Det är fortfarande mycket övetid för brevbätrarna som upplever en mycket ansträngd situation.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det är fortfarande mycket övetid för brevbätrarna som upplever en mycket ansträngd situation."

Transkript

1 Publicerat 25 mar 11 kl. 11:47 Det är fortfarande mycket övetid för brevbätrarna som upplever en mycket ansträngd situation. Foto: Smålandsbilder.se Brevbärarnas situation fortfarande ansträngd Jnytt.se kunde före årsskiftet berätta av brevbärarna i Jönköping mådde dåligt. Hårda arbetsförhållanden beroende på ohållbara körscheman, vilket innebar mycket övertid med sjukskrivningar som följd. Men trots att flera månader gått har inget hänt. De utlovade förändringarna har inte genomförts. Brevbärarna mår fortfarande "skit". - Det har inte hänt något. Det känns som de väntar på att stormen ska blåsa över. Folk jobbar fortfarande väldigt mycket övertid, berättar en av flera brevbärare Jnytt.se pratat med. Han är liksom arbetskamraterna besviken. - Det är inte lika mycket som i december, det dåliga vädret gjorde sitt till, men det är fortfarande väldigt tufft för många som jobbar här, fortsätter han. Sjukskrivningarna ökade Jnytt.se i slutet av förra året berätta att brevbärarna på grund av ett nytt arbetsschema fick jobba mycket övertid, trots det kunde inte all post delas ut. Flera upplevde detta som mycket jobbigt och antalet sjukskrivningar ökade. Den stora snömängden i december gjorde dessutom inte saken bättre. Efter att brevbärarnas situation uppmärksammats av Jnytt.se och därefter av flera andra media utlovades både från arbetsgivaren och den fackliga organisationen SEKO att förändringar i organisationen skulle genomföras inom den närmaste framtiden. Detta skulle varit klar att sätta igång till den första mars i år. Men beslutet har skjutits upp.

2 Ingenting händer Arbetssituationen under december och januari förbättrades dock tillfälligt för brevbärarna i Jönköping. Detta beroende på att den extrapersonal som normalt tas in vid jul kom in som extra resurs. - Men alla de har fått sluta nu, så vi är tillbaka till det gamla vanliga, suckar en annan brevbärare Jnytt.se varit i kontakt med. Den fackliga organisationen SEKO är väl medveten om den fortsatt jobbiga situationen vid Posten i Jönköping. - Det stämmer att det inte gått i den takt som det borde gjorts. Det har gått lite väl sakta. Övertidsuttaget är fortfarande för högt. Det kan inte fortsätta som det gör, säger Gunnar Pettersson, ordförande i fackets jönköpingsavdelning. Han berättar att SEKO har en dialog med arbetsgivaren, men att man inte kommit fram till något konkret än så länge. Han kan inte svara på när en förändring ska kunna genomföras. - Det är oerhört svårt att säga. Det borde varit igång nu, men så är det inte, konstaterar han. Arbetsledningen lovar igen Enligt Robert Andersson, ny distrikschef på Posten i Jönköping, är dock det arbetet i full gång. - Det har varit en turbulent tid. Vi håller på och se över organisationen just nu och en del förändringar har redan genomförts, bland annat har vi tagit in nya medarbetare, säger han. - Det har varit mycket diskussioner fram och tillbaka och ett antal ytterligare steg kommer att genomföras den närmaste framtiden. I början av maj hoppas jag att personalen i Jönköping ska märka av det. Läs fler artiklar i ämnet på Jnytt.se Folk mår skit här Posten och facket överens om förändring Olle Assarsson

3 Detta är en utskrift från från Göteborgs-Posten. Publicerad 13 mars 2011 Textstorlek Tipsa Skriv ut Brevbärarna Jörgen Fröjdendahl, Pelle Jansson och Lennart Apel upplever efter Postens omorganisation att de fått svårt att hinna med sin primära arbetsuppgift att dela ut brev. Bild: Martin Björklund Hinner inte med sin post Effektivare sortering har gett brevbärarna större distrikt som de inte hinner med innan arbetsdagen är slut. A-posten kan därigenom få vänta en extra dag på utdelning. Håller det här på för länge är det risk att folk tappar förtroende för oss. Att låta post ligga en dag är faktiskt ett avtalsbrott, säger brevbäraren Pelle Jansson. Han och hans kollegor känner stolthet över sitt jobb, men de vittnar samtidigt om en omorganisation som inte fungerat fullt ut. Borta sedan länge är brevbärarnas beting. Schemat har förändrats och sista brevet ska vara utdelat när de flesta av dem slutar sin arbetsdag, klockan 16. En effektiv sorteringsmaskin som sorterar posten i gångordning har betytt att brevbärarna lägger allt mindre tid på sortering. Men i andra änden har distrikten utökats och blivit större. På tio år har vi förlorat ungefär 30 procent av A-posten som postas ena dagen och lämnas ut i hela landet nästföljande dag. Vi har successivt gjort anpassningar inom produktionen och nu har vi genomfört en omorganisation på samtliga 54 brevbärarkontor i Västsverige, säger regionchefen Henrik Brättemark. I Mölndal har omorganisationen lett till att brevbärare inte hunnit med och tre dagar i förra veckan och två dagar i denna vecka har delar av distrikt helt blivit utan post. Överlag har det fungerat bra, men jag vet att vi har en del intrimningsarbeten att göra. Hur länge kan det fortgå att A-post får vänta en ytterligare dag?

4 Det kan vi inte leva med. Vi kommer att sätta in åtgärder omgående. Henrik Brättemark betonar att Göteborgsregionen har höga siffror i de kvalitetsmätningar som genomförts, procent av all A-post kommer till rätt adress nästa dag. Men på brevbärarkontoret i Mölndal kvarstår kritiken mot delar av omorganisationen. Många har valt att jobba övertid för att ändå kunna gå hela distriktet, extrapersonal har tagits in, men det har ändå inte räckt. Det tar emot att köra tillbaka med post. Flera hos oss mår riktigt dåligt av att inte hinna med och många känner tvånget att göra övertid, säger Pelle Jansson. Enligt brevbärarna har det inte varit tal om några extrema postmängder den senaste tiden och de påpekar att de nya och större distrikten räknats fram utifrån bästa scenariot utan bilköer, is på vindrutan och helt utan väntan på att den postbil som ska användas under turen. Det underliga är hur lättvindigt man från arbetsgivarens håll tar på att post blir liggande. Det kan ju vara tågbiljetter eller annan viktig post som många människor nu fick på måndag istället för på fredag, säger Pelle Jansson. Martin Björklund SVERIGES RADIO: Lena Hermanson är orolig för framtiden. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio Skaraborg. Lantbrevbärare Falköping Brevbärare sliter ut sig Uppdaterat: måndag 14 mars kl 16:47 (publicerades måndag 14 mars kl 05:29), Nyheter P4 Skaraborg5 kommentarer Dela Brevbärarnas arbetssituation har försämrats ordentligt sedan Postens omorganisation. Det blir långa dagar på cykel eller i bil med ett stressigt tempo. "Det håller inte i längden" (1:41) Brevbärarnas arbetssituation har försämrats ordentligt sedan Postens omorganisation. Brevbärarna har nu långa dagar på cykel eller i bil med ett stressigt tempo. Det berättar Lena Hermansson, lantbrevbärare i Falköping. Reporter: Linnéa Frimodig Sveriges Radio.

5 Regionchefen: Jag känner inte igen den bilden fullt ut (1:36) Brevbärarnas arbetssituation har försämrats sedan Posten omorganiserat. Fackförbundet menar att trycket på brevbärarna ökat och att allt fler mår dåligt. Men Lars Selim, regionchef för posten tycker inte att företaget har sparat för hårt på personalen. Reporter Tomas Ek, Under förra året effektiviserades Posten och allt fler brev sorteras nu maskinellt i Nässjö innan de kommer till Falköping. Brevbärarna jobbar istället mer utomhus med att dela post. Samtidigt har personalen minskats. Vissa dagar sitter jag sex timmar i bilen, det är ju inte bra att sitta stilla så länge och just den här stressen sliter ju, säger lantbrevbäraren Lena Hermansson. Cyklar sex timmar om dagen Vissa brevbärare har cykelrundor på upp till sex timmar i minusgrader och lantbrevbärarna kör rundor med 700 stopp. Sjukfrånvaron ökar Ingvor Arnoldsson, ordförande för Seko:s Postklubb i Skaraborg, märker att många av de 400 medlemmarna mår allt sämre. -- Väldigt mycket stress har det blivit för brevbärarna och vi ser att sjukfrånvaron börjar stiga. Ska man orka fram till pensioneringen får det bli lite lugnare. Posten blir försenad Lena Hermansson jobbar ibland 11 timmars dagar eftersom det ibland är så mycket brev att den maskinella sorteringen inte hinner med och brevbärarna både sorterar och delar ut posten. I vinter har hon tvingats hålla samma tempo trots snö och kyla. Men vi orkade inte jobba så mycket över så vi ställde posten så den kom ut några dagar försenat. Vi hade inte mycket mer att välja på. Ser du någon förändring i framtiden? Nej det gör jag faktiskt inte. Men Lars Selim, regionchef för posten, tycker inte att företaget har sparat för hårt på personalen. Nej, det vill jag inte säga att vi har gjort. När vi gör en sådan här förändring blir det också en del arbetsuppgifter för medarbetarna som kan ta längre tid att genomföra. Det vi pratar om var i november och december när det var en riktigt besvärlig vinter med mycket snö som påverkade utdelningstiderna. Nu har vi ett bättre väderläge och jag känner inte igen den bilden fullt ut, att vi har sådana stora problem, säger han. Från fackförbundet Seko är man ju ganska tydliga i sin kritik, men du menar att den kan man inte ta på fullt allvar? Självklart ska man ta alla synpunkter på allvar, och det gör vi också. Vi för en ständig dialog på alla arbetsplatser omkring de här frågorna och hur vi ska organisera verksamheten på bästa sätt, säger Lars Selim. Linnéa Frimodig Tel:

6 DAGENS ETC fredag, mars 4, :15 NYHET Posten kommer inte i tid och brevbärarnas arbetssituation beskrivs som ohållbar. Ändå föreslås en aktieutdelning på en miljard kronor från Posten. Vi behöver vara fler i produktionen, vi kan inte ha så stora distrikt, säger Linda Olsson, brevbärare Mängder av försenade brev, klagomål från kunder och en enligt facket ohållbar arbetssituation för brevbärarna. Trots det föreslår Postens styrelse en ordinarie aktieutdelning på en miljard kronor 600 miljoner ordinarie och 400 miljoner kronor extra för Alf Mellström, ordförande i Sekos koncernfack på Posten, reserverade sig mot beslutet. I nuläget känns det inte ansvarsfullt att dela ut en så stor del av vinsten till ägarna, säger han. Drar ner personalen Posten kommer till följd av att allt färre brev skickas dra ner på personal de närmaste åren, en process som redan är igång. Enligt Alf Mellström kommer detta att kräva ekonomiska resurser, bland annat för att kunna erbjuda äldre anställda att gå tidigare. Volymerna har dock inte minskat så mycket som beräknat. På många arbetsplatser anser personalen att bemanningen idag är för låg. En orsak är den omorganisering som genomfördes i slutet av Linda Olsson arbetar som brevbärare i Örebro och har precis kommit tillbaka från föräldraledighet. Det är ett helt annat arbete. Det är väldigt stora distrikt, man känner att man inte hinner med det man ska göra på en dag. Ska man ha kvalitet och känna att man gör ett bra jobb gentemot kunderna så krävs det nästan övertid. Det är ingen som orkar, folk är slutkörda. Det är för mycket att göra helt enkelt.

7 Nya sorteringsmaskiner ska effektivisera arbetet men har istället gjort att personalen i dagsläget har fler brev att sortera för hand. De planerar efter en verklighet som inte existerar. Maskinerna gör inte det jobb som de ska. Prognosen över volymtappet stämmer inte heller, säger Linda Olsson. Vi behöver vara fler i produktionen, vi kan inte ha så stora distrikt. Nu pumpar vi in en massa nya vikarier som får rädda dagen. Alf Mellström håller med. Under 2010 upplevde man på många arbetsplatser en alldeles för stor press, man fick inte ut posten i tid och folk mådde riktigt dåligt. Exakt hur det ser ut idag vågar jag inte ha en uppfattning om. Möjligen var det ännu jävligare i november och december jämfört med nu. Regeringens Beslut Posten Norden AB ägs av svenska och danska staten, och det är ländernas regeringar som beslutar om aktieutdelningens storlek utifrån det förslag som lämnas av styrelsen. Markus Sjöquist, pressekreterare till finansmarknadsminister Peter Norman (M), svarar inte på hur regeringen ser på fackets invändningar mot en aktieutdelning på en miljard, men han anser att bolaget står finansiellt mycket väl rustat även efter en sådan utdelning. Angående den operativa hanteringen vad gäller att tillsäkra tillräckliga personalresurser i verksamheten är det inte en ägarfråga utan en sak för bolagets ledning att hantera, anser Sjöquist. Kommentarer Helena Gustavsson Helge Svensson 08:47 6 mar 2011 POSTEN. Från en bra arbetsplats till en urusel sådan. När min fru började på Posten för över 30 år sedan ansågs det som ett bra jobb och de allra flesta trivdes gott. -Arbetsmiljön på Posten har efterhand försämrats till den grad att min fru känner ingen över 60 som orkar jobba kvar. Övriga talar bara om den dag de kan gå i pension från Posten eller hitta ett annat jobb. -Personalen uppvisar krämpor av många slag men allra värst är stressen och den drar ju med sig fysiska åkommor som alla vet. -Stämningen är under all kritik och när inga chefer är nära klagar alla på allt inom Posten. Ingen vågar komma med någon som helst kritik när chefen hör för vid lönesamtal är det då redan antecknat att man är negativ och icke samarbetsvillig. Om man påpekar någon misshällighet till en chef så får man svar som "alla passar inte att jobba på Posten". -Posten har lyckats bygga upp en sådan stämning att alla är rädda att få sparken från jobbet. T ex är det många som inte vågar anteckna övertid. Jobbar på rasten för att "hinna med".

8 På alla arbetsplatser jag känner till så arbetar man på arbetstid och får betalt för övertid samt har tid för raster. -Slutligen är det ofattbart hur ett företag kan sända ut sin personal på trehjuliga lastmopeder i alla väder som denna vinter. Att helt oskyddat samsas med tunga lastbilar, plogbilar och övrig tät trafik på isiga och spåriga vägar är en lek med döden. Finns det inget arbetarskydd på Posten? Helge En utskrift från Västerbottens-Kurirens nätupplaga VK.SE :32 Brevbärarnas cyklar ersätts allt mer av moped och bil. Utdelningen blir mindre slitig på ett sätt, men där försvinner också en chans att dra igång blodcirkulationen ordentligt. Lennart Ohlsson, snart 54, använder trapporna för att höja pulsen. Fler sjuka efter omorganisation När Posten strukturerade om mångdubblades arbetsbördan för vissa brevbärare. Lennart Ohlsson tvingades till sjukskrivning för första gången på 30 år. Nu är han tillbaka. Arbetssituationen för brevbärarna har diskuterats inom facket Seko och det pågår en kartläggning av hur förändringsarbetet fungerar. Maskinsortering ska göra att det går snabbare, men breven måste fortfarande hanteras av brevbärarna. För Lennart Ohlsson och tre av hans kollegor på postkontoret Kronoparken innebar det fler brev på kortare tid. - Två av oss fick fyra gånger mer att sortera på förmiddagen, de andra tre gånger mer. Domningar

9 Den statiska och enformiga belastningen ökade och utdelningen blev stressigare. Den 5 december förra året vaknade Lennart med bägge armarna bortdomnade. Det ville inte släppa. När det hänt tre gånger på en vecka gick han till läkare, som sade att han måste få andra arbetsförhållanden. Men inget ändrades på jobbet. Lennart sjukskrev sig när armarna domnat ytterligare tre nätter i rad. Läkaren förklarade att det var nervernas sätt att ropa på hjälp. JOSEFIN PECIVA Läs mer i fredagens tidning : Stockholm: Brevbärare tog ett första viktigt steg mot enhet i kampen mot Postens angrepp Förra torsdagen (24/3) samlades närmare ett femtiotal brevbärare från ett tiotal olika kontor i Stockholmstrakten på Ungdomens Hus i söderförorten Skärholmen. Mötet gick under titeln Upp till kamp! och gav uttryck för en stark vilja att organisera motstånd mot Postens pågående angrepp mot brevbärarnas arbetsförhållanden. Ett första men potentiellt mycket viktigt steg togs mot att lägga grunden för en gräsrotsrörelse bland brevbärarna, med utgångspunkt i Stockholm. Bakgrunden till mötet Initiativet till mötet kom från brevbärarna i Skärholmen, där jag själv arbetar. Vi ledsnade på den situation

10 som uppstått i och med ytterligare försämringar efter en mycket hård vinter med mycket övertidstimmar. I takt med att allt fler gick på knäna samlade sig slutligen brevbärarna på det lokala utdelningskontoret och snackade ihop sig om läget. Det blev flera möten, och eftersom antog man krav på minskad arbetsbelastning och trygga anställningar för personalen. Man beslutade sig dessutom för att vägra jobba över frivilligt och istället ta tillbaka den post som man inte hinner dela ut. Men ännu viktigare var att brevbärarna förstod att kampen för bättre arbetsförhållanden inte kan föras på ett enda kontor vilket ledde till att man enades om att bjuda in till ett möte för brevbärare i hela Stockholm! Mobiliseringen för mötet skedde med kort varsel. En vecka innan upprättades ett event på Facebook, och den lokala sektionen av fackförbundet SEKO (som organiserar merparten av landets brevbärare) gav sitt stöd och spred informationen vidare genom sina kanaler. Mötet När klockan närmade sig halvsju på torsdagskvällen hade möteslokalen på Ungdomens Hus fyllts till bredden, och extra stolar fick bäras in så att alla skulle få plats att sitta. Där fanns brevbärare från kontor i Södertälje, från Östermalm, Södermalm, Årsta, Liljeholmen, Globen och Hägersten. Efter att alla bjudits på smörgås och kaffe inleddes mötet med att en kamrat från Stockholms Antirasistiska Kulturförening (STARK) läste upp ett uppskattat stöduttalande. STARK uppmuntrade brevbärarna att fortsätta på den inslagna vägen och utlovade sitt stöd vid behov. Sedan berättade jag själv om bakgrunden och anledningen till mötet. Det viktigaste innehållet i anförandet var: - Posten bedriver en allmän offensiv mot brevbärarna där arbetsförhållanden står under systematiska angrepp. - Facket har gjort alltför litet för att försvara brevbärarnas ställning, något som i sammanhanget lett till svag organisering och motståndsförmåga på arbetsplatserna. Nu krävs det en gräsrotsrörelse med utgångspunkt på brevbärarkontoren för att få med sig så många som möjligt för att vända utvecklingen, för att förmå facket att ta strid och för att bygga upp brevbärarnas styrka på golvet. En allvarlig situation Diskussionen som följde vittnade om allvaret i Postens angrepp. En brevbärare berättade att han under två av vintermånaderna hade arbetat 80 timmar övertid! En annan berättade om situationen på ett kontor på Södermalm, där cheferna på sikt planerar att banta ned personalen från 91 anställda till 60. Mycket insikt från deltagarna om innebörden av Postens angrepp kom till uttryck. Postens vinster har under flera år huvudsakligen skett genom att öka brevbärarnas arbetsbörda, och det är på den vägen det fortsätter bära. Förra årets vinst åstadkoms huvudsakligen just på detta vis. Med Brev 2010, ett radikalt omorganiseringsprojekt, har Posten inlett en effektiviserings-offensiv som syftar till att ytterligare öka intensiteten i arbetet. Nya slimmade arbetsorganisationer bidrar dessutom till att splittra upp kollektivet, och man tar god hjälp av bemanningsföretag och osäkert anställd personal för att täta till där hål uppstår.

11 Kampanda! Om inte brevbärare börjar organisera nu, kommer det knappast bli lättare framöver, om detta rådde stor enighet. I diskussionen betonades att det är viktigt att bygga en rörelse på golvet som är öppen för alla brevbärare oavsett facklig tillhörighet. Just genom att göra detta kan vi på ett demokratiskt och öppet sätt börja formulera våra krav, något som inte står i motsättning till fackligt engagemang. Tvärtom behövs en sådan rörelse så att vi kan driva facket framför oss, och där det behövs ersätta passiva fackliga företrädare med stridbara sådana. På mötet fanns också flera fackliga representanter på plats. Förutom flera SEKOombud fanns brevbärare från SAC syndikalisterna och Postarbetarunionen. Det rörde sig mestadels om ombud på sektionsnivå, som själva är arbetare, men deltog gjorde också Mikael Högberg, vice ordförande för SEKO Post i Stockholm. En diskussion gällde frågan om den fackliga organisationens stridbarhet. Efter att Högberg i ett kort anförande argumenterat till försvar för den svenska kollektivavtalsmodellen, som innebär att arbetare beläggs med fredsplikt efter att avtal med arbetsköparna har framförhandlats, var vi flera som förde fram kritik. I en situation där arbetsköparna hela tiden angriper arbetarna blir fredsplikten en hämsko på arbetarna, som inte ges rätt eller möjlighet att försvara sig under avtalsperioden, trots att Posten tar sig rätten att angripa arbetsvillkoren och öka arbetsintensiteten. Flera brevbärare betonade vikten av att nu få igång engagemanget på arbetsplatserna. Även om man inte kan samla alla från början så är det en start att få med sig bara en eller två till att börja med. Nästa steg! Frågan om vad brevbärare borde kämpa för i ett längre perspektiv restes också. Vad borde t.ex. vara brevbärares svar på den borgerliga regeringens privatiseringsplaner? Fler än en brevbärare argumenterade för ett statligt postverk under brevbärarnas egen kontroll och för en återreglering av postmarknaden. Mötet lyckades också ta viktiga steg här och nu. Bl.a. diskuterades att dra igång en kampanj med demonstration och uppvaktning av media för att sätta press på Posten och påvisa den bristande kvalitet som blir följden av den ökande arbetsbördan på brevbärarna. Utöver att planera för ett nytt möte, till vilket alla lovade att mobilisera ännu mer och försöka nå kontor som inte hade några representanter på mötet, så formulerades också en uppsättning krav, som syftar till att verka mobiliserande i kampen för bättre anställningsförhållanden. Dessa var följande: - Mer fastanställda, mer trygga anställningar! - Mindre distrikt! - Vi vill ha fasta distrikt! - Följ arbetsmiljölagen arbetet ska anpassas efter den enskilda individens förmåga!

12 - Nej till bemanningsföretag! - Nej till alkolås! Med dessa som utgångspunkt är målet nu att ta med sig kraven till arbetsplatserna, förankra dem och börja organisera för att uppnå dem. Potential! Med mötet i Skärholmen togs ett litet men viktigt steg mot kämpande enhet mellan brevbärarna. Brevbärarna är ett kollektiv som betalat hårt för arbetsköparnas offensiv på senare år, med eftersatta löner och bakslag på bakslag. Nu finns tack vare initiativet och engagemanget från de många brevbärarna som släpat sig ut till Skärholmen en verklig möjlighet att lägga grunden för en motoffensiv. Vi har bara börjat, men räkna med mer. Och som en av brevbärarna från kollektivet i Skärholmen sade: Stockholm måste bli början. Men med Stockholm som utgångspunkt kan vi lägga grunden för en förening av brevbärarna i hela Sverige. Det är precis vad vi måste sikta på! Brevbärare i Skärholmen Nästa möte: 13:e april, 18:30-21:00, Kafé Marx, Kungsgatan 84.

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande

Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande Jobba rätt, vecka 38 en kampanj för alla SEKO Postens medlemmar i Posten Meddelande SEKO Postens råd i Posten Meddelande AB har under 2011 haft som en av sina aktiviteter att genomföra en landsomfattande

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ.

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. ISSP 2005 Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. Först några frågor om arbete i allmänhet Fråga 1 Föreställ Dig att Du kunde förändra hur Du använder Din tid, och ägna mer tid åt vissa saker

Läs mer

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar.

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Stockholms läns landsting 9 oktober 2017 LS 2017-0923 s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V)

Läs mer

Enkät bemanning. juni 2014

Enkät bemanning. juni 2014 Enkät bemanning juni 2014 Enkät bemanning juni 2014 Syfte Generell kartläggning av de bemanningsanställdas situation Jämförelse med tidigare resultat 2011 Sjunkande svarsfrekvens Enkäten skickades till

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial Pe rs on al Vägen till väggen - Diskussionsmaterial 1 Likgiltighet, irritation, ångest, trötthet, huvudvärk, magont, dåligt minne, sömnsvårigheter, minskad sexlust, dra sig undan sociala kontakter, negativa

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring?

Du och chefen Vad fungerar bra/mindre bra i samarbetet? Vad kan var och en göra för att åstadkomma en förbättring? Utvecklingssamtalet Utvecklingssamtal Din utveckling är värd ett eget samtal Utvecklingssamtalet är ett samtal där du och din chef talar om din utveckling i företaget. Syftet är att utveckla dig som individ

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

November 2015. Med rätt förutsättningar klarar vi det här! 1 024 medlemmar i Vision om flyktingsituationen. Hej

November 2015. Med rätt förutsättningar klarar vi det här! 1 024 medlemmar i Vision om flyktingsituationen. Hej November 2015 Med rätt förutsättningar klarar vi det här! 1 024 medlemmar i Vision om flyktingsituationen Hej Med rätt förutsättningar klarar vi det här Just nu står vi inför en unik situation. Fler människor

Läs mer

Arbetsmiljöbarometern, syfte Öka kunskaperna om arbetsmiljön vid GU Utgångspunkt för att identifiera förbättringsområden Survey-feedback (Lawler, 1991, Rubenowitz, 2004) + samlad, övergripande bild + identifiera

Läs mer

Guide till bättre balans i livet.

Guide till bättre balans i livet. Guide till bättre balans i livet. En praktisk handledning för både arbetsgivare och anställda. Balans i livet kan betyda mycket. Hur ska vi alla kunna kombinera arbete med privatliv utan att det kostar

Läs mer

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset Vårdförbundet Avdelning Uppsala Akademiska - ett stort sjukhus, med stora problem Vårdförbundets arbetsmiljöenkät visar att pressen på Akademiska Sjukhusets sjuksköterskor

Läs mer

Enkät bemanning. november 2011

Enkät bemanning. november 2011 Enkät bemanning november 2011 Enkät bemanning november 2011 Syfte Generell kartläggning av de bemanningsanställdas situation Ge bemanningsanställda möjlighet att med egna ord berätta om hur de ser på sin

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor 21 st Under perioden

Läs mer

Socialsekreterare om sin arbetssituation

Socialsekreterare om sin arbetssituation Socialsekreterare om sin arbetssituation SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig Marika Lindgren Åsbrink 2008-04-01 S-114862 Synovate 2008 1 Om undersökningen Synovate har på uppdrag av Akademikerförbundet

Läs mer

Processutvärderingen 3 september 2011

Processutvärderingen 3 september 2011 Processutvärderingen 3 september 2011 Målet är att 75 % av alla ska ha tagit del av kompetensutvecklingsinsatser när Carpe är slut. Hur ser det ut ungefär hos oss? Vi har inte utgått från någon procentsats.

Läs mer

Enkät om Psykosociala arbetsmiljön på Kulturhuset

Enkät om Psykosociala arbetsmiljön på Kulturhuset Enkät om Psykosociala arbetsmiljön på Kulturhuset ARBETSBELASTNING Stämmer (4) Stämmer delvis (3) Stämmer i liten grad (2) Stämmer inte alls (1) 1. Jag har en arbetsmängd som känns acceptabel. 2. Jag kan

Läs mer

Tips från forskaren Arbete

Tips från forskaren Arbete Tips från forskaren Arbete Stressforskningsinstitutet Arbete Här listas forskarnas tips kring förbättrad arbetsmiljö och hur man kan handskas med ovanliga arbetstider. Att tänka på vid skiftarbete Forskare

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II. Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön COPSOQ SVERIGE Den mellanlånga versionen av COPSOQ II Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Frågor om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Organisationens egen inledande text Instruktion

Läs mer

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial Ch e fer Vägen till väggen - Diskussionsmaterial 1 Likgiltighet, irritation, ångest, trötthet, huvudvärk, magont, dåligt minne, sömnsvårigheter, minskad sexlust, dra sig undan sociala kontakter, negativa

Läs mer

Övning. Praktikfall - Arbetsmiljö. Praktikfall 1

Övning. Praktikfall - Arbetsmiljö. Praktikfall 1 Övning Praktikfall - Arbetsmiljö Praktikfall 1 Du är skyddsombud på administrativa funktionen. En dag kommer Stina till dig och berättar att hon utsätts för sexuella närmanden från Kenneth, som är biträdande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEKTION STOCKHOLM MITT 2015 Organisation Sektionen omfattar stadsdelarna Östermalm, Norrmalm, Kungsholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Temabo, privat

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan en studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet 3 Innehåll Det moderna arbetslivet............................................

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Äldreforskardagen 22 mars 2017 Marta Szebehely Professor Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

Mina befogenheter & mitt handlingsutrymme

Mina befogenheter & mitt handlingsutrymme Min arbetsbelastning helt 1. Jag känner att min arbetsmängd är acceptabelt hög 2. Jag kan själv påverka min egen arbetstakt. 3. Jag har/får tillräckligt med tid att genomföra alla mina arbetsuppgifter.

Läs mer

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 MINNESANTECKNINGAR Datum 2014-06-26 1 (6) Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 Tid: 2014-06-26 kl 10.00-12.00 Plats: Dockplatsen, Malmö Närvarande För arbetsgivaren: Thorbjörn Lindhqvist, ordförande

Läs mer

Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt

Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt SVERIGES SKOLLEDARFÖRBUND INFORMERAR Förhandla om din skolledarlön framgångsrikt Sveriges skolledare har ett stort och komplext ansvar. Det ska synas i den lön som skolledarna får. Lönen är individuell

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Posten och kampen om arbetet

Posten och kampen om arbetet TEMANUMMER: 10 kr Arbetarmakt, svensk sektion av Förbundet för Femte Internationalen Posten och kampen om arbetet Brev 2010: Omfattande angrepp på brevbärarna Bygg en rörelse på arbetsplatserna! Handlingsprogram

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation Innehållsförteckning Är gränsen nådd?.........................................................................................

Läs mer

Information. Västerviks kommunkoncern Beställda: 3306 Antal svarande: 2653 Svarsfrekvens: 80,2% Skala 1-10 där 1-4 är lågt, 5-7 mellan och 8-10 högt.

Information. Västerviks kommunkoncern Beställda: 3306 Antal svarande: 2653 Svarsfrekvens: 80,2% Skala 1-10 där 1-4 är lågt, 5-7 mellan och 8-10 högt. Information Arbetsbelastning Arbetsbelastning forts. Återhämtning Mål och resultat Samarbete/Gemenskap Samarbete/Gemenskap forts. Ledarskap Arbetstillfredställelse Delaktighet Hälsa Jämförelsevärden Värderingsfaktorer

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Frukostseminarium Äldrecentrum 16 maj 2017 Marta Szebehely, Anneli Stranz & Rebecka Strandell Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Vem ska arbeta

Läs mer

Samlingsbild. Medarbetarindex 5 78 80 69 68. Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71. Drivande medarbetare 4 83 79 69 68

Samlingsbild. Medarbetarindex 5 78 80 69 68. Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71. Drivande medarbetare 4 83 79 69 68 kommun Samlingsbild 09 08 09 09 Medarbetarindex 5 78 69 68 Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71 Drivande medarbetare 4 83 79 69 68 Personlig arbetssituation 15 72 78 73 73 Arbetsförutsättningar 5 74 81

Läs mer

EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN. Har företagen noll koll eller full kontroll?

EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN. Har företagen noll koll eller full kontroll? EN RESA TILL SOLSTOLSFABRIKEN Har företagen noll koll eller full kontroll? 2005 granskade Swedwatch Clas Ohlsons, Biltemas och Julas inköp i Kina. Inget av företagen hade då någon kontroll på arbetsvillkoren

Läs mer

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa

Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Slututvärdering av projekt Verksamhet & Hälsa Upplands Väsby Kommun Arthur Henningson och Mikael Eriksson 2012-12-31 ATK, CONSIDER & PARTNERS INNEHÅLL Verksamhet & Hälsa i Upplands Väsby kommun... 2 Medarbetarnas

Läs mer

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 Tjänstemän om stress och press i arbetslivet Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Känner du stress över att inte hinna med dina arbetsuppgifter? Kön Ålder Fackligt uppdrag Abetat inom Posten

Känner du stress över att inte hinna med dina arbetsuppgifter? Kön Ålder Fackligt uppdrag Abetat inom Posten Känner du stress över att inte hinna med dina arbetsuppgifter? Ja 72% 70% 76% 78% 70% 67% 77% 70% 76% 74% 67% Nej 27% 30% 23% 21% 30% 30% 22% 29% 24% 25% 31% Vet ej 1% 1% 1% 1% - 2% 1% 1% 1% 1% 2% Känner

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen!

Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! GÖR SOM NYNÄSHAMNS KOMMUN Spara kraft och kronor med ett nytt sätt att lösa bemanningen! Nya tider i Nynäshamns kommun Lägre arbetskraftskostnader, fler tills vidareanställda och färre timavlönade. Det

Läs mer

ZA5909. Flash Eurobarometer 398 (Working Conditions) Country Questionnaire Sweden

ZA5909. Flash Eurobarometer 398 (Working Conditions) Country Questionnaire Sweden ZA909 Flash Eurobarometer 98 (Working Conditions) Country Questionnaire Sweden FL 98 - Working Conditions - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna Da När det gäller din

Läs mer

Redovisning Årsarbetstidsenkäten.

Redovisning Årsarbetstidsenkäten. Redovisning Årsarbetstidsenkäten. Bakgrund På föreningens årsmöte (RS) 2013 fick Föreningsstyrelsen i uppdrag, via motionen 13:37, att göra en enkät för att samla in medlemmarnas synpunkter på årsarbetstid.

Läs mer

Hur fyller du i enkäten?

Hur fyller du i enkäten? Hur fyller du i enkäten? Svara spontant och snabbt på frågorna, du bör lägga ner mer tid än 5-10 minuter. Fyll gärna i frågorna på arbetsplatsen. Enkäten är helt anonym. BAAB sammanställer resultatet av

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

ZA5909. Flash Eurobarometer 398 (Working Conditions) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5909. Flash Eurobarometer 398 (Working Conditions) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA909 Flash Eurobarometer 98 (Working Conditions) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL98 Working Conditions - FIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna FRÅGA DCDE

Läs mer

DIK:s löneenkät i Malmö stad 2013

DIK:s löneenkät i Malmö stad 2013 Malmö 2013-06-27 DIK-kretsen Malmö stad DIK:s löneenkät i Malmö stad 2013 DIK i Malmö stad genomför varje år en enkät bland medlemmarna för att ta reda på hur de upplever processen kring årets lönerevision.

Läs mer

KNÄCKET. Våga säga ifrån! -ficktidningen för dig som ska ut och jobba!

KNÄCKET. Våga säga ifrån! -ficktidningen för dig som ska ut och jobba! Våga säga ifrån! Prata med din chef eller skyddsombudet på din arbetsplats. Om inte det hjälper, kontakta oss på 010-730 90 00 eller genom att sms:a din fråga till 71700 AV mellanslag fråga. Vill du veta

Läs mer

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2016

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2016 Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2016 2 Inledning Hotell- och restaurangfacket ställde frågor till flera hundra anställda inom hotellstäd om

Läs mer

Redovisning av åtgärder enligt handlingsplan för medarbetarundersökning 2010

Redovisning av åtgärder enligt handlingsplan för medarbetarundersökning 2010 Tjänsteskrivelse 2011-11-02 Handläggare: Stina Lindbäck-Ohlsson FHN 2011.0093 Folkhälsonämnden Redovisning av åtgärder enligt handlingsplan för medarbetarundersökning Sammanfattning Förvaltningen hade

Läs mer

Västmanlandsnytt, SVT1, 2014-03-19, kl. 19.15, inslag om avverkning av skog; fråga om opartiskhet och saklighet

Västmanlandsnytt, SVT1, 2014-03-19, kl. 19.15, inslag om avverkning av skog; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2014-11-24 Dnr: 14/00933 SAKEN Västmanlandsnytt, SVT1, 2014-03-19, kl. 19.15, inslag om avverkning av skog; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Avsnitt 3 Färre mil och mer tid med bättre planering

Avsnitt 3 Färre mil och mer tid med bättre planering Färre mil och mer tid med bättre planering Det körs många mil med bil i kommunal verksamhet. Särskilt gäller detta inom socialförvaltningen eller motsvarande. I detta avsnitt beskrivs hur man kan effektivisera

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Tabell 1 Betygsindex, medelbetyg och svarsfördelning Sthlm:s polismyndighet

Tabell 1 Betygsindex, medelbetyg och svarsfördelning Sthlm:s polismyndighet Tabell 1 Betygsindex, medel och sfördelning Sthlm:s polismyndighet Antal ande: 4 323 ande : 73 n och sfördelning för frågorna i Polisens medarbetarundersökning. På en skala 1-10 har medarbetarna för varje

Läs mer

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2011 Totalt

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2011 Totalt Haparanda Stad Medarbetarundersökning hösten 2011 Totalt Om undersökningen Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Prioriteringsdiagram Sammanfattning Presentation Om undersökningen Metoden som använts

Läs mer

Hur fyller du i enkäten?

Hur fyller du i enkäten? Hur fyller du i enkäten? Svara spontant och snabbt på frågorna, du bör inte lägga ner mer tid än 5-10 minuter. Fyll gärna i frågorna på arbetsplatsen. Enkäten är anonym. BAAB sammanställer resultatet av

Läs mer

Frågeformulär inför Valet 2014

Frågeformulär inför Valet 2014 Frågeformulär inför Valet 2014 Kommun/Landsting: Kiruna kommun och Norrbottens län Parti: Knegarkampanjen Svarande: Tommy Hjertberg Svara endast: JA eller NEJ 1. Kommer ditt parti att se till att Kommunalarna

Läs mer

Stressbarometern 2013

Stressbarometern 2013 Stressbarometern 2013 1,2 miljoner löntagare och 15 förbund i samverkan Stressbarometern 2013 Konflikter: 21 Trygghet: 21 Personligt stöd: 22 Förutsättningar: 31 Arbetsbelastning: 33 Uppskattning: 35 Kontroll:

Läs mer

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Vi står aldrig still Med dig blir vi ännu starkare Vi är många medlemmmar och vi är en kraftfull motpart gentemot arbetsgivarna inom spårtrafikbranschen. Men

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Riksgälden. Presentation. Medarbetarundersökning 2014 TNS

Riksgälden. Presentation. Medarbetarundersökning 2014 TNS Riksgälden Presentation Medarbetarundersökning 2014 TNS Syfte med medarbetarundersökningen Undersökningen är ett viktigt verktyg för att vi ska kunna utveckla och förbättra vår organisation, vårt sätt

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

Enkätresultat, Medarbetare - Övrig personal, gymnasieskolor

Enkätresultat, Medarbetare - Övrig personal, gymnasieskolor Tom 1. TRIVSEL 1.1 Jag upplever att det råder en positiv stämning på min arbetsplats 1.2 Jag upplever att vi kan föra en öppen diskussion på min arbetsplats 1.3 Jag upplever att det är roligt att gå till

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet Facket för Service och Kommunikation Gott & blandat inför yrkeslivet Det här är SEKO 3 Vi tror på solidaritet! 5 Kolla avtalen 7 Åldern inne? 8 Sommarjobbet 9 Jobb utomlands 10 Mer info 10 Försäkra dig!

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:64 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:50 av Stig Nyman (kd) om arbetstidsförkortning för äldre medarbetare Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionären

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

2000-talets arbetsliv

2000-talets arbetsliv Tal Sven-Olof Arbestål 15 februari, Folkets Hus 2000-talets arbetsliv Framgångar under 1900-talet Mötesdeltagare, Fackföreningsrörelsen har under 1900-talet vunnit stora framgångar. Vi har i samverkan

Läs mer

Polhemsgymnasiet Uttag 2010-11-18 3 tryckt press artiklar. Nyhetsklipp

Polhemsgymnasiet Uttag 2010-11-18 3 tryckt press artiklar. Nyhetsklipp Polhemsgymnasiet Uttag 2010-11-18 3 tryckt press artiklar Nyhetsklipp Ny ordförande för hamnarbetarna Göteborgs-Posten 2000-04-22 2 Syndikalism går bra på spårvagnen Göteborgs-Posten 2000-04-15 3 Indiska

Läs mer

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera Utvecklingssamtal vid Umeå universitet En beskrivning av dess steg (Manual) Organisera Förbereda Genomföra och dokumentera Uppföljning av utvecklingsplan Personalenheten februari 2017 Utvecklingssamtal

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer