Inte bara miljön tjänar på naturgas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inte bara miljön tjänar på naturgas."

Transkript

1 Naturgas. Inte bara miljön tjänar på naturgas.

2 2 Ny energi. Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme - och tack vare vår långa erfarenhet, kan vi ge värdefulla råd som förenklar och förbättrar våra kunders vardag. Vi lägger all vår kraft på din energi.

3 3 Välkommen till Sveriges ledande naturgasföretag. Naturgasen kom till Sverige Sedan dess har kunder i ett 30-tal kommuner upptäckt de många fördelarna i praktiken. Naturgas är en kostnadseffektiv, säker energikälla som kan öka din konkurrenskraft. Den har också en positiv effekt på globala, regionala och lokala miljöproblem. Vill du ha en stabil, ansvarstagande och erfaren partner för att lösa naturgasfrågorna hos dig är E.ON ett klokt val. Vi är ett av Europas ledande naturgasföretag och har, genom Sydkraft, varit med från början i Sverige. Just nu utreds förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad, upp till Mellansverige. Inget är beslutat ännu, men vi på E.ON arbetar för att fler ska kunna få tillgång till naturgas! Tillsammans tar vi ett ansvar för miljön. Sverige är en integrerad del av Europas energisystem. Central- och Västeuropa, inklusive våra nordiska grannar Danmark och Finland, bygger en stor del av sin energiförsörjning på naturgas. Detta gör naturgas till framtidsenergin för stora delar av Europa. Naturgas ersätter kol och olja, med mycket goda miljöeffekter som följd. Miljön är en global angelägenhet och kräver internationellt samordnade ansträngningar och lösningar. Ökad användning av naturgas i Sverige kan bidra till minskad användning av kol och olja i andra länder. Vi lägger grunden till framtidens energisystem redan idag. Vi på E.ON talar gärna varmt om naturgas. Inte minst för att vi vill bidra till morgondagens energisystem. Naturgasledningarna kan nämligen även användas för att distribuera biogas och vätgas. Genom att bygga ut naturgasnätet bygger vi helt enkelt också ut infrastrukturen som behövs för framtidens förnybara energigaser.

4 4 Låt oss stärka din konkurrenskraft. Behöver du pressa energikostnaderna? Vill du få ut mer värme ur pannanläggningen? Vill du minska behovet av underhåll? Behöver du effektivisera processer? Naturgas gör allt detta direkt. Vi på E.ON har stärkt både stora och små företags konkurrenskraft med naturgas i många år. Gemensamma erfarenheter? Läs vidare! Lägre kostnader. Naturgas har högre verkningsgrad än olja. Därför går det åt mindre energi och energikostnaderna minskar därmed. Naturgas brinner med en klar, ren låga. Pannor och annan utrustning smutsas inte ner av slagg eller sot. Det betyder lägre drifts- och underhållskostnader. Inom industrin kan naturgas ofta användas direkt i processer, vilket sparar ytterligare pengar. Inga bekymmer. Naturgas är enkel att använda. Du får leveranser i takt med att naturgasen förbrukas. Ingen lagring och inga transporter behövs. Risken för driftstopp är liten eftersom leveranssäkerheten är mycket hög. Bättre miljöprofil. Naturgas minskar utsläppen av koldioxid med 30 procent jämfört med olja och 40 procent jämfört med kol. Utsläppen av kväveoxider halveras, utsläppen av svaveldioxid, stoft och partiklar är försumbara. Mångsidig användning. I industrin kan naturgas effektivisera produktionen, bland annat genom direktanvändning i till exempel indunstning, destillation och torkning. Elintensiv industri kan använda gaskombianläggning för att producera egen el. I fastigheter kan naturgas användas till uppvärmning, varmvattenproduktion, luftkonditionering, utomhusbelysning med mera. I kraftvärmeverk är naturgas ett mycket effektivt energislag för el- och värmeproduktion. I restauranger och storkök är naturgas i spisar, ugnar och hällar kockarnas favorit eftersom den är lätt att reglera snabbt och ger en exakt och jämn temperatur. I personbilar, lastbilar och bussar ersätter naturgas bensin och diesel, vilket betyder mindre buller och bättre miljö. Naturgas (Fordonsgas) är också billigare än bensin. I växthus används naturgas dels för effektiv uppvärmning, dels som gödning med koldioxid. Med naturgas uppnås cirka 15 procent bättre växtlighet och skörd. Fakta naturgas Naturgas är mellan 40 och 500 miljoner år gammal och har bildats av växter, plankton, bakterier, alger och andra levande organismer. Den består till cirka 90 procent av metan. Små mängder av andra kolväten ingår också, till exempel etan och propan. Naturgas är mycket säkert. Risken för olyckor är mycket liten, till och med mindre än med el.

5 5 Falun Borlänge Hofors Gävle Sandviken Hedemora Avesta Fagersta Surahammar Västerås Köping Örebro Eskilstuna Katrineholm Linköping Norrköping Oxelösund Boxholm Jönköping I Europa står naturgas för 20 procent av energiförbrukningen. I Sverige två procent, om man ser till hela landet. Där naturgasnätet är utbyggt är siffran runt 20 procent. Heldragen linje visar dagens naturgasnät. Orter markerade med ring visar den planerade utbyggnaden. Stjärnan markerar mottagningsstation för flytande naturgas.

6 6 Vi har lagt in högsta växel för miljön. En av Sveriges mest kända cyklar heter Natur, vilket säger mycket om vad de i Skeppshult bryr sig om. Det yttrar sig inte bara genom att Skeppshultcykeln tillverkar miljöanpassade transportmedel. Det visar sig också genom att de satsar stort på tillverkning som är så bra som möjligt för miljön. Du har säkert sett den. Och kanske är du en av dem som kärleksfullt kallar den moderna klassikern Natur för tantcykeln och drömmer om att susa fram i sommarlandskapet på den. Mer miljöanpassat transportmedel kan man knappast få tag i. Först i Småland. För att kunna slippa använda olja i sin värmeanläggning och därmed minimera sina utsläpp utökades samarbetet med oss på E.ON. Den 21 oktober 2002 blev Skeppshultcykeln först i Småland med att koppla in naturgas. Att cykla är miljövänligt, och därför vill vi att vår produktion också ska vara så bra som möjligt för miljön, säger PeO Helge på Skeppshultcykeln. Vi har tidigare investerat i andra miljöåtgärder, till exempel en pulverlack som inte ger upphov till några utsläpp. Tack vare att det bara är jag och Kjell Sture som äger företaget, kan vi tänka lite annorlunda och behöver inte ta hänsyn till akuta krav på stora vinster. Skeppshultcykeln har historiskt alltid tagit ett stort samhälleligt ansvar, och vi vill fortsätta på den vägen även idag. Att ersätta olja var därför ett helt naturligt steg. Vänster: E.ONs Anders Sjögren och Skeppshultcykelns PeO Helge har gjort en stor miljöinsats ur livscykelperspektiv. Höger: Cykeltillverkningen startade redan 1911, och än idag görs flera moment för hand. Christer Perssons skicklighet med svetsen borgar för högsta kvalitet.

7 7 Den nya pulverlackeringen har inte bara eliminerat utsläppen. Den har bidragit till bättre finish på de cirka cyklarna som tillverkas varje år. Liten investering. Timingen med naturgas var dessutom perfekt för vår del eftersom det var dags för oss att byta brännare, fortsätter PeO Helge. Pannan var annars i gott skick, så allt som krävdes inför konverteringen var just att byta brännare och att dra in ledningen. Totalt rörde sig investeringen om cirka kronor. Cykeltillverkarna passade också på att dra in bredband samtidigt som naturgas. En oljepanna finns kvar som reserv men har gått noll minuter sedan naturgasen kopplades in trots att vintern 02/03 var ovanligt kall. Miljövinster och besparingar i kronor och ören. Genom att ersätta 115 kubikmeter olja besparas luften cirka 100 ton koldioxid och 170 kg kväveoxider och 200 kg svaveldioxider. Vår erfarenhet av naturgas så här långt är bara positiv. Installationen var smidig. Allt bara fungerar. Jag behöver inte kolla pannan som förr och vi slipper sota. Förutom att naturgasen är ren, så är den också effektiv som bränsle. Vi räknar därför med betydligt lägre värmekostnad, säger PeO Helge. Och sådant är ju aldrig fel i Småland. Fakta Skeppshultcykeln Behov: att slippa 115 kubikmeter olja Lösning: naturgas Årlig förbrukning: 1,1 GWh Användningsområde: lokaluppvärmning Vinst: luften besparas cirka 100 ton koldioxid, 170 kg kväveoxider, 200 kg svaveldioxid och 45 kg stoft per år, bekymmersfri värmeförsörjning, mindre underhållsbehov, ingen sotning, energieffektivisering, betydligt lägre värmekostnad

8 8 Originalen från SIA Glass klara för sjösättning! 13 miljoner glassbåtar säljs varje år. Naturgas gör gott för miljön. Också. Bakom SIA Glass finns Sveriges äldsta familjeföretag. Berte Qvarn omnämns redan Idag, tretton generationer senare, driver familjen Stenström inte bara ovannämnda företag utan även lantbruk, Hallands Frökontor och museer. Med sådana anor är det inte konstigt att SIA Glass har en speciell ställning i Slöingetrakten. Och en lite annorlunda syn på hur verksamheten ska drivas. Därför valde de ett energislag som också var bra för bygden. SIA Glass stadgar slår fast att vi ska värna om bygden. Då är steget inte långt till att välja rena bränsleslag, säger Lars Hillertz på SIA Glass. Den svenska gräddglassens skyddsängel tog tidigt miljön under sina vingars skugga. Naturgasen kopplades in Miljön var ett huvudargument för oss eftersom vi då eldade med olja, säger Lars Hillertz. Miljöförbättringen är betydande med naturgas har glassfabriken i princip försumbara utsläpp av svaveldioxid, tungmetaller, stoft och sot. Och luften besparas cirka 205 kg kväveoxider och 113 ton koldioxid per år. Driftsäkerhet plus i glasstillverkning. Den höga driftsäkerheten är ytterligare en fördel med naturgas eftersom glasstillverkning är känslig för avbrott. 10 sekunder skulle ställa till det rejält för oss, säger Lars Hillertz. Naturgasen används indirekt. Dels för att blanda och värma mixer, dels för att diska och dels för att värma upp lokaler. Den totala årsförbrukningen ligger på 1,3 GWh. Avtalet skrevs nyligen om. SIA Glass bygger ut fabriken och har som målsättning att öka produktionen. Bara de sista åren har den ökat procent årligen anmärkningsvärt på en annars vikande totalmarknad. På gräddglass i butik har vi ökat hela 160 procent! Vår glassfilosofi ligger ju rätt i tiden. Folk blir mer och mer kvalitetsmedvetna och uppskattar att vi gör äkta gräddglass med i huvudsak svenska råvaror. Sedan har vi nischat oss och är stora både inom restaurangbranschen och på multipack. Glassmarknaden har minskat procent, men vi har lyckats fördubbla vår marknadsandel inom vår nisch, berättar Lars Hillertz.

9 9 Ökande produktion effektiviserar. Idag tillverkas 10 miljoner liter glass om året, bland annat 13 miljoner glassbåtar. Och mer ska det som sagt bli runt procent i årlig ökning. Större produktion har också som bonus att energiförbrukningen effektiviseras. Energin står för cirka 10 procent av produktionskostnaden idag. Men proportionen minskar i takt med att vi gör mer glass. Det krävs lika mycket vatten för att diska efter en sats på liter glass som det gör efter en på liter, säger Lars Hillertz. Ny panncentral. Ett led i framtidssatsningen är en ny värmeanläggning eftersom den gamla pannan hade för liten kapacitet. Vi har även ett serviceavtal med E.ON. Och när servicekillen hörde om våra planer tipsade han om en begagnad panna, vilket gjorde att investeringen hamnade på en bättre nivå. Vi skulle också behöva en grövre servisledning för att säkra kapaciteten. E.ON undersöker möjligheterna för detta just nu. Det är bra, de är lyhörda för våra behov, säger Lars Hillertz. Fakta SIA Glass AB Behov: att få ett energislag med lägre miljöpåverkan än olja Lösning: naturgas Årlig förbrukning: 1,3 GWh Användningsområde: blandning och värmning av glassmixer, diskning och lokaluppvärmning Vinst: luften besparas cirka 113 ton koldioxid, 205 kg kväveoxider, 350 kg svaveldioxid och 50 kg stoft per år, driftsäker och bekymmersfri värmeproduktion, mindre underhållsbehov, ingen sotning Vänster: Lars Hillertz och Lars Persson, SIA Glass respektive E.ON, har bara gott att säga om naturgas. Höger: Panee Henningsson packar flinkt ner rätt antal glassbåtar i förpackningen.

10 10 Energi helt i linje med Gnosjö. Gnosjö. Få små kommuner är så kända, få ortsnamn är så laddade. 300 företag på kommuninvånare och en entreprenöranda som har blivit en förebild från norr till söder präglar naturligtvis även det som sker i kommunal regi. Enkelt, snabbt och smidigt ska det gå. Och helst ska det inte kosta. Får man till exempel möjlighet att komplettera energimixen med ett kostnadseffektivt energislag råder det ingen tvekan. Det var stor politisk enighet i fråga om naturgas, berättar Lennart Hermansson, teknisk chef i Gnosjö kommun. Och visst var miljöaspekten intressant, oljan kunde ersättas, men det som avgjorde saken var att vi skulle få ett konkurrenskraftigt energislag som gynnade verksamheterna här. Även om Gnosjö inte upplevt någon svårare kris, så har lågkonjunkturen ändå gjort ekonomin mer ansträngd. Första spadtaget för naturgasledningen inom kommungränsen togs i april december samma år kopplades första anläggningen in, hos Garo. I skrivande stund är totalt cirka 130 anläggningar anslutna och förbrukningen ligger på 50 GWh per år. Intresset är fortsatt mycket stort, inte minst från privatkunder. Lönsam investering i rätt tid. För kommunens del kom naturgasen mycket lägligt. Vi stod i begrepp att investera i nya värmeanläggningar. Fastbränslepannor hade diskuterats, men naturgasen var ett klart bättre alternativ. Vi har satsat ett par miljoner och räknar med en payoff-tid på runt fem år, säger Lennart Hermansson. Ännu är det för tidigt att dra några djupare ekonomiska slutsatser, menar han. Men kalkylen visar på en årlig besparing på kronor, vilket motsvarar cirka 17 pro- Vänster: Gnosjö Konstsmide tillverkar de klassiska svenska julstakarna som lyser upp vintern. Mitten: Enkelt, effektivt och ekonomiskt E.ONs Peter Sveningsson och Lennart Hermansson, Gnosjö kommun, sammanfattar naturgas. Höger: På ålderns höst kan Gnosjöborna njuta av den trygga naturgasvärmen på nybyggda Rosendal.

11 11 En ny gaspanna sattes in i den befintliga energicentralen vid Bäckaskolan i samband med konverteringen från olja till naturgas. cent lägre värmekostnad för kommunens 15 fastigheter. Det kommunala fastighetsbolaget kommer troligtvis att kunna spara betydligt mer. Renare luft och effektivare processer. Miljövinsten är en bonus. Genom att ersätta kubikmeter olja i hela kommunen besparas luften cirka ton koldioxid, kg kväveoxider, kg svaveldioxid och kg stoft och sot per år. För Gnosjöindustrierna innebär naturgasen ytterligare fördelar. I gjuterierna och lackeringsindustrin kan den ju användas direkt i processerna, säger Lennart Hermansson. Leveranssäkert utan transporter. För den som är van att projektera och bygga vattenledningar och hantera de problem som kan uppstå där, till exempel tryckfall, är naturgasens distribution befriande bekymmersfri. Lennart Hermansson avslutar: Den är suverän! Driftsäkerheten är hög. Naturgasen finns ju alltid, med samma tryck. Dessutom slipper vi många tunga och farliga transporter av olja, en annan miljöförbättring. Jag är en stor vän av naturgas! Fakta Gnosjö kommun Behov: att komplettera energimixen med ett konkurrenskraftigt alternativ till olja Lösning: naturgas Årlig förbrukning: samtliga kunder 50 GWh (kommunen 4,6 GWh) Användningsområder: lokaluppvärmning (kommunen), (industrin) även i processer Vinst: Kommunen sparar kronor per år och det kommunala fastighetsbolaget kronor per år, minskad godstrafik samt minskade utsläpp cirka ton koldioxid, kg kväveoxider, kg svaveldioxid och kg stoft och sot per år, bekymmersfri värmeförsörjning, mindre underhållsbehov, ingen sotning, fördelaktigt för industrierna i kommunen

12 12 E.ON Försäljning Sverige AB Carl Gustafs väg Malmö T F Hilanders ABC 00/0000

Naturgasen är inte bara effektiv, leveranssäker, bekväm, utrymmesbesparande, transportsäker, underhållsfri och giftfri.

Naturgasen är inte bara effektiv, leveranssäker, bekväm, utrymmesbesparande, transportsäker, underhållsfri och giftfri. Naturgas www.eon.se 020 56 56 00 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare

Läs mer

Göteborgarnas eget energibolag De pengar vi tjänar kommer dig som göteborgare tillgodo i framtiden

Göteborgarnas eget energibolag De pengar vi tjänar kommer dig som göteborgare tillgodo i framtiden Solberg Foto: Mats Bengtsson Tryck: Göteborgstryckeriet Den främsta fjärrvärmestaden Göteborg har ett sammanhängande fjärrvärmenät, som är ett av de större i Europa En attraktiv arbetsplats Göteborg Energi

Läs mer

Biogas ett stort steg mot det hållbara samhället.

Biogas ett stort steg mot det hållbara samhället. Biogas ett stort steg mot det hållbara samhället. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas 1 Ett smart sätt att trygga energiförsörjningen. Behovet av att ersätta fossila energislag med förnybara blir allt

Läs mer

Anteckningar från workshop 2: Systemperspektiv på energisystem

Anteckningar från workshop 2: Systemperspektiv på energisystem Anteckningar från workshop 2: Systemperspektiv på energisystem Ordförande: Björn Karlsson Sekreterare: Shahnaz Amiri Systemsyn och klimatpåverkan: P1: Fjärrvärme expansion: Var kan fjärrvärme ha mer nytta?

Läs mer

värmerapporten 2012 1

värmerapporten 2012 1 värmerapporten 2012 1 Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Värme i vår vardag 11 Attityder i Sverige och omvärlden 20 Hållbara städer och goda exempel 26 Framtid 34 Branschfakta inledning ulrika jardfelt,

Läs mer

Verksamhetsåret. Årsredovisning 19 sidor. Innovativa idéer. Linköpings fjärrvärmenät. Oberoende nätoperatör Utsikt satsar offensivt

Verksamhetsåret. Årsredovisning 19 sidor. Innovativa idéer. Linköpings fjärrvärmenät. Oberoende nätoperatör Utsikt satsar offensivt 2006 Verksamhetsåret t e k n i s k a v e r k e n. S i f f r o r o c h v i k t i g a h ä n d e l s e r u n d e r 2 0 0 6. Innovativa idéer Katrineholm Energi arbetar för en långsiktigt hållbar framtid Linköpings

Läs mer

Nu säljer vi Miljö-el

Nu säljer vi Miljö-el Lyngby Gård och 10 000 m3 biogödsel KUNDTIDNING FRÅN C4 ENERGI NR 1 MAJ 2015 Nu säljer vi Miljö-el Fjärrvärme & Fjärrkyla växer INNEHÅLL Öppet måndag fredag 8-16 044-780 75 20 C4 Energi Kundservice Vi

Läs mer

Vilken energi är smartast?

Vilken energi är smartast? GÖTEBORG ENERGI 2009 Vilken energi är smartast? ANNA MANNhEIMER är NyfIkEN på GÖTEBORG ENERGI INNEHÅLL Introduktion 3 Nyckeltal 4 Detta har hänt under 2009 5 VD har ordet 7 Det kompletta energiföretaget

Läs mer

Vi öppnar dörrarna till våra anläggningar Samtidigt som vi säkrar leveransen till våra kunder ska vi arbeta för ett hållbart Göteborgssamhälle.

Vi öppnar dörrarna till våra anläggningar Samtidigt som vi säkrar leveransen till våra kunder ska vi arbeta för ett hållbart Göteborgssamhälle. Vi öppnar dörrarna till våra anläggningar Samtidigt som vi säkrar leveransen till våra kunder ska vi arbeta för ett hållbart Göteborgssamhälle. GÖTEBORG ENERGI 2007 Det bästa är om våra kunder knappt märker

Läs mer

Priser som passar din verksamhet.

Priser som passar din verksamhet. Elpriser. Priser som passar din verksamhet. 2 Ny energi. Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme

Läs mer

Förnyelsebar energi, energieffektivisering. användning av fossila bränslen är verktyg för att komma tillrätta med klimatförändringarna.

Förnyelsebar energi, energieffektivisering. användning av fossila bränslen är verktyg för att komma tillrätta med klimatförändringarna. - eneroi En informationstidningpoolen från Energikontor Sydost i samklang med hela energi branschen 1 Naturlig energi! Människan ligger bakom den pågående klimatförändringen. De ökande koldioxidutsläppen

Läs mer

Tema: Glass & konfektyr. På besök hos finska förbundet. SPIMFABs 1 000e sanering. Olika gasbränslen. Nr 2 2009

Tema: Glass & konfektyr. På besök hos finska förbundet. SPIMFABs 1 000e sanering. Olika gasbränslen. Nr 2 2009 Nr 2 2009 B R A N S C H T I D N I N G F Ö R T R A F I K B U T I K E R O C H S E R V I C E H A N D E L På besök hos finska förbundet SPIMFABs 1 000e sanering Olika gasbränslen Tema: Glass & konfektyr Glöm

Läs mer

Nu tar hon över. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011. Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus.

Nu tar hon över. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011. Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011 Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus 10 11 Nu tar hon över möt Lotta Brändström, ny VD Sid 6 7 Här byggs landets största vindkraftverk

Läs mer

Denna miljöredovisning har sammanställts för att på ett öppet sätt redogöra för den miljöpåverkan och den nytta vår verksamhet för med sig.

Denna miljöredovisning har sammanställts för att på ett öppet sätt redogöra för den miljöpåverkan och den nytta vår verksamhet för med sig. Öresundskraft är ett energibolag med stort lokalt engagemang. Visionen Energi för en bättre värld. Kraft för regionen speglar vårt huvudfokus på den skånska myllan, på Öresundsregionen och på vårt engagemang

Läs mer

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme?

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? Förord Priserna på energi har ökat kraftigt i Sverige under 2000-talet. De mest dramatiska exemplen är el- och oljeprisen, som flerdubblats

Läs mer

Fjärrvärme A Real Success Story

Fjärrvärme A Real Success Story Fjärrvärme A Real Success Story Idén bakom fjärrvärmen är enkel. Genom att använda billiga, lokalt tillgängliga energiresurser kan lokala värmebehov tillgodoses på ett effektivt och miljövänligt sätt.

Läs mer

CSR Redovisning 2006. vem bryr sig? Om vår roll i samhället

CSR Redovisning 2006. vem bryr sig? Om vår roll i samhället CSR Redovisning 2006 vem bryr sig? Om vår roll i samhället Är det någon som bryr sig? 25 Sponsor för livet. Läs mer om vattenprovet på sid 25. 9 15 29 Läs om Anders Jonasson som i nionde generationen driver

Läs mer

Den lokala kraften finns i vattnet

Den lokala kraften finns i vattnet Kundinformation från Nr 1, 2012 Den lokala kraften finns i vattnet Göran Karlsson, elnätschef och ansvarig för elproduktionen på Linde energi. Vi på Linde energi är glada och stolta över att ha kunnat

Läs mer

Energiomställningen. engagerar! Det är lätt att välja rätt belysning SIDAN 22. Så startar du egen elproduktion. Lönsamma lågenergihus

Energiomställningen. engagerar! Det är lätt att välja rätt belysning SIDAN 22. Så startar du egen elproduktion. Lönsamma lågenergihus ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVARNA I WXYZ-LÄN ANNONS NOVEMBER 2011 EN ANNONSBILAGA FRÅN ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVARNA I WXYZ-LÄN 24 fullspäckade sidor om energi- och

Läs mer

BIOGAS NORR. Till centrum på ett bananskal. Grönt som affärsidé. Bor i Örnsköldsvik tankar bilen 17 mil bort. Korna ger oss både mjölk och el

BIOGAS NORR. Till centrum på ett bananskal. Grönt som affärsidé. Bor i Örnsköldsvik tankar bilen 17 mil bort. Korna ger oss både mjölk och el 2014 ETT MAGASIN OM BRÄNSLET SOM ÄR SNÄLLT BÅDE MOT MILJÖN OCH PLÅNBOKEN BIOGAS NORR Till centrum på ett bananskal Grönt som affärsidé Bor i Örnsköldsvik tankar bilen 17 mil bort Biogasbilar 2014 Korna

Läs mer

Tore Wizelius VINDKRAFT. tillsammans

Tore Wizelius VINDKRAFT. tillsammans Tore Wizelius VINDKRAFT tillsammans Handbok för vindkooperativ Tore Wizelius Vindform förlag Research: Eva Maria Fasth, Carin Persson Foto: Jonny Mattsson, omslag samt sid. 7, Linnéa Liljegren, sid. 22

Läs mer

Tore Wizelius VINDKRAFT. tillsammans

Tore Wizelius VINDKRAFT. tillsammans Tore Wizelius VINDKRAFT tillsammans Handbok för vindkooperativ Tore Wizelius Vindkraft tillsammans Handbok för vindkooperativ Tore Wizelius Vindform förlag Research: Eva Maria Fasth, Carin Persson Foto:

Läs mer

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna

Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser. Modulerna Lärarstöd E.ONs energiutställning för skolklasser Du behöver inte skriva ut detta dokument. Medföljande lärare får materialet när klassen kommer till utställningen. Besöket börjar med en kort introduktion,

Läs mer

Andelsägd vindkraft ett bra sätt att veta var och hur din elenergi produceras

Andelsägd vindkraft ett bra sätt att veta var och hur din elenergi produceras November 2012 EN annonsbilaga från de kommunala Energi- och klimatrådgivarna samt de tre energikontoren i Dalarna, gävleborg, Jämtland och Västernorrland Tema: Transport Cykla och njut! Sidan 5 Tema: Elproduktion

Läs mer

Innehåll. Välkommen till Nyfiken på energi 3

Innehåll. Välkommen till Nyfiken på energi 3 Nyfiken på energi? 2 Innehåll Välkommen till Nyfiken på energi 3 Två stora utmaningar i vår tid 4 En jord som blir allt varmare 5 och en värld som behöver allt mer energi 6 Energi och energikällor 8 Energi

Läs mer

Genomlysning av projekt GoBiGas, Göteborg Energi AB. Slutgiltig version, 2012-01-27. Anders Söderberg, Disa Hammarskjöld, Maria Nilsson

Genomlysning av projekt GoBiGas, Göteborg Energi AB. Slutgiltig version, 2012-01-27. Anders Söderberg, Disa Hammarskjöld, Maria Nilsson Genomlysning av projekt GoBiGas, Göteborg Energi AB Slutgiltig version, 2012-01-27 Anders Söderberg, Disa Hammarskjöld, Maria Nilsson Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 5 2.1 Uppdragets omfattning...

Läs mer

Minska företagets energikostnader nu!

Minska företagets energikostnader nu! Minska företagets energikostnader nu! energieffektivisering för smart företagande och bättre miljöarbete EMIL 3 Energi & Ekonomi, Miljö, Industri & Långsiktighet Förord Vi vill med denna skrift inspirera

Läs mer

Energistrategi 2011-2020

Energistrategi 2011-2020 www.gislaved.se Samrådsupplaga Energistrategi 2011-2020 Sammanfattning En energistrategi har tagits fram för Gislaveds kommun. Strategin avser åren 2011-2020 och redovisar nuvarande energiflöden i kommunen

Läs mer

GÖTEBORG ENERGIS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

GÖTEBORG ENERGIS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Krafttag GÖTEBORG ENERGIS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 12 VD-ord Under 2012 tog Göteborg Energi flera viktiga steg som gör att vi bättre kan ta oss an de utmaningar vi, Göteborgs Stad, energibranschen och

Läs mer

TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN.

TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. EUROPA 6, GAMLA STAN I Gamla stan ligger fastigheten Europa 6, med anor från sent 1300-tal. Under årsskiftet 2009-2010 började bostadsrättsföreningens styrelse se sig om

Läs mer