det vad du vill? -Det är inte det jag vill, det jag önskar. -Vägra söka efter försvunna kroppar? Vi måste söka efter dem, hitta deras kroppar! -Hitta deras kroppar, sanningen, läkningen. -Juan, Maria, Pablo... -Ja, det är det vi vill, det vi önskar. -Juan, Maria, Pablo... -Inga fler lögner. -Det är det vi vill, det vi önskar. Inte vara rädd, inte gömma sig. Aldrig mer... Världen är vacker, världen är snäll. Du vilar i mina armar, det är kväll. Inte vara rädd, inte gömma sig. Dags att sova, det är sent. Inte vara rädd, inte gömma sig.

5 Jag hämtar in honom. -Nej, nej, ingen orsak. -Jag måste ändå tacka dig. För att du stannade, körde hem mig. Du måste vara trött, behöver sova. -Min fru ordnar frukost i morgon bitti. -I morgon äter vi frukost ihop. I morgon. -Men först en drink. -Ja, en drink vore bra. En pytteliten drink, innan jag går till sängs. En drink, en skål, för din fru och för min. Frukost i morgon, drinkar i kväll. Kvinnorna sover och männen har fritt. Död åt diktatorer! Leve sanningen! Allt ska fram i ljuset! Slå ihjäl de jävlarna. Bura in dem. Fängelse för en del, slå ihjäl resten! Inte fängelse, armén går inte med på det. Inget dödande, vi är inte som de. -Jag kan inte hålla med dig. -Bekämpa eld med eld. De ville ha krig, men nu bestämmer vi. Krig är som eld, det sa Nietzsche! Jag kan inte hålla med dig. Man kan inte besegra en eld. Vem sa det? Säkert Nietzsche. Eller någon annan... Vet du vad Nietzsche sa mer? Och det lär du hålla med om:

6 -Vi män kan aldrig äga en kvinnas själ. -Det kan jag hålla med om. En drink, en skål, för kvinnans själ. Vi män kan aldrig äga en kvinnas själ. En drink, en skål. Kvinnorna sover och männen har fritt. -Död åt diktatorer! Leve sanningen! -Skål! Alla hemligheter ska fram i ljuset! Kanske inte. De med hemligheter gömmer sig nog. -Länge leve sanningen! -Kanske helt nära, men vi vet det inte. -Vi hittar dem, var de än gömmer sig. -Vi vet det inte. Vi släpar fram dem ur deras hålor, visar upp dem för deras barn. Allt ska fram i ljuset! -Få dem att gråta. -Utan krig förgör de sig själva. Det sa Nietzsche! Jag kan inte hålla med dig. Skål! -Vi frågar din fru: kommer sanningen fram? -Vi frågar min fru: förblir sanningen dold? Hon lagar frukost och får bestämma. En drink, en skål! -Frukost i morgon, du övernattar här. -Jag övernattar här. Min kropp är trött, mina ögon röda. Sanningen är, att vi får prata mer i morgon. -Jag behöver en säng. -Det ska du få, men ingen tandborste. Två saker lånar en man inte ut.

7 Det första är... -Tandborsten! -Och det andra är sin fru, min vän. En vän. Du behöver inte vara rädd, inte gömma dig. Det är bara doktor Miranda. Han sover över, lånar en säng. Frukost i morgon, vi sover nu. Här i ditt hus, så nära... Du har alltid vetat, att han skulle komma. Du har alltid vetat, att den här stunden skulle komma. Tjugofem steg mellan mig och honom. Han borstar tänderna nu. Tjugo steg mellan mig och honom. Nu sköljer han munnen. Femton steg är allt som skiljer mig från honom. Nu klär han av sig. Tio steg. Nio, åtta... Han lägger sig på sängen. Fem steg mellan mig och honom. Han somnar. Nu, nu, nu! Nu sover han! Du har alltid vetat, vad du måste göra... Här i ditt hus, så nära, så nära... God morgon, doktorn. Är det inte en strålande morgon? Doktor Miranda, inte sant?

8 Jag blev aldrig läkare. Sanningen är, att jag aldrig avslutade mina studier. Ville inte utforska den mänskliga kroppen. Ville inte lära mig om nerver och ben. Det här är kön, det här är hud, och hur behandlar man en brännskada? Det här är en nagel, vad gör man om den slits av? Eller benet, eller nerven? Ville inte titta in i den mänskliga kroppen. Men livet är inte slut, förrän det tar slut. Vem sa det? Var det Nietzsche? Vad skulle han säga idag? Borde jag återuppta mina studier? Nu när militären har förlorat makten, borde jag återgå till mina studier? Men här sitter jag, doktorn, och pratar bort tiden. Jag borde ju laga frukost till er män. Frukost till män, som har fritt på kvällen. Men förlåt, att det bara är jag som pratar. Ni ska också få säga något, doktorn. Det har jag hämtat ur er bil, doktorn. Schubert, doktorn? Döden och Flickan? När hörde jag den här kvartetten senast? Kommer den på radion, stänger jag av. Jag går inte ut ofta. Är jag på konsert, så ber jag tyst: inte Schubert. Snälla, bara inte Schubert! Vi var på middag en kväll och värdinnan hade satt på hans pianosonat.

9 Jag blev helt enkelt sjuk och Gerardo fick köra hem mig. Vi lämnade dem där, med sin Schubert. Ingen förstod varför jag blivit sjuk. Men jag har svurit, att en dag återupprätta min Schubert. Och när vi sitter så här, vet jag, att jag hade rätt. Mycket kommer att ändras. Tänka sig, jag ville kasta hela min Schubert-samling. Är inte den här kvartetten fantastisk, älskling? Visste ni, att Schubert var homosexuell? Men naturligtvis, det var ju ni......som berättade det, om och om igen......medan ni spelade Döden och Flickan, Flickan och Döden. God morgon, älskling. Frukosten är inte färdig än. Paulina! Roberto! -Det här är läkaren, som spelade Schubert. -Lägg bort pistolen! Förbundna ögon i veckor. Men hans röst... Hans skratt... Han, som spelade Schubert. Det må vara en pytteliten sak, rösten... -Du är inte frisk. -Jag har aldrig mått bättre. Doktor Miranda, ursäkta min hustru.

10 -Du kan inte göra så här! -Kan jag inte? Jag känner igen hans röst. Ge horan en omgång till. Men om hon dör, doktorn? Hon svimmar inte ens. Inte en timme, utan hans röst i mitt huvud. Och du vill hindra mig? Försök bara. Alla dessa år, hans röst, skratt, hans händer på min kropp. Men nu är han min... Skjut honom inte! Det är bärgningsbilen. Jag ringde efter den i morse. Min man kommer strax! Ska jag lämna dig här med honom? Ensam? -Jag var ensam med honom alla dessa år. -Allt han gjorde var att hjälpa mig. Försvara honom bara! Hämta polisen! Och när de kommer, använder jag pistolen. Först på honom, sen på mig och jag behöver aldrig mer höra hans röst! -Du tänker döda honom. -Inte döda. Han dödade ju inte mig. -Jag känner igen hans röst. -Vad tänker du göra? Inte jag. Vi. Vi ställer honom inför rätta, här och nu. Eller ska vi vänta på din Kommission? Du och jag. Här finns ingen annan än du och jag. Nu är vi själva igen, du och jag.

11 Inte vara rädd, inte ljuga. Ni ska också få säga något, doktorn. Du sa: Farväl, Paulina. Farväl, på ditt speciella sätt. Sen fick jag gå. Men vart? Inte till min mor, inte till mina vänner. Gerardo, naturligtvis. Jag hade inte ens andats hans namn, fastän de frågade. Man kan inte ha en sån fitta och sen inte bli knullad. Kom igen, bruden, vem är han? Jag sa aldrig hans namn. Gerardo... Ett ord, och han hade varit död. Sen skulle jag fått gå till en kommission......och be dem söka efter hans kropp. Det var därför jag inte ens andades hans namn. Konstigt, att berätta saker för dig, som jag varken sagt Gerardo eller min mor. Hon skulle dö, om hon läste mina tankar. Vet du, vad jag kände, när jag fick gå? Efter att du sagt Farväl, Paulina och undersökt mig en sista gång. Innan jag kom hem till Gerardo, som väntade. Nej, längtade... Nej... Jag sa aldrig hans namn... Har vi det inte mysigt? Som två pensionärer på en bänk i solen. Tyvärr måste jag säga ett pyttelitet hejdå, för jag måste prata ostört med min man.

12 Om en pytteliten hemlighet... Gick bilen att laga? Du behöver ju den, för arbetet i Kommissionen. Det bli ingen Kommission. Tack vare dig, måste jag avgå. -Det förstår jag inte. -Nej, inte du, men alla andra. -Alltid lika melodramatisk. -Jag, som ska föregå med gott exempel......tillåter att en oskyldig läkare blir bunden och torterad i mitt eget hus. -Jag blir tvungen att avgå. -På grund av din galna hustru! Vill du ha tillbaks de där människorna? Varför inte kalla dem fascister? Om jag inte avgår, förstörs våra chanser att låta de döda komma till tals. -Jag trodde, att jag var död, men jag lever. Tack vare dig, kommer mördarna att återvända och orsaka mer död. Vår död. Jag är inte död. Och jag kan tala, fast jag tigit alla dessa år. Och vad ska han få säga till sitt försvar? Du gör precis som de, förfalskar bevis och ger honom ingen chans. Du vill bara döda. -Han dödade inte mig, det vore orättvist. -Först måste du döda mig. Jag tänker inte döda någon. Det lovar jag, fast jag aldrig fick några löften.

13 Och du ska hitta de döda, inte avgå. Vi ställer honom inför rätta. -Allt ni säger, doktorn, blir inspelat. -Herregud, låt honom öppna munnen. -Vatten. -Han vill ha vatten, Gerardo. Inget är som ett glas kallt vatten. Bättre än att dricka sitt eget piss. -Det här är oförlåtligt. -Vänta lite, vi måste se om den fungerar. Allt är med. Oförlåtligt, sa han. Att binda någon, för ett par futtiga timmar, tycker han är oförlåtligt! Jag känner er inte, har aldrig sett er förr, men ni är sjuk. Mycket sjuk. -Doktor Miranda, min hustru... -Du är varken sjuk eller galen! Du har jagats av militären, precis som jag, men släpper du inte lös mig... -Vem försöker ni hota? -Jag hotar inte. Hot, hotelser. Jag har väl öron. Låt oss reda ut en sak. Där ute kan ni, era jävlar, ställa krav, men härinne bestämmer jag. Jag måste gå på toaletten. -Pissa eller skita? -Herregud, Paulina! Doktorn, hon är inte... Kom igen, doktorn, ni kan snacket. Pissa, skita? Framvägen eller bakvägen?

14 Stående. -Jag går med honom. -Han har haft den framme i min närvaro förr. Skynda på, doktorn. Jag vill inte få golvet nedpissat. Lukten. Inte bara rösten. Huden. Jag känner igen hans lukt och inte bara lukten av hans hud. -Kom med mig ut. Femton år, och du minns fortfarande... Lukten, rösten, huden... Stackars älskling. -Fortfarande, för att någon... -För att någon gjorde vad med mig? -Säg det! Du har aldrig sagt orden. De... -Du sa aldrig något. Hur ska jag kunna... -Säg det! De... -De torterade dig. Och vad gjorde de mer? -De våldtog dig. -Hur ofta? Du räknade inte, sa du. Nog räknade jag. Och när jag kom hem till dig, den natten, vad svor du att göra? En dag ställer vi dem inför rätta. Och mannen som våldtog dig måste bekänna. -Infria ditt löfte, få honom att bekänna. -Och om han inte har något att bekänna? -Säg att jag dödar honom, om han nekar. -Och om han är oskyldig?

15 Det är ingen brådska. Säg, att jag kan vänta i månader på hans bekännelse. Du lyssnar ju inte! Vad ska han bekänna, om han är oskyldig? Om han är oskyldig? Då är det riktigt kört för honom. Riktigt kört? Du sitter fortfarande fängslad i en källare. Femton år, och du är likadan. Se på dig. Vi har en chans att börja om. Du, jag och vårt land. Kan du inte försöka... -Ber du mig att glömma? -Befria dig själv från dem. Släppa honom fri, så vi kan råka honom på ett café, träffa hans rara fru, le och le? Ingen ber dig le, men vi måste börja leva. Du, jag och vårt land. Vill du inte det? Vet du vad jag vill, sedan jag hörde hans röst igår kväll? Timma för timma, natt efter natt... Minut för minut, redskap för redskap, göra mot honom, vad han gjorde mot mig. Läkaren, som spelade Schubert och citerade Nietzsche. -Nietzsche! -Hans röst, och vad jag alltid önskat......är att han också ska bli våldtagen, natt efter natt, så han vet hur det känns. Men jag kan inte våldta, så det måste bli du, som gör det.

16 -Sluta, Paulina! -Jag ska sluta. Du klarar ändå inte av det. Så jag tänkte på ett kvastskaft... Men, nej, det är inte det rätta. En dag måste mannen som våldtog dig bekänna. Nu har den dagen kommit. Håll ditt löfte. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Hur ska jag veta, att du inte skjuter honom, så fort han bekänt? Skräm upp honom ordentligt. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Se det så här: det är ju lättare än att behöva våldta honom. Skräm upp honom ordentligt. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Jag låter honom gå. Vi vet hur många steg det är......från cellen till det där rummet. Vi vet hur många steg... Skräm upp honom ordentligt. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Vad ska jag bekänna, när jag är oskyldig? Hon är galen, behöver gå i terapi. -Du är hennes terapi. -Kolla upp vem jag är. När jag hörde, hur läkare plågade fångar, såg jag till att få dem avstängda, dömda. -Jag ville avrätta de svinen. -Inget dödande.

17 -Inget dödande, det sa du. -Det sa jag. Men jag vet, vad ni tänkt ut ihop. Hon spelar den elaka snuten, du den snälla. Och du ska få mig att bekänna. Det är du, som ska döda mig. Inte hon. Det är vad riktiga karlar gör. Jag skulle göra det, om någon våldtagit min fru. Skära kuken av honom. Du tror, att jag är den där läkaren. Och du tänker döda mig. -Ja, det tänker jag. -Vart ska du gå? Jag ska hämta pistolen, skjuta av dig din jävla skalle och skära kuken av dig. Så gör en riktig karl. Skjuter av skallar och våldtar fastbundna kvinnor. Inte som jag. En ynklig mes, som försvarar den jäveln, som satte på hans fru. Försvarar mannen, som förstörde hennes liv. -Hur ofta knullade du henne, ditt svin? -Gerardo! Inte alls Gerardo. Bara jag. Öga för öga. Ett knull för ett knull. Slå ihjäl allihop! Jag ska göra det. Jag! Du skulle aldrig kunna göra det. Nej, jag skulle inte kunna det. Hon ska få det nöjet. Skjuta skallen av dig, skära kuken av dig. Öga för öga. Ett knull för ett knull.

18 Gerardo, jag är rädd. -Jag också. -Döda mig inte. -Erkänn, samarbeta. -Samarbeta, erkänna. Jag vet inte, vad jag gjorde. Om jag var läkaren, så hade jag vetat, men jag vet ingenting. Om jag gör ett misstag, dödar hon mig. Säger att jag inte samarbetar. Du måste berätta för mig, vad hon menar att jag gjort. -Skulle jag lura min hustru? -Du skulle rädda henne och en oskyldig man. -Du måste berätta och rädda dig själv. -Jag måste göra det. Rädda våra liv. Ta reda på allt, in i minsta detalj. -Jag berättar, räddar våra liv. Vi blir fria. -Rädda våra liv. Berätta, så jag blir fri. -Varför det? -Att höra honom berätta, skulle döda mig. Jag kunde berättat, när jag kom tillbaka, men du var inte ensam. Nej, det var jag inte. Så du sa ingenting. En jävla hora i vårt hem! Om du berättar, så berättar jag. -Hur ofta låg du med henne? -Hon var ingen hora.

19 I fängelset yppade jag aldrig ditt namn, men hon skrek ut det i din säng. Jag kom hem med min smärta och hittade dig med den där horan. -Hur ofta låg du med henne? -Du sa, att du förlåtit. Och du ville veta allt som hänt mig, medan hon stod där halvnaken i hallen. -Hur ofta fick du henne att skrika och stöna? -Två gånger! Sluta nu! -Och hur ofta innan den natten? -Tre gånger! Min mun nämnde inte ditt namn. Hennes mun omslöt dig. Hur ofta bet hon dig? Stönade? Vill du ta livet av mig? Vi kommer att dö av så mycket förflutet, så mycket smärta. -Låt oss slå igen den här boken. För gott. -Hur ofta? Hur ofta! Vill du att jag ska gå? Lämna dig i mörkret, ensam med det förflutna? Jag vill känna dig inne i mig, så levande. Få älska med dig, utan spöken i sängen. Jag vill, att du försvarar sanningen och jag vill ana dig i luften jag andas. Jag vill dela min Schubert med dig, sjunga honom ihop med dig. Adoptera ett barn. Och jag ska ta hand om dig, som du tog hand om mig, efter den där natten. Glöm den där förbannade natten. Jag står naken framför dig, som ett nyfött barn.

20 Och vi kan överleva, frigöra oss från honom, om du berättar in i minsta detalj. -Att höra honom berätta, skulle döda mig. -Jag berättar minsta detalj. Bara så kan vi överleva. Inga lögner. Bryt tystnaden, bryt förbannelsen. Dina läppar, ditt hjärta har ingenting att dölja. Börja med ditt namn, som om vi hade den där läkaren inför rätta. Mitt namn är... Jag kan inte fortsätta. Kan inte bryta tystnaden. Kan inte häva förbannelsen. Mitt namn är Juan Mendez och de kom för att hämta mig......innan dagen grytt. Mitt namn är Maria de los Dolores. De kastade mig i havet...allt jag vet är döda vågor, vatten. Mitt namn är Pablo Romero och jag måste tugga jord ska aldrig mer känna smaken av honung. -Mitt namn är Juan Mendez de hämtade mig innan dagen grytt. -De kastade mig i havet... -Aldrig mer känna smaken av honung... -Medan min kropp försvinner... Sök mig inte i vinden... Innan dagen grytt... Försvinner... Mitt namn... I havet...

21 Mitt namn är Paulina Salas och de tog fast mig på gatan, en helt vanlig dag. Jag gick längs San Antonio, när de dök upp. Tre män i en bil. Jag kände pistolen i ryggen. Ett ord och du är död. Han spottade orden i mitt öra och luktade vitlök. Det var allt jag kunde tänka på......hans lunch, hans inre organ och hans matsmältning. Senare förebrådde jag mig. Så många tankar, men varför skrek jag inte ut mitt namn? Mitt namn är Paulina Salas och de för bort mig! Om du inte skriker genast, så har de redan fått tag i din själ. Jag gav upp för lätt, lydde med en gång. Hela mitt liv var jag lydig som ett lamm. Läkaren var inte en av dem. Doktor Miranda mötte jag först tre dagar senare. Först trodde jag, att han skulle hjälpa mig. Så mild, så vänlig, jämfört med de andra. -Och plötsligt hörde jag Schuberts kvartett. -...hörde hon Schuberts kvartett. Den underbara musiken där i mörkret... Utan mat i tre dagar, kroppen ville ge upp. Det var för deras skull jag spelade musik. För att vinna förtroende och lindra plågor. Jag kom dit för att vårda och skydda dem. De dör för fort. De behöver en läkare.

22 De är mina fiender, tänkte jag, i ett krig. Men de har ändå behov, behöver hjälp. Jag gjorde det för fångarnas skull. Först senare visade sig träsket. Jag fick närvara vid förhören, förklara hur mycket ström kroppen klarar, innan man dör. Jag räddade dem. Sluta, sa jag, det räcker. Sen krälade träsket fram och upphetsningen gjorde mig blind, för vad jag höll på med. Det var då Paulina Salas kom till mig, oskyldig och söt. Men det var för sent. Det hade blivit till en grym lek. Klarar en kvinna mer ström än en annan......innan hennes kön bränns sönder? Kan hon någonsin få en orgasm igen? För hennes skull... Jag kunde göra, vad jag ville med henne. Hon skulle ändå tacka mig. Allt jag ville... Allt vad mammor i hemlighet viskar, att man aldrig får göra. Kom igen doktorn, retade de mig. Tacka inte nej till lite lammkött. Allt vad jag ville, och hon måste sjunga min favoritsång för mig under tiden. (Sjunger en Schubert-sång.) För deras skull, för hennes... Musiken var deras sällskap i mörkret. Ingen av mina flickor dog. Såvitt jag minns... Såvitt jag minns, deltog jag i förhör av nittiofyra fångar, inklusive Paulina Salas.

23 Det är allt jag kan säga. Jag ber om förlåtelse. Förlåtelse är enda sättet. Förlåtelse är enda sättet. Och nu? Ska jag skriva under? Skriv först, att vartenda ord är sant. Nedtecknat av fri vilja, utan tvång. -Det är inte riktigt sant. -Vill du se på lite riktigt tvång, doktorn? Nu är det din tur... Allt vad jag ville, och hon måste sjunga min favoritsång för mig under tiden... -Det är över, Paulina. -Nästan. Inte vara rädd, inte gömma sig. -Han åker och våra liv kan fortsätta. -Hämta hans bil. -Det är han, som ska åka iväg. -Jag vill säga honom ett par saker i enrum. -Kan jag lita på dig? -Litade inte jag på dig? Det är bara så vi kan överleva. Inga lögner, inget att dölja. Du släpps fri. Jag litar på henne. Du får åka och våra liv kan fortsätta. Du ska leva, få vårt land att läkas. Hitta kropparna, befria vårt land. Vi hittar dem, en efter en. De ska få komma till tals. Och sen kan vi begrava dem. Ditt namn är Juan Mendez och vi ska inte glömma dig. Maria de los Dolores, vi ska inte glömma... Pablo Romero, vi ska inte glömma dig.

24 Det är ett par saker vi ska prata om, du och jag. Jag ska gå nu och era liv kan fortsätta. (Hon upprepar Schubert-sången från tidigare.) Allt vad du ville, och jag måste sjunga din favoritsång under tiden. Nu måste jag döda dig. För sångens skull. Du gjorde vad du ville och jag skulle sjunga. Nu gör jag det jag vill! Och du ska dö! Det finns ingen favoritsång. Jag ljög! Din man sa, vad jag skulle säga. Sa att doktorn tvingat dig sjunga för honom. Men jag är inte den läkaren. Jo, det är du. Jag sjöng en annan sång för Gerardo. (Sjunger en annan Schubert-sång.) Jag sjöng fel sång för Gerardo, för att se om du ändå skulle ta den rätta. Din favoritsång. Du är läkaren! Bara han skulle veta, vilken den riktiga sången var. Jag visste att Gerardo skulle ljuga, för att rädda dig, mig och vårt land. Han tror alltid, att han är smartast. Därför älskar jag honom. Därför ljög jag. Kan mannen äga en kvinnas själ? Du åkte dit, doktorn! Bered dig på att dö! Gerardo måste bytt ut sången, vetat att doktorn bett om en annan sång.

25 -Han ljög för oss båda. -Bered dig på att dö! Vilken härlig dag. -Det enda som fattas, är att du dör! -Fråga Gerardo! Sen kan jag lyssna på Schubert, utan att du solkar ner honom, dagen, min man, mitt land. -Du lovade. Bekände jag, skulle jag få gå. -Du bekände inte. Du ljög. Du har fått mer upprättelse än de flesta offer. Vad vill du mera? Sanningen, doktorn! Säg att du gillade det och beklagar att det är över. Beklagar, att jag inte längre måste sjunga i ditt öra, om och om igen. Du har tio sekunder på dig. Ett, två, tre... Inte mer. Säg sanningen och du kan gå. Jag kunde säga allt det där, men det räcker inte. Du skulle ändå döda mig. -Åtta! -Någon var grym mot dig och du vill hämnas. Men redan i morgon ska mina barn leta efter dig, för att döda dig. -Nio! -Är det inte dags att sluta nu? Varför ska alltid människor som jag behöva ge med sig? Uppoffra sig? Avstå? Varför ska alltid jag behöva svälja min ilska? Inte den här gången. Den här gången ska jag tänka på mig själv, mina behov. För rättvisans skull.

26 Vad har vi att förlora på att döda en av dem? Vad har vi att förlora?

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Hoppet. av Patrik Bergner

Hoppet. av Patrik Bergner 1. Hoppet av Patrik Bergner Personer: (Karin) (Valle) (Katta) (Göran) Mannen (Axel) Killen (Pontus) Tjejen (Anja) Kvinnan (Pia) Spöken (Synliga endast för ): (Böbe) - Kan spelas av Kvinnan (István) - Kan

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Clairvoyance. drama efter Daphne du Maurier. av Christian Lanciai (2006) Personerna:

Clairvoyance. drama efter Daphne du Maurier. av Christian Lanciai (2006) Personerna: Clairvoyance drama efter Daphne du Maurier av Christian Lanciai (2006) Personerna: John Laura två tanter, Tilly och Tiny en kypare en annan kypare en portier en polis en piccolo Mrs Hill en annan polis

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

En Julsaga. Charles Dickens. Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu

En Julsaga. Charles Dickens. Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu En Julsaga av Charles Dickens Översättning och bearbetning av Torbjörn Perttu Kontakt: 070-2489697 master@caminarycoma.se UPPHOVSRÄTT Upphovsrätten för denna text tillhör Torbjörn Perttu. Med texten menas

Läs mer

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande.

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Ur Bad Girls av Joyce Carol Oates MARIETTA Åh herregud!!! Vad är det, har det hänt nåt? Varför sitter du här i mörkret? Sitter du och

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Eros och Psyke. Marina Meinander

Eros och Psyke. Marina Meinander Eros och Psyke av Marina Meinander Denna pjäs får uppföras gratis av grundskolor i Finland. Meddela oss på info@labbet.fi om ni spelar pjäsen! Ifall inträde uppbärs, var vänlig kontakta författaren som

Läs mer

Ersättaren. av Christian Lanciai (2003) (bygger på en verklig historia) Personerna :

Ersättaren. av Christian Lanciai (2003) (bygger på en verklig historia) Personerna : Ersättaren av Christian Lanciai (2003) (bygger på en verklig historia) Personerna : Bruce Lockhart Lord George Cecil Robert, hans son Clothilde, hans fästmö Dick, deras vän en kypare Evelyn, bankkamrer

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne.

Tänk om hon berättat. Tänk om hon berättat vad som fanns i henne. 8. Jag faller på knä vid hennes bädd. Jag säger: Älskade Gaby, snart är det bra igen. Snart får du komma hem. Min älskling, hur kunde jag göra så här? Men snart blir det bra igen, du ska få se. Då ska

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN

JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN JONATAN OCH SOFIE DRAKAR OCH RÖVARE AV JULIA BENGTSSON 6:2 BJÖRNEKULLASKOLAN Hjälp!!! skrek Jonatan. Han var alldeles kallsvettig. Svetten rann över hela kroppen. Han hade drömt en mardröm. Han låg på

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm 112 - LÄTT ATT SLÅ! TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare MOPEDOLYCKAN Falle t från Pallen Den Farliga Flaskan Annika Dopping Utgiven av SOS Alarm 1112 -Lätt att Slå! Tre Spännande sagor om Modiga Livräddare

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Jesus och vi Det finns en människa vars liv och budskap har satt djupare spår här i världen än någon annan som levt före eller efter honom. Naturligtvis tänker vi på Jesus.

Läs mer

URSPRUNGLIG KÄRLEK. av Sandra Merimo. Pjäsen har tidigare getts ut i boken "Tre pjäser av Sandra Merimo 1997-98", med numret: ISBN 91-630-7313-7

URSPRUNGLIG KÄRLEK. av Sandra Merimo. Pjäsen har tidigare getts ut i boken Tre pjäser av Sandra Merimo 1997-98, med numret: ISBN 91-630-7313-7 URSPRUNGLIG KÄRLEK av Sandra Merimo Ursprunglig kärlek Copyright 1998 Sandra Merimo Pjäsen har tidigare getts ut i boken "Tre pjäser av Sandra Merimo 1997-98", med numret: ISBN 91-630-7313-7 Alla slags

Läs mer