Det är fortfarande mycket övetid för brevbätrarna som upplever en mycket ansträngd situation.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det är fortfarande mycket övetid för brevbätrarna som upplever en mycket ansträngd situation."

Transkript

1 Publicerat 25 mar 11 kl. 11:47 Det är fortfarande mycket övetid för brevbätrarna som upplever en mycket ansträngd situation. Foto: Smålandsbilder.se Brevbärarnas situation fortfarande ansträngd Jnytt.se kunde före årsskiftet berätta av brevbärarna i Jönköping mådde dåligt. Hårda arbetsförhållanden beroende på ohållbara körscheman, vilket innebar mycket övertid med sjukskrivningar som följd. Men trots att flera månader gått har inget hänt. De utlovade förändringarna har inte genomförts. Brevbärarna mår fortfarande "skit". - Det har inte hänt något. Det känns som de väntar på att stormen ska blåsa över. Folk jobbar fortfarande väldigt mycket övertid, berättar en av flera brevbärare Jnytt.se pratat med. Han är liksom arbetskamraterna besviken. - Det är inte lika mycket som i december, det dåliga vädret gjorde sitt till, men det är fortfarande väldigt tufft för många som jobbar här, fortsätter han. Sjukskrivningarna ökade Jnytt.se i slutet av förra året berätta att brevbärarna på grund av ett nytt arbetsschema fick jobba mycket övertid, trots det kunde inte all post delas ut. Flera upplevde detta som mycket jobbigt och antalet sjukskrivningar ökade. Den stora snömängden i december gjorde dessutom inte saken bättre. Efter att brevbärarnas situation uppmärksammats av Jnytt.se och därefter av flera andra media utlovades både från arbetsgivaren och den fackliga organisationen SEKO att förändringar i organisationen skulle genomföras inom den närmaste framtiden. Detta skulle varit klar att sätta igång till den första mars i år. Men beslutet har skjutits upp.

2 Ingenting händer Arbetssituationen under december och januari förbättrades dock tillfälligt för brevbärarna i Jönköping. Detta beroende på att den extrapersonal som normalt tas in vid jul kom in som extra resurs. - Men alla de har fått sluta nu, så vi är tillbaka till det gamla vanliga, suckar en annan brevbärare Jnytt.se varit i kontakt med. Den fackliga organisationen SEKO är väl medveten om den fortsatt jobbiga situationen vid Posten i Jönköping. - Det stämmer att det inte gått i den takt som det borde gjorts. Det har gått lite väl sakta. Övertidsuttaget är fortfarande för högt. Det kan inte fortsätta som det gör, säger Gunnar Pettersson, ordförande i fackets jönköpingsavdelning. Han berättar att SEKO har en dialog med arbetsgivaren, men att man inte kommit fram till något konkret än så länge. Han kan inte svara på när en förändring ska kunna genomföras. - Det är oerhört svårt att säga. Det borde varit igång nu, men så är det inte, konstaterar han. Arbetsledningen lovar igen Enligt Robert Andersson, ny distrikschef på Posten i Jönköping, är dock det arbetet i full gång. - Det har varit en turbulent tid. Vi håller på och se över organisationen just nu och en del förändringar har redan genomförts, bland annat har vi tagit in nya medarbetare, säger han. - Det har varit mycket diskussioner fram och tillbaka och ett antal ytterligare steg kommer att genomföras den närmaste framtiden. I början av maj hoppas jag att personalen i Jönköping ska märka av det. Läs fler artiklar i ämnet på Jnytt.se Folk mår skit här Posten och facket överens om förändring Olle Assarsson

3 Detta är en utskrift från från Göteborgs-Posten. Publicerad 13 mars 2011 Textstorlek Tipsa Skriv ut Brevbärarna Jörgen Fröjdendahl, Pelle Jansson och Lennart Apel upplever efter Postens omorganisation att de fått svårt att hinna med sin primära arbetsuppgift att dela ut brev. Bild: Martin Björklund Hinner inte med sin post Effektivare sortering har gett brevbärarna större distrikt som de inte hinner med innan arbetsdagen är slut. A-posten kan därigenom få vänta en extra dag på utdelning. Håller det här på för länge är det risk att folk tappar förtroende för oss. Att låta post ligga en dag är faktiskt ett avtalsbrott, säger brevbäraren Pelle Jansson. Han och hans kollegor känner stolthet över sitt jobb, men de vittnar samtidigt om en omorganisation som inte fungerat fullt ut. Borta sedan länge är brevbärarnas beting. Schemat har förändrats och sista brevet ska vara utdelat när de flesta av dem slutar sin arbetsdag, klockan 16. En effektiv sorteringsmaskin som sorterar posten i gångordning har betytt att brevbärarna lägger allt mindre tid på sortering. Men i andra änden har distrikten utökats och blivit större. På tio år har vi förlorat ungefär 30 procent av A-posten som postas ena dagen och lämnas ut i hela landet nästföljande dag. Vi har successivt gjort anpassningar inom produktionen och nu har vi genomfört en omorganisation på samtliga 54 brevbärarkontor i Västsverige, säger regionchefen Henrik Brättemark. I Mölndal har omorganisationen lett till att brevbärare inte hunnit med och tre dagar i förra veckan och två dagar i denna vecka har delar av distrikt helt blivit utan post. Överlag har det fungerat bra, men jag vet att vi har en del intrimningsarbeten att göra. Hur länge kan det fortgå att A-post får vänta en ytterligare dag?

4 Det kan vi inte leva med. Vi kommer att sätta in åtgärder omgående. Henrik Brättemark betonar att Göteborgsregionen har höga siffror i de kvalitetsmätningar som genomförts, procent av all A-post kommer till rätt adress nästa dag. Men på brevbärarkontoret i Mölndal kvarstår kritiken mot delar av omorganisationen. Många har valt att jobba övertid för att ändå kunna gå hela distriktet, extrapersonal har tagits in, men det har ändå inte räckt. Det tar emot att köra tillbaka med post. Flera hos oss mår riktigt dåligt av att inte hinna med och många känner tvånget att göra övertid, säger Pelle Jansson. Enligt brevbärarna har det inte varit tal om några extrema postmängder den senaste tiden och de påpekar att de nya och större distrikten räknats fram utifrån bästa scenariot utan bilköer, is på vindrutan och helt utan väntan på att den postbil som ska användas under turen. Det underliga är hur lättvindigt man från arbetsgivarens håll tar på att post blir liggande. Det kan ju vara tågbiljetter eller annan viktig post som många människor nu fick på måndag istället för på fredag, säger Pelle Jansson. Martin Björklund SVERIGES RADIO: Lena Hermanson är orolig för framtiden. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio Skaraborg. Lantbrevbärare Falköping Brevbärare sliter ut sig Uppdaterat: måndag 14 mars kl 16:47 (publicerades måndag 14 mars kl 05:29), Nyheter P4 Skaraborg5 kommentarer Dela Brevbärarnas arbetssituation har försämrats ordentligt sedan Postens omorganisation. Det blir långa dagar på cykel eller i bil med ett stressigt tempo. "Det håller inte i längden" (1:41) Brevbärarnas arbetssituation har försämrats ordentligt sedan Postens omorganisation. Brevbärarna har nu långa dagar på cykel eller i bil med ett stressigt tempo. Det berättar Lena Hermansson, lantbrevbärare i Falköping. Reporter: Linnéa Frimodig Sveriges Radio.

5 Regionchefen: Jag känner inte igen den bilden fullt ut (1:36) Brevbärarnas arbetssituation har försämrats sedan Posten omorganiserat. Fackförbundet menar att trycket på brevbärarna ökat och att allt fler mår dåligt. Men Lars Selim, regionchef för posten tycker inte att företaget har sparat för hårt på personalen. Reporter Tomas Ek, Under förra året effektiviserades Posten och allt fler brev sorteras nu maskinellt i Nässjö innan de kommer till Falköping. Brevbärarna jobbar istället mer utomhus med att dela post. Samtidigt har personalen minskats. Vissa dagar sitter jag sex timmar i bilen, det är ju inte bra att sitta stilla så länge och just den här stressen sliter ju, säger lantbrevbäraren Lena Hermansson. Cyklar sex timmar om dagen Vissa brevbärare har cykelrundor på upp till sex timmar i minusgrader och lantbrevbärarna kör rundor med 700 stopp. Sjukfrånvaron ökar Ingvor Arnoldsson, ordförande för Seko:s Postklubb i Skaraborg, märker att många av de 400 medlemmarna mår allt sämre. -- Väldigt mycket stress har det blivit för brevbärarna och vi ser att sjukfrånvaron börjar stiga. Ska man orka fram till pensioneringen får det bli lite lugnare. Posten blir försenad Lena Hermansson jobbar ibland 11 timmars dagar eftersom det ibland är så mycket brev att den maskinella sorteringen inte hinner med och brevbärarna både sorterar och delar ut posten. I vinter har hon tvingats hålla samma tempo trots snö och kyla. Men vi orkade inte jobba så mycket över så vi ställde posten så den kom ut några dagar försenat. Vi hade inte mycket mer att välja på. Ser du någon förändring i framtiden? Nej det gör jag faktiskt inte. Men Lars Selim, regionchef för posten, tycker inte att företaget har sparat för hårt på personalen. Nej, det vill jag inte säga att vi har gjort. När vi gör en sådan här förändring blir det också en del arbetsuppgifter för medarbetarna som kan ta längre tid att genomföra. Det vi pratar om var i november och december när det var en riktigt besvärlig vinter med mycket snö som påverkade utdelningstiderna. Nu har vi ett bättre väderläge och jag känner inte igen den bilden fullt ut, att vi har sådana stora problem, säger han. Från fackförbundet Seko är man ju ganska tydliga i sin kritik, men du menar att den kan man inte ta på fullt allvar? Självklart ska man ta alla synpunkter på allvar, och det gör vi också. Vi för en ständig dialog på alla arbetsplatser omkring de här frågorna och hur vi ska organisera verksamheten på bästa sätt, säger Lars Selim. Linnéa Frimodig Tel:

6 DAGENS ETC fredag, mars 4, :15 NYHET Posten kommer inte i tid och brevbärarnas arbetssituation beskrivs som ohållbar. Ändå föreslås en aktieutdelning på en miljard kronor från Posten. Vi behöver vara fler i produktionen, vi kan inte ha så stora distrikt, säger Linda Olsson, brevbärare Mängder av försenade brev, klagomål från kunder och en enligt facket ohållbar arbetssituation för brevbärarna. Trots det föreslår Postens styrelse en ordinarie aktieutdelning på en miljard kronor 600 miljoner ordinarie och 400 miljoner kronor extra för Alf Mellström, ordförande i Sekos koncernfack på Posten, reserverade sig mot beslutet. I nuläget känns det inte ansvarsfullt att dela ut en så stor del av vinsten till ägarna, säger han. Drar ner personalen Posten kommer till följd av att allt färre brev skickas dra ner på personal de närmaste åren, en process som redan är igång. Enligt Alf Mellström kommer detta att kräva ekonomiska resurser, bland annat för att kunna erbjuda äldre anställda att gå tidigare. Volymerna har dock inte minskat så mycket som beräknat. På många arbetsplatser anser personalen att bemanningen idag är för låg. En orsak är den omorganisering som genomfördes i slutet av Linda Olsson arbetar som brevbärare i Örebro och har precis kommit tillbaka från föräldraledighet. Det är ett helt annat arbete. Det är väldigt stora distrikt, man känner att man inte hinner med det man ska göra på en dag. Ska man ha kvalitet och känna att man gör ett bra jobb gentemot kunderna så krävs det nästan övertid. Det är ingen som orkar, folk är slutkörda. Det är för mycket att göra helt enkelt.

7 Nya sorteringsmaskiner ska effektivisera arbetet men har istället gjort att personalen i dagsläget har fler brev att sortera för hand. De planerar efter en verklighet som inte existerar. Maskinerna gör inte det jobb som de ska. Prognosen över volymtappet stämmer inte heller, säger Linda Olsson. Vi behöver vara fler i produktionen, vi kan inte ha så stora distrikt. Nu pumpar vi in en massa nya vikarier som får rädda dagen. Alf Mellström håller med. Under 2010 upplevde man på många arbetsplatser en alldeles för stor press, man fick inte ut posten i tid och folk mådde riktigt dåligt. Exakt hur det ser ut idag vågar jag inte ha en uppfattning om. Möjligen var det ännu jävligare i november och december jämfört med nu. Regeringens Beslut Posten Norden AB ägs av svenska och danska staten, och det är ländernas regeringar som beslutar om aktieutdelningens storlek utifrån det förslag som lämnas av styrelsen. Markus Sjöquist, pressekreterare till finansmarknadsminister Peter Norman (M), svarar inte på hur regeringen ser på fackets invändningar mot en aktieutdelning på en miljard, men han anser att bolaget står finansiellt mycket väl rustat även efter en sådan utdelning. Angående den operativa hanteringen vad gäller att tillsäkra tillräckliga personalresurser i verksamheten är det inte en ägarfråga utan en sak för bolagets ledning att hantera, anser Sjöquist. Kommentarer Helena Gustavsson Helge Svensson 08:47 6 mar 2011 POSTEN. Från en bra arbetsplats till en urusel sådan. När min fru började på Posten för över 30 år sedan ansågs det som ett bra jobb och de allra flesta trivdes gott. -Arbetsmiljön på Posten har efterhand försämrats till den grad att min fru känner ingen över 60 som orkar jobba kvar. Övriga talar bara om den dag de kan gå i pension från Posten eller hitta ett annat jobb. -Personalen uppvisar krämpor av många slag men allra värst är stressen och den drar ju med sig fysiska åkommor som alla vet. -Stämningen är under all kritik och när inga chefer är nära klagar alla på allt inom Posten. Ingen vågar komma med någon som helst kritik när chefen hör för vid lönesamtal är det då redan antecknat att man är negativ och icke samarbetsvillig. Om man påpekar någon misshällighet till en chef så får man svar som "alla passar inte att jobba på Posten". -Posten har lyckats bygga upp en sådan stämning att alla är rädda att få sparken från jobbet. T ex är det många som inte vågar anteckna övertid. Jobbar på rasten för att "hinna med".

8 På alla arbetsplatser jag känner till så arbetar man på arbetstid och får betalt för övertid samt har tid för raster. -Slutligen är det ofattbart hur ett företag kan sända ut sin personal på trehjuliga lastmopeder i alla väder som denna vinter. Att helt oskyddat samsas med tunga lastbilar, plogbilar och övrig tät trafik på isiga och spåriga vägar är en lek med döden. Finns det inget arbetarskydd på Posten? Helge En utskrift från Västerbottens-Kurirens nätupplaga VK.SE :32 Brevbärarnas cyklar ersätts allt mer av moped och bil. Utdelningen blir mindre slitig på ett sätt, men där försvinner också en chans att dra igång blodcirkulationen ordentligt. Lennart Ohlsson, snart 54, använder trapporna för att höja pulsen. Fler sjuka efter omorganisation När Posten strukturerade om mångdubblades arbetsbördan för vissa brevbärare. Lennart Ohlsson tvingades till sjukskrivning för första gången på 30 år. Nu är han tillbaka. Arbetssituationen för brevbärarna har diskuterats inom facket Seko och det pågår en kartläggning av hur förändringsarbetet fungerar. Maskinsortering ska göra att det går snabbare, men breven måste fortfarande hanteras av brevbärarna. För Lennart Ohlsson och tre av hans kollegor på postkontoret Kronoparken innebar det fler brev på kortare tid. - Två av oss fick fyra gånger mer att sortera på förmiddagen, de andra tre gånger mer. Domningar

9 Den statiska och enformiga belastningen ökade och utdelningen blev stressigare. Den 5 december förra året vaknade Lennart med bägge armarna bortdomnade. Det ville inte släppa. När det hänt tre gånger på en vecka gick han till läkare, som sade att han måste få andra arbetsförhållanden. Men inget ändrades på jobbet. Lennart sjukskrev sig när armarna domnat ytterligare tre nätter i rad. Läkaren förklarade att det var nervernas sätt att ropa på hjälp. JOSEFIN PECIVA Läs mer i fredagens tidning : Stockholm: Brevbärare tog ett första viktigt steg mot enhet i kampen mot Postens angrepp Förra torsdagen (24/3) samlades närmare ett femtiotal brevbärare från ett tiotal olika kontor i Stockholmstrakten på Ungdomens Hus i söderförorten Skärholmen. Mötet gick under titeln Upp till kamp! och gav uttryck för en stark vilja att organisera motstånd mot Postens pågående angrepp mot brevbärarnas arbetsförhållanden. Ett första men potentiellt mycket viktigt steg togs mot att lägga grunden för en gräsrotsrörelse bland brevbärarna, med utgångspunkt i Stockholm. Bakgrunden till mötet Initiativet till mötet kom från brevbärarna i Skärholmen, där jag själv arbetar. Vi ledsnade på den situation

10 som uppstått i och med ytterligare försämringar efter en mycket hård vinter med mycket övertidstimmar. I takt med att allt fler gick på knäna samlade sig slutligen brevbärarna på det lokala utdelningskontoret och snackade ihop sig om läget. Det blev flera möten, och eftersom antog man krav på minskad arbetsbelastning och trygga anställningar för personalen. Man beslutade sig dessutom för att vägra jobba över frivilligt och istället ta tillbaka den post som man inte hinner dela ut. Men ännu viktigare var att brevbärarna förstod att kampen för bättre arbetsförhållanden inte kan föras på ett enda kontor vilket ledde till att man enades om att bjuda in till ett möte för brevbärare i hela Stockholm! Mobiliseringen för mötet skedde med kort varsel. En vecka innan upprättades ett event på Facebook, och den lokala sektionen av fackförbundet SEKO (som organiserar merparten av landets brevbärare) gav sitt stöd och spred informationen vidare genom sina kanaler. Mötet När klockan närmade sig halvsju på torsdagskvällen hade möteslokalen på Ungdomens Hus fyllts till bredden, och extra stolar fick bäras in så att alla skulle få plats att sitta. Där fanns brevbärare från kontor i Södertälje, från Östermalm, Södermalm, Årsta, Liljeholmen, Globen och Hägersten. Efter att alla bjudits på smörgås och kaffe inleddes mötet med att en kamrat från Stockholms Antirasistiska Kulturförening (STARK) läste upp ett uppskattat stöduttalande. STARK uppmuntrade brevbärarna att fortsätta på den inslagna vägen och utlovade sitt stöd vid behov. Sedan berättade jag själv om bakgrunden och anledningen till mötet. Det viktigaste innehållet i anförandet var: - Posten bedriver en allmän offensiv mot brevbärarna där arbetsförhållanden står under systematiska angrepp. - Facket har gjort alltför litet för att försvara brevbärarnas ställning, något som i sammanhanget lett till svag organisering och motståndsförmåga på arbetsplatserna. Nu krävs det en gräsrotsrörelse med utgångspunkt på brevbärarkontoren för att få med sig så många som möjligt för att vända utvecklingen, för att förmå facket att ta strid och för att bygga upp brevbärarnas styrka på golvet. En allvarlig situation Diskussionen som följde vittnade om allvaret i Postens angrepp. En brevbärare berättade att han under två av vintermånaderna hade arbetat 80 timmar övertid! En annan berättade om situationen på ett kontor på Södermalm, där cheferna på sikt planerar att banta ned personalen från 91 anställda till 60. Mycket insikt från deltagarna om innebörden av Postens angrepp kom till uttryck. Postens vinster har under flera år huvudsakligen skett genom att öka brevbärarnas arbetsbörda, och det är på den vägen det fortsätter bära. Förra årets vinst åstadkoms huvudsakligen just på detta vis. Med Brev 2010, ett radikalt omorganiseringsprojekt, har Posten inlett en effektiviserings-offensiv som syftar till att ytterligare öka intensiteten i arbetet. Nya slimmade arbetsorganisationer bidrar dessutom till att splittra upp kollektivet, och man tar god hjälp av bemanningsföretag och osäkert anställd personal för att täta till där hål uppstår.

11 Kampanda! Om inte brevbärare börjar organisera nu, kommer det knappast bli lättare framöver, om detta rådde stor enighet. I diskussionen betonades att det är viktigt att bygga en rörelse på golvet som är öppen för alla brevbärare oavsett facklig tillhörighet. Just genom att göra detta kan vi på ett demokratiskt och öppet sätt börja formulera våra krav, något som inte står i motsättning till fackligt engagemang. Tvärtom behövs en sådan rörelse så att vi kan driva facket framför oss, och där det behövs ersätta passiva fackliga företrädare med stridbara sådana. På mötet fanns också flera fackliga representanter på plats. Förutom flera SEKOombud fanns brevbärare från SAC syndikalisterna och Postarbetarunionen. Det rörde sig mestadels om ombud på sektionsnivå, som själva är arbetare, men deltog gjorde också Mikael Högberg, vice ordförande för SEKO Post i Stockholm. En diskussion gällde frågan om den fackliga organisationens stridbarhet. Efter att Högberg i ett kort anförande argumenterat till försvar för den svenska kollektivavtalsmodellen, som innebär att arbetare beläggs med fredsplikt efter att avtal med arbetsköparna har framförhandlats, var vi flera som förde fram kritik. I en situation där arbetsköparna hela tiden angriper arbetarna blir fredsplikten en hämsko på arbetarna, som inte ges rätt eller möjlighet att försvara sig under avtalsperioden, trots att Posten tar sig rätten att angripa arbetsvillkoren och öka arbetsintensiteten. Flera brevbärare betonade vikten av att nu få igång engagemanget på arbetsplatserna. Även om man inte kan samla alla från början så är det en start att få med sig bara en eller två till att börja med. Nästa steg! Frågan om vad brevbärare borde kämpa för i ett längre perspektiv restes också. Vad borde t.ex. vara brevbärares svar på den borgerliga regeringens privatiseringsplaner? Fler än en brevbärare argumenterade för ett statligt postverk under brevbärarnas egen kontroll och för en återreglering av postmarknaden. Mötet lyckades också ta viktiga steg här och nu. Bl.a. diskuterades att dra igång en kampanj med demonstration och uppvaktning av media för att sätta press på Posten och påvisa den bristande kvalitet som blir följden av den ökande arbetsbördan på brevbärarna. Utöver att planera för ett nytt möte, till vilket alla lovade att mobilisera ännu mer och försöka nå kontor som inte hade några representanter på mötet, så formulerades också en uppsättning krav, som syftar till att verka mobiliserande i kampen för bättre anställningsförhållanden. Dessa var följande: - Mer fastanställda, mer trygga anställningar! - Mindre distrikt! - Vi vill ha fasta distrikt! - Följ arbetsmiljölagen arbetet ska anpassas efter den enskilda individens förmåga!

12 - Nej till bemanningsföretag! - Nej till alkolås! Med dessa som utgångspunkt är målet nu att ta med sig kraven till arbetsplatserna, förankra dem och börja organisera för att uppnå dem. Potential! Med mötet i Skärholmen togs ett litet men viktigt steg mot kämpande enhet mellan brevbärarna. Brevbärarna är ett kollektiv som betalat hårt för arbetsköparnas offensiv på senare år, med eftersatta löner och bakslag på bakslag. Nu finns tack vare initiativet och engagemanget från de många brevbärarna som släpat sig ut till Skärholmen en verklig möjlighet att lägga grunden för en motoffensiv. Vi har bara börjat, men räkna med mer. Och som en av brevbärarna från kollektivet i Skärholmen sade: Stockholm måste bli början. Men med Stockholm som utgångspunkt kan vi lägga grunden för en förening av brevbärarna i hela Sverige. Det är precis vad vi måste sikta på! Brevbärare i Skärholmen Nästa möte: 13:e april, 18:30-21:00, Kafé Marx, Kungsgatan 84.

Posten och kampen om arbetet

Posten och kampen om arbetet TEMANUMMER: 10 kr Arbetarmakt, svensk sektion av Förbundet för Femte Internationalen Posten och kampen om arbetet Brev 2010: Omfattande angrepp på brevbärarna Bygg en rörelse på arbetsplatserna! Handlingsprogram

Läs mer

Medlemsvärvning pågår

Medlemsvärvning pågår Medlemsvärvning Nyanställningar på Härryda Medlemsaktivitet i Uppsala Nummer 2 2014 Årgång 4 Information till medlemmar i Seko Posten Nu kan du även hitta oss på Facebook Medlemsvärvning pågår Ur innehållet

Läs mer

FACKTUELLT. Terminal. Nya lönerna klara i juni. En man - alla röster Besök på bolagsstämman. Intervjun: Vi är för många. B-klumpen till Segeltorp

FACKTUELLT. Terminal. Nya lönerna klara i juni. En man - alla röster Besök på bolagsstämman. Intervjun: Vi är för många. B-klumpen till Segeltorp Terminal FACKTUELLT SEKO post! Klubbarna Årsta Pt, Tba Brev, Tba Paket, Segeltorp Paket! Nr 3/juni 2005 Nya lönerna klara i juni! Det nya löneavtalet förhandlades klart under strejkhot i oktober förra

Läs mer

Nu kan du även hitta oss på Facebook

Nu kan du även hitta oss på Facebook Avtal Kongress Utbildning Arbetsmiljö Nummer 2 2013 Årgång 3 Information till medlemmar i Seko Posten Nu kan du även hitta oss på Facebook Ur innehållet Bakom kulisserna Mats Lööf berättar vad som händer

Läs mer

Äldreomsorgens personal - med fokus på 60+

Äldreomsorgens personal - med fokus på 60+ Äldreomsorgens personal - med fokus på 60+ Rapport från Arbets- och miljömedicin 2002:8 Inga-Lill Petterson Lena Backman Rapport från Arbets- och miljömedicin 2002:8 Äldreomsorgens personal med fokus på

Läs mer

Rapport från Tomtebodas höstmöte. sid 10. sid 11 Klubb Årstas jämställdhetskommitté kritisk till produktionsledartillsättningarna

Rapport från Tomtebodas höstmöte. sid 10. sid 11 Klubb Årstas jämställdhetskommitté kritisk till produktionsledartillsättningarna Seko post Klubbarna Årsta Postterminal och Tomteboda Brev Nr 4 / November 2013 Eva brattström rapporterar från Sekos kongress sid 4-6 Rapport från Tomtebodas höstmöte sid 10 Framgångsrik manifestation

Läs mer

Ett jobb att leva på!

Ett jobb att leva på! Detta är en annonsbilaga från LO december 2009 tema...lo-förbund är med i sförhandlingarna, det vill säga alla....kollektiv handlar det om, varav en del mycket små. f o t o : l e i f c l a e s s o n...miljoner

Läs mer

Hur många jobb ska man behöva för att kunna försörja sig?

Hur många jobb ska man behöva för att kunna försörja sig? Ulrika jobbar på Reggio Emilia-inspirerad förskola Dokumentation kräver mycket tid sidan Samma jobb på kortare tid när Sodexo tog över sidan 4 Företaget NoViis förföljer uppsagda anställda sidan 6 sidan

Läs mer

Skärpta krav på anställningar. B Kollektivavtal, anställningsformer och anställningstrygghet. fakta och information från seko.

Skärpta krav på anställningar. B Kollektivavtal, anställningsformer och anställningstrygghet. fakta och information från seko. fakta och information från seko december 2005 Skärpta krav på anställningar B Kollektivavtal, anställningsformer och anställningstrygghet är SEKO Postens tre fackliga kärnfrågor under det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Två år efter SAAB-kraschen

Två år efter SAAB-kraschen ArbeTSmarknad Två år efter SAAB-kraschen En studie av hur deltagare och aktörer ser på omställningsstödet TSL Författare: Anna Danielsson Öberg Förord Denna rapport handlar om det avtalade omställningsstödet

Läs mer

Blickpunkten nr 5 november 2013

Blickpunkten nr 5 november 2013 APRIL APRIL APRIL APRIL2013 NOVEMBER 2013 2013 2013 2013 NR NR NR NR2 2 2 2 5 ÅRGÅNG ÅRGÅNG ÅRGÅNG ÅRGÅNG60 60 60 60 www.sekosjvast.se www.sekosjvast.se www.sekosjvast.se www.sekosjvast.se klubben@sekosjvast.se

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Har företag råd att inte hantera psykisk ohälsa?

Har företag råd att inte hantera psykisk ohälsa? Har företag råd att inte hantera psykisk ohälsa? Vinster med att förebygga psykisk ohälsa på jobbet Anders Johrén Labora Konsultforum AB på uppdrag av Hjärnkoll Mars 2013 Sida 1 av 33 Innehåll Sammanfattning

Läs mer

Lars Idermark lämnar PostNord. SEKO Posten: Vi har haft ett bra samarbete. Nu kan du även hitta oss på Facebook

Lars Idermark lämnar PostNord. SEKO Posten: Vi har haft ett bra samarbete. Nu kan du även hitta oss på Facebook Nummer 3 2012 Årgång 2 Information till medlemmar i SEKO Posten Nu kan du även hitta oss på Facebook Ur innehållet Försäkringspengar överraskade Flera medlemmar som har råkat ut för ett olycksfall, max

Läs mer

Rapport - STs temperaturmätare arbetsmiljön 2012

Rapport - STs temperaturmätare arbetsmiljön 2012 «tillbaka Rapport - STs temperaturmätare arbetsmiljön 2012 Rapport STs temperaturmätare arbetsmiljön 2012 Fråga 1 - Jobbar du heltid eller deltid? A Heltid 84 87,5% 134 90,5% 175 90,2% 91 86,7% 122 84,1%

Läs mer

Företagsnedläggning ur de anställdas perspektiv

Företagsnedläggning ur de anställdas perspektiv Högskolan Dalarna Institutionen för Hälsa och Samhälle Pedagogik III, grundnivå 2, 30 högskolepoäng Examensarbete 15 högskolepoäng ht 2008 Examensarbete Företagsnedläggning ur de anställdas perspektiv

Läs mer

FACKTUELLT. Terminal. Nya löner till jul

FACKTUELLT. Terminal. Nya löner till jul Terminal FACKTUELLT SEKO post! Klubbarna Årsta Pt, Tomteboda Brev, Segeltorp Paket! Nr 6/dec 2009 Nya löner till jul! Alla våra terminaler är klara med lönerevisionen. Som vanligt räddades julpengarna

Läs mer

SEKO Bring Citymail Tillsammans

SEKO Bring Citymail Tillsammans Januari 2012 Information från sektionerna SEKO Bring Citymail Tillsammans Jobba rätt Här kommer material som våra vänner på SEKO Posten skrivit i samband med att de hade Jobba rätt -vecka i september.

Läs mer

NUMMER ETT DEMONSTRERA FÖRSTA MAJ! Tidning för medlemmar i klubb Seko Posten Syd, klubb Nordväst och klubben för Chefer & Specialister

NUMMER ETT DEMONSTRERA FÖRSTA MAJ! Tidning för medlemmar i klubb Seko Posten Syd, klubb Nordväst och klubben för Chefer & Specialister NUMMER ETT Tidning för medlemmar i klubb Seko Posten Syd, klubb Nordväst och klubben för Chefer & Specialister Årgång 5 Nummer 2 Maj 2014 Ansvarig utgivare: Johan Lindholm Omslagsfoto: Eleonor Pavlov DEMONSTRERA

Läs mer

Satsa på dig själv med fler i facket

Satsa på dig själv med fler i facket Satsa på dig själv med fler i facket Du är viktigast! Du har det viktigaste fackliga uppdraget av alla. Så sträck på dig och var stolt! Som medlemsvärvare är du med och ser till att vi tillsammans blir

Läs mer

Otrygga anställningar En genomlysning av yrkesgrupper inom post-, telekom- och spårtrafikbranschen

Otrygga anställningar En genomlysning av yrkesgrupper inom post-, telekom- och spårtrafikbranschen Otrygga anställningar En genomlysning av yrkesgrupper inom post-, telekom- och spårtrafikbranschen Annika Ödebrink 2013 SEKO Facket för Service och Kommunikation Omslagsillustration: Max Gustafson Original:

Läs mer

Senadin. om rekrytering och jämställdhet. Försvarsförbundet driver två mål till AD

Senadin. om rekrytering och jämställdhet. Försvarsförbundet driver två mål till AD MEDLEMSTIDNING FRÅN FÖRSVARSFÖRBUNDET. NR 1 2014 Senadin om rekrytering och jämställdhet Försvarsförbundet driver två mål till AD DO-anmälan gav omstart i Halmstad Fortverket blir kvar men effektiviseras

Läs mer

SEKOEKOT. En tidning för oss brevbärare i söderort som är SEKO-medlemmar. nummer tre. När du känner dig pressad till att jobba över och köra klart :

SEKOEKOT. En tidning för oss brevbärare i söderort som är SEKO-medlemmar. nummer tre. När du känner dig pressad till att jobba över och köra klart : nmmer tre 2012 SEKOEKOT En tidning för oss brevbärare i söderort som är SEKO-medlemmar När d känner dig pressad till att jobba över och köra klart : TÄNK PÅ ATT DU HAR EN ARBETSTID (och inte en tilldelad

Läs mer

DEMONSTRATION SAMLADE 2000 MEDLEMMAR. Göran Lambertz. REPSKAP 2008: Karlsen får fortsatt förtroende, ett tag till STORMÖTEN SAMLADE

DEMONSTRATION SAMLADE 2000 MEDLEMMAR. Göran Lambertz. REPSKAP 2008: Karlsen får fortsatt förtroende, ett tag till STORMÖTEN SAMLADE POLISEN FACKLIG TIDSKRIFT FÖR POLISFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN Nr 3 OKTOBER 2008 DEMONSTRATION SAMLADE 2000 MEDLEMMAR REPSKAP 2008: Karlsen får fortsatt förtroende, ett tag till STORMÖTEN SAMLADE 800 MEDLEMMAR

Läs mer

vd:n som vill andra lagen

vd:n som vill andra lagen U en tidning om ledarskap från fackförbundet lönestatistik. Kommuner bäst på jämställdhet sid 5 U nr 1 februari 2013 U Lösnummerpris 60 kr interimschef. På tillfälligt uppdrag sid 26 Så lämnar du dåliga

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

NUMMER ETT. Tidning för medlemmar i klubb Seko Posten Syd, klubb Post NordVäst och klubben för Chefer & Specialister

NUMMER ETT. Tidning för medlemmar i klubb Seko Posten Syd, klubb Post NordVäst och klubben för Chefer & Specialister NUMMER ETT Tidning för medlemmar i klubb Seko Posten Syd, klubb Post NordVäst och klubben för Chefer & Specialister Årgång 5 Nummer 3 Juni 2014 Ansvarig utgivare: Anders Johansson VAD TYCKER DU OM SAMMANSLAGNINGEN

Läs mer

Kommunal Stockholms län

Kommunal Stockholms län Stockholms län medlemstidningen medlemstidning för Kommunal Stockholms län nummer 8 / 2004 Halvtid i mandatperioden Det förekommer en hel del kritik från Kommunals medlemmar att den individuella lönesättningen

Läs mer

Fri som i frisk Frihet ger friskare vård-skola-omsorg

Fri som i frisk Frihet ger friskare vård-skola-omsorg CAROLIN DAHLMAN NR 42 Fri som i frisk Frihet ger friskare vård-skola-omsorg ISBN 91-7566-525-5 PEJLING 9 789175 665252 Författaren och AB Timbro 2002 Omslag: Formgivningsverket Omslagsfoto: Nino Mascardi/Image

Läs mer

*Lokförarbladet* Foto: Cecilia Hansson. Nr 42, Februari 2014, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg

*Lokförarbladet* Foto: Cecilia Hansson. Nr 42, Februari 2014, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg *Lokförarbladet* Nr 42, Februari 2014, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Foto: Cecilia Hansson - Pendelklubbens skrivelse. - Uniforms skor. - Beordra inför D-dagar m.m. - Anciennitet

Läs mer