Oberon är vild av raseri för att Titania har tagit till sig en sån vacker page, stulen från en indisk kung. Och nu vill Oberon ha pojken själv.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Oberon är vild av raseri för att Titania har tagit till sig en sån vacker page, stulen från en indisk kung. Och nu vill Oberon ha pojken själv."

Transkript

1 1 EN MIDSOMMARNATTSDRÖM av Benjamin Britten Engelsk text Benjamin Britten samt Peter Piers, baserad på William Shakespeares komedi. Svensk översättning Catarina Gnosspelius för Läckö Slott sommaren Akt 1 SKOGEN Älvor Älvor Älvor Älva Älvor Över berg, över fjäll genom skog, genom dal, över hed, över häll genom forsar och hav vandrar vi i natten klar. Över berg, över fjäll genom skog, genom dal, över hed, över häll genom forsar och hav vandrar vi i natten klar snabbare än månen far. Gör som drottningen befallt; vattnar med droppar överallt. Gullviva står vid hennes bädd i sin gyllne krage klädd, med små fräknar av rubiner glittrar, doftar, strålar, skiner Nu ska vi finna mera vatten så blomman får sitt örhänge i natt. Hallå, andar! Om inte vi tar fel på din figur så känner vi dig allt, visst är det du en Nisse Bråkstake? Visst är det du, som skrämmer alla flickorna i byn - (avbryter) Se upp, älvor. Här kommer. Och där vår drottning. - det går aldrig väl är vild av raseri för att har tagit till sig en sån vacker page, stulen från en indisk kung. Och nu vill ha pojken själv. Du här - i månsken! Med din svartsjuka! Du här - i månsken! Du som trotsar mig! Älvor, vi går, vi går. Jag vägrar dela bädd med honom mer.

2 2 Känn havets vind, en otäck vind som plötsligt dragit in med giftig smog - Tit+Ob Tit+Ob Se oxen bär, förgäves, sitt tunga ok. och tom står hagen på ett översvämmat fält där kråkor festar på alla döda får. Vår tid förändras, vår tid förändras: för vår och sommar den rika hösten och bistra vintern kastas om varandra, och vår förvirrade värld vet nu inte längre vad som är vad. Allt detta myller utav plågor kommer av att du och jag är fiender. Vi är dess ursprung, vi är orsaken. Ja, vi! Du erkänner din skuld, att det är ditt fel? Allt jag begär är att du låter pojken bli min väpnare. Det kan du drömma om, jag kommer aldrig ge honom till dig. Hans mamma var prästinna i mitt tempel. Men när pojken föddes gick hon bort hon dog. Till hennes minne blir han kvar hos mig, till hennes minne blir han kvar hos mig. Ge mig din page och jag förlåter dig. Ge mig din page och jag förlåter dig. Inte för hela riket, hela riket! Älvor, vi går. Vi går. och älvorna försvinner. Gå! Ja gå din väg. Du är fångad i min skog tills jag har hämnats det du gjort mot mig. Min gode, kom närmre, kom närmre. Kommer du ihåg en ört jag visat dig, med magisk saft som droppas på ett ögonlock, och gör en man eller kvinna galet kär i första bästa varelse hon ser (lejon, oxe eller varg, en björn eller en lättretad babian). Ge dig iväg och hämta hit den blomman innan Leviathan har simmat en längd. Jag springer jorden runt och hem igen, på två minuter. (går) När jag fått min ört och när sover som ett barn då droppar jag dess saft i hennes ögon. Och för att jag ska häva min förtrollning så måste hon ge bort sin page till mig. försvinner. och kommer.

3 3 Min kära vän, du är så blek och tyst. Hur kan en ros ha vissnat bort så fort? Den saknar kanske regn. Och ändå kunde jag nog vattna den med all min gråt. Jag vet. Jag vet; i allting som jag nånsin läst, i alla sagor och historieböcker, har trogen kärlek alltid haft det svårt. Än skildes man av olikhet i börd; O nej! För hög förälskad i för låg. Än stämde inte åldern överens, O ve! För gammal gift med allt för ung. Än hade vänner gjort ett annat val. O fy! Att tvingas se med annans blick. Om trogen kärlek alltid störs, ja sann och trogen kärlek störs, låt då ödets vilja bli ödets lag, bli ödets lag. Om sann och trogen kärlek alltid störs, låt då ödets vilja bli ödets lag. Och låt vår prövning tas med tålamod. Så klokt du tänker. Därför; hör nu ; jag har en gammal faster, en änka. Hon är förmögen och har inga barn. Hon har ett stort hus tre mil härifrån och hon tycker om mig som sin egen son. Där söta kan vi gifta oss, för där kan ingen obarmhärtig lag (som tvingar dig att gifta dig med ) ta dig ifrån mig. Om du älskar, så låt mig få ta dig dit, låt mig få ta dig dit. O min - om du älskar... Jag lovar dig vid Amors skarpa pil. Jag lovar dig vid Amors båge med gyllene sträng. Jag lovar dig vid alla duvor i Venus hand. Jag lovar dig vid allt som binder två själar vid varann. Jag lovar dig hämndens heta eld. Jag lovar dig vid aska och glöd. Jag lovar dig vid alla hjältar som svek. Jag lovar dig ända till min död.

4 4 Her+Lys Her+Lys Jag svär dig tro, jag svär. Jag lovar dig. Jag lovar dig vid männens löften som brutits med förakt så många fler än en kvinna nånsin sagt. Jag lovar dig, jag lovar dig. Lovar lovar De går. kommer tillbaka. och kommer. ( lejon, oxe eller varg, en björn eller en lättretad babian ) Vilka kommer där? Mig kan de inte se så jag stannar här och följer allt. Ge fan i mig, följ inte efter mer! Var är, och min? En dödar jag, den andra blir min död. Du sa de flydde hit, till denna skog, och här står jag, helt vild bland allt det vilda, för ingenstans syns spår av. Dra åt helvete och lämna mig ifred. Du drar mig, hårdhjärtade magnet. Upphör din kraft att dra, så har jag ingen kraft att följa dig. Vad har jag sagt, har jag gett dig hopp? Nej jag har alltid sagt dig som det är: jag älskar dig inte, och kommer inte älska dig. Just därför älskar jag dig ännu mer. Jag är din spaniel, och, ju mer du slår mig desto mer älskar jag. Använd mig som din knähund, slå mig, sparka, förakta, glöm mig, låt mig bara få lov - fast jag är ingenting värd - att följa dig. Utmana inte vreden i mitt bröst, för jag blir sjuk så fort jag ser dig. Och jag blir sjuk så fort jag inte ser dig. Nu försvinner jag så långt från dig jag kan, och lämnar dig åt skogens vilda djur. går. Jag följer dig Farväl, nymf. - det blir en Farväl. himmelsk nåd

5 5 Snart är det du som flyr att dödas av den hand jag älskar så. och han jagar förälskad efter dig. ut. in. Välkommen vandrare. Har du min blomma där? Jag vet en plats där vild timjan gror, där liljor och små nätta, nätta violer bor, helt övervuxen av kaprifoler, av doftande rosor och av vajande ljung. Där ses sova om en stund, vaggad av blommor som dansar i den stilla lund. Och där har en orm lämnat sitt glatta skinn så rymligt att en liten älva lätt kan krypa in. På hennes ögon droppas örtens saft så hon blir fylld av grymma, grymma förvillelser, förvillelser. Ta med lite saft och sök häromkring: en vacker flicka är ohyggligt kär i en föraktfull man: smörj in hans ögon, men se till att den första han får se är den stackars flickan. Han är lätt att se, han bär atenska kläder denne man. De försvinner. De sex hantverkarna kommer. Snut Magerman Snugg Är hela sällskapet här? Ja. Ja. Ja. Ja. Ja. Ropa upp allihop, en efter en, som det står där i vårt manuskript. F låt Peter, vad handlar vår pjäs om? Hörrni! Vår pjäs är den mest sorgliga komedi om en grymt slut på Pyramus och Thisbe. F, S, S, M På Pyramus och Thisbe. Ett mycket bra manuskript ska ni veta, himla roligt. Nu Peter säg vilka roller vi ska ha. Hörrni, sprid er. Svara när jag ropar. Niklas, vävare. Redo. Säg vilken roll jag fått. Fortsätt sen.

6 6 Du min, du är uppsatt för Pyramus. Vad är Pyramus? En älskare? En tyrann? En älskare, som mycket stiligt dödar sig själv. Jag är underbar som tyranner, ingen gör Herkules som jag gör. Hör hur jag kan spela över: Reväljen går vid murens fall det hörs en knall där brast en vall av fångars kör. När ödet slåss vid himlens bloss släpp fången loss nu är det vår. När ödet slåss vid himlens bloss släpp fången loss nu är det vår. för den som hör. Det var ädelt! Nu tar du resten av rollerna. Felix - Det var Herkules-stil, Herkules-stil med Herkules röst, en stor tyrann - Felix - en älskare är mera ömklig. Bälgmakare. Här Peter., du spelar Thisbes roll. Vad är Thisbe? Thisbe? En riddare? Thisbe är damen som Pyramus har kär. Å skit, å skit, jag kan inte va kvinna, jag kan inte va kvinna, jag har ju skägg titta. Det går bra. Du får spela den i mask. Och du får tala så ljust som du vill.

7 7 Jag kan också bära mask, låt mig va Thisbe med; jag har en sån ruskig liten röst: Thisbe, Thisbe. (i falsett) Å Pyramus min hjärtevän, här står din vän, din flickevän. Nejnej. Du ska va Pyramus, och gör Thisbe. Fortsätt då. Å Pyramus min hjärtevän, här står din vän, din Magerman Robin Magerman, skräddare. Här Peter. Å Pyramus min hjärtevän, här står din vän, din Snut Robin Magerman, du får va Thisbes mamma. Tom Snut, Kittelflickare. Här, Peter. Å Pyramus min hjärtevän, här står din vän - Du Pyramus pappa, och jag Thisbes pappa. Snickar Snugg. din Thisbevän, din flicke Snugg Magerman Snut Snugg du får lejonets roll. Och med det har vi en pjäs rollsatt. Har du mitt lejons repliker? I så fall kan jag få dom nu för jag är trög i huvet huvet. Du får improvisera fritt för det är bara att ryta. Låt mig spela lejonet också! Jag kan ryta så att alla hjärtan darrar vilt när dom hör mig. Jag kan ryta så att vår hertig jublar: Bravo, ryt igen! Bravo, ryt igen! Tänk om du ryter för mästerligt så du får hertiginnan å alla damer att börja skrika, börja skrika det kan räcka för att hänga oss. Vi blir hängda, vi blir hängda - allihopa dör. Vi blir hängda allihopa dör. Vi blir hängda allihopa dör. Vi blir hängda allihopa dör. Men jag kan göra om min röst så, så att jag ryter så nätt som ett litet offerlamm. Jag ska ryta så fint som en näktergal.

8 8 Alla Du ska bara spela Pyramus, för Pyramus är en stilig man, en prydlig man och en verklig gentlemannaman. Ingen annan kan va Pyramus. Då åtar jag mig rollen. Mina herrar, här är vår pjäs. Då ber jag mycket vänligt, nej kräver, eller önskar, att ni kan allt utantill när vi träffas nästa gång. Förträffligt. Och vi ska repetera obscensikt och teaterligt. Gå hem och plugga. Adjö. Adjö. Tills nästa gång vi ses. Adjö. De går. och kommer in. Her+Lys Min älskling, du orkar inte länge till. Och jag tror nog att vi har gått vilse. Vi stannar,, vilar oss en stund, och väntar på att solen ska gå upp. Det blir bra, hitta dig en säng, för jag faller ihop på denna äng. Här kan vi två få vila tätt tillsammans; en natt, en bädd, två famnar men en kropp. O nej, för min skull, jag ber. Lägg dig där borta, inte allt för nära. Vi måste vänta så god natt min vän. Och må din kärlek räcka livet ut. Det löftet vill jag hålla för all tid. Och sviker jag, så låt mig dö i frid. Det löftet ger jag för all tid. Och sviker jag, så låt mig dö i frid. Amen, amen, amen, amen. De somnar. Rotar runt bland varje gren, här finns ingen från Aten. Inget ögonlock får kraft av min blommas trolska saft. Natt och tystnad Natt och tystnad - vem är det? Dräkt av högsta kvalitet. Där är han som sagt

9 9 forts behandlat flickan med förakt. Här, din buffel, ska du få kärlekssaft att sova på. Vakna när jag gått härifrån för nu ska jag till. (i sömnen) Det löftet vill jag hålla för all tid. och kommer. Stanna du tar livet av mig. Snälla. Men sluta då att springa efter mig. Tänker du lämna mig ensam? Gör inte så.. Skyll dig själv. Ha det bra, jag går. (Han springer bort.) Jag orkar inte mer av denna jakt. Ju mer jag bönar, desto mindre nåd. Lyckliga, var än hon håller till, med sina blickar får hon allt hon vill. Lyckliga. Men jag är ful, fulare än nån kan förstå för även monster flyr mig där jag går. Men vem är det?, här på marken. Sover eller död? ser inget blod, inget sår., om du hör snälla, vakna upp! För din skull går jag genom eld och vatten. Strålande, genomskinlig så att under brösten ser jag hjärtat slå. Var är? Vilket vidrigt ord! Det ska mitt svärd skära bort från denna jord. Lugna ner dig, säg inte så. Även om han älskar, gör det nåt? För hon älskar dig, var nöjd med det. Var nöjd med? Nej jag ångrar varje timme och minut vi har vart ihop. Glöm. Det är jag älskar. Vem byter inte korpen mot en duva? Varför ska jag då offras i blodig slakt? När har jag gett dig skäl till ditt förakt? Du möter mig med hån - vad har jag gjort? Du plågar mig, behandlar mig som lort. Adjö med dig, jag säger som det är: jag trodde du var bättre än så här. (Hon går.)

10 10 Hon såg inte., ligg du där. Kom aldrig nära din mer. Ligg du där. Nu samla mod, och gör allt för att vinna den sköna, den sköna till din älskarinna. Han går efter. vaknar.. Hjälp mig. Det var någon här, se ser du hur rädd jag är. Jag drömde att en orm drack upp mitt blod och du satt och såg på och bara, bara log., har han gått?, nej! Han hör mig inte. Gud! Helt tomt, helt tyst. Åh säg, var är du? Svara om du hör för kärleks skull.! Jag svimmar snart av skräck.,,! Åh! springer ut. och hennes älvor kommer. Älvor Kom! Kom! Först en ringdans och en älvasång, sen på en tredjedels minut, iväg. Ni dödar maskar på varje rosenblad, ni rycker vingen av en fladdermus - det blir en älvas kjol, ni: håll tillbaks den skränande ugglan som nattetid skriker och spejar på mina nätta andar. Sjung mig nu till sömns, sen till era uppdrag så jag får ro. Sjung mig nu till sömns, sjung mig nu till sömns, sen till era uppdrag så jag får ro. Fläckiga orm med farligt spott ge dig av, kryp ner i bo slemmig mask och igelkott ni stör vår drottnings ro. Kom med oss, kom med oss, du näktergal kom sjung med oss, låt vår drottning somna in. Somna in, somna in, somna in, somna in. Bort med groll och bort med troll inget stör vår drottnings sinn somna, somna, somna in, somna, somna in. Hon är helt i sömnens makt. Senapskorn blir kvar som vakt. De går. kommer. Droppar örtsaft på hennes ögon. Den som först ditt öga ser ska du all din kärlek ge älska, åtrå, tigga, be: skogsbjörn, lodjur eller katt galt med raggig borst besatt. Vad du än får se i natt vill du ha med lust och skratt, ta dig något vilt i natt älskar något vilt i natt. (Han försvinner.)

11 11 Akt 2 SKOGEN sover. Hantverkarna kommer. Är alla här? F, S, S, M Här, här, här. Här är en ruggigt passande plats för att repetera. F, S, M, S att repetera. F,S,M,K,S Snugg Peter? Vad är det bäste? Det finns sånt i vår komedi, som aldrig kommer gå. Som att Pyramus ska dra ett svärd och döda sig vilka damer tål att se sånt? Dra på trissor. En kinkig sak En kinkig sak Det blir bäst om vi låter döden va, tills allt är slut. Inte alls, inte alls. Jag vet vad vi gör så allt blir bra. Skriv en prolog, som säger att jag, Pyramus, är inte Pyramus, utan som väver, det tar säkert bort all skräck. Tänk om alla damer blir rädda för vårt lejon? S, M, K Vårt lejon! Magerman Det blir dom, det lovar jag. Vi gör en till prolog, som säger ärligt att han är inget lejon, han är Snugg som snickrar. Men det finns två problem till, hur ska vi få in månsken där i palatset? För ni vet Pyramus och Thisbe möts i månsken. Skiner månen den kvällen vi spelar vårt spel? En kalender! En kalender! Titta i almanackan, hitta månsken, hitta månsken. F, S, M, S Månsken, månsken. För annars får nån gå runt med en lykta i sin hand, och säga att han föreställer Månsken.

12 12 F, S, M, S Månsken. Snut Sen är det en annan sak Vi måste ha en mur där i festsalen. Där finns ingen plats för en mur. F, S, M, K Vad säger du,? Alla Nån kan få vara den där muren, och hålla fingrarna så här, så, så blir det springan där Pyramus och Thisbe viskar. Då var det klart. Allihop, låt oss repetera, vi tar scen för scen, alla är beredda på sin tur. Pyramus scenen är din. (in) Vad är det för hemvävt vadmalsgäng som jamsar här så nära drottningens som sover där? Nu Pyramus. Thisbe, på plats. Thisbe din blommas unkna doft är skön - Unika, Unika. - unika doft är skön, så ock din andedräkt, min Thisbe kär. Men HU - en röst Stå där du står en stund, och bit för bit så ser du mig igen. Jag följer dig, jag ska ta dig på en liten tur. går iväg. följer efter. Är det min tur? Ja tack, det är det. Det fattar du väl att han gick för att se ett ljud han hörde. Han kommer snart igen. Min stråle Pyramus med liljans vita hy, så röd som nyponrosen på sin stolta gren. så frisk, så ung, så stark, så pigg och full av gry så trofast som en häst på trogna arbetsben. Jag möter Pyramus vid Ninnis grav. Men det ska du inte säga än. Det svarar du Pyramus. Du drar alla repliker ju på en gång, stick och allt. Pyramus din tur - där var ditt stick, där var arbetsben. O så trofast på en häst på trogna arbetsben.

13 13 in, nu med åsneöron. Alla Alla Ärtblomma Om du vill, Thisbe, får du mig i dig. Ett monster! Ett spöke! Vi är dödens! Spring gubbar! Fly gubbar! Hjälp! Men varför springer dom, springer dom? Det gör dom bara för att jävlas med mig, med mig. Å,, du är ändrad, ändrad vad är det där för nåt? Vad det är? Vad det är? Det är ditt eget dumma skämt du din åsna. Stackars. Du är förvandlad. Jag fattar alltihop. Jag ska stå här som en åsna och darra, det är kul tycker dom. Men jag rör mig inte en tum. Jag sjunger högt så att dom hör att jag inte är rädd. En koltrast är så svart som sot, med röd och brungul trut. En sångtrast sjunger däremot, ett näpet glädjetjut. En ängel drar mig från min blomsterbädd En sparv, en lärka och en fink, en gök som gökar glatt, dom hörs av alla här runtomkring, men ingen säger ett skvatt. Jag ber dig vackra varelse sjung igen. Mitt öra är förälskat i din röst. Mitt öga har förtrollats av din kropp. Du är lika klok som du är underbar. Varken - eller. Var jag det minsta klok hitta jag ut ur denna skog. Ut ur min skog? Hur kan du säga så? Här ska du stanna, vare sig du vill eller inte. Jag är en ande med sällsam makt: du ska få älvor som tar hand om dig. Ärtblomma, Här är jag. Spindelväv, Spindelväv - och jag. Mal Mal, - och jag. Senapskorn.

14 14 Senapskorn - och jag. Älvor Vi står till tjänst. Ta noga hand om denne gentleman. Spring i hans steg och dansa i hans blick. Ge honom vindruva och persika och nektarin, små fikon och åkerbär, ja åkerbär. Stjäl honung från en humlas bo och gör nattlyktor av hans feta ben och tänd dem på en lysmasks röda sken. Lägg sen mitt frö i sin bädd så det blir stort, blir stort, blir stort Nig vackert nu, och presentera er. Tack. Nu vill jag va i fred för alla älvor. Jag har en exposition av sömn på väg in. Sov du, och jag ska tag dig i min famn. Älvor, försvinn, och långt härifrån. Så ska kaprifolen runt honungsblomman slingra, slingra sig ömt och murgrönan sluta sin famn runt den sträva stammen av en alm. Å vad jag älskar dig! Å vad jag älskar dig! Å vad jag dyrkar dig! Ah! De lägger sig tillsammans. PAUS kommer. syns. Där är du, toker. Säg vad som händer i vår dunkla skog? Jo, är förälskad i ett monster. är förälskad i ett monster. Det här går bättre än jag hoppats på. Men smörjde du också Atenarn s ögon med din örtsaft, som jag gav order om? Titta, där är han ju, Atenaren. Flickan är rätt, men mannen är en annan. och in. Men varför hata den som har dig kär? Om du har dräpt när han sov; döda mig med och bada i blod. Jag ber, ge mig honom nu.

15 15 Jag ger hellre hans kadaver till min hund. Ditt kräk! Ditt svin! Så har du dräpt honom? J är inte skyldig till s blod. Å snälla, säg mig då att han mår bra. Säger jag det - vad får jag då av dig? Jo glädjen att aldrig se mig mer. Jag går nu härifrån, jag hatar dig. Ses aldrig mer, vare sig han lever eller ej! (Hon går.) Det är inte lönt att följa efter mer när hon är så arg, jag slår mig ner och låter sorgens tyngd... än tyngre bli. Vad har du gjort? Du har förväxlat allt, och droppat örtsaft på en annan man. Fort ge dig av, fly lättfotad som hinden, hämta, snabbare än vinden. Jag går, jag går. Se hur jag går. Löper som pilen mot ett säkert mål. Han försvinner. droppar örtsaft i ögon. Trolldomsört i purpurskrud skjut med Amors skarpa pil fyll hans öga med ditt bud; flickan blir hans hjärtas brud. Hon ska stråla där hon går likt ett Venus sändebud. Vakna när hon vid dig står bli din flickas kärleksgud. Alla älvors lagkapten! Här är mannen från Aten är också me Ska vi stanna här och se vilka dårar mänskors é? och kommer. Hur kan du tro att min kärlek är ett hån? Du lämnar som du har fört bort. Jag var förblindad, valde inte rätt.

16 16 Men jag kan se klart; dina ord väger lätt. älskar henne älskar inte dig. vaknar. Ser. O sköna, så underbar. Min nymf, gudinna - strålande och klar. Bärnsten är gyttja. Och din mun är röd; ett bär jag plockar, kysser med min glöd. Den snö som glänser vit på Taurus berg borta i öster får en kråkas färg vid sidan av din hand. Åh låt mig få dig prinsessa som jag älskar så. Åh spott - och spe! Åh spott - och spe!, sköna, nymf - så underbar. Jag märker nog att ni har gaddat ihop er för att håna mig. Nu är du dum, sluta nu, ge upp. För du älskar, det vet alla här. Se där kommer hon som du är kär i. Åh, varför övergav du mig så där? Åh svekfulla, du ditt falska våp. Är du med dem? Har ni tillsammans smidit planer för er grymma teaterlek? Tänk all den vänskap som vi två har haft, vårt systerskap, de timmar som flög iväg, - en utmätt tid vi hatade för att den skilde oss Åh, har du glömt bort? Vårt skolkamratskap, barndomslekarna? Vi var ju som två gudinnor du och jag. Med varsin pensel, på samma duk målade vi blommor i samma färger. Vi sjöng samma sånger i samma tonart. Två söta tvilling-bär på samma stjälk, med två olika kroppar men en själ. Nu sliter du vårt vänskapsband i bitar, och hjälper män att göra mig till löje. Det är inte vänskap! Det är inte systerskap! Jag fattar inte varför du är så arg. Jag hånar inte, det är du som hånar mig.

17 17 Bravo, gå på du. Spela vidare. Gör miner åt mig bakom min rygg. Le åt varandra, fortsätt roa er. Farväl, jag går. Jag har mig själv att skylla men allt blir bättre bara jag får dö. Åh helvete! Nej snälla, stanna, förlåt. Mitt liv, min själ, min kära. Men sluta retas så. Om bönen inte biter, kräver jag. Ditt krav är lika lönlöst som din bön. Jag älskar henne mer än du förmår. Det säger du, bevisa var du står. Så - kom!, vad har hänt med dig? Iväg din idiot! Se där ja, låtsas vara fri men ändå står han kvar. Släpp mig din katta, din orm, vidriga sak annars plockar jag dig som en loppa. Vad är det som har hänt, varför är du så grym, min vän? Låtsas vara fri - men inget verkar hända. Din vän? Stick, tattarunge, stick! Min vän? Du är en riktig toffel. Gå, beska medicin, äckliga pastill. Du skämtar väl? Så klart, det gör du med, det gör du med., jag ska hålla vad jag sagt. Du tycks ha gott om ord, inte mycket mer.

18 18 Vad ska jag göra? Slå henne? Ha ihjäl? Ja visst, jag hatar, hatar men det finns en gräns. Finns det nåt värre än ditt hat mot mig? Jag är din. Är du min? Jag lovar dig, det här är inget skämt. Jag hatar dig och älskar. Först vill ni båda slåss om, och nu så bråkar ni om., ta din, hon är din. Om en gång jag var kär så är det glömt. Jag lovar dig, det här är inget skämt. Jag älskar, min. Finns det nåt värre än ditt hat mot mig? Och du, din hycklerska, vidriga kräftsvulst, din kärlekstjuv. Fy! Fy! Ditt falska kryp, din tjockis där. Tjockis? Vadå?! Ha, nu förstår jag allt. Det är helt klart att hon har märkt att jag är lite tyngre Hon är smal och nätt, hon är smal och nätt. Med sina slanka ben och snäva midjemått, sin lätta vikt, har hon förtrollat honom, en lätt sak för en tunnis - eller hur? Men jag, jag är ett berg, ett väldigt berg. Hur väldigt då? Din lilla fjäder? Säg - hur väldigt då? Kanske så väldigt att jag lätt kan nå din pyttesmala hals. Även om ni har roligt, gentlemän, låt henne inte slå mig. Ni tror kanske jag kan klara henne själv bara för hon är en riktig tjockis? Tjockis? Tjockis? Nu igen! Och när hon blir arg då vill hon alltid slåss. Hon var en vildkatt, en riktig vildkatt, redan när vi var små. Och en sån dära tjockis är ju stark. Tjockis igen? Allt detta tjat om vikten. Ge dig av, ditt berg! Hör på den! Du tjockis över alla tjockisar här, din boll, din kossa, din gris! Ge dig av, ditt berg! Hur kan ni låta henne gå på sådär? Hör på den! Hon ska få för den! Hur kan ni låta henne gå på sådär? Var inte rädd, hon rör dig inte.

19 19 Hon rör dig inte, det ska jag nog se till. Du behövs inte längre, jag lovar dig: hon klarar sig utan dig. Nej du ska gå, låt henne va ifred. Följ efter om du törs - Inte efter - men tätt intill - Lys+Dem så får vi se vem som har rätt att skydda. och går. Hel+Herm Nå fröken, är du nöjd med vad du gjort? Nej, stanna här. Hur kan jag lita på dig? Hel+ Jag vägrar vara kvar ensam med dig. Nej, stanna här. Din hand är säkert snabbare till slag, men jag är bättre klädd att springa jag. De springer ut. kommer, ursinnig, dragandes på. Du slarvar bort min plan allt gör du fel. Allt! Eller var det gjort med vilje, helt medvetet? Nej tro mig, skuggors furste - jag tog fel, jag tog fel. Aj! Nu ska de båda duellera snart. Gör natten svart så att ingen kan se klart led bort rivalerna på varsin väg låt ingen nå den andre - fort iväg och sänk dem djupt i sömn med all din makt som en tyngd av bly du på de båda lagt. Och rena med en ört s syn, så allt som hänt under nattens fägring ska tyckas som en suddig hägring. Skynda dig, med ditt bestyr vi kanske hinner innan dagen gryr.

20 20 Upp och ner, upp och ner, jag ska ta dem upp och ner. Stad och land med skräck mig ser när jag tar dem upp och ner, upp och ner, upp och ner Här kommer en. Var är du, din skit? Svara mig. (imiterar ) Här, pucko. Beredd att slåss. Var är du? Jag vet en bättre plats för oss.! Hör du mig? Du flyr iväg din fegis, är du rädd? (imiterar ) Ja skryta kan du allt, men inte slåss. Kom hit ditt kräk. (imiterar ) Följ efter min röst, vi går till jämnare mark. Han hörs långt borta, och är ändå här - (imiterar ). När jag följer hans röst finns ingen där. Det är så mörkt, jag snubblar bara runt. Jag måste vila, bara en liten stund. Så fort den gråa dimman blir till dag då ska få ett rik - tigt slag Han somnar. Hallå, kratta! Vart har du gått? Men stanna då, om du törs. Var är du nu? Kom till mig. Jag är här. Du bara luras. Det ska stå dig dyrt, om nånsin du i ljuset vågar dig ut. Äh, ge dig av, tröttheten är för stor. Här i det kalla gräset lägger jag mig. När dagen gryr tar jag itu med dig Han somnar. och kommer. Älvorna söver dem.

21 21 Älvor Sov i natt, tung och matt låt ditt öga nu läkas av örtens saft. Vakna sen, se din vän med en blick som är renad igen. Slutet gott och allting gott. Så slår gammal ramsa in: när var tar sin så tar jag min. Flickor i ring vända sig kring de söker efter vännen sin och allting går väl, allting går väl allting går väl, allt går väl. Akt 3 Skogen och syns. ser på där hon sover. kom och titta. Ser du så vackert. Jag börjar nästan tycka synd om henne. Och nu är pojken min, nu löser jag den gräsliga förtrollningen till sist. Bli som du är van att vara se på nytt med ögon klara. Låt en ört med dubbel kraft segra över Amors saft. Bli som du är van att vara. Nu min, drottning; vakna fri. (vaknar) Min en sån hemsk och märklig dröm! Jag tyckte att jag älskade en åsna. Där är din vän. Vad har egentligen hänt? Åh, vilken vidrig varelse han är. Säg inte mer., ta bort hans öron., låt musik nu sänka alla djupt i sömn, midsommarnattens dröm. Ja, musik! Musik, ja! Vi ska söva dem. Kom drottning. Kom min vän, och låt oss gå vi gungar marken som mänskor sover på för du och jag, vi fann varann på nytt och vi ska dansa tätt tillsammans, en dans i Teseus palats tills mörkret flytt. Tre par ska bli vigda på samma sång alla får lycka glädje rikedom. Kom nu, vi firar dem med dans och sång.

22 22 Älvors kung, det är dags vi flyr. Lärkan sjunger, dagen gryr.,, och älvorna försvinner. De fyra ungdomarna vaknar. Alla fyra Alla fyra Alla fyra Nu är det dag! Jag finner i en juvel, den är min och inte min. Jag finner i en juvel, den är min och inte min. Jag finner i en juvel, den är min och inte min. Jag finner i min en juvel, den är min och inte min. den är min och inte min den är min och in - Du är min. Ja vi har vaknat upp. Vi går, och på vår väg berättar vi vår dröm, vår dröm. De går. vaknar. Helvete! Dom har gått och lämnat mig kvar. Jag har haft en dröm bortom allt förnuft, en verkligt tokig dröm. Jag tyckte jag var - vet inte riktigt själv vad - jag tyckte jag var tyckte jag var nej bara en riktig åsna skulle försöka förstå vad jag tyckte jag var. För inget öga har hört, och inget öra har sett, en hand har aldrig känt smak, den kan inte gå, ingen skulle förstå vad min dröm va, vad min dröm va, min dröm Jag ske få Peter, vår regissör, skriva en ballad, en ballad om min dröm, och den måste heta s Dröm, s Dröm för den har ingen botten. Den ska jag sjunga i slutet av vår pjäs för vår hertig och för att göra vårt slut ännu mer tjusigt tar jag sången när jag dör. försvinner. De andra hantverkarna kommer. Magerman Magerman Har nån vart i s hus? Har han kommit hem än? Nej ingen har sett han. Han är säkert tatts ifrån oss. Är han borta, då är pjäsen körd. Då blir det inget, eller? Nej det är omöjligt, det finns bara en i hela Aten som kan spela Pyramus, - d ä han.

23 23 Snut Snugg Snut Magerman Snugg Alla 5 Alla 5 Alla 5 Alla 5 Alla 5 Snugg Snut Magerman Snugg För han är bäst på att agera av alla hantverkare i stan. Han är den bäste av oss. Hörrni. Vår hertig är på väg från kyrkan. Om vår pjäs hade funnits, kunde vi blitt ri ka. Förbannade! Nu sumpa han sex spänn, sex spänn om dan, resten av livet. För om hertigen inte ger sex spänn om dan för hanses Pyramus, då ger jag upp. För det är han värdig: sex spänn om dan, sex spänn för Pyramus, d ä säkert. Det är klart som korvspad: sex spänn d ä säkert. Det är klart som korvspad: sex spänn. Det är klart som korvspad. Sex spänn, sex spänn om dan. Var är mitt gäng?? Grabbar, var är ni? Å vilken toppen dag! Vänner!! Jag har varit med om under, men säger inte vad Jo berätta. Inte ett ord från mig. Men ett kan jag säga att nu smäller det, för vår pjäs har blitt vald. Vår pjäs har blitt vald! Vår pjäs har blitt vald! Kom aktörer kom aktörer - Ta era bästa kostymer, våra bästa kostymer våra bästa kostymer kostymer sätt band i ert skägg, sätt band i mitt skägg sätt band i mitt skägg

24 24 Snut Magerman Snugg Snut Snugg Magerman Snut Snut Magerman Snugg Magerman Snut Snugg Alla 5 Alla 5 Alla 5 Alla 5 Alla 5 i mitt skägg rosetter på din sko, rosetter på min sko, på min sko rosetter på skon rosetter och framför allt: läs på din roll! och framför allt, läs på min roll. och framför allt, framför allt, läs på min roll. läs på min roll. läs på min roll. Låt Thisbe få rent linne. Be sen vårt lejon vässa klor. rent linne, vassa klor vårt lejon vässa klor rent linne låt Thisbe få ett linne, och lejonet klor. Slut med vitlök, röd lök, gul lök för alltid nu. slut med vitlök för alltid nu. slut med vitlök för alltid nu. med vitlök, med röd lök för alltid nu. Vi har en frisk komedi! Vi har en frisk komedi! Nog med prat nog med prat. Vi har en frisk komedi. Till palatset, skynda på Vi har en iväg, frisk kom, fort iväg komedi!

25 25 Kom! Kom! Kom! De rusar ut. I palatset. Teseus och Hippolyta in.,, och kommer in. De knäböjer för Teseus. H+H+L+D Teseus Hippolyta Teseus Tes+Hipp Förlåt, ers nåd. Jag ber er, res er upp. Var inte ni rivaler, fiender? Var kommer denna enighet ifrån? Ers nåd, jag svarar rätt förvirrad själv. Men jag och flydde, och vår plan var att fly bort från staden, ja långt bort från den atenska lagens stränga arm. Ers Nåd, min berättade allt. Jag följde efter i mitt raseri. Men, förälskad, skyddade mig. Och sen ers nåd Det räcker, vi kan säkert höra mer en annan gång., jag löser dig från din faders krav: för här ikväll, tillsammans med oss två, förenas ska tre par på samma gång. Kom, kära ni, kom. En ny dag ska gry med kärlek och med ljus. Alla omfamnar varandra. Hippolyta Teseus Hippolyta Teseus Och nu, låt se; vad kan underhålla oss, och korta av det oändliga gap mellan vår bröllopsmiddag och läggdags. En långdragen kort pjäs om herr Pyramus och hans älskade Thisbe, en mycket sorgesam fars. Roligt och sorgesamt?! Långdragen och kort? Tänk er het is och kolsvart torr snö. Vilka är det som spelar? Hårdhänta män, ja hantverksfolk från stan, som aldrig tänkt en tanke förrän nu. Låt dem komma in. För inget kan vara helt utan värde som fötts ur trohet och enkelhet. Tar era platser, vänner.

26 26 Hantverkarna kommer in. Alla sex Teseus Hippolyta Misshagar vi, då gör vi det med flit så att ni ser att allting vi gör det gör vi med flit. Att visa vad vi kan, det är den sanna början på vårt slut. Märk väl att vi är här mot alla odds, vi kommer för att roa och behaga, vi är alltså här, för ert nöjes skull. Och inte här för att va dum mot någon. Nu börjar pjäsen så se noga på ni lär förstå allt det man kan förstå. Det talet hade ingen logik. Det var mer som ett trassligt garn; ingen ände - bara en härva. Männen red sin prolog som en vild häst som skenat iväg. Eller som ett barn med sin blockflöjt; bara ljud men inga toner. Bara låta käften gå räcker inte. Bara ord har ingen roll utan mening. /Prolog Mitt herrskap Mitt herrskap Nu undrar kanske vad det är ni ser men undra på tills sanningen står klar. Det här är Pyramus och ingen mer och här är Thisbe, skön och underbar. Den där med kalk och rappning på, han är en Mur, en stygg mur som särade de båda, och han med lykta i sin ena hand, han är en måne. Den grymma besten där ett lejon är. Nu är det dags: låt lejon, måne, mur och kärlekspar berätta allt om Pyramus och Thisbevännen kär så kär så kär så kär så kär Snut/Mur Teseus Tror du att deras lejon kommer tala? Varför inte ett lejon, när vi har hört så många åsnor ikväll. I detta spel det blev som så till slut att jag blev Mur, mitt namn är annars Snut och som en mur med sprickor i min puts har jag ett redigt hål för hemlig lust. Här kan ni se den underbara spricka där Pyramus ses viska med sin flicka. Vem kunde tro att en mur kunde prata? Det är en skiljemur mer pratsam än vad jag nånsin har hört. Sch!

27 27 B/Pyramus O grymma natt, o natt med kolsvart hud. O natt som nalkas när det ej är dag. O natt, o natt, ack ack, o natt, o Gud Jag fruktar Thisbe glömt sitt löfte jag. Och du, o mur, o söta, ljuva mur, som skiljer hennes pappas tomt från min, du mur, o mur, o makalösa mur håll upp ditt hål så jag får titta in. Tack snälla mur, må guden ha dig kär. Vad ser jag nu? Min Thisbe inte alls! O dumma mur, det är ju ingen där. Skäms på dig mur, från fötterna till hals. Men tänk om muren blir ledsen nu och ger igen? B/Pyramus Inte alls, det ska va så här. Från fot till hals är Thisbes stick. Här är hon nu. F/Thisbe O mur som mina suckar har hört, du skiljer söte Pyramus från mig. Ditt torra murbruk så ofta jag rört när körsbärsmunnen har pussat på dig. B/ Pyramus Jag ser en röst, nu till springan med fart och se om jag kan höra Thisbes drag. Thisbe? F/Thisbe Kan det va du, säg är du där? B/Pyramus Tro vad du vill, jag är din älskare. F/Thisbe Kan det va du, som jag har kär? B/Pyramus Tro vad du vill, ge mig en puss F/Thisbe Jag älskar, du älskar, jag älskar, du älskar, du älskar, älskar älskar - B/Pyramus här genom hålet, kom en puss, min Thisbe. F/Thisbe Oj hålet fick en puss, inte Pyramus. B/Pyramus Möt mig vid Ninnis grav, min hulda mö. F/Thisbe Snut/Mur Hippolyta På liv och död, jag ger mig av, på liv och död, jag ger mig av jag kommer om jag så ska dö. Som springa har jag spelat ut min roll och därför går jag nu åt annat håll jag går jag går jag går åt annat håll. Nånting så dumt som det där har jag aldrig hört.

28 28 Teseus De bästa vi ser är som skuggor, och de sämsta blir bra om vår fantasi hjälper till. Här är två ädla rovdjur: en man och ett lejon. Snugg/Lejon Ni damer, ni (vars veka hjärtan rörs av minsta monstermus som tassar fram) ska veta att d ä Snugg som står här klädd i lejonpäls, men inget lejon alls. M/Måne M/Månen M/Månen Hippolyta M/Måne Hippolyta En riktigt hövlig best, han vet hur man för sig. Den bästa besten jag sett i detta spel. Nu tänker månen hålla tal. Min lykta med sitt ljus är månen själv. Hans veke är nog verkligen slak. Och jag här, är gubben i månen ser ni väl. Men sätt honom då inne i lyktan, om han ska vara gubben i månen. Min lykta med sitt ljus Han vågar väl inte bli snoppad. Men fortsätt. Allt jag har att säga är att lyktan här en måne, jag är gubben i månen, det blåser på månen, och där är min hund. Men så tråkig månen är, när blir den full? H+H+L+D+T Var tyst nu här kommer Thisbe. Thisbe Detta är Ninnis grav. Var är min vän? Var är min vän? Var är min vän? Lejonet kommer, jagar Thisbe. Thisbe försvinner. Lejonet skakar hennes klänning. S/Lejonet (ryter) Ooo! Bra rutet lejon! Bra sprunget Thisbe! Bra rivet lejon! Bra sprunget Thisbe!

29 29 Hippolyta Bra skinet måne! Nu lyser månen som en hel karl! Lejonet försvinner. Pyramus kommer in. Hittar den blodiga klänningen. B/Pyramus Tack måne, du strålar som en sol för mig, tack söta du för solsken överallt. Men stopp, o ve! Men se, men se Vad grymt har timat här? Vad ser min blick - är det ett trick? Min lilla tös så kär! Din klänning god är dränkt i blod. Kom gudar, gräv min grav Min levnadstråd förutan nåd ryck upp, slit ut, klipp av. Hippolyta Jag tycker verkligen synd om den karln. B/Pyramus Säg varför Gud fann lejonet du opp som deflorerat helt min älsklings kropp? Hon är, nej nej hon var, en rosenknopp. Kom tårars hav, kom svärd begrav dig djupt i Pyramus. Jag dör, ajöss, ajöss, ajöss (Han sticker sig.) Nu är jag död. Farväl all nöd. Min själ är hos min mö. Min röst är slut. Ut, måne ut. Nu dö, dö, dö, dö, dö. F/Thisbe Om vi lägger honom under kniven kan han nog stå på benen, och dö igen. Se Thisbe kommer. Hennes jämmer blir final. Jag hoppas det går fort. Du sover, min ljuva? Är du död min duva? Har Pyramus dött? Ack tala, stum? Nu är du dum. Död? Död? Död? I graven må du slumra sött. Din liljemun, din körsbärsnos, din ludna gullvivskind, allt är förbi, förbi, förbi! din purjoblick är blind. Tyst tunga, tig! Svärd blotta dig! av blod blir barmen rö. Adjö publik, nu blir jag lik adieu, adieu, adieu.

30 30 Teseus Måne och lejon får städa upp alla lik. Ja, och muren med. Nej, det går inte. För muren revs, den som skilde två släkter. Får vi bjuda er på en epilog, eller kanske en Bergamask-dans? Ingen epilog jag ber er, för er pjäs var helt perfekt. Bättre en Bergamask. DANS Teseus Hippolyta H+H+L+L (till Hippolyta) Till sängs min vän. Till sängs, min vän. Till sängs, min vän. Älvorna kommer. Älvor Ärtb+Mal Spi+Sen Älvor Nu ryter lejon efter kött vargen gnyr mot måne vit medan bonden snarkar trött efter arbetsdagens slit. Nu glimmar falnad låga matt ugglan skriker i sin nöd där den sjuke svag och matt fylls av ångest för sin död. Nu, nu när midnattstimmen slå rämnar gravar runtomkring gråa skuggor ser man gå bleka till de dödas ting. Och vi andar, som i dans styrs av silvermånens töm skyggar bort från solens glans följer mörkret som i dröm, vi är fria. Inte den minsta lilla mus ska få störa detta hus, vår hertigs hus. Jag har kommit med min sop för att rensa alltihop.

31 31 Ob+Älvor+T Fram till dagens gryningsljus svärmar vi i detta hus. Varje brudsäng vaktar vi så att den välsignad blir; det som skapas där i natt skyddas från naturens spratt och de älskande ska få trogen kärlek år för år. Dagg från ängens friska strå stänker vi i varje vrå. Alla rum i detta slott får nu kärlek på sin lott. Och med trygghet, frid och ro ska nu människorna bo. Fort iväg, natten flyr möt mig här när dagen gryr. Om vi skuggor nu har kränkt er med vårt spel försök att tänk er att allt var en fantasi, drömmar virvlande förbi. Kanske sov ni rätt och slätt så förlåt allt det ni sett. Här står, han vill er väl! Nu god natt, adjö, farväl, för om vår dröm kändes för blek då var det inte vi som svek.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

"Vem" Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer,

Vem Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer, Nr 2 Innehåll "Vem"... 3 DU OCH JAG"... 4 "En Sång"... 7 "Inbördeskrig"... 8 "Ser"... 9 "Livet går vidare"... 10 "Karlstad"... 11 "Råg och vete"... 12 "Tack"... 13 "Finns"... 14 "Kyssar"... 15 "Demonstrera

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Djävulens tre guldhår.

Djävulens tre guldhår. Djävulens tre guldhår. (Saga från Tyskland) Det var en gång en fattig man och kvinna som bodde i en liten by. De hade inte så mycket att glädjas över här i livet och därför blev de mycket lyckliga när

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Ställ er i en stor ring och håll varandra i händerna under hela dansleken.

Ställ er i en stor ring och håll varandra i händerna under hela dansleken. Flickorna de små 1. Flickorna de små uti ringen de gå, de tänka just som så, en vän jag kunde få, 2. och om du vill bli allra kärastes min så bjuder jag dig att i dansen 3. träda in. 4. För bomfaderalla,

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

När det våras skickar jag till dig. ... frånamsterdam

När det våras skickar jag till dig. ... frånamsterdam När det våras skickar jag till dig... frånamsterdam. Jag ska skicka varje dag till dig... frånamsterdam Vad tar ni för...där i fönstret? Med svansen i vädret så stolt. Vad tar ni för...där i fönstret?

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

SOFIA BERGTING peter bergting

SOFIA BERGTING peter bergting SOFIA BERGTING peter bergting Personer och varelser Lin Lin är ett skogsrå och fjorton år. Ju mer hon vistas i naturen, desto starkare blir hennes förmågor. I henne strömmar en Urkraft och denna skrämmer

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Uppfinning av skor Rabindra Nath Tagore Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Utgivare Internationella Kojan, Göteborg i.kojan@hotmail.com Uppfinning av skor ROLLER

Läs mer

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani * Sätt locket på! * Poet: Soleyman Ghasemiani * Första upplagan, Oktober 1997 * ISBN. 91-973239 - 0 - x * Hanaförlaget Box 6040 424 06 Angered * Omslag: Simko Ahmad

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

INSTRUKTIONER TILL ANTAGNINGSPROV MUSIKALINRIKTNINGEN 2015

INSTRUKTIONER TILL ANTAGNINGSPROV MUSIKALINRIKTNINGEN 2015 INSTRUKTIONER TILL ANTAGNINGSPROV MUSIKALINRIKTNINGEN 2015 Antagningsprovet till musikalinriktningen består av följande delar: 1. Rörelse, röst och rytmikövningar (i grupp) 2. Fysiskt rörelseprov med sjukgymnast/danslärare

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 3 MJÖLKOCEANENS SKATT av Tove Jonstoij

INDISKA BERÄTTELSER DEL 3 MJÖLKOCEANENS SKATT av Tove Jonstoij INDISKA BERÄTTELSER DEL 3 MJÖLKOCEANENS SKATT av Tove Jonstoij Roller: RAHU Johan Holmberg Calle Jacobson Andreas Rothlin-Svensson VISHNU Magnus Krepper MOHINI Frida Röhl BERÄTTAREN Tove Jonstoij Indiska

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par.

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par. Allt du är Du andas ganska tyst jag tror du somna till slut. Tårar gör en sömnig. Inte sant? Både du och alla ljusen i mitt rum har brunnit ut. A7 A7 De slockna när de brann som mest och du gjorde likadant.

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Vad betyder det att vara Kristen?

Vad betyder det att vara Kristen? Vad betyder det att vara Kristen? Tim Conway illbehonest.com/svenska Bruden och brudgummen har en börda. De har en kärlek till folket som kommer till deras bröllop. Och de vet att många av människorna

Läs mer

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå Drömliv Konturer av livet, och solen tittar på blänker i vattnet på människor som går Ni har badat ihop, i den kalla östersjön ingen känner den andre, kan detta va en dröm Grannen bredvid, ja han står

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Romeo och Julia. en musikör av Lasse Dahlberg. fritt efter William Shakespeare

Romeo och Julia. en musikör av Lasse Dahlberg. fritt efter William Shakespeare Romeo och Julia en musikör av Lasse Dahlberg fritt efter William Shakespeare 2 Föräldraras dårskap Föräldrars dårskap, mord och vedergällning är innehållet i vår föreställning En kärleksväg mot undergång

Läs mer

Castor syr - Lars Klinting

Castor syr - Lars Klinting Alla får åka med - Anna-Clara Tidholm Alla får åka med är en barnbok för 2-3-åringar. Den handlar om gemenskap och vikten av den enkla, vardagliga samvaron. En liten flicka kör i sin blå lastbil. Hon tar

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Innehållsförteckning EKORR N SATT I GRANEN... 4 LILLA SNIGEL... 5 BÄ BÄ VITA LAMM... 7 BJÖRNEN SOVER... 8 GUBBEN I LÅDAN... 9

Innehållsförteckning EKORR N SATT I GRANEN... 4 LILLA SNIGEL... 5 BÄ BÄ VITA LAMM... 7 BJÖRNEN SOVER... 8 GUBBEN I LÅDAN... 9 Innehållsförteckning EKORR N SATT I GRANEN... 4 LILLA SNIGEL... 5 BÄ BÄ VITA LAMM... 7 BJÖRNEN SOVER... 8 GUBBEN I LÅDAN... 9 BLINKA LILLA STJÄRNA... 10 LILLE KATT... 11 TIO SMÅ INDIANER... 12 JAG HAMRAR

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

HJÄLTEN ÄR DÖD. av Hannele Mikaela Taivassalo. Personer: MUSSE PIGG CLARK KENT SNÖVIT SKÖTERSKAN

HJÄLTEN ÄR DÖD. av Hannele Mikaela Taivassalo. Personer: MUSSE PIGG CLARK KENT SNÖVIT SKÖTERSKAN HJÄLTEN ÄR DÖD av Hannele Mikaela Taivassalo Personer: SKÖTERSKAN Pjäsen utspelar sig i huvudsak i ett väntrum på en plastikkirurgisk enhet. Men denna miljö är föränderlig och glider ibland över i något

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Sagan om räven del 2. Av Freja Fortier

Sagan om räven del 2. Av Freja Fortier Sagan om räven del 2 Av Freja Fortier Kapitel 1 Det var en kall morgon. Men luften var ändå ganska varm, som det ska vara på våren. Piff vaknade upp ur hennes djupa sömn. Bredvid henne låg hennes små ungar.

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer