Inte bara miljön tjänar på naturgas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inte bara miljön tjänar på naturgas."

Transkript

1 Naturgas. Inte bara miljön tjänar på naturgas.

2 2 Ny energi. Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme - och tack vare vår långa erfarenhet, kan vi ge värdefulla råd som förenklar och förbättrar våra kunders vardag. Vi lägger all vår kraft på din energi.

3 3 Välkommen till Sveriges ledande naturgasföretag. Naturgasen kom till Sverige Sedan dess har kunder i ett 30-tal kommuner upptäckt de många fördelarna i praktiken. Naturgas är en kostnadseffektiv, säker energikälla som kan öka din konkurrenskraft. Den har också en positiv effekt på globala, regionala och lokala miljöproblem. Vill du ha en stabil, ansvarstagande och erfaren partner för att lösa naturgasfrågorna hos dig är E.ON ett klokt val. Vi är ett av Europas ledande naturgasföretag och har, genom Sydkraft, varit med från början i Sverige. Just nu utreds förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad, upp till Mellansverige. Inget är beslutat ännu, men vi på E.ON arbetar för att fler ska kunna få tillgång till naturgas! Tillsammans tar vi ett ansvar för miljön. Sverige är en integrerad del av Europas energisystem. Central- och Västeuropa, inklusive våra nordiska grannar Danmark och Finland, bygger en stor del av sin energiförsörjning på naturgas. Detta gör naturgas till framtidsenergin för stora delar av Europa. Naturgas ersätter kol och olja, med mycket goda miljöeffekter som följd. Miljön är en global angelägenhet och kräver internationellt samordnade ansträngningar och lösningar. Ökad användning av naturgas i Sverige kan bidra till minskad användning av kol och olja i andra länder. Vi lägger grunden till framtidens energisystem redan idag. Vi på E.ON talar gärna varmt om naturgas. Inte minst för att vi vill bidra till morgondagens energisystem. Naturgasledningarna kan nämligen även användas för att distribuera biogas och vätgas. Genom att bygga ut naturgasnätet bygger vi helt enkelt också ut infrastrukturen som behövs för framtidens förnybara energigaser.

4 4 Låt oss stärka din konkurrenskraft. Behöver du pressa energikostnaderna? Vill du få ut mer värme ur pannanläggningen? Vill du minska behovet av underhåll? Behöver du effektivisera processer? Naturgas gör allt detta direkt. Vi på E.ON har stärkt både stora och små företags konkurrenskraft med naturgas i många år. Gemensamma erfarenheter? Läs vidare! Lägre kostnader. Naturgas har högre verkningsgrad än olja. Därför går det åt mindre energi och energikostnaderna minskar därmed. Naturgas brinner med en klar, ren låga. Pannor och annan utrustning smutsas inte ner av slagg eller sot. Det betyder lägre drifts- och underhållskostnader. Inom industrin kan naturgas ofta användas direkt i processer, vilket sparar ytterligare pengar. Inga bekymmer. Naturgas är enkel att använda. Du får leveranser i takt med att naturgasen förbrukas. Ingen lagring och inga transporter behövs. Risken för driftstopp är liten eftersom leveranssäkerheten är mycket hög. Bättre miljöprofil. Naturgas minskar utsläppen av koldioxid med 30 procent jämfört med olja och 40 procent jämfört med kol. Utsläppen av kväveoxider halveras, utsläppen av svaveldioxid, stoft och partiklar är försumbara. Mångsidig användning. I industrin kan naturgas effektivisera produktionen, bland annat genom direktanvändning i till exempel indunstning, destillation och torkning. Elintensiv industri kan använda gaskombianläggning för att producera egen el. I fastigheter kan naturgas användas till uppvärmning, varmvattenproduktion, luftkonditionering, utomhusbelysning med mera. I kraftvärmeverk är naturgas ett mycket effektivt energislag för el- och värmeproduktion. I restauranger och storkök är naturgas i spisar, ugnar och hällar kockarnas favorit eftersom den är lätt att reglera snabbt och ger en exakt och jämn temperatur. I personbilar, lastbilar och bussar ersätter naturgas bensin och diesel, vilket betyder mindre buller och bättre miljö. Naturgas (Fordonsgas) är också billigare än bensin. I växthus används naturgas dels för effektiv uppvärmning, dels som gödning med koldioxid. Med naturgas uppnås cirka 15 procent bättre växtlighet och skörd. Fakta naturgas Naturgas är mellan 40 och 500 miljoner år gammal och har bildats av växter, plankton, bakterier, alger och andra levande organismer. Den består till cirka 90 procent av metan. Små mängder av andra kolväten ingår också, till exempel etan och propan. Naturgas är mycket säkert. Risken för olyckor är mycket liten, till och med mindre än med el.

5 5 Falun Borlänge Hofors Gävle Sandviken Hedemora Avesta Fagersta Surahammar Västerås Köping Örebro Eskilstuna Katrineholm Linköping Norrköping Oxelösund Boxholm Jönköping I Europa står naturgas för 20 procent av energiförbrukningen. I Sverige två procent, om man ser till hela landet. Där naturgasnätet är utbyggt är siffran runt 20 procent. Heldragen linje visar dagens naturgasnät. Orter markerade med ring visar den planerade utbyggnaden. Stjärnan markerar mottagningsstation för flytande naturgas.

6 6 Vi har lagt in högsta växel för miljön. En av Sveriges mest kända cyklar heter Natur, vilket säger mycket om vad de i Skeppshult bryr sig om. Det yttrar sig inte bara genom att Skeppshultcykeln tillverkar miljöanpassade transportmedel. Det visar sig också genom att de satsar stort på tillverkning som är så bra som möjligt för miljön. Du har säkert sett den. Och kanske är du en av dem som kärleksfullt kallar den moderna klassikern Natur för tantcykeln och drömmer om att susa fram i sommarlandskapet på den. Mer miljöanpassat transportmedel kan man knappast få tag i. Först i Småland. För att kunna slippa använda olja i sin värmeanläggning och därmed minimera sina utsläpp utökades samarbetet med oss på E.ON. Den 21 oktober 2002 blev Skeppshultcykeln först i Småland med att koppla in naturgas. Att cykla är miljövänligt, och därför vill vi att vår produktion också ska vara så bra som möjligt för miljön, säger PeO Helge på Skeppshultcykeln. Vi har tidigare investerat i andra miljöåtgärder, till exempel en pulverlack som inte ger upphov till några utsläpp. Tack vare att det bara är jag och Kjell Sture som äger företaget, kan vi tänka lite annorlunda och behöver inte ta hänsyn till akuta krav på stora vinster. Skeppshultcykeln har historiskt alltid tagit ett stort samhälleligt ansvar, och vi vill fortsätta på den vägen även idag. Att ersätta olja var därför ett helt naturligt steg. Vänster: E.ONs Anders Sjögren och Skeppshultcykelns PeO Helge har gjort en stor miljöinsats ur livscykelperspektiv. Höger: Cykeltillverkningen startade redan 1911, och än idag görs flera moment för hand. Christer Perssons skicklighet med svetsen borgar för högsta kvalitet.

7 7 Den nya pulverlackeringen har inte bara eliminerat utsläppen. Den har bidragit till bättre finish på de cirka cyklarna som tillverkas varje år. Liten investering. Timingen med naturgas var dessutom perfekt för vår del eftersom det var dags för oss att byta brännare, fortsätter PeO Helge. Pannan var annars i gott skick, så allt som krävdes inför konverteringen var just att byta brännare och att dra in ledningen. Totalt rörde sig investeringen om cirka kronor. Cykeltillverkarna passade också på att dra in bredband samtidigt som naturgas. En oljepanna finns kvar som reserv men har gått noll minuter sedan naturgasen kopplades in trots att vintern 02/03 var ovanligt kall. Miljövinster och besparingar i kronor och ören. Genom att ersätta 115 kubikmeter olja besparas luften cirka 100 ton koldioxid och 170 kg kväveoxider och 200 kg svaveldioxider. Vår erfarenhet av naturgas så här långt är bara positiv. Installationen var smidig. Allt bara fungerar. Jag behöver inte kolla pannan som förr och vi slipper sota. Förutom att naturgasen är ren, så är den också effektiv som bränsle. Vi räknar därför med betydligt lägre värmekostnad, säger PeO Helge. Och sådant är ju aldrig fel i Småland. Fakta Skeppshultcykeln Behov: att slippa 115 kubikmeter olja Lösning: naturgas Årlig förbrukning: 1,1 GWh Användningsområde: lokaluppvärmning Vinst: luften besparas cirka 100 ton koldioxid, 170 kg kväveoxider, 200 kg svaveldioxid och 45 kg stoft per år, bekymmersfri värmeförsörjning, mindre underhållsbehov, ingen sotning, energieffektivisering, betydligt lägre värmekostnad

8 8 Originalen från SIA Glass klara för sjösättning! 13 miljoner glassbåtar säljs varje år. Naturgas gör gott för miljön. Också. Bakom SIA Glass finns Sveriges äldsta familjeföretag. Berte Qvarn omnämns redan Idag, tretton generationer senare, driver familjen Stenström inte bara ovannämnda företag utan även lantbruk, Hallands Frökontor och museer. Med sådana anor är det inte konstigt att SIA Glass har en speciell ställning i Slöingetrakten. Och en lite annorlunda syn på hur verksamheten ska drivas. Därför valde de ett energislag som också var bra för bygden. SIA Glass stadgar slår fast att vi ska värna om bygden. Då är steget inte långt till att välja rena bränsleslag, säger Lars Hillertz på SIA Glass. Den svenska gräddglassens skyddsängel tog tidigt miljön under sina vingars skugga. Naturgasen kopplades in Miljön var ett huvudargument för oss eftersom vi då eldade med olja, säger Lars Hillertz. Miljöförbättringen är betydande med naturgas har glassfabriken i princip försumbara utsläpp av svaveldioxid, tungmetaller, stoft och sot. Och luften besparas cirka 205 kg kväveoxider och 113 ton koldioxid per år. Driftsäkerhet plus i glasstillverkning. Den höga driftsäkerheten är ytterligare en fördel med naturgas eftersom glasstillverkning är känslig för avbrott. 10 sekunder skulle ställa till det rejält för oss, säger Lars Hillertz. Naturgasen används indirekt. Dels för att blanda och värma mixer, dels för att diska och dels för att värma upp lokaler. Den totala årsförbrukningen ligger på 1,3 GWh. Avtalet skrevs nyligen om. SIA Glass bygger ut fabriken och har som målsättning att öka produktionen. Bara de sista åren har den ökat procent årligen anmärkningsvärt på en annars vikande totalmarknad. På gräddglass i butik har vi ökat hela 160 procent! Vår glassfilosofi ligger ju rätt i tiden. Folk blir mer och mer kvalitetsmedvetna och uppskattar att vi gör äkta gräddglass med i huvudsak svenska råvaror. Sedan har vi nischat oss och är stora både inom restaurangbranschen och på multipack. Glassmarknaden har minskat procent, men vi har lyckats fördubbla vår marknadsandel inom vår nisch, berättar Lars Hillertz.

9 9 Ökande produktion effektiviserar. Idag tillverkas 10 miljoner liter glass om året, bland annat 13 miljoner glassbåtar. Och mer ska det som sagt bli runt procent i årlig ökning. Större produktion har också som bonus att energiförbrukningen effektiviseras. Energin står för cirka 10 procent av produktionskostnaden idag. Men proportionen minskar i takt med att vi gör mer glass. Det krävs lika mycket vatten för att diska efter en sats på liter glass som det gör efter en på liter, säger Lars Hillertz. Ny panncentral. Ett led i framtidssatsningen är en ny värmeanläggning eftersom den gamla pannan hade för liten kapacitet. Vi har även ett serviceavtal med E.ON. Och när servicekillen hörde om våra planer tipsade han om en begagnad panna, vilket gjorde att investeringen hamnade på en bättre nivå. Vi skulle också behöva en grövre servisledning för att säkra kapaciteten. E.ON undersöker möjligheterna för detta just nu. Det är bra, de är lyhörda för våra behov, säger Lars Hillertz. Fakta SIA Glass AB Behov: att få ett energislag med lägre miljöpåverkan än olja Lösning: naturgas Årlig förbrukning: 1,3 GWh Användningsområde: blandning och värmning av glassmixer, diskning och lokaluppvärmning Vinst: luften besparas cirka 113 ton koldioxid, 205 kg kväveoxider, 350 kg svaveldioxid och 50 kg stoft per år, driftsäker och bekymmersfri värmeproduktion, mindre underhållsbehov, ingen sotning Vänster: Lars Hillertz och Lars Persson, SIA Glass respektive E.ON, har bara gott att säga om naturgas. Höger: Panee Henningsson packar flinkt ner rätt antal glassbåtar i förpackningen.

10 10 Energi helt i linje med Gnosjö. Gnosjö. Få små kommuner är så kända, få ortsnamn är så laddade. 300 företag på kommuninvånare och en entreprenöranda som har blivit en förebild från norr till söder präglar naturligtvis även det som sker i kommunal regi. Enkelt, snabbt och smidigt ska det gå. Och helst ska det inte kosta. Får man till exempel möjlighet att komplettera energimixen med ett kostnadseffektivt energislag råder det ingen tvekan. Det var stor politisk enighet i fråga om naturgas, berättar Lennart Hermansson, teknisk chef i Gnosjö kommun. Och visst var miljöaspekten intressant, oljan kunde ersättas, men det som avgjorde saken var att vi skulle få ett konkurrenskraftigt energislag som gynnade verksamheterna här. Även om Gnosjö inte upplevt någon svårare kris, så har lågkonjunkturen ändå gjort ekonomin mer ansträngd. Första spadtaget för naturgasledningen inom kommungränsen togs i april december samma år kopplades första anläggningen in, hos Garo. I skrivande stund är totalt cirka 130 anläggningar anslutna och förbrukningen ligger på 50 GWh per år. Intresset är fortsatt mycket stort, inte minst från privatkunder. Lönsam investering i rätt tid. För kommunens del kom naturgasen mycket lägligt. Vi stod i begrepp att investera i nya värmeanläggningar. Fastbränslepannor hade diskuterats, men naturgasen var ett klart bättre alternativ. Vi har satsat ett par miljoner och räknar med en payoff-tid på runt fem år, säger Lennart Hermansson. Ännu är det för tidigt att dra några djupare ekonomiska slutsatser, menar han. Men kalkylen visar på en årlig besparing på kronor, vilket motsvarar cirka 17 pro- Vänster: Gnosjö Konstsmide tillverkar de klassiska svenska julstakarna som lyser upp vintern. Mitten: Enkelt, effektivt och ekonomiskt E.ONs Peter Sveningsson och Lennart Hermansson, Gnosjö kommun, sammanfattar naturgas. Höger: På ålderns höst kan Gnosjöborna njuta av den trygga naturgasvärmen på nybyggda Rosendal.

11 11 En ny gaspanna sattes in i den befintliga energicentralen vid Bäckaskolan i samband med konverteringen från olja till naturgas. cent lägre värmekostnad för kommunens 15 fastigheter. Det kommunala fastighetsbolaget kommer troligtvis att kunna spara betydligt mer. Renare luft och effektivare processer. Miljövinsten är en bonus. Genom att ersätta kubikmeter olja i hela kommunen besparas luften cirka ton koldioxid, kg kväveoxider, kg svaveldioxid och kg stoft och sot per år. För Gnosjöindustrierna innebär naturgasen ytterligare fördelar. I gjuterierna och lackeringsindustrin kan den ju användas direkt i processerna, säger Lennart Hermansson. Leveranssäkert utan transporter. För den som är van att projektera och bygga vattenledningar och hantera de problem som kan uppstå där, till exempel tryckfall, är naturgasens distribution befriande bekymmersfri. Lennart Hermansson avslutar: Den är suverän! Driftsäkerheten är hög. Naturgasen finns ju alltid, med samma tryck. Dessutom slipper vi många tunga och farliga transporter av olja, en annan miljöförbättring. Jag är en stor vän av naturgas! Fakta Gnosjö kommun Behov: att komplettera energimixen med ett konkurrenskraftigt alternativ till olja Lösning: naturgas Årlig förbrukning: samtliga kunder 50 GWh (kommunen 4,6 GWh) Användningsområder: lokaluppvärmning (kommunen), (industrin) även i processer Vinst: Kommunen sparar kronor per år och det kommunala fastighetsbolaget kronor per år, minskad godstrafik samt minskade utsläpp cirka ton koldioxid, kg kväveoxider, kg svaveldioxid och kg stoft och sot per år, bekymmersfri värmeförsörjning, mindre underhållsbehov, ingen sotning, fördelaktigt för industrierna i kommunen

12 12 E.ON Försäljning Sverige AB Carl Gustafs väg Malmö T F Hilanders ABC 00/0000

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Naturgasnät i Sverige Befintligt naturgasnät --- Planerad naturgasutbyggnad Page 2 Fordonsgas på E.ON * E.ON Gas säljer och levererar Fordonsgas på 17 publika tankstationer

Läs mer

Sunt med gas i tankarna!

Sunt med gas i tankarna! Sunt med gas i tankarna! BIOGAS FORDONSGAS GASOL NATURGAS VÄTGAS Vi enar gasbranschen Gasföreningen är en medlemsfinansierad branschorganisation som verkar för en ökad användning av energigas. Föreningen

Läs mer

Energigaserna i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige

Energigaserna i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Energigaserna i Sverige Anders Mathiasson, Energigas Sverige Mer energigas till industrin Energigaserna ökar konkurrenskraften TWh 15 12 9 6 3 0 Gasol Naturgas Olja Energigas Olja Energigas År 2010 År

Läs mer

Vi arbetar för en mindre fossil värld. HÄR PRESENTERAR VI TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN.

Vi arbetar för en mindre fossil värld. HÄR PRESENTERAR VI TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. Vi arbetar för en mindre fossil värld. HÄR PRESENTERAR VI TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. Pemco har flexibla energi lösningar. I vårt fall står Pemco för investeringen av anläggningen medan vi betalar för

Läs mer

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING EN SMARTARE ENERGI SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING Ska vi klara omställningen till ett hållbart energi system behövs smarta lösningar. Inte en lösning, utan flera. Gas är en del av ett

Läs mer

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion 2011-09-30 Fem sektioner

Läs mer

Energigas en klimatsmart story

Energigas en klimatsmart story Energigas en klimatsmart story Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 569 TWh TWh Vattenkraft 66 Gas 17 Biobränsle 127 Värmepumpar 6 Vindkraft 3 Olja 183 Kärnkraft

Läs mer

Gas i södra Sverige Mattias Hennius

Gas i södra Sverige Mattias Hennius Gas i södra Sverige Mattias Hennius E.ONs affärsidé är att producera, distribuera och sälja energi Ta tillvara klimatsmarta investeringar Vatten- och kärnkraft Fermentering ger biogas drivmedel för fordon

Läs mer

Kraftfull entré för LNG på den svenska marknaden

Kraftfull entré för LNG på den svenska marknaden Kraftfull entré för LNG på den svenska marknaden Lars Frisk, Chef Affärsutveckling Swedegas - nav med nationellt perspektiv Investerar i infrastruktur för gas Äger och driver svenska stamnätet för gas

Läs mer

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik.

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Ett samarbete för framtiden. Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve utanför Göteborg byggdes 1982 och är 87 000 kvadratmeter stor. Där produceras varje år över 20

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

Klimatbokslut 2007. Klimatbokslut 2007. Om hur små steg kan göra stor skillnad.

Klimatbokslut 2007. Klimatbokslut 2007. Om hur små steg kan göra stor skillnad. Klimatbokslut 2007 Klimatbokslut 2007. Om hur små steg kan göra stor skillnad. 2 Innehållsförteckning Lämnar du ett stort eller litet avtryck efter dig? 4-5 Så här kan vi tillsammans minska ditt fotspår.

Läs mer

Klimatbokslut 2005. Klimatbokslut 2005. Insatser och investeringar i Sverige under 2005.

Klimatbokslut 2005. Klimatbokslut 2005. Insatser och investeringar i Sverige under 2005. Klimatbokslut 2005 Klimatbokslut 2005 Insatser och investeringar i Sverige under 2005. 2 3 För oss på E.ON Sverige är det extra angeläget att vara öppna med vårt arbete att reducera de klimatpåverkande

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Gasnät Mälardalen ger mer biogas?

Gasnät Mälardalen ger mer biogas? Gasnät Mälardalen ger mer biogas? Mathias Edstedt Energigas Sverige - Gasdagarna 2013 Stockholm Gas - en modern gasverksamhet med tradition Stadsgas Samhällsaktör i 150 år den första gaslyktan tändes på

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara

Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara Gävle-Dala Drivmedelskonvent 20 mars 2014 Caroline Steinwig Swedegas en nyckelspelare på svensk gasmarknad Investerar i infrastruktur för gas Äger,

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning Visste du att värme och varmvatten står för ungefär 80% av all den energi som vi förbrukar i våra hem? Därför är en effektiv och miljövänlig värmeproduktion en av våra viktigaste utmaningar i jakten på

Läs mer

Omtanke varje dag vi gör din vardag bekväm och enkel

Omtanke varje dag vi gör din vardag bekväm och enkel Omtanke varje dag vi gör din vardag bekväm och enkel Pålitlighet, effektivitet och uthållighet, tre för oss viktiga kärnvärden som visar vad vi står för. Vår viktigaste uppgift är att driva utvecklingen

Läs mer

6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas

6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas 6 Högeffektiv kraftvärmeproduktion med naturgas El och värme kan framställas på många olika sätt, genom förbränning av förnybara eller fossila bränslen, via kärnklyvningar i kärnkraftsverk eller genom

Läs mer

Infrastruktur för biogas

Infrastruktur för biogas Biogasting 1 dec 2010 Infrastruktur för biogas Jesper Engstrand, Marknads och affärsutveckling 1 2010-12-03 Swedegas AB Sedan 1976 Transport av ca 14 TWh (1 300 MNm 3 ) Säte i Göteborg Swedegas ägs av

Läs mer

Innovate.on. Koldioxid. Koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid de fossila bränslenas framtid

Innovate.on. Koldioxid. Koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid de fossila bränslenas framtid Innovate.on Koldioxid Koldioxidavskiljning och lagring av koldioxid de fossila bränslenas framtid Koldioxidfotspår, E.ON Sverige 2007 Totalt 1 295 000 ton. Värmeproduktion 43 % 0,3 % Hantering och distribution

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06 Fjärrvärme Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning FV-broschyr 211_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 211-5-2 16.6 Nu kan du sänka dina energikostnader! Det finns en rad olika faktorer som påverkar den totala

Läs mer

Energigaser bra för både jobb och miljö

Energigaser bra för både jobb och miljö Energigaser bra för både jobb och miljö Energitillförsel Sverige 2008 (612 TWh) 2 Biobränslen 183 123 Vattenkraft Naturgas 68 Olja Kol Värmepumpar Kärnkraft Vindkraft 5 27 194 10 Energitillförsel i Sverige

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

Mindre och bättre energi i svenska växthus

Mindre och bättre energi i svenska växthus kwh/kvm På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-02-11 Mindre och bättre energi i svenska växthus De svenska växthusen använder mindre energi per odlad yta nu än för elva år sedan. De håller

Läs mer

Propan lönar sig! Dags att ersätta oljan!

Propan lönar sig! Dags att ersätta oljan! Propan lönar sig! Dags att ersätta oljan! www.flogas.se Ett lönsamt skifte Kort återbetalningstid Propan (gasol) är nu långt mer gynnsamt än eldningsolja. Många av våra kunder upplever därför att investeringen

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 5 februari 2009 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel,

Läs mer

Att distribuera biogas effektivt i en storstadsregion

Att distribuera biogas effektivt i en storstadsregion Att distribuera biogas effektivt i en storstadsregion Mathias Edstedt, chef Gasförsörjning och Strategisk utveckling Stockholm Gas AB 1 Vad är Stockholm Gas AB? Anor sedan 1853 Helägt dotterbolag till

Läs mer

Biogas en klimatsmart vinnare. Mattias Hennius, E.ON Gas

Biogas en klimatsmart vinnare. Mattias Hennius, E.ON Gas Biogas en klimatsmart vinnare Mattias Hennius, E.ON Gas Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 620 TWh TWh Vattenkraft 62 Biobränsle 116 Gas 12 Värmepumpar

Läs mer

Power of Gas - Gasens roll i den framtida energimixen. Johan Zettergren, Marknadschef

Power of Gas - Gasens roll i den framtida energimixen. Johan Zettergren, Marknadschef Power of Gas - Gasens roll i den framtida energimixen Johan Zettergren, Marknadschef 1 Swedegas vision Swedegas leder en ansvarsfull utveckling av gasmarknaden. Vi skapar hållbara lösningar för industri,

Läs mer

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Det jobbiga först Vi människor släpper ut för mycket koldioxid i atmosfären därför har EU formulerat klimatmålen 20/20/20

Läs mer

GASKLART. Hur kan vi få smartare energisystem i Sverige? INFRASTRUKTUR FÖR RENARE, EFFEKTIVARE & SMARTARE ENERGI

GASKLART. Hur kan vi få smartare energisystem i Sverige? INFRASTRUKTUR FÖR RENARE, EFFEKTIVARE & SMARTARE ENERGI GASKLART Hur kan vi få smartare energisystem i Sverige? INFRASTRUKTUR FÖR RENARE, EFFEKTIVARE & SMARTARE ENERGI Utmaningen Behovet av smartare energisystem Vi står inför en stor utmaning: att ställa om

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

GASOL. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas

GASOL. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas GASOL Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas Frågor och svar om gasol Gasolen är en viktig del av energigasutbudet i Sverige. Den används till största delen inom industrin för bland annat värmebehandling

Läs mer

Foto: Joakim Lloyd Raboff

Foto: Joakim Lloyd Raboff Värme Med värme 2 Foto: Joakim Lloyd Raboff I över 50 år har E.ON Värme Sverige levererat fjärrvärme till bostäder, företag och lokaler. Idag är vi den största privata aktören på den svenska värmemarknaden.

Läs mer

Klimat- bokslut 2010

Klimat- bokslut 2010 K li m a t- bokslut 2010 Vi tror på handling Sedan 2004 redovisar E.ON Sverige vad vi gör för att minska koldioxidutsläppen i vår egen verksamhet och tillsammans med kunderna. I och med verksamhetsåret

Läs mer

Göteborg Energi på Gasdagarna 2019

Göteborg Energi på Gasdagarna 2019 Göteborg Energi på Gasdagarna 2019 Gasnätet i Göteborg 5 inmatningar från Swedegas 1 inmatning från Arendal 21 st reglerstationer 2 mätstationer 4 bar 100 mbar 30 mbar Kunder Företagskunder: 575 st. Privatkunder:

Läs mer

Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen

Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen Verksamhetsorganisation Gasföreningen enar gasbranschen Medlemsfinansierad branschförening med över 100 medlemmar Biogas Fordonsgas

Läs mer

Växande marknader för LNG i norra Europa

Växande marknader för LNG i norra Europa R A P P O R T/ KO R T V E R S I O N FOTO: AGA O k to b e r 2 12 Växande marknader för LNG i norra Europa Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012

LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012 LNG-flytande naturgas. Långsiktighet är målet. Jan Bäckvall, Head of Region Europe North Frukostseminarium 2 februari 2012 Vad är LNG och vad kan den göra för miljön? Naturgasen kondenseras till flytande

Läs mer

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad.

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. FASTIGHETSKONTORET 2007-08-29 B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. Fastighetskontoret Mats Mattsson 2007-08-29 /WA i i/wy 11., ni) Avtalsbilaga

Läs mer

När kunderna ställer. miljökrav

När kunderna ställer. miljökrav När kunderna ställer miljökrav Det miljöcertifierade företaget kan ta ett steg till Det är vanligt att kunder ställer krav på sina leverantörer och vill veta hur miljöarbetet i verksamheten bedrivs för

Läs mer

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas

Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Varför ska man bygga regionala gasnät? Per Elfvin, E.ON Gas Gasnät för regional utveckling och stärkt konkurrenskraft i en hållbar framtid Vilka? är vi. Swedegas AB Äger, driver och underhåller det svenska

Läs mer

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön Nu tjänar alla på att vara energieffektiva Du, och miljön Vad innebär den nya prismodellen för mig som kund? Under vår, sommar och höst betalar du mindre för fjärrvärmen jämfört med idag och under vintern

Läs mer

Genväg till energilösningar.

Genväg till energilösningar. Flytande naturgas för lastbilar Flytande naturgas som bränsle för lastbilar. Genväg till energilösningar. 2 Flytande naturgas för lastbilar Flytande naturgas den nya energikällan för lastbilar. Ett perfekt

Läs mer

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv

Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Naturgasens roll ur ett samhällsperspektiv Tobias A. Persson Fysisk Resursteori Inst. Energi och Miljö Chalmers Tekniska Högskola frttp@fy.chalmers.se 100% 80% 60% 40% Olja EU15 Kärnkraft Naturgas 20%

Läs mer

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön Nu tjänar alla på att vara energieffektiva Ni, och miljön 2013-01-18 REV 2013-05-29 HEDENVERKET, KARLSTADS ENERGI HEDEN ETAPP 3 Vad innebär den nya prismodellen för mig som kund? Under vår och höst betalar

Läs mer

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB20 RB50 RB70 R B - P e l l e t s b r ä n n a r e... ger dig en koldioxidneutral eldning och bidrar inte till global uppvärmning eller klimatförändringar. Askan kan

Läs mer

Konvertering från olja till pellets

Konvertering från olja till pellets En rapport om Konvertering från olja till pellets Saxnäs Skola 2004 Av Tommy Danvind Uppdaterad 2005-10-13 Innehållsförteckning. 1 Förord 2 Sammanfattning 3 Arbetsgång.. 4 Förutsättninar 5 Beräkningar

Läs mer

Naturgasen är inte bara effektiv, leveranssäker, bekväm, utrymmesbesparande, transportsäker, underhållsfri och giftfri.

Naturgasen är inte bara effektiv, leveranssäker, bekväm, utrymmesbesparande, transportsäker, underhållsfri och giftfri. Naturgas www.eon.se 020 56 56 00 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare

Läs mer

NATURGAS. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas

NATURGAS. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas NATURGAS Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas Frågor och svar om naturgas Naturgasen är den största energigasen i Sverige. Hälften av naturgasen används inom industrin. Den är också viktig vid produktion

Läs mer

Mer än bara värme. Energieffektiv fjärrvärme för ett hållbart Göteborg

Mer än bara värme. Energieffektiv fjärrvärme för ett hållbart Göteborg 1 Mer än bara värme Energieffektiv fjärrvärme för ett hållbart Göteborg 2 Tillsammans kan vi bidra till en hållbar stad. Och sänka dina energikostnader. I 150 år har vi jobbat nära dig. För du vet väl

Läs mer

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden.

By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Undvik driftstopp och minska By-pass-flitren finns i flera olika modeller och storlekar anpassade till olika fordon/maskiner och användningsområden. Föroreningarna samlas i filterpatronen som byts ut med

Läs mer

Uppgradering och förvätskning av biogas. möjliggör att biogasen når marknaden. Morgan Larsson Biofrigas, Göteborg, Sweden. morgan.larsson@biofrigas.

Uppgradering och förvätskning av biogas. möjliggör att biogasen når marknaden. Morgan Larsson Biofrigas, Göteborg, Sweden. morgan.larsson@biofrigas. Uppgradering och förvätskning av biogas möjliggör att biogasen når marknaden Morgan Larsson Biofrigas, Göteborg, Sweden morgan.larsson@biofrigas.se Vi är alla beroende av transporter. - Välj den fossilfria

Läs mer

Vad händer på den svenska gasmarknaden? Stockholm Maria Malmkvist, Energigas Sverige

Vad händer på den svenska gasmarknaden? Stockholm Maria Malmkvist, Energigas Sverige Vad händer på den svenska gasmarknaden? Stockholm 2019-02-05 Maria Malmkvist, Energigas Sverige Energigaser Gasol (förnybar gasol) Naturgas och biogas (LNG och LBG) Fordonsgas Vätgas 2 Vardagsliv Råvara

Läs mer

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel

Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Biogasens och naturgasens potential som drivmedel Mattias Svensson Svenskt Gastekniskt Center Svenska luftvårdsföreningens seminarium 18 november 2008 Fordonsgasens potential som drivmedel Störst inhemsk

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Mer än. För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar.

Mer än. För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar. Mer än bara värme För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar. Fjärrvärmen ger kraft åt Göteborg. Vi på Göteborg Energi har bara en uppgift och det är att ge kraft åt Göteborg. I det arbetet

Läs mer

Konvertering från olja till pellets

Konvertering från olja till pellets En rapport om Konvertering från olja till pellets Saxnäs Skola 2004 Av Tommy Danvind Uppdaterad 2005-10-13 2006-04-05 Innehållsförteckning. 1 Förord 2 Sammanfattning 3 Arbetsgång.. 4 Förutsättninar 5 Beräkningar

Läs mer

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 INFORMATION OM MÖJLIGHETEN ATT BYTA FRÅN FJÄRRVÄRME TILL BERGVÄRME UTSKICK TILL MEDLEMMARNA ǀ APRIL 2015 UNDERLAGET ÄR FRAMTAGET AV ENEO SOLUTIONS AB I SAMMARBETE

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Höganäs - med naturgas till framtiden. Magnus Pettersson, Energisamordnare

Höganäs - med naturgas till framtiden. Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs - med naturgas till framtiden Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs är ledande inom metallpulver Världens största och ledande tillverkare av järnbaserade metallpulver Marknadsandel: cirka

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft

Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Ökad biogasproduktion ger Sverige ett grönt lyft Biogasseminarium med Centerpartiet Fredagen den 30 mars 2012 Anders Mathiasson Energigas Sverige enar branschen 175 medlemmar Biogasseminarium med Energigas

Läs mer

Energigasläget i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011

Energigasläget i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011 Energigasläget i Sverige Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion Anders Mathiasson 2011-01-11

Läs mer

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget.

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget. www.eon.se 020 22 99 00 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

Användningen av energigaser inom industrin. Stockholm 30 januari 2018

Användningen av energigaser inom industrin. Stockholm 30 januari 2018 Användningen av energigaser inom industrin Stockholm 30 januari 2018 Energigaser Naturgas, biogas (LNG eller LBG) Fordonsgas Gasol (förnybar gasol) Vätgas Svensk industris väg till global klimatnytta 2017-03-16

Läs mer

Bengt- Erik Löfgren. Fastbränsle är vår största energbärare: Men är alla low hanging fruits redan plockade? SERO Nässjö 8 maj 2014

Bengt- Erik Löfgren. Fastbränsle är vår största energbärare: Men är alla low hanging fruits redan plockade? SERO Nässjö 8 maj 2014 Fastbränsle är vår största energbärare: Men är alla low hanging fruits redan plockade? SERO Nässjö 8 maj 2014 Bengt- Erik Löfgren PelletsFörbundet/ÄFAB Sockerbruksgatan 1 531 40 LIDKÖPING Telefon 0510

Läs mer

Växthusets nya värme. Spara och bevara med modern värmepumpteknik

Växthusets nya värme. Spara och bevara med modern värmepumpteknik Växthusets nya värme Spara och bevara med modern värmepumpteknik Vi skapar rätt klimat för god tillväxt Ett växthus har stora och mycket speciella krav på inomhusklimatet. För att växterna ska få rätt

Läs mer

GASKLART. Hur kan vi få smartare energisystem i Sverige? INFRASTRUKTUR FÖR RENARE, EFFEKTIVARE & SMARTARE ENERGI

GASKLART. Hur kan vi få smartare energisystem i Sverige? INFRASTRUKTUR FÖR RENARE, EFFEKTIVARE & SMARTARE ENERGI GASKLART Hur kan vi få smartare energisystem i Sverige? INFRASTRUKTUR FÖR RENARE, EFFEKTIVARE & SMARTARE ENERGI Utmaningen Behovet av smartare energisystem Vi står inför en stor utmaning: att ställa om

Läs mer

Biogasanläggningen i Boden

Biogasanläggningen i Boden Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Minska energiförbrukningen och öka din skörd i växthusodling

Minska energiförbrukningen och öka din skörd i växthusodling Öppet brev till växthusodlare gällande energi- och produktionseffektivitet Minska energiförbrukningen och öka din skörd i växthusodling Det är möjligt att minska förbrukningen av totalenergin i växthus

Läs mer

Energigaserna självklara i det hållbara samhället

Energigaserna självklara i det hållbara samhället Vision 22 Energigaserna självklara i det hållbara samhället Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. INNEHÅLL ÅR 211 Sveriges energiförsörjning

Läs mer

Uppvärmning? Tänk 100%!

Uppvärmning? Tänk 100%! Uppvärmning? Tänk 1%! 1% värmande besked till dig som vill ha både värme och framtid. Funderar du på smarta alternativ till att värma upp ditt hus? Egentligen är det enkelt du vill förmodligen ha ett system

Läs mer

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü Angående vår miljöpolicy Juni 2007 Compass AtKisson, Used under license F: Är en gammal ångbåt farlig för miljön? S: Jovisst, det är det. Och så är nästan alla transportmedel, därför

Läs mer

Biogas en nationell angelägenhet. Lena Berglund Kommunikationsansvarig

Biogas en nationell angelägenhet. Lena Berglund Kommunikationsansvarig Biogas en nationell angelägenhet Lena Berglund Kommunikationsansvarig Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Kraftvärme

Läs mer

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid

Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöredovisning 2016 tillsammans för en hållbar framtid Miljöfrågorna är viktiga för oss. För Sundsvall Energi står miljöfrågorna i fokus. Det är en del av vår vardag och vi jobbar aktivt för att ständigt

Läs mer

Vad händer med vårt klimat?

Vad händer med vårt klimat? Min gröna bok. Vad händer med vårt klimat? Googlar du på ordet klimat får du drygt 22 miljoner träffar. Sökningen tar bara 0,05 sekunder och det är nästan kusligt hur blixtsnabbt sökmotorn reagerar. Precis

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Biobränslen. s. 118-125

Biobränslen. s. 118-125 Biobränslen s. 118-125 9 bilder att skriva Frågesport på slutet Förnyelsebarenergi Flödande energi tar inte slut hur mycket vi än använder det Förnyelsebarenergi kommer från växtriket, det måste planteras

Läs mer

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Pressmeddelande 2009-04-08 Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Svenska folket anser att den ekonomiska krisen (37 procent) och klimathotet (18 procent) är de allvarligaste samhällsproblemen

Läs mer

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Skärpta regler kräver nya lösningar Sjöfarten står inför stora utmaningar när de internationella miljökraven skärps. Som en av de första hamnarna i världen

Läs mer

Vinst för er vinst för Sverige!

Vinst för er vinst för Sverige! Stockholm/Östersund i april 2011 Vinst för er vinst för Sverige! Undersökning om energisystem för föreningar anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

Säker och hållbar gasförsörjning för Sverige

Säker och hållbar gasförsörjning för Sverige Säker och hållbar gasförsörjning för Sverige 131204 Swedegas en nyckelspelare på svensk gasmarknad Investerar i gasinfrastruktur Äger, driver och underhåller det svenska transmissionssystemet för gas Gasnätet

Läs mer

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för dig.

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för dig. www.eon.se 020 22 24 24 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

FJÄRRVÄRME PRISVÄRT DRIFTSÄKERT ENERGISMART

FJÄRRVÄRME PRISVÄRT DRIFTSÄKERT ENERGISMART FJÄRRVÄRME PRISVÄRT DRIFTSÄKERT ENERGISMART Fjärrvärme är en enkel, trygg och lokalproducerad värmelösning för dig. Nu och i framtiden. Prisvärt, driftsäkert och energismart, långsiktigt och hållbart.

Läs mer

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bakgrund Utsläppen från transportsektorn var 2005 ca 20 miljoner ton

Läs mer

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE

TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE TRAFIKDAGE 2018, ÅLBORG ÅSE BYE, PROJEKTLEDARE BLUE MOVE Mål The Blue Move for Green Economy skall främja användningen av vätgas från förnybar energi genom att utveckla och öka kunskapen om affärsmodeller

Läs mer

BiMe trucks och andra satsningar på biogas Roland Nilsson

BiMe trucks och andra satsningar på biogas Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB BiMe trucks och andra satsningar på biogas Roland Nilsson Lite siffror om E.ON Gas Runt 100 anställda i bolaget. 25 000 kunder. 1.3 miljarder kronor i omsättning. Fordonsgasaffären

Läs mer

Oceanen - Kraftvärmeverk

Oceanen - Kraftvärmeverk Oceanen - Kraftvärmeverk HEM Halmstads Energi och Miljö AB HEM, Halmstads Energi och Miljö AB, är ett kommunalt bolag, helägt av Halmstads kommun. Vi bildades den 1 november 2006 genom en sammanslagning

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA INSPEKTION

LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA INSPEKTION LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA DRIFTCENTRAL ENERGI INSPEKTION ISBANOR FÄRDIG KYLA KONSTRUKTION VÄLKOMMEN TILL HUURRE I Sverige har vi verkat sedan 70 år tillbaka och Huurre är Sveriges

Läs mer