Death and the Maiden översättning av Birgitta Rydholm

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Death and the Maiden översättning av Birgitta Rydholm"

Transkript

1 Death and the Maiden översättning av Birgitta Rydholm Detta är en fri översättning som används till textmaskinen vid föreställningen

2 Vi vet hur många steg det är, från cellen till det där rummet. Tjugo steg... och du är inte längre på väg till duscharna. Fyrtiofem... och du förs inte till exercisplatsen. Är det mer än åttio steg och du börjar snubbla uppför en trappa......finns det inget annat rum... Finns det inget annat rum, som de skulle kunna föra dig till. Mitt namn är... Juan... Maria... Pablo... Gerardo Escobar, som kämpat för politiska fångar under den tidigare regimen......kommer att leda Sanningskommissionen, som ska utreda begångna brott. Vi hoppas, att armén samarbetar i sökandet efter de saknades kroppar. Och de som torterats men inte dött? För ögonblicket kan vi inget göra, men jag säger till dessa män och kvinnor: Vårt land har fått en unik chans, att nå fram till försoning. Det ska de hålla i minnet. Visst, jag ska bara säga till min fru, så att hon inte blir rädd. Paulina, du behöver inte gömma dig. Jag fick punktering och ingen stannade. Bilarna bara susade förbi. Var inte rädd.

3 Sen dök den här doktorn upp, hjälpte mig, körde mig hem. Kom fram, du behöver inte vara rädd. Jag bad honom stanna över natten. Han väntar utanför. Trevlig kille, den där doktorn. Du har väl inget emot, om han stannar? -Du behöver inte gömma dig, vara rädd. -Inte gömma mig, inte vara rädd. -Du tar hand om mig, skulle aldrig ljuga. -Jag tar hand om dig, skulle aldrig ljuga. Inte vara rädd, inte gömma sig, inte ljuga. -Inte ljuga... -Du, han väntar utanför. Säg mig bara en sak, innan han kommer in. Svarade du ja på presidentens fråga? Gick du med på att leda Kommissionen? Nej, inte än. Inte utan ditt samtycke. Det lovade jag ju. -Ja, det lovade du. -Inte utan ditt samtycke. Lögner! Inte vara rädd, inte gömma sig! För du tar hand om mig, skulle aldrig ljuga? Du svarade ja! Innan jag samtyckt! Säg mig sanningen! Här har du sanningen: Vi har en enda chans, att få fram sanningen, att läka vårt land. Lögner! Och jag då? Var är min kommission? Min sanning? Min läkning? Bara du, att ta hand om mig och veta.

4 En enda chans, att få fram sanningen. -Och jag då? Min sanning? Min läkning? -Aldrig mer, du och de där männen. -Aldrig mer... -Bara du, att ta hand om mig och veta. -Veta vad som hände mig. -...du och de där männen. Ska jag tacka nej? Åka tillbaka till stan? Till presidenten? Säga nej? Vägra söka efter sanning, läkning och försvunna kroppar? Vill du det? Bara nej och åter nej? Nej, nej och nej! Är det vad du vill? -Det är inte det jag vill, det jag önskar. -Vägra söka efter försvunna kroppar? Vi måste söka efter dem, hitta deras kroppar! -Hitta deras kroppar, sanningen, läkningen. -Juan, Maria, Pablo... -Ja, det är det vi vill, det vi önskar. -Juan, Maria, Pablo... -Inga fler lögner. -Det är det vi vill, det vi önskar. Inte vara rädd, inte gömma sig. Aldrig mer... Världen är vacker, världen är snäll. Du vilar i mina armar, det är kväll. Inte vara rädd, inte gömma sig. Dags att sova, det är sent. Inte vara rädd, inte gömma sig.

5 Jag hämtar in honom. -Nej, nej, ingen orsak. -Jag måste ändå tacka dig. För att du stannade, körde hem mig. Du måste vara trött, behöver sova. -Min fru ordnar frukost i morgon bitti. -I morgon äter vi frukost ihop. I morgon. -Men först en drink. -Ja, en drink vore bra. En pytteliten drink, innan jag går till sängs. En drink, en skål, för din fru och för min. Frukost i morgon, drinkar i kväll. Kvinnorna sover och männen har fritt. Död åt diktatorer! Leve sanningen! Allt ska fram i ljuset! Slå ihjäl de jävlarna. Bura in dem. Fängelse för en del, slå ihjäl resten! Inte fängelse, armén går inte med på det. Inget dödande, vi är inte som de. -Jag kan inte hålla med dig. -Bekämpa eld med eld. De ville ha krig, men nu bestämmer vi. Krig är som eld, det sa Nietzsche! Jag kan inte hålla med dig. Man kan inte besegra en eld. Vem sa det? Säkert Nietzsche. Eller någon annan... Vet du vad Nietzsche sa mer? Och det lär du hålla med om:

6 -Vi män kan aldrig äga en kvinnas själ. -Det kan jag hålla med om. En drink, en skål, för kvinnans själ. Vi män kan aldrig äga en kvinnas själ. En drink, en skål. Kvinnorna sover och männen har fritt. -Död åt diktatorer! Leve sanningen! -Skål! Alla hemligheter ska fram i ljuset! Kanske inte. De med hemligheter gömmer sig nog. -Länge leve sanningen! -Kanske helt nära, men vi vet det inte. -Vi hittar dem, var de än gömmer sig. -Vi vet det inte. Vi släpar fram dem ur deras hålor, visar upp dem för deras barn. Allt ska fram i ljuset! -Få dem att gråta. -Utan krig förgör de sig själva. Det sa Nietzsche! Jag kan inte hålla med dig. Skål! -Vi frågar din fru: kommer sanningen fram? -Vi frågar min fru: förblir sanningen dold? Hon lagar frukost och får bestämma. En drink, en skål! -Frukost i morgon, du övernattar här. -Jag övernattar här. Min kropp är trött, mina ögon röda. Sanningen är, att vi får prata mer i morgon. -Jag behöver en säng. -Det ska du få, men ingen tandborste. Två saker lånar en man inte ut.

7 Det första är... -Tandborsten! -Och det andra är sin fru, min vän. En vän. Du behöver inte vara rädd, inte gömma dig. Det är bara doktor Miranda. Han sover över, lånar en säng. Frukost i morgon, vi sover nu. Här i ditt hus, så nära... Du har alltid vetat, att han skulle komma. Du har alltid vetat, att den här stunden skulle komma. Tjugofem steg mellan mig och honom. Han borstar tänderna nu. Tjugo steg mellan mig och honom. Nu sköljer han munnen. Femton steg är allt som skiljer mig från honom. Nu klär han av sig. Tio steg. Nio, åtta... Han lägger sig på sängen. Fem steg mellan mig och honom. Han somnar. Nu, nu, nu! Nu sover han! Du har alltid vetat, vad du måste göra... Här i ditt hus, så nära, så nära... God morgon, doktorn. Är det inte en strålande morgon? Doktor Miranda, inte sant?

8 Jag blev aldrig läkare. Sanningen är, att jag aldrig avslutade mina studier. Ville inte utforska den mänskliga kroppen. Ville inte lära mig om nerver och ben. Det här är kön, det här är hud, och hur behandlar man en brännskada? Det här är en nagel, vad gör man om den slits av? Eller benet, eller nerven? Ville inte titta in i den mänskliga kroppen. Men livet är inte slut, förrän det tar slut. Vem sa det? Var det Nietzsche? Vad skulle han säga idag? Borde jag återuppta mina studier? Nu när militären har förlorat makten, borde jag återgå till mina studier? Men här sitter jag, doktorn, och pratar bort tiden. Jag borde ju laga frukost till er män. Frukost till män, som har fritt på kvällen. Men förlåt, att det bara är jag som pratar. Ni ska också få säga något, doktorn. Det har jag hämtat ur er bil, doktorn. Schubert, doktorn? Döden och Flickan? När hörde jag den här kvartetten senast? Kommer den på radion, stänger jag av. Jag går inte ut ofta. Är jag på konsert, så ber jag tyst: inte Schubert. Snälla, bara inte Schubert! Vi var på middag en kväll och värdinnan hade satt på hans pianosonat.

9 Jag blev helt enkelt sjuk och Gerardo fick köra hem mig. Vi lämnade dem där, med sin Schubert. Ingen förstod varför jag blivit sjuk. Men jag har svurit, att en dag återupprätta min Schubert. Och när vi sitter så här, vet jag, att jag hade rätt. Mycket kommer att ändras. Tänka sig, jag ville kasta hela min Schubert-samling. Är inte den här kvartetten fantastisk, älskling? Visste ni, att Schubert var homosexuell? Men naturligtvis, det var ju ni......som berättade det, om och om igen......medan ni spelade Döden och Flickan, Flickan och Döden. God morgon, älskling. Frukosten är inte färdig än. Paulina! Roberto! -Det här är läkaren, som spelade Schubert. -Lägg bort pistolen! Förbundna ögon i veckor. Men hans röst... Hans skratt... Han, som spelade Schubert. Det må vara en pytteliten sak, rösten... -Du är inte frisk. -Jag har aldrig mått bättre. Doktor Miranda, ursäkta min hustru.

10 -Du kan inte göra så här! -Kan jag inte? Jag känner igen hans röst. Ge horan en omgång till. Men om hon dör, doktorn? Hon svimmar inte ens. Inte en timme, utan hans röst i mitt huvud. Och du vill hindra mig? Försök bara. Alla dessa år, hans röst, skratt, hans händer på min kropp. Men nu är han min... Skjut honom inte! Det är bärgningsbilen. Jag ringde efter den i morse. Min man kommer strax! Ska jag lämna dig här med honom? Ensam? -Jag var ensam med honom alla dessa år. -Allt han gjorde var att hjälpa mig. Försvara honom bara! Hämta polisen! Och när de kommer, använder jag pistolen. Först på honom, sen på mig och jag behöver aldrig mer höra hans röst! -Du tänker döda honom. -Inte döda. Han dödade ju inte mig. -Jag känner igen hans röst. -Vad tänker du göra? Inte jag. Vi. Vi ställer honom inför rätta, här och nu. Eller ska vi vänta på din Kommission? Du och jag. Här finns ingen annan än du och jag. Nu är vi själva igen, du och jag.

11 Inte vara rädd, inte ljuga. Ni ska också få säga något, doktorn. Du sa: Farväl, Paulina. Farväl, på ditt speciella sätt. Sen fick jag gå. Men vart? Inte till min mor, inte till mina vänner. Gerardo, naturligtvis. Jag hade inte ens andats hans namn, fastän de frågade. Man kan inte ha en sån fitta och sen inte bli knullad. Kom igen, bruden, vem är han? Jag sa aldrig hans namn. Gerardo... Ett ord, och han hade varit död. Sen skulle jag fått gå till en kommission......och be dem söka efter hans kropp. Det var därför jag inte ens andades hans namn. Konstigt, att berätta saker för dig, som jag varken sagt Gerardo eller min mor. Hon skulle dö, om hon läste mina tankar. Vet du, vad jag kände, när jag fick gå? Efter att du sagt Farväl, Paulina och undersökt mig en sista gång. Innan jag kom hem till Gerardo, som väntade. Nej, längtade... Nej... Jag sa aldrig hans namn... Har vi det inte mysigt? Som två pensionärer på en bänk i solen. Tyvärr måste jag säga ett pyttelitet hejdå, för jag måste prata ostört med min man.

12 Om en pytteliten hemlighet... Gick bilen att laga? Du behöver ju den, för arbetet i Kommissionen. Det bli ingen Kommission. Tack vare dig, måste jag avgå. -Det förstår jag inte. -Nej, inte du, men alla andra. -Alltid lika melodramatisk. -Jag, som ska föregå med gott exempel......tillåter att en oskyldig läkare blir bunden och torterad i mitt eget hus. -Jag blir tvungen att avgå. -På grund av din galna hustru! Vill du ha tillbaks de där människorna? Varför inte kalla dem fascister? Om jag inte avgår, förstörs våra chanser att låta de döda komma till tals. -Jag trodde, att jag var död, men jag lever. Tack vare dig, kommer mördarna att återvända och orsaka mer död. Vår död. Jag är inte död. Och jag kan tala, fast jag tigit alla dessa år. Och vad ska han få säga till sitt försvar? Du gör precis som de, förfalskar bevis och ger honom ingen chans. Du vill bara döda. -Han dödade inte mig, det vore orättvist. -Först måste du döda mig. Jag tänker inte döda någon. Det lovar jag, fast jag aldrig fick några löften.

13 Och du ska hitta de döda, inte avgå. Vi ställer honom inför rätta. -Allt ni säger, doktorn, blir inspelat. -Herregud, låt honom öppna munnen. -Vatten. -Han vill ha vatten, Gerardo. Inget är som ett glas kallt vatten. Bättre än att dricka sitt eget piss. -Det här är oförlåtligt. -Vänta lite, vi måste se om den fungerar. Allt är med. Oförlåtligt, sa han. Att binda någon, för ett par futtiga timmar, tycker han är oförlåtligt! Jag känner er inte, har aldrig sett er förr, men ni är sjuk. Mycket sjuk. -Doktor Miranda, min hustru... -Du är varken sjuk eller galen! Du har jagats av militären, precis som jag, men släpper du inte lös mig... -Vem försöker ni hota? -Jag hotar inte. Hot, hotelser. Jag har väl öron. Låt oss reda ut en sak. Där ute kan ni, era jävlar, ställa krav, men härinne bestämmer jag. Jag måste gå på toaletten. -Pissa eller skita? -Herregud, Paulina! Doktorn, hon är inte... Kom igen, doktorn, ni kan snacket. Pissa, skita? Framvägen eller bakvägen?

14 Stående. -Jag går med honom. -Han har haft den framme i min närvaro förr. Skynda på, doktorn. Jag vill inte få golvet nedpissat. Lukten. Inte bara rösten. Huden. Jag känner igen hans lukt och inte bara lukten av hans hud. -Kom med mig ut. Femton år, och du minns fortfarande... Lukten, rösten, huden... Stackars älskling. -Fortfarande, för att någon... -För att någon gjorde vad med mig? -Säg det! Du har aldrig sagt orden. De... -Du sa aldrig något. Hur ska jag kunna... -Säg det! De... -De torterade dig. Och vad gjorde de mer? -De våldtog dig. -Hur ofta? Du räknade inte, sa du. Nog räknade jag. Och när jag kom hem till dig, den natten, vad svor du att göra? En dag ställer vi dem inför rätta. Och mannen som våldtog dig måste bekänna. -Infria ditt löfte, få honom att bekänna. -Och om han inte har något att bekänna? -Säg att jag dödar honom, om han nekar. -Och om han är oskyldig?

15 Det är ingen brådska. Säg, att jag kan vänta i månader på hans bekännelse. Du lyssnar ju inte! Vad ska han bekänna, om han är oskyldig? Om han är oskyldig? Då är det riktigt kört för honom. Riktigt kört? Du sitter fortfarande fängslad i en källare. Femton år, och du är likadan. Se på dig. Vi har en chans att börja om. Du, jag och vårt land. Kan du inte försöka... -Ber du mig att glömma? -Befria dig själv från dem. Släppa honom fri, så vi kan råka honom på ett café, träffa hans rara fru, le och le? Ingen ber dig le, men vi måste börja leva. Du, jag och vårt land. Vill du inte det? Vet du vad jag vill, sedan jag hörde hans röst igår kväll? Timma för timma, natt efter natt... Minut för minut, redskap för redskap, göra mot honom, vad han gjorde mot mig. Läkaren, som spelade Schubert och citerade Nietzsche. -Nietzsche! -Hans röst, och vad jag alltid önskat......är att han också ska bli våldtagen, natt efter natt, så han vet hur det känns. Men jag kan inte våldta, så det måste bli du, som gör det.

16 -Sluta, Paulina! -Jag ska sluta. Du klarar ändå inte av det. Så jag tänkte på ett kvastskaft... Men, nej, det är inte det rätta. En dag måste mannen som våldtog dig bekänna. Nu har den dagen kommit. Håll ditt löfte. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Hur ska jag veta, att du inte skjuter honom, så fort han bekänt? Skräm upp honom ordentligt. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Se det så här: det är ju lättare än att behöva våldta honom. Skräm upp honom ordentligt. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Jag låter honom gå. Vi vet hur många steg det är......från cellen till det där rummet. Vi vet hur många steg... Skräm upp honom ordentligt. Få honom att bekänna och jag låter honom gå. Vad ska jag bekänna, när jag är oskyldig? Hon är galen, behöver gå i terapi. -Du är hennes terapi. -Kolla upp vem jag är. När jag hörde, hur läkare plågade fångar, såg jag till att få dem avstängda, dömda. -Jag ville avrätta de svinen. -Inget dödande.

17 -Inget dödande, det sa du. -Det sa jag. Men jag vet, vad ni tänkt ut ihop. Hon spelar den elaka snuten, du den snälla. Och du ska få mig att bekänna. Det är du, som ska döda mig. Inte hon. Det är vad riktiga karlar gör. Jag skulle göra det, om någon våldtagit min fru. Skära kuken av honom. Du tror, att jag är den där läkaren. Och du tänker döda mig. -Ja, det tänker jag. -Vart ska du gå? Jag ska hämta pistolen, skjuta av dig din jävla skalle och skära kuken av dig. Så gör en riktig karl. Skjuter av skallar och våldtar fastbundna kvinnor. Inte som jag. En ynklig mes, som försvarar den jäveln, som satte på hans fru. Försvarar mannen, som förstörde hennes liv. -Hur ofta knullade du henne, ditt svin? -Gerardo! Inte alls Gerardo. Bara jag. Öga för öga. Ett knull för ett knull. Slå ihjäl allihop! Jag ska göra det. Jag! Du skulle aldrig kunna göra det. Nej, jag skulle inte kunna det. Hon ska få det nöjet. Skjuta skallen av dig, skära kuken av dig. Öga för öga. Ett knull för ett knull.

18 Gerardo, jag är rädd. -Jag också. -Döda mig inte. -Erkänn, samarbeta. -Samarbeta, erkänna. Jag vet inte, vad jag gjorde. Om jag var läkaren, så hade jag vetat, men jag vet ingenting. Om jag gör ett misstag, dödar hon mig. Säger att jag inte samarbetar. Du måste berätta för mig, vad hon menar att jag gjort. -Skulle jag lura min hustru? -Du skulle rädda henne och en oskyldig man. -Du måste berätta och rädda dig själv. -Jag måste göra det. Rädda våra liv. Ta reda på allt, in i minsta detalj. -Jag berättar, räddar våra liv. Vi blir fria. -Rädda våra liv. Berätta, så jag blir fri. -Varför det? -Att höra honom berätta, skulle döda mig. Jag kunde berättat, när jag kom tillbaka, men du var inte ensam. Nej, det var jag inte. Så du sa ingenting. En jävla hora i vårt hem! Om du berättar, så berättar jag. -Hur ofta låg du med henne? -Hon var ingen hora.

19 I fängelset yppade jag aldrig ditt namn, men hon skrek ut det i din säng. Jag kom hem med min smärta och hittade dig med den där horan. -Hur ofta låg du med henne? -Du sa, att du förlåtit. Och du ville veta allt som hänt mig, medan hon stod där halvnaken i hallen. -Hur ofta fick du henne att skrika och stöna? -Två gånger! Sluta nu! -Och hur ofta innan den natten? -Tre gånger! Min mun nämnde inte ditt namn. Hennes mun omslöt dig. Hur ofta bet hon dig? Stönade? Vill du ta livet av mig? Vi kommer att dö av så mycket förflutet, så mycket smärta. -Låt oss slå igen den här boken. För gott. -Hur ofta? Hur ofta! Vill du att jag ska gå? Lämna dig i mörkret, ensam med det förflutna? Jag vill känna dig inne i mig, så levande. Få älska med dig, utan spöken i sängen. Jag vill, att du försvarar sanningen och jag vill ana dig i luften jag andas. Jag vill dela min Schubert med dig, sjunga honom ihop med dig. Adoptera ett barn. Och jag ska ta hand om dig, som du tog hand om mig, efter den där natten. Glöm den där förbannade natten. Jag står naken framför dig, som ett nyfött barn.

20 Och vi kan överleva, frigöra oss från honom, om du berättar in i minsta detalj. -Att höra honom berätta, skulle döda mig. -Jag berättar minsta detalj. Bara så kan vi överleva. Inga lögner. Bryt tystnaden, bryt förbannelsen. Dina läppar, ditt hjärta har ingenting att dölja. Börja med ditt namn, som om vi hade den där läkaren inför rätta. Mitt namn är... Jag kan inte fortsätta. Kan inte bryta tystnaden. Kan inte häva förbannelsen. Mitt namn är Juan Mendez och de kom för att hämta mig......innan dagen grytt. Mitt namn är Maria de los Dolores. De kastade mig i havet...allt jag vet är döda vågor, vatten. Mitt namn är Pablo Romero och jag måste tugga jord ska aldrig mer känna smaken av honung. -Mitt namn är Juan Mendez de hämtade mig innan dagen grytt. -De kastade mig i havet... -Aldrig mer känna smaken av honung... -Medan min kropp försvinner... Sök mig inte i vinden... Innan dagen grytt... Försvinner... Mitt namn... I havet...

21 Mitt namn är Paulina Salas och de tog fast mig på gatan, en helt vanlig dag. Jag gick längs San Antonio, när de dök upp. Tre män i en bil. Jag kände pistolen i ryggen. Ett ord och du är död. Han spottade orden i mitt öra och luktade vitlök. Det var allt jag kunde tänka på......hans lunch, hans inre organ och hans matsmältning. Senare förebrådde jag mig. Så många tankar, men varför skrek jag inte ut mitt namn? Mitt namn är Paulina Salas och de för bort mig! Om du inte skriker genast, så har de redan fått tag i din själ. Jag gav upp för lätt, lydde med en gång. Hela mitt liv var jag lydig som ett lamm. Läkaren var inte en av dem. Doktor Miranda mötte jag först tre dagar senare. Först trodde jag, att han skulle hjälpa mig. Så mild, så vänlig, jämfört med de andra. -Och plötsligt hörde jag Schuberts kvartett. -...hörde hon Schuberts kvartett. Den underbara musiken där i mörkret... Utan mat i tre dagar, kroppen ville ge upp. Det var för deras skull jag spelade musik. För att vinna förtroende och lindra plågor. Jag kom dit för att vårda och skydda dem. De dör för fort. De behöver en läkare.

22 De är mina fiender, tänkte jag, i ett krig. Men de har ändå behov, behöver hjälp. Jag gjorde det för fångarnas skull. Först senare visade sig träsket. Jag fick närvara vid förhören, förklara hur mycket ström kroppen klarar, innan man dör. Jag räddade dem. Sluta, sa jag, det räcker. Sen krälade träsket fram och upphetsningen gjorde mig blind, för vad jag höll på med. Det var då Paulina Salas kom till mig, oskyldig och söt. Men det var för sent. Det hade blivit till en grym lek. Klarar en kvinna mer ström än en annan......innan hennes kön bränns sönder? Kan hon någonsin få en orgasm igen? För hennes skull... Jag kunde göra, vad jag ville med henne. Hon skulle ändå tacka mig. Allt jag ville... Allt vad mammor i hemlighet viskar, att man aldrig får göra. Kom igen doktorn, retade de mig. Tacka inte nej till lite lammkött. Allt vad jag ville, och hon måste sjunga min favoritsång för mig under tiden. (Sjunger en Schubert-sång.) För deras skull, för hennes... Musiken var deras sällskap i mörkret. Ingen av mina flickor dog. Såvitt jag minns... Såvitt jag minns, deltog jag i förhör av nittiofyra fångar, inklusive Paulina Salas.

23 Det är allt jag kan säga. Jag ber om förlåtelse. Förlåtelse är enda sättet. Förlåtelse är enda sättet. Och nu? Ska jag skriva under? Skriv först, att vartenda ord är sant. Nedtecknat av fri vilja, utan tvång. -Det är inte riktigt sant. -Vill du se på lite riktigt tvång, doktorn? Nu är det din tur... Allt vad jag ville, och hon måste sjunga min favoritsång för mig under tiden... -Det är över, Paulina. -Nästan. Inte vara rädd, inte gömma sig. -Han åker och våra liv kan fortsätta. -Hämta hans bil. -Det är han, som ska åka iväg. -Jag vill säga honom ett par saker i enrum. -Kan jag lita på dig? -Litade inte jag på dig? Det är bara så vi kan överleva. Inga lögner, inget att dölja. Du släpps fri. Jag litar på henne. Du får åka och våra liv kan fortsätta. Du ska leva, få vårt land att läkas. Hitta kropparna, befria vårt land. Vi hittar dem, en efter en. De ska få komma till tals. Och sen kan vi begrava dem. Ditt namn är Juan Mendez och vi ska inte glömma dig. Maria de los Dolores, vi ska inte glömma... Pablo Romero, vi ska inte glömma dig.

24 Det är ett par saker vi ska prata om, du och jag. Jag ska gå nu och era liv kan fortsätta. (Hon upprepar Schubert-sången från tidigare.) Allt vad du ville, och jag måste sjunga din favoritsång under tiden. Nu måste jag döda dig. För sångens skull. Du gjorde vad du ville och jag skulle sjunga. Nu gör jag det jag vill! Och du ska dö! Det finns ingen favoritsång. Jag ljög! Din man sa, vad jag skulle säga. Sa att doktorn tvingat dig sjunga för honom. Men jag är inte den läkaren. Jo, det är du. Jag sjöng en annan sång för Gerardo. (Sjunger en annan Schubert-sång.) Jag sjöng fel sång för Gerardo, för att se om du ändå skulle ta den rätta. Din favoritsång. Du är läkaren! Bara han skulle veta, vilken den riktiga sången var. Jag visste att Gerardo skulle ljuga, för att rädda dig, mig och vårt land. Han tror alltid, att han är smartast. Därför älskar jag honom. Därför ljög jag. Kan mannen äga en kvinnas själ? Du åkte dit, doktorn! Bered dig på att dö! Gerardo måste bytt ut sången, vetat att doktorn bett om en annan sång.

25 -Han ljög för oss båda. -Bered dig på att dö! Vilken härlig dag. -Det enda som fattas, är att du dör! -Fråga Gerardo! Sen kan jag lyssna på Schubert, utan att du solkar ner honom, dagen, min man, mitt land. -Du lovade. Bekände jag, skulle jag få gå. -Du bekände inte. Du ljög. Du har fått mer upprättelse än de flesta offer. Vad vill du mera? Sanningen, doktorn! Säg att du gillade det och beklagar att det är över. Beklagar, att jag inte längre måste sjunga i ditt öra, om och om igen. Du har tio sekunder på dig. Ett, två, tre... Inte mer. Säg sanningen och du kan gå. Jag kunde säga allt det där, men det räcker inte. Du skulle ändå döda mig. -Åtta! -Någon var grym mot dig och du vill hämnas. Men redan i morgon ska mina barn leta efter dig, för att döda dig. -Nio! -Är det inte dags att sluta nu? Varför ska alltid människor som jag behöva ge med sig? Uppoffra sig? Avstå? Varför ska alltid jag behöva svälja min ilska? Inte den här gången. Den här gången ska jag tänka på mig själv, mina behov. För rättvisans skull.

26 Vad har vi att förlora på att döda en av dem? Vad har vi att förlora?

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5

Kapitel 1. Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1. Kapitel 2 Sida 2. Kapitel 3 Sida 3. Kapitel 4 Sida 4. Kapitel 5 Sida 5 Innehållsförteckning Kapitel 1 Sida 1 Kapitel 2 Sida 2 Kapitel 3 Sida 3 Kapitel 4 Sida 4 Kapitel 5 Sida 5 Kapitel 1 Hej jag heter Pontus Sjöström och är 15 år. Jag bor i Nacka med mina föräldrar och två

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen Som du lurade mig och du vet när det var Så jag sa till mig själv; du är inget att ha Lära sig gå Det var svårt för jag snubblade på Alla tankar som nuddar dig Dom som tänder en eld i mig När jag ser dig

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

tacksamma för att det finns någon som bryr sig om dem för att deras liv är lika mycket värda som andras. Hjälp

tacksamma för att det finns någon som bryr sig om dem för att deras liv är lika mycket värda som andras. Hjälp När sommaren var slut, lämnades min mamma av sin familj. Hon har berättat att hon sprang flera kilometer efter bilen, men ingen hörde hennes rop på hjälp. Till slut gav hon upp och kröp in i en håla under

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

En kristen i byn. Kapitel 3

En kristen i byn. Kapitel 3 Kapitel 3 En kristen i byn halvdan skyndade bort mot ragnars gård. ragnar var känd för sitt häftiga humör. Många kunde berätta om hur han slog och sparkade dem som inte lydde honom. hövdingagården låg

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas IBRAHIMS EID Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas Bokens rättigheter tillhör: Sonya Umm Ilyas I samarbete med

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN JOEL BERGLUND ORD cell (s 3, rad 1), det lilla rummet i ett fängelse sällan (s 3, rad 5), inte ofta darrig (s 4, rad 4), skakig, inte stadig telefonbåset (s 6, rad 3), ett litet,

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen ISBJØRNENS FORFATTER CAMP Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell (Komedi) Av Soni Jorgensen Soni Jorgensen soni@jorgensen.com www.sonijorgensen.com Bakgrund: Den arbetslöse Roland (40+) vill

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

War never changes. av Johan Schlyter

War never changes. av Johan Schlyter War never changes av Johan Schlyter Krig ändras aldrig oavsett hur hårt du försöker, för att mördar du nån så blir du själv mördad och det fortsätter från början av mänsklighetens historia och från det

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer